Hyppää pääsisältöön

Uudet levyt

Ohjelma Areenassa

 • Soolosellolevy koskettaa syvältä

  13.01.2017Klassinen
  Pianisteilta on tottunut odottamaan soololevyjä, mutta aivan osattomia tällä saralla eivät ole viulistit ja sellistitkään. Voisi ajatella, että parasta kokonaisuutta voisi rakentaa hieman tunnelmia ja tyylejä vaihtelemalla, mutta tehdä voi myös niin kuin Natalie Clein: hän rakentaa runsaan tunnin mittaisen ohjelman 1940- ja 50-luvuilla sävelletyistä sooloselloteoksista, joissa on tyylillisesti enemmän yhteisiä kuin eriäviä piirteitä. Erinomainen soolosoitto ja onnistunut äänitys tuovat esiin teosten omaperäisyyden ja ainutlaatuisuuden, ja kokonaisuus on kaikkiaan onnistunut.
 • Saunajammailua

  13.01.2017Klassinen
  Säveltäjä Tomi Räisäsen tuoretta yhtyelevyä leimaa improvisatorishenkinen tunnelma ilman irtiottoja. Parhaimmillaan levyn teoksissa on aitoa soinnillista vuoropuhelua elektronisten sointimaalailujen, toisteisen rytmiikan ja vapaiden, kuuntelevien suvantopaikkojen välillä. Levyn sydämen muodostavat kaksi konsertoivaa teosta, kitarakonsertto Sea of Tranquility sekä alttohuilun solistiksi nostava Mirrie Dancers. Sen nimikappaleen pitäisi puolestaan viedä mielikuvat Seitsemän veljeksen saunaseikkailuihin.
 • Franz Lisztin mélodie ihastuttaa

  13.01.2017Klassinen
  Franz Liszt kasvoi aikuiseksi Pariisissa 1830-luvun taitteessa täysverisen romantiikan puhjetessa juuri kukkaansa Ranskassa. Hän ystävystyi Victor Hugon kanssa, tututustui Hector Berlioziin päivää ennen Fantastisen sinfonian ensiesitystä ja rakastui korviaan myöten kreivitär Marie d’Agoult’hun josta myös tuli hänen kumppaninsa ja ensimmäisten lastensa äiti. Tenori Timothy Fallon ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat tehneet tasapainoisen levyllisen Lisztin lauluista, hehkuvista mélodie-sävellyksistä myöhäisiin enigmaattisiin liedeihin.
 • Erinomainen norjalainen Ligeti-levy

  13.01.2017Klassinen
  Unkarilaissyntyinen György Ligeti on kiistatta yksi länsimaisen taidemusiikin kiinnostavimpia ja omaperäisimpiä säveltäjiä. Hänen kykynsä löytää aina uusia ja tuoreita näkökulmia sekä ajan virtauksiin että omaan materiaalinsa oli ainutlaatuinen jopa 1900-luvun mittakaavassa—puhutaan sitten modernismista tai postmodernimista. Norjalainen BIT20 Ensemble esittää uudella levyllään Ligetin konserttoja ja yhtyeteoksia verrattomasti partnereinaan maailmanluokan tekijät, sellisti Christian Poltéra ja pianisti Joonas Ahonen.
 • Kuinka löytää rauha kaaoksen keskellä

  13.01.2017Klassinen
  Barokkihan on jo pitkään ollut klassisen musiikin kärkeä suuren yleisön tavoittamisessa. Viime vuosikymmeninä sen supertähdiksi ovat nousseet laulajat: aivan kuten kolmesataa vuotta sitten Händelin aikana, musiikin ensisijainen tarkoitus on yhä toimia laulajien itseilmaisun välineenä. Niinpä yhä isot levy-yhtiöt julkaisevat klassisen musiikin äänitteitä artisti edellä, pop-musiikin tapaan.
 • Vuoden levy 2016 - äänestä yleisön suosikki!

  04.01.2017Klassinen
  Mikä näistä viidestä Yleisradion musiikkitoimittajien valitsemasta ehdokkaasta on Vuoden klassinen levy 2016? Yleisradion Vuoden levy 2016 julkistetaan Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkona 25.1.2017 alkaen klo 14. Samalla julkistetaan myös yleisön suosikki. Äänestysaikaa on maanantaihin 23.1.2017 asti.
 • Tavallista intiimimpi oratoriojoulu

  19.12.2016Klassinen
  Mitäpä olisi joulu ilman Johann Sebastian Bachin Jouluoratoriota - eipä juuri mitään, ainakaan minun jouluni. Samaa mieltä ovat levy-yhtiöt, ja siksi tästä käyttöä kestävästä jouluklassikosta ilmestyy muutama uusi versio joka jouluksi. Tämän joulun vahvimman uuden tarjokkaan on tehnyt skottilainen periodijoukkio Dunedin Consort, jota johtaa John Butt.
 • Juhlava vaskiseitsikkojoulu

  19.12.2016Klassinen
  Miksipä ei myös vaskimusiikki sopisi joulun tunnelmaan. Paimenten näkemä taivaallinen sotajoukko kuvataan usein torvisoittokuntana, ja pelastusarmeijan puhallinyhtyeet kuuluvat ainakin angloamerikkalaiseen joulukuvastoon. Niinpä myös kotimainen Solistiseitsikko Imperial on pukenut kerholiivit ja rusetit ylle ja levyttänyt Majesteettista joulumusiikkia.
 • The King's Singersin "vanhakin nyt nuortuu" -viihdejoulu

  19.12.2016Klassinen
  Ikisuosittu ja ikivanha lauluyhtye The King's Singers ei ole muutamaan vuoteen tehnyt kelvollista musiikkia, mutta on tapahtunut joulun ihme - uusi joululevy Christmas Songbook on paikoin jopa hykerryttävä. Ohjelmisto edustaa angloamerikkalaista jouluviihdemusiikkia, jota itse en asiakseni kuuntele, koska siitä saa muutenkin yliannostuksen pakkotaustamusiikkina. The King's Singers onnistuu kuitenkin tekemään viihdyttämisen tyylillä.
 • Tyypillinen brittikuorojoulu

  19.12.2016Klassinen
  Brittien joululevyperinne on erittäin vakiintunut. Tarvitaan jonkun katedraalin tai collegen poika- ja mieskuoro ja säestäjäksi kunnon urkuri. Sitten valitaan mieleisimmät carolit, ja sitä lajiahan briteissä on kahmaloittain. Yleensä brittien kuoro-osaaminen on niin vankkaa ja heidän joulutunnelmansa niin yleismaailmallista, että perinnelevyillä on annettavaa myös suomalaisille. Etenkin kun toteutus on laadukas, kuten Cambridgen St John -collegen joululevyllä, jonka on julkaissut luotettava Signum Classics.
 • Lumenvaloisa kierrätyshenkinen joulu

  19.12.2016Klassinen
  Lauluyhtye Lumen Valo on vuosien mittaan kunnostautunut tekemällä parikin tunnelmallista joululevyä. Täksi jouluksi yhtye äänitti uutta, houkuttelevaa materiaalia, mutta sitä ei kertynyt aivan levyllistä. Vaan eipä hätää. Lumen Valo keräsi aiemmilta joululevyiltä onnistuneimmat raidat, yhdisti uuteen materiaalin ja sai aikaiseksi toistaiseksi parhaimman joululevynsä nimeltä Neitsy äitix. Kierrätys kannattaa - etenkin joulun tavarapaljoudessa!
 • Kirkas nuorisokuorojoulu

  19.12.2016Klassinen
  Täksikin jouluksi kotimaiset kuorot ovat tehneet valtavan määrän joululevyjä. Ennen niitä pakkomyytiin lähinnä sureville omaisille kirkon tuulikaapissa kuoron joulukonsertin jälkeen, mutta taso on noussut. Esimerkiksi Jyväskylän Naislaulajat, Gaudiate-kuoro, Cantio Laudis, Kamarikuoro Cantilene, Ungdomskören Evangelicum ja lauluyhtye A-Men ovat lähettäneet minulle sellaisen joululevyn, jota kelpaa tarjota laajemmallekin. Tämän joulun edustavimman kotimaisen peruskuorolevyn lienee silti tehnyt Tatu Erkkilän johtama Somnium Ensemble.
 • Kalevi Kiviniemen ilahduttava urkujoulu

  19.12.2016Klassinen
  Urkumusiikki kuuluu ilman muuta jouluun. Minulle joulukirkon kohokohtia ovat tuttujen virsien juhlavat alkusoitot, kunhan sattuu hyvä kanttori. Joulumusiikkilevyillä urkuja kuulee silti lähinnä kuoroa tai oopperalaulajaa säestämässä, vaikka urkumusiikkia voisi käyttää tunnelman luomisessa laajemminkin. Urkuri Kalevi Kiviniemen joululevy Lintujen joulu iskee tähän saumaan, ja hyvin iskeekin.
 • Ihastuttavaa kamarimusiikkia pohjolasta

  16.12.2016Klassinen
  Runsaan tunnin mittaisen kokonaisuuden onnistunut rakentaminen sekä sitä myötäävä paketointi kuvineen, graafisine ilmeineen sekä kiinnostavine—jopa esteettisesti miellyttävine—levyteksteineen puoltaa yhä musiikin julkaisemista fyysisinä albumeina. Siksikin tämä käyrätorvisti Jukka Harjun yhdessä muusikkoystäviensä kanssa rakentama uusi suomalainen kamarimusiikkilevy tekee vaikutuksen.
 • Barokkinen rekiretki

  16.12.2016Klassinen
  Folkbarokkia ennenkin tehnyt Kreeta-Maria Kentala panee nyt spelaten Vivaldin parissa. Pohjalaisten muusikoiden Barocco Boreale -yhtyen fraseerauksessa on merkkejä yhteisestä kansanperinteestä, ja mukana on niin kukkopillejä kuin kaksoislehdykköjen rosoisia urkuäänikertoja ja espanjalaista viuhelaa. Näin syntyy jälleen uusi, värikäs versio Vivaldin Vuodenajoista.
 • Trifonov astuu suurimpien mestarien joukkoon

  16.12.2016Klassinen
  Tällä konserttikaudella Musiikkitalollakin vieraileva pianon supertähti Daniil Trifonov asettuu uudella levyllään Franz Lisztin perilliseksi. Lisztin konserttietydit, nimensä albumille antavat Transendentaaliset sekä Paganini-etydit ovat klassisen musiikin vaativinta ohjelmistoa. Puhtaasti teknisten vaikeuksien lisäksi niistä on ennen kaikkea vaikea saada emotionaalisesti ja tulkinnallisesti kaikkea irti. Tiedetään, että Liszt siihen kykeni—ja nyt viimeistään tiedetään, että niin kykenee myös Daniil Trifonov.
 • Sisäistyneen intohimoista Shostaa

  16.12.2016Klassinen
  Frank Peter Zimmermannin ote Shostakovitshiin tuntuu henkilökohtaisesti koetulta. Pari vuotta Toisen maailmansodan päättymisen jälkeen sävelletyn Ensimmäisen viulukonserton aloittava yökuvaelma onnistuu olemaan yhtäaikaa sekä intensiivinen että yöllisen etäinen. Kadenssiin huipentuvan kolmannen osan Passacaglian kitkainen liike, hidas ja kalmaisen tanssi välittyy kaikessa traagisuudessaan. Kirsikkana kakussa Passacagliaa seuraavassa Burleski-finaalissa tuntuu kuin karhu olisi päässyt irti sirkuksesta laukkaamaan omaan mahtipontiseen voitonparaatiinsa.
 • Vaihtuvia tunnelmia kahdella ja neljällä kädellä

  16.12.2016Klassinen
  Francis Poulencin musiikin voi helposti ohittaa ihastuttavan charmanttina. Poulenc oli kuitenkin tuottelias säveltäjä sekä soitin- että laulumusiikin parissa, ja etenkin kuoroteoksissaan hän osoittaa myös vakavat puolensa; yksinlaulujen parissa hän oli Faurén jälkeen varmasti yksi parhaita ranskalaisia. Omalle soittimelleen, pianolle Poulenc sävelsi laajan tuotannon, joka läpäisee hänen elämänsä teini-iän varhaisista kokeiluista viimeisiin vuosiin.
 • Humaani virtuoosi vuosikymmenten takaa

  11.12.2016Klassinen
  Historian muisti on valikoiva, ja välillä on syytä muistutella mieliin nimiä, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi. Pianotaiteilija Maire Halava opiskeli kotimaan konservatorio-opintojen jälkeen 1930-luvulla Keski-Euroopassa, muun muassa Pariisissa legendaarisen Nadia Boulangerin johdolla. Hänen humaani, lämmin virtuoosisuutensa sykähdyttää yhä, ja tuoreen kolmen CD:n kokoelman myötä pääsemme sukeltamaan 1950- ja 60-lukujen suomalaisen musiikkielämän huipulle.
 • Nautittavan klassista barokkia

  11.12.2016Klassinen
  Japanin Bach Collegium on siirtynyt J.S. Bachin hengellisten kantaattien peräti 55 levyä vieneen kokonaisjulkaisun jälkeen 1700-luvun toisen taitavan kontrapunktikon, Wolfgang Amadeus Mozartin suuriin kirkollisiin teoksiin. Requiemin levytys ilmestyi pari vuotta sitten, ja nyt on Suuren c-mollimessun vuoro. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan Bachin kantaateilla marinoitu Japanin Bach Collegium tekee Mozartin Suuren c-mollimessun parissa huikean tarkkaa työtä: virtuoosisen siisti ja tasapainoinen suoritus sytyttää Mozartin partituurin eloon sen pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Lisää aiheesta