RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
30:17 Audio: Länsimaisen musiikin tarina
Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Länsimaisen musiikin tarina

Länsimaisen musiikin jäljet johtavat Babyloniaan nykyisen Irakin seudulle. Keskiajalla kirkolla oli tärkeä rooli musiikin kehittämisessä, koska musiikkia kirjoitettiin muistiin nimenomaan kirkon piirissä. Suurin osa musiikista on kuitenkin aina ollut suullista perinnettä, kertoo musiikinhistorian professori Vesa Kurkela Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Nykyään länsimainen taidemusiikki yhdistetään usein klassiseen musiikkiin, josta alettiin puhua vasta 1800-luvulla, kun kuolleet säveltäjänerot Bachista Beethoveniin tulivat Euroopassa tärkeiksi. Samaan aikaan sinfoniaorkestereiden ja oopperan vakavoitumisen vastapainoksi syntyi länsimainen viihdeteollisuus, joka valloitti koko maailman. Toimittajana on Salme Unkuri. Kuva: Arja Lento/Yle Nuottikirjoitusta.

57:00 Audio: Turrutko kauheuksiin vai herääkö empatia?
Akti

Turrutko kauheuksiin vai herääkö empatia?

Terrori-iskuja, luonnonmullistuksia, nälänhätää, sotaa, leipäjonoja. Luemme niistä uutisista lähes joka päivä. Oletko turtunut maailman hätään? Pystytkö säilyttämään empaattisuutesi kurjuuden keskellä? Mikä herättää auttamishalusi? Keitä autat hädän hetkellä? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Suvi Puukangas.

30:28 Audio: Nojaako Suomen energia- ja ilmastostrategia liikaa metsiin?
Politiikkaradio

Nojaako Suomen energia- ja ilmastostrategia liikaa metsiin?

Kehitys uusiutuvan energian alalla on vauhdittunut viime vuosina maailmalla harppauksittain. Taistelu ilmastonmuutosta ja hiilidioksidia vastaan muuttaa energian tuotantoa globaalisti ja nopeasti. Mitä tapahtuu Suomessa? Lukitseeko hallituksen energia- ja ilmastostrategia Suomen vanhoihin rakenteisiin? Pienentäisikö kunnianhimoisempi panostus aurinko- ja tuulivoimaan riskejä? Entä kuinka suuria poliittisia riskejä on metsäbiomassan voimakkaassa käytössä, jos metsien hiilivarantojen ja hiilinielujen laskentatavat muuttuvat kansainvälisesti? Miten käy maamme metsäluonnon, jos Suomeen nousee 10 uutta biopolttoainelaitosta? Keskustelemassa ovat eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

57:05 Audio: Liikkumisen muutos tulee - oletko valmis?
Nosto

Liikkumisen muutos tulee - oletko valmis?

Kansan liike. Uusi tv-sarja perehtyy suomalaisten nykyisiin ja tuleviin tapoihin liikkua. Vieraina tutkija Tuuli Kaskinen, juontaja Sampo Marjomaa sekä motoristi ja moottoriurheiluharrastaja Tuomas Rajala. Robottiautoja, yhteiskäyttöautoja, liikkumistapojen yhdistämistä, sähköpyöriä, ekologisuutta. Liikkuminen ja liikenne tulevat muuttumaan tulevaisuudessa rajusti, mutta ei autolla ajamisesta tarvitse kokonaan luopua, arvioivat vieraamme. -Tuskin kukaan jää kaipaamaan sitä, että jurnuttaa motarin aamuruuhkassa Nissan Micrassaan, arvioi Rajala. Millaisia investointeja ja lainsäädännöllisiä muutoksia vaaditaan? Kuka omistaa liikkumisen tulevaisuudessa? Lisäksi selvitämme millainen kirja on tänään julkaistava Suuri Unelmia -teos. Puhelimessa on kirjan toimittaja Anu Ubaud. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

57:02 Audio: Satelliittitarinoita
Juuso Pekkinen

Satelliittitarinoita

Reilu kuukausi sitten suomalainen satelliitti Aalto 2 laukaistiin avaruuteen, mutta nyt odotellaan milloin Espoon Otaniemessä opiskelijavoimin rakennettu satelliitti pääsee kiertoradalle. Satelliitin vapautus kiertoradalle lykkääntyi jo kerran avaruuskävelyn tieltä, mutta ihan lähipäivinä Aalto 2 pitäisi päästä kiertämään vapaasti maapalloa. Kohta myös laukaistaan toinen Otaniemessä rakennettu sateelliitti avaruuteen, kun Aalto 1 pääsee matkaan. Sinivalkoisesta avaruudenvalloituksesta on Juuson kanssa keskustelemassa Aalto-yliopiston tutkija Antti Kestilä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.

28:48 Audio: Santa Cruz: Nykyajan rock-musiikista puuttuu riskin ottaminen
Puheen Aamu

Santa Cruz: Nykyajan rock-musiikista puuttuu riskin ottaminen

Suomalainen musiikkivienti ei nojaa pelkästään Alman tai Saara Aallon kaltaisiin artisteihin. Maailman rock-klubeja ja -festareita on jo muutaman vuoden ajan kiertänyt hard rock yhtye Santa Cruz, jonka kovaa ja korkealta vedetyt biisit ovat hurmanneet myös ne, jotka eivät genren ensitulemisen aikaan olleet edes syntyneet. Yhtyeeltä on ilmestymässä ensi syksynä kolmas studioalbumi. Esimakua tulevalta levyltä tarjoilee perjantaina 26.5. julkaistava sinkku nimeltä River Phoenix. Santa Cruzin laulaja Arttu "Archie" Kuosmanen ja kitaristi Joonas "Johnny" Parkkonen piipahtivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina. He kertovat haastattelussa tulevasta uudesta levystä sekä rock-musiikin tämän hetkisestä ongelmasta, joka heidän mukaansa on liian varman päälle pelaaminen.

54:52 Audio: Ulkona oppiminen
Mikko "Peltsi" Peltola

Ulkona oppiminen

Vieraina kesäkuussa Turussa järjestettävän Ulos-Ut-Out! - Ulkona oppimisen suurtapahtuman koordinaattori Maija Ihantola ja Ulla Myllyniemi ulkona opettava opettaja. Peltsi vieraineen keskustelee ulkoilman vaikutuksista opetukseen kouluissa. Miksi pitäisi olla luokassa kun asiat voi oppia mielenkiintoisella tavalla ulkona. Asiaa kuntourheilusta ja liikunnallisen elämäntavan piiristä. Ohjelma liputtaa liikkumisen puolesta, mutta ilmeisimmät käsitykset ja totuudet tarvittaessa haastaen.

57:00 Audio: Onko rokotevastaisuus vaarallista leikkiä?
Akti

Onko rokotevastaisuus vaarallista leikkiä?

Oletko huolissasi rokotekriittisyydestä? Entä rokotekattavuuden alenemisesta? Italiassa hallitus esittää, että lasten rokottamatta jättämisestä saa sakkoja, eikä päivähoitoon pääse ilman rokotustodistusta. Pitäisikö Suomessakin ryhtyä järeämpiin toimiin rokotekattavuuden varmistamiseksi vai onko rokottaminen yksityisasia? Johtaako rokotevastaisuus lopulta laajoihin epidemioihin? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen, Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

30:03 Audio: Lyökö terveysmarkkinoiden avaaminen kansanterveyttä korville?
Politiikkaradio

Lyökö terveysmarkkinoiden avaaminen kansanterveyttä korville?

Hallituksen sote-laeissa uskotaan, että terveydenhoidon kilpailua lisäämällä pystytään paremmin saavuttamaan sote-uudistuksen tavoitteet, eli hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen saatavuuden turvaaminen sekä kustannuksien kasvun hillitseminen. Puitteet terveysmarkkinoiden toiminnalle luodaan valinnanvapauslaissa, jota eduskunta parhaillaan käsittelee. Onko kansanterveyden edistäminen ristiriitainen vai mielekäs tavoite hoidettavaksi kilpailuilla terveydenhoidon markkinoilla? Laskeeko kilpailu terveydenhuollon kustannuksia vai käykö päinvastoin? Vieraana on Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Muualla Yle.fi:ssä