Hyppää pääsisältöön
Vaakakapina. Lopeta laihdutus - aloita elämä. Kuva: Yle Kuvapalvelu, Anne Hämäläinen; Annukka Palmén-Väisänen Jenny Lehtinen,vaakakapina

Mikä Vaakakapina?

Lopeta laihdutus, aloita elämä!

Tervetuloa mukaan tekemään painonhallinnan ja kehopositiivisuuden vallankumousta vuonna 2017! Vaakakapinan koti on verkossa ja sosiaalisessa mediassa: Asiantuntijoidemme johdolla saat työkaluja ja tehtäviä, joiden avulla voit halutessasi ryhtyä armollisempaan, pysyvään elämänmuutokseen. Vertaistukea saat ihmisten tarinoista, Facebookista Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmästä sekä kapinajohtaja Jenny Lehtisen Instagramista. Vaakakapinan Facebook-sivulta saat parhaat ajatuksia herättelevät sisällöt omaan Facebook-feediisi. Vaakakapina-sisällöt laajentuvat vuoden aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.

Painoindeksi ei kerro miten oikeasti voit

Painoindeksi ei ota huomioon ihmisten erilaisuutta.

Painoindeksimittareita löytyy netin joka kulmasta. Mittareita, jotka määrittävät sinut laskukaavan perusteella joko normaali- tai ylipainoiseksi. Painoindeksi ei kuitenkaan ota huomioon ihmisten erilaisuutta.

Jos on nälkä, syö enemmän! – Tarkista, että nämä 10 asiaa toteutuvat syömisessäsi

Ravintoasiantuntija Patrik Borg hyvästä ateriarytmistä.

Ajatus dieetillä riutumisesta on vanhakantainen ja toimimattomaksi todettu. Elämäntapamuutoksen alkuvaiheessa riittää, että ruokarytmi on kohdillaan, sillä jo se hillitsee iltojen mielitekoa syödä kaikki, mikä syömäkelpoista on. Vaakakapinan ravintoasiantuntija Patrik Borg muistuttaa, että olennaisinta ei siis välttämättä ole mitä syö, vaan kuinka usein syö ja syökö tarpeeksi.

Liian suuri tavoite lannistaa! – Miten valitset oikean kokoisen tavoitteen itsellesi?

Lähes aina toteutumattomat tavoitteet ovat liian suuria.

“Ei mun edes kannata, kun en kuitenkaan onnistu!” Hyvin tyypillinen kommentti aloittajan suusta. Kukaan ei ole kuitenkaan tuomittu epäonnistumiseen. Kyse on todennäköisesti siitä, että tavoite on vain ollut joka kerta liian suuri. Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva opastaa, kuinka asettaa juuri oikeankokoisia tavoitteita itselleen.

Painoindeksi romukoppaan – nyt tulee hyvinvointi-indeksi!

Painoindeksiin tuijottaminen voi heikentää hyvinvointia.

Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, jonka mittaaminen pelkän pituuden ja painon suhteella ei kerro juuri mitään kokonaishyvinvoinnista, esimerkiksi henkisestä puolesta, onnellisuudesta – eikä välttämättä edes terveydestä. Vaakakapinan lähtölaukauksena lanseeraamme hyvinvointi-indeksin, jossa huomioidaan ihminen moniulotteisena kokonaisuutena.

Lopeta laihdutus, aloita elämä - mitä ihmettä?!

Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Vaakakapina tarjoaa vuoden 2017 aikana uudenlaisen näkökulman painonhallintaan ja hyvinvointiin. Saatat jo ihmetellä, miksi kehotamme lopettamaan laihduttamisen. Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Vaakakapina

Vaakakapinan Facebook-sivulta saat puhuttavimmat uutiset, videot ja tarinat Vaakakapinan maailmanvalloituksesta.

Jenny ja läskimyytinmurtajat

Jenny ja läskimyytinmurtajat -Facebook-ryhmä on vertaistuki- ja keskusteluryhmä armollisemman elämänmuutoksen tekijöille.

Ensimmäiset tehtävät

Syöminen - 1. tehtävä: Ateriarytmi

On olemassa selkeä runko, jonka mukaan kannattaa syödä.

Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa ateriarytmiä. Ihannetilanteessa kuunnellaan kehoa ja ateriarytmi määrittyy myös sen mukaan. Ja jotkut voivatkin näin toimia! Mutta kun puhutaan moninkertaisista laihduttajista sekä painon ja syömisajatusten kanssa hiukan sotkeutuneista ajatusmalleista, niin on olemassa selkeä runko, jonka mukaan kannattaa syödä.

Psykologia - 1. tehtävä: Pysähtyminen ja kaksi muuta P:tä

Kaiken muutoksen ja kasvun edellytys on pysähtyminen.

Kaiken muutoksen ja kasvun edellytys on – paradoksaalista kyllä – pysähtyminen: Ainoastaan pysähtyessään voi nähdä tarkasti. Pysähtyminen on aivan tavallisen tilan ja ajan ottamista jollekin asialle. Se voi tapahtua metsäkävelyllä, saunanlauteilla tai kahvikupposella jonkun kanssa.

Elämä laittoi polvilleen - tajusin olevani itse vastuussa muutoksesta

Muutos alkoi kun oli mahdotonta jatkaa entisellään.

Se kesäilta, kun tajuntaan iski kovaa. Radio Suomen juontaja Maria Jyrkäs aloitti oman vaakakapinansa lähes seitsemän vuotta sitten. Hyvää oloa etsiessä muuttui lopulta lähes koko elämä. Painon suhteen Maria on todella kapinallinen, sillä hän ei ole omistanut vaakaa enää kolmeen vuoteen. Kolumneissaan Maria käy läpi omaa onnistunutta elämänmuutostaan.

Asiantuntijat

Vaakakapinan liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen tietää, että vain matkan jatkaminen on tärkeintä

Personal trainer Timo Haikarainen tukenasi Vaakakapinassa.

"Aina voi vaikuttaa hyvinvointiinsa. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa. Joskus tulee hetkiä, jolloin mikään ei maistu ja sohva houkuttaa kuin keidas kuivalla aavikolla. Jos sinulle käy näin, se ei ole sinun syysi. Se on normaali ilmiö meillä kaikilla", vahvistaa personal trainer Timo Haikarainen. Tutustu Timoon!

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg: Itsekuri ja syyllistyminen eivät auta laihtumaan

Pysyvään muutokseen pääsee aidolla motivaatiolla.

Syöminen on yksi ihmisen luonnollisimmista perustarpeista. Siitä huolimatta se aiheuttaa isoja ongelmia yhä useamman elämässä. Suklaakakkupalan syömisestä syyllistytään ja pieleen menneestä laihdutuskuurista syytetään itsekurin puutetta. Pysyviä ja parempia elintapoja ei kuitenkaan saavuteta itsekurilla vaan kestävään muutokseen tarvitaan aito motivaatio ja joustava mieli.

Vaakakapina: Mistä kaikki alkoi? jenny ja läskimyytinmurtajat,vaakakapina

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina

 • Painoindeksi ei kerro miten oikeasti voit

  Painoindeksi ei ota huomioon ihmisten erilaisuutta.

  Painoindeksimittareita löytyy netin joka kulmasta. Mittareita, jotka määrittävät sinut laskukaavan perusteella joko normaali- tai ylipainoiseksi. Painoindeksi ei kuitenkaan ota huomioon ihmisten erilaisuutta.

 • Elämä laittoi polvilleen - tajusin olevani itse vastuussa muutoksesta

  Muutos alkoi kun oli mahdotonta jatkaa entisellään.

  Se kesäilta, kun tajuntaan iski kovaa. Radio Suomen juontaja Maria Jyrkäs aloitti oman vaakakapinansa lähes seitsemän vuotta sitten. Hyvää oloa etsiessä muuttui lopulta lähes koko elämä. Painon suhteen Maria on todella kapinallinen, sillä hän ei ole omistanut vaakaa enää kolmeen vuoteen. Kolumneissaan Maria käy läpi omaa onnistunutta elämänmuutostaan.

 • Kapinajohtaja Jenny Lehtinen: Rakastakaa kehoanne!

  Hyvinvointi ei ole vaa’an lukemassa, tietää Jenny Lehtinen.

  Hyvä elämä ja oma hyvinvointi ei ole vaa’an lukemassa tai mittanauhan senteissä, tietää Vaakakapinan etunenässä marssiva Jenny Lehtinen. Vaaka on hävitetty Lehtisen kotoa tarpeettomana ja nainen jatkaa kohti hyvinvointia omia polkujaan. Siihen Jenny kannustaa muitakin. Pakottamalla ja ylikuormittuneena ei synny mitään hyvää, sen sijaan rauhassa omaa kehoa kuuntelemalla ja itselle sopivilla tavoilla sitäkin enemmän – ajan kanssa.