Teemalauantait

Do the Right Thing! Hiphopia ja kuumia päiviä 1

Do the Right Thing & Dave Chappelle's Block Party

Kesän avaa kaksi kuumaa kulttielokuvaa New Yorkin Brooklynistä: Spike Leen suuri läpimurto Do the Right Thing – kuuma päivä ja Michel Gondryn musiikkielokuva Dave Chappelle’s Block Party. Fight the Power!
Teemalauantai 30.5. klo 21.00–0.35

Julkaistu , päivitetty

Lepakkomies ja Monsterimies 1

Batman-elokuva vuodelta 1966 & dokumenttielokuva Lordista.

Teeman supersankariviikon päättää Batman-elokuva vuodelta 1966, pääosissa ne ainoat oikeat Lepakkomies ja Ihmepoika eli Adam West ja Burt Ward. Mukana myös Kissanainen, Jokeri, Pingviini ja Arvuuttaja. Tästä ei camp eikä retro parane! Lisäksi tosielämän naamiosankarista Mr. Lordista kertova dokumenttielokuva Monsterimies.
Teemalauantai 6.6. klo 21.00–0.05

Julkaistu

Ikuisesti tuoreita elokuvia, esittelijöinä Aki Kaurismäki ja Peter von Bagh

Howard Hawks, Muhammad Ali, Aki Kaurismäki, Peter von Bagh..

Lauantai-iltaa vietetään Sodankylän elokuvajuhlien hengessä, klassikkojen ja viisaan elokuvapuheen parissa. Illan kolme elokuvaa ovat Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet, Humphrey Jenningsin Englannin sävel ja William Kleinin Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Hawksin klassikon esittelee Aki Kaurismäki, dokumenttielokuvat esittelee Peter von Bagh taltioinneissa vuodelta 2010.
Teemalauantai 13.6. klo 21.20–1.45

Julkaistu

Supersankariviikko

Supersankariviikko 1.–7.6.

Pyhä barrakuda! – Supersankarit valtaavat Teeman. Kesän ensimmäinen teemaviikko on omistettu supersankareille. Maanantaina 1.6. alkaa Batman! – alkuperäinen Lepakkomies 60-luvulta. Tahallisen camp-henkisen tv-sarjan kaikkien aikojen ensimmäinen tuotantokausi lähetetään päivittäin klo 20. Viikon aikana nähdään myös kolmiosainen dokumenttisarja supersankareista, israelilainen dokumentti sankaruudesta ja viikko huipentuu Teemalauantain alkuperäiseen Batman-elokuvaan.

Julkaistu , päivitetty

Sodankylän elokuvajuhlat

Sodankylä-viikko 8.–14.6.

Teema ylpeänä esittää ensimmäistä kertaa suorana televisiossa Sodankylän kuuluisan aamukeskustelun. Festivaaliviikolla myös ikuisesti tuoreita ja elämää suurempia elokuvia sekä kuvia Sodankylän menneiltä vuosilta.

Julkaistu , päivitetty

SAFA-palkinto Teemalle

Uusi kaupunki -työpajan tarroja Sipoossa.

SAFA-palkinto Teemalle

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto myönnetään tänä vuonna Yle Teemalle syksyn 2014 urbaanin arkkitehtuurin kokonaisuudesta. "Teeman arkkitehtuurikokonaisuus oli monipuolinen ja laaja, sen ote ennakkoluuloton, rohkea ja asiantuntevuuden ohella leikitteleväkin", SAFA perustelee palkintoa. Syksyllä nähty Kaupunki uusiksi -sarja on edelleen katsottavana Areenassa, ja muita kokonaisuuteen kuuluneita ohjelmia uusitaan vielä kesän aikana.

Julkaistu
Uusi Kaupunki -kollektiiviin kuuluvat mm. arkkitehdit (ylärivissä) Erica Österlund, Auvo Lindroos, Willem Anne van Bolderen, Heikki Riitahuhta, (alarivissä) Aleksi Niemeläinen ja Jussi Vuori.

Kaupunki uusiksi

Suomalaiset kaupungit myllerretään uusiksi, kun nuorten arkkitehtien suunnitteluklinikka kiertää maata. Uusi kaupunki -kollektiivin arkkitehdit iskevät kuuteen kaupunkiin. Kolme tiimiä saa kukin kaupungissa sijaitsevan kohteen, jota tulee esimerkiksi elävöittää tai ottaa uudiskäyttöön. Suunnittelu tapahtuu avoimissa työpajoissa, ja kohteita kehitellään kaupunkilaisten toiveiden pohjalta.
koko sarja Areenassa

Julkaistu
Picture Shows: Rooftop Unite D'Habitation, Marseilles

Urbaania arkkitehtuuria

Arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu olivat teemana lokakuun 2014 lopulta alkaen.

Julkaistu

Musiikkidokumentit

Am I Black Enough for You 3

Soul-laulaja Billy Paulin tarina.

Matka soulmusiikin juurille Philadelphiaan. Dokumenttielokuvan päähenkilö on soul-laulaja Billy Paul, jonka elämän ja uran kautta avautuu näkymiä rasismiin, mustien kansalaisoikeustaisteluun, mustan taiteilijan osaan sekä soulin ja afroamerikkalaisuuden historiaan.
Sunnuntai 24.5. klo 21.00 ja perjantai 29.5. klo 23.25

Julkaistu , päivitetty

Gypsy Caravan – Romanien tie 1

Romanimusiikin Buena Vista Social Club!

Romanimusiikin Buena Vista Social Club: värikäs musiikkielokuva neljästä maasta tulevien romanimuusikkojen kiertueesta Pohjois-Amerikassa. Mukana romanimusiikin supertähti Esma Redžepova, intialaisen Bachu Khanin yhtye Maharaja, romanialaiset Fanfare Ciocarlia ja Taraf de Haïdouks sekä Antonio el Pipan flamencoryhmä.
Sunnuntai 31.5. klo 21.00 ja perjantai 5.6. klo 22.50

Julkaistu

Kraftwerk: Pop Art

Elektronista musiikkia soittaneiden erakoiden tie maineeseen

Boing boom tschak! Kertomus kokeellista elektronista musiikkia soittaneiden saksalaiserakoiden tiestä maailmanmaineeseen. Mukana arkistojen aarteita, haastatteluja ja livemateriaalia Lontoon Tate Modernin konserteista. Kraftwerkin jälkeen iltaa jatkaa Avaruusromua-ohjelman juhlalähetys: 25 vuotta radiossa, kerran televisiossa!
Sunnuntai 7.6. klo 21.05

Julkaistu , päivitetty

Kulttuurimatkoja

Kauniit ihmiset 2

Sarja kauneudesta ja tyylistä eri puolilla maailmaa.

Françoise Spiekermeier on antropologi ja valokuvaaja, jonka alaa ovat kauneus ja tyyli. Ranskalaissarjassa hän esittelee perinteisiä ja moderneja kauneuskäsityksiä eri puolilla maailmaa.
torstai 21.5. klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

Historia

Napoleon 3

Uusi sarja kumoaa käsityksiä sotilaasta ja suurmiehestä.

Vuonna 2015 on tullut kuluneeksi 200 vuotta Waterloon taistelusta, jossa Napoleon kärsi lopullisen tappionsa. BBC:n kolmeosainen sarja kertoo tarunomaisesta sotilaasta ja Ranskan ensimmäisestä keisarista.
tiistaisin 12.5. alkaen klo 21.00

Julkaistu , päivitetty

Mies, joka pelasti Louvren

Jacques Jaujard evakuoi tuhansia taideteoksia sodan jaloista

Toisen maailmansodan alkuhetkillä Louvren museon johtaja Jacques Jaujard toteutti uskomattoman, salaisen operaation, jossa Louvren taideaarteet piilotettiin natseilta. Miten operaatio oikein toteutettiin?
torstai 21.5. klo 17.00

Julkaistu

Himmlerin kanteleensoittaja

Yrjö von Grönhagen etsi arjalaisuutta Karjalasta.

Suomalaisopiskelija törmää Heinrich Himmleriin keväällä 1935 ja saa tehtävän matkata Karjalaan ja todistaa arjalaisesta rodusta runonlaulun, kanteleen ja kansanparannuksen taitojen avulla.
sunnuntai 24.5. klo 10.00

Julkaistu

Tiede

Apinoiden saari

Apinat ovat rakentaneet yhteiskunnan asumattomalle saarelle.

Vuonna 1938 siirrettiin Intiasta 500 apinaa asumattomalle Karibianmeren saarelle. Millaisen sosiaalisen yhteisön apinat ovat saarelleen luoneet, ja kuinka tutkijat peilaavat koetta ihmiskunnan kehityshistoriaan?
torstai 21.5. klo 21.00

Julkaistu

Uhkana puutiaiset 2

Borrelioosi yleistyy maailmalla, tutkijat kiistelevät.

Puutiaisten levittämä borrelioosi aiheuttaa kasvohermohalvauksia, lihaskipuja ja aivokalvontulehduksia. Tauti leviää maailmalla hälyttävää vauhtia, sen toteaminen ei kuitenkaan ole helppoa.
torstai 28.5. klo 21.00

Julkaistu

Ruoka-Suomen kuvakisa ratkennut

Ruoka-Suomen kuvakisa on ratkennut

Ruokakuva ilman (ruoka)annosta. Kääk

Ruoka-Suomen kuvakisaan oli määritelty ilkeänhankala rajaus, kun kysymys oli ruokakuvakisasta: ruokakuva jossa ei saa olla valmista annosta! Yle Kulttuurin ja Yle Teeman kilpailuun lähetettiin tunnisteella #ruokasuomi 161 oivaltavaa ja hienoa kuvaa. Parhaat on nyt valittu.

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Saari 6

Tositapahtumiin perustuva draama spitaalisten saaresta.

Kreikassa suurmenestyksen saavuttanut, brittiläisen Victoria Hislopin bestselleriin perustuva 26-osainen draamasarja Saari kertoo kreikkalaisen yhteisön tragediasta ja vuosikymmeniä sitten haudattujen salaisuuksien voimasta.
maanantaista keskiviikkoon 25.5. alkaen klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

Kino Suomi

21.5. Kino Suomi: Da Capo 4

Honkasalon ja Lehdon suurelokuva viulun ihmelapsesta.

Viulua soittavan ihmelapsen ankara koulutus ja kapina ovat aiheina Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon suurelokuvassa, joka haki inspiraationsa viulisti Heimo Haiton omalaatuisesta elämästä.

Julkaistu , päivitetty

28.5. Kino Suomi: Kotimainen avantgarde 5

60-luvun underground ja avantgarde elää lyhäreissä!

Kino Suomen kevään päättää katsaus suomalaisen kokeellisen elokuvan historiaan. Avantgardistisia lyhytelokuvia illan 60-lukukoosteeseen ovat tehneet muun muassa Risto Jarva, Eino Ruutsalo, Erkki Kurenniemi, Timo Aarniala, Pirjo Honkasalo ja M.A. Numminen.

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Teeman kevään elokuvat 31

Kevään niminä mm. John Ford, George Clooney, neorealismi...

Kevään elokuvissa muun muassa suomalaisia rikostarinoita, b-länkkäreitä, Oscar-voittajia, Luis Buñuel -viikonloppu, George Clooney, Sergei Paradžanov, John Ford, Hayao Miyazaki, kulttielokuvia tien päällä, italialaista neorealismia, ranskalaista animaatiota...

Julkaistu , päivitetty

Teeman kesän elokuvat 2015 20

Elokuvia Teemalla melkein joka ilta.

Teema esittää elokuvia kesällä lähes joka päivä. Teemalauantain ollessa kesätauolla lauantaisin nähdään mm. ranskalaisia rikoselokuvia. Sodankylän festivaaliviikko on omistettu ohjaajavieraiden elokuville sekä Peter von Baghin elämää suuremmille. Kino Klassikossa nähdään mm. Buster Keatonia. Perjantain Kinon loppukesän ohjaaja on Pedro Almodóvar.

Julkaistu , päivitetty
Kooste kotimaisista kokeellisista elokuvista, Teeman Kino Suomi 28.5.2015.

28.5. Kino Suomi: Kotimainen avantgarde 5

60-luvun underground ja avantgarde elää lyhäreissä!

Kino Suomen kevään päättää katsaus suomalaisen kokeellisen elokuvan historiaan. Avantgardistisia lyhytelokuvia illan 60-lukukoosteeseen ovat tehneet muun muassa Risto Jarva, Eino Ruutsalo, Erkki Kurenniemi, Timo Aarniala, Pirjo Honkasalo ja M.A. Numminen.

Julkaistu , päivitetty
Adrien Brody elokuvassa Pianisti

Pianisti 1

Roman Polanskin ohjaama pianistin tosi selviytymistarina.

Roman Polanskin Cannes- ja Oscar-palkittu elokuva puolanjuutalaisen säveltäjän ja pianistin Władysław Szpilmanin selviytymisestä toisen maailmansodan kauhuista ja vainoista.

Julkaistu , päivitetty
Radio Raheem elokuvasta Do the right thing

Teemalauantai: Kuumia päiviä Brooklynissä 1

Do the Right Thing & Dave Chappelle's Block Party

Kesän avaa kaksi kulttikuvaa New Yorkin Brooklynistä: Spike Leen suuri läpimurto Do the Right Thing – kuuma päivä ja Michel Gondryn musiikkielokuva Dave Chappelle’s Block Party.
lauantai 30.5. klo 21.00–0.35

Julkaistu , päivitetty

Sodankylän elokuvajuhlat

Sodankylän elokuvajuhlat Teemalla 8.–14.6.

Elokuvia ja keskustelua elokuvista Peter von Baghin hengessä

Sodankylän elokuvajuhlia vietetään ensimmäistä kertaa ilman Peter von Baghia, joten sekä festivaali että Teeman Sodankylä-viikko ovat samalla myös von Baghin muistotapahtumia. Viikon huipennus Teemalla on lauantai, jolloin nähdään ensimmäistä kertaa suorana televisiossa Sodankylän kuuluisa aamukeskustelu, jossa kansainvälisenä vieraana tänä vuonna on Mike Leigh.

Julkaistu , päivitetty

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino kevät 2015

Suomen ainoa virallinen lyhytelokuvan ohjelmapaikka Teemalla tarjoaa keväällä lyhytelokuvan ja dokumenttielokuvan ensiesityksiä sekä ajankohtaan sopivia uusintoja. Uusi Kino Teemalla maanantaisin noin klo 23.30.

Julkaistu , päivitetty
nuori nainen istuu sängyllä

18.5. Unohdan tämän päivän

Vähäeleinen dokumenttielokuva hetkestä, jonka toivoisi unohtavansa.

Julkaistu , päivitetty
dokumentin henkilö työkopissaan

18.5. Koppielämää

Ison kaupungin kaduilla on erilaisten koppien salainen maailma. Pietarilaisen Mikhail Zheleznikovin dokumenttielokuva kuvaa kopeissa työskenteleviä ihmisiä töissään päivästä toiseen.

Julkaistu , päivitetty
Animaation lapsipäätähti ravintolapöydässä

25.5. Las Palmas

Euroturistin huono käytös tuhoaa lomabaarin rauhan.

Euroturistin huono käytös tuhoaa eksoottisen lomabaarin hiljaisuuden. Turisti näyttää olevan alaikäinen ja muut marionettinukkeja!

Julkaistu , päivitetty
Elokuvan näyttelijät istuvat lentokoneessa

25.5. Tervetuloa ja ..osanottomme!

Hilpeä lyhytelokuva Venäjän juutalaisten muutosta Israeliin vuonna 1991. 12-vuotias Misha dokumentoi perheen koomista ja värikästä matkaa kotivideokameralla.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

1960-luvun missit 1

Arkistokoosteessa kaikki 60-luvun MIss Suomet!

Miss Suomi-kilpailut olivat koko kansan huvia 1960-luvulla. Missejä ihailtiin ja heistä puhuttiin. Arkistokoosteessa esitellään kaikki 60-luvun Miss Suomet ja ne kilpailut, joista materiaalia on ollut käytettävissä.
tiistai 19.5. ja perjantai 22.5.

Julkaistu , päivitetty
Anne Pohtamo kruunattiin Miss Suomeksi.

1970-luvun Missit 1

Kaikki 70-luvun hurmaavat Miss Suomet arkistokoosteessa.

1970-luvulla missit osasivat jo ottaa julkisuudesta hyödyn irti: arkistokoosteessa esitellään kaikki vuosikymmenen Miss Suomet, joista moni on pysynyt pitkään tavalla tai toisella julkisuudessa.
tiistai 26.5. ja perjantai 29.5.

Julkaistu , päivitetty
Kristiina Halkola tv-elokuvassa Kotona (1970).

Kristiina Halkola

Nykyinen mummomafioso oli nuorena kohutähti.

Kristiina Halkola oli Suomen kehutuin ja kohutuin, rakastetuin ja vihatuin tv-kasvo 45 vuotta sitten. Nyt hänen täyttäessään 70 vuotta arkisto palauttaa mieliin nuoruuden tähtihetkiä.
tiistai 2.6. ja perjantai 5.6.

Julkaistu , päivitetty
Apua! Orkesterin laulusolistit levyttämässä hyväntekeväisyyssingleä vuonna 1985.

Kasarirock

Siekkarit, Röyhkä, Liisa Tavi ja Maksamme velkaa -video.

1980-luvun hyväntekeväisyyskonserttien vanavedessä suomalaisetkin popparit halusivat maksaa velkansa pois Etiopian nälänhädän uhreille. Muutenkin vuosikymmenen popissa suosittiin vakavampia sävyjä ja mielipiteitä, kuten Kauko Röyhkä, Sielun veljet ja Liisa Tavi osoittavat.
tiistai 9.6. ja perjantai 12.6.

Julkaistu , päivitetty
Hittimittari-ohjelmasarjan juontajat ja esiintyjiä 1983-1988.

Hittimittaripäivä 2

Kokopitkä kohmelosunnuntai kasarihittien paukkeessa!

80s is back with revenge! Kokopitkä kohmelosunnuntai kasarihittien paukkeessa! Viisi tuntia unohtumattomia epäuskon hetkiä. Eikä tässä vielä kaikki: mukana myös alueraadit ajanmukaisissa vaatteissaan!
sunnuntai 14.6. klo 10.00–15.00

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa

Perjantain Kino

Kuva elokuvasta Menetetty aika

Sota-ajan ihmiskohtaloita

Perjantain Kinossa nähdään pienen mittakaavan draamoja suuresta sodasta. Kuusi elokuvaa lapsuudesta, nuoruudesta, rakkaudesta, rohkeudesta toisen maailmansodan aikana.
perjantaisin 1.5.–5.6.

Julkaistu , päivitetty

Rannalla aamunkoitteessa

Natsit teloittivat Ranskassa 150 siviiliä syksyllä 1941.

Volker Schlöndorffin ohjaama tosipohjainen elokuva kertoo tapahtumista miehitetyssä Ranskassa syksyllä 1941, kun kostoksi saksalaisupseerin surmasta 150 ranskalaista panttivankia teloitettiin.
perjantai 22.5. klo 21.30

Julkaistu , päivitetty

Pianisti 1

Roman Polanskin ohjaama pianistin tosi selviytymistarina.

Roman Polanskin Cannes- ja Oscar-palkittu elokuva puolanjuutalaisen säveltäjän ja pianistin Władysław Szpilmanin selviytymisestä toisen maailmansodan kauhuista ja vainoista.
perjantai 29.5. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty

Menetetty aika

Keskitysleiriltä paenneet rakastavaiset kadottavat toisensa.

Tosipohjainen elokuva rakastavaisista, jotka pakenevat yhdessä keskitysleiriltä mutta ajautuvat sodan kaaoksessa eroon toisistaan ja ajan kuluessa jopa eri mantereille.
perjantai 5.6. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty