Hyppää pääsisältöön
 • Sid Hille Camerata / Farbformen

  Laajenna kamarimusiikkitajuntaasi Sid Hillen jousikvartetoilla!

  25.04.2017Klassinen
  Saksalaissyntyinen säveltäjä-pianisti Sid Hille haluaa sävellystensä kuulostavan improvisoiduilta ja improvisaatioidensa kuulostavan sävelletyiltä. Hilleä on turha luokitella klassiseen tai jazziin, mutta hänen tuorein sävellyslevynsä kyllä sukeltaa jousikvartettoihin eli taidemusiikin ydinalueelle. Vaikka lajityyppi on perinteikäs ja vaativa, Hille onnistuu laajentamaan ydinaluetta.
 • Tigran Mansurian / Requiem

  Armenialainen tulokulma requiemiin koskettaa

  25.04.2017Klassinen
  Armenialaissyntyinen säveltäjä Tigran Mansurian on löytänyt musiikillisen turvasataman levy-yhtiö ECM:n mustavalkoisten levykansien välistä. Itse en ole useinkaan saanut otetta Mansurianin karusta ilmaisusta, mutta uuden levyn Requiem muutaman vuoden takaa koskettaa väkevämmin. 1900-luvun alussa tapahtuneen Armenian kansanmurhan uhreille omistettu teos luo sekä musiikillisen että psykologisen ristivalotuksen, jonka tekijöinä ovat ikiaikainen requiem-teksti ja Armenian ikiaikainen musiikkiperinne.
 • Musique d'entracte

  Satie päivitettynä 2010-luvun salonkeihin

  25.04.2017Klassinen
  Erik Satien 150-vuotisjuhlia vietettiin viime vuonna, mutta vasta nyt Winter & Winter -yhtiön luottomuusikko, pianisti-säveltäjä Fumio Yasuda on saanut oman tribuuttinsa julkaistua. Levyllä ei ole ainuttakaan gymnopedietä tai gnossiennea eikä juuri laisinkaan yksinäistä outoilua pianon ääressä. Sen sijaan Yasuda on poiminut Satien tuntemattomimpia kappaleita ja kutsunut pari kaveria mukaan soittamaan, ettei olisi yhtä yksinäistä kuin Satiella.
 • Tietokoneen näppäimistö

  Onko sinulla kysymyksiä Yle Teemasta ja Yle Teema & Fem -kanavapaikasta?

  25.04.2017Yleisradio
  Onko sinulla kysymyksiä uudesta kanavapaikasta ja sen tarjonnasta? Tule kysymään ja keskustelemaan tänään tiistaina 25.4. klo 19 - 20.
 • SWR Vokalensemble / Finland

  Mitähän ne ajattelevat meidän kuoromusiikistamme?

  25.04.2017Klassinen
  Näin Suomi 100 -juhlavuonna ei tietenkään pidä tyytyä ihastelemaan suomalaisen kulttuurin saavutuksia ja erityispiirteitä. Maamme kunniakkaisiin perinteisiin kuuluu myös pälyillä arkana ulkomaille, että mitähän ne meistä ajattelevat. Oiva väline tähän pälyilyyn on SWR Vokalensemblen levy Finland. Kun saksalainen huippulaadukas radiokuoro esittelee koko Suomen yhdellä levyllä, ainakin brändityöryhmän kannattaa kuunnella tarkasti.
 • Anni Kuusimäki / Elegie

  Kansallisromantiikka kääntyy harpulle

  25.04.2017Klassinen
  Harpisti Anni Kuusimäki tunnetaan Helsingin kaupunginorkesterin pitkäaikaisena luottomuusikkona, ja onpa hän tehnyt muutamia duolevyjäkin Jouko Harjanteen ja Aale Lindgrenin kanssa. Nyt Kuusimäki on intoutunut julkaisemaan soololevyn, joka sisältää hänen sydämensä musiikkia - eli suomalaista kansallisromantiikkaa harpulle sovitettuna. Suomi 100 -juhlavuoden logoa ei levyssä näy, mutta järvimaisemia ja luontokuvia senkin edestä.
 • Catcat Euroviisukarsinnoissa 1994.

  Teeman Elävä arkisto: Vapun viisubrunssi 2017

  25.04.2017Yle Teema
  Voisiko olla parempaa tapaa viettää vappubrunssia kaveripiirissä: silliherkkujen seuraksi ysärin hehkeimmät ja mauttomimmat viisukarsinnat kehiin, ja kevätmieli on taattu!
 • Jouhisorsa uiskentelee aurinkoisella ilmalla.

  Puolisukeltajat: Jouhisorsa

  25.04.2017Luonto
  Jouhisorsa on sinisorsaa pienempi ja hoikempi. Sillä on pitkä kaula, melko pieni pää ja suippo pyrstö. Koiraalla on pyrstössä lisäksi pitkät jouhimaiset sulat. Koiraan selkä on harmaa, rinta valkoinen ja pää ruskea (samaan tapaan kuin naurulokilla). Naaras on vaaleanruskea mustin kirjailuin, ja pää on yksivärisen vaalea. Lennossa näkyy siiven valkoinen takareuna. Naaraan kutsuääni on hentoa rääpätystä ”brääh brä bräh…”.
 • Sveitsiläinen opettaja, Saamen kulttuurin tuntija Hans Ulrich Schwaar, 93, haluaa elää loppuelämänsä Suomen Lapissa,

  Kotiin Näkkälään

  25.04.20171Yle TV1
  Sveitsiläinen opettaja, Saamen kulttuurin tuntija Hans Ulrich Schwaar, 93, haluaa elää loppuelämänsä Suomen Lapissa,
 • Harmaasorsa seisoo rantavedessä.

  Puolisukeltajat: Harmaasorsa

  25.04.2017Luonto
  Harmaasorsa on liki sinisorsan kokoinen mutta hieman hoikempi. Koiraan tasaisen harmaassa puvussa on mustaa vipevöintiä. Takapää on musta, ja kyljen takaosassa näkyy toisinaan valkoinen laikku. Mustatäpläisen ruskea naaras on helpoimmin erotettavissa hyvin samannäköisestä sinisorsasta leveälti oranssien nokansivujen perusteella. Lentävän linnun siiventyvellä näkyy valkoinen laikku. Varoitusääni on tasainen ”brääh-brääh…”.
 • Haapana.

  Puolisukeltajat: Haapana

  25.04.2017Luonto
  Haapana on töpäkkä, pyöreäpäinen sorsa. Koiras on vaaleanharmaa, ja sillä on punaruskea pää ja vaalea otsa. Naaras on ruosteenruskea. Koiraan soidinääni on terävä vihellys ”v-viuuhr”, naaraan kutsuääni käheä rääpätys ”kä-ährr, kahrr…”.
 • Tavi.

  Puolisukeltajat: Tavi

  25.04.2017Luonto
  Tavi on kooltaan vain puolet sinisorsasta. Koiraan harmaalla kyljellä on valkoinen pitkittäisjuova. Pää on tumma (läheltä paljastuu punaruskeaksi). Naaras on ruskeankirjava. Koiraan soidinääni on sointuva ”krlik, krlik”, naaras rääpättää vaimeasti ”prät-prät…”.
 • Sinisorsa.

  Puolisukeltajat: Sinisorsa

  25.04.2017Luonto
  Sinisorsa on varista isompi, tanakka sorsa. Juhlapuvussa syksystä alkukesään koiras on harmaa, pää tumma (läheltä nähtynä sinertävä tai vihertävä). Rinta on punertavanruskea. Ruskeankirjavan naaraan pyrstönreunat ovat valkoiset. Ääni on pehmeää rääpätystä ”prääh-prääh…”
 • Lapasorsa ui

  Puolisukeltajat: Lapasorsa

  25.04.2017Luonto
  Lapasorsa on vähän sinisorsaa pienempi, tanakka sorsalaji, jolla on lyhyt kaula ja poikkeavan iso nokka. Koiraan kylki ja vatsa ovat oranssinpunaiset, rinta ja takaosa valkoiset, selkä musta ja pää vihertävä (sekin näyttää kauempaa mustalta). Naaras on täplikkään vaaleanruskea, helpoin tuntea jättinokastaan. Varoitusääni on käheästi rääpättävä ”rähr-räh-räär…”.
 • Heinätavi ui rannan tuntumassa.

  Puolisukeltajat: Heinätavi

  25.04.2017Luonto
  Heinätavi on pieni sorsa, vain vähän tavia suurempi. Koiraan pää, rinta ja takaosa ovat tummanruskeat, kupeet vaaleat tummin vipevöinnein ja selkä tummankirjava. Naaras on tummatäpläisen ruskea, mutta kurkku ja silmän yläpuoli ovat vaaleat. Lennossa siivellä näkyy vaaleaa. Koiraan soidinääni on kamman piikkien vetämistä muistuttava narina ”errrrp”. Varoitusääni on hentoa rääpätystä ”rrääb, rräb…”.
 • McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

  Ulkolinja: #trumpland

  25.04.2017Yle TV1
  McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.
 • Kaksi vaaleaa naista hymyilee kameralle kukitettuina.

  Peukalo nousi voittajaksi Suomen Shortdox-finaalissa

  25.04.2017Shortdox
  Laajasalon opistossa radiotoimittajalinjalla opiskeleva Anu Jumppanen voitti kansallisen finaalin lyhytdokumentillaan Peukalo. Pitkän linjan radiodokumentaristi Mervi Leino palkittiin kunniamaininnalla teoksestaan Rajalla mä vielä käyn. Anun työ osallistuu 5.5. järjestettävään pohjoismaiseen loppukilpailuun.
 • Marian sitaatti: Jos haluaa lisätä onnellisuuttan, on pienemisen sijaan ajateltava kasvua.

  Onnellisuudella ei ole kilohintaa

  25.04.2017Vaakakapina
  Onnellisuus ei ole kiloista kiinni. Jotta voisi olla tyytyväinen itseensä ja elämäänsä, on tavoiteltava asioita, jotka tekevät onnelliseksi. Silloin puhutaan niin isoista jutuista, että elopaino on niiden rinnalla vain mitätön sivuseikka, toteaa Maria Jyrkäs.
 • Puoli seitsemän, viikon 17 vieraat

  Puoli seiskassa tällä viikolla telinevoimistelua, euroviisuhumua sekä tanssia

  24.04.2017Puoli seitsemän
  Puoli seiskassa vieraana Elina Hirvonen, Oskar Kirmes, Norma John sekä Aira Samulin.
 • Tietokoneen näppäimistö

  Kysy Yle Teemasta ja Yle Teema & Fem -kanavapaikasta

  24.04.2017Yleisradio
  Onko sinulla kysymyksiä uudesta kanavapaikasta ja sen tarjonnasta? Tule mukaan kysymään ja keskustelemaan maanantaina 24.4. ja tiistaina 25.4. klo 19 - 20.