Kullervo

Buñuel-viikonloppu

Buñuel! – Teemalauantai 28.2. 2

Buñuel-Teemalauantaissa tarjolla porvariston hillityn charmia ja kulta-aikaa, surrealismia ja provokaatiota. Illan elokuvat ovat Oscar-voittaja Porvariston hillitty charmi vuodelta 1972 ja Kulta-aika vuodelta 1930.
lauantai 28.2. klo 21.00–0.35

Archibaldo de la Cruzin rikollinen elämä 1

Luis Buñuelin unohdettuihin mestariteoksiin kuuluva ilkikurisen tragikoominen elokuva nuoresta miehestä, joka tavalla tai toisella aina epäonnistuu yrityksissään päteä sarjamurhaajana.
sunnuntai 1.3. klo 18.00

Los olvidados – säälikää heitä 3

Luis Buñuelin unohtumaton, raju kuvaus Mexico Cityn slummien katulapsista ja heidän elämästään väkivallan ja rikosten keskellä.
sunnuntai 1.3. klo 19.30

Teemalauantait

Buñuel! 2

Teema viettää koko viikonlopun Luis Buñuelin ainutlaatuisessa maailmassa. Teemalauantaissa tarjolla porvariston hillityn charmia ja kulta-aikaa, surrealismia ja provokaatiota. Illan elokuvat ovat Oscar-voittaja Porvariston hillitty charmi vuodelta 1972 ja Kulta-aika vuodelta 1930.
Teemalauantai 28.2. klo 21.00–0.35

Julkaistu , päivitetty

Historia

Henrik VIII ja Anne Boleyn

Kuningas Henrik VIII:n ja Anne Boleynin kiihkeä suhde irrotti Englannin Euroopasta ja johti vuosisatoja kestäneisiin uskonsotiin. Mutta mikä Henrikin ja Annen vei yhteen ja mikä heidät erotti?
tiistai 24.2. ja 3.3. klo 21.00

Englanti Elisabet I:n aikaan 2

BBC:n kolmeosaisessa sarjassa professori Ian Mortimer vie aikamatkalle kuningatar Elisabet I:n Englantiin.
tiistaisin 10.3. alkaen klo 21.00

Arkistojen salat

Ranskalaissarjassa perehdytään 1900-luvun historiallisiin tapahtumiin lähilukemalla arkistofilmejä. Kuka on kuvassa, kuka ei? Miksi kamera oli suunnattu juuri tänne? Miksi Kekkonen istuu šaahin vieressä?
maanantai ja perjantai 22.5. asti

Kaukasia 30 päivässä

Ville seikkailee Kaukasiassa

Mikä Kaukasia? Koulun maantiedosta muistamme, että Kaukasusta pitkin kulkee Euroopan raja. Antiikin kreikkalaisille Kaukasus oli yksi maailman pilareista. Nykypäivänä alue on sotauutisten leimaama. 50 kieltä, itsenäisiä maita, autonomisia alueita, outoja kirjaimia. Harva on siellä itse matkustanut. Parasta antaa Villen selvittää, millaisia ihmisiä vuorilla ja merten rannoilla elää.
keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin

Toteuta villein matkavideo ja voita matka Pietariin! 6

Ville on seikkaillut tuhansia kilometrejä ympäri Venäjää, Siperian metsissä, Keski-Aasian aroilla, Jäämerellä ja Kaukasian vuoristoseuduilla Teemalla jo vuosia. Nyt hän haluaa nähdä Sinun seikkailujasi. Siispä annamme sinulle tehtävän: Tee oma matkavideosi ja voita matka Pietariin Villen seuraavan matkan kuvauksiin!

Musiikkidokumentit

Kevään rockdokumentit Teemalla 3

Teeman kevään rockdokumenteissa pääsevät ääneen muun muassa Alice Cooper, The National, Jukka Tolonen, Abban Agnetha, Hugh Laurie, feministipunkkarit, euroviisufanit ja taustalaulajat. Sunnuntaisin kello 21, uusinnat perjantain myöhäisilloissa.

Julkaistu , päivitetty

20 Feet from Stardom 2

Parhaan dokumenttielokuvan Oscarin vuonna 2014 voittanut liikuttava ja svengaava kertomus rockin suurista tuntemattomista sankareista: taustalaulajista. Pitkän uran kuuden metrin (eli 20 jalan) päässä tähteydestä tehneet upeat laulajat astuvat nyt esiin ja laulavat valokeilassa paistattelevat tähdet suohon.
Perjantai 27.2. klo 22.50

Julkaistu , päivitetty

Mistaken for Strangers

The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu kuvaus kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja sisarussuhteiden vaikeudesta. Ensi-ilta.
Sunnuntai 1.3. klo 21.00 & perjantai 6.3. klo 22.35

Julkaistu

Punk-laulaja Kathleen Hanna

Bikini Killin ja Le Tigren laulusolisti Kathleen Hanna oli riot grrrl -liikkeen räiskyvä, peloton ja äänekäs keulakuva. Feministinen punk-ikoni sulki suunsa vuonna 2005. Uusi dokumenttielokuva kertoo Hannan tarinan ja syyn vaikenemiseen. Mukana runsaasti arkistojen aarteita, värikästä kulttuurihistoriaa sekä Hannan ja läheisten perusteellisia haastatteluja.
sunnuntai 8.3. klo 21.00

Punk - tauti joka ei tapa

Jouko Aaltosen dokumentti kertoo kahdesta nuoruudesta, 1970–80-lukujen ja nykyhetken punk-sukupolvista. Kahden sukupolven nuoruudet kohtaavat toisensa, välillä kipeästi, välillä hauskasti ja humoristisesti.
sunnuntai 15.3. klo 21.05

Yle Live

Yle Live: Brit Awards 2015

Britannian suurin pop-palkintogaala järjestetään Lontoon O2-areenalla 25.2.2015. Yle Live esittää gaalan Teemalla saman viikon sunnuntaina 1.3.
sunnuntai 1.3. klo 22.15

RSO Teemalla

Mikhail Petrenko ja Babi Jar 1

Basso Mikhail Petrenko on Šostakovitšin Babi Jar -sinfonian solisti. Kuorona Polyteknikkojen kuoro. Konsertissa kuullaan myös Richard Straussin toisen maailmansodan muistoteos Metamorfooseja. Hannu Lintu johtaa.
perjantai 27.3. klo 19.00

Soile Isokoski, Sibelius ja Minna Leinonen

Minna Leinosen Scatterings saa kantaesityksensä keskiviikkona, Teemalla se nähdään torstaina. Colin Matthews on sovittanut Ylen tilauksesta Sibeliuksen lauluja orkesterille. Soile Isokoski laulaa. Lisäksi Wilhelm Stenhammarin toinen sinfonia. Hannu Lintu johtaa.
torstai 16.4. klo 19.00

Tiede

Ihmisen esi-isät 5

BBC:n kolmeosaisessa sarjassa pannaan lihaa vanhojen luiden päälle. Asiantuntijatiimi rakentaa viimeisimmän tutkimustiedon perusteella realistiset mallit kolmesta ihmisen muinaisesta esivanhemmasta.
torstai 26.2. klo 21.00

Tieteen pioneereja 7

Brian Coxin sarjassa kuljetaan Britannian tieteen suurten nimien jalanjäljissä ja seurataan tieteen kehitystä nykypäivään asti.
keskiviikko 25.2. klo 17.50

Oscarit

Oscar-gaala 2015 7

Teema esitti Oscar-gaalan 2015 suorana lähetyksenä. Mukana oli myös gaalaa edeltävä lähetys punaiselta matolta.
Katso Punainen matto ja Oscar-gaala Areenassa

Oscar-yön tunnelmia kotikatsomoissa

Yöpukuloistoa, nukkuvia ja valvovia lemmikkejä, herkkuja, kahvia, kahvia, energiajuomaa. Teeman katsojat valvoivat Oscar-yötä ja lähettivät kuvia kotikatsomoista. Katso kaikki kuvat täältä. Teema kiittää!

Oscar-kääntäjien ennätysurakka 11

Nelituntisen Oscar-lähetyksen suomentaminen ennätysajassa on tarkkaan suunniteltua ryhmätyötä. Kääntäjät uurastavat koko maanantain.

Kino Suomi

Kino Suomi selvittää kevään ajan suomalaista rikosta 1

Helmikuussa alkaa Kino Suomen ainutlaatuinen kotimaisten rikoselokuvien sarja, joka jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Suomalaiset rikoselokuvat kertovat useammin seksuaali- ja intohimorikoksista kuin huolella suunnitelluista ryöstöistä tai murhista. Tunteet käyvät kuumina ja kuohahtaessaan tuottavat karua jälkeä. Toisinaan myös epätoivo ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.

