Juuri nyt! Teeman elokuvafestivaali 26.-30.11.

Katseeseen kätketty, ohjaus Juan José Campanella.

Katseeseen kätketty

Argentiinalainen Oscar-voittaja on tyylikäs murhamysteeri ja monessa aikatasossa liikkuva rakkaustarina.
perjantai 28.11. klo 18.00

Blue Valentine, ohjaus Derek Cianfrance.

Blue Valentine

Riipaiseva kertomus yhdestä avioliitosta sattuman järjestämästä ensikohtaamisesta kihelmöiviin rakastumisen hetkiin ja sitä hitaasti seuraavaan rakkauden hiipumiseen. Pääosissa Ryan Gosling ja Michelle Williams.
perjantai 28.11. klo 20.10

Hullu Pierrot, ohjaus Jean-Luc Godard.

Hullu Pierrot

"Elokuva on taistelukenttä; rakkautta, vihaa, toimintaa, väkivaltaa, kuolemaa. Yhdellä sanalla tunnetta." Jean-Luc Godardin elokuvassa Hullu Pierrot on kohtaus, jossa ohjaaja Samuel Fuller kertoo mitä elokuva on. Voiko Hullua Pierrot'takaan paremmin kuvailla?
perjantai 28.11. klo 22.05

Lumikki, ohjaus Pablo Berger.

Lumikki

Upeasti tyylitelty versio Grimmin veljesten sadusta. Hurjan draaman ympäristönä ovat nyt 1920-luvun Andalusian härkätaisteluareenat. Musiikin Pablo Bergerin muuten mykkään elokuvaan sävelsi Alfonso Vilallonga. Tv-ensi-ilta.
lauantai 28.11. klo 16.00

Viisi päivää elokuvan juhlaa

Parasta uutta elokuvaa ja restauroituja klassikkoja, hohtavaa kauhua ja tarttuvaa filmihulluutta, mykkää filmiä ja musiikkielokuvaa, kääpiöitä ja kolmipyöriä sekä monenlaisia tarinoita rakkaudesta. Yhdellä sanalla: tunnetta.

Festivaalin tapahtumasivu. Kuvaa ja ääntä, puhetta ja sanoja: kaikki tieto Teeman elokuvafestivaalista yhdessä paikassa.

Festivaalipuhetta

Hohdokasta puhetta elävistä kuvista: Teeman elokuvafestivaalilla elokuvista intoilevat tekijät, tulkit ja näkijät Elokuvan tarinan ohjaajasta Mark Cousinsista Hohto-elokuvan superfaneihin.

Julkaistu , päivitetty

Foo fighters – Sonic Highways

Foo Fighters – Sonic Highways 14

Sonic Highways on Dave Grohlin ja Foo Fightersin kahdeksanosainen tutkimusmatka amerikkalaiseen musiikkiin. Dokumenttisarja esitetään Teemalla aivan tuoreeltaan, vain kaksi päivää maailman ensiesityksen jälkeen. Chicagosta, Washington D.C:stä, Nashvillestä, Austinista ja Los Angelesista matka jatkuu New Orleansiin. Jakso uusitaan 5.12.

sunnuntaisin klo 21, pikauusinnat perjantain myöhäisilloissa

Foo Fighters ei tehnyt New Orleansissa jazzia

Sonic Highways -sarjan kuudes pysäkki on jazzin sydänmailla New Orleansissa, jossa Foo Fighters nauhoitti In The Clear -kappaleen. Bändin basisti Nate Mendel kertoo yle.fi/musiikille, millaisia jazz-mausteita kaupungista tarttui mukaan.

Julkaistu , päivitetty

Arkkitehtuuri ja kaupunki

Arkkitehtuuri ja kaupunki

Arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu ovat teemana lokakuun lopulta alkaen. Lisää arkkitehtuurikokonaisuudesta Yle Kulttuurin sivuilla.

Kaupunki uusiksi 8

Kymmenen nuorta arkkitehtiä päätti lähteä kaupunkisuunnittelun ristiretkelle. Vastassa heillä ovat harmaat betoniseinät, tyhjyyttä huokuvat aukiot, parkkipaikkojen täyttämät kaupunkitilat ja ympäristön yleinen ankeus.
alkaen maanantaina 20.10. klo 21.00

Rakennusten salattu elämä 3

Rakennettu ympäristö vaikuttaa hyvinvointiimme. Voiko vaikutusta mitata? Kolmeosaisessa sarjassa arkkitehtuurikriitikko Tom Dyckhoff tutkii kokeellisesti, miten ihmisen terveyteen vaikuttavat tyypillinen nykypäivän koti, työpaikka tai julkinen rakennus.
alkaen torstaina 23.10. klo 21.00

Tekijänä

How to Make It in America?

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Lotta Nieminen on toteuttanut unelmansa ja onnistunut lähes mahdottomassa tehtävässä; luonut menestyvän uran New Yorkissa. Mutta miten?
maanantai 24.11. klo 20.00 ja perjantai 28.11. klo 17.00

Kansallisteatteri: Luolasto

Luolasto

Laura Ruohosen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on villi kertomus maasta, joka aikoo haudata ydinjätteensä ja sitten unohtaa koko asian. Se kattaa huikean ajanjakson ihmisen alkukodista kauas tulevaisuuteen.
Teemalla nähty näytelmä vielä Areenassa

Onkalo – säteilevä hauta 2

Michael Madsenin ohjaama dokumenttielokuva on matka ajassa sekä ryhmäkuva pioneereista, jotka suunnittelevat aikakapselia ikuisuuteen ja miettivät kuinka välittää tulevaisuuden ihmisille viesti tappavasta haudasta.
Teemalla nähty elokuva vielä Areenassa

Iskelmä-Suomi

Iskelmä-Suomi: Mä joka päivä töitä teen

Iskelmää on aina tehty ylpeän ammattilaisen etiikalla. Viihdyttäminen on työn, ei taiteen tekoa. Alan miesten ja naisten veri on aina punnittu tien päällä, koska siellä on soittajan leipä, pieninä murusina.

perjantaina 5.12. klo 20.00

Teemalauantait

Loppuvuoden lauantai-illoissa nuorisojengejä, kulkureita ja pokerinaamoja 8

Loppusyksyn Teemalauantait tarjoavat elokuvan historialle omistettuja komeita teemailtoja, tähtien täyttämiä jengikuvauksia, kulkureita ja pokerinaamoja. Lauantai-iltojen tähtiä ovat muun muassa Mickey Rourke, Matt Dillon, Tom Cruise, Charles Chaplin ja Steve McQueen.

Teemalauantait alkavat kello 21.00

Teemalauantai suurkaupungeissa

Onko suurkaupunki ihmiskunnan suurenmoisin vai kauhistuttavin luomus? Ehkäpä sekä että. Urbaani lauantai-ilta vietetään pohtien kaupunkien tulevaisuutta ja juhlien yhtä niistä. 8.11. Teemalauantain upeat dokumenttielokuvat ovat Gary Hustwitin Urbaania! ja Julien Templen Lontoo, uusi Babylon.

Dokumentit yhä katsottavissa Areenassa

Elokuvan tarinan syksy

Elokuvan tarina 4

Toiveuusintana dokumentaristi Mark Cousinsin 15-osainen, persoonallinen tutkimusretki 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, joka kattaa noin tuhat elokuvaa 1800-luvulta nykypäivään asti.
keskiviikkoisin 10.9.–18.12. klo 21, uusinnat sunnuntain myöhäisillassa

Kino Klassikko seuraa Elokuvan tarinaa 5

Kino Klassikko esittää syksyn ajan elokuvia, jotka liittyvät Mark Cousinsin sarjaan Elokuvan tarina. Elokuvan tarinan jaksot nähdään keskiviikkoisin kello 21 ja niihin liittyvät elokuvat aina seuraavana sunnuntaina kello 18. Myös moni Teemalauantai liittyy Cousinsin sarjaan.

Musiikkidokumentit

Foo Fighters – Sonic Highways 14

Sonic Highways on Dave Grohlin ja Foo Fightersin kahdeksanosainen tutkimusmatka amerikkalaiseen musiikkiin. Dokumenttisarja esitetään Teemalla aivan tuoreeltaan, vain kaksi päivää maailman ensiesityksen jälkeen. Chicagosta, Washington D.C:stä, Nashvillestä, Austinista ja Los Angelesista matka jatkuu New Orleansiin. Jakso uusitaan 5.12.

sunnuntaisin klo 21, pikauusinnat perjantain myöhäisilloissa

Greenwich Village ja muutoksen musiikki

Dokumenttielokuva New Yorkin Greenwich Villagen legendaarisista musiikintekijöistä, jotka antoivat 1960-luvulla äänen kokonaiselle muutosta vaatineelle sukupolvelle. Muistelemassa muun muassa Judy Collins, Tom Paxton, Pete Seeger, Kris Kristofferson, Arlo Guthrie, Richie Havens, John Sebastian, Buffy St. Marie ja Carly Simon.

Teemalla nähty musiikkidokumentti vielä Areenassa

Klassinen musiikki

RSO & Hannu Lintu & Olli Mustonen

Radion sinfoniaorkesterin konsertin 21.11. johtaa Hannu Lintu ja solistina on pianisti Olli Mustonen. Konsertin ohjelmassa on Claude Debussyn La Mer, Segei Prokofjevin pianokonsertto nro 3 ja Edgar Varèsen Amériques
Teemalla esitetty konsertti vielä Areenassa

RSO Musiikkitalossa

Santtu-Matias Rouvalin johtama konsertti laulumusiikin ystäville. Teoksia Richard Straussin oopperoista Salome ja Ruusuritari, Jukka Tiensuun Voice Verser ja Glièren konsertto koloratuurisopraanolle ja orkesterille. Solistina sopraano Anu Komsi.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Sami Yaffa – Sound Tracker

Tulevia elokuvia

Teeman syksyn elokuvat 2014

Teeman syksyssä on tarjolla elokuvia moneen makuun. Mukaan mahtuu uuden elokuvan parhaimmistoa, kulttikamaa ja kaivattuja klassikoita sekä tietysti Teeman oma elokuvafestivaali 26.-30.11.

Julkaistu , päivitetty

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino

Rakkautta ja hämmennystä. Animaatiota. Viettelijöitä. Pyyhekumeja. Yllättäviä tapahtumia. Lyhytelokuvan helmiä. Maanantaisin klo 23 jälkeen ja uusinnat lauantaisin illan viimeisenä.

Hit the road

Rullaavan komedian päähenkilö tekee fantastisen rakkauden opintomatkan Intiaan.

Julkaistu , päivitetty

Milk 1

On hiljainen ilta pikkukaupungissa. Elämän tyhjyyden voi täyttää vain maito.

Julkaistu , päivitetty

Kino Suomi

Kino Suomessa Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran juhlasyksy 5

Suomen maineikkaimmat uuden elokuvan ohjaajat, Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta, aloittivat leffauransa yhdessä kesäisellä komedialla Yö vai päivä vuonna 1962. Tänä vuonna molempien ohjaajien syntymästä on kulunut 80 vuotta, ja Kino Suomi kunnioittaa heitä omalla elokuvasarjalla.

20.11. Ulvova mylläri

Komedia rakkaudennälkäänsä ulvahtelevan mylläri Gunnar Huttusen ja maatauskoerhoneuvoja Sanelma Käyrämön lemmen kivikkoisesta tiestä.
Teemalla nähty elokuva on katsottavissa Yle Areenassa

4.12. Kino Suomi: Pedon merkki

Pedon merkki on Jaakko Pakkasvirran pasifistinen sotaelokuva. Se kertoo kolmen kulttuuripiireistä tulevan kaveruksen kohtaloista jatkosodan aikana. Miesten kohtaloitten ja tuntojen kautta kuvataan sodan mielettömyyttä.
torstai 4.12. klo 21.55

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

25.11. Teeman Elävä arkisto: Rauhanliike 2

Pentti Linkola arveli pasifismin kuolevan ihmisrakkauden myötä 1970-luvun alussa, mutta 1980-luvun massiiviset rauhanmarssit puhuivat toista kieltä.
tiistaina 25.11. klo 21.55 ja perjantaina 28.11. klo 15.50

Mielenosoittajia, lapsia ja naisia kokoontuneena Helsingin Hakaniementorilla. Kyltti, jossa iskulause "Rauha ei tapa elämää" ja rauhanmerkki. Mielenosoitus rauhan puolesta.

25.11. Teeman Elävä arkisto: Rauhanliike 2

Pentti Linkola arveli pasifismin kuolevan ihmisrakkauden myötä 1970-luvun alussa, mutta 1980-luvun massiiviset rauhanmarssit puhuivat toista kieltä.

Julkaistu , päivitetty
Lenita Airisto ja Niilo Tarvajärvi Palapeli-ohjelmassa 1962.

9.12. Teeman Elävä arkisto: Niilo Tarvajärvi 100v

Legendaarisen radio- ja televisiotoimittaja Niilo Tarvajärven syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Leppoisasta tyylistään ja hulluista tempauksistaan tuttu Tarva pääsee vauhtiin juhlaohjelmassa, jossa toisena juontajana nähdään Lenita Airisto.

Julkaistu , päivitetty
Laulaja Arja Saijonmaa ohjelmassa Huomenta sydämeni.

2.12. Teeman Elävä arkisto: Arja Saijonmaa

Viihdetaiteilija Arja Saijonmaa syntyi 70 vuotta sitten. Esiintymisen hän aloitti parikymppisenä, ja kolmikymppisenä hän nousi musiikin kansainvälistymisen symboliksi Suomessa. Kreikka, Ranska, Latinalainen Amerikka soivat hänen kantaaottavissa lauluissaan suomeksi ja ruotsiksi.

Julkaistu , päivitetty
Selvänäkijä Aino Kassinen ohjelmasta Aikamme uskomuksia.

16.12. Elävä arkisto hämärän rajamailla

Liftari katoaa auton takapenkiltä kolkkona syysiltana. Ufot valvovat tekemisiämme. Koko kansakunnan arvostama ennustajaeukko Aino Kassinen pohtii maailman tilaa ja henkiolentoja.

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Gran Hotel 79

Espanjan vastine Downton Abbeylle, Gran Hotel on valheita ja viettelyksiä tulviva uusi, monesti palkittu 42-osainen epookkidraamasarja, joka sijoittuu vuoteen 1905.
maanantaista keskiviikkoon klo 19.00

Historia ja tiede

Brittikoti 1950-luvulla 2

1950-luvulla mustavalkoinen Britannia sai uuden, nuoren kuningattaren ja uudet Technicolor-värit. Neliosainen sarja kertoo elintason noususta ja tekniikan kehityksestä brittiläisen arjen kautta.
maanantaisin 10.11. alkaen klo 18.00

Atlantic convoy /Bruce Bennett, Virginia Field, John Beal.

Hollywood toisessa maailmansodassa

Hollywoodin suuret studiot osallistuivat sotaponnistuksiin laajalla rintamalla: osa tähdistä lähti asepalvelukseen ja osa kauppasi sotaobligaatioita. Millaisia elokuvia sota-aikana Hollywoodissa tehtiin?
tiistai 25.11. klo 20.00

Caroline Kennedy ja John F. Kennedy veneilemässä Hyannis Portissa

John F. Kennedy1

Neliosainen dokumentti tarkastelee tuorein silmin erästä Yhdysvaltain rakastetuimmista presidenteistä, josta murhaajan luoti teki myyttisen hahmon.
tiistaisin klo 21.00

Kulttuuri

Rokokoon aika 6

Waldemar Januszczakin kolmiosaisen sarjan aiheena ovat 1700-luvun taiteen keskeiset voimanlähteet: matkailu, nautinnonhalu ja hulluus.

Julkaistu , päivitetty

Taiteen maantiede 4

Taidehistorijoitsija Andrew Graham-Dixon kulkee taidehistoriallista matkaa neljässä eri valtiossa. BBC:n tuottamassa Taiteen maantiede -sarjassa tutustutaan Yhdysvaltoihin, Saksaan, Venäjään ja Alankomaihin, kuhunkin kolmessa tunnin mittaisessa osassa.

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa