RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
53:59 Audio: Hymy, kukka ja rakkaus
Muistojen bulevardi

Hymy, kukka ja rakkaus

Allen: Cumana (Edmundo Ros). Godzinsky: Mambo Felicita (Harmony Sisters). Merrill: Mambo Italiano (Dean Martin). Jobim: Hymy, kukka ja rakkaus (= Meditacao / Meditation) (Olavi Virta). Mann: Blame it on the bossa nova (Eydie Gormé). Bonfa: Manha de Carnaval (Elizete Cardoso). Strachey/Link: These foolish things (Lester Young). Peggy Lee: There'll be another spring (Peggy Lee). Shearing: Lullaby of birdland (Mel Torme). Kansanlaulu: Ei, uhnem (Volgan lautturien laulu) (Viktor Klimenko). Carsten: Iwan Iwanowitsch (Angelina Monti). Anka: Tuuli viedä saa (= Crying in the wind) (Laila Halme). Hadzidakis: Oniro pedion tis jitonias (K: Armonaikaa) (Nana Mouskouri). Glanzberg: Padam, padam (Carola). Waldteufel: Les Patineurs (Rytmin Solistiorkesteri).

50:59 Audio: Sähköauto vielä utopiaa?
Ykkösaamu

Sähköauto vielä utopiaa?

Ranskan ja eritoten Pariisin turismi on kärsinyt mm. terrori-iskuista ja lakoista.Vieraana Suomen Pariisin suurlähettiläs Risto Piipponen. Polttomoottorista eroon pääsemisen tie voi olla todella pitkä ja kallis. autotekniikan emeritusprofessori Matti Juhala Aalto-yliopistosta sekä johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä. Ukrainan 25:s itsenäisyyspäivä,Kiovassa Yle Uutisten Antti Kuronen. Ulkomaanlehtikatsaus niinikään Pariisista Annastiina Heikkilä. Juontajana Sakari Kilpelä

2:03:34 Audio: Eloa-festivaali on ihan jotain muuta
Konsertteja

Eloa-festivaali on ihan jotain muuta

Saattaa olla, että nyt toista kertaa järjestettävällä Eloa-festivaalilla Suomen musiikin uusin sukupolvi lopullisesti iskee läpi näkemyksensä siitä, mitä taidemusiikin, konsertin ja festivaalin pitää olla. Eloan konserttipaikat, yleisö, tunnelma, konsepti ja ohjelmapolitiikka ovat jotain ihan muuta. Avajaiskonserttiin on tilattu hipstercredoja, aikamme uskontunnustuksia, joilla festivaali kysyy, uskooko kulutusyhteiskunta mihinkään, ja miten uskoo. Niitä tasapainottaa renessanssipolyfonia ja muutama uusimman nykymusiikin live-elektroniikkateos. Lisäksi kuullaan Juhani Nuorvalan liveradiofonia Tiksu, post-acid-rakkaustarina kahden vuosikymmenen takaa, joka Eloa-festivaalin kontekstissa kuulostaa ajankohtaisemmalta ja luonnollisemmalta kuin koskaan. Kaiken sitoo yhteen ja pyöristää Öljysäiliö 468 akustiikka. Valtavan kupolikattoisen lieriön jälkikaiku on uskomattoman pitkä ja kaunis. Uuden sukupolven esiinmarssia hämmästelee toimittaja Kare Eskola, joka maistaa letut, selostaa musiikkiteatterin ja purkaa tuntonsa konsertin jälkeen tarjotussa kevytterapiassa... Eloa-festivaalin avajaiskonsertti: Hipstercredo Taavi Oramo, laulu ja äänisuunnittelu, sekä festivaalin muusikoita. Teknikko (Otso Aho): Öljyn tarina, ääni-installaatio Miika Hyytiäinen: Neoberliini - hipstercredo Edgar Aalto: Uumenista Josquin des Prez: Kyrie messusta Missa Pange Lingua Hikari Kiyama: Distortion sequenza Sanni Kriikku: LELU - hipstercredo Artturi Rönkä: Truth in a Tank - hipstercredo Kari Kriikku: Kombucha - hipstercredo Henry Purcell: Fantasia upon one note ja Fantasia d-molli Mikko Innanen: Isäm Maallinen Maakunta laulu Esitys - hipstercredo Sampo Haapamäki: Logo Eetu Palomäki ja Ilmari Kantola: Credo for 468 - hipstercredo Karhulevyt: RMS Rospuutto - hipstercredo Josquin des Prez: Credo messusta Missa Pange Lingua Juhani Nuorvala: Tiksu

54:49 Audio: Maisteri kritiikin suossa
Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Maisteri kritiikin suossa

Kriitikon työstä ja tehtävästä on kirjoitettu loputtomiin. Tutkimukset ja esseet pyrkivät usein ihanteellisesti käärimään taidekritiikin pilvimäiseen pumpuliin, jossa kuka tahansa alansa asiantuntija tukehtuu ladeltuihin vaatimuksiin. Tiedättehän, hyvän kritiikin tulisi olla asiantuntevaa, taitavasti kirjoitettua, puolueetonta, sivistävää, yleistajuista, erittelevää, perusteltua ja varmaan myös vaaleanpunaista. Tällaisilla ylevillä pohdinnoilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä joudumme lukemaan sanomalehtien sivuilta. Onneksi on aina ollut niitäkin, jotka sanovat asiat toisin. - Minna Lindgren esitelmöi.

37:57 Audio: Elena Ferrante ja Loistava ystäväni
Kirjakerho

Elena Ferrante ja Loistava ystäväni

Elena Ferranten Loistava ystäväni on ollut suuri kansainvälinen menestys. Kirjan voi lukea napolilaistarinana, ystävyyden kuvauksena, jännityskertomuksena, selviytymistarinana tai elämäkerrallisena tarinana. Kirjan salaperäisyyttä lisää kirjailijan salanimi - kukaan ei tiedä kuka Elena Ferrante oikeasti on. Eeva Luotosen vieraana elämäkertakirjallisuuden tutkija ja opettaja Päivi Kosonen. Näytteet lukee Heljä Heikkinen. Kirjan on suomentanut Helinä Kangas.

49:45 Audio: Homeros tulee taas
Kultakuume

Homeros tulee taas

Tarujen kuuluisin sota ja sen loistava sankari. Elokuva rakkauden ja vihan tangosta. Suorasanaisesti Troijan sodan julmuuksista. Homeroksen myyttinen maailma selitetään vihdoin nykylukijalle ymmärrettävässä muodossa. Vuosikymmeniä antiikkia tutkinut klassillisen filologian emeritusprofessori Paavo Castrén on kirjoittanut Homeroksesta tuhdin tietopaketin nimeltä Homeros. Odysseian hän on kääntänyt kokonaan uudelleen alkukielestä. Paavo Castrén on Kultakuumeen vieraana. Ristiriitaisten tunteiden tango. Argentiinalainen elokuvaohjaaja German Kral vieraili Espoo Ciné -festivaaleilla ja kertoi uudesta dokumentistaan. Viimeinen tango on kertomus maailmankuulusta tangoparista María Nieves Regosta ja Juan Carlos Copesista, jotka tanssivat vihasta ja rakkaudesta. Muistoissa Ann E. Ward. Kultakuumeessa kuullaan heinäkuussa kuollutta pianistia ja säveltäjää. Ward oli paitsi muusikko, myös maineikkaan chicagolaisen musiikkikoulun rehtori. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

55:08 Audio: Kolme viininkorjuun päivää
Klassista kahteen

Kolme viininkorjuun päivää

Hahn: Trois jours de vendange (Kolme viininkorjuun päivää) (Veronique Gens, sopraano, ja Susan Manoff, piano). Mascagni: Turiddun juomalaulu oopp. Cavalleria rusticana (Jonas Kaufmann, tenori, sekä Rooman Santa Cecilia -akatemian kuoro ja ork./Antonio Pappano). Crusell: Johdanto ja muunnelmia ruotsalaisesta juomalaulusta (Kullervo Kojo, klarinetti, ja RSO/Jukka-Pekka Saraste). Tárrega: Arabialainen kapriisi (Sharon Isbin, kitara). Ravel: Sheherazade (Anne Sofie von Otter, mezzosopraano, ja Clevelandin ork./Pierre Boulez). Debussy: Arabeski nro 1 (Emmanuel Pahud, huilu, ja Mariko Anraku, harppu). Rimski-Korsakov: Meri ja Sindbadin laiva sinfonisesta sarjasta Sheherazade (Mariinski-teatterin ork/Valeri Gergijev).

48:20 Audio: Neutronitähdet ovat valtavan tiheitä ja aine avaruudessa kosmisena verkostona
Tiedeykkönen

Neutronitähdet ovat valtavan tiheitä ja aine avaruudessa kosmisena verkostona

Neutronitähdet ovat valtavan tiivistä ainetta. Suomalainen tutkijakaksikko, Aleksi Vuorinen ja Aleksi Kurkela, ovat kehittäneet neutronitähden tilanyhtälöä. Jos kaksi neutronitähteä törmää toisiinsa, tutkijakaksikon tuloksista on hyötyä ja heillä on nyt tarjota ennuste, miltä tähtien yhteensulautumisen pitäisi näyttää. Törmäys tuottaa gravitaatioaallon, jonka kenties gravitaatioaalto-observatorio LIGO Yhdysvalloissa pystyisi havaitsemaan. Aine on jakautuneena avaruuden valtavaan tyhjyyteen verkostomaisina rakenteina. Verkostossa painovoima vetää ainetta keskittymiksi. Linnunrata kulkee vääjäämättä merkillistä, Suureksi attraktoriksi kutsuttua painovoimakeskittymää kohti. Haastateltavina ovat akatemiatutkija Aleksi Vuorinen ja astrofysiikan apulaisprofessori Peter Johansson Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

Kuunnelluimmat 24h

50:30 Video: Radioteatteri esittää: Radioteatterin valiouusinta: Elmo, urheilija

Radioteatteri esittää: Radioteatterin valiouusinta: Elmo, urheilija

Sankariurheilija Elmo vie Andien talviolympialaisissa ja Derwangan kesäkisoissa voitot lajissa kuin lajissa, ottelussa kuin ottelussa. Kansa ja kiihkomieliset urheiluselostajat ovat hurmioissaan. Juhani Peltosen hävytön urheiluparodia on kuuntelijoiden ikisuosikki. Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut Juhani Peltonen. Ohjaus: Lars Svedberg. Henkilöt: Immo, ylipääselostaja - Kauko Helovirta. Lyly, pääselostaja - Jarno Hiilloskorpi. Elmo, omalaatuinen urheilun ihmemies - Ossi Ahlapuro. Reijo "Rymy" Petkelström, hänen valmentajansa - Heikki Heino. Elmon äiti - Eine Helke. Aliina, Elmon vihitty - Saara Pakkasvirta. Kuulutukset - Seppo Laine. Valiouusinta vuodelta 1977.

48:26 Video: Tiedeykkönen: Neutronitähdet ovat valtavan tiheitä ja aine avaruudessa kosmisena verkostona

Tiedeykkönen: Neutronitähdet ovat valtavan tiheitä ja aine avaruudessa kosmisena verkostona

Neutronitähdet ovat valtavan tiivistä ainetta. Suomalainen tutkijakaksikko, Aleksi Vuorinen ja Aleksi Kurkela, ovat kehittäneet neutronitähden tilanyhtälöä. Jos kaksi neutronitähteä törmää toisiinsa, tutkijakaksikon tuloksista on hyötyä ja heillä on nyt tarjota ennuste, miltä tähtien yhteensulautumisen pitäisi näyttää. Törmäys tuottaa gravitaatioaallon, jonka kenties gravitaatioaalto-observatorio LIGO Yhdysvalloissa pystyisi havaitsemaan. Aine on jakautuneena avaruuden valtavaan tyhjyyteen verkostomaisina rakenteina. Verkostossa painovoima vetää ainetta keskittymiksi. Linnunrata kulkee vääjäämättä merkillistä, Suureksi attraktoriksi kutsuttua painovoimakeskittymää kohti. Haastateltavina ovat akatemiatutkija Aleksi Vuorinen ja astrofysiikan apulaisprofessori Peter Johansson Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kuin runotar hän kulkee

Muistojen bulevardi: Kuin runotar hän kulkee

Porter: The laziest gal in town (Nina Simone). Forbers- Laudertale: Sympathique (Pink Martini). Kansansävelmä: Autoajelulla (Pirkko Mannola). Hernandez:Jugando mama, jugando (Tito Puente & La Lupe). Santamaria: Afro blue (Oscar Brown, Jr.). Farina: Sleep walk (Santo and Johnny) West: That's someone you never forget (Elvis Presley). Kaufman: Kuin runotar hän kulkee (Rauli 'Badding' Somerjoki & Agents). Gates: Should I ever love again (Wynona Carr). Webb: Mac Arthur Park (Richard Harris). Rodgers & muita: Tillsammans (+medley) (Monica Zetterlund). Benatzky: Seison sateessa (Seija Karpiomaa). Legrand: Rakkaani hylkää mua ei (Anki)

51:06 Video: Ykkösaamu: Studiovieraana Suomen Lähi-idän suurlähettiläs

Ykkösaamu: Studiovieraana Suomen Lähi-idän suurlähettiläs

Lähi-idän tilannetta arvioimassa Matti Lassila, Suomen suurlähettiläs Libanonissa, Irakissa, Jordaniassa ja Syyriassa. Voisiko suomalainen kaura päätyä entistä useammin myös ulkomailla kauppojen hyllylle? Keskustelemassa tutkimusjohtaja Anu Kaukovirta-Norja Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta. Rion kisat urheilupsykologin silmin, studiossa Tuomas Grönman. Ysärikatsaus, Kaija Kellman. Juontajana Seija Rautio.

Muualla Yle.fi:ssä