Usko pois, sinäkin olet osa lammaslaumaa 13

Joskus laumaan kuulutaan seuraamalla vaikkapa suosittua muusikkoa tai pukeutumalla muodin mukaisesti. Ryhmän on kuitenkin havaittu vaikuttavan myös asioissa, joilla ei ole suoraan tekemistä itseilmaisun tai tyylin kanssa.

Julkaistu , päivitetty

Tiedesisältöjä Yle Areenassa ja Yle Uutisissa

Yle Tiede Twitterissä ja Facebookissa

Uusimmat sisällöt

 • Levylautanen
  Julkaistu .

  Mikä musiikki saa ruoan maistumaan? Vastaa kyselyyn

  Uusimpien tutkimusten mukaan erityisesti musiikki vaikuttaa siihen, miltä ruoka maistuu. Kerro mielipiteesi, mikä musiikki sopii yhteen minkäkin ruoan kanssa.

 • prisma studio, yle tv1
  Julkaistu . Päivitetty

  Prisma Studio: Olutta laboratoriossa?

  Nyt kehitellään tulevaisuuden olutta. Miten tehdään ruokaa, jossa kaikki ovat kohdallaan? TV1 ke 4.3. klo 20.00

 • Silmälasit veroilmoituksen päällä.
  Julkaistu . Päivitetty

  Tuuppausyksikkö löysi jättisäästöt brittien ajattelun oikoteistä

  Isossa-Britanniassa pienillä käyttäytymistieteellisillä tuuppauksilla on jo hankittu valtiolle miljoonasäästöt. Näiden kikkojen takana on vuonna 2010 pääministerin kanslian alaisuuteen perustettu Behavioral Insights Team, joka tunnetaan tuttavallisemmin tuuppausyksikkönä (nudge unit). Brittien käyttäytymistieteelliseen tietoon perustuvat yhteiskuntapolitiikkakokeilut kiinnostavat muitakin valtioita.

 • ulas j1120+0641
  Julkaistu .

  Kirkkaasta kvasaarista löytyi ultramassiivinen musta aukko 4

  Tutkijat löysivät kirkkaimman tunnetun kvasaarin, jonka voimanlähteenä on valtaisa musta aukko. SDSS J0100+2802 loistaa ennätykselliset 420 biljoonaa kertaa Aurinkoa suuremmalla säteilyteholla.

 • Julkaistu . Päivitetty

  Yliarvioimmeko kykyjämme - tsemppaamme sekä sepitämme

  Hyvä palaute ja pienikin kannustus saa meidät toimimaan ja tyytyväiseksi. Toisaalta olemme myös melko helposti johdatettavissa harhaan ja meillä on taipumus yliarvioida omat kykymme.

 • Unkarilainen lammaspaimen paimentaa racka-rotuisia lampaita kesälaitumelle.
  Julkaistu . Päivitetty

  Usko pois, sinäkin olet osa lammaslaumaa13

  Joskus laumaan kuulutaan seuraamalla vaikkapa suosittua muusikkoa tai pukeutumalla muodin mukaisesti. Ryhmän on kuitenkin havaittu vaikuttavan myös asioissa, joilla ei ole suoraan tekemistä itseilmaisun tai tyylin kanssa.

 • Kalenteri ja näppäimistö
  Julkaistu . Päivitetty

  Aivot höyryää: Mitä minun pitikään tehdä...?

  Onko työelämämme nykyään yhtä pätkäajattelua - jonka ansiosta myös muisti ylikuormittuu? Missä kulkee koehenkilömme raja? Sofia Kilpikivi raportoi Prisma Studiolle siitä, millaista oli kuormittaa arkea ylitöillä ja valvomisella. Multitaskingissa apunamme olivat Työterveyslaitoksen asiantuntijat ja muistimittaukset, lopulliset tulokset kerrotaan maaliskuun Prisma Studiossa.

 • Hämmästy maailmasta vihreä
  Julkaistu . Päivitetty

  Hämmästy maailmasta: Näppäimistösi osaa lukea sinua

  Tietokoneen näppäimistö tunnistaa kirjoittajan ja osaa myös hyödyntää käyttäjänsä energiaa voimanlähteenä. Atlantalaistutkijat kehittivät vastikään sormenpäiden sähkövarausta hyödyntävän näppäimistön, jolla on mitä moninaisimpia ulottuvuuksia.

 • Laboratoriohiiri
  Julkaistu .

  Onko nuoressa veressä myös nuoruuden salaisuus?

  Nuorten hiirien veren ruiskuttaminen vanhoihin hiriin toimi kuin nuoruuslääke. Mutta ei hätiköityjä johtopäätöksiä: ihmisen ei tästä huolimatta kannata ryhtyä vampyyriksi.

 • Kärpästarraa asetellaan pisuaariin.
  Julkaistu . Päivitetty

  Anteeksi, pisuaarissani on kärpänen5

  Joidenkin baarien ja lentokenttien miestenvessojen pisuaareissa on saattanut viimeisten kymmenen vuoden aikana törmätä veikeisiin maalitauluihin. Pisuaarileikkien historia on kuitenkin tätäkin mittavampi ja ulottuu ainakin 1800-luvulle. Nykyään pissivien miesten huomiosta ovat kiinnostuneita myös mainostajat.

 • Prisma: Kun loiset vaivaavat, yle tv1
  Julkaistu . Päivitetty

  Prisma: Kun loiset vaivaavat1

  Michael Mosley tekee kehostansa elävän laboratorion ja hankkii elimistöönsä mm. lapamadon. TV1 ke 25.2. klo 19.00

 • Prisma Studio, yle tv1
  Julkaistu .

  Prisma Studio: Ajatusvirheet hallitsevat arkea4

  Hölmöyttäsi voidaan käyttää hyväksesi. Miksi vessanpöntössä on kärpästarra? TV1 ke 25.2. klo 20.00

 • Hämmästy maailmasta -palstan tunnus
  Julkaistu . Päivitetty

  Pimeä aine saattoi tuhota dinosaurukset12

  Dinosaurusten aikakausi päättyi meteorin iskeytymiseen maapallolle ja sen jälkiseurauksiin. Mutta mikä aiheutti meteori-iskun? Uuden tutkimuksen mukaan syy saattoi olla pimeä aine.

 • Levysoitin
  Julkaistu . Päivitetty

  Mitä musiikkia kuuntelet surullisena? Osallistu tutkimukseen!25

  Mitä musiikkia ihminen haluaa kuunnella surullisena, on yksilöllistä. Ja vaikka suru on negatiivinen tunne, surullisen musiikin kuuntelu voi olla nautinto, Miksi? Uusi tutkimus etsii vastauksia.

 • Rambo ajaa puuhun kruunu päässään. Yleisö hurraa ja ojentaa hänelle kultaisen pokaalin. Aurinkolasipäinen aurinko myhäilee tyytyväisenä taustalla.
  Julkaistu . Päivitetty

  Oletko keskivertoa parempi kuski? - Ajatusvirheet jylläävät liikenteessä1

  Liikenteessä jokainen virhe voi olla kohtalokas. Ikävä kyllä kuljettajat ovat ihmisiä, ja heitä piinaavat erilaiset vaaratilanteita luovat ajattelun vinoutumat. Tietoa ihmisen ajattelun oikoteistä ja vajavaisuuksista voidaan kuitenkin käyttää myös teiden turvallisuuden rakentamiseen.