Juuri nyt

Luonnoksia Teeman elokuvafestivaalin 2014 julisteeksi.

Hauskaa Hohdosta 2

Lue miten Teeman elokuvafestivaalin julisteet syntyivät ja lataa ne omaksi.

Pelin säännöt (1939), ohjaus Jean Renoir

22.11. Teemalauantai: Pelin säännöt

Ilta on omistettu klassikoiden klassikolle, Jean Renoir'n vuonna 1939 ohjaamalle kahden kerroksen väen kuvaukselle Pelin säännöt. Elokuvan jälkeen nähdään sen tekovaiheista ja vaikutuksesta kertova dokumentti. Teemalauantai alkaa klo 21.00

Tulossa hohdokas elokuvafestivaali!

Teeman elokuvafestivaali 26.-30.11. 12

Teeman elokuvafestivaali valtaa jälleen kanavan marraskuun lopulla. Luvassa on viisi päivää elokuvan juhlaa keskiviikosta sunnuntai-iltaan 26.–30.11.: parasta uutta elokuvaa, restauroituja klassikkoja, mykkää filmiä ja musiikkielokuvaa, Oscar-voittajia ja ensi-iltoja sekä runsaasti innoittunutta puhetta elokuvasta.

Aivan erityisen paljon puhutaan Hohdosta, huoneesta numero 237, elokuvahulluudesta, hulluudesta ja kolmipyörällä ajamisesta.

Viisi päivää elokuvan juhlaa

Parasta uutta elokuvaa ja restauroituja klassikkoja, hohtavaa kauhua ja tarttuvaa filmihulluutta, mykkää filmiä ja musiikkielokuvaa, kääpiöitä ja kolmipyöriä sekä monenlaisia tarinoita rakkaudesta. Yhdellä sanalla: tunnetta.

Foo fighters – Sonic Highways

Foo Fighters – Sonic Highways 14

Sonic Highways on Dave Grohlin ja Foo Fightersin kahdeksanosainen tutkimusmatka amerikkalaiseen musiikkiin. Dokumenttisarja esitetään Teemalla aivan tuoreeltaan, vain kaksi päivää maailman ensiesityksen jälkeen. Chicagosta, Washington D.C:stä, Nashvillestä, Austinista ja Los Angelesista matka jatkuu 23.11. New Orleansiin.

sunnuntaisin klo 21, pikauusinnat perjantain myöhäisilloissa

Arkkitehtuuri ja kaupunki

Arkkitehtuuri ja kaupunki

Arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu ovat teemana lokakuun lopulta alkaen. Lisää arkkitehtuurikokonaisuudesta Yle Kulttuurin sivuilla.

Kaupunki uusiksi 7

Kymmenen nuorta arkkitehtiä päätti lähteä kaupunkisuunnittelun ristiretkelle. Vastassa heillä ovat harmaat betoniseinät, tyhjyyttä huokuvat aukiot, parkkipaikkojen täyttämät kaupunkitilat ja ympäristön yleinen ankeus.
alkaen maanantaina 20.10. klo 21.00

Rakennusten salattu elämä

Rakennettu ympäristö vaikuttaa hyvinvointiimme. Voiko vaikutusta mitata? Kolmeosaisessa sarjassa arkkitehtuurikriitikko Tom Dyckhoff tutkii kokeellisesti, miten ihmisen terveyteen vaikuttavat tyypillinen nykypäivän koti, työpaikka tai julkinen rakennus.
alkaen torstaina 23.10. klo 21.00

Tekijänä

Nörttitytöstä taloustoimittajaksi

Elina Lappalainen kirjoitti pikkutyttönä satuja ja koululaisena juttuja Savon Sanomiin. Hän tähtäsi kulttuuritoimittajaksi, mutta kesätöistä uutistoimituksessa hänet pestattiinkin taloustoimitukseen ja sille tielle hän jäi.
maanantai 17.11. klo 20 ja perjantai 21.11. klo 18.00

Kansallisteatteri: Luolasto

Luolasto

Laura Ruohosen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on villi kertomus maasta, joka aikoo haudata ydinjätteensä ja sitten unohtaa koko asian. Se kattaa huikean ajanjakson ihmisen alkukodista kauas tulevaisuuteen.
Teemalla nähty näytelmä katsottavissa vielä Areenassa

Onkalo – säteilevä hauta 2

Michael Madsenin ohjaama dokumenttielokuva on matka ajassa sekä ryhmäkuva pioneereista, jotka suunnittelevat aikakapselia ikuisuuteen ja miettivät kuinka välittää tulevaisuuden ihmisille viesti tappavasta haudasta.
Teemalla nähty elokuva vielä Areenassa

Iskelmä-Suomi

Iskelmä-Suomi: Mä joka päivä töitä teen

Iskelmää on aina tehty ylpeän ammattilaisen etiikalla. Viihdyttäminen on työn, ei taiteen tekoa. Alan miesten ja naisten veri on aina punnittu tien päällä, koska siellä on soittajan leipä, pieninä murusina.

perjantaina 5.12. klo 20.00

Teemalauantait

Klassikon tarina: Pelin säännöt

Lauantai-ilta on omistettu klassikoiden klassikolle, Jean Renoir'n vuonna 1939 ohjaamalle kahden kerroksen väen kuvaukselle Pelin säännöt. Tämä modernin elokuvan airut on pysynyt vuosikymmeniä maailman kaikkien aikojen parhaiden elokuvien äänestysten kärkikymmenikössä. Elokuvan jälkeen nähdään sen tekovaiheista ja vaikutuksesta kertova dokumentti.

Teemalauantai 22.11. klo 21.00–23.35

Loppuvuoden lauantai-illoissa nuorisojengejä, kulkureita ja pokerinaamoja 8

Loppusyksyn Teemalauantait tarjoavat elokuvan historialle omistettuja komeita teemailtoja, tähtien täyttämiä jengikuvauksia, kulkureita ja pokerinaamoja. Lauantai-iltojen tähtiä ovat muun muassa Mickey Rourke, Matt Dillon, Tom Cruise, Charles Chaplin ja Steve McQueen.

Teemalauantait alkavat kello 21.00

Teemalauantai suurkaupungeissa

Onko suurkaupunki ihmiskunnan suurenmoisin vai kauhistuttavin luomus? Ehkäpä sekä että. Urbaani lauantai-ilta vietetään pohtien kaupunkien tulevaisuutta ja juhlien yhtä niistä. Teemalauantain upeat dokumenttielokuvat ovat Gary Hustwitin Urbaania! ja Julien Templen Lontoo, uusi Babylon.

Teemalauantaissa 8.11. esitetyt dokumentit nyt katsottavissa Areenassa

Yhä matkalla 2

Jack Kerouacin Matkalla-romaanin suomennos ilmestyi 50 vuotta sitten. Vapauden, totuuden ja merkityksen etsintä jatkuu 2010-luvulla Walter Sallesin ohjaamassa Matkalla-elokuvassa sekä romaanin myyttisen päähenkilön esikuvan Neal Cassadyn lesken muistoissa dokumenttielokuvassa Rakkaudella, Carolyn.

Teemalauantaissa 1.11. esitetty elokuva ja dokumentti ovat yhä katsottavissa Areenassa

Elokuvan tarinan syksy

Elokuvan tarina 4

Toiveuusintana dokumentaristi Mark Cousinsin 15-osainen, persoonallinen tutkimusretki 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, joka kattaa noin tuhat elokuvaa 1800-luvulta nykypäivään asti.
keskiviikkoisin 10.9.–18.12. klo 21, uusinnat sunnuntain myöhäisillassa

Kino Klassikko seuraa Elokuvan tarinaa 5

Kino Klassikko esittää syksyn ajan elokuvia, jotka liittyvät Mark Cousinsin sarjaan Elokuvan tarina. Elokuvan tarinan jaksot nähdään keskiviikkoisin kello 21 ja niihin liittyvät elokuvat aina seuraavana sunnuntaina kello 18. Myös moni Teemalauantai liittyy Cousinsin sarjaan.

Musiikkidokumentit

Foo Fighters – Sonic Highways 14

Sonic Highways on Dave Grohlin ja Foo Fightersin kahdeksanosainen tutkimusmatka amerikkalaiseen musiikkiin. Dokumenttisarja esitetään Teemalla aivan tuoreeltaan, vain kaksi päivää maailman ensiesityksen jälkeen. Chicagosta, Washington D.C:stä, Nashvillestä, Austinista ja Los Angelesista matka jatkuu 23.11. New Orleansiin.

sunnuntaisin klo 21, pikauusinnat perjantain myöhäisilloissa

Greenwich Village ja muutoksen musiikki

Dokumenttielokuva New Yorkin Greenwich Villagen legendaarisista musiikintekijöistä, jotka antoivat 1960-luvulla äänen kokonaiselle muutosta vaatineelle sukupolvelle. Muistelemassa muun muassa Judy Collins, Tom Paxton, Pete Seeger, Kris Kristofferson, Arlo Guthrie, Richie Havens, John Sebastian, Buffy St. Marie ja Carly Simon.

Teemalla nähty musiikkidokumentti vielä Areenassa

Klassinen musiikki

RSO Musiikkitalossa

Suora lähetys Musiikkitalosta. Mukana Hannu Lintu, Olli Mustonen. Debussy: La Mer, Prokofiev: Pianokonsertto nro 3 ja Varèse. Amériques. Konserttivieraina Riitta Nelimarkka ja Reijo Kiilunen.
perjantai 21.11. klo 19.00

Born in Riga -ulkoilmakonsertti Riiassa 6.7.2014

Syntynyt Riiassa -konsertti

Euroopan kulttuuripääkaupunki Riika järjesti 6.7.2014 suuren ulkokonsertin, jossa esiteltiin laajalti latvialaista musiikkia ja oopperaklassikoita. Esiintyjinä olivat mm sellisti Mischa Maisky ja tenori Aleksandrs Antonenko.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

RSO Musiikkitalossa

Suorana Musiikkitalosta Santtu-Matias Rouvalin johtama konsertti laulumusiikin ystäville. Teoksia Richard Straussin oopperoista Salome ja Ruusuritari, Jukka Tiensuun Voice Verser ja Glièren konsertto koloratuurisopraanolle ja orkesterille. Solistina sopraano Anu Komsi.
Teemalla nähty konsertti vielä Areenassa

Sami Yaffa – Sound Tracker

Tulevia elokuvia

Teeman syksyn elokuvat 2014

Teeman syksyssä on tarjolla elokuvia moneen makuun. Mukaan mahtuu uuden elokuvan parhaimmistoa, kulttikamaa ja kaivattuja klassikoita sekä tietysti Teeman oma elokuvafestivaali 26.-30.11.

Julkaistu , päivitetty
Maon viimeinen tanssija. (Mao's Last Dancer, Australia 2010)

Maon viimeinen tanssija 1

Kiinalainen Li Cunxin nousi 11-vuotiaana köyhyydestä balettitanssijaksi. Maailmankiertueella hän loikkasi rakkauden tähden.
perjantai 21.11. klo 21.30

Pelin säännöt (1939), ohjaus Jean Renoir

22.11. Teemalauantai: Pelin säännöt

Ilta on omistettu klassikoiden klassikolle, Jean Renoir'n vuonna 1939 ohjaamalle kahden kerroksen väen kuvaukselle Pelin säännöt. Elokuvan jälkeen nähdään sen tekovaiheista ja vaikutuksesta kertova dokumentti. Teemalauantai alkaa klo 21.00

Punaiset ja valkoiset. Yle kuvapalvelu.

Punaiset ja valkoiset

Sodan ja vallankumouksen sattumanvaraista kaaosta geometrisella tarkkuudella kuvaava elokuva unkarilaisista kommunisteista Venäjän sisällissodassa vuonna 1919. Ohjaus Miklós Jancsó.
sunnuntai 23.11. klo 18.00

Morgan Freeman ja Paz Vega elokuvassa Valintoja (10 Items or Less)

Valintoja

Valloittavassa draamakomediassa erehdyttävästi Morgan Freemania muistuttava, liiankin kuuluisaksi tullut Hollywood-tähti mieltyy supermarketin sanavalmiiseen kassaneitiin.
maanantai 24.11. klo 21.50

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino

Rakkautta ja hämmennystä. Animaatiota. Viettelijöitä. Pyyhekumeja. Yllättäviä tapahtumia. Lyhytelokuvan helmiä. Maanantaisin klo 23 jälkeen ja uusinnat lauantaisin illan viimeisenä.

Pieni elokuva sisaruussuhteista

Pia Andellin dokumenttielokuva sai alkunsa Andellin odottaessa ensimmäistä lastaan. Hän mietti tuolloin kauhuissaan, että lapsesta tulee esikoinen – tai vielä pahempaa: ainokainen. Nämä pohdiskelut veivät kaitafilmausta harrastaneessa perheessä kasvaneen Andellin penkomaan vanhempien hänestä ja hänen sisaruksistaan 1950–1980-luvuilla kuvaamia vanhoja kaitafilmejä.

Julkaistu , päivitetty

Vesikaupunkeja

Elokuvassa tutkitaan kaupunkitilaa erityisesti emotionaalisena ja yhteiskunnallisena kokemuksena. Elokuvan muoto on voimakkaasti tyylitelty arkistokompilaation ja kokeellisen elokuvan yhdistelmä, johon Petri Kuljuntaustan elektroakustinen musiikki ja äänimaisema luovat täysin oman, uuden ajan kaupunkisinfonisen luonteensa.

Julkaistu , päivitetty

Kino Suomi

Kino Suomessa Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran juhlasyksy 5

Suomen maineikkaimmat uuden elokuvan ohjaajat, Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta, aloittivat leffauransa yhdessä kesäisellä komedialla Yö vai päivä vuonna 1962. Tänä vuonna molempien ohjaajien syntymästä on kulunut 80 vuotta, ja Kino Suomi kunnioittaa heitä omalla elokuvasarjalla.

20.11. Ulvova mylläri

Komedia rakkaudennälkäänsä ulvahtelevan mylläri Gunnar Huttusen ja maatauskoerhoneuvoja Sanelma Käyrämön lemmen kivikkoisesta tiestä.
torstai 20.11. klo 21.50

4.12. Kino Suomi: Pedon merkki

Pedon merkki on Jaakko Pakkasvirran pasifistinen sotaelokuva. Se kertoo kolmen kulttuuripiireistä tulevan kaveruksen kohtaloista jatkosodan aikana. Miesten kohtaloitten ja tuntojen kautta kuvataan sodan mielettömyyttä.
torstai 4.12. klo 21.55

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

Teeman Elävä arkisto: Sanomalehti 1

2000-luvun mediamurroksen keskellä perinteiset sanomalehdet ovat joutuneet kokemaan suuria muutoksia. Arkisto-ohjelmissa katsotaan 125-vuotiaan Helsingin Sanomien ja vähän muidenkin sanomalehtien menneisyyteen.
tiistai 18.11. klo 21.55 ja perjantai 21.11. klo 16.30

Mies lukee Helsingin Sanomia 1970-luvun alussa.

18.11. Teeman Elävä arkisto: Sanomalehti 1

2000-luvun mediamurroksen keskellä perinteiset sanomalehdet ovat joutuneet kokemaan suuria muutoksia. Arkisto-ohjelmissa katsotaan 125-vuotiaan Helsingin Sanomien ja vähän muidenkin sanomalehtien menneisyyteen.

Julkaistu , päivitetty
Mielenosoittajia, lapsia ja naisia kokoontuneena Helsingin Hakaniementorilla. Kyltti, jossa iskulause "Rauha ei tapa elämää" ja rauhanmerkki. Mielenosoitus rauhan puolesta.

25.11. Teeman Elävä arkisto: Rauhanliike 1

Pentti Linkola arveli pasifismin kuolevan ihmisrakkauden myötä 1970-luvun alussa, mutta 1980-luvun massiiviset rauhanmarssit puhuivat toista kieltä.

Julkaistu , päivitetty
Laulaja Arja Saijonmaa ohjelmassa Huomenta sydämeni.

2.12. Teeman Elävä arkisto: Arja Saijonmaa

Viihdetaiteilija Arja Saijonmaa syntyi 70 vuotta sitten. Esiintymisen hän aloitti parikymppisenä, ja kolmikymppisenä hän nousi musiikin kansainvälistymisen symboliksi Suomessa. Kreikka, Ranska, Latinalainen Amerikka soivat hänen kantaaottavissa lauluissaan suomeksi ja ruotsiksi.

Julkaistu , päivitetty
Lenita Airisto ja Niilo Tarvajärvi Palapeli-ohjelmassa 1962.

9.12. Teeman Elävä arkisto: Niilo Tarvajärvi 100v

Legendaarisen radio- ja televisiotoimittaja Niilo Tarvajärven syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Leppoisasta tyylistään ja hulluista tempauksistaan tuttu Tarva pääsee vauhtiin juhlaohjelmassa, jossa toisena juontajana nähdään Lenita Airisto.

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Gran Hotel 74

Espanjan vastine Downton Abbeylle, Gran Hotel on valheita ja viettelyksiä tulviva uusi, monesti palkittu 42-osainen epookkidraamasarja, joka sijoittuu vuoteen 1905.
maanantaista keskiviikkoon klo 19.00

Historia ja tiede

Brittikoti 1950-luvulla

1950-luvulla mustavalkoinen Britannia sai uuden, nuoren kuningattaren ja uudet Technicolor-värit. Neliosainen sarja kertoo elintason noususta ja tekniikan kehityksestä brittiläisen arjen kautta.
maanantaisin 10.11. alkaen klo 18.00

Naisen libido.

Naisen libido2

Viisi naista kertoo omista seksuaalisista haluistaan ja vaikeuksista pysyä henkisesti itsenäisinä yhteiskunnan normien puristuksessa. Oman ikääntyvän kehon hyväksymisessäkin tarvitaan tahdonvoimaa.
torstai 20.11. klo 18.00

Monet deodorantit sisältävät alumiinia.

Ongelmana alumiini1

Alumiinia on kaikkialla deodoranteista aurinkovoiteisiin. Uusimpien tutkimusten mukaan sillä on kuitenkin vaarallisia sivuvaikutuksia, jotka voivat lisätä riskiä sairastua mm. Alzheimerin tautiin ja rintasyöpään.
torstai 20.11. klo 21.00

Kulttuuri

Rokokoon aika 5

Waldemar Januszczakin kolmiosaisen sarjan aiheena ovat 1700-luvun taiteen keskeiset voimanlähteet: matkailu, nautinnonhalu ja hulluus.

Julkaistu , päivitetty

Taiteen maantiede 4

Taidehistorijoitsija Andrew Graham-Dixon kulkee taidehistoriallista matkaa neljässä eri valtiossa. BBC:n tuottamassa Taiteen maantiede -sarjassa tutustutaan Yhdysvaltoihin, Saksaan, Venäjään ja Alankomaihin, kuhunkin kolmessa tunnin mittaisessa osassa.

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa