RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
30:27 Audio: Teollinen vallankumous toi talouskasvun
Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Teollinen vallankumous toi talouskasvun

Britanniasta 1700-luvulla alkanut teollinen vallankumous synnytti muun muassa työväestön, nykyaikaisen kapitalismin ja talouskasvun, joka on jatkunut näihin päiviin asti, kertoo taloushistorian professori Sakari Heikkinen Helsingin yliopistosta. Lisäksi Pohjois-Amerikan talous yhdentyi osaksi Eurooppa- keskeistä maailmantaloutta. Samaan aikaan ihmiset alkoivat tehdä entistä enemmän työtä ja heistä tuli osa tuotantokoneistoa. Teollisen vallankumouksen aiheuttamat mullistukset ihmisten elämässä muistuttavat tämän päivän työelämän muutoksia siinä mielessä, että myös tuolloin osa ammateista katosi kokonaan ja toisaalta syntyi uusia ammatteja. Toimittajana on Salme Unkuri. Kuva:The U.S. National Archives Valokuvaaja Hine Lewis Tekstiilityöntekijä Whitnelin puuvillatehtaassa Pohjois-Carolinassa, 1908

54:38 Audio: Rahastosijoittaminen. Keskustelemassa Kaustia, Möttölä ja Porkka
Pörssipäivä

Rahastosijoittaminen. Keskustelemassa Kaustia, Möttölä ja Porkka

Sijoitusrahastoista keskustelemassa professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta, rahastoanalyytikko Matias Möttölä Morningstarilta ja Suomen rahastojohtaja Hanna Porkka Nordea Fundsista. Puheenaiheina muun muassa ajankohtainen markkinatilanne, aktiivisten rahastojen kulut, asuntorahastot ja sijoitusrahastojen tekemät pakkomyynnit markkinoiden sukeltaessa. Amerikkalainen S&P 500 -osakeindeksi on alkuvuoden aikana liikkunut ennätyslukemissa. Jättävätkö kohonneet arvostustasot tilaa indeksisijoittajalle? Toimittajana Mikko Jylhä.

57:00 Audio: Rasisteja ja suvakkeja - leimautumisen pelko
Akti

Rasisteja ja suvakkeja - leimautumisen pelko

Sisäministeriön tilaaman tutkimuksen mukaan suomalaiset pelkäävät leimautumista rasisteiksi tai suvakeiksi, eikä omaa mielipidettä uskalleta leimaantumisen takia kertoa. Onko näin? Haittaako asiallisen maahanmuuttokeskustelun puute? Kuinka paljon Suomessa yleistetään ja leimataan - vai osataanko täällä nähdä ihmisiä yksilöinä?" Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Alina Kulo.

29:59 Audio: Lipposen vai Sipilän linjalla kohti brexitin jälkeistä EU:ta?
Politiikkaradio

Lipposen vai Sipilän linjalla kohti brexitin jälkeistä EU:ta?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) matkustaa Rooman sopimuksen 60-vuotishuippukokoukseen. Käsillä on suurin muutos sitten EU:n perustamisen ja Suomen EU:n jäseneksi liittymisen: brexit-neuvottelut ja mahdollisuus Saksan ja Ranskan johdolla tapahtuvaan kahden nopeuden Eurooppaan, jossa maat jakautuvat ydinmaihin ja ulkokehän maihin. Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) varoittaa hallitusta jättäytymästä kakkoskehälle Itä-Euroopan maiden kanssa. Pääministeri Sipilän mukaan Suomen linja on "realistinen keskitien linja". Lipposen mukaan Suomelle on nykyisessä kriisissä entistäkin tärkeämpää pysyä lähellä Saksaa, Sipilän linjassa korostuu yhtenäisyys. Mikä on Suomen linja brexitin jälkeisessä Euroopassa? Vieraina ovat suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) ja varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

57:04 Audio: Mitä suomalainen muotoilu kertoo meistä?
Nosto

Mitä suomalainen muotoilu kertoo meistä?

Nostossa puhutti suomalaisen designin 100-vuotinen taipale ja se, mitä suomalainen design on tänä päivänä. Mikä on kaunista ja toimivaa, ja pitääkö esineellä aina olla tarve ja funktio? Vieraina olivat taidehistorioitsija Anna Kortelainen sekä korutaiteilija, projektipäällikkö Kaisa Logren Teollisuustaiteen Liitto Ornamosta. Kortelainen on yhdessä Pekka Toivasen kanssa kuratoinut Suomen Viron-instituutin näyttelyn 100 esinettä Suomesta. Näyttely on esillä vuoden aikana viiden Euroopan maan museossa. Kiertue lähtee liikkeelle Helsingin Designmuseosta. Designmuseon ja Ornamon Enter and Encounter - Kutsu huomiseen -yhteisnäyttely esittelee sen sijaan suomalaista nykymuotoilua ja kertoo suomalaisesta kulttuurista tämän hetken globaalissa maailmassa. Ohjelmassa soitetaan myös autosuunnittelija ja keksijä Pasi Pennaselle jolta kysymme, miksei muotoilun huippuosaaminen ulotu suomalaiseen autoteollisuuteen. Lisäksi puhumme Maailman vesipäivästä. Henri Kajula kertoo, miten vettä käytetään fiksusti. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

56:43 Audio: Juuso Pekkinen: Vieraana Jani Kaaro
Juuso Pekkinen

Juuso Pekkinen: Vieraana Jani Kaaro

Mistä tiedetoimittaja uneksii, entäpä mikä on mielikuvituksen rooli olemassaolossamme? Pienten ja samalla suurien kysymysten äärelle heittäydytään, kun Juuso Pekkinen saa vieraakseen tiedetoimittaja Jani Kaaron. Keskustelun polttopisteessä on Kaaron tuore esseekokoelma Kauniimpi maailma - Kirjoituksia sielusta, taloudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

57:00 Audio: Oletko onnellinen?
Akti

Oletko onnellinen?

YK:n World Happiness Reportin mukaan Suomi on edelleen maailman viidenneksi onnellisin kansa. Onnellisuuden mittareina ovat bruttokansantuote henkeä kohden, odotettavissa oleva terve elinikä, vapaus, anteliaisuus, sosiaalinen tuki ja korruptiosta vapaa hallinto sekä talouselämä. Oletko onnellinen? Mistä oma onnesi muodostuu? Mikä on onnesi esteenä? Entä, onko onnellisuuden tavoittelu mennyt liian pitkälle? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Tiina Lundberg.

Muualla Yle.fi:ssä