Herkkujen kevät

Ruoka-Suomi

Ruoka-Suomi on 7-osainen sarja, jossa keittiö ei ole kilparata, vaikka ruokaa toki välillä laitetaan. Se kertoo ruoan, ruokailun ja ravinnon historiasta Suomessa. Sarja alkaa Teeman Herkkujen keväässä 16.3.2015.

Escoffier – kokkien kuningas 1

Kahden Michelin-tähden keittiömestari Michel Roux Jr. perehtyy suuren sankarinsa Georges Auguste Escoffierin elämään ja perintöön ja maistelee Escoffierin kuuluisimpia ruokia.
tiistai 3.3. klo 17.45

Lumoavat leivonnaiset

Keittiömestari Michel Roux Jr. vie dokumentissa omille gastronomisille juurilleen ja sitä kautta makeisten ja leivonnaisten herkulliseen historiaan.
maanantai 9.3. klo 21.00

Tohtori Ritva Seppänen esittelee ruoka-aineita ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972)

Syö oikein!

Voita, jäätelöä, sokeria, ravintopolitiikkaa. Teeman Elävän arkiston ensimmäisessä ruokapaketissa on ruokavalistusta 1940-luvulta 1970-luvulle.
tiistai 10.3. ja perjantai 13.3.

Paperilautasin katettu pöytä ohjelmasta Keittiönurkka, 1968.

Ruokatarjoilu

Kätevä emäntä säästää vaivaa kattamalla kertakäyttöastioin! Lastenkutsuilla pöytään voi kattaa hammasharjat! Teeman Elävän arkiston toisessa ruokapaketissa opastetaan myös toimimaan oikein noutopöydässä.
tiistai 17.3. ja perjantai 20.3.

Kuva lyhytelokuvasta Pesästä pöytään.

Ruokatuotanto

Teeman Elävän arkiston kolmannessa ruokapaketissa ylistetään munia, maitoa, voita, sokeria ja makkaraa sekä leivontataitoa ja ruokajakelua.
tiistai 24.3. ja perjantai 27.3.

Vanamo ja Kolmonen Boman talossa vuonna 1979.

Pääsiäisruokia

Teeman Elävän arkiston neljännen ruokapaketin teemana on pääsiäinen. Vanamo ja Kolmonen näyttävät, miten munat värjätään ja lammaspata valmistetaan. Karjalaisnaiset valmistavat heille Bomban talossa paastopöydän.
tiistai 31.3. ja perjantai 3.4.

Teemalauantait

Calamari Union 30 vuotta

”Itkuvirsien aika on ohi. Lähdön aika on koittanut.” Siitä on 30 vuotta, kun 15 Frankiä ja yksi Pekka aloittivat vaelluksen ahtaasta Helsingin Kallion työläiskaupunginosasta kohti Eiraa, jossa kadut ovat leveämpiä ja ilma raikkaampaa. Teema juhlistaa Aki Kaurismäen kulttielokuvan tasavuosia musiikillisella teemaillalla. Alkukuvana nähdään Juice ja kumppanit Pieksämäen asemalla, illan päättää Leningrad Cowboys go America.
Teemalauantai 7.3. klo 21.00–23.55

Julkaistu , päivitetty

Teemalauantaiden kevät 2015 5

Teemalauantaiden maalis-huhtikuun aiheita ovat Frankit, asfalttisoturit, sushimestarit, yakuzat, huoneen 237 salaisuudet, foodiet, Hayao Miyazakin ja John Fordin maailmat sekä jääkiekkokaukaloiden legendaarinen punakone.

Lue lisää kevään teemailloista

Julkaistu , päivitetty

Historia

Henrik VIII ja Anne Boleyn

Kuningas Henrik VIII:n ja Anne Boleynin kiihkeä suhde irrotti Englannin Euroopasta ja johti vuosisatoja kestäneisiin uskonsotiin. Mutta mikä Henrikin ja Annen vei yhteen ja mikä heidät erotti?
tiistai 24.2. ja 3.3. klo 21.00

Englanti Elisabet I:n aikaan 2

BBC:n kolmeosaisessa sarjassa professori Ian Mortimer vie aikamatkalle kuningatar Elisabet I:n Englantiin.
tiistaisin 10.3. alkaen klo 21.00

Arkistojen salat 1

Ranskalaissarjassa perehdytään 1900-luvun historiallisiin tapahtumiin lähilukemalla arkistofilmejä. Kuka on kuvassa, kuka ei? Miksi kamera oli suunnattu juuri tänne? Miksi Kekkonen istuu šaahin vieressä?
maanantai ja perjantai 22.5. asti

Kaukasia 30 päivässä

Äänestä villeintä matkavideota!

Villein matkavideo -kilpailuun osallistui toistasataa upeaa ja hyvin erilaista videota. Ville tuomaristoineen on valinnut kymmenen finalistia, joista voittaja valikoituu yleisöäänestyksen kautta. Katso finalistivideot ja valitse suosikkisi!

Musiikkidokumentit

Kevään rockdokumentit Teemalla 3

Teeman kevään rockdokumenteissa pääsevät ääneen muun muassa feministipunkkarit ja suomipunkit, Jukka Tolonen, Genesis, Jimi Hendrix ja Hugh Laurie sekä rockin klassikkolevyjen tekijöistä Simon & Garfunkel, The Doors, The Who ja Pink Floyd.

Sunnuntaisin kello 21, uusinnat perjantain myöhäisilloissa.

Julkaistu , päivitetty

Punk-laulaja Kathleen Hanna

Bikini Killin ja Le Tigren laulusolisti Kathleen Hanna oli riot grrrl -liikkeen räiskyvä, peloton ja äänekäs keulakuva. Feministinen punk-ikoni sulki suunsa vuonna 2005. Uusi dokumenttielokuva kertoo Hannan tarinan ja syyn vaikenemiseen. Mukana runsaasti arkistojen aarteita, värikästä kulttuurihistoriaa sekä Hannan ja läheisten perusteellisia haastatteluja.
sunnuntai 8.3. klo 21.00

Mistaken for Strangers

The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu kuvaus kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja sisarussuhteiden vaikeudesta. Ensi-ilta.
perjantai 6.3. klo 22.35

Julkaistu

Yle Live

Stig & Kullankaivajat Ruisrockissa 2014

Stig & Kullankaivajat

R&b- ja kantrilaulajan keikka aurinkoisessa Ruisrockissa 2014. Ison livebändin säestyksellä kuultiin "Punavuoren R. Kellyltä" esim. hittibiisit Ryyppy ja Seksikkäin jäbä. Mukana Stigin haastattelu.
sunnuntai 8.3. klo 22.20

Erin

Erin

Ruisrockin Rantalava nautti poplaulajan lämpimästä keikasta heinäkuussa 2014. Taitava yhtye säesti Eriniä mm. hittikappaleissa Vanha nainen hunningolla ja Ei taida tietää tyttö. Ohjelmassa myös Erinin haastattelu.
sunnuntai 15.3. klo 22.35

Scandinavian Music Group Ruisrockissa 2014, kuvassa Pauliina ja Terhi Kokkonen

Scandinavian music group

Helsinkiläisbändin kuulas keikka Ruisrockin Rantalavalta heinäkuulta 2014. Aurinkoisena sunnuntaipäivänä kuultiin yhtyeen parhaat pop- ja folkbiisit kuten Ei paniikkia ja Vieläko soitan banjoa? Mukana bändin haastattelu.
sunnuntai 22.3. klo 22.15

Ruudolf ja Karri Koira Ruisrockissa 2014

Ruudolf ja Karri Koira

Kaksinkertainen rapin suomenmestari Ruudolf veti Ruissalon uimarannan täyteen hiphop-show'llaan Ruisrockissa heinäkuussa 2014. Lavalla myös Karri Koira, Musta Barbaari, Aksim ja Prinssi Jusuf.
sunnuntai 29.3. klo 22.00

RSO Teemalla

Mikhail Petrenko ja Babi Jar 1

Basso Mikhail Petrenko on Šostakovitšin Babi Jar -sinfonian solisti. Kuorona Polyteknikkojen kuoro. Konsertissa kuullaan myös Richard Straussin toisen maailmansodan muistoteos Metamorfooseja. Hannu Lintu johtaa.
perjantai 27.3. klo 19.00

Soile Isokoski, Sibelius ja Minna Leinonen

Minna Leinosen Scatterings saa kantaesityksensä keskiviikkona, Teemalla se nähdään torstaina. Colin Matthews on sovittanut Ylen tilauksesta Sibeliuksen lauluja orkesterille. Soile Isokoski laulaa. Lisäksi Wilhelm Stenhammarin toinen sinfonia. Hannu Lintu johtaa.
torstai 16.4. klo 19.00

Kullervo

Tiede

Ihmisen esi-isät 6

BBC:n kolmeosaisessa sarjassa pannaan lihaa vanhojen luiden päälle. Asiantuntijatiimi rakentaa viimeisimmän tutkimustiedon perusteella realistiset mallit kolmesta ihmisen muinaisesta esivanhemmasta.
torstai 26.2. klo 21.00

Tieteen pioneereja 7

Brian Coxin sarjassa kuljetaan Britannian tieteen suurten nimien jalanjäljissä ja seurataan tieteen kehitystä nykypäivään asti.
keskiviikko 25.2. klo 17.50

Oscarit 2015

Oscar-yön tunnelmia kotikatsomoissa

Yöpukuloistoa, nukkuvia ja valvovia lemmikkejä, herkkuja, kahvia, kahvia, energiajuomaa. Teeman katsojat valvoivat Oscar-yötä ja lähettivät kuvia kotikatsomoista. Katso kaikki kuvat täältä. Teema kiittää!

Oscar-kääntäjien ennätysurakka 11

Nelituntisen Oscar-lähetyksen suomentaminen ennätysajassa on tarkkaan suunniteltua ryhmätyötä. Kääntäjät uurastavat koko maanantain.

Kino Suomi

Kino Suomi selvittää kevään ajan suomalaista rikosta 1

Helmikuussa alkaa Kino Suomen ainutlaatuinen kotimaisten rikoselokuvien sarja, joka jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Suomalaiset rikoselokuvat kertovat useammin seksuaali- ja intohimorikoksista kuin huolella suunnitelluista ryöstöistä tai murhista. Tunteet käyvät kuumina ja kuohahtaessaan tuottavat karua jälkeä. Toisinaan myös epätoivo ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.

Julkaistu , päivitetty
Elokuvan Porttikielto taivaaseen prostituoidut.

5.3. Kino Suomi: Porttikielto taivaaseen

Satu Silvo on Bella ja Niina Nurminen Sara elokuvassa, joka kertoo prostituoitujen työn varjopuolista. Ilotyttöjen rahakas huvilakeikka menee mönkään, kun kylpyammeesta löytyy ruumis. Ennen pitkää myös yksi seksityöläisistä pääsee hengestään.

Julkaistu , päivitetty
Antti Virmavirta on kiusaaja elokuvassa Harjunpää ja kiusantekijät.

12.3. Kino Suomi: Harjunpää ja kiusantekijät

Pieni kiusanteko kasvaa isommaksi ja isommaksi, ja lopulta kiusaajilla on kuolemantuottamus kontollaan. Åke Lindmanin realistinen Harjunpää-filmatisointi on sävyiltään uskollinen alkuteokselle.

Julkaistu , päivitetty
Merja Larivaara elokuvassa Kaivo.

19.3. Kino Suomi: Kaivo

Tositarinaan pohjautuvassa elokuvassa näyttäytyy suomalainen rikos lohduttomimmillaan: masentunut, uupunut ja psyykkisesti järkkynyt äiti hukuttaa kolme pientä lastaan maatilan kaivoon.

Julkaistu , päivitetty
Esko Nikkari ja Juhani Niemelä Veikko Aaltosen elokuvassa Tilinteko,

26.3. Kino Suomi: Tilinteko

Veikko Aaltosen esikoiselokuva on kaurismäkeläinen kuvaus postiauton ryöstöstä, petoksesta ja hiljaisen miehen kostosta. Sen seurana nähdään Aaltosen toivottu oppilastyö, irrallisista nuorista kertova lyhytelokuva Matkalla.

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Teeman kevään elokuvat 7

Kevään elokuvissa muun muassa suomalaisia rikostarinoita, b-länkkäreitä, Oscar-voittajia, Luis Buñuel -viikonloppu, George Clooney, Sergei Paradžanov, John Ford, Hayao Miyazaki, kulttielokuvia tien päällä, italialaista neorealismia, ranskalaista animaatiota...

Julkaistu , päivitetty
Howard Keel ja Betty Hutton elokuvan Annie mestariampuja mainoskuvassa

Annie mestariampuja

There's no business like show business! Menestysmusikaali kertoo mestariampuja Annie Oakleystä, joka houkutellaan mukaan Buffalo Billin kiertävään villin lännen showhun.
tiistai 3.3. klo 23.05

Elokuvan Porttikielto taivaaseen prostituoidut.

5.3. Kino Suomi: Porttikielto taivaaseen

Satu Silvo on Bella ja Niina Nurminen Sara elokuvassa, joka kertoo prostituoitujen työn varjopuolista. Ilotyttöjen rahakas huvilakeikka menee mönkään, kun kylpyammeesta löytyy ruumis. Ennen pitkää myös yksi seksityöläisistä pääsee hengestään.
torstai 5.3. klo 21.50

Paahtis

Paahtis 2

Julkkiskokki Nigel Slaterin omaelämäkerrallinen elokuva hänen teinivuosiensa perhe-elämästä, versoavasta seksuaalisuudesta ja rakastumisesta ruoanlaittoon.
perjantai 6.3. klo 21.00

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino kevät 2015

Suomen ainoa virallinen lyhytelokuvan ohjelmapaikka Teemalla tarjoaa keväällä lyhytelokuvan ja dokumenttielokuvan ensiesityksiä sekä ajankohtaan sopivia uusintoja. Uusi Kino Teemalla maanantaisin noin klo 23.30.

Julkaistu , päivitetty

2.3. Kuuntele

Poliisiasema Kööpenhaminassa. Hunnutettu nainen on tekemässä valitusta poikansa kanssa. Näyttää siltä, että naisten varten hankittu kääntäjä ei halua kertoa kaikkea mitä nainen sanoo..

Julkaistu , päivitetty

2.3. Paratiisin avaimet

Hamy Ramezanin ohjaama Paratiisin avaimet - lyhytelokuva sai viime vuoden Tampereen elokuvafestivaaleilla jättipotin: kansainvälisen sarjan yleisöpalkinnon, kotimaisen kilpailun nuorisotuomariston palkinnon, kotimaisten elokuvasarjojen yleisöpalkinnon ja Risto Jarva-palkinnon. Elokuva tapahtuu Iranissa 1984. Kodittomat veljekset Majid (15) ja Adel (11) yrittävät selvitä jokapäiväisestä elämästä sotaa käyvässä maassa. Koulussa lapsia kasvatetaan ymmärtämään marttyyriaatetta ja pyhän sodan ideologiaa. Jokaisen 12-72-vuotiaan iranilaisen tulee auttaa maataan sodassa vääräuskoisia vastaan. Veljekset käyvät koulua ja työskentelevät vapaa-aikanaan, mutta elämä muuttuu päivä päivältä tukalammaksi.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

3.3. Teeman Elävä arkisto: Tapio Rautavaara 100 vuotta 1

Tapio Rautavaara oli elokuvista, televisiosta ja levyiltä tuttu viihdyttäjä, joka viljeli rennon ja reilun reissumiehen imagoaan myös keikkamatkoilla. Hänen olemuksessaan ja äänessään oli ulkoilmaelämän karheaa maskuliinisuutta ja työläisromantiikkaa vastapainoksi aikansa salonkikelpoisille viihdelaulajille.

Julkaistu , päivitetty
Tapio rautavaara laulaa.

3.3. Teeman Elävä arkisto: Tapio Rautavaara 100 vuotta 1

Tapio Rautavaara oli elokuvista, televisiosta ja levyiltä tuttu viihdyttäjä, joka viljeli rennon ja reilun reissumiehen imagoaan myös keikkamatkoilla. Hänen olemuksessaan ja äänessään oli ulkoilmaelämän karheaa maskuliinisuutta ja työläisromantiikkaa vastapainoksi aikansa salonkikelpoisille viihdelaulajille.

Julkaistu , päivitetty
Tohtori Ritva Seppänen esittelee ruoka-aineita ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972)

10.3. Teeman Elävä arkisto: Syö oikein!

Ruokavalistus alkoi täydellä teholla puuskuttaa kuluttajan niskaan 1970-luvulla, jolloin muuttunut työ ja huonot ruokailutottumukset yhdessä alkoivat kasata elintasosairauksia suomalaisten harteille.

Julkaistu , päivitetty
keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen pesevät hampaitaan aterian jälkeen.

17.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatarjoilu

Ovatko kutsut emännälle ilo vai rasite? Mitä lastenkutsuilla tarjotaan? Kuinka seisovasta pöydästä syödään? Kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyy vastaus illan arkisto-ohjelmista.

Julkaistu , päivitetty
Jauhelihapihviä-säilykepurkkeja. Ohjelmasta Kuinka Helsinki ruokitaan.

24.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatuotanto

Ennen television yleistymistä 1950-luvulla ja 1960-luvun alkupuolella yritykset ja yhteisöt teettivät paljon lyhytelokuvia, joissa valistettiin katsojia oman toiminnan ja tuotteiden erinomaisuudesta. Arkisto-ohjelmissa ylistetään munia, maitoa, voita, sokeria ja makkaraa sekä leivontataitoa ja ruokajakelua.

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Francon jälkeen – Alcántaran perhe keväällä 2015 24

Alcántaran perheen elämää seurataan Teemalla espanjalaissarjan 15. tuotantokauden jaksoissa. Sarjan osia nähdään kolme viikossa maanantaista keskiviikkoon ja uusintoina sunnuntaisin iltapäivällä.
maanantaista keskiviikkoon klo 18.50

Teeman ohjelmat Areenassa