RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
28:22 Audio: Kristinusko leviää Välimereltä Jäämerelle
Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Kristinusko leviää Välimereltä Jäämerelle

Jeesuksen persoonassa ja opetuksissa oli jotain hyvin erityistä, koska se teki suuren vaikutuksen ihmisiin. Näin sanoo kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman Helsingin yliopistosta. Kristinusko tarjosi syntyessään vaihtoehdon Rooman viralliselle kultille, joka oli alistajien uskonto. Kristinusko on yksi Rooman valtakunnan pysyvimmistä vaikutuksista ja sitä levitettiin ristiretkien avulla, jotka muuttuivat ajan saatossa vainoiksi ja sodiksi. Uskonpuhdistuksen myötä kristinusko sai monet erilaiset kasvot, Lutherin perintönä puhumme luterilaisesta työmoraalista ja Calvin taas teki taloudellisesta menestyksestä hyveen. Toimittajana Salme Unkuri.

32:10 Audio: Tubeconista on tulossa maailmanlaajuinen tapahtuma
Puheen Iltapäivä

Tubeconista on tulossa maailmanlaajuinen tapahtuma

2,3 miljoonaa suomalaista käyttää youtubea ja joka neljäs suomalainen tilaa jotain youtube kanavaa. Kyseessä on bisnes, joka kasvaa koko ajan. Pohjoismaiden suurin YouTube-yhteisön livatapahtuma Tubecon järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa, ja jos viime vuoteen on uskomista, niin Helsingin Hartwall-arena tulee täyttymään kokonaan, mikä tarkoittaa siis 10 000 kävijää. Puheen Iltapäivässä vierailivat pitkäaikainen vlogaaja Soikku eli Sonja Hämäläinen sekä Tubecon tapahtuman vastaavatuottaja Risto Kuulasmaa. Toimittajana Suvi Puukangas.

20:15 Audio: Kysy päivähoidosta, miten lapsesi on tänään liikkunut
Puheen Iltapäivä

Kysy päivähoidosta, miten lapsesi on tänään liikkunut

Pihapelipäivää vietetään jälleen helatorstaina. Päivä on muistutus, että liikkuminen yhdessä on hauskaa. Isot ja pienet pelaajat naapurustosta kerätään yhteen ja pistetään pelit pystyyn - naapureiden puutteessa vaikka kaveriporukassa. Pihapelipäivä lähti liikkeelle muutama vuosi sitten Vili Nurmen ajatuksesta saada suomalaiset liikkeelle ja muistuttaa liikkumisen yhteisöllisuudestä ja hauskanpidosta. Mutta jääkö sosiaalisessa mediassa innostusta keräävä kampanja vain somehehkutukseksi vai lähtevätkö ihmiset oikeasti liikkeelle? Muutama päivä sitten julkistettiin myös ehdotus pienten lasten päivittäisen liikuntasuosituksen kasvattamisesta kahdesta kolmeen tuntiin. Mitä se tarkoittaa lapsen näkökulmasta perheiden arjessa? Entä päiväkodissa? Tiina Lundberg lähti ulkoilemaan yhdessä Vili Nurmen ja Valon varhaiskasvatuksen liikunnan asiantuntijan Nina Korhosen kanssa. Samalla pohdittiin lasten liikkumista ja luvassa on myös vinkkejä Pihapelipäivään.

29:54 Audio: Harva sana lupaa tällä hetkellä yhtä paljon kuin biotalous
Politiikkaradio

Harva sana lupaa tällä hetkellä yhtä paljon kuin biotalous

Biotalouden pönkittäminen on hallituksen strateginen tavoite. Biotaloudelle ohjataan hallituksen kärkihankkeena 300 miljoonaa euroa. Siitä suunnilleen puolet on varattu metsähankkeisiin. Biotaloudella on vahva mielikuva puhtaasta, kestävästä ja kotimaisesta ratkaisusta, jonka olisi määrä jauhaa Suomeen työpaikkoja ja puhtaampaa energiaa. Hallitusohjelmassa biotalous ja puhtaus esiintyvät toistuvasti samoissa lauseissa tai otsikoissa. Onko biotalouden puhtaus vain mielikuva vai todellisuutta? Mitä kaikkea biotalous on? Sellua, energiaa, biopolttoaineita, turisteja aarniometsissä? Vieraana ovat eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ja kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.) maa- ja metsätalousvaliokunnasta. Toimittajana on Tapio Pajunen.

38:19 Audio: Sosiaalityöntekijä kirjoitti sossudekkarin, jotta lastensuojelua ymmärrettäisiin
Puheen Päivä

Sosiaalityöntekijä kirjoitti sossudekkarin, jotta lastensuojelua ymmärrettäisiin

Työntekijäpulaa, kaltoinkohtelua lastensuojelulaitoksissa, tapauksia joissa on puututtu perheen asioihin liian nopeasti tai liian hitaasti... Lastensuojelusta puhutaan usein ääriesimerkkien kautta, siihen liittyy paljon ennakkoluuloja ja ennakko-oletuksia, lastensuojelun peikostakin puhutaan. Myös lastensuojelun asiakkaiden näkökulmia, usein huonoja sellaisia, kuullaan säännöllisin väliajoin. Mutta harvemmin maailmaan pääsee kurkistamaan sosiaalityöntekijän silmin. Sosiaalityöntekijä, kirjailija Sisko Koskiniemi päätti tarttua haasteeseen ja kirjoittaa romaanin, "sossudekkarin" Kääntöpuolella lapsuus, jossa hän kuvailee muun muassa lastensuojelussa eteen tulevia tilanteita ja valintoja poliisin sosiaalityöntekijän silmin. Hän halusi avata sosiaalityöntekijän näkökulmasta sitä, mitä kahden ääripään kysymyksen - miksi lapset otettiin pois ja miksi kukaan ei tehnyt mitään - välillä tapahtuu. Sisko Koskiniemi kuvailee myös kirjassaan vahvasti sitä, mitä käytännössä tarkoittaa kun julkisuudessa puhutaan sosiaalityön resursseista: esimerkiksi pohdintaa siitä, että tarvitseeko sosiaalityöntekijän olla mukana viemässä omaisille suruvalitteluja, istumassa sohvalla ja keittämässä kahvia kun läheinen on kuollut, vai riittääkö poliisi ovella pyörähtämään. Nuorisotutkimusverkoston tutkijatohtori Elina Pekkarinen puolestaan kertoo, että tutkimusten perusteella tiedetään, että Suomessa lastensuojelu toimii pikemminkin liian varovaisesti kuin kärkkäästi. Lisäksi hän huomauttaa, että tutkimusten valossa kaikkien innovaatioiden ja menetelmien sijaan vaikuttavinta ja tehokkainta sosiaalityössä on aika. Linda Vettanen haastattelee.

Ajankohtaista

Yle Puheen ohjelmatiedot

Yle Puheen ohjelmatiedot

 

Urheilu Yle Puheella

Muualla Yle.fi:ssä