Juuri nyt

Herkkujen kevät

Ruoka-Suomi 4

Ruoka-Suomi on 7-osainen sarja, jossa keittiö ei ole kilparata, vaikka ruokaa toki välillä laitetaan. Se kertoo ruoan, ruokailun ja ravinnon historiasta Suomessa. Juontajana Samae Koskinen.
torstai 26.3. klo 18.00

Ruokamatka Intiassa

Teemalta tuttu brittiläinen tv-kokki ja kalaruuan spesialisti Rick Stein kiertää Intiaa täydellisen curryn perässä.
lauantai 28.3. klo 17.00

Rick Steinin reseptejä Intiasta

Rick Steinin Intian-matkaan liittyvissä resepteissä on niin currya kuin jälkiruokaakin. Lisää reseptejä on englanniksi BBC:n sivuilla.

Julkaistu

Ruokaratsia 6

Ruokaratsia-sarjassa muun muassa etsitään Kievin kanan aitoa reseptiä Kievistä, kokeillaan maistuuko kallis suola paremmalta kuin tusinatavara ja todetaan, että on kebabeja ja kebabeja.
torstaisin 12.3.–7.5. klo 20.30

Paras ruokavalio 2

Jimmy Doherty ja Ruokaratsiasta tuttu Kate Quilton kiertävät maailmaa etsimässä terveellisintä ruokavaliota. 50 erilaista dieettiä pannaan järjestykseen parhaasta huonoimpaan.
torstai 19.3. ja 26.3. klo 21.00

Tohtori Ritva Seppänen esittelee ruoka-aineita ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972)

Syö oikein! 4

Voita, jäätelöä, sokeria, ravintopolitiikkaa. Teeman Elävän arkiston ensimmäisessä ruokapaketissa on ruokavalistusta 1940-luvulta 1970-luvulle.
katso Areenassa

Paperilautasin katettu pöytä ohjelmasta Keittiönurkka, 1968.

Ruokatarjoilu 1

Kätevä emäntä säästää vaivaa kattamalla kertakäyttöastioin! Lastenkutsuilla pöytään voi kattaa hammasharjat! Teeman Elävän arkiston toisessa ruokapaketissa opastetaan myös toimimaan oikein noutopöydässä.
katso Areenassa

Kuva lyhytelokuvasta Pesästä pöytään.

Ruokatuotanto 1

Teeman Elävän arkiston kolmannessa ruokapaketissa ylistetään munia, maitoa, voita, sokeria ja makkaraa sekä leivontataitoa ja ruokajakelua.
perjantai 27.3. klo 16.55

Vanamo ja Kolmonen Boman talossa vuonna 1979.

Pääsiäisruokia

Teeman Elävän arkiston neljännen ruokapaketin teemana on pääsiäinen. Vanamo ja Kolmonen näyttävät, miten munat värjätään ja lammaspata valmistetaan. Karjalaisnaiset valmistavat heille Bomban talossa paastopöydän.
tiistai 31.3. ja perjantai 3.4.

Teemalauantait

Hohtoa huoneessa 237 10

Kaikki käytävät vievät huoneeseen 237. Stanley Kubrickin Hohto on niitä elokuvia, joita voi katsoa vaikka kuinka monta kertaa ilman että sen salat lopullisesti aukeavat. Mutta moni on yrittänyt! Teemalauantaissa esitetään ensin Hohto, sitten Hohdon arvoituksia ja piilomerkityksiä hämmentävästi ja kiehtovasti (yli)tulkitseva dokumenttielokuva Huone 237.
Teemalauantai 28.3. klo 21.00–0.45

Sushit ja yakuzat

Teemalauantai matkaa Tokioon maailman parhaaksi nimettyyn pikkuruiseen sushibaariin. Hurmaava dokumenttielokuva Sushimestari Jiron unelma kertoo 85-vuotiaasta mestarista, tämän viisikymppisestä pojasta ja täydellisen sushin tavoittelusta. Illan fiktioelokuva on Seijun Suzukin tyylitelty, kulttiaseman saavuttanut yakuzaklassikko Tehtävänä murha, jossa juonen keskeisessä osassa on keitetty riisi.
Teemalauantain 21.3. dokumentti ja elokuva nyt Areenassa

Julkaistu

Teemalauantaiden kevät 2015 5

Kevään Teemalauantaiden aiheita ovat sushimestarit ja yakuzat, huoneen 237 hohtavat salaisuudet, foodiet ja ranskalaiset illalliset, Hayao Miyazakin, John Fordin ja Orson Wellesin maailmat, holokausti, amerikkalaiset perheet ja Hollywoodin roolittajat.
Lue lisää kevään teemailloista

Naapurini Totoro esitetään erikoispitkässä Miyazaki-illassa pääsiäislauantaina.

Julkaistu , päivitetty

Historia

Henrik VIII ja Anne Boleyn

Kuningas Henrik VIII:n ja Anne Boleynin kiihkeä suhde irrotti Englannin Euroopasta ja johti vuosisatoja kestäneisiin uskonsotiin. Mutta mikä Henrikin ja Annen vei yhteen ja mikä heidät erotti?
katso ohjelma Areenassa

Englanti Elisabet I:n aikaan 2

BBC:n kolmeosaisessa sarjassa professori Ian Mortimer vie aikamatkalle kuningatar Elisabet I:n Englantiin.
tiistaisin 10.3. alkaen klo 21.00

Arkistojen salat 1

Ranskalaissarjassa perehdytään 1900-luvun historiallisiin tapahtumiin lähilukemalla arkistofilmejä. Kuka on kuvassa, kuka ei? Miksi kamera oli suunnattu juuri tänne? Miksi Kekkonen istuu šaahin vieressä?
maanantai ja perjantai 22.5. asti

Musiikkidokumentit

Kevään rockdokumentit Teemalla 5

Teeman kevään rockdokumenteissa pääsevät ääneen muun muassa feministipunkkarit ja suomipunkit, Jukka Tolonen, Genesis, Jimi Hendrix ja Hugh Laurie sekä rockin klassikkolevyjen tekijöistä Simon & Garfunkel, The Doors, The Who ja Pink Floyd.

Sunnuntaisin kello 21, uusinnat perjantain myöhäisilloissa.

Julkaistu , päivitetty

Rockin klassikkolevyt: Simon & Garfunkel 2

Kertomus siitä, miten tehtiin yksi popmusiikin suurista klassikoista, Paul Simonin ja Art Garfunkelin viimeinen yhteinen albumi Bridge Over Troubled Water. Levy ilmestyi tammikuussa 1970. Hienojen musiikillisten muistojen lisäksi kerrotaan tarinaa ystävyydestä ja Amerikan suurten muutosten ajasta. Dokumenttielokuvan ohjasi Jennifer Lebeau.
Sunnuntai 22.3. klo 21.00 ja perjantai 27.3. klo 23.05

Julkaistu , päivitetty

Rockin klassikkolevyt: The Doors / L.A. Woman

Doorsin viimeiseksi jäänyt albumi L.A. Woman ilmestyi keväällä 1971, vain kolme kuukautta ennen laulusolisti Jim Morrisonin kuolemaa. Musiikillisesta paluustaan blues-juurille puhuvat yhtyeen jäljelle jääneet jäsenet Ray Manzarek (joka kuoli keväällä 2013), John Densmore ja Robby Krieger sekä tuottaja Bruce Botnick.
Sunnuntai 29.3. klo 21.00

Julkaistu

Yle Live

Stig & Kullankaivajat Ruisrockissa 2014

Stig & Kullankaivajat

R&b- ja kantrilaulajan keikka aurinkoisessa Ruisrockissa 2014. Ison livebändin säestyksellä kuultiin "Punavuoren R. Kellyltä" esim. hittibiisit Ryyppy ja Seksikkäin jäbä. Mukana Stigin haastattelu.
katso Areenassa

Erin

Erin

Ruisrockin Rantalava nautti poplaulajan lämpimästä keikasta heinäkuussa 2014. Taitava yhtye säesti Eriniä mm. hittikappaleissa Vanha nainen hunningolla ja Ei taida tietää tyttö. Ohjelmassa myös Erinin haastattelu.
lauantai 21.3. klo 16.00

Scandinavian Music Group Ruisrockissa 2014, kuvassa Pauliina ja Terhi Kokkonen

Scandinavian music group

Helsinkiläisbändin kuulas keikka Ruisrockin Rantalavalta heinäkuulta 2014. Aurinkoisena sunnuntaipäivänä kuultiin yhtyeen parhaat pop- ja folkbiisit kuten Ei paniikkia ja Vieläko soitan banjoa? Mukana bändin haastattelu.
sunnuntai 22.3. klo 22.15

Ruudolf ja Karri Koira Ruisrockissa 2014

Ruudolf ja Karri Koira

Kaksinkertainen rapin suomenmestari Ruudolf veti Ruissalon uimarannan täyteen hiphop-show'llaan Ruisrockissa heinäkuussa 2014. Lavalla myös Karri Koira, Musta Barbaari, Aksim ja Prinssi Jusuf.
sunnuntai 29.3. klo 22.00

RSO Teemalla

Mikhail Petrenko ja Babi Jar 4

Basso Mikhail Petrenko on Šostakovitšin Babi Jar -sinfonian solisti. Kuorona Polyteknikkojen kuoro. Konsertissa kuullaan myös Richard Straussin toisen maailmansodan muistoteos Metamorfooseja. Hannu Lintu johtaa.
perjantai 27.3. klo 19.00

Soile Isokoski, Sibelius ja Minna Leinonen

Minna Leinosen Scatterings saa kantaesityksensä keskiviikkona, Teemalla se nähdään torstaina. Colin Matthews on sovittanut Ylen tilauksesta Sibeliuksen lauluja orkesterille. Soile Isokoski laulaa. Lisäksi Wilhelm Stenhammarin toinen sinfonia. Hannu Lintu johtaa.
torstai 16.4. klo 19.00

Tiede

Paras ruokavalio 2

Jimmy Doherty ja Ruokaratsiasta tuttu Kate Quilton kiertävät maailmaa etsimässä terveellisintä ruokavaliota. 50 erilaista dieettiä pannaan järjestykseen parhaasta huonoimpaan.
torstai 19.3. ja 26.3. klo 21.00

Kino Suomi

Kino Suomi selvittää kevään ajan suomalaista rikosta 1

Helmikuussa alkaa Kino Suomen ainutlaatuinen kotimaisten rikoselokuvien sarja, joka jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Suomalaiset rikoselokuvat kertovat useammin seksuaali- ja intohimorikoksista kuin huolella suunnitelluista ryöstöistä tai murhista. Tunteet käyvät kuumina ja kuohahtaessaan tuottavat karua jälkeä. Toisinaan myös epätoivo ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.

Julkaistu , päivitetty
Sammakoitten sukua Mika Kaurismäen elokuvasta Klaani.

26.3. Kino Suomi: Klaani – tarina Sammakoitten suvusta 2

Mika Kaurismäen elokuvassa suomalainen rikos laajenee yksilöteosta koko suvun elinkeinoksi. Sammakoitten suvun jäsenet ovat tottuneet elättämään itsensä kyseenalaisesti ja elelemään muutenkin järjestäytyneen yhteiskunnan kääntöpuolella.

Eeva Litmanen ja Paavo Pentikäinen Taavi Kassilan Petoksen päärooleissa.

2.4. Kino Suomi: Petos 1

Suomen suurin postiryöstö ja sitä seurannut vankilapako olivat aikansa mediatapauksia 1950-luvulla. Elokuvassa ryöstäjää ja vankikarkuria esittää Paavo Pentikäinen.

Julkaistu , päivitetty
Markku Toikka on Kaurismäen Rikoksen ja rangaistuksen Raskolnikov eli Rahikainen.

9.4. Kino Suomi: Rikos ja rangaistus

Nuori teurastaja tappaa ilman erityistä syytä vanhan liikemiehen. Poliisi haistaa syyllisen, mutta todisteita ei ole. Aki Kaurismäen varhaistyössä rikos saa täyttymyksensä vasta rangaistuksen myötä.

Julkaistu , päivitetty
 Ismo Kallio ja Anita Sohlberg Yrjö Nortan elokuvassa Kolmas laukaus (1959).

16.4. Kino Suomi: Kolmas laukaus

Komisario Susikoski joutuu lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta! Elokuvan edellinen televisioesitys oli vuonna 1970.

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Teeman kevään elokuvat 15

Kevään elokuvissa muun muassa suomalaisia rikostarinoita, b-länkkäreitä, Oscar-voittajia, Luis Buñuel -viikonloppu, George Clooney, Sergei Paradžanov, John Ford, Hayao Miyazaki, kulttielokuvia tien päällä, italialaista neorealismia, ranskalaista animaatiota...

Julkaistu , päivitetty
Kuva elokuvasta Repo Man

Repo Man

Kulttielokuva punkkarista, joka löytää kutsumuksensa autojen takavarikoijana ja törmää sitten vuoden 1964 Chevy Malibun takakontista löytyvään salaliittoon.
torstai 26.3. klo 21.45

Lihakaupassa jonotetaan elokuvassa Delicatessen

Delicatessen – Herkuttelijoiden yö

Palkittu, fantastisen villi musta komedia suurkatastrofin jälkeisestä Ranskasta, missä kerrostalon huoltomiehistä on kovaakin kysyntää moneen makuun.
perjantai 27.3. klo 21.00

Perjantain Kino

George Clooney elokuvassa Michael Clayton (taustalla Austin Williams)

George Clooney perjantain Kinossa

Tiivis oikeustrilleri, Coen-veljesten musta komedia sekä näyttelijän oma esikoiselokuva tv-uutisten legendasta. Kolme George Clooneyn elokuvaa perjantaisin 3.–17.4.

Julkaistu
George Clooney elokuvassa Michael Clayton

Michael Clayton

George Clooney esittää newyorkilaista asianajotoimiston "fikseriä", joka löytää itsensä hengenvaarasta. Miehen kannoilla ovat niin pelivelkojen perijät kuin kemikaalijätin rikosten peittelijät.

Julkaistu , päivitetty
Brad Pitt ja Frances McDormand elokuvassa Burn After Reading

Burn After Reading

Coen-veljesten musta komedia kertoo CIA:n agentin muistelmista ja kahdesta sivullisesta, jotka sekaantuvat kansainväliseen vakoiluun.

Julkaistu , päivitetty
George Clooney ja David Strathairn elokuvassa Hyvää yötä ja onnea

Hyvää yötä ja onnea

George Clooneyn palkittu esikoisohjaus on tosipohjainen tarina 50-luvun legendaarisen tv-uutismiehen ja kommunisteja jahdanneen senaattorin julkisesta kaksintaistelusta.

Julkaistu

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino kevät 2015

Suomen ainoa virallinen lyhytelokuvan ohjelmapaikka Teemalla tarjoaa keväällä lyhytelokuvan ja dokumenttielokuvan ensiesityksiä sekä ajankohtaan sopivia uusintoja. Uusi Kino Teemalla maanantaisin noin klo 23.30.

Julkaistu , päivitetty

30.3. Pyramidi

Mikko Myllylahden lyhytelokuvassa verkostomarkkinointibisnes, aikapankki ja pätkätyöt joutuvat törmäyskurssille porilaisen nuoren miehen kanssa.

Julkaistu , päivitetty

6.4. Haluan asua täällä

Dokumenttielokuva tunisialaisen kyläkaupan elämästä ja ihmisistä.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

24.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatuotanto 1

Ennen television yleistymistä 1950-luvulla ja 1960-luvun alkupuolella yritykset ja yhteisöt teettivät paljon lyhytelokuvia, joissa valistettiin katsojia oman toiminnan ja tuotteiden erinomaisuudesta. Arkisto-ohjelmissa ylistetään munia, maitoa, voita, sokeria ja makkaraa sekä leivontataitoa ja ruokajakelua.

Julkaistu , päivitetty
keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen pesevät hampaitaan aterian jälkeen.

17.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatarjoilu 1

Ovatko kutsut emännälle ilo vai rasite? Mitä lastenkutsuilla tarjotaan? Kuinka seisovasta pöydästä syödään? Kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyy vastaus illan arkisto-ohjelmista.

Julkaistu , päivitetty
Jauhelihapihviä-säilykepurkkeja. Ohjelmasta Kuinka Helsinki ruokitaan.

24.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatuotanto 1

Ennen television yleistymistä 1950-luvulla ja 1960-luvun alkupuolella yritykset ja yhteisöt teettivät paljon lyhytelokuvia, joissa valistettiin katsojia oman toiminnan ja tuotteiden erinomaisuudesta. Arkisto-ohjelmissa ylistetään munia, maitoa, voita, sokeria ja makkaraa sekä leivontataitoa ja ruokajakelua.

Julkaistu , päivitetty
Vanamo ja Kolmonen Boman talossa vuonna 1979.

31.3. Teeman Elävä arkisto: Pääsiäisruokia

Televisiokokit Vanamo ja Kolmonen näyttävät, miten munat värjätään ja lammaspata valmistetaan. Karjalaisnaiset valmistavat heille Bomban talossa pääsiäisperinteeseen kuuluvan paastopöydän.

Julkaistu , päivitetty
Säveltäjä Aulis Sallinen vuonna 1960.

7.4. Teeman Elävä arkisto: Aulis Sallinen

Realistisista oopperoistaan tunnettu Aulis Sallinen avaa kahdessa arkisto-ohjelmassa sävellystyön salaisuuksia. Ohjelmien myötä Teema onnittelee 80-vuotiasta mestaria.

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa