Oudot tunteet: Humala

Humala on itse aiheutettu tunne. Tunne, jossa asiat tuntuvat sujuvan hyvin ja on hauskaa kunnes - jos tila jatkuu riittävän pitkään - ei enää olekaan, vaan on kaoottista.

Julkaistu
Piirros, pää jossa aivot villalangasta

Myrskyisä murrosikä ~ Aivosolut järjestäytyvät uusiin asemiin

Taustalla mm. hormonitoiminta ja aivojen rakennemuutokset.

Jurotusta, raivokohtauksia, päätöntä toilailua ja hölmöä riskinottoa. Koulumotivaatio katoaa, kaveripiiri vaihtuu ja vanhemmista tulee yhdentekeviä kiusankappaleita. Mitä ihmettä teinin päässä liikkuu? Teini-ikäisen vanhemmat tietävät, että murrosikä tuntuu muuttavan lapsen persoonallisuuden melkeinpä yhdessä yössä.

Julkaistu
Piirroskuva räppäävästä Sibeliuksesta

Finlandia 2.0 -räppikilpailu ratkeaa2

Kilpailun tuomareina Rauhatäti ja Gracias.

Jean Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi Yle julisti räppikilpailun kaikille 1.-6.-luokkalaisille. Kuuntele kaikki kilpailuun lähetetyt räpit! Voittaja julkaistaan ensi sunnuntaina Galaxissa.

Julkaistu

VIIKKO KOULUSSA

Kenkähylly koulun aulassa

Oppilaat ovat fiksuuntuneet

Koulu muuttuu kovaa vauhtia

Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

Julkaistu , päivitetty
Dania opiskelee

Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?" 2

Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

Julkaistu , päivitetty
Oppilaat istuvat käytävässä välitunnilla

Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu 2

Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

Julkaistu , päivitetty
Ostoksilla Libanonissa

Ajankohtainen arabian kieli

Yle Oppimisen arabian kielen pikapaketti.

Yle Oppiminen tarjoaa arabian kielen kättelykurssin, jonka avulla pääsee nopeasti perusfraaseihin ja elämän perustilanteisiin. Kurssi sopii myös arabian kielen ja kielialueen maiden kulttuurien harrastajille.

Julkaistu , päivitetty
Poutapilviä meren yllä

Suomea ulkomaalaisille - Finnish for foreigners

Supisuomea on suomen kielen ja kulttuurin peruskurssi ulkomaalaisille aikuisopiskelijoille. Kurssimateriaaliin kuuluu myös 12-osainen tv-sarja, jota voit myös katsoa tällä sivustolla. Supisuomea – Real Finnish – is a Finnish course for foreigners.

Julkaistu , päivitetty
Venäjänopettaja Anna Långstedt-Jungar

Venäjässä on sittenkin vetovoimaa

Venäjän opiskelu kiinnostaa yhä nuoria.

Venäjän kielen opiskelu alkaa olla trendilaji. Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia kielestä. Asenneongelmat venäjän opiskelua kohtaan ovat keski-ikäisten ja sitä vanhempien ihmisten korvien välissä.

Julkaistu , päivitetty
Paavo Pentikäinen ja Tauno Palo televisioteatterin näytelmässä Villisorsa vuonna 1974.

Miten kieli liittyy ajatteluun? Uraauurtava tutkimus odottaa jatkajaansa 11

Norjalainen Frode Strømnes tutki suomalaisia tv-filmejä.

Norjalainen psykologi Frode J. Strømnes etsi tutkimuksissaan ajattelun ja kielen yhteyttä. Tutkimuskohteena olivat mm. eri Pohjoismaissa tehdyt näytelmäfilmatisoinnit. Norjalaiset eivät nimittäin ymmärtäneet suomalaista televisioteatteria ollenkaan.

Julkaistu , päivitetty
Metsäntutkijat Suomen vanhimman puun ympärillä

Suomen vanhin puu yhä pystyssä!

Katso, miltä Suomen vanhin puu näyttää nyt.

Kahdeksan vuotta sitten löytynyt, lähes 800 vuotta vanha mänty sinnittelee edelleen rajavyöhykkeellä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Katso, miltä puu näyttää nyt.

Julkaistu , päivitetty
Iso Paja syksyllä.

Mistä tulevat syksyn ruskan värit? 2

Ruska valmistaa puita talveen.

Puut eivät voi paeta talvea mihinkään. Vuosimiljoonien myötä niille on kehittynyt ihmeellisiä keinoja talven yli selviämiseen. Syksyllä keinot otetaan käyttöön.

Julkaistu
Vaahtoava meri, kallioluotoja

Syksy saapuu Utön saarelle 1

Luontotoimittajat seuraavat syksyn tuloa Utön saarelle.

Ulkomeren saarissa kevään saapuminen ja syksyn eteneminen näyttäytyy toisin kuin mantereella. Utö on Suomen eteläisin asuttu saari. Lukuisat muuttolinnut levähtävät saaressa muuttomatkallaan. Luontotoimittajat Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö seurasivat saaressa syksyn etenemistä.

Julkaistu
Harakka oli kansanperinteessä pirun lintu.

Härskit pääskyt ja korppia viinassa – kansanuskomuksia linnuista 5

Kansanperinne saa tutut lintulajit näyttämään erikoisilta.

Osa linnuista ottaa syksyllä Suomesta hatkat ja matkaa leppoisampiin ilmastoihin. Se on meille itsestäänselvyys, mutta aina näin ei ole ollut. Joskus niiden on uskottu muuttavan esimerkiksi järven pohjaan tai lentävän Linnunrataa pitkin Lintukotoon.

Julkaistu , päivitetty
Katunäkymä Helsingistä 1960-luvulta

Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön 11

Filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918

Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Filmivälähdykset ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa. Videot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä, joka sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön.

Julkaistu , päivitetty
Tyttö ja hattu

Filosofiaa lapsille - Ajattelen siis olen

Ajattelen, siis olen -sarja haastaa filosofoimaan lasten kanssa koulussa ja kotona. Sarjaan on haastateltu 8 – 12 -vuotiaita oppilaita Lapinjärvellä, Loviisassa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Koululaiset nostivat kysymyshatusta kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia.

Julkaistu

Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta

Sehän on Sibelius alkaa osalla Ulkonäkö ja luonne

Toisenlaisen näkökulman Sibeliukseen tarjoaa Minna Lindgrenin ja Piia Hirvensalon käsikirjoittama fiktiivinen pienoisdokumettisarja Sehän on Sibelius! Puheenaiheena ei ole musiikki, vaan Sibelius ihmisenä. Ensimmäisen osan otsikkona on Ulkonäkö ja luonne. Kahdeksanosainen Sehän on Sibelius!

Julkaistu , päivitetty

Twitter, Facebook, Instagram

MUUALTA POIMITTUA

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Pariisin ilmanstokokous alkaa ilmastokokouksen alkuun on alle kaksi viikkoa. Sen on määrä synnyttää uusi, kattava ilmastosopimus. Animaatio kertoo tiivistetysti, mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys.

Julkaistu , päivitetty

Minäkö rasisti? 28

Testaa omat tiedostamattomat asenteesi.

Kuinka hyvin tunnet itsesi? Harva myöntää olevansa rasisti, mutta monella meistä on vahvoja tiedostamattomia ennakkoluuloja. Testaa omat tiedostamattomat asenteesi Harvardin yliopiston nettitestillä ja varaudu yllätykseen! Todella monet ovat nimittäin saaneet IAT-testissä tietää suosivansa valkoihoisia tummaihoisten kustannuksella.

Julkaistu , päivitetty

Pelejä tekemällä oppii enemmän kuin pelaamalla

Kehittyneimmät tietokonepelit keräävät tietoa pelaajan ratkaisuista ja voivat nostaa esiin oppilaan tarpeen päästä lisäopetukseen. Kasvatustieteilijän mielestä kehittävintä olisi panna koululaiset ja aikuiset yhdessä rakentamaan uusia pelejä.

Julkaistu , päivitetty

Osallista ja innosta, kehottaa Kirsti Lonka opettajia 2

Kirsti Lonka innostaa opettajia oivaltavaan oppimiseen.

Aktivoi, sytytä, syvennä! Kirsti Lonka innostaa opettajia oivaltavaan oppimiseen ja uusiin toimintatapoihin. Uuden oppiminen on yhdessä tekemistä, ei tiedon siirtämistä. – Tekniikka haltuun ja pelko pois, Lonka kannustaa.

Julkaistu , päivitetty

Oppimiseen liittyviä ohjelmia Areenassa

Uutisia

Uusimmat sisällöt

 • Trumpetti
  Julkaistu .

  Trumpetti

  Trumpetilla on sotilaallinen historia. Se oli pitkään yhtyesoitin, mutta jo 1600-luvun lopulla siitä kehkeytyi myös soolosoitin. Nykyään trumpetilla soitetaan monenlaisissa kokoonpanosissa kaikkia mahdollisia tyylilajeja. RSO:n trumpetisti Miikka Saarinen kertoo soittimestaan. Tiesitkö tämän? Trumpetti ja sen esi-isät ovat olleet kuninkaanlinnojen soittimia.

 • Oboe
  Julkaistu .

  Oboe

  Oboe on puupuhallin, jolla on orkesterissa usein solistisia tehtäviä. Oboe antaa myös orkesterille viritysäänen juuri ennen konsertin alkua. RSO:n oboisti Sanna Niemikunnas kertoo soittimestaan. Tiesitkö tämän? Oboen soittamisessa puhallustekniikka on lähes kaiken a ja o. Sen soittaminen voi olla raskasta, koska äänen tuottamiseen tarvittavan ilmanpaineen säätäminen vaatii taitoa.

 • Käyrätorvi
  Julkaistu .

  Käyrätorvi

  Käyrätorven historia ulottuu muinaisiin luisiin sarvisoittimiin, sieltä metsästystorveen ja viimein nykyisenlaiseksi soittimeksi. Käyrätorven ääni sopii yhteen kaikkien soitinryhmien kanssa. Käyrätorvelle on sävelletty myös paljon sooloteoksia.

 • Tuuba
  Julkaistu .

  Tuuba

  Tuuban esi-isät ovat peräisin jo 1500-luvulta. Nykyään käytössä on monenkokoisia tuubia, joissa on eri virityksiä. RSO:n tuubansoittaja Anders Eikefjord Hauge kertoo soittimestaan. Tiesitkö tämän? VPK:n ja puhallinorkesterien luottosoittimella tuuballa on nykyään vankka asema sinfoniaorkestereissa, vaikka se on orkesterin nuorimpia jäseniä.

 • Flyygeli
  Julkaistu .

  Kosketinsoittimet

  Kosketinsoittajat ovat mukana orkesteriteoksissa, joissa tarvitaan pianoa, celestaa, cembaloa tai joskus myös urkuja tai syntetisaattoria. RSO:n kosketinsoittaja Jouko Laivuori esittelee flyygelin eli ison pianon. Tiesitkö tämän? Sinfoniaorkesterin kosketinsoittajan yksi tärkeimmistä soittimista on cembalo.

 • Kontrabasso
  Julkaistu .

  Kontrabasso

  Kontrabasso luo orkesterimusiikkiin syvyyttä matalan sointinsa ansiosta. Sinfoniateoksia soitetaan isommalla kontrabassolla kuin kamarimusiikkia tai sooloteoksia. RSO:n kontrabasson soittaja Aapo Juutilainen kertoo soittimestaan. Tiesitkö tämän? Kontrabasso on sinfoniaorkesterin suurin jousisoitin.

 • Alttoviulu
  Julkaistu .

  Alttoviulu

  Alttoviulussa on matalampi sointi kuin viulussa. Se on myös kooltaan hiukan viulua isompi. Ammattimuusikot suosivat puisia jousia, joiden jouhet ovat peräisin hevosenhännästä. RSO:n alttoviulisti Pisku Ristiluoma kertoo soittimestaan. Tiesitkö tämän? Muusikko lukee nuoteista omaa osuuttaan eli stemmaa.

 • Pasuuna
  Julkaistu .

  Pasuuna

  Näyttävä pasuuna on vaskisoitin ja trumpetin sukulainen. Pasuunalla on täyteläinen sointi, ja orkesterissa sen tehtävä on useimmiten tukea muita soittimia. RSO:n pasunisti Line Johannesen esittelee soittimensa. Tiesitkö tämän? Sanotaan, että pasuuna on trumpetin isoveli ja vaskisoitinten kuningas.

 • Klarinetti
  Julkaistu .

  Klarinetti

  Klarinetti on notkea soitin, joka sopii kaikentyyppiseen musiikkiin. Puupuhallin klarinetti on myös nykysäveltäjien suosiossa. RSO:n klarinetisti Marja Kopakkala esittelee ja kokoaa oman soittimensa. Tiesitkö tämän? Sinfoniaorkesterin klarinetistilla on yleensä useita soittimia.

 • Tahtipuikko
  Julkaistu .

  Kapellimestari

  Orkesteria johtaa kapellimestari, joka on orkesterin päällikkö. Kapellimestarin on tunnettava esitettävä teos läpikotaisin. RSO:n muusikko ja kapellimestari József Hárs kertoo työstään. Tiesitkö tämän? Kaikki kapellimestarit eivät käytä tahtipuikkoa. Ne, jotka käyttävät, askartelevat sellaisen itse tai ostavat valmiina. Nykyiset puikot ovat kapeita ja kevyitä.

 • Sibeliuksen käsi nuottien päällä
  Julkaistu .

  Koko maailman Finlandia

  Mitä yhteistä on Edvin Laineella, Biafran itsenäisyyspyrkimyksillä ja amerikkalaisella kirkkokuorolla? Vastaus on tietenkin Finlandia, ehkä maailman tunnetuin suomalaissävellys. Eipä arvannut kolmikymppinen Jean Sibelius, millaisen aarteen tuli luoneeksi yli sata vuotta sitten.

 • Hämeenlinnan kartta, johon on merkitty Sibelius-kohteita
  Julkaistu .

  Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

  Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.

 • Julkaistu .

  Sibeliuksen jalanjäljillä Pietarissa

  Pietari oli jo Sibeliuksen aikaan yksi Euroopan suurista kulttuurikaupungeista. Venäläiset rakastivat konsertteja, mutta heitä oli vaikea hurmata uudella musiikilla. Millaisen vastaanoton Sibelius siellä sai? Tervetuloa Sibeliuksen jalanjäljille Pietariin!

 • Maksalaatikkoa 2 Karjaan yläaste
  Julkaistu .

  Yläkoululaisen maksalaatikkoannos oli yleisön suosikki

  Kouluruokakuvakilpailun voittaja on selvinnyt: karjaalaisen yläkoululaispojan mahtava maksalaatikkoannos keräsi eniten yleisön ääniä.

 • Katunäkymä Helsingistä 1960-luvulta
  Julkaistu . Päivitetty

  Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön11

  Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Filmivälähdykset ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa. Videot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä, joka sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön.