Poimintoja aiheesta Terveys

Muistihäiriöisen apuvälineet

Muistihäiriöisille ja heidän omaisilleen on valitettavan vähän tietoa apuvälineistä, joilla tukea ajattelua, muistia ja oppimista. Oikein valitut apuvälineet tukevat muistisairaan aktiivisuutta ja itsenäisyyttä luomalla turvaa ja varmuutta päivittäiseen toimintaan.

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Sari Eskola eli kymmenisen vuotta humalahuuruista elämää.
  Julkaistu . Päivitetty

  Viinaan hukutetut vuodet4

  ”Ei se ollut elämää. Se oli sellaista päivästä toiseen selviämistä. Ei siinä varmaan enää kovin kauaa olisi mennyt, että olisin juonut itseni hengiltä. Tai sitten olisin vetänyt itseni kaulakiikkuun.”

 • Piirroskuva alkoholismiin liittyen.
  Julkaistu . Päivitetty

  Alkoholi – sosiaalisuuden voiteluaine

  Alkoholi on ajankohtainen asia – aina. Tuskin mikään muu nautintoaine on kirvoittanut niin runsaaseen puheeseen kuin viina. Alkoholinkäytön historia on Suomessa monituhatvuotinen; se alkaa jo esihistorian hämäristä ja jatkuu vaiherikkaan ja jyrkkiä muutoksia sisältäneen 1900-luvun läpi nykyiseen Euro-Suomeen.

 • Carolina Cederberg, Hilla Blomberg, Outi Elo
  Julkaistu . Päivitetty

  Aamusydämellä: Pään kivut

  TV1 sunnuntaina 21.9.2014 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 23.9. klo 5.45 Yle Areenassa vuoden ajan. Krooninen migreeni vaikeuttaa Carolina Cederbergin toimintakykyä ja elämänhallintaa jopa useita kertoja viikossa. Outi Elo on puolestaan elänyt kolmoishermosäryn kanssa 12 vuotta. Kovat kivut taivuttivat Outin lopulta työkyvyttömyyseläkkeelle.

 • Tanja Matilainen on elänyt lasisen lapsuuden.
  Julkaistu . Päivitetty

  Lasinen lapsuus3

  Alkoholismin vaikutukset eivät rajoitu koskemaan vain viinaongelmaista itseään. Perheissä, joissa vanhemmat juovat, lapset joutuvat kantamaan raskasta taakkaa. Espoolainen Tanja Matilainen on yksi tuhansista suomalaisista, jonka lapsuuteen viina loi synkät varjonsa.

 • Viinipullo ja tyhjä viinilasi kaatuneena
  Julkaistu . Päivitetty

  Alkoholi - 10 kysymystä juomisesta9

  Juomisen tarinoita on yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Yhteistä tarinoille on se, että alkoholilla haetaan aluksi hyvänolon tunnetta. Lopulta juominen on ainoastaan normaalitilaksi muuttuneen humalan ylläpitämistä. Milloin tavallinen alkoholin käyttö muuttuu ongelmaksi? Päihdepsykiatri Pekka Laine vastaa kymmeneen juomista käsittelevään kysymykseen.

 • Viinipullo ja tyhjä viinilasi kaatuneena
  Julkaistu . Päivitetty

  Viina vie suomalaisia - erikoislähetys alkoholista7

  Viina maistuu suomalaisille. Jokainen yli 15-vuotias suomalainen juo keskimäärin 11,6 litraa sataprosenttista alkoholia vuoden aikana. Oluena, siiderinä, viininä ja viinana. Alkosta ostettuna tai Virosta kannettuna. Mutta missä menee suurkuluttajan ja alkoholistin raja? Miten onnistuu raitis elämä kymmenen vuoden ankaran ryyppäämisen jälkeen?

 • Lutikka mikroskooppikuvassa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Lutikalle ja päätäille kelpaa puhdaskin koti

  Lutikka on sitkas kiusankappale. Se hyppää salamatkustajaksi lomareissulta ja valtaa pian kodin. Kiusallisen tuliaisen voi karkottaa heti alkuunsa saunottamalla tai pakastamalla matkatavarat. Mutta kuinka toimia, jos lutikka on päässyt jo asettumaan taloksi? Entä miten häädetään toinen vertaimevä vilistäjä, päätäi?

 • Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.
  Julkaistu . Päivitetty

  Alkoholin palaminen elimistössä

  Voiko alkoholin palamista elimistössä jotenkin nopeuttaa? Auttaisiko kova hikoilu tai jumppa? Risto Laitila vastaa katsojakysymykseen.

 • Kari Koljoselle tehtiin keuhkonsiirto vuonna 2011.
  Julkaistu . Päivitetty

  Keuhkonsiirto jää usein tekemättä

  Kari Koljonen sai uudet keuhkot kolme vuotta sitten. Suomessa tehtyjen keuhkonsiirtojen määrä on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Syynä keuhkonsiirtojen vähäiseen määrään on raha. Usein kunnissa lasketaan, että on halvempaa hoitaa potilaita Kelan kustantamilla lääkkeillä kuin tehdä elinikää pidentävä leikkaus kunnan rahoilla.

 • Omena kädessä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Syö itsesi terveeksi8

  Sillä on todella väliä, mitä suuhumme laitamme – jopa geenien tasolla. Miksi jotkut pysyvät terveinä ruokavaliolla, joka selvästi sairastuttaa toiset? Tätä tutkitaan parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa, ja tarkastelun alla ovat erityisesti geenit. Voiko ruokavalio herättää tauteja aiheuttavat geenimme? Tai toisinpäin, voimmeko laittaa ne uinumaan oikeilla ruokavalinnoilla.

 • Samuel Ojalan elämää on seurattu Akuutissa ensimmäisen kerran jo lähes kymmenen vuotta sitten.
  Julkaistu . Päivitetty

  Mitä kuuluu, Samuel?

  Samuel Ojalan elämää on seurattu Akuutissa ensimmäisen kerran jo lähes kymmenen vuotta sitten. Samuelilla todettiin selkäydinkohju eli meningomyeloseele MMC jo sikiöaikana. Pienestä pyörätuolia käyttävästä pojasta on kasvanut nuori mies, joka opiskelee merkonomiksi ja asuu omassa asunnossa.

 • Omena kädessä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutissa keskiviikkona: Syö itsesi terveeksi

  Miksi jotkut pysyvät terveinä ruokavaliolla, joka selvästi sairastuttaa toiset? Tätä tutkitaan parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa, ja tarkastelun alla ovat erityisesti geenit. Voiko ruokavalio herättää tauteja aiheuttavat geenimme? Tai toisinpäin, voimmeko laittaa ne uinumaan oikeilla ruokavalinnoilla.

 • Sydämenmuotoinen tulppaani ja rakastunut pari.
  Julkaistu .

  Ehkäisy ei aina ole oireetonta 7

  Naisten suosimat ehkäisymenetelmät jakavat mielipiteet. Toisilla hormonaalinen ehkäisy toimii kuin unelma, kun taas toiset arvostavat luonnonmukaisempia vaihtoehtoja. Tilastotietoa haitoista ja hyödyistä löytyy, mutta jäävätkö naisten arkiset kokemukset lenkkipoluille ja kahvipöytiin? Akuutti keräsi eri-ikäisten naisten kokemuksia eri ehkäisymenetelmistä. Kerro omat kokemuksesi tämän jutun yhteyteen!

 • Auttaako hunaja yskään?
  Julkaistu . Päivitetty

  Risto Laitila vastaa1

  Omalääkäri Risto Laitila vastaa joka viikko katsojien lähettämiin terveyskysymyksiin. Tällä kertaa kysymyksiä on tullut eteisvärinästä, pitkäaikaisesta pakarakivusta, koululaisen hivenaineiden saannista sekä hunajan tehokkuudesta yskänlääkkeenä.

 • Auttaako hunaja yskään?
  Julkaistu . Päivitetty

  Hunajaa yskään?2

  "Olen jo vuosikaudet hoitanut satunnaista flunssayskääni hunajalla. Ruokalusikallinen hunajaa hampaanharjauksen jälkeen illalla suuhun. Naapurit ovat nauraneet, mutta kun se tuntuu auttavan. Onko siinä hunajassa oikeasti jotain taikaa?" Kyllä hunaja on aikamoinen luonnon tehoaine. Ja aivan tutkimustenkin mukaan hunaja saattaa olla parempi apu yskään kuin apteekin yskänlääkkeet.