Hyppää pääsisältöön

ristiretket

 • 8. Kolme miestä ja yksi tuli - Markus Leikola

  11.01.2017 Historia
  Markus Leikola kirjoitti tarinan Menneisyyden metsästäjät-sarjan jakson 8, Muinaiset linnavuoret, pohjalta.
 • Jakso 8/8 - Muinaiset linnavuoret

  10.01.2017 Historia
  Menneisyyden metsästäjät etsivät toistaiseksi tuntemattomia linnavuoria ja niistä mahdollisesti löytyviä rautakautisia aseita.
 • Menneisyyden metsästäjät

  19.12.2016 Yle TV1
  Menneisyyden metsästäjät -sarjassa kuusi intohimoista historian harrastajaa etsii ja löytää uskomattomia aarteita maan alta.
 • Kiehtova keskiaika radio-ohjelmissa

  19.08.2016 Oppiminen
  Tälle sivulle on koottu keskiaikaa käsitteleviä radiosarjoja ja yksittäisiä ohjelmia. Mitä keskiajalta on säilynyt perintönä meidän aikaamme? Millainen oli Suomen sen ajan suurin kaupunki Turku? Miten silloin asuttiin ja elettiin?
 • Menneisyyden etsijät osuivat jälleen "hopea-apajalle"

  03.08.2016 Yle Uutiset
  Kanta-Hämeestä on löytynyt jälleen lisää arvokkaiksi epäiltyjä muinaisia esineitä. Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät osuivat metallinpaljastimineen paikkaan, josta paljastui hopeakolikoita, keramiikkaa ja lintuneula. Virallisen varmistuksen löydön arvosta tekevät arkeologian asiantuntijat.
 • Vatikaani iski Turkille takaisin: "Paavi ei ole ristiretkeläinen"

  26.06.2016 Yle Uutiset
  Turkki on syyttänyt paavia ristiretkiläisasenteesta, kun hän käytti kansanmurha-sanaa Armenian-vierailunsa yhteydessä.
 • Paavi suututti Turkin Armenian-vierailullaan – "Ristiretkeläisasenne"

  25.06.2016 Yle Uutiset
  Paavi Franciscus käytti perjantaina lausunnossaan kiisteltyä kansanmurha-sanaa viitatessaan armenialaisten 1915 joukkosurmaan. Turkin reaktio oli välitön.
 • Ruotsalaiset vahvistavat: Janakkalan linnavuorella elettiin jo 1200-luvun lopulla

  01.06.2016 Yle Uutiset
  Uppsalan yliopistossa on tehty radiohiiliajoitus Janakkalan Hangastenmäeltä löydetystä palaneesta luusta. Tulokset varmistavat sen, että ihmiset toimivat alueella jo 1200-luvun jälkipuoliskolla. Turun yliopiston arkeologit ovat tutkineet Hangastenmäkeä innolla sen jälkeen, kun Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysivät viitteitä ennen tuntemattomasta linnavuoresta kolmisen vuotta sitten.
 • Keskiaikaisen kuninkaan kallon vammat vahvistavat legendaa ristiretkestä Suomeen

  18.03.2016 Yle Uutiset
  Uppsalan tuomiokirkon pyhäinjäännöslippaan luita tutkittiin nykyajan keinoin ja todettiin, että tähän saakka kaikki legendassa täsmää, myös väkivaltainen kuolema vallananastajan uhrina.
 • Miekka oli kantajalleen ase, arvoesine ja ainutlaatuinen yksilö

  06.02.2016 Yle Uutiset
  Uusin suomalainen miekkatutkimus paljastaa, että muinainen Suomen alue ei ollut takapajula. Pohjolan miehillä oli varaa ja tarvetta hankkia hienoja miekkoja. Niitä oli ylpeys näyttää ja käyttää: myös hienoimmissa säiläkirjoitusmiekoissa on iskujälkiä. Vaikuttaa siltä, että myös meikäläiset sepät hallitsivat miekanteon. Arkeologi Mikko Moilanen väittelee lauantaina tohtoriksi nuoremman rautakauden säilämerkeistä.
 • Ristiretkiaikainen naisen hauta vuodelta 1090 löydettiin Suomussalmelta

  18.11.2015 Yle Uutiset
  Haudan kohdalta löytyi muun muassa pronssi- ja rautaesineitä sekä palaneita luita. Luusta otettu radiohiilinäyte ajoittuu keskimäärin vuoteen 1090 eli ristiretkiaikaan.
 • Arkeologia ei haittaa kaivella samaa rakennusta vuodesta toiseen: "Olisi hienoa saada tutkittua tämä joskus ihan loppuun saakka"

  24.09.2015 Yle Uutiset
  Arkeologi Sami Raninen palaa samalle kaivauspaikalle Pirkkalan Tursiannotkoon jo neljäntenä peräkkäisenä vuotena. Tällä kertaa tutkittavana on muutaman neliön alue, josta tiedetään löytyvän ainakin rautakautisen rakennuksen jäännöksiä.
 • 1920-luvun mykkäfilmin opetus: Uskontojen yhteiselo mahdollista

  10.06.2015 Yle Uutiset
  Menneen ajan mykkäelokuva kertoo uskontojen pystyvän rauhalliseen rinnakkaiseloon. Pori Organ näyttää tänä iltana Keski-Porin kirkossa saksalaisen 1920-luvun mykkäelokuvan, jonka sanoma on edelleen ajankohtainen. Musiikin elokuvaan loihtii uruilla saksalainen Wolfgang Seifen.
 • Miekkamies innoitti kirjoittamaan

  02.02.2015 Yle Uutiset
  Salaperäisen miekkamiehen arvoitus poiki kymmeniä kirjoituksia Miekkamiehen jäljillä -kilpailuun.
 • Näkökulma: Puolimatkan ristiretki

  27.11.2014 Yle Uutiset
  Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka on erittäin aktiivinen tasa-arvoisen avioliittolain vastustaja. Siinä ei ole mitään ongelmaa, mutta siinä on, että Puolimatka vastustaa professorin auktoriteetilla ja käyttää selkänojanaan yliopistoa.
 • Riskiretkeläiset painavat niin pitkälle kuin vettä riittää

  06.06.2014 Yle Uutiset
  Ristiretkestä on tullut riskiretki. Ristiretkeläisten jäljillä Tammisaaresta Lohjan ja Lopen kautta Hämeenlinnaan veneilleet seikkailijat eivät saaneet matkasta tarpeekseen. He aikovat jatkaa pohjoiseen ”niin pitkälle kuin vettä ja evästä riittää”. Edessä oli vuorokauden rupeama täpötäydessä veneessä.
 • Ruotsissa avataan pyhimyskuninkaan arkku – totuus ja legenda halutaan erottaa toisistaan

  23.04.2014 Yle Uutiset
  Uppsalan lähistöllä vuonna 1160 tapettu Eerik Pyhä teki perimätiedon mukaan ensimmäisen ristiretken Suomeen.
 • Miekkamies pääsee kansien väliin

  20.03.2014 Yle Uutiset
  Museoviraston kenttäpalvelut suunnittelee julkaisusarjaa, joka kertoo viime syksyn Janakkalan miekkamiehestä. Miekkamiehenä tunnettu varhaisen keskiajan ruumishautalöytö houkuttelee Suomeen jopa ulkomaisia tutkijoita.
 • Uskomaton venematka: ristiretken jäljillä Tammisaaresta Hämeenlinnaan

  09.02.2014 Yle Uutiset
  Historiaa harrastava lohjalainen Adrian Candolin kiinnostui niin paljon Birger-jaarlin niin sanotusta ristiretkestä Hämeeseen, että päätti kavereineen kokeilla yhtä mahdollista reittiä pakanallisen Hämeen sydämeen. Uskomaton venematka Tammisaaresta Hämeenlinnaan vei lopulta kolme kesää. Se onnistui - tosin osin köysien, moottorisahan ja vetokärryn avulla.
 • Miekkamiehen kuolinaika selvisi

  21.01.2014 Yle Uutiset
  Museoviraston tutkijat löysivät Janakkalasta lokakuussa 2013 muinaisen ruumishaudan. Nyt ruumishaudan radiohiiliajoitukset ovat valmistuneet. Vainajan käsien luista tehtyjen ajoitusten perusteella haudan vainaja on kuollut noin vuonna 1300. Kallon yksityiskohtien perusteella vainaja on aikuinen mies.

Sivut