RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:59 Audio: Arvosanasi hallitukselle?
Akti

Arvosanasi hallitukselle?

Hallituksen puoliväliriihi on takana. Hallitustaival on puolivälissä. Millaisen arvosanan annat hallituksen toimille? Koheneeko uusilla toimilla työllisyys? Valtion talous paranee ja eriarvoisuus vähenee vai ovatko edessä entistä huonommat ajat kun pienituloisten ostovoima vähenee? Valtiovarainministeriön tuoreen ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 1,2 %. Juha Sipilän (kesk) hallitus on arvioinut tavoitteidensa toteutuvan, jos Suomen talous kasvaa kaksi prosenttia. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen, Alina Kulo ja Sakari Sirkkanen.

54:44 Audio: Rosa Meriläinen: Olen ollut itselleni julma esimies
KulttuuriCocktail

Rosa Meriläinen: Olen ollut itselleni julma esimies

Rosa Meriläinen: Olen ollut itselleni julma esimies Joka neljäs työikäinen suomalainen kokee eriasteisia työuupumuksen oireita. Kirjailija ja kolumnisti Rosa Meriläinen uupui vakavasti kansanedustaja-aikoinaan 2000-luvun puolessa välissä. Se vaikutti hänen minäkuvaansa ja kykyynsä tehdä päätöksiä. Mitä hän on tehnyt, ettei uupumus uusiutuisi? Neuropsykologi Laura Sokka vertaa työuupuneen ihmisen aivoja auton moottoriin. Kun ajetaan liian pienellä vaihteella kovaa, ajo ei ole kovin taloudellista ja pahimmillaan moottori leikkaa kiinni tai ihmiselle tulee burn out. Tänä keväänä väitellyt Sokka kertoo KulttuuriCocktailissa, mitä ihmisen aivoissa tapahtuu kun ihminen kuormittuu työssään. Toimittaja: Anu Heikkinen Tuotanto: Yle Kulttuuri

29:59 Audio: Puheet päreiksi: Riihien rahapuheet ja työttömien kannustinloukut
Politiikkaradio

Puheet päreiksi: Riihien rahapuheet ja työttömien kannustinloukut

Hallituksen puoliväliriihessä tehtiin jälleen rahapäätöksiä. Silti julkisuudessa puhuttiin lähinnä muista rahoista, kuten kohua nostattaneesta Suomi 100 -juhlarahasta. Miksi budjettipäätöksien seuraaminen on niin huomattavan vaikeaa jopa suurimille mediataloille? Miksi poliitikkojen rahapuheesta on lähes mahdoton pysyä kärryillä? Entä miksi nykyeduskunta puhuu työttömien kannustinloukuista enemmän kuin koskaan? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

55:14 Audio: Neuvostoliitto
Kevyet mullat

Neuvostoliitto

Katukuvastamme, käytöstämme ja ajatuksistamme on vuosikymmenien aikana hävinnyt melkoinen määrä asioita ja esineitä. Kommunistisen puolueen hallitsema sosialistinen Neuvostoliitto oli olemassa vuosina 1922-1991. Sen lisäksi, että Neuvostoliitto oli todellinen suurvalta ja kansainvälisen politiikan merkittävä toimija, se oli monelle suomalaiselle tuttu lomakohde ja kokemusten aarreaitta. R.I.P. Suuri ja mahtava! Omista, erityisistä suhteistaan Neuvostoliittoon kertovat pitkän linjan toimittajat Heikki Haapavaara ja Joel Helenius. Haastattelujen lomassa Kati Keinonen lukee Elvi Juvosen pro gradu-tutkielmaa Rappiota rajan takaa: Turismi Neuvostoliiton ja Suomen välillä 1956-1991. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

32:42 Audio: Vieraana Suomen suosituin luontoääni Jarmo Heikkinen
Puheen Aamu

Vieraana Suomen suosituin luontoääni Jarmo Heikkinen

Avara luonto, Maija Mehiläinen, Olipa kerran elämä ja Maailman ympäri 80 päivässä. Näitä kaikkia yhdistää Jarmo Heikkinen, joka on toiminut yli 40 vuoden ajan kertojana, selostajana. Uralle mahtuu myös toimittajan, ohjaajan, käsikirjoittajan ja näyttelijän töitä. Edelleen mies tekee paljon töitä, vaikka ns. eläkkeellä onkin. Puheen Aamussa Jarmo Heikkinen kävi kertomassa samettisella äänellään, miten hänestä tuli Suomen suosituin luontoääni, ja onko mies koskaan tavannut kollegaansa, BBC:n luontodokumenttien juontaja Sir David Attenboroughia. Entä miksi hänen työhuoneensa oli aikoinaan nähtävyys? Toimittajina Jere Pehkonen, Miia Krause ja Matti Ylönen.

57:14 Audio: "Ja taas joku pahoitti mielensä rasistisesta vitsistä" - pilaako poliittinen korrektius huumorin?
Mahadura & Özberkan

"Ja taas joku pahoitti mielensä rasistisesta vitsistä" - pilaako poliittinen korrektius huumorin?

Mustalaisvitsit, nunnukalailaa-sketsit sekä Pekka ja Pätkä n*ekereinä. Eikö millekään saa enää nauraa, kun aina joku pahoittaa mielensä? Kuka saa esittää rasistisen vitsin ja saako sille nauraa? Purkaako vähemmistöille nauraminen ennakkoluuloja? Mahadura&Özberkan pohtivat suomalaisen huumorin ja viihdemaailman kehitystä yhdessä stand up koomikoiden Tomi Walamiehen ja Bahar Tokatin kanssa. Studiossa mukana huumoritutkija Jarno Hietalahti.

54:46 Audio: Miten vanhemmat voivat tukea urheilevaa lasta?
Tiina Lundbergin huoltamo

Miten vanhemmat voivat tukea urheilevaa lasta?

Jos lapsi harrastaa kilpaurheilua, perheen arki pyörii monesti kuljetusten ja huoltorumban ympärillä. Kannusta, kuljeta ja kustanna on tuttu ohjenuora, mutta miten se toimii käytännössä? Ja miksi lasten urheilu herättää vanhemmat kentänlaidalla hurraamaan ja huutelemaan? Mitä vanhempi itse saa urheiluseuratoiminnasta? Huoltamolla vieraana ovat Perheessä on jääkiekkoilija -kirjan kirjoittanut yritysvalmentaja Hanna Kölhi sekä Palloliiton Uudenmaan piirin kehityspäällikkö Taneli Haara. Omat näkemyksensä kertoo myös voimisteluvalmentaja Anneli Laine-Näätänen, joka nuorena valmentajana ei ymmärtänyt lainkaan vanhempia vaan näki perheet riesana, jotka vaikeuttivat hänen työtään: - Kun itsestäni tuli äiti, ymmärsin perheitä paremmin - yleensä vanhemmilla on huoli omasta lapsesta, jos he lähestyvät valmentajia, miettii tämä kokenut valmentaja. Kannusta, kuljeta ja kustanna on saanut Hanna Kölhin ja Jukka-Pekka Vuorisen junnujääkiekkoon pureutuvassa kirjassa neljännen K:n - kasvata. - Vanhemman tehtävänä on taata lapsen elämän kokonaistasapaino ja kuunnella tarkalla korvalla mitä harjoituksissa tapahtuu ja puuttua tilanteeseen jos tarvetta on, toteaa Hanna Kölhi. Valmentajia ei kuintenkaan pidä moittia lasten kuullen, sillä jos aikuiset alkavat riidellä tai käyttäytyä huonosti, lapsi on yleensä se joka kärsii. - Kannattaa muistaa että valmentajakin on ihminen, toteaa Anneli Laine-Näätänen. - Ja valmentaja on myös monesti äiti- tai isä, joka tekee valmennustyötään vapaaehtoistyöna tai hyvin pienellä korvauksella, muistuttaa Taneli Haara. Vaikka urheilu tulee nähdä lapsen harrastuksena eikä lapsen pidä toteuttaa aikuisen unelmia, niin silti seuratoiminta tuo hyvinvointia myös aikuiselle. Esimerkiksi parjatun mokkapalavuoron voi nähdä positiivisena tapana osallistua seuratoimintaan - Pit'isi ajatella että mulla on mahdollisuus tehdä tätä ja saan olla mukana lapsen harrastuksessa - ei sitä aikaa voi paremmin käyttää, hymyilee Taneli Haara.

57:00 Audio: Haluaisitko tehdä vähemmän töitä?
Akti

Haluaisitko tehdä vähemmän töitä?

Mitä jos työviikko olisi vain neljä päivää? STTK on julkaissut tänään työajan pituudesta pamfletin. Olisitko itse valmis lyhentämään työaikaasi, jos palkka laskisi samassa suhteessa? Mitä tekisit ylimääräisellä vapaapäivällä? Onko sinulla tarvetta downshiftaukseen? Vai pitäisikö kiky-Suomessa tehdä vain enemmän duunia? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Suvi Puukangas.

Muualla Yle.fi:ssä