RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
45:43 Audio: Vaikeudet teini-ikäisen vanhemmuudessa
Sari Valto

Vaikeudet teini-ikäisen vanhemmuudessa

Millaista on antaa oma lapsensa huostaan, kun kaikki muut keinot on jo käytetty? Heta Rinta-Pollarin tytär alkoi teini-iässä muuttua ahdistuneeksi ja tämä näkyi toistuvina karkailuina. Sitten kuvioon mukaan astuivat epämääräiset kaverit ja huumeet. Äitinä Heta ei voinut tehdä muuta kuin viedä tytär mahdollisimman kauas huumeporukoista. Tämä ratkaisu vaati lapsen antamista huostaan. Keskustelussa on mukana kuopiolaisen perhekuntoutuskeskuksen Kepilän johtaja Hannu Hätinen. Kepilässä uskotaan, ettei lasta saada kuntoon, ellei hoideta samalla koko perhettä.

12:16 Audio: Legendaariset selostajat: Pertti Tapola
Puheen Iltapäivä

Legendaariset selostajat: Pertti Tapola

Kuka on toiminut legendan esikuvana, entä mikä on Tapolan lempiurheilulaji selostaa? Entä minkälaisia suunnitelmia koko kansan tuntemalla äänellä on, kun ura päättyy? Legendaariset selostajat -sarja valottaa urheilun merkkihetkiä ja henkilöitä selostajan silmin. Toimittaja Jari Nordström haastatteli tapahtumaurheilun ääniä, koko kansan urheiluselostajia. Sarjassa tavataan Tapola, Hänninen, Henelius, Suominen sekä Juusela. Radio Valon toimittaja Jari Nordström tuotti sarjan työharjoittelussa Yle Puheelle. Ohjelman editoinnissa ohjasi Tytti Viljanen.

05:28 Audio: IPI kulmakuppila on mahtava työpaikka kahvin ystävälle
Puheen Päivä

IPI kulmakuppila on mahtava työpaikka kahvin ystävälle

Moni kehitysvammainen haaveilee työnteosta. IPI Kulmakuppila Helsingin Kalliossa tarjoaa asiakkaille kahvia ja samalla työtä kehitysvammaisille. Niin tekee myös Radio Valo. Se on internetmedia-asema, jonka toimittajat ovat kehitysvammaisia. Inka Timgren on yksi heistä ja nyt myös Yle Puheen toimitusharjoittelija. Hän kävi IPIssä tapaamassa kahvilan työntekijöitä. Haastattelussa olivat kokki Markku, kaksi Emmaa sekä Jussi.

13:38 Audio: Kodin ovet auki tuntemattomille - mikä Airbnb-palvelussa viehättää?
Puheen Iltapäivä

Kodin ovet auki tuntemattomille - mikä Airbnb-palvelussa viehättää?

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluvat sanonnat, kuten "kotini on linnani" ja koti mielletään pyhäksi paikaksi. Matkaajien suureen suosioon nousseen Airbnb-palvelun kautta ihmiset vuokraavat lyhytaikaisesti kotejaan tuntemattomille ja pystyvät lomamatkoillaan asustelemaan toisten ihmisten kodeissa. Millaista on avata kotinsa tuntemattomalle, ja mitä tuntemattoman ihmisen koti voi hänen persoonastaan paljastaa? Maailmalla paljon matkustellut Aino Tuomi-Nikula kehottaa luottamaan tuntemattomiin ja uskomaan ihmisten hyvyyteen. Tuomi-Nikulan mukaan Airbnb:n kautta matkamajoituksia hankkiessa parasta on luottamus ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Aino Tuomi-Nikulaa haastatteli Anni Saastamoinen.

19:38 Audio: Hyvissä uutisissa lajitellaan ja kierrätetään hiilidioksidipäästöt laskuun
Hyviä uutisia

Hyvissä uutisissa lajitellaan ja kierrätetään hiilidioksidipäästöt laskuun

Energiansäästöviikon iloksi viimeaikaisista hyvistä uutisista on löytynyt monta ympäristöön liittyvää hyvää uutista. Kuulemme mm. kuinka Vantaasta tulee Suomen roskattomin kaupunki. -Kampanjalla on tarkoitus lisätä asumisviihtyvyttä ja samalla saada jätevoimalallle polttoainetta, vinkkaa Vantaan Energian viestintäjohtaja Mervi Suorsa. Lisäksi kuulemme, kuinka tekstiilien kierrätys tehostuu ja kuinka vanhojen autojen romutuspalkkioihin on luvassa lisää rahaa. Hyvien uutisia kaivelevat Linda Vettanen ja Jarmo Laitaneva.

24:55 Audio: Hiusten kontrollointi ja tasa-arvo kulkevat käsi kädessä
Puheen Aamu

Hiusten kontrollointi ja tasa-arvo kulkevat käsi kädessä

Sofi Oksanen yllätti Suomen kirjallisuuspiirit julkaisemalla rikosromaanin. Moni kun odotti että palkittu kirjailija julkaisee osan Viro-kvartettiinsa. Norma-teoksessa yhtenä isona teemana on eettisesti arveluttava hiuskauppa sekä hämärä kohdunvuokrausbisnes. Sofi Oksasen Norma vie lukijan nopeasti Helsingin Kallion kaupunginosaan ja sen liepeille. Jos on koskaan vieraillut Kalliossa, saattaa jopa häkeltyä siitä kuinka elävästi Oksanen on tuonu Kallion kadut kirjansa sivuille. Juuso Pekkinen aloitti Sofin kanssa keskustelun pohtimalla sitä kuinka monta kertaa Sörnäisten metroasemalla täytyy tosielämässä käydä jotta kirjan sivuille rakennettu yksi ainoa aamu samaisessa paikassa on uskottava.

23:34 Audio: VW, Audi, Skoda…GM. Autoteollisuuden mokailun pitkä historia
Erehdysekspertti

VW, Audi, Skoda…GM. Autoteollisuuden mokailun pitkä historia

Kun puhutaan maailman kauheuksista, niin yleensä puhutaan miljoonittain ihmisiä surmauttaneista diktaattoreista, ydinaseiden valmistajista tai kansanryhmiä toisiaan vastaan kiihottaneista uskonnollisista johtajista. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa myös Thomas Midgley Jr. Vuonna 1889 syntynyt Midgley oli yhdysvaltalainen insinööri ja kemisti. Ihmiskunnan ja ekosfäärin ykkösvihollinen. 1920-luvun alussa hän keksi lisätä lyijyä bensiiniin. Lyijylle altistuminen liikenteessä on tutkitusti aiheuttanut aivovaurioita kymmenille miljoonille ihmisille ja mm. lisännyt valtavasti väkivaltaista käyttäytymistä. 1920-luvun lopulla Midgley keksi freonin, joka NASA:n mukaan olisi lähes viimeistellyt maailmanlopun. Jos emme olisi huomanneet lopettaneet freonin käyttöä, vuonna 2065 otsonikerros olisi ollut olematon ja uv-säteilyä olisi ollut 650 prosenttia enempi. Erehdysekspertti Raimo Tyykiluodon vieraana on Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikunen. Hän on aiemmin toiminut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin johtajana ja lähes 20 vuotta johtotehtävissä Suomen ympäristökeskuksessa. Nikunen mm. toteaa, että myös Helsingissä typenoksidi-päästöt ovat paikoitellen liian korkeat ja on mahdollista, että Volkswagen-kohun myötä myös Helsingissä joudutaan rajoittamaan liikennettä sekä tarkistamaan vähäpäästöisille autoille annettua alennusta parkkimaksuista.

Muualla Yle.fi:ssä