Hyppää pääsisältöön

filosofia

 • 2017 kevät: filosofia – YTL:n sensorin vastaukset abien kysymyksiin kokeesta

  08.03.2017 Abitreenit
  Kevään filosofian koe järjestettiin 15.3.2017. Kokeen jälkeen kokelaat lähettivät meille kysymyksiä, joihin sensori Eero Salmenkivi vastasi koepäivän iltana.
 • 2017 kevät: filosofia

  24.02.2017 Abitreenit
  Filosofian ylioppilaskoe ja ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet.
 • Oppimateriaalit: filosofia

  15.02.2017 Abitreenit
  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.
 • Tehdään sanoilla

  01.02.2017 Kulttuuri
  Poliitikkojen työ on pääasiassa sanoilla tekemistä: neuvottelua, lobbaamista, mielipiteiden ilmaisua ja päätösten tekoa. Poliitikon intressissä on tuoda jokin asia esiin, eli keskustelun piiriin. Yksi sanojen vaarallinen vaikutus on niiden taipumus luoda todellisuutta, muuttaa asioita todeksi toiston kautta.
 • Maakuntavaltuustot uusiksi: "On jopa todennäköistä, että osa kunnista jää ilman edustusta"

  20.01.2017 Yle Uutiset
  Ensi vuonna valittava maakuntavaltuusto valitaan koko maakunnan kokoisesta vaalipiiristä. Se tarkoittaa, ettei maakuntavaltuustossa välttämättä ole kaikkien kuntien edustusta.
 • Kohtaamisia

  03.01.2017 Huono ystävä
  Osa 6 Mistä keinot ylittää epävarmuus ja ystävystyä rohkeasti myös aikuisena? Emma kohtaa taiteilijan ja hyvän haltijattaren, joka vapauttaa hänet nolouden pinteestä. Sami pyytää hurjaa palvelusta. Ystäväkirjeessä runoilija Susinukke Kosolan kirje menetetylle ystävälle.
 • Mitä empatia on?

  20.12.2016 Yle Teema
  Mitä empatia on ja miksi sitä tunnetaan? Monitieteellinen tutkimus selvittää, mitä kehossamme tapahtuu empatian kokemisen aikana. Voiko myös eläin tuntea empatiaa, vai tekeekö juuri tämä kyky ihmisestä ihmisen?
 • Onko tuo totta? Avaruusromua 13.11.2016

  10.11.2016 Musiikki
  Voiko tuohon uskoa? Kuka noin sanoo? Mistä tuo tieto on peräisin? Miten asiat todella ovat? Entä jos kaikki ei olekaan niin kuin me kuvittelemme? ”Internetissä surffatessa tiedon ja informaation raja hämärtyy ja lähteet karkaavat tavoittamattomiin”, kirjoittaa Malin Grahn-Wilder johdannossaan kirjaan Skeptisismi ja huomauttaa, että nykyinen jatkuva informaatiotulva tarjoaa runsaasti ainesta skeptisille pohdinnoille. Avaruusromussa epäilyä, ajatuksia ja mietteitä herättävää musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.
 • Voiko mihinkään luottaa?

  30.10.2016 Kulttuuri
  Mistä voimme tietää, mikä on asioiden oikea tila? Voimmeko luottaa edes omiin aistihavaintoihimme? Hakupalvelimet ja uutissivustot syöttävät meille tietoa, mutta lähdekritiikki on koetuksella. Mitä oikeastaan tarkoitamme tiedolla? Kenen tietoa se on? Mistä se tullut ja voiko siihen luottaa?
 • Valitut sanat: Surutyötä haukan kanssa

  25.10.2016 Kulttuuri
  Helen Macdonaldin romaanissa H niin kuin haukka yhdistyvät henkilökohtaiset muistot, tieteentekijän havainnot ja fiktio. Se on kirja surutyöstä ja luontosuhteesta.
 • 2016 syksy: filosofia

  29.09.2016 Abitreenit
  Filosofian ylioppilaskoe ja ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet.
 • Säilykepurkkitapaus

  28.09.2016 Näkökulmat
  Tongittiin pellosta esiin soikea, hartsipeitteinen purkki, omituisesti hehkuva. Olisi avattu siinä heti paikalla, mutta maatalouslomituksen harjoittelijanplanttu vaati, että piti toimittaa museovirastolle. Muinaismuistolakiin viitaten. Niinpä purkki kiikutettiin Museovirastolle...
 • Autoeidolon

  21.09.2016 Näkökulmat
  Liu'un tuulilasin läpi.. (sehän on vain amorfista nestettä; kysymys on pelkkä ajan kysymys, ei paikan, esteen, kysymys) ..takaisin pakkasilmaan, jäätyneen varjoni luo.
 • Filosofia syksy 2016 – Abien kysymykset ja asiantuntijan vastaukset kokeesta

  12.09.2016 Abitreenit
  Täältä löydät YTL:n asiantuntijan vastaukset kirjoittajien lähettämiin kysymyksiin.
 • H-hetki lähestyy: Sähköinen ylioppilaskoe käytössä ensimmäistä kertaa

  06.09.2016 Yle Uutiset
  Tänä syksynä ylioppilastutkinto järjestetään ensimmäistä kertaa osittain sähköisenä. Ensimmäisessä vaiheessa tietokoneella vastataan maantieteen, saksan ja filosofian koekysymyksiin. Katso tästä, miltä sähköinen ylioppilaskoe näyttää.
 • Hypermoderni uskonnollisuus

  01.09.2016 Yhteiskunta
  Aix-enProvence´in Science-Po -yliopiston professori, sosiologi ja filosofi Raphaël Liogier on nostanut kissa pöydälle viimeisimmässä kirjassaan `Sivilisaatioiden sotaa ei tule tapahtumaan` ja elokuisissa artikkelissaan Le Monde -lehden mielipidesarjassa `Hypermodernista uskonnollisuudesta`.
 • Unohda mindfulness, detox ja seksuaalinen parantaminen - täältä tulee tiederetriitti!

  22.07.2016 Tiede
  Kiireisiä ja uupuneita houkutellaan kaiken maailman retriiteillä: on uskon asioita, joogaa, kasvisruokaa ja mindfulnessia.
 • Tuhannet opiskelijat ratkovat maailman ongelmia synteettisen biologian keinoin

  23.06.2016 Tiede
  Synteettisen biologian iGem –kilpailu kerää kokoajan enemmän osallistujia. Heitä oli jo yli 5000 viime vuonna 39 eri maasta. Suomen ensimmäinen joukkue koottiin Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoista vuonna 2014. Petra Tuomiranta ja Juuso Rusanen olivat mukana viime vuonna.
 • Britannia, älä jätä! Valokuvakampanja haluaa halata britit pysymään EU:ssa

  26.05.2016 Yle Uutiset
  Joukko Lontoossa asuvia mannereurooppalaisia on päättänyt, että rakkaus toimii vastavoimana jopa EU-skeptisyyteen. Heidän Halaa brittiä -kampanjansa kannustaa naapureita halaamaan toisiaan.
 • Lukion filosofia uudistuu: paperiset yo-kokeet, turhat sivistyssanat ja vanhojen oppien pänttääminen jäävät historiaan

  28.04.2016 Abitreenit
  Vaikeaselkoisuudestaan tunnettu oppiaine pyrkii helpommin lähestyttäväksi, ja sähköistyminen on siihen yksi keino. Filosofia haluaa haastaa lukiolaiset ajattelemaan, ei painamaan mieleen sitä, mitä toogapukeiset vanhat ukkelit sanoivat 2500 vuotta sitten.

Sivut