RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Ohjelmat A-Ö
03:36 Audio: Syntymättömät lapseni
Marian mielestä

Syntymättömät lapseni

Onko mahdollista kaivata ihmistä, jota ei ole ikinä tavannut? Onko mahdollista muistella häntä, jonka kanssa ei ole puhunut? Onko mahdollista rakastaa henkilöä, jota ei ole ollut olemassakaan? Kyllä on, ja jokainen tahattomasta lapsettomuudesta kärsinyt tietää sen. Meitä on paljon. Jopa yksi viidestä, sanovat jotkut tutkimukset. Siihen joukkoon mahtuu monenlaista lapsettomuutta. Sopivaa kumppania ei ole ollut silloin, kun lasta olisi pitänyt yrittää, ja yhtäkkiä onkin liian myöhäistä. Tai sitten kumppani on, mutta jostain syystä raskaus ei vaan ala tai etene. Sellaisiakin lapsettomia on, joilla on jo lapsi, mutta sisaruksen saaminen hänelle osoittautuu mahdottomaksi. Minä kuulun siihen joukkoon. Erilaisten lapsettomuuksien aiheuttamia suruja ei kannata vertailla. Jokainen suru on surijansa ja sen puuttuvan lapsen kokoinen. Lapsettomuuden hoitaminen sattuu. On pistoksia, tutkimuksia ja kivuliaita toimenpiteitä. Fyysinen kipu ei ole kuitenkaan mitään verrattuna siihen, paljonko toivotun lapsen puuttuminen satuttaa henkisesti sekä häntä jolle toimenpiteitä tehdään että hänen kumppaniaan, jos sellainen on. Tahattomasti lapseton antaisi leikata toisen kätensä puuduttamatta irti, jos sen avulla saisi syliinsä lapsen, jota voisi sillä jäljelle jääneellä kädellä hoitaa. Kaiken tuon kestää niin kauan, kun on toivoa. Mutta kun vuosienkaan yrittäminen ei tuo tulosta, ajatukset alkavat muuttua. Toiveikas optimismi muuttuu kuukausi kuukaudelta hiljaiseksi totisuudeksi. Lehdistä saamme lukea lapsettomuustarinoita, joilla on onnellinen loppu: elävä lapsi. Mutta usein kertomatta jäävät ne tarinat, joissa vuosikausien yrittämisen jälkeen lasta ei synny. On hoidettu ja toivottu ja yritetty uskoa onnistumiseen. Mutta kun ei niin ei. Syntymättömien lasten vanhemmilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä se, että biologista jälkeläistä ei tullut. Mutta miten voi selvitä siitä, että elämä vetää täysillä turpaan? Joku on toivonut turhaan ja pettynyt kymmeniä kertoja. Joku on menettänyt ihmisenalkuja, jotka pysyivät mukana vain muutaman viikon. Joku on saanut pitää liian pientä elotonta lastaan sylissä vain lyhyen hetken. Miten sellaisista kokemuksista voi päästä yli katkeroitumatta? Minulle ainoa tapa on ollut oppia kunnioittamaan elämää. Elämää, jonka alkaminen ei ole ollut itsestäänselvyys. Ihmiselämä - soluista alkanut, ainutlaatuiseksi persoonaksi kasvanut - on ihme. Vaikka siinä olisi suurta surua, siinä voi olla myös suurta iloa. Senkin olen saanut kokea. On vain uskallettava elää, kaikesta huolimatta. Sillä elämä on jotain, mitä puuttuvat lapseni eivät saaneet. Olisi heitä kohtaan väärin käyttää se katkeroitumiseen.

30:36 Audio: Koirasusiin tutustumassa Kouvolassa
Jokapaikan Reetta

Koirasusiin tutustumassa Kouvolassa

Terassin kaiteella ihmettelee tulijaa viisi karvaturria. Toisin kuin tavan koirat, ne pysyttelevät hiljaa ja seuraavat vain tilannetta. Harmaat, huskyn näköiset tervehtijät ovat koirasusia. Koirasusien määrää on hankala arvioida, mutta Suomen koirasudet Ry:n puheenjohtaja Taru Pekkarinen epäilee niitä olevan jopa lähemmäs pari tuhatta. Niiden kasvattaminen on yleistynyt kovasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja koirasusia kohtaan, mutta ihmettelyn määrä on vähentynyt, tuumaa taasen Tarun puoliso, Hannu Pekkarinen. Viime syksynä koirasusikeskustelua käytiin enemmältikin, kun maa- ja metsätalousministeriö totesi koirasuden haitalliseksi vieraslajiksi. Koirasusia ei saa tuoda maahan, mutta niiden pitoa ei ole kielletty. Jokapaikan Reetta ottaa selvää koirasusiharrastuksesta Kouvolan seudulla.

54:13 Audio: Tohtori Raimon märkä vappu
Tohtori Raimo - valtakunnan terapeutti

Tohtori Raimon märkä vappu

Tohtori Raimo ja Mirkku isännöivät eduskunnan vappukabareen eli perinteisen Märän vapun. Lavalla esittävät yllättäviä taitojaan ministerit ja kansanedustajat, huippukohtina mm. Hjallis Harkimon kahlekungas-show ja Calle Haglund skeittilaudalla, Susanna Koski surmanajajana sekä Juha Sipilän ja MA Nummisen performanssi ja Erkki Tuomiojan pantomiimi ihonvärisessä voimisteluasussa. Eikä Nalle Wahlroos tietenkään malta olla kyykyttämättä edes vappuna. Viihde-elämän tähtiesiintyjinä ovat mukana mm. Robin, Jii Karjalainen, Antti Tuisku, Arttu Wiskari ja Paula Koivuniemi. Perussuomalaisten naisjaoston pyynnöstä Paula Koivuniemi esittää hittinsä Mä kuuntelen Timppaa. Vappuna Tohtori Raimo on omavarainen myös musiikin suhteen. Kaikkia musiikkitähtiä esittää Jarkko Tamminen ja Valtakunnanterapeutin housebändinä on Muukalaiset Joonatan Kotila ja Ville Pystynen. Käsikirjoitus on Miira ja Risto Karhulan, äänisuunnittelu Joonatan Kotila, ohjaaja ja tuottaja Pekka Ruohoranta. Nyt eduskuntatalon pihalle.

Kuuntele musiikkiohjelmia

> Kaikki musiikkiohjelmat
55:43 Audio: Cilla Black, Vanha Isäntä, Anssi Kela ja Sub-Urban Tribe
Jake Nymanin Popradio

Cilla Black, Vanha Isäntä, Anssi Kela ja Sub-Urban Tribe

1. The Animals: Bring It On Home To Me 2. Eric Burdon: Good Times 3. Eric Burdon: 27 Forever 4. St. Petersaari: Pohjoisen kaupungissa 5. St. Petersaari: Haukkani Memed 6. Vanha Isäntä: In The Jailhouse Now 7. Sharon Shannon & Jackson Browne: A Man Of Constant Sorrow 8. The Fifth Dimension: Aquarius/Let The Sunshine In 9. Helen Reddy: I Don’t Know How To Love Him 10. Cilla Black: Day By Day 11. Sub-Urban Tribe: First Spring Day 12. New Joys: Kevät 13. Anssi Kela: Kevät tulee. Toimittajana Jake Nyman.

57:59 Audio: Yöradio - tunti 70-lukua
Yöradion Tunti 70-lukua

Yöradio - tunti 70-lukua

Tunti 70-luvun musiikkia 1. SWEET - Wig-wam bam 2. JETHRO TULL - The whistler 3. MIKKO ALATALO - Maalaispoika oon 4. JONI MITCHELL - Free man in Paris 5. QUEEN - Somebody to love 6. ROXY MUSIC - She sells 7. MUD - Tiger feet 8. THE KINKS - Celluloid heroes 9. MUSKA - Jambalaya 10. THE PRETENDERS - Brass in pocket 11. URIAH HEEP - Sweet Lorraine 12. FREE - Wishing well 13. JUSSI & THE BOYS - Valtatie 66 14. THE POLICE - Can't stand losing you 15. THE DOOBIE BROTHERS - Listen to the music

Kuuntele luonto-ohjelmia

> Kaikki luonto-ohjelmat
26:26 Audio: Limasienten lumoissa
Minna Pyykön maailma

Limasienten lumoissa

Minna Pyykön maailma- ohjelmassa lähdettiin Vapun kunniaksi limasienten hulvattomaan maailmaan. Ne voivat näyttää munankuorilta, avaruusantenneilta, hopeakoruilta, silkkityynyiltä, oksennukselta tai hyvin hämmentävän painajaisen unikuvilta. Turun yliopiston Eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti luki viitisen vuotta sitten kirjan Limasienet, ja siitä se lähti! Minna Pyykkö kävi Ari Karhilahden kanssa limasieniretkellä Helsingin keskuspuistossa. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

Muualla Yle.fi:ssä