Hyppää pääsisältöön

Teemalauantait

Ilta sirkuksessa: The Show of Shows ja Freaks

Kulttikauhua ja karnevaalien historiaa.

Sirkusillan fiktioelokuva on Freaks, Tod Browningin yhä hätkähdyttävä kulttiklassikko sirkuksen luonnonoikkujen yhteisöstä ja julmasta kaunottaresta, joka käyttää heitä hyväkseen. Illan avaa islantilaisen Benedikt Erlingssonin ohjaama ensi-ilta The Show of Shows. Se on arkistojen aarteista koottu kompilaatioelokuva sirkusesityksistä kautta aikojen. Haikeankauniita, osin hurjiakin kuvia säestää Sigur Rós -yhtyeen musiikki.
lauantai 24.9. klo 21.00–23.15

Teemalauantait syksyllä 2016: Queenistä Abbaan, upeiden elokuvailtojen kautta

Freaks, Blow-up, Shokkikäytävä, Bullitt, Quadrophenia...

Syksyn 2016 Teemalauantait vievät katsojat muun muassa sirkusareenoille ja tähtien pukuhuoneisiin, riemastuttaviin mauttomuuksiin ja riipaiseviin tarinoihin ihmisyydestä. Syksyn elokuvia ovat Freaks, Casablanca, Mies ja nainen, Blow-up, Käpy selän alla, Punaiset kengät, Syvä uni, Bullitt, Quadrophenia, Kevät koittaa Hitlerille, Shokkikäytävä... Teemailtojen dokumenttien kohokohtia on maailmankuulun valokuvaajan Yann Arthus-Bertrandin yli kolmetuntisen Human-elokuvan Suomen-ensi-ilta. Syksy alkaa Queenin seurassa ja päättyy Abbaan.

Bolshoi Babylon ja Punaiset kengät: ilta baletissa

Jännittävä dokumentti ja kaikkien aikojen elokuvaklassikko

Teeman baletti-illan avaa dokumenttielokuva, jota seuraa kuin trilleriä: Bolshoi Babylon sisältää happohyökkäyksiä, salaliittoja, politiikkaa, suuria tunteita ja maailman parasta balettia Moskovan Bolšoi­-teatterissa. Tanssille uhrautumisesta kertoo myös illan fiktioelokuva, Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin mestarillinen draama Punaiset kengät, joka esitetään alkuperäisiin, hehkuviin väreihinsä restauroituna.
Molemmat ohjelmat nyt Areenassa!

Ilta Queenin seurassa: Bohemian Rhapsodyn synty ja konsertti Hammersmith Odeonissa

Queenin matka maineeseen ja konsertti Teemalauantaissa 3.9.

"Is this the real life? Is this just fantasy?" Teemalauantaiden syksy aloitetaan muistelemalla Queen-yhtyeen jättimenestystä, marraskuussa 1975 ilmestynyttä albumia A Night at the Opera ja sen superhittiä Bohemian Rhapsody. Uuden From Rags to Rhapsody -dokumentin jälkeen päästään seuraamaan Queenin legendaarista konserttia Lontoon Hammersmith Odeonilla jouluna 1975.
Molemmat ohjelmat nyt Areenassa!

Villen keittiössä

Villen keittiö 30 minuutissa

Ville Haapasalo makumatkalla lähes maailman ympäri

Värikkäitä mausteita, kuivattuja toukkia, haudutettuja patoja ja grillausta - Ville Haapasalon ruokakulttuuriohjelma vie katsojat makumatkalle lähes maailman ympäri.
keskiviikkoisin 28.9. alkaen klo 21.00

Draamasarjoja

Milanon naisten paratiisi

Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa.
tiistaista torstaihin 27.9. alkaen klo 19.00

Kulttuuri

Yayoi Kusama, täplätaiteilija

Kurkistus maailmantähden elämään ja työhön

Yayoi Kusama on maailmankuulu taiteilija, jonka värikkäät ja näyttävät teokset täyttävät huoneita ja puistoja. Japanin television tuottama henkilökuva on harvinainen kurkistus Kusaman elämään ja työskentelyyn.
maanantai 26.9. klo 21.00

Inside Italo

Fantasiadokumentissa Italo Calvino tekee elokuvaa itsestään

Italo Calvino (1923 – 1985) oli modernin italialaisen kirjallisuuden suuri innovoija. Fantasiadokumentissa Calvino tekee elokuvaa omasta itsestään.
sunnuntai 25.9. klo 14.30

Rockdokumentit

Punk-laulaja Kathleen Hanna

Feministisen punk-ikonin ja riot grrrlin muotokuva.

Bikini Killin ja Le Tigren laulusolisti Kathleen Hanna oli riot grrrl -liikkeen räiskyvä, peloton ja äänekäs keulakuva. Feministinen punk-ikoni sulki suunsa vuonna 2005. Dokumenttielokuva kertoo Hannan tarinan ja syyn vaikenemiseen. Mukana runsaasti arkistojen aarteita, värikästä kulttuurihistoriaa sekä Hannan ja läheisten perusteellisia haastatteluja.
sunnuntai 25.9 klo 21.00

Genesis: osien summa

Genesisin tarina alusta loppuun, progesta stadionpoppiin.

Phil Collins, Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford ja Steve Hackett palasivat yhteen kertomaan Britannian kaikkien aikojen suosituimpiin bändeihin kuuluneen Genesisin tarinan, alusta loppuun, progesta stadionit täyttäneeseen poppiin, soolouria unohtamatta.
Katso dokumentti Areenassa!

Teeman tulevat elokuvat

Kino Suomi

Kesyttömät veljekset

Opiskelija joutuu konfliktiin yrittäjäveljensä kanssa.

Melasniemen veljekset Pertti ja Eero ruumiillistavat 1960-luvun lopun kapinallisuuden ja nuoren yritteliäisyyden Erkko Kivikosken elokuvassa.
torstai 29.9. klo 21.50

Punahilkka

Anja karkaa koulukodista, muttei sopeudu vapauteenkaan.

Uhmakas ja kova Anja karkaa koulukodista, muttei sopeudu aikuisten maailmaan, eikä löydä vapaudesta sitä mitä etsii.
torstai 6.10. klo 22.35

Kino Klassikko

Ratsastavat hurjat

Sheriffi keskeyttää häät nasevassa westernissä

Nasevassa westernissä sheriffi McCarty ratsastaa pikkukaupunkiin ja keskeyttää häät pidättääkseen ryöstömurhasta syytetyn sulhasen.
sunnuntai 25.9. klo 18.00

Kuningas New Yorkissa

Chaplinin satiirissa tyhjätasku kuningas seikkailee USA:ssa

Chaplinin pistävä satiiri amerikkalaisesta elämäntavasta, jonka kanssa tyhjätasku eurooppalainen kuningas joutuu tekemisiin.
sunnuntai 2.10. klo 18.00

Teeman Elävä arkisto

Rautateillä kautta aikain

Teeman arkistopaikalla tutustutaan rautateiden historiaan

Teeman arkistopaikalla lähdetään taas aikamatkalle, tällä kertaa raiteiden viemänä. Paketissa on VR:n mainosfilmejä ja muuta rautatiekuvastoa sekä nostalgisia maisemia menneiden vuosikymmenten Suomesta.
ti 20., pe 23. ja su 25.9.

Tiede

Ennaltaehkäise Alzheimer

Uusia tutkimustuloksia taudin ehkäisemisestä

Alzheimerin tauti on maailman yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Nyt kehitetään lääkitystä, joka voisi estää sairauden puhkeamisen. Myös uusi muistia kehittävä harjoitteluohjelma on lupaava ennaltaehkäisykeino.
torstai 29.9. klo 21.00

Sairauksien alkuperä

Syövän, depression ja sydäntautien evoluutio

Neliosaisen tiededokumentin aiheena ovat ihmisen vaarallisimmat ja tunnusomaisimmat sairaudet, joiden juuret ovat syvällä evoluutiossa.
lauantaisin klo noin 14

Historia

Hovielämää

Mikä oli menestyksen salaisuus kuninkaiden hoveissa?

BBC:n kolmeosaisessa historiasarjassa taidetoimittaja Stephen Smith perehtyy hovielämään eri aikoina. Menestyminen, jopa eloonjääminen, kuninkaan läheisyydessä vaati entisaikaan monenlaisia taitoja.
tiistaista torstaihin 27.–29.9. klo 17.00

Anatomia taiteessa

Kuvataide ja lääketiede ovat kehittyneet rinta rinnan.

BBC:n kaksiosaisessa dokumentissa tohtori Adam Rutherford tarkastelee tieteellisen anatomian ja taiteen läheistä suhdetta.
tiistai 27.9. ja 4.10. klo 18.00

Polkupyörällä Himalajalle

Matin on pakko polkea

Dokumentti Intiasta, Himalajasta ja elämästä

Dokumentti pyöräilijä Matti Rämön matkasta Intian halki Himalajalle. Millainen ihminen lähtee pyöräilemään vapaaehtoisesti räntäsateeseen keskellä kauneinta Suomen kesää? Tai hikoilemaan satulassa yli 40 asteen kuumassa kosteudessa monsuunitasangolla?
Katso ohjelma Areenassa!

Matti Rämö Puheen iltapäivässä

Mikä saa ihmisen lähtemään 2400 km pyöräretkelle?

Matti Rämö vaelsi seitsemän viikkoa ja 2400 kilometriä Delhistä Himalajalle. Matti Ylönen haastatteli Matti Rämöä Yle Puheen iltapäivässä.
Kuuntele Areenassa

Nightwish

To Nightwish with Love

Nightwish on menestynein suomalainen yhtye. Mikä faneja yhdistää, ja miksi musiikista tulee elämän kantava voima? Dokumentin ovat kuvanneet Nightwish-fanit lähes 50 maasta, ja se huipentuu yhtyeen Wembleyn ­keikalle.
Katso dokumentti Areenassa

Yle Live: Nightwish in Mexico City

Nightwishin konsertti on kuvattu lokakuussa 2015

Nightwish on vieraillut Meksikossa kahdeksan kertaa vuosina 2000–2016 ja esiintynyt siellä kaikkiaan 16 kertaa. Tämä ensiesityksenä nähtävä keikkataltiointi on kooste Metropólitan-teatterin konsertista lokakuulta 2015.
Katso konsertti Areenassa

Teeman ohjelmat Areenassa