Hyppää pääsisältöön

oppiminen

 • Kukkuu-leikki valmistaa elämään – nämä tärkeät taidot opetat lapsellesi leikin avulla

  22.02.2017 Puoli seitsemän
  Kaikki tietävät leikin: aikuinen piiloutuu käsiensä taakse ja ilmestyy pian piilostaan sanoen painokkaasti KUKKUU! Ja leikkikaverina oleva vauva nauraa hykertää. Kukkuu-leikki on usein ensimmäinen leikki, jota vanhemmat lapsen kanssa leikkivät. Leikki on niin yksinkertainen, että ei uskoisi miten tärkeä se on vauvalle hänen kehityksensä kannalta.
 • Prisma: Totuus muistista

  14.02.2017 Yle TV1
  Muisti määrää, miten opimme ja selviämme maailmassa.
 • Opi myös Yle Areenassa - oppimisen videot samassa paikassa

  07.02.2017 Oppiminen
  Ylen oppimiseen liittyvät videot ovat nyt yhden luukun takana Yle Areenassa. Uusi Oppiminen-kokonaisuus on runsaudensarvi kaikille tiedonjanoisille.
 • Runebergin sisko jäi kirjailijana täysin veljensä varjoon – "Elämässähän naisen osana on vain kodin maailmaan vaikuttaa"

  03.02.2017 Puoli seitsemän
  Kansallisrunoilija J.L. Runeberg nousi jo omana aikanaan kuuluisaksi ja jätti varjoonsa muut kirjailijat – varsinkin ympärillään olevat naiset. Fredrika-vaimo onnistui sentään huushollin hoidon keskellä kunnostautumaan historiallisten romaanien kirjoittajana. Sen sijaan harva tietää, että Runebergilla oli myös kirjoittava sisko, Carolina Runeberg. Hän oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka julkaisi runokokoelman omalla nimellään.
 • Jenny Lehtinen: Teini-ikä on pitkien ja kivuliaiden jäähyväisten aikaa

  09.12.2016 Marja Hintikka Live
  Seisoimme silmät ristissä kerrostalon pihalla, minä ja naapurin äiti. Hänellä oli puolentoista vuoden ikäerolla ensin isosisko ja kaksosvauvat. Minulla vähän iisimpi setti, reilut kaksi vuotta ikäeroa ja vain kaksi lasta. Noina aikoina tuntui usein siltä, kuin kello olisi pysähtynyt lopullisesti eikä vauvarumballe näkynyt horisontissa minkäänlaista loppua. Silti aika kului. Ja yhtenä päivänä tajusin, ettei minulla ole enää kolmea pientä mamman palleroa, vaan yksi on jo jotain ihan muuta. MHL:n Jenny Lehtisen mietteitä teini-ikäisen vanhemmuudesta.
 • Leikin merkityksestä

  07.12.2016 Lapset
  Leikki on lapsen työtä: itseohjautuvaa ajanvietettä, jossa lapsi saa itse päättää tekemisen rajat ja reunaehdot. Usein ajatellaan, että leikkimisen ja pelaamisen suurin innoittaja on tekemisen vapaus. Tämä ajatus on kuitenkin takaperoinen: leikissä ja etenkin peleissä vapautta nimenomaan rajoitetaan keinotekoisesti erilaisten sääntöjen kautta. Leikkiminen ja pelaaminen ovatkin vapaaehtoista vapauden rajoittamista.
 • Kreegah bundolo! - Voiko eläin oppia kielen?

  29.11.2016 Kulttuuri
  Eläimistä on moneksi, mutta voivatko ne todella oppia kielen? Entä olisiko Tarzanin tarina edes teoriassa mahdollinen?
 • Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia

  29.11.2016 Oppiminen
  Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja myös palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.
 • Aikuisten unikoulussa opetellaan riittävän hyväksi nukkujaksi – unipäiväkirja paljastaa syyt huonoon uneen

  21.11.2016 Akuutti
  Moni huonouninen on tyytynyt kohtaloonsa: tällainen minä olen, surkea nukkuja. Nukahtamis- ja unilääkekierre ei houkuta, mutta jatkuva unettomuuskin ahdistaa. Unettomuuden lääkkeettömässä hoidossa katse kohdistuu nyt aikuisten unikouluun. Minkälaisia menetelmiä unioppilaille on tarjolla?
 • Yle vastaa: Oppimisen tukeminen on yksi Ylen tehtävistä

  21.11.2016 Yleisradio
  Ville Vilén vastaa mielipidekirjoitukseen, jossa Yleltä toivotaan iäkkäiden kansalaisten tietoteknisten taitojen tukemista.
 • "Pakasteet pieneen pussiin?" - kielen alkeita sarjakuvan avulla

  25.10.2016 Oppiminen
  Opettele kolmen kielen alkeita sarjakuvan avulla. Kahdessa sarjakuvassa asioidaan kioskilla ja matkustetaan bussissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kuuntele ääntämistä selaa lisäsanastoja ja vaihda kieltä lennossa.
 • Haluatko testata mahdotonta polkupyörää?

  19.10.2016 Tiede
  Haluatko kokeilla Prisma Studion rakentamaa nurinkurinpolkupyörää? Tule torstaina 20. lokakuuta iltapäivällä Kampin Narikkatorille. Juontajamme Reetta Rönkä haastaa sinut ajamaan nurinkurinpyörää kello kolmen ja viiden välillä. Olemme varmoja, ettei kukaan pysty polkemaan polkupyörällämme viittä metriä.
 • Näillä vinkeillä oppiminen helpottuu

  19.10.2016 Puoli seitsemän
  Ole avoin uudelle, ravistele vanhoja kaavojasi. Vanha klisee asenteen ratkaisevasta roolista pitää paikkansa.
 • Ikä ei ole oppimisen este

  17.10.2016 Puoli seitsemän
  Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta. Aivotutkimus on nimittäin osoittanut ihmisen kykenevän oppimaan uusia taitoja koko elämänsä ajan. Uuden motorisen taidon oppimista helpottaa, jos on lapsesta asti harrastanut monipuolisesti fyysisiä taitoja vaativia toimintoja, mutta se ei ole edellytys uuden oppimiseen. Uuden taidon oppiminen edellyttää vanhojen kaavojen ravistelua. Ihminen oppii parhaiten vertaiseltaan.
 • Ylen R05AN K00D1 -peli innostaa lapset ohjelmoinnin pariin

  30.09.2016 Tietoa ohjelmista
  Rosan koodi on Yle Lasten & nuorten tuottama opetuksellinen peli, jonka tarkoituksena on innostaa 7–12-vuotiaita ohjelmoinnista viihteellisellä tavalla. Peliä pelataan osoitteessa rosankoodi.fi, mutta sen vihjeet ja koodit löytyvät mm. Yle TV2:n Galaxi Play -ohjelmasta, kouluista, museoista ja sosiaalisesta mediasta.
 • Rikun ja Ramin outo tapaus Pikku Kakkosessa lauantaiaamuisin

  28.09.2016 Lapset
  "Elämä on outoa, tiedon hakua ja noutoa. Elämä on kummallista, on niin paljon oppimista. Sen kun oivaltaa, kelpaa taivaltaa suureen maailmaan, minne vaan.” Rikun ja Ramin outo tapaus Pikku Kakkosessa lauantaiaamuisin 8.10. alkaen. Ohjelma on katsottavissa myös Lasten Areenassa 30 päivää ensilähetyksestä.
 • Kertauskurssi ei ole oikotie menestykseen kirjoituksissa

  12.07.2016 Abitreenit
  Satu Pekkarinen oppii puhumalla itselleen. Auttaako se silloin, kun kesäyliopistossa kahlataan läpi viisi kurssia biologiaa yhdeksässä päivässä?
 • R05AN K00D1 - lähde mukaan!

  17.06.2016 Lapset
  Rosan koodi -peli innostaa ohjelmoinnin pariin.
 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  14.06.2016 Oppiminen
  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself. You can find more lessons in Finnish from our Supisuomea-videos. - Lyhyissä videoissa käydään läpi suomen kielen keskeistä sanastoa ja yleisimpiä fraaseja. Opit mm. viikonpäivät, esittelemään itsesi, ostamaan ruokaa ja kertomaan perheestäsi. Lisää suomea voit opetella Supisuomea-sivuiltamme.
 • Hyppää kielikylpyyn ja lisää oppimisen iloasi

  29.03.2016 Oppiminen
  Kielitaito karttuu kuuntelemalla, puhumalla ja kysymällä. Lähes jokainen meistä omaksuu kieliä leikkimällä, kunhan siihen on tilaisuus ja tarve. Avoin mieli vierasta kulttuuria kohtaan lisää valmiuksia oppia ympäristössä puhuttua kieltä. Romaani Tuukka-Omar ja superkielitaito vie lasten maailmaan ja kielen oppimiseen.

Sivut