RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
54:30 Audio: Miten kiertotalous vaikuttaa asumiseen?
Arjen tulevaisuus

Miten kiertotalous vaikuttaa asumiseen?

Millä tavalla suomalaiset asuvat viidenkymmenen vuoden kuluttua? Ruoka, asuminen ja liikkuminen on tunnistettu tärkeimmiksi kulutuksen ympäristövaikutuksia aiheuttaviksi tekijöiksi. Jo pienillä muutoksilla voi esimerkiksi taloyhtiöissä olla isot vaikutukset päästöihin, luonnonvaroihin ja ennen kaikkea kustannuksiin. Vieraina Sitran asiantuntijat Lotta Toivonen ja Nani Pajunen. Lotta Toivonen toimii erityisesti kestävän asumisen ja liikkumisen asiantuntijana. Nani Pajusen tavoite on edistää ratkaisuja, joissa toteutuu luonnonvarojen kestävä käyttö, materiaalien tehokas kierto ja tuotteiden pitkä elinikä. Kierto- ja jakamistalouteen perustuvasta GoodTracker mobiilisovelluksesta kertoo Petri Eskelinen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

56:22 Audio: Osataanko masennukseen suhtautua?
Akti

Osataanko masennukseen suhtautua?

Masennus on vakava mielenterveyden häiriö. Se heikentää huomattavasti elämänlaatua ja on iso kansanterveydellinen ongelma. Masennus on yksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Arviolta 37 000 suomalaista on eläkkeellä masennuksen vuoksi. Masennuksen vuoksi menetetään sairaslomina kaksi ja puoli miljoonaa työpäivää vuodessa. Mitä asialle voisi tehdä? Saako kaikkialla riittävästi hoitoa ja apua? Jos olet kärsinyt masennuksesta, kerro kokemuksistasi. Miten ympäristö ja läheiset suhtautuvat masentuneeseen? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Suvi Puukangas.

57:05 Audio: Ollako kaunis ja rohkea vai ruma mutta nokkela?
Jussi Heikelä

Ollako kaunis ja rohkea vai ruma mutta nokkela?

Ruman miehen on syytä olla nokkela. Palkitsemmeko youtube-tähden Suomi-hehkutuksen poliisitutkinnalla. Netissä etsivä löytää kalliimmalla. Tapahtui kerran Hakaniemen torilla... Jussi Heikelä ja Pirjo Heikkilä perkaavat ajankohtaiset ilmiöt ja puheenaiheet. Luvassa on jännitteitä ja ristiriitoja. Uutisvirrassa tuulastamisen lisäksi ohjelmassa ennustetaan viikon tulevat tapahtuvat, sekä mennään mahdollisesti henkilökohtaisuuksiin.

30:04 Audio: Trumpin Eurooppa ja Merkelin ulostulo
Politiikkaradio

Trumpin Eurooppa ja Merkelin ulostulo

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi eilen suoraan, ettei Eurooppa voi entisessä määrin luottaa Yhdysvaltoihin. Ulostulo nousi luonnollisesti pääotsikoihin. Millaisesta vedenjakajasta on kysymys? Mitä "kohtalon omiin käsiin ottaminen" tarkoittaa Euroopalle? Mistä suunnasta Eurooppa hakee uusia kumppanuuksia Trumpin Yhdysvaltojen ja Brexitin varjossa? Onko Naton viides artikla vielä validi? Mikä on Suomen asema isossa kuvassa? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tuleva Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen sekä suurlähettiläs Jaakko Laajava. Puhelimessa on suurlähettiläs Alpo Rusi.

56:59 Audio: Mihin hymiöt ja emojit sopivat?
Nosto

Mihin hymiöt ja emojit sopivat?

Onko itkunauruhymiö yritysviestinnässä ok? Mihin emojit sopivat? Miten naiset ja miehet eroavat toisistaan hymiöiden käyttäjinä? Mitkä ovat yleisimmät hymiöt? Vieraana oli tutkijatohtori Veronika Laippala Turun yliopistosta. - Hymiöt liittyvät epämuodolliseen ilmaisuun, munakoisojen ja persikoiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Asiateksteihin leikkisyydet eivät kuulu. Lisäksi Tiina Lundberg tutustui alakoululaisten suosikkijuttuihin: limaan ja spinnereihin. Neuropsykologi Vesa Närhi kertoo, miksi hyrrä on hyvä keskittymisessä. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

56:58 Audio: Salaisuudet pinnan alla
Juuso Pekkinen

Salaisuudet pinnan alla

Tänään Juuso kirjailmellisesti sukeltaa syvään päähän, tai ainakin saa vieraakseen ihmisen, joka etsii historiaamme merten syvyyksistä. Tänään ohjelamssa kun puhutaan meriarkeologiasta. Siitä mitä meriarkeologi tutkii, millä tavoin ja minkälaisella laitteistolla. Entäpä mihin arkeologi tarvitsee mielikuvitusta? Juuson vieraana on Minna Koivikko, joka työskentelee museoviraston intendenttinä ja hän on juuri väitellyt Suomen ensimmäiseksi meriarkeologian tohtoriksi. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

32:36 Audio: Verneri Pohjola julkaisee levyllisen isänsä musiikkia: Kun tarpeeksi uskalsin astua ulos Pekan esitystavasta, musa rupes toimiin
Puheen Aamu

Verneri Pohjola julkaisee levyllisen isänsä musiikkia: Kun tarpeeksi uskalsin astua ulos Pekan esitystavasta, musa rupes toimiin

Basisti ja säveltäjä Pekka Pohjolaa on tituleerattu jopa oman aikansa Sibeliukseksi. Wigwamin riveistä startannut ura jatkui pitkälle 2000-luvun alkuvuosiin asti. Nyt Pohjolan poika, trumpetisti Verneri Pohjola on vihdoin tarttunut isänsä tuotantoon ja Pekka niminen levy julkaistaan kesäkuun alussa. Verneri piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

57:00 Audio: Miten eroon röökistä?
Akti

Miten eroon röökistä?

Miten Suomi saadaan savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä? Auttaako valistus, kauhukuvat tupakka-askeissa, hinnankorotukset vai ihmelääkkeet? Tupakka on yksi epäterveellisimmistä, ellei epäterveellisin myynnissä oleva tuote. Siinä on ainakin yli 69 erilaista syöpää aiheuttavaa kemikaalia. Moni tupakoitsija kokee joutuneensa ahtaalle, suoranaisen terveysterrorin kohteeksi. Missä menee yksilönvapauden raja? Entä, miten lopetetaan röökaaminen onnistuneesti? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Suvi Puukangas.

58:00 Audio: Urheilu ja journalismi
Lindgren & Sihvonen

Urheilu ja journalismi

Suomalaisessa urheilumediakentässä kohahti, kun perinteisen Urheilulehden uutisoitiin siirtyvän mediayhtiö Sanoman omistukseen. Miten urheilujournalismia mm. Haaga-Heliassa opettava tuottaja ja kouluttaja Esko Hatunen näkee kaupan vaikuttavan suomalaiseen urheilujournalismiin ja millaisia reaktioita tapahtuneeseen Hatunen on kuullut Urheilulehden ja Urheilusanomien keskeisiltä toimijoilta? Onko printtijournalismin aika ohi, ja osataanko Suomessa ylipäätään tehdä kriittistä, tutkivaa urheilujournalismia?

Muualla Yle.fi:ssä