RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
57:00 Audio: Oskari Onninen, Saara Turunen ja Tommi Uschanov – keskustelua Trumpista inkeriläisiin
KulttuuriCocktail Puheessa

Oskari Onninen, Saara Turunen ja Tommi Uschanov – keskustelua Trumpista inkeriläisiin

Mitä Clintonin ja Trumpin väittelystä on jäänyt huomaamatta? Miksi Jari Tervon inkeriläisiä käsittelevät kommentit ovat herättäneet ärtymystä? Kuka saa kertoa inkeriläisten tai saamelaisten tarinan? Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa kirjailija ja teatteriohjaaja Saara Turunen, toimittaja Oskari Onninen ja tietokirjailija Tommi Uschanov. Toimittajana Tuomas Karemo. Tuotanto: Yle Kulttuuri

30:10 Audio: Suvi Teräsniska tulevan lapsen sukupuolesta: ”Kyl sieltä pieni pippeli on löytynyt”
Puheen Iltapäivä

Suvi Teräsniska tulevan lapsen sukupuolesta: ”Kyl sieltä pieni pippeli on löytynyt”

Puheen Iltapäivän vieraana, laulaja Suvi Teräsniska, jonka tuore albumi Sinä olet kaunis julkaistaan tänään. Levyllä kuullaan popimman soundin lisäksi Suvin tulevan pojan sydänääniä. Suuret elämän muutokset, kuten oman perheen saaminen, ovat inspiroineet Suvia laulamaan uudella albumilla henkilökohtaisemmista aiheista. Levyn tuotannosta ovat vastanneet Leri Leskinen, Janne Oinas, Petri Somer ja Ilkka Wirtanen. Millaisia paineita liittyy uuden levyn julkaisuun? Ja miten esikoinen suhtautuu tulevaan pikkuveljeensä? Matti Ylönen haastattelee.

56:12 Audio: Vieraana pitkän linjan kiekkovalmentaja Pasi Kaukoranta
Lindgren & Sihvonen

Vieraana pitkän linjan kiekkovalmentaja Pasi Kaukoranta

Näkeekö apuvalmentajan paikalta jotain sellaista, mitä päävalmentajat eivät huomaa? Porin Ässissä pitkään toiminut valmentaja Pasi Kaukoranta tuntee jääkiekon Sm-liigan kuin omat taskunsa. Hän on vuosien varrella toiminut apuvalmentajana hyvin erilaisten päävalmentajien kanssa, kuten esimerkiksi Alpo Suhosen, Karri Kiven ja Pekka Rautakallion alaisuudessa. Kaukoranta on myös lajin tarkkasilmäinen kriitikko. Kuinka pitkään kaukalonlaidalla peliä todistanut Kaukoranta näkee sen, miksi Leijonat romahtivat jääkiekon maailmancupissa? Väittelyssä Tommy ja Petteri vääntävät Aleksandr Ovetškinista, pesäpallosta ja jalkapallon Suomen Cupin finaalista.

29:57 Audio: Puheet päreiksi: Politiikan tosi-tv sirkus vailla vertaa
Politiikkaradio

Puheet päreiksi: Politiikan tosi-tv sirkus vailla vertaa

Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut. Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia. Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä? Entä miksi Suomessa on niin perin vaikeaa hypätä pois politiikasta? Mikä on politiikan päivän sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

24:19 Audio: Riikka Aaltonen: “Kaupungissa ei ole enää mitään mulle”
Puheen Iltapäivä

Riikka Aaltonen: “Kaupungissa ei ole enää mitään mulle”

Kun asvaltti muuttuu sammaleiksi, varvikoiksi tai mättäiksi. Kun illan aktiviteetit eivät tarvitse huulipunaa ja korkokenkiä vaan kumisaappaat ja vavan. Mikä erämaassa kiehtoo? Yle TV1:n uusi sarja Eränkävijät seuraa neljän intohimoisen eränkävijän tarinaa metsästyksen ja kalastuksen parissa. Eri puolilta Suomea kotoisin olevia päähenkilöitä yhdistävät samat arvot ja rakkaus luontoon. Suvi Puukangas tapasi yhden päähenkilön, kaupungista maalle kalastuksen perässä muuttaneen nuoren naisen, Riikka Aaltosen, joka nauttii luonnosta eniten talvella. Varoitus, luvassa monta kalatarinaa.

33:31 Audio: Universaali ylilääkäri voisi määrä suomalaisille avarakatseisuutta
Maailmankansalaisia

Universaali ylilääkäri voisi määrä suomalaisille avarakatseisuutta

Kirjailija, tv-tuottaja ja YK:n virkamies Juha Vakkuri on kosmopoliitti, joka lähti maailmalle 45 vuotta sitten. Tuoreessa elämäkerrassaan "Olkilinna" Vakkuri kuvailee yhteiskunnallisia mullistuksia kolmella mantereella, viidellä eri vuosikymmenellä. Vakkurin toinen kotimaa on länsiafrikkalainen Benin. Hän on perustanut sinne kulttuurikeskus Villa Karon. Rakkaus Beniniin syttyi kuitenkin vasta vuosia sen jälkeen kun Vakkuri oli ensi kerran matkustanut Afrikkaan UNDP:N töihin Sambiaan. Mistä palo matkailuun ja erityisesti Afrikkaan syttyi 60-70-luvun taitteessa, jolloin monien suomalaisten tiedot valtavasta maanosasta olivat Pekka Lipposen ja Tarzanin seikkailujen varassa? Mitä maailmankansalainen miettii suomalaisten ja afrikkalaisten elämänasenteesta? Heidi Laaksonen tapasi Juha Vakkurin ja kyseli. Kuva: Tuula Heinilä / Like

30:19 Audio: Kirsti Manninen: ”Kahdesta pahasta valitsen aina sen, jota en ole ennen kokeillut”
Puheen Aamu

Kirsti Manninen: ”Kahdesta pahasta valitsen aina sen, jota en ole ennen kokeillut”

Mitä lapsemme tulisi tietää satavuotiaasta Suomi-neidosta ja sen historiasta? Vieraana kirjailija Kirsti Manninen, joka on tehnyt tietokirjan lapsille Suomesta ja suomalaisuudesta. Suomen lasten Suomi, jonka tarkoitus on kertoa siitä, millaisia olemme ja mistä kaikkialta tulemme. Voisiko tästä olla opas myös nyky-Suomen kahtiajakoisuutta ihmetteleville aikuisillekin? Ja millaisena Kirsti Manninen pitää tämän hetken Suomea ja suomalaisuutta? Alina Kulo haastattelee.

32:04 Audio: Morfin, Portvin, Kokain, se on 1920-luvun lyriikkaa Helsingissä
Erehdysekspertti

Morfin, Portvin, Kokain, se on 1920-luvun lyriikkaa Helsingissä

Helsinkiläisten isoisomummujen nuoruusvuodet taisivat olla hurjia, kiihkeitä ja aika suruttomiakin. 1920-luvula, kieltolain aikaan, haettiin vauhtia ilonpitoon viinanhuuruisista salakapakoista tai apteekkien hyvin varustelluista samppanjakellareista. Helsingistä tuli kiinteämmin osa Eurooppaa ja kaikkialla länsimaissa nuoriso ahnehti 1920-luvulla samaa kansainvälistä populaarikulttuuria, samaa muotia, tanssia ja musiikkia sekä samaa humalaa ja ekstaasia. Juuri tietoisuus yhteisestä huumauksesta loi maailmanlaajuisuuden tunteen. Nuoret tungeksivat kaupunkiin työnhakuun, nuorisokulttuuri löi leimansa katukuvaan. Tarjolla oli tanssia, kevyttä musiikkia, kahviloita, tupakkaa, polkkatukkia ja jätkäjoukkioita. Seurusteltiin, koeteltiin rajoja ja kokeiltiin huumeita. Nuorten ajatukset sekä näkyivät että kuuluivat, kun he ottivat Helsinkiä, Suomea ja koko maailmaa haltuun. Hameenhelma lyheni 1920-luvun aikana nilkasta polven tasalle. Tanssiravintolat uhkasivat sukupuolisiveellisyyttä. Etenkin nuoret neidot olivat vaarassa suistua turmioon. Muoti antoi naisten kokea omaa ruumiillisuuttaan ja testata viehätysvoimaansa. Ihmisjoukoissa vaeltavat nimettömät yksilöt tutkivat itseään ja hakivat suurkaupunkielämyksiä kuluttamalla ja nautiskelemalla. Muoti yhdisti ja erotti. Erehdysekspertti Raimo Tyykiluodon vieraana on filosofian tohtori ja tietokirjailija Mikko-Olavi Seppälä, jonka tuore teos Suruton kaupunki 1920-luvun iloinen Helsinki, loihtii eteemme suruttoman 1920-luvun ja kertoo elävästi, kuinka kaiken ilottelun lomassa kokaiini ja moderni maailma saapuivat Helsinkiin.

Muualla Yle.fi:ssä