Poimintoja aiheesta Terveys

Akuutissa keskiviikkona: ikänäköleikkauksen riskit?

Keskiviikon lähetyksissä perehdytään ikänäköleikkauksiin. Näyttävät mainokset houkuttelevat monia. Silmälaseista eroon pääseminen kuulostaa lupaavalta, mutta mitä leikkauksessa oikeasti tapahtuu? Ikänäkö ei ole sairaus, ja siksi leikkaukset tehdään yksityisellä puolella ja potilaan rahalla.

Julkaistu
Sari Eskola eli kymmenisen vuotta humalahuuruista elämää.

Viinaan hukutetut vuodet6

”Ei se ollut elämää. Se oli sellaista päivästä toiseen selviämistä. Ei siinä varmaan enää kovin kauaa olisi mennyt, että olisin juonut itseni hengiltä. Tai sitten olisin vetänyt itseni kaulakiikkuun.”

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • roikuntahaaste, ihmisen evoluutio
  Julkaistu .

  Näkökulma: Luonnollista liikuntaa ei ole!3

  Sille, mitä liikuntaa nykyihmisen kannattaa harrastaa, ei löydy vastausta evoluutiosta ja kehityshostoriastamme. Jos haluaisimme liikkua "luonnollisesti", pyrkisimme nimittäin liikkumaan vain sen verran kuin on selviytymisemme kannalta pakko.

 • Akuutin vuosikalenterit lähikuvassa
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutti i love me -messuilla

  Kaksikymppinen Akuutti jalkautuu juhlavuoden kunniaksi messuille. Tulevana viikonloppuna Akuutin tekijät voi siis tavata Helsingin messukeskuksessa. Tule tutustumaan ohjelman tekemiseen ja tekijöihin, keskustelemaan terveydestä tai vaikkapa kysymään oma kysymyksesi Akuutin omalääkäri Risto Laitilalta. Löydät meidät Terveysmessujen osastolta 6s118.

 • Petri "Hemmo" Vehviläinen, Hilla Blomberg ja Jaana Suvisilta
  Julkaistu . Päivitetty

  Aamusydämellä: Lihavuusleikkaus muutti elämän

  Lihavuusleikkauksessa pienennettiin Jaana Suvisillan ja Petri ”Hemmo” Vehviläisen mahalaukkua ja osa ohutsuolesta ohitettiin. Leikkaus tehtiin molemmille nelisen vuotta sitten ja kumpikin on tyytyväinen oloonsa. Petri on nykyään 110 kiloa ja Jaana 50 kiloa kevyempi kuin ennen.

 • Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitävät käsien anatomisia malleja.
  Julkaistu . Päivitetty

  Risto Laitila vastaa

  Mistä yhtäkkinen ohimokipu johtuu? Millaisin konstein refluksivaivaa voisi helpottaa? Mikä aiheuttaa peukalojänteen kovan, rasituksessa pahenevan kivun? Omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojien kysymyksiin.

 • Suolaa astioissa
  Julkaistu . Päivitetty

  Suolalaatuja vertailemassa5

  Suomalaiset nauttivat suolaa jopa 10 grammaa päivässä, kun ravitsemussuositukset neuvovat käyttämään sitä vain 5 grammaa vuorokaudessa. Suolan käytön tavoitteisiin päästään vähentämällä elintarvikkeiden sisältämän ja ruuan valmistuksessa sekä ulkona että kotona käytetyn suolan määrää lähes puoleen.

 • Kourassa pillereitä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Masentavatko masennuslääkkeet?1

  Psyykenlääkkeillä on tärkeä rooli vakavissa masennuksissa, mutta lievemmissä tapauksissa lääkitään ihmisiä, jotka ovat lähtökohtaisesti melko terveitä. Amerikkalainen tiedetoimittaja Robert Whitaker on tutkinut aihetta paljon ja nostanut kirjassaan esiin psyykenlääkkeiden ongelmat. Whitakerilla on myös tarjota ongelmaan ratkaisu, joka löytyy yllättävän läheltä.

 • Eteisvärinäleikkaus
  Julkaistu . Päivitetty

  Eteisvärinän leikkaushoito kehittyy1

  Pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö, eteisvärinä, on yhä yleisempi vaiva. Iän ohella eteisvärinälle altistavat kohonnut verenpaine, sydänsairaudet, diabetes ja liikapaino. Eteisvärinä on aina terveysriski, mutta yhä tehokkaampaa hoitoakin on tarjolla.

 • Marja Korhonen hymyilee.
  Julkaistu . Päivitetty

  Neliraajahalvaantunut Marja Korhonen: Elämä on tässä ja nyt

  Marja Korhosen elämä muuttui 42-vuotiaana. Aivorunkotukoksen ja hoitovirheen seurauksena oli niin sanottu locked-in-syndrooma, joka tarkoittaa kehoonsa suljettua. Marja ei kuitenkaan koe millään tapaa olevansa kehonsa vanki. Pikemminkin päinvastoin. Kommunikointi sujuu avustajien välityksellä silmänliikkeitä ja läpinäkyvää kirjainlevyä hyödyntäen. Konserteissa käyvä ja kuntosalilla treenaava nainen julkaisee pian myös kirjan, jonka hän on kirjoittanut otsahiiren avulla.

 • Mies polttaa sähkösavuketta
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutissa keskiviikkona: Sähkösavukkeen terveyshaitat?4

  Sähkösavukkeita näkyy katukuvassa entistä enemmän, vaikka niiden turvallisuudesta tiedetään vielä vähän. Uudet tutkimukset antavat huolestuttavia tuloksia. Sähkösavukkeista on löydetty raskasmetalleja sekä jäämiä tupakankaltaisista yhdisteistä ja jopa laihdutus- ja potenssilääkkeistä.

 • Kourassa pillereitä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutissa keskiviikkona: Kroonisesti masentunut kansa?

  Masennus oli aiemmin eräänlainen episodisairaus. Siihen sairastuttiin ja siitä parannuttiin. Nyt masennuksesta on tulossa krooninen sairaus, johon jo seitsemän prosenttia suomalaisista käyttää lääkitystä.

 • Anneli Kanto (vas.), Hilla Blomberg ja Kristiina Harjula
  Julkaistu . Päivitetty

  Aamusydämellä: Dementiaan sairastuneen läheisenä

  Dementiaan sairastuneen keho haurastuu vähitellen, mutta omaisten kannalta on usein vaikeampaa, kun tuttu ihminen katoaa henkisesti jonnekin ja hänen käytöksensä muuttuu kummalliseksi. Anneli Kanto menetti äitinsä Alzheimerin taudille ja Kristiina Harjulan aviomies sairastui kuusikymppisenä otsalohkon dementiaan

 • Mikko Penttilä testaa ikäpukua
  Julkaistu . Päivitetty

  Miten ikä rapistuttaa kehoamme?

  ”Mistä johtuu, ettei kroppa toimi vanhana niin hyvin kuin nuorempana? Miksi iän mukana rapistumme, vaikka ei olisi mitään sairauksia?”

 • Tietokoneen ruudulla kolmiulotteinen kuva aivoista.
  Julkaistu . Päivitetty

  Magneettihoitoa aivohalvaukseen2

  Helsingin yliopistollisen sairaalan BioMag-laboratoriossa etsitään aivojen magneettisen stimuloinnin monia mahdollisuuksia. Aivosairauksien hoidossa on tärkeää tietää toiminnallisten alueiden yksilölliset paikat, jotta hoito voidaan kohdentaa entistä tarkemmin oikeaan paikkaan.

 • Akuutin heijastin
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutin heijastinkampanja

  Osallistu Akuutin perinteiseen heijastinkampanjaan. Heijastimet ja heijastinliivit kannattaa viimeistään nyt kaivaa esiin turvaamaan matkantekoa niin pimeillä maanteillä kuin valaistuissa taajamissa. Kerro meille, miten sinä käytät heijastinta. Parhaat vinkit palkitaan tänäkin vuonna Akuutin heijastintuotteilla.

 • Josefina Linkosuo
  Julkaistu . Päivitetty

  Syöpä- ja verisairauksien jälkiseuranta aloitetaan1

  Suomesta on puuttunut lapsena tai nuorena vakavan verisairauden tai syövän sairastaneiden aikuisseuranta. Nyt seurantaa viritellään yliopistosairaaloihin, sillä jälkiseurantapoliklinikalle on tarvetta. Josefina Linkosuo sairastui neljävuotiaana aplastiseen anemiaan eli luuydinkatoon. Sairautta hoidettiin muun muassa luuydinsiirrolla ja jättisytostaateilla. Rankat hoidot jättivät Josefinaan jälkensä.