Hyppää pääsisältöön

Wolfgang Amadeus Mozart

 • Aurinkoista ajanvietemusiikkia Salzburgista

  10.03.2017 Klassinen
  Vaihtelevan kokoisille orkestereille kirjoitetut Serenadit olivat 1700-luvun loppupuolen suosituinta orkesteriohjelmistoa saksalaisella kielialueella. Ajanvietteisiin, niin ulkoilmajuhliin kuin sisälle tarkoitetut Serenadit olivat yleensä viidestä yhdeksäänosaisia, hyvinkin kolme varttia pitkiä orkesterisarjoja. Ne olivat erityisen suosittuja Salzburgissa W.A. Mozartin nuoruudessa, ja niinpä niitä löytyy myös Mozartin itsensä tekemänä useita.
 • Wienin filharmonikot Tokiossa

  08.03.2017 Yle Teema
  Wieniläisorkesteri esiintyi Tokion Suntory Hallissa lokakuussa 2016 Zubin Mehtan ja Seiji Ozawan johdolla. Ohjelmassa oli mm. Schubertin 8. sinfonia ja Takemitsun Nostalgia, jonka viulusolistina oli Anne-Sophie Mutter.
 • Ihan kiva ei riitä Mozartissa

  01.03.2017 Klassinen
  Pianisti Cédric Tiberghien ja viulisti Alina Ibragimova ovat kahlanneet Mozartin sonaatteja läpi jo kahden tuplalevyn verran. Mozartin mukaan kahlatessa pianisti kulkee edellä ja viulu seuraa, vaikka Ibragimova lienee astetta kirkkaampi tähti kuin Tiberghien. Kaksikon aiemmat edesottamukset Mozartin parissa saivat kiittäviä arvioita, mutta nyt ilmestynyt kolmas tuplalevy kuulostaa minun korvissani valjulta, ehkä toiston myötä. Mozartin sonaateissa "ihan kiva" ei riitä.
 • Hieno ranskalais-englantilainen wieniläisklassikko Georges Onslow

  24.02.2017 Klassinen
  Musiikinhistoriaa on totuttu kirjoittamaan suurena tarinana, jossa yksi suurmies ojentaa kapulan seuraavalle. Klassisen musiikin käsite on itsessään syntynyt juuri näin: 1800-luvulla Saksassa sai vallan ajatus musiikinhistoriasta eräänlaisena kehityskertomuksena, joka huipentui Wienissä vuosisadan vaihteessa Haydnin, Mozartin ja Beethovenin musiikissa. Heidän työnsä nostettiin klassikkoasemaan, ja niinpä näiden wieniläisklassikkojen musiikissa tiivistyy ajatus siitä, mitä klassinen musiikki on.
 • RSO esittää John Adamsin City Noir -orkesteriteoksen ensimmäistä kertaa Suomessa

  21.02.2017 RSO
  RSO esittää John Storgårdin johdolla John Adamsin orkesteriteoksen City Noir ensimmäistä kertaa Suomessa Musiikkitalossa 1.–2.3. Kaupunkiteema toistuu myös konsertin avaavassa Ernest Pingoud’n Suurkaupungin kasvot -teoksessa, joka kuuluu RSO:n varhaisia modernisteja esittelevään sarjaan. Solistivieraana Mozartin konserttiaarioita tulkitsee eteläafrikkalainen suurlupaus, sopraano Golda Schultz.
 • Pianisti on löytänyt orkesterista hyvän kumppanin

  10.02.2017 Klassinen
  Mitsuko Uchida kuuluu lempipianisteihini; hänen soitossaan tiivistyvät monet parhaina pitämäni modernin pianistin ominaisuudet. Hän on niitä harvoja, joiden soittamana viitsin kuunnella vanhempaa musiikkia konserttiflyygelillä. W.A. Mozartin myöhäisen musiikin ilmaisullinen rikkaus ja monikerroksisuus nousevat hänen tulkitsemanaan pintaan—vanhalla hyvällä tavalla. Näin myös Clevelandin orkesterin kanssa Mozartin upeiden Pianokonserttojen parissa.
 • Konserttimuusikko tekee töitä aamusta iltaan – "Unimaski mukana, että ehtisi lepäämään"

  05.02.2017 Yle Uutiset
  Konserttipäivinä ei lasketa työtunteja, kun Sinfonia Lahti valmistautuu esiintymiseen. Menestyksen taustalla on vuosien työ soittimien parissa.
 • RSO esittää Kaija Saariahon harppukonserton ensimmäistä kertaa Suomessa

  02.02.2017 RSO
  RSO esittää Kaija Saariahon harppukonserton Trans ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla [link:http://yle.fi/aihe/tapahtuma/2017/02/10/102-perjantaisarja-9;10.2.;standard;] Musiikkitalossa. Konserton solistina esiintyy ranskalainen harpisti Xavier de Maistre, joka soittaa myös konsertin päätteeksi kuultavassa Myöhäisillan kamarimusiikissa. Saariahon lisäksi konsertin ohjelmassa on Stravinskyn Orfeus-baletin musiikki sekä Beethovenin kolmas sinfonia.
 • Tämä nykysäveltäjä uskoo, että jossain vaiheessa syntyy Mozart 2.0

  01.02.2017 Yle Uutiset
  Yhdysvaltalainen säveltäjä Andrew Norman harmittelee, että suurin osa potentiaalisista säveltäjistä ei koskaan kokeile säveltämistä.
 • Teodor Currentzisin johtama Don Giovanni pitää pihdeissä

  31.01.2017 Klassinen
  Euroopan itäisimmässä kaupungissa Permissä vanha kunnianarvoisa Tšaikovski-oopperatalo on noussut uuteen kukoistukseensa. Kaiken takana on kreikkalaissyntyinen, 34-vuotias Teodor Currentzis, jonka takia Sony-yhtiö on tallentanut kolme Mozartin niin kutsuttua da Ponte -oopperaa Uralilla asti. Oopperoista tehdään nykyisin hyvin harvoin aikaa ja rahaa syöviä studiotuotantoja. Oopperan pakeilla tehtyyn äänitykseen on panostettu ja sen kuulee. Koko paketti on tyylikäs ja sisältää libreton peräti neljällä kielellä. Tällaisen levy-yhtiön jättisatsauksen tekee ymmärrettäväksi Currentzisin poikkeuksellinen näkemyksellisyys ja hänen nauttimansa noste.
 • Vaihtuvia tunnelmia kahdella ja neljällä kädellä

  16.12.2016 Klassinen
  Francis Poulencin musiikin voi helposti ohittaa ihastuttavan charmanttina. Poulenc oli kuitenkin tuottelias säveltäjä sekä soitin- että laulumusiikin parissa, ja etenkin kuoroteoksissaan hän osoittaa myös vakavat puolensa; yksinlaulujen parissa hän oli Faurén jälkeen varmasti yksi parhaita ranskalaisia. Omalle soittimelleen, pianolle Poulenc sävelsi laajan tuotannon, joka läpäisee hänen elämänsä teini-iän varhaisista kokeiluista viimeisiin vuosiin.
 • Humaani virtuoosi vuosikymmenten takaa

  11.12.2016 Klassinen
  Historian muisti on valikoiva, ja välillä on syytä muistutella mieliin nimiä, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi. Pianotaiteilija Maire Halava opiskeli kotimaan konservatorio-opintojen jälkeen 1930-luvulla Keski-Euroopassa, muun muassa Pariisissa legendaarisen Nadia Boulangerin johdolla. Hänen humaani, lämmin virtuoosisuutensa sykähdyttää yhä, ja tuoreen kolmen CD:n kokoelman myötä pääsemme sukeltamaan 1950- ja 60-lukujen suomalaisen musiikkielämän huipulle.
 • Nautittavan klassista barokkia

  11.12.2016 Klassinen
  Japanin Bach Collegium on siirtynyt J.S. Bachin hengellisten kantaattien peräti 55 levyä vieneen kokonaisjulkaisun jälkeen 1700-luvun toisen taitavan kontrapunktikon, Wolfgang Amadeus Mozartin suuriin kirkollisiin teoksiin. Requiemin levytys ilmestyi pari vuotta sitten, ja nyt on Suuren c-mollimessun vuoro. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan Bachin kantaateilla marinoitu Japanin Bach Collegium tekee Mozartin Suuren c-mollimessun parissa huikean tarkkaa työtä: virtuoosisen siisti ja tasapainoinen suoritus sytyttää Mozartin partituurin eloon sen pienimpiä yksityiskohtia myöten.
 • Erään Mozartin odottamattomat konsertot

  11.11.2016 Klassinen
  On sääli, ettei tämä lahjakkuus laajemmin harjoittanut säveltäjäntointa, ottaen huomioon säveltäjän ilmeisen huomattavat kyvyt pianistina, vainun hyville melodioille ja ylipäätään säveltäjäntaidon, jota koulivat ajan parhaat opettajat Antonio Salieri, Johann Nepomuk Hummel ja kontrapunktitaituri Johann Georg Albrechtsberger. Franz Xaver Mozartin kohtaloksi koitui sukunimi: vaikka hän saattoikin mainostaa omia konserttejaan “W.A. Mozart juniorina”, totuus lienee se, etteivät odotukset koskaan oikein täyttyneet..
 • Tomas Djupsjöbacka johtaa debyyttikonsertissaan Mozartia

  11.10.2016 RSO
  Sellistinä ja Meta4-kvartetin jäsenenä tunnettu Tomas Djupsjöbacka debytoi RSO:n kapellimestarina 19.10. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on kolme Mozartin teosta - sinfonia nro 29, Gran Partita kahdelletoista puhaltimelle sekä pianokonsertto nro 23, jonka solistina soittaa Juho Pohjonen.
 • Kuuta ei ole! Salaliittoteoriat paljastavat ihmismielen outouden

  03.10.2016 Kulttuuricocktail
  Maailma on salaperäinen ja kummallinen paikka. Joskus on liiankin helppoa uskoa, ettei aivan kaikki tässä maailmassa ole tapahtunut niin kuin on kerrottu.
 • Hannu Lintu: ”Valkyyrian ensimmäisen näytöksen musiikillinen kehityskaari on yksi säveltäjänsä hienoimpia”

  05.09.2016 RSO
  Hannu Lintu perustelee, miksi on valinnut 7.-8.9. konsertteihin vain Wagnerin Valkyyrian 1. näytöksen. Konsertti 8.9. lähetetään suorana Yle Teemalla, Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.
 • Pariisi juhlii 2015

  07.06.2016 Yle Teema
  Ranskan kansallispäivää 14.heinäkuuta juhlittiin suurella konsertilla Eiffel-tornin juurella. Esiintyjinä mm. pianisti Lang Lang ja sellisti Gautier Capuçon sekä oopperalaulajat Joyce diDonato,Bryn Terfel ja Julie Fuchs.
 • The Grand Tour - muusikot matkalla Italiaan

  07.06.2016 Klassinen
  Radion sinfoniaorkesterin muusikot ovat ahkeria kamarimuusikoita. Kamarimusisoinnin todellinen suursatsaus koettiin toukokuisena viikonloppuna Musiikkitalossa. Sen kuluessa yleisöllä oli vapaa pääsy konsertteihin, jotka oli koottu teeman "The Grand Tour" ympärille.
 • Näytelmäkirjailija Peter Shaffer kuollut

  06.06.2016 Yle Uutiset
  Shaffer sai Oscar-palkinnon elokuvaksi sovitetusta Amadeus-näytelmästään, joka on tänä syksynä palaamassa Britannian kansallisteatterin tavalle.

Sivut