RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
48:59 Audio: Sarja ja sinfonia

Sarja ja sinfonia

Marais: Sarja g-molli (Musica Pacifica). Beethoven: Sinfonia nro 4 B-duuri (Minnesotan ork./Osmo Vänskä).

51:0 Audio: Muuttolintujen lähtö

Muuttolintujen lähtö

Shostakovitsh: Lyyrinen valssi (Lisa Batiashvili, viulu, ja Baijerin RSO/Esa-Pekka Salonen). Lev. 2010 Donizetti: Sekstetto "Chi mi frena in tal momento" oopp. Lucia di Lammermoor (Maria Callas, sopraano, Anna Maria Canali, mezzosopraano, Giuseppe Di Stefano, tenori, Valiano Natali, tenori, Tito Gobbi, baritoni, ja Raffaele Arie, basso, sekä Firenzen musiikkijuhlien kuoro ja ork./Tullio Serafin). Lev. 1953 Schumann: 2. osa pianokvintetosta Es-duuri (Artur Rubinstein, piano, ja Guarneri-kvartetti). Lev. 1966 Lara: Granada (Fritz Wunderlich, tenori, ja Kurt Graunke -sinfoniaork./Hans Carste). Lev. 1965 Laihanen: Muuttolintujen lähtö (A. Aimo, laulu, ja Dallapé). Lev. 1940 Loesser: Woman in love elok. Enkeleitä Broadwaylla (Marlon Brando ja Jean Simmons, laulu, sekä ork./Jay Blackton). Lev. 1955 Bart: Idän ja lännen tiet (Laila Kinnunen, laulu, ja ork./Jaakko Salo). Lev. 1964 Lennon - McCartney: For no one (The Beatles ja Alan Civil, käyrätorvi). Lev. 1966 Giraud: Sous le ciel de Paris (Juliette Greco, laulu, ja ork.) Lev. 1967 Vlavianos: Velvet mornings (Demis Roussos, laulu, ja yhtye). Lev. 1973 Halonen: Häät (Vesa-Matti Loiri, laulu, ja yhtye). Lev. 1989 Sartori - Quarantotto: Con te partirò (Andrea Bocelli, tenori, ja ork.). Lev. 1995

22:40 Audio: Osa 7/20

Osa 7/20

Tytöllä oli sata nimeä, osa 7/20. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Kersantti Collins - Kaarlo Halttunen. Christopher Malone - Heikki Savolainen. Curley, liikennepoliisin virkailija - Lauri Kuosmanen. Stone, aseasiantuntija - Kalevi Kahra. Sihteeri - Eila Peitsalo. Uusinta vuodelta 1966.

1:0:0 Audio: Kabalevskin Ilveilijät

Kabalevskin Ilveilijät

Kabalevski: Ilveilijät, sarja pienelle orkesterille (RCA Victor -ork./Kirill Kondrashin). Chopin: Poloneesi-fantasia (Artur Rubinstein, piano). Hatshaturjan: Trio klarinetille, viululle ja pianolle (Karl Schlechta, klarinetti, Susanne Kaldor, viulu, ja Akos Hernadi, piano). A. Merikanto: Pan (Matti Lehtinen, baritoni, ja Pentti Koskimies, piano). Sibelius: Overture a-molli (Turun FO/Leif Segerstam).

53:0 Audio: Sateenvarjo

Sateenvarjo

Johnston: Pennies from heaven (Louis Prima). Abrahams, Reid & Moisle: Rakkaus on muuttolintu (Tuula-Anneli Rantanen). Simon: Istanbul (The Four Lads). Fain: Please don't say no (The King Sisters). Velazquez: Besame mucho (Oscar Aleman). Goon: Jag gillar Johansson (Margareta Kjellberg). Nicholls: Among my souvenirs (Roy Felton, Coleman Hawkins & Benny Carter). Laihanen: Syysiltana (Georg Malmsten). Monnot: Lovers for a day (Edith Piaf). Brel & Powell: Il pleut (Jacques Brel). Brassens: Sateenvarjo (Arja Saijonmaa). Aznavour: Eilen kun mä tiennyt en (Tapio Heinonen). Brown: Singin' in the rain (Gene Kelly). Strouse: A lot of livin' to do (Nancy Wilson). Mayfie

44:10 Audio: Näyttelijä Sinikka Sokka: Olin pienenä niin kiltti, että ällöttää!

Näyttelijä Sinikka Sokka: Olin pienenä niin kiltti, että ällöttää!

Näyttelijä ja laulaja Sinikka Sokka oli keskeisimpiä poliittisen laulun ääniä 1970-luvulla. Yksi hänen elämänsä tärkeistä kuvista viekin meidät tänään Berliiniin laulujuhlille. Luvassa on kuitenkin myös kuubalaisia rytmejä ja saariston suolantuoksua, kun Sinikka Sokka avaa kotialbuminsa ja näyttää kuusi kuvaa. Toimittajana Eve Mantu.

1:41:42 Audio: Minimalism Unbounded!

Minimalism Unbounded!

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Turun yliopiston Minimalismi-konferenssin konsertti esittelee post-minimalismin tärkeimpiin edustajiin lukeutuvan Kyle Gannin musiikkia. Haastattelussa Gann ja sekä säveltäjät Juhani Nuorvala ja Tom Johnson. Lavalla Emil Holmström, koskettimet, Veli Kujala, mikroaskelharmonikka, Eija Kankaanranta, sähkökantele, Antti Ohenoja, Jussi Markkanen, Petteri Kippo, Aleksi Haapaniemi, lyömäsoittimet, sekä Jon-Patrik Kuhlefelt, elektroniikka. Kyle Gann: Unquiet Night (Mechanical Piano Study No. 10) Tom Johnson: Tango, sovitus 5-kieliselle kanteleelle ja haitarille Kyle Gann: Reticent Behemoth neljäsosasävelaskelharmonikalle; The Unnameable samplerille ja äänitiedostoille Juhani Nuorvala: Concertino sähköiselle kanteleelle ja nauhalle Kyle Gann: Snake Dance No. 2 lyömäsoitinyhtyeelle Musiikkitalon Black Boxissa 26.9. äänitetyn konsertin toimittaa Ville Komppa.

38:41 Audio: Nikitan vaihtoehto Venäjälle

Nikitan vaihtoehto Venäjälle

Natalja Kljutšarjovan esikoisromaani Kolmannessa luokassa ilmestyi vuonna 2008 ja nosti kirjailijan Venäjän nuoren polven ääneksi. Opiskelijapoika Nikita etsii uutta Venäjää ja uutta tulevaisuutta. Mistä päin Venäjää se löytyy? Eeva Luotosen vieraina venäläisen kirjallisuuden tutkijat Anni Lappela ja Tintti Klapuri. Näytteet lukee Pietari Kylmälä. Kuva: Natalia Klutšarjovan kotialbumi

49:5 Audio: Kansa tekemään taidetta ja tv-ohjelmaa

Kansa tekemään taidetta ja tv-ohjelmaa

Yle FOLK valtaa TV2:n. Perjantain ja lauantain välisenä yönä FOLKin eli tavallisten suomalaisten tuottamat videoidut tarinat alkavat pyöriä televisiossa. Television lisäksi FOLK kuratoi nettikohinasta uudet sisällöt ja tekijät yleisön eteen myös verkossa ja radiossa. Kuka televisio-ohjelmia saa tehdä? Kultakuumeessa on vieraana Yle FOLKin pääkuraattorit Jan Zapasnik ja Anna Solovjew-Wartiovaara. Taiteilijat irti instituutioista. LeSpace on taiteilijoiden perustama tila, johon ovat tervetulleita niin ammattilaiset kuin harrastajatkin. Perustajat Heini Tuoresmäki ja Leo Kirjonen sanovat, että pieni ja instituutioista irrallaan oleva taide on tilansa ansainnut. Irrottautuja on myös taiteilija Jani Tolin, joka on jo vuosia kritisoinut kaupallisten mainosten roolia katukuvassa. Hän haluaa muutosta kaupunkiympäristöön ja taiteen ulos suljetuista tiloista. 10 000 taideteosta Suomi-kiertueelle. Suomen taidesäätiöiden yhdistys on kahdeksan taidetta omistavan säätiön yhdistys, joka haluaa jatkossa tuoda laajan taidekokoelmansa yhä laajemman yleisön nähtäville. Yhdistyksen työvaliokunnan puheenjohtaja Teija Jyrkkiö paljasti Kultakuumeelle tulevaisuuden näkymiä.

55:55 Audio: Fantastinen scherzo

Fantastinen scherzo

Leclair: Oboekonsertto C-duuri (Heinz Holliger ja Dresdenin valtionork./Vittorio Negri). Josef Suk: Fantastinen scherzo op.25, orkesterille (Buffalon FO/JoAnn Falletta). Saint-Saens: Bakkanaali oopp. Samson et Dalila (Minnesotan ork./Eiji Oue). Moszkowski: Fantasia-impromptu. (Margarita Glebov, piano). Donizetti: Kohtaus, cavatina ja cabaletta oop. Maria Padilla (Renee Fleming, sopraano, Kristine Jepson, mezzosopraano, ja Orchestra of St. Luke's/Patrick Summers).

47:53 Audio: Säästötoimet ovat ankara isku yliopistoille

Säästötoimet ovat ankara isku yliopistoille

Tulevat yliopistojen säästöleikkaukset iskevät pahasti tulevaisuuden osaajien koulutukseen. Yliopistot ovat ihmeissään tilanteesta ja tunnelma on apea. Sivistysyliopisto on kuolemassa pois. Mikä neuvoksi? Tilannetta pohtivat professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta ja kääntäjä, kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

Kuunnelluimmat 24h

22:44 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 7/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 7/20

Tytöllä oli sata nimeä, osa 7/20. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Kersantti Collins - Kaarlo Halttunen. Christopher Malone - Heikki Savolainen. Curley, liikennepoliisin virkailija - Lauri Kuosmanen. Stone, aseasiantuntija - Kalevi Kahra. Sihteeri - Eila Peitsalo. Uusinta vuodelta 1966.

24:24 Video: Aristoteleen kantapää: Miten Euroopassa puhutellaan?

Aristoteleen kantapää: Miten Euroopassa puhutellaan?

Persoonapronominit eli minä, sinä, hän, me, te ja he tuntuvat maailman helpoimmalta asialta. Silti tuntuu siltä, että tälläkin hetkellä tasapainottelemme niiden käytön kanssa koko ajan. Tavaksi on tullut todeta, että elämme minä-minä –aikaa, jossa ihmiset keskittyvät täysin itseensä ja vain minun mieltymyksillä on merkitystä. Tämä näkyy autoilijoiden käyttäytymisessä, työelämässä ja suurissa avioeroluvuissa, kun liitossa ei ole päässyt toteuttamaan itseään. Ehkä juuri sen vuoksi joka toisella työpaikalla koetetaan vahvistaa me-henkeä erilaisin tiimitempauksin. Me-henkeä tarvitaan, jotta ihmiset sitoutuisivat työhönsä, mikä tarkoittaa palkattomia ylitöitä ja sähköposteihin vastaamista vielä illallakin. Tämä tiimihenki tietenkin loppuu sillä hetkellä kun työpaikka päättää säästää kuluista potkimalla työntekijöitä kilometritehtaalle. Kreikan taloushuolet ja nyt viimeksi Lähi-idän pakolaiskriisi panevat taas koetukselle me-pronominin käytön. Missä menee meidän ja heidän raja? Alun perin meitä oli sukumme, sitten kylämme. Noin sata vuotta sitten kansallisvaltioajattelu laajensi meidät valtion laajuiseksi, sitten kauppaliitot maanosan laajuiseksi ja vihdoin ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma maapallonlaajuinen me-pronomini on päässyt Syyrian pakolaistulvan aikana kovaan käyttöön koko Euroopassa. Myös pronominit sinä ja te tuottavat jatkuvasti vaikeuksia. Voiko ventovieraalle sanoa sinä? Voiko vanhalle tutulle sanoa te? Teitittely ja sinuttelu ovat inhimillisessä kanssakäymisessä koko ajan läsnä. Joskus tuntuu, että puhuttelu on helppoa vain Raumalla: San snää mnuu snuuks, snuuks mnääki snuu sano. Miten tämä asia on hoidettu Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Puolassa, Ranskassa, Unkarissa jne? Dosentti Hanna Lappalainen ja Filosofian tohtori Johanna Isosävi julkaisivat hiljattain kirjan, jossa tutkitaan kolmentoista eurooppalaisen kielen ja kulttuurin puhutteluja. Kysytään heiltä. Mutta hetkinen: ovatko he naimattomia vai naineita naisia, puhuttelenko heitä neideiksi vai rouviksi? Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

18:36 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 6/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 6/20

Tytöllä oli sata nimeä. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Henkilöt: Paul Cox - Joel Rinne. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Kersantti Collins - Kaarlo Halttunen. Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Twickery - Esko Mannermaa. Mills, puutarhuri - Aimo Tepponen. Vanginvartija - Heimo Lepistö. Stone, aseasiantuntija - Kalevi Kahra. Curley, liikennepoliisi - Lauri Kuosmanen. Uusinta vuodelta 1966.

51:07 Video: Lauantain toivotut levyt: Muuttolintujen lähtö

Lauantain toivotut levyt: Muuttolintujen lähtö

Shostakovitsh: Lyyrinen valssi (Lisa Batiashvili, viulu, ja Baijerin RSO/Esa-Pekka Salonen). Lev. 2010 Donizetti: Sekstetto "Chi mi frena in tal momento" oopp. Lucia di Lammermoor (Maria Callas, sopraano, Anna Maria Canali, mezzosopraano, Giuseppe Di Stefano, tenori, Valiano Natali, tenori, Tito Gobbi, baritoni, ja Raffaele Arie, basso, sekä Firenzen musiikkijuhlien kuoro ja ork./Tullio Serafin). Lev. 1953 Schumann: 2. osa pianokvintetosta Es-duuri (Artur Rubinstein, piano, ja Guarneri-kvartetti). Lev. 1966 Lara: Granada (Fritz Wunderlich, tenori, ja Kurt Graunke -sinfoniaork./Hans Carste). Lev. 1965 Laihanen: Muuttolintujen lähtö (A. Aimo, laulu, ja Dallapé). Lev. 1940 Loesser: Woman in love elok. Enkeleitä Broadwaylla (Marlon Brando ja Jean Simmons, laulu, sekä ork./Jay Blackton). Lev. 1955 Bart: Idän ja lännen tiet (Laila Kinnunen, laulu, ja ork./Jaakko Salo). Lev. 1964 Lennon - McCartney: For no one (The Beatles ja Alan Civil, käyrätorvi). Lev. 1966 Giraud: Sous le ciel de Paris (Juliette Greco, laulu, ja ork.) Lev. 1967 Vlavianos: Velvet mornings (Demis Roussos, laulu, ja yhtye). Lev. 1973 Halonen: Häät (Vesa-Matti Loiri, laulu, ja yhtye). Lev. 1989 Sartori - Quarantotto: Con te partirò (Andrea Bocelli, tenori, ja ork.). Lev. 1995

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä