RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
45:59 Audio: Maalareita kaduilla ja kujilla
Faunin iltapäivä

Maalareita kaduilla ja kujilla

Hindemith: Enkelikonsertto sinfoniasta Mathis der Maler (Los Angelesin FO/Esa-Pekka Salonen). Puccini: Toscan ja Cavaradossin duetto oopp. Tosca (Leontyne Price, sopraano, ja Giuseppe Di Stefano, tenori, sekä Wienin FO/Herbert von Karajan). Mendelssohn: Andante con moto tranquillo Pianotriosta nro 1 d-molli (David Oistrah -trio). Grieg: Arabialainen tanssi näyt. Peer Gynt (Saint Louisin SO/Leonard Slatkin). Melartin: Lumpeenkukka (Peter Lindroos, tenori, ja Gustav Djupsjöbacka, piano). Debussy: Kaduilla ja kujilla ork.sarj. Images (Clevelandin ork./Pierre Boulez).

49:35 Audio: Varhaisten matkailujulisteiden Suomi oli glamuröösi ja kosmopoliittinen
Kultakuume

Varhaisten matkailujulisteiden Suomi oli glamuröösi ja kosmopoliittinen

Matkailujulisteet olivat menneiden vuosikymmenien internet. Niillä välitettiin viestiä kaikkialle maailmaan. Itsenäisyyden ensimmäisillä vuosikymmenillä matkailu oli varakkaiden huvia. Kultakuumeen vieraana on julistemetsästäjä Magnus Londen. Tämän päivän matkailumielikuvista kertoo Raija Lehtonen Visit Finlandista. Hampurin konserttitalo häikäisee ja huikaisee. Elbphilharmonie on Hampurin uusi maamerkki: kaunis ja kallis sekä akustiikaltaan ylistetty. Suomenkielinen Wikipedia käynnistyi 15 vuotta sitten. Tutkija Arto Lanamäki perehtyi suomenkieliseen Wikipediaan ja tutki anonyymien vapaaehtoisten kirjoittajien yhteistyötä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

55:13 Audio: Traum durch die Dämmerung
Klassista kahteen

Traum durch die Dämmerung

Rosenthal: Reverie (Unelmointia) (Patricia Petibon, sopraano, Susan Manoff, piano, ja Francois Verly, lyömäsoitin). A. Merikanto: Reverie kok. Neljä pianokappaletta (Seppo Salovius). Debussy: Unelmointia (Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Heini Kärkkäinen, piano). R. Strauss: Traum durch die Dämmerung (Unelma hämärissä) (Tom Krause, baritoni, ja Pentti Koskimies, piano). Berlioz: Unelmointia ja kapriisi (Guillermo Figueroa, viulu, ja Orpheus-kamariork.). Brahms: Viulusonaatti nro 1 G-duuri (Isabelle Faust, viulu, Alexander Melnikov, piano). Kaski: Reverie (Kimmo Hakasalo). Järnefelt: Unelma (Camilla Nylund, sopraano, ja Ilkka Paananen, piano).

47:43 Audio: Pohdintoja eutanasiasta: armo vai rikos?
Tiedeykkönen

Pohdintoja eutanasiasta: armo vai rikos?

Kansalaisaloite eutanasian sallimiseksi Suomessa on jätetty eduskunnalle. Kysymys jakaa varsinkin lääkärikuntaa, joista suurin osa on sitä vastaan, mutta myös kansalaisia, vaikka suurin osa heistä on sen puolella. Yhden mielestä kyseessä on harkittu murha, toisen mielestä se on avain hyvään kuolemaan. Asia on vaikea, onhan kyseessä peruuttamaton teko, vaikka toisaalta se voisikin mahdollistaa kärsivän potilaan tuskattoman kuoleman. Etiikka, moraali, ihmisoikeudet, uskonto, filosofia – kaikki ne tuovat omat kulmansa eutanasiakeskusteluun ja -pohdintoihin. Ajatuksia ja näkemyksiä eutanasiapohdintaan tuovat lääketieteen etiikan dosentti, lääkäri Pekka Louhiala, kansainvälisen oikeuden tohtorikoulutettava Ukri Soirila sekä teologisen etiikan ja sosiaalietiikan yliopistonlehtori Virpi Mäkinen. Toimittajana on Jaana Sormunen. Kuva: Yle/Brand X Pictures

53:15 Audio: Vegaanius - oikeasti kasvava trendi vai pelkkää hipsterihypetystä?
Sari Valto

Vegaanius - oikeasti kasvava trendi vai pelkkää hipsterihypetystä?

Mikäli mediaa on uskominen, vegaaneja on nyt kaikkialla ja lihansyönnistä on tulossa hyvää vauhtia yleisesti paheksuttavaa toimintaa. Mutta mitä kertovatkaan tilastot? Sen, että suomalaiset syövät lihaa nykyään enemmän kuin koskaan: lähes 80 kiloa henkilöä kohden vuodessa. Vihannesten kulutuksessa piikkiä ei näy, vain hedelmien kohdalla nähdään selvää kasvua. Toisaalta on huomattava, että kulutustilastot laahaavat todellisuudesta jäljessä. Kaupan myyntiluvut kertovat, että vihanneksia myytiin viime vuonna miljoonia kiloja enemmän kuin edellisenä vuonna. Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä on nähnyt uransa aikana monta ruokatrendiä tulevan ja menevän. Kasvisruokavalion kohdalla hän kuitenkin arvelee, että kyse saattaa olla pysyvämmästä muutoksesta. "Jos ajatellaan esimerkiksi mennyttä karppausbuumia, niin silloin ruokavaliomuutosta perusteltiin vain yksilötasolla eli oman hyvinvoinnin kannalta. Kasvisten valintaa perustellaan tämän lisäksi isoilla muilla asioilla kuten tuotantoeläimiin liittyvillä eettisillä kysymyksillä ja lihantuotannon ekologisilla ongelmilla. Yksi merkki muutoksen alkamisesta on sekin, että isot elintarvikejätit ovat alkaneet ottaa vegaanit tosissaan ja tarjota heille omia tuotteitaan." Elintarviketieteiden maisteri Leena Saarisella on pitkä kokemus elintarviketeollisuudesta muun muassa Unileveriltä. Nykyään hän on suomalaisen start-up -yrityksen Verso Foodin hallituksen puheenjohtaja. Verso Food valmistaa kotimaisesta härkäpapusta Härkistä, jauhelihan korvaavaa kasvisproteiinituotetta. Kun Saarinen kumppaneineen alkoi nelisen vuotta sitten kehitellä härkäpapuvalmistetta, ei kasvisruokavalio ollut vielä niin paljon tapetilla kuin nyt. Hän kuitenkin aavisteli, että kiinnostus kasviksiin on nousemassa. Nyt Härkiksen myynti kasvaa jatkuvasti ja siitä suunnitellaan vientituotetta. Mutta onko suomalainen ruokakulttuuri todella muuttumassa vai onko kyse sittenkin vain pienestä lisästä suomalaisten lautasilla?

43:24 Audio: Kylmää sotaa ja rakkautta
Muistojen bulevardi

Kylmää sotaa ja rakkautta

Warren: Jeepers creepers (Louis Armstrong). Lord Kitchener: Rhumba Anna (Lord Kitchener). Rodgers: Luonasi jos oisin (Seija Lampila). Aznavour: L' amour c'est comme un jour (Charles Aznavour). Rodgers: Little girl blue (Nina Simone). Celentano: Quanti ragazzi (Isabella Iannetti). Tuomisaari: Top Torvis (Tommi Rinne). Tepper: Young ones (Cliff Richard). Samyn: Tous les garcons et les filles (Francoise Hardy). Kansansävelmä: Kun tuuli käy (Kirka). Sainte-Marie: Guess who i saw in Paris (Buffy Sainte-Marie). Rodgers: Edelweiss (Christopher Plummer ja Julie Andrews). Nascimbene: Kylmää sotaa ja rakkautta (Ritva Mustonen). Porter: Ev'ry time we say goodbye (Sammy Davis, Jr.).

50:00 Audio: Pitääkö työttömän olla nöyrä?
Ykkösaamu

Pitääkö työttömän olla nöyrä?

Kuinka onnistuu työttömien aktivointi? Keskustelussa mukana Kimmo Ruth TEM:stä, Jukka Haapakoski Työttömien valtakunnallisesta yhteistoimintajärjestöstä sekä Pirjo Krokfors Uudenmaan TE-toimistosta. Suomalaiset sairaanhoitajat ovat matkalla avustustehtäviin Mosuliin, kertoo Andreas von Weissenberg SPR:stä. Yhdysvaltain suhde Israeliin ja Lähi-itään muuttuu, mutta kuinka? Arvioimassa Hannu Juusola Helsingin yliopistosta ja Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista. Marko Kilpi tietää, että poliisikin voi särkyä. Päivi Neitiniemi juontaa.

29:06 Audio: Muisto Amerikasta
Aamusoitto

Muisto Amerikasta

Bach: Preludi sarj. soolosellolle nro 1 (Ilpo Vuorenoja, kitara). Kaski: Metsän hiljaisuus (Eero Heinonen, piano). Schubert: Die Sterne (Christoph Prégardien, tenori, ja Michael Gees, piano). Glazunov: Trubaduurilaulu (Eira Ojanen, sello, ja RSO/Pertti Pekkanen). Krohn: Solitude (Yksinäisyys) (Eeva Havulehto, piano). Fabritius: Tarantella (Erkki Rautio, sello, ja Liisa Pohjola, piano). Copland: Simple gifts bal. Appalachian spring (Empire Brass). Vieuxtemps: Muisto Amerikasta (Leila Josefowicz, viulu, ja John Novacek, piano).

52:11 Audio: Glenda
Radioteatteri esittää

Glenda

Glenda on riemukas musikaalimonologi, jossa ei jäädä tuleen makaamaan. Glenda on ikänsä Helsingissä asunut duunarinainen, joka kertoo tarinaansa paikasta ja tilanteesta toiseen eri puolilla kotikaupunkia. Kokemukset ovat olleet koviakin, mutta ne eivät ole jättäneet häneen pienintäkään katkeruutta. Ja kun sanat eivät riitä, laittaa hän lauluksi. Tämän naisen tieto ei ole harmaata eikä hiljaista: hän jakaa sitä auliisti puistonpenkillä tai metrossa, eivätkä Kauppatorin ahneet lokitkaan keskeytä tarinaa. Käsikirjoitus, musiikki ja äänisuunnittelu: Juha Takanen. Ohjaus: Susa Saukko. Näyttelijä ja laulaja: Susa Saukko. Tuotanto: Kehityspiikki koulutus Oy. Yle-tuottaja: Pekka Savolainen.

37:53 Audio: Willaim Faulkner harjoittelee New Orleansissa
Kirjakerho

Willaim Faulkner harjoittelee New Orleansissa

Kevättalven 1925 William Faulkner odotteli laivaa New Orleansissa ja samalla hän testaili taitojaan, muunteli ja muokkasi kertomuksiaan, julkaisi niitä ja tienasi matkarahoja Eurooppaan. Näissä nuoren kynäilijän pikaisissa jutuissa näkyy jo paljon nobelkirjailijan vimmaa, tulevia mestariteoksia. Käsittelyssä on William Faulknerin teos New Orleansin tarinoita. Sen on suomentanut Kristiina Drews. Eeva Luotosen vieraana ohjaaja ja käsikirjoittaja Jan Forsström.Lukijana Ville Tiihonen. KUVA: Carl van Vechten

49:20 Audio: Radioviihde on älykästä verbaalihuumoria
Kultakuume

Radioviihde on älykästä verbaalihuumoria

Radiossa oli viihdettä kauan ennen televisiota. Sunnuntaina tuli kuluneeksi sata vuotta radioviihteen uranuurtajan Antero Alpolan syntymästä. Radioviihteen historiaa valottaa Alpolasta kirjan tehnyt Yleisradion pitkäaikainen viihdetoimittaja Tauno Vainio. Nykypäivästä puhuu näyttelijä ja Radioteatterin tuottaja Erja Manto. Taksikuski, elokuvaohjaaja ja kulttuuriministeri - tätä kaikkea on Raoul Peck. Haitilainen Peck on maansa tunnetuin ohjaaja. Uusin dokumenttielokuva I am Not Your Negro kilpailee tänä viikonloppuna Oscar-palkinnosta. Taide kulkee ilmajousituksilla. Kultakuume on perehtynyt Suomea kiertävän Helene Schjerfbeckin Toipilaan matkaa. Kansallisgallerian johtava konservaattori Kirsi Hiltunen kertoo, millainen riski teokselle tällainen matka on. Matkan päämäärä ei ole enää tärkeintä. Palvelumuotoilu ja elämyksellinen suunnittelu houkuttelee jättämään maissa käynnin väliin. Kultakuumeen juontaa Niina Mäkeläinen.

Kuunnelluimmat 24h

52:24 Video: Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Suomen nykyisen hallituksen politiikan retoriikassa huomiota herättää syyllisten etsiminen, sanoo tutkijatohtori Jouni Tilli. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijatohtori Jouni Tilli on analysoinut hallituksen puheita uusimmassa kirjassaan ”Miten puhumme kun puhumme politiikkaa?” Pääministeri Juha Sipilän puheessa syntipukkeja ovat palkansaajat ja tulonsiirtojen varassa elävät ja heidän täytyy nyt kärsiä, että kansakunta pelastuu. Sen sijaan työnantajilta ja yrityksiltä vaaditaan vain vähän eli ripaus isänmaallisuutta. Hallituksen retoriikassa valtiosta tehdään jähmeä, kömpelö ja typerä toimija, joka ei osaa ketterästi reagoida ajan vaatimuksiin. Hallituksen puheessa valtio on se, joka estää kansakunnan nousun. -Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että Juha Sipilä on rakentanut toiminnastaan sellaista kuvaa, että hän suuressa armossaan laskeutuu Kempeleestä panemaan Suomen asiat kuntoon. Tillin mukaan Sipilä on rakentanut ajatusmallia, että yritysosaaminen pätevöittää kaikkeen. Hallituksen koulutuspoliittisessa puheessakin on Tillin mielestä ollut vahvasti syyllistävä kaiku. Esimerkiksi yliopistojen suhteen on käytetty voimakasta vastakkainasettelua. Luonnontieteitä ja muita soveltavia tieteitä kannattaa tukea mutta humanistiset ja yhteiskuntatieteet ovat kansakunnan elättejä.

18:40 Video: Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Suomen tunnetuin tamperelaispoliisi komisario Sakari Koskinen on nyt kuunnelmasarjan sankarina. Kuunnelmasarjan on Seppo Jokisen rikosromaaneista dramatisoinut Jussi Niilekselä. Ohjaus: Juha Rosma. Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen. Musiikki: Jukka Siikavire. Tuotantokoordinaattori: Saila Karvonen. Tuottaja: Varpu Eräpuu. Henkilöt: Sakari Koskinen, komisario - Tommi Korpela. Risto Pekki, ylikonstaapeli - Tommi Raitolehto. Ulla Lundelin, konstaapeli - Riikka Papunen. Häyrinen, Koskisen sihteeri - Marja Myllylä. Linnea Hillman - Eriikka Väliahde. Kreeta Horsmala - Mia Selin. Matti, eli Krasniqi Markafat, Kosovon pakolainen - Antti Autio. Tohtori - Juha Rosma.

37:49 Video: Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Aikamatkalla 1900-luvun halki kirjailija Markus Leikolan romaanissa Uuden maailman katu professori Woland lentelee Moskovan lisäksi myös Berliinin, Lontoon ja New Yorkin yllä - ja elokuvien hahmot heräävät henkiin vaikuttamaan maailmanhistoriaan. Kirjakerhon "Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä" on toimittanut Jukka Kuosmanen. Lukijana Anu Heikkinen. KUVA: YLE

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Berlin: Lazy (Marilyn Monroe). Bricusse: Jos kieltä eläinten oppisin (Lasse Mårtenson). Laudan: Song of the golden trumpet (Eddie Calvert). Van Heusen: Love and marriage (Frank Sinatra). Gustavo: Brigitte Bardot (Marion Rung). Riviere: Les amis de la musique (Brigitte Bardot). Garcia: Madrecita (Trio Los Paraguayos). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). Lincke: Lysistrata (The Mills Brothers). Ulvaeus: Kakstoista markkaa (Finntrio). Young: Golden earrings (Peggy Lee). Savio: Maledetta primavera (Loretta Goggi). Theodorakis: O Kaimos (Mikis Theodorakis).

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä