Tuho vai täyskäännös?

Ilmastotuho on vielä mahdollista välttää. Tutkijat ovat hahmotelleet erilaisia tulevaisuuspolkuja riippuen siitä, kuinka paljon ihmiskunta aiheuttaa ilmastopäästöjä tällä vuosisadalla. Laadimme näiden skenaarioiden pohjalta kolme vaihtoehtoista tulevaisuutta. Tee virtuaalimatka vuoteen 2100!

Julkaistu
Piirroskuva räppäävästä Sibeliuksesta

Finlandia 2.0 -räppikilpailu ratkeaa sunnuntaina

Kilpailun tuomareina Rauhatäti ja Gracias.

Jean Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi Yle julisti räppikilpailun kaikille 1.-6.-luokkalaisille. Kuuntele kaikki kilpailuun lähetetyt räpit! Voittaja julkaistaan ensi sunnuntaina Galaxissa.

Julkaistu
Lasi kuohuviiniä

Oudot tunteet: Humala

Humala on itse aiheutettu tunne. Tunne, jossa asiat tuntuvat sujuvan hyvin ja on hauskaa kunnes - jos tila jatkuu riittävän pitkään - ei enää olekaan, vaan on kaoottista.

Julkaistu

VIIKKO KOULUSSA

Kenkähylly koulun aulassa

Oppilaat ovat fiksuuntuneet

Koulu muuttuu kovaa vauhtia

Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

Julkaistu , päivitetty
Dania opiskelee

Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?" 2

Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

Julkaistu , päivitetty
Oppilaat istuvat käytävässä välitunnilla

Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu 2

Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

Julkaistu , päivitetty
Ostoksilla Libanonissa

Ajankohtainen arabian kieli

Yle Oppimisen arabian kielen pikapaketti.

Yle Oppiminen tarjoaa arabian kielen kättelykurssin, jonka avulla pääsee nopeasti perusfraaseihin ja elämän perustilanteisiin. Kurssi sopii myös arabian kielen ja kielialueen maiden kulttuurien harrastajille.

Julkaistu , päivitetty
Poutapilviä meren yllä

Suomea ulkomaalaisille - Finnish for foreigners

Supisuomea on suomen kielen ja kulttuurin peruskurssi ulkomaalaisille aikuisopiskelijoille. Kurssimateriaaliin kuuluu myös 12-osainen tv-sarja, jota voit myös katsoa tällä sivustolla. Supisuomea – Real Finnish – is a Finnish course for foreigners.

Julkaistu , päivitetty
Venäjänopettaja Anna Långstedt-Jungar

Venäjässä on sittenkin vetovoimaa

Venäjän opiskelu kiinnostaa yhä nuoria.

Venäjän kielen opiskelu alkaa olla trendilaji. Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia kielestä. Asenneongelmat venäjän opiskelua kohtaan ovat keski-ikäisten ja sitä vanhempien ihmisten korvien välissä.

Julkaistu , päivitetty
Paavo Pentikäinen ja Tauno Palo televisioteatterin näytelmässä Villisorsa vuonna 1974.

Miten kieli liittyy ajatteluun? Uraauurtava tutkimus odottaa jatkajaansa 11

Norjalainen Frode Strømnes tutki suomalaisia tv-filmejä.

Norjalainen psykologi Frode J. Strømnes etsi tutkimuksissaan ajattelun ja kielen yhteyttä. Tutkimuskohteena olivat mm. eri Pohjoismaissa tehdyt näytelmäfilmatisoinnit. Norjalaiset eivät nimittäin ymmärtäneet suomalaista televisioteatteria ollenkaan.

Julkaistu , päivitetty
Metsäntutkijat Suomen vanhimman puun ympärillä

Suomen vanhin puu yhä pystyssä!

Katso, miltä Suomen vanhin puu näyttää nyt.

Kahdeksan vuotta sitten löytynyt, lähes 800 vuotta vanha mänty sinnittelee edelleen rajavyöhykkeellä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Katso, miltä puu näyttää nyt.

Julkaistu , päivitetty
Iso Paja syksyllä.

Mistä tulevat syksyn ruskan värit? 2

Ruska valmistaa puita talveen.

Puut eivät voi paeta talvea mihinkään. Vuosimiljoonien myötä niille on kehittynyt ihmeellisiä keinoja talven yli selviämiseen. Syksyllä keinot otetaan käyttöön.

Julkaistu
Vaahtoava meri, kallioluotoja

Syksy saapuu Utön saarelle 1

Luontotoimittajat seuraavat syksyn tuloa Utön saarelle.

Ulkomeren saarissa kevään saapuminen ja syksyn eteneminen näyttäytyy toisin kuin mantereella. Utö on Suomen eteläisin asuttu saari. Lukuisat muuttolinnut levähtävät saaressa muuttomatkallaan. Luontotoimittajat Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö seurasivat saaressa syksyn etenemistä.

Julkaistu
Harakka oli kansanperinteessä pirun lintu.

Härskit pääskyt ja korppia viinassa – kansanuskomuksia linnuista 5

Kansanperinne saa tutut lintulajit näyttämään erikoisilta.

Osa linnuista ottaa syksyllä Suomesta hatkat ja matkaa leppoisampiin ilmastoihin. Se on meille itsestäänselvyys, mutta aina näin ei ole ollut. Joskus niiden on uskottu muuttavan esimerkiksi järven pohjaan tai lentävän Linnunrataa pitkin Lintukotoon.

Julkaistu , päivitetty
Piirros, pää jossa aivot villalangasta

Myrskyisä murrosikä ~ Aivosolut järjestäytyvät uusiin asemiin

Taustalla mm. hormonitoiminta ja aivojen rakennemuutokset.

Jurotusta, raivokohtauksia, päätöntä toilailua ja hölmöä riskinottoa. Koulumotivaatio katoaa, kaveripiiri vaihtuu ja vanhemmista tulee yhdentekeviä kiusankappaleita. Mitä ihmettä teinin päässä liikkuu? Teini-ikäisen vanhemmat tietävät, että murrosikä tuntuu muuttavan lapsen persoonallisuuden melkeinpä yhdessä yössä.

Julkaistu , päivitetty
Katunäkymä Helsingistä 1960-luvulta

Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön 11

Filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918

Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Filmivälähdykset ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa. Videot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä, joka sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön.

Julkaistu , päivitetty
Tyttö ja hattu

Filosofiaa lapsille - Ajattelen siis olen

Ajattelen, siis olen -sarja haastaa filosofoimaan lasten kanssa koulussa ja kotona. Sarjaan on haastateltu 8 – 12 -vuotiaita oppilaita Lapinjärvellä, Loviisassa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Koululaiset nostivat kysymyshatusta kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia.

Julkaistu

Twitter, Facebook, Instagram

MUUALTA POIMITTUA

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Pariisin ilmanstokokous alkaa ilmastokokouksen alkuun on alle kaksi viikkoa. Sen on määrä synnyttää uusi, kattava ilmastosopimus. Animaatio kertoo tiivistetysti, mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys.

Julkaistu , päivitetty

Minäkö rasisti? 28

Testaa omat tiedostamattomat asenteesi.

Kuinka hyvin tunnet itsesi? Harva myöntää olevansa rasisti, mutta monella meistä on vahvoja tiedostamattomia ennakkoluuloja. Testaa omat tiedostamattomat asenteesi Harvardin yliopiston nettitestillä ja varaudu yllätykseen! Todella monet ovat nimittäin saaneet IAT-testissä tietää suosivansa valkoihoisia tummaihoisten kustannuksella.

Julkaistu , päivitetty

Pelejä tekemällä oppii enemmän kuin pelaamalla

Kehittyneimmät tietokonepelit keräävät tietoa pelaajan ratkaisuista ja voivat nostaa esiin oppilaan tarpeen päästä lisäopetukseen. Kasvatustieteilijän mielestä kehittävintä olisi panna koululaiset ja aikuiset yhdessä rakentamaan uusia pelejä.

Julkaistu , päivitetty

Osallista ja innosta, kehottaa Kirsti Lonka opettajia 2

Kirsti Lonka innostaa opettajia oivaltavaan oppimiseen.

Aktivoi, sytytä, syvennä! Kirsti Lonka innostaa opettajia oivaltavaan oppimiseen ja uusiin toimintatapoihin. Uuden oppiminen on yhdessä tekemistä, ei tiedon siirtämistä. – Tekniikka haltuun ja pelko pois, Lonka kannustaa.

Julkaistu , päivitetty

Oppimiseen liittyviä ohjelmia Areenassa

Uutisia

Uusimmat sisällöt

 • Orkesterikoneen kaavio
  Julkaistu .

  Orkesterikone

  Orkesterikone-sovellus soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

 • Orkesterikoneen musiikkitieto
  Julkaistu . Päivitetty

  Testaa musiikkitietämyksesi!

  Tämä lyhyt mutta totinen testi kertoo, kuinka paljon tiedät musiikista, musiikin teoriasta ja soittimista. Tuloksia saat paranneltua perehtymällä Orkesterikoneen sisältöön, sillä vastaus kaikkiin kysymyksiin löytyy sieltä!

 • Taajuudeltaan 440 hertsisen nokkahuiluäänen kaksiulotteinen spektrikuvaaja. Vain Orkesterikoneessa käytettäväksi.
  Julkaistu .

  Ääni ja sävel

  Ääni syntyy värähtelevästä esineestä tai oliosta. Konserttimusiikki koostuu suurimmaksi osaksi sävelistä, vaikka myös hälyä esiintyy. Sävelellä on tietty korkeus, voimakkuus, kesto ja äänenväri.

 • Nuottiavain (g). Vain Orkesterikoneen käyttöön.
  Julkaistu .

  Nuottiavaimet

  Kun musiikkia merkitään muistiin, nuottiavain kiinnittää sävelnimet soivaa musiikkia vastaaville paikoille. Nuottiavainta voidaan vaihtaa kesken kappaleen, jotta käytössä olevat sävelet osuisivat viivastoalueelle ja olisivat helppolukuisempia.

 • Sibeliuksen käsi nuottien päällä
  Julkaistu .

  Koko maailman Finlandia

  Mitä yhteistä on Edvin Laineella, Biafran itsenäisyyspyrkimyksillä ja amerikkalaisella kirkkokuorolla? Vastaus on tietenkin Finlandia, ehkä maailman tunnetuin suomalaissävellys. Eipä arvannut kolmikymppinen Jean Sibelius, millaisen aarteen tuli luoneeksi yli sata vuotta sitten.

 • Munkki Guido Arezzolainen (991/992-n. 1040) vasemmalla. Vain Orkesterikoneessa käytettäväksi.
  Julkaistu .

  Sävelkorkeudet

  Sävelnimet ovat suomeksi melkein kuin aakkoset. Sävel c aloittaa aina uuden oktaavin. Sävelnimen korottamiselle, alentamiselle ja palauttamiselle on omat merkkinsä.

 • Perusnuottien kestot kokonuotista kolmaskymmeneskahdesosanuottiin. Vain Orkesterikoneessa käytettäväksi.
  Julkaistu .

  Nuottiarvot ja tauot

  Nuottiarvo eli sävelen kesto määräytyy nuotin ulkonäön perusteella. Pitkien nuottien pää on rengas, ja lyhyillä nuoteilla on erilaisia väkäsiä varren jatkeena.

 • Musiikkinotaation kaari- ja pistemerkintä. Vain Orkesterikoneessa käytettäväksi.
  Julkaistu .

  Rytmioppia

  Nuotinluku alkaa avaimen lisäksi tahtiosoituksen lukemisesta. Sen avulla selviää tahdin pituus ja koko idea musiikin rytmittämisestä.

 • Nuotti
  Julkaistu . Päivitetty

  Duuri ja molli

  Duuri-molli-tonaalisuudessa asteikon sävelillä on niiden sijainneista riippuva ja kiinteänä pysyvä suhde musiikin alkupisteeseen. Tämä piste on perussävel tai perussointu eli toonika.

 • Ote keskiaikaisesta nuottikuvasta.
  Julkaistu .

  Modaalisuus

  Sävellajisuus voi olla muutakin kuin duuri–molli-tonaalisuutta. Länsimaista taidemusiikkia hallitsi ennen 1600-lukua modaalisuus. Moodeja eli kirkkosävellajeja käytettiin esimerkiksi gregoriaanisessa musiikissa.

 • Ylinouseva kvartti ja paloauton sireeniääni. Vain Orkesterikoneessa käytettäväksi
  Julkaistu .

  Intervallit

  Sävelkorkeuksien välisiä eroja kutsutaan intervalleiksi. Intervalli voi olla joko peräkkäisten tai yhtä aikaa soivien sävelten välinen mitta.

 • Kolmisointu. Vain Orkesterikoneessa käytettäväksi.
  Julkaistu . Päivitetty

  Soinnut

  Sointu on vähintään kolmen sävelen kokonaisuus. Sävelten lukumäärän mukaan sointuja kutsutaan esimerkiksi kolmi- ja nelisoinnuiksi. Niillä on lisäksi omat käännösmuotonsa.

 • Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu
  Julkaistu . Päivitetty

  Partituuri

  Kapellimestari näkee partituurista, mitä orkesterin eri soittimet soittavat. Partituuriksi nimitetään vähintään kolmen nuottiviivaston yhdistelmänuottia.

 • Metronomi
  Julkaistu . Päivitetty

  Suhteelliset tempot

  Laajamuotoisissa musiikkiteoksissa, kuten sinfonioissa ja konsertoissa, tempot vaihtelevat. Säveltäjät korostavat vastakohtia ja nimeävät eri osia tempojen nimillä.

 • Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu
  Julkaistu . Päivitetty

  RSO, Lintu ja Sibeliuksen Finlandia

  Radion sinfoniaorkesteri, Tapiolan Kamarikuoro, Key Ensemble ja kapellimestari Hannu Lintu esittävät Jean Sibeliuksen Finlandian. Itsenäisyyspäivän konsertti Musiikkitalossa 6.12.2014. Ohjaus Anu Holttinen.