Poimintoja aiheesta Terveys

Akuutissa keskiviikkona: ikänäköleikkauksen riskit?

Keskiviikon lähetyksissä perehdytään ikänäköleikkauksiin. Näyttävät mainokset houkuttelevat monia. Silmälaseista eroon pääseminen kuulostaa lupaavalta, mutta mitä leikkauksessa oikeasti tapahtuu? Ikänäkö ei ole sairaus, ja siksi leikkaukset tehdään yksityisellä puolella ja potilaan rahalla.

Julkaistu
Sari Eskola eli kymmenisen vuotta humalahuuruista elämää.

Viinaan hukutetut vuodet6

”Ei se ollut elämää. Se oli sellaista päivästä toiseen selviämistä. Ei siinä varmaan enää kovin kauaa olisi mennyt, että olisin juonut itseni hengiltä. Tai sitten olisin vetänyt itseni kaulakiikkuun.”

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Kännykkäniska
  Julkaistu .

  Onko sinulla kännykkäniska?

  Älylaitteet muuttavat kehoa pysyvästi. Mitä jos vaihteeksi katsoisit ja silittäisit läheistäsi samalla intensiteetillä kuin kännykkääsi?

 • toimittaja-ohjaaja, TV1 Strada
  Julkaistu . Päivitetty

  Nyt vähän pätkii!

  Mitä jatkuva ylikuormitustila tekee pienen tai vähän isommankin toimittajan muistille? Ja mitä hyötyä on luovan työn tekijälle päänupista, joka pätkii tieto- ja ärsyketulvan keskellä? Näinä aikoina kun pitäisi vain olla kiitollinen siitä, että on työpaikka, moni painii oman henkisen suoritus- ja keskittymiskykynsä kanssa hiki virraten. Nyt yleläiset ovat pääsemässä mukaan uuteen tutkimukseen, joka pyrkii selvittämään mm. muistamattomuutta.

 • roikkumishaaste
  Julkaistu .

  Heikko puristusvoima – lyhyt elämä?

  Roikkuminen vaatii hyvää puristusvoimaa, ja marraskuun roikkumishaaste paljastaakin raadollisesti, millä tasolla puristusvoimasi on. Puristusvoima taas kertoo osaltaan, mikä on ennusteesi elää 100-vuotiaaksi. Jos et siis jaksa roikkua pitkään, niin onko se hälyttävää?

 • Vanhus kävelee matolla
  Julkaistu . Päivitetty

  Lääkkeet kaatavat vanhuksia?

  Monella iäkkäällä lääkkeitä on paljon, vaikka heillä riskit lääkkeiden haittavaikutuksiin ovat suurimmat. Salon terveyskeskussairaalassa on huomattu, että useat lääkkeet voivat lisätä kaatumisriskiä, ja siksi siellä arvioidaan nykyään kaikkien 75-vuotiaiden ja vanhempien kaatumispotilaiden lääkitykset.

 • Maitoa kaadetaan lasiin.
  Julkaistu . Päivitetty

  Maidon terveysvaikutukset suurennuslasin alla8

  Maito on terveellistä ja se vahvistaa luita. Näin olemme oppineet. Tuore tutkimus kertoo kuitenkin jotain aivan muuta, sillä kolme lasia tai enemmän maitoa juoneilla oli suurempi riski kuolleisuuteen sekä luunmurtumiin.

 • Omalääkäri Risto Laitila
  Julkaistu . Päivitetty

  Omalääkäri vastaa

  Pitääkö ajokortin uusimista varten käydä verikokeissa? Mitä ovat näppylät hiustyvessä? Onko tinnitukseen uusia hoitomenetelmiä? Omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

 • Kaisa Seppälä haastattelukuvassa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Siedätyshoitoa kananmuna-allergiaan1

  Siedätyshoidot ovat allergioiden tulevaisuuden hoitoja. Erityisesti Suomi on kunnostautunut siedätyshoitojen edelläkävijäksi. Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa siedätetään lapsia sekä maidolle että kananmunalle. Siedätyshoidon ansiosta 11-vuotias Kaisa Seppälä voi nyt syödä pieniä määriä kananmunaa.

 • Onni ja Kirsti Malisen olohuone Espoossa on pariskunnan "home sweet home".
  Julkaistu . Päivitetty

  Tänään oli hyvä päivä1

  Voisiko musiikista olla lääkkeeksi muistisairauteen? Mm. tätä kysyy perjantain 21.11. Strada, jossa tutustumme Kirsti ja Onni Maliseen Espoosta. Kirstillä todettiin Alzheimer kolme vuotta sitten. Diagnoosin jälkeen aviomies Onni on lisännyt musiikin kuuntelua ja soittamista kotona, ja pariskunta on yhdessä löytänyt uudesta elämäntilanteestaan myös positiivisia puolia.

 • Raija Lehtinen haistelee saippuaa
  Julkaistu . Päivitetty

  Hajuton maailma – kun hajuaisti puuttuu17

  Miltä ruusu tuoksuu? Entä miltä pilaantunut haisee? Kun hajuaisti on vajavainen tai puuttuu kokonaan, monenlaiset asiat jäävät epäselviksi. Jopa joka viides aikuinen kärsii heikentyneestä hajuaistista, mutta joiltakin hajuaisti puuttuu kokonaan. Raija Lehtinen on lapsuudesta lähtien opetellut luovimaan hajuttomassa maailmassa.

 • Vanhus kävelee matolla
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutissa keskiviikkona: Vanhus kaatuu – onko lääkityksellä osuutta?1

  Monella iäkkäällä lääkkeitä on paljon, vaikka heillä riskit lääkkeiden haittavaikutuksiin ovat suurimmat. Salon terveyskeskussairaalassa on huomattu, että useat lääkkeet voivat lisätä kaatumisriskiä. Iäkkään kaatumisriski on suuri monestakin syystä, muun muassa tasapainon sekä verenkierron ja lihasten heikentymisen vuoksi.

 • Marjukka Riihimäki laulattaa Muistaakseni laulan -kuoroa dementiakoti Wilhelmiinassa
  Julkaistu . Päivitetty

  Muistitko laulaa

  Vaikka muisti on mennyt, ei lapsuudesta tuttu laulu unohdu. Strada muistuttaa muistin ja musiikin välisestä yhteydestä ja haastaa kaikki laulamaan muistisairaille osana #lupavälittää ja #hyväteko -kampanjoita!

 • roikkumishaaste
  Julkaistu . Päivitetty

  Kysy roikkumisesta – asiantuntijat vastaavat

  Jalat maassa tai pää alaspäin, järvimaisemaa ihaillen tai kotona aamuvarhaisella. Marraskuun roikkumishaaste on herättänyt roikkujissa innovatiivisuutta sekä niin haastanut kuin palkinnut osallistujia. Yhä useammalle on myös herännyt kysymyksiä, joihin on nyt aika etsiä vastaukset.

 • Nainen pitelee päätään.
  Julkaistu . Päivitetty

  Migreeni – puolen miljoonan päänsärky75

  Noin puoli miljoonaa suomalaista elää arkeaan migreenin ehdoilla. Moni kamppailee kipukohtausten kanssa vuosia ennen kuin sopiva lääkeyhdistelmä löytyy. Lääketutkimukset eivät vuosien varrella ole löytäneet viisasten kiveä migreenin selättämiseksi, mutta askel kerrallaan edetään kohti tehokkaampia lääkkeitä.

 • Merja Korpua katselee istutuksia pihallaan.
  Julkaistu . Päivitetty

  Erityisherkkyys on ominaisuus, ei sairaus23

  Erityisherkät ihmiset aistivat asioita tavallista herkemmin. Tämä on seurasta siitä, että erityisherkkien ihmisten hermojärjestelmä reagoi voimakkaammin kuin muilla. Ominaisuus on synnynnäinen ja se ilmenee joka viidennellä suomalaisella. Erityisherkkiä on yhtä paljon naisissa ja miehissä, mutta moni joutuu peittelemään herkkyyttään. Pirkkalalainen Merja Korpua on aina tiennyt olevansa erilainen kuin muut. Vasta aikuisiällä hän sai tietää olevansa erityisherkkä.

 • Omalääkäri Risto Laitila tutkii Mikko Penttilän olkapäätä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Omalääkäri vastaa 1

  Sopivatko melatoniini ja kirkasvalohoito yhteen? Paljonko öljyjä pitäisi nauttia vuorokaudessa? Olkapää vaivaa ja verenpainelääkitys askarruttaa. Risto Laitilalla on jälleen mielenkiintoisia katsojakysymyksiä ratkottavanaan.