RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
32:56 Audio: Vieraana kirjailija Mikko Porvali
Puheen Iltapäivä

Vieraana kirjailija Mikko Porvali

Kieltolaki on päättymässä ja päättää samalla myös pirtutrokarien jahtaamisen. Viipurin poliisilla on kuitenkin kädet täynnä töitä poliittisten ääriliikkeiden kanssa. Poliisinkin henki on halpa kun kiinnijäämistä vältellään viimeiseen saakka. Tämä on alkuasetelma Mikko Porvalin tuoreimmalle romaanille, nimeltään Veri ei vaikene. Romaani seuraa Karjalan tapahtumia 1930-luvun ajalta ja tapahtumien pääpaikkana toimii Viipuri. Kirjan päähenkilöt, komisariot Eckert ja Kähönen määrätään tutkimaan suutari Erik Mätön katoamista, joka on ihan oikea tapaus tuolta ajalta. Miksi juuri tämä katoaminen valikoitui kirjan tarinaan? Ja mitä yhteistä on 30-luvun ja tämän päivän poliisin ammatilla? Matti Ylönen haastattelee.

56:24 Audio: Vieraana Antti Muurinen
Lindgren & Sihvonen

Vieraana Antti Muurinen

Antti Muurinen on valmentajaurallaan saavuttanut seitsemän Suomen mestaruutta, mutta olisiko syytä laskea mukaan myös tämän kauden saavutus Helsingin IFK:n peräsimessä? Kun Muurinen siirtyi kesken kauden HIFK:n valmentajaksi, hän ilmoitti, että kymmenes sija on joukkueelle mestaruus. Ja kymmenes sija oli joukkueen lopullinen sijoitus viime viikonloppuna päättyneessä Veikkausliigassa. Sijoituksen myötä HIFK säilytti paikkansa korkeimmalla sarjatasolla. Kun Muurinen aloitti HIFK:ssa, hänen ensimmäinen viesti joukkueelle kuului, että: “hymyilkää”. Kuinka paljon jalkapallojoukkeen menestys on mentaalipuolesta kiinni? Ja miten entinen maajoukkuevalmentaja palauttaisi ilon myös Huuhkajien pukukoppiin?

24:13 Audio: DJ Orion: "Aika laajalla kysymyksellä lähdetään liikkeelle heti"
Puheen Iltapäivä

DJ Orion: "Aika laajalla kysymyksellä lähdetään liikkeelle heti"

Laajoja kysymyksiä on ja niitä tulee paljon, usko pois. Rudolf Väliaho haastatteli YleX:n Juska Wendlandia eli DJ Orionia liittyen häneen uraansa radiossa, DJ:nä, ihmisenä vapaa-ajalla ja unohtamatta tietenkin sitä tärkeintä eli elektronista musiikkia. Itselläni kaikki alkoi jo vuosia sitten, tarkalleen siihen aikaan, kun Orion aloitti omat ekat lähetyksensä, mutta´miten kaikki alkoi Orionilla se on sitten eri juttu... Kuuntele kattava paketti Orionista ja olet taas eilistäkin viisaampi!

07:30 Audio: Kehitysvammainen palkkatyössä
Puheen Päivä

Kehitysvammainen palkkatyössä

Suomessa on n. 3000 työkykyistä koulutettua kehitysvammaista henkilöä, joilla on halua käydä töissä. Vain 10 % prosenttiä heistä kuitenkin työllistyy palkkatyöhön. Heikki Oksanen on tehtny palkkatöitä jo pidemmän aikaa ja tällä hetkellä hän toimii porras-siivojana. Heikin tukena toimii työvalmentaja Prijo Niskakoski. Minkälaisia kokemuksia Heikki Oksasella on palkkatyöstä ja minkälainen rooli työvalmentajalla on. Jutun on toimittanut Radio Valon työharjoittelija Rudolf Väliaho.

29:21 Audio: Luksus-Suomesta Afrikan syrjäseuduille
Maailmankansalaisia

Luksus-Suomesta Afrikan syrjäseuduille

Miten Afrikassa luodaan hyvinvointia ja bisnestä? Muun muassa keksimällä, että lääkkeitä voi toimittaa syrjäseuduille kauko-ohjattavilla lennokeilla tai myymällä edullisia kuukautissuojia, jotta tytöt pääsevät kouluun. Johtava yrittäjyyskonsultti Kristiina Lähde kertoo myös mietteitään työkeskeisestä luksus-Suomesta, jossa polkupyörälähetti tuo noutaruokaa kotiin vain kilometrin päästä. Lähde vietti Afrikassa seitsemän vuotta, Etelä-Afrikassa ja Tansaniassa. Työhön kuului ja kuuluu edelleen kehityshankkeita, joissa hyödynnetään muun muassa korkeaa teknologiaa ja tuetaan paikallista yrittäjyyttä. Koska mukana oli myös perhe ja puoliso, jatkui myös perisuomalainen lavatanssiharrastus. Heidi Laaksonen kyseli lisää muun muassa sikäläisistä innovaatioista sekä afrikkalaisesta rahakäsityksestä. Sekin selviää, miksei ole aivan ongelmatonta, että dumppaamme vanhat henkkamaukkakuteemme Afrikkaan. Kuva: Kristiina Lähde

32:36 Audio: ”Sukeltaessa mulla on niin hyvä olla, ettei tarvitse edes hengittää”
Puheen Aamu

”Sukeltaessa mulla on niin hyvä olla, ettei tarvitse edes hengittää”

Vieraana vapaasukeltaja Johanna Norblad. Vapaasukelluksessa sukelletaan ilman hengityslaitteita. Lajissa kilpaillaan useammassa luokassa, muun muassa räpylöillä tai ilman, syvyys- tai pituussuunnassa, köysi- tai painoavusteisesti. Vapaasukeltaja Johanna Nordblad ei tyydy sukeltamaan vain lämpimissä avovesissä, vaan tehtailee lajin ennätyksiä myös pohjoisten vesistöjen jääpeitteen alla. Miksi ihminen haluaa tällä tavalla koetella rajojaan? Ja millainen maailma löytyy veden alta? Alina Kulo haastattelee.

30:32 Audio: Nokia romahti egosysteemiin!
Erehdysekspertti

Nokia romahti egosysteemiin!

Nokialla oli vihdoin toimitusjohtaja, jota markkinat ja ulkomaiset omistajat olivat toivoneet. Nyt lähdettäisiin onnistumaan taas isosti! Vain muutamaa kuukautta myöhemmin Elopin puheiden seurauksena Mobile World tapahtumassa Barcelonassa Nokian myyjät olivat krapulassa, kohmelossa, maansa myyneinä ja aivan lopussa, sillä käsissä oli myytävänä 150 miljoonaa palavaa lauttaa. Nokian puhelimia ei tappanut kuitenkaan murhamies Kanadasta. Ne tappoivat kotimaassa syntyneet ylimielisyys, keskittyminen kustannuksiin, vastuiden epäselvyys ja yhtiön hallituksen väärät päätökset. Elopille jäi viimeistely. Jorma Ollilan valta-asemaa Nokiassa kuvastaa se, että Stephen Elop jäykistyi kun Jorma Ollila tuli paikalle. Suomessa ministerit selvittivät usein epäsuorasti virkamiesten kautta Nokian näkökulman eri asioihin. Koettiin sokeasti, että Nokian etu oli Suomen etu. Myös suomalainen media ja koko kansa oli Nokia-uskossa ja haluttiin, että tämä suomalainen kansallisaarre jatkaa voittokulkuaan. Vaikka Nokian ongelmista oli mediassa aavistuksia, ne lakaistiin maton alle, koska Nokia teki edelleen hyvää tulosta ja kultamunia lypsävää lehmää ei haluttu alkaa haukkua. Ajoissa annettu asiallinen ja perusteltu kritiikki olisi kuitenkin voinut jopa pelastaa Nokian. Erehdysekspertti Raimo Tyykiluodon vieraana Nokian puhelinten kasvutarinaa ja romahdusta sekä Elopin viestinnällisiä virheitä arvioi Drumin viestintäkonsultti Merina Salminen, joka on yhdessä Pekka Nykäsen kanssa kirjoittanut kirjan Operaatio Elop. Teosta varten haastateltiin yli sata henkilöä, joista useimmat olivat olleet Nokian palveluksessa.

30:25 Audio: Luciferin oppipojat on historiallinen romaani, joka kertoo tulevaisuudesta
Puheen Iltapäivä

Luciferin oppipojat on historiallinen romaani, joka kertoo tulevaisuudesta

Kirjailija Juha-Pekka Koskisen tuoreessa teoksessa eletään tulevaisuudessa, 2100-luvulla. Sijaintina on avaruus ja päähenkilöinä seikkailevat muun muassa kyborgit. Luciferin oppipojat on scifi-jännäri, joka käsittelee petoksia, uskoa ja ihmisyyttä. Ovatko kyborgit todellisuutta 80 vuoden päästä? Ja millaista pohjatyötä tulevaisuuteen sijoittuvan romaanin kirjoittaminen vaatii? Suvi Puukangas haastattelee.

Muualla Yle.fi:ssä