Hyppää pääsisältöön
Opi aakkoset

Tervetuloa oppimaan suomen kielen alkeet!

Tervetuloa oppimaan suomen kielen alkeet yle.fi/oppiminen-sivustolle! Aloitamme aakkosista, jotka opitaan esimerkkisanojen ja ääntämismallien avulla. Tästä se alkaa! Vuoden aikana laajentuva kokonaisuutemme opettaa suomen kielen perusteita.

Ystävänpäivä 14.2.

Suomessa ystävänpäivän vietto on melko uusi perinne.

Ystävänpäivän eli Pyhän Valentinuksen päivän alkuperästä on erilaisia käsityksiä. Päivän taustalla on pyhimystaru, itse asiassa useitakin. Historia tuntee monta Valentinus-nimistä marttyyria.

Matematiikkaa uusin keinoin

MIten lasketaan ympyrän kehän pituus? Millä todennäköisyydellä pakasta vedettävä kortti on herttarouva? Sabine Louvet tekee 9-osaisessa sarjassa matemaattisia laskelmia ja käytännön kokeita havainnollistaakseen matematiikan peruskäsitteitä.

Apua ammatinvalintaan!

Nuorilla on erilaisia suunnitelmia ja haaveita tulevaisuuden varalle. Maiju tapaa yhdeksän henkilöä, jotka kertovat oman tarinansa ja valottavat sitä, että jokainen matka on yllätyksellinen ja täynnä mahdollisuuksia.

Orkesterikone

Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

"Viidennes ihmisistä uskoo lähes mihin tahansa"

Internet on kuin loputon tiedon valtameri – mutta hyvin, hyvin roskainen paikka, sanoi emeritusprofessori Esko Valtaoja Ylen aamu-tv:ssä. – Ei meistä kukaan rakasta tietoa silloin, kun se on omia, vahvoja luulojamme vastaan.

Kaakeloi lattiasi matemaattisella mysteerillä

Haluatko pienen palan äärettömyyttä vessan laatoitukseen?

Katulaatoituksissa ja vessakaakeloinneissa kestosuosikkeja ovat ikävystyttävät ja itseään toistavat neliöt ja suorakulmiot. Miksi ihmeessä, kun voisimme kaakeloida pienen palan äärettömyyttä vaikkapa vessan lattiaan?

Koululaisten liikkumiseen vipinää askelmittarilla

Luvian koulussa askelmittari houkuttelee liikkumaan.

Miten koululaiset saataisiin liikkumaan myös vapaa-ajallaan? Luvian koulussa keksittiin askelmittari houkuttelemaan liikkumista. Ja kun lisäporkkanaksi saatiin vielä lupaus rahasta leirikassaan, alkoi koululaisille tulla arjessakin vipinää kinttuihin.

Listen and learn Finnish – helppoa suomea aloittelijoille

Mun Suomi – to better understand Finland, Finns and the Finnish language. Listen and learn your first everyday Finnish words and phrases. Tutustu Suomeen, suomalaisiin ja suomen kieleen. Kuuntele ja opettele ensimmäiset suomen puhekielen sanat.

Turkin pikavisiitti

Turkin pikakurssi kielen ja tapakulttuurin tuntemukseen: kuinka tervehtiä, selvitä ostoksilla, kahvilassa, kaupungilla ja kulkuvälineissä. Parin tunnin ennakko-opiskelulla pärjäät paremmin ja saat matkastasi irtienemmän!

Kielimatka Kiinaan

Kiinan kielen ja kulttuurin alkeiskurssi.

Kymmenosainen kiinan kielen ja kulttuurin kurssi, jossa liikkeelle lähdetään aivan kielen alkeista ja jolla opitaan tärkeimpiä kiinan kielen ilmaisuja sekä tutustutaan tapakulttuuriin. Kiinalaisten kirjainmerkkien sijaan kurssilla käytetään pinyin-kirjoitusta latinalaisine kirjaimineen, mutta toki muutamiin kirjainmerkkeihinkin tutustutaan!

Englantia matkailijalle

Matkailuenglantia-paketti tarjoaa simppeliä sanastoa ja fraaseja matkailijan tarpeisiin olipa kohteesi sitten ranta tai kaupunki. Mistä löytyvät ravintolat ja shoppailukadut? Vai etsitkö apteekkia tai autovuokraamoa? Ihanaa lomaa - enjoy, nauti! Matkailuenglantia nyt myös instagramissa @opisanapaivassa.

Miltä lumi kuulostaa?

Lumella on monta ääntä.

Kun katsot ikkunasta tai kuvasta lumista maisemaa, osaatko arvioida vallitsevan lämpötilan ja pystytkö kuvittelemaan, miltä askeleet lumessa kuulostavat? Testaa, kuinka hyvin kuulet sohjon, nuoskan ja pakkaslumen erot.

Tarkkaile lumijälkiä

Talvinen luonto ei ole niin hiljainen ja eloton kuin usein ajatellaan. Ruokintapaikan linnut toki havaitaan ja niiden touhuja seurataan innolla. Kasvit ovat talvilevossa, mutta monet eläimet, varsinkin nisäkkäät, ovat liikkeellä ympäri vuoden. Lumeen piirtyvät jäljet sen paljastavat. Hiljaisuuden tuntu johtuneekin siitä, että suuri osa varsinkin nisäkkäistä on yöaktiivisia.

Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta

Sehän on Sibelius alkaa osalla Ulkonäkö ja luonne

Toisenlaisen näkökulman Sibeliukseen tarjoaa Minna Lindgrenin ja Piia Hirvensalon käsikirjoittama fiktiivinen pienoisdokumettisarja Sehän on Sibelius! Puheenaiheena ei ole musiikki, vaan Sibelius ihmisenä. Ensimmäisen osan otsikkona on Ulkonäkö ja luonne. Kahdeksanosainen Sehän on Sibelius!

Filosofiaa lapsille - Ajattelen siis olen

Ajattelen, siis olen -sarja haastaa filosofoimaan lasten kanssa koulussa ja kotona. Sarjaan on haastateltu 8 – 12 -vuotiaita oppilaita Lapinjärvellä, Loviisassa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Koululaiset nostivat kysymyshatusta kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia.

Venäjän keisarit hallitsivat Suomea yli sadan vuoden ajan

Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa. Millaisia ihmisiä he olivat? Viisiosainen Keisarit ja Suomi valottaa yhtä ajanjaksoa Suomen historiassa.

Hyvää tekemällä onnelliseksi

Onnellisuuden itsepintainen tavoittelu on tyhmää. Sen sijaan onnellisuus syntyy hyvän tekemisen sivutuotteena, uskoo filosofi Frank Martela.

Twitter, Facebook, Instagram

Oppimiseen liittyviä ohjelmia Areenassa

Uutisia

Uusimmat sisällöt

 • Opi aakkoset

  Suomen alkeet aloitetaan aakkosista

  Tervetuloa oppimaan suomen kielen alkeet yle.fi/oppiminen-sivustolle! Aloitamme aakkosista, jotka opitaan esimerkkisanojen ja ääntämismallien avulla. Tästä se alkaa! Vuoden aikana laajentuva kokonaisuutemme opettaa suomen kielen perusteita.

 • Jussi Nygren (toimittaja) ja oikealla Johanna Rämö (matemaatikko)

  Kaakeloi lattiasi matemaattisella mysteerillä

  Haluatko pienen palan äärettömyyttä vessan laatoitukseen?

  Katulaatoituksissa ja vessakaakeloinneissa kestosuosikkeja ovat ikävystyttävät ja itseään toistavat neliöt ja suorakulmiot. Miksi ihmeessä, kun voisimme kaakeloida pienen palan äärettömyyttä vaikkapa vessan lattiaan?

  2
 • Ruotsin kartta kuvina

  Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

  Ruotsin maakuntia pohjoisesta etelään

  Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin.

 • Hämeenlinnan kartta, johon on merkitty Sibelius-kohteita

  Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

  Millainen oli kansallissäveltäjämme lapsuus?

  Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.