RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
30:03 Audio: Tyrivätkö poliitikot, jos eivät investoi velalla?
Politiikkaradio

Tyrivätkö poliitikot, jos eivät investoi velalla?

Kysymys julkisella velalla investoimisesta on jälleen noussut otsikoihin. Suomi saisi ennätyshalvalla velkaa. Kannattaisiko rahoittaa julkisia investointeja, hallituksen kärkihankkeita ja vastaavia, pitkällä 30-vuotisella miljarditason velalla? Sitä saisi kuulemma alle prosentin korolla. Ja jos, mihin tätä velkaa kannattaisi investoida? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ja ekonomisti Janne Huovari Pellervon taloustutkimuksesta.

14:51 Audio: Sähköpyörätuolilla maailman ympäri
Puheen Päivä

Sähköpyörätuolilla maailman ympäri

Sanna Kalmari on espoolainen sosionomi ja matkailualan ammattilainen, joka aikoo toteuttaa ainutlaatuisen maailmanympärimatkan: Kalmari aikoo nimittäin reissata pari kuukautta maailman ympäri sähköpyörätuolilla. Esteetön matkailu on nykyisin jo varsin mahdollista, vaikka tietoa onkin saatavilla vaihtelevasti. Sannan perustama blogi Palmuasema onkin Suomen suosituin esteettömän matkailun tietolähde. Kalmari uskoo sen kertovan paitsi matkailun ja tekstien kiinnostavuudesta myös siitä, että tietoa matkailun mahdollisuuksista on edelleen saatavilla melko rajallisesti. Silja Raunio haastattelee. Kuva: Palmuasema -blogi.

34:12 Audio: Jarkko Martikainen: ”Unelmoida tietysti kannattaa, mutta ei jokainen ole oman onnensa seppä”
Puheen Aamu

Jarkko Martikainen: ”Unelmoida tietysti kannattaa, mutta ei jokainen ole oman onnensa seppä”

Vieraana laulaja-lauluntekijä Jarkko Martikainen, jonka tuore levy Ruosterastaat julkaistaan tällä viikolla. Levyllä mukana on Luotetut Miehet –kokoonpano, sekä liuta vierailevia muusikoita. Ruosterastaat on teemalevy, joka päättyy väitteeseen: Kaikesta kyllä selviät! Martikaisen muisto pahoinpitelystä inspiroi miehen kirjoittamaan muutama vuosi sitten kappaleen nimeltä ”Pidän tästä paikasta”, jossa lauletaan, että ”hyvyyttä on annosteltu meihin enemmän kuin pahuutta”. Miten miehen aivoin oikein toimivat? Ja millaiset asiat ovat Martikaisen elämässä tärkeitä musiikin lisäksi? Juuso Pekkinen haastattelee.

57:07 Audio: Odysseia on kirjallisuushistorian ensimmäinen perhedraama
KulttuuriCocktail Puheessa

Odysseia on kirjallisuushistorian ensimmäinen perhedraama

Odysseia on kirjallisuushistorian ensimmäinen perhedraama KulttuuriCocktail palaa perjantaina antiikkiin ja tarinankerronnan alkuun. Klassillisen filologian emeritusprofessori Paavo Castrén on suomentanut vastikään Homeroksen Odysseian kokonaisuudessaan proosamuotoon. Kyseessä on merkittävä suomennosurakka, jonka lähtöpisteenä pidetään 700-luvulla ennen ajanlaskua eläneen sokean kreikkalaisen runonlaulajan, Homeroksen, runoelmaa. Lähetyksessä Castrén kertoo, millainen perhedraama Odysseuksen harharetkiin kätkeytyy ja miksi kaikkien koululaisten kuuluisi tuntea Homeroksen nimiin laitettu runoelma. Lähetyksessä puhutaan myös Matti Mäkelän kanssa suomalaisista taideskandaaleista sekä tekemättä jääneestä Pekka ja Pätkä homoina -elokuvasta KulttuuriCocktailin juontaa Tuomas Karemo. Tuotanto: Yle Kulttuuri

56:05 Audio: Vieraana Leo-Pekka Tähti
Lindgren & Sihvonen

Vieraana Leo-Pekka Tähti

Kokeellinen urheiluohjelma, jossa kelaaminen alkaa jo ennen lähtölaukausta. Vieraana viisinkertainen paralympiakultamitalisti, pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti. Kun on voittanut päämatkallaan neljässä perättäisissä paralympialaisissa kultaa ja pitää nimissän lajinsa maailmanennätystä, voidaan puhua todellisesta urheilulegendasta. Leo-Pekka Tähti on kaikilla mittapuilla mitattuna yksi maamme historian menestyneimpiä urheilijoita. Mutta joko vihdoin katajainen urheilukansamme ymmärtää ja osaa arvostaa hänen saavutuksiansa? Ja mikä merkitys tällä menestyksellä on urheilijalle itselleen?

36:41 Audio: Jari Tervo: ”Rasistit ovat äänekäs vähemmistö, joka haluaa esiintyä hiljaisena enemmistönä”
Puheen Aamu

Jari Tervo: ”Rasistit ovat äänekäs vähemmistö, joka haluaa esiintyä hiljaisena enemmistönä”

Maamme suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Jari Tervo Puheen Aamun Alina Kulon vieraana. Mieheltä on ilmestynyt juuri inkerinsuomalaisten historiasta kertova romaani Matriarkka, jonka ympärille on ehtinyt jo nousta pienoinen kulttuurikohu. Lisäksi TV1:ssa on alkanut jälleen uutisvuoto-ohjelma, jossa Tervo on ollut mukana alusta saakka, liki kahden vuosikymmenen ajan. Millä tavalla Jari Tervo tutustui kirjan aiheeseen? Ja mitä rasismille pitäisi kirjailijan mukaan tehdä?

31:56 Audio: Amerikansuomalaiset vaalivat juuriaan
Maailmankansalaisia

Amerikansuomalaiset vaalivat juuriaan

Ossi Rahkonen on ollut maailmalla jo 50 vuotta. Nyt hän amerikansuomalaisen Finlandia Foundation Nationalin puheenjohtaja. Rahkosen kansainvälinen ura kohti Maailmanpankkia ja suurlähetystöä alkoi jo nuorena, ja iso merkitys on ollut myös ruotsin kielellä. Sen Rahkonen oppi jo lapsena. Miltä Suomi näyttää kun sitä katsoo kymmenenien vuosien USA:ssa oleskelun jälkeen? Mitä hyvää on Suomessa, entä Yhdysvalloissa? Miten yhdistys vaalii suomalaisia juuria? Silja Raunio haastattelee. Kuvassa Ossi Rahkonen ja Suomen Yhdysvaltojen suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde Finlandia Foundation Nationalin 60 -vuotisgaalassa vuonna 2013.

Muualla Yle.fi:ssä