Juuri nyt

Eeva Litmanen ja Paavo Pentikäinen Taavi Kassilan Petoksen päärooleissa.

Kino Suomi: Petos 1

torstai 2.4. klo 22.00

Julkaistu , päivitetty

Pääsiäinen

Pääsiäisen ohjelmia Teemalla

Pääsiäisenä Teemalla nähdään neljä pitkää animaatioelokuvaa. Pääsiäismaanantaina matineaelokuvia. Myös klassista musiikkia: Matteus-passio sekä loistava kokonaisuus huippumuusikoiden quartet-lab-projektista. Sunnuntaina tv-ensi-illassa dokumentti Jukka Tolosesta. Maanantaina tv-ensi-illassa lämmin ja absurdi dokumentti Kinshasan arkipäivästä.

Julkaistu , päivitetty

Teemalauantai: Miyazakin maailma

Pitkä teemailta juhlii animen mestaria klo 17.30–22.55.

Pääsiäisen iki-ihana, erikoispitkä Teemalauantai on omistettu animaatioelokuvan mestarille Hayao Miyazakille ja Ghibli-studiolle. Jo kello 17.30 alkavan teemaillan elokuvat ovat Naapurini Totoro ja Laputa – linna taivaalla. Illan päätteeksi nähdään tv-ensi-illassa Ghiblistä ja Miyazakista kertova uusi pitkä dokumenttielokuva Unten ja hulluuden valtakunta.
lauantai 4.4. klo 17.30–22.55

Julkaistu , päivitetty

Matteus-passio

Johann Sebastian Bachin monumentaalinen teos Leipzigin Tuomaskirkosta, jossa se kantaesitettiin v. 1729. Yli 800-vuotias Tuomaskuoro esiintyy.
perjantai 3.4. klo 16.15
sunnuntai 5.4. klo 10.00

Julkaistu

quartet-lab ja Kvartetin synty

Teemalla esitetty kokonaisuus huippumuusikkojen kvartettiprojektista palkittiin vuoden 2014 parhaana kulttuuriohjelmana vuotuisella KOURA-palkinnolla. Teema uusii ohjelmat pääsiäismaanantaina.
maanantai 6.4. klo 10.30

Julkaistu , päivitetty
Kuva elokuvasta Bellevillen kolmoset

Bellevillen kolmoset

Sylvain Chomet'n animaatioelokuvassa isoäidin lapsenlapsi kidnapataan kesken Tour de Francen, ja etsintäretki Bruno-koiran kanssa vie isoäidin kauas valtameren taakse.
sunnuntai 5.4. klo 15.20

Julkaistu
Kuva elokuvasta Illusionisti

Illusionisti

Sylvain Chomet'n kaihoisan ja viehättävän animaatioelokuvan päähenkilö on piirretty Jacques Tati. Elokuva perustuu Tatin jälkeenjääneeseen käsikirjoitukseen.
sunnuntai 5.4. klo 16.40

Julkaistu , päivitetty
Kuva elokuvasta Vihreän papaijan tuoksu

Vihreän papaijan tuoksu

Tran Anh Hungin esikoiselokuva kertoo nuoren Muin tarinan, tytöstä joka joutuu palvelijaksi 50-luvun Saigonissa. Vartuttuaan hän vaihtaa isäntäperhettä ja löytää rakkauden.
maanantai 6.4. klo 12.45

Julkaistu , päivitetty
Meryl Streep elokuvassa Minun Afrikkani.

Minun Afrikkani

Seitsemän Oscarin menestyselokuva kirjailija Karen Blixenin vaiheista Keniassa, jossa hän rakastuu englantilaiseen seikkailijaan. Pääosissa Meryl Streep ja Robert Redford.
maanantai 6.4. klo 14.25

Julkaistu , päivitetty

Elephant's Dream

DocPoint-festivaalin yleisö äänesti Teemalla esitettäväksi sydämellisen dokumentin, jossa miljoonakaupunki Kinshasan rautatieaseman, pääpostin ja palolaitoksen työntekijät avautuvat absurdista arjestaan. Juhlapuheissa Kongo modernisoituu, kaupungin laitoksilla aika on pysähtynyt.
maanantai 6.4. klo 19.15
lauantai 11.4. klo 17.15

Julkaistu , päivitetty

Herkkujen kevät

Ruoka-Suomi 5

Miksi syömisestä tulee huono omatunto? Kuka meille kertoo, mitä, miten, milloin ja miksi tulee syödä? Ruoka-Suomen kolmannessa osassa Samae Koskinen tapaa omatuntonsa ja löytää kultaisen keskitien.
maanantai 30.3. klo 21.00
torstai 2.4. klo 18.00
sunnuntai 5.4. klo 20.00

Julkaistu , päivitetty

Ruoka-Suomi - suomalainen identiteetti keittiön kautta tarkasteltuna

Satunnaisesti valitun maanantain televisiosivujen ohjelmatiedoista pystyy laskemaan 29 ruoka-aiheista televisio-ohjelmaa. Miten tehdään uusi sellainen, ja vieläpä ruokaohjelma, jossa keittiö ei ole kilparata? Tuottaja Jouko Salokorpi kertoo.

Julkaistu , päivitetty

Ruokamatka Intiassa

Teemalta tuttu brittiläinen tv-kokki ja kalaruuan spesialisti Rick Stein kiertää Intiaa täydellisen curryn perässä.
keskiviikko 1.4. klo 21.00
perjantai 3.4. klo 20.00
lauantai 4.4. klo 15.30

Julkaistu , päivitetty

Rick Steinin reseptejä Intiasta

Rick Steinin Intian-matkaan liittyvissä resepteissä on niin currya kuin jälkiruokaakin. Lisää reseptejä on englanniksi BBC:n sivuilla.

Julkaistu

Ruokaratsia 6

Ruokaratsia-sarjassa muun muassa etsitään Kievin kanan aitoa reseptiä Kievistä, kokeillaan maistuuko kallis suola paremmalta kuin tusinatavara ja todetaan, että on kebabeja ja kebabeja.
torstaisin 12.3.–7.5. klo 20.30

Julkaistu , päivitetty

Sushimestari Jiron unelma

Teemalauantai matkaa Tokioon maailman parhaaksi nimettyyn pikkuruiseen sushibaariin. Hurmaava dokumenttielokuva kertoo 85-vuotiaasta sushimestarista, tämän viisikymppisistä pojista, työlle omistautumisesta ja täydellisen sushin tavoittelusta.
Katso dokumentti Areenassa

Julkaistu
Vanamo ja Kolmonen Boman talossa vuonna 1979.

Pääsiäisruokia 2

Teeman Elävän arkiston neljännen ruokapaketin teemana on pääsiäinen. Vanamo ja Kolmonen näyttävät, miten munat värjätään ja lammaspata valmistetaan. Karjalaisnaiset valmistavat heille Bomban talossa paastopöydän.
tiistai 31.3. ja perjantai 3.4.

Julkaistu , päivitetty
Tohtori Ritva Seppänen esittelee ruoka-aineita ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972)

Syö oikein! 4

Voita, jäätelöä, sokeria, ravintopolitiikkaa. Teeman Elävän arkiston ensimmäisessä ruokapaketissa on ruokavalistusta 1940-luvulta 1970-luvulle.
katso Areenassa

Julkaistu , päivitetty
Paperilautasin katettu pöytä ohjelmasta Keittiönurkka, 1968.

Ruokatarjoilu 1

Mitä kutsuilla tarjotaan ja miten buffetista syödään?

Kätevä emäntä säästää vaivaa kattamalla kertakäyttöastioin! Lastenkutsuilla pöytään voi kattaa hammasharjat! Teeman Elävän arkiston toisessa ruokapaketissa opastetaan myös toimimaan oikein noutopöydässä.
katso Areenassa

Julkaistu , päivitetty
Kuva lyhytelokuvasta Pesästä pöytään.

Ruokatuotanto 1

Ylistyslaulua voille, sokerille, maidolle ja munille.

Teeman Elävän arkiston kolmannessa ruokapaketissa ylistetään munia, maitoa, voita, sokeria ja makkaraa sekä leivontataitoa ja ruokajakelua.
katso Areenassa

Julkaistu , päivitetty

Teemalauantaiden kevät 2015 6

Parasta seuraa lauantai-iltoihin! Teemaillat alkavat klo 21.

Kevään Teemalauantaiden aiheita ovat sushimestarit ja yakuzat, huoneen 237 hohtavat salaisuudet, foodiet ja ranskalaiset illalliset, Hayao Miyazakin, John Fordin ja Orson Wellesin maailmat, holokausti, amerikkalaiset perheet ja Hollywoodin roolittajat.
Lue lisää kevään teemailloista

Naapurini Totoro esitetään erikoispitkässä Miyazaki-illassa pääsiäislauantaina.

Julkaistu , päivitetty

Eurooppalaisia draamasarjoja

Sairaan kaunis elämä

Joukko lapsia ja nuoria kohtaa sairaalan lastenosaston antiseptisessä arjessa. Heitä yhdistää vakava sairaus, joka voi viedä hengen vaikka huomenna. Silti tänään on vielä elämä elettävänä ja toiveena ehtiä kokemaan kaikki se, mikä kuuluu nuoren ihmisen elämään.
maanantaista keskiviikkoon klo 18.00

Julkaistu , päivitetty

Dokumentteja

Kuva dokumentista Hyttysiä ja muita ongelmia

Hyttysiä ja muita ongelmia

Absurdi, runollinen ja poliittinen dokumenttielokuva kommunismin jäljistä. Belenen kylä Bulgariassa kärsii hyttysongelmasta käärmeiden valtaaman keskitysleirin ja ruostuneen ydinvoimalan varjossa.
torstai 2.4. klo 23.30

Julkaistu , päivitetty
Maggie

Maggie in Wonderland

Herkkä muotokuva erikoisesta naisesta on samalla epätodellinen reportaasi kansankodin rajamailta.
perjantai 3.4. klo 11.35

Julkaistu
Kuva dokumentista Kauneuden jäljillä

Kauneuden jäljillä

Johannes menetti kasvonsa onnettomuudessa. Muneyoshi haluaa leikkauttaa silmänsä eurooppalaisemmiksi. Arianna ei tunnista kasvojaan kauneusleikkauksen jäljiltä. Kertomukset avaavat kolme näkökulmaa kauneuteen.
sunnuntai 5.4. klo 13.55

Julkaistu

Historia

Kuningatar Viktorian lapset 2

Kolmeosaisen sarjan aiheena on Britannian kuningatar Viktorian ja hänen puolisonsa prinssi Albertin kiihkeä rakkaus ja myrskyisä perhe-elämä. Palatsien suljettujen ovien takana elämä oli tunteiden taistelua.
tiistai 31.3. klo 21.00
lauantai 4.4. klo 16.30

Julkaistu , päivitetty

Muinaistekstien pelastaja 1

Dokumentti kertoo yhden miehen suurtyöstä tiibetiläisen kirjallisuuden pelastamiseksi.
keskiviikko 1.4. klo 16.00
lauantai 4.4. klo 10.00

Julkaistu

Arkistojen salat 1

Ranskalaissarjassa perehdytään 1900-luvun historiallisiin tapahtumiin lähilukemalla arkistofilmejä. Kuka on kuvassa, kuka ei? Miksi kamera oli suunnattu juuri tänne? Miksi Kekkonen istuu šaahin vieressä?
maanantai ja perjantai 22.5. asti

Julkaistu , päivitetty

Musiikkidokumentit

Kevään rockdokumentit Teemalla 5

Teeman kevään rockdokumenteissa pääsevät ääneen muun muassa feministipunkkarit ja suomipunkit, Jukka Tolonen, Genesis, Jimi Hendrix ja Hugh Laurie sekä rockin klassikkolevyjen tekijöistä Simon & Garfunkel, The Doors, The Who ja Pink Floyd.

Sunnuntaisin kello 21, uusinnat perjantain myöhäisilloissa.

Genesis: osien summa saa ensiesityksensä 26.4.

Julkaistu , päivitetty

Rockin klassikkolevyt: The Doors / L.A. Woman 1

Käsittelyssä albumi, joka ilmestyi vain kolme kuukautta ennen Jim Morrisonin kuolemaa. Musiikillisesta paluustaan juurille puhuvat Doorsin jäsenet Ray Manzarek (joka kuoli keväällä 2013), John Densmore ja Robby Krieger.
sunnuntai 29.3. klo 21.00
perjantai 3.4. klo 22.55

Julkaistu , päivitetty

Tolonen

Dokumenttielokuva kitaristilegenda Jukka Tolosen musiikista ja elämästä, unelmista ja niiden romahtamisesta, luopumisesta ja uuden löytämisestä.
sunnuntai 5.4. klo 21.00
perjantai 10.4. klo 22.35

Julkaistu

Yle Live

Ruudolf ja Karri Koira

Kaksinkertainen rapin suomenmestari Ruudolf veti Ruissalon uimarannan täyteen hiphop-show'llaan Ruisrockissa heinäkuussa 2014. Lavalla myös Karri Koira, Musta Barbaari, Aksim ja Prinssi Jusuf.
lauantai 4.4. klo 14.30

Julkaistu

RSO Teemalla

Soile Isokoski, Sibelius ja Minna Leinonen

Minna Leinosen Scatterings saa kantaesityksensä keskiviikkona, Teemalla se nähdään torstaina. Colin Matthews on sovittanut Ylen tilauksesta Sibeliuksen lauluja orkesterille. Soile Isokoski laulaa. Lisäksi Wilhelm Stenhammarin toinen sinfonia. Hannu Lintu johtaa.
torstai 16.4. klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

Aulis Sallinen 80 vuotta

RSO:n kevätkauden viimeisessä konsertissa juhlitaan 80-vuotiasta Aulis Sallista (kuvassa nuorena RSO:n intendenttinä v. 1960). Ohjelmassa Sallisen Elämän ja kuoleman lauluja sekä Beethovenin ensimmäinen sinfonia. Solisteina Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen. Hannu Lintu johtaa.
perjantai 22.5. klo 19.00

Julkaistu , päivitetty

Kulttuurin välikysymys

Tiede

Paras ruokavalio 2

Jimmy Doherty ja Ruokaratsiasta tuttu Kate Quilton kiertävät maailmaa etsimässä terveellisintä ruokavaliota. 50 erilaista dieettiä pannaan järjestykseen parhaasta huonoimpaan.
katso Areenassa

Julkaistu , päivitetty

Kino Suomi

Kino Suomi selvittää kevään ajan suomalaista rikosta 1

Helmikuussa alkaa Kino Suomen ainutlaatuinen kotimaisten rikoselokuvien sarja, joka jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Suomalaiset rikoselokuvat kertovat useammin seksuaali- ja intohimorikoksista kuin huolella suunnitelluista ryöstöistä tai murhista. Tunteet käyvät kuumina ja kuohahtaessaan tuottavat karua jälkeä. Toisinaan myös epätoivo ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.

Julkaistu , päivitetty
Eeva Litmanen ja Paavo Pentikäinen Taavi Kassilan Petoksen päärooleissa.

2.4. Kino Suomi: Petos 1

Suomen suurin postiryöstö ja sitä seurannut vankilapako olivat aikansa mediatapauksia 1950-luvulla. Elokuvassa ryöstäjää ja vankikarkuria esittää Paavo Pentikäinen.

Julkaistu , päivitetty
Markku Toikka on Kaurismäen Rikoksen ja rangaistuksen Raskolnikov eli Rahikainen.

9.4. Kino Suomi: Rikos ja rangaistus

Nuori teurastaja tappaa ilman erityistä syytä vanhan liikemiehen. Poliisi haistaa syyllisen, mutta todisteita ei ole. Aki Kaurismäen varhaistyössä rikos saa täyttymyksensä vasta rangaistuksen myötä.

Julkaistu , päivitetty
 Ismo Kallio ja Anita Sohlberg Yrjö Nortan elokuvassa Kolmas laukaus (1959).

16.4. Kino Suomi: Kolmas laukaus

Komisario Susikoski joutuu lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta! Elokuvan edellinen televisioesitys oli vuonna 1970.

Julkaistu , päivitetty
Anne Pohtamo ja Åke Lindman Susikoski-elokuvassa Tuntematon ystävä,

23.4. Kino Suomi: Tuntematon ystävä

Tuntematon ystävä oli 1970-luvun odotettu kotimainen Susikoski-jännäri, johon kiinnitettiin jopa maailmantähdet Kate O’Mara ja Bruno O’Ya. Kotimaiset suurnimet Anne Pohtamo ja Åke Lindman jäivät kansainvälisten tähtien jalkoihin markkinoinnissa.

Julkaistu , päivitetty

Tulevia elokuvia

Teeman kevään elokuvat 15

Kevään niminä mm. John Ford, George Clooney, neorealismi...

Kevään elokuvissa muun muassa suomalaisia rikostarinoita, b-länkkäreitä, Oscar-voittajia, Luis Buñuel -viikonloppu, George Clooney, Sergei Paradžanov, John Ford, Hayao Miyazaki, kulttielokuvia tien päällä, italialaista neorealismia, ranskalaista animaatiota...

Julkaistu , päivitetty
Eeva Litmanen ja Paavo Pentikäinen Taavi Kassilan Petoksen päärooleissa.

Petos 1

Suomen suurin postiryöstö ja sitä seurannut vankilapako olivat aikansa mediatapauksia 1950-luvulla. Elokuvassa ryöstäjää ja vankikarkuria esittää Paavo Pentikäinen.
torstai 2.4. klo 22.00

Julkaistu , päivitetty
Paahtis

Paahtis 4

Julkkiskokki Nigel Slaterin omaelämäkerrallinen elokuva hänen teinivuosiensa perhe-elämästä, versoavasta seksuaalisuudesta ja rakastumisesta ruoanlaittoon.
perjantai 3.4. klo 10.00

Julkaistu , päivitetty
George Clooney elokuvassa Michael Clayton

Michael Clayton

George Clooney esittää newyorkilaista asianajotoimiston "fikseriä", joka löytää itsensä hengenvaarasta. Miehen kannoilla ovat niin pelivelkojen perijät kuin kemikaalijätin rikosten peittelijät.
perjantai 3.4. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty
Naapurini Totoro, ohjaus Hayao Miyazaki.

Miyazakin maailma

Pääsiäisen iki-ihana, erikoispitkä Teemalauantai on omistettu animaatioelokuvan mestarille Hayao Miyazakille ja Ghibli-studiolle.
lauantai 4.4. klo 17.30–22.55

Julkaistu , päivitetty

Perjantain Kino

George Clooney elokuvassa Michael Clayton (taustalla Austin Williams)

George Clooney perjantain Kinossa

Tiivis oikeustrilleri, Coen-veljesten musta komedia sekä näyttelijän oma esikoiselokuva tv-uutisten legendasta. Kolme George Clooneyn elokuvaa perjantaisin 3.–17.4.

Julkaistu
George Clooney elokuvassa Michael Clayton

Michael Clayton

George Clooney esittää newyorkilaista asianajotoimiston "fikseriä", joka löytää itsensä hengenvaarasta. Miehen kannoilla ovat niin pelivelkojen perijät kuin kemikaalijätin rikosten peittelijät.
perjantai 3.4. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty
Brad Pitt ja Frances McDormand elokuvassa Burn After Reading

Burn After Reading

Coen-veljesten musta komedia kertoo CIA:n agentin muistelmista ja kahdesta sivullisesta, jotka sekaantuvat kansainväliseen vakoiluun.
perjantai 10.4. klo 21.00

Julkaistu , päivitetty
George Clooney ja David Strathairn elokuvassa Hyvää yötä ja onnea

Hyvää yötä ja onnea

George Clooneyn palkittu esikoisohjaus on tosipohjainen tarina 50-luvun legendaarisen tv-uutismiehen ja kommunisteja jahdanneen senaattorin julkisesta kaksintaistelusta.
perjantai 17.4. klo 21.00

Julkaistu

Uusi Kino - Maanantain ja lauantain myöhäisillassa

Uusi Kino kevät 2015

Suomen ainoa virallinen lyhytelokuvan ohjelmapaikka Teemalla tarjoaa keväällä lyhytelokuvan ja dokumenttielokuvan ensiesityksiä sekä ajankohtaan sopivia uusintoja. Uusi Kino Teemalla maanantaisin noin klo 23.30.

Julkaistu , päivitetty

30.3. Pyramidi

Mikko Myllylahden lyhytelokuvassa verkostomarkkinointibisnes, aikapankki ja pätkätyöt joutuvat törmäyskurssille porilaisen nuoren miehen kanssa.

Julkaistu , päivitetty

6.4. Haluan asua täällä

Dokumenttielokuva tunisialaisen kyläkaupan elämästä ja ihmisistä.

Julkaistu , päivitetty

Teeman Elävä arkisto

31.3. Teeman Elävä arkisto: Pääsiäisruokia 2

Televisiokokit Vanamo ja Kolmonen näyttävät, miten munat värjätään ja lammaspata valmistetaan. Karjalaisnaiset valmistavat heille Bomban talossa pääsiäisperinteeseen kuuluvan paastopöydän.

Julkaistu , päivitetty
Säveltäjä Aulis Sallinen vuonna 1960.

7.4. Teeman Elävä arkisto: Aulis Sallinen

Realistisista oopperoistaan tunnettu Aulis Sallinen avaa kahdessa arkisto-ohjelmassa sävellystyön salaisuuksia. Ohjelmien myötä Teema onnittelee 80-vuotiasta mestaria.

Julkaistu , päivitetty
Iltalypsyn juontajapari.

14.4. Teeman Elävä arkisto: Iltalypsy

Suomen pitkäikäisintä poliittista satiiria, Iltalypsyä, tehtiin vuodesta 1993 vuoteen 2001. Iltalypsyn reipas ja räväkkä naljailu on pitänyt pintansa ajan patinan allakin. Arkistoirvailua vuoden 1999 vaaleista on riemastuttavaa seurata.

Julkaistu , päivitetty
Koomikot Smith ja Jones Helsingissä mainoselokuvassa Aikuisten Suomi (1987).

21.4. Teeman Elävä arkisto: Suomi-kuva

Pikkuruinen Suomi on tehnyt kovasti töitä löytääkseen oikean brändin ja uskottavuuden kansainvälisillä markkinoilla. Arkisto-ohjelmat vuosilta 1967, 1977 ja 1987 näyttävät, missä milloinkin on menty uskottavuuden kanssa. Viimeisessä ohjelmassa Suomi-kuvaa kiillottamaan on palkattu brittiläinen koomikkopari Mel Smith ja Griff Rhys Jones.

Julkaistu , päivitetty
Kooste Suomen Euroviisukarsintojen voittajista 1983-1988.

28.4. ja 1.5. Elävä arkisto: Euroviisukarsinnat 1

1980-luvun viisukarsintoja koko rahalla 28.4. ja 1.5.!

1980-luku oli musiikillisesti Suomen euroviisuhistorian monipuolisinta aikaa: vuosikymmenelle mahtuu kaikkien aikojen suosituimpia ja vihatuimpia edustuskappaleita Kojosta Vicky Rostiin. Arkistotiistaina nähdään karsinnat vuosilta 1987 ja 1988, Vapun mahtavaan viisubrunssiin mahtuu lisäksi vuodet 1983-1986!

Julkaistu , päivitetty

Teeman ohjelmat Areenassa