RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
27:52 Audio: Sami Yaffa: Musiikki lisää ymmärrystä ihmisten välillä
Puheen Iltapäivä

Sami Yaffa: Musiikki lisää ymmärrystä ihmisten välillä

Musiikki saa maapallon tuntumaan pienemmältä ja yhtenäisemmältä. - Musiikki lisää ymmärrystä ihmisten välillä ja saa hiffaamaan, että koko maapallo on loppujen lopuksi aika pieni mesta ja ihmiset samankaltaisia toistensa kanssa, toteaa Yaffa. Yksi Suomen legendaarisista rock-muusikoista, basisti Sami Yaffan musiikkiohjelma Sami Yaffa - Sound Tracker aloittaa toisen tuotantokautensa Yle Teemalla 26. lokakuuta. Tällä kaudella Sami matkaa Jamaikalle, Senegaliin, Intiaan, Turkkiin ja Indonesiaan. Jos ajatellaan tv:n täyttävää viihdettä: ruokaohjelmassa katsojalle jää vesi kielelle, matkaohjelmasta mieleen tarttuu kaukokaipuu, niin musiikki matkustaa tuhansienkin kilometrien päästä katsojan korviin. Onko musiikki siis ainoa ja oikea universaali kieli? Tätä kysyi Sami Yaffalta Hanna Kinnunen Puheen Iltapäivässä.

21:05 Audio: Kipulääke ja liikunta pitävät selkärankareuman aisoissa
Puheen Iltapäivä

Kipulääke ja liikunta pitävät selkärankareuman aisoissa

Nyt vietetään reumaviikkoa ja tänä vuonna keskiössä on selkärankareuma. Liian moni suomalainen kärsii selkäkivuistaan liian pitkään. Reumaviikon aikana ihmisiä kannustetaan selvittämään, voiko heidän selkäkipunsa olla tulehdusperäistä ja tunnistamaan mahdollisen selkärankareuman tunnusmerkit. Reumatologeja on muihin Pohjoismaihin nähden Suomessa vähän ja tällä hetkellä reumatologeja ja fysiatreja jää eläkkeelle enemmän kuin uusia valmistuu. Liike ja liikunta auttavat seklkärankareumassa. Varhainen diagnoosi on tärkeää, ettei pääse kehittymään pysyviä virheasentoja. Kipulääke ja liikunta pitivävät potilaan notkeana. Hyvin hoidettuna potilaan elämänlaatu pysyy hyvänä, muistuttaa reumatologi Marjatta Leirisalo-Repo. Tiina Lundbergin vieraana on myös selkärankareumaa sairastava Irina Selin.

58:02 Audio: Salaliittoja ja villiä historiaa
Perttu Häkkinen

Salaliittoja ja villiä historiaa

Miten salaliittoteoriat vaikuttavat elämäämme? Miten luomme näennäistieteellistä historiaa? Vieraina ovat tutkijat ja tietokirjailijat Jonas Sivelä ja Inkeri Koskinen. Selvitämme myös, mitä on suomalainen sisu? Sekin on vahvasti konsensus-Suomeen kuuluva termi. Siitä kertoo historioitsija Rauno Lehtinen. Entä, miten myytti talvisodan hengestä on syntynyt? Historiantutkija Tuomas Tepora valottaa tätä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

29:59 Audio: "Urkintalait" tulevat Suomeen
Politiikkaradio

"Urkintalait" tulevat Suomeen

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) puolustaa hallituksen toimia tiedustelulainsäädännön luomiseksi Suomeen. Räsäsen mukaan kyse ei ole massavalvonnasta, joka kohdistuisi mihin tahansa viesteihin, vaan vakavaan terrorismiin ja kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvista uhkista. ”Ei siellä poliisi ole kiinnostunut tavallisen kansalaisen sähköpostiviesteistä, vaan on kiinnostunut vakavasta rikollisuudesta”, sanoo Räsänen Politiikkaradiossa. ”Kyseessä olisi aina uhka kansalliselle turvallisuudelle. Hyvin vakavan rikoksen epäily, niin että se epäily on myös vahva, esimerkiksi terrori-iskun suunnittelu vaikkapa Suomen maaperälle.” Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr) epäilee massiivisen verkkovalvonnan kykyä torjua esimerkiksi vakavaa terrorismia. Kasvin mukaan kysymys on siitä, missä määrin kansalaisoikeuksia voidaan rajoittaa turvallisuuden nimissä. ”Peruskysymys tässä on se, että voidaanko me puolustaa yhteiskunnan avoimuutta ja kansalaisten oikeuksia, rajoittamalla sitä avoimuutta ja niitä kansalaisten oikeuksia. On aivan totta, että me tarvitaan tämä tiedustelulainsäädäntö, koska meillä ei ole sitä. Meillä viranomaiset ei tiedä mitä he saa tehdä ja mitä he ei saa tehdä. Mutta onko sen lainsäädännön tavoitteena suojella kansalaisten oikeuksia, vai rajoittaa niitä turvallisuuden nimissä?” Räsänen ihmettelee miksi suomalaisiin viranomaisiin ei luoteta ja huomauttaa, että verkkomaailma on jo täynnä rikollista urkintaa. ”Hyvänen aika. Kyllä kai me nyt Suomessa luotetaan enemmän meidän omaan poliisiin ja meidän omiin viranomaisiin, kuin sitten vaikkapa näiden naapurimaiden, jotka meille apua antaa, ja pääsee niihin samoihin tietoihin käsiksi. He jo lukee niitä. Ja meidän omat viranomaiset eivät pääse niitä lukemaan”, sanoo Räsänen. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

27:37 Audio: Marja Hintikka: Perhe-elämän täydellisyys on sen epätäydellisyydessä
Puheen Aamu

Marja Hintikka: Perhe-elämän täydellisyys on sen epätäydellisyydessä

Löytyykö ruuhkavuosiin ohituskaistaa? Yle TV2:n ja Yle Puheen Marja Hintikka Live -ohjelma tunkeutuu vanhemmuuden ihanuuden ja kirojen syvimpiin ytimiin. Mutta onko perhe-elämästä tullut nykymaailmassa liian tärkeää? -Perhe-elämän täydellisyys on sen epätäydellisyydessä. Sen rosossa ja kaaoksessa. Minun puolimetriset vetävät hulluuden partaalle joka päivä. Vanhemmuus pudottaa terveellä tavalla maan tasolle. Lasten kautta oppii olennaista elämästä, pohtii Hintikka. -Tv-show on sytyslanka, joka räjäyttää keskustelun käyntiin. Radiossa ollaan kuin bileitten jälkeen aamun pikkutunneilla, kun tulee ne kaikkein hulluimmat läpät. Nostamme radiossa kierrokset sataseen. Klo 16 Yle Puheen Marja Hintikka Livessä keskustellaan aiheesta vihaako Suomi lapsiaan? Näkökulmaa asiaan antavat mm. erikoistoimittaja Rita Tainola, blogaaja ja kotiäiti Didem Özgun, vapaaehtoisesti lapseton Mira sekä Docventuresista tuttu toimittaja Riku Rantala. Studiossa Marja Hintikka, Jenny Lehtinen ja Heikki Soini. Toimittaja on Jere Pehkonen.

1:57:00 Audio: Futsal-ilta
Urheiluilta

Futsal-ilta

Urheiluilta on pyhitetty futsalille. Tasaiseksi ennakoitu liigakausi on juuri käynnistynyt, ja lokakuun lopussa Suomen maajoukkue aloittaa MM-karsintansa Espoossa. Futsal on Suomessa vielä verrattain melko nuori laji, mutta harrastajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti. Laji on vuosien saatossa saanut enemmän ja enemmän jalansijaan Suomen urheilukentässä, ja Palloliiton mukaan rekisteröityjä futsal-pelaajia on tällä hetkellä jopa yli 40 000. Studiossa lajista ovat keskustelemassa Suomen maajoukkueen valmentaja Ville Sihvonen sekä maajoukkueen luottopelaajiin kuuluvat Panu Autio ja Jukka Kytölä. Illan isäntänä Matti Härkönen.

Muualla Yle.fi:ssä