RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
32:51 Audio: Keuhkoputkentulehdus laittoi Sofia Ruusila-Nousiaisen treenitauolle
Puheen Iltapäivä

Keuhkoputkentulehdus laittoi Sofia Ruusila-Nousiaisen treenitauolle

Ala-asteella hän oli liian paksuista hiuksista kiusattu tyttö. 20-vuotiaana hän oli Miss Helsinki, viiden vuoden päästä maailmanmestari, Suomen mestari ja Pohjoismaiden hopeamitalisti. Nyt hän on fitness-urheilija ja malli, jolta ilmestyy tänään lifestyle-henkinen kirja Fit by Sofia, jonka aiheena on fitness-harjoittelu ja -elämäntapa. - Kirjan avulla voin avata maailmaani ja motivoida jokaista lukijaa tavoittelemaan omia unelmiaan. Olen löytänyt omat isoimmat kasvunpaikkani juuri vaikeimpina hetkinä. Usko itseesi ja aseta tavoitteita. Onnistuminen on usein lähempänä kuin uskotkaan, Sofia kertoo tiedotteessaan. Mikä saavutus on Sofialle hänen uransa, tähän mennessä kaikkein tärkein? Ja miten hän treenasi itsensä huipulle muutamassa vuodessa? Suvi Puukangas haastattelee.

28:41 Audio: Elokuvaohjaaja Katja Gauriloff: Tiedän mistä olen kotoisin ja olen ylpeä siitä!
Puheen Iltapäivä

Elokuvaohjaaja Katja Gauriloff: Tiedän mistä olen kotoisin ja olen ylpeä siitä!

Kolttasaamelaisen elokuvantekijän Katja Gauriloffin uusin dokumenttielokuva Kuun metsän Kaisa kertoo Katjan omasta isoisoäidistä Kaisa Gauriloffista sekä Kaisan ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin ystävyydestä. Tähän tarinaan oman värinsä tuovat maailmanpolitiikan tapahtumat sekä kolttasaamelaisten historia. Miltä tuntui saada käsiin Robertin kuvaamat materiaalit vuosikymmenten jälkeen? Miksi tarina on tärkeä kertoa? Entä millaisia tunteita oman kolttasaamelaisen puvun valmistuminen ja sen päälle pukeminen herättää modernissa elokuvaohjaajassa? Katja Gauriloff on Tiina Lundbergin haastateltavana.

56:05 Audio: Vieraana Marianne Miettinen
Lindgren & Sihvonen

Vieraana Marianne Miettinen

Kokeellinen urheiluohjelma, jolla on tuloksellinen historia ja sitäkin voitokkaampi tulevaisuus. Vieraana jalkapallovalmentaja ja tv-kommentaattori Marianne Miettinen. Marianne Miettinen on toiminut tienraivaajana suomalaisessa jalkapallossa. Hän oli ensimmäinen suomalaisvalmentaja, joka toimi päävalmentajana Ruotsin naisten jalkapallon korkeimmalla sarjatasolla. Lisäksi kesällä Miettinen hämmensi konservatiivista jalkapallokansaa toimimalla Ylen tv-kommentaattorina miesten EM-kisalähetyksissä. Nykyään Miettinen toimii alle 18- ja 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentajana. Kuinka kokenut koutsi näkee suomalaisen jalkapallon nykytilan, sukupuoleen ja ikään katsomatta? Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twittterissä: #LSPuhe

29:58 Audio: Ahvenanmaa ja pienet vihreät miehet
Politiikkaradio

Ahvenanmaa ja pienet vihreät miehet

Ahvenanmaan demilitarisoitu asema nousi tällä viikolla isolla otsikoihin. Mikä on analyysi debatista? Keskustan eduskuntaryhmän pj. Antti Kaikkonen blogasi keskiviikkona, että nyt pitäisi hallituksessa pidättäytyä sudenkuoppien rakenteluista ja puhaltaa ns. yhteen hiileen. Miksi porisee? Ensi viikon torstaina tiedämme kenestä tulee Olli Rehnin seuraaja elinkeinoministerinä. Kuka hän on - tämä perjantain poliittisessa vakioveikkauksessa. Entä Timo Soinin ja Antti Rinteen nokittelu eilisellä eduskunnan kyselytunnilla -isänmaallisuudesta? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

21:53 Audio: Amerikkalaiset anarkistit
Puheen Päivä

Amerikkalaiset anarkistit

Republikaanisen puolueen hajaannus on ollut yhä vahvempaa mitä lähemmäs vaaleja tullaan. Viime viikolla ehdokas Donald Trump morkkasi jälleen puolueen muita vaikuttajia, ja yhä pahenevat tiedot Trumpin käytöksestä naisia kohtaan on saanut monet vetäytymään hänen tukijoukoistaan. Toissa öisessä, kolmannessa väittelyssä Las Vegasissa Nevadassa Trump jopa sanoi ettei välttämättä hyväksy vaalien tulosta.. Hajaannuksen keskellä osa olisi valmis pistämään kaiken uusiksi. Amy Hedtke ja hänen ystävänsä Daniel Freeman saapuivat kesällä republikaanien puoluekokoukseen, vaikka molemmat sanovat olevansa puoluepolitiikan ulkopuolella ja vannoutuneita anarkisteja. Amy Hedtke ja Daniel Freeman eivät suinkaan ole ainoita tyytymättömiä Yhdysvalloissa, ja poliittisen systeemin vastustamisella onkin maassa pitkät perinteet. Muun muassa libertaristien taustoja avaa Oulun yliopiston aatehistorian yliopistonlehtori Ari Helo. Toimittajana Silja Raunio

55:20 Audio: Saatana saapuu Ukrainaan
Erehdysekspertti

Saatana saapuu Ukrainaan

Joku viisas ehkäpä jopa näsäviisas on sanonut että sodan päämääränä on rauha eli toisin sanoen sodi jos haluat rauhaa, ja tätähän Ukrainassa on viime vuodet tehty, mutta valmista ei näytä tulevan. Tuhansia kuolleita, kymmeniä tuhansia haavoittuneita, yli miljoona kodistaan paennutta ja raunioituneita kaupunkeja ja kyliä. Kaikki tämä vain muutaman tunnin matkan päässä sivistyksestä eli Helsingistä. Miten tapahtumat saattoivat kärjistyä näin ja viikate alkoi heilui painovoiman tavoin aikana, jolloin tavallisten ukrainalaisten huomio oli keskittynyt lähinnä uuden maastoauton hankkimiseen, plasma-tv:n saamiseen sekä tyttären kauniiden rakennekynsien rahoittamiseen, jos edes hieman sai säästöjä kerättyä. Todennäköisin vastaus on se, että tilanne riistäytyi yllättäen ketjureaktiona täyteen mittaansa sattumien kautta, ilman sen kummempaa strategista tai taktista ohjausta. Tietoa ei jaettu, eikä sitä myöskään kerätty kootusti. Karismaattisten ryhmänjohtajien päähänpistojen kautta tilanteet kasvoivat nopeasti satoja ihmisiä sitoneiksi hallitsemattomiksi ja tuhoisiksi ihmisvirroiksi. Tappaminen, särkeminen ja kaiken vastaantulevan tuhoaminen kääntyivät itseään ruokkivaksi saatanaksi, jonka ilosanomaa sosiaalinen media välitti. Euroopan unionilla on paljon erinomaisia periaatteita ja tekniikkaa, mutta sen koneistolta puuttuu suurvaltapolitiikan taju ja talonpoikaisjärki. Vaikka Ukrainan kansa halusi ja haluaa liittymistä Euroopan Unioniin, kiirehti EU laajentumistaan liika, joka oli sama asia kuin olisi heittänyt bensaa liekkeihin. Venäjän reaktio oli odotettavissa, joskin sen voimakkuus yllätti kaikki. Erehdysekspertti Raimo Tyykiluodon vieraina ovat valtiotieteiden tohtori Timo Hellenberg, joka muutti Kiovaan puolisonsa, suurlähettiläs Arja Makkosen työn vuoksi vuoden 2011 lopulla ja Iltalehden toimittaja Nina Leinonen. He seurasivat tilanteiden kehittymistä silminnäkijöinä Maidanilla ja Itä-Ukrainassa ja ovat kirjoittanee kokemuksistaan kirjan Silminnäkijät - taistelu Ukrainasta.

31:14 Audio: Vieraana kirjailija Jarkko Tontti
Puheen Iltapäivä

Vieraana kirjailija Jarkko Tontti

”Monella kirjailijalla on sitä mitä joskus kutsutaan haavaksi. Joku sellainen joka on jäänyt vaivaamaan ja jota pitää käsitellä mahdollisesti loppuelämä. Ja ehkä sen takia saman kirjailijan kirjat usein muistuttaa toisiaan. Se on sen saman haavan laastarointia”, Tontti kertoo. Kirjailija, juristi Jarkko Tontin tuore esseekokoelma Viisastuminen sallittu on läpileikkaus kaksituhattaluvun ajanhenkeen. Kokoelma käsittelee kirjailijana olemista, ennakkoluuloja, vapautta. Miten Tontista tuli kirjailija? Ja millaiset ovat ne tärkeimmät teemat, josta kirjailija haluaa kirjoittaa? Tiina Lundberg haastattelee.

57:00 Audio: Lihaisa lokakuu
Mahadura & Özberkan

Lihaisa lokakuu

Mahadura valaistui tutustuessaan buddhalaisiin juuriinsa ja päätti jättää lihan pois ruokavaliostaan. Özberkanille pihvi maistuu, kunhan se ei ole sianlihaa. Mahadura yritti haastaa Özberkania kokeilemaan lihatonta lokakuuta. Voitte vaan kuvitella mitä kävi? Jo toisena päivänä Özberkan jäi kiinni kebabin syönnistä. Halal, kosher vai ei lihaa ollenkaan? Miten uskonto vaikuttaa suhtautumiseemme lihaan ja miten se ohjaa eettisiä valintojamme? Jos uskonto ei vaikuta lihankulutukseemme, mikä vaikuttaa? Ympäristöhaitat, painon pudotus, eläinten oikeudet vai terveyssyyt? Voiko tiukka ruokavalio muuttua uskonnoksi? Missä menee raja? Tässä Mahadura&Özberkan jaksossa lihansyöjät ja vegaanit asettuvat saman pöydän äärelle debatoimaan lihankulutuksesta. Pelastuuko maailma, jos kaikki söisivät salaattia?

Muualla Yle.fi:ssä