Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai

 • Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night: melankolista kauhua modernien vampyyrien Teemalauantaissa 18.3.

  17.03.2017 Yle Teema
  Kasvukipuja, lähiömelankoliaa ja vampyyreitä: Tomas Alfredsonin ohjaama Ystävät hämärän jälkeen on 2000-luvun parhaisiin elokuviin kuuluva tiheätunnelmainen kauhu- ja rakkaustarina. Se esitetään Teemalauantaissa 18.3. toisen modernin vampyyritarinan, Ana Lily Amirpourin tyylikkään esikoiselokuvan A Girl Walks Home Alone at Night parina.
 • Amy on sydäntäsärkevä elokuva hukatusta lahjakkuudesta

  23.02.2017 Yle Teema
  Asif Kapadian ohjaama dokumenttielokuva laulaja Amy Winehousesta on liikuttavaa, koskettavaa, sydäntäsärkevää ja raivostuttavaakin katsottavaa. Se on paitsi erinomainen musiikkielokuva ja taitavasti koottu henkilökuva myös järkyttävä tarina hukatusta lahjakkuudesta. Parhaan dokumentin Oscarin helmikuussa 2016 voittanut Amy saa Suomen-tv-ensi-iltansa Teemalauantaissa 25.2.2017. Elokuvan jälkeen esitetään Amy Winehousen Lontoon-konsertti vuodelta 2007.
 • No Direction Home, Don't Look Back ja Nobel 2016: Bob Dylanille omistettu viikonloppu Teemalla 28.–29.1.

  24.01.2017 Yle Teema
  Monta tuntia Nobel-runoutta! Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva Nobelin kirjallisuuspalkinnon 2016 saaneesta Bob Dylanista sekä Martin Scorsesen ohjaama suurdokumentti No Direction Home, molemmat ensiesityksinä Ylessä. Sunnuntaina esitetään vielä D.A. Pennebakerin dokumenttiklassikko Don't Look Back.
 • Yö ja usva

  20.01.2017 Yle Teema
  Alain Resnais'n dokumenttielokuva tuo keskitysleirien kauhut jokaisen omalletunnolle. Vuonna 1955 valmistunutta puolituntista elokuvaa pidetään yhtenä pitkän uran tehneen ohjaajan tärkeimmistä teoksista.
 • Dylan, Bowie, Amy, Aki, Bosch, Ghibli... Teemalauantait keväällä 2017

  12.01.2017 Yle Teema
  Elokuvaa, musiikkia, populaarikulttuuria, historiaa. Teemailtojen aiheita keväällä ovat muun muassa Bob Dylan, David Bowie, Amy Winehouse, Aki Kaurismäki, Billy Wilder, Hieronymus Bosch, teinit, modernit vampyyrit ja Ghibli-studion mestarianimaattorit.
 • Jean Cocteau, Kaunotar ja hirviö Teemalauantaissa 7.1.

  05.01.2017 Yle Teema
  Vuoden 2017 ensimmäinen Teemalauantai on omistettu Jean Cocteaulle, ainutlaatuiselle runoilijalle, elokuvantekijälle ja kuvataiteilijalle. Cocteaun taiteellista perintöä pohtivan uuden dokumentin jälkeen nähdään Cocteaun ihana elokuvaklassikko Kaunotar ja hirviö
 • Vuosi vaihtuu Abban seurassa: Teemalauantaissa Abba The Movie ja valokuvien kertomaa

  21.12.2016 Yle Teema
  Hyvää uutta vuotta! Björnin, Bennyn, Fridan ja Agnethan kanssa yhteistyössä tehty Abba – valokuvien tarinat kertoo yhtyeen tarinan vaihteeksi valokuvin. Illan ja vuoden päättää Lasse Hallströmin ohjaama maanmainio elokuva Abba The Movie. Faktaa ja fiktiota sekoittava kuvaus Abban Australian-kiertueesta ja fanihysteriasta vuonna 1977 kuuluu yhä musiikkidokumentaarien parhaimmistoon. Abba-ilta alkaa 31.12. kello 21.
 • Kevät koittaa Hitlerille ja Mel Brooksille

  02.12.2016 Yle Teema
  ”Kevät koittaa Hitlerille, talvi Puolalle ja Ranskalle!” Teemalauantaissa juhlitaan 90-vuotiaan Mel Brooksin elämää ja erityisesti hänen mautonta ja juuri siksi niin hauskaa esikoisohjaustaan Kevät koittaa Hitlerille. Elokuva on samalla Gene Wilderin (1933–29.8.2016) muistonäytös.
 • Shokkikäytävä ja A Fuller Life: Samuel Fuller on Teemalauantain sankari 19.11.

  17.11.2016 Yle Teema
  Samuel Fuller oli amerikkalaisen elokuvan lahjomaton anarkisti ja oman tiensä kulkija. Suomen-ensi-iltansa nyt saavan dokumenttielokuvan A Fuller Life on ohjannut tytär Samantha Fuller. Teemaillan avaa Fullerin vuonna 1963 ohjaama, yhä shokeeraava Shokkikäytävä, vimmainen elokuva amerikkalaisesta painajaisesta, vallan vääristymistä, rasismista ja hulluudesta.
 • Steve McQueen oli coolein kaikista – dokumentti näyttelijästä ja kaahailuklassikko Bullitt Teemalauantaissa 5.11.

  04.11.2016 Yle Teema
  Näyttelijä Steve McQueen oli 1960–70-lukujen suurimpia tähtiä, antisankari, tyyli-ikoni ja “King of Cool”. Hänelle omistetun Teemalauantain elokuva on toimintatrilleri ja kaikkien aikojen autoilukuvaus Bullitt, jossa McQueen on nimiosassa. Illan avaa pitkä dokumenttielokuva Olen Steve McQueen. Ilta alkaa jo kello 20.
 • Howard Hawksin elokuvien sarja alkaa Syvällä unella ja hyvällä muotokuvalla – Teemalauantai 29.10.

  28.10.2016 Yle Teema
  Teemalauantai on omistettu elokuvaohjaajalle, joka hallitsi genren kuin genren ja sai Hollywoodin tähdistä irti ne kaikkein kirkkaimmat roolisuoritukset. Aluksi nähdään ohjaajamuotokuva Howard Hawks, mestariohjaaja, sen jälkeen on vuorossa klassikkojen klassikko Syvä uni, pääosissa Humphrey Bogart ja Lauren Bacall.
 • Mies joka puki Ingrid Bergmanin ja Humphrey Bogartin: Hollywood-muotia ja Casablanca Teemalauantaissa 8.10.

  06.10.2016 Yle Teema
  Muotiviikon Teemalauantai on omistettu kolme Oscaria voittaneelle pukusuunnittelija Orry-Kellylle, jonka huikeaan Hollywood-uraan mahtui liki 300 elokuvaa, suuria klassikoita ja legendaarisia tähtiä Bette Davisista ja Marilyn Monroesta Jane Fondaan ja Taina Elgiin. Dokumenttielokuvan Mies joka riisui tähdet jälkeen nähdään Orry-Kellyn puvustama kaikkien aikojen klassikko Casablanca. Ilta alkaa jo kello 20.
 • Ilta sirkuksessa: The Show of Shows ja Freaks Teemalauantaissa 24.9.

  23.09.2016 Yle Teema
  Sirkusillan fiktioelokuva on Freaks, Tod Browningin yhä hätkähdyttävä kulttiklassikko sirkuksen luonnonoikkujen yhteisöstä ja julmasta kaunottaresta, joka käyttää heitä hyväkseen. Illan avaa islantilaisen Benedikt Erlingssonin ohjaama ensi-ilta The Show of Shows. Se on arkistojen aarteista koottu kompilaatioelokuva sirkusesityksistä kautta aikojen. Haikeankauniita, osin hurjiakin kuvia säestää Sigur Rós -yhtyeen musiikki.
 • Ilta Queenin seurassa: Bohemian Rhapsodyn synty ja konsertti Hammersmith Odeonissa Teemalauantaissa 3.9.

