RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
43:11 Audio: Miksi joka kolmas pettää?
Nosto

Miksi joka kolmas pettää?

Joka kolmas meistä pettää, mutta silti pettäminen tuomitaan ankarasti. Kuka, miksi, millaisessa elämäntilanteessa hyppää vieraaseen petiin? Tuija Sorjanen on toinen "Toisen kanssa"-kirjan kirjoittajista ja päivän vieras. -Kiltit ja tavallisetkin pettävät, eivätkä kaikki aina edes tiedä motivaatiotaan pettämiseen, arvioi Sorjanen kolmiodraamoja. -Pettämiseen suhtaudutaan edelleen tuomitsevasti. Ja ihan syystä, koska pettäminen traumatisoi osapuolet. Erityisesti petetyn itsetunto saattaa romahtaa. Voisiko parisuhdemuotoja olla enemmän kuin yksi? Tätäkin pohdittiin ohjelmassa. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

56:57 Audio: Aivojen suorituskyvyn parantamisesta
Juuso Pekkinen

Aivojen suorituskyvyn parantamisesta

Kuinka bodata pääkopan sisällä olevaa harmaata massaa? Pääseekö aivojumpassa pitemmälle, korkeammalle ja voimakkaammin dopingin avulla? Juuso selvittää kuinka eri tavoin ihmiset voivat optimoida aivojaan ja mikä on se tarve, joka tähän ajaa. Vieraana ohjelmassa on Tampereen yliopiston tohtorikoulutettava Aleksi Hupli, joka tutkii älylääkkeiden käyttöä esimerkiksi opiskelijoiden keskuudessa. Lisäksi vieraana on itseään "personal braineriksi" kutsuva aivovalmentaja Reidar Wasenius, joka kouluttaa ihmisiä parempaan mielenhallintaan. Mitä mahdollisuuksia ja minkälaisia ongelmia älylääkkeisiin ja aivovalmennukseen liittyy? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

34:02 Audio: Jorma 'Daddy Cool' Sairanen: Televisioala on sisäänpäin kääntynyt, herkkähipiäinen ja pitkävihainen
Puheen Aamu

Jorma 'Daddy Cool' Sairanen: Televisioala on sisäänpäin kääntynyt, herkkähipiäinen ja pitkävihainen

Jorma Sairanen on yksi suomalaisen televisiohistorian tärkeimmistä vaikuttajista. Elämäntyönsä hän on tehnyt MTV:n ohjelmajohtajana, mutta hän toimi myös MTV:n kilpailijaksi perustetun Nelosen kanavajohtajana 1990-luvun lopussa. Hän päätti vuosikymmenten ajan, mitä tv.ssä esitetään ja kuka ruudussa näkyy. Nyt Sairanen on julkaissut muistelmateoksen Daddy Cool - Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla. Kirjassa hän kertoo muiden muassa Spede Pasasesta, Marco Bjurströmistä, Pirkka-Pekka Peteliuksesta ja Markus Selinistä. Ja paljastaa taustoja suurista viihdeohjelmista, kuten Putous, Idols ja Tanssii tähtien kanssa. Kirjasta revittiin otsikoita jo ennen julkaisua. - Kirjassa on 280 sivua, mutta klikkijournalismia kiinnostavat vain tarinat henkilöistä. Mitä negatiivisempi juttu, sen parempi. Mutta usein ne perustelut miksi jostain puhutaan negatiivisesti unohdetaan kertoa, toteaa Sairanen. Hän oli Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana kertomassa, oliko kolme vuosikymmentä kaupallisen median huipulla kuin Kauniissa ja rohkeissa, ja millaisena Sairanen näkee television tulevaisuuden.

57:00 Audio: Työhyvinvointia ja -pahoinvointia
Akti

Työhyvinvointia ja -pahoinvointia

Viihdytkö töissäsi? Onko töissä oltava mukavaa? Mitkä asiat vaikuttavat työhyvinvointiin tai työpahoinvointiin? Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuore selvitys kertoo, että merkittävintä on esimiehen tuki. Myös mahdollisuus vaikuttaa työhönsä näkyy työhyvinvoinnissa. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Alina Kulo.

56:59 Audio: Mistä tunnistaa hyvän propagandan?
Perttu Häkkinen

Mistä tunnistaa hyvän propagandan?

Mitä on propaganda ja mihin sen teho perustuu? Miksi sosiaalinen media on oiva työväline propagandistille? Paljonko altistumme propagandalle ja miten siltä voi suojautua? Vieraana "Propagandan lumo" -teoksen kirjoittaja ja Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti. -Propanganda lähtee liikkeelle ihmisten tarpeista. Jotta suurten massojen manipulointi onnistuisi, propagandisti tuntee kohteidensa psykologiset viritykset ja pelaa ennakkoluuloilla. -Propaganda ei ole vain valheiden levittämistä vaan myös totuuksia, jotka on irrotettu asiayhteyksistään, muistuttaa Pörsti. Pekka Lehtonen työskenteli propagandahommissa Tallinnan radion suomenkielisessä toimituksessa. Millaista hänen työnsä oli ja miten hän ajautui propagandistiksi? Oliko kyse kansojen välisestä ystävyydestä vai mistä? -Sain ulkomaalaisena suunnilleen kaksi kertaa enemmän palkkaa kuin nuoret virolaiset kollegani. Minulla oli myös harvinainen oikeus lähettää 50 ruplaa Suomeen pankkitililleni. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

30:04 Audio: Kuntavaalitentissä Juha Sipilä (kesk.): Soten aikatauluttaminen harkinnassa
Politiikkaradio

Kuntavaalitentissä Juha Sipilä (kesk.): Soten aikatauluttaminen harkinnassa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi Politiikkaradion kuntavaalitentissä, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen eli soten aikatauluttamista harkitaan nyt hallituksessa. "Kriittistä palautetta tulee, mutta joskus nämä uudistukset pitää tehdä", sanoo Sipilä. Soteen mahdollisesti tehtävistä viilauksista kerrotaan ensi viikolla. Pääministerin mukaan keskeinen sote-palveluiden yksityistämisen laajentamisen peruste on hoitojonojen purkaminen, jolla lyhennetään hoitoonpääsyä. Kuntavaalikentillä äänestäjiä on arskarruttanut kysymys siitä, millä mekanismilla Suomen poliittisen historian suurimmassa rakenneuudistuksessa tullaan saavuttamaan säästöjä suhteessa nykymalliin. Tentaattoreina ovat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

56:51 Audio: Peli-Suomen päivityksiä
Juuso Pekkinen

Peli-Suomen päivityksiä

Suomalaisella peliteollisuudella on viime vuosina mennyt varsin mukavasti. Toki kaikki tuntevat heti kättelyssä elokuviin jo päätyneet Angry Birdsit ja Supercellin veroäyrejä valloittavat Clash Of Clansit, mutta myös muualla pelirintamalla tapahtuu. Juuso on vuosien varrella seurannut pelimaailmaa Yle Puheessa, tänään hän selvittää missä aiemmin noteeraamamme pelit ja niiden ympärille syntyneet ilmiöt menevät. Käsittelyssä on muun muassa hitiksi ilmestyessään noussut kaupunginrakennuspeli Cities: Skylines, sekä pörssiin listautunut Next Games, joka tunnetaan parhaiten Walking Dead -pelistään. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

31:50 Audio: Vieraana Kapinaorkesterin Remu Aaltonen ja Tero Jartti
Puheen Aamu

Vieraana Kapinaorkesterin Remu Aaltonen ja Tero Jartti

Kapinaorkesteri vilisee kotimaisia rocktähtiä - kokoonpanoon kuuluvat Remu Aaltonen, Sami Yaffa, Mariska, Rane Raitsikka, Timo Kämäräinen, Olli Krogerus ja Tero Jartti. Orkesterin ensimmäinen single Kapinavirsi julkaistaan nyt maaliskuun lopulla. Ihan tuoreinta tuotantoa biisi ei tosin ole, sillä kyseessä on alun perin Elias Lönnrotin sanoittama Valittaa täytyy totta -kappale, joka kulki Kapinavirren nimellä kansan parissa. Kapinaorkesterin ideasta olivat puhumassa Puheen Aamussa Remu Aaltonen ja idean isä Tero Jartti. Miia Krause ja Jere Pehkonen jututtavat.

Muualla Yle.fi:ssä