RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
59:39 Audio: Paikka, jossa mikä tahansa on mahdollista
Avaruusromua

Paikka, jossa mikä tahansa on mahdollista

”Koska se on siellä”. Näin vastasi englantilainen vuorikiipeilijä George Mallory, kun häneltä kysyttiin, miksi hän halusi kiivetä Mount Everestin huipulle. George Mallory halusi 1920-luvulla valloittaa Mount Everestin vain siksi, että haaste oli olemassa. Koska se vuori oli siellä. Hänellä oli motivaatio. Onko musiikki paikka, jossa kaikki on mahdollista? Avaruusromussa motivaatiota, inspiraatiota ja suhdetta todelliseen maailmaan. Mukana Haraamo, Koho/Numminen, Janne Nummela ja Nemesistä vuodelta 1990! Toimittajana Jukka Mikkola. OHJELMAN MUSIIKKI: HARAAMO: Stage 0 (Stages) HARAAMO: Stage 1-2 (Stages) KOHO/NUMMINEN: Kuulokulmat 1 (Vuosi 100) KOHO/NUMMINEN: Kuulokulmat 2 (Vuosi 100) JANNE NUMMELA: Alla-attapan I (Alla-attapan) JANNE NUMMELA: Alla-attapan III (Alla-attapan) NEMESIS: Nihilo Nihil Soundtrack - osa - (Nihilo Nihil Soundtrack 1990)

17:19 Audio: Kurkotus kohti pyhää
Radioteatteri esittää

Kurkotus kohti pyhää

Nuoren polven radiofiktioita Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden tekeminä. Pyhä on jotakin, mikä pakenee, kun siihen koettaa tarttua. Onko pyhä enää sana, jolla oli merkitystä joskus? Mistä pyhän voi yhä löytää, kuinka sen voi kokea? Dokumenttia ja fiktiota yhdistävän fragmentaarisen kuunnelman on toteuttanut työryhmä Topi Marin, Niklas Nybom ja Suvi Sinervo." Topi Marin (teksti, ohjaus, dramaturgia) Niklas Nybom (teksti, äänisuunnittelu, dramaturgia) Suvi Sinervo (teksti, dramaturgia) Henri Tuominen, Janna Räsänen, Kimi Vilkkula (näyttelijäntyö)

27:45 Audio: Aava
Radioteatteri esittää

Aava

Nuoren polven radiofiktioita Teatterikorkeakoulun opiskelijoide tekemänä. Herätyskello soi. Kiireessä ei heti ehdi huomata, että jokin maailmassa on muuttunut. Yhtäkkiä ympärillä on hiljaista. Missä kaikki ovat? Selittämättömästi autioituneessa maailmassa on vaikea päättää, mitä tehdä. Tuntuu siltä, että joka suunnassa on loputtomasti tilaa. “Tunnelma tyhjässä kaupungissa on oikeastaan aika kaunis.” Työryhmä: Ville Aalto (teksti, äänisuunnittelu) Mari Sainio (sävellys, äänisuunnittelu) Ville Aalto ja Susanna Airaksinen (ohjaus) Verneri Lilja (näyttelijäntyö)

45:39 Audio: Villiruusu ja Timotei
Lauantain toivotut levyt

Villiruusu ja Timotei

Trad., sov. Westerlund: Värmlandsvisan (Manifestum, joht. Markus Westerlund) Lev. 2011 Tshaikovski: Valssi serenadista jousille C-duuri (Orpheus-kamariorkesteri) Lev. 1986 Verdi: Otellon ja Desdemonan duetto oopperasta Otello (Kiri Te Kanawa, sopraano, Luciano Pavarotti, tenori, Chicagon sinfoniaorkesteri/Georg Solti) Lev. 1991 Chaplin: Parrasvalot (Limelight) (Juhani Korjus, huuliharppu ja kitara, Raimo Roiha, piano, Karoly Garam, sello) Lev. 1980 Sondheim: Send in the Clowns musikaalista A Little Night Music (Frank Sinatra, laulu, Bill Miller, piano) Lev. 1976 Cozzoli - Compari: Keskiyö (E Mezzanette) (Seppo Pirhonen, laulu, ja orkesteri, joht. E. Bosse) Lev. 1960 Suonio: Villiruusu (Matti Louhivuori, laulu, ja yhtye) Lev. 1963 Donner: Timotei (Arja Saijonmaa, laulu, ja orkesteri) Lev. 1969 Wagner, sov. Mackay: Valkyyrioiden ratrastus oopp. Valkyyria (Andy Mackay, tenorisaksofoni, ja yhtye) Lev. 1974 Cabrel: Je l'aime a mourir (Francis Cabrel, laulu) Lev. 1979 Puurtinen: Onnen hetki näytelmästä Myrskyluodon Maija (Raili Veivo, laulu, ja orkesteri, joht. Matti Puurtinen) Lev. 1991 Kärki: Rakkauden rikkaus (Paula Koivuniemi, laulu, ja yhtye) Lev. 1992

2:18:17 Audio: Kuhmon Kamarimusiikki 2016: Kuhmon muistoille
Konsertteja

Kuhmon Kamarimusiikki 2016: Kuhmon muistoille

W.A. Mozart: Oboekvartetto F-duuri KV 370 (Nicholas Daniel, oboe, Pavel Vernikov, viulu, Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, ja Seppo Kimanen, sello). Arvo Pärt: Mozart-Adagio viululle, sellolle ja pianolle (Yoshiko Arai, Seppo Kimanen, Konstantin Bogino). Dmitri Shostakovitsh: Pianokvintetto g-molli op. 57 (Pavel Vernikov ja Yoshiko Arai,viulu, Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, Seppo Kimanen, sello, ja Konstantin Bogino, sello). Franz Schubert: Oktetto F-duuri D. 803 (Lauri Sallinen, klarinetti, Jaakko Luoma, fagotti, Jan Voboril, käyrätorvi, Antti Tikkanen ja Karel Boeschoten, viulu, Barbora Hilpo, alttoviulu, David Cohen, sello, ja Niek de Groot, kontrabasso). - Äänitetty Kontion koululla 21.7. Konsertin väliajalla kuullaan Seppo Kimasen haastattelu. Toimittajina Kaisa Joustie ja Ainomaija Pennanen.

16:32 Audio: osa 13/20: Kesähuvila
Iiris ja viettelykset

osa 13/20: Kesähuvila

Iiris perii suuren rantatontin täysin tuntemattomalta sukulaiselta. Tytin kanssa he rakentavat jo kesähuvilaa ja Iiris ottaa varmuuden vuoksi ison lainan. Radioteatterille kirjoittanut Pirjo Toikka. Ohjaus: Matti Kinnunen. Musiikki: Pietari Mikkonen Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Tuottaja: Pekka Ruohoranta. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola Henkilöt Iiris Hölttä: Minttu Mustakallio. Tytti Backlund: Ria Kataja. Petteri Alametsä: Mikko Reitala. Pankkivirkailija: Matti Kinnunen. Tahvanainen: Toni Wahlström. Kunnanvirkailija: Tuula Hyttinen.

55:53 Audio: Lumpeenkukka
Klassista kahteen

Lumpeenkukka

Raitio: Fantasia poetica (RSO/Jukka-Pekka Saraste). Madetoja (sov.): Viisi pohjois-pohjalaista kansanlaulua. (Matti Lehtinen, baritoni, ja Pentti Koskimies, piano). Sibelius: Pianotrio C-duuri (Loviisa-trio) (Jaakko Kuusisto, viulu, Marko Ylönen, sello, ja Folke Gräsbeck, piano). A. Merikanto: Preludi ja fuuga e-molli (Ville Urponen, Helsingin Johanneksenkirkon urut). Melartin: Lumpeenkukka (Peter Lindroos, tenori, ja Gustav Djupsjöbacka, piano). Pylkkänen: Pieni sarja oboelle ja jousiorkesterille (Aale Lindgren ja RSO/Petri Sakari).

14:20 Audio: Kuunnelman esittely: Radioteatterin ja Teatterikorkeakoulun kuunnelmakurssin satoa
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Radioteatterin ja Teatterikorkeakoulun kuunnelmakurssin satoa

Millaisia ovat nuoren polven radiofiktiot, eli Radioteatterin ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kuunnelmakurssilaisten tekemät teokset? Kurssilta kuullaan Radioteatterin ohjelmistossa viisi teosta. Kuunnelmakurssilla on tarkoitus tutkia ja opiskella sekä analysoida radiofiktioita, päämääränä oli kehittää omaa näkemystä sekä valmistaa lopulta yhteistyössä radioteos. Teosten Aava, Kurkotus kohti pyhää, Naapurissani asuu tiikeri, Rauhan kierto ja Hukkuvat kuvat, tekijöitä tapasi Emilia Cronvall. Haastateltavina ovat Mari Sainio, Ville Aalto, Ilkka Tolonen, Niklas Nybom, Tuomas Kettunen ja Henri Tuulasjärvi.

52:20 Audio:
Kalle Haatanen

Sari Katajala-Peltomaa sanoo, että menneiden aikojen lapset olivat paremmassa asemassa kuin mitä usein on väitetty. Jo antiikissa ja keskiajalla lapsia rakastettiin ja heistä pyrittiin useimmiten pitämään huolta. Lapsia ei nähty vain sieluttomina olentoina, joiden tehtävä olisi taata vanhempien vanhuudenturva. On paljon kirjallisia todisteita siitä miten lapsia hoivattiin tai kuolleita lapsia surtiin. Keskiajalla lapsuus oli toki nykyistä lyhempi. Antiikista periytyi keskiajalle näkemys, että tytöt olivat naimaikäisiä jo 12-vuotiaina ja pojat 14-vuotiaina. Todellisuudessa harva lapsi joutui naimisiin aivan näin nuorena. Varhaiset avioliitot olivat yleisempiä yhteiskunnan yläluokissa. Välimerenmaissa avioiduttiin nuorempina kuin Keski- ja Pohjois-Euroopassa, missä yleinen naimaikä oli 20 ikävuoden paikkeilla. Lapsuus oli lyhyt vaikka ei olisi joutunut naimisiinkaan. Keskiajan kisällislaitos oli antiikin perintöä. Vaikka mestari saattoi kohdella oppipoikaansa joskus julmastikin, säätelivät monet säännöt myös mestarin velvollisuuksia. Kalle Haatasen vieraana on keskiajan tutkija Sari Katajala-Peltomaa. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013.

53:00 Audio: Wichita Lineman
Muistojen bulevardi

Wichita Lineman

Kämpfert: Mambo mania (Bert Kämpfert orkestereineen). Halletz: Ananas aus Caracas mambo (Vico Torriani). North: Kuuma kesä (Eino Grön). Bacalov: Odotan yksin (Carola). Carosone: Maruzzella (Seija Karpiomaa). Nazareth: Brasilialainen ukulele (Heikki Laurila). Niska: Pipa (Radion tanssiorkesteri). Lobo: Boranda (Tamba Trio). Aznavour: Mes emmerdes (Charles Aznavour). Bloom: Fools rush in (where angels fear to tread) (Brook Benton). Webb: Wichita lineman (Glen Campbell). Lehtinen: Toiset meistä (Pepe ja Paradise). Taube: Så skimrande var aldrig havet (Sven-Bertil Taube). Garello: Margarita de agosto (Raul Garello).

Kuunnelluimmat 24h

24:16 Video: Maailmanpolitiikan arkipäivää: Trump hämmentää Yhdysvaltain mahtipuoluetta

Maailmanpolitiikan arkipäivää: Trump hämmentää Yhdysvaltain mahtipuoluetta

Yhdysvalloissa liikemies Donald Trumpin nousu presidenttiehdokkaaksi on järkyttänyt republikaanipuolueen eliittiä. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma tarkastelee, miten Abraham Lincolnin puolueesta on tullut Trumpin puolue. Ohjelmassa kuullaan tunnelmia Clevelandin puoluekokouksesta ja kysytään, myllertääkö perinteikästä puoluetta yhtä presidenttikilpaa laajempi kriisi. Ohjelman juontaa Heikki Heiskanen. Kuva: Andrew Gombert / EPA

52:27 Video: Kalle Haatanen: Keskiajan heinäkuun Kalle Haatanen: Lapsuus antiikissa ja keskiajalla

Kalle Haatanen: Keskiajan heinäkuun Kalle Haatanen: Lapsuus antiikissa ja keskiajalla

Sari Katajala-Peltomaa sanoo, että menneiden aikojen lapset olivat paremmassa asemassa kuin mitä usein on väitetty. Jo antiikissa ja keskiajalla lapsia rakastettiin ja heistä pyrittiin useimmiten pitämään huolta. Lapsia ei nähty vain sieluttomina olentoina, joiden tehtävä olisi taata vanhempien vanhuudenturva. On paljon kirjallisia todisteita siitä miten lapsia hoivattiin tai kuolleita lapsia surtiin. Keskiajalla lapsuus oli toki nykyistä lyhempi. Antiikista periytyi keskiajalle näkemys, että tytöt olivat naimaikäisiä jo 12-vuotiaina ja pojat 14-vuotiaina. Todellisuudessa harva lapsi joutui naimisiin aivan näin nuorena. Varhaiset avioliitot olivat yleisempiä yhteiskunnan yläluokissa. Välimerenmaissa avioiduttiin nuorempina kuin Keski- ja Pohjois-Euroopassa, missä yleinen naimaikä oli 20 ikävuoden paikkeilla. Lapsuus oli lyhyt vaikka ei olisi joutunut naimisiinkaan. Keskiajan kisällislaitos oli antiikin perintöä. Vaikka mestari saattoi kohdella oppipoikaansa joskus julmastikin, säätelivät monet säännöt myös mestarin velvollisuuksia. Kalle Haatasen vieraana on keskiajan tutkija Sari Katajala-Peltomaa. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013.

48:11 Video: Tiedeykkönen: Kalannin alttarikaappi on ikkuna myöhäiskeskiaikaan

Tiedeykkönen: Kalannin alttarikaappi on ikkuna myöhäiskeskiaikaan

1400-luvulla valmistunut Kalannin alttarikaappi on Kansallismuseon merkittävimpiä taideteoksia.  Alttarikaapin tekijänä pidetään hampurilaista mestari Franckea.  Teos oli pitkään Lounais-Suomessa Kalannin kirkossa, mistä se ostettiin Kansallismuseoon 1800-luvun lopulla. Alttarikaappi kertoo kahden pyhimyksen - Neitsyt Marian ja Pyhän Barbaran - tarinat. Teos tunnetaan myös Pyhän Barbaran alttarikaappina. Kalannin alttarikaapin kautta avautuu näkymä myöhäiskeskiajan maailmaan. Mitä Kalannin alttarikaappi kertoo myöhäiskeskiajan katolisesta maailmasta ja myöhäiskeskiajan ihmisen maailmankuvasta? Mitä alttarikaapista voi nähdä myöhäiskeskiajan asenteista juutalaisia kohtaan? Ovatko Barbaraa kuvaavat maalaukset seksuaalisia? Haastateltavana tutkija Elina Räsänen. Toimittajana Harri Alanne. Kuva: Museovirasto.

Muualla Yle.fi:ssä