Hyppää pääsisältöön

Rikas Afrikka

Ruutukaappaus trailerista: kuva Rikas Afrikka -kokonaisuuteen kuuluvasta dokumenttielokuvasta 35 lehmää ja yksi Kalashnikov.

Rikas Afrikka Teemalla

Muodin, designin, musiikin ja nykytaiteen Afrikka

Teema esittää 18.1. alkaen kiehtovan ohjelmakokonaisuuden muodin, designin, musiikin ja nykytaiteen Afrikasta. Tammi-helmikuussa Teema vie mm. Dakariin, Nairobiin ja Accraan, missä tavataan nuoria suunnittelijoita ja Afrikan taiteen uusi sukupolvi. Kansainvälisten dokumenttien ja dokumenttisarjojen lisäksi mukana on yksi kotimainen dokumenttiensi-ilta ja pari klassikkoelokuvaakin.

Kuvakollaasi Teeman Rikas Afrikka -ohjelmista

Jaa #afrikkakuva ja osallistu kilpailuun!

Mitä afrikkalainen tyyli tarkoittaa sinulle?

Afrikka on paljon ja enemmän! Teeman tammi–helmikuun Rikas Afrikka -kokonaisuuden aiheena on tyylin ja taiteen, musiikin, muodin, designin ja median maanosa. Mitä afrikkalainen tyyli tarkoittaa sinulle?

Komea, ylpeä Afrikka

Teemaillassa miehistä kauneutta ja naisenergiaa.

Teemalauantaissa kaksi dokumenttielokuvaa täynnä afrikkalaista tyyliä ja ylpeyttä. 35 lehmää ja yksi Kalashnikov tutkii miesten kauneutta ja koristautumista Etiopiassa ja molemmissa Kongoissa. Mama Africa on muotokuva maailmankuulusta laulajasta ja kansalaisoikeustaistelijasta Miriam Makebasta.
Katso ohjelmat Areenasta!

Karavaani Baobab

Dokumentti erään musiikillisen unelman toteutumisesta.

Kesällä 2015 innostunut yleisö näki senegalilaisen Orchestra Baobabin ja suomalaisen Kaihon karavaanin yhteiskeikat Helsingissä ja Tampereella. J.P. Pulkkisen ohjaamassa dokumentissa seurataan tämän unelman toteutumista.
Katso ohjelma Areenasta!

Made in Africa

Tanskalainen muotitoimittaja Chris Pedersen Afrikassa

Tanskalainen muotitoimittaja Chris Pedersen matkustaa Afrikkaan kuusiosaisessa sarjassa.
18.1. alkaen maanantaisin klo 21

Uusi Afrikka

Soweton metalliskenestä Nairobin futu-poppiin

Soweton metalliskenestä Nairobin futu-poppiin, valokuvataiteesta performansseihin. Viisiosainen ruotsalaissarja esittelee Afrikan taiteen uuden sukupolven.
18.1. alkaen maanantaisin klo 21.30

Teemalauantait

Kirsten Dunst Lars von Trierin elokuvassa Melankolia.

Melankolia, maailmanloppu ja Lars von Trier

Provokaattori Trier teki seesteisen elokuvan maailmanlopusta

Tanskalaisen elokuvan ikuisen kauhukakaran kypsin elokuva Melankolia kertoo masennuksesta ja maailmanlopusta, pääosissa Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling ja John Hurt. Elokuvan jälkeen nähdään Lars von Trierin avomielinen haastattelu. Aivan illan aluksi kuullaan Festivaalipuhetta Melankoliasta.
Teemalauantai 13.2. klo 21.00–0.05

Kevään 2016 Teemalauantaiden ohjelmistoa.

Hollywoodista Afrikkaan: Teemalauantaiden kevät

Teemailloissa yltäkylläinen kattaus elokuvan historiaa.

Yltäkylläisiä elokuvailtoja: harvinaisia asfaltinkatkuisia kulttielokuvia, Oscar-voittajia, sotienvälisen Saksan kuvia, parhaita lapsikuvauksia, James Bondin varhaishistoriaa sekä Christopher Leelle, Lars von Trierille, John Miliusille, Marcello Mastroiannille ja Jean Sebergille omistetut illat. Lisäksi afrikkalaista tyyliä ja italialaista kaaosta.
Lauantaisin klo 21.00

Musiikkidokumentit

Teeman rockdokumenttislotin kevään 2016 ohjelmistoa.

Tuntemattomat sankarit valokeilassa kevään musiikkidokumenteissa

Maailman parhaita musiikkidokumentteja sunnuntaisin klo 21.

Kevään ensi-illoissa mm. upeat studiotarinat The Wrecking Crew ja Muscle Shoals, dokumentit Daft Punkista, The Jam -yhtyeestä, Janis Joplinista, Kansasista, Beatlesin sihteeristä, Thorista, Knucklebone Oscarista ja Glenn Campbellistä. Rockin klassikkolevyistä tutkitaan Bruce Springsteenin The Riveriä, The Whon Tommya ja Deep Purplen Made in Japania. Afrikka-teemaan liittyvät Karavaani Baobab ja They Will Have to Kill Us First.
Sunnuntaisin kello 21.

Kuva dokumentista Rockin klassikkolevyt: The Who/Tommy (Sensation: The Story of Tommy). Kuvassa Roger Daltrey.

Rockin klassikkolevyt: The Whon Tommy

Käsittelyssä Pete Townshendin temaattinen rock-ooppera.

Vuosi 1968 oli The Whon etsikkoaikaa. Singlehittejä takonut bändi oli vaarassa hajota. Keskellä kriisiä Pete Townshend loi tarinan sokeasta, kuurosta ja mykästä Tommy-pojasta, jolla on yliluonnollinen kyky pelata flipperiä. Tarinasta kasvoi rock-ooppera, teemallinen tupla-albumi, jota myytiin yli 20 miljoonaa kappaletta. Ensi-ilta.
Perjantai 12.2. klo 23.00

Volga 30 päivässä

Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Samara

Volga 30 päivässä, 6/10 - Avaruuden mysteerit

Ville Haapasalo Samarassa, Volgan mutkassa

Villen seikkailu jatkuu Volgaa pitkin kohti kehittyneestä avaruusteknologiastaan tunnettua Samaraa, joka on myös Venäjän kuudenneksi suurin kaupunki. Samara oli Neuvostoaikaan suljettu kaupunki, mutta nykyään se on merkittävä teollisuuden ja kulttuurin keskus.

Heimat – Kotiseutu

Kollaasi Kotiseutu-trilogiasta

Kotiseutu 1–3

Toivottu suursarja Saksan 1900-luvusta

Edgar Reitzin toivottu suursarja nähdään Teemalla ensi kertaa lähes kymmeneen vuoteen. Simonin suvun vaiheita Schabbachin kylässä ja maailmalla seurataan pitkälle kesään asti.
maanantaisin 4.1.–15.8. klo 22.

Koostekuva tv-sarjatrilogiasta Kotiseutu (Heimat).

Maailman paras musiikkielokuva

Säveltäjä Kalevi Aho kirjoittaa Kotiseutu-sarjasta.

"Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta." Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin yli 52-tuntisesta Kotiseudusta. Se olisi Ahon valinta aution saaren elokuvaksi.

Kevään elokuvat Teemalla

Kollaasi Teeman kevään 2016 elokuvista

Teeman kevään elokuvat

Afrikkaa, gangstereita, lapsia, Kaurismäkiä.

Teema näyttää elokuvia viitenä päivänä viikossa. Keväällä luvassa muun muassa: Kino Klassikossa Afrikkaa, gangstereita ja Montgomery Cliftiä, perjantai-illoissa Patricia Highsmithia, Teemalauantaissa Oscar-voittajia, asfaltinkatkuisia kulttifilmejä ja lapsikuvauksia, Kino Suomessa Kaurismäen veljeksiä.

Kino Klassikko

James Cagney ja Lee Phelps elokuvassa Yhteiskunnan vihollinen

Gangsterielokuvia Kino Klassikossa

Kolme kovaa klassikkoa 1930-luvulta

Teeman Kino Klassikko esittää 7.2 alkaen kolme amerikkalaisen gangsterielokuvan kuuluisinta klassikkoa. Pikku Caesar, Yhteiskunnan vihollinen ja Arpinaama valmistuivat vuoden sisään 1931–1932 ja synnyttivät yhdessä tämän tuoreen lajityypin kuvakielen, tarinamaailman ja jopa suurimmat tähtinäyttelijät.
sunnuntaisin 7.–21.2. klo 18.00

Velvet

Kuva sarjasta Velvet - muotitalon tarina

Velvet – muotitalon tarina

Gran Hotelin tekijöiden uusi sarja on Espanjan Mad Men

Teemalla suuren suosion saavuttaneen Gran Hotelin tekijöiden uusi draamasarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista.
maanantaista keskiviikkoon klo 19.00

Curb Your Enthusiasm

Larry David sarjassa Jäitä hattuun

Jäitä hattuun

Kiusallisuuskomedian klassikkosarja Larry Davidin elämästä

Koomikko ja tv-tuottaja Larry David esittää itseään kiusallisuuskomedian klassikkosarjassa. Teema esittää sarjan kaikki kahdeksan tuotantokautta vuosien 2016–2017 aikana.
maanantaisin klo 20.30

Valitut sanat

Kino Suomi

Pirkko Hämäläinen ja Kari Väänänen Paperitähti-elokuvassa.

