RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
59:59 Audio: Merillä ja satamissa
Klassista kahteen

Merillä ja satamissa

Albeniz: Satama sarjasta Iberia (Timo Korhonen ja Tampereen KO/Tuomas Ollila). Ibert: Satamia, kolme sinfonista kappaletta orkesterille (Minnesotan ork./Eiji Oue). Rahmaninov: Meri ja lokit (Minnesotan ork./Eiji Oue). Chopin: Etydi nro 24 c-molli Valtameri (Maurizio Pollini, piano). Bridge: Merimaisema (RSO/Sakari Oramo). Haydn: Sailor's song (Thomas Allen, baritoni, ja Roger Vignoles, piano). Mendelssohn: Merentyven ja onnellinen matka, alkusoitto (Lontoon SO/Claudio Abbado). Martinu: Pieni purjevene palaa illalla satamaan (Giorgio Koukl, piano).

48:39 Audio: Liikennesuunnittelua tehdään yhä autoilun ehdoilla
Tiedeykkönen

Liikennesuunnittelua tehdään yhä autoilun ehdoilla

Liikennesuunnittelun tärkein tavoite on edelleen tehostaa ja nopeuttaa autoliikennettä. Näin väittää tuoreessa väitöskirjassaan liikennesuunnittelua tutkinut Seppo Lampinen. Hänen mukaansa nykyinen liikennesuunnittelu on kykenemätön käsittelemään liikennettä ja liikkumista laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä. Lisäksi lähetyksessä puhutaan raideliikenteen tulevaisuudenvisioista ja kurkataan myös sen historiaan. Haastateltavina ovat projektipäällikkö Seppo Lampinen, tekninen johtaja Markku Nummelin ja rautatieharrastaja Janne Ridanpää. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajana on Seppo Heikkinen.

54:40 Audio: Kenen ravinto-ohjeisiin kansalainen voi luottaa?
Sari Valto

Kenen ravinto-ohjeisiin kansalainen voi luottaa?

Tietoa ”oikeanlaisesta” terveellisestä ruoasta tulvii nykyään joka puolelta: tieteellisistä tutkimuksista, hyvinvointiblogeista, nettikeskusteluryhmistä ja myös henkilökohtaisilta kuntovalmentajilta. Ravinto-ohjeet saattavat olla ristiriidassa keskenään: jotkut kehottavat välttämään maitotuotteita ja viljoja, toisten mielestä ne ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Mihin kansalainen voi enää uskoa? Moni päätyy tutkimaan ruoka-asioita netistä ja löytää kokeilujen kautta itselleen sopivan tavan syödä. Ruokavaliosta tulee tapa ilmaista omaa identiteettiä. Mutta miksi syömisestä on tehty nykyään niin iso numero? Sari Valton vieraina ovat personal trainer Tomi Kokko sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen professori Suvi Virtanen.

55:00 Audio: Unkarilaiset
Klassikkoparatiisi

Unkarilaiset

Kodály, Bartók ja Ligeti. Kolmen säveltäjän elämät ja teokset kietoutuvat 1900-luvun Unkarin ja Euroopan historiaan ja musiikin muutokseen. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikit: Béla Bartók: Kaksi osaa pianokokoelmasta Mikrokosmos (Béla Bartók, piano). Béla Bartók: Unkarilaisia kansansävelmiä pianokokoelmasta Lapsille, tässä viululle ja pianolle (József Szigeti, viulu, ja Béla Bartók, piano). György Ligeti: Ote teoksesta Atmosphères (Berliinin filharmonikot/Jonathan Nott). György Ligeti: Kaksi pianoetydiä (Pierre-Laurent Aimard, piano). Zoltán Kodály: Sonaatti sellolle ja pianolle op.4 (Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Heini Kär

48:40 Audio: Dokumentti on ihmisen ja yhteiskunnan muisti
Kultakuume

Dokumentti on ihmisen ja yhteiskunnan muisti

Millainen on suomalaisen dokumenttielokuvan tarina? Millainen on sen tulevaisuus? Onko dokumentti aina, tavalla tai toisella yhteiskunnallista? Kultakuumeessa erikoistutkija Jari Sedergren ja professori ja dokumentaristi Susanna Helke etsivät dokumentin syvintä olemusta. Lähi-idän historiaa lapsen silmin. Ranskalais-syyrialaisen Riad Sattoufin omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Tulevaisuuden arabi ensimmäinen osa kertoo Sattoufin kuudesta ensimmäisestä ikävuodesta. Toimittaja Airikka Nurmelalla on myös omat kokemuksensa lapsuudesta Libyassa. Sarajevolaisessa galleriassa käsitellään kipeitä muistoja. Tänä vuonna tuli kuluneeksi kaksikymmentä vuotta Srebrenican verilöylystä. Srebrenican tapahtumia muistellaan Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungissa Sarajevossa sijaitsevassa taidegalleriassa. Toimittaja Petri Burtsov meni galleriaan ja näki, miten taide ja kulttuuri tarjoavat haavoittuneille kansakunnille keinon käsitellä lähihistoriaansa. Juontajana Anna Tulusto.

57:41 Audio: Keijujen kuningas
Klassista kahteen

Keijujen kuningas

Elgar: Romanssi fagotille ja orkesterille op. 62 (Preman Tilson, fagotti, ja Uuden-Seelannin SO/James Judd). Röntgen: Sellokonsertto nro 2 (Quirine Viersen ja Alankomaiden radion kamariork./Eri Klas). Schubert: Erlkönig (Antti Siirala, piano). Delius - Beecham: Intermezzo oopp. A Village Romeo and Juliet (Lontoon kuninkaallinen FO/Thomas Beecham). Mendelssohn: Allegro vivace sinf. nro 4 (Leipzigin Gewandhaus-ork./Kurt Masur). Ponchielli: Tuntien tanssi oopp. La Gioconda (Dresdenin valtionork./Silvio Varviso).

40:30 Audio: Sota-aikaa Kuusamossa 2/2
Historiasarjoja

Sota-aikaa Kuusamossa 2/2

Tässä ohjelmasarjan toisessa osassa kuusamolaiset muistelevat jatkosodan loppuvaiheita. Saksalaisten kanssa on opittu elämään rinnakkain niin sodassa kuin arjessakin. Sitten syttyy Lapin sota ja kaikki muuttuu. Entisistä aseveljistä tulee vihollisia. Toinen evakkoreissu on edessä ja vaarana on, että koko Pohjois-Suomi menetetään. Lopulta keväällä 1945 kuusamolaiset pääsevät takaisin kotiin. Lähes koko kotipitäjä on tuhottu ja viidennes kunnan pinta-alasta on menetetty lopullisesti. Vanha, sotaa edeltävä Kuusamo on kadonnut ja alkaa uusi aika. Jälleenrakentaminen pääsee vauhtiin ja kestää kymmenisen vuotta. Muistelijoina kuullaan kuusamolaisia Seppo Ervastia, Anna Marttista ja Meimi Mäntyniemeä. Toimittaja on Hilkka Nevala.

54:28 Audio: Miksi suomalaiset rakastavat haitarimusiikkia?
Roman Schatzin Maamme-kirja

Miksi suomalaiset rakastavat haitarimusiikkia?

Hanurin sävelet luovat se oikean kesäisen tanssilavatunnelman. Haitari korvaa syntymäpäiväjuhlissa kokonaisen orkesterin. Jatkosodan aikaan haitarimusiikki pelasti Viipurissa monta rakennusta radiopommeilta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: kenttäurku, kaislapiano ja pirunkeuhko. Halveksitusta rahvaan soittimesta on nyttemmin tullut myös arvostettu konsertti-instrumentti. Miksi Suomessa rakastetaan ja harrastetaan harmoniikkamusiikkia niin paljon? Miksi hanurin ääni koskettaa suomalaista sielua? Vieraina ovat harmonikkataitelijat Kimmo Pohjonen ja Raimo Vertainen.

55:06 Audio: Radioteatteri esittää: Venetsia
Radioteatteri esittää

Radioteatteri esittää: Venetsia

Mitä jos iso-isäsi olisikin juutalainen? Tai muslimi? Muuttuuko jokin, jos yhtäkkiä saat tietää kuuluvasi perimäsi perusteella etniseen vähemmistöön? Mihin ihminen tarvitsee tietoa siitä, keitä hänen esi-isänsä ovat olleet? Mihin ihminen tarvitsee isää ylipäätään? Mitä tapahtuu, kun pitkään varjellut geneettiset salaisuudet voi saada tietoonsa lähettämällä muutaman suun solun ulkomaiseen laboratorioon? Tuleeko aika, jolloin voimme geeniteknologian avulla vaihtaa sukupuolta? Outi Rossin ja Hanna-Helena Kinnusen kuunnelma on matka identiteetin jäljille - missä kulkee raja johon saakka voimme päättää, keitä olemme? Mihin tarvitsemme menneisyyttä? käsikirjoitus: Outi Rossi ohjaus: Outi Rossi, Hanna-Helena Kinnunen äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen lukijat: Tarja Heinula, Jari Hietanen, Joose Mikkonen, Elina Keinonen, Heikki Nousiainen asiantuntijat: FM, kirjailija Anne Latikka; FM, tutkija Annastiina Mäkilä

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Pakolaisuus puhuttaa

Ykkösaamu: Pakolaisuus puhuttaa

Syyriassa taistelu kiihtyy, miten reagoivat Turkki ja EU. Päätoimittajaraati arvioimassa mm Suomen pakolaistilannetta, VR:n kilpailua, Kevan johtamisongelmia. Suomen turvallisuustilannetta arvioimassa Jaakko Iloniemi. Toimittajana Sakari Kilpelä.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Laiskotellen

Muistojen bulevardi: Laiskotellen

Brown: Good morning (Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds). Mårtenson: Laiskotellen (Lasse Mårtenson). Mancini: Pink Panther (Henry Mancini ork). Ballard: Mister Sandman (The Puppini Sisters). Gullmar: Swing it, magistern (Alice Babs). Gershwin: Nice work if you can get it (Mel Torme). Pourcel: Chariot (Petula Clark). Fain: Sua etsin (Laila Kinnunen). Lai: Where do I begin? (Andy Williams). Ceratto: Vivo cantando (Salome). Kern: The Way you look tonight (Benny Goodman Sextet). Kärki: Tuopin jäljet (Tapio Rautavaara). Brel: La Biere (Jacques Brel). Duke: Autumn in New York (Ella Fitzgerald & Louis Armstrong)

22:44 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 7/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 7/20

Tytöllä oli sata nimeä, osa 7/20. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Kersantti Collins - Kaarlo Halttunen. Christopher Malone - Heikki Savolainen. Curley, liikennepoliisin virkailija - Lauri Kuosmanen. Stone, aseasiantuntija - Kalevi Kahra. Sihteeri - Eila Peitsalo. Uusinta vuodelta 1966.

51:07 Video: Ykkösaamu: Töitä pakolaisille!

Ykkösaamu: Töitä pakolaisille!

Mistä pakolaisille töitä, keskustelemassa perussuomalaisten Simon Elo ja SPR:n koordinaattori Mika Keskinen. Suomi tiedustelun kärkeen, mutta millä konstein? tutkija Juha Pohjonen vieraana. Kolumnistimme Hannu Reime pohtii Venäjän politiikkaa Syyriassa. Kalmunevan kansalaisaktivistit peittosivat Vapon. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Muualla Yle.fi:ssä