RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
04:23 Audio: Resonaari - musiikinopetusta kuvionuotein
Puheen Iltapäivä

Resonaari - musiikinopetusta kuvionuotein

Kaarlo Uusitalo kehitti 20 vuotta sitten tavan oppia musiikkia, vaikka perinteiset nuotistot eivät avautuisikaan. Erityisten oppilaiden musiikkikouluja löytyy Suomesta muutama. Helsingin lisäksi kuvionuotein opiskellaan myös Jyväskylässä ja Tampreella. Uusitalo on vienyt uudenlaista tapaa oppia musisoimaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Työharjoittelijamme Inka Timgren kävi kysymässä, miltä meno maistuu musiikkikoulu Resonaarissa, Helsingin Kulosaaressa, iltapäivän opetustuntien alkaessa. Resonaarin päätoimiset muusikot Marlo Paumo ja Jaakko Lahtinen vastailivat kysymyksiin ja pohtivat mikä koulussa on parasta. Ohjelman editoinnissa ohjasi Tytti Viljanen.

29:19 Audio: Kaisa Haatanen kirjoittaa rohkeasti kalkkunakirjallisuutta
Puheen Iltapäivä

Kaisa Haatanen kirjoittaa rohkeasti kalkkunakirjallisuutta

- En häpeä mitään ja kirjoitan juuri sitä, mistä haluan kirjoittaa, Kaisa Haatanen muistelee miettineensä työstäessä esikoiskirjaansa. Kaisa Haatasen esikoisteos Meikkipussin pohjalta ilmestyi elokuun alussa. Puheen Iltapäivän Hanna Kinnunen ehti jo luokitella kirjan chick litiksi, mutta Haatanen huomauttaa heti väliin keksineensä genrelle aivan oman nimen: turkey lit eli kalkkunakirjallisuus. Se on keski-ikäisten naisten kirjallisuutta ikätovereilleen. - Kalkkuna on kookkaampi ja kokeneempi, leveämpi takamus ja roikkuvat heltat, Haatanen nauraa.

23:45 Audio: Open mic -illoissa voi tapahtua mitä tahansa
Puheen Iltapäivä

Open mic -illoissa voi tapahtua mitä tahansa

Open mic -tapahtumassa kuka tahansa voi nousta lavalle ja tehdä siellä lähes mitä tahansa. Ravintoloissa järjestetään monenlaisia tapahtumia- on musajameja, stand up-iltoja ja runo- tai sanataideiltoja. Vapaus, avoimuus ja rajattomuus ovat open mic-illan kantavia teemoja, jameissa syntyy myös kohtaamisia eri taitajien kanssa. Musiikkityylit kohtaavat ja sekoittuvatkin. Muusikot tapaavat toisiaan ja yleisöstä saattaa löytyä vaikkapa pakasta puuttuva basisti. Myös tekstintekijöiden ja muusikoiden kohtaamiset ovat hedelmällisiä. Tiina Lundberg lähti kysymään, miksi open mic -illat vetävät ilta toisen jälkeen jengiä lavalla. Mikin ääreen istuivat Hard Rock Cafen open mic -iltojen takana olevan Tellersin Marco Luponero Lindholm, saman firman jamisulttaani Henri Kärjä ja Helsinki Poetry Connectionin varapuheenjohtaja Kasper Salonen. Aluksi Henri Kärjä kertoo, millaista porukkaa illoissa käy.

07:22 Audio: Lukupiireistä saa mielen ja sielun ruokaa
Puheen Iltapäivä

Lukupiireistä saa mielen ja sielun ruokaa

Lukupiirit ovat olleet yksi perinteisimmistä harrastuksista historiassa, mutta niiden suosio nousee taas tässäkin ajassa. Esimerkiksi Helsingin Kalliossa järjestetään viikoittain avoimia lukupiirejä, joissa vierailee myös tunnettuja kirjailijoita. Avoimella lukupiirillä halutaan syventää lukemisharrastusta ja lisätä yhteisöllisyyttä. Kallion avoimen lukupiirin järjestäjälle, toimittaja Kristiina Markkaselle soitti Puheen Iltapäivässä Hanna Kinnunen.

29:59 Audio: Puheet päreiksi: Gallupjytkyn anatomiaa
Politiikkaradio

Puheet päreiksi: Gallupjytkyn anatomiaa

Suomalaisessa politiikassa tapahtuu enemmän kuin tarpeeksi: yks-pakkolait, budjettileikkaukset, hallintorekisterit, lakkautettavat junayhteydet, tiedustelulait, sote-uudistus, pakolaiskriisi. Ei ihme että gallupit heiluvat enemmän kuin koskaan. Sisäiset oppositiotko ovat nyt liikkeellä? Entä löytyykö Suomesta aitoa oppositiota? Aitoa toisinajattelua? Mikä on päivän politiikan sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

27:23 Audio: Kiss FM:n Aamutiimi Sami Tenkasen vieraaksi Yle Puheelle
Puheen Aamu

Kiss FM:n Aamutiimi Sami Tenkasen vieraaksi Yle Puheelle

- Suomessa tehdään hyvää radiota erilaisiin tarpeisiin, toteaa pian oman ohjelmasarjansa Puheella aloittava Sami Tenkanen. Pitkän linjan radiokonkari, Nelonen Median radioiden johtaja Sami Tenkanen sanoo, että radio eroaa muista medioista muuntautumiskyvyllään. Radiossa on aina ollut luontevaa miettiä kehitystä, koska sillä ei ole ollut mediavälineenä koskaan sanomalehden tai television kaltaista valta-asemaa. - Radio ei ole koskaan päässyt istahtamaan pompöösisti nojatuoliin, vaan koko ajan on jouduttu keksimään itsemme ja oma merkityksemme uudelleen.

Muualla Yle.fi:ssä