RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
30:01 Audio: Take or leave it - vallan uusjakoa työmarkkinoilla
Politiikkaradio

Take or leave it - vallan uusjakoa työmarkkinoilla

Kotimaan politiikan ykkösaihe on työmarkkinat. EK antoi keskiviikkona pakit tupoille, AKT irtaantui torstaina yhteiskuntasopimuksesta ja isossa kuvassa työmarkkinakeskusjärjestöjen rooli on murroksessa. Onko yhteiskuntasopimuksella vielä edellytyksiä syntyä? Mitä tapahtuu hallituksen pakkolakipaketille? Onko Suomen malli ruotsalainen vai millainen? Sakari Sirkkasen kanssa työmarkkinakeskustelussa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

16:49 Audio: Guggenheim, tuo kansakunnan Pisan torni
Erehdysekspertti

Guggenheim, tuo kansakunnan Pisan torni

Jokaisella aikakaudella on ollut omat pesunkestävät ääliönsä. Yle Puheen Erehdysekspertti on ohjelmasarja unohtelusta, vaarallisista keksinnöistä, lipsahduksista, ahneudesta ja silkasta idioottimaisuudesta, joilla on ollut kauaskantoiset seuraukset. Tällä kertaa ihmetellään kallellaan olevaa kellotapulia Pisaa. Erehdysekspertti Raimo Tyykiluodon vieraana on Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin historian professori Aino Niskanen. Hän ottaa kantaa myös Helsingin Etelärannan tontille suunniteltuun Guggenheim-museoon. Voittanut ehdotus herättää Aino Niskasessa pieniä epäilyksiä. Ensiksikin voittanut ehdotus ei tule näkymään hopeisena niin kuin väitetään, vaan mustana. Toiseksi, toisin kuin ympäröivä rakennuskanta on vaaleaa ja horisontaalista voittanut ehdotus on majakkamainen torni, eli se on valtavan silmiinpistävä ja jättää ympäröivät varsin hienot rakennukset tietyllä tavalla varjoon. Myös prosessi, jolla kilpailu saatiin aikaan, ei ollut Aino Niskasen mukaan kovin avoin ja se on herättänyt kritiikkiä ja huolta mm. sen suhteen minkälainen rahoitus hankkeella tulee olemaan.

14:59 Audio: "On järkyttävää nähdä, kuinka paljon pakolaisia on liikkeellä"
Puheen Aamu

"On järkyttävää nähdä, kuinka paljon pakolaisia on liikkeellä"

Mulla on ristiriitaiset fiilikset! En voi ymmärtää, kuinka paljon pakolaisia on liikkeellä. Olen toisaalta iloinen heidän puolestaan, että he pääsevät turvaan. Mutta toisaalta järkyttävää, miten paljon pakolaisia on ja lisää tulee koko ajan. Kun kuljin Kreikasta Saksaan, käytännössä jokainen kulkija on pakolainen. Ihan kuin kulkisi jossain putkessa, kuvailee Ali Jahangiri. Minne Eurooppaan saapuvien pakolaisten jäljet vievät? Yle Puheen Ali Jahangiri on kolmen viikon ajan seurannut paikan päällä Eurooppaan saapuvien pakolaisten elämää ja reittiä. Ali kuvaa dokumenttielokuvaa, joka nähdään TV1:n Dokumenttiprojektissa keväällä. Ali lähettää nyt viimeisen äänipostikortin matkaltaan Yle Puheen Aamuun. Mies tavoitettiin aamulla varhain Saksasta. Toimittajina Jere Pehkonen ja Silja Raunio.

30:20 Audio: Onko vinyylistä ääniteollisuuden pelastajaksi?
Puheen Aamu

Onko vinyylistä ääniteollisuuden pelastajaksi?

Onko vinyylista ääniteteollisuuden pelastajaksi? Turkulainen Svart Records -levy-yhtiö on tullut tunnetuksi vinyylijulkaisuistaan, jotka ovat herättäneet ihastusta ihan maailmanlaajuiseksi. Yhtiöstä onkin tullut yksi valoisampi esimerkki murroksessa elävästä musiikkibisneksestä. Puheen Aamun vieraana Svart Recordsin perustaja Tomi Pulkki. - Jonkun verran on tapahtunu sellaista, että kun me ollaan kaivettu joku vanha levy esiin bändiltä joka ei ole ollut vuosiin aktiivinen, niin muusikot ovat ilmoittaneet että voitaisiin tehdä vaikka keikkaa kerta kiinnostusta tuntuu olevan. Vinyyli ei ole misään vaiheessa kokonaan poistunut vaikka cd jyräsi jossain vaiheessa todella lujaa,kertoo Pulkki. Toimittajana Silja Raunio. [Puheen aamun vieras Tomi Pulkki, 00:30:20]

27:30 Audio: Rannekello on asuste, joka kantaa tarinaa mukanaan
Tyylien takaa

Rannekello on asuste, joka kantaa tarinaa mukanaan

Kaiken se kestää, kaiken se kärsii, eikä sitä hevillä unohda. Nimittäin rannekelloa. Kun vuonna 1944 nuoren pojan koulun päättäjäislahjapaketista ilmestyi rannekello eikä pistooli, kuten luokkakaverilla, pettymys oli suuri. Silti tämä nuori mies kantoi lahjaansa kädessään 70 vuotta, eikä kello kuollut sittenkään vaan jatkoi matkaansa jonkun muun ranteeseen. Tämä tarina on yksi niistä, joita kelloseppä Stepan Sarpaneva kuulee korjatessaan vanhoja kelloja. Kuinka henkilökohtainen asuste kello voikaan olla? Miksi älypuhelin ei vienyt rannekelloa muodista? Tyylien takaa –sarjassa puhutaan nyt kelloista. Suvi Puukangas vieraili kelloseppä Stepan Sarpanevan pajalla Helsingissä.

08:30 Audio: Vaatteen kierrätys on nyt arkipäiväisen helppoa
Puheen Iltapäivä

Vaatteen kierrätys on nyt arkipäiväisen helppoa

Kirpputoreja on ollut maailma täynnä iät. Nykyään myös verkko ja sosiaalinen media ovat loistavia kanavia omien vaatteiden ja kenkien tai laukkujenkin kierrättämiseen. Espoossa lanseerattiin pari päivää sitten Anna uusi elämä vaatteille -kampanja, joka kutsuu ihmiset viemään tarpeettomat vaatteet ja kodin tekstiilit kierrätykseen - helposti. Mitä uutta kampanja vaatteiden kierrättämiseen tuo? Siitä kertoo Lassila & Tikanojan kehityspäällikkö Sebastian Aniszewski. Toimittaja on Hanna Kinnunen.

29:58 Audio: Ensin EK, nyt AKT - millaista työmarkkinamyllytystä on luvassa?
Politiikkaradio

Ensin EK, nyt AKT - millaista työmarkkinamyllytystä on luvassa?

AKT ilmoitti tänään, ettei se lähde mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Eilen EK ilmoitti, ettei se enää tee tulopoliittisia kokonaisratkaisuja ensi vuoden huhtikuun jälkeen. Millainen vaikutus näillä on työmarkkinaneuvotteluihin, joita parhaillaan käydään? Eduskunnassa käytiin eilen keskustelu opposition varjobudjeteista. Työlllisyyspolitiikka on keskiössä kaikilla. Millaisin keinoin demarit työllistäisivät työttömiä? Eduskuntaryhmän puheenjohtajat Arto Satonen (kok) ja Antti Lindtman (sd) ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

Urheilu Yle Puheella

Muualla Yle.fi:ssä