Juuri nyt

Halistenkosken kalatie Turussa

Vuoden betonikuva on valittu 2

Kilpailun runsas sato kertoo vastarinnasta. Kuvaajat osoittavat, että arjen harmaassa on sävyjä.

Julkaistu , päivitetty

#betonikuvakilpailu on ratkennut

Tässä on #betonikuvakilpailun voittaja! 2

Vuoden betonikuva on valittu. Voittajalla on edessä matka betoniseen Tallinnaan. Kymmenen kuvaa palkittiin myös palalla Berliinin muuria. Kilpailun runsas sato kertoo vastarinnasta. Kuvaajat osoittavat, että arjen harmaassa on sävyjä.

Julkaistu , päivitetty

Lyhytelokuvapäivää vietetään 21.12.

Yö pitkä, elokuva lyhyt

Teemalla järjestetään 21.12. klo 21-01 vuoden pisimmän yön ja kansainvälisen lyhytelokuvapäivän kunniaksi toisen kerran lyhytelokuvan festivaali. Neljän tunnin ilta koostuu neljästä näytöksestä: "hetki hauskaa", "Nordic Factory", "animaation iloa" ja "kansainvälisiä tarinoita”.
sunnuntai 21.12. klo 21 alkaen

Lahjapaketit avautuvat jouluaattona

Teeman lahjapaketit 2014

Teema tarjoaa jälleen 14 komeaa lahjapakettia jouluaatosta loppiaiseen. Luvassa on niin elokuvan, musiikin kuin dokumentinkin päiviä. Luvassa on mm. Woody Allenia, Sami Yaffaa, muotidokumentteja, Chaplinia, Peter Von Baghia ja Komisario Palmu -elokuvia.

Lahjapaketit aukeavat 24.12. - 6.1. klo 10.00

Foo fighters – Sonic Highways

Foo Fighters – Sonic Highways 15

Dave Grohlin ja Foo Fightersin musiikkimatkan viimeinen etappi on New York. Kaupungin huikeasta musiikkiperinnöstä kertomassa ovat muiden muassa Paul Stanley, Chuck D. ja Rick Rubin
perjantai 19.12. klo 23.00

Nate Mendel: "Sonic Highways on siisteintä, mitä Foo Fighters on tehnyt"

Sonic Highways -sarjan viimeisissä jaksoissa Foo Fighters vierailee Seattlessa ja New Yorkissa nauhoittamassa levyn kaksi viimeistä biisiä. Pitkän äänitysmatkan jälkeen yhtyeen basisti Nate Mendel kertoo tunnelmistaan ja siitä, millaista Dave Grohlin kanssa oli tällä kertaa työstää albumia.

Teemalauantait

Chaplinin kulkuri 100 vuotta 2

Vuonna 2014 on kulunut sata vuotta Charles Chaplinin kulkurihahmon synnystä. Juhlavuoden päättää tuon maailman kenties kuuluisimman elokuvahahmon kehityksestä kertova uusi ranskalaisdokumentti Kulkurin synty. Lisäksi nähdään kolme restauroitua lyhytelokuvaa Chaplinin uran onnellisimpiin ja parhaisiin kuuluvalta Mutual-kaudelta.

Teemalauantai 20.12. klo 21.00

Steve McQueen

Steve McQueen (1930–80) oli 1960–70-lukujen suurimpia tähtiä, antisankari, tyyli-ikoni ja “The King of Cool”. Uusi dokumentti kertoo tähtinäyttelijän tarinan, muistelemassa muun muassa ex-vaimot, työtovereita, ystäviä ja perhettä. Teemaillan elokuva on Norman Jewisonin ohjaama tyylikäs pokeridraama Täyskäsi-Kid.

Teemalauantai 27.12. klo 20.10.

Julkaistu , päivitetty

Naisia kameran takana

Vuoden 2015 ensimmäisen Teemalauantain päähenkilöitä ovat kaksi omia teitään kulkenutta valokuvaajanaista: taidemaailman sensaatioksi kuolemansa jälkeen noussut katuvalokuvaaja Vivian Maier ja arpajaiskameran avulla elämänsä muuttanut Maria Larsson. Illan elokuvat ovat Vivian Maierin salaisuus ja Ikuistetut hetket. Toiveuusinta.

Teemalauantai 3.1. klo 21.00.

Julkaistu

Teemalauantaiden kevät 2015

Teemalauantaiden aiheita tammi-helmikuussa ovat katuvalokuvaajat, kasarinostalgia, glamouria tihkuvat klassikot, mestarilliset dokumenttielokuvat, itäblokin mainosvelhot, Watergate-skandaali ja Oscar-voittajat kautta aikojen. Lauantai-iltojen tähtiä ovat muun muassa Elvis, Marlene, Tintti ja Nixon.

Julkaistu

Arkkitehtuuri ja kaupunki

Arkkitehtuuri ja kaupunki

Arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu ovat teemana lokakuun lopulta alkaen. Lisää arkkitehtuurikokonaisuudesta Yle Kulttuurin sivuilla.

Tekijänä

Elastinen

Kimmo Laihon eli Elastisen elämään kulttuurin moniottelijana kuuluu musiikki myös levy-yhtiön toimitusjohtajana ja tuottajana. Elalle ammatti on elämäntapa, jonka hän muotoilee kurinalaisella tyylillään.
maanantai 15.12. klo 20.00 ja perjantai 19.12. klo 18.00

Iskelmä-Suomi

Iskelmä-Suomi: Perutaan häät

Iskelmä on aina elänyt ajassa. Nyt se on murroksessa. Sillä on oma elinpiirinsä tanssilavoineen ja tangomarkkinoineen, mutta perinteellä on haastajia. Uusi popiskelmä erkaantuu koko ajan kauemmaksi traditiosta.
perjantai 19.12. klo 20.00

Musiikkidokumentit

Foo Fighters – Sonic Highways 15

Dave Grohlin ja Foo Fightersin musiikkimatkan viimeinen etappi on New York. Kaupungin huikeasta musiikkiperinnöstä kertomassa ovat muiden muassa Paul Stanley, Chuck D. ja Rick Rubin
perjantai 19.12. klo 23.00

Sound City

Dave Grohlin esikoisohjaus on rakastava dokumenttielokuva Los Angelesissa sijainneesta legendaarisesta levytysstudiosta Sound Citystä, jossa äänitettiin niin Nirvanan Nevermind kuin Neil Youngin, Fleetwood Macin ja Tom Pettyn merkkiteoksia.
sunnuntai 28.12. klo 21.05

Klassinen musiikki

Tuhkimo Torinossa

Viehättävillä animaatioilla osittain kuvitettu G. Rossinin ooppera taltioitiin satumaailmaan soveltuvissa upeissa ympäristöissä. Tuhkimona esiintyy mezzosopraano Lena Belkina.
lauantai 27.12. klo 18.05

 Don Giovanni.

Mozartin Don Giovanni

W. A. Mozartin mestariteos Salzburgista elokuulta 2014. Ohjaus: Sven-Eric Bechtolf. Päärooleissa: Ildebrando D'Arcangelo, Luca Pisaroni,Lenneke Ruiten ja Anett Fritsch. Wienin filharmonikkoja johtaa Christoph Eschenbach.
lauantai 20.12. klo 17.45

Richard Strauss (1864-1949) nuorena

Richard Strauss 150 vuotta

Richard Straussin syntymän 150-vuotisjuhlaa vietetään Straussin omassa, ”kultaisessa” Dresdenin hovioopperassa, jossa säveltäjän 15 oopperasta peräti yhdeksän sai kantaesityksensä. Juhlakonserttiin on valittu musiikkia Salomesta Ruusuritariin ja Daphneen.
Teemalla nähty konsertti Areenassa

Herbert Blomstedt

RSO & Herbert Blomstedt Musiikkitalossa

RSO ja Herbert Blomstedt esittävät Schubertin sinfoniat 8 ja 9. Teoksia avaa tuttuun tapaan Jukka Nykänen. Konserttivieraina Jani Klinga ja Liisa Ahlqvist-Lehkosuo.
Teemalla nähty konsertti Areenassa

Hannu Lintu

RSO & Hannu Lintu & Olli Mustonen

Radion sinfoniaorkesterin konsertin 21.11. johtaa Hannu Lintu ja solistina on pianisti Olli Mustonen. Konsertin ohjelmassa on Claude Debussyn La Mer, Segei Prokofjevin pianokonsertto nro 3 ja Edgar Varèsen Amériques
Teemalla esitetty konsertti vielä Areenassa

Yle Live

Flow Festival 2014

Kaupunkifestivaalin mielenkiintoisimmat bändit ja haastattelut. Lavoilla Helsingin Suvilahdessa Mirel Wagner, Little Dragon, DJ Kridlokk, Siinai, Jenny Wilson ja Bill Callahan. Juontajana Venla Kokkonen.
sunnuntai 4.1. klo 21.52

Sami Yaffa – Sound Tracker

Kultainen Venla -ehdokkaat valittu

Kultainen Venla - gaalassa palkitaan menestyneimpiä tv-ohjelmia ja tekijöitä. Sami Yaffa - Sound Tracker on ehdolla parhaaksi musiikkiohjelmaksi ja sen ohjaaja Otso Tiainen vuoden ohjaajaksi. Myös Jäämeri 30 päivässä on ehdolla Lifestyle-kategoriassa. Kilpailun voittajat julkistetaan Kultainen Venla -gaalassa 16. tammikuuta 2015.

Tulevia elokuvia

Teeman syksyn elokuvat 2014 3

Teeman syksyssä on tarjolla elokuvia moneen makuun. Mukaan mahtuu uuden elokuvan parhaimmistoa, kulttikamaa ja kaivattuja klassikoita sekä tietysti Teeman oma elokuvafestivaali 26.-30.11.

Julkaistu , päivitetty
Maritta Viitamäki elokuvassa Maa on syntinen laulu.

Maa on syntinen laulu

Timo K. Mukan kohuttu esikoisromaani kääntyi Rauni Mollbergin käsissä aikakautensa naturalistiseksi elokuvaklassikoksi, jossa seksuaalisuus, syntymä ja kuolema jylläävät pohjoisen taivaan alla.
torstai 18.12. klo 21.55

Kuvassa Cecilia Tallis (Keira Knightley). Yle Kuvapalvelu.

Sovitus

Ian McEwanin romaanin filmisovitus kertoo yhden rikoksen ja väärän todistuksen seurauksista kuuden vuosikymmenen aikana. Pääosissa Keira Knightley, James McAvoy ja Benedict Cumberbatch
perjantai 19.12. klo 21.00

Charles Chaplin elokuvassa The Rink, 1916 (dokumentista Kulkurin synty)

Chaplinin kulkuri sata vuotta 2

Teemalauantai juhlii Chaplinin kulkurihahmon sataa vuotta uudella dokumentilla Kulkurin synty sekä kolmella restauroidulla lyhytelokuvalla Chaplinin "onnellisimmalta kaudelta".
lauantai 20.12. klo 21.00–23.15

Annu Marttila esittää keiju Illusiaa Heikki Partasen elokuvassa.

Pessi ja Illusia

Rakastettu satu peikkopoika Pessistä ja keiju Illusiasta oli alunperin aikuisille suunnattu allegoria sodan kauhuista. Heikki Partasen elokuvasovitus on vuodelta 1984.
sunnuntai 21.12. klo 12.35

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino

Rakkautta ja hämmennystä. Animaatiota. Viettelijöitä. Pyyhekumeja. Yllättäviä tapahtumia. Lyhytelokuvan helmiä. Maanantaisin klo 23 jälkeen ja uusinnat lauantaisin illan viimeisenä.

Huhtikuun kylmyys

(The April Chill/Aprilis Suskhi) Georgialainen lyhytelokuva venäläisen sotilaan ja pienen tanssijapojan kohtaamisesta.

Julkaistu , päivitetty

Kino Suomi

Kino Suomessa Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran juhlasyksy 5

Suomen maineikkaimmat uuden elokuvan ohjaajat, Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta, aloittivat leffauransa yhdessä kesäisellä komedialla Yö vai päivä vuonna 1962. Tänä vuonna molempien ohjaajien syntymästä on kulunut 80 vuotta, ja Kino Suomi kunnioittaa heitä omalla elokuvasarjalla.
Joulupäivänä Kino Suomi esittää Pakkasvirran dokumentaarisen työläisdraaman Jouluksi kotiin (1975), joka aikalaisarvosteluiden mukaan oli koskettava, väkevä ja "vahvimmin yhteiskunnallisesti kantaaottava suomalaisessa elokuvatuotannossa"

Maritta Viitamäki elokuvassa Maa on syntinen laulu.

Maa on syntinen laulu

Timo K. Mukan kohuttu esikoisromaani kääntyi Rauni Mollbergin käsissä aikakautensa naturalistiseksi elokuvaklassikoksi, jossa seksuaalisuus, syntymä ja kuolema jylläävät pohjoisen taivaan alla.
torstai 18.12. klo 21.55

Annu Marttila esittää keiju Illusiaa Heikki Partasen elokuvassa.

Pessi ja Illusia

Rakastettu satu peikkopoika Pessistä ja keiju Illusiasta oli alunperin aikuisille suunnattu allegoria sodan kauhuista. Heikki Partasen elokuvasovitus on vuodelta 1984.
sunnuntai 21.12. klo 12.35

Paavo Pentikäinen ja Irma Martinkauppi elokuvassa Jouluksi kotiin.

Jouluksi kotiin

Rakennustyömies Urho Suomalainen puurtaa työpäivien jälkeen rakennustyömaalla, jotta perhe pääsisi jouluksi muuttamaan vinttikamarista omaan kotiin.
torstai 25.12. klo 21.40

Vesa-Matti Loiri ja Spede Pasanen elokuvassa Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut.

01.01. Kino Suomi: Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut

Mitä kaikkea ruudusta lähteekään maailmalle, kun kansan syvien rivien edustaja tulee tv-studioihin kohentamaan tarjonnan laatua? Spede Pasasen päätöntä mediakritiikkiä säestävät Vesku Loiri, Leo Jokela ja Simo Salminen.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

Selvänäkijä Aino Kassinen ohjelmasta Aikamme uskomuksia.

16.12. Teeman Elävä arkisto hämärän rajamailla 1

Liftari katoaa auton takapenkiltä kolkkona syysiltana. Ufot valvovat tekemisiämme. Koko kansakunnan arvostama ennustajaeukko Aino Kassinen pohtii maailman tilaa ja henkiolentoja.

Julkaistu , päivitetty
Tv-kokit Vanamo ja Kolmonen ohjelmassa Asia on pihvi, joulupihvi. 1975.

23.12. Teeman Elävä arkisto: Arkiston joulu

Joulu tulla jolkottaa, mutta missä on pukki? Arkisto tarjoilee joulumaistiaisia kolmelta vuosikymmeneltä: Vanamo ja Kolmonen laittavat joulupossua 1970-luvun tyyliin, Helsingin kaduilla kysellään joulupukin olemuksesta 1960-luvun hengessä, ja Juice ja Hassisen kone tuovat musiikilliset jouluterveiset 1980-luvulta.

Julkaistu , päivitetty
Vesa-Matti Loiri vuonna 1969.

30.12. Teeman Elävä arkisto: Vesa-Matti Loiri

Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri täyttää 70 vuotta 4.tammikuuta 2015. Juhlapäivän kunniaksi olemme kaivaneet arkistosta esiin kaksi puolta tästä monilahjakkaasta taiteilijasta.

Julkaistu , päivitetty
Nelihenkinen perhe hiihtämässä. Ohjelmasta Kaikki kerran talvilomalle, 1964.

6.1. Teeman Elävä arkisto: Hankien kutsu

Osaavatko suomalaiset vielä hiihtää? Ei hätää, oppia voi ottaa vaikkapa puolustusvoimien hiihtokoulusta. Aluksi kannattaa kokeilla vain kaksivaiheista vuorotyöntöhiihtoa tasamaalla.

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Gran Hotel 92

Espanjan vastine Downton Abbeylle, Gran Hotel on valheita ja viettelyksiä tulviva uusi, monesti palkittu 42-osainen epookkidraamasarja, joka sijoittuu vuoteen 1905.
maanantaista keskiviikkoon klo 19.00

Historia ja tiede

Historia: Maailman erikoisimmat aseet 19

Rakettireppusotilaita, supertykkejä ja salakuuntelukissa - maailmanhistoria tuntee useita eriskummallisia tai jopa järjettömiä aseita. BBC:n kuusiosainen dokumenttisarja valottaa liittoutuneiden ja Natsi-Saksan kekseliästä arsenaalia, täsmäpommien maailmaa ja kylmän sodan agenttikalustoa.
tiistaisin klo 18.00

Tieteen pioneereja 4

Tieteen historia on myös Britannian historiaa. Kolmiosaisessa sarjassa fyysikko Brian Cox etsii Britanniasta luonnontieteen juuria ja olemusta.
torstaisin klo 21.00

Historia

Vejanderin perhe: vasemmalta Teemu, Erkki, sylissä Minna, Leila, Juha, Keijo ja Aimo

Kansankodin kuokkavieraat 1

1960–70-luvuilla noin kymmenesosa suomalaisista muutti Ruotsiin. Kansankodin kuokkavieraat on kahdeksanosainen sarja Suomen historian suurimmasta kansanvaelluksesta sitten Karjalan evakuoinnin, sen syistä ja seurauksista tavallisten ihmisten tasolla.
tiistaisin klo 17.00

Martin Luther King Jr., Whitney Young ja James Farmer tapaamassa presidentti Lyndon Johnsonia vuonna 1964

Yhdysvallat vuonna 1964

Sinä vuonna Beatles saapui Amerikkaan, Ford Mustang tuli markkinoille, Cassius Claystä tuli Muhammad Ali ja Mississipissä murhattiin kolme kansalaisoikeustaistelijaa. Vuonna 1964 Amerikassa alkoi toden teolla 60-luku.
tiistaisin klo 21.00

Mielenosoittaja pitelee palkkatasa-arvoa vaativaa kylttiä.

Amerikan vaikuttajanaisia 3

PBS:n kolmeosainen dokumentti kertoo Amerikan historian laajimmasta yhteiskunnallisesta mullistuksesta: kun naiset nousivat vaatimaan heille kuuluvaa osuutta poliittisesta vallasta, taloudellisista mahdollisuuksista ja henkilökohtaisesta vapaudesta.
keskiviikkoisin klo 18.00

Neil Oliver viikinkilaivan edessä

Viikingit 1

Viikingit muistetaan luostareita ryöstelleinä verenhimoisina merirosvoina, mutta keitä he olivat ja kuinka he elivät? Kirjailija Neil Oliver lähtee matkaan viikinkien vanavedessä.
perjantaisin klo 19.00

Teeman ohjelmat Areenassa