Totuus on tuolla jossain

Teeman Elävä arkisto on tänään hämärän rajamailla

Luonnontieteellisen maailmanselityksen rinnalla toisenlaista todellisuuden tulkintaa edustavat muun muassa ennustukset, henkiolennot ja avaruudesta tulleet vieraat. Erityisesti 1960-luvun loppu ja 1970-luvun alku olivat otollista aikaa erilaisille uskomuksille. Henkimaailma ja usko yliluonnolliseen villitsivät ihmisiä jopa siinä määrin, että maagisten voimien haltijoista tehtiin tv-ohjelmia ja poliisikin ryhtyi lopulta selvittämään Suomessa sitkeästi elävää huhua surupukuisesta liftaavasta naisesta, joka katosi kyydistä illan pimeyteen.

Listoissa:

Ukrainan vuosi

Vuosi 2014 muistetaan Ukrainan muutosten vuotena. Alkuvuonna ukrainalaiset kokoontuivat Kiovan rauhanaukiolle Maidanille ja onnistuivat veristen yhteenottojen jälkeen syöksemään Presidentti Janukovytšin vallasta. Taistelut siirtyivät kohti Itä-Ukrainaa ja myös ja Krimiä. Krim siirrettiin sotilaallisesti Venäjän vallan alle ja Itä-Ukrainassa tastellaan edelleen.

"Sata markkaa vai laatikko?"

Juontajapioneeri Niilo Tarvajärven syntymästä 100 vuotta

Niilo Tarvajärven (1914–2002) nimi oli 1950-luvun radiossa ja ensiaskelia ottavassa televisiossa melkein viihteen synonyymi. Hän toi Suomeen amerikkalaistyyliset, puheliaan juontajan hallitsemat show't, joissa musiikki- ym. numeroiden lomassa jutusteltiin, kilpailtiin ja tempaistiin hyväntekeväisyyden merkeissä. Ahkerasti imitoidun "Tarvan" myötä yhteiseen muistiimme iskostuivat myös mm. hokemat "sillä lailla" ja "ylös, ulos ja lenkille".

Listoissa:

Valokuvia radiotekniikasta sodassa ja rauhassa

Yleisradion alkuvuosina suuri osa radion tekemiseen tarvittavista teknisistä laitteista valmistettiin itse. Ylen työpajassa syntyi uusia keksintöjä ja sodan aikana niitä sovellettiin myös armeijan käyttöön, kirjoittaa Yle Arkiston tuottaja Katja Bargum blogissaan. Keksintöihin pääsee tutustumaan Elävän arkiston Flickr-tilillä, jossa on esillä yli kolmekymmentä valokuvaa työpajan tuottamista laitteista.

Milloin on vammaisten vuoro olla pop?

Kansainvälinen vammaisten päivä 3.12.

Maailman yli miljardi vammaista henkilöä muodostavat yhden eniten syrjäytyneistä ihmisryhmistä. Suomessa vammaisten asemaa yhteiskunnassa on kehitetty maailman etujoukossa. Vielä 1970-luvulla monet koulunsa päättävistä vammaisista nuorista eivät voineet tietää mitä odottaa edes seuraavalta päivältä.

Äänen voimalla

Arja Saijonmaa 70 vuotta

Arja Saijonmaa (s. 1.12.1944) nousi julkisuuteen vasemmistoradikaalin Ylioppilasteatterin riveistä. Vuonna 1966 ensi-iltansa saanut Lapualaisooppera oli lähtölaukaus ajan yhteiskunnalliselle teatterille. Kohtaaminen kreikkalaisen toisinajattelijan Mikis Theodorakiksen kanssa 1970 johti Saijonmaan maailmankiertueen solistiksi. Sittemmin Saijonmaa on kerännyt tunnustusta Pohjoismaissa suomeksi ja ruotsiksi laulaen. Poliittisen laulun lisäksi Saijonmaa on myös pyrkinyt mukaan politiikkaan ja on ollut sekä eurovaali- että kansanedustajahdokkaana.

Listoissa:

Kotimaa

Uusimmat

Kaikki Kotimaa

Ulkomaat

Uusimmat

Kaikki Ulkomaat

Urheilu

Uusimmat

Kaikki Urheilu

Kulttuuri ja viihde

Uusimmat

Kaikki Kulttuuri ja viihde

Musiikki

Uusimmat

Kaikki Musiikki

Oma elämä

Uusimmat

Kaikki Oma elämä

Lapset

Uusimmat

Kaikki Lapset
Muualla Yle.fi:ssä