RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Ohjelmat A-Ö
Alttoviulisti Eriikka Nylund ja toimittaja Vesa Kytöoja Tukholmassa.

Alttoviulisti Eriikka Nylund kuuntelee vapaa-ajallaan kevyttä musiikkia

Musiikkivieraana kiireinen Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin alttoviulisti Eriikka Nylund, jonka Vesa Kytöoja tapasi kauniina kesäpäivänä Tukholmassa. Pikkutyttönä Eriikka Nylund haaveili musikaalilaulajan urasta, mutta hänestä tulikin ympäri maapalloa konsertoiva alttoviulisti. Ennen Tukholmaan muuttoa Nylund soitti mm. Lontoon Philharmonia -orkesterissa ja nimekkäässä Meta4-jousikvartetissa. Kotkasta kotoisin oleva kosmopoliitti on asunut Tukholmassa vuodesta 2007 lähtien ja viihtyy siellä erinomaisen hyvin – eikä ikävöi sieltä Suomeen kuin muuallekaan. Vapaa-ajallaan tämä klassisen musiikin ammattilainen kuuntelee poppia, tanssii hip-hoppia ja laulaa jazzia. Wagnerin oopperat saivat hänet kuitenkin koukkuun muutama vuosi sitten. Naisen heinäkuun Näistä levyistä en luovu..

Roman Schatz

Suomalainen filosofia

Tänään Roman Schatz lähtee uhkarohkealle retkelle viisauden maailmaan. Suomessa on opettu filosofiaa jo Turun akatemian perustamisesta lähtien. Mutta onko olemassa suomalaisten omaa filosofiaa? Poikkeaako suomalainen ajattelu jotenkin muiden kansojen ajattelusta? Ja millaisiin saavutuksiin  suomalaiset filosofit ovat aikojen saatossa yltäneet. Suomalaisen ajattelun alkulähteitä ja johtotähtiä etsitään nyt Roman Schatzin Maamme-kirjassa yhdessä kirjailija Torsti Lehtisen ja professori Timo Airaksisen kanssa.

Grilli-ilta.

Grilli-ilta

Rattijuoppo on ajanut hengiltä 8-vuotiaan pojan ja kärsinyt lievähkön vankeusrangaistuksen. Mies on löytänyt puolison ja aloittanut uuden elämän grilliyrittäjänä. Hänen sovituksensa riittää yhteiskunnalle ja hänelle itselleen, mutta riittääkö se muille? Eräänä päivänä grillin pihaan ilmestyy muuan nainen… Pirjo Hassisen kirjoittama kuunnelma on trillerin ja moraalidraaman tiivis yhdistelmä. Se kysyy suuria kysymyksiä syyllisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta, mutta tekee sen jännityksen kautta: ajamalla ihmiset ääritilanteeseen.

Ansa Ikonen (Aili Vahtonen). Kuva: Håkan Sandblom/YLE.

Vahtonen ei vedä vesiperää

Lämmin, aurinkoinen kesäpäivä kotoisella uimarannalla. Sisarukset Kirsti ja Matti Pekkanen pilailevat keskenään, pärskyttävät vettä toistensa päälle ja kuuntelevat välillä tanssimusiikkia radiosta. Äkkiä kesäpäivän rauhan rikkoo naisen kauhunhuuto. Eila, sisarusparven kolmas jäsen on huomannut kauempana rantakaislikossa miehen ruumiin... Näin alkaa 6-osainen Olavi Linnuksen kirjoittama jännityskuunnelma, Sen on ohjannut Eero Leväluoma. Pääosaa, poliisipäällikkö Tauno Vahtosta esittää Pehr-Olof Sirén, hänen vaimoaan Aili Vahtosta näyttelee Ansa Ikonen ja murhatun miehen morsianta, Aune Vuorista Hillevi Lagerstam.

Tiedekesä.

Tiedekesässä professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen

Temperamenttitutkimuksistaan tunnettu professori Liisa Keltikangas-Järvinen tunnetaan myös  tutkimustulosten tuomisesta elävään elämään kouluun ja päivähoitoon. Keltikangas-Järvinen on ensimmäinen nainen psykologian professorina Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut synnynnäisen temperamentin vaikutusta mm. stressin sietoon ja terveyteen monitieteisen, pitkäaikaisen seurannan avulla. Lisäksi hän on erinomainen tutkimustulosten popularisoija, joka on kirjoittaunut useita teoksia suurelle yleisölle. Leena Mattila tapasi emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvisen tämän työhuoneella. Tiedekesä.

Anna-Maria Helsing.

Naisen heinäkuun Musiikin voima: Anna-Maria Helsing - Irti uskonnollisen liikkeen kahleista

Musiikin voima on ollut kapellimestari Anna-Maria Helsingille se, johon on aina voinut luottaa. Kolmekymppisenä hän teki elämänsä suurimman päätöksen irtautuessaan Jehovan todistajien yhteisöstä menettäen samalla perheensä ja sukulaisensa. Nyt tilalle on tullut uusi perheyhteisö ja ihmeellinen vapaus olla tietämättä totuutta kaikista asioista. Musiikin voiman toimittajana on Timo Asikainen.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä