RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:58 Audio: Siviilipalvelusmies kaukopartiossa ja rakkaudenjanoinen nainen (u)
KulttuuriCocktail Puheessa

Siviilipalvelusmies kaukopartiossa ja rakkaudenjanoinen nainen (u)

Toimittaja Olli Kangassalon sukellus syyskylmään metsään sodanaikaisten kaukopartiomiesten hengessä. Kuinka kauan siviilipalvelusmies kestää kaukopartiomiesten kyydissä? Haastateltavana kaukopartiomiehistä kirjan kirjoittanut Patrik Berghäll. Ohjaaja Leea Klemola tutkii näytelmässään Vaimoni, Casanova naimisissa olevaa vanhaa naista, jolla on rakkaudenjanoinen luonto. Mitä asioita voi nähdä tarkemmin, kun roolimallit keikautetaan päälaelleen? Toimittajina Olli Kangassalo ja Anu Heikkinen. Uusinta syksyltä 2016. Tuotanto: Yle Kulttuuri.

39:44 Audio: Armoton maa -elokuva sijoittuu karuun pohjoiseen, joka on tällä hetkellä teemana erittäin cool
Puheen Iltapäivä

Armoton maa -elokuva sijoittuu karuun pohjoiseen, joka on tällä hetkellä teemana erittäin cool

Lasse on syrjäisen kylän eläköityvä poliisi. Taposta tuomittu Jaakko vapautuu vankilasta ja on ajautumassa törmäyskurssille Lassen pojan Erkin kanssa. Tämä välienselvittely käydään Lapin erämaassa. Tämä on alkuasetelma uudelle kotimaiselle Armoton maa -elokuvalle. Elokuva on lyhytelokuvillaan mainetta niittäneen Jussi Hiltusen ensimmäinen pitkä elokuva ohjaajana ja käsikirjoittajana. Elokuvan idea sai alkunsa yhteiskuntakritiikistä, joka kohdistui poliisien vähentämiselle pohjoisessa, kertoo Hiltunen. Hänen suvustaan löytyy myös poliiseja monessa polvessa. - Poliisia minusta ei tullut, mutta olen aina pitänyt poliiseja ammattikuntana erittäin mielenkiintoisena ryhmänä elokuvan henkilöhahmoiksi, kertoo Hiltunen. Elokuvassa Erkki Syväjärveä näyttelee Mikko Neuvonen. - Valmistauduin rooliin seisomalla hiljaa metsässä haulikko tai jousipyssy kädessä sanomatta tai tekemättä mitään. Halusin näin tehdä Erkki Syväjärvestä täysin uuden hahmon, enkä vain lainata hänelle henkilökohtaista olemustani tai persoonaani, kertoo Mikko. Hänen mukaan Armoton maa -elokuvalla on avaimet kansainväliseen menestykseen, sillä se ammentaa samasta pohjoisen teemasta millä menestystä ovat niittäneet televisiosarjat kuten Game of Thrones ja Vikings. - Kylmä ja karu pohjoinen on nyt cool. Men of the North kiinnostaa, naurahtaa Neuvonen. Jussi Hiltunen ja Mikko Neuvonen olivat Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraina.

18:19 Audio: Lapsiperheet valtaavat helsinkiläisravintoloita
Puheen Iltapäivä

Lapsiperheet valtaavat helsinkiläisravintoloita

Tiesitkö, että me suomalaiset syömme eurooppalaisista vähiten yhdessä? Suomi 100 -juhlavuoden yksi kampanja on Syödään yhdessä, joka pyrkii muistuttamaan yhdessäsyömisen ja kyläilyn merkityksestä - syöminen ja yhteisöllisyys tekee hyvää terveydelle, mielelle ja elämänlaadulle. Suurin osa suomalaisista toivoisikin lisää yhdessä syömisen mahdollisuuksia. Yksi mahdollisuus lapsiperheille tarjotaan lauantaina 21.1 kun Perheet safkaa - lapsiystävällinen ravintolatapahtuma valtaa helsinkiläisravintoloita. Nämä ravintolat eivät ole niitä, joihin ihan ensimmäisenä lapsikatraansa veisi - kyseessä on aavistuksen verran hienommat paikat, joissa voi nyt käydä vaikka harjoittelemassa "hienosti syömistä". Perheet safkaa on Petra Gergov-Koskelon ja Minna Koskelon kehittämä konsepti, joka sai alkunsa, kun kaksi hyvää ruokaa rakastavaa äitiä turhautui siihen, että sekä itsellä että monilla tuttavaperheillä oli korkea kynnys lähteä lasten kanssa ravintolaan syömään. Lisäksi monissa paikoissa tarjotaan lapsille sama iänikuinen menu nakeilla ja ranskalaisilla. Lisäksi monista lapsiperheellisistä tuntuu, että Suomi lapsivihamielinen maa, jossa lapsi saa näkyä muttei kuulua - ja viereisistä pöydistä kuuluu tuhahduksia ja näkyy silmien pyörittelyä kun lapsiperhe istuutuu paikalleen. Millainen on perheystävällinen ravintola? Millaista käytöstä lapsilta pitäisi vaatia? Entä osaavatko suomalaislapset käyttäytyä ravintolassa? Muun muassa näitä kysymyksiä perataan kahden äidin - keittokirjailija ja bloggaaja Hanna Gullichsenin ja Ravintola Murun ravintolapäällikkö Saara Alanderin kanssa. - Lapset osaavat käyttäytyä, jos heille kerrotaan miten pitää käyttäytyä, ravintolaan kuuluu ääniä ja elämää - normaalit käyttäytymissäännöt huomioiden, toteaa Saara Alander. - Vastuu on aina vanhemmilla, ja kyllä itse haastan itseäni kun tämän lauman kanssa menen ravintolaan, nauraa puolestaan kolmen lapsen äiti Hanna Gullichsen.

29:55 Audio: Trumpin aika: nostalgista nationalismia ja uusmonarkismia?
Politiikkaradio

Trumpin aika: nostalgista nationalismia ja uusmonarkismia?

Donald Trump valitaan Yhdysvaltain 45. presidentiksi tänään perjantaina Washingtonin Capitol-kukkulalla. Trump vannoo presidentinvalansa käsi Abraham Lincolnin raamatun päällä - tapa, jonka presidentti Obama aloitti. Executive order, ensimmäiset 100 päivää ja ulkopolitiikka - maailman katse suuntautuu nyt siihen, mihin ollaan astumassa Trumpin valtaannousun myötä. Mitä on luvassa? Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä näkee, että Trumpin presidenttiys on osaheijastuma globaalista virrasta, joka vie kohti nostalgista nationalismia, suurvaltapolitiikkaa, vahvaa johtajuutta ja tavallaan uusmonarkismia. Nämä realistoituvat aina niin Yhdysvaltain kauppa- ja talouspolitiikasta kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Penttilä ja väitöskirjatutkija Oscar Winberg Åbo Academista ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

21:36 Audio: Wienin pompööseissä kuliseissa kukkii myös nykytaide
Maailmankansalaisia

Wienin pompööseissä kuliseissa kukkii myös nykytaide

Joonas Lahtinen on Wienissä ja Helsingissä asuva suomalainen taiteilija ja väitöskirjatutkija. Wien tunnetaan kaupunkina monista upeista kulttuurinähtävyyksistään, rikkaasta taidetarjonnasta ja historiasta. Monelle nousevat mieleen ensimmäisenä pompöösit rakennukset tai uudenvuoden klassikkokonsertti, mutta Wienissä on paljon muutakin - kuten esimerkiksi vilkas ja kiinnostava esitystaiteen ja nykytanssin tarjonta. Kaupungin monipuolisuus viehättää myös jo vuodesta 2009 Wienin ja Helsingin väliä kulkenutta Joonas Lahtista. Silja Raunio haastattelee.

27:20 Audio: Reino Nordin: Elämäntyöni on tuoda ihmisille lohtua, rytmiä ja rakkautta
Puheen Aamu

Reino Nordin: Elämäntyöni on tuoda ihmisille lohtua, rytmiä ja rakkautta

Muusikko Reino Nordin on ristiriitaisia tunteita herättävää ihminen. Toisinaan hän aiheuttaa käytöksellään ja sanomisillaan paheksuntaa ja kummastusta, ja toisinaan hän on sympaattisen oloinen ihminen, joka viihdyttää yleisöään ja levittää rakkauden sanomaa. Ristiriidat tulivat jälleen esiin kun miehen uusi sinkku Momentumii julkaistiin ja heti perään tulivat otsikot rattijuopumus- ja huumausainerikossyytteistä. - Ainoa mitä mä voin tässä hetkessä sanoa on anteeksipyyntö faneille, että tällaista loskaa tuli. Kaikista eniten olen pahoillani siitä, että nämä syytteet vievät huomion siitä oleellisesta eli musiikista, toteaa Nordin. Miehen uusi sinkku Momentumii kertoo unelmien tavoittelusta ja periksiantamattomuudesta. - Olen itse aikamoinen dreameri. Kun sulla on joku unelma, tavoite tai suunta niin se tekee elämästä mielekkäämpää. Minut on pelastanut rakkauden unelma ja sen tavoittelu, kertoo Reino. - En halua olla mikään rakkauden lähettiläs, mutta uskon että se voima mikä me saadaan rakkaudesta ja unelmoinnista tekee meistä kaikista joukkona vahvemman ja silloin rupeaa tapahtumaan ihmeellisiä asioita, kertoo Reino. Hän oli Puheen Aamussa Alina Kulon vieraana.

14:29 Audio: Matkavakuutus, käsienpesu ja terve järki tuovat turvaa reissussa
Puheen Iltapäivä

Matkavakuutus, käsienpesu ja terve järki tuovat turvaa reissussa

Matkamessut avautuvat suurelle yleisölle huomenna perjantaina Helsingin messukeskuksessa. Matkamessuilla on esillä unelmien matkoja niin kotimaan kamaralla kuin kauempanakin. Unelmien ja päivänpaisteen lisäksi matkalla voi kohdata myös vastoinkäymisiä - matkailija voi sairastua, hävittää passinsa tai joutua ongelmiin viranomaisten kanssa. Nämä ovat tyypillisiä matkailijan kohtaamia ongelmia, kertoo Ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen ja muistuttaa matkailijaa neljästä M:stä ennen matkaa - tarkista nämä: matkustustiedote, matkavakuutus, matkustusasiakirjat ja matkustusilmoitus. Käsienpesu ja matkavakuutus yhdessä terveen järjen kanssa suojaavat parheiten reissussa olijaa, toteavat puolestaan THL:n infektiolääkäri Kati Kainulainen ja terveydenhoitaja Eeva Pekkanen. Tiina Lundberg tapasi naiset messuhulinassa ja kysyi aluksi millaisia ohjeita matkailijalle juuri tällä hetkellä annetaan - Flora Kuparinen aloittaa:

29:17 Audio: Lukupiirissä jokainen lukija tuo siihen oman lisänsä - kirja on aina lukijan näköinen kokemus
Puheen Iltapäivä

Lukupiirissä jokainen lukija tuo siihen oman lisänsä - kirja on aina lukijan näköinen kokemus

Yleisradion Kirjojen Suomi -suurhanke juhlii 100-vuotiasta Suomea koko juhlavuoden ajan uusilla kirjallisuusohjelmilla, verkkokirjoilla sekä runsaalla kirjallisuussisällöllä netissä. Myös verkkolukupiirit ovat osa Kirjojen Suomi hanketta. Ensimmäisen lukupiirin vetävät näyttelijä ja käsikirjoittaja Sanna Stellan ja toimittaja Kaisa Alenius. Lukupiirin kirjana on Tytti Parraksen Jojo vuodelta 1968. - Halusin valita kirjan joka on naisen kirjoittama ja joka sijoittuu menneeseen aikaan. Minusta on tullut niin vanha, että minua kiinnostaa tietää millaista oli ennen, Sanna Stellan perustelee kirjavalintaa. - Jojo aiheutti ilmestyessään valtavan kohun nimenomaan naisen seksuaalisuuden kuvaamisen ja itsemääräämisoikeuden takia. Se aiheutti suorastaan moraalipaniikin, jonka seurauksena mm. teoksen kirjoittanut kirjailija sai Tampereella laukusta päähän. Onkin mielenkiintoista nähdä minkälaisen vastaanoton kirja saa nykylukijassa, toteaa Kaisa Alenius. - Lukupiirissä toisiin ihmisiin tutustuu nopeammin, koska kirjan kautta päästään käsiksi isoihin teemoihin. Koska lukukokemus on aina henkilökohtainen, siksi myös kirjoista puhuttaessa tulee antaneeksi itsestään paljon, kertoo Stellan lukupiirin vaikutuksista. - Kirjallisuuden voima on siinä, että se lisää jokaisen henkilökohtaista näkemystä maailmasta ja elämästä. Se lisää myös empatiakykyä, ja sitä kautta voi ratkaista elämänkysymyksiä tai ainakin pohtia niitä, toteaa Alenius. Sanna Stellan ja Kaisa Alenius olivat Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraina.

Muualla Yle.fi:ssä