RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:59 Audio: Millaiset jäljet jää, kun synnytys ei menekään äidin kannalta hyvin?
Marja Hintikka Live

Millaiset jäljet jää, kun synnytys ei menekään äidin kannalta hyvin?

Marja Hintikka Livessä keskustellaan tänään synnytyksestä. Mitä sitten, kun kaikki ei menekään äidin kannalta hyvin? Kuinka pitkät jäljet naisen elämässä voi olla huonolla synnytyskokemuksella? Ääneen pääsevät kaksi epäonnistunutta synnytystä kokenut Tiina, sekä Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Rouhe. Vieraana paikan päällä toimittaja Minna Dufton, jonka oma henki oli useampaan kertaan vaarassa synnytyksen aikana. Studiossa Marja Hintikka, Jenny Lehtinen ja Heikki Soini.

29:08 Audio: Valokuvaaja Aapo Huhta: Hyvä kuva löytyy rujouden takaa
Puheen Iltapäivä

Valokuvaaja Aapo Huhta: Hyvä kuva löytyy rujouden takaa

-Taiteellisella puolella hyvä kuva muodostuu kokonaisuudesta. Hyvässä kuvassa on ehyitä kokonaisuuksia, se ei ole liian helppo, ei kulu loppuun ja se kestää aikaa. Se on loputon haaste, kuvailee valokuvaaja Aapo Huhta. Nyt tapaamme miehen, jonka visuaalinen käden ja silmän jälki on levinnyt ympäri maailmaa. Viimeisimpänä meriittinä tämän Haapajärveläis lähtöisen valokuvaajan ansioluetteloon on merkitty Vuoden nuori pohjoismainen valokuvaaja 2015 -titteli. Tukholman valokuvataiteen museon eli Fotografiskan jakama palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Rahapalkinnon lisäksi mies saa museoon myös oman näyttelyn ensi kesänä. -Me valokuvaajat puhumme usein ruman estetiikasta. Siinä salamalla ei valaista vaan paljastetaan. Valo näyttää kaikki pienet yksityiskohdat. Rujous paljastaa usein meidän maailmasta puolia, jotka ovat totta. Pienet yksityiskohdista tulee kiinnostavia, koska ne näyttävät jälkiä ihmisen elämästä ja kokemuksista. Maailmassa on paljon kuvia, joissa peitellään ja joita parannellaan. Mun mielestä se kiinnostavin on siellä takana. Siellä on se katsomisen arvoinen. Haluan olla valokuvaajana rehellinen. Valokuvaaja Aapo Huhta vieraili Puheen Iltapäivän Hanna Kinnusen vieraana.

41:42 Audio: Lasten ja nuorten asuminen ei mahdu kotiin
Puheen Päivä

Lasten ja nuorten asuminen ei mahdu kotiin

-Takapenkkisukupolven suhde lähiympäristöön syntyy auton sivuikkunan läpi. Kuplamuovisukupolven päämäärätön ostarihengailu on aikuisten mielestä pelottavaa, mutta ei sitä kannata paheksua. Miksi kaikessa tekemisessä ja olemisessa täytyy olla päämäärä ja hyöty, ihmettelevät kaupunkitutkijat Sirpa Tani ja Noora Pyyry. - Kauppakeskus on turvallinen ja lämmin hengailupaikka. Siellä voi olla kuluttamatta, ei ole pakko shoppailla. Toisaalta se on huolestuttavaa, sillä mainonta vaikuttaa nuoreen. Olemmehan kulttuuriemme kasvatteja. Toivomme hauskempaa kaupunkia, julkisia tiloja, jotka eivät olisi niin kaupallisia. Lasten ja nuorten asuminen ei mahdu kotiin. Ja niin kauan, kun lasten ja nuorten asumisen tapoja ja tiloja ei tunnisteta ja arvosteta, lapset ja nuoret ovat osin kodittomia. Jarmo Laitanevan vieraina kaupunkitutkijat Sirpa Tani ja Noora Pyyry.

29:55 Audio: Tiukka mutta välttämätön korsetti vai liiallista komentotaloutta?
Politiikkaradio

Tiukka mutta välttämätön korsetti vai liiallista komentotaloutta?

Eduskunnan käsittelyssä oleva julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016 - 2019 on mahtava paperi. Se on kuin politiikkaa puristava korsetti valtion menoille useiksi vuoksiksi. Kuinka tiukalle korsetin nyörit on järkevää sitoa? Kannattaako muuttuvassa maailmassa menoja lukita vuosiksi? Kansanedusta Juhana Vartiaisen (kok) mielestä julkisen talouden suunnitelma on puutteineenkin välttämätön. ”Vaikka jotkut sitä kutsuu valtiovarainministeriön liialliseksi vallaksi, niin on ihan välttämätöntä, että tämmöisessä laajan julkistalouden ikääntyvässä maassa, jollakin on tällainen julkistalouden kokonaisote. Muuten tästä ei tule yhtään mitään.” ”Itse asiassa se, että maailma on epävarma, niin se tekee musta sen oikeastaan vieläkin tarpeellisemmaksi, koska silloin meillä on kuitenkin yksi oletus siitä, millä tavalla asioita hoidetaan”, sanoo Vartiainen Politiikkaradiossa. Kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd) mukaan valtion menojen pidemmän aikavälin suunnittelussa on myös vaara mennä överiksi. ”En usko, että sellaista valtaisaa gosplania on rakennettavissa, joka pystyy hallitsemaan sekä valtion menot, että kuntien menot. Että kyllä tässä on hyvin lähellä, että tässä lyödään myös överiksi.” ”Semmoinen keskitien kompromissi eri näkökohtien välillä on parempi, kuin täydellinen puhdasoppisuus myös täällä menohallinnassa”, sanoo Heinäluoma. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

56:29 Audio: Jumala puhuu taiteeni kautta
Perttu Häkkinen

Jumala puhuu taiteeni kautta

Ohjelmassa tutustutaan taiteilijoihin, joiden taiteessa Jumala ja hengellisyys ovat kaiken keskiössä. Kuvataiteilija Ville Löppönen tekee teologista nykytaidetta, jossa sekoittuvat itäinen ikonitaide, läntisen kirkkotaiteen traditio sekä nykymaalaus ja nykysarjakuva. Helsinkiläinen kuvataiteilija Nagashila on omien sanojensa mukaan "jumalaton mies", joka koki hengellisen herätyksen Valamon luostarissa. Sittemmin hän on saanut maallikkovihkimyksen buddhalaiseen veljeskuntaan. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

31:00 Audio: "En suosittele eroa, mutta ero on myös mahdollisuus"
Puheen Aamu

"En suosittele eroa, mutta ero on myös mahdollisuus"

-Ero ei ole aina huono juttu. Eroon on aina syynsä, ja jos sen syyn osaa käsitellä, erosta saattaa tulla ihan positiivinen juttu. En suosittele eroa, mutta ero on myös mahdollisuus, sanoo tangokuninkaallinen Teemu Roivainen. Elämä on henkistä kasvua ja tulee tilanteita, että entinen kumppani ei riitä kasvuun. Eron myötä rakkaus ei välttämättä kuole, mutta kummankin on kehityttävä ja kasvettava, lisää Saara Aalto. Millaisia asioita kaksikon yhteinen menneisyys tuo mukanaan pitkillä kiertueilla? Puheen Aamussa vierailivat yhteisellä joulukonserttikiertueella musisoivat laulajat Saara Aalto ja Teemu Roivainen. Ovatko joulukauden kirkkokonsertit artisteille helppoja nakkeja vai tuoko pyhä ympäristö ja kauteen sidottu ohjelmisto omia haasteita mukanaan? -Tässä työssä suurin juttu on kontakti ihmisiin. Olen puolentoistavuoden aikana tavannut ja jutellut niin paljon ihmisten kanssa. Saatan keikan jälkeen kohdata sata ihmistä ja niistä nousee pitkillä automatkoilla elämänviisauksia, jotka tarttuvat reppuun. Kohtaamisten myötä oma näkemys ja maailmankatsomus avartuu, ja se toivottavasti näkyy ja kuuluu lavalla. Se on upea ketju, josta saan sanoille enemmän painoa, pohtii Roivainen. Keikkailussa parasta on ihmisten kohtaaminen. Pelkkä esiintyminen ei ole mitään, myötäilee Aalto Toimittaja on Juuso Pekkinen

27:41 Audio: Radikalismin ehkäisy toimii tehokkaasti ja tarpeeksi ajoissa
Puheen Päivä

Radikalismin ehkäisy toimii tehokkaasti ja tarpeeksi ajoissa

- Kun jostain ihmisestä herää huoli, menemme sen huolen ääreen, kertoo uskonnollisen radikalismin ehkäisemisen parissa työskentelevä komisario Jarmo Heinonen. Pariisin terrori-iskujen yhteydessä on puhuttu siitä, että osa terroristeista oli syntynyt ja asunut Euroopassa. Tiedetään myös, että Suomestakin on lähtenyt kymmeniä taistelijoita Syyriaan, mukaan Isikseen. Helsingin Poliisissa on yksikkö, joka tekee ennaltaehkäisevää työtä väkivaltaisen ekstremismin torjunnassa. He menevät huolta aiheuttavan henkilön luo ja yrittävät vahvistaa hänen sosiaalista ympäristöään. Työ ei kuulosta aivan tavalliselta poliisin arjelta, vaan vaikuttaa enemmän sosiaaliviranomaisen tehtävältä. Komisario Jarmo Heinonen näkee tämän kuitenkin tärkeänä osana radikalismin ennaltaehkäisyä. Naapurimaissa jopa kadehditaan Suomen kykyä ehkäistä radikalisoitumista niin varhaisessa vaiheessa. - Tämä on turvallisuustyötä parhaimmillaan, Heinonen sanoo. Puheen Päivän Linda Vettanen tapasi komisario Jarmo Heinosen, sekä uskonnolliseen radikalismiin erikoistuneessa yksikössä työskentelevän vanhemman konstaapelin Janne Korhosen. Janne Korhonen kertoo aluksi, minkälaisten huolten kanssa ihmiset heitä lähestyvät.

Urheilu Yle Puheella

Muualla Yle.fi:ssä