RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:52 Audio: Positiivinen psykologia ja neuroterapia - mielenterveyden ylläpidon uudet tuulet
Lanttulataamo

Positiivinen psykologia ja neuroterapia - mielenterveyden ylläpidon uudet tuulet

Miten voimme muovata aivojamme ja käytöstämme niin, että elämämme olisi mielekkäämpää? Voiko esimerkiksi positiivinen psykologia voi auttaa meitä voimaan paremmin? Positiivinen psykologia on 1990-luvulla syntynyt, kokonaan uusi psykologian haara. Psykologia tutki yli sadan vuoden ajan vain sairauksia, positiivinen psykologia taas tutkii, miten hyvinvointia ja onnellisuutta rakennetaan, jottei sairaus koskaan puhkeaisi. Myönteisen puolesta vuosikymmeniä puhunut viestintäkouluttaja ja taitovalmentaja Ritva Enäkoski muistuttaa, ettei positiivinen psykologia ei ole naminamia, huuhaata eikä tarjoile mitään aina aurinkoista pollyannamaailmaa. -Siinä suhtaudutaan tunteisiin realistisesti, mutta tavoite on löytää hyvät puolet kriisissäkin, mennä eteenpäin, eikä jäädä vatuloimaan, kuvailee Enäkoski. -Positiivinen psykologia ei ole mitään rakettitiedettä, muistuttaa taas Krisse Lipponen, sosiaalipsykologi ja vaativan erityistason psykoterapeutti. -Jokainen viisas isoäiti on osannut sanoa sen, mistä rakentuu hyvä elämä. Se rakentuu siitä, että teet ystävällisiä tekoja. Toinen on kiitollisuuden ilmaisu, kokeminen ja tunnistaminen. Huomaammeko arjessa pienet kiitollisuuden aiheet, kuten pihan ihanat kukat tai luotettavan kollegan? -Suomessa korjaava palaute on parjaava kolaute, kuten eräs savolainen viisasteli. Palautetta, positiivisessa myönteisessä mielessä annetaan liian vähän. Siihen pitää treenauttaa itsensä. Kukaan ei koskaan ole kuollut siihen, että saa liikaa positiivista palautetta, muistuttaa Ritva Enäkoski. -Pitää muistaa, että pohjalla pitää olla 70 % myönteistä tai neutraalia, sen jälkeen 30 % voi olla virheitä korjaavaa, lisää Lipponen. Lisäksi ohjelmassa tutustaan neuroterapiaan. Se on aivojen sähköisen toimintaan perustuvaa teknologia-avusteista hoitoa. Sen avulla jopa 85% kokee, että oireet lievittyvät, mieli kevenee ja stressi lievittyy. Suomen Neuroterapia Oy:n lääketieteellinen johtaja, psykiatri Marja Vihervaara ja sairaanhoitaja Emma Alaranta kertovat, mistä on kyse. Toimittajana on Heidi Laaksonen.

26:43 Audio: Millainen tapahtuma on Helsingin Muotiviikko?
Puheen Iltapäivä

Millainen tapahtuma on Helsingin Muotiviikko?

Nyt toukokuun lopussa Helsingissä on menossa suoranaiset muotiviikot. Helsinki New Fashion Showcase juhlii suomalaista muotia keräämällä yhteen laajasti erilaisia kuluttaja- ja ammattilaistapahtumia ja esittelemällä suomalaisia suunnittelijoita kansainväliselle medialle ja sisäänostajille. Uusi muodin kattotapahtuma edistää alan kasvua, luo verkostoja ja viestii suomalaisesta muodista niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tiina Lundberg lähti ottamaan selvää mitä suomi-muodin kentällä tapahtuu. Keskustelemassa ovat Helsinki New Fashion showcasen perustanut Miia Koski sekä suomalaiseen muotiin ja designiin keskittyvää Tre-liikettä perustava Tanja Sipilä.

30:38 Audio: Miten Suomesta tehdään maailman turvallisin maa?
Politiikkaradio

Miten Suomesta tehdään maailman turvallisin maa?

