Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai

Kirk Douglas 100 vuotta

Kirk Douglas 100 vuotta

Viiden elokuvan sarja Kino Klassikossa

Teema juhlistaa Douglasin satavuotispäiviä esittämällä Kino Klassikossa viisi elokuvaa Douglasin parhailta vuosilta.

Kirje kolmelle naiselle

Kenen mies on karannut toisen naisen kanssa?

Kahden Oscarin draama kolmesta naisesta, jotka yrittävät selvittää kenen aviomies on juuri karannut yhteisen ystävättären mukaan.

Nyrkkeilysankari

Kirk Douglas pyrkii huipulle kunnianhimoisena nyrkkeilijänä

Kirk Douglas kunnianhimoisesna nyrkkeilijänä, joka pakkomielteisesti pyrkii huipulle vaikka hintana olisi perhe, ystävät ja oma terveys.

Hän rakasti elämää

Kirk Douglas Vincent van Goghina

Elämäkertaelokuva Vincent van Goghista, joka jatkuvasti koki epäonnistumisia, loi hienoa taidetta ja myi vain yhden maalauksen elinaikanaan. Pääosassa Kirk Douglas.

Musiikkidokumentit

I Am Thor

Tosielämän Spinal Tap: muskelirokkari yrittää paluuta.

Totuus on tarua ihmeellisempää: kuka kaipaa Spinal Tapia, kun tosielämä tuottaa sellaisia kohtalon kolhimia työn sankareita kuin kanadalainen muskelirokkari Jon Mikl Thor. Nyt Thor yrittää paluuta henkensä kaupalla. Dokumenttielokuvaa on kuvattu myös Suomessa.
sunnuntai 11.12. klo 21.00

Nas: Time Is Illmatic

Dokumentti uraauurtaneesta hiphop-albumista. Ensi-ilta 4.12.

Dokumenttielokuva nuoren newyorkilaisen Nasin uraauurtaneesta debyyttialbumista Illmatic. Vuonna 1994 ilmestynyt Illmatic on moderniin hiphopiin entien vaikuttaneita levyjä. Dokumentissa mukana muun muassa Pharrell Williams, Q-Tip ja Alicia Keys. Ohjaus One9. Ensi-ilta.
Katso dokumentti Areenassa!

Leonard Cohenin muistolle: Bird on a Wire

Intiimi kiertuedokumentti katsottavana Areenassa

"Like a bird on the wire, like a drunk in a midnight choir I have tried in my way to be free." Teema muistaa Leonard Cohenia (1934–2016) Tony Palmerin intiimin dokumenttielokuvan Bird on a Wire näytöksellä.
Katso elokuva Areenassa!

Parrasvalot

Kaija Saariaho ja Only the Sound Remains

Uusi ooppera ja dokumentti säveltäjästä

Teema esittää uuden dokumentin Notes on Saariaho sekä Amsterdamissa keväällä 2016 kantaesitetyn oopperan Only the Sound Remains.
Katso molemmat Areenassa!

Iiron musiikkiluokka

Iiron musiikkiluokka 2016

Iiro Rantala avaa musiikin salat kaikille kiinnostuneille

Viisiosainen sarja avaa musiikin salat kaikille musiikista kiinnostuneille Iiro Rantalan johdolla. Apuopettajina toimivat käsin prässätyt musiikin huippuammattilaiset.
keskiviikkoisin 30.11.–28.12. klo 20.00

Kulttuuricocktail

Heistä puhutaan vielä!

Neljä dokumenttia tinkimättömistä taiteilijoista

KulttuuriCocktail seuraa Cannes-palkittua elokuvaohjaaja Juho Kuosmasta, jolla on ollut hurja vuosi. Myöhemmin joulukuussa KC:ssa nähdään muusikot Jukka Nousiainen ja Mara Balls, animaattori CHRZU ja taiteilijaperhe Pekka, Teija ja Iisakki Isorättyä.
tiistai 6.12. klo 18.30

Tampere Tapes

Jukka Nousiainen, Mara Balls ja kumppanit panevat jytisemään

KulttuuriCocktailin dokumentti kurkistaa Tampereen underground-rockskeneen. Romukitaroita, nauhaa ja tinkimätöntä asennetta. Mukana Jukka Nousiainen, Mara Balls, Räjäyttäjät, Faarao Pirttikangas, Talmud Beach.
uusinnat la 10. ja ti 13.12.

Yö pitkä, elokuva lyhyt

Yö pitkä, elokuvat lyhyt 2016

Lyhytelokuvamaraton kv. lyhytelokuvapäivän kunniaksi

Teema esittää kansainvälisen lyhytelokuvapäivän kunniaksi lyhytelokuvamaratonin, jonka ensimmäisen tunnin aloittavat aikaisempien vuosien tapaan "Hetki hauskaa" -komediat. Seuraavalla tunnilla teemana ovat haastavat tilanteet ja tapahtumat, ja kolmas näytös sisältää kokoelman "Pelottavia kohtaloita".
keskiviikko 21.12. klo 21.00–0.20

Countdown lyhytelokuvapäivään

1.–21.12. lyhytelokuva joka päivä!

Lyhytelokuvakalenterin luukun takaa paljastuu joka päivä uusi, tunnetun kulttuurivaikuttajan valitsema lyhytelokuva aina joulukuun 21. päivään asti. Voit katsoa leffan www.lyhytelokuvapaiva.fi -sivulla tai ilmaisen Lyhytelokuva -sovelluksen kautta.

Historia

Keitä kreikkalaiset olivat

Kaksiosainen dokumentti monimuotoisesta kulttuurista

Kaksiosaisessa historiadokumentissa tutustutaan muinaisten kreikkalaisten maailmaan, joka oli nykysilmin katsoen paljon vieraampi ja oudompi kuin monesti ajattelemme.
tiistai 13. ja 20.12. klo 21.00

Messias-oratorion synty

Händelin kuuluisa teos 1700-luvun Lontoossa

Koskettava dokumentti kertoo Händelin kuuluisan teoksen synnystä ja sen esityksestä hyväntekeväisyyskonsertissa Lontoossa 1750.
maanantai 12.12. klo 21.00

Pentti Siimes 1929–2016

Thomas

Pentti Siimes draamassa vanhan miehen tilinteosta

Rakastetun näyttelijän Pentti Siimeksen muistoksi nähdään hänen viimeinen elokuvatyönsä, vuonna 2008 valmistunut draama vanhasta miehestä, joka tekee tiliä elämästään.
Katso elokuva Areenassa!

Teeman elokuvafestivaali

Teeman elokuvafestivaali jatkuu Areenassa

9 pitkää ja 8 lyhyttä festivaalielokuvaa yhä katsottavissa.

Teeman elokuvafestivaalin elokuvista suuri osa on edelleen katsottavina Areenassa: muun muassa Koiran sydän, Moonrise Kingdom, A Most Wanted Man, Merry Christmas Mr. Lawrence, The Wolfpack, Suuri kauneus, Vailla aurinkoa, Kiitorata, Mannerlaatta ja kaikki festivaalilla nähdyt Buster Keaton -elokuvat.

Teeman Elävä arkisto

Nuorison itsenäisyysjuhla jäähallissa 1986

Itsenäisyyspäivänjuhla jäähallissa 1986

Ohjelma Itsenäisyys ja rock vie meidät juhliin nuorison pariin Helsingin jäähalliin 30 vuoden taakse. 6.12.1986 Helsingin jäähallissa esiintyvät lähes kaikki 80-luvun puolivälin suosikkibändit.
tiistai 6.12. klo 21.55

Tiede

Lääkäri ja kuolinuutinen

Miten lääkäri voisi paremmin auttaa kuolevaa potilasa?

Kuoleman joutuu jokainen kohtaamaan ennemmin tai myöhemmin. Miten lääkärit voisivat paremmin auttaa ihmisiä elämän viimeisellä taipaleella?

Teemalauantait

Teemalauantait syksyllä 2016: Queenistä Abbaan, upeiden elokuvailtojen kautta

Freaks, Blow-up, Shokkikäytävä, Bullitt, Quadrophenia...

Syksyn 2016 Teemalauantait vievät katsojat muun muassa sirkusareenoille ja tähtien pukuhuoneisiin, riemastuttaviin mauttomuuksiin ja riipaiseviin tarinoihin ihmisyydestä. Syksyn elokuvia ovat Freaks, Casablanca, Mies ja nainen, Blow-up, Käpy selän alla, Punaiset kengät, Syvä uni, Bullitt, Quadrophenia, Kevät koittaa Hitlerille, Shokkikäytävä... Teemailtojen dokumenttien kohokohtia on maailmankuulun valokuvaajan Yann Arthus-Bertrandin yli kolmetuntisen Human-elokuvan Suomen-ensi-ilta. Syksy alkaa Queenin seurassa ja päättyy Abbaan.

Musiikkidokumentit

Uusi Kino

Idan päiväkirja

Norjalainen Ida piti kahdeksan vuotta videopäiväkirjaa

Idan päiväkirja on elokuva toivosta, vastuksien voittamisesta ja ennen kaikkea siitä, kuinka löytää itsestään ihminen, joka haluaa olla.

Valitut sanat

Pelko, pakko ja palvonta

Valitut sanat tarjoaa tärkeitä kirjallisuuskeskusteluita

Hankalat olosuhteet kotona ja koulukiusaaminen saivat nuoren Tore Renberginpakenemaan runojen ja päiväkirjojen maailmaan. Kirjoittamisesta tuli väline käsitellä asioita ja sitä kautta välttämättömyys.

Teeman tulevat elokuvat

Kino Suomi

Ajolähtö

Maalaisnuorilla on ajolähtö aikuisuuteen.

Levottomat nuoret lähtevät maaseudulta maailmalle kokeilemaan siipiään Niskasen Ajolähdössä.
torstai 8.12. klo 21.55

Musta Lumikki

Rotujenvälinen rakkaus nostattaa rasistisia tuntoja

Suomalaistytön ja somalimiehen rakkaussuhde joutuu koville 1970-luvun alussa – rasismin kuvauksena Musta Lumikki on ajankohtaisempi kuin yksikään kotimainen 2010-luvun elokuva.
torstai 15.12. klo 22.00

Teeman ohjelmat Areenassa

Teema Twitterissä ja Facebookissa