RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
2:41:59 Audio: Lahden Sibelius-festivaali: BBC:n sinfoniaorkesterin konsertti 1/2

Lahden Sibelius-festivaali: BBC:n sinfoniaorkesterin konsertti 1/2

Joht. Sakari Oramo, sol. Johanna Rusanen-Kartano, sopraano, ja Waltteri Torikka, baritoni. Polyteknikkojen kuoro (valm. Saara Aittakumpu). - Jean Sibelius: Satu; Kullervo. - Suoran lähetyksen Sibelius-talosta toimittaa Outi Paananen. Väliajalla Heikki Valsta haastattelee Sakari Oramoa. Lisäksi ääneen pääsevät muusikot BBC:n lippulaivasta.

48:14 Audio: Musikaaleja rakastetaan ja niillä rahastetaan

Musikaaleja rakastetaan ja niillä rahastetaan

Useimmat teatterit varmistavat taloutensa suuren yleisön rakastamilla musikaaleilla. Nyt näin tekee myös Suomen kansallisooppera. Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ja musikaalien ohjaaja Markku Nenonen kertovat, millainen haaste on musikaalin tekeminen. Tanssiteatteri ERI vieraili Kiinassa modernilla tulkinnalla Hannusta ja Kertusta. Viranomaiset tarkastivat esityksen sopivuuden ennakkoon, kertoo koreografi-tanssija Tiina Lindfors. Arkkitehtuurimuseoon nousee syyskuussa japanilainen teehuone alkuperäisessä koossaan. Tyyliltään kevyestä ja luonnon epätäydellisyydestä innoitusta etsivästä sukiya-tyylistä kertoo japanilaisen estetiikan dosentti Minna Eväsoja. Juontajana on Lisa Enckell.

56:27 Audio: Valssifantasia

Valssifantasia

Lanner: Die Mozartisten. (Bostonin SO/Erich Leinsdorf). Sibelius: Viisi romanttista kappaletta pianolle op.101 (Eero Heinonen, piano). Glinka: Valssifantasia h-molli (Pietarhovin ork./Leo Korhin). Weber: Tanssiinkutsu (Garrick Ohlsson, piano). Puccini: Cavaradossin aaria E lucevan le stelle oopp. Tosca (Franco Corelli, tenori, ja Philharmonia-ork./Franco Ferraris). J. Strauss: Wienerwaldin tarinoita (Cincinnati Pops/Erich Kunzel).

44:25 Audio: EU ja roomalaisen oikeuden perinne

EU ja roomalaisen oikeuden perinne

Jos EU-maille haetaan yhtenäistä perusajatusta, niin se voi löytyä jollain tavoin esimerkiksi vanhasta roomalaisesta oikeudesta, jonka idea on edelleen pohjana eri EU-maidenkin oikeudessa. Kulttuurisesti se on ollut tosin hyvin menestyksekäs vientituote ja sen perusteisiin pohjataan myös esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa. Mutta jos oman oikeudenkäytön idea on tärkeä eri maiden kansalaisille, niin mitä se tarkoittaa EU:lle, joka on monin tavoin säädellyt EU-kansalaisten elämään vaikuttavia lakeja. Haastateltavan on akatemiatutkija Kaius Tuori Eurooppa-tutkimuksen verkostosta Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

42:7 Audio: Elämäni on lauluni

Elämäni on lauluni

Tikanmäki: Kesäranta etelä-Saimaalla (Anssi Tikanmäki). Roche: J'aime Paris au mois de mai (Charles Aznavour). Pollack: A Yidishe mame (Marion). Adolphson: Vaikeuksia (Marjatta Leppänen). Edwards: Elämäni on lauluni (Mauno Kuusisto). Jobim: Corcovado (Sergio Mendes). Ruiz: Amor ( Eydie Gormé & Los Panchos). Revaux: My way - A mi manera (Julio Iglesias ja Paul Anka). Celentano: Il ragazzo della via gluck (Adriano Celentano). Savina: A Nino (Severino Gazzelloni).

55:48 Audio: Richard Straussin, Friedrich Nietzschen ja muiden hankalien nimien maastossa

Richard Straussin, Friedrich Nietzschen ja muiden hankalien nimien maastossa

"Richard Straussin teos Also sprach Zarathustra ei ole sellainen kuin alun kahdesta ensimmäisestä minuutista voisi luulla. Siirrämme sen kuullessamme katseemme kaukaisuuteen, näemme Marsilla elämää ja tunnemme oman pienuutemme niin konkreettisesti, että uskomme olevamme tekemisissä jonkin käsityskyvyn ulkopuolella olevan kanssa. Siitä ei ole kysymys. Eikä missään nimessä sankaruudesta." - Minna Lindgren esitelmöi. Ohjelmassa kuullaan otteita Berliinin filharmonikkojen ja kapellimestari Herbert von Karajanin Also sprach Zarathustra -levytyksestä vuodelta 1984.

50:0 Audio: Pelastaako digitalisaatio talouden?

Pelastaako digitalisaatio talouden?

Ministeri Anu Vehviläinen: kunnat, digitalisaatio, kärkihankkeet. Turvapaikanhakijat ja Itävalta, suurlähettiläs Anu Laamanen, Wien. Ukrainan tilanne nyt, Antti Kuronen. Juontajana Sari Huovinen.

14:29 Audio: Jouluruokaa kesäkuumalla ja muita tarinoita

Jouluruokaa kesäkuumalla ja muita tarinoita

Kirjailija Katja Kettu kirjoittaa aistimuksellisesti. Äänet, tuoksut ja tunteet, värit, säätilat ja tuntemukset, teot ja tuumaukset, faktat ja uskomukset kiertyvät yhdeksi ja samaksi: kieleksi, joka on identiteetin perusta. Kettu kerää aistimuksia, joista kehrää tarinoitaan. Kiertää vaikkapa tapaamassa sukulaiskansoja. Ja Suomesta muinoin muuttaneita. Kohtaa mainareita Ameriikassa, jossa tutustuu myös findiaaneihin eli suomalaisten ja intiaanien jälkeläisiin. Matkaa Volgan mutkaan kokeakseen suomensukuisten marien taianomaisen, joskin venäläistämisen puristeessa pyristelevän elintavan. Suree marin kielen hidasta kuolemaa. Kettu näkee ikiaikaisia veriuhreja.Ja saa syödäkseen kystä kyllä, kesäkuumalla, keskellä Michiganin Little Finlandia. Kun ei muuta suomalaista ruokaa ollut kunnon väellä enää muistissa kuin ne jouluruuat. Toimittajana Jaana Semeri. Kuva: WSOY Kirjallisuutta: Sirpa Kähkönen: Graniittimies, Svetlana Aleksejevitsh: Tiden second hand Elokuva: Martti Helde: Risttuules

59:18 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Syyskuun World Music –radiolista ja Kimmo Pohjosen uutuuslevy

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Syyskuun World Music –radiolista ja Kimmo Pohjosen uutuuslevy

1. Kimmo Pohjonen: Atomi (Suomi) / Sensitive Skin (Octopus/Ondine) 2. Monoswezi: Mbira Yanga (Mosambik/Norja/Ruotsi/Zimbabwe) / Monoswezi Yanga (Riverboat) 3. Mara Aranda: Eterns (Espanja) / Mare Vostrum (Picap) 4. Mbongwana Star: 1 Million Cést Quoi? (Kongon demokraattinen tasavalta) / From Kinshasa (World Circuit) 5. Amadou Balaké: Yéllé (Burkina Faso) / In Conclusion (Sterns) 6. Amara Touré: N’Nijo (Guinea/Senegal/Kamerun) / Amara Touré 1973-1980 (Analog Africa) 7. Blick Bassy: Aké (Kamerun) / Akö (No Format!/Sony) 8. Sam Lee & Friends: Bonny Bunch Of Roses (UK 2015) / The Fade In Time (The Nest Collective Records) 9. Cheikh Lô feat. Flavia Coelho & Fixi: Degg Gui (Senegal 2015) / Balbalou (Chapter Two) 10. Lila Downs: Humito de Copal (Meksiko/USA) / Balas y chocolate (Sony México) 11. Totó La Momposina y sus Tambores: El Pescador (Kolumbia) / Tambolero (Real World) 12. Kimmo Pohjonen: Anemone (Suomi) / Sensitive Skin (Octopus/Ondine)

