RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
32:52 Audio: Nokia romahti egosysteemiin!
Erehdysekspertti

Nokia romahti egosysteemiin!

Nokialla oli vihdoin toimitusjohtaja, jota markkinat ja ulkomaiset omistajat olivat toivoneet. Nyt lähdettäisiin onnistumaan taas isosti! Vain muutamaa kuukautta myöhemmin Elopin puheiden seurauksena Mobile World tapahtumassa Barcelonassa Nokian myyjät olivat krapulassa, kohmelossa, maansa myyneinä ja aivan lopussa, sillä käsissä oli myytävänä 150 miljoonaa palavaa lauttaa. Nokian puhelimia ei tappanut kuitenkaan murhamies Kanadasta. Ne tappoivat kotimaassa syntyneet ylimielisyys, keskittyminen kustannuksiin, vastuiden epäselvyys ja yhtiön hallituksen väärät päätökset. Elopille jäi viimeistely. Jorma Ollilan valta-asemaa Nokiassa kuvastaa se, että Stephen Elop jäykistyi kun Jorma Ollila tuli paikalle. Suomessa ministerit selvittivät usein epäsuorasti virkamiesten kautta Nokian näkökulman eri asioihin. Koettiin sokeasti, että Nokian etu oli Suomen etu. Myös Suomalainen media ja koko kansa oli Nokia-uskossa ja haluttiin, että tämä suomalainen kansallisaarre jatkaa voittokulkuaan. Vaikka Nokian ongelmista oli mediassa aavistuksia, ne lakaistiin maton alle, koska Nokia teki edelleen hyvää tulosta ja kultamunia lypsävää lehmää ei haluttu alkaa haukkua. Ajoissa annettu asiallinen ja perusteltu kritiikki olisi kuitenkin voinut jopa pelastaa Nokian. Erehdysekspertti Raimo Tyykiluodon vieraana Nokian puhelinten kasvutarinaa ja romahdusta sekä Elopin viestinnällisiä virheitä arvioi Drumin viestintäkonsultti Merina Salminen, joka on yhdessä Pekka Nykäsen kanssa kirjoittanut kirjan Operaatio Elop. Teosta varten haastateltiin yli sata henkilöä, joista useimmat olivat olleet Nokian palveluksessa.

30:25 Audio: Luciferin oppipojat on historiallinen romaani, joka kertoo tulevaisuudesta
Puheen Iltapäivä

Luciferin oppipojat on historiallinen romaani, joka kertoo tulevaisuudesta

Kirjailija Juha-Pekka Koskisen tuoreessa teoksessa eletään tulevaisuudessa, 2100-luvulla. Sijaintina on avaruus ja päähenkilöinä seikkailevat muun muassa kyborgit. Luciferin oppipojat on scifi-jännäri, joka käsittelee petoksia, uskoa ja ihmisyyttä. Ovatko kyborgit todellisuutta 80 vuoden päästä? Ja millaista pohjatyötä tulevaisuuteen sijoittuvan romaanin kirjoittaminen vaatii? Suvi Puukangas haastattelee.

34:59 Audio: Onko Suomen kieli kummallinen menninkäisten kieli?
Puheen Iltapäivä

Onko Suomen kieli kummallinen menninkäisten kieli?

Jos joku “increasaa spiidii että me voidaan olla competitive” ei ole uhka suomen kielelle, mutta englantia vastaan on hyvä taistella siinä tapauksessa, jos jonkin tieteenalan tutkimus ja keskustelu käydään vain englanniksi. Näin toteaa Suomensuojelija-blogia kirjoittava Lari Kotilainen. Mies on Helsingin yliopiston suomen kielen dosentti, joka julkaisi syyskuussa suomen kielen “elämäkerran” nimeltään Kielen elämä - Suomen kieli eilisestä huomiseen. Mistä suomen kieli on tullut? Miten se on muokkautunut nykyiselleen? Entä minne kielemme on matkalla?. Tiina Lundberg haastattelee.

57:00 Audio: Syyrian sodasta selvinneet. Miten aloittaa alusta?
Mahadura & Özberkan

Syyrian sodasta selvinneet. Miten aloittaa alusta?

