Supersankariviikko

Supersankariviikko 1.–7.6.

Pyhä barrakuda! – Supersankarit valtaavat Teeman. Kesän ensimmäinen teemaviikko on omistettu supersankareille. Maanantaina 1.6. alkaa Batman! – alkuperäinen Lepakkomies 60-luvulta. Tahallisen camp-henkisen tv-sarjan kaikkien aikojen ensimmäinen tuotantokausi lähetetään päivittäin klo 20. Viikon aikana nähdään myös kolmiosainen dokumenttisarja supersankareista, israelilainen dokumentti sankaruudesta ja viikko huipentuu Teemalauantain alkuperäiseen Batman-elokuvaan.

Julkaistu , päivitetty

Kaikki Suomen Batmanit, lähettäkää meille valokuvanne!

Yle kerää valokuvia suomalaisista Lepakkomiehistä.

Missä ovat Suomen Batmanit? Löytyykö arkistoistasi Batman-valokuvia? Kerätään yhdessä kaikkien aikojen Lepakkomies-albumi alkuperäisen Batman-sarjan paluun kunniaksi!

Julkaistu , päivitetty

Lepakkomies ja Monsterimies 1

Batman-elokuva vuodelta 1966 & dokumenttielokuva Lordista.

Teeman supersankariviikon päättää Batman-elokuva vuodelta 1966, pääosissa ne ainoat oikeat Lepakkomies ja Ihmepoika eli Adam West ja Burt Ward. Mukana myös Kissanainen, Jokeri, Pingviini ja Arvuuttaja. Tästä ei camp eikä retro parane! Lisäksi tosielämän naamiosankarista Mr. Lordista kertova dokumenttielokuva Monsterimies.
Teemalauantai 6.6. klo 21.00–0.05

Julkaistu

Sodankylän elokuvajuhlat

Sodankylä-viikko 8.–14.6.

Teema ylpeänä esittää ensimmäistä kertaa suorana televisiossa Sodankylän kuuluisan aamukeskustelun. Festivaaliviikolla myös ikuisesti tuoreita ja elämää suurempia elokuvia sekä kuvia Sodankylän menneiltä vuosilta.

Julkaistu , päivitetty

Ikuisesti tuoreita elokuvia, esittelijöinä Aki Kaurismäki ja Peter von Bagh

Howard Hawks, Muhammad Ali, Aki Kaurismäki, Peter von Bagh..

Lauantai-iltaa vietetään Sodankylän elokuvajuhlien hengessä, klassikkojen ja viisaan elokuvapuheen parissa. Illan kolme elokuvaa ovat Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet, Humphrey Jenningsin Englannin sävel ja William Kleinin Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Hawksin klassikon esittelee Aki Kaurismäki, dokumenttielokuvat esittelee Peter von Bagh taltioinneissa vuodelta 2010.
Teemalauantai 13.6. klo 21.20–1.45

Julkaistu

Musiikkidokumentit

Am I Black Enough for You 3

Soul-laulaja Billy Paulin tarina.

Matka soulmusiikin juurille Philadelphiaan. Dokumenttielokuvan päähenkilö on soul-laulaja Billy Paul, jonka elämän ja uran kautta avautuu näkymiä rasismiin, mustien kansalaisoikeustaisteluun, mustan taiteilijan osaan sekä soulin ja afroamerikkalaisuuden historiaan.
Sunnuntai 24.5. klo 21.00 ja perjantai 29.5. klo 23.25

Julkaistu , päivitetty

Gypsy Caravan – Romanien tie 1

Romanimusiikin Buena Vista Social Club!

