Hyppää pääsisältöön

Uudet levyt

Ohjelma Areenassa

 • Sid Hille Camerata / Farbformen

  Laajenna kamarimusiikkitajuntaasi Sid Hillen jousikvartetoilla!

  25.04.2017Klassinen
  Saksalaissyntyinen säveltäjä-pianisti Sid Hille haluaa sävellystensä kuulostavan improvisoiduilta ja improvisaatioidensa kuulostavan sävelletyiltä. Hilleä on turha luokitella klassiseen tai jazziin, mutta hänen tuorein sävellyslevynsä kyllä sukeltaa jousikvartettoihin eli taidemusiikin ydinalueelle. Vaikka lajityyppi on perinteikäs ja vaativa, Hille onnistuu laajentamaan ydinaluetta.
 • Tigran Mansurian / Requiem

  Armenialainen tulokulma requiemiin koskettaa

  25.04.2017Klassinen
  Armenialaissyntyinen säveltäjä Tigran Mansurian on löytänyt musiikillisen turvasataman levy-yhtiö ECM:n mustavalkoisten levykansien välistä. Itse en ole useinkaan saanut otetta Mansurianin karusta ilmaisusta, mutta uuden levyn Requiem muutaman vuoden takaa koskettaa väkevämmin. 1900-luvun alussa tapahtuneen Armenian kansanmurhan uhreille omistettu teos luo sekä musiikillisen että psykologisen ristivalotuksen, jonka tekijöinä ovat ikiaikainen requiem-teksti ja Armenian ikiaikainen musiikkiperinne.
 • Musique d'entracte

  Satie päivitettynä 2010-luvun salonkeihin

  25.04.2017Klassinen
  Erik Satien 150-vuotisjuhlia vietettiin viime vuonna, mutta vasta nyt Winter & Winter -yhtiön luottomuusikko, pianisti-säveltäjä Fumio Yasuda on saanut oman tribuuttinsa julkaistua. Levyllä ei ole ainuttakaan gymnopedietä tai gnossiennea eikä juuri laisinkaan yksinäistä outoilua pianon ääressä. Sen sijaan Yasuda on poiminut Satien tuntemattomimpia kappaleita ja kutsunut pari kaveria mukaan soittamaan, ettei olisi yhtä yksinäistä kuin Satiella.
 • SWR Vokalensemble / Finland

  Mitähän ne ajattelevat meidän kuoromusiikistamme?

  25.04.2017Klassinen
  Näin Suomi 100 -juhlavuonna ei tietenkään pidä tyytyä ihastelemaan suomalaisen kulttuurin saavutuksia ja erityispiirteitä. Maamme kunniakkaisiin perinteisiin kuuluu myös pälyillä arkana ulkomaille, että mitähän ne meistä ajattelevat. Oiva väline tähän pälyilyyn on SWR Vokalensemblen levy Finland. Kun saksalainen huippulaadukas radiokuoro esittelee koko Suomen yhdellä levyllä, ainakin brändityöryhmän kannattaa kuunnella tarkasti.
 • Anni Kuusimäki / Elegie

  Kansallisromantiikka kääntyy harpulle

  25.04.2017Klassinen
  Harpisti Anni Kuusimäki tunnetaan Helsingin kaupunginorkesterin pitkäaikaisena luottomuusikkona, ja onpa hän tehnyt muutamia duolevyjäkin Jouko Harjanteen ja Aale Lindgrenin kanssa. Nyt Kuusimäki on intoutunut julkaisemaan soololevyn, joka sisältää hänen sydämensä musiikkia - eli suomalaista kansallisromantiikkaa harpulle sovitettuna. Suomi 100 -juhlavuoden logoa ei levyssä näy, mutta järvimaisemia ja luontokuvia senkin edestä.
 • cd-levyn kansi

  Kuningasvallan nostalgisointia

  21.04.2017Klassinen
  Ranskan uudistettu monarkia palautti vallankumouksen uhreiksi joutuneiden kuninkaallisten esivanhempiensa, Ludvig XVI:n ja Marie Antoinetten arvon 1800-luvun alkupuolella näyttävin ja loistokkain menoin – kunhan oli päässyt Napoleon Bonapartesta eroon. Uudelleenhautaukset ja seremoniat seurasivat toisiaan, ja marttyyreille sävellettiin kuolinmessut sopivasti vanhaa hallintoa, Ancien régimeä muistelevaan jälkiklassiseen tyyliin. Luigi Cherubinin ja Charles-Henri Plantaden Requiem-messut nostavat kuoron etualalle, ja niiden soivan majesteettinen, lyyrinenkin kuoro-orkesteri-ilmaisu pääsee hienosti oikeuksiinsa Concert Spirituelin periodisoitinesityksenä.
 • cd-levyn kansi

  Bachia kuin kahvia – kuumana, tuoksuvana ja klassisen tasapainoisena

  21.04.2017Klassinen
  Kiinnostun aina, kun näen Carl Philipp Emanuel Bachin musiikkia esitettävän tai levytettävän. Omaan isäänsä ja ihailijoihinsa, wieniläisklassikoihin verrattuna näkymättömäksi jäänyt Emanuel Bach kirjoitti tunteikasta, väreilevää, spontaania ja taidokasta musiikkia. Sitä esittelee nyt Café Zimmermann, 1700-luvun Leipzigin amatöörimusisointi-iltamien isännältä nimensä lainannut yhtye, levyllisellä Bachin saksankielisiä kantaatteja ja kamarimusiikkia.
 • cd-levyn kansi

  Shostakovitshin ehdoton selittämättömyys

  21.04.2017Klassinen
  Pianisti-säveltäjä Lera Auerbach on löytänyt alttoviulussa oivallisen soittimen ilmaisemaan Shostakovitshin varhaisten Preludien vaihtelevia ja syvälle käyviä tunnelmia. Ja vieläkin enemmän: alttoviulun mystisen sointimaailman läpikotaisin hallitsevalle Kim Kashkashianille Auerbachin sovitukset sopivat kuin hanska käteen. Auerbach teki Preludit-sovituksensa kumppaniksi Shostakovitshin Sonaatille alttoviululle ja pianolle; tällä levyllä Preludeja kuitenkin seuraa Auerbachin oma sonaatti, Arcanum, joka ei aivan yllä Shostakovitshin tasolle tietystä sukulaisuudesta huolimatta.
 • cd-levyn kansi

  Tunnelmallisen pehmeää kumpuilua

  21.04.2017Klassinen
  Vuonna 1969 syntynyt virolainen Tõnu Kõrvits on yksi Pohjois-Euroopan tuotteliaimpia ja menestyneimpiä säveltäjiä. Kõrvits tuottaa vaivattomasti jokseenkin mielikuvituksellisia ja kiehtovia teoksia, joiden sopuisia sointeja hän sopivasti maustaa jazzahtavilla tai elokuvamusiikista tutuilla dissonansseilla ja efekteillä. Niin myös uutuusteoksessa Moorland Elegies sekakuorolle ja jousiorkesterille, jonka tekstinä Kõrvits käyttää tarkoin valittuja Emily Brontën runoja.
 • cd-levyn kansi

  Tumma ja lyyrinen Garifullina

  21.04.2017Klassinen
  Sekä äänensä että taustansa myötä Aida Garifullina sopii erinomaisesti vaikkapa Rimski-Korsakovin itäistä eksotiikkaa henkiviin korkeisiin sopraanorooleihin tai Léo Delibes’n Lakmén nimirooliin. Resitaali-CD:llään Garifullina esittää näiden lisäksi Tshaikovskin sekä Rachmaninovin hittilauluja oivallisina orkesterisovituksina, jotka soivat Itävallan radion Wienin sinfoniaorkesterin ja Cornelius Meisterin säestyksellä asiankuuluvan viehkosti. Lisäksi mukana on pari kansanlaulua sekä vanha kunnon Valot Moskovan, jotka tuovat kokonaisuuteen hivenen hipsteriuskottavuutta.
 • L'Ange & Le Diable / Siranossian

  Barokin viuluklassikoiden kunnianpalautus

  04.04.2017Klassinen
  Nuori viulisti Chouchane Siranossian ja vanha cembalisti Jos van Immerseel ovat julkaisseet uutuuslevynsä L'Ange et Le Diable jo viime vuoden puolella, mutta vasta muutaman palkinnon myötä se herätti minun mielenkiintoni. Hyvä että herätti, koska armenialais-ranskalainen Siranossian on häikäisevä lahjakkuus, ja levy nostaa uuteen kunniaan ne barokkisonaatit, joita ennen väärinkäytettiin romanttisten viuluresitaalien lämmittelykappaleina.
 • Jalas Chamber / Rakastava

  100-vuotisjuhlintaa Jalasjärveltä - Sibeliuksella, totta kai

  04.04.2017Klassinen
  Etelä-Pohjanmaalle, Jalasjärvelle, musiikkileirien ja musiikkiopiston liepeille on kehittynyt pätevämpi kamariorkesteri kuin 8000 ihmisen asukasluku antaisi olettaa. Jalas Chamber on toiminut jo kaksikymmentäviisi vuotta ja sitä johtaa Juhani Numminen. Kyse ei ole aivan Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin veroisesta ilmiöstä, mutta uuden levyn perusteella orkesteria kelpaa kuunnella. Suomi 100 -juhlavuotta Jalas Chamber tosin juhlii harmillisen perinteisin menoin, Sibeliuksella.
 • Outi Rahko / Näyttelykuvia

  Romuluisia näyttelykuvia

  04.04.2017Klassinen
  Oulun ammattikorkeakoulun piano-opettajakunnassa on virinnyt ihailtava into saattaa pianomusiikin klassikoita levylle. Mikko Heinisen konserttitaltiointi Debussyn Images-sarjasta ilmestyi viime syksynä, ja nyt vuorossa on Outi Rahko, joka tarttuu Modest Musorgskyn Näyttelykuviin.
 • Marcel Tyberg / Masses

  Kannattaako kaikkia löytöjä levyttää?

  04.04.2017Klassinen
  Tarina antaa musiikille merkitystä ja myyntipotentiaalia, ja Marcel Tybergin musiikin tarina on mitä huikein. Hyväntahtoinen wieniläissäveltäjä eleli Kroatian rannikolla tuntemattomana ja köyhänä mutta tyytyväisenä, kunnes natsit murhasivat hänet keskitysleirillä, koska hän oli kuudestoistaosajuutalainen. Vähän ennen pidätystä Tyberg antoi nuottinsa ystävälle, ja teokset päätyivät Yhdysvaltoihin, jossa niitä on alettu esittää nyt 2000-luvulla. Mutta onko Marcel Tybergin musiikki yhtä hyvää kuin tarinansa? Siitä voi ottaa selvää kuuntelemalla Pentatone-yhtiön levyn, jolla on kaksi Tybergin messua.
 • New South American Discoveries

  Eteläamerikkalaisen nykymusiikin määrittelylevy

  04.04.2017Klassinen
  "New South American Discoveries" on Harmonia Mundi -yhtiön uutuuden otsikko, ja levy kertoo esittelevänsä kattavasti uutta eteläamerikkalaista orkesterimusiikkia. Etelä-Amerikka on maantieteellisesti valtava ja kulttuurisesti moninainen, joten lupaus on uhkarohkea. Mutta kas kummaa, eteläamerikkalainen orkesterimusiikki tulee esitellyksi - ja vieläpä vastaa ennakkokäsityksiä.
 • cd

  Kisailua maalaisrakkaudesta

  31.03.2017Klassinen
  Ranskan 1700-luvun ylhäisö ja porvaristo ihaili maaseutua ja sen puhtoisia, viattomia asukkeja rousseaulaisessa hengessä. Valistuneet hallitsijat Marie Antoinettea myöten rakastivat koomisessa oopperassa ja teatterissa esiintyviä ovelia palvelijoita ja maatalon tyttäriä. Huolimatta lähestyvästä vallankumouksesta nämä hahmot saivat rauhassa päihittää viimeisen muodin perässä juoksevat isäntänsä ja aristokratian – huumorin varjolla!
 • cd

  Youtube-ajan lavatähden voittoisa Rachmaninov

  31.03.2017Klassinen
  Georgialainen Khatia Buniatishvili lukeutuu tämän ajan pianon supertähtiin, niihin, jotka soittavat häkellyttävän täydellisesti ja samalla myös näyttävät ja pukeutuvat kuin pop-tähdet. Buniatishvili teki 23-vuotiaana vuonna 2010 levytyssopimuksen Sonyn kanssa ja on sen jälkeen tehnyt levyjä romanttisella ohjelmistolla saaden vaihtelevia arvioita. On trendeistä mitä mieltä hyvänsä, uusimmassa julkaisussa Sergei Rachmaninovin Toisesta ja Kolmannesta pianokonsertosta on vastaansanomattomia musiikillisia hyveitä.
 • cd-levyn kansi

  Uusi suomalainen pianomusiikki kiinnostavassa kontekstissa

  31.03.2017Klassinen
  Pianisti Kirill Kozlovskyn tohtorintutkinnon sivutuotteena syntynyt Shostakovich in context -levy vastaa pariinkin tarpeeseen. Ensinnäkään Shostakovitshin Preludeja ja fuugia ei ole täällä juuri levytetty – Olli Mustosen kokonaissarjan ja vuoden 2003 jälkeen. Toiseksi levy sisältää kolme uutta suomalaista pianosävellystä, eikä niitäkään liikaa julkaistavaksi asti äänitellä.
 • cd

  Nuori pianovirtuoosi debytoi sisäistyneesti

  31.03.2017Klassinen
  Jos pianonsoitto olisi urheilua, muulla maailmalla ei olisi mahdollisuuksia Kiinaa vastaan. Mutta onneksi ajatus ei osu kutiinsa: ensinnäkään pianonsoitto ei ole urheilua, ja toiseksi Kiinassa kasvaa aivan oikeita taitelijoita. Van Cliburnin kansainvälisen pianokilpailun 19-vuotiaana vuonna 2009 voittanut Haochen Zhang on sittemmin esiintynyt jo BBC:n Promseilla ja päässyt tekemään ensimmäisen oman levynsä Bis-levymerkille. Sillä nuori taituri esittää teoksia, jotka hänen mukaansa “paitsi puhuttelevat häntä itseään hyvin intiimisti, myös muodostavat kokonaisuudessaan ainutlaatuisen musiikillisen kertomuksen.”
 • cd-levyn kansi

  Suosittuja argentiinalaisia tangoklassikoita kitaralla

  31.03.2017Klassinen
  Astor Piazzollan nuevo tango eli uusi tango on 1950-luvun lopulta lähtien ollut niin muusikkojen kuin suuren yleisön suosiossa, ja kappaleet kuten La muerte del ángel ovat nousseet niin lähelle listahittiä kuin klassiselle musiikille ylipäätään on mahdollista. Piazzollan varhaista esikuvaa, Carlos Gardelia voi puolestaan pitää autenttisen iskelmätangon isänä – sikäli kuin sellaista onkaan. Saksalainen kitaristi Franz Halász soittaa uudella levyllään Guitarra Mía vuorotellen kitarasovituksia Piazzollan ja Gardelin kappaleista todistaen niiden läheisyyttä: kummassakin on niin populäärit kuin klassiset puolensa.

Lisää aiheesta