RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Ohjelmat A-Ö
28:46 Audio: Mitä on mystinen inspiraatio?
Radio Suomesta poimittuja

Mitä on mystinen inspiraatio?

On niitä päiviä, jolloin tuntuu, että nyt en saa mitään järkevää aikaiseksi. Kirjoittavat ihmiset tuntevat sen valkoisen paperin kammona. Luultavasti samanlaisia tuntemuksia kokee suurin osa meistä, ainakin joskus. Pappi ei keksi surevalle omaiselle kaunista sanottavaa. Autokauppiaalle tulee tunne, että nyt en keksi mitään, miksi tuon rouvan pitäisi juuri tämä auto ostaa. Mitä jos tällaisia huonoja päiviä tuleekin useampi peräkkäin? Entä jos en enää innostukaan työstäni? Mistä löytäisin kipinän, inspiraation? Miten saisi taas itsensä innostumaan? Kaikki kotona -lähetyksessä kirjailija-kolumnisti Roope Lipasti ja säveltäjä-tuottaja Maki Kolehmainen pohtivat yhdessä Paula Jokimiehen kanssa mystistä inspiraatiota. Maki Kolehmainen kertoo, että inspiraatio sanalla on myös kristillinen merkitys. Se tarkoittaa muinaiskreikkalaisessa kielessä Jumalan koskettamaa. Naurahtaen Maki kertoo, että hänellä inspiraation määrä suhteutuu maksamattomien laskupinojen määrään. Roope Lipastin mielestä inspiraatio on jopa vähän vaarallinen sana. - Jos kovasti alkaa odottelemaan sitä, niin ei saa koskaan mitään tehdyksi. Inspiraatio on myös kovin virallisen tuntuinen sana. Enemmänkin ajattelen, että minulla on hyvä vire tehdä juttuja: on avoin mieli, olen nukkunut hyvin ja minulla on hyvä tekemisen meininki. Hittitehtailijaksikin kutsuttu Maki Kolehmainen kertoo, että ei tietoisesti tee hittejä, vaan biisejä, jotka miellyttävät häntä itseäänkin. Maki tunnustaa, että inspiraation hanat hänellä aukaisee usein Eros Ramazzottin musiikki. Roope Lipasti kertoo kurinalaisesta työrutiinistaan. -Herään aamulla aika varhain, keitän kahvit ja alan kirjoittaa. Joka päivä sama homma toistuu, eikä tarvitse paljon haaveiluun tuhlata aikaa. Maki Kolehmainen kertoo rikkovansa työrutiineitaan mielellään. - Haen flow -tilaa himassa, kalsareillani olohuoneen sohvalla loikoillen. Televisio ja läppäri ovat auki ja kaikki ympärilläni pauhaa lujaa. Sen jälkeen pistän kaikki vermeet kiinni ja keskityn idea-aihioiden sävellykseen. Näitä ideoiden pätkiä työstän studiossa eteenpäin. Molemmat vieraat, sekä Maki että Roope tunnustavat, että eivät nauti ryhmätyöstä. Roope kertoo luovuuden lähtökohtana olevan leikillisyyden. Kyse on siitä, että uskaltaa antaa itselle mahdollisuuden leikkiä erilaisilla ajatuksilla. - Vihaan tiimityötä, koska se tarkoittaa rajoittamista. Siinä koko porukka päättää, mitä leikitään ja miten ajatuksilla saa leikkiä. - Kun on itsekseen leikkinyt tarpeeksi, pitäisi olla myös itsekuria, että saa leikkinsä koottua biisiksi tai kirjaksi. Jos on pelkästään luova, kannattaa mennä päiväkotiin ja pysyä siellä. Kun saa itsekurin mukaan tekemiseen, siitä myös syntyy tulosta. Maki Kolehmainen ei myöskään tunnustaudu ryhmätyömieheksi. - Nykyään on niin muodikasta pitää biisileirejä, jonne menee 30 toinen toistaan kovempaa jätkää, jotka kilvoittelevat, kuka tekee makeimman sävellyksen. Se ei ole meikäläisen foorumi.

21:06 Audio: Avioero
Rakkautta ja ristipistoja

Avioero

Ero on aina pieni maailmanloppu. Erossa ei ole voittajia. Erosimme ystävinä. Ero oli ainoa vaihtoehto. Ero ei ollut vaihtoehto, koska meillä on yhteisiä lapsia. Avioeroon liittyy monia yleistyksiä. Rakkautta ja ristipistoja -ohjelmassa tartutaan näihin väittämiin. Sanna Pirkkalaisen keskustelukumppanina on pari- ja perheterapeutti Pekka Puukko. Evästykseksi ohjelmaan voisi tarjota vaikka tällaisen ajatuksen: ero on aina kriisi. Ja kriisi on aina valinnan paikka: lannistu tai kasva:

03:27 Audio: Ratkaisevat sanat
Marian mielestä

Ratkaisevat sanat

Milloin on oikea hetki tunnustaa rakkautensa toiselle ihmiselle? Milloin on sopivaa ylittää tuo raja, jonka jälkeen ihmissuhteessa mikään ei ole ennallaan? Minun mielestäni oikea hetki on silloin, kun on varma tunteestaan. Jos toinen ei tunteisiin vastaa, mikään hetki ei sitä muuta. Jos toinen tuntee samoin, hetki on täydellinen joka tapauksessa. Kun rakkauden tunne saavutetaan, on suhde todennäköisesti kehittynyt jo johonkin pisteeseen. Ei niitä tilanteita yhdessä elämässä montaa kertaa tule. Jokainen rakkaudentunnustus on ainutlaatuinen, oli hetki tai seuraus mikä tahansa. Kuitenkin me tunnumme suorastaan arastelevan rakkautemme tunnustamista. Me piilotamme sen, mikä tekisi mieli julistaa koko maailmalle. Luulen, että yleisin syy tunteiden piilottamiseen on pelko. Jostain meidän parisuhdekulttuuriimme on hiipinyt kummallinen ajatus, jonka mukaan se, joka pelaa korttinsa avoimesti, olisi automaattisesti alakynnessä. Toinen outo päähänpinttymä on oletus siitä, että se, joka rakastaa enemmän, olisi jollain tapaa puolustuskyvytön. Me pelkäämme tunnustaa rakkautemme, koska pelkäämme, että toinen ei rakasta takaisin. Sen vuoksi me jemmaamme näitä ratkaisevia sanoja. Minä vastustan parisuhdeasioissa kaikenlaisia valtapelejä. Ei rakkaus ole valuuttaa jolla keinotellaan. Rakastaminen ei myöskään ole kilpailu siitä kumpi tuntee enemmän ja kumpi vähemmän. Rakkaus on rakkautta. Karu totuus kuitenkin on, että asiat eivät välttämättä mene kuten elokuvissa. Siitä huolimatta rakkaudentunnustus paljastaa aina totuuden, ja se on pidemmän päälle tärkeintä. Hienointa tietenkin on, jos toinen vastaa tunteeseen. Silloin molemmille on saman tien selvää, missä mennään, ja että kumpikin on suhteessa vakavissaan. Jos vastapuoli ei tunne samoin, mutta on matkalla siihen suuntaan, hän todennäköisesti kertoo sen. Silloin molemmat tietävät, että suhteella on paljon toivoa. Jos toinen ei vastaa tunteeseen, kohtaa se, joka rakastaa, surun. Rakkaudentunnustus ei siltikään ole arvoton. Päinvastoin. Se muuttuu arvokkaaksi erityisesti rakastavalle ihmisille itselleen. Lopputulos ei nimittäin olisi yhtään erilainen, vaikka rakkauttaan ei tunnustaisikaan. Jos toinen ei rakasta, hän ei rakasta, riippumatta siitä mitä sanotaan tai jätetään sanomatta. On parempi saada tietää totuus suoraan ja aloittaa toipuminen, kuin elätellä kenties pitkäänkin valheellista ja turhaa toivoa. Elämä on liian lyhyt tunteiden piilottamiseen. Jos aidosti ja vilpittömästi rakastaa toista ihmistä, on molemmille oikein sanoa se ääneen. Sillä surullisempaa kuin rakastaa ja jäädä vaille vastarakkautta, on rakastaa niin, ettei rakkauden kohde saa sitä koskaan edes tietää. Rehellinen rakkaudentunnustus vapauttaa, kävi miten kävi.

28:55 Audio: Jarmo Vehkakoski
Sunnuntaikävelyllä

Jarmo Vehkakoski

Tutkimusmatkailija, mertenvalokuvaaja Jarmo Vehkakoski palasi pari viikkoa sitten Luoteisväylälle suuntautuneelta löytöretkeltään saaliinaan koko joukko kylmiä kuvia pohjoisesta. Tällä kertaa ruutuihin tallentui muun muassa miekkavalaita ja revontulia. Mutta miten kuluvat päivät jäänmurtajalla? Entä miltä näyttää tähtitaivas, kun sitä katsoo Luoteisväylän pimeydessä? Muun muassa näistä asioista kertoo tämänkertaisen Sunnuntaikävelyllä-ohjelman jututettava Jarmo Vehkakoski. Nyt lähdetään Helsingin Katajanokalle jäänmurtaja Urhon laivakannelle. Toimittaja Sanna Kojoa johdattelee jäänmurtajan sokkeloihin aluksi Arctia Shippingin tapahtumakoordinaattori Pia.

Kuuntele musiikkiohjelmia

> Kaikki musiikkiohjelmat
54:19 Audio: Pääosaa esittävät Walesin tiikeri, Tasmanian tuholainen ja Sounds kera Suomen rock-kuninkaan
Kantritohtori Teppo Nättilä

Pääosaa esittävät Walesin tiikeri, Tasmanian tuholainen ja Sounds kera Suomen rock-kuninkaan

1.The King Pythons: Sweet little rock'n'roller 2.The Sounds & Rock-Jerry: No particular place to go 3.The Sounds & Rock-Jerry: Mystery train 4.20th Flight Rockers: I got a woman 5.Somethin' Else: I'm a one woman man 6.Trackline: Gambling with Lady Fortuna 7.Clint Black: Better and worse 8.Marko Haavisto & Antti Vuorenmaa: Mustassa joessa 9.Carlene Carter: Unbreakable heart 10.Tom Jones with Imelda May: Honey, honey 11.Tom Jones: Take my love (I want to give it) 12.Rob Tognoni: Birra for lira 13.Rob Tognoni: 2.00 a.m. 14.Matti Esko: Cortinan matka 15.Mr. Breathless: Wiggle on out 16.Maister T.: En bonjaa espanjaa.

58:00 Audio: Yöradio - Kasaritunti
Yöradion Kasaritunti

Yöradio - Kasaritunti

Tunti 80-luvun musiikkia 1. MODERN TALKING - You're my heart, you're my soul 2. THE POLICE - Every little thing she does is magic 3. KATE BUSH - December will be,magic again 4. SIELUN VELJET - Peltirumpu 5. PHIL COLLINS - One more night 6. ANKIE BAGGER - Where were you last night 7. LEEVI AND THE LEAVINGS - Nainen toiselta planeetalta 8. MIKKO PERKOILA - Arvaa harmittiko 9. BELINDA CARLISLE - I get weak 10. JULIAN LENNON - Valotte 11. SKID ROW - 18 and life 12. QUEEN - Play the game 13. TOTO - I'll be over you 14. ROXETTE - The look

49:20 Audio: Radioblogistina Aino Venna
Parasta aikaa

Radioblogistina Aino Venna

1.SHARON JONES & THE DAP KINGS: This Land Is Your Land 2.LAURI TÄHKÄ: Mis mun rakkaus uinuu 3.PETER, PAUL & MARY: Where Have All The Flowers Gone 4.CHISU: Tuu mua vastaan 5.SARAH DAWN FINER & LOUISE HOFFSTEN: Winter Song 6.KIMMO SALONEN: Walking In The Air 7.KURT COBAIN: And I Love her 8.IRMA AGIASHVILI: Dream 9.THE ANIMALS: Bright Lights, Big City 10.SAMULI PUTRO: Taximiesten unelmia 11.IRINA BJÖRKLUND: Da la soie 12.MARJATTA LEPPÄNEN & LASSE MÅRTENSSON: Iltaisin Toimittajana Tuuli Saksala.

Kuuntele luonto-ohjelmia

> Kaikki luonto-ohjelmat
25:44 Audio: Seppo Polameren luontomaisemat
Minna Pyykön maailma

Seppo Polameren luontomaisemat

Tänä viikonloppuna Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä avautuu uusi mammuttinäyttely "Muutosta ilmassa". Sitä on valmisteltu museolla jo pitkään. Vuoden alussa Minna Pyykkö kävi Luonnontieteellisessä keskusmuseossa seuraamassa, miten kuvataiteilija Seppo Polameri maalasi näyttelyyn mammuttien taustakuvia. Tämä ohjelma kuullaan nyt uusintana viime tammikuulta. Ohjelmassa puhuttiin mm siitä, minkälaisessa maisemassa mammutit ovat aikanaan vaeltaneet? Mitkä ovat vaikeimmat kohdat taustamaalauksessa? Millä kaikilla ovelilla tavoilla katsojia hämätään uskomaan dioraamojen maailmoihin?

11:25 Audio: Kuvanveistäjä Essi Korva
Luontoretki.

Kuvanveistäjä Essi Korva

Juha Laaksonen luotaamalla Luontoretkellä pohdittiin, millaisia luonnonmateriaaleja voi käyttää raaka-aineina tehdessään taidetta. Esimerkiksi mikä puulaji on kuvanveistäjälle paras? Pellolainen kuvanveistäjä Essi Korva on valmistunut Lahden Ammattikorkeakoulun Taideinstituutiosta vuonna 2010. Hänen veistoksensa perustuvat usein omiin kokemuksiin. Töissään Essi Korva käsittelee pelkoja, lapsuutta, yksinäisyyttä ja tyhjyyttä, johon Lapin karu ympäristö tarjoaa kuulemma erinomaiset puitteet, myös aamuisen, tunnelmallisen nuotion äärellä Napapiirin pohjoispuolella. Kuva: Riku Lumiaro

26:39 Audio: Miten vedenalainen maailma mahtuu postimerkkiin?
Minna Pyykön maailma

Miten vedenalainen maailma mahtuu postimerkkiin?

Miten vedenalainen maailma mahtuu postimerkkiin? Ovatko sukelluspostimerkit yleensä sinisiä? Kertovatko ne todellisesta sukellushistoriasta vai sankareista ja sankaritaruista? Sukelluskouluttaja Jouko Moisala on kerännyt sukellusaiheisia postimerkkejä jo vuosikymmeniä ja kirjoittanut niistä kirjan. Minna Pyykkö juttelee hänen kanssa Utössä meren rannalla sukelluspostimerkeistä ja sukeltamisen historiasta yleensä. Mitkä ovat ne kolme kysymystä, jotka Jouko Moisalalta kysytään, kun selviää, että hän sukeltaa? Kuva: Juha Laaksonen

Muualla Yle.fi:ssä