RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Ohjelmat A-Ö
Tiedekesä.

Tiedekesässä professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen

Temperamenttitutkimuksistaan tunnettu professori Liisa Keltikangas-Järvinen tunnetaan myös  tutkimustulosten tuomisesta elävään elämään kouluun ja päivähoitoon. Keltikangas-Järvinen on ensimmäinen nainen psykologian professorina Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut synnynnäisen temperamentin vaikutusta mm. stressin sietoon ja terveyteen monitieteisen, pitkäaikaisen seurannan avulla. Lisäksi hän on erinomainen tutkimustulosten popularisoija, joka on kirjoittaunut useita teoksia suurelle yleisölle. Leena Mattila tapasi emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvisen tämän työhuoneella. Tiedekesä.

Anna-Maria Helsing.

Naisen heinäkuun Musiikin voima: Anna-Maria Helsing - Irti uskonnollisen liikkeen kahleista

Musiikin voima on ollut kapellimestari Anna-Maria Helsingille se, johon on aina voinut luottaa. Kolmekymppisenä hän teki elämänsä suurimman päätöksen irtautuessaan Jehovan todistajien yhteisöstä menettäen samalla perheensä ja sukulaisensa. Nyt tilalle on tullut uusi perheyhteisö ja ihmeellinen vapaus olla tietämättä totuutta kaikista asioista. Musiikin voiman toimittajana on Timo Asikainen.

Varjolentoa Nepalissa. Kuva: Leo Dickinson/EPA.

Vapaa pudotus - Chute Libre

Riikka Lemmingin ensimmäinen riippuvarjolento johti onnettomuuteen Ranskan Alpeilla ja muutti hänen elämänsä vapaaksi pudotukseksi. Riikka hyppäsi rohkeasti uuteen ja tuntemattomaan pelkällä sisulla ja optimismilla. Neljä vuotta onnettomuuden jälkeen Riikka asuu Vääksyssä ranskalaisen miehensä ja pienen poikansa kanssa ja rakentaa tulevaisuutta kauppiaana ja kahvilanpitäjänä. Vapaa pudotus on tarina elämänmuutoksesta vääksyläiseen tapaan. Otteita suomalaisten elämästä.

Pekka Kuusisto mikrofoni suussaan. Kuva: Maarit Kytöharju/Meidän festivaali.

Musikaalisuuden lahja löytyy Pekka Kuusiston geeneistä

Musikaalisuus kulkee suvussa, toteaa tuore suomalaistutkimus. Mitä ajattelee omista muusikon geeneistään viulisti ja Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto? Kultakuumeen vieraana on musikaalisuuden biologiaa tutkinut professori Irma Järvelä. Nyt tarvitaan Cygnaeus-herätys! Professori Matti Klinge kertoo Fredrik Cygnaeuksen kesähuvilan rapistuneella kuistilla suurmiehen tarinan. Kultakuume myös oopperan parissa Savonlinnassa ja Kokkolassa.

Minna Lindgren. Kuva: Topias Tiheäsalo.

Oopperan lyhyt historia

"Ei ollut iso askel rakentaa teatteria, runoutta, tanssia ja musiikkia hyödyntävien illanviettojen varaan yhtenäinen tarina ja kutsua sitä jonain päivänä oopperaksi. Mutta tehtävä ei ollut helppo. Oopperan lyhyt historia onkin juuri sen tähden niin lyhyt, että neljänsadan vuoden aikana oopperan parissa on ylivoimaisesti enemmän epäonnistuttu kuin onnistuttu. Katsokaas, vaikeinta, mitä mies voi yrittää tehdä, on säveltää onnistunut ooppera. Niin moni on yrittänyt ja epäonnistunut, että melkein sääliksi käy." Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä.

Kirjailija Meri Kuusisto. Kuva: Mirva Kakko /Otava.

Naisen heinäkuun Viikon kirja: Meri Kuusisto: Amerikkalainen

Meri Kuusisto miettii esikoisromaanissaan voiko nainen olla nainen, vakka ei olisikaan äiti. Lapsettomana elävä kolmikymppinen Susette ryhtyy hoivaamaan amerikkalaista jalkapalloa kuin vauvaa. Hetken mielijohteesta syntynyt leikki muuttuu vakavammaksi, ja Susette pääsee sen kautta testaamaan ihmisten ajatuksia äitiydestä. Esikoiskirjailija Meri Kuusisto keskustelee kirjastaan Amerikkalainen toimittaja Seppo Puttosen kanssa. Näytteitä lukee Erja Manto.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä