Hyppää pääsisältöön

Tiedeykkönen

Ohjelma Areenassa

 • leijonan tähdistö

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  03.03.2017Tiede
  Maaliskuulle tyypillinen tähtikuvio Leijona näkyy hienosti myöhään illalla ja yöllä. Leijona löytyy helposti Otavan avulla: kun näet Otavan suoraan pääsi päällä, siirrä katse hiukan alemmaksi etelän suuntaan, siellä luuraa Leijona varsin mukavassa katselukulmassa.
 • Orion ja Sirius

  Helmikuun iltoina kannattaa syventyä tähdistöihin eteläisellä taivaalla

  07.02.20171Tiede
  Nyt helmikuussa on oiva tilaisuus tutustua eteläisen tähtitaivaan tarjontaan. Siellä avautuu nähtäväksi erinomainen kokoelma tähdistöjä tutkailtavaksi.
 • Potilaan rintasyövästä eristettyjä kudosviljelmiä hyödynnetään rintasyöpätutkimuksessa. Vihreä väri merkitsee syöpäsoluja, ja violetti väri solujen tumaa jossa MYC syöpägeeni on aktiivinen.

  Syöpä karannut solukuolemalta – synteettinen biologia pakottaa syövän kuolemaan?

  20.12.2016Tiede
  Syövästä tiedetään paljon mutta edelleen on iso mysteeri, miten syöpäsolut pystyvät välttämään luonnollisen solukuoleman. Elimistön miljardit solut uusiutuvat ja kuolevat jatkuvasti. Joskus solujen lisääntymisen ja kuoleman säätely voi pettää. Silloin solunjakautuminen on hallitsematonta, ja syöpä voi kehittyä. MYC-geenillä on tässä oma osuutensa. Nyt tutkijat yrittävät saada selkoa MYC-geenin säätelystä ja tätä kautta löytää täsmällisiä ja yksilöllisiä syöpälääkkeitä.
 • Polvikipuinen nainen kävelee liukkaalla talvisella tiellä.

  Unettomuus tuo kiloja, ylipaino heikentää unta

  28.11.2016Tiede
  Unettomuudesta kärsii lukuisa määrä ihmisiä. Huonosti nukkuminen ei tee hyvää ihmiselle, ja kurjuus kasvaa, kun kilojakin kertyy. Eila oli positiivinen ihminen, mutta unettomuus teki hänestä ärtyisän ihmisen. Painoakin alkoi kertyä. Professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta tietää, kuinka kehno uni saa elimistön tsemppitilaan. Aineenvaihdunnan muutokset saavat aikaan tulehdustilan.
 • Mies lepää sohvalla istuen kädet levällään.

  Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

  24.11.2016Tiede
  Mitä on lepo? Ihmisen on hyvä osata levätä tai ainakin hellittää hetkeksi muulloinkin kuin yöllä, ettei ylivireystila uhkaa. Päivän aikana virittynyttä oloa on syytä vähentää ja siirtyä rauhoittumisen tilaan. Ihminen voi parhaiten silloin kun uni, lepo ja toiminta ovat tasapainossa, ja vielä niin, että vaihtelu näiden asioiden kesken on mahdollisimman laajaa ja joustavaa.
 • Kuva Seppo heikkisen robotiikkajuttuun

  Hyväksyisitkö robotin hoitajaksesi - vastaa kyselyyn!

  19.11.20167Tiede
  Suomessa väki ikääntyy ja sitä myötä myös hoidontarve kasvaa. Samaan aikaan kuitenkin ikäluokat pienenevät. Suuri osa hoitajien työstä menee rutiininomaisiin tehtäviin, kuten välineiden kuljettamiseen tai sänkyjen pesuun eikä varsinaiseen hoitotyöhön. Hoivarobotit ovat yksi mahdollinen ratkaisu ongelmaan. Mutta miten sinä niihin suhtaudut? Auta tutkijoita vastaamalla kyselyyn.
 • Seulaset

  Seulaset koettelevat näkökykyä - leonidit lentävät marraskuussa

  08.11.2016Tiede
  Lumi peittää jo maan eikä oma galaksimme Linnunrata erotu enää yhtä valoisana kuin syksyn sysipimeinä öinä. Tämä johtuu lumesta siroavasta hajavalosta, joka heikentää galaksin näkyvyyttä hiukan.
 • Graafisesti käsitelty kuva, jossa miehellä VR-lasit päässä

  Avaruusmatkailua ja anatomiaa - virtuaalimaailmoista apua opiskeluun?

  01.11.20162Oppiminen
  Kuopion klassillinen lukio on hankkinut virtuaalitekniikkaa selvittääkseen, mitä iloa virtuaalitodellisuudesta voisi olla lukio-opiskelussa. Ainakin planeettojen ja ihmiskehon virtuaalisesta tutkimisesta ja 360-panoraamakuvista on ollut hyötyä oppimisessa.
 • grafiikka yle tieteen verkkomainonta-juttuun

  Facebook säilöö jopa puhelutietoja – näin meistä rakennetaan profiileja mainostajille

  11.10.20165Tiede
  Facebookilla on yli miljardi käyttäjää, joista se voi kerätä tietoa ja joille se voi näyttää mainoksia. Facebook antaa dataa myös kolmansille osapuolille, joiden liiketoimintaa on kerätä ja analysoida isoja datamääriä.
 • Kuningas Naram Sinin kunniaksi veistetty stela

  Napoleonin ja Hitlerin ryöstämä Gentin alttaritaulu - malliesimerkki valloittajan keinoista alistaa

  23.09.20162Tiede
  Tuhottuja muistomerkkejä, moukareilla hakattuja patsaita, ryösteltyjä museoita. Näille kuville altistumme joka päivä. Kulttuuriperinnön tuhoaminen ja ryöstely on ikiaikainen ilmiö, jota on yritetty suitsia aina Rooman valtakunnan ajoista alkaen. Silti Buddhat räjähtelevät ja roviot leimuavat tänäkin päivänä. Valloittaja haluaa tuhota sotavoiman lisäksi valloitettujen historian. Haemme vastausta siihen, että mihin valloittaja tällä pohjimmiltaan pyrkii. Kysymme myös, että onko kansakunnan muistin dementoiminen onnistunut Euroopassa oikeastaan koskaan.
 • Televisio, jossa koodia.

  Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  17.09.2016Oppiminen
  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.
 • Kuvituskuva Yle Tieteen big data -juttuun

  Mitä sinun pitäisi tietää big datasta, datanlouhinnasta ja datafuusiosta?

  28.06.2016Tiede
  Koska dataa tuotetaan ja kerätään lähes käsittämättömän paljon päivässä, kerättyä dataa kaivelemalla voidaan löytää yllättävää tietoa. Henkilötietojen onkimisen ja muiden hieman karmivien esimerkkien lisäksi massadatan avulla voidaan rakentaa esimerkiksi jalkapallokoosteita liukuhihnalta työstävä kone.
 • opiskelijajoukko iGEM-työnsä parissa.

  Tuhannet opiskelijat ratkovat maailman ongelmia synteettisen biologian keinoin

  23.06.20161Tiede
  Synteettisen biologian iGem –kilpailu kerää kokoajan enemmän osallistujia. Heitä oli jo yli 5000 viime vuonna 39 eri maasta. Suomen ensimmäinen joukkue koottiin Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoista vuonna 2014. Petra Tuomiranta ja Juuso Rusanen olivat mukana viime vuonna. Heidän iGem-tiiminsä teki tutkimusta saadakseen bakteeri E.
 • Tutkimuskoordinaattori Marjaana Suorsa lituruohojen kasvatushuoneessa.

  Tämä ei ole scifiä – suoria biopolttoaineita auringonvalosta

  11.05.2016Tiede
  Ihmiskunnan energiatuotanto ei voi tulevaisuudessa perustua fossiilisiin polttoaineisiin. Suoraan auringonvalosta saatavat biopolttoaineet mullistavat energiasektorin. Ne edustavat kestävää tapaa tuottaa energiaa. Suorat biopolttoaineet syntyvät auringon valosta, vedestä ja hiilidioksidista eikä biomassaa tarvita lähtöaineena ollenkaan.
 • Merkurius

  Merkurius vaeltaa maanantaina Auringon editse

  08.05.2016Tiede
  Mikäli sää sallii, taivas tarjoilee maanantaina kiinnostavan näytelmän seurattavaksi, kun aurinkokuntamme sisin planeetta Merkurius kulkee Auringon editse. Vaelluksen seuraamiseen on runsaasti aikaa, koko iltapäivän verran. Näytelmä alkaa klo 14.12 ja loppuu klo 21.41 auringon hiipuessa taivaanrannan taakse.
 • Tutkija Suvi Arola selluloosakuitua käsittelevän laitteen edessä.

  Kalmarin nokka, simpukan helmiäinen, silkkikuitu – luonnon fiksut biomateriaalit mallina

  22.04.20161Tiede
  Luonto tarjoaa paljon opittavaa ja jäljiteltävää tutkimukselle ihmisen koettaessa tuottaa kovia ja sitkeitä materiaaleja. Luonnon materiaalit ovat yhdistelmiä muutamista eri molekyylirakenteista, jotka usein ovat yksikseen hauraita mutta yhdessä ne tuottavat kovan rakennelman. Tällainen on kalmarin nokka, joka koostuu selluloosan kaltaisesta kitiinistä. Sillä se rikkoo ravun kovan kuoren.
 • Historioitsija Yuval Noah Harari

  Homo sapiensin aika käy vähiin

  15.04.20165Tiede
  Historioitsija Yuval Noah Hararin mukaan ihminen on geeniteknologian ja tekoälyn myötä astumassa uuteen evoluution vaiheeseen. Ihmisen lähestyessä kuolemattomuutta on edistyksen tarkoitusta etsittävä historiasta uusin keinoin, sanoo Suomessa vieraillut Harari.
 • Saturnus planeetta

  Tähtitaivaalta voi tähystää huhtikuussa neljä planeettaa ja lyridien tähdenlentoparven

  05.04.2016Tiede
  Huhtikuussa tähtitaivaalla näkyvät planeetoista Jupiter, Merkurius, Saturnus ja Mars. Eteläisellä taivaalla voi ihailla uljasta Leijonaa. Kuun puolenvälin jälkeen on odotettavissa lyridien tähdenlentoparvi.
 • Kuvassa HYKSin psykiatrian linjajohtaja Jan-Henry Stenberg

  Nettiterapiassa eroon masennuksesta ja kipu haltuun

  05.04.2016Tiede
  Tutkimusten mukaan nettiterapiasta saa apua masennukseen, yleistyneeseen ahdistushäiriöön, paniikkihäiriöön ja alkoholin liikakäyttöön. Pian on saatavilla nettiterapiaa sosiaaliseen ahdistuneisuuteen ja jännittämiseen sekä bulimiaan. Myös lapsille ja nuorille on tulossa nettiterapiaa sosiaaliseen jännittämiseen.
 • Erkki Vala

  Tulenkantaja Erkki Vala olisi tänään trollien ja vihapuheen ykköskohde

  20.03.201621Tiede
  Vuonna 1932 toimittaja ja kirjailija Erkki Vala perusti uudelleen Tulenkantajat-lehden taistellakseen nousevaa fasismia vastaan. Tulenkantajat esimerkiksi kirjoitti ymmärtävästi natsi-Saksasta paenneista juutalaispakolaisista silloin, kun antisemitismi oli hyvin yleistä kaikkialla Euroopassa. 1930-luvun lopulla Suomeen pyrkiviä juutalaispakolaisia kohtaan ei juuri tunnettu myötätuntoa.