Barokkiviikko

David Daniels ja Joyce diDonato oopperassa Lumottu saari (Enchanted Island)

Viikko barokkimestarien seurassa

1600- ja 1700-luvun musiikki pulppuaa ilmoille raikkaana, värikkäänä ja dramaattisena. Tarjolla on lähes 17 tuntia oopperaa, konsertteja, dokumentteja ja J.S. Bachin säveliin hieman tanssiakin.
lauantaista lauantaihin 5.–12.7.

Gluck: Orfeus ja Eurydike 3

300 vuotta sitten syntyneen C. W. Gluckin myyttisteemainen ooppera elokuvaversiona Ceský Krumlovin barokkiteatterista. Päärooleissa: kontratenori Bejun Mehta, Eva Liebau ja Regula Mühlemann.
lauantai 5.7. klo 19.00

Händel: Julius Caesar 2

G.F.Händelin tunnetuimmassa oopperassa Rooman keisari kohtaa Egyptin Kleopatran. Vuonna 2012 Salzburgissa kuvatun tuotannon päärooleissa ovat Andreas Scholl, Cecilia Bartoli, Anne Sofie von Otter ja Philippe Jaroussky.
keskiviikko 9.7. klo 20.00

Metropolitan: Lumottu saari

William Shakespearen tarinoihin pohjautuva pastissiooppera New Yorkin Metropolitanista yhdistelee mm. Händeliä, Vivaldia ja Rameauta. Rooleissa Plácido Domingo, Joyce diDonato ja muut tähdet.
perjantai 11.7. klo 20.00

Rameau: Paladiinit

Jean-Philippe Rameaun 3-näytöksinen, taianomaisesti visualisoitu ooppera Pariisin Chatelet-teatterista kertoo ritari Atisin (Topi Lehtipuu) rakkaudesta kauniiseen Argieen (Stéphanie d'Oustrac), jota vanhempi mies Anselme pitää itselleen varattuna.
lauantai 12.7. klo 18.30

Taivaallisia ääniä 1

1700-luvun Italiassa kastroitiin vuosittain noin 5000 lasta heidän lauluäänensä säilyttämiseksi. Monista tuli aikansa supertähtiä, ensimmäisiä diivoja. Alessandro Scillitanindokumentti kertoo kastraattimusiikin historiasta ja musiikkilajin jatkumisesta nykyaikana kontratenorien ja falsettilaulajien kautta.
tiistai 8.7. klo 21.15

Barokin juhlaa Pariisissa. Yle Kuvapalvelu.

Barokin juhlaa Pariisissa 2

Riemumielinen barokkiteemainen konsertti, loistelias tähtien ilta: muun muassa Topi Lehtipuu, Natalie Dessay, Philippe Jaroussky, Sandrine Piau, Rolando Villazón ja Anne Sofie von Otter. Kapellimestarina Emmanuelle Haïm.
maanantai 7.7. klo 20.50

Magnificat.

Magnificat 1

"Olisipa tämä päivä huomenna ja eilinen tänään". Heinz Spoerlin kaunis koreografia perustuu J.S.Bachin musiikkiin. Zürichin baletti esiintyy. La Scintilla-orkesteria johtaa Marc Minkowski.
tiistai 8.7. klo 20.00

Norjan radio-orkesterin soolohuilisti Tom Ottar Andreassen

Musiikkia Fredrik suuren hovista

Norjan radio-orkesterin soolohuilisti Tom Ottar Andreassen vietti vuonna 2013 50-vuotispäiväänsä ja 30-vuotistaiteilijajuhlaansa kamarikonsertissa, johon oli valittu musiikkia Fredrik suuren hovista.
lauantai 5.7. klo 20.15

Animaatioilla elävöitetty Antonio Vivaldin "Neljä vuodenaikaa" avautuu aivan uudessa valossa, kun Antoine -poika saa isoisältään 10-vuotispäiväkseen tyhjältä näyttävän kirjan. Kirja herääkin eloon. Pääosissa ja kuvassa Pierre Richard, Myles Dillon. Yle ku

Antoinen neljä vuodenaikaa

Antoinen neljä vuodenaikaa on osittain animoitu koko perheen musiikkiohjelma, jossa Antonio Vivaldin musiikki avautuu aivan uudella tavalla. Ranskalaisohjelman tekijöiden aiempi teos Eläinten karnevaali on myös nähty Teemalla.
torstai 10.7. klo 20.00

Maria Antoinetten musiikkia 1

Versaillesin linnaan rakennettiin 1700-luvulla kaunis pieni teatteri, jossa Ranskan kuningatar Maria Antoinette viihdytti itseään ja vieraitaan. Kaksi hänelle mieluista säveltäjää olivat François-Joseph Gossec ja André Ernest Modeste Grétry, joiden musiikkia esittävät sopraano Sophie Karthäuser ja baritoni Pierre-Yves Pruvot. Les Agrémens -orkesteri säestää Guy van Waasin johdolla.
torstai 10.7. klo 20.35

Kesäkino lauantai-iltaisin

Teemalauantai lomailee

Vaikka Teemalauantai on kahden kuukauden mittaisella kesätauolla elokuvanystävien ei tarvitse huolestua. Teemalla vietetään kahdeksan elokuvailtaa naisten seurassa, kun Kesäkino pyörähtää käyntiin. Kesäkino avautuu lauantaina 5.7. kello 21

Kesäkino 2014

Teemalla kolmatta kertaa avautuvan kotimaisen Kesäkinon teemana on suomalainen nainen valkokankaalla: neitoperhot, punatukat, lotat, iris rukat, kassialmat, reginat, emännät, siskot, äidit ja tyttäret. Kahdeksan lauantai-illan elokuvakimarat on koottu erilaisten naishahmojen ja aihepiirien ympärille, uutta ja vanhaa yhdistellen. Iltojen teemoja ovat muun muassa työ, rakkaus, sota, perhe, nauru ja viina.
lauantai 5.7.–23.8. klo 21

Kesäkino 12.7.

Kesäkino: Rintamalotta

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesän toisen illan teemana on nainen ja sota. Elokuvat ovat Rintamalotta, Pikkusisar ja Tuntematon emäntä, kolme kertomusta suomalaisesta naisesta toisessa maailmansodassa. Illan aluksi nähdään Taru Mäkelän haastattelu. Hän on ohjannut fiktioelokuvan Pikkusisar ja tuottanut dokumenttielokuvan Tuntematon emäntä.
lauantai 12.7. klo 21.00

Veera Kiiskinen Taru Mäkelän elokuvassa Pikkusisar. Yle.

Kesäkino: Pikkusisar

Pikkusisar on harvinainen sotaelokuva paitsi siksi, että sen ohjaaja on nainen, myös siksi, että siinä ei olla lainkaan rintamalla. Tapahtumapaikkana on Helsingissä sijaitseva sotilassairaala. lauantai 12.7. klo 22.30

Tuntematon emäntä on Elina Kivihalmeen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva. Bertta Hietamäen kotiarkisto/YLE Kuvapalvelu.

Kesäkino: Tuntematon emäntä

Elina Kivihalmeen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Tuntematon emäntä (2011) kuvaa sodan todellisuutta kotirintamalta käsin. Sotavuosina lähes kaikki miehet olivat rintamalla. Maa- ja metsätaloustyöt sekä tietenkin lasten hoito olivat täysin naisten harteilla.
lauantai 12.7. klo 00.15

Teeman Elävä arkisto

Akkavalta - huumoria naisen roolista

Teeman kesä juhlistaa naisia, ja Elävä arkisto näyttää, miten naisasiaa ajettiin 40 vuotta sitten: naiset kaappaavat vallan kahdessa nokkelassa viihdeohjelmassa, joissa vilisee aikansa tähtiesiintyjiä.
tiistai 8.7. ja perjantai 11.7.

Näyttelijä Leena Uotila istuu vuoteella ja lausuu Arja Tiaisen runoja.

Voimanaisia

Arja Tiainen ja Märta Tikkanen kirjoittivat 1970-luvun puhuttavimmat runoteokset peräkkäisinä vuosina. Molemmista tehtiin melko tuoreeltaan televisiolle monologiesitykset, joiden hurjina voimanaisina ovat näyttelijät Leena Uotila ja Liisi Tandefelt.
tiistai 15.7. ja perjantai 18.7.

Jazzlaulajatar Sarah Vaughan esiintyy Hesperian yökerhossa vuonna 1978.

Kesäjazzin kuningattaret

Kaksi upeaäänistä jazzlaulun legendaa maailman huipulta vieraili helsinkiläisessä yökerhossa 1970-luvulla. Nancy Wilsonin ja Sarah Vaughanin konserttitaltioinnit näyttävät, että heitä ei ylistetä suotta.
tiistai 22.7. ja perjantai 25.7.

Näyttelijä Marja Korhonen vuonna 2008.

Marja Korhonen in memoriam

Näyttelijä Marja Korhonen kuoli 18. kesäkuuta 2014. Hänet muistetaan paitsi persoonallisena elokuvanäyttelijänä, myös terävänä komediennena näyttämöiltä ja televisiosta. Näyttelemisen ohella Korhonen loi uran teatteri-ilmaisun opettajana, joka korosti improvisaation, heittäytymisen ja ryhmätyön merkitystä. Henkilökuva Kaks Marjaa on vuodelta 1972, klassikko-ohjelma Ilkamat vuodelta 1970.
tiistai 29.7. ja perjantai 1.8.

Tove Jansson

5.8. Teeman Elävä arkisto: Tove Jansson

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Harvinaisessa vuoden 1970 arkisto-ohjelmassa hän rupattelee rentoutuneesti ateljeessaan lähimpien ystäviensä kanssa – ja piirtää pari Muumiakin sivussa. Samasta ateljeesta alkaa myös 1980-luvun ohjelma Tove ja meri, jossa nähtiin ensi kerran Toven ja Tuulikki Pietilän omia kaitafilmitallenteita.
tiistai 5.8. ja perjantai 8.8.

Naiset

Amerikan vaikuttajanaisia

PBS:n kolmeosainen dokumentti kertoo Amerikan historian laajimmasta yhteiskunnallisesta mullistuksesta: kun naiset nousivat vaatimaan heille kuuluvaa osuutta poliittisesta vallasta, taloudellisista mahdollisuuksista ja henkilökohtaisesta vapaudesta.
maanantaista keskiviikkoon 14.–16.7. klo 21

Naisen heinäkuu Radio 1:ssä

Yle Radio 1 on jo vuodesta 2005 valinnut heinäkuuksi yhden teeman, jota käsitellään kautta ohjelmiston eri näkökulmista. Tänä vuonna teemana on nainen. Heinäkuun aikana on tulossa on yli 170 naisaiheista ohjelmaa.
Lue lisää yle.fi/radio1

Irti neitsyydestä

Vuosikymmeniä seksuaalisen vallankumouksen jälkeen neitsyyden käsite hämmentää yhä nuoria amerikkalaisnaisia. Dokumentaristi Therese Shechter valottaa keskustelua neitsyydestä.
Teemalla nähty dokumentti vielä Areenassa

Naisia taiteen historiassa

Professori Amanda Vickery esittelee persoonalliseen tyyliin naisia taiteen maailmassa. Sarjan kolmessa jaksossa perehdytään renessanssiaikaan, 1700-lukuun ja 1900-luvun alkuun.
Teemalla nähty dokumentti vielä Areenassa

Elokuvat

Teeman kesän elokuvat 2014 2

Lauantaisin Kesäkino, sunnuntaisin ja torstaisin klassikoita, maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin uusia ja vanhoja helmiä. Kesän ajan Teema esittää elokuvia melkein joka päivä. Tutustu Teeman koko kesän elokuvaohjelmistoon!

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Peyton Place - vihan tyyssija. Yle kuvapalvelu.

Peyton Place - vihan tyyssija

Kaikkien saippuaoopperoiden äiti kertoo 1940-luvun alun pikkukaupungista, jonka tyynen hyveellisen pinnan alla kytevät salaisuudet johtavat murhaoikeudenkäyntiin.
torstai 10.7. klo 21.20

Peter Lorre elokuvassa Kadotettu (Der Verlorene), 1951

Kadotettu

Kuuluisa luonnenäyttelijä Peter Lorre palasi Saksaan tekemään oman romaaninsa pohjalta ainoan ohjaustyönsä, unohdetun mestariteoksen pakolaisleirin lääkärinä piileskelevästä natsitohtorista.
sunnuntai 13.7. klo 18.00

Billy Pilgrim (Michael Sacks).

Teurastamo 5 1

Kurt Vonnegutin romaaniin perustuva elokuva Teurastamo 5 (1972) kertoo Billy Pilgrimin vaiheista muun muassa sotavankina Dresdenissä ja asukkina avaruusolentojen eläintarhassa. (uusinta perjantailta 4.7.)
maanantai 14.7. klo 21.55

Lain ulkopuolella (Hors-la-loi) Kuvassa Abdelkader (Sami Bouajila). Yle kuvapalvelu.

Lain ulkopuolella

Lain ulkopuolella (Hors-la-loi, 2010) on kertomus kolmesta veljeksestä, jotka taistelevat Algerian itsenäisyyden puolesta toisen maailmansodan jälkeen.
keskiviikko 16.7. klo 21.55

Yle muistaa Tove Janssonia

Yle juhlistaa Tove Jansssonia

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Yle juhlistaa Tove Jansssonin juhlavuotta lähettämällä nipun erikoisohjelmia. Ohjelmia Tovesta lähetetään koko kesän ajan, mutta juhlinta huipentuu syntymäpäiväviikolla elokuun alussa.

Klassinen musiikki

Kesäkonsertti Schönbrunnista 4

Wienin Filharmonikot soittivat taas kesäillan ulkoilmakonserttinsa Schönbrunnin palatsin puistossa. Tänä vuonna Christoph Eschenbach johtaa ja solistina vierailee pianisti Lang Lang, joka soittaa äärimmäisen vaativan virtuoosikappaleen, Richard Straussin Burleskin. Toukokuinen konsertti uusitaan Teemalla heinäkuussa.
lauantai 19.7. klo 19.00

Musiikkidokumentit

Metal Evolution: raskaan rockin tarina

Raskaan sarjan toiveuusinta! Metal Evolution on perusteellinen, näkemyksellinen dokumenttisarja metallimusiikin esihistoriasta, synnystä, kehityksestä ja alalajeista. "This goes to eleven." Jaksot uusitaan perjantain myöhäisillassa.
sunnuntaisin 15.6.–24.8. klo 21.

Paluu 80-luvulle

Hauska, nostalginen, perusteellinen ja puistattavakin syväsukellus 1980-luvun moniin musiikki-ilmiöihin. Kuusiosaisessa sarjassa edetään postpunkista rave-partyihin – gootteja ja aerobicia unohtamatta.
sunnuntain myöhäisilloissa 6.7.–10.8.

Kun rytmi oli laki

Sheffield oli 1980-luvulla Britannian vasemmistopolitiikan keskus. Myös monet muusikot lähtivät barrikadeille. 1980-luvun puolivälissä nuoret muusikot löysivät kuitenkin oman tapansa kapinoida: he eivät edes yrittäneet etsiä töitä vaan nauttivat vapaudesta ja mahdollisuudesta ilmaista itseään haluamallaan tavalla – musiikilla.
perjantait 18.7. ja 25.7. klo 20

Yle Live

Yle Live: Rantala-Danielsson-Haffner

Pianisti Iiro Rantalan, ruotsalaisbasisti Lars Danielssonin ja saksalaisrumpali Wolfgang Haffnerin muodostama Super Trio musisoi Pori Jazz -festivaalilla heinäkuussa 2013 taltioidussa Kirjurinluoto Arenan konsertissa.
sunnuntai 13.7 klo 21.40

Yle Live: Pet Shop Boys 2009

Syntsapopin pioneerit ja legendat Neil Tennant ja Chris Lowe olivat upeassa vedossa Pandemonium-kiertueellaan Lontoon O2-areenalla. Duo saapuu kesällä Suomeen Pori Jazz -festivaaleille.
sunnuntai 20.7. klo 21.45

Suojele minua!

Suojele minua!

Vuosina 2010 ja 2011 Teeman Suojele minua! -sarjassa yritettiin pelastaa kansan rakastamaa mutta enemmän tai vähemmän unohdettua ja laiminlyötyä rakennusperintöä. Pelastuivatko kohteet? Purettiinko? Sarja uusitaan Teemalla kesällä 2014.
tiistaisin klo 16.55

Tiede

5 kulmaa kosmologiaan 2

Tähtitieteen professori Esko Valtaoja isännöi keskusteluohjelmaa luonnontieteestä ja maailmankuvasta Yle Teemalla maanantai-iltapäivisin 7.7. alkaen.
maanantaisin klo 16.45

Historia

Suursodan päiväkirjat 7

Historiasarja Suursodan päiväkirjat kertoo ensimmäisestä maailmansodasta neljäntoista ihmisen näkökulmasta. Pääosassa eivät ole kenraalit ja valtionpäämiehet vaan tavalliset sotilaat ja kotirouvat, lapset ja sairaanhoitajat.
keskiviikkoiltapäivisin

Dokumentit

Suomi-Filmin tarina

Peter von Baghin viisiosainen sarja kertoo Suomen pitkäikäisimmän ja vanhimman elokuvayhtiön Suomi-Filmin historiasta.
perjantaisin klo 16.50

USA:n 1930-luvun pölymyrskyt

Amerikkalaisen dokumentaristin Ken Burnsin neliosainen sarja kertoo 1930-luvusta, jolloin sadetta ei tullut ja 40 miljoonaa hehtaaria Oklahoman, Teksasin, Kansasin, Coloradon ja Uuden Meksikon peltoja peittyi pölyyn ja heinäsirkkalaumoihin.
perjantaisin 11.7. alkaen klo 19

Tunne minut

Pasi Yliriskun käsikirjoittama ja ohjaama nuorista kertova dokumenttisarja seuraa nuorten arkea läheltä aamupalapöydässä, koulussa ja kotisohvalla. Sarjassa nähdään, miten lapsesta tulee nuori ja teinistä nuori aikuinen.
torstaisin noin klo 17

Teeman ohjelmat Areenassa

Eurooppalaisia draamasarjoja

Terence Hill sarjassa Isä Matteon tutkimuksia (Don Matteo)

Isä Matteon tutkimuksia

Tarkkanäköinen mutta lempeä Isä Matteo tutkii rikoksia yhdessä karabinieerien kanssa Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin klo 19.00

Imanol Arias sarjassa Francon jälkeen - Alcántaran perhe (Cuentame como pasó)

Francon jälkeen – Alcántaran perhe

Alcántaran perheen elämää seurataan Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan uusintoina neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin noin klo 17.30

Isabel Ordaz, Juan Cuesta ja Marta Puig Llorenç sarjassa Naapureina Madridissa (Aqui no hay quien viva)

Naapureina Madridissa

Oletko espanjalaissarjojen ystävä? Naapureina Madridissa -sarjan tapahtumapaikkana oleva kolmikerroksinen talo ei ole mikään rauhan tyyssija – itse asiassa se on kaukana siitä.
Vain Areenassa

Italialaissarjan uusi kausi 16.7.

Isä Matteon tutkimuksia

Kepeän komediallisessa jännityssarjassa ikuisen auringon Italiassa sydämellinen mutta teräväkatseinen kirkonmies Isä Matteo jatkaa laumansa johtamista sekä rikostutkimuksiaan koko kesän ajan. Maanantaista torstaihin klo 19.00.

Sarjan uudet jaksot (9. tuotantokausi) alkavat 16.7.