RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
51:00 Audio: Turvallisuuspolitiikka kabineteista kahvipöytiin
Ykkösaamu

Turvallisuuspolitiikka kabineteista kahvipöytiin

Pitäisikö oikeusministerin olla kokotoiminen? Onko Finavian johdannaiskaupoista vielä huomautettavaa? Kansanedustajat Anna-Maja Henriksson (rkp), Antti Häkkänen (kok) ja Ville Skinnari (sdp) keskustelevat ajankohtaisista aiheista. Tähtitieteilijä Aimo Sillanpää selvittää, mikä merkitys Nasan löydöllä on. Turvallisuuspolitiikasta on tullut koko kansan asia, sanoo Janne Riiheläinen. Erkka Mikkonen lukee venäläisiä lehtiä. Juontajana Sakari Kilpelä.

10:59 Audio: Tietokirjailija Margit Sjöroos: “Jokainen voi kehittyä myötätunnossa läpi elämän”
Laajakulma

Tietokirjailija Margit Sjöroos: “Jokainen voi kehittyä myötätunnossa läpi elämän”

Myötätunnon vaikutuksia tutkitaan meillä ja maailmalla. Helsingin yliopistossa tutkitaan parhaillaan myötätunnon taitojen vaikutusta liike-elämään. Tarkoitus on selvittää, ovatko myötätuntoiset työpaikat samalla myös hyvinvoivia ja kilpailukykyisiä työpaikkoja. Tietokirjailija Margit Sjöroos on mukana tutkimushankkeessa ja hän on kirjoittanut kirjan Myötätunto, ole läsnä, elä mukana -kirjan. Ihmisaivot ovat muokkautuneet nykyiseen muotoonsa miljoonien vuosien evoluution seurauksena. Tämän kehityksen myötä meille on muodostunut erilaisia mielen valmiuksia, joita on tarvittu hengissä pysymiseen. Yksi mielen valmiuksista on myötätuntovalmius, mutta se ei yksistään riitä. Tietokirjailija Margit Sjöroosin mukaan myötätunto syntyy kasvatuksella. Toimittaja Satu Kivelä.

35:00 Audio: Kerkein kevät kiitää
Aamusoitto

Kerkein kevät kiitää

Sibelius: Våren flyktar hastigt (Kim Borg, basso, ja Erik Werba, piano). Berwald: Muunnelmia aariasta Home, sweet home ja Tempo I konserttikappaleesta F-duuri (Otto Virtanen, fagotti, ja RSO/Santtu-Matias Rouvali). Stenhammar: Vårnatt (Upsalan akateeminen kamarikuoro/Stefan Parkman, sekä Folke Alin, piano). Madetoja: Reverie (Unelma) (Seppo Laamanen, sello, ja Esko Prokkola, piano). T. Kuusisto: Unelma (Janne Sarvikivi, baritoni, ja Kampin Laulu/Timo Lehtovaara). Grieg: Solveigin laulu (Karita Mattila, sopraano, Birminghamin sinfoniaork./Sakari Oramo). Kaski: Pankakoski (Juhani Lagerspetz, piano). Tubin: Kaipaus (Viron radion kuoro/Toomas Kapten).

39:05 Audio: Lumessa
Faunin iltapäivä

Lumessa

Delius: Talvinen maisema teoksesta Luonnoksia ylämaasta (Ulsterin ork./Vernon Handley). Poulenc: Un Soir de neige (Luminen ilta) kantaatti (DR VokalEnsemblet/Stephen Layton). Liszt: Lumituisku (György Cziffra, piano). Korngold: Johdanto balettipantomiimista Lumiukko (Peter Manning, viulu, BBC:n filharmoninen orkesteri/joht. Matthias Bamert). Respighi: Lumisade (Sara Mingardo, altto ja Aldo Orvieto, piano). Melartin: Lumitunnelma (Tiina Karakorpi, piano). Rimski-Korsakov: Ilveilijöiden tanssi oopp. Lumityttö (Minnesotan ork./Eiji Oue). Holten: Fyrsti snjor (Ensi lumi) (Akateeminen Laulu/Ruut Kiiski). Kantelinen, Lumihiutaleiden tanssi balettisarja orkesterille Lumikuningatar (Suomen Kansallisoopperan orkesteri, joht. Tuomas Kantelinen).

48:11 Audio: Miehen haluttomuus on ei ole naisen syy
Kultakuume

Miehen haluttomuus on ei ole naisen syy

Miehen haluttomuus on tabu. Mieheni ei halua minua. Minussa täytyy olla jotain vikaa. Kultakuumeen vieraana ohjaaja teatteri Toivon Haluton-näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Sara Salmenmäki ja Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen. Naiset on saatu haluamaan sitä, mitä miesten oletetaan haluavan. Kolumnisti Marjo Niemi luki englantilaisen kirjailijan ja feministin Natasha Walterin kirjan Living Dolls, Elävät nuket - seksismin paluu. Oma elämä neljässä ruudussa. Turvapaikanhakijat kuvaavat työpajoissa syntyneissä pienissä sarjakuvissa kotimaataan, pakomatkaansa Eurooppaan, nykyistä arkeaan Suomessa ja tulevaisuuden haaveitaan. Pariskunta taisteli postikorteilla Hitleriä vastaan. Teatteri Avoimissa ovissa näytellään Mikko Roihan ohjaama tarina lähes turhasta kapinasta. Ranskan viimeinen kuningas Lapissa. Rovaniemen taidemuseo Korundissa on esillä ennen näkemättömiä Lappi-aiheisia hovimaalauksia 1800-luvulta.

56:03 Audio: Eräs rakastettuni asuu Pennassa
Klassista kahteen

Eräs rakastettuni asuu Pennassa

Elgar: Sinfoninen alkusoitto Polonia (Uuden-Seelannin SO/James Judd). Gade: Finaali oktetosta F-duuri (L'Archibudelli). Griffes: Kolme sävelkuvaa (Michael Lewin, piano). Tulindberg: Rondo viulukonsertosta nro 1 B-duuri (Kreeta-Maria Kentala, viulu, ja Kuudennen kerroksen ork./Jukka Rautasalo). Telemann: Triosonaatti oboelle, viululle ja continuolle g-molli (Battalia). Dvorák: Hiljaisuus (Gaspar Cassadó, sello, ja Wienin Pro Musica -ork./Jonel Perlea). Wolf: Ich hab' in Penna einen Liebsten wohnen (Jessye Norman, sopraano, ja James Levine, piano).

44:21 Audio: Älyliikenne - ajoneuvo vailla kuljettajaa
Julkinen sana

Älyliikenne - ajoneuvo vailla kuljettajaa

Automatisaatio tulee muuttamaan liikennekulttuuria. Suomessa on ollut koekäytössä ilman kuljettajaa liikkuvia robottibusseja, mutta henkilöautojen robottiohjaus on vielä kaukana tulevaisuudessa. Sen sijaan älylaitteiden käyttö arkipäiväisen liikkumisen määrittäjänä tulee yhä tärkeämmäksi. Puhutaan älykkäästä liikenteestä, jossa liikkumispalvelujen tarjoaja voi olla vaikka operaattori. Pankkipalveluistakin löytyy nykyisin sähköauton vuokrausta. Liikkumispalveluissa on meneillään uusjako, jonka mahdollistaa älylaitteet, joiden avulla voidaan suunnitella reittejä ja myydä lippuja, mutta kaikkein tärkeintä on ihmisten paikantaminen. Julkisessa sanassa puhutaan älyliikenteestä. Haastateltavina ovat johtava asiantuntija Anders Granfelt Liikennelabrasta sekä Marko Lepola ja Jouni Sintonen Sonerasta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

Kuunnelluimmat 24h

52:24 Video: Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Suomen nykyisen hallituksen politiikan retoriikassa huomiota herättää syyllisten etsiminen, sanoo tutkijatohtori Jouni Tilli. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijatohtori Jouni Tilli on analysoinut hallituksen puheita uusimmassa kirjassaan ”Miten puhumme kun puhumme politiikkaa?” Pääministeri Juha Sipilän puheessa syntipukkeja ovat palkansaajat ja tulonsiirtojen varassa elävät ja heidän täytyy nyt kärsiä, että kansakunta pelastuu. Sen sijaan työnantajilta ja yrityksiltä vaaditaan vain vähän eli ripaus isänmaallisuutta. Hallituksen retoriikassa valtiosta tehdään jähmeä, kömpelö ja typerä toimija, joka ei osaa ketterästi reagoida ajan vaatimuksiin. Hallituksen puheessa valtio on se, joka estää kansakunnan nousun. -Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että Juha Sipilä on rakentanut toiminnastaan sellaista kuvaa, että hän suuressa armossaan laskeutuu Kempeleestä panemaan Suomen asiat kuntoon. Tillin mukaan Sipilä on rakentanut ajatusmallia, että yritysosaaminen pätevöittää kaikkeen. Hallituksen koulutuspoliittisessa puheessakin on Tillin mielestä ollut vahvasti syyllistävä kaiku. Esimerkiksi yliopistojen suhteen on käytetty voimakasta vastakkainasettelua. Luonnontieteitä ja muita soveltavia tieteitä kannattaa tukea mutta humanistiset ja yhteiskuntatieteet ovat kansakunnan elättejä.

18:40 Video: Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Suomen tunnetuin tamperelaispoliisi komisario Sakari Koskinen on nyt kuunnelmasarjan sankarina. Kuunnelmasarjan on Seppo Jokisen rikosromaaneista dramatisoinut Jussi Niilekselä. Ohjaus: Juha Rosma. Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen. Musiikki: Jukka Siikavire. Tuotantokoordinaattori: Saila Karvonen. Tuottaja: Varpu Eräpuu. Henkilöt: Sakari Koskinen, komisario - Tommi Korpela. Risto Pekki, ylikonstaapeli - Tommi Raitolehto. Ulla Lundelin, konstaapeli - Riikka Papunen. Häyrinen, Koskisen sihteeri - Marja Myllylä. Linnea Hillman - Eriikka Väliahde. Kreeta Horsmala - Mia Selin. Matti, eli Krasniqi Markafat, Kosovon pakolainen - Antti Autio. Tohtori - Juha Rosma.

37:49 Video: Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Aikamatkalla 1900-luvun halki kirjailija Markus Leikolan romaanissa Uuden maailman katu professori Woland lentelee Moskovan lisäksi myös Berliinin, Lontoon ja New Yorkin yllä - ja elokuvien hahmot heräävät henkiin vaikuttamaan maailmanhistoriaan. Kirjakerhon "Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä" on toimittanut Jukka Kuosmanen. Lukijana Anu Heikkinen. KUVA: YLE

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Berlin: Lazy (Marilyn Monroe). Bricusse: Jos kieltä eläinten oppisin (Lasse Mårtenson). Laudan: Song of the golden trumpet (Eddie Calvert). Van Heusen: Love and marriage (Frank Sinatra). Gustavo: Brigitte Bardot (Marion Rung). Riviere: Les amis de la musique (Brigitte Bardot). Garcia: Madrecita (Trio Los Paraguayos). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). Lincke: Lysistrata (The Mills Brothers). Ulvaeus: Kakstoista markkaa (Finntrio). Young: Golden earrings (Peggy Lee). Savio: Maledetta primavera (Loretta Goggi). Theodorakis: O Kaimos (Mikis Theodorakis).

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä