RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
54:45 Audio: Politiikkaradio Extra: Populistiset voimat repivät unionia – kestääkö EU?
Politiikkaradio

Politiikkaradio Extra: Populistiset voimat repivät unionia – kestääkö EU?

60 vuotta sitten Roomassa valettiin perustukset Euroopan yhdentymiselle. Puolessa vuosisadassa kuuden maan talousyhteisöstä kasvoi 28 jäsenmaan unioni, mutta nyt EU-johtajat joutuvat juhlistamaan unionin merkkipäivää keskellä eksistentialistista kriisiä: ensimmäistä kertaa historiassaan EU on laajenemisen sijaan kutistumassa. Onko pitkään jatkunut Euroopan yhdentyminen kääntynyt kohti hajoamiskehitystä? Ajaako EU:n sisällä kukoistava poliittinen populismi EU:n arvoyhteisönä nurkkaan? Kuinka suuri uhka ulkoinen populismi on EU:lle, kuten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump? Selittyykö Iso-Britannian brexit-päätös pelkällä populismilla? Entä millä idealla EU voi jatkaa epävakaisesta nykypäivästä kohti epävarmaa tulevaisuutta? Pärjääkö unioni vanhoilla ideoillaan vapaakaupasta ja liberaaleista poliittisista arvoista? Keskustelemassa ovat Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sekä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki. Toimittajana on Tapio Pajunen. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

56:59 Audio: Enemmän seksiä?
Akti

Enemmän seksiä?

Suomalaisten yhdyntäkertojen määrä on laskenut radikaalisti. Myös syntyvyys on alhaisemmalla tasolla kuin koskaan ennen. Väestöliiton Perhebarometrin mukaan joka kolmas suomalaispariskunta on tyytymätön seksielämäänsä. Miten suomalaisten seksiasiat saadaan kuntoon? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #Akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen, Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

33:01 Audio: Paralumilautailija Matti Suur-Hamari: Töitä tehdään kohti vammattomien maailmancupia
Puheen Aamu

Paralumilautailija Matti Suur-Hamari: Töitä tehdään kohti vammattomien maailmancupia

Kuvittele, että vakavan onnettomuuden jälkeen pääset kolmen vuoden jälkeen takaisin rakkaan urheiluharrastuksesi pariin. Saat kipinän tavoitteelliseen kilpailemiseen saman lajin parissa, ja viisi vuotta myöhemmin olet lajissasi maailman paras. Saattaa äkkiseltään kuulostaa keksityltä, mutta sitä se ei ole. Sen todistaa puheen aamun vieras, maailman paras paracrosslumilautailija Matti Suur-Hamari.

56:50 Audio: Maailmassa on liikaa vaatteita
Nosto

Maailmassa on liikaa vaatteita

Jokainen suomalainen tuottaa vuosittain noin 13 kiloa tekstiilijätettä. Vaatteet ovat nykyään halpoja, mutta miten ne on tuotettu? Mikä olisi vaatteen oikea hinta? Ihmisarvoinen palkka kehitysmaan tekstiilityöläiselle? -Palkan pitäisi olla sellainen, joka takaa toimeentulon kahden työssäkäyvän aikuisen perheessä. Lasten pitäisi päästä kouluun, kodissa pitäisi olla sähköä ja terveydenhuolto, luettelee SASKin Katri Blomster. Tuore Machines -elokuva näyttää intialaisen tekstiilityöläisen karun arjen. Vaatevallankumous -liikkeen aktiivi, valokuvaaja Suvi-Tuuli Kankaanpää ja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen Katri Blomster kertovat, millaisissa oloissa vaatteitamme valmistetaan. Mitä työntekijöiden oikeuksista kiinnostunut kuluttaja voi asialle tehdä? Miten haastateltavamme yrittävät vaikuttaa tekstiilityöläisten epäinhimillisiin oloihin? Kuinka paljon pitää tuntea syyllisyyttä? -Muotia ei pidä poistaa maailmasta, mutta siitä pitää tehdä läpinäkyvämpää ja eettisempää, sanoo Suvi-Tuuli Kankaanpää. Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

56:56 Audio: Tom Sjöbergin vieraana
Juuso Pekkinen

Tom Sjöbergin vieraana

Tom Sjöberg tunnetaan Helsingin pahamaineisen Punavuoren kuninkaana, miehenä, joka on salakuljettanut vuosikymmenten ajan viinaa Helsingissä ja Tukholmassa. Hän on tuonut maahan laittomasti pornolehtiä ja filmejä, myynyt aikuisviihdettä niin kadun miehelle kuin Kekkosellekin. Sjöbergillä on myös ollut nyrkkeilytalli, jonka tähtenä otteli edesmennyt Tony Halme. Lisäksi mies on muun muassa kestinnyt venäläispoliitikko Vladimir Zirinovskia omassa seksibaarissaan Tom Sjöberg on koko elämäsä hengannut kassakaappiryöstäjien, pankkirosvojen, huumekauppiaiden ja nyrkkeilijöiden kanssa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

56:42 Audio: Eutanasiaa vai ei?
Akti

Eutanasiaa vai ei?

Pitäisikö eutanasia sallia? Kuolinavun sallimista koskeva kansalaisaloite luovutettiin viikko sitten eduskunnalle. Yli 63 000 suomalaisen allekirjoittamassa kansalaisaloitteessa esitetään lääkärille laillista oikeutta kuolinavun antamiseen. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Alina Kulo.

56:37 Audio: Pyhä geometria
Perttu Häkkinen

Pyhä geometria

Pyhässä geometriassa kaikella on symbolinen merkitys. Haastateltavana on Veli Martin Keitel, joka on omien sanojensa mukaan sukeltanut numerologian ja pyhän geometrian avulla takisin sumerilaisen, suomalais-ugrilaisen, muinaisintialaisen ja eskimokulttuurin yhteiselle lähteelle. Puhetta myyteistä, äänteistä, geometriasta, arkkityypeistä, kaikkeuden lainalaisuuksista, ihmisen historiasta kaksinaisuuden maailmassa ja ihmisyyden päämäärästä, eli kaksinaisuudesta vapautumisesta. Sekä tietenkin lohikäärmeistä. Lisäksi "Mitä symbolit kertovat" -kirjan tekijä, kuvataiteen tutkija Liisa Väisänen valottaa sitä, miten symbolit siirtyvät vuosisatojen ja -tuhansien yli ja puhuttelevat vielä tämän päivän kansalaisia. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Muualla Yle.fi:ssä