Oudot tunteet: Humala

Humala on itse aiheutettu tunne. Tunne, jossa asiat tuntuvat sujuvan hyvin ja on hauskaa kunnes - jos tila jatkuu riittävän pitkään - ei enää olekaan, vaan on kaoottista.

Julkaistu
Piirros, pää jossa aivot villalangasta

Myrskyisä murrosikä ~ Aivosolut järjestäytyvät uusiin asemiin

Taustalla mm. hormonitoiminta ja aivojen rakennemuutokset.

Jurotusta, raivokohtauksia, päätöntä toilailua ja hölmöä riskinottoa. Koulumotivaatio katoaa, kaveripiiri vaihtuu ja vanhemmista tulee yhdentekeviä kiusankappaleita. Mitä ihmettä teinin päässä liikkuu? Teini-ikäisen vanhemmat tietävät, että murrosikä tuntuu muuttavan lapsen persoonallisuuden melkeinpä yhdessä yössä.

Julkaistu
Piirroskuva räppäävästä Sibeliuksesta

Finlandia 2.0 -räppikilpailu ratkeaa2

Kilpailun tuomareina Rauhatäti ja Gracias.

Jean Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi Yle julisti räppikilpailun kaikille 1.-6.-luokkalaisille. Kuuntele kaikki kilpailuun lähetetyt räpit! Voittaja julkaistaan ensi sunnuntaina Galaxissa.

Julkaistu

VIIKKO KOULUSSA

Kenkähylly koulun aulassa

Oppilaat ovat fiksuuntuneet

Koulu muuttuu kovaa vauhtia

Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

Julkaistu , päivitetty
Dania opiskelee

Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?" 2

Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

Julkaistu , päivitetty
Oppilaat istuvat käytävässä välitunnilla

Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu 2

Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

Julkaistu , päivitetty
Ostoksilla Libanonissa

Ajankohtainen arabian kieli

Yle Oppimisen arabian kielen pikapaketti.

Yle Oppiminen tarjoaa arabian kielen kättelykurssin, jonka avulla pääsee nopeasti perusfraaseihin ja elämän perustilanteisiin. Kurssi sopii myös arabian kielen ja kielialueen maiden kulttuurien harrastajille.

Julkaistu , päivitetty
Poutapilviä meren yllä

Suomea ulkomaalaisille - Finnish for foreigners

Supisuomea on suomen kielen ja kulttuurin peruskurssi ulkomaalaisille aikuisopiskelijoille. Kurssimateriaaliin kuuluu myös 12-osainen tv-sarja, jota voit myös katsoa tällä sivustolla. Supisuomea – Real Finnish – is a Finnish course for foreigners.

Julkaistu , päivitetty
Venäjänopettaja Anna Långstedt-Jungar

Venäjässä on sittenkin vetovoimaa

Venäjän opiskelu kiinnostaa yhä nuoria.

Venäjän kielen opiskelu alkaa olla trendilaji. Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia kielestä. Asenneongelmat venäjän opiskelua kohtaan ovat keski-ikäisten ja sitä vanhempien ihmisten korvien välissä.

Julkaistu , päivitetty
Paavo Pentikäinen ja Tauno Palo televisioteatterin näytelmässä Villisorsa vuonna 1974.

Miten kieli liittyy ajatteluun? Uraauurtava tutkimus odottaa jatkajaansa 11

Norjalainen Frode Strømnes tutki suomalaisia tv-filmejä.

Norjalainen psykologi Frode J. Strømnes etsi tutkimuksissaan ajattelun ja kielen yhteyttä. Tutkimuskohteena olivat mm. eri Pohjoismaissa tehdyt näytelmäfilmatisoinnit. Norjalaiset eivät nimittäin ymmärtäneet suomalaista televisioteatteria ollenkaan.

Julkaistu , päivitetty
Metsäntutkijat Suomen vanhimman puun ympärillä

Suomen vanhin puu yhä pystyssä!

Katso, miltä Suomen vanhin puu näyttää nyt.

Kahdeksan vuotta sitten löytynyt, lähes 800 vuotta vanha mänty sinnittelee edelleen rajavyöhykkeellä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Katso, miltä puu näyttää nyt.

Julkaistu , päivitetty
Iso Paja syksyllä.

Mistä tulevat syksyn ruskan värit? 2

Ruska valmistaa puita talveen.

Puut eivät voi paeta talvea mihinkään. Vuosimiljoonien myötä niille on kehittynyt ihmeellisiä keinoja talven yli selviämiseen. Syksyllä keinot otetaan käyttöön.

Julkaistu
Vaahtoava meri, kallioluotoja

Syksy saapuu Utön saarelle 1

Luontotoimittajat seuraavat syksyn tuloa Utön saarelle.

Ulkomeren saarissa kevään saapuminen ja syksyn eteneminen näyttäytyy toisin kuin mantereella. Utö on Suomen eteläisin asuttu saari. Lukuisat muuttolinnut levähtävät saaressa muuttomatkallaan. Luontotoimittajat Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö seurasivat saaressa syksyn etenemistä.

Julkaistu
Harakka oli kansanperinteessä pirun lintu.

Härskit pääskyt ja korppia viinassa – kansanuskomuksia linnuista 5

Kansanperinne saa tutut lintulajit näyttämään erikoisilta.

Osa linnuista ottaa syksyllä Suomesta hatkat ja matkaa leppoisampiin ilmastoihin. Se on meille itsestäänselvyys, mutta aina näin ei ole ollut. Joskus niiden on uskottu muuttavan esimerkiksi järven pohjaan tai lentävän Linnunrataa pitkin Lintukotoon.

Julkaistu , päivitetty
Katunäkymä Helsingistä 1960-luvulta

Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön 11

Filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918

Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Filmivälähdykset ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa. Videot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä, joka sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön.

Julkaistu , päivitetty
Tyttö ja hattu

Filosofiaa lapsille - Ajattelen siis olen

Ajattelen, siis olen -sarja haastaa filosofoimaan lasten kanssa koulussa ja kotona. Sarjaan on haastateltu 8 – 12 -vuotiaita oppilaita Lapinjärvellä, Loviisassa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Koululaiset nostivat kysymyshatusta kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia.

Julkaistu

Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta

Sehän on Sibelius alkaa osalla Ulkonäkö ja luonne

Toisenlaisen näkökulman Sibeliukseen tarjoaa Minna Lindgrenin ja Piia Hirvensalon käsikirjoittama fiktiivinen pienoisdokumettisarja Sehän on Sibelius! Puheenaiheena ei ole musiikki, vaan Sibelius ihmisenä. Ensimmäisen osan otsikkona on Ulkonäkö ja luonne. Kahdeksanosainen Sehän on Sibelius!

Julkaistu , päivitetty

Twitter, Facebook, Instagram

MUUALTA POIMITTUA

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Pariisin ilmanstokokous alkaa ilmastokokouksen alkuun on alle kaksi viikkoa. Sen on määrä synnyttää uusi, kattava ilmastosopimus. Animaatio kertoo tiivistetysti, mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys.

Julkaistu , päivitetty

Minäkö rasisti? 28

Testaa omat tiedostamattomat asenteesi.

Kuinka hyvin tunnet itsesi? Harva myöntää olevansa rasisti, mutta monella meistä on vahvoja tiedostamattomia ennakkoluuloja. Testaa omat tiedostamattomat asenteesi Harvardin yliopiston nettitestillä ja varaudu yllätykseen! Todella monet ovat nimittäin saaneet IAT-testissä tietää suosivansa valkoihoisia tummaihoisten kustannuksella.

Julkaistu , päivitetty

Pelejä tekemällä oppii enemmän kuin pelaamalla

Kehittyneimmät tietokonepelit keräävät tietoa pelaajan ratkaisuista ja voivat nostaa esiin oppilaan tarpeen päästä lisäopetukseen. Kasvatustieteilijän mielestä kehittävintä olisi panna koululaiset ja aikuiset yhdessä rakentamaan uusia pelejä.

Julkaistu , päivitetty

Osallista ja innosta, kehottaa Kirsti Lonka opettajia 2

Kirsti Lonka innostaa opettajia oivaltavaan oppimiseen.

Aktivoi, sytytä, syvennä! Kirsti Lonka innostaa opettajia oivaltavaan oppimiseen ja uusiin toimintatapoihin. Uuden oppiminen on yhdessä tekemistä, ei tiedon siirtämistä. – Tekniikka haltuun ja pelko pois, Lonka kannustaa.

Julkaistu , päivitetty

Oppimiseen liittyviä ohjelmia Areenassa

Uutisia

Uusimmat sisällöt

 • Flyygeli
  Julkaistu .

  Kosketinsoittimet

  Tiesitkö tämän? Sinfoniaorkesterin kosketinsoittaja soittaa pianon (flyygelin) lisäksi klavikordia ja cembaloa. Näiden pianon edeltäjien äänet muistuttavat luuttua tai kitaraa. Klavikordi on pieni ja melko hiljainen soitin, kun taas cembalo muistuttaa muodoltaan pientä flyygeliä.

 • Tuuba
  Julkaistu .

  Tuuba

  Tiesitkö tämän? VPK:n ja puhallinorkesterien luottosoittimella tuuballa on nykyään vankka asema sinfoniaorkestereissa, vaikka se on orkesterin nuorimpia jäseniä. Tuuba on orkesterin matalin vaskisoitin, jolle on alettu säveltää sooloteoksia vasta viime vuosisadalla.

 • Pasuuna
  Julkaistu .

  Pasuuna

  Tiesitkö tämän? Sanotaan, että pasuuna on trumpetin isoveli ja vaskisoitinten kuningas. Aloittelijat ja lapset tutustuvat soittimeen usein vähemmän kuninkaalliselta kalskahtavalla junioriversiolla, beibipasuunalla. Pasuuna on klassisen musiikin säveltäjien, monenlaisten orkesterien sekä ja jazz-muusikoiden rakastama ilmaisukykyinen soitin.

 • Trumpetti
  Julkaistu .

  Trumpetti

  Tiesitkö tämän? Trumpetti ja sen esi-isät ovat olleet kuninkaanlinnojen soittimia. Jo keskiajalla juhlalliset fanfaarit soitettiin trumpetilla tai muilla vaskisoittimilla. Fanfaareilla ilmoitettiin tärkeiden henkilöiden kuten kuninkaan tai kuningattaren saapumisesta paikalle.

 • Käyrätorvi
  Julkaistu .

  Käyrätorvi

  Tiesitkö tämän? Käyrätorvensoitto näyttää helpolta: vasen käsi tekee työt ja oikea lepää. Todellisuudessa kellossa oleva käsi työskentelee jatkuvasti: kädellä säädetään sävelkorkeutta, tummennetaan ääntä ja tehdään pieniä liukuja (glissando). Oikeaa kättä pitää osata liikutella taitavasti, koska liike ja käden asento vaikuttavat äänensävyyn.

 • Klarinetti
  Julkaistu .

  Klarinetti

  Tiesitkö tämän? Sinfoniaorkesterin klarinetistilla on yleensä useita soittimia. B-klarinetti on tavallisin, mutta sen lisäksi käytetään A- ja Es-klarinetteja, joskus myös C- ja bassoklarinetteja. Kirjaimet tulevat klarinetin virityksestä.

 • Oboe
  Julkaistu .

  Oboe

  Tiesitkö tämän? Ammattioboistit soittavat yleensä myös englannintorvea, joka on oboen lähisukulainen. Se on hiukan isompi kuin oboe, suukappale on käyrä ja soittimen alaosan päärynä on isompi. Englannintorven ääni muistuttaa oboen ääntä, mutta soi kvinttiä matalammalta.

 • Kontrabasso
  Julkaistu .

  Kontrabasso

  Tiesitkö tämän? Kontrabasso on sinfoniaorkesterin suurin jousisoitin. Rakkaalla soittimella on monta nimeä kuten läskibasso, sonnibasso tai släppibasso. Sitä voidaan soittaa jousella, näppäillä sormin tai vaikkapa läiskiä menemään rockabillyn tahtiin. Kaikki kontrabassot eivät ole jättiläisiä, joten kontrabasson opiskelu luonnistuu alle kouluikäisiltäkin.

 • Alttoviulu
  Julkaistu .

  Alttoviulu

  Tiesitkö tämän? Muusikko lukee nuoteista omaa osuuttaan eli stemmaa. Jokainen nuottiviivaston rivi alkaa nuottiavaimella, joka osoittaa tietyn nuotin paikan viivastolta. Yleisimmät ovat G-, F- ja C-avaimet, lyömäsoittajilla on käytössä myös perkussioavain. Alttoviulun stemma merkitään koristeellisella alttoavaimella.

 • Maksalaatikkoa 2 Karjaan yläaste
  Julkaistu .

  Yläkoululaisen maksalaatikkoannos oli yleisön suosikki

  Kouluruokakuvakilpailun voittaja on selvinnyt: karjaalaisen yläkoululaispojan mahtava maksalaatikkoannos keräsi eniten yleisön ääniä.

 • Katunäkymä Helsingistä 1960-luvulta
  Julkaistu . Päivitetty

  Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön11

  Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Filmivälähdykset ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa. Videot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä, joka sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön.

 • Metsämyyrä piilossa kaatuneen puunrungon päällä.
  Julkaistu .

  Metsämyyrä ja myyräkuume 1

  Myyräkuumeeseen sairastuu vuosittain noin tuhat ihmistä. Tänä syksynä tapauksia on ollut paljon enemmän, koska metsämyyriä on paljon.

 • Julkaistu .

  Filosofiaa lapsille - Ajattelen siis olen

  Ajattelen, siis olen -sarja haastaa filosofoimaan lasten kanssa koulussa ja kotona. Sarjaan on haastateltu 8 – 12 -vuotiaita oppilaita Lapinjärvellä, Loviisassa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Koululaiset nostivat kysymyshatusta kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia.

 • Metsäkylän koulun rehtori Jaakko Heikkilä ja luokanopettaja Tiina Alapaattikoski opettajainhuoneessa
  Julkaistu .

  Opettajainhuone Metsäkylän vahvoilla juurilla

  Metsäkylän koulussa kiireettömyys on osa koulun ominta tematiikkaa, silti opettajainhuoneessa käy välillä vilske. Jos sinne astuu ulkopuolisena päivän vilkkaimpaan aikaan, saa todella katsoa, ettei törmäile ja mihin laukkunsa laskee. Kantaporukka on kuin kotonaan, kaikella ja kaikilla on paikkansa. Koulussa työskennellään kahden peräkkäisen oppitunnin rytmissä. Pitkällä välitunnilla jää paremmin aikaa toisten kanssa olemiseen ja omien päivärutiinien eheämpään suorittamiseen.

 • Oppilaat istuvat käytävässä välitunnilla
  Julkaistu . Päivitetty

  Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu2

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.