Teemalauantai

Teemalauantait palaavat romanimusiikin tahdissa 7


Alkusyksyn Teemalauantait tarjoavat komeita elokuvan historialle omistettuja teemailtoja lapsista sotaan, zombeista suuriin eurooppalaisiin klassikkoihin. Mukana myös mustalaiskaravaaneja ja moderneja kulkureita sekä Elvis.

Teemalauantait palaavat ruutuun 30.8. kello 21.

30.8. Mustalaisiks' syntyneet

Karavaani kulkee! Teemalauantait palaavat ruutuun romanimusiikin tahdissa, Sound Tracker -sarjaa kompaten. Illan avaa Romanien tie, upeaa musiikkia pursuava dokumenttielokuva neljästä maasta tulevien romanimuusikoiden Gypsy Caravan -kiertueesta. Sen jälkeen nähdään pitkästä aikaa 1970-luvun suurmenestys, dramaattinen musiikkielokuva Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen.
lauantai 30.8. klo 21.00-24.15

6.9. Teemalauantai: Elvis, liekehtivä tähti

Syyskuu avataan Elvis Presleyn seurassa. Don Siegelin ohjaama Flaming Star eli Puoliverinen on Presleyn parhaana pidetty elokuva, vakava western uudisraivaajaperheestä, joka joutuu valkoisten ja kiowa-intaanien välisten kahnausten keskelle. Sen jälkeen nähdään Elvis kiertueella, dokumenttielokuva 15 kaupunkiin ulottuneelta konserttikiertueelta vuonna 1972.
lauantai 6.9. klo 21.00-23.55.

Sami Yaffa – Sound Tracker

Musiikkidokumentit

David Bowien viisi vuotta

Dokumentti rockin kameleontin pitkän uran viidestä keskeisestä vuodesta, jotka liittyvät mm. Ziggy Stardustiin, Thin White Dukeen sekä levyihin Heroes ja Let's Dance. Mukana runsaasti tuoreita haastatteluja ja upeaa musiikkia. sunnuntai 31.8. klo 21.

Kraftwerk: Pop Art

Boing boom tschak! Kertomus kokeellista elektronista musiikkia soittaneiden saksalaiserakoiden tiestä maailmanmaineeseen. Mukana arkistojen aarteita, haastatteluja, ja uutta livemateriaalia Tate Modernin konserteista. Dokumentin Suomen-ensi-ilta. sunnuntai 7.9. kello 21.

Kysy Mark Cousinsilta

Elokuvaguru Mark Cousins vastaa sinun kysymyksiisi!

Nyt sinulla on mahdollisuus kysyä mitä vain elokuvaan liittyvää! Maailmankuulu filmihullu Mark Cousins saapuu Suomeen syyskuun alussa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin vieraaksi ja on luvannut vastata katsojien kysymyksiin Yle Teeman nettihaastattelussa. Mitä juuri sinä haluaisit kysyä Cousinsilta?

Tulevia elokuvia

Kuva dokumentista Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan)

30.8. Mustalaisiks' syntyneet

Karavaani kulkee! Teemalauantait palaavat ruutuun romanimusiikin tahdissa, Sound Tracker -sarjaa kompaten. Illan avaa Romanien tie, upeaa musiikkia pursuava dokumenttielokuva neljästä maasta tulevien romanimuusikoiden Gypsy Caravan -kiertueesta. Sen jälkeen nähdään pitkästä aikaa 1970-luvun suurmenestys, dramaattinen musiikkielokuva Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen.
lauantai 30.8. klo 21.00-24.15

Mae West elokuvassa Vaarallinen kaunotar.

Vaarallinen kaunotar

Aikansa suurimman seksisymbolin Mae Westin tunnetuimpiin kuuluva komedia niin rikollisia kuin pelastusarmeijalaisia pyörittelevästä laulajasta.
sunnuntai 31.8. klo 18.00

Louis Hayward ja Jane Wyman elokuvassa Talo joen rannalla

Talo joen rannalla

Tyylitellyssä jännärissä mielenvikainen kirjailija yrittää salata tekemänsä murhan hyväuskoisen veljensä avulla.
maanantai 1.9. klo 21.50

Kuva Semih Kaplanoglun trilogiasta, Maito. Yle kuvapalvelu.