  02.09.2016 Yle Teema
  "Is this the real life? Is this just fantasy?" Teemalauantaiden syksy aloitetaan muistelemalla Queen-yhtyeen jättimenestystä, marraskuussa 1975 ilmestynyttä albumia A Night at the Opera ja sen superhittiä Bohemian Rhapsody. Uuden From Rags to Rhapsody -dokumentin jälkeen päästään seuraamaan Queenin legendaarista konserttia Lontoon Hammersmith Odeonilla jouluna 1975. Bootlegeina vuosikymmenet kiertänyt livetaltiointi julkaistiin virallisesti vasta viime syksynä.
 • Teemalauantait syksyllä 2016: Queenistä Abbaan, upeiden elokuvailtojen kautta

  18.08.2016 Yle Teema
  Syksyn 2016 Teemalauantait vievät katsojat muun muassa sirkusareenoille ja tähtien pukuhuoneisiin, riemastuttaviin mauttomuuksiin ja riipaiseviin tarinoihin ihmisyydestä. Syksyn elokuvia ovat Freaks, Casablanca, Mies ja nainen, Blow-up, Käpy selän alla, Punaiset kengät, Syvä uni, Bullitt, Quadrophenia, Kevät koittaa Hitlerille, Shokkikäytävä... Teemailtojen dokumenttien kohokohtia on maailmankuulun valokuvaajan Yann Arthus-Bertrandin yli kolmetuntisen Human-elokuvan Suomen-ensi-ilta. Syksy alkaa Queenin seurassa ja päättyy Abbaan.
 • Puhallettu 60 sekunnissa ja Two-Lane Blacktop: asfaltti palaa Teemalauantaissa 5.3.

  29.02.2016 Yle Teema
  Kahden 1970-luvun kulttielokuvan asfaltin- ja bensanhajuinen ilta. Puhallettu 60 sekunnissa on se alkuperäinen elokuva autovarkaista. Ohjaus, käsikirjoitus ja pääosa H.B. "Toby" Halicki, ensiesitys Suomen televisiossa! Two-Lane Blacktop kertoo kuskista, mekaanikosta ja vuoden 1955 Chevroletista. Ohjaus Monte Hellman, pääosissa musiikintekijät James Taylor ja Dennis Wilson. Edellisestä tv-esityksestä on liki 30 vuotta.
 • Teemalauantait keväällä 2016

  08.01.2016 Yle Teema
  Kevään Teemalauantait tarjoavat yltäkylläisesti elokuvaa: Hollywood-musikaaleja, asfaltinkatkuisia kulttielokuvia, Oscar-voittajia, sotienvälisen Saksan elokuvaa, parhaita lapsikuvauksia, James Bondin varhaishistoriaa, japanilaista erotiikkaa (Aistien valtakunta) ja eurooppalaista pornobisnestä sekä Christopher Leelle, Lars von Trierille, John Miliusille, Marcello Mastroiannille ja Jean Sebergille omistetut illat. Lisäksi afrikkalaista tyyliä ja italialaista kaaosta.
 • Jättiläisen jäljillä – Teemalauantaissa muistellaan Hollywood-eeposta ja James Deania

  16.12.2015 Yle Teema
  Teemalauantai 11.3. kuluu Jättiläisen jäljillä. George Stevensin suurelokuvan jälkeen nähtävässä tv-dokumentissa muistellaan elokuvan kuvauksia pienessä Marfan kaupungissa Texasissa. Texasin karjasuvuista, öljypohatoista, rakkauksista ja roturistiriidoista kertovan eepoksen pääosissa ovat Elizabeth Taylor, Rock Hudson ja James Dean. Ilta on muuten toiveuusinta, mutta Jättiläinen esitetään nyt ensi kertaa HD-kopiona. Ilta alkaa klo 20.
 • Ranskalainen illallinen ja Foodies: Teemalauantai käy pöytään 18.2.

  02.04.2015 Yle Teema
  Teemalauantain herkutteluillassa Karen Blixenin novelliin perustuva, kolmen Michelin-tähden arvoinen elokuva Ranskalainen illallinen sekä Foodies – kulinaristien jet set, ultratyylikäs dokumenttielokuva maailman huippuravintoloita kiertävistä ruokafriikeistä.
 • Mainosmiehiä itäblokissa – Teemalauantai 7.2.

  28.01.2015 Yle Teema
  Hulvaton teemailta on omistettu mainonnalle entisessä itäblokissa. Uusi virolaisdokumentti kertoo Neuvostoliiton ainoasta mainostoimistosta Eesti Reklaamfilmistä, Billy Wilderin komediaklassikossa Yks' kaks' kolme myydään CocaColaa kommunisteille keskellä kylmää sotaa.

Sivut