Hyppää pääsisältöön

J.L. Runebergin päivä 5.2.

Johan Ludvig Runeberg oli Suomen kansallisrunoilija

Johan Ludvig Runeberg oli runoilija, kirjailija ja toimittaja. Häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana ja hänen tuotannollaan on ollut suuri merkitys kansallisaatteen syntymiselle Suomessa. Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Matematiikkaa uusin keinoin

MIten lasketaan ympyrän kehän pituus? Millä todennäköisyydellä pakasta vedettävä kortti on herttarouva? Sabine Louvet tekee 9-osaisessa sarjassa matemaattisia laskelmia ja käytännön kokeita havainnollistaakseen matematiikan peruskäsitteitä.

Onko vauvasi fiksumpi kuin sinä?

Vauvojen aivot pystyvät melkoisiin suorituksiin.

Vastasyntyneet hallitsevat jo äidinkielensä perusteet ja osaavat laskea. Alle vuoden ikäiset vauvat ymmärtävät taas ihmissuhdetaitoja ja painavat muistiinsa onnelliset hetket.

Orkesterikone

Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

Nobel-tarinoita 7: Richard Feynman - fysiikan säkenöivin persoona, joka häikäisi älyllään

Nobel-tarinoita 7: Richard Feynman, säkenöivin fyysikko

Richard Feynman (1918-1988) oli poikkeuksellinen lahjakkuus, jota pidetään yhtenä merkittävimmistä fyysikoista kautta aikojen. Hän ratkaisi ripeästi fysiikan ongelmat ja nopealla älyllä, esitystaidolla ja valtavalla karismalla vaikutti voimakkaasti läsnäolijoihin. Feynman ei kunnioittanut turhaan auktoriteetteja, hän oli kapinallismielinen ja muiden mielipiteistä välittämätön.

Englantia matkailijalle

Uusi Matkailuenglantia-paketti tarjoaa simppeliä sanastoa ja fraaseja matkailijan tarpeisiin olipa kohteesi sitten ranta tai kaupunki. Mistä löytyvät ravintolat ja shoppailukadut? Vai etsitkö apteekkia tai autovuokraamoa? Ihanaa lomaa - enjoy, nauti! Matkailuenglantia nyt myös instagramissa @opisanapaivassa.

Opi asioimaan suomeksi

Asiointisuomea on suomen kielen ja kulttuurin opetusmateriaalia maahanmuuttajille. Materiaali sijoittuu suomi toisena kielenä (S2) -opetukseen ja itseopiskeluun A2.1 ja B2.1 -taitotasoille.

ESP - Espanja on seikkailu!

ESP on espanjan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille suunnattu elämyksellinen kokonaisuus netissä. Neljä espanjaa puhuvaa henkilöä kertoo elämästään ja arjesta Espanjassa ja Suomessa

SWE - pakko puhua ruotsia!

SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

Miltä lumi kuulostaa?

Kun katsot ikkunasta tai kuvasta lumista maisemaa, osaatko arvioida vallitsevan lämpötilan ja pystytkö kuvittelemaan, miltä askeleet lumessa kuulostavat? Testaa, kuinka hyvin kuulet sohjon, nuoskan ja pakkaslumen erot.

Tarkkaile lumijälkiä

Talvinen luonto ei ole niin hiljainen ja eloton kuin usein ajatellaan. Ruokintapaikan linnut toki havaitaan ja niiden touhuja seurataan innolla. Kasvit ovat talvilevossa, mutta monet eläimet, varsinkin nisäkkäät, ovat liikkeellä ympäri vuoden. Lumeen piirtyvät jäljet sen paljastavat. Hiljaisuuden tuntu johtuneekin siitä, että suuri osa varsinkin nisäkkäistä on yöaktiivisia.

Lumi, jää ja pakkanen

Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Syksyn vaihtuminen talveksi ei tapahdu yhdessä yössä. Sää voi vaihdella useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin syksyn ja talven välimaastossa.

Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta

Sehän on Sibelius alkaa osalla Ulkonäkö ja luonne

Toisenlaisen näkökulman Sibeliukseen tarjoaa Minna Lindgrenin ja Piia Hirvensalon käsikirjoittama fiktiivinen pienoisdokumettisarja Sehän on Sibelius! Puheenaiheena ei ole musiikki, vaan Sibelius ihmisenä. Ensimmäisen osan otsikkona on Ulkonäkö ja luonne. Kahdeksanosainen Sehän on Sibelius!

Filosofiaa lapsille - Ajattelen siis olen

Ajattelen, siis olen -sarja haastaa filosofoimaan lasten kanssa koulussa ja kotona. Sarjaan on haastateltu 8 – 12 -vuotiaita oppilaita Lapinjärvellä, Loviisassa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Koululaiset nostivat kysymyshatusta kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia.

Venäjän keisarit hallitsivat Suomea yli sadan vuoden ajan

Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa. Millaisia ihmisiä he olivat? Viisiosainen Keisarit ja Suomi valottaa yhtä ajanjaksoa Suomen historiassa.

Hyvää tekemällä onnelliseksi

Onnellisuuden itsepintainen tavoittelu on tyhmää. Sen sijaan onnellisuus syntyy hyvän tekemisen sivutuotteena, uskoo filosofi Frank Martela.

MUUALTA POIMITTUA

Koululaisten liikkumiseen vipinää askelmittarilla

Luvian koulussa askelmittari houkuttelee liikkumaan.

Miten koululaiset saataisiin liikkumaan myös vapaa-ajallaan? Luvian koulussa keksittiin askelmittari houkuttelemaan liikkumista. Ja kun lisäporkkanaksi saatiin vielä lupaus rahasta leirikassaan, alkoi koululaisille tulla arjessakin vipinää kinttuihin.

Periscope-ohjeita pienten lasten vanhemmille

Kännykkäsovellus Periscope on yhä nuorempien lasten suosiossa. Sen jopa 10-vuotiaat jakavat live-videoita maailmalle. Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Netta Vahteri antaa vinkkejä Periscopen käytön valvomisesta.

Tuntoaistin aakkoset

Tuntoaistin aakkoset on 4-osainen sarja, joka tarjoaa katsojalle elämyksiä ja tunteita, mutta myös uusia näkökulmia ja oivalluksia. Eri alojen kansainväliset asiantuntijat kertovat tuntoaistin roolista terapiassa, kidutuksessa, seksissä, taiteessa ja tulevaisuudessa.

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Pariisin ilmastokokous linjasi tulevaisuuden toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Animaatio kertoo tiivistetysti, mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys.

Twitter, Facebook, Instagram

Oppimiseen liittyviä ohjelmia Areenassa

Uutisia

Uusimmat sisällöt

 • Kaakeloi lattiasi matemaattisella mysteerillä

  Haluatko pienen palan äärettömyyttä vessan laatoitukseen?

  Katulaatoituksissa ja vessakaakeloinneissa kestosuosikkeja ovat ikävystyttävät ja itseään toistavat neliöt ja suorakulmiot. Miksi ihmeessä, kun voisimme kaakeloida pienen palan äärettömyyttä vaikkapa vessan lattiaan?

  2
 • Ruotsin kartta kuvina

  Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

  Ruotsin maakuntia pohjoisesta etelään

  Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin.

 • Hämeenlinnan kartta, johon on merkitty Sibelius-kohteita

  Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

  Millainen oli kansallissäveltäjämme lapsuus?

  Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.

 • Viiniviljelysten takana siintää Wien. Kuvassa myös Erkki Toivanen juontohommissa, v. 2002.

  Sibeliuksen jalanjäljillä Wienissä

  Vuosi Wienissä merkitsi käännettä Sibeliuksen tuotannossa.

  Jean Sibelius jatkoi sävellysopintojaan ulkomailla ensin Berliinissä 1889-90 ja sitten Wienissä 1890-91. Erkki Toivanen seurasi nuoren Sibeliuksen jälkiä Eurooppaan.