RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:33 Audio: Sivari on sankari, totaali on tosimies?
Perttu Häkkinen

Sivari on sankari, totaali on tosimies?

Suomen kuuluisimman aseistakieltäytyjän ja pasifistin Arndt Pekurisen kuolemasta on kulunut pian 75 vuotta. Miten pasifismi saapui Suomeen? Millainen on suomalaisten aseistakieltäytyjien historia? Haastateltavina aiheesta "Sankareita vai pelkureita" -teoksen tekijä, tietokirjailija Kalevi Kalemaa ja siviilipalvelusmies Jörn Donner. Hän oli sivarina Porin sairaalassa vuosina 1959-1961 ja ensimmäisiä suomalaisia, jotka kieltäytyivät muista kuin uskonnollisista syistä armeijaan menosta. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

30:02 Audio: Venäjä kantaa vastuun Syyrian sodan kiihdyttämisestä
Politiikkaradio

Venäjä kantaa vastuun Syyrian sodan kiihdyttämisestä

Suomen mukaan Venäjä kantaa päävastuun Syyrian sodan kiihdyttämisestä. Tasavallan presidentin ja hallituksen yhteinen ulkopoliittinen ministerivaliokunta linjasi, että Venäjä kantaa päävastuun yhdessä Syyrian hallituksen kanssa. Syyrian hallitus on kiihdyttänyt Venäjän kanssa iskuja Aleppoon. Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistösihteerin Dimitri Peskovin mukaan Venäjän tarkoituksena on "vapauttaa" koko Syyria. Miksi kansainvälinen yhteisö ei kykene lopettamaan Syyrian sotaa? Onko sota Syyriassa muuttanut Suomen ulkopoliittisen linjan? Vieraina ovat eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Kaikkonen (kesk.) ja Stefan Wallin (r.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

32:15 Audio: ”Haluan repiä auki artisti-imagoa”
Puheen Aamu

”Haluan repiä auki artisti-imagoa”

Laulaja ja lauluntekijä Sanni Kurkisuo on monella mittapuulla menestynyt ja paljon ihailua osakseen saava. Uusin albumi, Sannin uran kolmas levy myi platinaa ennen ilmestymistään ja musiikin suoratoistopalveluissa levyn kappaleet ovat saaneet miljoonia toistokertoja. Sannilla on paljon faneja, jotka rakastavat hänen musiikkiansa ja valovoimaista persoonaa, mutta sitten on myös se toinen puoli. Menestys kerää puoleensa myös uhkauksia ja suoranaista vihapuhetta. Sannin uusi levy kantaa hänen nimeään isoilla kirjaimilla: SANNI. Miksi näin on ja mitä hän haluaa ihmisille kertoa musiikillaan? Muun muassa näistä asioista Sanni keskustelee Yle Puheen Aamun Alina Kulon kanssa.

27:25 Audio: Jihadismi versoaa eriarvoisuudesta
Puheen Päivä

Jihadismi versoaa eriarvoisuudesta

Suomesta on lähtenyt jopa sata ihmistä vierastaistelijaksi Isisiin Irakiin ja Syyriaan. Sisäministeriön arvion mukaan 70. Noin 15 heistä on kuollut ja parikymmentä palannut. Lähtijät ovat ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia, mutta myös kantasuomalaisia villejä ja pekkoja, käännynnäisiä. 19 eri kansallisuutta, 62 % heistä on Suomen kansalaisia, ikähaarukka 18-50-vuotta, suurin ryhmä ovat 21-25-vuotiaat. Miten palaajia tulisi kohdella? Mikä saa nuoret lähtemään mukaan väkivaltaiseen ääriliikkeeseen? Miksi he jättävät turvallisen elämänsä Suomessa tehdäkseen itsemurhan Syyriassa? Toimittaja, tietokirjailija Kristiina Koivunen on tutkinut aihetta, haastattelut ihmisiä ja kirjoittanut aiheesta kirjan "Suomen nuoret jihadistit - ja miten radikalisoituminen torjutaan?" Hänen mukaansa tärkeintä on pohtia, mihin suomalainen yhteiskunta kehittyy. Kasvavatko tuloerot, ovatko maahanmuuttajat vain omissa yhteisöissään ja eriytyvätkö koulut? Yksi melko unohdettu ryhmä kotoutumiskeskustelussa on nyt nuoret aikuiset, jotka ovat tulleet ilman perhettä Suomeen. He ovat värvääjille altista riskiryhmää, muistuttaa Koivunen Heidi Laaksosen haastattelussa.

11:09 Audio: Persnetolle osa 5: Rundaaminen, osa 1
Puheen Aamu

Persnetolle osa 5: Rundaaminen, osa 1

Hero Dishonest on suomalainen punk yhtye, joka on tehnyt musiikkia jo melkein 20 vuotta. Bändi on rundannut eli tehnyt kiertueita ahkerasti. Yhtyeen rumpali Jussi ja basisti Lasse nappasivat Miika Turusen kyytiin heidän "Alibi-pakuunsa" ja selvittivät mitä rundaaminen on ja kertoivat parhaimmat tarinansa tien päältä. Persnetolle sarjan viides ja viimeinen osa sisältää neljä jaksoa jossa päästään kuulemaan mitä hulvattomimpia tarinoita tien päältä. Ensimmäisessä osassa lähdetään liikkeille ihan perusteista. Mitä rundaaminen oikeastaan on ja kuinka helposti rundille lähtöön irtoaa lupa kotijoukoilta.

1:56:59 Audio: Jalkapallokausi 2016
Urheiluilta

Jalkapallokausi 2016

Jalkapallon Veikkausliiga on ratkennut ja kausi on melko lailla pelattu. Vielä syksyyn mahtuu joitain karsintaotteluja ennen kuin ensi kauden asetelmat ovat aivan selvät. Miten nyt päättyvään jalkapallokauteen pitäisi suhtautua; mitä se oikeastaan tarjosi, mitä siitä voisi oppia ja mitä ennen kaikkea voisi tehdä paremmin unohtamatta naisten jalkapalloa, josta mietteensä kertoo PK-35 jälleen kerran mestaruuksiin valmentanut Jari Väisänen. Yle Puheen Urheiluillassa jalkapalloa koko kenttää hyväksikäyttäen ovat ruotimassa mm. Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola, Matti Härkönen, Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

35:03 Audio: Laura Andersson: Jännitin sohaisinko ampiaispesään
Puheen Iltapäivä

Laura Andersson: Jännitin sohaisinko ampiaispesään

Kukaan ei ole niin väsynyt kuin pienen lapsen vanhempi. Tällaisen kuvan saa kun keskustelee vauvojen isien tai äitien kanssa, ja jos erehtyy netin keskustelupalstoille, kuva lastenvaunuja työntävästä zombiearmeijasta vain vahvistuu. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sitä mieltä on kirjan aiheesta kirjoittanut Laura Andersson. Häneltä ilmestyi keväällä "Voit nukkua" -niminen kirja, jossa annetaan neuvoja siihen, miten vauva ja sitä myöten koko perhe nukkuu paremmin. Lisäksi kerrotaan eri maiden erilaisista tavoista saada lapsi nukkumaan. Kaikki vanhemmat väsymyksestä puhuu, mutta mikä sai Lauran kirjoittamaan aiheesta kirjan? Matti Ylönen haastattelee.

31:56 Audio: ”Jumalauta mä näytän jengille, mistä tämä soitin on tehty”
Puheen Aamu

”Jumalauta mä näytän jengille, mistä tämä soitin on tehty”

Harmonikkataiteilija ja säveltäjä Kimmo Pohjonen on muuttanut ja murtanut yleisiä käsityksiä haitarimusiikista, niin meillä kuin maailmallakin. Jopa “haitarin Batmaniksikin” tituleerattu Pohjonen on tuonut kurtulle uutta arvostusta soittimena ja tehnyt siitä taidetta, jossa hän vaivatta yhdistää muun muassa improvisaation, kansanmusiikin, rockin, tanssin ja jopa painin. Mutta miksi Pohjosen harmonikka soi niin usein heikompien puolesta? Tätäkin asiaa Puheen Aamun Alina Kulo pohti yhdessä Kimmo Pohjosen kanssa.

Muualla Yle.fi:ssä