Hunaja

Turkkilaisen Semih Kaplanoglun trilogian päätösosassa pieni Yusuf ja hänen perheensä elävät luonnon antimista. Isän katoaminen muuttaa kaiken.
keskiviikko 4.9. klo 22.00

Uusi Kino

Uusi Kino palaa syksyksi

Rakkautta ja hämmennystä. Animaatiota. Viettelijöitä. Pyyhekumeja. Yllättäviä tapahtumia. Lyhytelokuvan helmiä.
maanantaisin 1.9. alkaen klo 23 jälkeen

Helsingin kesä

Maria Björklundin Helsingin kesä on kokeellinen animaatiomuotokuva kesäisestä kaupungista - sen ihmisistä, eläimistä, tapahtumista, sää- ja mielentiloista. Ohjaaja on dokumentoinut Helsingin elämää animoimalla ulkona puistoissa, toreilla ja rannoilla yhden kokonaisen kesän ajan ja koostanut saadusta materiaalista elokuvan.
maanantai 1.9. klo 23.10

Sielunsieppaaja

PV Lehtisen elokuva kertoo sielunsa kadottaneesta miehestä. Keskeisenä henkilönä on afrikkalainen mies (Wilson Kirwa), jonka suonissa virtaa maasaisoturin veri.
maanantai 1.9. klo 23.20

Kino Suomi

Kino Suomen kauhusyksy 2

Verta, suolenpätkiä ja piinaavaa painajaista – Kino Suomen syyskauden alkuun on koottu kotimaisen kauhuelokuvan harvinainen kimara.
torstaisin 4.9. alkaen klo noin 22

Kuutamosonaatti ja Transvestjan tarinoita

Kino Suomen syyskuun kotimaisten kauhuelokvuien sarjan aloittaa Olli Soinion tuplapaketti: Kyyrölän hullusta perheestä kertova Kuutamosonaatti saa lisäelokuvakseen ohjaajan opinnäytetyönä syntyneen kauhuparodian Transvestjan tarinoita vuodelta 1975.
torstai 4.9. klo 22.20 alkaen

Kadunlakaisijat ja Nälkä

Olli Soinion Kuutamosonaatti oli siitä harvinainen suomalainen kauhurymistely, että se sai jopa ajan hengen mukaisen kakkososan: Kadunlakaisijoissa Kyyrölän hirviöveljekset horjuttavat kaupunkilaisten perusturvaa. Lisäkuvana nähdään Auli Mantilan hätkähdyttävä opinnäytetyö Nälkä vuodelta 1992.
torstai 11.9. klo 22.00 alkaen

Teeman Elävä arkisto

Esko Roine 70 vuotta

Näyttelijä, ohjaaja, teatterinjohtaja Esko Roine syntyi 70 vuotta sitten, 5. syyskuuta 1944. Syntymäpäivän kunniaksi hähdään sketsiohjelma Kootut ympyrät vuodelta 1968 ja 1970-luvun klassikon, Merirosvoradion, ensimmäinen jakso. Tuoreessa haastattelussa synttärisankaria jututtaa Mrko Gustafsson.
tiistai 2.9. ja perjantai 5.9.

Irakere esiintyy vuonna 1976.

Maailmanmusiikkia Kuubasta

Afrojazzia ja kuubalaisia tanssirytmejä yhdistelevä Irakere vieraili Suomessa vuonna 1976. Tv-taltioinnissa muusikoita haastattelee suomalaisen maailmanmusiikin edelläkävijä Sakari Kukko. 1970-luvulla meillä kävi keikalla muitakin kuubalaismuusikoita: lauluntekijä Martin Rojas vieraili tv-studiossa nuoren Omara Portuondon kanssa.
tiistai 9.9. ja perjantai 12.9.

Värttinä-yhtye esiintyy 1990

Maailmanmusiikkia Suomesta

Saamelaiset ja karjalaiset rytmit nostivat Suomen maailmanmusiikin kartalle 1990-luvun alussa. Värttinä hallitsi maailmanmusiikin soittolistoja Euroopassa ja Angelin Tytöillä riitti vientiä. Molemmista yhtyeistä tehtiin tv-ohjelmat uran alkutaipaleella.
tiistai 16.9. ja perjantai 19.9.

Säveltäjä, muusikko lasse Mårtenson kotonaan 1965.

Lasse Mårtenson

Jazzpianisti Lars Mårtensonista tuli vuosikymmenten saatossa monipuolinen esiintyjä, viihdyttäjä ja säveltäjä, jonka suomenruotsalainen ääntämys ärsytti ja lumosi iskelmäyleisöä 1960-luvulla. Tänä syksynä muusikko Mårtenson täyttää 80 vuotta. Juhlaohjelmina nähdään Lasse ja Kristiina, jossa hän esiintyy suosikkilaulaja Kristina Hautalan kanssa vuonna 1968, sekä Linnanmäen arkipäivää vuodelta 1974.
tiistai 23.9. ja perjantai 26.9.

Kirjailija Antti Tuuri, 1979.

Antti Tuuri 70 vuotta

Seitsemänkymmentä vuotta sitten Kauhavalla syntyi Tuurin taloon poika, josta kasvoi maineikas kirjailija ja Etelä-Pohjanmaan kuvaaja. Antti Tuurin juhlavuoden kunniaksi uusitaan minkkitarhurin perheen mullistuksesta kertova Arvet-näytelmä vuodelta 1987 sekä Viikon kertoja -ohjelma vuodelta 1982.
tiistai 30.9. ja perjantai 3.10.

Yle Live

Yle Live: Pepe & Saimaa

Pikauusintana nähdään Pepe & Saimaan 70-lukuhenkinen konsertti kuvattuna Ruisrockin Rantalavalla heinäkuussa 2014. Lavalla Pepe Willbergin lisäksi jättimäinen bändi ja iso kuoro.
lauantai 30.8. klo 14.50 ja sunnuntai 31.8. klo 19.00

Klassinen musiikki

Hannu Lintu ja RSO avaavat syyskauden Teemalla

RSO:n syyskauden avauskonsertissa solistina on ruotsalainen huippusopraano Nina Stemme, joka laulaa loppukohtauksen oopperasta Salome. Lisäksi ohjelmassa on Sibeliuksen viides sinfonia sekä Matthew Whittallin orkesteriteoksen The Architecture of Happiness kantaesitys.
torstai 4.9. klo 19.00

Tiede

Elämää metsässä

Jimmy Doherty on Teemalta tuttu brittiläinen maanviljelijä ja tiedeohjelmien toimittaja. Uudessa sarjassa hän muuttaa asumaan varsinaiseen unelmataloon: kahden mahtavan tammen varassa lepäävään puumajaan.
torstaisin 7.–28.8. klo 21.00

Ikkunoita avaruuteen 2

Nykyaikainen avaruustutkimus avaa näkymiä vieraisiin maailmoihin, oman planeettamme ulkopuolelle. Sarjan kolmas kausi uusitaan elokuussa kahden osan paketteina.
maanantaisin 11.–25.8. klo 16.55

Ruokaratsia

Keittiömestari, tv-kokki Matt Tebbutt, panimomestarit James Watt ja Martin Dickie sekä ruokatoimittaja Kate Quilton kiertävät maailman ympäri kyselemässä kauppiailta, viljelijöiltä, insinööreiltä ja teknikoilta asioita, joita tavallinen kuluttaja ei tiedäkään.
torstaisin 7.8. alkaen klo 20

Historia

Valkoiset orjat

Vuosien 1500 ja 1830 välillä muslimimerirosvot vangitsivat miljoona eurooppalaista merimiestä ja matkustavaista Välimerellä ja Atlantilla. Kolmeosaisessa sarjassa kerrotaan heidän tarinoitaan.
keskiviikkoisin 20.8. alkaen klo 20.00

Historia: Maailman erikoisimmat aseet 10

Rakettireppusotilaita, supertykkejä ja salakuuntelukissa - maailmanhistoria tuntee useita eriskummallisia tai jopa järjettömiä aseita. BBC:n kuusiosainen dokumenttisarja valottaa liittoutuneiden ja Natsi-Saksan kekseliästä arsenaalia, täsmäpommien maailmaa ja kylmän sodan agenttikalustoa.
tiistaisin 5.8. alkaen klo 21

Kulttuuri

Muinaisen Egyptin taideaarteet

Taidekriitikko Alastair Sooke opastaa visuaalisesti upeassa sarjassa muinaisen Egyptin vuosituhantiseen taiteeseen, joka on muutakin kuin kultaa, kirjavia arkkuja ja pyramideja.
tiistaisin 2.9. alkaen klo 20.00

Simon Reeve Intian valtamerellä 2

Matkamies Simon Reeve kiertää taas maapalloa. Teemalla on aiemmin nähty sarjat, joissa Reeve matkusti päiväntasaajalla sekä kauriin ja kravun kääntöpiireillä. Nyt toimittaja suuntaa Intian valtamerelle ja sen kauniisiin ja kaukaisiin kohteisiin. Reeve kohtaa matkallaan niin saastumisen ja köyhyyden kuin huiman luonnon moninaisuuden ja kauneuden. Kuusiosainen dokumenttisarja nähdään Teemalla keskiviikkoisin 30.7. alkaen.
keskiviikkoisin 30.7. - 3.9.

Teeman ohjelmat Areenassa

Eurooppalaisia draamasarjoja

Terence Hill sarjassa Isä Matteon tutkimuksia (Don Matteo)

Isä Matteon tutkimuksia

Tarkkanäköinen mutta lempeä Isä Matteo tutkii rikoksia yhdessä karabinieerien kanssa Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin klo 19.00

Imanol Arias sarjassa Francon jälkeen - Alcántaran perhe (Cuentame como pasó)

Francon jälkeen – Alcántaran perhe

Alcántaran perheen elämää seurataan Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan uusintoina neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin noin klo 17.30

Isabel Ordaz, Juan Cuesta ja Marta Puig Llorenç sarjassa Naapureina Madridissa (Aqui no hay quien viva)

Naapureina Madridissa

Oletko espanjalaissarjojen ystävä? Naapureina Madridissa -sarjan tapahtumapaikkana oleva kolmikerroksinen talo ei ole mikään rauhan tyyssija – itse asiassa se on kaukana siitä.
Vain Areenassa