Paperitähti

Alkoholisoitunut kohumissi, huumeet ja prostituutio!

Alkoholisoitunut kohumissi pidätetään prostituutiosta! Mika Kaurismäen elokuva julkkiksista, jotka olisivat voineet olla iltapäivälehtien sivuilta – ja ehkä olivatkin.
torstai 11.2. klo 22.05

Klaani – tarina Sammakoitten suvusta

Alkuperäinen, pitkä versio Kaurimäen elokuvasta.

Mika Kaurismäen elokuvassa Sammakoitten suvun jäsenet ovat tottuneet elättämään itsensä kyseenalaisesti ja elelemään muutenkin järjestäytyneen yhteiskunnan kääntöpuolella. Elokuvasta nähdään harvoin esitetty pitkä alkuperäisversio.
torstai 18.2. klo 21.50

Kotia päin

Elokuva väkivallasta, rikoksesta ja murhasta.

Opintojaan aloittelevan Mikan äiti menee vihille vankilakundin kanssa, eikä suhteen kulku ole ruusuinen. Kun opiskelija palaa kotiin, hän joutuu keskelle väkivaltaista tapahtumasarjaa.
torstai 25.2. klo 21.55

Tiede

Kuva dokumentista Sairauksien alkuperä

Sairauksien alkuperä

Syövän, depression ja sydäntautien evoluutio

Neliosaisen tiededokumentin aiheena ovat ihmisen vaarallisimmat ja tunnusomaisimmat sairaudet, joiden juuret ovat syvällä evoluutiossa.
28.1. alkaen torstaisin klo 21.00

Historia

Dan Snow torilla Kolkatassa

Kauppakomppanian tarina

Mahtava liikeyritys loi Brittiläisen imperiumin

Dokumentti kertoo Britannian Itä-Intian kauppakomppaniasta, joka mullisti brittiläisen elämäntavan, käynnisti ennennäkemättömän keinottelun ja bisneksen aikakauden ja siinä sivussa loi yhden maailmanhistorian mahtavimmista imperiumeista.
4.2. alkaen torstaisin klo 21.00

Waldemar Janusczak rokokooasuisten daamien keskellä

Rokokoon aika

Waldemar Januszczakin kolmiosaisen sarjan aiheena ovat 1700-luvun taiteen keskeiset voimanlähteet: matkailu, nautinnonhalu ja hulluus.
3.2. alkaen keskiviikkoisin klo 18.00

Kulttuuricocktail

Jussi Heikkilän teos Pieni lintukirjasto (2011)

Jussi Heikkilän taiteessa käsitteet ovat kuin lintuja

Jussi Heikkilän taide käsittelee usein lintuja.

Lintuja eri tavoin kuvannut käsitetaiteilija Jussi Heikkilä ei ole pitänyt isoa yksityisnäyttelyä pitkään aikaan. Vuosituhannen vaihteen jälkeen hän on lähinnä tehnyt pieniä gallerianäyttelyitä Helsingissä ja Jyväskylässä. Nyt Helsingin Taidehallissa avattu Observationes on tapaus jo itsessään.

Draamasarjoja Euroopasta ja maailmalta

Ensisuudelma

Ensisuudelma

Israelilaissaippua rakkaudesta Tel Avivissa

Israelilainen 13-osainen romanttinen draamakomedia kertoo nuorten aikuisten elämästä, rakkaudesta ja pettymyksistä Tel Avivissa.

Klassinen Suomi

Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan - sen kulisseihin ja luovuuden ja tinkimättömän työn todellisuuteen. Kuvassa toimittajat Pekka Laine (vas.) ja Kare Eskola.

Klassinen Suomi - tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan

10-osainen dokumenttisarja klassisen musiikin maailmasta

Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan. Sarjan ovat käsikirjoittaneet ja toimittaneet Pekka Laine, Kare Eskola ja Anu Holttinen. TV-sarjan on ohjannut Teemu Holttinen. Klassinen Suomi näkyy ja kuuluu Teemalla ja Radio 1:ssä maanantaisin 7.3.2016 alkaen.

Yle Live

Uusi Kino

Teeman ohjelmat Areenassa