RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
14:11 Audio: Pitää saada seurata asiaa, joka alun perin näyttää virheeltä, sanoo säveltäjä Sanna Salmenkallio
Näkökulma

Pitää saada seurata asiaa, joka alun perin näyttää virheeltä, sanoo säveltäjä Sanna Salmenkallio

Suomalaisessa elokuvamaailmassa Sanna Salmenkallio tunnetaan esimerkiksi kaksinkertaisen parhaan musiikin Jussi-palkinnon voittajana, nuo elokuvat olivat Pirjo Honkasalon Melancholian 3 huonetta ja Virpi Suutarin Eedenistä pohjoiseen. Elokuvissa Salmenkallio on toiminut muusikkona ja säveltäjänä jo vuodesta 1991, mutta on tehnyt pitkän uran myös teatterissa säveltäjänä ja äänisuunnittelijana - tai äänidramaturgina. Keskustelu tilan ja äänen suhteesta käydään kunnianarvoisan 114-vuotiaan Kansallisteatterin suurelle näyttämölle, jossa Salmenkallio viimeksi työskenteli Paavo Westerbergin Mahdolliset maailmat -näytelmän parissa. Sekä tieteeseen että taiteeseen pätee se, että pitäisi saada seurata asiaa, joka alun perin näyttää virheeltä. Se on luovuutta, sanoo Sanna Salmenkallio. Miksi tehdä asioita, joiden lopputulos on jo alussa selvä? Toimittajana on J.P. Pulkkinen.

49:04 Audio: Eroottisten kansanlaulujen perinne on pitkä ja vaiettu
Kultakuume

Eroottisten kansanlaulujen perinne on pitkä ja vaiettu

Pitkä, kiehtova ja rikas on eroottisten suomalaisten kansanlaulujen perinne. Tumma sirkustaiteilija Chocolat innoitti muun muassa säveltäjä Claude Debussya ja taidemaalari Henri Toulouse-Lautrecia, mutta kuoli unohdettuna ja köyhänä. Lapsinäyttelijä Eedit Patrakka viheltelee keskittyessään. Eroottisten kansanlaulujen perinne on pitkä ja vaiettu Eroottiset kansanrunot ja -laulut ovat häveliäisyyssyistä olleet piilossa arkistojen kätköissä Elias Lönnrotin ajoista nykypäiviin asti. Kultakuumeen studiossa tätä vaiettua kansanperinnettä avaavat Jimmy Träskelin ja Sampo Korva, jotka ovat julkaisseet herkullisimmista lauluista levyn Turvalan uunilla ja muita lauluja. Chocolat mullisti sirkuksen ja kuoli unohdettuna. Sirkustaiteilija Chocolat oli ensimmäinen tummaihoinen tähti Pariisin Belle Epoquen aikana 1800-luvun lopussa. 20 vuoden ajan hän oli toimittajien ylistämä ja Pariisin suosituin klovni. Chocolat kuoli unohdettuna ja köyhänä. Elokuva nimeltä Chocolat kertoo tarinan unohdetusta sirkustaiteilijasta. Lapsinäyttelijä Eedit Patrakka viheltelee keskittyessään. Kultakuume kertoo tällä viikolla taiteilijoiden tavoista valmistautua suoritukseensa. Keskiviikkona lapsinäyttelijä ja telinevoimistelija Eedit Patrakka paljastaa omat keskittymiskeinonsa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

56:06 Audio: (K)ein Sommernachtstraum
Klassista kahteen

(K)ein Sommernachtstraum

Humperdinck: Unipantomiimi oopp. Hannu ja Kerttu (Lontoon Philharmonia-ork./Otto Klemperer). Massenet: Des Grieux'n uni oopp. Manon (Léopold Simoneau, tenori, ja Berliinin RSO/Paul Strauss). Ysaÿe: Lapsen uni (Midori, viulu, ja Robert McDonald, piano). Wagner: Elsan uni oopp. Lohengrin (Alessandra Marc, sopraano, ja Seattlen SO/Gerard Schwarz). Bottesini (sov. Flechsig): Fantasia Bellinin Unissäkävijä-oopperan teemoista (Jorma Katrama, kontrabasso, ja Margit Rahkonen, piano). Järnefelt: Uneksijan laulu elämälle (Sauli Tiilikainen, baritoni, ja Pentti Kotiranta, piano). Whitacre: Sleep my child (The Eric Whitacre Singers/Eric Whitacre). Schnittke: (K)ein Sommernachtstraum (Clevelandin ork./Christoph von Dohnanyi).

44:15 Audio: Maailmankehityksen suuri käänne Ele Aleniuksen näkemänä
Julkinen sana

Maailmankehityksen suuri käänne Ele Aleniuksen näkemänä

Valtiotieteen tohtori Ele Alenius on tehnyt mittavan poliittisen uran kansanedustajana ja ministerinä sekä SKDL:n pääsihteerinä ja puheenjohtajana. Työuransa lopuksi hän toimi viitisentoista vuotta Suomen pankin johtokunnan jäsenenä. Eläkkeellä ollessa Alenius on kirjoittanut useita kirjoja, joista viimeisin `Maailman kehityksen suuri käänne´, ilmestyi vuonna 2015 hänen täyttäessään 90 vuotta. Juha Kulmanen on toiminut Ylessä nyt 40 vuotta ja politiikan toimituksessa hän teki ensimmäisen pitkän haastattelunsa silloin juuri uudelleen SKDL:n johtoon valitun Ele Aleniuksen kanssa loppukeväästä 1976. Nyt Kulmanen kävi tapaamassa kohta 91-vuotiasta Aleniusta tämän kotona Helsingissä.

43:25 Audio: Dream on little dreamer
Muistojen bulevardi

Dream on little dreamer

Coates: By the sleepy lagoon (Eric Coates). Carmichael: Kaksi unista ihmistä (Vieno Kekkonen & Pärre Förars). Kansansävelmä, Ranska:: Ding-dong-ding (= Frere Jacques). (Laila Kinnunen etc.) Francker: Der Sommer ging vorueber (Lys Assia). Lincke: Kiiltomatoidylli (Brita Koivunen) Kansansävelmä: I yi yi amigo (The Mills Brothers). Lundberg: Flickorna i Småland (The Delta Rhythm Boys). Alfven: Suvinen tanssi (Kipparikvartetti). Alfieri: A Sonnambula (Aurelio Fierro). Ferreira: Recado (=Yön äänet) (Djalma Ferreira) Halletz: Onkel Satchmo's lullaby (Louis Armstrong, Gabriele). Crutchfield: Dream on little dreamer (Perry Como) Putman: On ihmeen hyvä tulla kotiin (Lasse Mårtenson). Skinner: It happened in Kaloha (Onni Gideon, Annikki Tähti). Tanska: Sleepy little girl (Radion tanssiorkesteri) Toimittajana Kalevi Pollari.

24:22 Audio: Ovatko nuotit musiikin kieli?
Aristoteleen kantapää

Ovatko nuotit musiikin kieli?

Duuri on iloinen ja molli on surullinen, sanotaan. Pieni tutkinta sävellajien ominaisuuksista nostaa esiin tunteen, että sanotaan lähinnä Suomessa. Sanat duuri ja molli tulevat meille Ruotsin ja Saksan kautta latinasta, jossa durus ja mollis tarkoittavat kovaa ja pehmeää. Monissa muissa kielissä sävellajit määritellään asteikon terssin koon mukaan. Duurin terssi on suuri, joten se on major ja mollin terssi taas on pieni, joten se on minor. Sanat duuri ja molli ovat latinaa, mutta eivät muinaiset roomalaiset näitä sävellajeja käyttäneet. Länsimaisessa musiikkiteoriassa luotettiin pitkälle keskiajalle kreikkalaisen matemaatikon Pythagoraan oppeihin. Niinpä keskiajan yksinlauluissa ja alkeellisessa moniäänisessä musiikissa nojauduttiin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua eläneen Pythagoraan periaatteiden mukaan kvintti- ja kvarttiharmonioihin. Yhdysvaltalainen pianisti-kirjailija Stuart Isacoff nostaa kirjassaan Pianon taika esille 1400-luvulla eläneen englantilaisen säveltäjän John Dunstaplen, joka oli aikansa tunnetuimpia ja vaikutusvaltaisimpia säveltäjiä. Dunstaplen elämästä ei tiedetä juuri mitään ja hänen sävellyksensäkin ovat enimmäkseen kadonneet tulipaloissa, mutta koska hän oli niin tunnettu, sävellyksiä on löytynyt eri puolilta Eurooppaa. Ja näissä sävellyksissä on kiehtovia uutuuksia, kuten aivan uutta moniäänisyyttä ja uusia sävelten suhteita kuten terssejä ja sekstejä. Yhdessä maanmiestensä kanssa Dunstaple oli luomassa tyylisuuntaa nimeltään Contenance anglaise, joka hurmasi eurooppalaisia uusilla sävyillä. Siis suomeksi sanottuna duuri- ja mollisävyillä. Meillä ikuisena universaalina totuutena pidetty sääntö ”duuri – iloinen, molli – surullinen” onkin siis ollut edes mahdollinen vasta keskiajan lopulta saakka. Mutta milloin nuottikirjoitus tuli mukaan kuvaan? Onko musiikki universaali kieli ja nuotit sen kirjoitusjärjestelmä? Säveltäjä ja Sibelius-Akatemian lehtori Tapani Länsiö saa kertoa. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

56:07 Audio: Kuolleesta talosta
Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Kuolleesta talosta

Kuolleesta talosta on itse asiassa ketju ihmiskohtaloita. Samalla tavalla kuin Dostojevskin romaanissa, Janacékin oopperassa vangit kertovat vuorollaan, miten heistä tuli rikollisia. Samalla he muuttuvat inhimillisiksi ja me tunnemme oudosti empatiaa heitä kohtaan, vaikka tiedämme heidät murhamiehiksi. - Maisteri Lindgren esitelmöi. Ohjelman musiikit (katkelmia): Mozart: Ryöstö seraljista, Osminin aaria "Solche hergelaufne Laffen" (Matti Salminen, basso, Zürichin oopperatalon Mozart-orkesteri/Nikolaus Harnoncourt) Janaček: Jousikvartetto nro 1 (Melos-kvartetti) Janaček: Sinfonietta (Wienin filharmonikot/Charles Mackerras) Janaček: Kuolleesta talosta (Wienin filharmonikot/Charles Mackerras) Janaček: Umpeenkasvaneella polulla (Jan Jirasky, piano)

50:00 Audio: Piiritetyn Aleppon ahdinko syvenee
Ykkösaamu

Piiritetyn Aleppon ahdinko syvenee

Miten EU suhtautuu Turkin vallankaappausyrityksen jälkeisiin tapahtumiin, haastateltavana europarlamentaarikko Nils Torvalds. Syyrian suurin kaupunki Aleppo on joutunut taistelujen keskiöön. Kaupunkilaisten hädästä kertovat terveystieteen tohtori Mikko Häkkinen ja avustusmatkoja Syyriaan tehnyt Rami Adham. Norjassa tutkitaan merenpohjaa mittavassa projektissa, vieraana projektipäällikkö Jani Pötrönen. Ulkomaanlehtikatsaus Moskovasta, toimittajana Erkka Mikkonen. Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko. Kuva: Zouhir Al Shimale / EPA

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Piiritetyn Aleppon ahdinko syvenee

Ykkösaamu: Piiritetyn Aleppon ahdinko syvenee

Miten EU suhtautuu Turkin vallankaappausyrityksen jälkeisiin tapahtumiin, haastateltavana europarlamentaarikko Nils Torvalds. Syyrian suurin kaupunki Aleppo on joutunut taistelujen keskiöön. Kaupunkilaisten hädästä kertovat terveystieteen tohtori Mikko Häkkinen ja avustusmatkoja Syyriaan tehnyt Rami Adham. Norjassa tutkitaan merenpohjaa mittavassa projektissa, vieraana projektipäällikkö Jani Pötrönen. Ulkomaanlehtikatsaus Moskovasta, toimittajana Erkka Mikkonen. Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko. Kuva: Zouhir Al Shimale / EPA

44:21 Video: Julkinen sana: Maailmankehityksen suuri käänne Ele Aleniuksen näkemänä

Julkinen sana: Maailmankehityksen suuri käänne Ele Aleniuksen näkemänä

Valtiotieteen tohtori Ele Alenius on tehnyt mittavan poliittisen uran kansanedustajana ja ministerinä sekä SKDL:n pääsihteerinä ja puheenjohtajana. Työuransa lopuksi hän toimi viitisentoista vuotta Suomen pankin johtokunnan jäsenenä. Eläkkeellä ollessa Alenius on kirjoittanut useita kirjoja, joista viimeisin `Maailman kehityksen suuri käänne´, ilmestyi vuonna 2015 hänen täyttäessään 90 vuotta. Juha Kulmanen on toiminut Ylessä nyt 40 vuotta ja politiikan toimituksessa hän teki ensimmäisen pitkän haastattelunsa silloin juuri uudelleen SKDL:n johtoon valitun Ele Aleniuksen kanssa loppukeväästä 1976. Nyt Kulmanen kävi tapaamassa kohta 91-vuotiasta Aleniusta tämän kotona Helsingissä.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Dream on little dreamer

Muistojen bulevardi: Dream on little dreamer

Coates: By the sleepy lagoon (Eric Coates). Carmichael: Kaksi unista ihmistä (Vieno Kekkonen & Pärre Förars). Kansansävelmä, Ranska:: Ding-dong-ding (= Frere Jacques). (Laila Kinnunen etc.) Francker: Der Sommer ging vorueber (Lys Assia). Lincke: Kiiltomatoidylli (Brita Koivunen) Kansansävelmä: I yi yi amigo (The Mills Brothers). Lundberg: Flickorna i Småland (The Delta Rhythm Boys). Alfven: Suvinen tanssi (Kipparikvartetti). Alfieri: A Sonnambula (Aurelio Fierro). Ferreira: Recado (=Yön äänet) (Djalma Ferreira) Halletz: Onkel Satchmo's lullaby (Louis Armstrong, Gabriele). Crutchfield: Dream on little dreamer (Perry Como) Putman: On ihmeen hyvä tulla kotiin (Lasse Mårtenson). Skinner: It happened in Kaloha (Onni Gideon, Annikki Tähti). Tanska: Sleepy little girl (Radion tanssiorkesteri) Toimittajana Kalevi Pollari.

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Keskiajan heinäkuu

Tänä kesänä Radio 1:ssä on Keskiajan heinäkuu

Tiesitkö että Rooman valtakunnan tuho vaikutti lamaannuttavasti Eurooppaan oikeastaan koko varhaiskeskiajan? Tiesitkö, että keskiajalla ympäri Eurooppaa levisi tanssihulluus?

Turun keskiaikamarkkinoilla vuonna 2015. Kuvaa on käsitelty.

Selviäisitkö hengissä keskiajalla? Testaa tietosi!

Tänä kesänä Yle Radio 1:ssä on Keskiajan heinäkuu

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä