RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
30:04 Audio: Merkelin Euroopan-kiertue ja Suomen EU:n linja vai linjattomuus?
Politiikkaradio

Merkelin Euroopan-kiertue ja Suomen EU:n linja vai linjattomuus?

Saksan liittokansleri Angela Merkel viiden päivän Euroopan-kiertue tulee tänään päätökseen. Millaisessa hapessa unioni on Brexit-krapulaa seuranneessa Brexit-apatian tilassa? EU:n suunta ja demokratiakehitys ovat unionin ikuisuuskysymyksissä. Millaisia voimapolitiikka- ja päätöksentekokuviota on luvassa? Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai aikaan jonkinasteista mediakohua moittiessaan EU:n päätöksenteko tehottomuudesta. Oliko Niinistön ulostulo sittenkään niin dramaattinen? Entä Suomen hallituksen EU-politiikka? Tähän kuulemme kriittisen kommentin RKP:n puheenjohtajalta Anna-Maja Henrikssonilta. Sakari Sirkkanen kanssa studiossa ovat EU-tutkijat Timo Miettinen Helsingin yliopistosta ja Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.

36:43 Audio: Paljonko poskisuukkoja on Ranskassa riittävästi?
Maailmankansalaisia

Paljonko poskisuukkoja on Ranskassa riittävästi?

Helena Liikanen-Renger on maman finlandaise. Hän asuu perheineen Etelä-Ranskan Antibesissa. Siellä Helena, freelance-toimittaja, on asunut nyt muutamien vuosien ajan, ja kirjoittaa kokemuksistaan muun muassa suositussa blogissaan Chez Helena. Häneltä on ilmestynyt myös kirja, jossa hän perkaa Suomen ja Ranskan eroja, ja sitä, miten Suomi on poissaolon aikana muuttunut. Myös Ranska on muuttunut. Useat terroriteot ovat järkyttäneet Ranskaa viime kuukausina ja ne ovat vaikuttaneet myös Helenan elämään. Silja Raunio haastattelee. Kuva: Helena Liikanen-Renger.

12:51 Audio: Älä tukista! Kannusta lasta!
Puheen Päivä

Älä tukista! Kannusta lasta!

Lapsi- ja perhejärjestöt haastavat vanhemmat pohtimaan omia kasvatusmenetelmiään Kasvatuspuntari-kampanjalla, joka näkyy muun muassa sosiaalisessa mediassa ja TV:ssä. Voisiko tukistamisen sijaan oppia kannustamaan lastaan? Asenteet kuritusväkivaltaa kohtaan ovat tiukentuneet: enää 15 prosenttia kaikista suomalaisista ja 8 prosenttia pienten lasten vanhemmista hyväksyy kuritusväkivallan. Tästä huolimatta vielä vuonna 2000 tehdyssä tutkimuksessa noin puolet alle 13-vuotiaiden lasten vanhemmista kertoi käyttäneensä kasvatuskeinoja, jotka ovat väkivaltaa tai laiminlyöntiä. Henkinen väkivalta oli tätäkin yleisempää. Hyvät periaatteet siis unohtuvat arjen aherruksessa. Projektipäällikkö Satu Keisala Ensi- ja turvakotien liitosta sanoo, että vanhemmilla on mahdollisuus valita, siirtyykö kuritusväkivalta sukupolvelta toiselle. Omien tunteiden ja toiminnan säätelyä voi opetella stressitilanteiden varalta. Kampanjassa kasvatusväkivaltaa vastaan käydään myös huumorin avulla. Siskonpeti-sketsisarjan Sanna Stellan kertoo aluksi, miksi naiset lähtivät mukaan kampanjaan. Toimittajana on Salme Unkuri. Osoitteeseen kasvatuspuntari.fi on koottu tietoa kannustavista kasvatuskeinoista. Maanantaista 29.8. lähtien on mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa kasvatuskysymyksistä Väestöliiton verkkopalveluissa, Perheaikaa.fi ja vaestoliitto.fi/vanhemmuus sekä Ensi- ja turvakotien liiton Nettiturvakodin chatissa. Keskusteleminen on mahdollista syyskuun 9. päivään asti.

22:00 Audio: Dekkarikirjailija Vera Vala tutki psykopaatteja tuoreinta kirjaansa varten
Puheen Iltapäivä

Dekkarikirjailija Vera Vala tutki psykopaatteja tuoreinta kirjaansa varten

Dekkarikirjailija Vera Valan tuorein kirja, Milanon Nukkemestari kertoo Italialais-suomalaisesta Arianna de Bellisistä, joka on aiemmin työskennellyt yksityisetsivänä Roomassa. Uusimmassa kirjassa Päähenkilö on muuttanut Milanoon, jossa hän työskentelee yliopiston oikeuspsykologian laitoksella. Kirja on viides Arianna de Bellis –sarjaa, jossa yhdistyy italialainen elämänmeno ja murhatutkimukset. Millaisessa tilanteessa kirjailija on, kun hän kirjoittaa jo viidettä kirjaa samasta henkilöstä?

56:57 Audio: Kaj Kunnas: "Teidän paras ruumiinosanne on aivot"
Mahadura & Özberkan

Kaj Kunnas: "Teidän paras ruumiinosanne on aivot"

Kaunis nainen. Seksikäs nainen. Perheenäiti. Naisten menestys liitetään usein ulkonäköön ja viehättävyyteen tai vaihtoehtoisesti ihmetellään, miten perheenäidistä on tullut menestynyt uranainen. Mahadura & Özberkan radio-ohjelman ensimmäisessä jaksossa pohditaan miten media saadaan tasa-arvoiseksi? Miten saamme mediassa työskentelevät miehet kiinnostumaan naisten asemasta? Näitä kysymyksiä pohtivat studiossa Susani Mahadura, Yagmur Özberkan sekä Kaj Kunnas.

29:58 Audio: Mistä reipas palkka- ja kustannustasokeskustelu kertoo?
Politiikkaradio

Mistä reipas palkka- ja kustannustasokeskustelu kertoo?

Tällä viikolla on käyty reipasta keskustelua suomalaisen työn hinnasta, mutta myös muista tekijöistä, jotka tekevät Suomesta kalliin maan asua. Millaisia linjauksia hallituksen pitäisi budjettiriihessään tehdä työllisyyden parantamiseksi? Mitä tutkimukset sanovat palkkaerojen kasvusta suhteessa työllisyyteen? Onko nyt aika tehdä remonttia työttömyysturvan ja sosiaaliturvan välille? Millainen olisi ratkaisu, jolla päivähoitomaksujen alentaminen rahoitettaisiin? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat tutkimusjohtaja Signe Jauhiainen Pellervon taloustutkimuksesta ja johtaja Seija Ilmakunnas Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

35:20 Audio: ”Me ollaan täysin riippuvaisia bakteereista ja suurin osa niistä on hyviä”
Puheen Päivä

”Me ollaan täysin riippuvaisia bakteereista ja suurin osa niistä on hyviä”

Antibioottiresistenssi tarkoittaa sitä, että jollakin eliöllä on vastustuskyky yhtä tai useampaa antibioottia vastaan, eli yksinkertaisesti sanoen: lääke ei tehoa, tai tehoaa huonosti. Suomen Farmasialiitto on esittänyt - yhdessä muiden pohjoismaisten farmasialiittojen kanssa - vakavan huolen lähitulevaisuudessa terveyden ylläpitoa uhkaavasta antibioottiresistenssistä. Mistä antibioottiresistenssi syntyy ja miten sitä voitaisiin ehkäistä? Puheen Päivän vieraana Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström. Kuulemme myös puhelimitse biolääketieteen dosentti, lastenkirjailija Leena Valmua.

35:15 Audio: Pulkkinen-sarjan tekeminen oli vakavaa puuhaa
Puheen Aamu

Pulkkinen-sarjan tekeminen oli vakavaa puuhaa

"Eiku menoks, sanoi Annie Lennox" Komediaklassikko tekee paluun! Pulkkinen-sarjan kaikki kolme kautta julkaistaan tänään Yle Areenassa ja sarjaa esitetään torstai-iltaisin myös TV2:lla. Mutta millaisesta ajasta ja millaisista aiheista syntyi Pulkkisen huumori? Ja kuinka sketsisarja on seurannut tekijöiden myöhempiä vaiheita? Näyttelijä-käsikirjoittaja Jari Salmi ja toinen kirjoittaja Juha Jokela Yle Puheen Aamun Juuso Pekkisen vieraana.

Ajankohtaista

Yle Puheen ohjelmatiedot

Yle Puheen ohjelmatiedot

 

Urheilu Yle Puheella

Muualla Yle.fi:ssä