RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
10:22 Audio: Legendaariset selostajat: Hannu-Pekka Hänninen
Puheen Iltapäivä

Legendaariset selostajat: Hannu-Pekka Hänninen

Hannu Pekka Hänninen muistelee urheilun merkkihetkiä ja omaa uraansa. Haastattelussa Hänninen kertoo mm. vapaa-ajan vietostaan sekä siitä, miten kuuluisuus vaikuttaa arkielämään. Jutussa selviää myös Hännisen mietteet suomalaisesta urheiluyleisöstä sekä se, mitä mies ajattelee Matti Nykäsestä. Radio Valon toimittaja Jari Nordström tuotti sarjan työharjoittelussa Yle Puheelle. Ohjelman editoinnissa ohjasi Tytti Viljanen.

08:35 Audio: Vapaayhteistyö tuo iloa kaikille osapuolille
Puheen Iltapäivä

Vapaayhteistyö tuo iloa kaikille osapuolille

Erityislasten ja -nuorten parissa työskentelevä sosionomi Aino Kemilä kirjoittaa harrastuksenaan runoja ja tekstejä. Hän halusi yhdistää tähän intohimoon työnäkökulman ja näin syntyi Luovat sanat -sanataidekerho kehitysvammaisille. Mitä kerhon ohjaaminen hänelle antaa? Mitä hän ajattelee ajatuksesta, että onnellisuus syntyy toisten auttamisesta? Tiina Lundberg tapasi Aino Kemilän, joka totesi haluvansa yksinkertaisesti tehdä hyvää:

17:42 Audio: Toisten ihmisten auttaminen lisää onnellisuutta
Puheen Iltapäivä

Toisten ihmisten auttaminen lisää onnellisuutta

Iloisuus, onnellisuus ja positiivisuus ovat suomalaisessa perinteessä olleet lapsenomaisia, naiiveja piirteitä. Vakavasti otettava aikuinen pikemminkin synkistelee kulmat kurtussa kuin etsii positiivisia asioita maailmasta tai elämästään. - Meidän pitäisi kuitenkin keskittyä hyviin asioihin, jotta meillä olisi voimaa parantaa lukemattomia asioita, jotka ovat kurjalla tolalla, sanoo erityispedagogiikan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara Helsingin yliopistosta. Positiivinen psykologia on nostanut päätään viime vuosikymmeninä. Sen mukaan myönteisten piirteiden, asioiden ja vahvuuksien etsiminen ja niiden tietoinen ajattelu lisää hyvinvointia. Toisaalta positiivisuutta pidetään myös ärsyttävänä pinnallisuutena. - Ihan rauhassa saa mököttää siellä, mutta ei se mihinkään hyvään johda. Kannattaa miettiä, mikä on hymyn arvoista, antaa sille mahdollisuus, sen sijaan että torppaa sen pinnallisuutena, toteaa Lotta Uusitalo-Malmivaara. Hän kertoo tutkimusten myös osoittavan, että erityisesti onnellisuutta näyttää tuottavan toisten ihmisten auttaminen. Tiina Lundberg lähti onnellisuustutkijan vastaanotolle. Voiko onnellisuutta oppia?

57:50 Audio: Eläinrakkautta vai eläinrääkkäystä?
Perttu Häkkinen

Eläinrakkautta vai eläinrääkkäystä?

Millainen on suomalaisen zoofiilin sielunmaisema. "Jenna" on nuori nainen, joka harrastaa seksiä koiransa kanssa. "En voisi kuvitella seksiä eläimen kanssa, johon minulla ei ole syvää suhdetta." Hän sanoo rakastavansa koiraansa enemmän kuin mitään muuta, eikä missään nimessä halua sitä satuttaa. "Minulla on kyky lukea eläimen tunteita, eikä eläintä voi pakottaa mihinkään." Valmisteilla on lakimuutos, joka tekisi zoofiliasta rikollista. "Jenna" ja muut hänen kaltaisensa pitävät hanketta turhana, koska valvonta on erittäin vaikeaa. Haastateltavina ohjelmassa ovat myös historioitsija Teemu Keskisarja ja Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen. He kertovat, miten zoofilia ja eläimiin sekaantuminen on nyt ja on ollut. Entä, onko zoofilia geneettinen ominaisuus vai perversio? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

32:27 Audio: Isännöinti on omaisuuden hoitoa
Puheen Päivä

Isännöinti on omaisuuden hoitoa

Isännöinti on muutosten kourissa. Ala ukkoutuu ja vuoden vaihteessa kaikilta vaaditaan pätevyystodistus. Isännöintialalla käydään vilkasta keskustelua siitä, mitä kiinteistöjen huollon laiminlyönneistä ja huonosta yhtiön hoidosta seuraa. Monella on omaisuus kiinni kiinteistöissä. Myös toimijoiden eläköityminen ja kiinteistöjen teknistyminen tuovat lisähaastetta isännöintiin. Konsultoivan isännöinnin merkitys kasvaa, samalla kun asiakkaiden vaatimustaso kasvaa ja kilpailu toimialalla kovenee. Isännöintiala on valmistelemassa suositusta taloyhtiöiden viestinnästä, se julkaistaan marraskuussa. -Taloyhtiön osakkaiden ei kannata nukkua yön yli ja lykätä korjauspäätöksiään. Isännöitsijän tehtävä on herätellä ensin taloyhtiön hallitusta. Ilman strategiaa on vaikea hoitaa taloyhtiötä. Kaikki lähtee hallituksen omasta aktiivisuudesta. Tämän päivän ongelma on se, että isännöintiä myydään ja ostetaan liian halvalla, muistuttavat yrittäjät Anu Hoskonen ja Hannaleena Kuutilo Walttari Oy:stä. -Isännöitsijä on imago. Haluamme tuoda itsemme peliin. Kun isännöitsijä on tuttu, on osakkaiden kanssa helpompi asioda. Isännöitsijät pitelevät lankoja käsissä, delegoivat ja etsivät oikeita yhteistyökumppaneita. Jarmo Laitaneva soitttaa myös Isännöintiliiton osaamispalvelujen johtajalle Kaisa Leiwolle.

29:45 Audio: Moskovan filosofia: Syyria on avain Ukrainaan
Politiikkaradio

Moskovan filosofia: Syyria on avain Ukrainaan

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok) mukaan Venäjällä ajatellaan Syyrian olevan ratkaisu Ukrainan kriisiin. ”Tällä hetkellä näyttää siltä, että Venäjän argumentaatiofilosofia on sen tyyppinen, että mikäli Syyriassa löytyy ratkaisu, jossa kaksi suurvaltaa voisivat nähdä asian ikään kuin samassa kehikossa, ja jollain tasolla synkronoida toimiaan, niin se antaisi ikään kuin mahdollisuuden tarkastella myöskin Ukrainaa. Antaisi siellä mahdollisuuksia sitten väljemmin etsiä ikään kuin rauhanomaisempia ratkaisuja.” ”Näin se filosofia menee tällä hetkellä Moskovassa”, sanoi Kanerva Politiikkaradiossa. Ulkoministerin erityisedustajana alueellisessa rauhanvälityksessä toimiva Pekka Haavisto (vihr) vertaa Venäjän toimia Syyriassa shakkiin. ”Jos ajattelee tätä shakkipelinä, niin tämä Venäjän siirto aloittaa pommitukset Syyriassa, tietäen miten haluton Yhdysvallat on lähtemään mihinkään massiivisiin operaatioihin siellä, niin käyttää tätä pelitilaa hyväksi”, sanoo Haavisto. ”Kyllä minä näen tässä aika klassisia suurvaltapelin aineksia. Tietysti Venäjän argumentti on lähihistoria Yhdysvaltoja kohtaan: onnistuitteko Irakissa, onnistuitteko Libyassa, miten Egyptissä meni, mitä arabikatu tuotti? Eli heillä on tietysti tietynlaista evidenssiä, että myöskään se Yhdysvaltain politiikka näillä alueilla ei ole ollut kovinkaan onnistunutta.” Kanervan mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän puolustushallinnot ovat olleet tiiviissä yhteydessä keskenään Syyrian kriisin takia. ”Taustalla kulisseissa on ollut yritystä viime viikkojen aikana nähdä tilannetta yhtenäisesti.” siinä kuitenkaan siis niin kuin sanottu onnistumatta.” ”Siellä ovat puolustushallintojen ja sotilaiden edustajat olleet arvioimassa tai luomassa yhteistä tilannekuvaa pääsemättä niistä yhteisymmärrykseen”, sanoo Kanerva. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

34:38 Audio: Voiko lahjakas lapsi syntyä väärään perheeseen?
Puheen Iltapäivä

Voiko lahjakas lapsi syntyä väärään perheeseen?

Miten lahjakas lapsi löytää oman polkunsa, jos vanhemmat eivät rohkaise tai kannusta? Voiko lapsi syntyä väärään perheeseen? Tätä on pohtinut kirjailija ja psykoterapeutti Katriina Järvinen. Sanotaan, että vanhempiaan ei voi valita. Vanhemmat voivat kuitenkin valita, miten he lastaan rakastavat tai millaista valtaa he lapsiinsa käyttävät. Katriina Järvinen kannustaa vanhempia kuuntelemaan lapsiaan ja auttamaan heitä omien lahjojen löytämisessä ja esiin tuomisessa. - Aina se ei ole helppoa ja voi johtaa jopa elämän mittaisiin tragedioihin, kuten runoilija Frans Kafkalle kävi, Järvinen miettii. - Lapsi on kuitenkin vanhemmilleen lapsi läpi elämän ja ihminen kasvaa ihmisenä läpi elämän. Lahjakkuuskin voi tulla pintaan vaikka viisikymppisenä, mutta pohja sen esiin tuomiseen luodaan lapsuudessa, hän jatkaa. Katriina Järvisen tapasi toimittaja Hanna Kinnunen.

27:31 Audio: Vammaisuuteni on minulle positiivinen asia
Puheen Aamu

Vammaisuuteni on minulle positiivinen asia

-Vammaisuus ei ole minulle kirosana, vaan koen sen useinmiten positiivisena asiana. Minulla on ruumiinvamma, joka on kirjaimellisesti elimellinen osa minua. Ongelmat tulevat esiin siinä, miten toimin vammani kanssa yhteiskunnassa . Esimerkiksi, jos portaat estävät pääsyni johonkin paikkaan, silloin vammaisuuteni on minun esteenä konkreettisesti, pohtii Kynnys Ry:n tiedottaja, toimittaja ja toimitussihteeri Sanni Purhonen. Vammaisliike on tullu näkyväksi ja nostanut profiliaan 1990- ja 2000-luvulla. Monissa asioissa on edetty hitaasti, mutta eteenpäin on menty. Suomessa on puutteita vammaisten oikeudesta työhön ja koulutukseen. Monella jää koulunkäynti lyhyeksi ja siitä on seurauksena rajoittunut elämä ja taloudellisia vaikeuksia. Kuinka paljon oma keho määrittää runoutta? Runoilija Sanni Purhonen tarkastelee teoksissaan maailmaa liikuntavammaisen näkökulmasta. Purhonen on muun muassa käsitellyt runoissaan vammaisten seksuaalisuutta, joka hänen mielestä on edelleen tabu suomalaisessa yhteiskunnassa. -Jos runoistani tulee ruumillisuuden ja seksuaalisuuden tematiikka läpi, olen onnistunut. Jos runoudessa rupee tietoisesti välttelemään tai tunkemaan aiheita, tulee vain kasa huonoja muistiinpanoja, joilla ei tee mitään. Toimittaja on Juuso Pekkinen.

Yle Puhe

Muualla Yle.fi:ssä