RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
30:00 Audio: Puheet päreiksi: Kaikki maailman sukupuolet liittykää yhteen!
Politiikkaradio

Puheet päreiksi: Kaikki maailman sukupuolet liittykää yhteen!

”Perinteiset poliittiset ideologiat eivät ole onnistuneet ratkaisemaan syrjintää, seksismiä ja rasismia”, kirjoittaa puoluetulokas Feministinen puolue. Puolueen suuri tavoite on yhdenvertainen yhteiskunta, jossa ei esiinny syrjintää sukupuolen, ihonvärin, kansalaisuuden tai vammaisuuden perusteella. Vähemmistöjen aseman ohella Feministisen puolueen ohjelma keskittyy sukupuolen käsitteeseen: ohjelmassa puretaan maailma miehestä ja naisesta. Sukupuoli on subjektiivinen kokemus: ei ole kahta sukupuolta, on vain kokemuksia sukupuolesta. Minkälaista politiikkaa tekee puolue, jonka keskeisin käyttövoima on eksistentiaalinen kysymys, tai mentaalinen tila, ei kouriintuntuvan näkyvä yhteiskunnallinen epäkohta? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

29:54 Audio: Kolmen voiton koomikot liian hyvää ollakseen totta?
Puheen Aamu

Kolmen voiton koomikot liian hyvää ollakseen totta?

TV2:n koomikkokilpailu Naurun Tasapaino on koetellut suomalaisten nauruhermoja jo kolmen kauden ajan, ja jokaisen päätteeksi yleisö on äänestänyt koomikoiden joukosta voittajan. Hallitseva Naurun Tasapaino –mestari Matti Patronen lähtee nyt kahden muun tittelinhallitsijan, Iikka Kiven ja Robert Petterssonin kanssa tien päälle Voittajat on the road –kiertueen puitteissa. Kasaako lupaus kolmesta voitokkaasta stand up –koomikosta paineita kruununhaltijan olkapäille? Tätä pohdittiin kun Matti Patronen istahti Puheen aamun vieraaksi.

52:13 Audio: VHS toi elokuvat suomalaisten arkeen
Kevyet mullat

VHS toi elokuvat suomalaisten arkeen

Katukuvastamme, käytöstämme ja ajatuksistamme on vuosikymmenien aikana hävinnyt melkoinen määrä asioita ja esineitä. Tieto- ja viestintäteknologia on suurin tekijä, kun aletaan ihmetellä, missä ovat puhelinkopit, pankkikirjat tai pornolehdet. Vuonna 1976 elektroniikkajätti JVC julkisti vallankumouksellisen viihdelaitteen, joka levisi seuraavalla vuosikymmenellä lähes kaikkiin suomalaisiin koteihin. Videoelokuvien kulta-aikaa muistelevat Filmtownin toimitusjohtaja Tero Nurminen ja Turun Elokuvadivarin pitäjä Juha Vuorinen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

57:15 Audio: Kinky-kulttuuri ja BDSM - Vau, hui vai hyi?
Mahadura & Özberkan

Kinky-kulttuuri ja BDSM - Vau, hui vai hyi?

Miten itse reagoit sidontaleikkeihin, piiskaamiseen ja sylkemiseen, alistamiseen tai orjaleikkeihin? Huvittaako, kauhistuttaako vai kiihottaako? Herra K dominoi vaimonsa orgasminsaantia. Sopimus on jopa paperilla. Vaimo ei saa orgasmia ilman Herra K:n lupaa. Lisäksi Herra K:lla on myös vaimon lisäksi masokisti leikkikaveri. Neiti E kiihottuu alistumisesta ja daddy -leikeistä, jossa vanhempi mies tytöttelee ja alistaa naista. Miehellä pitää olla tietty auktoriteetti ja karisma, kuka tahansa setä ei kelpaa. Mitä oikeastaan tiedämme kinky-kulttuurista, bdms:stä tai muusta "pervoilusta"? Mitä sitä harrastavien ihmisten päässä oikein liikkuu? Millainen on kinkyilijöiden yhteisö? Ja miten heihin suhtaudutaan? Mahadura&Özberkan tarttuvat hikipisarat otsalla jälleen aiheeseen, joka kantaa vahvaa tabun leimaa. Studiossa vieraana Turun BDSM yhdistys ry.n varapuheenjohtaja Herra K sekä Neiti E.

42:00 Audio: Katse avaruuteen - onko siellä älykästä elämää?
Akti

Katse avaruuteen - onko siellä älykästä elämää?

Nasan tuoreet tiedot kertovat, että avaruus on luultavasti täynnä Maan kaltaisia planeettoja. Onko vieraan elämän ja älyn löytyminen vain ajan kysymys? Vai olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? Monien tutkijoiden mukaan kosmoksen pitäisi kuhista älyä ja elämää, mutta missä kaikki ovat? Miksi emme ole kuulleet mitään? Uskotko vieraan älyn olemassaoloon? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Alina Kulo.

34:58 Audio: YUP harjoitteli kuin armeija
Puheen Aamu

YUP harjoitteli kuin armeija

"Siinä kävi niin, kun Jussia lukuunottamatta meillä jäi tuo armeija väliin, niin me perustimme oman intin", kertoo YUP-yhtyeen laulaja-kitaristi Jarkko Martikainen bändin aktiiviaikoijen treenimetodeista.. Martikainen vieraili Puheen Aamussa yhdessä 8 vuotta jo telakalla olleen orkesterinsa basistin Valtteri Tynkkysen kanssa. Miesten mukana oli juuri ilmestyneen Helppoa muisteltavaa -YUP-historiikin kirjoittaja, toimittaja Hippo Taatila. Matti Ylönen haastattelee.

56:57 Audio: Vaaleapaahtoinen kahvi on usein tummaa laadukkaampaa
Nosto

Vaaleapaahtoinen kahvi on usein tummaa laadukkaampaa

Suomalaiset juovat paljon kahvia. Mutta millaista ja miten kahvitrendit ovat muuttuneet tai muuttumassa. Vieraana Suomen parhaan kahvimaistajan tittelin voittanut Sanni Sointula ja käymme myös kotibaristakurssilla Karoliina Mäkelän kanssa. Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

12:21 Audio: Revontulet kilvoittavat sekä ihmiset että eläimet leiskuvaan lempeen
Puheen Aamu

Revontulet kilvoittavat sekä ihmiset että eläimet leiskuvaan lempeen

Rovaniemellä Arktikumin tiedekeskus paneutuu pohjoisella napa-alueella leiskuvaan rakkauteen ja lihallisiin leikkeihin kesällä avattavassa näyttelyssä. Toisin sanoen siellä kerätään siis yleisöltä seksitarinoita kesäkuussa aukeavaa Kuumaa kyytiä -näyttelyä varten. Tarinoita kerätään sekä ihmisten että eläinten parittelusta. Kummat ovat kiihkeämpiä? Sen kertoo näyttelyn käsikirjoittaja Marjo Laukkanen.

56:51 Audio: Avaruuden kuulumisia
Juuso Pekkinen

Avaruuden kuulumisia

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA ilmoitti eilen löytäneensä uuden aurinkokunnan, josta löytyy useampi Maan kaltainen eksoplaneetta. Mutta on avaruudessa ihmisen vinkkelistä katsottuna tapahtunut viime aikoina paljon muutakin. Universumin kuulumisia päivitetään yhdessä Helsingin yliopiston fysiikanlaitoksen apulaisprofessori Peter Johanssonin kanssa. Kuva: James Webb -avaruusteleskoopin aurinkosuoja testissä (EPA/NASA / Chris Gunn 2014) Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

Muualla Yle.fi:ssä