Oopperaviikko 21.-24.7.

Kullervo - kuva kenraaliharjoituksesta. Savonlinnnan Oopperajuhlat.

Neljä upeaa esitystä Savonlinnan oopperajuhlilta

Aulis Sallisen säveltämistä oopperoista nähdään maanantaina suorana lähetyksenä kriitikoiden ylistämä Kullervo sekä tiistaina Ratsumies vuodelta 2005. Keskiviikkona on vuorossa Olli Kortekankaan Isän tyttö vuodelta 2007. Viikko päättyy torstaina Kerimäen kirkkoon ja hienoon Mozartin Requiemiin.
maanantaista torstaihin 21.-24.7.

Sallisen Kullervo-ooppera

Aulis Sallisen kirjoittama, Kalevalaan ja Aleksis Kiven Kullervo-näytelmään perustuva ooppera nosti kiihkomielisen Kullervo-hahmon menestyksekkäästi maailman oopperalavoille. Nyt teos nähdään uutuustuotantona Olavinlinnassa. Kari Heiskasen ohjaama Kullervo-ooppera nähdään suorana Savonlinnan oopperajuhlilta.
maanantai 21.07. klo 19.00

Ratsumies

Savonlinnan Oopperajuhlilla taltioitu Vilppu Kiljusen uudelleenohjaus Aulis Sallisen oopperasta Ratsumies. Päärooleissa Juha Uusitalo ja Johanna Rusanen. Libretto Paavo Haavikko, kapellimestari Ari Rasilainen.
tiistai 22.7. klo 20.00

Isän tyttö -ooppera

Isän tyttö kertoo tavallisten suomalaisten tarinan viime vuosisadan muutoksissa. Oopperan on säveltänyt Olli Kortekangas, libreton Kortekangas on kirjoittanut yhdessä Michael Baranin kanssa.
keskiviikko 23.7. klo 20.00

Mozartin Requiem Kerimäen kirkossa

Upeassa Kerimäen kirkossa esiintyvät muun muassa Soile Isokoski ja Lilli Paasikivi, Helsingin barokkiorkesteri sekä Oopperajuhlakuoro. Yle taltioi Mozartin Requiemin Kerimäen kirkossa 20.7.2014 ja lähettää tuoreeltaan ulos torstaina 24.7.
torstai 24.7. klo 20.00

Kesäkino lauantai-iltaisin

Teemalauantai lomailee

Vaikka Teemalauantai on kahden kuukauden mittaisella kesätauolla elokuvanystävien ei tarvitse huolestua. Teemalla vietetään kahdeksan elokuvailtaa naisten seurassa, kun Kesäkino pyörähtää käyntiin. Kesäkino avautuu lauantaina 5.7. kello 21

Kesäkino 2014

Teemalla kolmatta kertaa avautuvan kotimaisen Kesäkinon teemana on suomalainen nainen valkokankaalla: neitoperhot, punatukat, lotat, iris rukat, kassialmat, reginat, emännät, siskot, äidit ja tyttäret. Kahdeksan lauantai-illan elokuvakimarat on koottu erilaisten naishahmojen ja aihepiirien ympärille, uutta ja vanhaa yhdistellen. Iltojen teemoja ovat muun muassa työ, rakkaus, sota, perhe, nauru ja viina.
lauantai 5.7.–23.8. klo 21

Kesäkino 19.7

Kesäkino: Kohtaamisia

Teeman Kesäkinossa vietetään temaattisia elokuvailtoja suomalaisten naisten seurassa. Kesän kolmannen illan elokuvat ovat Kohtaamisia, Punatukka sekä Elma ja Liisa. Illan avaa Kohtaamisia-elokuvan ohjaajan Saara Cantellin haastattelu. Elokuvia yhdistävä teema on tällä kertaa elämänmuutos.
lauantaina 19.7. klo 21

Punatukan Tarja Markus ja Veikko Honkanen. YLE Kuvapalvelu/KAVA

Kesäkino: Punatukka

Teeman Kesäkinossa vietetään temaattisia elokuvailtoja suomalaisten naisten seurassa. Elokuvat ovat Kohtaamisia, Punatukka sekä Elma ja Liisa. Punatukassa, kuten monissa muissakin Maunu Kurkvaaran elokuvissa, on kyse itsensä kohtaamisesta, identiteetistä ja vieraantumisesta.
lauantai 19.7. klo 22.30

Elma ja Liisa. Yle Kuvapalvelu.

Kesäkino: Elma ja Liisa

Kesän kolmannen Kesäkinon väljänä teemana on muutoksen kohtaaminen. Elokuvat ovat Kohtaamisia, Punatukka sekä Elma ja Liisa. Pamela Tolan ja Pihla Viitalan elokuva on kepeän kesäinen nuorten naisten kasvutarina.
lauantai 19.7. klo 23.47

Teeman Elävä arkisto

Voimanaisia

Arja Tiainen ja Märta Tikkanen kirjoittivat 1970-luvun puhuttavimmat runoteokset peräkkäisinä vuosina. Molemmista tehtiin melko tuoreeltaan televisiolle monologiesitykset, joiden hurjina voimanaisina ovat näyttelijät Leena Uotila ja Liisi Tandefelt.
tiistai 15.7. ja perjantai 18.7.

Jazzlaulajatar Sarah Vaughan esiintyy Hesperian yökerhossa vuonna 1978.

Kesäjazzin kuningattaret

Kaksi upeaäänistä jazzlaulun legendaa maailman huipulta vieraili helsinkiläisessä yökerhossa 1970-luvulla. Nancy Wilsonin ja Sarah Vaughanin konserttitaltioinnit näyttävät, että heitä ei ylistetä suotta.
tiistai 22.7. ja perjantai 25.7.

Näyttelijä Marja Korhonen vuonna 2008.

Marja Korhonen in memoriam

Näyttelijä Marja Korhonen kuoli 18. kesäkuuta 2014. Hänet muistetaan paitsi persoonallisena elokuvanäyttelijänä, myös terävänä komediennena näyttämöiltä ja televisiosta. Näyttelemisen ohella Korhonen loi uran teatteri-ilmaisun opettajana, joka korosti improvisaation, heittäytymisen ja ryhmätyön merkitystä. Henkilökuva Kaks Marjaa on vuodelta 1972, klassikko-ohjelma Ilkamat vuodelta 1970.
tiistai 29.7. ja perjantai 1.8.

Tove Jansson

5.8. Teeman Elävä arkisto: Tove Jansson

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Harvinaisessa vuoden 1970 arkisto-ohjelmassa hän rupattelee rentoutuneesti ateljeessaan lähimpien ystäviensä kanssa – ja piirtää pari Muumiakin sivussa. Samasta ateljeesta alkaa myös 1980-luvun ohjelma Tove ja meri, jossa nähtiin ensi kerran Toven ja Tuulikki Pietilän omia kaitafilmitallenteita.
tiistai 5.8. ja perjantai 8.8.

Rea Mauranen (Maria) nojaa Leena Uotilan (Fridan) rintaan peloissaan puutalon portaikossa.

12.8. Teeman Elävä arkisto: Tove Janssonin näytelmä vahvoista naisista

Tove Jansson oli monipuolinen kuvataiteilija ja kirjailija, vaikka Muumien pyylevä varjo usein lankeaakin hänen muun tuotantonsa ylle. Janssonin aikuisnovelleista dramatisoitu näytelmä Päärooli kertoo kitkerän raadollisesti ja hauskasti kahden naisen valtakamppailusta yksinäisellä saarella. Rooleissa loistavat Leena Uotila ja Rea Mauranen. tiistai 12.8. ja perjantai 15.8.

Julkaistu , päivitetty

BAROKKIVIIKKO 5. –12.7

Viikko barokkimestarien seurassa

1600- ja 1700-luvun musiikki pulppuaa ilmoille raikkaana, värikkäänä ja dramaattisena. Tarjolla on lähes 17 tuntia oopperaa, konsertteja, dokumentteja ja J.S. Bachin säveliin hieman tanssiakin.
Osa ohjelmista vielä Yle Areenassa

Naiset

Amerikan vaikuttajanaisia

PBS:n kolmeosainen dokumentti kertoo Amerikan historian laajimmasta yhteiskunnallisesta mullistuksesta: kun naiset nousivat vaatimaan heille kuuluvaa osuutta poliittisesta vallasta, taloudellisista mahdollisuuksista ja henkilökohtaisesta vapaudesta.
maanantaista keskiviikkoon 14.–16.7. klo 21

Naisen heinäkuu Radio 1:ssä

Yle Radio 1 on jo vuodesta 2005 valinnut heinäkuuksi yhden teeman, jota käsitellään kautta ohjelmiston eri näkökulmista. Tänä vuonna teemana on nainen. Heinäkuun aikana on tulossa on yli 170 naisaiheista ohjelmaa.
Lue lisää yle.fi/radio1

Irti neitsyydestä

Vuosikymmeniä seksuaalisen vallankumouksen jälkeen neitsyyden käsite hämmentää yhä nuoria amerikkalaisnaisia. Dokumentaristi Therese Shechter valottaa keskustelua neitsyydestä.
Teemalla nähty dokumentti vielä Areenassa

Naisia taiteen historiassa

Professori Amanda Vickery esittelee persoonalliseen tyyliin naisia taiteen maailmassa. Sarjan kolmessa jaksossa perehdytään renessanssiaikaan, 1700-lukuun ja 1900-luvun alkuun.
Teemalla nähty dokumentti vielä Areenassa

Elokuvat

Teeman kesän elokuvat 2014 2

Lauantaisin Kesäkino, sunnuntaisin ja torstaisin klassikoita, maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin uusia ja vanhoja helmiä. Kesän ajan Teema esittää elokuvia melkein joka päivä. Tutustu Teeman koko kesän elokuvaohjelmistoon!

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Billy Pilgrim (Michael Sacks).

Teurastamo 5 1

Kurt Vonnegutin romaaniin perustuva elokuva Teurastamo 5 (1972) kertoo Billy Pilgrimin vaiheista muun muassa sotavankina Dresdenissä ja asukkina avaruusolentojen eläintarhassa. (uusinta perjantailta 4.7.)
maanantai 14.7. klo 21.55

Lain ulkopuolella (Hors-la-loi) Kuvassa Abdelkader (Sami Bouajila). Yle kuvapalvelu.

Lain ulkopuolella

Lain ulkopuolella (Hors-la-loi, 2010) on kertomus kolmesta veljeksestä, jotka taistelevat Algerian itsenäisyyden puolesta toisen maailmansodan jälkeen.
keskiviikko 16.7. klo 21.55

Hiihtopartio! Yle kuvapalvelu.

Hiihtopartio! 1

Tuoreeltaan tehty mutta vuosikymmeniksi unohdettu Hollywoodin näkemys talvisodasta, b-elokuva urheista mutta usein kovin tirolilaisilta vaikuttavista rajavuoren puolustajista.
torstai 17.7. klo 21.45

Jules (Frédéric Andréi) elokuvassa Diiva.

Diiva

Tyylitelty trilleri pariisilaisesta postikuriirista, joka nauhoittaa salaa oopperadiivan esityksen mutta sotkeutuu sitten paljon vakavampiin rikoksiin murhamiesten jahtaamana.
perjantai 18.7. klo 21.00

Yle muistaa Tove Janssonia

Yle juhlistaa Tove Jansssonia

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Yle juhlistaa Tove Jansssonin juhlavuotta lähettämällä nipun erikoisohjelmia. Ohjelmia Tovesta lähetetään koko kesän ajan, mutta juhlinta huipentuu syntymäpäiväviikolla elokuun alussa.

Klassinen musiikki

Kesäkonsertti Schönbrunnista 4

Wienin Filharmonikot soittivat taas kesäillan ulkoilmakonserttinsa Schönbrunnin palatsin puistossa. Tänä vuonna Christoph Eschenbach johtaa ja solistina vierailee pianisti Lang Lang, joka soittaa äärimmäisen vaativan virtuoosikappaleen, Richard Straussin Burleskin. Toukokuinen konsertti uusitaan Teemalla heinäkuussa.
lauantai 19.7. klo 19.00

Musiikkidokumentit

Metal Evolution: raskaan rockin tarina 1

Raskaan sarjan toiveuusinta! Metal Evolution on perusteellinen, näkemyksellinen dokumenttisarja metallimusiikin esihistoriasta, synnystä, kehityksestä ja alalajeista. "This goes to eleven." Jaksot uusitaan perjantain myöhäisillassa.
sunnuntaisin 15.6.–24.8. klo 21.

Paluu 80-luvulle

Hauska, nostalginen, perusteellinen ja puistattavakin syväsukellus 1980-luvun moniin musiikki-ilmiöihin. Kuusiosaisessa sarjassa edetään postpunkista rave-partyihin – gootteja ja aerobicia unohtamatta.
sunnuntain myöhäisilloissa 6.7.–10.8.

Kun rytmi oli laki

Sheffield oli 1980-luvulla Britannian vasemmistopolitiikan keskus. Myös monet muusikot lähtivät barrikadeille. 1980-luvun puolivälissä nuoret muusikot löysivät kuitenkin oman tapansa kapinoida: he eivät edes yrittäneet etsiä töitä vaan nauttivat vapaudesta ja mahdollisuudesta ilmaista itseään haluamallaan tavalla – musiikilla.
perjantait 18.7. ja 25.7. klo 20

Yle Live

Yle Live: Rantala-Danielsson-Haffner

Pianisti Iiro Rantalan, ruotsalaisbasisti Lars Danielssonin ja saksalaisrumpali Wolfgang Haffnerin muodostama Super Trio musisoi Pori Jazz -festivaalilla heinäkuussa 2013 taltioidussa Kirjurinluoto Arenan konsertissa.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Yle Live: Pet Shop Boys 2009

Syntsapopin pioneerit ja legendat Neil Tennant ja Chris Lowe olivat upeassa vedossa Pandemonium-kiertueellaan Lontoon O2-areenalla. Duo saapuu kesällä Suomeen Pori Jazz -festivaaleille.
sunnuntai 20.7. klo 21.45

Suojele minua!

Suojele minua!

Vuosina 2010 ja 2011 Teeman Suojele minua! -sarjassa yritettiin pelastaa kansan rakastamaa mutta enemmän tai vähemmän unohdettua ja laiminlyötyä rakennusperintöä. Pelastuivatko kohteet? Purettiinko? Sarja uusitaan Teemalla kesällä 2014.
tiistaisin klo 16.55

Tiede

5 kulmaa kosmologiaan 3

Tähtitieteen professori Esko Valtaoja isännöi keskusteluohjelmaa luonnontieteestä ja maailmankuvasta Yle Teemalla maanantai-iltapäivisin 7.7. alkaen.
maanantaisin klo 16.45

Historia

Suursodan päiväkirjat 7

Historiasarja Suursodan päiväkirjat kertoo ensimmäisestä maailmansodasta neljäntoista ihmisen näkökulmasta. Pääosassa eivät ole kenraalit ja valtionpäämiehet vaan tavalliset sotilaat ja kotirouvat, lapset ja sairaanhoitajat.
keskiviikkoiltapäivisin

Dokumentit

Suomi-Filmin tarina

Peter von Baghin viisiosainen sarja kertoo Suomen pitkäikäisimmän ja vanhimman elokuvayhtiön Suomi-Filmin historiasta.
perjantaisin klo 16.50

USA:n 1930-luvun pölymyrskyt

Amerikkalaisen dokumentaristin Ken Burnsin neliosainen sarja kertoo 1930-luvusta, jolloin sadetta ei tullut ja 40 miljoonaa hehtaaria Oklahoman, Teksasin, Kansasin, Coloradon ja Uuden Meksikon peltoja peittyi pölyyn ja heinäsirkkalaumoihin.
perjantaisin 11.7. alkaen klo 19

Tunne minut

Pasi Yliriskun käsikirjoittama ja ohjaama nuorista kertova dokumenttisarja seuraa nuorten arkea läheltä aamupalapöydässä, koulussa ja kotisohvalla. Sarjassa nähdään, miten lapsesta tulee nuori ja teinistä nuori aikuinen.
torstaisin noin klo 17

Teeman ohjelmat Areenassa

Eurooppalaisia draamasarjoja

Terence Hill sarjassa Isä Matteon tutkimuksia (Don Matteo)

Isä Matteon tutkimuksia

Tarkkanäköinen mutta lempeä Isä Matteo tutkii rikoksia yhdessä karabinieerien kanssa Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin klo 19.00

Imanol Arias sarjassa Francon jälkeen - Alcántaran perhe (Cuentame como pasó)

Francon jälkeen – Alcántaran perhe

Alcántaran perheen elämää seurataan Teemalla ja Areenassa koko kesän ajan uusintoina neljänä päivänä viikossa.
maanantaista torstaihin noin klo 17.30

Isabel Ordaz, Juan Cuesta ja Marta Puig Llorenç sarjassa Naapureina Madridissa (Aqui no hay quien viva)

Naapureina Madridissa

Oletko espanjalaissarjojen ystävä? Naapureina Madridissa -sarjan tapahtumapaikkana oleva kolmikerroksinen talo ei ole mikään rauhan tyyssija – itse asiassa se on kaukana siitä.
Vain Areenassa

Italialaissarjan uusi kausi 16.7.

Isä Matteon tutkimuksia

Kepeän komediallisessa jännityssarjassa ikuisen auringon Italiassa sydämellinen mutta teräväkatseinen kirkonmies Isä Matteo jatkaa laumansa johtamista sekä rikostutkimuksiaan koko kesän ajan. Maanantaista torstaihin klo 19.00.

Sarjan uudet jaksot (9. tuotantokausi) alkavat 16.7.