Hyppää pääsisältöön
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Liity tutkimusmatkailijoiden retkikuntaan!

Hyppää aikajanalle - pääset mukaan seikkailuihin syvälle viidakkoon, aavikoille ja arktisiin pakkasiin. Sukella äänimaisemiin ja tututstu uusiin maailmankolkkiin asiantuntijaoppaiden johdattamana. Nyt koko sarja kuultavissa Areenassa!

Näin räätälöit WhatsAppista itsellesi paremman

Ota palvelusta täysi hyöty irti - ja minimoi haitat.

Pikaviestipalvelu WhatsAppilla on hurjat noin miljardi aktiivista käyttäjää kuukausittain. Suomessakin teinin saa jo paljon paremmin kiinni WhatsAppilla kuin soittamalla. Näillä vinkeillä otat palvelusta täyden hyödyn irti - ja minimoit haitat ja häiritsevät kilkutukset. Äläkä muuten enää valehtele, ettet ollut huomannut jonkun viestiä. Siitä nimittäin jää kiinni.

Miten onnistuu koulukorjaamo?

Tänään alkavassa A-studion Koulukorjaamo-sarjassa seurataan, millaista kouluopetus on yksilöllisen mallin mukaan. Kohteena on kaksi vantaalaista koulua, Martinlaakson lukio ja Veromäen alakoulu. Lukion matematiikassa käytetään opettaja Pekka Peuran kehittämää oppimismallia. Alakoulun opettaja Markus Humaloja on räätälöinyt luokanopetukseen soveltuvaa mallia

Matematiikkaa uusin keinoin

MIten lasketaan ympyrän kehän pituus? Millä todennäköisyydellä pakasta vedettävä kortti on herttarouva? Sabine Louvet tekee 9-osaisessa sarjassa matemaattisia laskelmia ja käytännön kokeita havainnollistaakseen matematiikan peruskäsitteitä.

Apua ammatinvalintaan!

Nuorilla on erilaisia suunnitelmia ja haaveita tulevaisuuden varalle. Maiju tapaa yhdeksän henkilöä, jotka kertovat oman tarinansa ja valottavat sitä, että jokainen matka on yllätyksellinen ja täynnä mahdollisuuksia.

Orkesterikone

Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

"Viidennes ihmisistä uskoo lähes mihin tahansa"

Internet on kuin loputon tiedon valtameri – mutta hyvin, hyvin roskainen paikka, sanoi emeritusprofessori Esko Valtaoja Ylen aamu-tv:ssä. – Ei meistä kukaan rakasta tietoa silloin, kun se on omia, vahvoja luulojamme vastaan.

Kaakeloi lattiasi matemaattisella mysteerillä

Haluatko pienen palan äärettömyyttä vessan laatoitukseen?

Katulaatoituksissa ja vessakaakeloinneissa kestosuosikkeja ovat ikävystyttävät ja itseään toistavat neliöt ja suorakulmiot. Miksi ihmeessä, kun voisimme kaakeloida pienen palan äärettömyyttä vaikkapa vessan lattiaan?

Koululaisten liikkumiseen vipinää askelmittarilla

Luvian koulussa askelmittari houkuttelee liikkumaan.

Miten koululaiset saataisiin liikkumaan myös vapaa-ajallaan? Luvian koulussa keksittiin askelmittari houkuttelemaan liikkumista. Ja kun lisäporkkanaksi saatiin vielä lupaus rahasta leirikassaan, alkoi koululaisille tulla arjessakin vipinää kinttuihin.

Turkin pikavisiitti

Turkin pikakurssi kielen ja tapakulttuurin tuntemukseen: kuinka tervehtiä, selvitä ostoksilla, kahvilassa, kaupungilla ja kulkuvälineissä. Parin tunnin ennakko-opiskelulla pärjäät paremmin ja saat matkastasi irtienemmän!

Kielimatka Kiinaan

Kiinan kielen ja kulttuurin alkeiskurssi.

Kymmenosainen kiinan kielen ja kulttuurin kurssi, jossa liikkeelle lähdetään aivan kielen alkeista ja jolla opitaan tärkeimpiä kiinan kielen ilmaisuja sekä tutustutaan tapakulttuuriin. Kiinalaisten kirjainmerkkien sijaan kurssilla käytetään pinyin-kirjoitusta latinalaisine kirjaimineen, mutta toki muutamiin kirjainmerkkeihinkin tutustutaan!

Englantia matkailijalle

Matkailuenglantia-paketti tarjoaa simppeliä sanastoa ja fraaseja matkailijan tarpeisiin olipa kohteesi sitten ranta tai kaupunki. Mistä löytyvät ravintolat ja shoppailukadut? Vai etsitkö apteekkia tai autovuokraamoa? Ihanaa lomaa - enjoy, nauti! Matkailuenglantia nyt myös instagramissa @opisanapaivassa.

Opi asioimaan suomeksi

Asiointisuomea on suomen kielen ja kulttuurin opetusmateriaalia maahanmuuttajille. Materiaali sijoittuu suomi toisena kielenä (S2) -opetukseen ja itseopiskeluun A2.1 ja B2.1 -taitotasoille.

Miltä lumi kuulostaa?

Kun katsot ikkunasta tai kuvasta lumista maisemaa, osaatko arvioida vallitsevan lämpötilan ja pystytkö kuvittelemaan, miltä askeleet lumessa kuulostavat? Testaa, kuinka hyvin kuulet sohjon, nuoskan ja pakkaslumen erot.

Tarkkaile lumijälkiä

Talvinen luonto ei ole niin hiljainen ja eloton kuin usein ajatellaan. Ruokintapaikan linnut toki havaitaan ja niiden touhuja seurataan innolla. Kasvit ovat talvilevossa, mutta monet eläimet, varsinkin nisäkkäät, ovat liikkeellä ympäri vuoden. Lumeen piirtyvät jäljet sen paljastavat. Hiljaisuuden tuntu johtuneekin siitä, että suuri osa varsinkin nisäkkäistä on yöaktiivisia.

Lumi, jää ja pakkanen

Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Syksyn vaihtuminen talveksi ei tapahdu yhdessä yössä. Sää voi vaihdella useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin syksyn ja talven välimaastossa.

Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta

Sehän on Sibelius alkaa osalla Ulkonäkö ja luonne

Toisenlaisen näkökulman Sibeliukseen tarjoaa Minna Lindgrenin ja Piia Hirvensalon käsikirjoittama fiktiivinen pienoisdokumettisarja Sehän on Sibelius! Puheenaiheena ei ole musiikki, vaan Sibelius ihmisenä. Ensimmäisen osan otsikkona on Ulkonäkö ja luonne. Kahdeksanosainen Sehän on Sibelius!

Filosofiaa lapsille - Ajattelen siis olen

Ajattelen, siis olen -sarja haastaa filosofoimaan lasten kanssa koulussa ja kotona. Sarjaan on haastateltu 8 – 12 -vuotiaita oppilaita Lapinjärvellä, Loviisassa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Koululaiset nostivat kysymyshatusta kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia.

Venäjän keisarit hallitsivat Suomea yli sadan vuoden ajan

Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa. Millaisia ihmisiä he olivat? Viisiosainen Keisarit ja Suomi valottaa yhtä ajanjaksoa Suomen historiassa.

Hyvää tekemällä onnelliseksi

Onnellisuuden itsepintainen tavoittelu on tyhmää. Sen sijaan onnellisuus syntyy hyvän tekemisen sivutuotteena, uskoo filosofi Frank Martela.

Twitter, Facebook, Instagram

Oppimiseen liittyviä ohjelmia Areenassa

Uutisia

Uusimmat sisällöt

 • Jussi Nygren (toimittaja) ja oikealla Johanna Rämö (matemaatikko)

  Kaakeloi lattiasi matemaattisella mysteerillä

  Haluatko pienen palan äärettömyyttä vessan laatoitukseen?

  Katulaatoituksissa ja vessakaakeloinneissa kestosuosikkeja ovat ikävystyttävät ja itseään toistavat neliöt ja suorakulmiot. Miksi ihmeessä, kun voisimme kaakeloida pienen palan äärettömyyttä vaikkapa vessan lattiaan?

  2
 • Ruotsin kartta kuvina

  Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

  Ruotsin maakuntia pohjoisesta etelään

  Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin.

 • Hämeenlinnan kartta, johon on merkitty Sibelius-kohteita

  Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

  Millainen oli kansallissäveltäjämme lapsuus?

  Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.

 • Viiniviljelysten takana siintää Wien. Kuvassa myös Erkki Toivanen juontohommissa, v. 2002.

  Sibeliuksen jalanjäljillä Wienissä

  Vuosi Wienissä merkitsi käännettä Sibeliuksen tuotannossa.

  Jean Sibelius jatkoi sävellysopintojaan ulkomailla ensin Berliinissä 1889-90 ja sitten Wienissä 1890-91. Erkki Toivanen seurasi nuoren Sibeliuksen jälkiä Eurooppaan.