Poimintoja aiheesta Terveys

Akuutissa keskiviikkona: ikänäköleikkauksen riskit?

Keskiviikon lähetyksissä perehdytään ikänäköleikkauksiin. Näyttävät mainokset houkuttelevat monia. Silmälaseista eroon pääseminen kuulostaa lupaavalta, mutta mitä leikkauksessa oikeasti tapahtuu? Ikänäkö ei ole sairaus, ja siksi leikkaukset tehdään yksityisellä puolella ja potilaan rahalla.

Julkaistu
Sari Eskola eli kymmenisen vuotta humalahuuruista elämää.

Viinaan hukutetut vuodet6

”Ei se ollut elämää. Se oli sellaista päivästä toiseen selviämistä. Ei siinä varmaan enää kovin kauaa olisi mennyt, että olisin juonut itseni hengiltä. Tai sitten olisin vetänyt itseni kaulakiikkuun.”

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • roikkumishaaste
  Julkaistu .

  Näin roikut muuallakin kuin netissä! #roikkumishaaste

  Tässä konkreettisia vinkkejä siihen, missä, miten ja millä tyylillä voit roikkua läpi marraskuun. Printtaa myös itsellesi oma roikkumispäiväkirja!

 • Markku Heikkilä, Hilla Blomberg, Minna Pitkäniemi
  Julkaistu . Päivitetty

  Aamusydämellä: Sisäilman myrkyt

  Rakennusten sisäilman myrkyt veivät Minna Pitkäniemeltä terveyden, toimeentulon ja kodin. Markku Heikkilän kaksi lasta sairastui homeista päiväkodissa ja kolmas homeisessa koulussa. Minna ajaa nykyään sisäilmasairaiden asioita Homepakolaiset ry:ssä ja Markku kerää kansalaisaloitetta, jossa päättäjiä velvoitetaan vastuullisempaan rakentamiseen.

 • Risto Laitila i love me -messuilla.
  Julkaistu . Päivitetty

  Omalääkäri messutunnelmissa

  Juhlavuoden kunniaksi Akuutti vieraili terveysmessuilla, jossa yleisö pääsi seuraamaan, miten omalääkärin vastaanotto valmistuu.

 • Ruokaa lautasella
  Julkaistu . Päivitetty

  Syömishäiriöillä ja autoimmuunisairauksilla yhteys toisiinsa

  Anoreksia, bulimia tai ahmintahäiriö voi jättää pysyvän jäljen potilaaseen. Ei pelkästään henkisesti, mutta myös fyysisesti. Syömishäiriöistä kärsineet sairastuvat nimittäin keskimääräistä useammin erilaisiin autoimmuunisairauksiin.

 • Hammasvälejä puhdistetaan hammaslangalla
  Julkaistu . Päivitetty

  Suun terveyden yhteys yleisterveyteen

  Hampaat kannattaa harjata säännöllisesti, sillä suun terveydellä on yllättäviä vaikutuksia yleisterveyteen. Pahimmillaan jopa kauan odotettu lonkkaleikkaus voi jäädä tekemättä, jos hampaat ovat huonossa kunnossa ja suussa jyllää tulehdus. Suun infektio saattaa edesauttaa esimerkiksi sydänsairauksien kehittymistä ja heikentää monien sairauksien hoitotasapainoa. Esimerkiksi diabeteksen ja reumasairauksien hoito on hankalampaa, jos suu on huonossa kunnossa. Hampaiden hyvä hoito on halpaa. Hammasharja, -tahna ja -lanka eivät paljoa maksa, mutta niitä säännöllisesti käyttämällä voi säästää satasia hammaslääkärikuluissa.

 • Kuvassa Andy Hyvönen.
  Julkaistu . Päivitetty

  Epilepsian kanssa sovussa2

  ”Mie oon Andy, en mikään epileptikko.” Näin muistuttaa 25-vuotias, Mikkelistä kotoisin oleva Andy Hyvönen. Epilepsiaan sairastuminen yllätti, mutta ei lannistanut nuorta miestä.

 • Mies seisoo käsillään, toinen mies istuu vieressä portailla.
  Julkaistu . Päivitetty

  Lihaskuntotreenijakson tulokset olivat ristiriitaiset8

  Onnistuiko treeni vai ei, jos tavoitteeksi asetettu leuanveto epäonnistuu televisiokameroiden surratessa? Vastaus on enemmän kyllä kuin ei. Katso, kuinka tulokset puhuvat puolestaan.

 • roikkumishaaste
  Julkaistu . Päivitetty

  Prisma Studio haastaa sinut roikkumaan!10

  Prisma Studio haastaa sinut roikkumaan marraskuussa. Samalla kartoitamme tietoa ja kokemuksia roikkumisen terveysvaikutuksista.

 • roikuntahaaste, ihmisen evoluutio
  Julkaistu . Päivitetty

  Olemme kuin luotuja kestävyysjuoksijoiksi – peppua myöten!4

  Päihitämme kaikki muut nisäkkäät kestävyysjuoksussa. Tästä voimme kiittää muun muassa alastomuuttamme sekä isoa peppulihastamme.

 • Hammasvälien puhdistaminen
  Julkaistu .

  Akuutissa keskiviikkona: Huonot hampaat vaarantavat yleisterveyden

  Hampaat kannattaa harjata säännöllisesti, sillä suun terveydellä on yllättäviä vaikutuksia yleisterveyteen. Pahimmillaan jopa kauan odotettu lonkkaleikkaus voi jäädä tekemättä, jos hampaat ovat huonossa kunnossa ja suussa jyllää tulehdus. Suun infektio saattaa edesauttaa esimerkiksi sydänsairauksien kehittymistä ja heikentää monien sairauksien hoitotasapainoa.

 • Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa.
  Julkaistu .

  Omalääkäri vastaa

  Mistä johtuu arpeuma keuhkoissa? Miksi hengitystieongelmat vaivaavat tupakoinnin lopettamisen jälkeen? Miten napsulonkan voi testata? Omalääkäri Risto Laitila vastaa jälleen katsojakysymyksiin.

 • Akuutin heijastin
  Julkaistu . Päivitetty

  Heijastintuotteiden voittajat

  Jo perinteeksi muodostuneeseen Akuutin heijastinkampanjaan osallistui runsain mitoin kilpailijoita. Saimme myös paljon erinomaisia heijastinvinkkejä. Kilpailu on nyt päättynyt. Parhaat vinkit palkitsemme Akuutin heijastintuotteilla. Lämmin kiitos kaikille osallistuneille.

 • Mies polttaa sähkösavuketta
  Julkaistu . Päivitetty

  Sähkösavukkeiden haitoista ei tiedetä tarpeeksi6

  Sähkösavukkeita käytetään siitä huolimatta, että niistä tiedetään vähän ja uudet tutkimukset antavat huolestuttavia tuloksia. Keskustelu on käynyt kiivaana – pitäisikö sähkösavukkeet sallia vai kieltää. Samaan aikaan on saatu uutta tietoa nikotiinin vaarallisuudesta. Joidenkin mielestä sähkösavukkeet ovat pelastus tupakoitsijoille ja niiden käyttö onkin lisääntynyt viime vuosien aikana.

 • Heidi Lindholm istuu riipputuolissa ja lukee kirjaa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Aplastinen anemia rajoittaa elämää

  Aplastiseen anemiaan sairastuu Suomessa kymmenkunta ihmistä vuodessa. Lempääläisellä Heidi Lindholmilla (18) sairaus, jossa luuydin tuottaa erittäin vähän verisoluja, on ollut pari vuotta. Heidi on ollut sairautensa ajan neljän seinän vanki. Heidin veressä ei ole soluja torjumaan bakteerien tai viruksien hyökkäyksiä.

 • Kalju mies kokeilee sormillaan päälakeaan.
  Julkaistu . Päivitetty

  Kaljuuntuminen uhkaa – onko mitään tehtävissä?7

  Monet miehet pelkäävät kaljuuntumista. Tavallisimmin hiustenlähtö alkaa 20 ikävuoden jälkeen ja enemmistö 40–65-vuotiaista miehistä on kaljuuntunut jossain määrin. Mutta mikä saa miehen kaljuuntumaan? Yksi asia on ainakin varmaa, isää mahdollisesta kaljuuntumisesta ei kannata syyttää. Aivan aluksi kannattaa tutustua hiusten elämään hieman tarkemmin.