Hyppää pääsisältöön

Uudet levyt

Ohjelma Areenassa

 • cd-levyn kansi

  Uhkeaa sinfonista hehkua à la Richard Strauss

  24.03.2017Klassinen
  Richard Straussia voi hyvin pitää 1900-luvun alkupuolen säkenöivimpänä orkesterisäveltäjänä, vaikka hän siirtyikin sinfonikosta oopperasäveltäjäksi. Straussin oopperoiden, etenkin Salomen, Elektran ja Ruusuritarin orkesteriosuudet ovat aikansa upeinta sinfonista taidetta; etenkin Elektraa voi pitää lähes yhtä paljon sinfonisena oopperana kuin oopperamaisena sinfoniana. Elektra, joka aikanaan hullaannutti aikansa modernistit taidelajista riippumatta, oli suurelle yleisölle vaikea teos, ja ehkäpä sen vuoksi siitä ei koskaan tehty erillisistä orkesterisarjaa konserttikäyttöön. Nyt epäkohta on korjaantunut, aikamme suurimpiin Strauss-tulkkeihin kuuluvan Manfred Honeckin intohimon ajamana.
 • cd-levyn kansi

  Erilaiset Goldberg-variaatiot

  24.03.2017Klassinen
  Johann Sebastian Bachin Goldberg-variaatioiden levytykset ja erilaiset versioinnit ovat säännöllisesti palaava teema tässä ohjelmassa ja uusien levyjen joukossa ylipäätään. Harvemmin olen kuitenkaan törmännyt Goldberg-variaatioihin, jotka eivät olisi Bachin kirjoittamia! Toisessa kansainvälisessä Uuno Klami -sävellyskilpailussa Kotkassa vuonna 2009 palkittu saksalainen Joachim Schneider on kirjoittanut teknisesti ja ilmaisullisesti kiehtovat 30 variaatiota teemoineen kahdelle kitaralle Bachin mallia monitasoisesti seuraillen – ja luonnollisesti nimennyt teoksensa Goldberg-variaatioiksi.
 • cd-levyn kansi

  Lyyristä suomalaista sielunmaisemaa

  24.03.2017Klassinen
  Idyllit, elegiat, pienet muistot, kukkaset, kehtolaulut, romanssit ja muut niin sanotut karakterikappaleet olivat romantiikan keskeisintä ohjelmistoa läpi 1800-luvun. Niitä sävelsivät kaikki, joskus enemmänkin ansainta- kuin taiteenteon tarkoituksessa, joskus taasen selvästi hetken hurmiossa, inspiraation vallassa. Koulutettujen säveltäjien määrän kasvaessa Suomessa 1800-luvun lopulla myös kotimaisia pieniä karakterikappaleita syntyi kiihtyvään tahtiin – ja niiden joukosta löytyy joitakin todellisia helmiä.
 • cd-levyn kansi

  Serenadit saavat valonsa

  24.03.2017Klassinen
  Johannes Brahmsin kaksi Serenadia orkesterille kumpuavat säveltäjän nuoruudesta 1850-luvun lopulta, ajalta jolloin hän oli ennenkaikkea lupaava pianisti ja kamarimusiikkisäveltäjä ja vasta aloittelemassa orkesterisäveltäjän uraansa. Ensimmäinen sinfonia oli haaveissa Serenadien säveltämisen aikoihin, mutta valmistui vasta kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Serenadit saivat vaihtelevan vastaanoton, niiden orkestrointia esimerkiksi kehuttiin mutta pituutta ihmeteltiin – sisällön moitittiin olevan pintaa heikompaa.
 • Monteverdi Madrigali / Les Arts Florissants

  Rakkauden ja tuskan sulosävelet, vol. 3!

  14.03.2017Klassinen
  Claudio Monteverdin kahdeksan madrigaalikirjaa ovat dokumentti huikeasta musiikillisesta matkasta, siitä miten renessanssin polyfonia muuntuu barokin monofoniaksi. Laulu- ja soitinyhtye Les Arts Florissants on viime vuosina tehnyt tästä aarteistosta valikoivaa levykatselmusta. Vasta ilmestynyt kolmas ja viimeinen levy on sarjan paras, ja todistaa että tuo musiikillinen matka kannatti sekä Monteverdille, Les Arts Florissants -yhtyeelle että meille kuulijoille, joita hemmotellaan vastustamattoman tunteikkaalla, yhtä aikaa syvällä ja kirkkaalla lauluilmaisulla.
 • Voces8 / Winter

  Makeaa mystistä kuorominimalismia mahan täydeltä

  14.03.2017Klassinen
  Joku vuosi sitten Voces8 oli taitava ja uskottava brittiläinen lauluyhtye, jolta sujui sekä renessanssipolyfonia että varovainen modernismi. Sittemmin kahdeksikko on ampaissut omaan suuntaansa ja alkanut tehdä new age -henkisiä levyjä, joissa yhdistyvät henkistynyt kuorominimalismi, katedraalikaiku, lievä pop-kompressointi ja pehmeän fokuksen taidevalokuvakannet. Juuri sellainen on myös Voces8:n uutuus "Winter".
 • Handel in Ireland

  Händelin Irlannin-matkasta ei juuri heru kuunneltavaa

  14.03.2017Klassinen
  Tutkija, cembalisti ja kapellimestari Bridget Cunningham on tehnyt Signum-yhtiölle teemalevyjä, jotka seuraavat Händelin matkoja. Yleensä levyt ovat yhdistäneet käypäistä musiikkia ja huolellista tutkimustyötä tavalla, joka selventää muusikkojen kosmopoliittisuutta barokin Euroopassa. Sarjan uusimman levyn aiheena on Händelin yhdeksän kuukautta kestänyt oleskelu Irlannissa vuonna 1741. Kuulija odottaa mehukkaita kohtaamisia irlantilaisen kansanmusiikin kanssa - ja saa kuullakseen kuivaa cembalonräminää.
 • Sonya Yoncheva / Handel

  Sonya Yonchevan sananmukainen läpileikkaus Händelistä

  14.03.2017Klassinen
  Bulgarialaissyntyinen Sonya Yoncheva on maailman suurten oopperalavojen ja Sony Classicalin uusin sopraanotähti. Hän on raivannut tiensä kykykilpailuista menestykseen lavakarismalla, näyttelijänlahjoilla sekä tietysti myös komealla ja oivallisen tunnistettavalla äänellään. Nyt on Sonyltä käynyt Sonyalle käsky tehdä levyllinen alati muodikkaan Händelin aarioita, mutta valitettavasti Yonchevan ääni ei oikein ota sopeutuakseen 1700-luvun affekti-ilmaisun vaatimuksiin.
 • Tetzlaff Quartett

  Schubertin viimeisessä kvartetossa äärimmäinen on kohtuullista

  14.03.2017Klassinen
  Viulisti Christian Tetzlaffia ihaillaan hänen terävärajaisesta, herkästä tulkintamestaruudestaan. Samasta syystä täytyy ihailla hänen nimikkojousikvartettiaan, joka esiintyy säännöllisemmin kuin viulistitähtien kamarimusiikkiviritykset yleensä. Ondinen uutuudella Tetzlaff-kvartetti mittelee voimiaan Franz Schubertin viimeisen, massiivisen G-duuri-kvarteton kanssa - ja selviytyy voittajana turvautumalla äärimmäisiin keinoihin.
 • cd-levyn kansi

  Aurinkoista ajanvietemusiikkia Salzburgista

  10.03.2017Klassinen
  Vaihtelevan kokoisille orkestereille kirjoitetut Serenadit olivat 1700-luvun loppupuolen suosituinta orkesteriohjelmistoa saksalaisella kielialueella. Ajanvietteisiin, niin ulkoilmajuhliin kuin sisälle tarkoitetut Serenadit olivat yleensä viidestä yhdeksäänosaisia, hyvinkin kolme varttia pitkiä orkesterisarjoja. Ne olivat erityisen suosittuja Salzburgissa W.A. Mozartin nuoruudessa, ja niinpä niitä löytyy myös Mozartin itsensä tekemänä useita.
 • cd-levyn kansi

  Rakkauden ja menetyksen sankarittaret

  10.03.2017Klassinen
  Laulut ovat aikojen alusta kuuluneet ihmiskulttuurin tärkeimpiin polttoaineisiin, ja ne ovat olleet sitä myös klassisen musiikin historiassa. Enkä puhu vain ooppera-aarioista tai romanttisista saksalaisista Liedeistä: laulettu musiikki ja laulelmat ovat toimineet inspiraationa kaikissa musiikinlajeissa ylipäätään. Sen vuoksi on mielenkiintoista tutustua sopraano Ruby Hughesin uuteen kamarimusiikkilevyyn, joka vie kuulijan 1600-luvulle, matkaan ajan laulukulttuuriin sekä naispuolisten musiikintekijöiden maailmaan.
 • cd-levyn kansi

  Maagisen hyvä pohjoismainen jousitriolevy

  10.03.2017Klassinen
  Erinomainen nykymusiikkikokoonpano, kolmen jousisoittimen Trio Aristos tekee maagisen hyvää työtä pohjoismaisen nykymusiikin parissa levyllään ”Nordsending”. Otsikko viittaa pohjolan vitsauksiin, joita arktiset noidat riesaksemme lähettävät. Vaikka ajatus noitarumpujen magiasta on houkutteleva, levy tekee vaikutuksen ennemminkin musiikkinsa ja sen esittämisen kautta – etenkin kun levyn säveltäjät Per Nørgårdista Kaija Saariahoon pikemminkin vieroksuvat pohjoismaista leimaa.
 • cd-levyn kansi

  Napolilaissäveltäjän jumalaisen kaunista kirkkomusiikkia

  10.03.2017Klassinen
  Erityisesti 1700-luvulla oli tapana, että vaikka teattereissa ja hoveissa pyrittiin pysymään ajan virtauksissa mukana, kirkossa vanha polyfoninen tyyli piti pintansa. Usein samat nimet sävelsivät niin maallista kuin hengellistä musiikkia, ja niinpä monet keinovarat valuivat kirkosta teatteriin ja päinvastoin. Napolilaisen barokkioopperan suurnimeä Alessandro Scarlattia ei tunneta kirkkomusiikistaan, mutta renessanssimusiikkiin erikoistunut Odhecaton-yhtye paikkaa puutetta levyllisellä Scarlattin hengellistä polyfoniaa.
 • Vivaldi / Carmignola & Meyer

  Vapauden ja kontrollin ihana ristiveto

  01.03.2017Klassinen
  Antonio Vivaldi jos kuka tiesi miten säveltää riehaannuttavaa musiikkia. Tehokkaat riffit, laukkaavat rytmit ja hittikaavaa noudattavat mutta sopivan yllättävät rakenteet takaavat yhä hänen konserttojensa menestyksen. Kun reseptiin vielä lisätään kaksoisviulukonsertoille ominainen turnajaistunnelma solistien välillä, on tilaisuus kunnon revittelyyn. Viuluviikarit Giuliano Carmignola ja Amandine Beyer tarttuvat tilaisuuteen, ja tuloksena on levy, joka karkottaa kevätväsymyksen kerta kaikkiaan.
 • Roy Harris / John Adams / Violin Concertos

  Brittiaksentti korostaa amerikkalaisen musiikin parhaita puolia?

  01.03.2017Klassinen
  Nouseva brittiläinen viulistitähti Tamsin Waley-Cohen on tehnyt yllättävän ohjelmistovalinnan ja levyttänyt kaksi yhdysvaltalaista viulukonserttoa. Roy Harrisin konsertto on 40-luvun lopulta, John Adamsin konsertto 90-luvulta, eikä kumpikaan ole kulunut käytössä. Levy on kuitenkin hieno, ja näyttää leimallisesti yhdysvaltalaisen musiikin parhaat puolet.
 • Arditti String Quartet

  Arditti-kvartetin 40-vuotiskakku

  01.03.2017Klassinen
  Vuonna 1974 viulisti Irvine Arditti oli nuori ja radikaali ja perusti jousikvartetin soittamaan vaativaa nykymusiikkia. Arditti-kvartetista kehittyi erittäin arvostettu nykymusiikkikokoonpano, ja pari vuotta sitten se juhli neljäkymppisiään, ja juhli niitä nykymusiikin merkeissä, tilaamalla ja soittamalla mukavan lyhyitä kappaleita uran tärkeimmiltä säveltäjiltä. Winter & Winter -yhtiö on nyt saattanut projektin levylle, joka onneksi on enemmän juhlimista kuin muistelua.
 • Francesco Durante / Requiem

  Duranten requiem kaipaisi kaikupohjaa tunteille

  01.03.2017Klassinen
  Paastonaika on passioiden ja requiemien sesonkia. Yleensä kirkkokonserteissa ja olohuoneissa kuunnellaan tuttua paastomusiikkia yhä uudestaan, mutta silloin tällöin mukaan yrittää uusi löytö, sellainen kuin Francesco Duranten Requiem c-molli. Se oli 1800-luvulle asti varsin suosittu, ja uusi levy tuo sen hyveet esiin, mutta tuskinpa se horjuttaa suosituimpien requiemien asemaa.
 • Tiberghien & Ibragimova / Mozart

  Ihan kiva ei riitä Mozartissa

  01.03.2017Klassinen
  Pianisti Cédric Tiberghien ja viulisti Alina Ibragimova ovat kahlanneet Mozartin sonaatteja läpi jo kahden tuplalevyn verran. Mozartin mukaan kahlatessa pianisti kulkee edellä ja viulu seuraa, vaikka Ibragimova lienee astetta kirkkaampi tähti kuin Tiberghien. Kaksikon aiemmat edesottamukset Mozartin parissa saivat kiittäviä arvioita, mutta nyt ilmestynyt kolmas tuplalevy kuulostaa minun korvissani valjulta, ehkä toiston myötä. Mozartin sonaateissa "ihan kiva" ei riitä.
 • cd-levyn kansi

  Romanttisten pianokonserttojen hehkua

  24.02.2017Klassinen
  Hyperion-levymerkin klassisen ja romanttisen pianokonserton kokoelmasarjat löytävät tiensä aika ajoin myös Uusiin levyihin. Piano on tavannut olla säveltäjien omin soitin ja pianokonsertot sen myötä säveltäjiensä henkilökohtaisimpia teoksia. Uusimmalla levyllä romanttisten konserttojen sarjassa esiin pääsee kolme myöhäisromanttisen hehkuvaa konserttoa, säveltäjinään Amy Beach, Cécile Chaminade ja Dorothy Howell.
 • cd-levyn kansi

  Saksofonin supertähden täydellistä lasitaidetta

  24.02.2017Klassinen
  Australialaisen saksofonistin Amy Dicksonin uudella soololevyllä Philip Glassin puhtoinen sointipinta kohtaa yhden aikamme hienoimmista solisteista. Siloitellusta lopputuloksesta huolimatta – tai ehkä juuri sen myötä – Dickson tarjoilee Glassia aidosti virtuoosisella tavalla amerikkalaisminimalistin musiikin todellista syvyyttä kosketellen.

Lisää aiheesta