Hyppää pääsisältöön
Sombrero-galaksi M 104

Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

Ylen Hoivorobottikyselyn tulokset

Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.

Tiedeykkönen Extra podcastit

Tiedeykkönen Extra mainoskuva Biologia podcastille.

Biologiaa

Mistä on kyse lääketieteen ja bioteknologian ilmiöissä ja menetelmissä? Podcast-sarja avaa lääketieteen ja bioteknologian käsitteitä. Käsittelyssä geeniteknologian ja molekyylibiologian asioita sekä modernia synteettistä biologiaa. Sarja tuo esiin biologisen maailman monimutkaisuuden; mm. miten yksilöllinen lääketiede on mahdollista. Sarja muistuttaa myös siitä, että geeniteknologia on mahdollista DNAn on universaalin luonteen vuoksi.

Osa 1: Synteettistä biologiaa, bioinformatiikkaa ja in silico
Osa 2: Koeputkesta klinikkaan - in-vitrosta, ex- ja in -vivoo
Osa 3: Mitä on yksilöllinen lääketiede?
Osa 4: Mikä on solukuolema

Tiedeykkönen Extra mainoskuva Puiden biologinen kello podcastille.

Puiden biologinen kello

Koivu on sokea ja totaalisesti kasvi, mutta se ei sekoile aikatauluissa. Täysikuulla se pysyy järjissään paremmin kuin ihmiset. Mutta mistä puun biologinen kello tietää, että tammikuussa on talvi vaikka lämpöaalto huijaa? Entä miksi taimen siirto pohjois-eteläsuunnassa sotkee sisäisen kellon, kaipaako puu juurilleen? Tutustu lähimpään koivuun!

Osa 1: Miten koivu näkee onko valoisaa vai pimeää?
Osa 2: Miksi kaukaa haetut taimet eivät osaa talvehtia?
Osa 3: Miksi koivu varautuu talveen jo kesällä?
Osa 4: Miten puu tekee talveksi pakkasnestettä?

Uusimmat sisällöt - Tiede