RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:57 Audio: Valokuvan uudet tuulet
Miia Krause: Miian kanssa

Valokuvan uudet tuulet

Muistatteko vielä valokuvausliikkeet? Filmit kiikutettiin niihin kehitettäviksi ja lopputulosta sai jännittää päivätolkulla. Digikuvaaminen muutti kaiken. Nyt paperivalokuvat ovat tekemässä kuitenkin "vinyylit" ja yhä useampi haluaa pitää kädessään fyysisiä kuvia. Valokuvauksesta, sen tulevaisuudesta ja myös kuvien käyttöoikeuksista ovat puhumassa Aalto-yliopistosta kuvallisen viestinnän ja valokuvauksen professori Merja Salo sekä muotivalokuvaaja Olga Poppius.

32:20 Audio: Graffitien matka salonkikelpoisiksi töiksi
Puheen Iltapäivä

Graffitien matka salonkikelpoisiksi töiksi

Myyrmäessä tapahtuu. Myyrmäki-liike -on ideoinut ja toteuttanut mm. vapaan graffiti- ja taideseinän Myyrmäkeen. Seinän ideana on, että kuka tahansa saa tulla vapaasti maalaamaan. Toisten töitä ei saa töhriä mutta uusia piissejä tehdään aikaisempien päälle. Mukana toiminnassa on myös Vantaan taidemuseo Artsi. Puheen Iltapäivässä vieraana Artsin johtaja Kati Huovinmaa ja myyrmäki-liikkeestä katutaiteilija Jesse Pasanen. Miten katutaide ja graffitit sopivat museoon? - Me murretaan vanhoja museomyyttejä kun me uudistetaan Artsin toimintaa, kertoo Huovinmaa. - Välillä tuntuu, että ne jotka käy tekemässä ihan vain räkäviivaa ja riehumista, niillä on ehkä se pointti, etteivät he haluta miellyttää ketään tai mitään. Tagit ovat usein visuaalisempia, vähän niin kuin mainontaa, kertoo Pasanen. Toimittajana Tiina Lundberg.

27:29 Audio: "Sydän skippasi biitin, kun meidän trailermusa soi Super Bowlissa"
Puheen Iltapäivä

"Sydän skippasi biitin, kun meidän trailermusa soi Super Bowlissa"

Viime sunnuntaina pelattiin NFL-liigan loppuottelu eli Super Bowl, jonka tv- katsojaluvut mitataan kymmenissä tai jopa sadoissa miljoonissa. Pelin tiimellyksen lisäksi yleisöä viihdytetään väliaika-showlla ja mainoksilla, joista nousee suuria nettihittejä. Yhdessä tämän vuoden mainoksessa mainostettiin turkkilaisen lentoyhtiön kuvitteellista reittiä Batmanin kotikaupunkiin Gotham Cityyn ja sitä tähditti Ben Affleck. Mainoksen taustalla soiva musiikki oli sinivalkoista tuotantoa, josta vastaavat Pauli Hausmann ja Miro Laiho Epic Northista . Miten isosta bisneksestä trailer musiikissa puhutaan? -Olemme tunnetumpi brändi jenkkilässä ja Saksassa kuin Suomessa. Toivomme, että trailer kulttuuri kasvaisi Suomessakin vähän isommaksi. Trailer musiikki aivan oma genrensä. Se on iso bisnes jenkeissä ja niihin satsataan tosi paljon, tietävät Hausmann ja Laiho. Toimittaja on Matti Ylönen

35:23 Audio: Varhaiskasvatuksen tulisi olla iloista oppimista
Puheen Päivä

Varhaiskasvatuksen tulisi olla iloista oppimista

Varhaiskasvatus - onko sitä? Varhaiskasvatuksen dosentti Marjatta Kalliala ei pidä subjektiivisen päivähoidon rajaamista kovin merkittävänä asiana. Kallialan mielestä pitäisi räjäyttää koko systeemi ja tarjota lapsille joka paikassa laadukasta varhaiskasvatusta. -Jokaiselle yli 3-vuotiaalle lapselle tulisi tarjota 20 tuntia viikossa, neljä tuntia päivässä maksutonta varhaiskasvatusta, josta vastaa pedagogisen koulutuksen saanut lastentarhanopettaja. Lopun päivän päivähoidon maksuja säätelemällä kompensoitaisiin maksuttoman varhaiskasvatuksen osiota. -Vanhemmat tyytyvät liian vähään. On kuitenkin kyse ihmisen tärkeimmistä vuosista. Päiväkodin pitäisi olla iloisen tekemisen paikka. Meillä on hyviä päiväkoteja, joissa työntekijät vaativat itse itseltään enemmän kuin kukaan tai mikään muu ja ns. hengailupäiväkoteja. -Lapsilla on oikeus oppia lauluja ja runoja, sillä lapset rakastavat oppimista. Meillä pelätään puhua opettamisesta. Tuhlaamme joka päivä mahdottoman määrän lasten oppimispotentiaalia. Se ei tarkoita pulpetilla istuttamista vaan sitä, että lapselle kerrotaan satuja ja tarinoita. Jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, muistuttaa varhaiskasvatuksen dosentti Marjatta Kalliala. Toimittajina ovat Linda Vettanen ja Jarmo Laitaneva.

49:37 Audio: Wallu Valpio:"Holhoaminen aiheuttaa sen, että ihmisiä pidetään idiootteina"
Puheen Aamu

Wallu Valpio:"Holhoaminen aiheuttaa sen, että ihmisiä pidetään idiootteina"

Puheen Aamun vieraana musiikin ja median moniottelija Wallu Valpio. Tulevaisuuden suunnitelmistaan Valpio paljastaa sen verran, että ne liittyvät politiikkaan. - Tulevat vaalit saattavat olla minulla edessä. Eduskuntaan en ehkä nyt ole pyrkimässä, mutta kuntavaalit taitavat olla nyt tässä edessä. Kutsua on tullut erinäköisiltä puolueilta. En niistä sen enempää rupea paljastelemaan, mies paljastaa. Jos Valpio saisi tehdä yhden alkoholipoliittisen muutoksen, olisi se ravintoloiden aukiolojen vapauttaminen. - Liian vahvojen alkoholien tuonti kauppoihin ei ehkä olisi se paras idea, mutta ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen saattaisi olla kansantaloudenkin kannalta parempi asia. Fakta on, että vaikka kaikki ravintolat olisivat läpi yön auki, niin ei se tarkoita sitä, että ihmiset jollain tavalla jättää työnsä tekemättä, toteaa Valpio. Toimittajana Juuso Pekkinen.

Ajankohtaista

Yle Puheen ohjelmatiedot

Yle Puheen ohjelmatiedot

 

Urheilu Yle Puheella

Muualla Yle.fi:ssä