Hyppää pääsisältöön

1989

 • Lappeenrannan Pokrovan kirkko on vuosisatoja yhdistänyt itää ja länttä

  02.12.2016 Elävä arkisto
  Lappeenrannassa sijaitseva Jumalasynnyttäjän Suojeluksen kirkko eli Pokrovan kirkko on maamme vanhin säilynyt ortodoksinen kirkko. Se sijaitsee Linnoituksen kaupunginosassa ja on selvinnyt monista koettelemuksista.
 • Uskomaton Randi testasi suomalaisen taikavarvun

  23.06.2016 Elävä arkisto
  Järjestyksessään seitsemännet Rajatiedon messut pidettiin vuonna 1989 Helsingissä. Messuilla vieraili myös yhdysvaltalainen yliluonnollisten ilmiöiden epäilijä ja paljastaja James Randi eli The Amazing Randi. A-studion raportissa seurattiin, kun Randi asettui testaamaan hankasalmelaisen taikavarvun todenmukaisuutta.
 • Korkeasaaren vauhdikkaalle alkutaipaleelle kuului juopottelua ja merimiehiä

  15.04.2016 Elävä arkisto
  Korkeasaari 100 vuotta -dokumentissa (1989) nähdään vanhoja filmejä eläintarhan alkuvaiheilta, kuullaan sen värikästä historiaa sekä tutustutaan tarhan asukkeihin ja työntekijöihin. Dokumentti on kuvattu Korkeasaaren 100-vuotisjuhlavuonna.
 • Ilkka Nummisto ja Keijo Manni showpainivat Raision illassa

  20.01.2016 Elävä arkisto
  Wrestling on painimuoto, jota voisi sanoa pikemminkin näytökseksi kuin huippu-urheiluksi. Ottelut ja niiden kulku on nimittäin tarkkaan sovittu etukäteen. Laji on erityisen suosittua Yhdysvalloissa. Suomeen tämä näytöspaini saapui vuonna 1989, jolloin wrestlingin SM-tatamilla kohtasivat entinen huippupainija Keijo Manni ja Suomen voimamiesten todellinen alkuhärkä Ilkka Nummisto.
 • Kiinan yhden lapsen politiikka vanhensi ja miehisti väestön

  13.11.2015 Elävä arkisto
  Kun Kiinan kansantasavalta perustettiin 1949, oli sen ihanteena väestönkasvu, joka vahvistaisi kiinalaisuutta ja taloudellista toimintaa. Muutama vuosikymmen myöhemmin kiihtyvä väestönkasvu nähtiin köyhyyttä lisäävänä ongelmana. Syntyvyyttä ryhdyttiin säännöstelemään, ja 1980-luvun kynnyksellä alettiin toteuttaa yhden lapsen politiikkaa. Sen synkkänä varjopuolena olivat arbortit, lapsikauppa, aikamiespoikien kylät ja eläkeläisten kansoittamat kaupungit. Artikkeliin kootuissa uutis- ja ajankohtaisjutuissa seurataan Kiinan yhden lapsen politiikan vaiheita.
 • Rockstopin kolmas vuosi

  02.11.2015 Elävä arkisto
  Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä. Heli Nevakare jatkoi tuttuun tyyliinsä sarjan juontajana, toimittajana ja välillä ohjaajanakin. Hän myös näytteli nimiroolin Piafin elämänkertajaksossa.
 • Bingon SM-kisat miteltiin arvokkaissa puitteissa

  09.10.2015 Elävä arkisto
  Suomen bingopelaajien kerma kokoontui vuonna 1989 Helsinkiin kilpailemaan huutolajin paremmuudesta. Dopingtestit suoritettiin jo kisapaikkana toimineen Finlandia-talon ulko-ovella.
 • Rasismi roihahti liekkiin Tampereen polttopulloiskuissa 1989

  06.10.2015 Elävä arkisto
  Kytevä muukalaisviha muuttui järjestelmällisiksi terroriteoiksi kesällä 1989, kun Tampereella alkoi kokonainen sarja maahanmuuttajiin kohdistettuja murhapolttoiskuja. Ulkomaalaisvastaisen ilmapiirin rohkaisemisesta syytettiin julkisuudessa myös Suomen maaseudun puoluetta.
 • Tönimistä ja pisterohmuja – yleisurheilun Ruotsi-ottelun tarina

  11.09.2015 Elävä arkisto
  Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaotteluiden historia alkoi jo vuonna 1925 Helsingin Eläintarhan kentällä. Maiden kohtaamisesta on muodostunut joka syksyinen urheilutapaus, jonka veroista ei mistään muualta löydy. Elävän arkiston pakettiin on koostettu maaottelun historiaa ja mehukkaimpia tapauksia vuosikymmenten varrelta.
 • Ikuisen vapun Piritori

  04.08.2015 Elävä arkisto
  Helsingin Sörnäisissä sijaitsevalla Vaasanpuistikolla on monta nimeä. Se tunnetaan muun muassa Ikuisen vapun aukiona, mutta tunnetuin nimi sille on Piritori.
 • Myrskyluodon Maija monella tavalla

  30.07.2015 Elävä arkisto
  Suuri osa suomalaisista tuntee Lasse Mårtensonin ennen kaikkea Åke Lindmanin ohjaaman Myrskyluodon Maija televisioelokuvan musiikin säveltäjänä ja soittajana. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty 15 versiota sarjan rakastetusta tunnussävellyksestä, eri esittäjiltä, eri ohjelmista.
 • Kalevi Sorsa monikulttuurisuuden ja pakolaisten puolella 1989

  27.07.2015 Elävä arkisto
  Suomalaiset suhtautuivat vuonna 1989 entistä myönteisemmin pakolaisiin. Ulkoministeri Kalevi Sorsan mielestä vastaanotettavien pakolaisten määrää voitiin kuitenkin edelleen kasvattaa. Puhe pakolaisseminaarissa jäi Sorsan viimeiseksi viralliseksi ulkoministerinä.
 • Haggista ja kalapylsyä grillistä Patakakkosen tapaan

  07.07.2015 Elävä arkisto
  Patakakkosen Jaakko Kolmonen ja Turkka Aaltonen grillaavat skotlantilaista pötsipiirakkaa eli haggista. Myös siika kypsennetään mahalaukussa. Kalasta valmistetaan haggiksen pohjoismainen sukulaisruoka pylsy.
 • Rockstopin toinen vuosi

  29.06.2015 Elävä arkisto
  Tähän artikkeliin on koottu musiikkiohjelmasarjan toisen tuotantokauden jaksot vuosilta 1988–89.
 • Jasser Arafatin Suomen vierailu jakoi mielipiteitä

  23.06.2015 Elävä arkisto
  Kun Suomen hallitus joulukuussa 1988 esitti Palestiinan vapautusjärjestö PLO:n johtajalle vierailukutsun, aiheutti se valtavasti keskustelua sekä puolesta että vastaan. Nousseesta kohusta huolimatta Jasser Arafat saapui maahan 16. tammikuuta 1989 ja tapasi kahden päivän aikana koko Suomen poliittisen johdon.
 • Hanoi Rocks: Up Around the Bend

  28.05.2015 Elävä arkisto
  John Fogertyn kappaleesta tuli Hanoi Rocksin suurin hitti 1980-luvulla. Kappale päätyi yhtyeen kasarikauden viimeiselle levylle viime tingassa. Coverin sovitti kitaristi Nasty Suicide, joka myös toimi poikkeuksellisesti kappaleen soolokitaristina.
 • Siluettitaiteilijalla leikkaa paremmin

  28.04.2015 Elävä arkisto
  Askartelua vai korkeaa taidetta? Pitkän linjan siluettitaiteilija Väinö Kemppainen ei moisesta huoli. Hän vain leikkaa ja taidokkaasti leikkaakin. Tärkeintä taiteessa on saada kohteen henki kuvattua. Kemppainen leikkasi siluetteja jo 1970-luvun lopulla Pikku Kakkosessa.
 • Patakakkonen muiden maiden ruokien äärellä

  12.03.2015 Elävä arkisto
  Jaakko Kolmosen Patakakkosessa poikettiin ajoittain myös suomalaisen ruokaympyrän ulkopuolelle. Tähän koosteeseen on kerätty 1980- ja 1990-luvuilta sarjan jaksoja, joissa esitellään eri maiden perinneruokia Intiasta Islantiin.
 • UMO svengaa pikkujoulutunnelmissa

  15.12.2014 Elävä arkisto
  Uuden Musiikin Orkesteri UMO loi joulunalustunnelmaa Pikkujoulusvengit-tv-lähetyksissä 1980-luvulla. Ohjelmissa kuullaan jouluista jazzia hilpeissä tunnelmissa ja solisteina vierailevat mm. Vesa-Matti Loiri ja nuoret Kuusiston veljekset.
 • Jouluäänet vievät nariseville hangille ja tavaratalojen hälinään

  01.12.2014 Elävä arkisto
  Joulutunnelman voi luoda matka jouluiseen äänimaisemaan. Yle Arkiston joulutehosteet ovat niin rauhallisia hetkiä lintulaudalla kuin vilkasta hälyä juhlakiireiden keskellä.

Sivut