Hyppää pääsisältöön

Unettomuus tuo kiloja, ylipaino heikentää unta

Huono uni muuttaa aineenvaihduntaa ja kiloja kertyy

Unettomuudesta kärsii lukuisa määrä ihmisiä. Huonosti nukkuminen ei tee hyvää ihmiselle, ja kurjuus kasvaa, kun kilojakin kertyy. Eila oli positiivinen ihminen, mutta unettomuus teki hänestä ärtyisän ihmisen. Painoakin alkoi kertyä. Professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta tietää, kuinka kehno uni saa elimistön tsemppitilaan. Aineenvaihdunnan muutokset saavat aikaan tulehdustilan.

Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

Hyvän elämän resepti: unta, lepoa ja toimintaa.

Mitä on lepo? Ihmisen on hyvä osata levätä tai ainakin hellittää hetkeksi muulloinkin kuin yöllä, ettei ylivireystila uhkaa. Päivän aikana virittynyttä oloa on syytä vähentää ja siirtyä rauhoittumisen tilaan. Ihminen voi parhaiten silloin kun uni, lepo ja toiminta ovat tasapainossa, ja vielä niin, että vaihtelu näiden asioiden kesken on mahdollisimman laajaa ja joustavaa.

Hyppyhämähäkkien superaivoista lisää laskentatehoa tietokoneisiin?

Hyppyhämähäkin neuraalilaskenta hämmästyttää!

Portia-suvun hyppyhämähäkkien pään halkaisija on 4 millimetriä ja sen keskushermostossa on vain 600 000 hermosolua. Silti ne ovat hämmästyttävän fiksuja. Kuinka tehokkaaksi voisimmekaan muuttaa tietokoneemme hyödyntämällä hyppyhämähäkin neuraalilaskentaa, pohtii teollisuusmatemaatikko Samuli SIltanen blogissaan. Hyppyhämähäkit ovat hauskoja veijareita.

Hyväksyisitkö robotin hoitajaksesi - vastaa kyselyyn!

Asennetesti hoitorobotteihin

Suomessa väki ikääntyy ja sitä myötä myös hoidontarve kasvaa. Samaan aikaan kuitenkin ikäluokat pienenevät. Suuri osa hoitajien työstä menee rutiininomaisiin tehtäviin, kuten välineiden kuljettamiseen tai sänkyjen pesuun eikä varsinaiseen hoitotyöhön. Hoivarobotit ovat yksi mahdollinen ratkaisu ongelmaan. Mutta miten sinä niihin suhtaudut? Auta tutkijoita vastaamalla kyselyyn. HUOM!

Apua unettomuuteen haitallisten ajattelumallien muuttamisella

Uni paranee kognitiivisen terapian ryhmätapaamisten ansiosta

Yli neljännesmiljoona suomalaista kärsii pitkäaikaisesta huonosta unesta. Joku voi kärsiä nukahtamisvaikeudesta tai suoranaisesta unettomuudesta, toisella on vaikeutta pysyä unessa tai joku meistä herää liian aikaisin. Miten unettomuutta sitten hoidetaan? Nukahtamis- ja unilääkkeet eivät tuo pitkäaikaista apua. Siksi onkin kehitetty ns. lääkkeettömiä hoitoja unettomuuteen. Näitä kognitiivis-behavioraalisia menetelmiä on tutkittu parinkymmenen vuoden ajan.

Tiedesisältöjä Yle Areenassa ja Yle Uutisissa

Yle Tiede Twitterissä ja Facebookissa

Uusimmat sisällöt - Tiede

 • Arkipäivän ihmeet

  Massatuotetut esineet ovat hämmästyttäviä saavutuksia

  Mark Miodownik esittelee arkipäiväisten esineiden takana olevat hämmästyttävät tarinat ja keksinnöt. Hän perehtyy myös niiden raaka-aineisiin ja valmistusprosesseihin.

 • Lääkäri ja kuolinuutinen

  Miten lääkäri voisi paremmin auttaa kuolevaa potilasa?

  Kuoleman joutuu jokainen kohtaamaan ennemmin tai myöhemmin. Miten lääkärit voisivat paremmin auttaa ihmisiä elämän viimeisellä taipaleella?

 • Ihmisen mieli on arvoitus. Avaruusromua 11.12.2016

  Ihmismieltä kummastuttavaa musiikkia ja ajatuksia mielestä.

  Ihmismieli on kiehtova ja selittämätön, mutta jotakin siitä ymmärretään. Ihmismieli rakentuu ja kehittyy vuorovaikutuksessa ympäröivän todellisuuden kanssa. Mieli työskentelee ja vaikuttaa meidän arkisessa elämässämme, mutta myös meidän nukkuessamme. Mieli on läsnä kaikessa: todellisuuden hahmottamisessa, luovuudessa ja unissa, mutta mitä se pohjimmiltaan on? Avaruusromussa selaillaan Mikko Ylikankaan toimittamaa kirjaa Mielen salat, ihmismieltä kummastuttavan musiikin seurassa. Toimittajana Jukka Mikkola.