RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
53:3 Audio: Miten Kiinan talous vaikuttaa Suomeen?

Miten Kiinan talous vaikuttaa Suomeen?

Suomessa tuskaillaan nollakasvun kanssa, mutta miksi toisaalla seitsemään prosenttiin pudonneeseen kasvuun suhtaudutaan kuin taantumaan? Tuota seitsemää prosenttia ennustetaan tänä vuonna Kiinalle. Ja onhan se toki vähemmän kuin menneinä vuosina. Miten Kiinaa ja sen taloutta tulisi ymmärtää? Ja miten Kiinan kanssa tehdään bisnestä? Vastaamassa kolme Kiinan tuntijaa: kolme vuosikymmentä maassa asunut juristi Jari Vepsäläinen, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen tutkija Riikka Nuutilainen ja johtaja Marko Vänskä Finprosta.

24:21 Audio: Mitä toimittaa toimittajarobotti?

Mitä toimittaa toimittajarobotti?

Noin 410 vuotta sitten strasbourgilainen papin poika ja kirjansitoja Johann Carolus päätti, että nyt riittää. Hän oli palkannut eri kaupunkeihin kirjeenvaihtajia ja välitti heidän lähettämiään uutisia rikkaille tilaajilleen käsinkirjoitettuina koosteina. Mutta nyt tämä rasittava musteen kanssa läträäminen sai riittää. Johann Carolus osti kirjapainon ja alkoi painaa lehteä, jota pidetään maailman ensimmäisenä sanomalehtenä. Lehden nimi oli iskevästi Relation aller fürnemmen und gedenckwürdigen Historien eli jotakuinkin ”Kokoelma arvokkaita ja muistettavia uutisia”. Näin saksalais-roomalaisessa keisarikunnassa 1600-luvun alussa keksittiin uutisvälityksen menetelmä, joka saapui Suomeen noin 166 vuotta myöhemmin. Vuonna 1771 perustettiin Suomen ensimmäinen sanomalehti nimeltään Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo eli ”Erään turkulaisen seuran julkaisemia lehtiä”. Ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti Suomenkieliset tietosanomat taas sai alkunsa vain viisi vuotta myöhemmin. Jotakuinkin samoihin aikoihin kun suomalaiset aloittelivat lehdenlukuharrastustaan, vuonna 1738, ranskalainen Jacques de Vaucanson kehitti ensimmäisen toimivan robotin. Tämä robotti osasi soittaa huilua ja seuraavaksi de Vaucanson rakensikin mekaanisen ankan, joka söi jyviä ja ulosti sekä automaattiset kangaspuut. Nyt liki 300 vuotta myöhemmin nämä vanhat keksinnöt kohtaavat toisensa. Luemme lehdistä yhä useammin toimittajaroboteista. Osaako robotti jo kirjoittaa lehtijuttuja? Voiko kaikki toimittajat pian korvata objektiivisella koneella? Löytääkö robottitoimittaja jyvän? Toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo on tutkinut asiaa. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

53:59 Audio: Tule syyskuu

Tule syyskuu

McKuen: Love's been good to me (Frank Sinatra). Cook: Så'nt är livet (Anita Lindblom). Hamilton:Cry me a river (Dinah Washington). Brodszky: Jos sinut saan (Olavi Virta). Styne: Fontana di Trevi (Katyna Ranieri). Ballard: Mr. Sandman (Mary Ford ja Les Paul). Leiber: L' homme a la moto (Edith Piaf). Tillis: Detroit city (Bobby Bare). Norman: The James Bond theme (John Barry). Darin: Tule syyskuu (Eila Pellinen). Lewis: How high the moon (Ella Fitzgerald). Howard: Med andra ord (Monica Zetterlund). Skogman: Tangoa Jällivaarassa (Siw Malmkvist). William: Malaika (Miriam Makeba ja Harry Belafonte). McLean: Vincent (Don McLean).

43:51 Audio: Sanan vapaudesta

Sanan vapaudesta

Sananvapauden nimissä julkistetaan kaikenlaista hyvää ja pahaa. 1960-luvulla vaadittiin rajoituksia "moraalisesti epäilyttäville" sisällöille. Nykyään työpaikkojen sotkuista puhuminen on pyhäinhäväistys, jossa sananvapauden rajat tulevat vastaan nopeasti. Johanna Korhosen Valkoista valoa palaa nyt kesätauolta. Musiikkina on luvassa kiellettyjä kappaleita eri aikakausilta ja eri maista.

51:0 Audio: Biotalouspöhinä

Biotalouspöhinä

Elinkeinoministeri Olli Rehn ja biotalouspöhinä. Turvapaikanhakijat, pääsihteeri Kristiina Kumpula, SPR, Salon kaupunginhallituksen pj Annika Viitanen, kok. ja meppi Liisa Jaakonsaari. Kolumni, Aleksis Salusjärvi. Juontajana Päivi Neitiniemi.

48:16 Audio: Casablanca

Casablanca

Toiveuusintana valittuja jaksoja Peter von Baghin legendaarisesta radiosarjasta. Tänään käsittelyssä Michael Curtizin elokuva Casablanca. Uusinta vuodelta 1984.

2:41:59 Audio: Lahden Sibelius-festivaali: BBC:n sinfoniaorkesterin konsertti 1/2

Lahden Sibelius-festivaali: BBC:n sinfoniaorkesterin konsertti 1/2

Joht. Sakari Oramo, sol. Johanna Rusanen-Kartano, sopraano, ja Waltteri Torikka, baritoni. Polyteknikkojen kuoro (valm. Saara Aittakumpu). - Jean Sibelius: Satu; Kullervo. - Suoran lähetyksen Sibelius-talosta toimittaa Outi Paananen. Väliajalla Heikki Valsta haastattelee Sakari Oramoa. Lisäksi ääneen pääsevät muusikot BBC:n lippulaivasta.

48:14 Audio: Musikaaleja rakastetaan ja niillä rahastetaan

Musikaaleja rakastetaan ja niillä rahastetaan

Useimmat teatterit varmistavat taloutensa suuren yleisön rakastamilla musikaaleilla. Nyt näin tekee myös Suomen kansallisooppera. Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ja musikaalien ohjaaja Markku Nenonen kertovat, millainen haaste on musikaalin tekeminen. Tanssiteatteri ERI vieraili Kiinassa modernilla tulkinnalla Hannusta ja Kertusta. Viranomaiset tarkastivat esityksen sopivuuden ennakkoon, kertoo koreografi-tanssija Tiina Lindfors. Arkkitehtuurimuseoon nousee syyskuussa japanilainen teehuone alkuperäisessä koossaan. Tyyliltään kevyestä ja luonnon epätäydellisyydestä innoitusta etsivästä sukiya-tyylistä kertoo japanilaisen estetiikan dosentti Minna Eväsoja. Juontajana on Lisa Enckell.

56:27 Audio: Valssifantasia

Valssifantasia

Lanner: Die Mozartisten. (Bostonin SO/Erich Leinsdorf). Sibelius: Viisi romanttista kappaletta pianolle op.101 (Eero Heinonen, piano). Glinka: Valssifantasia h-molli (Pietarhovin ork./Leo Korhin). Weber: Tanssiinkutsu (Garrick Ohlsson, piano). Puccini: Cavaradossin aaria E lucevan le stelle oopp. Tosca (Franco Corelli, tenori, ja Philharmonia-ork./Franco Ferraris). J. Strauss: Wienerwaldin tarinoita (Cincinnati Pops/Erich Kunzel).

44:25 Audio: EU ja roomalaisen oikeuden perinne

EU ja roomalaisen oikeuden perinne

Jos EU-maille haetaan yhtenäistä perusajatusta, niin se voi löytyä jollain tavoin esimerkiksi vanhasta roomalaisesta oikeudesta, jonka idea on edelleen pohjana eri EU-maidenkin oikeudessa. Kulttuurisesti se on ollut tosin hyvin menestyksekäs vientituote ja sen perusteisiin pohjataan myös esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa. Mutta jos oman oikeudenkäytön idea on tärkeä eri maiden kansalaisille, niin mitä se tarkoittaa EU:lle, joka on monin tavoin säädellyt EU-kansalaisten elämään vaikuttavia lakeja. Haastateltavan on akatemiatutkija Kaius Tuori Eurooppa-tutkimuksen verkostosta Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

42:7 Audio: Elämäni on lauluni

Elämäni on lauluni

Tikanmäki: Kesäranta etelä-Saimaalla (Anssi Tikanmäki). Roche: J'aime Paris au mois de mai (Charles Aznavour). Pollack: A Yidishe mame (Marion). Adolphson: Vaikeuksia (Marjatta Leppänen). Edwards: Elämäni on lauluni (Mauno Kuusisto). Jobim: Corcovado (Sergio Mendes). Ruiz: Amor ( Eydie Gormé & Los Panchos). Revaux: My way - A mi manera (Julio Iglesias ja Paul Anka). Celentano: Il ragazzo della via gluck (Adriano Celentano). Savina: A Nino (Severino Gazzelloni).

55:48 Audio: Richard Straussin, Friedrich Nietzschen ja muiden hankalien nimien maastossa

Richard Straussin, Friedrich Nietzschen ja muiden hankalien nimien maastossa

"Richard Straussin teos Also sprach Zarathustra ei ole sellainen kuin alun kahdesta ensimmäisestä minuutista voisi luulla. Siirrämme sen kuullessamme katseemme kaukaisuuteen, näemme Marsilla elämää ja tunnemme oman pienuutemme niin konkreettisesti, että uskomme olevamme tekemisissä jonkin käsityskyvyn ulkopuolella olevan kanssa. Siitä ei ole kysymys. Eikä missään nimessä sankaruudesta." - Minna Lindgren esitelmöi. Ohjelmassa kuullaan otteita Berliinin filharmonikkojen ja kapellimestari Herbert von Karajanin Also sprach Zarathustra -levytyksestä vuodelta 1984.

Kuunnelluimmat 24h

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Elämäni on lauluni

Muistojen bulevardi: Elämäni on lauluni

Tikanmäki: Kesäranta etelä-Saimaalla (Anssi Tikanmäki). Roche: J'aime Paris au mois de mai (Charles Aznavour). Pollack: A Yidishe mame (Marion). Adolphson: Vaikeuksia (Marjatta Leppänen). Edwards: Elämäni on lauluni (Mauno Kuusisto). Jobim: Corcovado (Sergio Mendes). Ruiz: Amor ( Eydie Gormé & Los Panchos). Revaux: My way - A mi manera (Julio Iglesias ja Paul Anka). Celentano: Il ragazzo della via gluck (Adriano Celentano). Savina: A Nino (Severino Gazzelloni).

18:57 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 2/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 2/20

Tytöllä oli sata nimeä. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Henkilöt: Paul Cox - Joel Rinne. Rocca, Mosquito Barin johtaja - Ekke Hämäläinen. Jim, tarjoilija Mosquito Barissa - Ismo Saario. Lizzi - Hillevi Lagerstam. Laura Corell - Elina Pohjanpää. Irena Rutherford - Rauha Rentola. Mr. Kilburn - Oiva Sala. Komisario Small - Ismo Kallio. Uusinta vuodelta 1966.

08:41 Video: Hartaudet: Aamuhartaus 2.9. rovasti Liisa Tuovinen

Hartaudet: Aamuhartaus 2.9. rovasti Liisa Tuovinen

Rovasti Liisa Tuovinen, Järvenpää. Keskiviikkoaamun hartauksissa puhujat "kurkistavat taustapeiliin" ja kertovat elämästään kristittynä eri elämänvaiheissa. Hartauden musiikki: "Vain Herra lamppuni on", säv. Jacques Berthier. Taizé-laulun on suomentanut Anna-Maija Raittila. Sen esittää Kirkkonummen Kamarikuoro, joht. Tarja Viitanen.

Muualla Yle.fi:ssä