Hyppää pääsisältöön

Ylen Suomi 100 -ohjelmisto

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi näkyy kattavasti Ylen ohjelmistossa vuonna 2017. Tutustu Suomi 100 -ohjelmiston parhaisiin paloihin ja juhlista satavuotiasta Suomea yhdessä kanssamme.

Suomi 100 -avajaiset – satavuotiaan juhlavuosi alkaa!

Itsenäisyyden juhlavuosi alkaa heti uudenvuoden aattona tasavallan sydämessä Helsingin Töölönlahdella. Uuden vuosisadan bileissä lauteille nousevat huippuartistit ja Mannerheimintie muuttuu tanssilattiaksi. Suorana Helsingin Kansalaistorilta televisioitavassa kolmen tunnin konsertissa esiintyvät mm. Robin, Alma, Saara Aalto, Lauri Tähkä, Paula Koivuniemi, Tiisu, Jenni Vartiainen, Samuli Edelmann, Paleface, Michael Monroe, Remu Aaltonen ja Darude. Keskiyöhön huipentuvat bileet kutsuvat kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät tanssimaan ja laulamaan Suomi uudelle vuosisadalle.

Suomi 100 -avajaiset Yle TV1, Yle Radio Suomi ja Yle Areena 31.12.2016 klo 22 alkaen

Meidän maamme - kaikessa kauneudessaan

Meidän maamme - Vårt land on ainutlaatuinen ohjelmasarja, jossa koko Suomi ja sen upea luonto esitellään ilmasta käsin. Kerrontatyyli on äärimmäisen yksinkertainen ja samalla vaikuttava: helikopterilla tehtyä ilmakuvaa, graafisesti esitellyt kohdetiedot ja rauhallinen, slow-tv:n mukainen rytmi. Nyt on lupa rauhassa keskittyä zen-henkiseen tunnelmointiin ja kauniin kotimaamme ihailuun!

Meidän maamme -ohjelmasarjassa nähdään Suomi kirjaimellisesti koko komeudessaan. Sekä kesäisen vehreänä että talven karuudessa Lapin tuntureilta, Pohjanmaan lakeuksille, Itä-Suomen järvimaisemiin ja rannikkoseudulle sekä kaupunkeihin ja niiden elämään. Välillä laajoja maisemia katsotaan kauempaa, sitten taas sukelletaan lähemmäs kohti maiseman yksityiskohtia: uimareita Hangossa, vesiputousta Kilpisjärvellä, laiduntavia lampaita, joenuomia ja luonnossa samoajia.

Yle Areenan Suomi Finland 100 -kanava on auki!

Yle Areenan oma Suomi 100 -kanava vie arkistoaineiston avulla nostalgiamatkalle satavuotiseen Suomeen. Miten Suomea on rakennettu, miten sen maisemat, kulttuuri ja kansalaiset ovat näiden vuosikymmenten aikana muuttuneet? Kanavalle kerätään myös juhlavuoden kaikki tärkeimmät ohjelmat.

Kanava avataan osoitteessa yle.fi/suomi100 jo vuoden 2016 itsenäisyyspäivän kunniaksi!

Suomen tarina sivu sivulta

Kirjojen Suomi

Kotimainen kirjallisuus on täynnä tarinoita, jotka kuvaavat Suomen muuttumista. Ne kertovat meidän oman tarinamme. Kirjojen Suomi on suuri kirjallisuushanke, joka tarjoaa yli 100 radio-ohjelmaa, 111 tv-ohjelmaa, kirjallisuus-podcasteja sekä 3.1.2017 avautuvan laajan nettisivuston yle.fi/kirjojensuomi.

Kirjojen Suomen verkkosivusto kannustaa ja inspiroi lukemaan. Sieltä löytyy lukuisia Kirjojen Suomi -ohjelmissa käsiteltäviä kirjoja luettavaksi - ilmaiseksi. Mukana on myös kirjoja, joita ei enää muualta löydy! Verkkoon rakennetaan myös Kirjakone, jonka avulla kirjojen joukosta voi etsiä juuri itselleen sopivan.

Tiistaina 10.1.2017 alkavat radiosarja Sadan vuoden kirjat Yle Radio 1:ssä ja 101 kirjaa Yle TV1:n Aamu-tv.ssä. Molempien sarjojen 50 ensimmäistä osaa julkaistaan Yle Areenassa jo 3.1.2017. Uusi hyväntuulinen kirjallisuuden keskustelusarja Pilkun jälkeen alkaa Yle Teemalla 13.2.2017.

Kirjojen Suomi - 101 kirjaa -tunnus
Kirjojen Suomi - 101 kirjaa -tunnus kirjojen suomi
Kirjojen Suomi sarjaa juontavat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak.
Kirjojen Suomi sarjaa juontavat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak. kirjojen suomi,Nadja Nowak,Seppo Puttonen,seppo puttonen ja nadja nowak
Kirjojen Suomi - Pilkun jälkeen -tunnus
Kirjojen Suomi - Pilkun jälkeen -tunnus kirjojen suomi

Draamaa vallan huipulta

Presidentti on uusi kotimainen draamasarja politiikan huipulta ja vallan kulissien takaa. Mitä tapahtuu, kun Suomea alkaa johtaa politiikan ulkopuolelta tuleva uudistaja? Sarja kertoo vuodesta 2018, jolloin tasavallan presidentiksi valitaan menestynyt liikemies Henri Talvio (Samuli Edelmann). Talvio on tunnettu ennakkoluulottomista otteistaan. Ei siis ole ihme, että media puhuu häirikköpresidentistä ja paluusta Kekkosen aikaan.

Miten Talvio ja maan poliittinen johto reagoi, kun Suomeen kohdistuu heti presidenttikauden alussa uhkia, joihin ei ole osattu varautua? Ääriliikkeet, tietovuodot ja hakkerointi, anarkisti-iskut ja uhkaavat ympäristökatastrofit, venäläisen ydinvoimahankkeen oudot kuviot ja tasapainoilu kylmän ja kuuman sodan rajapinnalla vaativat ripeitä toimenpiteitä.

Yle TV1 sunnuntaisin 5.2.2017 alkaen. Koko sarja julkaistaan Yle Areenassa 5.2.

Tee uusi kuva satavuotiaasta Suomesta

Oi maamme -sivusto aukeaa 28.2.

Yle avaa arkistojaan ja antaa Lii-Filmi Oy:n menneiden vuosikymmenten viihteellisiä filmikatsauksia yleisön ja ammattitaiteilijoiden käyttöön. Lataa paketillinen arkistofilmejä koneellesi ja leikkaa oma lyhärisi! Voit käsitellä niitä haluamallasi tavalla, leikata, muokata, tekstittää, dubata, tehdä vaikka oman soundtrackin.

Videoista koostetaan näyttelyitä taidemuseoihin, ja eri puolella Suomea järjestetään Oi maamme -videotyöpajoja. Parhaista videoista nähdään koosteet Yle Teemalla syksyllä 2017.

Arkistot avautuvat Oi maamme -verkkosivuilla 28.2.2017. Samana päivänä avataan myös ensimmäinen Oi Maamme -näyttely Nykytaiteen museo Kiasmassa, jossa on esillä ammattitaiteilijoiden ja eri oppilaitosten opiskelijoiden tekemiä Oi maamme -videoita.

Urheiluhullun kansan koko kuva

Urheilu-Suomi

Suosittujen ja palkittujen sarjojen Rock-Suomi, Iskelmä-Suomi ja Klassinen Suomi tyyliä jatkavassa 10-osaisessa dokumenttisarjassa käydään läpi suomalaisen urheilun historiaa ja urheilun merkitystä suomalaisille. Tarinoita siitä, miten urheilu on muokannut Suomea.

Suurimmat hetket, suurimmat nimet, suurimmat tunteet. Dokumenttisarja kertoo tarinaa Suomesta ja suomalaisista urheilun kautta ja siihen haastatellaan yli sata urheilun tärkeintä nimeä.

Urheilu-Suomi syksyllä 2017

Suomen urheilu-uutiset sadan vuoden ajalta!

Yle Urheilu tarjoaa nettisivuillaan koko Suomen itsenäisyyden ajalta suomalaisittain tärkeitä, kiinnostavia ja mielenkiintoisia urheilu-uutisia vuoden jokaiselta päivältä. Sadan vuoden urheilu-uutiset vievät muistelumatkalle urheilun huippuhetkiin, mielenkiintoisiin yksityiskohtiin ja ikimuistoisiin tunnelmiin. Palvelussa on tarjolla uutisten lisäksi myös video- ja ääninäytteitä urheiluhistoriamme varrelta.

Sivusto avataan 1.1.2017

Suomalaisuus dokumentoituna

Suomi on suomalainen

Suosikkisarjat Suomi on ruotsalainen ja Suomi on venäläinen saavat monien toivomaa ja joidenkin pelkäämää jatkoa, kun tv-ruutuihin saapuu huhtikuussa suomalaisuuden mysteeriä penkovan trilogian päättävä osa - Suomi on suomalainen. Sarja pohtii, millä suomalaisuutta voi mitata: pitääkö siteerata Tuntematonta sotilasta, hiihtää kaatuilematta ja laittaa karjalanpiirakan päälle munavoita? Vai riittääkö tunne siitä, että Suomi on koti? Katsojat haastetaan myös äänestämään, mikä Suomessa on suomalaisinta.

Suomi on suomalainen Yle TV1 4.4.2017 alkaen

Suomi on suomalainen -sarjan juontaja Juhani Seppänen Peräpohjolan kesässä, suolla.
Suomi on suomalainen -sarjaa juontaa Juhani Seppänen. Suomi on suomalainen -sarjan juontaja Juhani Seppänen Peräpohjolan kesässä, suolla. suomi 100,suomi on suomalainen

Suomen itsenäistymisen vuodet

Ranskalaisen dokumenttiohjaajan Olivier Hornin tarina Suomesta kertoo ulkopuolisin silmin Suomen itsenäisyyden ajan historiasta ja samalla tämän päivän Suomesta. Horn matkustaa eri puolilla Suomea ja selvittää, miksi pieni maa Euroopan laidalla on sellainen kuin on, ja kuinka tähän on tultu.

Dokumentti esitetään ensi vuonna eurooppalaisella Arte-kanavalla ja Ylellä.

Finland 100 år på 12 föremål

Professori Henrik Meinander esittelee Suomen historian kahdentoista enemmän tai vähemmän arkisen esineen kautta.

Finland 100 år på 12 föremål syksyllä 2017

Kulttuuria ja juhlavuoden tapahtumia

Itsenäisyyden juhlavuosi näkyy läpi vuoden lukuisina tapahtumina ympäri Suomen. Yle on vahvasti mukana välittämässä ainutlaatuisia hetkiä kaikkiin koteihin.

Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa suomalaista luovuutta ja nostaa esiin maamme kulttuurin tekijöitä ja tekoja. Ilta huipentuu yleisön äänestämän Vuosisadan Kulttuuripersoona -palkinnon julkistamiseen. Turun Logomossa järjestettävä viihdyttävä, hauska ja taatusti tunteellinenkin gaala lähetetään suorana Yle TV1:ssä.
Vuosisadan Kulttuurigaala Yle TV1 18.10.2017

Kultalilja-patsas, Kultuurigaalan palkinto
Vuosisadan Kulttuurigaalan palkintopatsas on pienoismalli Wäinö Aaltosen Kultalilja-patsaasta. Kultalilja-patsas, Kultuurigaalan palkinto Kuva: Kulttuurigaala vuosisadan kulttuurigaala

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta välittää kotikatsomoihin monta juhlavuoden merkittävää juhlaa. Tapahtumien painopiste on erityisesti marras-joulukuussa, jolloin nähdään mm. 1.11.2017 järjestettävä Pohjoismaiden neuvoston palkintogaala, talvisodan muistomerkin paljastaminen 30.11.2017, Oulussa järjestettävä Suomi 100 -juhla 2.12.2017 sekä eduskunnan juhlaistunto 5.12.2017.

Kaikki huipentuu luonnollisesti itsenäisyyspäiväviikkoon. Lähetykset alkavat jo itsenäisyyspäivän aattoiltana, jolloin Suomi viettää viimeisiä hetkiään 99-vuotiaana. Itsenäisyyspäivänä ohjelmaa on tarjolla eri välineissä aamusta iltaan. Missä tahansa päin Suomea liikutkin, Ylen tapahtumalähetysten kautta pääset juhliin mukaan!

Kylmän maan kuningatar -radio-ooppera

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi merkitsee Ylelle myös kulttuuritekoja. Kylmän maan kuningatar on radio-ooppera, jossa kansallisvaltiot natisevat liitoksissaan globaalissa maailmassa. Teos pohtii, keiden tarinoita kerromme ja keiden äänellä laulamme? Libreton ovat tehneet Tommi Kinnunen ja Riikka Talvitie, sävellys Riikka Talvitie, ohjaus Anni Klein, äänisuunnittelu Heidi Soidinsalo ja orkesterina toimii RSO. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa varta vasten radiolle tehty uusi ooppera sitten 50-luvun!
Kylmän maan kuningatar Yle Radio 1 syksyllä 2017

Seitsemäntoista

Seitsemäntoista on draamadokumentti vallankumousten täyttämästä itsenäistymisen vuodesta kahden nuoren tytön, Iitan ja Olivian, sekä vallan huipulle nousevan poliitikon näkökulmasta. Kolmiosainen sarja kuvaa, mitä tapahtuu, kun luottamus särkyy eikä sitä ansaita takaisin. Se kertoo, kuinka helposti ajaudumme vastakkaisille puolille, vaikka tavoitteemme ja päämäärämme olisivat samat.

Iitan ja Olivian tarinaa seurataan myös verkossa.

Entä jos?

Tarina lähtemisestä, toisesta mahdollisuudesta ja uudesta alusta.
Alaska loppuvuodesta 2017

Information om utbudet på svenska.

Tätä artikkelia päivitetään kun juhlaohjelmisto täydentyy ja tarkentuu.

Suomi 100 -logo
Suomi 100 -logo suomi 100 -kanava

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Onpa hulppea tarjonta ylellä. Kunpa televisioni kestäisi, sillä aion juhlia omia seitsenkymppisiäni mediaa hyödyntämällä niin paljon kuin mahdollista. Oikeastaan ikäluokkani eli omaa ihmisnuoruuttaan samaan aikaan kun Suomi kipuili valtiollisen murrosikänsä kanssa. Ei sitä silloin oikein tajunnut. Toivottavasti juhlavuoden ohjelmat tavoittavat myös nykynuoret ja rohkaisevat heitä tarttumaan toimeen ennakkoluulottomasti ja tulevaisuuteen luottaen. Mekin selvisimme, ja paljon vähemmällä tiedolla!

Lähettänyt käyttäjä

Etusivun kuva lentävästä joutsenesta ja itsenäisyys 100-vuotta logosta tulisi hieno juhlapostimerkki.

Lähettänyt käyttäjä

Aivan upea juttu. Ja ilokseni huomasin että Tom of Finland loistaa poissaolollaan. Hänen sadismiin keskittyvällä homopornolla (vrt. Kake-sarja, joka on Laaksosen suosituinta taidetta ) kun ei ole mitään tekemistä Suomen itsenäisyyden kanssa. Jo annettu tuki pitää ottaa pois TOF ilmiöltä.

Lähettänyt käyttäjä

Eu raportin mukaan Suomeen mahtuu 62 miljoonaa asukasta. Ota selvää kuinka monta tulokasta EU:n kakkosmies(katainen) haluaa Suomeen. ENEMMÄN KUIN HALUAMME TAI PYSTYMME ELÄTTÄMÄÄN. 1.8 vuodessa.

Lähettänyt käyttäjä

Voisiko yle näyttää Suomi 100 juhlavuonna esimerkiksi nämä menneisyyteen hautautuneet elokuvat:
- Kerran kesällä 1981. Ohjaus Sina Kujansuu.
- Uppotukki 1984. Ohjaus Kalle Pursiainen.
- Rajankäynti 1985. Ohjaus Veikko Kerttula.
- Jonninjoutavaa 1978. Ohjannut Pauli Virtanen.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelma antaa tosi synkän kuvan suomesta kun videot ovat pääasiassa mustavalkoisen talvi syyskuvia synkkiä. Kesäisiä kuvia liian vähän. Kukahan on ohjannut tämän? Todella synkkää.

Lähettänyt käyttäjä

Palkkaako yle ollenkaan kesätyöntekijöitä? Mistä svenskayle aikoo löytää kaikki haettavat kesätyöntekijänsä. Kesätyöntekijänsä, joidenka tärkein kriteria on, että ovat yksikulttuurisesti svenskfinlandista. Löytyykö vielä, eikö jo jokaiselle ole oma toimittaja ohjlmaa tekemässä?
Juhlavuotena ei haluaisi nähdä ylen ohjelmaa suomalaisuudesta, ylestrategian mukaan odotettavissa on vihaa, halveksuntaa, vähättelyä, ylimielistä vitsailua ja suomenruotsalaisuuden ylistyslaulua. Kyllä, pelolla odotan, miten folktingetin käsitys suomenkielisestä suomesta meille kerrotaan.
Historiasarjan tekijä tulee myös suoraan svenskfinlandin ytimestä ja edustaa samaa käsitystä ja on todennäköisesti kirjoittanut historian uusiksi ja kiistää ylestrategian mukaan kaiken suomenkielisen sivistyksen, ylistäen kaikkea ruotsalaista.
Eikö se niin ole, että pohjoismaisessa neuvostossa suomi on kielletty kieli, kiitos svenskfinlandin? ja sen Suomen edustaja tulee Ahvenanmaalta, eikö riitä, että maksamme senkin pelleilyn, pitääkö sekin nöyryytys näyttää ylellä?
Vähän pitää pitää suomenruotsalaisuuden ylistyksessä juhlavuonna taukoa, saamme filmin maamme-Vårt land. Juntitkin saavat maisemaa ihailla, mutta monikansallisen yrityksen tekemänä. Ja vähän urheilua. Eiköhän juntit ole tyytyväisiä.
Yle todella panostaa svenskfinlandiin näin juhlavuoden kunniaksi, kuten muulloinkin. Muille on tarjolla alentuvaa nöyryytystä, rautalangasta taivutettua kertomusta vähintäin pääministerin kieroudesta.
Pääsemme kaikki ihailemaan svenskfinlandiaa ja nauttimaan ruotsinkielestä, niin ylen kun svenskaylen kanavilla. Svenskayle pidetään suomenkielestä puhtaana.
Ylellä ja svenkaylellä on aivan eri säännöt, yhteistä on rahat ja suomenruotsalaiset pomot.
On aika saada suomen yleisradio takaisin Suomen yleisradioksi, svenskfinlandin yleisradiolta. Siksi yle ja svenskayle täytyy erottaa toisistaan kokonaan, myös rahoituksen osalta.

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin sarjan läpi Areenasta. Periaatteessa hienoa kuvausta, mutta täytyy yhtyä tuohon aiempaan kommenttiin kuvausajankohtien (tai valittujen otosten) valintaan. Kyllä Suomesta voisi saada värikkäämmänkin kuvan, jos käytettäisiin enemmän muitakin vuodenaikoja, kuin talvea. Esim. koko Helsinkiä esittelevä jakso oli kuvattu suttuisena alkutaven päivänä, josta poikkeamaa harmaudesta ei juuri löytynyt. Antoi aika luotaantyötävän vaikutelman paikasta, jossa kuitenkin suurimman osan vuodesta löytyy viehättävää värikkyyttä. Eli jäi kyllä askarruttamaan, mikä oli tämän kuvavalinnan tarkoitus.

Lähettänyt käyttäjä

Olen kyllä pettynyt sarjaan. Sinänsä hienoa kuvausta ja idea upea katsoa maatamme lintuperspektiivistä. Joissakin pätkissä tuntuu junnaavan kuvaus yhden ja saman asian ympärillä! Muutama silmiinpistänyt esim. Rukaa oli kuvattu kesällä ja talvella edestä ja takaa, mutta koko Kainuu sivuutettiin näyttämättä yhtään mitään kauniista sinisten vaarojen Kainuusta, joka täynnä upeita vesistöjä jne. Naantalista näytettiin muumitaloa ja pääministerin virka-asuntoa, Kesärantaa monta monituista minuuttia, kun olisi voinut sinä aikana näyttää vähän muutakin. Kuvattu varmasti on, joten leikkausta olisi voinut tehdä harkitummin. Liekö aika mennyt joihinkin kieltämättä upeisiin leikkauksiin samasta maisemasta kesästä talveen jne.

Lähettänyt käyttäjä

Olisi ollut järkevää ottaa myös Ylen ohjelmistoon mukaan Suomen Tasavallan Presidentin suojelema Suomi 100 Hiihto eli tämänvuotinen Finlandia Hiihto 2017. Tapahtumahan kuuluu virallisesti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan.

Lähettänyt käyttäjä

Aiotteko soittaa Leif Wagerin "sua vain yli kaiken mä rakastan" koko vuoden ajan? Jos aiotte, pitänee vaihtaa kanavaa kun on niin hirvittävä laulu.

Lähettänyt käyttäjä

Saisiko Kansallispuistot tutuiksi ohjelmat myös YLE:lle? Verkossa on hienoja videoita, joissa on Suomi100 tunnus. Petteri Saarionkin dokumentit ovat hyviä, mutta nuo kansallispuisto jaksot kyllä parasta mitä tänä vuonna olen nähnyt. Keitä tuon ohjelman takana on? Onko tuo YLEn tuottama?