Julkaistu , päivitetty

5.3. Kino Suomi: Porttikielto taivaaseen

Satu Silvo on Bella ja Niina Nurminen Sara elokuvassa, joka kertoo prostituoitujen työn varjopuolista. Ilotyttöjen rahakas huvilakeikka menee mönkään, kun kylpyammeesta löytyy ruumis. Ennen pitkää myös yksi seksityöläisistä pääsee hengestään.

Julkaistu , päivitetty

12.3. Kino Suomi: Harjunpää ja kiusantekijät

Pieni kiusanteko kasvaa isommaksi ja isommaksi, ja lopulta kiusaajilla on kuolemantuottamus kontollaan. Åke Lindmanin realistinen Harjunpää-filmatisointi on sävyiltään uskollinen alkuteokselle.

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Teeman kevään elokuvat 7

Kevään elokuvissa muun muassa suomalaisia rikostarinoita, b-länkkäreitä, Oscar-voittajia, Luis Buñuel -viikonloppu, George Clooney, Sergei Paradžanov, John Ford, Hayao Miyazaki, kulttielokuvia tien päällä, italialaista neorealismia, ranskalaista animaatiota...

Julkaistu , päivitetty
Kuva Luis Buñuelin elokuvasta Archibaldo de la Cruzin rikollinen elämä

Archibaldo de la Cruzin rikollinen elämä 1

Luis Buñuelin unohdettuihin mestariteoksiin kuuluva ilkikurisen tragikoominen elokuva nuoresta miehestä, joka tavalla tai toisella aina epäonnistuu yrityksissään päteä sarjamurhaajana.
sunnuntai 1.3. klo 18.00

Kuvassa Pedro (Alfonso Mejia) ja Marta, Pedron äiti (Estela Inda).

Los olvidados – säälikää heitä 3

Luis Buñuelin unohtumaton, raju kuvaus Mexico Cityn slummien katulapsista ja heidän elämästään väkivallan ja rikosten keskellä.
sunnuntai 1.3. klo 19.30

Howard Keel ja Betty Hutton elokuvan Annie mestariampuja mainoskuvassa

Annie mestariampuja

There's no business like show business! Menestysmusikaali kertoo mestariampuja Annie Oakleystä, joka houkutellaan mukaan Buffalo Billin kiertävään villin lännen showhun.
tiistai 3.3. klo 23.05

Amores Perros - Rakkaat koirat.

Amores Perros

Mexico Cityyn sijoittuva väkevä draama kertoo kolme toisiinsa nivoutuvaa tarinaa rakkaudesta ja yksinäisyydestä. Episodeja liittää toisiinsa auto-onnettomuus. Elokuva on saanut yhteensä 51 palkintoa ja 14 ehdokkuutta, mukaan lukien parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden.
keskiviikko 4.3. klo 21.45

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino kevät 2015

Suomen ainoa virallinen lyhytelokuvan ohjelmapaikka Teemalla tarjoaa keväällä lyhytelokuvan ja dokumenttielokuvan ensiesityksiä sekä ajankohtaan sopivia uusintoja. Uusi Kino Teemalla maanantaisin noin klo 23.30.

Julkaistu , päivitetty

2.3. Kuuntele

Poliisiasema Kööpenhaminassa. Ulkomainen hunnutettu nainen on tekemässä valitusta poikansa kanssa. Näyttää siltä, että naisten varten hankittu kääntäjä ei halua kertoa kaikkea mitä nainen sanoo..

Julkaistu , päivitetty

2.3. Paratiisin avaimet

Hamy Ramezanin ohjaama Paratiisin avaimet - lyhytelokuva sai viime vuoden Tampereen elokuvafestivaaleilla jättipotin: kansainvälisen sarjan yleisöpalkinnon, kotimaisen kilpailun nuorisotuomariston palkinnon, kotimaisten elokuvasarjojen yleisöpalkinnon ja Risto Jarva-palkinnon. Elokuva tapahtuu Iranissa 1984. Kodittomat veljekset Majid (15) ja Adel (11) yrittävät selvitä jokapäiväisestä elämästä sotaa käyvässä maassa. Koulussa lapsia kasvatetaan ymmärtämään marttyyriaatetta ja pyhän sodan ideologiaa. Jokaisen 12-72-vuotiaan iranilaisen tulee auttaa maataan sodassa vääräuskoisia vastaan. Veljekset käyvät koulua ja työskentelevät vapaa-aikanaan, mutta elämä muuttuu päivä päivältä tukalammaksi.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

24.2. Teeman Elävä arkisto: Olavi Virta 100 vuotta 1

Laulaja Olavi Virran syntymästä on kulunut sata vuotta. Lahjakas ja säteilevä laulaja levytti unohtumattomia tulkintoja aikansa suosikkisävelmistä, mutta kiivas rytmi kulutti nopeasti tähden loppuun. Peter von Baghin dokumentissa nähdään väsynyt mies, Ikimuistoinen-koosteessa lauluja uran huippuvaiheesta.

Julkaistu , päivitetty
Tapio rautavaara laulaa.

3.3. Teeman Elävä arkisto: Tapio Rautavaara 100 vuotta

Tapio Rautavaara oli elokuvista, televisiosta ja levyiltä tuttu viihdyttäjä, joka viljeli rennon ja reilun reissumiehen imagoaan myös keikkamatkoilla. Hänen olemuksessaan ja äänessään oli ulkoilmaelämän karheaa maskuliinisuutta ja työläisromantiikkaa vastapainoksi aikansa salonkikelpoisille viihdelaulajille.

Julkaistu , päivitetty
Tohtori Ritva Seppänen esittelee ruoka-aineita ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972)

10.3. Teeman Elävä arkisto: Syö oikein!

Ruokavalistus alkoi täydellä teholla puuskuttaa kuluttajan niskaan 1970-luvulla, jolloin muuttunut työ ja huonot ruokailutottumukset yhdessä alkoivat kasata elintasosairauksia suomalaisten harteille.

Julkaistu , päivitetty
keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen pesevät hampaitaan aterian jälkeen.

17.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatarjoilu

Ovatko kutsut emännälle ilo vai rasite? Mitä lastenkutsuilla tarjotaan? Kuinka seisovasta pöydästä syödään? Kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyy vastaus illan arkisto-ohjelmista.

Julkaistu , päivitetty
Jauhelihapihviä-säilykepurkkeja. Ohjelmasta Kuinka Helsinki ruokitaan.

24.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatuotanto

Ennen television yleistymistä 1950-luvulla ja 1960-luvun alkupuolella yritykset ja yhteisöt teettivät paljon lyhytelokuvia, joissa valistettiin katsojia oman toiminnan ja tuotteiden erinomaisuudesta. Arkisto-ohjelmissa ylistetään munia, maitoa, voita, sokeria ja makkaraa sekä leivontataitoa ja ruokajakelua.

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Francon jälkeen – Alcántaran perhe keväällä 2015 22

Alcántaran perheen elämää seurataan Teemalla espanjalaissarjan 15. tuotantokauden jaksoissa. Sarjan osia nähdään kolme viikossa maanantaista keskiviikkoon ja uusintoina sunnuntaisin iltapäivällä.
maanantaista keskiviikkoon klo 18.50

Teeman ohjelmat Areenassa

Herkkujen kevät

Ruoka-Suomi

Ruoka-Suomi on 7-osainen sarja, jossa keittiö ei ole kilparata, vaikka ruokaa toki välillä laitetaan. Se kertoo ruoan, ruokailun ja ravinnon historiasta Suomessa. Sarja alkaa Teeman Herkkujen keväässä 16.3.2015.

Hulluna ruokaan

Rokkitähti-keittiömestarit ja foodiet eivät ole vain muoti-ilmiö. 2000-luku on muuttanut radikaalilla tavalla käsityksiä siitä, mitä gastronomia oikeastaan on.
sunnuntai 15.2. klo 20.00

El Bullin viimeinen illallinen

Herkullisessa ja vähän haikeassakin tv-dokumentissa seurataan maailman parhaaksi ravintolaksi peräti viisi kertaa valitun katalonialaisen elBullin viimeistä iltaa sekä 50 ruokalajin illallisen valmistusta 50 vieraalle huippukokki Ferran Adrián johdolla.
Maanantai 16.2. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty