Poimintoja aiheesta Terveys

Akuutissa keskiviikkona: ikänäköleikkauksen riskit?

Keskiviikon lähetyksissä perehdytään ikänäköleikkauksiin. Näyttävät mainokset houkuttelevat monia. Silmälaseista eroon pääseminen kuulostaa lupaavalta, mutta mitä leikkauksessa oikeasti tapahtuu? Ikänäkö ei ole sairaus, ja siksi leikkaukset tehdään yksityisellä puolella ja potilaan rahalla.

Julkaistu
Sari Eskola eli kymmenisen vuotta humalahuuruista elämää.

Viinaan hukutetut vuodet6

”Ei se ollut elämää. Se oli sellaista päivästä toiseen selviämistä. Ei siinä varmaan enää kovin kauaa olisi mennyt, että olisin juonut itseni hengiltä. Tai sitten olisin vetänyt itseni kaulakiikkuun.”

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa.
  Julkaistu .

  Omalääkäri vastaa

  Mistä johtuu arpeuma keuhkoissa? Miksi hengitystieongelmat vaivaavat tupakoinnin lopettamisen jälkeen? Miten napsulonkan voi testata? Omalääkäri Risto Laitila vastaa jälleen katsojakysymyksiin.

 • Akuutin heijastin
  Julkaistu . Päivitetty

  Heijastintuotteiden voittajat

  Jo perinteeksi muodostuneeseen Akuutin heijastinkampanjaan osallistui runsain mitoin kilpailijoita. Saimme myös paljon erinomaisia heijastinvinkkejä. Kilpailu on nyt päättynyt. Parhaat vinkit palkitsemme Akuutin heijastintuotteilla. Lämmin kiitos kaikille osallistuneille.

 • Mies polttaa sähkösavuketta
  Julkaistu . Päivitetty

  Sähkösavukkeiden haitoista ei tiedetä tarpeeksi4

  Sähkösavukkeita käytetään siitä huolimatta, että niistä tiedetään vähän ja uudet tutkimukset antavat huolestuttavia tuloksia. Keskustelu on käynyt kiivaana – pitäisikö sähkösavukkeet sallia vai kieltää. Samaan aikaan on saatu uutta tietoa nikotiinin vaarallisuudesta. Joidenkin mielestä sähkösavukkeet ovat pelastus tupakoitsijoille ja niiden käyttö onkin lisääntynyt viime vuosien aikana.

 • Heidi Lindholm istuu riipputuolissa ja lukee kirjaa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Aplastinen anemia rajoittaa elämää

  Aplastiseen anemiaan sairastuu Suomessa kymmenkunta ihmistä vuodessa. Lempääläisellä Heidi Lindholmilla (18) sairaus, jossa luuydin tuottaa erittäin vähän verisoluja, on ollut pari vuotta. Heidi on ollut sairautensa ajan neljän seinän vanki. Heidin veressä ei ole soluja torjumaan bakteerien tai viruksien hyökkäyksiä.

 • Kalju mies kokeilee sormillaan päälakeaan.
  Julkaistu . Päivitetty

  Kaljuuntuminen uhkaa – onko mitään tehtävissä?2

  Monet miehet pelkäävät kaljuuntumista. Tavallisimmin hiustenlähtö alkaa 20 ikävuoden jälkeen ja enemmistö 40–65-vuotiaista miehistä on kaljuuntunut jossain määrin. Mutta mikä saa miehen kaljuuntumaan? Yksi asia on ainakin varmaa, isää mahdollisesta kaljuuntumisesta ei kannata syyttää. Aivan aluksi kannattaa tutustua hiusten elämään hieman tarkemmin.

 • Paula Sankelo
  Julkaistu . Päivitetty

  Kasvosokeus haastaa arjessa

  Kasvosokeana voi oman perheenjäsenenkin tunnistus tuottaa ongelmia. Tuttavat jäävät tervehtimättä, kun kaikki vastaantulijat näyttävät yhtä vierailta. Moni kasvosokeudesta kärsivä on kuvitellut olevansa ongelman kanssa yksin. Tosiasiassa Suomessa arvellaan olevan jopa satoja tuhansia eriasteisesta kasvosokeudesta kärsiviä. Paula Sankelo on yksi heistä.

 • roikuntahaaste, ihmisen evoluutio
  Julkaistu .

  Näkökulma: Luonnollista liikuntaa ei ole!5

  Sille, mitä liikuntaa nykyihmisen kannattaa harrastaa, ei löydy vastausta evoluutiosta ja kehityshostoriastamme. Jos haluaisimme liikkua "luonnollisesti", pyrkisimme nimittäin liikkumaan vain sen verran kuin on selviytymisemme kannalta pakko.

 • Akuutin vuosikalenterit lähikuvassa
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutti i love me -messuilla

  Kaksikymppinen Akuutti jalkautuu juhlavuoden kunniaksi messuille. Tulevana viikonloppuna Akuutin tekijät voi siis tavata Helsingin messukeskuksessa. Tule tutustumaan ohjelman tekemiseen ja tekijöihin, keskustelemaan terveydestä tai vaikkapa kysymään oma kysymyksesi Akuutin omalääkäri Risto Laitilalta. Löydät meidät Terveysmessujen osastolta 6s118.

 • Petri "Hemmo" Vehviläinen, Hilla Blomberg ja Jaana Suvisilta
  Julkaistu . Päivitetty

  Aamusydämellä: Lihavuusleikkaus muutti elämän

  Lihavuusleikkauksessa pienennettiin Jaana Suvisillan ja Petri ”Hemmo” Vehviläisen mahalaukkua ja osa ohutsuolesta ohitettiin. Leikkaus tehtiin molemmille nelisen vuotta sitten ja kumpikin on tyytyväinen oloonsa. Petri on nykyään 110 kiloa ja Jaana 50 kiloa kevyempi kuin ennen.

 • Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitävät käsien anatomisia malleja.
  Julkaistu . Päivitetty

  Risto Laitila vastaa

  Mistä yhtäkkinen ohimokipu johtuu? Millaisin konstein refluksivaivaa voisi helpottaa? Mikä aiheuttaa peukalojänteen kovan, rasituksessa pahenevan kivun? Omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojien kysymyksiin.

 • Suolaa astioissa
  Julkaistu . Päivitetty

  Suolalaatuja vertailemassa5

  Suomalaiset nauttivat suolaa jopa 10 grammaa päivässä, kun ravitsemussuositukset neuvovat käyttämään sitä vain 5 grammaa vuorokaudessa. Suolan käytön tavoitteisiin päästään vähentämällä elintarvikkeiden sisältämän ja ruuan valmistuksessa sekä ulkona että kotona käytetyn suolan määrää lähes puoleen.

 • Kourassa pillereitä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Masentavatko masennuslääkkeet?1

  Psyykenlääkkeillä on tärkeä rooli vakavissa masennuksissa, mutta lievemmissä tapauksissa lääkitään ihmisiä, jotka ovat lähtökohtaisesti melko terveitä. Amerikkalainen tiedetoimittaja Robert Whitaker on tutkinut aihetta paljon ja nostanut kirjassaan esiin psyykenlääkkeiden ongelmat. Whitakerilla on myös tarjota ongelmaan ratkaisu, joka löytyy yllättävän läheltä.

 • Eteisvärinäleikkaus
  Julkaistu . Päivitetty

  Eteisvärinän leikkaushoito kehittyy1

  Pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö, eteisvärinä, on yhä yleisempi vaiva. Iän ohella eteisvärinälle altistavat kohonnut verenpaine, sydänsairaudet, diabetes ja liikapaino. Eteisvärinä on aina terveysriski, mutta yhä tehokkaampaa hoitoakin on tarjolla.

 • Marja Korhonen hymyilee.
  Julkaistu . Päivitetty

  Neliraajahalvaantunut Marja Korhonen: Elämä on tässä ja nyt

  Marja Korhosen elämä muuttui 42-vuotiaana. Aivorunkotukoksen ja hoitovirheen seurauksena oli niin sanottu locked-in-syndrooma, joka tarkoittaa kehoonsa suljettua. Marja ei kuitenkaan koe millään tapaa olevansa kehonsa vanki. Pikemminkin päinvastoin. Kommunikointi sujuu avustajien välityksellä silmänliikkeitä ja läpinäkyvää kirjainlevyä hyödyntäen. Konserteissa käyvä ja kuntosalilla treenaava nainen julkaisee pian myös kirjan, jonka hän on kirjoittanut otsahiiren avulla.

 • Mies polttaa sähkösavuketta
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutissa keskiviikkona: Sähkösavukkeen terveyshaitat?5

  Sähkösavukkeita näkyy katukuvassa entistä enemmän, vaikka niiden turvallisuudesta tiedetään vielä vähän. Uudet tutkimukset antavat huolestuttavia tuloksia. Sähkösavukkeista on löydetty raskasmetalleja sekä jäämiä tupakankaltaisista yhdisteistä ja jopa laihdutus- ja potenssilääkkeistä.