Hyppää pääsisältöön

2011

 • Guggenheimin ensimmäinen erä Helsingissä päättyi tyrmäykseen

  30.11.2016 Elävä arkisto
  Pyörät lähtivät pyörimään nopeasti, kun Helsingin kaupunki tiedotti tammikuussa 2011 tilanneensa Solomon R. Guggenheim -säätiöltä selvityksen säätion nimeä kantavan taidemuseon mahdollisesta perustamisesta Helsinkiin. Hanketta puskettiin eteenpäin sellaisella vauhdilla, että museorakennukselle järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, vaikkei hankkeella ollut rahoittajaa eikä rakennuksella rakennuspäätöstä. Artikkeliin on koottu uutisvideoita museohankeen ensimmäisiltä kahdelta vuodelta.
 • Kun suomalainen nainen luo, syntyy keksintöjä hyödyksi ja huviksi

  06.10.2016 Elävä arkisto
  Suomalaisten naisten tekemät keksinnöt ovat usein arkisista asioista kumpuavia, käytännöllisiä innovaatioita, jotka ovat myös keränneet kansainvälista mainetta ja kunniaa. Tähän artikkeliin on koottu Ylen ohjelmissa esitettyjen suomalaisnaisten tekemiä keksintöjä astiankuivauskaapista nyhtökauraan.
 • Keskenkasvuisen Robertinon laulu lumosi myös Suomessa

  09.08.2016 Elävä arkisto
  Italolaulaja Roberto Loreti nousi 1960-luvun alussa Pohjoismaiden suursuosikiksi alle murrosikäisenä. Kirkasääninen tenavatähti hullaannutti suomalaisyleisöäkin moneen otteeseen.
 • Miehikkälän Hulkkianjärvi kuivatettiin uuteen kukoistukseensa

  31.05.2016 Elävä arkisto
  Paikalliset asukkaat päättivät vuonna 2009 tyhjentää Miehikkälässä sijaitsevan Hulkkianjärven kahden talven ajaksi. Kuivattamisen avulla oli tarkoitus kovettaa pienen järven pohja ja estää sen umpeenkasvu. Kyläläisten toimenpiteestä tuli järvien tyhjennyksen pilottihanke ja se onnistui yli odotusten.
 • Virsistä, lohikäärmeistä ja nahasta – niistäkin on kesäkumibiisit tehty

  30.05.2016 Elävä arkisto
  Radiomafia ja YleX ovat kertoneet turvallisen seksin ilosanomaa kesäkumibiisien avulla vuodesta 1996. Biisejä ovat esittäneet niin huippusuositut tähdet kuin yhden sinkun erikoiskokoonpanotkin. Kaikki alkoi esiintyjästä nimeltä Reino syö akryylimassaa.
 • Norppa Taskisen dokumentit paljastavat hylkeiden salattua elämää

  04.04.2016 Elävä arkisto
  Luontokuvaaja Juha Taskinen on yksi Suomen näkyvimmistä saimaannorpan suojelijoista ja puolestapuhujista. Työ hylkeiden kanssa on tuonut Taskiselle lisänimen: hänet tunnetaan myös Norppa Taskisena. Taskisen kuvaamat luontodokumentit näyttävät saimaannorppien ja harmaahylkeiden salattua elämää. Suloisten pullukoiden maailma on toisinaan myös armoton ja vaarallinen.
 • Jasper Pääkkönen ja Peltsi Peltola rokkareiden kalastuskisassa

  08.03.2016 Elävä arkisto
  Rockmuusikot ja viihdealan ammattilaiset ottivat syksyllä 2011 mittaa toisistaan kalastuksen jalossa taidossa. Rockonki 2011 -kilpailu järjestettiin Tervon Äyskoskella ja paikalle oli suunnannut myös Erätulilla-ohjelma juontajansa Mikko Peltolan johdolla.
 • Harjusta soraa, sorasta rakennusmateriaalia

  12.02.2016 Elävä arkisto
  Suomen maaperästä on vuosikymmeniä saatu soraa monenlaisiin rakentamiseen liittyviin käyttötarkoituksiin. Vuonna 1979 tehty dokumentti Soraa suomalaisittain kuvaa soranottoa ja soran merkitystä yhteiskunnalle mutta valottaa myös soranoton kääntöpuolta. Haittapuolista kertoo myös Suomi express -ohjelma vuodelta 2011.
 • Geenimuuntelu uhkaa luontoa ja parantaa leukemiaa

  17.12.2015 Elävä arkisto
  Kasvien geenimuuntelu on aiheuttanut Suomessa paljon vastustusta. Geenimuuntelun vastustajat ovat huolissaan pitkäaikaisten tutkimustulosten puuttumisen vuoksi sekä siksi, että siirtogeenien on huomattu siirtyvän viljelykasveista myös luonnonkasveihin.
 • Kun nuori on uskossa

  11.12.2015 Elävä arkisto
  Mitä nuorelle tarkoittaa olla uskossa? Arkisto-ohjelmissa 1970-luvulta 2010-luvulle nuoret luterilaiset ja helluntailaiset kertovat ajatuksiaan uskosta. Ohjelmista välittyy kuva arkisesta ja sallivasta luterilaisuudesta ja vahvan hengellisestä helluntailaisuudesta.
 • Linnan juhlista tuli Suomen tärkein mediatapahtuma

  03.12.2015 Elävä arkisto
  Televisiokamerat päästettiin itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan mukaan 1950-luvulla, mutta radio oli ollut paikalla jo aiemmin. Ensimmäiset suorat lähetykset Linnan juhlista nähtiin jo heti tv-toiminnan alkuvuosina, mutta suora lähetys vakiinnutti paikkansa itsenäisyyspäivän illassa vasta 1980-luvulla. 2000-luvulla Linnan juhlat keräsi tv:n ääreen jopa pari miljoonaa suomalaista.
 • Häät supermarketin parkkihallissa

  22.10.2015 Elävä arkisto
  Onko automarketin betoninen parkkihalli hyvä paikka mennä naimisiin, pohdittiin 2011, kun Helsingin Kannelmäen Prisman kellarissa järjestettiin drive-in-häätapahtuma. Syynä tapahtumalle oli erikoinen päivämäärä 11.11.2011.
 • Halpa elektroniikka ja ämpärit saavat suomalaiset jonottamaan

  22.10.2015 Elävä arkisto
  Elävä arkisto kokosi yhteen valtakunnallisen ja alueellisten tv-uutisten esimerkkejä jonottamisesta. Selvisi, että uutiskynnyksen tv:ssä jonot ylittivät vasta 1990-luvun lopulla, ja että halpa elektroniikka aiheutti pisimmät jonot. Yllättäen myös ämpäreistä tuli jonottajien hittituote.
 • Pyörien Baana valtasi ratakuilun Helsingin keskustassa

  14.10.2015 Elävä arkisto
  Vanhan satamaradan alkuosa oli jäänyt käyttämättömäksi kuiluksi keskelle Helsingin keskustaa, kunnes kesäkuussa 2012 sitä pitkin avattiin kulkevaksi Baana-niminen pyöräily- ja jalankulkuväylä. Baanaa pitkin pyörällä pääsi nopeammin ja turvallisemmin Ruoholahdesta Rautatieasemalle kuin aiemmin. Baanasta tuli nopeasti suosittu pyöräreitti.
 • Juutinrauman silta ylitti uhkakuvat ja valmistui sittenkin

  02.10.2015 Elävä arkisto
  Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman ylittävän sillan rakentamishanke peruttiin useita kertoja 1990-luvun aikana. Siltatöiden aloittamista jarrutettiin mm. epäselvien ympäristövaikutusten vuoksi. Visioinnissa ja vastustuksessa oli suomalaisillakin sormensa pelissä. Valmistuttuaan Juutinrauman silta sujuvoitti työ- ja matkailuliikennettä sekä kuljetuksia, mutta muodostui myös Tanskan ja Ruotsin ulkomaalaispolitiikan vedenjakajaksi.
 • Vihollisen lapset olivat sotasaaliita diktatuurin ajan Argentiinassa

  24.09.2015 Elävä arkisto
  Argentiinassa katosi sotilasdiktatuurin aikana 1976–1983 arvioiden mukaan noin 500 lasta. Lasten vanhemmat olivat juntan vastustajia, jotka päätyivät salaisille keskitysleireille. Kadonneiden isoäitien perustama järjestö alkoi etsiä lapsia jo juntan aikana. 2010-luvulla isoäidit olivat löytäneet jo sata kadonnutta lasta, ja diktaattorit joutuivat oikeuden eteen.
 • Maanjäristykset ovat todellisuutta myös Suomessa

  11.08.2015 Elävä arkisto
  Suomi ja koko muu Fennoskandia on seismisesti poikkeuksellisen rauhallista aluetta. Maanjäristyksiä sattuu harvoin ja voimakkuudeltaan ne ovat vain murto-osia suurimmista Aasiassa ja Amerikoissa tapahtuvista. Usein havainnointi ei edes onnistu ilman mittalaitteita.
 • Reilun pelin Special Olympics laajeni 2000-luvulla Eurooppaan ja Aasiaan

  23.07.2015 Elävä arkisto
  Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailujen huomioarvo nousi oleellisesti 2000-luvun alussa, kun viisi kuudesta perättäisestä maailmankisasta pidettiin Yhdysvaltain ulkopuolella.
 • Parempi ruoka – parempi elämä?

  22.06.2015 Elävä arkisto
  "Näinhän se on nykyään, että ainoastaan holtiton ihminen syö valkoista vehnäjauhoa ja sokeria", hymähtää toimittaja Marketta Mattila Voimala-ohjelman ruokakeskustelussa. 2010-luvun alussa Suomessa kohistiin superruuista ja erikoisruokavalioista.
 • Mirel Wagnerin keikalla ollaan hiljaa

  17.06.2015 Elävä arkisto
  Espoolaisen Mirel Wagnerin ensimmäinen levy sai hurjasti kansainvälistä huomiota vuonna 2011. Kaikki alkoi yhdestä ylistävästä blogikirjoituksesta. Wagnerin synkkiä kitaraballadeja on verrattu Leonard Cohenin ja Nick Caven musiikkiin.

Sivut