RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:59 Audio: Miten eroon röökistä?
Akti

Miten eroon röökistä?

Miten Suomi saadaan savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä? Auttaako valistus, kauhukuvat tupakka-askeissa, hinnankorotukset vai ihmelääkkeet? Tupakka on yksi epäterveellisimmistä, ellei epäterveellisin myynnissä oleva tuote. Siinä on ainakin yli 69 erilaista syöpää aiheuttavaa kemikaalia. Moni tupakoitsija kokee joutuneensa ahtaalle, suoranaisen terveysterrorin kohteeksi. Missä menee yksilönvapauden raja? Entä, miten lopetetaan röökaaminen onnistuneesti? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Suvi Puukangas.

58:00 Audio: Urheilu ja journalismi
Lindgren & Sihvonen

Urheilu ja journalismi

Suomalaisessa urheilumediakentässä kohahti, kun perinteisen Urheilulehden uutisoitiin siirtyvän mediayhtiö Sanoman omistukseen. Miten urheilujournalismia mm. Haaga-Heliassa opettava tuottaja ja kouluttaja Esko Hatunen näkee kaupan vaikuttavan suomalaiseen urheilujournalismiin ja millaisia reaktioita tapahtuneeseen Hatunen on kuullut Urheilulehden ja Urheilusanomien keskeisiltä toimijoilta? Onko printtijournalismin aika ohi, ja osataanko Suomessa ylipäätään tehdä kriittistä, tutkivaa urheilujournalismia?

30:24 Audio: Puheet päreiksi: Manusta on moneksi
Politiikkaradio

Puheet päreiksi: Manusta on moneksi

Edesmennyt presidentti Mauno Koivisto oli sanankäyttäjänä mestarillisen taitava poliitikko. Taidokkaan ja tarkan kielenkäytön lisäksi Koivisto oli aito fundeeraaja: pohdiskelija ja ajan ilmiöiden tarkkailija. Koivisto fundeerasi Suomen itsenäisyyttä, maamme suhdetta Eurooppaan, rauhaa aitona politiikan päämääränä. Koiviston fundeeraukset olivat poikkeuksetta monitulkintaisia ja saivat ihmiset pohtimaan presidentin aivoituksia. Koivisto jätti jälkeensä myös tukun tunnettuja fraaseja, kuten ”tarttis tehdä jotain”, tai sloganeja, kuten ”tärkeintä on liike, ei päämäärä”. Miksi Manun fundeerauksista on niin moneksi? Mikä on päivän politiikan sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

56:33 Audio: Vieraana Jaakko Selin
Mira Luoti ja Hulahula Suomi

Vieraana Jaakko Selin

Minkälaista oli lähteä kesken lukion discotanssin MM-kisoihin Lontooseen 70-luvun lopulla? Entä miten discopiireissä pyöriminen muovasi Jaakko Selinistä avoimen maailmankansalaisen? Peltsin haaste Tanssin tiedotuskekskuksen Koko Suomi tanssii-kampanjassa jatkuu balettimekossa nätisti hypellen. Mallia näyttää koregrafi Marina Tirkkonen, joten katso nautinto #hulahulasuomi #suomitanssii Mira Luoti kohtaa perjantai-iltapäivissä tunnettuja suomalaisia, joiden menneisyydestä löytyy tanssi. Tunnin ajan pohditaan, miten vahva tanssitausta on vaikuttanut vieraiden uraan ja elämään. Hulahula Suomi on osa Ylen Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Ohjelma kuuluu ja näkyy Ylen kanavilla loppukeväästä ja huipentuen vuosisadan juhannusjuhliin 23.6.

56:34 Audio: Muovikorit ja lasipullot
Kevyet mullat

Muovikorit ja lasipullot

Katukuvastamme, käytöstämme ja ajatuksistamme on vuosikymmenien aikana hävinnyt melkoinen määrä asioita ja esineitä. Muovinen 24 pullon juomakori alkaa olla historiaa. Muovikorien kulta-aikana kantovälineitä oli markkinoilla liikkeellä 8,5 miljoonaa kappaletta. Nykyään olut ja monet muut virvokkeet myydään muovisissa tai pahvisissa monipakkauksissa. Kuinka kuluttajien juomamaku ja ostoskäyttäytyminen ovat vaurastumisen ja kiireen myötä muuttuneet? Äänessä ovat Hartwallin tutkimuspäällikkö Maija Ankkuri ja erikoisoluiden tuotepäällikkö Ari Nykänen. Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen kertoo suomalaisen olutkulttuurin muutoksista. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

31:09 Audio: Kesäkumibiisi 2017 pursuaa mimmienergiaa - Tyynysotaa-kappaleen tähtinä Vilma Alina, Nelli Matula, Sini Yasemin ja Ida Paul
Puheen Aamu

Kesäkumibiisi 2017 pursuaa mimmienergiaa - Tyynysotaa-kappaleen tähtinä Vilma Alina, Nelli Matula, Sini Yasemin ja Ida Paul

Yksi varma kesän merkki on jo yli 20 vuoden ajan ollut YleX-nuorisokanavan Kesäkumi-kampanja. Tämän vuoden Kesäkumibiisinä soi tyttöenergiaa pursuava Tyynysotaa. Kappaleen esittäjät ja tekivät ovat neljä nousevaa artistia: Nelli Matula, Vilma Alina, Sini Yasemin ja Ida Paul. Puheen Aamussa vierailivat Nelli Matula ja Vilma Alina sekä YleX:n ohjelmapäällikkö Hanne Kautto. Haastattelussa kesäkumiartistit puhuivat naisartistiuden ja seksuaalisuuden ristiriidasta. - Se on joillekin punainen vaate kun nuoret mimmit puhuvat seksistä. Jos naisartistin biisissä on minkäänlaista seksuaalista viritettä niin se nähdään "levy-yhtiösetien" painostuksena. Tässä Kesäkumibiisissä tärkein kärki on kuitenkin se, että tämä on täysin meistä lähtöisin, me ollaan itse haluttu sanoa nämä asiat, painottavat Nelli ja Vilma. Kesäkumikampanjan järjestävät YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa. Kesäkumibiisi soi läpi kesän YleX:ssä. Lisäksi kappale on saatavilla kaikissa striimauspalveluissa, muun muassa Spotifyssa. Viivi Huuskan ja Cristal Snow'n ohjaama musavideo julkaistaan 1. kesäkuuta. Toimittajina Matti Ylönen ja Jani Kortti.

57:01 Audio: Joogan polku vie fyysisestä henkiseen
Tiina Lundbergin huoltamo

Joogan polku vie fyysisestä henkiseen

Tänään huoltamolla rauhoitutaan, hiljennytään ja opetellaan kärsivällisyyttä. Kuljetaan joogan polkua ja kysytään, mitä nimenomaan tämän ajan ihminen saa joogasta. Viikon vieraat ovat Mia Jokiniva ja Meri Mort. Mia Jokiniva on yhteiskuntatieteilijä, business coach sekä jooga- ja meditaatio-opettaja. Hän toimii päätyökseen stressinhallinnan kouluttajana hyvinvointikeskus Villa Mandalassa Helsingissä ja Loviisassa. Meri Mort on joogaohjaaja ja kuvittaja. Hän ohjaa luovuutta lisäävää ja vapauttavaa Vapauden joogaa, Mustaa joogaa, parijoogaa, täysikuumeditaatioita, kuun voima-sydänpiirejä naisille sekä Vapauden liikkeen iltoja. Tiina Lundberg on harrastellut joogaa 90-luvulta lähtien. Välillä aktiivisemmin, tosinaan laiskemmin. Tänä kesänä hän aikoo aloittaa aamunsa aurinkotervehdyksellä.

56:45 Audio: Blondeja barbeja ja Unicef kuvastoja - Miten afrosuomalainen rakentaa identiteettinsä,kun samaistumisen kohteita ei ole tarjolla?
Mahadura & Özberkan

Blondeja barbeja ja Unicef kuvastoja - Miten afrosuomalainen rakentaa identiteettinsä,kun samaistumisen kohteita ei ole tarjolla?

Tiesitkö, että ensimmäiset afrikkalaiset saapuivat Suomeen jo 1800-luvulla tai, että talvisodassa kaatui afrikkalaistaustainen mies? Ei hätää. Ei moni tiedäkään, sillä näitä tarinoita ei olla kerrottu. Nyt on aika päästää afrosuomalaiset itse ääneen ja määrittelemään oma identiteettinsä. Miten rakentaa omaa identiteettiä, kun ainoat samaistumisen kohteet löytyvät Unicefin kuvastosta? Miksi moni afrosuomalainen on halunnut suoristaa hiuksensa? Mahadura&Özberkanin vieraat pohtivat afrosuomalaisuutta myös lääketieteen, kauneusalan ja markkinoinnin kautta. Miksi suomalaisessa lääketieteessä puhutaan edelleen "mustasta rodusta", miksi markkinoinnissa tulisi ottaa rodullistetut suomalaiset huomioon ja miten kauneusalalla voitaisiin huomioida afrosuomalaisia paremmin myös muuten kuin niin, että osattaisiin käsitellä afrohiuksia? Mahadura&Özberkanin vieraaksi saapuvat lääketieteen kandidaatti ja ruskeiden tyttöjen toimittajaa Aurora Lemma, kauneusalan asiantuntija Priscilla Mmari sekä markkinointialan ammattilainen Oona Ylänkö.

52:58 Audio: Politiikkaradio Extra: Presidentti Mauno Koivisto talousajattelijana ja talouspoliitikkona
Politiikkaradio

Politiikkaradio Extra: Presidentti Mauno Koivisto talousajattelijana ja talouspoliitikkona

Presidentti Mauno Koiviston elämä voidaan nähdä vertauskuvana suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä sotien jälkeen. Millainen kaari piirtyy presidentti Koiviston harvinaisen monipolvisesta ja moniulotteisesta urasta talousmiehenä, talousajattelija ja talouspoliitikkona? Millainen oli Koiviston käsitys talouspolitiikan vallanjaosta ja työnjaosta ja toisaalta talouspolitiikan sisällöstä ja linjasta? Mikä on presidentti Koiviston talouspoliittinen perintö Suomelle? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Suomen Pankin historiikin kirjoittaneet Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Juha Tarkka ja taloushistorioitsija Antti Kuusterä sekä valtiovarainministeriön pitkäaikainen ylijohtaja, professori Jukka Pekkarinen Jyväskylän yliopistosta. Puhelimessa on taloustoimittaja Kustaa Hulkko. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Muualla Yle.fi:ssä