Sami Yaffa – Sound Tracker

Sami Yaffan löytöretki alkaa 25.8.

Pitkän linjan musiikkikulkuri Sami Yaffa, joka on urallaan muun muassa Hanoi Rocksissa nähnyt muusikon ammatin kaikki puolet. tekee löytöretken kulttuureihin, joissa musiikki on muutakin kuin kulutushyödyke. Sami haluaa osoittaa, että musiikki on ainoa universaali kieli, ja hänen matkassaan musiikki matkustaa tuhansia kilometrejä – sinun luoksesi?
maanantaisin 25.8. alkaen klo 21.00

Kysy Mark Cousinsilta

Elokuvaguru Mark Cousins vastaa sinun kysymyksiisi!

Nyt sinulla on mahdollisuus kysyä mitä vain elokuvaan liittyvää! Maailmankuulu filmihullu Mark Cousins saapuu Suomeen syyskuun alussa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin vieraaksi ja on luvannut vastata katsojien kysymyksiin Yle Teeman nettihaastattelussa. Mitä juuri sinä haluaisit kysyä Cousinsilta?

Kesäkino

Kesäkino: Mies, joka ei osannut sanoa ei

Teeman Kesäkino päättyy komedian merkeissä. Illan elokuvissa Mies, joka ei osannut sanoa ei ja Kultainen vasikka naiset joutuvat hoitamaan kaiken – ainakin omasta mielestään. Illan avaa lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? ja sen tekijöiden Selma Vilhusen ja Kirsikka Saaren haastattelu.
lauantai 23.8. klo 21.00 alkaen

Kesäkino 2014 3

Kesäkinon teemana on suomalainen nainen valkokankaalla: neitoperhot, punatukat, lotat, iris rukat, kassialmat, reginat, emännät, siskot, äidit ja tyttäret. Kahdeksan lauantai-illan elokuvakimarat on koottu erilaisten naishahmojen ja aihepiirien ympärille, uutta ja vanhaa yhdistellen. Iltojen teemoja ovat muun muassa työ, rakkaus, sota, perhe, nauru ja viina.
lauantai 5.7.–23.8. klo 21

Teemalauantai

Teemalauantait palaavat elokuun lopussa 2

Alkusyksyn Teemalauantait tarjoavat komeita elokuvan historialle omistettuja teemailtoja lapsista sotaan, zombeista suuriin eurooppalaisiin klassikkoihin. Mukana myös mustalaiskaravaaneja ja moderneja kulkureita sekä Elvis. Teemalauantait palaavat ruutuun 30.8. kello 21.

Elokuvat

Teeman kesän elokuvat 2014 8

Lauantaisin Kesäkino, sunnuntaisin ja torstaisin klassikoita, maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin uusia ja vanhoja helmiä. Kesän ajan Teema esittää elokuvia melkein joka päivä. Tutustu Teeman koko kesän elokuvaohjelmistoon!

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Eränkävijäin kuningas. Clark Gable ja Maria Elena Marques. Yle kuvapalvelu.

Eränkävijäin kuningas

Värikäs Clark Gablen tähdittämä seikkailuelokuva turkismetsästäjien ja intiaanien yhteiselämästä ja riidoista 1820-luvun vielä neitseellisillä Montanan erämailla.
torstai 21.8. klo 21.50

Julkaistu , päivitetty
 Faaraoiden maa. Joan Collins ja Jack Hawkins. Yle kuvapalvelu.

Faaraoiden maa

Howard Hawksin ohjaamassa muinaiseen Egyptiin sijoittuvassa spektaakkelissa faarao haluaa itselleen ja aarteilleen haudan, jota ei voi ryöstää.
perjantai 22.8. klo 21.00

Mies joka ei osannut sanoa ei (ohjaus Risto Jarva, 1975), Antti Litja ja Kirsti Wallasvaara. KAVI.

Kesäkino: Mies, joka ei osannut sanoa ei

Teeman Kesäkino päättyy komedian merkeissä. Illan elokuvissa Mies, joka ei osannut sanoa ei ja Kultainen vasikka naiset joutuvat hoitamaan kaiken – ainakin omasta mielestään. Illan avaa lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? ja sen tekijöiden Selma Vilhusen ja Kirsikka Saaren haastattelu.
lauantai 23.8. klo 21.00 alkaen

Teeman Elävä arkisto

19.8. Kun ATK tunkeutui kaikkialle 2

Sähköaivot eli tietokoneet tulivat osaksi monien suomalaisten työelämää hiljalleen jo 1960-luvun aikana, lähinnä valtionhallinnossa, korkeakouluissa ja suuryrityksissä. Automaattinen tietojen käsittely oli uusinta uutta laskennan ja kirjanpidon saralla, ja vuoden 1972 opetusohjelmasarjassa Kaikkialla ATK valistetaan koko kansaa ja hälvennetään tietokoneisiin liittyviä ennakkoluuloja.
tiistai 19.8. ja perjantai 22.8.

Ase jonka päälle on vedetty punainen kieltosymboli

26.8. Teeman Elävä arkisto: Aseistakieltäytyjät

Siviilipalvelus ja aseeton palvelus ovat laissa säädettyjä vaihtoehtoja aseelliselle varusmiespalvelukselle. Jos asevelvollinen kieltäytyy kaikenlaisesta palveluksesta, hänet tuomitaan totaalikieltäytyjänä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Arkisto-ohjelmissa tarkastellaan menneiden vuosikymmenten asenteita asevelvollisuutta, pasifismia ja aseistakieltäytymistä kohtaan.
tiistai 26.8. ja perjantai 29.8.

Esko Roine vuonna 1973

2.9. Teeman Elävä arkisto: Esko Roine 70 vuotta

Näyttelijä, ohjaaja, teatterinjohtaja Esko Roine syntyi 70 vuotta sitten, 5. syyskuuta 1944. Syntymäpäivän kunniaksi hähdään sketsiohjelma Kootut ympyrät vuodelta 1968 ja 1970-luvun klassikon, Merirosvoradion, ensimmäinen jakso. Tuoreessa haastattelussa synttärisankaria jututtaa Mrko Gustafsson.
tiistai 2.9. ja perjantai 5.9.

Irakere esiintyy vuonna 1976.

9.9. Teeman Elävä arkisto: Maailmanmusiikkia Kuubasta

Afrojazzia ja kuubalaisia tanssirytmejä yhdistelevä Irakere vieraili Suomessa vuonna 1976. Tv-taltioinnissa muusikoita haastattelee suomalaisen maailmanmusiikin edelläkävijä Sakari Kukko. 1970-luvulla meillä kävi keikalla muitakin kuubalaismuusikoita: lauluntekijä Martin Rojas vieraili tv-studiossa nuoren Omara Portuondon kanssa.
tiistai 9.9. ja perjantai 12.9.

Värttinä-yhtye esiintyy 1990

16.9. Teeman Elävä arkisto: Maailmanmusiikkia Suomesta

Saamelaiset ja karjalaiset rytmit nostivat Suomen maailmanmusiikin kartalle 1990-luvun alussa. Värttinä hallitsi maailmanmusiikin soittolistoja Euroopassa ja Angelin Tytöillä riitti vientiä. Molemmista yhtyeistä tehtiin tv-ohjelmat uran alkutaipaleella.
tiistai 16.9. ja perjantai 19.9.

Klassinen musiikki

Romuorkesteri 1

Saako taitava muusikko minkä tahansa soimaan kauniisti? BBC:n kaksiosaisessa dokumentissa rakennetaan sinfoniaorkesterille soittimet romusta.
maanantai 11. ja 18.8. klo 21.00

Musiikkidokumentit

Metal Evolution: raskaan rockin tarina 3

Raskaan sarjan toiveuusinta! Metal Evolution on perusteellinen, näkemyksellinen dokumenttisarja metallimusiikin esihistoriasta, synnystä, kehityksestä ja alalajeista. "This goes to eleven." Jaksot uusitaan perjantain myöhäisillassa.
sunnuntaisin 15.6.–24.8. klo 21.

Paluu 80-luvulle

Hauska, nostalginen, perusteellinen ja puistattavakin syväsukellus 1980-luvun moniin musiikki-ilmiöihin. Kuusiosaisessa sarjassa edetään postpunkista rave-partyihin – gootteja ja aerobicia unohtamatta.
sunnuntain myöhäisilloissa 6.7.–10.8.

Yle Live

Yle Live: Flow Festival 2013 ja 2014

Yle Teema lähettää tunnelmia Flow-festivaaleilta. Parhaat palat vuoden 2013 festareilta ja tuoreet tunnelmat tämän vuoden tapahtumasta.
Teemalla nähdyt ohjelmat vielä Areenassa

Pet Shop Boys konsertissa Lontoon O2-areenalla 2009

Yle Live: Pet Shop Boys 2009

Syntsapopin pioneerit ja legendat Neil Tennant ja Chris Lowe olivat upeassa vedossa Pandemonium-kiertueellaan Lontoon O2-areenalla.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Yle Live: Peter Gabriel. Yle Kuvapalvelu.

Yle Live: Peter Gabriel - So Live9

Vuonna 1986 julkaistun menestysalbumin, So juhlakiertueen konsertti kuvattiin lokakuussa 2013 Lontoossa. Gabrielin mukana lavalla on alkuperäinen 80-luvun virtuoosimuusikoiden kokoonpano.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Suojele minua!

Suojele minua!

Vuosina 2010 ja 2011 Teeman Suojele minua! -sarjassa yritettiin pelastaa kansan rakastamaa mutta enemmän tai vähemmän unohdettua ja laiminlyötyä rakennusperintöä. Pelastuivatko kohteet? Purettiinko? Sarja uusitaan Teemalla kesällä 2014.
tiistaisin klo 16.55

Tiede

Elämää metsässä

Jimmy Doherty on Teemalta tuttu brittiläinen maanviljelijä ja tiedeohjelmien toimittaja. Uudessa sarjassa hän muuttaa asumaan varsinaiseen unelmataloon: kahden mahtavan tammen varassa lepäävään puumajaan.
torstaisin 7.–28.8. klo 21.00

Ikkunoita avaruuteen 2

Nykyaikainen avaruustutkimus avaa näkymiä vieraisiin maailmoihin, oman planeettamme ulkopuolelle. Sarjan kolmas kausi uusitaan elokuussa kahden osan paketteina.
maanantaisin 11.–25.8. klo 16.55

Historia

Valkoiset orjat

Vuosien 1500 ja 1830 välillä muslimimerirosvot vangitsivat miljoona eurooppalaista merimiestä ja matkustavaista Välimerellä ja Atlantilla. Kolmeosaisessa sarjassa kerrotaan heidän tarinoitaan.
20.8. alkaen keskiviikko klo 20.00

Historia: Maailman erikoisimmat aseet 6

Rakettireppusotilaita, supertykkejä ja salakuuntelukissa - maailmanhistoria tuntee useita eriskummallisia tai jopa järjettömiä aseita. BBC:n kuusiosainen dokumenttisarja valottaa liittoutuneiden ja Natsi-Saksan kekseliästä arsenaalia, täsmäpommien maailmaa ja kylmän sodan agenttikalustoa.
tiistaisin 5.8. alkaen klo 21

Dokumentit

Pina

"Tanssi, tanssi, muuten olemme hukassa." Ohjaaja Wim Wendersin ja Wuppertal-tanssiryhmän kunnianosoitus koreografimestari Pina Bauschille, joka kuoli juuri ennen kuin kuvausten piti alkaa.
Teemalla nähty dokumentti vielä Areenassa

William Kentridge, kaikki on mahdollista. Yle kuvapalvelu.

William Kentridge, kaikki on mahdollista1

Willam Kentridge on menestynyt niin kuvanveistäjänä, piirtäjänä, animaattorina, esiintyjänä kuin oopperaohjaajana. Palkittu dokumentti paljastaa Kentridgen salaisuuden: "kaikki on mahdollista".
Teemalla nähty dokumentti vielä Areenassa

New Yiddish Culture. Yle kuvapalvelu.

Jiddish, New York

New Yorkissa elää vahva juutalaiskulttuuri, jonka jäsenillä on omat ravintolansa, kirjakauppansa ja musiikkinsa. Dokumentti keskittyy pääasiassa muusikoihin, joille soittaminen ja oman kulttuuriperinnön ylläpitäminen tärkeää.
Teemalla nähty ohjelma vielä Areenassa

Ruokaratsia

Keittiömestari, tv-kokki Matt Tebbutt, panimomestarit James Watt ja Martin Dickie sekä ruokatoimittaja Kate Quilton kiertävät maailman ympäri kyselemässä kauppiailta, viljelijöiltä, insinööreiltä ja teknikoilta asioita, joita tavallinen kuluttaja ei tiedäkään.
torstaisin 7.8. alkaen klo 20

Simon Reeve Intian valtamerellä 1

Matkamies Simon Reeve kiertää taas maapalloa. Teemalla on aiemmin nähty sarjat, joissa Reeve matkusti päiväntasaajalla sekä kauriin ja kravun kääntöpiireillä. Nyt toimittaja suuntaa Intian valtamerelle ja sen kauniisiin ja kaukaisiin kohteisiin. Reeve kohtaa matkallaan niin saastumisen ja köyhyyden kuin huiman luonnon moninaisuuden ja kauneuden. Kuusiosainen dokumenttisarja nähdään Teemalla keskiviikkoisin 30.7. alkaen.
keskiviikkoisin 30.7. - 3.9.

Mykkää valoa 28.7.-1.8.

Mykkää valoa

Mykkä valo -kokonaisuuden kaikki teokset nähdään nyt ensimmäistä kertaa sarjana. Mykkä valo -projektissa Yleisradio tilasi viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen 1920-luvun kotimaiseen mykkäelokuvaan. Hanke on yksi Suomen musiikkihistorian mittavimmista yksittäisistä sävellystilauksista. Se synnytti uutta musiikkia ja samalla uusia, vanhaan materiaaliin pohjautuvia teoksia.
Teemalla nähdyt elokuvat vielä Areenassa

Teeman ohjelmat Areenassa

Eurooppalaisia draamasarjoja

Terence Hill sarjassa Isä Matteon tutkimuksia (Don Matteo)

Isä Matteon tutkimuksia

Tarkkanäköinen mutta lempeä Isä Matteo tutkii rikoksia yhdessä karabinieerien kanssa Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin klo 19.00

Imanol Arias sarjassa Francon jälkeen - Alcántaran perhe (Cuentame como pasó)

Francon jälkeen – Alcántaran perhe

Alcántaran perheen elämää seurataan Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan uusintoina neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin noin klo 17.30

Isabel Ordaz, Juan Cuesta ja Marta Puig Llorenç sarjassa Naapureina Madridissa (Aqui no hay quien viva)

Naapureina Madridissa

Oletko espanjalaissarjojen ystävä? Naapureina Madridissa -sarjan tapahtumapaikkana oleva kolmikerroksinen talo ei ole mikään rauhan tyyssija – itse asiassa se on kaukana siitä.
Vain Areenassa

Italialaissarjan uusi kausi 16.7.

Isä Matteon tutkimuksia 13

Kepeän komediallisessa jännityssarjassa ikuisen auringon Italiassa sydämellinen mutta teräväkatseinen kirkonmies Isä Matteo jatkaa laumansa johtamista sekä rikostutkimuksiaan koko kesän ajan. Maanantaista torstaihin klo 19.00.

Sarjan uudet jaksot (9. tuotantokausi) alkavat 16.7.