Teeman TV-arkisto tarjoaa hupia ja nostalgiaa

Takavuosien stailia ja diskojytää

22.5. Teeman TV-arkistossa on tarjolla katsaus 70-luvun muotiin

Teeman TV-arkiston muotipaketissa nähdään reipas ja värikäs muotishow, Muotiregatta, vuoden 1972 kesämuotia esittelevä ohjelma on tehty aikaan, jolloin värilähetys oli uusinta tekniikkaa. Mannekiinien raskasta arkipäivää 1970-luvulla taas esittelee ohjelma Läpinäkyvää - muotishow. Lisää leveitä lahkeita, mikroshortseja ja minimekkoja voit ihmetellä Elävässä arkistossa.

Listoissa:

Kansa sai pumppumppia

Suomen euroviisukarsinta 1976 Teemalla tiistaina 15.5.

Suomen euroviisukarsinta 1976 tarjosi katsojille monipuolisen ja kansainvälisen valikoiman eri musiikkityylejä. Säännöissä korostettiin kansallisten piirteiden esiintuomista, ja lauluissa onkin kuultavissa suomalaisuuden koko kirjo suomenruotsalaisista saamelaisiin ja mustalaisista pohjalaisiin, onpa mukana hiukan tuulia Balkanilta ja Ranskastakin. Kuka lähtikään edustamaan Suomea Euroviisuihin Hollantiin vuonna 1976? Alueraatien arvioitavana mm. Anneli Sari, Fredi, Paula Koivuniemi, Mikko Alatalo, Kirka, Monica Aspelund, Markku Aro sekä Jouko, Kosti & Paavo.

Listoissa:

Natalian äiti kuvasi muitakin naiskohtaloita

Kirjailija Elvi Sinervon syntymästä 100 vuotta

Monet tuntevat Natalia-laulun, jonka Elvi Sinervo kirjoitti ollessaan sodan aikana vangittuna. Sinervo tunnetaan etenkin poliittisista teksteistään, mutta hän kirjoitti myös rakkaudesta, lapsista, äitiydestä ja naisena olemisesta. Yle Teema juhlistaa tällä viikolla Sinervon syntymän 100-vuotispäivää Kristiina Halkolan esittämällä Vuorelle nousu -monodraamalla.

Listoissa:

Veikko Laville jokainen ihminen oli laulun arvoinen

Veikko Lavin syntymästä 100 vuotta

Listoissa:

Karun kaunis Solveigin laulu soi elämän väreissä

Solveigin laulu nähdään nyt huhtikuussa Yle Teemalla

Solveigin laulu on tarina nuoresta tytöstä, joka ottaa oman paikkansa maailmassa, jossa eväät onneen ovat laihat. Kolmiosainen tv-elokuva rikkoi 1970-luvulla katsojaennätyksiä.

Listoissa:

"Alan elää tehokkaammin, kun kuulen kameran äänen"

Surmanluotien ohjaaja Mikko Niskanen on kevään nimi Teemalla

Mikko Niskasen haastatteluja ja ohjauksia Elävässä arkistossa

Listoissa:

Käytännöllistä ja pinottavaa

Teeman TV-arkistossa suomalaisen lasin ja keramiikan designia

Suomalainen muotoilu tunnetaan selkeydestään. Käyttökeramiikan ja -lasien muotoilussa on pyritty toiminnallisuuteen ja puhdaslinjaisuuteen. Käytännöllisyyden estetiikkaa ja kauniimpaa arkea ajettiin Suomessa eritoten sotien jälkeen, kun uusia koteja ja uutta yhteiskuntaa perustettiin.
Teeman TV-arkisto: Suomalainen design
TV-arkiston designohjelmat Areenassa

Listoissa:

Iso mies nauratti pientä kansaa

Yle Teema muistaa Leo Lastumäkeä

Näyttelijä Leo Lastumäki (1927-2012) oli 1970-luvun suosituimpia tv-viihdyttäjiä. Valikoima hänen sketsejään eri ohjelmista on nähtävissä Elävässä arkistossa, ja viikolla 8 nähdään Yle Teemalla kokonaisina kolme viihdeohjelmaa vuosilta 1970-1975.

Elävän arkiston kaikki Leo Lastumäki -ohjelmat

Listoissa:

Matkatoimistosta ostetaan unelmia

Teeman TV-arkistossa nähdään lomamatkailun historiaa

Kun legendaarinen matkailuguru Kalevi Keihänen ja kumppanit käynnistivät 1960-luvulla halpalennot Espanjaan, pääsi tavallinen kansakin nauttimaan etelän ihmeistä. Matkatoimistot eivät myy ihmisille pelkkiä matkoja vaan unelmia. "Kyllä me jonkunlaisia terapeutteja ollaan", toteaa matkatoimiston vetäjä Miksi suomalainen matkustaa jutussa. Elämysten ja lekottelun lisäksi paratiisissa vaanii myös vaara nimeltä alkoholi.

Listoissa:

Viserrys vei viideksi vuosikymmeneksi estradeille

Teeman TV-arkistossa Marion ilman Finnhitsejä - Elävässä arkistossa niitäkin

Viime syksynä 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettänyt Marion Rung edusti Suomea vuoden 1962 Euroviisuissa vasta 16-vuotiaana. Ex-kampaajaopiskelija ei tyytynyt urallaan iskelmälaulajan asemaan. 70-luvulla estradiviihteen tähdeksi kohonnut laulaja tulkitsi muun muassa israelilaisia lauluja ja tunnettuja Beatles-hittejä.

Listoissa:

Kun Kekkosen kalju kukitettiin piiloon

TV-arkisto Kekkosen matkassa Teemalla

Käsite Kekkosen lähinnä Neuvostoliittoon suuntautuneista pitkistä, laajasti epävirallisista matkoista elää edelleen vahvana. Todellisuudessa Kekkonen oli suosittu vieras eri puolilla maailmaa.

Elävästä arkistosta löytyy runsaasti Kekkos-materiaalia, pintaraapaisun siihen saat täältä.

Listoissa:

Tärkeintä on jalo kilpa

TV-arkisto esittää hävinneiden vaalifilmejä Teemalla

Presidenttikisassakaan kaikki eivät voi voittaa. Tappion kärsineiden uljas kavalkadi Teemalla, lisää kiihkeää yritystä Elävässä arkistossa.

Listoissa:

Filmien Helsinki oli modernisti hyörivä suurkaupunki

Teeman TV-arkistossa tällä viikolla: Helsinki ohjaajien silmin

Elävässä arkistossa lisää Helsingin hurmiota ja turmiota 1930-luvulta alkaen.

Listoissa:

Pertsa ja Kilu - Viisikko ilman tyttöjä ja koiraa

Yle Teema esittää klassisen nuorisojännärin aloitusseikkailun

Väinö Riikkilän suositut Pertsa ja Kilu -poikakirjat olivat 1950-luvulla kotoinen vastine jännittäville Viisikko-romaaneille - vaikkakin "likat" loistivat niissä poissaolollaan. Televisioon tehtiin poikien seikkailuista 1970-luvulla neliosainen sarja, jossa salakuljettajat ja hämärämiehet saivat kyytiä.

Listoissa:

Vuosi 1975 tarjosi vaihtoehtoisia viisuja

Suomen euroviisukarsinta 1975 Yle Teemalla

Vuoden 1975 viisukarsinnoissa haettiin vastaiskua liialle viihteellistymiselle, jota Abba oli tuonut tullessaan edellisvuonna. Moni sävelmistä oli keskivertopoppia hiukan vaikeaselkoisempaa laulumusiikkia. Edustuspaikkaa havittelivat Pihasoittajat, Marjatta Leppänen, Vesku Loiri, Danny, Dans, Kirka, Agit Prop, Maarit ja Pepe Willberg.

Listoissa:
Muualla Yle.fi:ssä