Hyppää pääsisältöön

linnut

 • Suomen pohjoisimmalla ruokkiyhdyskunnalla menee lujaa – kärsii jo asuntopulasta

  27.04.2017 Yle Uutiset
  Myös merimetsot ovat ottaneet Perämerellä sijaitsevan Krunnien saariston valtakunnakseen.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Liro

  27.04.2017 Luonto
  Liro on pieni kahlaaja, mustarastasta pienempi ja solakampi. Sillä on pitkät kellertävät jalat ja melko pitkä tumma nokka. Ruskeassa selässä on helmimäisiä vaaleita täpliä. Vatsa on valkoinen, rinta ja kaula ruskeaviiruinen. Soidinääni on rytmikkäästi rullaava ”liro-liro-liro…”, varoitusääni kimeän iskevä ”kiv-kiv-kiv…”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Keräkurmitsa

  27.04.2017 Luonto
  Mustarastasta vähän pienempi keräkurmitsa on sukulaisensa kapustarinnan tavoin pyylevä, ja silläkin on lyhyet jalat ja lyhyt nokka. Yläpuoli ja kaula ovat ruskeanharmaat. Vatsan takaosa on valkoinen ja etuosa punertava, ja keskiosassa on musta laikku. Rinnan poikki ja silmän päällä kulkee valkoinen juova. Kahlaajaksi tavallista hiljaisemman keräkurmitsan soidinääni on pehmeä ”bytt bytt…” ja kutsuääni hento ”blyt-blyt-blyt”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Jänkäkurppa

  27.04.2017 Luonto
  Pulleahko jänkäkurppa on vain vähän punatulkkua isompi, lyhytjalkainen kahlaaja. Nokka on lyhyempi (1,5 kertaa pään pituinen) kuin lähisukuisella taivaanvuohella (yli kaksi kertaa päätä pitempi). Ruskeankirjavassa selässä on vaaleita pitkittäisjuovia. Vatsa on valkoinen, kyljet ja rinta tummaviiruiset. Soidinlennossa hämäräaikaan koiras ääntelee kiihtyvästi kopisevaa soidinääntä ”kotokkok-kotokkok…”, joka syntyy keuhkoputkien äänielimessä eikä mekaanisesti pyrstösulista kuten taivaanvuohella.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Lehtokurppa

  27.04.2017 Luonto
  Lehtokurppa on kesykyyhkyn kokoinen mutta pyylevämpi, isopäisempi ja lyhytkaulaisempi. Nokka on hyvin pitkä ja suora. Lehtokurppa on yläpuolelta mustan-, valkoisen- ja kellankirjavan ruskea, alapuolelta vaaleampi ja poikkiraitainen. Myös niskassa on tummia poikkijuovia. Soidinääni on kurnuttavien ja sipisevien äänten vuorottelua: ”orrt orrt-orrt pisit, orrt orrt-orrt pisit…”.
 • Metsästäjien rauhoitusajatuksesta syntyi sukupuuton uhkaamien lintujen menestystarina – hanhet saivat luodoille ikioman puutarhan

  27.04.2017 Yle Uutiset
  Suojelun ansiosta hanhet synnyttivät Perämeren Krunnien luonnonsuojelualueelle ainutlaatuisen kukkien puutarhan.
 • Koululaiset asensivat linnunpönttöjä Kemin Kiikeliin – alueen puissa jo 250 pönttöä

  27.04.2017 Yle Uutiset
  Kiikelin alueen jokaiselle linnunpöntölle on tarvetta kun kololinnut etsivät sopivia pesiä ja talvivarastoja.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Taivaanvuohi

  26.04.2017 Luonto
  Taivaanvuohi on mustarastaan kokoinen pyylevä kahlaaja, jolla on lyhyet jalat ja yli kaksi kertaa pään pituinen nokka. Ruskeaa yläpuolta kirjovat mustat ja valkoiset täplät ja valkoiset pitkittäisjuovat. Vatsa on valkoinen, kupeet poikkijuovaiset ja rinta viirukkaan kellertävä. Soidinääni on vuohimaista mäkätystä, joka syntyy jäykkien reunimmaisten pyrstösulkien väpättäessä ilmavirrassa, kun koiras syöksyy soidinlennossa alaspäin. Maasta kuuluu yhteysäänenä kitkuttavaa ”kit-kut-kit-kut…”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Töyhtöhyyppä

  26.04.2017 Luonto
  Kesykyyhkyn kokoisella, tanakalla töyhtöhyypällä on lyhyt kaula ja nokka, ja läheltä näkyy päälaen hapsu töyhtö. Yläpuoli ja leveä rintavyö ovat mustat, vatsa ja posket valkoiset. Soidinääni on naukuvaa vihellystä ”tiuvit-vit-vit eääh-vit-vit tiuvitvit…”, johon sekoittuu siivenlyönneistä syntyvää humpsuttavaa ääntä.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Suokukko

  26.04.2017 Luonto
  Suokukko on räkättirastaan kokoluokkaa mutta hontelon oloinen. Koiras on isompi kuin naaras. Suokukolla on pitkä kaula ja pieni pää, ja lyhyen nokan kärki kaartuu heikosti alas. Pitkät jalat ovat punertavat. Yläpuoli on ruskea suomukuvioin ja mustin täplin, vatsa valkoinen. Rinnassa ja kyljillä on rusehtavaa väriä. Koiraalla on keväällä vaihtelevan värinen pöyheä kaularöyhelö ja kaksi höyhentupsua päälaella. Soitimella suokukko on äänetön, eikä ynähtävä lentoäänikään ”väh, väh” kuulu kuin vierestä.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Suosirri