Maailma on vaaroja ja uhkia pullollaan. Mitkä näistä ovat sellaisia, joista kannattaisi suomalaisena aidosti huolestua? Hallituksen tekemässä sisäisen turvallisuuden selvityksessä hahmotellaan strategiaa ja keinoja, joilla Suomesta tehtäisiin maailman turvallisi maan asua ja elää. Turvallisuutta heikentävät uudenlaiset uhkat, kuten hybridiuhkat ja terrorismi, mutta myös valtion niukat resurssit. Entisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) mukaan hallitukselta tarvitaan ainakin kymmenen miljoonan lisäpanostus, jotta sisäisen turvallisuuden selvityksessä asetettu tavoite vähintään 7000 poliisista vuonna 2020 pystyttäisiin takaamaan. Räsäsen mukaan palkkarahoja ei muuten ole olemassa. ”Jos me mennään niillä kehyksillä, jotka nyt on hallitus päättänyt, niin meillä on vuonna 2019 viisisataa poliisia vähemmän kuin nyt, koska palkkarahoja ei yksinkertaisesti ole”, sanoi Räsänen Politiikkaradiossa. ”Ne lisäykset, joista tässä puhutaan, niin ne ei ole todellisia lisäyksiä poliisin määrärahoihin, vaan ainoastaan sen kehysvajeen paikkaamista, eli aiottujen leikkausten ja säästöjen vähentämistä.” Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen pitää yhtälailla päätettyä määrärahalisäystä positiivisena eleenä, ei todellisena korjauksena. ”Se on kuitenkin positiivinen ele, että saadaan tällainen laastari tähän pahimpaan tilanteeseen. Se on laastarointia, mutta antibiootti vielä puuttuu”, sanoo Tolvanen. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

56:30 Audio: Karhukulttuuri
Perttu Häkkinen

Karhukulttuuri

Karhu-alakulttuurin homomiehet ovat parrakkaita, karvaisia, vatsakkaita ja trendeistä piittaamattomia. Suomessa tämä homomiesten alakulttuuri heräsi 90-luvulla kun internet toi uusia tuulia Yhdysvalloista. Haastateltavina ovat Paavo Pyykkönen Bear with us Helsinki -ryhmästä ja muusikko-ravintoloitsija Pekka Saukkonen. -Nallemaiset miehet tunsivat olevansa ulkona gaykulttuurista kun lihaksikasta, hoikkaa nuorta poikaa oli tarjolla joka paikassa, kertoo Saukkonen. -Meitä vanhemmat homomiehet eivät ole voineet olla avoimesti sitä, mitä ovat. Kun ilmapiiri vapautui, on jo jääty junasta, ei ollakaan enää sitä baarissa käyvää porukkaa. Karhuryhmät syntyivät tarpeesta löytää samanhenkisiä ihmisiä. Bear with us Helsinki -ryhmä esimerkiksi järjestää sauna- ja grilli-iltoja. Kävijät ovat 17-70 -vuotiaita. Lisäksi tutkija Katja Lötjönen valottaa ei-heteroseksuaalisten vähemmistöryhmien statuseroja. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

38:07 Audio: Miksi kaatopaikat ovat pian tarpeettomia?
Puheen Päivä

Miksi kaatopaikat ovat pian tarpeettomia?

Suomalaisessa jätehuollossa on tapahtunut merkittävä muutos kymmenen vuoden aikana. Kun vielä vuonna 2006 yli 60 prosenttia yhdyskuntajätteestä vietiin kaatopaikoille, niin nyt kaatopaikkojen osuus on pudonnut alle kymmeneen prosenttiin. Tavoitteena on, että parin vuoden sisällä kaatopaikoista luovutaan käytännössä lähes kokonaan. Miten tämä on mahdollista? Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo on Alina Kulon haastattelussa.

28:24 Audio: Mika Ikonen: "Olen oppinut, että ihmiset haluavat kuulla tarinoita"
Puheen Iltapäivä

Mika Ikonen: "Olen oppinut, että ihmiset haluavat kuulla tarinoita"

90-luvun puolivälissä poikaporukka Hyvinkäältä sulatti tyttöjen sydämiä. 20-vuotta on kulunut, mutta vieläkö XL5 -bändin keulakuva Mika Ikonen kantaa harteillaan poikapopparin viittaa? XL5:n jälkeen Mika Ikonen on jatkanut musiikin parissa muun muassa kovana livebändinä tunnetun Käsityöläiset –bändin solistina. Nyt mies on siirtynyt soolouralle ja tuore kappale Kesäkuun aikaan on esimakua loppuvuodesta julkaistavalta levyltä. Tiina Lundberg haastattelee.

Muualla Yle.fi:ssä