Hyppää pääsisältöön

Kurkistus korvien väliin

Aivot muuttuvat iän myötä, mutta myös ihmisen oma toiminta muovaa aivoja. Aivojen muovautuvuus on oppimisen perusta

Oma aurinkokuntamme

Oma aurinkokuntamme on osa universumia

Kun katsomme yölliselle tähtitaivaalle näemme kuinka planeetat ja tähdet loistavat etäisinä pisteinä. Taivaalle katsoessamme näemme vain murto-osan siitä kokonaisuudesta, jota kutsumme maailmankaikkeudeksi, universumiksi.

Avaruuskansiot-sarja, 26 osaa

26-osainen Avaruuskansiot -sarja esittelee aurinkokuntamme i

Avaruusohjelmien klassikko, Avaruuskansiot (Space Files, BBC) tutustuttaa aurinkokuntaamme kuvin, sanoin ja animaatioin. Sarjassa kerrotaan myös avaruuden tutkimuksesta.

Orkesterikone

Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

Tutkija Salasuo: ”Mukaan tulee tupakka, viina ja villit naiset - lopettaminen osa kasvamista”

Lasten liikunnan harrastamisen tavoite ei ole tässä ja nyt.

"Lopettaminen on luontainen osa kasvamista ja myös osa futista. Mikäli homma on tehty oikein lapsena ja nuorena, ei ole syytä huoleen: lajiin rakastunut pelimies tai ­nainen vetää enemmin tai myöhemmin nappikset uudelleen jalkaan." Tutkija Mikko Salasuo kirjoittaa lopettamisesta ja sen vaikeudesta.

Opettajat uupuvat kasvaviin kouluhäiriöihin

Lääkkeeksi vaaditaan resurssien palauttamista

Yli kolmasosa opettajista on joutunut kouluissa epäasiallisen kohtelun tai kiusaamisen kohteeksi. Erityisen hankalassa asemassa ovat erityisluokanopettajat. Ammattijärjestö peräänkuuluttaa resurssien palauttamista koulutyön rauhoittamiseksi.

Kapusta Master ohjaa venäjän alkeisiin

Kapusta Masterin avulla voit opiskella tai kerrata venäjän kieltä alkeista lähtien. Jos kyrilliset kirjaimet eivät vielä ole hallussa, kannattaa ne opiskella ensin! Kurssissa on kymmenen osaa, joista jokaisessa on dialogeja, sanastoa ja vähän kielioppiakin.

Syö ja juo viroksi

Ravintola- ja kahvilasanastoa viroksi

Restoran ja kohvik ovat tuttuja, mutta mikä on söökla? Opettele ravintola- ja kahvilasanaston perusteet viroksi. Hyvää ruokahalua - head isu!

SWE - pakko puhua ruotsia!

SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

Ranskan pikavisiitti

Ranskan matkailualkeet nopeasti; kieli- ja tapatietoa.

Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saa Ranskan kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari ranskan sanaa riittää – et voilà!

Miksi keväällä on heleän vihreää?

Lue selitys kevään herkälle vihreydelle

Puiden tämän vuotinen kasvu on aluillaan ja lehdet heleän vihreitä. Heleimmillään lehdet ovat juuri niiden puhjettua, pikkuhiljaa raikas väri häviää ja tilalle tulee kesän tummuus. Tämä johtuu lehtivihreän määrästä lehdissä.

Avaruustehtäviä

Maapallo on yksi taivaankappale ja sen ympärille levittyy avaruus. Matkalla maasta avaruuteen tutkaillaan maata, sen lähintä kiertolaista kuuta sekä tutustutaan myös aurikokunnan rakenteeseen ja tähtitaivaaseen. Kuinka hyvin tunnet planeettamme? Entä kuun vaiheet tai valoilmiöt? Testaa osaamistasi!

Titanicilta selviytynyt Anna Turja kertoo uppoamisyöstä

Anna jäi kuuntelemaan orkesteria ja oli vähällä hukkua

Eletään vuotta 1912, kun 18-vuotias Anna Turja päättää muuttaa sisarensa luokse Amerikkaan. Anna lähtee satojen muiden suomalaisten tapaan Pohjanmaalta kohti Hankoa ja sieltä edelleen Southamptoniin. Oulaisista lähteneellä Annalla on lippu neitsytmatkalle 10.4.1912 lähtevälle Titanicille.

Miksi demokratia?

10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

Yle Oppiminen Facebookissa ja Twitterissä

Oppimiseen liittyviä ohjelmia Areenassa

Uutisia

Uusimmat sisällöt - Oppiminen

 • 5 kotimaista opetuspeliä tablettiin

  Mobiilipeleillä oppii vaikka matematiikkaa tai äidinkieltä.

  Lapset ovat uskomattomia oppimaan uusia asioita, mutta aina ei vain huvita. Erilaisten taitojen opetteluun voi hakea vaihtelua mobiilipeleistä. Tarjontaa löytyy, oli kyse sitten sävelistä, väreistä, kirjaimista tai numeroista.

 • Kapusta Master - osa 1: Pietariin

  Ensimmäisessä osassa matkustetaan Pietariin.

  Ensimmäisessä osassa matkustetaan Pietariin, opitaan sanojen suvut, persoonapronomineja ja lukusanat 1-10 sekä tervehdyksiä.

 • Kapusta Master - osa 2: Tapaamisia ja tutustumista

  Verbien 1. taivutusluokka, sijamuoto prepositionaali.

  Venäjässä verbit taipuvat aivan kuten suomessakin, eli niillä on omat persoonapäätteet. Lisäksi tutustutaan yhteen venäjän kuudesta sijamuodosta eli prepositionaaliin. Dialogeissa esittäydytään eri tilanteissa.

 • Kapusta Master - osa 3: Rajamuodollisuuksia ja kahviloita

  Lukumäärät, monikkomuoto, genetiivi sekä verbitaivutuksia.

  Kolmannen oppitunnin aiheita ovat lukumäärät, substantiivien monikkomuodot ja genetiivi. Myös verbien taivutusta jatketaan ja tutustutaan rajamuodollisuuksiin sekä ruokalistaan.