  26.04.2017 Luonto
  Suosirri on vain vähän punatulkkua isompi ja pyylevä pikkukahlaaja. Melko pitkä nokka kaartuu aavistuksen alaspäin. Lyhyehköt jalat ovat mustat. Yläpuoli on mustatäpläisen punaruskea, vatsan takaosa valkoinen ja keskiosa musta (pohjoisella alalajilla yksivärinen, rannikon alalajilla vaalein kirjailuin). Vaalea rinta ja pää ovat harmaaviiruiset. Nuori on päältä suomukuvioisen tummanruskea ja alta mustapilkkuisen valkoinen. Suosirrin soidinääni on loppua kohti laskevaa hyrinää, lentoääni surahtava ”dsryy”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Punajalkaviklo

  26.04.2017 Luonto
  Punajalkaviklo on räkättirastaan kokoinen, hoikka kahlaajalintu. Yläpuoli on tummaviiruisen ruskea, alapuoli täplikkään vaalea. Pitkät koivet ja pitkähkön nokan tyvi ovat punaiset. Lennossa näkyy siiventyven valkoinen takareuna. Soidinääni on sointuvan viheltävä ”liyky-liyky…”, kutsuääni venytetty ”tjyyy”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Karikukko

  26.04.2017 Luonto
  Mustarastaan kokoinen, vanttera ja lyhytkaulainen karikukko on päältä mustan- ja oranssinkirjava, alta valkoinen. Pää ja rinta ovat mustavalkoiset, jalat räikeän oranssit. Soidinääni on kiihkeä ”ti-kuiti-kuiti-kuiti-titititi”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Pikkutylli

  26.04.2017 Luonto
  Vähän talitiaista isompi, päältä hiekanruskea ja alta valkoinen pikkutylli eroaa samannäköisestä tyllistä harmahtavien jalkojen ja mustan nokan sekä keltaisen silmärenkaan perusteella. Lennossa näkyy päältä juovaton siipi. Kaulan ja pään mustat kuviot ovat nuorella tyllillä ja pikkutyllillä ruskeat. Ääniä ovat viheltävä ”piy, piy…” ja vikertävä ”pri, pri-prip-prip”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Pikkusirri

  26.04.2017 Luonto
  Vain talitiaisen kokoinen pikkusirri on pienin kahlaajamme. Sillä on lyhyet mustat jalat ja lyhyt, piikkimäinen nokka. Selkäpuoli on kellan- tai harmaanruskea tummin täplin ja vaalein suomumaisin kuvioin. Selän kaksi vaaleaa pitkittäisjuovaa muodostavat takaa katsoen V-kuvion. Vatsa on valkoinen, rinta ja naama suttuisen vaaleat. Kutsuääni on hentoa näppäilyä ”pit, pit”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Vesipääsky

  26.04.2017 Luonto
  Vesipääsky on hieman punatulkkua pitempi mutta sirompi, uiva kahlaaja. Sillä on musta neulamainen nokka ja pitkähkö pyrstö. Päältä ja sivuilta vesipääsky on kellankirjavan lyijynharmaa, alta valkoinen. Kurkku on valkoinen, ja niskassa ja kaulansivuilla on oranssia, naaraalla enemmän ja kirkassävyisempänä kuin koiraalla. Nuoren tummassa selässä on kaksi kellertävää pitkittäisjuovaa ja valkoisessa päässä musta päälaki. Naaraan soidinääni on näppäilevä ”vit-vit-it-it…”, kutsuääni hento ”bit, bvt…”.
 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Kapustarinta

  26.04.2017 Luonto
  Räkättirastaan kokoisella, tanakalla kapustarinnalla on lyhyt nokka ja lyhyehköt jalat. Yläpuoli on mustatäpläisen kullanruskea, alapuoli mustahko vatsasta naamaan. Mustaa aluetta reunustaa valkoinen juova. Nuorelta yksilöltä musta puuttuu. Soidinääni on livertävä ”kilyyrria-kilyyrria…”, varoitusääni haikeasti viheltävä ”piii” tai ”hyy-hiiyy”.
 • Kylmä kevät pitää linnut poissa Suomesta – rohkeimmatkin saattavat kääntyä takaisin

  26.04.2017 Yle Uutiset
  Bird Life Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen arvioi, että pikkulintujen muutto on ainakin viikon normaalista myöhässä.
 • Kalalokit aiheuttavat ongelmia Porin keskustassa: "Hävittäminen hankalaa"

  25.04.2017 Yle Uutiset
  Lintujen määrä on kasvanut viime vuosina, ja hyökkäileviä lintuja on aiempaa enemmän.
 • Puolisukeltajat: Harmaasorsa

  25.04.2017 Luonto
  Harmaasorsa on liki sinisorsan kokoinen mutta hieman hoikempi. Koiraan tasaisen harmaassa puvussa on mustaa vipevöintiä. Takapää on musta, ja kyljen takaosassa näkyy toisinaan valkoinen laikku. Mustatäpläisen ruskea naaras on helpoimmin erotettavissa hyvin samannäköisestä sinisorsasta leveälti oranssien nokansivujen perusteella. Lentävän linnun siiventyvellä näkyy valkoinen laikku. Varoitusääni on tasainen ”brääh-brääh…”.

Sivut