Mykkää valoa 28.7.-1.8.

Mykkää valoa

Mykkä valo -kokonaisuuden kaikki teokset nähdään nyt ensimmäistä kertaa sarjana. Mykkä valo -projektissa Yleisradio tilasi viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen 1920-luvun kotimaiseen mykkäelokuvaan. Hanke on yksi Suomen musiikkihistorian mittavimmista yksittäisistä sävellystilauksista. Se synnytti uutta musiikkia ja samalla uusia, vanhaan materiaaliin pohjautuvia teoksia.
Teemalla 28.7.-1.8.

Mykkää valoa 1920-luvun Suomesta

YLE tilasi viideltä säveltäjältä uuden musiikin viiteen 1920-luvun kotimaiseen mykkäelokuvaan. Dokumentti seuraa Harri Vuoren sävellystyötä Ollin oppivuosiin ja kertoo, millaista oli elokuvaelämä 1920-luvulla. Koulutusrahasto KOURA palkitsi mykkäelokuvien sävellyshankkeen erikoispalkinnolla vuonna 2013.
maanantai 28.07. klo 20.00

Mykkä valo: Rakkauden kaikkivalta

Rakkauden kaikkivalta on Konrad Tallrothin vuonna 1922 ohjaama kotimainen mykkäelokuva. Sen herättää henkiin 91 vuotta ensi-iltansa jälkeen Lotta Wennäkosken Radion sinfoniaorkesterille säveltämä uusi musiikki.
maanantai 28.07. klo 20.40

Mykkä valo: Tukkijoella

Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva, jonka herättää vuonna 2013 henkiin säveltäjä Kimmo Hakolan RSO:lle säveltämä uusi musiikki.
tiistai 29.7. klo 20.00

Mykkä valo: Ollin oppivuodet

Teuvo Puron vuonna 1920 ohjaama mykkäelokuva, johon säveltäjä Harri Vuori on säveltänyt uuden musiikin. Yleisradio tilasi viideltä maineikkaalta suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin 1920-luvun kotimaisen mykkäelokuvan valioihin. Ollin oppivuodet on Mykkä valo -sävellystilaushankkeen ensimmäinen elokuva.
keskiviikko 30.7. klo 20.00

Mykkä valo: Noidan kirot

Teuvo Puron vuonna 1927 ohjaama mykkä melodraama saa uuden hengen Tapio Tuomelan uuden musiikin kautta, esittäjänä RSO.
torstai 31.7. klo 20.00

Mykkä valo: Elämän maantiellä

Yrjö Hjelt on tehnyt uuden musiikin vuonna 1927 valmistuneeseen mykkäelokuvaan Elämän maantiellä. Radion sinfoniaorkesteri esitti musiikin Musiikkitalossa 28.10.2011 kapellimestarinaan Ralf Kircher ja solistinaan Iiro Rantala, joka soitti pianoimprovisaation.
perjantai 1.8. klo 20.00

Oopperaviikko 21.-24.7.

Upeita esityksiä Oopperajuhlilta

Aulis Sallisen säveltämistä oopperoista nähdään maanantaina suorana lähetyksenä Savonlinnan oopperajuhlilta kriitikoiden ylistämä Kullervo. Keskiviikkona on vuorossa Olli Kortekankaan Isän tyttö vuodelta 2007. Viikko päättyy torstaina Kerimäen kirkkoon ja hienoon Mozartin Requiemiin.
Teemalla nähdyt ohjelmat vielä Areenassa

Kesäkino lauantai-iltaisin

Teemalauantai lomailee

Vaikka Teemalauantai on kahden kuukauden mittaisella kesätauolla elokuvanystävien ei tarvitse huolestua. Teemalla vietetään kahdeksan elokuvailtaa naisten seurassa, kun Kesäkino pyörähtää käyntiin. Kesäkino avautuu lauantaina 5.7. kello 21

Kesäkino 2014 3

Teemalla kolmatta kertaa avautuvan kotimaisen Kesäkinon teemana on suomalainen nainen valkokankaalla: neitoperhot, punatukat, lotat, iris rukat, kassialmat, reginat, emännät, siskot, äidit ja tyttäret. Kahdeksan lauantai-illan elokuvakimarat on koottu erilaisten naishahmojen ja aihepiirien ympärille, uutta ja vanhaa yhdistellen. Iltojen teemoja ovat muun muassa työ, rakkaus, sota, perhe, nauru ja viina.
lauantai 5.7.–23.8. klo 21

Kesäkino 26.7.

Kesäkino: Olet mennyt minun vereeni 2

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Illan teemana 26.7. on nainen ja alkoholi. Elokuvat ovat Olet mennyt minun vereeni, Lasileuka ja Viiva vinita. Illan aluksi haastatellaan elokuvatutkija Anu Koivusta.
lauantai 26.7 klo 21.00.

Lasileuka elokuvan perhe: Kuvassa vasemmalla Leea Klemola(Gunni), Tiina Puntala(Emma), Emilia Sinisalo(Marianne). Yle kuvapalvelu.

Kesäkino: Lasileuka

Kello 22.45 esitettävän Zaida Bergrothin Lasileuan pääosissa nähdään Leea Klemola ja Emilia Sinisalo. Nelisenkymmentä minuuttia kestävä Lasileuka on kertomus yksinhuoltajaäidistä, joka on alkoholisti ja jonka kaksi tytärtä joutuvat selviämään arjesta omin neuvoin.
lauantai 26.7 klo 22.49

Viiva vinita: Irma Junnilainen

Kesäkino: Viiva vinita

Illan teemana 26.7. on nainen ja alkoholi. Viiva vinita -elokuvassa tavallinen suomalainen nainen käy alkoholin voimalla tajunnanvirtana läpi elämäntarinaansa.
lauantai 26.7 klo 23.29

Teeman Elävä arkisto

Marja Korhonen in memoriam

Näyttelijä Marja Korhonen kuoli 18. kesäkuuta 2014. Hänet muistetaan paitsi persoonallisena elokuvanäyttelijänä, myös terävänä komediennena näyttämöiltä ja televisiosta. Näyttelemisen ohella Korhonen loi uran teatteri-ilmaisun opettajana, joka korosti improvisaation, heittäytymisen ja ryhmätyön merkitystä. Henkilökuva Kaks Marjaa on vuodelta 1972, klassikko-ohjelma Ilkamat vuodelta 1970.
tiistai 29.7. ja perjantai 1.8.

Tove Jansson

Tove Jansson

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Harvinaisessa vuoden 1970 arkisto-ohjelmassa hän rupattelee rentoutuneesti ateljeessaan lähimpien ystäviensä kanssa – ja piirtää pari Muumiakin sivussa. Samasta ateljeesta alkaa myös 1980-luvun ohjelma Tove ja meri, jossa nähtiin ensi kerran Toven ja Tuulikki Pietilän omia kaitafilmitallenteita.
tiistai 5.8. ja perjantai 8.8.

Rea Mauranen (Maria) nojaa Leena Uotilan (Fridan) rintaan peloissaan puutalon portaikossa.

Tove Janssonin näytelmä vahvoista naisista

Tove Jansson oli monipuolinen kuvataiteilija ja kirjailija, vaikka Muumien pyylevä varjo usein lankeaakin hänen muun tuotantonsa ylle. Janssonin aikuisnovelleista dramatisoitu näytelmä Päärooli kertoo kitkerän raadollisesti ja hauskasti kahden naisen valtakamppailusta yksinäisellä saarella. Rooleissa loistavat Leena Uotila ja Rea Mauranen.
tiistai 12.8. ja perjantai 15.8.

Yleisradion ATK-keskus. Huoltoteknikko Nordlund työssä Yleisradion ATK-keskuksessa Kesäkadulla. GE 415-16 on keskisuuri tietokone.

19.8. Kun ATK tunkeutui kaikkialle

Sähköaivot eli tietokoneet tulivat osaksi monien suomalaisten työelämää hiljalleen jo 1960-luvun aikana, lähinnä valtionhallinnossa, korkeakouluissa ja suuryrityksissä. Automaattinen tietojen käsittely oli uusinta uutta laskennan ja kirjanpidon saralla, ja vuoden 1972 opetusohjelmasarjassa Kaikkialla ATK valistetaan koko kansaa ja hälvennetään tietokoneisiin liittyviä ennakkoluuloja.
tiistai 19.8. ja perjantai 22.8.

Ase jonka päälle on vedetty punainen kieltosymboli

26.8. Teeman Elävä arkisto: Aseistakieltäytyjät

Siviilipalvelus ja aseeton palvelus ovat laissa säädettyjä vaihtoehtoja aseelliselle varusmiespalvelukselle. Jos asevelvollinen kieltäytyy kaikenlaisesta palveluksesta, hänet tuomitaan totaalikieltäytyjänä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Arkisto-ohjelmissa tarkastellaan menneiden vuosikymmenten asenteita asevelvollisuutta, pasifismia ja aseistakieltäytymistä kohtaan.
tiistai 26.8. ja perjantai 29.8.

Naiset

Amerikan vaikuttajanaisia 3

PBS:n kolmeosainen dokumentti kertoo Amerikan historian laajimmasta yhteiskunnallisesta mullistuksesta: kun naiset nousivat vaatimaan heille kuuluvaa osuutta poliittisesta vallasta, taloudellisista mahdollisuuksista ja henkilökohtaisesta vapaudesta.
Teemalla nähty dokumenttisarja vielä Areenassa

Naisen heinäkuu Radio 1:ssä

Yle Radio 1 on jo vuodesta 2005 valinnut heinäkuuksi yhden teeman, jota käsitellään kautta ohjelmiston eri näkökulmista. Tänä vuonna teemana on nainen. Heinäkuun aikana on tulossa on yli 170 naisaiheista ohjelmaa.
Lue lisää yle.fi/radio1

Irti neitsyydestä

Vuosikymmeniä seksuaalisen vallankumouksen jälkeen neitsyyden käsite hämmentää yhä nuoria amerikkalaisnaisia. Dokumentaristi Therese Shechter valottaa keskustelua neitsyydestä.
Teemalla nähty dokumentti vielä Areenassa

Naisia taiteen historiassa 2

Professori Amanda Vickery esittelee persoonalliseen tyyliin naisia taiteen maailmassa. Sarjan kolmessa jaksossa perehdytään renessanssiaikaan, 1700-lukuun ja 1900-luvun alkuun.
Teemalla nähty dokumentti vielä Areenassa

Elokuvat

Teeman kesän elokuvat 2014 2

Lauantaisin Kesäkino, sunnuntaisin ja torstaisin klassikoita, maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin uusia ja vanhoja helmiä. Kesän ajan Teema esittää elokuvia melkein joka päivä. Tutustu Teeman koko kesän elokuvaohjelmistoon!

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Janet Leigh elokuvassa Psyko.

Psyko

Alfred Hitchcockin ehkä kuuluisin ohjaustyö, kauhuelokuvan genren mullistanut klassikko syrjäisessä motellissa yöpyvästä naisesta.
perjantaina 25.7. klo 21.00

Joki jolta ei ole paluuta.

Joki, jolta ei ole paluuta

Marilyn Monroe ja Robert Mitchum kohtaavat Kanadan Kalliovuorille sijoittuvassa, kuohuvassa Villin lännen jokiseikkailussa.
sunnuntai 27.7. klo 18.00

Jules (Frédéric Andréi) elokuvassa Diiva.

Diiva 5

Tyylitelty trilleri pariisilaisesta postikuriirista, joka nauhoittaa salaa oopperadiivan esityksen mutta sotkeutuu sitten paljon vakavampiin rikoksiin murhamiesten jahtaamana. Uusinta perjantailta 18.7.
maanantai 28.7. klo 22.05

Yle muistaa Tove Janssonia

Yle juhlistaa Tove Jansssonia

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Yle juhlistaa Tove Jansssonin juhlavuotta lähettämällä nipun erikoisohjelmia. Ohjelmia Tovesta lähetetään koko kesän ajan, mutta juhlinta huipentuu syntymäpäiväviikolla elokuun alussa.

Klassinen musiikki

Concertgebouwn juhlakonsertti 3

Hollannin 125-vuotias Kuninkaallinen Concertgebouw -orkesteri juhli vuonna 2013 suurkonsertissa, tahtipuikossa Mariss Jansons. Tähtisolisteina viulisti Janine Jansen, baritoni Thomas Hampson ja pianisti Lang Lang.
lauantai 26.7 klo 19.00

Musiikkidokumentit

Metal Evolution: raskaan rockin tarina 1

Raskaan sarjan toiveuusinta! Metal Evolution on perusteellinen, näkemyksellinen dokumenttisarja metallimusiikin esihistoriasta, synnystä, kehityksestä ja alalajeista. "This goes to eleven." Jaksot uusitaan perjantain myöhäisillassa.
sunnuntaisin 15.6.–24.8. klo 21.

Paluu 80-luvulle

Hauska, nostalginen, perusteellinen ja puistattavakin syväsukellus 1980-luvun moniin musiikki-ilmiöihin. Kuusiosaisessa sarjassa edetään postpunkista rave-partyihin – gootteja ja aerobicia unohtamatta.
sunnuntain myöhäisilloissa 6.7.–10.8.

Kun rytmi oli laki 1

Sheffield oli 1980-luvulla Britannian vasemmistopolitiikan keskus. Myös monet muusikot lähtivät barrikadeille. 1980-luvun puolivälissä nuoret muusikot löysivät kuitenkin oman tapansa kapinoida: he eivät edes yrittäneet etsiä töitä vaan nauttivat vapaudesta ja mahdollisuudesta ilmaista itseään haluamallaan tavalla – musiikilla.
perjantait 18.7. ja 25.7. klo 20

Yle Live

Yle Live: Peter Gabriel - So Live 2

Vuonna 1986 julkaistun menestysalbumin, So juhlakiertueen konsertti kuvattiin lokakuussa 2013 Lontoossa. Gabrielin mukana lavalla on alkuperäinen 80-luvun virtuoosimuusikoiden kokoonpano.
sunnuntai 27.7 klo 21.45

Flow Festival / Jussi Hellsten.

Yle Live: Flow Festival 2013 ja 2014

Yle Teema lähettää tunnelmia Flow-festivaaleilta. Ensin parhaat palat vuoden 2013 festareilta sunnuntaina 3.8. ja tuoreet tunnelmat tämän vuoden tapahtumasta sunnuntaina 10.8.
sunnuntait 3.8 ja 10.8.

Pet Shop Boys konsertissa Lontoon O2-areenalla 2009

Yle Live: Pet Shop Boys 2009

Syntsapopin pioneerit ja legendat Neil Tennant ja Chris Lowe olivat upeassa vedossa Pandemonium-kiertueellaan Lontoon O2-areenalla.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Suojele minua!

Suojele minua!

Vuosina 2010 ja 2011 Teeman Suojele minua! -sarjassa yritettiin pelastaa kansan rakastamaa mutta enemmän tai vähemmän unohdettua ja laiminlyötyä rakennusperintöä. Pelastuivatko kohteet? Purettiinko? Sarja uusitaan Teemalla kesällä 2014.
tiistaisin klo 16.55

Tiede

5 kulmaa kosmologiaan 6

Tähtitieteen professori Esko Valtaoja isännöi keskusteluohjelmaa luonnontieteestä ja maailmankuvasta Yle Teemalla maanantai-iltapäivisin 7.7. alkaen.
maanantaisin klo 16.45

Historia

Suursodan päiväkirjat 7

Historiasarja Suursodan päiväkirjat kertoo ensimmäisestä maailmansodasta neljäntoista ihmisen näkökulmasta. Pääosassa eivät ole kenraalit ja valtionpäämiehet vaan tavalliset sotilaat ja kotirouvat, lapset ja sairaanhoitajat.
keskiviikkoiltapäivisin

Dokumentit

Tähtien tarina: Hannes Häyrinen

Tähtien Tarina -sarjassa Peter von Bagh tarkentaa katseensa kussakin osassa lähikuvaetäisyydelle yhteen merkittävään suomalaiseen elokuvapersoonaan. Ensimmäisenä äänessä on Hannes Häyrinen, vanha vihainen mies.
perjantai-iltapäivisin 25.7.2014 alkaen

USA:n 1930-luvun pölymyrskyt

Amerikkalaisen dokumentaristin Ken Burnsin neliosainen sarja kertoo 1930-luvusta, jolloin sadetta ei tullut ja 40 miljoonaa hehtaaria Oklahoman, Teksasin, Kansasin, Coloradon ja Uuden Meksikon peltoja peittyi pölyyn ja heinäsirkkalaumoihin.
perjantaisin 11.7. alkaen klo 19

Simon Reeve Intian valtamerellä

Matkamies Simon Reeve kiertää taas maapalloa. Teemalla on aiemmin nähty sarjat, joissa Reeve matkusti päiväntasaajalla sekä kauriin ja kravun kääntöpiireillä. Nyt toimittaja suuntaa Intian valtamerelle ja sen kauniisiin ja kaukaisiin kohteisiin. Reeve kohtaa matkallaan niin saastumisen ja köyhyyden kuin huiman luonnon moninaisuuden ja kauneuden. Kuusiosainen dokumenttisarja nähdään Teemalla keskiviikkoisin 30.7. alkaen.
keskiviikkoisin 30.7. - 3.9.

Teeman ohjelmat Areenassa

Eurooppalaisia draamasarjoja

Terence Hill sarjassa Isä Matteon tutkimuksia (Don Matteo)

Isä Matteon tutkimuksia

Tarkkanäköinen mutta lempeä Isä Matteo tutkii rikoksia yhdessä karabinieerien kanssa Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin klo 19.00

Imanol Arias sarjassa Francon jälkeen - Alcántaran perhe (Cuentame como pasó)

Francon jälkeen – Alcántaran perhe

Alcántaran perheen elämää seurataan Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan uusintoina neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin noin klo 17.30

Isabel Ordaz, Juan Cuesta ja Marta Puig Llorenç sarjassa Naapureina Madridissa (Aqui no hay quien viva)

Naapureina Madridissa

Oletko espanjalaissarjojen ystävä? Naapureina Madridissa -sarjan tapahtumapaikkana oleva kolmikerroksinen talo ei ole mikään rauhan tyyssija – itse asiassa se on kaukana siitä.
Vain Areenassa

Italialaissarjan uusi kausi 16.7.

Isä Matteon tutkimuksia 3

Kepeän komediallisessa jännityssarjassa ikuisen auringon Italiassa sydämellinen mutta teräväkatseinen kirkonmies Isä Matteo jatkaa laumansa johtamista sekä rikostutkimuksiaan koko kesän ajan. Maanantaista torstaihin klo 19.00.

Sarjan uudet jaksot (9. tuotantokausi) alkavat 16.7.