Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

 • Digitreenit 15: Ota emojit käyttöön

  19.01.2017 Oppiminen
  Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.
 • Digitreenit 14: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

  12.01.2017 Oppiminen
  Tarvitsetko kuvitusta omaan julkaisuusi, mutta omista kuvistasi ei löydy sopivia? Netistä löytyy huikea määrä kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet nämä periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.
 • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  04.01.2017 Oppiminen
  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille.
 • Digitreenit 12: Snapchat - näin pääset alkuun

  21.12.2016 Oppiminen
  Nuorison suosikkisovellus on tällä hetkellä Snapchat eli kavereiden kesken snäppi. Sovellukseen ihastuneet snäppäävätkin koko ajan, jatkuvalla syötöllä. Aloittelijalle snäppi voi olla vähän hankala sovellus, mutta kun snäpin logiikasta saa kiinni on koukkuun jäämisen riski melkoinen.
 • Digitreenit 11: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

  14.12.2016 Oppiminen
  Istut bussissa ja huomaat, että puhelimessa on akkua jäljellä enää 20% ja laturi on unohtunut kotiin. Tai et ehdi lataamaan puhelinta kiireisen työpäivän aikana. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään vähän pidempään.
 • Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia

  29.11.2016 Oppiminen
  Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja myös palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.
 • Digitreenit 10: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

  29.11.2016 Oppiminen
  Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.
 • Digitreenit 9: Näin jäljität kadonneen laitteesi

  29.11.2016 Oppiminen
  Jäikö puhelin työpaikalle vai putosiko se kenties bussiin? Vai epäiletkö, että se on varastettu? Kadonneen laitteen käytön voit estää ottamalla yhteyttä operaattoriin joko puhelimitse tai operaattorin nettisivuillla. Laitteen voi myös paikantaa tietokoneella tai toisella puhelimella.
 • Digitreenit 8: Selaa verkkoa jälkiä jättämättä

  29.11.2016 Oppiminen
  Kun normaalisti käytät nettiselainta niin selaushistoriasi tallentuu selaimen välimuistiin. Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista. Tätä kutsutaan yksityisen selauksen tilaksi.
 • Digitreenit 7: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

  29.11.2016 Oppiminen
  Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella. Euroopan ulkopuolella puhelimen käyttö tulee paljon kalliimmaksi.
 • Digitreenit 5: Näin saat vapautetuksi puhelimesi muistia

  29.11.2016 Oppiminen
  Ei ole niin isoa tallennustilaa etteikö sitä lopulta saisi täyteen. Puhelimen muisti saattaa vaikuttaa ostohetkellä valtavalta, mutta sovellusten asentamisen jälkeen muistitila on jo huomattavasti ahtaampi. Tässä muutama vinkki mobiililaitteesi muistitilan vapauttamiseen.
 • Digitreenit 4: Näin otat kuvakaappauksen laitteesi näytöstä

  29.11.2016 Oppiminen
  Kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet.
 • Digitreenit 3: Käytä sähköpostin osoitekenttiä oikein

  29.11.2016 Oppiminen
  Tavallisimmat sähköpostijärjestelmät tarjoavat kolme eri osoitekenttää: vastaanottaja (To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc). Kaikki vastaanottajat saavat saman viestin, mutta hyvän sähköpostietiketin mukaan sillä on merkitystä, mihin kenttään vastaanottajan merkitset.
 • Digitreenit 2: Näin poistat muotoilut kopioidusta tekstistä

  29.11.2016 Oppiminen
  Muualta kopioidut tekstit käyttäytyvät usein yllättävästi erilaisissa dokumenteissa. Tekstien mukana tulevat kuvat, tekstikoot, fontit ja muun tauhkan saa puhdistettua monella eri tavalla.
 • Digitreenit 1: Opettele ainakin nämä näppäinkomennot

  29.11.2016 Oppiminen
  Näppäinkomentojen (Ctrl + kirjain tai cmd ⌘ + kirjain) käyttö nopeuttaa tietokoneella työskentelyä. Samat näppäinyhdistelmät toimivat monissa ohjelmissa samalla tavalla.
 • Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  02.06.2016 Oppiminen
  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.