Teeman Elävä arkisto

Tove Jansson

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Harvinaisessa vuoden 1970 arkisto-ohjelmassa hän rupattelee rentoutuneesti ateljeessaan lähimpien ystäviensä kanssa – ja piirtää pari Muumiakin sivussa. Samasta ateljeesta alkaa myös 1980-luvun ohjelma Tove ja meri, jossa nähtiin ensi kerran Toven ja Tuulikki Pietilän omia kaitafilmitallenteita.
tiistai 5.8. ja perjantai 8.8.

Rea Mauranen (Maria) nojaa Leena Uotilan (Fridan) rintaan peloissaan puutalon portaikossa.

Tove Janssonin näytelmä vahvoista naisista

Tove Jansson oli monipuolinen kuvataiteilija ja kirjailija, vaikka Muumien pyylevä varjo usein lankeaakin hänen muun tuotantonsa ylle. Janssonin aikuisnovelleista dramatisoitu näytelmä Päärooli kertoo kitkerän raadollisesti ja hauskasti kahden naisen valtakamppailusta yksinäisellä saarella. Rooleissa loistavat Leena Uotila ja Rea Mauranen.
tiistai 12.8. ja perjantai 15.8.

Yleisradion ATK-keskus. Huoltoteknikko Nordlund työssä Yleisradion ATK-keskuksessa Kesäkadulla. GE 415-16 on keskisuuri tietokone.

19.8. Kun ATK tunkeutui kaikkialle

Sähköaivot eli tietokoneet tulivat osaksi monien suomalaisten työelämää hiljalleen jo 1960-luvun aikana, lähinnä valtionhallinnossa, korkeakouluissa ja suuryrityksissä. Automaattinen tietojen käsittely oli uusinta uutta laskennan ja kirjanpidon saralla, ja vuoden 1972 opetusohjelmasarjassa Kaikkialla ATK valistetaan koko kansaa ja hälvennetään tietokoneisiin liittyviä ennakkoluuloja.
tiistai 19.8. ja perjantai 22.8.

Ase jonka päälle on vedetty punainen kieltosymboli

26.8. Teeman Elävä arkisto: Aseistakieltäytyjät

Siviilipalvelus ja aseeton palvelus ovat laissa säädettyjä vaihtoehtoja aseelliselle varusmiespalvelukselle. Jos asevelvollinen kieltäytyy kaikenlaisesta palveluksesta, hänet tuomitaan totaalikieltäytyjänä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Arkisto-ohjelmissa tarkastellaan menneiden vuosikymmenten asenteita asevelvollisuutta, pasifismia ja aseistakieltäytymistä kohtaan.
tiistai 26.8. ja perjantai 29.8.

Esko Roine vuonna 1973

2.9. Teeman Elävä arkisto: Esko Roine 70 vuotta

Näyttelijä, ohjaaja, teatterinjohtaja Esko Roine syntyi 70 vuotta sitten, 5. syyskuuta 1944. Syntymäpäivän kunniaksi hähdään sketsiohjelma Kootut ympyrät vuodelta 1968 ja 1970-luvun klassikon, Merirosvoradion, ensimmäinen jakso. Tuoreessa haastattelussa synttärisankaria jututtaa Mrko Gustafsson.
tiistai 2.9. ja perjantai 5.9.

Yle muistaa Tove Janssonia

Yle juhlistaa Tove Jansssonia

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Yle juhlistaa Tove Jansssonin juhlavuotta lähettämällä nipun erikoisohjelmia. Ohjelmia Tovesta lähetetään koko kesän ajan, mutta juhlinta huipentuu syntymäpäiväviikolla elokuun alussa.

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu 4.-13.8.

Kansainvälinen laulukilpailu todella näkyy ja kuuluu Ylen kanavilla

Joka viides vuosi järjestettävää Kansainvälistä Mirjam Helin -laulukilpailua voi tänä vuonna seurata monipuolisesti suorina lähetyksinä 4.-13.8. yle.fi/klassinen-sivulla, radiossa ja televisiossa sekä tallenteina Yle Areenassa.
Teema lähettää suorana lähetyksenä välikilpailun 9.-10.8. sekä loppukilpailun 13.8.

Mykkää valoa 28.7.-1.8.

Mykkää valoa

Mykkä valo -kokonaisuuden kaikki teokset nähdään nyt ensimmäistä kertaa sarjana. Mykkä valo -projektissa Yleisradio tilasi viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen 1920-luvun kotimaiseen mykkäelokuvaan. Hanke on yksi Suomen musiikkihistorian mittavimmista yksittäisistä sävellystilauksista. Se synnytti uutta musiikkia ja samalla uusia, vanhaan materiaaliin pohjautuvia teoksia.
Teemalla nähdyt elokuvat vielä Areenassa

Kesäkino lauantai-iltaisin

Teemalauantai lomailee

Vaikka Teemalauantai on kahden kuukauden mittaisella kesätauolla elokuvanystävien ei tarvitse huolestua. Teemalla vietetään kahdeksan elokuvailtaa naisten seurassa, kun Kesäkino pyörähtää käyntiin. Kesäkino avautuu lauantaina 5.7. kello 21

Kesäkino 2014 3

Teemalla kolmatta kertaa avautuvan kotimaisen Kesäkinon teemana on suomalainen nainen valkokankaalla: neitoperhot, punatukat, lotat, iris rukat, kassialmat, reginat, emännät, siskot, äidit ja tyttäret. Kahdeksan lauantai-illan elokuvakimarat on koottu erilaisten naishahmojen ja aihepiirien ympärille, uutta ja vanhaa yhdistellen. Iltojen teemoja ovat muun muassa työ, rakkaus, sota, perhe, nauru ja viina.
lauantai 5.7.–23.8. klo 21

Kesäkino 2.8.

Kesäkino: Marja pieni!

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Lauantai-illan 2.8. avaa Eija-Elina Bergholmin ohjaama Marja pieni!, elokuva "täyttymättömien unelmien uutterasta vangista". Pääosaa esittää Liisamaija Laaksonen.
lauantai 2.8. kello 21.00

Mona ja palavan rakkauden aika on Anna-Leena Härkösen (kuvassa) ensimmäinen roolityö. Yle kuvapalvelu.

Kesäkino: Mona ja palavan rakkauden aika

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Mikko Niskasen Mona ja palavan rakkauden aika on kertomus nuoren tytön uskonnollisesta heräämisestä, pääosassa nuori Anna-Leena Härkönen, Monan äitinä Liisamaija Laaksonen.
lauantai 2.8. kello 22.25

Laura Malmivaara elokuvassa Later Fragments. Yle Kuvapalvelu.

Kesäkino: Late Fragments

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Lauantaina 2.8. illan päättää Aku Louhimiehen lyhytelokuva Late Fragments. Roomassa kohtaavina entisinä rakastavaisina nähdään Ilkka Heiskanen ja Laura Malmivaara.
lauantai 2.8. klo 00.10

Elokuvat

Teeman kesän elokuvat 2014 4

Lauantaisin Kesäkino, sunnuntaisin ja torstaisin klassikoita, maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin uusia ja vanhoja helmiä. Kesän ajan Teema esittää elokuvia melkein joka päivä. Tutustu Teeman koko kesän elokuvaohjelmistoon!

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Cary Grant elokuvassa Vaarallinen romanssi

Vaarallinen romanssi

Jännityksen mestarin merkkiteoksessa tavallinen miekkonen pakenee Yhdysvaltojen halki vakoojat ja poliisit kannoillaan.
perjantai 1.8 klo 21.35

Marilyn Monroe ja Don Murray elokuvassa Bussipysäkki.

Bussipysäkki (7)

Naiivi mutta jääräpäinen rodeoratsastaja ihastuu kaupunkimatkalla kapakkalaulajattareen ja yrittää lassota hänestä vaimon itselleen.
sunnuntai 3.8. klo 18.00

Nuoruuteni Greenwich Village. Kuvassa Lenny Baker ja Ellen Greene. Yle kuvapalvelu.

Nuoruuteni Greenwich Village

Nuoruuteni Greenwich Village on suuressa määrin omaelämäkerrallinen elokuva. Paul Mazurskyn hurmaava elokuva kertoo 1950-luvun taiteilijaelämästä New Yorkin boheemissa kaupunginosassa.
maanantai 4.8. klo 21.55

Brenda Blethynin esittämä äiti lähtee Lontoon terrori-iskujen jälkeen etsimään tytärtään. Yle kuvapalvelu.

London River

Algerialais-ranskalaisen Rachid Boucharebin elokuva London River sijoittuu heinäkuun 2005 pommi-iskujen jälkeiseen Lontooseen.
keskiviikko 6.8. klo 22.00

Klassinen musiikki

Esa-Pekka Salonen johtaa Pariisissa

Ranskan radion filharmonista orkesteria johtaa Esa-Pekka Salonen Présences-festivaalilla helmikuussa 2011. Ohjelmassa ovat mm. Salosen Nyx-teoksen kantaesitys ja Kaija Saariahon klarinettikonsertto.
lauantai 2.8. klo 19.00

Kapellimestari Mariss Jansons. www.marcoborggreve.comall rights reserved / Yle kuvapalvelu.

Concertgebouwn juhlakonsertti4

Hollannin 125-vuotias Kuninkaallinen Concertgebouw -orkesteri juhli vuonna 2013 suurkonsertissa, tahtipuikossa Mariss Jansons. Tähtisolisteina viulisti Janine Jansen, baritoni Thomas Hampson ja pianisti Lang Lang.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Musiikkidokumentit

Metal Evolution: raskaan rockin tarina 1

Raskaan sarjan toiveuusinta! Metal Evolution on perusteellinen, näkemyksellinen dokumenttisarja metallimusiikin esihistoriasta, synnystä, kehityksestä ja alalajeista. "This goes to eleven." Jaksot uusitaan perjantain myöhäisillassa.
sunnuntaisin 15.6.–24.8. klo 21.

Paluu 80-luvulle

Hauska, nostalginen, perusteellinen ja puistattavakin syväsukellus 1980-luvun moniin musiikki-ilmiöihin. Kuusiosaisessa sarjassa edetään postpunkista rave-partyihin – gootteja ja aerobicia unohtamatta.
sunnuntain myöhäisilloissa 6.7.–10.8.

Yle Live

Yle Live: Flow Festival 2013 ja 2014

Yle Teema lähettää tunnelmia Flow-festivaaleilta. Ensin parhaat palat vuoden 2013 festareilta sunnuntaina 3.8. ja tuoreet tunnelmat tämän vuoden tapahtumasta sunnuntaina 10.8.
sunnuntait 3.8 ja 10.8.

Pet Shop Boys konsertissa Lontoon O2-areenalla 2009

Yle Live: Pet Shop Boys 2009

Syntsapopin pioneerit ja legendat Neil Tennant ja Chris Lowe olivat upeassa vedossa Pandemonium-kiertueellaan Lontoon O2-areenalla.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Yle Live: Peter Gabriel. Yle Kuvapalvelu.

Yle Live: Peter Gabriel - So Live9

Vuonna 1986 julkaistun menestysalbumin, So juhlakiertueen konsertti kuvattiin lokakuussa 2013 Lontoossa. Gabrielin mukana lavalla on alkuperäinen 80-luvun virtuoosimuusikoiden kokoonpano.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Suojele minua!

Suojele minua!

Vuosina 2010 ja 2011 Teeman Suojele minua! -sarjassa yritettiin pelastaa kansan rakastamaa mutta enemmän tai vähemmän unohdettua ja laiminlyötyä rakennusperintöä. Pelastuivatko kohteet? Purettiinko? Sarja uusitaan Teemalla kesällä 2014.
tiistaisin klo 16.55

Tiede

5 kulmaa kosmologiaan 7

Tähtitieteen professori Esko Valtaoja isännöi keskusteluohjelmaa luonnontieteestä ja maailmankuvasta Yle Teemalla maanantai-iltapäivisin 7.7. alkaen.
maanantaisin klo 16.45

Elämää metsässä

Jimmy Doherty on Teemalta tuttu brittiläinen maanviljelijä ja tiedeohjelmien toimittaja. Uudessa sarjassa hän muuttaa asumaan varsinaiseen unelmataloon: kahden mahtavan tammen varassa lepäävään puumajaan.
torstaisin 7.–28.8. klo 21.00

Historia

Historia: Maailman erikoisimmat aseet

Rakettireppusotilaita, supertykkejä ja salakuuntelukissa - maailmanhistoria tuntee useita eriskummallisia tai jopa järjettömiä aseita. BBC:n kuusiosainen dokumenttisarja valottaa liittoutuneiden ja Natsi-Saksan kekseliästä arsenaalia, täsmäpommien maailmaa ja kylmän sodan agenttikalustoa.
5.8. alkaen klo 21

Dokumentit

William Kentridge, kaikki on mahdollista

Willam Kentridge on menestynyt niin kuvanveistäjänä, piirtäjänä, animaattorina, esiintyjänä kuin oopperaohjaajana. Palkittu dokumentti paljastaa Kentridgen salaisuuden: "kaikki on mahdollista".
maanantai 4.8 klo 21.00

New Yiddish Culture. Yle kuvapalvelu.

Jiddish, New York

New Yorkissa elää vahva juutalaiskulttuuri, jonka jäsenillä on omat ravintolansa, kirjakauppansa ja musiikkinsa. Dokumentti keskittyy pääasiassa muusikoihin, joille soittaminen ja oman kulttuuriperinnön ylläpitäminen tärkeää.
maanantai 4.8. klo 20.00

Pölymyrsky lähestyy maataloa Oklahomassa lähellä Boise Cityä 14.4.1935.

USA:n 1930-luvun pölymyrskyt

Amerikkalaisen dokumentaristin Ken Burnsin neliosainen sarja kertoo 1930-luvusta, jolloin sadetta ei tullut ja 40 miljoonaa hehtaaria Oklahoman, Teksasin, Kansasin, Coloradon ja Uuden Meksikon peltoja peittyi pölyyn ja heinäsirkkalaumoihin.
perjantaisin 11.7. alkaen klo 19

Belgradin aave

Dramatisoitu tarina vuonna 1979 entisessä Jugoslaviassa eläneestä 'Aave'-legendasta. Hurjasta Porsche-kuskista, joka uhmasi poliiseja ja sitä kautta innosti kansaa yksinvaltias Titoa vastaan.
keskiviikko 6.8 klo 20.00

Ruokaratsia

Keittiömestari, tv-kokki Matt Tebbutt, panimomestarit James Watt ja Martin Dickie sekä ruokatoimittaja Kate Quilton kiertävät maailman ympäri kyselemässä kauppiailta, viljelijöiltä, insinööreiltä ja teknikoilta asioita, joita tavallinen kuluttaja ei tiedäkään.
torstaisin 7.8. alkaen klo 20

Simon Reeve Intian valtamerellä

Matkamies Simon Reeve kiertää taas maapalloa. Teemalla on aiemmin nähty sarjat, joissa Reeve matkusti päiväntasaajalla sekä kauriin ja kravun kääntöpiireillä. Nyt toimittaja suuntaa Intian valtamerelle ja sen kauniisiin ja kaukaisiin kohteisiin. Reeve kohtaa matkallaan niin saastumisen ja köyhyyden kuin huiman luonnon moninaisuuden ja kauneuden. Kuusiosainen dokumenttisarja nähdään Teemalla keskiviikkoisin 30.7. alkaen.
keskiviikkoisin 30.7. - 3.9.

Teeman ohjelmat Areenassa

Eurooppalaisia draamasarjoja

Terence Hill sarjassa Isä Matteon tutkimuksia (Don Matteo)

Isä Matteon tutkimuksia

Tarkkanäköinen mutta lempeä Isä Matteo tutkii rikoksia yhdessä karabinieerien kanssa Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin klo 19.00

Imanol Arias sarjassa Francon jälkeen - Alcántaran perhe (Cuentame como pasó)

Francon jälkeen – Alcántaran perhe

Alcántaran perheen elämää seurataan Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan uusintoina neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin noin klo 17.30

Isabel Ordaz, Juan Cuesta ja Marta Puig Llorenç sarjassa Naapureina Madridissa (Aqui no hay quien viva)

Naapureina Madridissa

Oletko espanjalaissarjojen ystävä? Naapureina Madridissa -sarjan tapahtumapaikkana oleva kolmikerroksinen talo ei ole mikään rauhan tyyssija – itse asiassa se on kaukana siitä.
Vain Areenassa

Italialaissarjan uusi kausi 16.7.

Isä Matteon tutkimuksia 5

Kepeän komediallisessa jännityssarjassa ikuisen auringon Italiassa sydämellinen mutta teräväkatseinen kirkonmies Isä Matteo jatkaa laumansa johtamista sekä rikostutkimuksiaan koko kesän ajan. Maanantaista torstaihin klo 19.00.

Sarjan uudet jaksot (9. tuotantokausi) alkavat 16.7.