44:6 Audio: Keinuva talo - Maailmanmusiikin mesenaatti Peter Gabriel

Keinuva talo - Maailmanmusiikin mesenaatti Peter Gabriel

Womad-festivaalin ja Real World -levymerkin englantilainen perustaja Peter Gabriel on maailmanmusiikin merkittävimpiä vaikuttajia. Hän on esitellyt yleisölle Nusrat Fateh Ali Khanin ja laulanut Youssou N’Dourin levyllä. Monikasvoinen Gabriel tunnetaan myös miljonäärinä, joka työskentelee ihmisoikeuksien puolesta. Toimittajana Mika Kauhanen. Nusrat Fateh Ali Khan: Mustt mustt Peter Gabriel: Biko Youssou N'Dour: Shakin' the tree Sevara Nazarkhan: Yol bolsin Värttinä: Maaria The Imagined Village: Cold hailey rainy night Angelique Kidjo feat. Peter Gabriel: Salala

41:42 Audio: Etnoilta: Sydänjuurilla Sommelossa

Etnoilta: Sydänjuurilla Sommelossa

Kansanmusiikkijuhla Sommelo järjestettiin kymmenettä kertaa Kainuussa ja Vienan Karjalassa. Musiikkia ja haastatteluja molemmin puolin rajaa äänitti toimittaja Amanda Kauranne.

37:41 Audio: Timo Sandberg ja rikosromaani Häränsilmä

Timo Sandberg ja rikosromaani Häränsilmä

Päähenkilö etsiväkonstaapeli Otso Kekki selvittää kahden poliisin surmaa Lahdessa 1920-luvun lopulla. Jännitteitä rikostutkintaan tuovat paikallisten punaisten ja valkoisten kaunat. Poliisin oli vaikea pysyä tutkinnassa puolueettomana. Kansalaiset pitivät pirtukauppaa kieltolain aikana melko harmittomana ja viha ratsioita tekeviä poliiseja kohtaan oli suurta. Sandbergin rikosromaanissa Häränsilmä olennainen tapahtuma on myös radiomastojen rakentaminen. Sen myötä on alkamassa uusi aika ja rikosten tutkintaankin oli tulossa uusia menetelmiä. Viime vuonna dekkariseura myönsi Timo Sandbergille vuoden johtolanka-palkinnon Mustamäki romaanista. Nyt uusin teos Häränsilmä jatkaa sen kertomusta. Kirjailija Sandberg on syntynyt Lahdessa. Hän lopetti koulun 14-vuotiaana, meni metsätöihin, toimi maalarina ja levyseppänä, kunnes palasi uudestaan kouluun. Aikuisena Sandberg oli pitkään Metalliliitossa järjestötoimitsijana ennen kirjailijaksi ryhtymistään.

Kuunnelluimmat 24h

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Elämäni on lauluni

Muistojen bulevardi: Elämäni on lauluni

Tikanmäki: Kesäranta etelä-Saimaalla (Anssi Tikanmäki). Roche: J'aime Paris au mois de mai (Charles Aznavour). Pollack: A Yidishe mame (Marion). Adolphson: Vaikeuksia (Marjatta Leppänen). Edwards: Elämäni on lauluni (Mauno Kuusisto). Jobim: Corcovado (Sergio Mendes). Ruiz: Amor ( Eydie Gormé & Los Panchos). Revaux: My way - A mi manera (Julio Iglesias ja Paul Anka). Celentano: Il ragazzo della via gluck (Adriano Celentano). Savina: A Nino (Severino Gazzelloni).

18:57 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 2/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 2/20

Tytöllä oli sata nimeä. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Henkilöt: Paul Cox - Joel Rinne. Rocca, Mosquito Barin johtaja - Ekke Hämäläinen. Jim, tarjoilija Mosquito Barissa - Ismo Saario. Lizzi - Hillevi Lagerstam. Laura Corell - Elina Pohjanpää. Irena Rutherford - Rauha Rentola. Mr. Kilburn - Oiva Sala. Komisario Small - Ismo Kallio. Uusinta vuodelta 1966.

08:41 Video: Hartaudet: Aamuhartaus 2.9. rovasti Liisa Tuovinen

Hartaudet: Aamuhartaus 2.9. rovasti Liisa Tuovinen

Rovasti Liisa Tuovinen, Järvenpää. Keskiviikkoaamun hartauksissa puhujat "kurkistavat taustapeiliin" ja kertovat elämästään kristittynä eri elämänvaiheissa. Hartauden musiikki: "Vain Herra lamppuni on", säv. Jacques Berthier. Taizé-laulun on suomentanut Anna-Maija Raittila. Sen esittää Kirkkonummen Kamarikuoro, joht. Tarja Viitanen.

Muualla Yle.fi:ssä