RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Ohjelmat A-Ö
9:57 Audio: Keskustan syyntakeettomat

Keskustan syyntakeettomat

Liikenneministeri Anne Berner yrittää saada kiireen vilkkaa keskustapuolueen Seppo Kääriäisen ja muut vanhan liiton miehet holhoukseen. Bernerillä on kiire, koska Juha Sipilä on osoittanut raukkamaisia epäröinnin merkkejä pakkolakien kanssa ja ammattiyhdistysliikkeen tuhoamisessa. Lisäksi jaksossa Tohtori Raimon Kansan radioon soittaa Pasilan Mies, joka valittaa yrittäjävastaisen Suomen ankaria oloja. Byrokraatit käyttävät valtaa ja kyselevät pikkuasioita jatkuvasti.

25:0 Audio: Siilinpesän teko on ruohonjuuritason eläinsuojelua

Siilinpesän teko on ruohonjuuritason eläinsuojelua

No, syntyihän se pesä siilille. Ei tosin ihan omin voimin, mutta syntyi kuitenkin. Rakennuspuuhaan kutsuttiin mukaan luontotoimittaja Juha Laaksonen ja Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Anette Kare. Hänen kanssaan rupattelimme työn ohessa eläinsuojelutyöstä. Anette Kare ei ole ensimmäistä kertaa ruuviporan kanssa tekemisissä, sen verran tottuneesti hän sitä käsittelee. Hän toimii myös Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen koiratalon johtavana eläintenhoitajana ja joutuu ajoittain korjaamaan vanhan koiratalon rakenteita. Eläinsuojeluneuvojille soitetuista puheluista suurin osa tulee huolestuneilta naapureilta, tutuilta ja koirapuiston kanssakävijöiltä. Näissä puheluissa ollaan syvästi huolestuneita eläinten hyvinvoinnista. Neuvojan työssä tulee auttaneeksi eläinten ohessa monesti myös eläinten omistajia, kertoo Anette Kare. - Neuvontakäyntimme kohteena on aika usein vanhempi henkilö, joka on jo vuosia asunut eläinten pissan ja kakan keskellä, eikä kukaan ole tehnyt asialle mitään. Kun me menemme paikalle eläimet tarkastamaan, vanhuksen asiakin hoituu parempaan päin. Siilin talvipesän rakentaminen Ilman kunnollista rakennepiirrosta emme rakennuspuuhaan ryhtyneet, vaan teko-ohjeet haimme Suomen Luonnonsujeluliiton nettisivuilta Helpottaaksemme hommaa pyysimme Ylen lavastamolta valmiit, mittoihin sahatut vanerilevyt. Luontomies Juha Laaksonen kertoo omiin havaintoihinsa perustuen, että siilikanta on vähentynyt radikaalisti. - Olen hyvin huolestunut siilien talvipesinnän onnistumisesta. Hienoa että ihmiset ovat havahtuneet asiaan ja pönttöinnostus nostaa päätään. Siilinpesän seinien ruuvailun lomassa Juha kertoo siilien valmistautuvan talvihorrokseen lihottamalla itseään. Se laskee horroksessa elintoimintonsa minimiin; ruumiinlämpötila laskee muutamaan asteeseen ja sydämen sykekin on vain muutamia kertoja minuutissa. Eläin pötköttelee pesässä ja heräilee välillä horroksesta ja vaipuu sitten uudestaan uneen.   Kattoa vaille valmis siilinpesä sai Sannan ja Paulan intoutumaan pesän sisustukseen. - Tänne tulee oleskelunurkkaus ja tuonne laitetaan verhot. Juha toppuuttelee hieman ja kertoo että pesän pohjalle kannattaa laittaa kuivia lehtiä ja heiniä. Sijoituspaikaksi hän suosittelee hieman koholla olevaa paikkaa, niin vesi ei keräänny pesään. Vielä viimeistelyvinkkinä saadaan pesälle maalausohje. - Vaaleapintainen pesä kannattaa naamioida mudalla ja likaisilla lehdillä. Koko pesän voi myös peitellä kompostimaisella rakennelmalla, jolloin se on todella suojassa. Ja jos haluat tietää, onko pesässä asukki, laita muutama heinä oviaukkoon ristiin, niin näet onko siellä vierailtu.

Kuuntele musiikkiohjelmia

> Kaikki musiikkiohjelmat
55:23 Audio: I will survive

I will survive

1. The Beatles: I Should Have Known Better 2. Esther Phillips: And I Love Him 3. The Bedrocks: Ob-La-Di Ob-La-Da 4. Stackridge: Hold Me Tight 5. Korgis: Everybody’s Got to Learn Sometime 6. Aphrodite’s Child: It’s Five O’Clock 7. F.R. David: Words 8. Toto: Africa 9. Boz Scaggs: Lowdown 10. The Rolling Stones: Miss You 11. The Puppini Sisters: I Will Survive 12.Harold Melvin & The Bluenotes: Don’t Leave Me This Way.

44:24 Audio: Eppu Epänormaali ja Tom Sawyer

Eppu Epänormaali ja Tom Sawyer

1. INXS: New Sensation 2. Ilona: Tuhma poika 3. Eppu Normaali: Linnunradan laidalla 4. Soul II Soul: Get a life 5. Men at Work: Down under 6. Belaboris: Rakkauden jälkeen 7. Rush: Tom Sawyer 8. Woude: En pääse pakoon 9. Madonna: Live to tell 10. Bob Marley & The Wailers: Could you be loved

44:30 Audio: Kova duuni on rahaa

Kova duuni on rahaa

1. Queen: I want it all 2. Diana Ross: I’m coming out 3. Leevi & the Leavings: Jos taivaalta sataisi rahaa 4. Meiju Suvas: Kova duuni on rahaa 5. Mr. Mister: Broken Wings 6. Tuomari Nurmio: Kulman kuppilassa 7. Bonnie Tyler: Holding out for a hero 8. Journey: Don’t stop believing 9. Juice Leskinen Slam: Syys 10. Tracy Chapman: Talkin’ bout a revolution

53:41 Audio: Vieraana laulaja Kyösti Mäkimattila

Vieraana laulaja Kyösti Mäkimattila

Lautakunta kuunteli nämä. 1. Seppo Alvari & Outlaw Boys: Liki onnea 2. Jeff Lynne's ELO: When I Was A Boy 3. Younghearted: Hetkeksi 4. Puunhalaaja: Härkä ja paimen 5. Hustle Fuzz feat. Eero Raittinen: Twerkie Jerkie Dance 6. Ismo Alanko: Mikrokosmos Lautakunnassa tällä kertaa laulaja Kyösti Mäkimattila sekä yleläiset Pasi Hiihtola ja Jami Liukkonen.

Kuuntele luonto-ohjelmia

> Kaikki luonto-ohjelmat
24:50 Audio: Vaeltaja Jorma Luhta

Vaeltaja Jorma Luhta

Jorma Luhta on moninkertaisesti palkittu luontokuvaaja. Hänen teoksensa, esim . Metson kuolema, Metsola, Tähtiyöt, ovat olleet tärkeitä kirjoja monille luontoharrastajille vuosikymmenten ajan. Jorma Luhdan uusin teos Vaeltajat kertoo pitkistä vaelluksista Pohjois- Lapin karuimmilla tunturiylängöillä naalien, sopulien ja tunturipöllöjen seurassa. Minna Pyykkö jutteli Jorma Luhdan kanssa hänen luontokuvaajan matkastaan, joka alkoi siitä että hän ei lapsena nähnyt juuri mitään! Ohjelma on uusinta viime syksyltä.

10:3 Audio: Havaintoja moottoripyörän selästä

Havaintoja moottoripyörän selästä

Metso, hirvi, kettu, tunturisopuli, kärppä, teeri ja metsäjänis. Voiko lintu- ja nisäkäshavaintoja tehdä moottoripyörän selästä? Entä tulevatko erilaiset tuoksut, syksyn maatuvat lehdet, keväiset koivut ja maatalojen sontatunkiot, visiirin alle. Ja millaista on ajella sateella tai helteellä? Luontoretkellä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston puistomestari Tapani Rauhala kertoi millaisia havaintoja on tullut tehtyä moottoripyörällä ajaessa. Retkikaverina Pallastunturilla oli Juha Laaksonen. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

0:14 Audio: Lähteet ja metsäpurot katoamassa

Lähteet ja metsäpurot katoamassa

Lähteitä on metsissä yhä vähemmän ja niistä lähtevien metsäpurojen virtaus on myös hiipunut vuosikymmenien aikana. Metsissä liikkuvan on syytä varata vettä riittävästi mukaan, kun perinteiset vedentankkauspaikat ovat hävinneet. Miksi lähteet katoavat luonnosta ja kuinka paljon metsien ojituksella tai muulla käsittelyllä on vaikutusta asiaan? Voiko lähteitä ja puroja ottaa ennakoidusti huomioon ennen kaavoituspäätöksiä. Kysymyksiin vastaamassa ovat erikoissuunnittelija Jari Ilmonen Metsähallituksesta ja paljon luonnossa liikkuva metsänhoitaja Markku Sakari Meriluoto. Toimittajina Minna Pyykkö ja Markus Turunen.

26:31 Audio: Sambian sienet

Sambian sienet

Miltä sienitutkijasta tuntuu mennä maahan jonka sienet ovat outoja ennestään? Alueelle, jossa on pisin mahdollinen historia sienten käytöstä? Miten ihmeellistä oli nähdä ensimmäistä kertaa maailman suurilakkisin sieni luonnossa? Miten samanlaisia sienet ovat Suomessa ja Sambiassa? Miksi ihmeessä sienet kasvavat niin nopeasti? Marja Härkönen on tutkinut sieniä ja limasieniä Suomessa jo 50 vuoden ajan. Nyt hän on jo eläkkeellä, mutta ollut mukana kehitysyhteistyössä selvittämässä monien Afrikan maiden sienilajeja. Tänä vuonna ilmestyi teos Sambian sienistä. Kuva: Marja Härkönen

Muualla Yle.fi:ssä