• Helsingin vankilaa sellin katereiden takaa.
  21.05.2015 MOT

  Kielten sekamelska tuli vankiloihin

  Ulkomaalaistaustaisten vankien määrä Suomessa on kasvanut nopeasti.
  7
 • Venäläisen vankilan aitaa valoineen
  11.05.2015 Yle Teema

  Eristetty

  Elinkautinen, eristysselli ja yksinäisyys. Boris on tuomittu elinkautiseen kaksoismurhasta. Hän joutuu viettämään koko loppuikänsä Tulisaareksi kutsutulla saarella, jossa sijaitsee Venäjän ensimmäinen elinkautisvangeille tarkoitettu vankila.
 • Painettu otsikko kuvien kera
  08.05.2015 Yhteiskunta

  Rasismin jälkeinen rodullinen epätasa-arvo Yhdysvalloissa

  Staten Island, Ferguson, Baltimore…. Viime kesänä tapahtuneen kahden mustan nuoren miehen ampuminen poliisien kiinniottotilanteissa nosti Yhdysvalloissa jälleen pintaan rotukysymyksen.
 • Jaakko Linko, Hilla Blomberg (kesk.) ja Jenna Utriainen
  05.03.2015 Elämä

  Aamusydämellä: Pappina erikoistilanteissa

  Nuori Jenna Utriainen toimii vankilapappina ja Jaakko Linko osallistuu pelastustehtäviin palopaikoilla seurakuntapastorin toimen ohella. Erikoistilanteissa he pääsevät ihmisten lähelle antamaan henkistä apua ja saavat mahdollisuuden aitoihin keskusteluihin.
 • Kirjailija Annamari Marttinen
  16.02.2015 Kulttuuri

  Kiduttajia pakoon suomalaiseen vankilaan

  Irakista paennut Mahdi sijoitetaan odottamaan turvapaikkahakemusta entiseen vankilaan Konnunsuolle.
 • Vanki Eikka Lehtosaari ja ohjaaja Tuija Minkkinen
  03.02.2015 Kulttuuri

  Elinkautisvangit kirjoittivat kokemuksistaan näytelmää

  Vangit kertoivat dokmenttiteatteriesityksessään ulkoiluista käsiraudoissa sukkasillaan talvipakkasessa ja sellissä lemmikkinä pitämistään rotista. Strada kävi seuraamassa harvinaisen esityksen Kylmäkosken vankilassa.
  1
 • Eeva Litmanen ja Paavo Pentikäinen Taavi Kassilan Petoksen päärooleissa.
  12.12.2014 Yle Teema

  2.4. Kino Suomi: Petos

  Suomen suurin postiryöstö ja sitä seurannut vankilapako olivat aikansa mediatapauksia 1950-luvulla. Elokuvassa ryöstäjää ja vankikarkuria esittää Paavo Pentikäinen.
  1
 • 18.11.2014 Elävä arkisto

  Amerikan raamattuvyöhykkeeltä löytyvät konservatismin kasvot

  Toimittaja Petri Sarvamaa teki matkan Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeelle vuonna 1995. Konservatiivisista arvoistaan tunnetulla alueella yhteenotot liberaalimpien ajatusmaailmojen kanssa ovat ajoittain äityneet väkivaltaisiksikin. Kiistoista tulenarimpia on naisten oikeus aborttiin.
 • Joonatan Pitkänen ja Ranja Omaheimo
  10.10.2014 Kulttuuri

  Teatteria, todellisuutta vai terapiaa

  Miten marginaaliin jäävien ääni saadaan kuuluviin? Kuinka teatterin lavalle tuodaan ne tarinat, joita ei muuten kuunnella? Mikä on taiteen ja terapian välinen suhde? Tänä syksynä voi tutustua kahden teatterin erilaiseen yritykseen.
  1
 • Arto Merisalo grillillä
  28.08.2014 Dokumentit

  Voiko 547 000 katsojaa olla väärässä?

  TV1:llä maanantaina esitetty Vaalirahoittaja keräsi yli puoli miljoonaa katsojaa. Vain harva Dokumenttiprojektin dokumentti kerää enää nykyisin näin suuria katsojamääriä. Viimeksi näin suurta kiinnostusta herätti hiihtäjien dopingohjelmasta kertova Sinivalkoinen valhe.
  1
 • Anett ihmettelee
  10.04.2014 Dokumentit

  Polttomerkitty perhe

  Vankilatuomio varjostaa ihmisen elämää kauan ennen kuin hän lähtee suorittamaan rangaistusta. Mikä pahinta, rikollisen leima iskee myös vangin perheeseen. Mutta milloin rikos on sovitettu? Vankilavuosi-dokumentti kertoo Petterssonien perheen tarinan TV1:ssä maanantaina 14.4. klo 21.30.
  16
 • 11.12.2013 Elävä arkisto

  Nelson Mandelan vapautuminen valoi toivoa Etelä-Afrikkaan

  Helmikuussa 1990 Nelson Mandela astui vapauteen 27 vankilassa vietetyn vuoden jälkeen. "Nyt näemme valon, tiedämme minne olemme menossa", kiteytti tunnelmat eteläafrikkalainen Wandile Nkankula.
 • Vankilan vartiotorni
  11.10.2013 MOT

  JUSA: Kuolemansyntini numero 8.

  Jusa on Vanajan avovankilan vanki. Jusa on lahjakas musiikin tekijä, joten hänen vapaa-aikansa kuluvat pääosin musiikin parissa. Yhdessä Jari Kokkisen kanssa Jusa teki Hämeenlinnan vankilassa musiikkidemon nimeltään ”Kuolemansyntini numero 8”.
 • 15.03.2013 Elävä arkisto

  Valko-Venäjä – Euroopan viimeinen diktatuuri

  Keskellä Eurooppaa, Puolan ja Venäjän välissä sijaitsevaa Valko-Venäjää kutsutaan Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi. Maata jo vuodesta 1994 lähtien itsevaltiaan otteilla hallinnut presidentti Aljaksandr Lukašenka on kieltänyt muun muassa valkovenäjän kielen. Dokumentit kertovat maasta, jossa taputtamisestakin voi joutua vankilaan.
 • 25.10.2012 Elävä arkisto

  Hyvinvointivaltion alasajo alkoi, kun sosialismi romahti

  Vuosikymmenien ajan hyvinvointivaltio suojeli länsimaisten yhteiskuntien eliittiä joukkotyöttömyyden pitkän tähtäimen vaikutuksilta — epidemioilta, rikollisuudelta, muuttoliikkeiltä ja vallankumoukselta. Sosialismin kaatuessa romahti myös rikkaiden halukkuus jakaa verorahoja köyhemmille, sanoo Arvo Tuominen dokumentissaan.
  4
 • 05.04.2012 Elävä arkisto

  Avovankilassa Jorma harjoittelee vapautta varten

  Avovankiloissa vangin elämä on suljettuihin kivitaloihin verrattuna vapaampaa, mutta vaatii myös vangilta paljon. Toimittaja Riikka Rahi tutustui avovankilan arkeen vuonna 2009 Helsingin Suomenlinnassa. Suomenlinnalaisten Konnalaksi kutsumassa laitoksessa rangaistustaan suorittanut Jarmo opetteli elämää tulevaa vapautta varten.
  1
 • 08.02.2012 Elävä arkisto

  Kalteriprinsessat

  Suomalainen vankila on monelle naisvangille kova paikka. Vankilan sisällä vallitsee kuri ja järjestys, jota valvovat vartijat. Mutta toisenlainenkin järjestys on olemassa. Sitä puolestaan valvovat ne vangit, jotka kykenevät hallitsemaan toisia.
  1
 • 04.01.2012 Elävä arkisto

  Lauri Johanssonin rikos ja sovitus

  Lauri "Late" Johansson oli 2000-luvulla tuttu näky lehtien otsikoissa ja käräjäsaleissa. Johansson oli pahamaineisen rikollisjengin Natural Born Killersin (Syntyneet tappajiksi) johtaja. Jengi tuli tunnetuksi raaoista velanperintämenetelmistään, huumetuomioistaan ja jopa murhista.
 • 04.01.2012 Elävä arkisto

  Prosenttijengit - suomalainen mafia

  Prosenttijengit edustavat Suomessa järjestäytynyttä rikollisuutta. Sen tunnusmerkkejä ovat muun muassa kansainvälisyys, laillisen taloudellisen toiminnan hyödyntäminen ja väkivalta. Lisäksi jengit ovat usein tiukasti organisoituja ja niissä vallitsee selkeä työnjako.
Tilaa syöte vankilat