RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
57:01 Audio: Joogan polku vie fyysisestä henkiseen
Tiina Lundbergin huoltamo

Joogan polku vie fyysisestä henkiseen

Tänään huoltamolla rauhoitutaan, hiljennytään ja opetellaan kärsivällisyyttä. Kuljetaan joogan polkua ja kysytään, mitä nimenomaan tämän ajan ihminen saa joogasta. Viikon vieraat ovat Mia Jokiniva ja Meri Mort. Mia Jokiniva on yhteiskuntatieteilijä, business coach sekä jooga- ja meditaatio-opettaja. Hän toimii päätyökseen stressinhallinnan kouluttajana hyvinvointikeskus Villa Mandalassa Helsingissä ja Loviisassa. Meri Mort on joogaohjaaja ja kuvittaja. Hän ohjaa luovuutta lisäävää ja vapauttavaa Vapauden joogaa, Mustaa joogaa, parijoogaa, täysikuumeditaatioita, kuun voima-sydänpiirejä naisille sekä Vapauden liikkeen iltoja. Tiina Lundberg on harrastellut joogaa 90-luvulta lähtien. Välillä aktiivisemmin, tosinaan laiskemmin. Tänä kesänä hän aikoo aloittaa aamunsa aurinkotervehdyksellä.

56:45 Audio: Blondeja barbeja ja Unicef kuvastoja - Miten afrosuomalainen rakentaa identiteettinsä,kun samaistumisen kohteita ei ole tarjolla?
Mahadura & Özberkan

Blondeja barbeja ja Unicef kuvastoja - Miten afrosuomalainen rakentaa identiteettinsä,kun samaistumisen kohteita ei ole tarjolla?

Tiesitkö, että ensimmäiset afrikkalaiset saapuivat Suomeen jo 1800-luvulla tai, että talvisodassa kaatui afrikkalaistaustainen mies? Ei hätää. Ei moni tiedäkään, sillä näitä tarinoita ei olla kerrottu. Nyt on aika päästää afrosuomalaiset itse ääneen ja määrittelemään oma identiteettinsä. Miten rakentaa omaa identiteettiä, kun ainoat samaistumisen kohteet löytyvät Unicefin kuvastosta? Miksi moni afrosuomalainen on halunnut suoristaa hiuksensa? Mahadura&Özberkanin vieraat pohtivat afrosuomalaisuutta myös lääketieteen, kauneusalan ja markkinoinnin kautta. Miksi suomalaisessa lääketieteessä puhutaan edelleen "mustasta rodusta", miksi markkinoinnissa tulisi ottaa rodullistetut suomalaiset huomioon ja miten kauneusalalla voitaisiin huomioida afrosuomalaisia paremmin myös muuten kuin niin, että osattaisiin käsitellä afrohiuksia? Mahadura&Özberkanin vieraaksi saapuvat lääketieteen kandidaatti ja ruskeiden tyttöjen toimittajaa Aurora Lemma, kauneusalan asiantuntija Priscilla Mmari sekä markkinointialan ammattilainen Oona Ylänkö.

52:58 Audio: Politiikkaradio Extra: Presidentti Mauno Koivisto talousajattelijana ja talouspoliitikkona
Politiikkaradio

Politiikkaradio Extra: Presidentti Mauno Koivisto talousajattelijana ja talouspoliitikkona

Presidentti Mauno Koiviston elämä voidaan nähdä vertauskuvana suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä sotien jälkeen. Millainen kaari piirtyy presidentti Koiviston harvinaisen monipolvisesta ja moniulotteisesta urasta talousmiehenä, talousajattelija ja talouspoliitikkona? Millainen oli Koiviston käsitys talouspolitiikan vallanjaosta ja työnjaosta ja toisaalta talouspolitiikan sisällöstä ja linjasta? Mikä on presidentti Koiviston talouspoliittinen perintö Suomelle? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Suomen Pankin historiikin kirjoittaneet Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Juha Tarkka ja taloushistorioitsija Antti Kuusterä sekä valtiovarainministeriön pitkäaikainen ylijohtaja, professori Jukka Pekkarinen Jyväskylän yliopistosta. Puhelimessa on taloustoimittaja Kustaa Hulkko. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

30:17 Audio: Länsimaisen musiikin tarina
Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Länsimaisen musiikin tarina

Länsimaisen musiikin jäljet johtavat Babyloniaan nykyisen Irakin seudulle. Keskiajalla kirkolla oli tärkeä rooli musiikin kehittämisessä, koska musiikkia kirjoitettiin muistiin nimenomaan kirkon piirissä. Suurin osa musiikista on kuitenkin aina ollut suullista perinnettä, kertoo musiikinhistorian professori Vesa Kurkela Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Nykyään länsimainen taidemusiikki yhdistetään usein klassiseen musiikkiin, josta alettiin puhua vasta 1800-luvulla, kun kuolleet säveltäjänerot Bachista Beethoveniin tulivat Euroopassa tärkeiksi. Samaan aikaan sinfoniaorkestereiden ja oopperan vakavoitumisen vastapainoksi syntyi länsimainen viihdeteollisuus, joka valloitti koko maailman. Toimittajana on Salme Unkuri. Kuva: Arja Lento/Yle Nuottikirjoitusta.

57:00 Audio: Turrutko kauheuksiin vai herääkö empatia?
Akti

Turrutko kauheuksiin vai herääkö empatia?

Terrori-iskuja, luonnonmullistuksia, nälänhätää, sotaa, leipäjonoja. Luemme niistä uutisista lähes joka päivä. Oletko turtunut maailman hätään? Pystytkö säilyttämään empaattisuutesi kurjuuden keskellä? Mikä herättää auttamishalusi? Keitä autat hädän hetkellä? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Suvi Puukangas.

30:28 Audio: Nojaako Suomen energia- ja ilmastostrategia liikaa metsiin?
Politiikkaradio

Nojaako Suomen energia- ja ilmastostrategia liikaa metsiin?

Kehitys uusiutuvan energian alalla on vauhdittunut viime vuosina maailmalla harppauksittain. Taistelu ilmastonmuutosta ja hiilidioksidia vastaan muuttaa energian tuotantoa globaalisti ja nopeasti. Mitä tapahtuu Suomessa? Lukitseeko hallituksen energia- ja ilmastostrategia Suomen vanhoihin rakenteisiin? Pienentäisikö kunnianhimoisempi panostus aurinko- ja tuulivoimaan riskejä? Entä kuinka suuria poliittisia riskejä on metsäbiomassan voimakkaassa käytössä, jos metsien hiilivarantojen ja hiilinielujen laskentatavat muuttuvat kansainvälisesti? Miten käy maamme metsäluonnon, jos Suomeen nousee 10 uutta biopolttoainelaitosta? Keskustelemassa ovat eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

57:05 Audio: Liikkumisen muutos tulee - oletko valmis?
Nosto

Liikkumisen muutos tulee - oletko valmis?

Kansan liike. Uusi tv-sarja perehtyy suomalaisten nykyisiin ja tuleviin tapoihin liikkua. Vieraina tutkija Tuuli Kaskinen, juontaja Sampo Marjomaa sekä motoristi ja moottoriurheiluharrastaja Tuomas Rajala. Robottiautoja, yhteiskäyttöautoja, liikkumistapojen yhdistämistä, sähköpyöriä, ekologisuutta. Liikkuminen ja liikenne tulevat muuttumaan tulevaisuudessa rajusti, mutta ei autolla ajamisesta tarvitse kokonaan luopua, arvioivat vieraamme. -Tuskin kukaan jää kaipaamaan sitä, että jurnuttaa motarin aamuruuhkassa Nissan Micrassaan, arvioi Rajala. Millaisia investointeja ja lainsäädännöllisiä muutoksia vaaditaan? Kuka omistaa liikkumisen tulevaisuudessa? Lisäksi selvitämme millainen kirja on tänään julkaistava Suuri Unelmia -teos. Puhelimessa on kirjan toimittaja Anu Ubaud. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

57:02 Audio: Satelliittitarinoita
Juuso Pekkinen

Satelliittitarinoita

Reilu kuukausi sitten suomalainen satelliitti Aalto 2 laukaistiin avaruuteen, mutta nyt odotellaan milloin Espoon Otaniemessä opiskelijavoimin rakennettu satelliitti pääsee kiertoradalle. Satelliitin vapautus kiertoradalle lykkääntyi jo kerran avaruuskävelyn tieltä, mutta ihan lähipäivinä Aalto 2 pitäisi päästä kiertämään vapaasti maapalloa. Kohta myös laukaistaan toinen Otaniemessä rakennettu sateelliitti avaruuteen, kun Aalto 1 pääsee matkaan. Sinivalkoisesta avaruudenvalloituksesta on Juuson kanssa keskustelemassa Aalto-yliopiston tutkija Antti Kestilä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

28:48 Audio: Santa Cruz: Nykyajan rock-musiikista puuttuu riskin ottaminen
Puheen Aamu

Santa Cruz: Nykyajan rock-musiikista puuttuu riskin ottaminen

Suomalainen musiikkivienti ei nojaa pelkästään Alman tai Saara Aallon kaltaisiin artisteihin. Maailman rock-klubeja ja -festareita on jo muutaman vuoden ajan kiertänyt hard rock yhtye Santa Cruz, jonka kovaa ja korkealta vedetyt biisit ovat hurmanneet myös ne, jotka eivät genren ensitulemisen aikaan olleet edes syntyneet. Yhtyeeltä on ilmestymässä ensi syksynä kolmas studioalbumi. Esimakua tulevalta levyltä tarjoilee perjantaina 26.5. julkaistava sinkku nimeltä River Phoenix. Santa Cruzin laulaja Arttu "Archie" Kuosmanen ja kitaristi Joonas "Johnny" Parkkonen piipahtivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina. He kertovat haastattelussa tulevasta uudesta levystä sekä rock-musiikin tämän hetkisestä ongelmasta, joka heidän mukaansa on liian varman päälle pelaaminen.

Muualla Yle.fi:ssä