RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
29:44 Audio: Onko Suomi korruptoitunut maa?
Politiikkaradio

Onko Suomi korruptoitunut maa?

Suomen väitetään olevan vähän korruptoitunut maa. Transparency Internationalin korruptioindekseissä Suomi keikkuu jonkinlaisena vähäisen korruption mallimaana. Silti korruptioepäilyt eivät ole Suomessa lainkaan harvinaisia. Erityisesti julkisiin hankintoihin, ja vieläpä erityisesti rakennushankintoihin, näyttäisi liittyvän Suomessa korruptioriski. Minkälainen totuus suomalaisesta yhteiskunnasta ja suomalaisesta korruptiosta paljastuu pintakiillon alta? Vieraina ovat Tranparency Suomi ry:n puheenjohtaja Tommi Niinimäki, ylitarkastaja Jenni Juslén poliisihallituksesta sekä oikeusministeriön erityisasiantuntija Juuso Oilinki. Toimittajana on Tapio Pajunen.

24:14 Audio: Toimiiko pilvien valkaisu ilmastonmuutoksen hillinnässä?
Puheen Päivä

Toimiiko pilvien valkaisu ilmastonmuutoksen hillinnässä?

Ilmastonmuokkauksesta on toivottu apukeinoa ilmastomuutoksen hillintään. Ilmastonmuokkaus tarkoittaa siis keinotekoisia keinoja ilmaston lämpenemisen estämiseksi ja hillitsemiseksi. Viime vuosina tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet että muokkaus on luultua vaikeampaa.. viime kuussa pilvien valkaisua selvittänyt tutkijaryhmä havaitsi, että pilvien valkaisu lämpötilan viilentämiseksi lisäsi levänkasvua meressä. Millaiset ilmastonmuokkauskeinot olisivat mahdollisia? Ja millaisia vastuukysymyksiä niihin liittyy? Puheen Päivän vieraana tutkimusprofessori Hannele Korhonen ilmatieteenlaitoksesta..

32:45 Audio: ”Anteeksiantaminen on se helpoin ratkaisu. Jos katkeroituu, on oma elämä pilalla sen jälkeen”
Puheen Iltapäivä

”Anteeksiantaminen on se helpoin ratkaisu. Jos katkeroituu, on oma elämä pilalla sen jälkeen”

Mihin kaikkeen koulukiusaaminen voi johtaa? Siitä nähdään kolme esimerkkiä toissa viikolla julkaistussa Some Deep Story-sarjassa, joka on julkaistu Yle Areenassa ja Youtubessa. Tähän mennessä noita kolmea tarinaa on katsottu yhteensä jo kymmeniä tuhansia kertoja ja osa tarinoista on päätynyt iltapäivälehtiin asti. Puheen Iltapäivän vieraana sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Sami Kieksi.

26:47 Audio: Esikoiskirjailija Tiina Lifländer: "Mie kirjoitan siksi, että mikään muu ei tunnu samalta"
Puheen Iltapäivä

Esikoiskirjailija Tiina Lifländer: "Mie kirjoitan siksi, että mikään muu ei tunnu samalta"

Monen pienen ja vähän isommankin runotytön unelmana on tulla kirjailijaksi, saada omat tekstit kansien väliin ja saada niille lukijoita. Millainen on tie kirjailijaksi? Tiina Lundebergin haastattelussa juuri esikoiskirjansa julkaissut Tiina Lifländer kertoo omasta polustaan kirjoittajana ja lopulta kirjailijana. Kolme syytä elää on teos valinnoista ja koskettavista ihmiskohtaloista, mutta myös Volvosta. Haastattelun aikana jaetaan myös noin viisi käskyä kirjoittaville ihmisille.

30:03 Audio: Onko meillä matalan talouskasvun politiikkaa?
Politiikkaradio

Onko meillä matalan talouskasvun politiikkaa?

Viime viikolla maailmankeskuspankkiirit ja muut maailmantalouden avaintoimijat tapasivat toisiaan Yhdysvalloissa järjestetyssä vuotuisessa Jackson Hole -symposiumissa. Esille nousivat muun muassa Yhdysvaltain keskuspankin FED:in mahdolliset koronnostot ja keskuspankkien pitkään jatkunut nollakorkopolitiikka. Korot ovat aikalailla nollassa, mutta maailmantalouden iso kuva näyttää siltä, ettei kaivattua viennin vetoapua Suomelle ole näköpiirissä. Investointikysynnässä ei siis globaalisti ole odotettavissa kasvua, palvelusektori sen sijaan kasvaa isossakin kuvassa. Kun hallitus nyt kokoontuu budjettiriihen äärelle keskiviikkona ja torstaina, on hyvä sauma kysyä, onko meillä olemassa matalan talouskasvun politiikkaa? Politiikkaa, joka ottaisi huomioon sen, ettei talouden kasvu kykene palautumaan samoihin kasvulukuihin kuin aiemmin. Sakari Sirkkasen vieraina ovat johtaja Jaakko Kiander työeläkeyhtiö Ilmarisesta ja pääekonomisti Reijo Heiskanen OP:stä.

27:18 Audio: Lempäälässä innovointi toi myös säästöjä
Hyviä uutisia

Lempäälässä innovointi toi myös säästöjä

Lempäälässä Pirkanmaalla kunnan työntekijät on otettu mukaan ideoimaan, miten asioita voisi kehittää ja tehdä fiksummin omassa työssä. Ideoiden määrä räjähti heti muutamasta vuosittaisesta aloitteesta yli 600:een, ja myöhemmin myös kuntalaisten toivotaan osallistuvan ideointiin. Osa ehdotuksista on jo toteutettu, esimerkiksi kunnassa käytössä olevat puhdistusaineet on vaihdettu paremmin säilyviin. Suunnitteluasteella on muun muassa asiakasraadin perustaminen terveyskeskussairaalaan. Ideoiden ansiosta noin 23 000:n asukkaan Lempäälässä on säästetty tänä vuonna jo pari miljoonaa euroa. Tiukkoina taloudellisina aikoina toimintoja onkin pakko uudistaa, jos halutaan tarjota hyviä palveluja kuntalaisille. Ajatuksena on myös yhteistyön ja työhyvinvoinnin lisääminen muutosten pyörteissä, kertoo Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö. Hyviä uutisia myös muun muassa syksyn omena,- ja sienisadosta sekä härkäpapuinnovaatiosta. Toimittajina Jarmo Laitaneva ja Silja Raunio.

Urheilu Yle Puheella

Muualla Yle.fi:ssä