Romanimusiikin Buena Vista Social Club: värikäs musiikkielokuva neljästä maasta tulevien romanimuusikkojen kiertueesta Pohjois-Amerikassa. Mukana romanimusiikin supertähti Esma Redžepova, intialaisen Bachu Khanin yhtye Maharaja, romanialaiset Fanfare Ciocarlia ja Taraf de Haïdouks sekä Antonio el Pipan flamencoryhmä.
Sunnuntai 31.5. klo 21.00 ja perjantai 5.6. klo 22.50

Julkaistu

Kraftwerk: Pop Art

Elektronista musiikkia soittaneiden erakoiden tie maineeseen

Boing boom tschak! Kertomus kokeellista elektronista musiikkia soittaneiden saksalaiserakoiden tiestä maailmanmaineeseen. Mukana arkistojen aarteita, haastatteluja ja livemateriaalia Lontoon Tate Modernin konserteista. Kraftwerkin jälkeen iltaa jatkaa Avaruusromua-ohjelman juhlalähetys: 25 vuotta radiossa, kerran televisiossa!
Sunnuntai 7.6. klo 21.05

Julkaistu , päivitetty

Tiede

Apinoiden saari

Apinat ovat rakentaneet yhteiskunnan asumattomalle saarelle.

Vuonna 1938 siirrettiin Intiasta 500 apinaa asumattomalle Karibianmeren saarelle. Millaisen sosiaalisen yhteisön apinat ovat saarelleen luoneet, ja kuinka tutkijat peilaavat koetta ihmiskunnan kehityshistoriaan?
torstai 21.5. klo 21.00

Julkaistu

Uhkana puutiaiset 2

Borrelioosi yleistyy maailmalla, tutkijat kiistelevät.

Puutiaisten levittämä borrelioosi aiheuttaa kasvohermohalvauksia, lihaskipuja ja aivokalvontulehduksia. Tauti leviää maailmalla hälyttävää vauhtia, sen toteaminen ei kuitenkaan ole helppoa.
torstai 28.5. klo 21.00

Julkaistu

Eurooppalaisia draamasarjoja

Saari 7

Tositapahtumiin perustuva draama spitaalisten saaresta.

Kreikassa suurmenestyksen saavuttanut, brittiläisen Victoria Hislopin bestselleriin perustuva 26-osainen draamasarja Saari kertoo kreikkalaisen yhteisön tragediasta ja vuosikymmeniä sitten haudattujen salaisuuksien voimasta.
maanantaista keskiviikkoon 25.5. alkaen klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

Ruoka-Suomen kuvakisa ratkennut

Ruoka-Suomen kuvakisa on ratkennut

Ruokakuva ilman (ruoka)annosta. Kääk

Ruoka-Suomen kuvakisaan oli määritelty ilkeänhankala rajaus, kun kysymys oli ruokakuvakisasta: ruokakuva jossa ei saa olla valmista annosta! Yle Kulttuurin ja Yle Teeman kilpailuun lähetettiin tunnisteella #ruokasuomi 161 oivaltavaa ja hienoa kuvaa. Parhaat on nyt valittu.

Julkaistu , päivitetty

SAFA-palkinto Teemalle

Uusi kaupunki -työpajan tarroja Sipoossa.

SAFA-palkinto Teemalle

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto myönnetään tänä vuonna Yle Teemalle syksyn 2014 urbaanin arkkitehtuurin kokonaisuudesta. "Teeman arkkitehtuurikokonaisuus oli monipuolinen ja laaja, sen ote ennakkoluuloton, rohkea ja asiantuntevuuden ohella leikitteleväkin", SAFA perustelee palkintoa. Syksyllä nähty Kaupunki uusiksi -sarja on edelleen katsottavana Areenassa, ja muita kokonaisuuteen kuuluneita ohjelmia uusitaan vielä kesän aikana.

Julkaistu
Uusi Kaupunki -kollektiiviin kuuluvat mm. arkkitehdit (ylärivissä) Erica Österlund, Auvo Lindroos, Willem Anne van Bolderen, Heikki Riitahuhta, (alarivissä) Aleksi Niemeläinen ja Jussi Vuori.

Kaupunki uusiksi

Suomalaiset kaupungit myllerretään uusiksi, kun nuorten arkkitehtien suunnitteluklinikka kiertää maata. Uusi kaupunki -kollektiivin arkkitehdit iskevät kuuteen kaupunkiin. Kolme tiimiä saa kukin kaupungissa sijaitsevan kohteen, jota tulee esimerkiksi elävöittää tai ottaa uudiskäyttöön. Suunnittelu tapahtuu avoimissa työpajoissa, ja kohteita kehitellään kaupunkilaisten toiveiden pohjalta.
koko sarja Areenassa

Julkaistu
Picture Shows: Rooftop Unite D'Habitation, Marseilles

Urbaania arkkitehtuuria

Arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu olivat teemana lokakuun 2014 lopulta alkaen.

Julkaistu

Tulevia elokuvia

Teeman kevään elokuvat 31

Kevään niminä mm. John Ford, George Clooney, neorealismi...

Kevään elokuvissa muun muassa suomalaisia rikostarinoita, b-länkkäreitä, Oscar-voittajia, Luis Buñuel -viikonloppu, George Clooney, Sergei Paradžanov, John Ford, Hayao Miyazaki, kulttielokuvia tien päällä, italialaista neorealismia, ranskalaista animaatiota...

Julkaistu , päivitetty

Teeman kesän elokuvat 2015 20

Elokuvia Teemalla melkein joka ilta.

Teema esittää elokuvia kesällä lähes joka päivä. Teemalauantain ollessa kesätauolla lauantaisin nähdään mm. ranskalaisia rikoselokuvia. Sodankylän festivaaliviikko on omistettu ohjaajavieraiden elokuville sekä Peter von Baghin elämää suuremmille. Kino Klassikossa nähdään mm. Buster Keatonia. Perjantain Kinon loppukesän ohjaaja on Pedro Almodóvar.

Julkaistu , päivitetty
Kooste kotimaisista kokeellisista elokuvista, Teeman Kino Suomi 28.5.2015.

28.5. Kino Suomi: Kotimainen avantgarde 6

60-luvun underground ja avantgarde elää lyhäreissä!

Kino Suomen kevään päättää katsaus suomalaisen kokeellisen elokuvan historiaan. Avantgardistisia lyhytelokuvia illan 60-lukukoosteeseen ovat tehneet muun muassa Risto Jarva, Eino Ruutsalo, Erkki Kurenniemi, Timo Aarniala, Pirjo Honkasalo ja M.A. Numminen.

Julkaistu , päivitetty
Adrien Brody elokuvassa Pianisti

Pianisti 1

Roman Polanskin ohjaama pianistin tosi selviytymistarina.

Roman Polanskin Cannes- ja Oscar-palkittu elokuva puolanjuutalaisen säveltäjän ja pianistin Władysław Szpilmanin selviytymisestä toisen maailmansodan kauhuista ja vainoista.

Julkaistu , päivitetty
Radio Raheem elokuvasta Do the right thing

Teemalauantai: Kuumia päiviä Brooklynissä 1

Do the Right Thing & Dave Chappelle's Block Party

Kesän avaa kaksi kulttikuvaa New Yorkin Brooklynistä: Spike Leen suuri läpimurto Do the Right Thing – kuuma päivä ja Michel Gondryn musiikkielokuva Dave Chappelle’s Block Party.
lauantai 30.5. klo 21.00–0.35

Julkaistu , päivitetty

Sodankylän elokuvajuhlat

Sodankylän elokuvajuhlat Teemalla 8.–14.6.

Elokuvia ja keskustelua elokuvista Peter von Baghin hengessä

Sodankylän elokuvajuhlia vietetään ensimmäistä kertaa ilman Peter von Baghia, joten sekä festivaali että Teeman Sodankylä-viikko ovat samalla myös von Baghin muistotapahtumia. Viikon huipennus Teemalla on lauantai, jolloin nähdään ensimmäistä kertaa suorana televisiossa Sodankylän kuuluisa aamukeskustelu, jossa kansainvälisenä vieraana tänä vuonna on Mike Leigh.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

Kristiina Halkola

Nykyinen mummomafioso oli nuorena kohutähti.

Kristiina Halkola oli Suomen kehutuin ja kohutuin, rakastetuin ja vihatuin tv-kasvo 45 vuotta sitten. Nyt hänen täyttäessään 70 vuotta arkisto palauttaa mieliin nuoruuden tähtihetkiä.
tiistai 2.6. ja perjantai 5.6.

Julkaistu , päivitetty
Apua! Orkesterin laulusolistit levyttämässä hyväntekeväisyyssingleä vuonna 1985.

Kasarirock

Siekkarit, Röyhkä, Liisa Tavi ja Maksamme velkaa -video.

1980-luvun hyväntekeväisyyskonserttien vanavedessä suomalaisetkin popparit halusivat maksaa velkansa pois Etiopian nälänhädän uhreille. Muutenkin vuosikymmenen popissa suosittiin vakavampia sävyjä ja mielipiteitä, kuten Kauko Röyhkä, Sielun veljet ja Liisa Tavi osoittavat.
tiistai 9.6. ja perjantai 12.6.

Julkaistu , päivitetty
Hittimittari-ohjelmasarjan juontajat ja esiintyjiä 1983-1988.

Hittimittaripäivä 2

Kokopitkä kohmelosunnuntai kasarihittien paukkeessa!

80s is back with revenge! Kokopitkä kohmelosunnuntai kasarihittien paukkeessa! Viisi tuntia unohtumattomia epäuskon hetkiä. Eikä tässä vielä kaikki: mukana myös alueraadit ajanmukaisissa vaatteissaan!
sunnuntai 14.6. klo 10.00–15.00

Julkaistu , päivitetty
Saastepassio (1970) on kärsimysnäytelmä maapallon tuhoutumisesta.

Saastepassio

Moraalinen pamfletti maapallon tuhoutumisesta saasteisiin.

"Tämä on saastepassio, jonka jokainen säe on tarkoitettu välinpitämättömille ihmisille, joille Kaisaniemenkadun melutaso, 90 fonia, on vain ihana kaiku kiihkeästä nykyajasta, ilman melun synnyttämiä sairauksia, joille Alankomaiden jäkäläkannan tuho, 20% kuollutta solukkoa, ei merkitse mitään, joille perna- ja jänisrutto eivät merkitse biologisia aseita."
tiistai 16.6. ja perjantai 19.6.

Julkaistu , päivitetty
Tv-kokit Vanamo ja Kolmonen valmistavat ruokia leirikeittimellä ohjelmassa Kesäkeittiö.

Vanamo ja Kolmonen

Mutkatonta kesäruokaa suoraan 1970-luvulta.

Nyt mutkatonta kesäruokaa suosikkikokkien seurassa! Luonnon helmassa voi savustaa ahvenia ja haukia tai valmistaa vaikka kunnon tirrilihaa. Lisäksi opitaan kalan maustamista, säilömistä ja suolaamista.
tiistai 23.6. ja perjantai 26.6.

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa

Perjantain Kino

Kuva elokuvasta Menetetty aika

Sota-ajan ihmiskohtaloita

Perjantain Kinossa nähdään pienen mittakaavan draamoja suuresta sodasta. Kuusi elokuvaa lapsuudesta, nuoruudesta, rakkaudesta, rohkeudesta toisen maailmansodan aikana.
perjantaisin 1.5.–5.6.

Julkaistu , päivitetty

Menetetty aika

Keskitysleiriltä paenneet rakastavaiset kadottavat toisensa.

Tosipohjainen elokuva rakastavaisista, jotka pakenevat yhdessä keskitysleiriltä mutta ajautuvat sodan kaaoksessa eroon toisistaan ja ajan kuluessa jopa eri mantereille.
perjantai 5.6. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty