RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
49:20 Audio: Taide on yhteiskunnan peili
Kultakuume

Taide on yhteiskunnan peili

Nobelin kirjallisuuspalkinnon sai ukrainalais-valkovenäläinen Svetlana Aleksijevits. Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen kertoo kirjailijan käsittelevän rankkoja aiheita. Kustannusala on saanut uuden toimijan. Moomin Charactersin perustaman Förlagetin matkaan on lähtenyt suomenruotsalaisen kirjallisuuden kerma kuten Monika Fagerholm, Jorn Donner ja Märta Tikkanen. Taiteilijaduo Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttely 101 kaikkien puolesta tekee tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä. Taiteilijaduo Tärähtäneiden ämmien Dystopia/Utopia tuo näkyviin syrjäytymisriskin alla olevien nuorten unelmia ja pelkoja. Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Katriina Haikala kertovat, miten yhteiskunnalliset havainnot muuttuvat taiteeksi. Israelilainen, eutanasiaa käsittelevä Jäähyväiset-elokuvan naispääosan esittäjä Levana Finkelstein muutti kantansa armokuolemasta kuvausten jälkeen. Kuolemasta ja eutanasiasta väitöskirjaa tekevä sairaanhoitaja Anja Terkamo-Moisio sanoo, että henkistä ja fyysistä kärsimystä ei saisi luokitella eriarvoisiksi. Kriitikko Otso Kantokorpi puhuu Isiksestä. Juontajana Airikka Nurmela

48:03 Audio: Koko ohjelma: Kilpailua rautateille
Ajankohtainen Ykkönen

Koko ohjelma: Kilpailua rautateille

Melkein 30 asemaa hiljenee, kun junareittejä lopetetaan. Liikenne ei kannata, kun valtion tuki vähenee. Hallitus lupaa kuitenkin avata reitit kilpailulle. Näin päättyy VR:n monopoli, ja lisää kilpailua on tulossa. Junaliikenteen tulevaisuudesta keskustelevat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta (sd.) ja Arto Pirttilahti (kesk). Maapallon kantokyvyn rajat tulevat kovaa vauhtia vastaan. Miten tämä vaikuttaa ruokailutottumuksiimme? Syömmekö pian possun sijaan sirkkaa ja naudan tilalla koppakuoriaisia? Haastateltavina projektipäällikkö Jaakko Korpela Turun yliopistosta ja ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta. Juontajana Heikki Peltonen.

10:32 Audio: Possusta sirkkaan, naudasta koppakuoriaiseen
Ajankohtainen Ykkönen

Possusta sirkkaan, naudasta koppakuoriaiseen

Lihansyönti on kasvanut teollistuneissa maissa valtavasti viime vuosikymmeninä. Nyt lihansyönti kasvaa myös kehittyvissä maissa. Maapallon kantokyvyn rajat tulevat kovaa vauhtia vastaan väkiluvun noustessa. Uusia ratkaisuja ja ruokailutottumuksia tarvitaan. Miltä näyttää huomisen ruokalautanen? Syömmekö me possun ja naudan sijaan sirkkoja ja koppakuoriaisia? Haastateltavina projektipäällikkö Jaakko Korpela Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta ja ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

53:37 Audio: Millainen kapakka kannattaa?
Mikä maksaa?

Millainen kapakka kannattaa?

90-luvun laman aikoihin Suomeen syntyi suuri määrä kaljakuppiloita – osa jopa pankkien vanhoihin tiloihin. Miten suomalaisella ravintolabisneksellä menee nyt? Mistä saadaan parhaat tuotot – millainen kapakka kannattaa? Mikä maksaa? –ohjelman vieraina toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRasta, pitkän linjan ravintoloitsija Heimo Keskinen sekä yliopettaja ja tutkija V.A. Heikkinen Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta.

24:24 Audio: Kivien nimet
Aristoteleen kantapää

Kivien nimet

Aleksis Kiven päivä on merkki siitä, että alkaa olla todenteolla syksy. Lokakuun kymmenes on samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä, joten epäilyt siitä, että kyseessä oli henkilön nimeltään Alexis Stenvall päivä ovat turhia, kyllä nyt juhlitaan tuon henkilön taiteilijanimeä Aleksis Kivi. Alexis Stenvall ei siis koskaan virallisesti muuttanut nimeään Kiveksi, joskin hän käytti suomenkielistä taiteilijanimeään joskus myös henkilökohtaisissa asioissa. Syytä tähän ei tiedetä. Olihan ruotsinkielisten sukunimien suomalaistaminen noihin aikoihin kuitenkin muotia. Enemmän tai vähemmän jännittävä yksityiskohta on se, että myöskään Kiven ankara kriitikko August Ahlqvist ei suomentanut nimeään virallisesti, mutta käytti myös suomenkielistä kirjailijanimeä: A. Oksanen. Stenvall-nimi oli Kiven suvulla ollut vasta Aleksiksen isoisästä Juhana Juhananpojasta saakka. Hän sai sotaväessä Helsingin komppaniassa ruotsalaisen nimen Stenvall, kivivalli. Syytä siihen, miksi sukunimettömälle Juhanalle annettiin nimi Stenvall ei tiedetä, eikä myöskään tarkkaan miehen syntyperää. Oli miten oli, on hyvin mainio sattuma, että suomalaisen kirjallisuuden ensimmäinen ja kenties suurin mies on nimeltään Kivi. Tarpeesta riippuen hän voi olla upean rakennelman peruskivi tai villi järkälemäinen siirtolohkare, jota väkevinkään urho ei saa liikautettua. Minkälaisia nimiä Kiven maaperässä asuvilla kaimoilla, kivillä ja mineraaleilla on? Mineraalien asiantuntija, geologisen tutkimuslaitoksen leipiin 40 vuotta sitten mennyt Seppo Lahti kertokoon, miten kivet ovat saaneet nimensä. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Pakolaiset ja kansainvälinen laki

Ykkösaamu: Pakolaiset ja kansainvälinen laki

Laistetaanko kansainvälisestä lainsäädännöstä pakolaisryntäyksen vuoksi, professori Martti Koskenniemi vieraana. Some syrjäyttää oman lapsen, mitä tuumaa lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila. Suomen teollisuuden ja julkisen sektorin tehokkuus professori Paul Lillrankin arvioitavana. Merkelin asema ja volkkari puhuttavat Saksassa. Toimittajana Sari Huovinen

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Viihdemusiikin unohtumattomat klassikot

Muistojen bulevardi: Viihdemusiikin unohtumattomat klassikot

Abreu: Tico tico (Don Swan and his Orchestra). Salo: Lasisydän (Brita Koivunen). Kansansävelmä: Mustafa (Bob Azzam). Kärki: Puiston vanha penkki (Eino Grön). Olias:Kitara ja meri (Reijo Taipale). Kansanlaulu: Laulu Tom Dooleysta (Kauko Käyhkö). Loesser: När en kvinna är kär (Carl Holmberg). Malinen:Nevada bolero espanol (George de Godzinsky ja Radion viihdeorkesteri). Dominguez: Frenesi (Perez Prado). Kopisto: Katseen kosketus (Seija Simola). Kern: Smoke gets in your eyes (Eartha Kitt) Berlin: How deep is the ocean (Frank Sinatra). Waller: Ain't misbehavin' (Al Casey). Adderley: Work song (Nat Adderley).

49:14 Video: Kultakuume: KulttuuriCocktail: Seksuaalisuus on maahanmuuttokeskustelun kuumin peruna

Kultakuume: KulttuuriCocktail: Seksuaalisuus on maahanmuuttokeskustelun kuumin peruna

Maahanmuuttokeskustelussa seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset herättävät pelkoja ja hämmennystä. Asiasta on kuitenkin vaikea puhua rakentavasti. Seksuaalikysymyksistä joko vaietaan tai ne nostetaan tarkoituksenhakuisesti ja provosoivasti esiin. Kotouttamiskoulutuksessa seksuaalikasvatus on jäänyt vähälle huomiolle. Miten ihmisten huolet ja pelot tulevat aidosti kuulluksi? Miten asiasta voi puhua rakentavasti? Asiasta ovat keskustelemassa naapuruussovittelija Miriam Attias Suomen pakolaisavusta, yhteisöpedagogi Abdirahim ”Husu” Hussein, asiantuntija Anita Novitsky Väestöliitosta sekä toimittaja Marjut Tervola. Nykytaiteen museo Kiasmassa avautuu perjantaina Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita –näyttely. Kulttuuricocktailin haastateltavana on nykytaiteen museo Kiasman intendentti Marja Sakari. Hannes Heikuran Helsinki-trilogian päätösosa We walk alone on esillä parhaillaan helsinkiläisessä Virka-galleriassa. KulttuuriCocktailin haastateltavana on kuraattori Asko Mäkelä. KulttuuriCocktail on Yleisradion uusi kulttuuriohjelma internetissä, radiossa ja televisiossa. Juontajana Anu Heikkinen.

51:06 Video: Ykkösaamu: Kärkihankkeita, vaurautta ja väkeä

Ykkösaamu: Kärkihankkeita, vaurautta ja väkeä

Hallituksen kärkihankkeet yms., kansanedustajat Juhana Vartiainen, kok., Outi Alanko-Kahiluoto, vihr. ja Timo Harakka, sd. EU:n ministerikokous pakolaisista, kirjeenvaihtaja Maria Stenroos. Helsinki ja Tampere ovat Suomen tulevaisuus, Osmo Soininvaara ja Torsti Hyyryläinen, Ruralia-instituutti. Kolumni, Terttu Utriainen. Juontajana Sakari Kilpelä.

Muualla Yle.fi:ssä