Hyppää pääsisältöön

Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

Maaliskuulle tyypillinen tähtikuvio Leijona näkyy hienosti myöhään illalla ja yöllä. Leijona löytyy helposti Otavan avulla: kun näet Otavan suoraan pääsi päällä, siirrä katse hiukan alemmaksi etelän suuntaan, siellä luuraa Leijona varsin mukavassa katselukulmassa. Leijonan tunnistaa myös siitä, että sen länsipää muistuttaa kysymysmerkkiä väärinpäin.

Miksi luottaisin tieteeseen?

Tiede on paras tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat.

Tiede on paras ja kenties ainoa tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat. Tutkimus itseään korjaavana menetelmänä johtaa alati paranevaan ymmärrykseen. Ainakin periaatteessa ja pitkällä aikavälillä.

Mies lepää sohvalla istuen kädet levällään.

Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

Hyvän elämän resepti: unta, lepoa ja toimintaa.

Mitä on lepo? Ihmisen on hyvä osata levätä tai ainakin hellittää hetkeksi muulloinkin kuin yöllä, ettei ylivireystila uhkaa. Päivän aikana virittynyttä oloa on syytä vähentää ja siirtyä rauhoittumisen tilaan. Ihminen voi parhaiten silloin kun uni, lepo ja toiminta ovat tasapainossa, ja vielä niin, että vaihtelu näiden asioiden kesken on mahdollisimman laajaa ja joustavaa.

Tiedeykkönen Extra podcastit

Tiedeykkönen Extra mainoskuva Biologia podcastille.

Biologiaa

Mistä on kyse lääketieteen ja bioteknologian ilmiöissä ja menetelmissä? Podcast-sarja avaa lääketieteen ja bioteknologian käsitteitä. Käsittelyssä geeniteknologian ja molekyylibiologian asioita sekä modernia synteettistä biologiaa. Sarja tuo esiin biologisen maailman monimutkaisuuden; mm. miten yksilöllinen lääketiede on mahdollista. Sarja muistuttaa myös siitä, että geeniteknologia on mahdollista DNAn on universaalin luonteen vuoksi.

Osa 1: Synteettistä biologiaa, bioinformatiikkaa ja in silico
Osa 2: Koeputkesta klinikkaan - in-vitrosta, ex- ja in -vivoo
Osa 3: Mitä on yksilöllinen lääketiede?
Osa 4: Mikä on solukuolema

Tiedeykkönen Extra mainoskuva Puiden biologinen kello podcastille.

Puiden biologinen kello

Koivu on sokea ja totaalisesti kasvi, mutta se ei sekoile aikatauluissa. Täysikuulla se pysyy järjissään paremmin kuin ihmiset. Mutta mistä puun biologinen kello tietää, että tammikuussa on talvi vaikka lämpöaalto huijaa? Entä miksi taimen siirto pohjois-eteläsuunnassa sotkee sisäisen kellon, kaipaako puu juurilleen? Tutustu lähimpään koivuun!

Osa 1: Miten koivu näkee onko valoisaa vai pimeää?
Osa 2: Miksi kaukaa haetut taimet eivät osaa talvehtia?
Osa 3: Miksi koivu varautuu talveen jo kesällä?
Osa 4: Miten puu tekee talveksi pakkasnestettä?

Uusimmat sisällöt - Tiede