Poimintoja aiheesta Terveys

Muistihäiriöisen apuvälineet

Muistihäiriöisille ja heidän omaisilleen on valitettavan vähän tietoa apuvälineistä, joilla tukea ajattelua, muistia ja oppimista. Oikein valitut apuvälineet tukevat muistisairaan aktiivisuutta ja itsenäisyyttä luomalla turvaa ja varmuutta päivittäiseen toimintaan.

Julkaistu

Uusimmat jutut

Uusimmat sisällöt

 • Moni nainen miettii, pitäisikö ehkäisyssä luottaa hormoneihin vai luonnonmukaisiin menetelmiin.
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutti palaa ruutuun

  Akuutti palaa ruutuun keskiviikkona 3.9. klo 20. Syksyn ensimmäisessä lähetyksessä pureudumme monia suomalaisia kiusaavaan homeongelmaan. Pahimmillaan homeallergia vie terveyden, työpaikan ja kodin. Pahalta voi tuntua myös ongelman vähättely. Moni nainen miettii, luottaisiko ehkäisyssä hormoneihin vai luonnonmukaisiin menetelmiin. Miten löytää hyvä ja turvallinen ehkäisykeino? Lyhytkestoinen ja kovatehoinen HIIT-harjoittelu on nyt suosittua. Sopisiko tällainen treeni myös diabeetikoille? Näihinkin kysymyksiin etsimme vastauksia keskiviikon lähetyksessämme. Syksyn myötä avautuvat myös Akuutin omalääkärin vastaanoton ovet.

 • Tiina Koskela-Rasila, Hilla Blomberg, Kimmo Rasila
  Julkaistu . Päivitetty

  Aamusydämellä: Irti riippuvuuksista

  Pelaaminen ja päihteet koukuttivat Kimmo Rasilan jo nuorena. Häpeä ja velat ajoivat hänet yrittämään itsemurhaa, jopa 13 kertaa. Vaimo Tiina Rasila pysyi miehensä rinnalla läpi pahimpienkin hetkien. Pariskunta pääsi lopulta yhdessä kuntoutukseen, josta alkoi uusi elämä. Kimmon syöksykierre oli jo alkanut, kun hän tapasi Tiinan.

 • leuanvetohaaste, juttu 17
  Julkaistu .

  Näkökulma: Leuanvetohaaste – lahjakkuuttako vain? - Urheilutiedettä, osa 1726

  Naisista löytyy ytyä! Synnynnäinen lahjakkuus ohjaa, missä urheilussa kullakin on potentiaalia kehittyä hyväksi. Vasta ympäristö ja sisäiset tekijät - merkittävimpänä motivaatio - kuitenkin ratkaisevat, kehittyykö vai ei.

 • Urheilutiedettä-juttusarjan juttu 16
  Julkaistu . Päivitetty

  Näkökulma: Ohi on – 80 km 22 tunnissa - Urheilutiedettä, osa 166

  Millainen kestävyysotus ihminen on muihin eläimiin verrattuna? Ihmiskoe sai Milla Vahtilan miettimään, miten pitkän matkan ihminen kykenee äärimmäisen pakon edessä kulkemaan.

 • leuanvetohaaste, juttu 15
  Julkaistu . Päivitetty

  Näkökulma: Nollasta 14:ään SM-leuanvetoon – ja nälkäiseksi urheilijaksi - Urheilutiedettä, osa 158

  Leuanvetohaaste huipentui ironisesti samaan, jota usein kuulee urheilijoiden suusta: ”Minulla oli flunssa.” Toisaalta vastoinkäyminen osoitti, että haaste on synnyttänyt uuden tavoitteellisen urheilijan.

 • Teatteriohjaaja Jussi Parviainen
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Hulluus ja kuolema

  Jussi Parviainen ei pelkää kuolemaa eikä hulluutta. Ivan Puopolo tapasi Parviaisen tyhjässä Lapinlahden mielisairaalassa, joka muistuttaa erehdyttävästi Overlook-hotellia elokuvasta Hohto. 2011.

 • leuanvetohaaste, juttu 14
  Julkaistu . Päivitetty

  Näkökulma: 80 km 24 tunnissa – toinen kolmannes - Urheilutiedettä, osa 144

  Noin 55 kilometrin jälkeen toimittaja Milla Vahtilan hymy alkaa jo vähän hyytyä. Selviääkö hän koko 80 km matkan Hautajärveltä Rukalle?

 • leuanvetohaaste, juttu 13
  Julkaistu .

  Näkökulma: Ruipelo leuanvetäjä – milloin kehitys tyssää? - Urheilutiedettä, osa 138

  Kun aloitin leuanvetohaasteeni liki kolme kuukautta sitten, sain useita veikkauksia siitä, missä vaiheessa kehitykseni luultavimmin lopahtaa paikoilleen. ”Luultavasti viiden tai kuuden perättäisen leuanvedon jälkeen kehitys hidastuu.” ”Kahdeksan jälkeen tulee stoppi.” ”Viimeistään kymmenen kohdalla tyssää.” No, nyt plakkarissa on jo 18 leuanvetotoistoa yhteen putkeen.

 • leuanvetohaaste, juttu 12
  Julkaistu . Päivitetty

  Näkökulma: 80 km 24 tunnissa – ensimmäinen kolmannes - Urheilutiedettä, osa 129

  Toimittaja Milla Vahtila lähti taittamaan 80 kilometrin matkaa ilman varalenkkareita tai juomapulloa. Oliko tämä hyvä ratkaisu?

 • leuanvetohaaste, juttu 11
  Julkaistu . Päivitetty

  Näkökulma: Heiveröisestä voimanaiseksi 3 kuukaudessa - Urheilutiedettä, osa 1121

  Paljonko voimaa naiseen voi tarttua kolmessa kuukaudessa? Jos leuanvedoilla mitataan, niin ilmeisesti aika paljon. Itse suorittamani ihmiskoe tulee olemaan tästä elävä todiste.

 • Laulaja Tapani Kansa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Strada-arkisto: Kansa puhuu

  Laulaja Tapani Kansa avautui Stradalle mielenterveysongelmistaan marraskuussa 2012.

 • Riku Suokas, Ulla Mersinli ja Rosa Meriläinen Inhimillisessä tekijässä
  Julkaistu . Päivitetty

  Voiko huonounisuuteen tottua?

  Inhimillisessä tekijässä puhutaan unettomuudesta. Kirjailija Rosa Meriläinen ja stand up -koomikko Riku Suokas kertovat olleensa lähes aina huonounisia, mutta tottuneet elämään vaivan kanssa. Univalmentaja Ulla Mersinli on itse käynyt läpi vaikeita unettomuuden vuosia, mutta löysi avun kundaliinijoogasta ja sitä hän suosittelee muillekin.

 • Stradan Ivan Puopolo heijastuu liekkimäisenä reflektiona betonipilariin
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Onko Suomen huumelainsäädäntö liian ankara?

  Huumeiden kulttuurihistoriaa käsittelevässä kirjassaan Trippi Ihmemaahan professori Jaakko Hämeen-Anttila kyseenalaisti tämän hetken huumepolitiikan. Elokuu 2013.

 • Ivan Puopolo
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Kannattaako mediaväkivaltaa tutkia?

  Mediaväkivaltaa syytetään nuorison turmelemisesta, mutta tutkimustuloksia löytyy kuin maustehyllystä - joka makuun omansa. Eikä mikään niistä ole varmalla pohjalla. Olisiko koko tutkimus syytä lopettaa? Stradassa keväällä 2013.

 • Kirjailija Kari Hotakainen.
  Julkaistu . Päivitetty

  Strada-arkisto: Kari Hotakainen kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen

  Kari Hotakainen loukkaantui vuonna 2012 vakavasti auto-onnettomuudessa. Tuo kokemus siivilöityi uuteen romaaniin Luonnon laki. Juttu alkusyksystä 2013.