Teemalauantai

Nobelistien elokuvia: kirjoittajina Alice Munro ja Patrick Modiano 2

Nobel-viikon elokuvina Kaukana poissa ja Lacombe Lucien.

Nobel-viikon Teemalauantain kaksi hienoa elokuvaa, Kaukana poissa ja Lacombe Lucien, perustuvat kahden viimeisimmän Nobel-palkitun kirjailijan, Alice Munron ja Patrick Modianon teksteihin.
Teemalauantai 10.10. klo 20.00

Julkaistu , päivitetty

Teemalauantait syksyllä 2015 5

Tutkimusmatkoja gonzoon, lätkään, kauneuteen, tangoon...

Teemalauantait tarjoavat syksyllä elämysretkiä muun muassa gonzoon, neuvostojääkiekkoon, kauneuteen, uhkapeliin, maailmanloppuun, tangoon, rikoksiin ja rakkauteen. Syksyn elokuvia ovat Looking for Richard, Arvottomat, Täyskäsi, Jättiläinen, Kaukana poissa, Lacombe Lucien, Rampart, Musta lista, Jules ja Jim, Melankolia...

Julkaistu , päivitetty

Musiikkidokumentit

Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista

Upea dokumenttielokuva laulajan hitaasta paluusta elämään.

The Possibilities Are Endless: ainutlaatuinen dokumenttielokuva A Girl Like You -hitistä tunnetun laulaja-kitaristi Edwyn Collinsin hitaasta paluusta elämään ja musiikkiin massiivisen aivoverenvuodon jälkeen. Suomen-ensi-ilta.
sunnuntai 11.10. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty

Saatat pitää minua naiivina – Edwyn Collins, Orange Juice ja indiepopin synty 1

Kaunis dokumentti laulaja-lauluntekijä Edwyn Collinsista.

Teemalla esitettävä kaunis dokumentti Kaikki on mahdollista kertoo Edwyn Collinsin toipumisesta. Collins muistetaan paitsi 1990-luvun hitistään A Girl Like You myös siitä, että 1980-luvun alussa hän loi Orange Juice -yhtyeensä kanssa indiepopin perustan.

Julkaistu , päivitetty

Valokeilassa Atte Blom 1

Ainutlaatuinen henkilökuva Love Recordsin perustajasta.

Suomirockin suuri taustavaikuttaja on kerrankin itse valokeilassa. Atte Blomin itsensä lisäksi dokumentissa ovat mukana mm. Dave Lindholm, Mato Valtonen, Kaj Chydenius, Aki Kaurismäki, Maarit Hurmerinta, Pelle Miljoona, Andy McCoy, Mikko Alatalo, Tuomari Nurmio, Herra Ylppö ja Jouni Hynynen.
perjantai 9.10. klo 22.30

Julkaistu , päivitetty

yle.fi/musiikki: Atte Blom -spesiaali

Tällä sivulla Dave Lindholm, Jouni Hynynen, Andy McCoy ja Herra Ylppö kertovat musiikkimogulista omin sanoin. Lisänä pitkä lista Elävän arkiston Blom-helmiä, Asan Love-suosikit ja kuriositeetti nimeltä The Silver.

Julkaistu , päivitetty

Syksyn musiikkidokumentit kertovat suuria tarinoita 2

Maailman parhaita musiikkidokumentteja sunnuntaisin klo 21.

Tositarinoita musiikista ja sen tekijöistä, piuhoista, faneista, menestyksestä, unohduksesta, elämästä ja kuolemasta. B.B. Kingistä konemusiikkiin, Billie Holidaysta metalliin: Teema tarjoaa tänäkin syksynä maailman parhaita populaarimusiikkidokumentteja. Bluesia, jazzia, soulia, metallia, konemusiikkia, hiphoppia, brittipoppia, kambodžalaista rockia...
Sunnuntaisin klo 21.00

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Kuolleista palanneet

Ranskalaissarjassa oudot tapahtumat piinaavat pikkukaupunkia

Mitä jos kuolleet palaisivat elämään ikään kuin eivät olisi koskaan olleet poissa? Emmy-palkittu, koukuttava ranskalainen trillerisarja kuvaa pientä kaupunkia, joka joutuu yliluonnollisten tapahtumien ja murhien näyttämöksi. Ensimmäinen kausi nähdään uusintana, ja uudet jaksot alkavat joulukuussa.
maanantaisin 12.10. alkaen

Julkaistu , päivitetty

Tapahtukoon sinun tahtosi

Ranskalaissarja papiksi opiskelevista nuorista miehistä

Vaikuttava ranskalaissarja kertoo nuorista pappisseminaarin opiskelijoista, joiden usko ja maailmankatsomus joutuvat koetukselle.
keskiviikkoisin 14.10. alkaen klo 19.00

Julkaistu

Odessan kummisetä

Isaak Babelin tarinaan perustuva sarja gangsterikuninkaasta

Venäläinen sarja perustuu Odessan kuninkaaksi kutsutun Miša Japontšikin ihmeelliseen elämään ja Isaak Babelin novelleihin.
keskiviikkoisin klo 18.00

Julkaistu

Ranskalainen kylä 44

Elämää saksalaisten miehittämässä Ranskassa

Suosikkisarjassa seurataan elämää pienessä kylässä toisen maailmansodan saksalaismiehityksen aikana.
maanantaista keskiviikkoon 13.10. asti klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

Kino Suomi

Mika Kaurismäki on Kino Suomen syksyn ohjaaja 1

Kuusi Kaurismäki-iltaa Teemalla 24.9.-21.10.2015

Mika Kaurismäen laajasta filmografiasta on poimittu Kino Suomeen katsojien toive-elokuvia ja harvinaisempia herkkuja. Kaikki elokuvat nähdään täydessä loistossaan uusina HD-kopioina.
torstaisin 24.9.–21.10.

Julkaistu , päivitetty
Silu Seppälä on Zombie Mika Kaurismäen elokuvassa.

Zombie ja kummitusjuna

Kaurismäen melankolinen leffa sopeutumattomasta muusikosta.

Langanlaiha Zombie pakenee pahaa oloaan ja sopeutumattomuuttaan alkoholismiin ja Istanbuliin. Kaurismäen lyyrinen ja melankolinen elokuva nähdään televisiossa yli 10 vuoden tauon jälkeen.
torstai 15.10. klo 21.55

Julkaistu , päivitetty
Sammakoitten sukua Mika Kaurismäen elokuvasta Klaani.

Klaani – tarina Sammakoitten suvusta 4

Alkuperäinen, pitkä versio Kaurimäen elokuvasta.

Mika Kaurismäen elokuvassa Sammakoitten suvun jäsenet ovat tottuneet elättämään itsensä kyseenalaisesti ja elelemään muutenkin järjestäytyneen yhteiskunnan kääntöpuolella. Elokuvasta nähdään harvoin esitetty pitkä alkuperäisversio.
torstai 22.10. klo 22.50

Julkaistu , päivitetty
Kari Väänänen elokuvassa Amazon.

Amazon

Brasilian sademetsät, timantit, luonnonkansat ja seikkailu.

Brasilian sademetsät, timantit, luonnonkansat ja seikkailu. Mika Kaurismäen Amazon kulkee omia polkujaan kotimaisessa elokuvatarjonnassa.
torstai 29.10. klo 21.55

Julkaistu , päivitetty
 Bob Peck elokuvassa Seasick.

Merisairas

Ekologinen trilleri ydinjätelastissa seilaavasta aluksesta.

Veikko Aaltosen ekologinen trilleri ydinjätelastissa seilaavasta aluksesta, jota yksikään satama ei huoli. Englanninkielisen elokuvan pääosassa on brittinäyttelijä Bob Peck.
torstai 5.11. klo 21.55

Julkaistu , päivitetty

Sibelius 150

Sibelius 150 Teemalla 1

Jean Sibeliuksen juhlavuotta vietetään Teemalla koko syksy

Jean Sibeliuksen juhlavuoden ohjelmia Teemalla ovat sinfoniat ja Hannu Linnun kulttuurimatkat, säveltäjämestarin uudelleen tulkitseva Sehän on Sibelius!, maailman synty, arkistoaarteet, suorat konserttilähetykset ja huipentumana joulukuussa Sibelius-viulukilpailu ja maestron syntymäpäivä.

Julkaistu , päivitetty

Sibelius, Lintu ja 7 sinfoniaa 7

Kapellimestari sinfonioiden jäljillä

RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu käy läpi Sibeliuksen elämää ja maailmaa kunkin sinfonian sävellyksen aikaan. Kaikki sinfoniat kuullaan Teemalla syksyn aikana RSO:n esityksinä.
maanantai 5.10. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty

Sehän on Sibelius!

Sehän on Sibelius!

Kahdeksanosainen Minna Lindgrenin toimittama sarja Sehän on Sibelius! on osittain animaationa toteutettu ohjelma, joka esittelee säveltäjän taiteilijaelämää kahdeksasta eri näkökulmasta. Animaatiot on toteuttanut graafikko Kirsi Kukkurainen.
alkaen tiistaina 6.10.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto: Sibelius 3

Lyhytelokuvia Jean Sibeliuksesta vuosilta 1927-1958.

Juhlavuoden kunniaksi Teema esittää kokonaisina Sibeliusta käsittelevät pienet reportaasit ja filmikatsaukset vuosilta 1927-1958, sekä vuoden 1965 100-vuotisjuhlan konsertin, jossa musiikin lomassa CBS:n reportteri Charles Kuralt esittelee Ainolaa ja Sibeliuksen uraa.
tiistai 6.10, perjantai 9.10. ja sunnuntai 11.10.

Julkaistu , päivitetty

Marikki Hakolan Luonnotar

Animaatio maailmansynnystä Sibeliuksen musiikkiin

Marikki Hakolan musiikkielokuvan lähtokohta on Jean Sibeliuksen sävelrunoelma sopraanolle ja sinfoniaorkesterille. Sävellys on sinfoninen tulkinta Kalevalan Ensimmäisestä laulusta, maailman syntymisen myytistä.
lauantai 17.10. klo 19.15

Julkaistu , päivitetty

Sibelius RSO:n suorissa konserteissa

viulisti Elina Vähälä

Viulukonsertto, Aallottaret ja Aho 1

RSO:n syyskauden avajaiskonsertissa Elina Vähälä tulkitsee pohjoista psykedeliaa tihkuvan Sibeliuksen viulukonserton alkuperäisversion. Lisäksi Aallottaret ennenkuulemattomana versiona sekä Kalevi Ahon uusi sinfonia nro 16.
katso konsertti Areenassa

Julkaistu , päivitetty
mezzosopraano Anne Sofie von Otter

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

Aulis Sallinen on säveltänyt orkesterisäestyksen Sibeliuksen tunnettuihin yksinlauluihin, jotka RSO esittää Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa. Laulujen solistiosuuden tulkitsee ruotsalainen huippumezzosopraano Anne Sofie von Otter. Lisäksi kuullaan mm. Sebastian Fagerlundin orkesteriteoksen Suomen ensiesitys.
sunnuntai 6.12. klo 15.00

Julkaistu , päivitetty
ylikapellimestari Hannu Lintu

Jean Sibelius 150 -juhlakonsertti

RSO esiintyy Jean Sibeliuksen 150. syntymäpäivän juhlakonsertissa Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Konsertin ohjelmassa Tapiola, Viulukonsertto ja Sinfonia nro 2. Viulukonserton solistina soittaa Sibelius-viulukilpailun voittaja.
tiistai 8.12. klo 19.00

Julkaistu , päivitetty
Sopraano Karita Mattila

Mattila, Sibelius, Saariaho, Debussy, Ravel

Syyskausi päättyy suomalaistunnelmissa. Karita Mattila laulaa Sibeliuksen Luonnottaren sekä Kaija Saariahon Miragen, johon yhtyy myös sellisti Anssi Karttunen. Karttunen tulkitsee myös Lindbergin sellokonserton nro 2. Suomalaissäveltäjien teoksia kehystävät Debussy ja Ravel.
perjantai 18.12. klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

RSO Teemalla

Hough, Beethoven, Brahms, Zimmermann

Fantastinen pianisti Stephen Hough on monin tavoin pyrkinyt raikastamaan välillä niin taantumuksellista klassisen musiikin ilmastoa. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla hän esittää Beethovenin ensimmäisen pianokonserton. Lisäksi Brahmsin sinfonia nro 2 ja Zimmermannin Photoptosis.
torstai 15.10. klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

Historia

Ellis Islandin siirtolaiset

Saari oli siirtolaisten portti amerikkalaiseen unelmaan

1900-luvun alussa heitä saapui 12 miljoonaa. Atlantin yli vaelsi ihmisiä päästäkseen pakoon kurjuutta, vainoa ja epätoivoa. Heitä odottivat New Yorkin kadut, Brooklynin peliluolat, Hollywoodin valot.
tiistai 6. ja 13.10. klo 21

Julkaistu

Tiede

Aivot uuteen kuosiin 6

Superaivot kolmessa kuukaudessa

Neuroplastisuus tarkoittaa aivojen kykyä mukautua ja muuttua. Aivoja voi harjoittaa, ja harjoittelemalla kuka tahansa voi kehittää älyään ja muistiaan ja hidastaa mielensä vanhenemista.
torstaisin 3.9. alkaen

Julkaistu

Tulevia elokuvia

Teeman syksyn elokuvat 2015 13

Suomalaisia miehiä, Ingrid Bergman, italialaisia klassikoita

Syksyn elokuvissa muun muassa suomalaisia miehiä, Ingrid Bergman ja italialaisia klassikoita.

Julkaistu , päivitetty
Kuva elokuvasta Tarinoita Kulta-ajalta

Tarinoita kulta-ajalta

Viiden eri ohjaajan elokuva kertoo urbaaneiksi legendoiksi muodostuneista sattumuksista Ceaușescun Romaniassa. Pienten ihmisten pyristely Romanian kommunistikoneiston rattaissa saavuttaa absurdit mittasuhteet.
keskiviikko 14.10. klo 22.10

Julkaistu
Silu Seppälä on Zombie Mika Kaurismäen elokuvassa.

Zombie ja kummitusjuna

Kaurismäen melankolinen leffa sopeutumattomasta muusikosta.

Langanlaiha Zombie pakenee pahaa oloaan ja sopeutumattomuuttaan alkoholismiin ja Istanbuliin. Kaurismäen lyyrinen ja melankolinen elokuva nähdään televisiossa yli 10 vuoden tauon jälkeen.
torstai 15.10. klo 21.55

Julkaistu , päivitetty

Rakkautta ja anarkiaa

Rakkautta ja anarkiaa Teemalla 2015 1

Elokuvia yhteistyössä festivaalin kanssa

Teema jatkaa yhteistyötä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin kanssa. Vuoden 2015 keskeiset nimet ovat Alex Ross Perry ja Bruno Dumont.
alkaen keskiviikkona 16.9.

Julkaistu , päivitetty

Pikku Quinquin 13

Musta komedia murhista pikkukaupungissa

Teema ja Rakkautta ja anarkiaa -festivaali esittävät yhden vuoden 2014 elokuvatapauksista: Bruno Dumontin mustan komedian ranskalaisesta pikkukaupungista, jossa tapahtuu kauheita.
katso sarja Areenassa

Julkaistu
Alex Ross Perry ja Carlen Altman elokuvassa The Color Wheel

Vastavärit

Alex Ross Perryn musta komedia sisarusten automatkasta

Katsojien ja kriitikoiden mielipiteitä jakanut Alex Ross Perryn mustahko komedia sisarusten automatkasta aloittaa Rakkautta ja anarkiaa -kokonaisuuden Teemalla.
katso Areenassa

Julkaistu
Jason Schwartzman elokuvassa Hei kuule Philip

Hei kuule Philip3

Musta komedia kirjailijaälykön vaikeasta elämästä

Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin ohjaajavieraan Alex Ross Perryn draamakomedia newyorkilaisen kirjailija-älykön vaikeasta työstä, hankalista ihmissuhteista ja pohjattomasta narsismista.
katso Areenassa

Julkaistu

Teeman Elävä arkisto

Sibelius 3

Lyhytelokuvia Jean Sibeliuksesta vuosilta 1927-1958.

Juhlavuoden kunniaksi Teema esittää kokonaisina Sibeliusta käsittelevät pienet reportaasit ja filmikatsaukset vuosilta 1927-1958, sekä vuoden 1965 100-vuotisjuhlan konsertin, jossa musiikin lomassa CBS:n reportteri Charles Kuralt esittelee Ainolaa ja Sibeliuksen uraa. Ohjelma oli myös lähetystekninen kokeilu: se lähetettiin satelliitin välityksellä Yhdysvaltoihin vuonna 1965.
ti 7., pe 10. ja su 12.10.

Julkaistu , päivitetty
Harri Tirkkonen tv-sarjassa Isännät ja isäntien varjot.

Haanpää 110 vuotta

Haanpään Isännät ja isäntien varjot kertoo 30-luvun lamasta.

Haanpään syntymästä on kulunut 110 vuotta, mutta 1930-luvulle sijoittuva Isännät ja isäntien varjot on muutenkin ajankohtainen: se kertoo lamasta, rahan vallasta ja nationalismista.
ti 13., pe 16. ja su 18.10.

Julkaistu , päivitetty
Juhannustanssit-romaanin kansikuvan mukaelma

Salama ja sananvapaus

Jumalanpilkkasyyte kuohutti mediaa 50 vuotta sitten.

Suomen suurimmasta sananvapaustapauksesta, kirjailija Hannu Salaman jumalanpilkkasyytteestä, on 50 vuotta. Aikoinaan se pysyi puheenaiheena vuosia ja sitä ruodittiin moneen otteeseen radiossa ja televisiossa.
ti 20., pe 23. ja su 25.10.

Julkaistu
Toni Edelmann ohjelmassa Sonetteja Pariisissa, 1997.

Toni Edelmann

Säveltäjä Toni Edelmannin lauluja eri ajoilta.

Säveltäjä Toni Edelmann syntyi 25.10.1945. Syntymäpäivän kunniaksi kuuntelemme hänen ajatuksiaan ja sävelmiään eri ajoilta.
ti 27.10., pe 30.10. ja su 1.11.

Julkaistu
Pertti Jotuni demonstroi kuulentoa studiossa ohjelmassa Ihminen ja avaruus (1969).

Avaruuslennot

1960-luvun avaruustutkimus ennen ensimmäistä kuulentoa.

Arkisto-ohjelmien aiheena on 1960-luvun avaruustutkimus ennen ensimmäistä kuulentoa. Avaruustutkimuskeskuksessa Pasadenassa rakennetaan avaruusraketteja, jotka Cape Kennedystä Floridasta ammutaan taivaalle, tiivistää Pasi Rutanen Yhdysvaltojen avaruusohjelmasta kertovassa reportaasissaan.
ti 3., pe 6. ja su 8.11.

Julkaistu , päivitetty

Uusi Kino

Uusi Kino syksyllä 2015

Uuden Kinon syksyn ohjelmisto

Syksyn Uudessa Kinossa nähdään mm. amerikkalaisen indie-ohjaajan Jay Rosenblattin lyhytelokuvia, uusia kotimaisia lyhytelokuvia ja mielenterveyspäivän (5.10.) viikolla haastava norjalainen dokumenttielokuva itsetuhoisesta Idasta. Lyhytelokuvapäivänä 21.12. Teema esittää kolme tuntia lyhytelokuvaa, ensiesityksessä ovat kolmannen tuotantokauden Hetki hauskaa -komediat.
maanantaisin ja lauantaisin

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa