Poimintoja aiheesta Terveys

Akuutissa keskiviikkona: ikänäköleikkauksen riskit?

Keskiviikon lähetyksissä perehdytään ikänäköleikkauksiin. Näyttävät mainokset houkuttelevat monia. Silmälaseista eroon pääseminen kuulostaa lupaavalta, mutta mitä leikkauksessa oikeasti tapahtuu? Ikänäkö ei ole sairaus, ja siksi leikkaukset tehdään yksityisellä puolella ja potilaan rahalla.

Julkaistu
Sari Eskola eli kymmenisen vuotta humalahuuruista elämää.

Viinaan hukutetut vuodet6

”Ei se ollut elämää. Se oli sellaista päivästä toiseen selviämistä. Ei siinä varmaan enää kovin kauaa olisi mennyt, että olisin juonut itseni hengiltä. Tai sitten olisin vetänyt itseni kaulakiikkuun.”

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Urheilutiedettä-juttusarjan juttu 9
  Julkaistu .

  Miten ihminen on luotu liikkumaan? Vastaa kyselyyn!

  Ihminen on luotu liikkumaan – tai näin meille ainakin toitotetaan. Mutta onko asia todella niin ja jos on, niin mikä on meille se kaikkein luontaisin tapa liikkua? Juokseminen, heittäminen, hyppiminen, punnertaminen tai kenties kyykkääminen?

 • Arkkiatri Risto Pelkonen
  Julkaistu . Päivitetty

  Arkkiatri Risto Pelkonen: Pidetään huolta toisistamme!

  Lääkärikunnan ylin, arkkiatri Risto Pelkonen on huolissaan yhä lisääntyvästä ihmisten hädästä, turvattomuuden tunteesta ja yksinäisyydestä. Lääke parempaan maailmaan on hänen mielestään yksinkertainen; rakkaus ja huolenpito toisista. – Ilman rakkautta ei tule mistään mitään. Kukaan ei saa tästä oikeudesta ja velvollisuudesta livistää.

 • Peter Götzsche: Tappavat lääkkeet
  Julkaistu . Päivitetty

  Lääkkeet - terveyttä vai rahastusta?

  Professori Peter Gøtzsche on kohauttanut kirjallaan Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, jossa hän varoittaa meitä ihmisten itsensä aiheuttamasta, hengenvaarallisesta epidemiasta: reseptilääkkeistä.

 • Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä
  Julkaistu . Päivitetty

  Mitä Akuutin omalääkäriltä kysytään?

  Mitkä ovat yleisimmät kysymykset, joita omalääkärille esitetään? Miksi juuri ne vaivaavat meitä suomalaisia? Reilun 1 200 kysymyksen joukossa, joihin tähän mennessä on vastattu, on paljon sydänvaivoja, selkäongelmia, verenpaine-, vatsa- ja ihoasioita sekä lääkitykseen liittyviä kysymyksiä. Ne vaivaavat meitä suomalaisia, mutta myös käytännössä kaikkia kehittyneiden maiden kansalaisia.

 • Kuvassa arkkiatri Risto Pelkonen ja Karin Mariola.
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutti täyttää 20 vuotta!

  Akuutti juhlii 20-vuotista taivaltaan juhlalähetyksen merkeissä keskiviikkona. Luvassa on katsaus lääketieteen nykytilaan, kurkistus historiaan ja pohdintaa tulevaisuuden näkymistä. Lähetys kuvataan historiallisessa Helsingin Kirurgisessa sairaalassa ja sen juontaa Karin Mariola, aivan kuten ensimmäisenkin ohjelman 20 vuotta sitten.

 • leuanvetohaaste, juttu 17
  Julkaistu . Päivitetty

  Paljastus: Näin toimittaja kehittyi leuanvetohaasteessa9

  On aika paljastaa, millaisella treenireseptillä toimittaja-Milla kehittyi kesän yli kestäneen leuanvetohaasteen aikana.

 • Silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo
  Julkaistu . Päivitetty

  Harmaakaihilla pelotellaan ja rahastetaan kuluttajia?

  Harmaakaihileikkauksesta ja ikänäön hoitamisesta on tehty yksityisen terveydenhuollon puolella houkutteleva pakettitarjous, johon kannattaa suhtautua varauksella. Asiasta varoittaa silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo.

 • Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitävät nenistään kiinni.
  Julkaistu . Päivitetty

  Pierusananlaskut3

  Keväällä kyselimme jatkoa pieruista kertovalle sananlaskulle, jonka alku meni näin: ”Pierua ei saa piättää, eikä...". Vastauksia tuli erinomaisen paljon, kiitokset niistä. Millainen on sananlaskun loppu ja millaisia muita sananlaskuja pierusta on olemassa?

 • Julkaistu . Päivitetty

  Ampiaisenpistoon kyytabletti?

  "Kannattaako ampiaisenpistoon ottaa kyytablettia?" Kyytabletit ovat vähän ristiriitainen juttu. Ei siitä haittaakaan ole, mutta sen verran tehoton kyytabletti on, ettei sitä kannata varta vasten apteekkiin lähteä ostamaan, jos ampiainen pistää. Kyypakkauksessa on kolme 50mg hydrokortisonitablettia, jotka aikuinen ottaa ensiavuksi kaikki kerralla.

 • Julkaistu . Päivitetty

  Verenpaineen kova nousu aamuyöllä

  "Olen juuri täyttänyt kuusikymmentä ja viimeisen vuoden aikana olen heräillyt aamuyöstä kolmen, neljän aikaan korkeaan verenpaineeseen. Herään siihen, että pää tuntuu raskaalta ja korvat lukkiutuvat. Mitattuani verenpaineeni, ovat lukemat lähes 200/110. Muuten olen ollut terve ja kova liikkumaan, ja käyn edelleen 5km lenkkejä lähes päivittäin.

 • Julkaistu . Päivitetty

  Hikoilusta vilunväristyksiä

  "Harrastan pitkänmatkanjuoksua ja kesällä törmäsin outoon ilmiöön: Kesken pitkän juoksulenkin tulikin kovan hikoilun jälkeen vilu tai ainakin väristyksiä ja iho meni kananlihalle. Nyt on tarkoitus lähteä Mallorcalle ja varsinkin pyöräillä paljon, mutta tämä ilmiö vähän huolestuttaa — liekö kropassa kaikki ihan kunnossa?" Tuo kuulostaa itse asiassa aivan normaalilta ruumintoiminnolta.

 • Liisa Syrjä taluttaa koiriaan metsässä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Bakteeritulehdus vei Liisa Syrjän sormet ja jalat

  "Muistan jotain yksittäisiä hoitotoimenpiteitä ja sen, että ihoni oli kuoriutunut pois ja jaloistani näkyivät luut ja liha. Parhaana päivänä saatoin olla kolmekin kertaa leikkaussalissa." Bakteeri aiheutti oulaiselle Liisalle Syrjälle verenmyrkytyksen, jonka jälkiseurauksena hän sai DIC-oireyhtymän. Lopulta Syrjän jalat jouduttiin amputoimaan polvien alapuolelta ja molempien käsien sormet eri nivelten kohdilta.

 • ADHD-lääkkeitä pudotetaan lääkepurkista kämmenelle.
  Julkaistu . Päivitetty

  ADHD:n lääkityksestä kiivasta keskustelua11

  ADHD:n lääkehoidosta käydään kiivasta keskustelua. Yhä useampi suomalainen saa lääkkeitä tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöönsä, mutta silti niitä käytetään maassamme Pohjoismaista vähiten.

 • Silmälasit E-taulun päällä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Ikänäköleikkaus ei ole riskitön7

  Ikänäköleikkauksia mainostetaan innokkaasti, ja ajatus silmälasittomasta elämästä houkuttelee.Tuhansia euroja maksavia leikkauksia tehdään täysin terveisiin silmiin. Kyseessä on iso bisnes, jonka jälkipyykin hoitaa tavallinen veronmaksaja – näin sanoo silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo.

 • nukkuja, lammas
  Julkaistu . Päivitetty

  Lyhensin yöuneni puoleen, näin se vaikutti7

  Nukkuminenhan on täysin turhaa. Niinpä päätin lyhentää normaalit kahdeksan tunnin yöuneni puoleen, neljään tuntiin. Voisinko nukkua laadukkaammin, mutta vähemmän?