RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
54:27 Audio: Miten koti muuttuu sisältä?
Arjen tulevaisuus

Miten koti muuttuu sisältä?

Millä tavalla suomalaiset asuvat viidenkymmenen vuoden kuluttua? Kiistelemmekö edelleen omistus- ja vuokra-asumisen eduista? Katoavatko tavarat kodeista konmarituksen myötä? Muuttaako kiertotalous ihmisten suhtautumista tavaran omistamiseen ylipäätään? Käyttömateriaalien lisäksi melkoisessa muutoksessa on kodin valaistus. Parhaimmillaan automaatio tunnistaa huoneeseen tulijan, ja osaa säätää jokaiselle asujalle mieleisen valaistuksen. Vieraina ovat sisustussuunnittelijat Erja Taipale ja Tommi Mäkinen, Mäkinen toimii myös Sisustussuunnittelijat ry:n toiminnanjohtajana. Konmarituksesta kertoo Eeva Kolu. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

56:59 Audio: Mitä maailmanrauha vaatii?
Akti

Mitä maailmanrauha vaatii?

Maailmasta on tullut yhä turvattomampi paikka, kofliktien määrä on kasvussa ja ne ovat yhä monimutkaisempia. Katsovatko maailman johtajat tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen, jotta ongelmat saadaan ratkottua? Lyhytnäköisyydestä kärsivät tulevat sukupolvet, yli puolet maailman ihmisistä on alle 30-vuotiaita, mutta he eivät päätä omista asioistaan. Vieläkö maailman voi pelastaa? Mitä maailmanrauha vaatii? Vai onko tulevaisuus sotia täynnä? Näitä vaikeita kysymyksiä pohtivat tänään Helsingissä myös muun muassa konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tilaisuudessa presidentti Martti Ahtisaari, YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja joukko muita nimekkäitä Mandela Elders -ryhmän jäseniä. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Heidi Laaksonen.

30:04 Audio: Tuorein nokitus kolme prosenttia - millaista palkkavääntöä luvassa?
Politiikkaradio

Tuorein nokitus kolme prosenttia - millaista palkkavääntöä luvassa?

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen pitää mahdollisena jopa kolmen prosentin talouskasvua kotimaassa kuluvana vuonna. Miksi ja mitkä seikat selittävät Suomen viennin piristymistä tähän mennessä? Looginen jatkokysymys on, kuinka piristyneet talousennusteet heijastuvat työmarkkinasyksyyn ja tuleviin liittokohtaisiin palkkavääntöihin? Paperi avaa työmarkkinasyksyn. Palkansaajajärjestöistä on jo ehtitty vaatia palkankorotuksia. Työnantajapuolelta on puolestaan viestitelty malttilinjaa. Millaisella asetelmalla mennään? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat viime viikon keskiviikkona perustetun Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sekä työmarkkinoista vastaava johtaja Jyrki Hollmén Kemianteollisuudesta. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen on puhelimessa.

56:28 Audio: Kyberhyökkäysten itku ja hammastenkiristys
Juuso Pekkinen

Kyberhyökkäysten itku ja hammastenkiristys

Reilu viikko sitten haittaohjelma WannaCry levisi ympäri maailmaa ja laittoi jumiin satojatuhansia yritysten, julkisten laitosten sekä yksityishenkilöiden tietokoneita. Kiristysohjelma halvaannutti esimerkiksi Iso-Britannian terveydenhuollon potilasjärjestelmät. WannaCryn aiheuttama laajalle levinnyt itku ja hammastenkiristys johtui heikosti huolehditusta suojauksista ja päivitysten puutteista. Mitä WannaCry -iskusta on opittavana? Tästä ja tietoturvasta laajemmin on Juuson kanssa keskustelemassa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntija Juhani Eronen, sekä tietoturva ja -yhteiskunta-asiantuntija Petteri Järvinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

57:00 Audio: Oletko ylpeästi suomalainen?
Akti

Oletko ylpeästi suomalainen?

Milloinolet ylpeä suomalaisuudestasi? Tarvitaanko siihen jokin ulkopuolinen sytyke, kuten vaikka menestys jääkiekon MM-kisoissa tai Euroviisuissa? Tai se, että Suomi mainitaan kansainvälisessä lehdistössä? Mistä syntyy kansallinen itsetunto? Mistä oma itsetuntosi rakentuu? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Alina Kulo.

54:53 Audio: Nyt puhutaan sähkökitaroista!
KulttuuriCocktail

Nyt puhutaan sähkökitaroista!

Nyt puhutaan sähkökitaroista! Millaisia vaatimuksia ZZ Topin kitaristilla Billi Gibbonsilla on kitaransa suhteen? Millä tavoin suomalainen yhden hengen kitarapaja Versoul onnistui saamaan kitarat Rollareiden ja muiden kuuluisuuksien arsenaaliin? Miksi kitaradesign toistaa edelleen 1950-60-luvulla syntyneiden Fender ja Gibson -kitaroiden malleja, ja miksi rohkeat irtiotot ovat harvinaisia? Millainen steampunk-sähkökitara syntyisi 1800-luvun lopun tekniikan lähtökohdista? Kulttuuricocktailin kitaraspesiaalissa mikrofonin ääreen on houkuteltu kaksi kitaranrakentajamestaria: Juha Ruokangas ja Kari Nieminen. Toimittaja Olli Kangassalo Tuotanto: Yle Kulttuuri

Muualla Yle.fi:ssä