Juuri nyt

Kaukasia 30 päivässä

Ville seikkailee Kaukasiassa

Mikä Kaukasia? Koulun maantiedosta muistamme, että Kaukasusta pitkin kulkee Euroopan raja. Antiikin kreikkalaisille Kaukasus oli yksi maailman pilareista. Nykypäivänä alue on sotauutisten leimaama. 50 kieltä, itsenäisiä maita, autonomisia alueita, outoja kirjaimia. Harva on siellä itse matkustanut. Parasta antaa Villen selvittää, millaisia ihmisiä vuorilla ja merten rannoilla elää.
keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin

Sergei Paradžanovin elokuvia

Sergei Paradžanovin neljä elokuvaa

Ville Haapasalon matkaillessa Kaukasiassa Teema esittää helmikuussa neljä ainutlaatuisen, omaperäisen armenialaisohjaajan Sergei Paradžanovin kuuluisinta elokuvaa.
keskiviikkoisin 4.–25.2.

Teemalauantait

Teemalauantai goes DocPoint

Ilta on omistettu DocPoint-festivaalilla vierailevalle mestariohjaajalle Anders Østergaardille. Luvassa koukuttavia elokuvatarinoita Tintin luojasta Hergéstä, Burman kapinallisista munkeista ja Euroopan suurten muutosten vuodesta 1989. Elokuvat ovat Tintti ja minä, 1989 eli Kun muuri murtui sekä Burma VJ.

Teemalauantai 31.1. klo 21.00–1.20

Julkaistu , päivitetty

Mainosmiehiä itäblokissa

Hulvaton teemailta on omistettu mainonnalle entisessä itäblokissa. Uusi virolainen dokumenttielokuva kertoo Neuvostoliiton ainoasta mainostoimistosta Eesti Reklaamfilmistä, Billy Wilderin komediaklassikossa Yks' kaks' kolme myydään CocaColaa kommunisteille keskellä kylmää sotaa.
Teemalauantai 7.2. klo 21.00–24.00

Julkaistu , päivitetty

Teemalauantaiden kevät 2015 1

Teemalauantaiden alkukevään aiheita ovat mestarilliset dokumenttielokuvat, itäblokin mainosvelhot, Watergate-skandaali ja Oscar-voittajat kautta aikojen. Lauantai-iltojen tähtiä ovat muun muassa Hergé, Nixon, Buñuel, kovaotteiset miehet, asfalttisoturit ja viisitoista Frankiä.

Lue lisää kevään teemailloista

Julkaistu , päivitetty

Teema tanssii tammi–helmikuussa

Parrasvaloissa kuukausi tanssia

Teeman vuosittainen tanssikuukausi tarjoaa klassista balettia, uusia uria avaavia klassikkoversioita sekä aivan uuden teoksen, joka kertoo maailman rakastetuimmasta kulkurista, Charlie Chaplinista. Mats Ek on vaihtanut Juliassa ja Romeossaan Prokofjevin musiikin Tšaikovskiin. Matthew Bourne täydensi Tšaikovski-trilogiansa goottihenkisellä Ruususella. Dokumentit kertovat tanssitaiteesta valkokankaalla ja kuvaruudulla sekä maailman upeimpiin kuuluneen ballerinan karusta kohtalosta.

Chaplin

Pieni viiksiniekka, knallihattu ja kävelykeppi. Ei epäilystä kenestä on kyse. Saksalaiskoreografi Mario Schröderiä kuitenkin mietitytti, millainen on oikea Charles Chaplin.
lauantai 31.1. klo 18.20

Prinsessa Ruusunen 2

Goottiromanssi, Matthew Bournen klassikkotulkinta täydentää hänen Tshaikovski-koreografioidensa trilogian Pähkinänsärkijän ja maailmankuulun Joutsenlammen jälkeen.
lauantai 14.2. klo 18.00

Faunin iltapäivä: Tanaquil Le Clercq

Nancy Buirskin koskettava dokumentti kauniista, pitkäsäärisestä ja muutenkin upeasta tähtiballerinasta, Jerome Robbinsin ja George Balanchinen muusasta, jonka ura päättyi traagisesti polioon.
lauantai 7.2. klo 18.35

Tanssia kuvaruudussa

Reiner Moritzin dokumentti siitä, miten tanssiesityksiä on vuosien varrella tallennettu ja tuotettu elokuviin ja televisioon.
lauantai 31.1. klo 17.20

Matthew Bournen maailma

Englantilaiskoreografi Matthew Bourne on ilahduttanut tanssin ystäviä jo 25 vuoden ajan mm. monien klassikkojen uustulkinnoillaan. Prix Italia -palkitussa ohjelmassa nähdään uudelleen kuvattuja kohtauksia Bournen uran keskeisistä teoksista.
lauantai 7.2. klo 17.45

Riitta Vainio in memoriam

Teeman tanssin kuukauden keskelle tuli suru-uutinen Riitta Vainion poismenosta. Teema kunniottaa suomalaisen modernin tanssin kehittäjän ja johtotähden muistoa ohjelmapaketilla, joka sisältää hänen lyhyitä tanssiteoksiaan 1960-luvulta.
torstai 19.2. klo 18.00

Musiikkidokumentit

Kevään rockdokumentit Teemalla 2

Teeman kevään rockdokumenteissa pääsevät ääneen muun muassa Alice Cooper, The National, Jukka Tolonen, Abban Agnetha, Hugh Laurie, A Tribe Called Quest, Simon & Garfunkel, Pink Floyd, The Who, Jimi Hendrix, feministipunkkari Kathleen Hanna, suomipunkin eri sukupolvet, euroviisufanit ja taustalaulajat. Sunnuntaisin kello 21, uusinnat perjantain myöhäisilloissa.

Lue lisää ohjelmista!

Kuva: Oscar-palkittu dokumentti 20 Feet from Stardom esitetään 22.2.

Julkaistu , päivitetty

Euroviisujen salattu historia

Hauska ja paljastava kertomus maailman suosituimman musiikkishow'n jännittävästä historiasta: hienoa ja pöhköä musiikkia, järkyttäviä esiintymisasuja, nollakerhon tunnelmia, äänien ostelua sotilasdiktatuureissa, Intervision itäisiä kisoja, rautaesiripun raottumista ja lopulta sortumista... Kaksiosaista tv-dokumenttia on kuvattu myös Suomessa, mukana muun muassa Marion Rung, Kojo ja Lordi.
Sunnuntaisin 1.2. klo 21.00 ja 8.2. klo 21.35, pikauusinnat perjantain myöhäisilloissa

Julkaistu , päivitetty

Abban Agnetha

Agnetha Fältskog palasi vuonna 2013 pitkän poissaolon jälkeen julkisuuteen uuden levyn kera. BBC:n ohjelmassa kerrotaan, miten 15-vuotiaana laulajanuransa aloittanut ujo pikkukaupungin tyttö nousi Abban euroviisuvoiton myötä maailmanmaineeseen ja mitä sitten tapahtui. Kuinka superjulkisuus, kiertueet ja avioero vaikuttivat Agnethaan?
Sunnuntai 15.2. klo 21.05

Julkaistu

Yle Live

Yle Live: Beyoncé ja Jay Z Pariisissa

Beyoncén ja Jay-Z:n yhteinen On The Run -kiertue täytti stadionit Pohjois-Amerikassa kesällä 2014. Saman vuoden syyskuussa kaksikko nähtiin myös kahdella loppuunmyydyllä keikalla Pariisin Stade le Francessa.
sunnuntai 1.2. klo 21.55

Julkaistu , päivitetty

RSO Teemalla

Paul Agnew

Armida abbandonata

Konsertin teemana ovat Rinaldo ja Armida, Torquato Tasson kuuluisa lemmenpari, joka on innoittanut lukuisia säveltäjiä. Parin aarioita Lullyn, Graunin, Händelin ja Haydnin oopperoista esittävät Katherine Watson ja Paul Agnew, joka myös johtaa orkesteria.
torstai 5.2. klo 19.00

Mikhail Petrenko

Mikhail Petrenko ja Babi Jar 1

Basso Mikhail Petrenko on Šostakovitšin Babi Jar -sinfonian solisti. Kuorona Polyteknikkojen kuoro. Konsertissa kuullaan myös Richard Straussin toisen maailmansodan muistoteos Metamorfooseja. Hannu Lintu johtaa.
perjantai 27.3. klo 19.00

Soile Isokoski

Soile Isokoski, Sibelius ja Minna Leinonen

Minna Leinosen Scatterings saa kantaesityksensä keskiviikkona, Teemalla se nähdään torstaina. Colin Matthews on sovittanut Ylen tilauksesta Sibeliuksen lauluja orkesterille. Soile Isokoski laulaa. Lisäksi Wilhelm Stenhammarin toinen sinfonia. Hannu Lintu johtaa.
torstai 16.4. klo 19.00

Aulis Sallinen (silloinen RSO:n intendentti) pianon ääressä 1960

Aulis Sallinen 80 vuotta

RSO:n kevätkauden viimeisessä konsertissa juhlitaan 80-vuotiasta Aulis Sallista (kuvassa nuorena RSO:n intendenttinä v. 1960). Ohjelmassa Sallisen Elämän ja kuoleman lauluja sekä Beethovenin ensimmäinen sinfonia. Solisteina Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen. Hannu Lintu johtaa.
perjantai 22.5. klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

Tiede

Mitat ja mittaaminen

Mittaamisen historia vie sormilla laskemisesta alkeishiukkasten värähtelyihin. Matemaatikko Marcus Du Sautoy näyttää, miten aikaa, paikkaa, massaa ja energiaa on opittu määrittämään yhä tarkemmin ja miten tämä kehitys on muovannut maailmaa.
torstai 29.1. klo 21.00

Elämää metsässä 3

Jimmy Doherty on Teemalta tuttu brittiläinen maanviljelijä ja tiedeohjelmien toimittaja. Uudessa sarjassa hän muuttaa asumaan varsinaiseen unelmataloon: kahden mahtavan tammen varassa lepäävään puumajaan.
torstai 29.1. klo 18.00

Kun mieli sairastuu 24

Monien katsojien toiveesta uusintana: tanskalaisdokumentissa puhutaan avoimesti mielen sairastumisesta ja mielisairaudesta toipumisesta.
torstai 12.2. klo 17.30

Historia

Koukuttavat nautinnot 3

Sokeri, alkoholi, tupakka, oopiumi – nämä nautintoaineet ovat luoneet omaisuuksia, tuhonneet elämiä ja jopa sytyttäneet sotia. Ihmiset eivät vain saa niistä tarpeekseen. Neliosaisessa sarjassa skottinäyttelijä Brian Cox lähtee matkalle koukuttavien nautintojen historiaan.

Julkaistu

Arkistojen salat

Ranskalaissarjassa perehdytään 1900-luvun historiallisiin tapahtumiin lähilukemalla arkistofilmejä. Kuka on kuvassa, kuka ei? Miksi kamera oli suunnattu juuri tänne? Miksi Kekkonen istuu šaahin vieressä?
maanantai ja perjantai 22.5. asti

Historia: Hitlerin valtakunnankanslia 3

Vuonna 1939 valmistunut uusi valtakunnankanslia oli rakennettu Hitlerin toiveiden mukaan korostamaan natsi-Saksan mahtavuutta. Millaiselta vuonna 1945 tuhottu rakennus arkistofilmien perusteella näytti?
lauantai 31.1. klo 15.00

Kino Suomi

Kino Suomi selvittää kevään ajan suomalaista rikosta

Helmikuussa alkaa Kino Suomen ainutlaatuinen kotimaisten rikoselokuvien sarja, joka jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Suomalaiset rikoselokuvat kertovat useammin seksuaali- ja intohimorikoksista kuin huolella suunnitelluista ryöstöistä tai murhista. Tunteet käyvät kuumina ja kuohahtaessaan tuottavat karua jälkeä. Toisinaan myös epätoivo ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.

Julkaistu , päivitetty
Anna Godenius elokuvassa Miestä ei voi raiskata.

5.2. Kino Suomi: Miestä ei voi raiskata

Mitä taphtuu kun raiskattu nainen päättää kostaa miehelle? Jörn Donnerin elokuvasovitus Märta Tikkasen kohuromaanista kysyy, vastaako miehen nöyryytys naisen kokemaa tuskaa ja ahdistusta.

Julkaistu , päivitetty
Kari Heiskanen elokuvassa Lain ulkopuolella.

12.2. Kino Suomi: Lain ulkopuolella

Elokuva rankaisematta jäävästä raiskauksesta ja sen rajuista jälkiseurauksista. Pääosissa Taneli Mäkelä, Kari Heiskanen, Pirjo Luoma-aho ja Antti Litja.

Julkaistu , päivitetty
Kohtaus elokuvasta Kaikki pelissä.

19.2. Kino Suomi: Kaikki pelissä

Murha mutkistaa eroottisen elokuvan tekoa Matti Kassilan viimeisessä pitkässä leffassa, joka päivittää Palmujen rikosviihteen 1990-luvulle. Pääosissa Esko Salminen, Satu Silvo, Hannele Lauri ja Jukka Puotila,

Julkaistu , päivitetty
Sam Huber ja Leena Uotila elokuvassa Ripa ruostuu.

26.2. Kino Suomi: Ripa ruostuu

Komedia nuoresta miehestä Ripasta, jolla on paljon energiaa, mutta ei ollenkaan kärsivällisyyttä. Kohellus johtaa lopulta veritekoon.

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Teeman kevään elokuvat

Tammikuussa Teema tarjoaa ranskalaisen uuden elokuvan parhaimmistoa, dokumentteja, kaivattuja elokuvaklassikoita, hiukan kasarinostagiaa ja paljon glamouria.

Julkaistu , päivitetty
Embeth Davidtz ja Alessandro Nivola elokuvassa Junebug (2005)

Junebug 1

Phil Morrisonin draamassa taidegalleristi Chicagosta tutustuu uuden aviomiehensä perheeseen keskellä vanhoillista maaseutua.
keskiviikko 28.1. klo 21.45

Pirkko Nurmi ja Stina Ekblad Tuija-Maija Niskasen elokuvassa Jäähyväiset.

Kino Suomi: Jäähyväiset 3

Pankkisuvun tytär etsii seksuaali-identiteettiään 1930-luvulla Vivica Bandlerin tarinoihin perustuvassa, Tuija-Maija Niskasen vuonna 1982 ohjaamassa elokuvassa.
torstai 29.1. klo 22.00

Julkaistu , päivitetty
Kirjeitä lapsuudestani

Kirjeitä lapsuudestani

Sophie Marceau on pääosassa komediassa uravetoisesta liikenaisesta, joka alkaa pohtia elämänarvojaan kun hän alkaa nelikymppisenä saada itselleen 7-vuotiaana lähettämiään kirjeitä.
perjantai 30.1. klo 21.00

Julkaistu
Tintti ja minä (Tintin et moi).

Teemalauantai goes DocPoint

Ilta on omistettu DocPoint-festivaalilla vierailevalle mestariohjaajalle Anders Østergaardille. Luvassa koukuttavia elokuvatarinoita Tintin luojasta Hergéstä, Burman kapinallisista munkeista ja Euroopan suurten muutosten vuodesta 1989. Elokuvat ovat Tintti ja minä, 1989 eli Kun muuri murtui sekä Burma VJ.

Teemalauantai 31.1. klo 21.00–1.20

Julkaistu , päivitetty

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino

Rakkautta ja hämmennystä. Animaatiota. Viettelijöitä. Pyyhekumeja. Yllättäviä tapahtumia. Lyhytelokuvan helmiä. Maanantaisin klo 23 jälkeen ja uusinnat lauantaisin illan viimeisenä.

graafinen logo uusi kino -ohjelmasta

Uusi Kino kevät 2015

Suomen ainoa virallinen lyhytelokuvan ohjelmapaikka Teemalla tarjoaa keväällä lyhytelokuvan ja dokumenttielokuvan ensiesityksiä sekä ajankohtaan sopivia uusintoja. Uusi Kino Teemalla maanantaisin noin klo 23.30.

Julkaistu , päivitetty
dokumentit päähenkilöt

Uusi Kino: Elämä on melkein ihanaa

Dokumenttielokuva kolmen erilaisen veljeksen elämästä, joka on melkein ihanaa. Kaikilla sama äiti, mutta eri isät. Yksi on kampaaja, toinen munkki ja kolmas etsimässä suuntaa elämälleen.
maanantai 26.1. klo 23.25

Julkaistu , päivitetty
kaksi miestä teurastaa lammasta

2.2. Mongolialainen iltapäivä

Ohjaaja Rostislav Aalto taltioi hetkiä matkoiltaan Siperiassa, Mongoliassa ja Kiinassa vuosina 2004-2006. Mongolialainen iltapäivä kertoo kaupunkilaisen tytön ja isän matkasta maalle teurastamaan yhden lampaistaan.

Julkaistu , päivitetty

2.2. Etelä-Intian Thali

Lasse Naukkarisen lyhytelokuvassa tutustutaan Intiaan suositun ruoka-annoksen Thalin kautta. Kuten seitsemän pinen kupin annoksessa, lyhytelokuva kertoo Intian eri puolista.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

Teeman Elävä arkisto: Martti Talvela 2

Martti Talvela oli Suomen menestyneimpiä oopperalaulajia maailmalla. Henkilökuvassa vuodelta 1970 seurataan maailmantähden arkea Bayreuthissa, Wienissä, Milanossa ja Anttolassa.
tiistai 27.1. klo 21.50 alkaen

Julkaistu , päivitetty
Laulaja Frederik ohjelmassa Pop Story 1972.

3.2. Teeman Elävä arkisto: Frederik

Harva meistä on Frederik! Suomen ainoa machoiskelmän supertähti ja junttidiskon kuningas täyttää 70 vuotta. Muusikon uralle on mahtunut monenmoista hittiä ja hutia.

Julkaistu , päivitetty
Edward Vesala.

10.2. Teeman Elävä arkisto: Edward Vesala

Jazzmuusikko Edward Vesala nousi parikymppisenä rumpalina Suomen kuumana sykkivän modernin jazzin kapeaan kärkeen Eero Koivistoisen, Paroni Paakkunaisen ja Juhani Aaltosen rinnalle. Freejazzin soittajilla oli usein toinen jalka rockin maailmassa, ja Vesalakin paukutti 1960-luvulla rumpuja Soulsetissä ja Apollossa.

Julkaistu , päivitetty
Markku Veijalainen ohjelmassa Ohimennen.

17.2. Teeman Elävä arkisto: Paluu 60-luvulle

1960-luvulla nuorisokulttuuri nousi osaksi valtakulttuuria ja poppareista tuli suunnannäyttäjiä ja idoleita. Vuosikymmenen puolivälissä raikuivat rautalangan, twistin, rokin ja folkin sävelet ritirinnan tangon ja tanssi-iskelmän kanssa.

Julkaistu , päivitetty
Olavi Virta yhtyeineen esiintyy 1960

24.2. Teeman Elävä arkisto: Olavi Virta 100 vuotta

Laulaja Olavi Virran syntymästä on kulunut sata vuotta. Lahjakas ja säteilevä laulaja levytti unohtumattomia tulkintoja aikansa suosikkisävelmistä, mutta kiivas rytmi kulutti nopeasti tähden loppuun. Peter von Baghin dokumentissa nähdään väsynyt mies, Ikimuistoinen-koosteessa lauluja uran huippuvaiheesta.

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Gran Hotel 132

Espanjan vastine Downton Abbeylle, Gran Hotel on valheita ja viettelyksiä tulviva uusi, monesti palkittu 42-osainen epookkidraamasarja, joka sijoittuu vuoteen 1905.
maanantaista keskiviikkoon klo 19.00

Ville Haapasalo sarjassa Jäämeri 30 päivässä ja Sami Yaffa sarjassa Sound Tracker

Villelle ja Samille Kultaiset Venlat

Kultaiset Venlat on jaettu: Jäämeri 30 päivässä on vuoden 2014 paras lifestyle-ohjelma ja Sound Tracker vuoden 2014 paras musiikkiohjelma.

Teeman ohjelmat Areenassa