RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
29:41 Audio: Shakespeare - yksi suurista
Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Shakespeare - yksi suurista

Englannissa 1500-luvulla syntynyt William Shakespeare elää vahvasti keskuudessamme näytelmillään ja lausahduksillaan, vaikka koko hänen olemassaolonsa on kyseenalaistettu. Shakespearella oli eläessään hyvin kiinteä ja elävä yhteys teatteriin ja teatterintekijöihin sekä muihin kirjailijoihin, kertoo yleisen kirjallisuustieteen professori Hannu K. Riikonen. William Shakespeare loi uutta kieltä ja tragikomedian, mutta sai myös runsaasti vaikutteita muun muassa antiikin kirjallisuudesta ja englantilaisista kronikoista. Shakespeare kuvaa kaunistelematta ihmistä ja elämää monitahoisten henkilöhahmojensa kautta. Toimittajana on Salme Unkuri.

30:20 Audio: Öljyä talouskoneeseen, mutta mihin kohtaan?
Politiikkaradio

Öljyä talouskoneeseen, mutta mihin kohtaan?

Sipilän hallituksen ohjelmassa on useita hankkeita, joissa sääntelyn purkamisen uskotaan luovan uusia työpaikkoja. Hallitus vapautti kauppojen aukioloajat, suunnittelee vapautuksia taksiliikenteeseen ja liberalisoi muun muassa alkoholipolitiikkaa. Missä asioissa vapauttaminen on järkevää, missä ei? Talousvaliokunnan jäsenen Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan Suomi kaipaa vapaampia työmarkkinoita. Vartiainen moittiikin hallitusta siitä, että se maksoi liian kovan hinnan kilpailukykysopimuksesta. ”Kilpailukykysopimus on hyödyllinen, koska se aloittaa korjausliikkeen tässä meidän suhteellisessa kustannustasossa. Mutta minun mielestäni hallitus maksoi siitä liian kovan hinnan lupaamalla, että ei sitten tehdä enää työmarkkinauudistuksia yli sen mitä hallitusohjelmasta oli siihen asti sovittu”, sanoo Vartiainen Politiikkaradiossa. ”Erityisesti tämä työpaikkasopiminen olisi ollut sellainen avain, jolla me oltaisiin saatu sekä kilpailukykyä, että tuottavuutta, että työttömyyttä alaspäin, mutta se vesittyi tässä valitettavasti.” Eduskunnan talousvaliokunnassa vaikuttavan Ville Skinnarin (sd.) mukaan on selvää, että kilpailua ja vapauttamista tarvitaan, mutta huomauttaa, että on myös toimialoja, joita ei missään nimessä tule antaa yksityisten käsiin. Skinnari on erityisen huolissaan sote-uudistukseen kirjatusta yhtiöittämismallista. ”Suomessa ollaan sotessakin menossa tällaiseen kahdeksantoista Attendo-alueen malliin. Luodaan ehkä itse tietoisesti luonnollisia monopoleja sellaiselle alalle missä on oikeastaan, voi sanoa ilkeästi, että puoliaivokin tekee tiliä. Esimerkiksi ministeri Mykkänen on kokoomuslaisena todennut ihan julkisesti, että hänen mielestään luonnollisen monopolin tulee olla julkisessa omistuksessa”, sanoo Skinnari. ”Siitähän me ollaan nähty näitä kamalia asioita niin valtion tasolla, kuin kuntatasolla, esimerkiksi näiden sähköyhtiöiden osalta.” Skinnari myös muistuttaa, että Ruotsissa, toisin kuin Suomessa, valtio jopa haalii itselleen lisää strategisia osaamisalueita. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

33:21 Audio: Saska Saarikoski: "Trumpissa on jotain sairaan kiinnostavaa. Se on sellainen kutittava paikka, josta ei oikein ota selvää."
Puheen Aamu

Saska Saarikoski: "Trumpissa on jotain sairaan kiinnostavaa. Se on sellainen kutittava paikka, josta ei oikein ota selvää."

Tuleeko Donald Trumpista Yhdysvaltojen seuraava presidentti? Ja mitä meidän suomalaisten tulisi tietää miehestä? Puheen Aamun Juuso Pekkisen vieraana Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski, joka on yhdessä vaimonsa ja kollegansa Laura Saarikosken kanssa kirjoittanut kirjan Yhdysvaltojen republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaasta Donald Trumpista.

33:09 Audio: Lapsen etu painaa huoltoriidoissa vanhempien vaatimuksia enemmän
Puheen Päivä

Lapsen etu painaa huoltoriidoissa vanhempien vaatimuksia enemmän

Noin 30 000 lasta kokee vuosittain vanhempiensa avo- tai avioeron. Valtaosa, noin 90 prosenttia, lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevista järjestelyistä hoidetaan vanhempien välisellä sopimuksella, jonka sosiaalilautakunta vahvistaa. Osassa tapauksista vanhemmat eivät kuitenkaan pääse sopimukseen, jolloin riita voi päätyä tuomioistuimen ratkaistavaksi. Oikeusprosessi on monesti pitkä ja kallis, ja erityisesti lapselle raskas kokemus. Helpompi, halvempi ja ennen kaikkea lapselle parempi tapa sopia huoltajuusasioista on olemassa. Muutama vuosi sitten Suomessa tehtiin kokeilu '"huoltoriitojen tuomioistuinsovittelusta". Kokemukset olivat sen verran hyviä, että tuo kokeilu on muuttunut pysyväksi ja valtakunnalliseksi. Erikoispsykologi Päivi Mäntylä-Karppinen on toiminut pitkään perheneuvonnan ja perheasioiden sovittelun asiantuntija- ja kehittämistyössä. "Asiantuntija-avusteisesta huoltoriitojen tuomioistuinsovittelusta"äntylä-Karppisella on hyvä kokemukset. Kun osapuolet saadaan istumaan rauhassa saman pöydän ääreen, alkaa lapsen etu nousta vanhempien vaatimuksia näkyvämmäksi. "Ei niin suurta riitaa, ettei sopu sitä sovita". Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Muualla Yle.fi:ssä