Juuri nyt

Foo fighters – Sonic Highways

Sonic Highways alkaa Chicagosta 13

Dave Grohlin ja Foo Fightersin tutkimusmatka amerikkalaiseen musiikkiin alkaa Chicagosta, jonka Electrical Audio -studiossa syntyy uusi, tuulisen kaupungin innoittama biisi. Kahdeksanosainen Sonic Highways esitetään Teemalla aivan tuoreeltaan vain kaksi päivää maailman ensiesityksen jälkeen.
sunnuntaisin klo 21.00

Electrical Audio Studios

Foo Fightersin ensimmäinen etappi on Chicago ja Electrical Audio Studios. Mikä on tämän studion erityislaatu? yle.fi/musiikki haastatteli Chicagossa levyttänyttä suomalaismuusikkoa ja kokosi soittolistan Electrical Audiossa tuotettuja biisejä.

Arkkitehtuuri ja kaupunki

Arkkitehtuuri ja kaupunki

Arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu ovat teemana lokakuun lopulta alkaen. Lisää arkkitehtuurikokonaisuudesta Yle Kulttuurin sivuilla.

Kaupunki uusiksi 1

Kymmenen nuorta arkkitehtiä päätti lähteä kaupunkisuunnittelun ristiretkelle. Vastassa heillä ovat harmaat betoniseinät, tyhjyyttä huokuvat aukiot, parkkipaikkojen täyttämät kaupunkitilat ja ympäristön yleinen ankeus.
alkaen maanantaina 20.10. klo 21.00

Kaupungin tulevaisuus

Arkkitehtuuriutopiat ja metropolihaaveet kohtasivat karun todellisuuden 1960-luvun lopun Suomessa. Elettiin avaruusaikaa, mutta kuinka se huomioitiin urbaanissa miljöössä?
tiistai 21.10. ja perjantai 24.10.

Betonin brutaali runous 2

Jonathan Meades opastaa kaksiosaisessa dokumentissa vihattuun, sankarilliseen, uljaaseen betonitaiteeseen, joka ei yrittänyt miellyttää tarjoamalla tuttua ja turvallista.
alkaen tiistaina 21.10. klo 20.00

Rakennusten salattu elämä 1

Rakennettu ympäristö vaikuttaa hyvinvointiimme. Voiko vaikutusta mitata? Kolmeosaisessa sarjassa arkkitehtuurikriitikko Tom Dyckhoff tutkii kokeellisesti, miten ihmisen terveyteen vaikuttavat tyypillinen nykypäivän koti, työpaikka tai julkinen rakennus.
alkaen torstaina 23.10. klo 21.00

Iskelmä-Suomi

Iskelmä-Suomi: Yes Sir, alkaa polttaa

1960-luku nostaa esiin uudet tähdet ja soundit. Maailmalta poimittujen käännösiskelmien tuotanto paisuu, kun C-kasetti mullistaa markkinat. Popvirtaukset ja diskorytmit sekoittuvat kotimaan turpeeseen.

perjantaina 24.10. klo 20.00

Teemalauantait

Zombit tulevat!

"Tämä ei ole mikään pyhäkoulun eväsretki!" Uusi dokumentti George A. Romeron kauhuklassikon synnystä sekä uusi restauroitu versio itse elokuvasta Night of the Living Dead eli Elävien kuolleiden yö johdattelevat meidät jäykin zombiaskelin Halloweenin tunnelmiin.
Teemalauantai alkaa 25.10. poikkeuksellisesti vasta kello 21.45.

Teemalauantaiden syksy 2014 7

Syksyn Teemalauantait tarjoilevat elokuvan historialle omistettuja komeita teemailtoja, moderneja kulkureita ja beatnik-kulttuuria sekä urbaania elämää.

Elokuvan tarinan syksy

Elokuvan tarina 2

Toiveuusintana dokumentaristi Mark Cousinsin 15-osainen, persoonallinen tutkimusretki 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, joka kattaa noin tuhat elokuvaa 1800-luvulta nykypäivään asti.
keskiviikkoisin 10.9.–18.12. klo 21, uusinnat sunnuntain myöhäisillassa

Kino Klassikko seuraa Elokuvan tarinaa 4

Kino Klassikko esittää syksyn ajan elokuvia, jotka liittyvät Mark Cousinsin sarjaan Elokuvan tarina. Elokuvan tarinan jaksot nähdään keskiviikkoisin kello 21 ja niihin liittyvät elokuvat aina seuraavana sunnuntaina kello 18. Myös moni Teemalauantai liittyy Cousinsin sarjaan.

Sami Yaffa – Sound Tracker

Musiikkidokumentit

Jason Becker: yhä elossa 3

Lahjakas 19-vuotias hevikitaristi jason Becker valmistautui David Lee Rothin maailmankiertueeseen vuonna 1990. Nousukiidon katkaisi kova diagnoosi: ALS-tauti ja korkeintaan viisi vuotta elinaikaa. Dokumenttielokuvassa seurataan Jason Beckerin elämää 22 vuotta myöhemmin. Katsojia itkettänyt ja ihastuttanut toiveuusinta.

