Hyppää pääsisältöön

Johann Sebastian Bach

 • Bachia kuin kahvia – kuumana, tuoksuvana ja klassisen tasapainoisena

  21.04.2017 Klassinen
  Kiinnostun aina, kun näen Carl Philipp Emanuel Bachin musiikkia esitettävän tai levytettävän. Omaan isäänsä ja ihailijoihinsa, wieniläisklassikoihin verrattuna näkymättömäksi jäänyt Emanuel Bach kirjoitti tunteikasta, väreilevää, spontaania ja taidokasta musiikkia. Sitä esittelee nyt Café Zimmermann, 1700-luvun Leipzigin amatöörimusisointi-iltamien isännältä nimensä lainannut yhtye, levyllisellä Bachin saksankielisiä kantaatteja ja kamarimusiikkia.
 • Kipeytymä-aihe

  18.04.2017 Näkökulmat
  Ja sitten, kuukauden, parin perästä voisi jo lopettaa Ylessä sen placebomusiikin soiton, kun, näet, jos tulisi paha mieli Pää-johtajalle, tai liika katumuksen tunne, niin sen voisi nyt jo sihteeri rauhoittaa ehdottamalla, että menisi Johtaja pimeään kopiopaperivarastoon tekemään Merihevos-taskulampulla varjokuvia, tai pelaisi ikkunalaudan Newtonin kehtoa, tai katselisi View-Master kuvakiikarilla rauhallisimpia viidakon eläimiä, kuten hyvinsyönyt Sarvikuoma tai Virtakuono ruokalevollansa.
 • Vanhan musiikin tuntija Richard Egarr debytoi RSO:n kapellimestarina

  18.04.2017 RSO
  Cambridgen Academy of Ancient Music -orkesterin musiikillinen johtaja Richard Egarr vierailee RSO:n kapellimestarina 26.4. Musiikkitalossa. Vanhan musiikin erikoisosaajana tunnettu Egarr johtaa Bachin orkesterisarjat 1-4. Sarjan nro 2 huilusoolon esittää RSO:n soolohuilisti Yuki Koyama.
 • Uppoudu pääsiäistunnelmaan sävelin – kuuntele musiikkimiehen viisi vinkkiä

  13.04.2017 Yle Uutiset
  Pääsiäinen on innoittanut vuosisatojen aikana lukuisia säveltäjiä mestariteoksiin. Ylen musiikkitoimittaja Risto Nordell kertoo omat suosikkinsa.
 • Isabelle Faust esittää Bergin viulukonserton RSO:n solistina

  30.03.2017 RSO
  Saksalainen viulisti Isabelle Faust esittää Alban Bergin viulukonserton RSO:n solistina 7.4. Musiikkitalossa. Faust on tehnyt konsertosta monilla arvostetuilla palkinnoilla palkitun levytyksen Claudio Abbadon ja Mozart-orkesterin kanssa. Konsertin johtaa Heinz Holliger, jonka johdolla kuullaan hänen oma teoksensa Tonscherben sekä Schumannin toinen sinfonia.
 • Erilaiset Goldberg-variaatiot

  24.03.2017 Klassinen
  Johann Sebastian Bachin Goldberg-variaatioiden levytykset ja erilaiset versioinnit ovat säännöllisesti palaava teema tässä ohjelmassa ja uusien levyjen joukossa ylipäätään. Harvemmin olen kuitenkaan törmännyt Goldberg-variaatioihin, jotka eivät olisi Bachin kirjoittamia! Toisessa kansainvälisessä Uuno Klami -sävellyskilpailussa Kotkassa vuonna 2009 palkittu saksalainen Joachim Schneider on kirjoittanut teknisesti ja ilmaisullisesti kiehtovat 30 variaatiota teemoineen kahdelle kitaralle Bachin mallia monitasoisesti seuraillen – ja luonnollisesti nimennyt teoksensa Goldberg-variaatioiksi.
 • Nokkahuilisti Sofia Fernholm: "Nokkahuilun lisäksi intohimoni on cembalo!"

  22.03.2017 Klassinen
  "Varmasti haluan jossain vaiheessa elämääni tehdä tai opiskella jotain muutakin," Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa nokkahuilua opiskeleva Sofia Fernholm pohtii. "Mitä se muu olisi? En tiedä vielä." Sofia oli vieraana Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 22. maaliskuuta 2017.
 • Kun joulupukki kasvot sai – Antropologia on palauttanut kasvoja kuninkaille ja esi-ihmisille

  06.03.2017 Yle Uutiset
  Päätyötä on auttaa tunnistamaan rikosten ja onnettomuuksien uhreja.
 • Masaaki Suzuki rajussa vireessä

  13.02.2017 Klassinen
  Bach-pastori Masaaki Suzuki joukkoineen on saanut ikuistettua enimmät Bachin kantaatit ja ison kasan cembaloteoksia kaupan päälle. Nyt Suzuki on iskenyt näppinsä Bachin urkuteoksiin, ja niitähän riittää. Projekti on vasta alussa, mutta ensimmäinen, hollantilaisilla uruilla tehty levytys keräsi jo kasan palkintoja, vaikkei Suzukia sitä ennen juuri urkurina jumaloitu. Sarjan toista levyä varten Suzuki on vetäytynyt Japaniin, Kobeen, Shoinin yliopiston kirkkoon, jonka ranskalaistyylisiä klassisia urkuja hän käytti jo kantaateissa. Mutta nyt soitin ei todellakaan jättäydy taustalle.
 • Zhu Xiao-Mei: kuinka Bach voitti Maon

  10.02.2017 Yle Teema
  Kiinalainen Zhu Xiao-Mei on maineikas Bach-tulkitsija. Paul Smacznyn dokumentissa Kiinan kulttuurivallankumouksen uhri kertoo koskettavan tarinansa ja palaa Kiinaan juhlittuna taiteilijana.
 • Yleisradion Vuoden levy 2016 on Alban & Kreeta-Maria Kentalan ”Side by Side”

  25.01.2017 Klassinen
  Yleisradion Vuoden levy 2016 on Alba-levy-yhtiön ”Side by Side”, jolla kuullaan Bachin partitoja yhdessä kaustislaisten kansansävelmien, Arto Järvelän, Wiljami Niittykosken sekä Konsta Jylhän kappaleiden kanssa. Kreeta-Maria Kentala soittaa levyllä barokkiviulua. Sama levy valikoitui myös yleisön suosikiksi.
 • Hyvää kontratenori-Bachia - paitsi jos vertaa

  24.01.2017 Klassinen
  Nykytyylinen kontratenori äänialana ei luultavasti ollut Johann Sebastian Bachin käytössä, kun hän pyöritti kantaattisirkusta Weimarissa ja Leipzigissa. Silti Bachin alttokantaatit sopivat mainiosti kontratenorien ohjelmistoon, ja niinpä kaikki parhaat kontratenorit levyttävät ne jossain vaiheessa. Niin on tehnyt myös Iestyn Davies yhdessa Arcangelo-yhtyeen kanssa. Harmi vain, että niin teki myös Andreas Scholl uransa huipulla 90-luvun lopulla.
 • Tavallista intiimimpi oratoriojoulu

  19.12.2016 Klassinen
  Mitäpä olisi joulu ilman Johann Sebastian Bachin Jouluoratoriota - eipä juuri mitään, ainakaan minun jouluni. Samaa mieltä ovat levy-yhtiöt, ja siksi tästä käyttöä kestävästä jouluklassikosta ilmestyy muutama uusi versio joka jouluksi. Tämän joulun vahvimman uuden tarjokkaan on tehnyt skottilainen periodijoukkio Dunedin Consort, jota johtaa John Butt.
 • Kirkkomuusikko Toni Hintsala: "7-vuotiaana olen ensimmäisen kerran sanonut, että haluan kanttoriksi."

  15.12.2016 Klassinen
  "Puolen vuoden ajan suntio jaksoi joka päivä olla avaamassa kirkon ovea minulle ja lopulta sain oman avaimen Kellokosken kirkkoon." Neljättä vuotta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkiosastolla opiskeleva Toni Hintsanen ei ole osannut päättää 'pääinstrumenttiaan'. Siksi hän opiskelee sekä urkujensoittoa, laulua että kuoronjohtoa kaikkia kuin ne olisivat hänen syventymiskohteitaan. Lisäksi Toni on opiskellut pianon, cembalon, sekä nokkahuilun soittoa.
 • Humaani virtuoosi vuosikymmenten takaa

  11.12.2016 Klassinen
  Historian muisti on valikoiva, ja välillä on syytä muistutella mieliin nimiä, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi. Pianotaiteilija Maire Halava opiskeli kotimaan konservatorio-opintojen jälkeen 1930-luvulla Keski-Euroopassa, muun muassa Pariisissa legendaarisen Nadia Boulangerin johdolla. Hänen humaani, lämmin virtuoosisuutensa sykähdyttää yhä, ja tuoreen kolmen CD:n kokoelman myötä pääsemme sukeltamaan 1950- ja 60-lukujen suomalaisen musiikkielämän huipulle.
 • Musiikkia unettomille ja muillekin. Avaruusromua 27.11.2016

  24.11.2016 Musiikki
  Kauan sitten Saksanmaalla eli kreivi, joka ei saanut unta. Niinpä hän usein unettomina öinään pyysi palveluksessaan olevaa nuorta muusikkoa soittamaan jotakin rauhoittavaa ja eloisaa musiikkia mielialaansa nostamaan. Kerrotaan, että eräs tuon ajan ahkerimmista ja taitavimmista säveltäjistä sävelsi unettomalle kreiville musiikkia, jota hän mielellään kuunteli. Avaruusromussa tulkittua Bachia, organisoituja ääniä ja abstraktia viihdettä. Toimittajana Jukka Mikkola.
 • Liigajoukkue ja kaupunginorkesteri yhteistyöhön Mikkelissä – Bachia, Apulantaa ja äijämäistä hienhajua

  09.11.2016 Yle Uutiset
  Mikkelissä orkesterin soittajia nähdään talven aikana jäällä sekä VIP-ravintolassa. Jääkiekkoilijoita nähdään puolestaan konserteissa.
 • Pensola, Tikkanen ja Malov mestaroivat yllättävän herraskaiset Goldbergit

  21.10.2016 Klassinen
  Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat ovat paitsi ainutlaatuinen musiikkiuniversumi myös kosketinsoittajien herkkupala täynnä erikoisia kymmensormileikkejä. Tämä ei ole estänyt ahnaita jousitrioja tarttumasta Goldbergeihin sen jälkeen kun Dmitri Sitkovetski osoitti, että moinen onnistuu vähäisin musiikkiuhrein. Meta4-kvartetin Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat liittyneet joukkoon, ja pyytäneet kolmanneksi pyöräksi viulisti Sergei Malovin, joka operoi levyn erityispiirrettä, violoncello da spallaa.
 • Hienostunutta huumoria Maalaiskantaatin parissa

  14.10.2016 Klassinen
  Saatuaan valmiiksi valtavan urakkansa Johann Sebastian Bachin hengellisten kantaattien kokonaislevytyksen parissa Bach Collegium Japan ja Masaaki Suzuki ovat siirtyneet nyt Bachin maallisiin kantaatteihin. Uutukaisellaan Suzuki ja hänen Bach Collegiuminsa esittävät Bachin ehkä hassunkurisimman kantaatin, Maalaiskantaatiksi kutsutun Mer hahn en neue Oberkeetin.
 • Portteja maan ja taivaan rajalla

  30.09.2016 Klassinen
  Risto-Matti Marin on tehnyt Alballe useita levyllisiä romanttisten pianotranskriptioiden helmiä. Uudella levyllään “Gateways—portteja” Marin rakentaa resitaaliohjelman, jonka kantavaksi voimaksi nousee kerronnallisuus: jokainen taitekohta vaikuttaa portilta seuraavaan teokseen. Erinomaiseksi kokonaisuus nousee käydessään Bachilla ja Schubertilla rakennetusta portista levyn viimeiseen teokseen, Franz Lisztin faustiseen Sonaattiin h-molli.

Sivut