Hyppää pääsisältöön

Johannes Brahms

 • 20.9. Wednesday series 2

  03.04.2017 RSO in English
  Andrew Manze, conductor Francesco Piemontesi, piano Hubert Parry: Elegy for Brahms, fp in Finland W. A. Mozart: Piano Concerto No. 27 K 595 Johannes Brahms / Arnold Schönberg: Piano Quartet in G minor BUY TICKET Watch and listen LIVE Sep 20th at 7 pm EET.
 • Nuori pianovirtuoosi debytoi sisäistyneesti

  31.03.2017 Klassinen
  Jos pianonsoitto olisi urheilua, muulla maailmalla ei olisi mahdollisuuksia Kiinaa vastaan. Mutta onneksi ajatus ei osu kutiinsa: ensinnäkään pianonsoitto ei ole urheilua, ja toiseksi Kiinassa kasvaa aivan oikeita taitelijoita. Van Cliburnin kansainvälisen pianokilpailun 19-vuotiaana vuonna 2009 voittanut Haochen Zhang on sittemmin esiintynyt jo BBC:n Promseilla ja päässyt tekemään ensimmäisen oman levynsä Bis-levymerkille. Sillä nuori taituri esittää teoksia, jotka hänen mukaansa “paitsi puhuttelevat häntä itseään hyvin intiimisti, myös muodostavat kokonaisuudessaan ainutlaatuisen musiikillisen kertomuksen.”
 • 2.3. Perjantaisarja 10

  30.03.2017 RSO
  Oliver Knussen, kapellimestari Jukka Harju, käyrätorvi Ferruccio Busoni: Rondò Arlecchinesco op. 46 Ferruccio Busoni: Nocturne Symphonique op. 43 Oliver Knussen: Käyrätorvikonsertto op. 73 Johannes Brahms: Sinfonia nro 2 Myöhäisillan kamarimusiikki: Jukka Harju: Uusi teos, kantaesitys (Ylen tilaus) OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys 2.3. klo 19.
 • 20.9. Keskiviikkosarja 2

  28.03.2017 RSO
  Andrew Manze, kapellimestari Francesco Piemontesi, piano Hubert Parry: Elegy for Brahms, ensiesitys Suomessa W. A. Mozart: Pianokonsertto nro 27 K 595 Johannes Brahms / Arnold Schönberg: Pianokvartetto g-molli OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys 20.9. klo 19.
 • Serenadit saavat valonsa

  24.03.2017 Klassinen
  Johannes Brahmsin kaksi Serenadia orkesterille kumpuavat säveltäjän nuoruudesta 1850-luvun lopulta, ajalta jolloin hän oli ennenkaikkea lupaava pianisti ja kamarimusiikkisäveltäjä ja vasta aloittelemassa orkesterisäveltäjän uraansa. Ensimmäinen sinfonia oli haaveissa Serenadien säveltämisen aikoihin, mutta valmistui vasta kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Serenadit saivat vaihtelevan vastaanoton, niiden orkestrointia esimerkiksi kehuttiin mutta pituutta ihmeteltiin – sisällön moitittiin olevan pintaa heikompaa.
 • Glanert pitää Brahmsista

  25.01.2017 Klassinen
  Detlev Glanert on saksalainen viisikymppinen säveltäjä, joka tuntee sielunveljeyttä Johannes Brahmsin kanssa siinä määrin, että on muun muassa sovittanut ja täydentänyt Brahmsin Neljä vakavaa laulua sekä säveltänyt omalaatuisen Brahms-kunnianosoituksen nimeltä Weites Land (Kaukainen maa). Kun näihin teoksiin yhdistetään Luciano Berion orkesterisovitus Brahmsin ensimmäisestä klarinettisonaatista, tuloksena on oudolla tavalla ilmaisuvoimainen Brahms-tribuuttilevy.
 • Pianisti Matleena Nyman: "Musiikiopistossa aloitin 13-vuotiaana, minulla on aivan kuriton tausta."

  11.01.2017 Klassinen
  "Valmistumisen jälkeen en ole kuunnellut neuvoja keneltäkään, olen hyvin ärsyttävä", sanoo pianisti Matleena Nyman itsestään. Vammalasta kotoisin oleva Matleena matkusti päivittäin bussilla Tampereelle lukioon ja konservatorioon. Nyt hän on pianonsoiton ammattilainen, joka haluaisi vain konsertoida.
 • Vaihtuvia tunnelmia kahdella ja neljällä kädellä

  16.12.2016 Klassinen
  Francis Poulencin musiikin voi helposti ohittaa ihastuttavan charmanttina. Poulenc oli kuitenkin tuottelias säveltäjä sekä soitin- että laulumusiikin parissa, ja etenkin kuoroteoksissaan hän osoittaa myös vakavat puolensa; yksinlaulujen parissa hän oli Faurén jälkeen varmasti yksi parhaita ranskalaisia. Omalle soittimelleen, pianolle Poulenc sävelsi laajan tuotannon, joka läpäisee hänen elämänsä teini-iän varhaisista kokeiluista viimeisiin vuosiin.
 • Humaani virtuoosi vuosikymmenten takaa

  11.12.2016 Klassinen
  Historian muisti on valikoiva, ja välillä on syytä muistutella mieliin nimiä, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi. Pianotaiteilija Maire Halava opiskeli kotimaan konservatorio-opintojen jälkeen 1930-luvulla Keski-Euroopassa, muun muassa Pariisissa legendaarisen Nadia Boulangerin johdolla. Hänen humaani, lämmin virtuoosisuutensa sykähdyttää yhä, ja tuoreen kolmen CD:n kokoelman myötä pääsemme sukeltamaan 1950- ja 60-lukujen suomalaisen musiikkielämän huipulle.
 • Hannu Lintu ”Mahlerin kolmas sinfonia on valtava matka”

  10.11.2016 RSO
  Hannu Lintu kertoo Lotta Emanuelssonin haastattelussa, kuinka Mahlerin kolmannessa sinfoniassa on kuultavissa säveltäjän ihailu kollegojaan Brahmsia ja Beethovenia kohtaan.
 • Taiteilijaystävykset rakkaimpansa äärellä

  14.10.2016 Klassinen
  Kuuntelin tätä levyä monilla eri laitteilla ja vielä varmuuden vakuudeksi Spotifystä, mutta niin vain on etenkin levyn alkupuolella äänitys epäonnistunut. Omituista sinänsä, sillä Joshua Bell, Steven Isserlis ja Jeremy Denk ovat sen luokan taiteilijoita, ettei Sony Classicalin luulisi moiseen alentuvan. Onneksi levyn päättävän Johannes Brahmsin Pianotrion H-duuri varhaisversion tulkinta on erinomainen.
 • Brahmsin sydämellisyys esiin - taas

  29.08.2016 Klassinen
  Viulisti Christian Tetzlaff ja pianisti Lars Vogt lukeutuvat Ondine-yhtiön laatuartisteihin. Tetzlaff on tuupannut kuuluville lukuisia hallittuja viulukonserttonäkemyksiä, ja Vogt on hurmannut minut sekä lempeällä Schumannilla että pehmeänkauniilla Goldberg-muunnelmilla. Nämä perusohjelmiston elegantit kyntäjät ovat soittaneet yhdessä vuosikaudet - ja levyttäneet nyt Brahmsin rakastetut viulusonaatit. Mutta nostetaan kissa heti pöydälle - duo levytti samat sonaatit jo neljätoista vuotta sitten EMIlle, eikä uusi tulkinta eroa entisestä juuri lainkaan.
 • Maisteri ja tapaus Antonín Dvořák

  12.07.2016 Klassinen
  Antonín Dvořákin äiti ei patistellut poikaansa viulutunneille, sillä perheen esikoisesta piti tulla isänsä jalanjäljissä teurastaja. Antonín opetteli kuitenkin soittamaan viulua taiturillisesti ilman vanhempien päättäväistä ohjaustakin, ja teurastajan työ lankesi jollekin hänen seitsemästä sisaruksestaan.
 • Meidän festivaali 2016: Moniääninen kitara, vaihe 3

  10.06.2016 Klassinen
 • The flow must go on

  20.05.2016 Klassinen
  Se kuinka suurelta osin tahallisesti Leif Segerstamin ja Johannes Brahmsin kypsät ulkomuodot muistuttavat toisiaan lienee sivuseikka, kuten myös se, ovatko Segerstamin liki kolmesataa sinfoniaa ylipäätään verrannollisia Brahmsin neljään. Vuorovaikutusta kuitenkin koetellaan Turun filharmonisen orkesterin uudella levyllä.
 • David Zinman johtaa Schumannin ja Brahmsin sinfonioita RSO:n konsertissa

  10.05.2016 RSO
  Pitkän uran Zürichin Tonhalle-orkesterin musiikillisena johtajana tehnyt amerikkalaiskapellimestari David Zinman vierailee johtamassa RSO:a 18.–19.5.
 • Osa 7: Kaksi maailmaa

  18.04.2016 Klassinen Suomi
  Kun eräs nimeltä mainitsematon viulisti Pekka Kuusisto kysyy sosiaalisessa mediassa neuvoa filosofis- musiikilliseen kysymykseen, hänelle vastaavat muun muassa rock-kitaristi, kansanmuusikko, konemusiikkivelho, heavyprogebasisti ja orkesterimuusikko. Mitä ilmeisimmin Kaksi maailmaa -jakson otsikon parasta ennen -päiväys meni jo umpeen.
 • 11.11. Friday series 5

  11.04.2016 RSO in English
  Michelle de Young as the soloist in Gustav Mahler’s Symphony no. 3. Hannu Lintu, conductor Michelle DeYoung, mezzo-soprano Helsinki Music Centre Choir, coach Tapani Länsiö Cantores Minores, coach Hannu Norjanen Gustav Mahler: Symphony No. 3 LATE NIGHT CHAMBER MUSIC 10 YEARS SOLD OUT Watch and listen LIVE on Nov 11 at 7 pm EET.
 • Virtuoosiklarinetistin uudet vaatteet

  12.02.2016 Klassinen
  Martin Fröstillä on kunnianhimoinen konserttiprojekti, nimeltään ei vähempää kuin Genesis. Hän pyrkii tutkimaan siinä tanssin ja folkin inspiroimaa musiikkia, niin hengellistä, vakavaa kuin viihteellistä, yli vuosisatojen. Tuon työn hedelmiä korjaa Sony Classicalin julkaisema uutuslevy nimeltään Roots. Vahva, ensiluokkainen lopputulos ei poista sitä ilmeistä seikkaa, että musiikin juurien sijaan polttopisteenä ja punaisena lankana levyllä on ennen kaikkea Martin Fröst itse.
 • Pianon taituri luo Brahms-näkyjä

  29.01.2016 Klassinen
  Jonathan Plowright on pianon taikuri, kerroksellisen soinnin, karakterien ja punnittujen kokonaisuuksien hallinnassa suorastaan poikkeuksellinen taiteilija. Plowright on tehnyt BIS:lle jo kolme levyllistä Johannes Brahmsin soolopianomusiikkia. Sekä Iso-Britanniassa että Manner-Euroopassa ylistetty pianisti yhdistää kolmannella albumillaan Brahmsin näennäisen kepeitä opuksen 39 Valsseja sekä Unkarilaisia variaatioita myöhempiin, opusten 76 ja 118 Pianokappaleisiin.

Sivut