RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
57:05 Audio: Liikkumisen muutos tulee - oletko valmis?
Nosto

Liikkumisen muutos tulee - oletko valmis?

Kansan liike. Uusi tv-sarja perehtyy suomalaisten nykyisiin ja tuleviin tapoihin liikkua. Vieraina tutkija Tuuli Kaskinen, juontaja Sampo Marjomaa sekä motoristi ja moottoriurheiluharrastaja Tuomas Rajala. Robottiautoja, yhteiskäyttöautoja, liikkumistapojen yhdistämistä, sähköpyöriä, ekologisuutta. Liikkuminen ja liikenne tulevat muuttumaan tulevaisuudessa rajusti, mutta ei autolla ajamisesta tarvitse kokonaan luopua, arvioivat vieraamme. -Tuskin kukaan jää kaipaamaan sitä, että jurnuttaa motarin aamuruuhkassa Nissan Micrassaan, arvioi Rajala. Millaisia investointeja ja lainsäädännöllisiä muutoksia vaaditaan? Kuka omistaa liikkumisen tulevaisuudessa? Lisäksi selvitämme millainen kirja on tänään julkaistava Suuri Unelmia -teos. Puhelimessa on kirjan toimittaja Anu Ubaud. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

57:02 Audio: Satelliittitarinoita
Juuso Pekkinen

Satelliittitarinoita

Reilu kuukausi sitten suomalainen satelliitti Aalto 2 laukaistiin avaruuteen, mutta nyt odotellaan milloin Espoon Otaniemessä opiskelijavoimin rakennettu satelliitti pääsee kiertoradalle. Satelliitin vapautus kiertoradalle lykkääntyi jo kerran avaruuskävelyn tieltä, mutta ihan lähipäivinä Aalto 2 pitäisi päästä kiertämään vapaasti maapalloa. Kohta myös laukaistaan toinen Otaniemessä rakennettu sateelliitti avaruuteen, kun Aalto 1 pääsee matkaan. Sinivalkoisesta avaruudenvalloituksesta on Juuson kanssa keskustelemassa Aalto-yliopiston tutkija Antti Kestilä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

54:52 Audio: Ulkona oppiminen
Mikko "Peltsi" Peltola

Ulkona oppiminen

Vieraina kesäkuussa Turussa järjestettävän Ulos-Ut-Out! - Ulkona oppimisen suurtapahtuman koordinaattori Maija Ihantola ja Ulla Myllyniemi ulkona opettava opettaja. Peltsi vieraineen keskustelee ulkoilman vaikutuksista opetukseen kouluissa. Miksi pitäisi olla luokassa kun asiat voi oppia mielenkiintoisella tavalla ulkona. Asiaa kuntourheilusta ja liikunnallisen elämäntavan piiristä. Ohjelma liputtaa liikkumisen puolesta, mutta ilmeisimmät käsitykset ja totuudet tarvittaessa haastaen.

56:59 Audio: Onko rokotevastaisuus vaarallista leikkiä?
Akti

Onko rokotevastaisuus vaarallista leikkiä?

Oletko huolissasi rokotekriittisyydestä? Entä rokotekattavuuden alenemisesta? Italiassa hallitus esittää, että lasten rokottamatta jättämisestä saa sakkoja, eikä päivähoitoon pääse ilman rokotustodistusta. Pitäisikö Suomessakin ryhtyä järeämpiin toimiin rokotekattavuuden varmistamiseksi vai onko rokottaminen yksityisasia? Johtaako rokotevastaisuus lopulta laajoihin epidemioihin? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen, Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

30:03 Audio: Lyökö terveysmarkkinoiden avaaminen kansanterveyttä korville?
Politiikkaradio

Lyökö terveysmarkkinoiden avaaminen kansanterveyttä korville?

Hallituksen sote-laeissa uskotaan, että terveydenhoidon kilpailua lisäämällä pystytään paremmin saavuttamaan sote-uudistuksen tavoitteet, eli hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen saatavuuden turvaaminen sekä kustannuksien kasvun hillitseminen. Puitteet terveysmarkkinoiden toiminnalle luodaan valinnanvapauslaissa, jota eduskunta parhaillaan käsittelee. Onko kansanterveyden edistäminen ristiriitainen vai mielekäs tavoite hoidettavaksi kilpailuilla terveydenhoidon markkinoilla? Laskeeko kilpailu terveydenhuollon kustannuksia vai käykö päinvastoin? Vieraana on Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen. Toimittajana on Tapio Pajunen.

55:19 Audio: Kansanlääkintää ja kalevalaista jäsenkorjausta
Perttu Häkkinen

Kansanlääkintää ja kalevalaista jäsenkorjausta

Kansanlääkintää. Mitä on kalevalainen jäsenkorjaus? Onko kuppaus toimivaa terveydenhoitoa? Miten tullaan mestariparantajaksi? Haastateltavina entinen balettitanssija ja kalevalaisen jäsenkorjauksen mestari Katja Rajala, terveysliikunnan dosentti Mika Venojärvi sekä Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela. Hän kertoo muun muassa siitä, miten fennomania on vaikuttanut terveydenhoitoomme? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

56:28 Audio: Ratkaisuja vihapuheeseen
Juuso Pekkinen

Ratkaisuja vihapuheeseen

Vihapuhe velloo sosiaalisen median keskusteluissa, onko tälle kyberajan kiusaamiselle mahdollisuuksia saada stoppi? Juuso pohtii ohjelmassa muun muassa sitä, voidaanko netin isot palveluntarjoajat sitoa vihapuheen kitkemiseen ja kuinka saada esimerkiksi pelimaailmaan iskostunut naisvihamielinen kirjoittelu ja suoranainen vainoaminen kuriin. Juuso etsii ratkaisuja vihapuheen torjumiseen yhdessä poliisin uuden vihapuhetutkintaryhmän johtajan Marko "Fobba" Forssin, videopeliakiivi Miisa Nuorgamin ja vihapuheesta näyttelyn tehneen taiteilija Eetu Kevarinmäen kanssa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

38:01 Audio: Dingo palaa telakalta kesällä: “Ei tämä vielä mikään rollaattorikokoonpano ole”
Puheen Aamu

Dingo palaa telakalta kesällä: “Ei tämä vielä mikään rollaattorikokoonpano ole”

Harva suomalainen yhtye on aiheuttanut sellaista massahurmosta kuin Dingo. 35 vuotta sitten perustetun yhtyeen tiet ovat erkaantuneet ja taas kohdanneet moneen kertaan, ja nyt alkuperäisviisikko on jälleen yhdessä. Dingo nähdään tulevana kesänä Suomen lavoilla seitsemän kertaa ja lokakuussa myös Fuengirolassa Fugefesteillä. Yhtyeestä on tekeillä myös kirja. Yhtyeen keulahahmo Pertti Neumann ja rumpali Juha "Quuppa" Seittonen kävivät Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina. Mikä kaikki on muuttunut kolmessakymmenessä vuodessa ja onko treeneissä samanlaista apinanraivoa kuin 80-luvulla?

Muualla Yle.fi:ssä