Syyrian sisällissota on kestänyt yli 5 vuotta. Sen aikana on kuollut lähemmäs puoli miljoonaa ihmistä. Yli puolet Syyrian väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan Syyrian sisälle tai rajojen ulkopuolelle. Miten sota vaikuttaa ihmiseen, joka on paennut kotimaastaan? Miltä tuntuu seurata sivusta kun oma kotimaa tuhoutuu? Miten aloittaa uusi elämä täysin uudessa maassa, kun ystävät ja perhe jäävät taakse?

34:36 Audio: Läpi Luoteisväylän Jules Vernen hegessä
Puheen Päivä

Läpi Luoteisväylän Jules Vernen hegessä

Heikki Haapavaara purjehti yhdessä valokuvaaja Jarmo Vehkakosken kanssa läpi hyytävän luoteisväylän. Matkaa tehtiin suomalaisella monitoimimurtaja Nordicalla, joka on ensimmäinen reitille uskaltautunut jäänmurtaja. Reissusta syntyi mukaansatempaava matkakirja Luoteisväylä. Teos on jatkoa muutama vuosi sitten julkaistulle Koillisväylä-kirjalle. Suomi aloittaa 2017 Arktisen neuvoston puheenjohtajana. Arktisen alueen merkityksestä, jäänmurtajabisneksen vaikeudesta ja suuresta seikkailusta Heikki Haapavaaraa haastattelee Jarmo Laitaneva.

30:00 Audio: Onko EU rähmällään Venäjän edessä?
Politiikkaradio

Onko EU rähmällään Venäjän edessä?

Viime perjantaina EU-huippukokouksessa nousivat esille Venäjälle asetettavat lisäpakotteet. Lisäpakotetielle ei kuitenkaan astuttu. Tällä viikolla Euroopan parlamentti on Strasbourgin istuntoviikollaan käynyt keskustelua kokouksen tuloksista ja arvioinut Venäjä-politiikkansa onnistumista. Onko linja kohdallaan, vai onko EU rähmällään Venäjän edessä? Ajetaanko Venäjä-politiikassa kaksilla vankkureilla? Millainen rooli Yhdysvaltain presidentivaalien tuloksella on Syyrian solmun avaamisessa ja tilanteen rauhoittamisessa? Sakari Sirkkasen studiovieraina Strasbourgissa ovat euromepit Liisa Jaakonsaari (sd), Heidi Hautala (vihr) ja Paavo Väyrynen (kesk).

34:51 Audio: ”Ti-Ti Nalle on Facebookissa, mutta Riitta ei ole”
Puheen Aamu

”Ti-Ti Nalle on Facebookissa, mutta Riitta ei ole”

Vieraana Ti Ti Nallen luoja Riitta Korpela. Useille 80- ja 90-luvun lapsille tuttu Ti-Ti Nalle elää ja voi hyvin vielä 27 vuotta luomisen jälkeen: Ti-Ti Nalle viettää kiertue-elämää. Musiikkia, videoita sekä kirjoja on ilmestynyt tasaiseen tahtiin koko Ti-Ti Nallen uran ajan. Millä tavalla vuodet ovat nallea kohdellee? Ja kuinka musikaalisesta nalleperheestä on muodostunut sukupolvet ylittävä käsite suomalaisessa lastenkulttuurissa?

21:50 Audio: Syy luonnon ahdinkoon on meidän ihmisten ahneus
Puheen Aamu

Syy luonnon ahdinkoon on meidän ihmisten ahneus

Vieraana ympäristöjärjestö WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder. WWF:n tuoreen raportin mukaan maailmassa on tällä hetkellä jopa puolet vähemmän eläimiä kuin 1970-luvulla. Kyse on siis selkärankaisten eläinten eli nisäkkäiden lintujen, matelijoiden, sammakkoeläinten ja kalojen määrästä. Lajit katoavat ja populaatiot pienenevät ihmisen toiminnan vuoksi: Suomessa ekologinen jalanjälki on kolmen maapallon kokoinen. Mitä on tehtävissä? Ja millä keinoin tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä? Juuso Pekkinen haastattelee.

Muualla Yle.fi:ssä