Teemalla nähty elokuva yhä katsottavissa Areenassa.

Tulevia elokuvia

Teeman syksyn elokuvat 2014

Teeman syksyssä on tarjolla elokuvia moneen makuun. Lokakuussa muun muassa neorealismin klassikkoja, animaatioita ja kauhua.

Julkaistu , päivitetty
Pter Dinklage, Patricia Clarkson ja Bobby Cannavale elokuvassa Yksinäinen asemapäällikkö

Yksinäinen asemapäällikkö 4

Lämmin draamakomedia lyhyestä Finbarista, joka perii pikkukaupungin juna-aseman. Tulokas herättää kuitenkin kovasti uteliaisuutta. Pääosassa Game of Thronesista tunnettu Peter Dinklage.
maanantai 20.10. klo 21.45

Kuvataiteilija Liisa Rautiainen

Toinen ovi

Toinen ovi -lyhytelokuva kertoo taidemaalari Liisa Rautiaisen (synt. 1919) ja saksalaisen valokuvaaja Detlef Trefzin (synt. 1950) tiiviistä ystävyydestä.
maanantai 20.10. klo 23.15

Julkaistu
Nutturapäinen nainen keskustelee toisen naisen kanssa

Nainen Son La'sta

Dokumenttielokuva kertoo Luoteis-Vietnamissa Son Lan maakunnassa elävästä thai-vähemmistöön kuuluvasta naisesta, joka kerää kylän naisten hiuksia myydäkseen ne edelleen välittäjälle.
maanantai 20.10. klo 23.41

Julkaistu
Hannah Arendt. O: Margarethe von Trotta, 2012.

Hannah Arendt

Adolf Eichmannin oikeudenkäyntiä seurannut sosiologi Hannah Arendt loi käsitteen pahuuden banaalisuus.
keskiviikko 22.10. klo 22.05

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino

Rakkautta ja hämmennystä. Animaatiota. Viettelijöitä. Pyyhekumeja. Yllättäviä tapahtumia. Lyhytelokuvan helmiä. Maanantaisin klo 23 jälkeen ja uusinnat lauantaisin illan viimeisenä.

Toinen ovi

Toinen ovi -lyhytelokuva kertoo taidemaalari Liisa Rautiaisen (synt. 1919) ja saksalaisen valokuvaaja Detlef Trefzin (synt. 1950) tiiviistä ystävyydestä.
maanantai 20.10. klo 23.15

Julkaistu

Nainen Son La'sta

Dokumenttielokuva kertoo Luoteis-Vietnamissa Son Lan maakunnassa elävästä thai-vähemmistöön kuuluvasta naisesta, joka kerää kylän naisten hiuksia myydäkseen ne edelleen välittäjälle.
maanantai 20.10. klo 23.41

Julkaistu

Kino Suomi

Kino Suomessa Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran juhlasyksy 5

Suomen maineikkaimmat uuden elokuvan ohjaajat, Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta, aloittivat leffauransa yhdessä kesäisellä komedialla Yö vai päivä vuonna 1962. Tänä vuonna molempien ohjaajien syntymästä on kulunut 80 vuotta, ja Kino Suomi kunnioittaa heitä omalla elokuvasarjalla.

Työmies Juhani (Paul Osipow) ja hänen morsiamensa Ritva (Elina Salo). Risto Jarvan elokuva Työmiehen päiväkirja.

Työmiehen päiväkirja

Risto Jarvan Työmiehen päiväkirja on hitsaajan ja konttoristin arkisilla huolilla ja ristiriidoilla sävytetty rakkaustarina.
torstai 23.10. klo 21.50

Elina Salo elokuvassa Yö vai päivä (1962).

Yö vai päivä

Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran esikoiselokuva Yö vai päivä vuodelta 1962 on ironinen komedia suomalaisen kesän myyttisistä ulottuvuuksista.
torstai 30.10. klo 21.50

Puhelin ja teini. Niilon oppivuodet (1971).

Niilon oppivuodet

Elokuvaharvinaisuus Niilon oppivuodet on anarkistinen kuvaus koulusta ja koululaisista, puberteetista, politiikasta ja ylioppilaskirjoituksista. Oppikirjakuvitukset ja märät unet sekottuvat mustavalkoista ja värikuvaa yhdisteleväksi kollaašiksi.
torstai 06.11. klo 21.50

Elina Salo L. Onervana ja Esko Salminen Eino Leinona elokuvassa Runoilija ja muusa (1978).

Runoilija ja muusa

Jaakko Pakkasvirran elokuva Runoilija ja muusa valmistui Eino Leinon 100-vuotisjuhla imussa, ja siitä rakennettiinkin siihenastisen kotimaisen elokuvan kallein epookkituotanto.
torstai 13.11. klo 21.50

Teeman Elävä arkisto

Kaupungin tulevaisuus

Arkkitehtuuriutopiat ja metropolihaaveet kohtasivat karun todellisuuden 1960-luvun lopun Suomessa. Elettiin avaruusaikaa, mutta kuinka se huomioitiin urbaanissa miljöössä?
tiistai 21.10. ja perjantai 24.10.

Futuro-talo ja liikennettä 1960-luvulta, kollaashi

Kaupungin tulevaisuus

Arkkitehtuuriutopiat ja metropolihaaveet kohtasivat karun todellisuuden 1960-luvun lopun Suomessa. Elettiin avaruusaikaa, mutta kuinka se huomioitiin urbaanissa miljöössä?
tiistai 21.10. ja perjantai 24.10.

Ilmakuva Amurin kaupunginosasta Tampereelta 1970-luvun alusta.

Tampere muuttuu

Tampere koki mieliä kuohuttaneen muodonmuutoksen 1960-luvulla, kun Amurin työläiskaupunginosan kohtalosta päätettiin. Puutalokortteleista jäi vain rippeet, tilalle nousi kerrostalojen rivistö.
tiistai 4.11. ja perjantai 7.11.

Puutaloja Länsi-Pasilassa, 1970-luku.

Kaupunki muuttuu

Pasilan kaupunginosan muuttuminen 1960-luvun alusta 1970-luvun loppuun oli hätkähdyttävä: vanha puukaupunginosa revittiin maan tasalle, ja tilalle nousi futuristinen ja kolkko Itä-Pasila. Nyt Pasilaa rakennetaan jälleen, ja taas haaveissa kajastaa tulevaisuuden metropoli.
tiistai 28.10. ja perjantai 31.10.

Piirpauke 1978. Olli-Pekka Wasama, Jukka Wasama, Juha Björninen, Sakari Kukko.

Piirpauke

Muusikko Sakari Kukon perustama Piirpauke on tuonut uusia tuulia eri kulttuurien kansanmusiikista kumpuavaan jazziin jo neljäkymmentä vuotta. Kun bändi aloitti, ei vielä edes käytetty termiä maailmanmusiikki.
tiistai 11.11. ja perjantai 14.11.

Peter von Bagh 1943–2014

Peter von Bagh, ikuisesti 16

Kaunein mahdollinen avaus Peter von Baghille omistetulle muistoillalle on Muisteja – pieni elokuva 1950-luvun Oulusta. Se on Peter von Baghin henkilökohtaisin elokuva, paluu lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunkiin. Lisäksi nähdään von Baghin ihana essee-elokuva Helsinki, ikuisesti sekä vuonna 2010 valmistunut henkilökuva.

Teemalauantain elokuva Muisteja sekä henkilökuva Peter von Baghista katsottavissa Areenassa.

Eurooppalaisia draamasarjoja

Gran Hotel 42

Espanjan vastine Downton Abbeylle, Gran Hotel on valheita ja viettelyksiä tulviva uusi, monesti palkittu 42-osainen epookkidraamasarja, joka sijoittuu vuoteen 1905.
maanantaista keskiviikkoon klo 19.00

Klassinen musiikki

Kesäkonsertti Schönbrunnista 5

Wienin Filharmonikot soittivat taas kesäillan ulkoilmakonserttinsa Schönbrunnin palatsin puistossa. Tänä vuonna Christoph Eschenbach johti ja solistina vieraili pianisti Lang Lang. Toukokuinen konsertti uusitaan Teemalla syyspimeällä.
lauantai 11.10. klo 18.15

Historia ja tiede

Yhdysvaltain kutsumuskohtalo 7

Yhdysvallat on kansakunta, jolla on missio. Kolmeosainen historiasarja kertoo amerikkalaisesta uskosta Amerikan moraaliseen erikoistehtävään maailmassa.
tiistaisin ja lauantaisin 7.10. alkaen

Kuninkaittemme jäljillä

Suomi oli yli 600 vuoden ajan osa Ruotsin valtakuntaa. Millaiset kuninkaat ja kuningattaret Suomea hallitsivat ja miten he vaikuttivat valtakuntansa itäosaan?
tiistaisin ja sunnuntaisin

Brittien jäljillä Australiassa

Brittinäyttelijä Tony Robinson tekee värikkään matkan Australian ja sen kansan historiaan sekä haastaa käsitykset siitä, millainen maa maapallon toisella puolella on ja millaisia ihmisiä siellä asuu.
perjantaisin 26.9.–31.10. klo 19.00

Ruokaratsia 1

Ruokaratsia-sarjan uusissa jaksoissa muun muassa etsitään Kievin kanan aitoa reseptiä Kievistä, kokeillaan maistuuko kallis suola paremmalta kuin tusinatavara ja todetaan, että on kebabeja ja kebabeja.
torstaisin 11.9.–6.11. klo 20.30

Kulttuuri

Rokokoon aika 3

Waldemar Januszczakin kolmiosaisen sarjan aiheena ovat 1700-luvun taiteen keskeiset voimanlähteet: matkailu, nautinnonhalu ja hulluus.

Julkaistu , päivitetty

Taiteen maantiede 3

Taidehistorijoitsija Andrew Graham-Dixon kulkee taidehistoriallista matkaa neljässä eri valtiossa. BBC:n tuottamassa Taiteen maantiede -sarjassa tutustutaan Yhdysvaltoihin, Saksaan, Venäjään ja Alankomaihin, kuhunkin kolmessa tunnin mittaisessa osassa.

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa