RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
40:36 Audio: Ville Leinonen ei lakkaa hämmästyttämästä
Musiikki ja minä

Ville Leinonen ei lakkaa hämmästyttämästä

Ville Leinonen, nelilapsisen muusikkoperheen esikoinen, on aina soittanut jotain instrumenttia. Pienenä lyömäsoittimia ja huilua, ala-asteikäisestä lähtien kitaraa. Lukioiässä Leinonen fanitti Kauko Röyhkä & Narttua ja Ismo Alangon vuonna 1990 julkaistu Kun Suomi putos puusta -albumi kolahti isosti. Näistä kahdesta Leinonen teki hetken omaa versiotaan: matki Alangon lauluääntä ja Röyhkän soinnutusta. Kohta neliraiturilla olikin jo omia biisejä, jotka tuntuivat omasta mielestä paremmilta kuin esikuvien kappaleet. Toimittajana on Veli Kauppinen.

35:42 Audio: Master of Wine Taina Vilkuna: Viinistä voi nauttia ilman analysointia
Ruokatreffit

Master of Wine Taina Vilkuna: Viinistä voi nauttia ilman analysointia

Ruokatreffeillä puhutaan tänään viineistä. Master of Wine -tutkinnon suorittanut Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna on Tiina Lundbergin vieraana. Keskustelun mittaan suunnitellaan wine tastingia eli viinipruuveja - millaisella kattauksella lähteä liikkeelle viinien tunnistamisen maailmaan? Entä millä periaatteella viinin ja ruoan yhdistäminen onnistuu? Viinien kuvaukset ja niiden aromien tyypittelyt ovat mielenkiintoista ja jopa hauskaa luettavaa. Taina Vilkuna sanoo, että viinejä maistellessa ei tosin ole oikeaa tai väärää kuvausta, sillä vaikka yhteisiä makujakin löytyy, niin makuaisti on aina yksilöllinen ja toisaalta myös kulttuurinen. - Suomalainen voi maistaa Savignon blanc -valkoviinissa suomalaisille tuttuja aromeja kuten mustaherukkaa, tuoretta ruohoa, nokkosta, kissanpissaakin, mutta esimerkiksi Kiinassa ei ole samoja marjoja kuin täällä, joten siellä tyypitellään eri tavalla, toteaa Taina Vilkuna.

10:21 Audio: Menestyvä pelinkehittäjä osaa leikkiä
Puheen Iltapäivä

Menestyvä pelinkehittäjä osaa leikkiä

-Ennen pelaajat olivat niitä hikisiä nörttipoikia, jotka pelasivat tunteja pötköön. Nyt pelaajista enemmistö on naisia ja pelin kesto on korkeintaan pari minuuttia. Koko pelimaailma on muuttunut näiden tavallisten harrastajien myötä, kertoo pelialan yrittäjyydestä väitellyt diplomi-insinööri Irmeli Pietilä. Pelialan yrittämisessä isosti ajatteleminen on normaalia. Markkina-alueena on koko maailma ja yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, missä tahansa. Mutta miten pelien kehittämisestä harrastuksena tulee bisnestä? Jyväskylän yliopistossa lokakuun alussa tarkastettu Pietilän väitöstutkimus tarkastelee pelialan myllerrystä. - Epävarmuus ja jännitys kiehtoo peliyrittäjiä. On vaan niin kiva tehdä pelejä! Aluksi palkkioksi riitti vain se, että oma peli pääsee listoilla korkealle. Jännitys koettiin myös nautintona. Jotta voi tehdä menestyvän pelin, täytyy ymmärtää leikkiä. Ja leikkihän on aina ollut meillä tärkeä kasvatusperiaate. Miten peliharrastajasta tulee yrittäjä jopa vahingossa? Toimittaja on Hanna Kinnunen

30:02 Audio: Mistä maahan halpoja kämppiä – kas siinä pulma
Politiikkaradio

Mistä maahan halpoja kämppiä – kas siinä pulma

Entisen asuntoministerin Krista Kiurun (sd) mukaan hallitus luottaa sinissilmäisesti markkinamekanismeihin sosiaalisessa asuntotuotannossa. ”Hallitus menee markkinoille operoimaan valtiontuilla, jossa ei kuitenkaan tulla ainakaan alle 15 euroa neliö tuottamaan yhtään lähtöhinnaltaan vuokra-asuntotuotantoa.” ”Nämä toimet, jotka tehdään, eivät tule edistämään kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Meillä syntyy markkinaehtoista asuntotuotantoa kyllä, mutta meidän ei ole pienistä rahoista veronmaksajien tehtävä tukea mitä tahansa asuntotuotantoa, jota joka tapauksessa syntyy", sanoo Kiuru Politiikkaradiossa. Kiurun mukaan hallituksen pitäisi keskittyä siihen, että valtio tukisi aidosti markkinahintoja halvempaa asumista. ”Kokoomuksen opithan tässä on otettu suomalaisen asuntopolitiikan ohjeistukseksi. Eli uskotaan vakaasti ja sinisilmäisesti siihen, että markkinaehtoinen asuntotuotanto on se, joka tuottaa suomalaiseen asumiseen kohtuuhintaista asuntotuotantoa.” Asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ei niele Kiurun kritiikkiä. Tiilikaisen mukaan nyt pitää vauhdittaa kaikkea rakentamista. ”Nyt tärkeintä on se, että saadaan asuntoja, saadaan myös kohtuuhintaista asuntoa, saadaan rakentamista lisättyä. Jos valtion tuella yritettäisiin kaikkia asuntopolitiikan ongelmia ratkoa, niin kyllä siinä loppuisi valtiolta rahat kesken. Valtio voi olla parhaillaan vähän vauhdittamassa.” Myös normien purkaminen on avainasia, sanoo Tiilikainen. ”Rakentamisen hintaan vaikuttaa myös se säätely. Kuinka pikkutarkasti säädeltyä ja normitettua tuo rakentaminen on. Tällä tavoin pystytään myös vaikuttamaan niihin rakentamisen kustannuksiin”, sanoo Tiilikainen. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

27:07 Audio: Chisu: Haluan, että biisi soi tässä päivässä, modernisti
Puheen Aamu

Chisu: Haluan, että biisi soi tässä päivässä, modernisti

Luotan siihen, että ihmiset haluavat kuulla hyvin tehtyä musiikkia. Hyvän biisin tekeminen vaatii paljon. Haluan, että biisi soi tässä päivässä modernisti, kertoo laulaja-lauluntekijä Christel "Chisu" Sundberg -Kun aloitan biisi tekemisen, niin hakeudun sellaiseen alkutilaan, josta aloitan pumppaamaan biisejä. Uskon, että meissä kaikissa on oma keskiö eli Polaris. Vaikka ympärillä tapahtuu ja velloo, niin silti oma sisäinen rauha ja tyyneys vie eteenpäin. On tärkeää ymmärtää, kenen totuuteen uskoo. Oman totuuden löytäminen vaatii paljon työtä. Vieraana suomalainen laulaja-lauluntekijä Christel "Chisu" Sundberg. Yli 2000 levyä urallaan myynyt Chisu kuuluu suomalaisen popmusiikin kärkisarjaan. Artisti piti kuitenkin useamman vuoden taukoa, mutta nyt Chisulta on ilmestynyt uusi albumi Polaris. Mitä pitkän tauon aikana tapahtui Chisun artistiminälle? Ja kuinka maailma on ehtinyt muuttua hänen uransa aikana? Toimittaja on Juuso Pekkinen.

Muualla Yle.fi:ssä