RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
39:38 Audio: Enkeleitä ja viikinkejä
Faunin iltapäivä

Enkeleitä ja viikinkejä

Fucik: Winterstuerme (orkesteri/Eddy Walis). Rimski-Korsakov: Viikinkivieraan laulu oopp. Sadko (Nicolai Ghiaurov, basso, ja Lontoon SO/Edward Downes). Chopin: Etydi nro 23 a-molli (György Cziffra, piano). Mendelssohn: Andande oktetosta Es-duuri (Emerson-kvartetti). Proch: Deh, torna mio bene, teema ja muunnelmia sopraanolle ja orkesterille. (Emma Matthews ja Monte Carlon FO/Brad Cohen). Sibelius: Espanjalaiseen tapaan (Eero Heinonen, piano). Sibelius: Fridolins dårskap (Orphei Drängar/Robert Sund). Sibelius: Carillon (Eero Heinonen, piano). Barrios: A mi madre (David Russell, kitara). Piazzolla: Enkelin milonga (Berliinin filharmonikkojen selloyhtye).

48:00 Audio: Festivaalit tuottavat hetken hurmosta ja piristävät taloutta
Kultakuume

Festivaalit tuottavat hetken hurmosta ja piristävät taloutta

Suomalaiset ovat hulluina festivaaleihin. Ruisleipä on äänestetty kansallisruuaksi. Tampereella alkaa uusi hyvinvointiin keskittyvä musiikkifestivaali. Leikkaussalivalaisin sai arvostetun muotoilupalkinnon. Vuokko Hovatta näyttelee muistisairaan isän tytärtä. Satavuotias Suomi on saanut virallisen kansallisruoan. Kansallisruoka -äänestykseen osallistui lähes 50 000 suomalaista. Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä. Suomi on festivaalien luvattu maa ja siksipä yhä useampi tapahtuma kutsuu itseään festivaaliksi. Festivaalit ovat karnevaalin ja yhdessä haltioitumisen paikkoja, joissa koetaan kaikilla aisteilla. Ne luovat ympäristölle myös taloudellista menestystä. Kultakuumeen studiossa keskustelemassa ovat Festivaalien Suomi -kirjan toimittaja Satu Silvanto ja hallintotieteiden tohtori Kimmo Kainulainen. Tampereen kamarimusiikkifestivaalilla liikutaan ja luennoidaan. Tampere on saanut uuden kamarimusiikkitapahtuman. Huippumuusikoiden luoma kansainvälinen tapahtuma yhdistää konserttisarjaan luentoja, elämyksiä ja tietoa hyvinvoinnista. Samalla halutaan murtaa myytti taiteiden ja liikunnan ristiriidasta. Torstaina alkavaa tapahtumaa luotsaa pianisti Heini Kärkkäinen. Menestyvät yritykset käyttävät muotoilua. Muotoilupalkinto  Fennia Prize Grand Prix on myönnetty leikkaussalijärjestelmien ja sairaalakalusteiden valmistaja Merivaara Oy:lle. Yritys on hyödyntänyt muotoilua johdonmukaisesti tuotekehityksessään jo vuosien ajan. Tuotekehitysjohtaja Jyrki Niemisen mukaan palkinnon saanut leikkaussalivalaisin on monella tapaa ainutlaatuinen. Vuokko Hovatta muistisairaan isän tyttärenä. Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa saa ensi-iltansa Florian Zellerin palkittu musta komedia Isä. Näytelmä käsittelee raikkaalla otteella monelle tuttua tragediaa, muistisairautta. Vesa Marttinen tapasi naispääosaa näyttelevän Vuokko Hovatan. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen

56:01 Audio: Vesi väsyy lumen alle
Klassista kahteen

Vesi väsyy lumen alle

Godard: Idylli sarjasta huilulle ja pianolle B-duuri (Marina Piccinini, huilu, ja Anne Epperson, piano). Dvorák: Kotiseutuni, alkusoitto (Los Angelesin FO/André Previn). Telemann: Sonaatti viululle ja continuolle F-duuri (Battalia). Wessman: Vesi väsyy lumen alle (Tapiolan kuoro/Erkki Pohjola sekä Olli Pohjola, huilu, Minna Pekonen, piano, ja Pohjola-kvartetti). Elgar: Serenadi jousille e-molli (Orpheus-kamariork.) Puccini: Toscan ja Cavaradossin duetto oopp. Tosca 1. näytöksestä (Tamara Milashkina, sopraano, ja Vladimir Atlantov, tenori, sekä Bolshoi-teatterin ork./Mark Ermler).

47:16 Audio: Kiusaamisessa on kyse vallasta ja yhteisöstä
Laajakulma

Kiusaamisessa on kyse vallasta ja yhteisöstä

Aivotutkimusten perusteella tiedetään, että voimakas sosiaalinen ahdistus jättää aivoihin yhtä pysyvän jäljen kuin kiduttaminen tai fyysinen kipu. Koulukiusaaminen myös syrjäyttää nuoria yhteiskunnasta. - Aina voidaan tuottaa se toiseus. Se on sosiaalisessa vuorovaikutuksessa oleva ilmiö, jolla toiseus voidaan tuotetaan, sanoo Päivi Hamarus. Kiusaamista pitkään tutkinut ja kasvatustieteiden tohtori Päivi Hamaruksen mukaan kiusaaja hakee valtaa ja statusta yhteisössä kiusaamalla. Kyse on aina yhteisöstä ja sen arvoista. Millainen käytös hyväksytään ja sallitaan? Onko kaikilla oikeus hyvinvointiin? Työterveyslaitoksen johtavan asiantuntijan Maarit Vartia-Väänäsen mukaan työpaikkakiusaamisen taustalta löytyy usein työhön, työoloihin, työn tekemiseen, työyhteisön ilmapiiriin ja esimiestyöhön liittyviä tekijöitä. Vieraana ovat journalistit Reetta Meriläinen ja Seppo Simola. Ohjelman toimittaa Satu Kivelä.

09:33 Audio: Kiusaaja haluaa valtaa
Laajakulma

Kiusaaja haluaa valtaa

Kasvatustieteiden tohtori Päivi Hamarus on pitkään tutkinut kiusaamista kouluissa ja hänen mukaansa kiusaamisesta täytyy tarkastella ilmiönä ja vallankäytön näkökulmasta. Kiusaajat ja siihen kuuluva ryhmä tuottavat kiusatun toiseuden. Kenestä tahansa voidaan löytää syy kiusaamiseen, koska olemme kaikki erilaisia. Jokaisesta ikäluokasta noin 10 % kokee kiusaamista koulussa. - Kiusaamisen ytimessä on valtaepätasapaino, sanoo kasvatustieteen tohtori Päivi Hamarus. Kuva: Tuuli Laukkanen

53:33 Audio: Suomalaiset talousrikokset
Mikä maksaa?

Suomalaiset talousrikokset

Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat  tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

42:55 Audio: Pieni sydän
Muistojen bulevardi

Pieni sydän

Kern: I'm old fashioned (Dinah Shore). Gardel: Por una cabeza (Carlos Gardel). Renis: Never never never (Shirley Bassey). Jankowski: Walk in the black forest (Horst Jankowski). Carmichael: Georgia on my mind (Ray Charles). Constantine: Tout simplement je t'aime (Seija Lampila). Stanley: Glendora (Perry Como). Rae: Pieni sydän (Laulusirkka). Ellington: I let a song go out of my heart (Connee Boswell). Ramel: Måste vägen till Curacao gynga så? (Povel Ramel). Lawrence: All or nothing at all (Frank Sinatra). Coleman: Tijuana taxi (Herb Alpert). Olias: Die Gitarre und das Meer (Freddy Quinn). Arnold: Sweet Angeline (Elvis Presley).

Kuunnelluimmat 24h

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Pilviinrakentaja

Muistojen bulevardi: Pilviinrakentaja

Bécaud: Nathalie (Gilbert Bécaud). Reed - Mason: I pretend (Des O'Connor) Mason-Carr: Leikkimajan aikaan (Tapani Perttu). Ram: Pilviinrakentaja (Raya Avellan). Boulanger: My Prayer (The Platters). Armandola: Sininen huvimaja (Olavi Virta). Frykman: En röd liten stuga (The Delta Rhythm Boys). Vlavianos: We pretend (Demis Roussos). Rapee: Charmaine (Helmut Zacharias). Fanciulli: Guaglione (Aurelio Fierro). Morakis: Delfiinipoika (Seija Lampila). Lee: Goodness gracious me (Peter Sellers ja Sophia Loren). Wayne: Relax, Max (Dinah Washington). Majewski: Afrikan tähti (Ossi Runne ja Jaakko Salon yhtye). Toimittajana Kalevi Pollari

51:06 Video: Ykkösaamu: Laittomasti Suomessa

Ykkösaamu: Laittomasti Suomessa

Mitä tehdä, kun kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät halua palata kotimaahansa. Mitä velvoitteita Suomella on laittomia kohtaan, pohtimassa Li Andersson Vasl, Mika Niikko PS ja Ben Zyskowicz Kok. Britannian EU-eron poliittisia ja taloudellisia seurauksia arvioivat EK:n Janica Ylikarjula ja UPI:n Juha Jokela. Haluammeko vetäytyä syrjään vielä seuraavatkin 100 vuotta, kysyy kolumnisti, poliisi Marko Kilpi. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

51:07 Video: Ykkösaamu: Harakka ja Tuppurainen Rinteen kaadossa

Ykkösaamu: Harakka ja Tuppurainen Rinteen kaadossa

Haastavatko Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen tosissaan, vai onko puheenjohtajakiertue vain puolueen mainosprojekti? Kisaajat Ykkösaamun tentissä. Epäonnistuiko valtion virastojen alueellistaminen, vai mistä Fimean tapaus kertoo, ylijohtaja Kirsi Varhila STM:stä. Ranskassa puhuttavat pakkanen, brexit ja presidentivaalit. Toimittajana Sakari Kilpelä.

Muualla Yle.fi:ssä