Juuri nyt

Hohto

Tule puhumaan Hohdosta! 5

Oletko nähnyt elokuvan Hohto? Jättikö se jälkiä? Tule ja kerro! Kuvaamme Teeman elokuvafestivaalille ohjelmaa, johon keräämme kaikenlaisia muistoja ja kommentteja Stanley Kubrickin elokuvasta.

Peter von Bagh 1943–2014

4.10. Teemalauantai: Peter von Bagh, ikuisesti 4

Kaunein mahdollinen avaus Peter von Baghille omistetulle muistoillalle on Muisteja – pieni elokuva 1950-luvun Oulusta. Se on Peter von Baghin henkilökohtaisin elokuva, paluu lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunkiin. Lisäksi nähdään von Baghin ihana essee-elokuva Helsinki, ikuisesti sekä vuonna 2010 valmistunut henkilökuva. Teemalauantai 4.10. klo 21.

Rakkautta ja Anarkiaa Teemalla

Elokuvan tarina 2

Toiveuusintana dokumentaristi Mark Cousinsin 15-osainen, persoonallinen tutkimusretki 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, joka kattaa noin tuhat elokuvaa 1800-luvulta nykypäivään asti.
keskiviikkoisin 10.9.–18.12. klo 21, uusinnat sunnuntain myöhäisillassa

Kino Klassikko seuraa Elokuvan tarinaa 4

Kino Klassikko esittää syksyn ajan elokuvia, jotka liittyvät Mark Cousinsin sarjaan Elokuvan tarina. Elokuvan tarinan jaksot nähdään keskiviikkoisin kello 21 ja niihin liittyvät elokuvat aina seuraavana sunnuntaina kello 18. Myös moni Teemalauantai liittyy Cousinsin sarjaan.

Palava pensas 1

Syksyn televisiotapaus, jännittävä tositarina vastarinnasta, uhrautumisesta, rohkeudesta ja moraalista. Agnieszka Hollandin HBO:lle ohjaama kolmiosainen Palava pensas kertoo Prahan kevään jälkeisestä hyisestä kaudesta Neuvostoliiton miehittämässä Tšekkoslovakiassa vuonna 1969. Lauantaina, toisen osan jälkeen, nähdään Hollandista ja Palavasta pensaasta kertova dokumentti Paluu Prahaan.
perjantaista sunnuntaihin 26.–28.9. klo 21.00

Palava pensas ja Paluu Prahaan 1

Prahassa 1960-luvun lopulla elokuvaa opiskelleen Agnieszka Hollandin ohjaama kolmiosainen draamasarja Palava pensas kertoo Prahan kevään jälkeisestä hyisestä talvesta Neuvostoliiton miehittämässä Tšekkoslovakiassa vuonna 1969. Sarja esitetään Teemalla kolmena peräkkäisenä iltana. Lauantaina, toisen osan jälkeen, nähdään Hollandista ja Palavan pensaan teosta kertova dokumentti Paluu Prahaan.
perjantaista sunnuntaihin 26.–28.9. klo 21.

Lapset elokuvissa 1

Elokuvan tarinan ohjaaja Mark Cousins teki ihanan lisäosan sarjaansa: Elokuvan ja lasten tarinan aiheena ovat elokuvahistorian hienoimmat lapsikuvaukset klassikoista 2010-luvulle asti. Dokumentin jälkeen nähdään lapsuutta käsittelevä mestariteos Mehiläispesän henki, täynnä kauhua ja kauneutta, pääosassa unohtumaton Ana Torrent.
Teemalauantain dokumentti ja elokuva katsottavissa Areenassa

Kuuntele: Mark Cousinsin haastattelu Yle Radio 1:n Filmiryhmässä

Sami Yaffa – Sound Tracker

Protestimusiikkia Andalusiasta

Musiikkinomadi suuntaa Andalusian kumpuileville vuorille kuulemaan halveksitun vähemmistön kulttuuria, anarkismin ja yhteiskunnan vastaisen protestoinnin taustamusiikkia – flamencoa.
torstai 25.9. klo 17.00

Musiikkidokumentit

Elvis Costello: Mystery Dance

Uusi dokumentti 25. syyskuuta Tampereella esiintyvän hienon laulaja-lauluntekijän monipuolisesta urasta: kymmeniä albumeja, tusinoittain hittejä, jatkuvaa uudistumista ja yhteistyökumppaneita Paul McCartneysta Brodsky-kvartettiin. Rillipäinen nörtti ilmestyi julkisuuteen punkin jälkiaalloissa ja toi uuden aallon musiikkiin runoutta ja ironiaa. Dokumentin Suomen-ensi-ilta.

sunnuntai 21.9. klo 21 ja perjantai 26.9. klo 22.25

Vinyylimania

Tyylikäs, musiikkipitoinen ja koukuttava dokumentti maailmanlaajuisesta ja yhä pahenevasta maniasta: intohimosta vinyylilevyihin. Cd-levyn tulon ja musiikin digitaalisen jakelun piti tappaa analoginen levy, mutta toisin kävi. Vinyylisoundin nimeen vannova heimo kasvaa koko ajan.

sunnuntai 28.9. klo 12.55

Tiede

Australian mantereella

Australialainen hyönteistutkija Steve Simpson on tottunut tarkastelemaan pienenpienten eläinten isoja kuvioita. Neliosaisessa sarjassa entomologi yrittää saada kattavan kuvan kokonaisen maanosan ihmisten elämästä.
torstaisin 4.–25.9. klo 21.00

Ruokaratsia 1

Ruokaratsia-sarjan uusissa jaksoissa muun muassa etsitään Kievin kanan aitoa reseptiä Kievistä, kokeillaan maistuuko kallis suola paremmalta kuin tusinatavara ja todetaan, että on kebabeja ja kebabeja.
torstaisin 11.9.–6.11. klo 20.30

Mikä ei tapa, vahvistaa 1

Michael Mosleyn kolmiosaisessa sarjassa tarkastellaan lääketieteen historiaa kolmesta näkökulmasta. Huom! ensimmäinen osa poikkeuksellisesti vasta 21.20
torstaisin 2.10. alkaen klo 21.00

Taiteen uudet tuntijat

Taidemarkkinoilla myrskyää, sillä taideteosten uudet tieteelliset tutkimusmenetelmät ovat paljastaneet hätkähdyttäviä tietoja teosten alkuperästä. Mitä on saatu selville ja voiko asiantuntijoihinkaan aina luottaa?
maanantai 22.9. klo 16.55

Tulevia elokuvia

Kuva elokuvasta Play (Ruotsi 2011)

Play

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittanut Ruben Östlundin ohjaama draama mustasta nuorisojengistä Göteborgissa on Ruotsin viime vuosien kohutuimpia kulttuuritapauksia.
keskiviikko 24.9. klo 22.05

Kino Suomi: Isoäiti helvetistä. Kuvakaappaus elokuvasta.

Isoäiti helvetistä ja Howard – verinen iltapäivä

Kotimaisen kauhuelokuvan sarjassa on esitysvuorossa kaksi 1990-luvun splatterkomediaa, joita ei vuosiin ole esitetty. Toinen kertoo isoäidistä, joka pysyy kuolleena vain hetken, toinen kukkakauppiaasta, josta tulee vahingossa sarjamurhaaja.
torstai 25.9. klo 22.00

Palava pensas

Palava pensas 1

Syksyn televisiotapaus, jännittävä tositarina vastarinnasta, uhrautumisesta, rohkeudesta ja moraalista. Agnieszka Hollandin HBO:lle ohjaama kolmiosainen Palava pensas kertoo Prahan kevään jälkeisestä hyisestä kaudesta Neuvostoliiton miehittämässä Tšekkoslovakiassa vuonna 1969. Lauantaina, toisen osan jälkeen, nähdään Hollandista ja Palavasta pensaasta kertova dokumentti Paluu Prahaan.
perjantaista sunnuntaihin 26.–28.9. klo 21.00

Metropolis, ohjaus Fritz Lang.

Metropolis

Fritz Langin tieteisklassikko entistäkin täydellisemmäksi restauroituna: kertomus futuristisesta kaupungista, jossa työläiset uurastavat pienen yläluokan suunnitelmien mukaan.

Julkaistu , päivitetty

Uusi Kino

Uusi Kino palaa syksyksi

Rakkautta ja hämmennystä. Animaatiota. Viettelijöitä. Pyyhekumeja. Yllättäviä tapahtumia. Lyhytelokuvan helmiä. Maanantaisin klo 23 jälkeen ja uusinnat lauantaisin illan viimeisenä.

Kotihippi

Jenni Samion lyhytelokuvassa ´Kotihippi´ asumisongelmat hoidetaan mutkikkaasti ja totuutta vältellen.
maanantai 22.9. klo 23.50

Henkisesti läski

Rakkaus lyö ujoa nuorta miestä lekalla päähän.
maanantai 22.9. klo 0.00

Kino Suomi

Kino Suomen kauhusyksy 9

Verta, suolenpätkiä ja piinaavaa painajaista – Kino Suomen syyskauden alkuun on koottu kotimaisen kauhuelokuvan harvinainen kimara.
torstaisin 4.9. alkaen klo noin 22

Isoäiti helvetistä ja Howard – verinen iltapäivä

Kotimaisen kauhuelokuvan sarjassa on esitysvuorossa kaksi 1990-luvun splatterkomediaa, joita ei vuosiin ole esitetty. Toinen kertoo isoäidistä, joka pysyy kuolleena vain hetken, toinen kukkakauppiaasta, josta tulee vahingossa sarjamurhaaja.
torstai 25.9. klo 22.00

02.10. Kino Suomi: Silmä silmästä ja Vastanaineet

Kotimaisten kauhuelokuvien sarjan lopuksi Kino Suomessa esitetään Atro Lahtelan ohjaama Silmä silmästä, jossa kainuulaisen syrjäkylän pahat voimat pääsevät valloilleen. Lisäkuvana nähdään saman ohjaajan makaaberi lyhytelokuva Vastanaineet.
torstai 2.10. klo 22.15

Teeman Elävä arkisto

Lasse Mårtenson

Tänä syksynä muusikko monipuolinen esiintyjä, viihdyttäjä ja säveltäjä Lasse Mårtenson täyttää 80 vuotta. Juhlaohjelmina nähdään Lasse ja Kristiina, jossa hän esiintyy suosikkilaulaja Kristina Hautalan kanssa vuonna 1968, sekä Linnanmäen arkipäivää vuodelta 1974.
tiistai 23.9. ja perjantai 26.9.

Kirjailija Antti Tuuri, 1979.

Antti Tuuri

Kauhavalla sijaitsevan Tuurin talon pojasta kasvoi maineikas kirjailija ja Etelä-Pohjanmaan kuvaaja. Teeman Elävä arkisto esittää minkkitarhurin perheen mullistuksesta kertovan Arvet-näytelmän vuodelta 1987 sekä Viikon kertoja -ohjelman vuodelta 1982.
tiistai 30.9. ja perjantai 3.10.

Irja Ranin työskentelee Heikkopeikko-animaation parissa vuonna 1975.

Animaatioarkiston aarteita

Suomalaisen animaation 100-vuotisjuhlan kunniaksi Teeman Elävä arkisto on koonnut puolentoista tunnin paketin lapsille ja lapsenmielisille. Pakettiin on koottu vuosien varrelta tv-animaatioita, joissa näkyy tekniikkojen ja tyylien rikas kirjo. Nyt voi uppoutua nostalgian syövereihin!
tiistai 7.10. ja perjantai 10.10.

Nainen katsoo seinänkokoiselta näytöltä kuvaa bileistä, 1994.

Suomi vuonna 2014

Kun Suomessa äänestettiin Euroopan Unioniin liittymisestä 16. lokakuuta 1994, puheissa maalailtiin lennokkaita mielikuvia puolesta ja vastaan. Ylellä tehtiin tuoreeltaan kolmiosainen sarja Tulipa kerran Suomi, jossa on fiktiivisen dokumentin keinoin kerrottu kolmesta vaihtoehtoisesta tulevaisuusmallista.
tiistai 14.10. ja perjantai 17.10.

Futuro-talo ja liikennettä 1960-luvulta, kollaashi

Kaupungin tulevaisuus

Arkkitehtuuriutopiat ja metropolihaaveet kohtasivat karun todellisuuden 1960-luvun lopun Suomessa. Elettiin avaruusaikaa, mutta kuinka se huomioitiin urbaanissa miljöössä?
tiistai 21.10. ja perjantai 24.10.

Eurooppalaisia draamasarjoja

Gran Hotel 2

Espanjan vastine Downton Abbeylle, Gran Hotel on valheita ja viettelyksiä tulviva uusi, monesti palkittu 42-osainen epookkidraamasarja, joka sijoittuu vuoteen 1905.
maanantaista keskiviikkoon klo 19.00

Klassinen musiikki

Galantit intiaanit

Jean-Phiilippe Rameaun säveltämä oopperabaletti kertoo rakkaudesta kaukomailla.

Julkaistu , päivitetty

Tero Saarinen 50 vuotta

Tero Saarinen 50 vuotta

Teemalla juhlitaan tanssitaiteilija Tero Saarisen 50-vuotissyntymäpäivää. Teema esittää kolmen elokuvan ainutlaatuisen kokonaisuuden: dokumentti Utelias iho – Tero Saarinen, Tero Saarisen tunnetuin soolotanssiteos HUNT ensimmäistä kertaa televisiossa sekä dokumentti Tuoli enkelille.
Teemalla nähty kokonaisuus vielä Areenassa

Historia

USA:n orjuuden vastainen liike 10

PBS:n kolmeosainen draamadokumentti kertoo taistelusta orjuutta vastaan Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Ennen sisällissotaa orjuuden vastustus oli noussut marginaalista valtavaksi kansanliikkeeksi.
tiistaisin 16.9. alkaen klo 21.00

Kulttuuri

Rokokoon aika 1

Waldemar Januszczakin kolmiosaisen sarjan aiheena ovat 1700-luvun taiteen keskeiset voimanlähteet: matkailu, nautinnonhalu ja hulluus.

Julkaistu

Taiteen maantiede

Taidehistorijoitsija Andrew Graham-Dixon kulkee taidehistoriallista matkaa neljässä eri valtiossa. BBC:n tuottamassa Taiteen maantiede -sarjassa tutustutaan Yhdysvaltoihin, Saksaan, Venäjään ja Alankomaihin, kuhunkin kolmessa tunnin mittaisessa osassa.

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa