RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Ohjelmat A-Ö
Lauluyhtye Straumr.

Naisen heinäkuu: Lauluyhtye Straumr Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalilla

Lauluyhtye Straumr on uudehko nimi Suomen lauluyhtyekentällä. Yhtye perustettiin vuonna 2012 Rauman Festivon yhteydessä, mistä juontuu nimikin: Straumr on Rauman kaupungin ensimmäinen tunnettu nimi. Straumrin konsertti on rakentunut näin naisen heinäkuussa Neitsyt Maria -aiheisten teosten ympärille. Erityisesti esillä ovat Ave maris stella -hymnitekstin erilaiset musiikilliset tulkinnat. Ohjelma vie kuulijan myöhäisrenessanssista nykyaikaan koukaten romantiikan ja 1900-luvun kautta. Maria-teemaa maustavat mm. Anton Webernin ja Kaija Saariahon maallisempaa rakkautta peilaavat teokset.

Presidentti Tarja Halonen Aamu-tv:n vieraana.

Naisen heinäkuu: Otteita suomalaisten elämästä

”Olisi kansallisesti hyvin tärkeää, että perheiden ja sukujen tuntema totuus vuoden 1918 tapahtumista vahvistettaisiin osaksi suomalaista historiankirjoitusta”, sanoo presidentti Tarja Halonen. Presidentti Halonen ja toimittaja Marko Gustafsson keskustelevat vuoden 1918 tapahtumista, joiden seurauksena Presidentin työläistaustainen äiti ajautui Helsinkiin. Halonen muistelee myös omaa kouluaikaansa 50-luvulla, jolloin luokissa oli yli 40 oppilasta ja koulua käytiin kahdessa vuorossa. Otteita suomalaisten elämästä.

Janne Koskinen

Kivilammin torppa

Herrasmiestoimittaja Janne Koskinen päättää kesän kartanokierroksen vierailemalla yhdessä Suomen parhaiten säilyneistä torpista. Kanta-Hämeessä sijaitsevan Saaren kartanon omistama Kivilammin torppa palvelee nykyisin vantaalaisten Jukka ja Ulla Salosen vapaa-ajan valtakuntana. Sen entisiin asukkaisiin lukeutuvat sekä Jukka Salosen isoäiti että isoäidin äiti. Torpan umpipihaa reunustavat jykevät hirsirakennukset ovat 1800-luvun asussa, eikä sähköstä tai juoksevasta vedestä haaveilla. Ikivanhan Hämeen Härkätien toisella puolella töröttää aitta, joka on toiminut tietä pitkin kuljetettujen vankien yösäilönä. Vaurautensa torppa keräsi myymällä matkalaisille viinaa.

Minna Lindgren. Kuva: Topias Tiheäsalo.

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Pyhä yksinkertaisuus

"Kun puhumme yksinkertaisuudesta, tarkoitamme yleensä kahta toisilleen vastakkaista asiaa: suunnatonta typeryyttä tai harvinaisen kirkkaaksi kiteytynyttä ajatusta. Jos ihminen on yksinkertainen, hän on tyhmä, ellei peräti vajaaälyinen tai pelkästään hidas, mutta yksinkertainen taideteos on usein onnistunut saavuttamaan jotain, minkä edessä olemme kovin nöyriä, koska lopputulos on kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta sanoin kuvaamattoman hieno." Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä.

Tiedekesä.

Tiedekesä. Kiusaukset, houkutukset ja addiktiot ihmisen vitsauksena

Houkutuksia ja kiusauksia on ollut iät ajat. Turhaakin turhempi Las Vegas huumeineen ja pelikasinoineen on monelle viihteen ja seikkailun täyttymys. Huumeet ja pelihimo koituvat kuitenkin lopulta monen kohtaloksi. Onneksi ihminen voi oppia hallitsemaan himojaan ja kiusauksiaan. Keskustelemassa ovat uskontotieteen professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta, tieteen ja teknologian tutkimuksen professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja tiedekirjojen kääntäjä ja kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä