Hyppää pääsisältöön

Mitä sinun pitäisi tietää big datasta, datanlouhinnasta ja datafuusiosta?

Dataa tuotetaan 2,5 triljoonaa tavua päivässä.

Koska dataa tuotetaan ja kerätään lähes käsittämättömän paljon päivässä, kerättyä dataa kaivelemalla voidaan löytää yllättävää tietoa. Henkilötietojen onkimisen ja muiden hieman karmivien esimerkkien lisäksi massadatan avulla voidaan rakentaa esimerkiksi jalkapallokoosteita liukuhihnalta työstävä kone.

Luomu täytyy korjata

Monet tutkijat äänestävät lompakollaan eivätkä osta luomua.

Luomutuotannossa periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille. Kuulostaa hyvältä! Kuitenkin monet tutkijakollegani äänestävät lompakollaan eivätkä osta luomua.

Tämä ei ole scifiä – suoria biopolttoaineita auringonvalosta

Fossiiliset polttoaineet tiensä päässä, fotosynteesistä apua

Ihmiskunnan energiatuotanto ei voi tulevaisuudessa perustua fossiilisiin polttoaineisiin. Suoraan auringonvalosta saatavat biopolttoaineet mullistavat energiasektorin. Ne edustavat kestävää tapaa tuottaa energiaa. Suorat biopolttoaineet syntyvät auringon valosta, vedestä ja hiilidioksidista eikä biomassaa tarvita lähtöaineena ollenkaan.

Hämmentävä optinen harha tiiliseinässä – näetkö sinä, mikä siellä piileksii?

Miksi optiset harhat ovat meille niin hankalia?

Mitä näet alla olevassa kuvassa? Siinä on selvästi tiiliseinä, mutta kuvassa on myös esine, joka ei luontevasti kuulu tiiliseinään. Esineen hahmottaminen on kohtalaisen hankalaa, mutta jos katsot kuvaa tarkasti, niin huomaat sen kyllä. Tehtävä ei ole ihan helppo, esimerkiksi minulla kesti kymmenisen minuuttia hahmottaa mistä on kyse.

Tiedesisältöjä Yle Areenassa ja Yle Uutisissa

Yle Tiede Twitterissä ja Facebookissa

Uusimmat sisällöt - Tiede

  • Vihreä uhka

    Tulokaslajit uhkaavat Euroopan luontoa

    Keski-Euroopan luontoa ja biotyyppejä uhkaavat kaukaa tuodut vieraslajit, jotka leviävät nopeasti.

  • Virkkaa vesimolekyyliamigurumi

    Kokeile tiedevirkkausta ja virkkaa vesimolekyylejä.

    H2O on vesimolekyylin kaava, kuten varsin hyvin tiedämme. Tällä kerralla virkataankin vesimolekyyleja siltä varalta, että suomalainen loppukesä pääsisi yllättämään lämmöllä ja auringonpaisteella. Tuolloin tulisi tietenkin ikävä vettä. Sitä on siis parempi virkata muutama molekyyli taskunpohjalle.