RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
49:24 Audio: "Minä maalaan kuin jumala!" - Ellen Thesleff oli rohkea kosmopoliitti
Kultakuume

"Minä maalaan kuin jumala!" - Ellen Thesleff oli rohkea kosmopoliitti

Ellen Thesleffistä (1869 - 1954) on tekeillä uusi taiteilijaelämäkerta. Hanna-Reetta Schreck kertoo taiteilijan uskomattomista vuosista maailmalla ja ajalle epätyypillisestä lapsuudenperheestä. Thesleff oli kosmopoliitti, joka oli kuin kotonaan niin Suomessa, Pariisissa kuin Firenzessäkin. Vanhojen tie -näyttely kertoo kärrymustalaisten kadonneesta elämäntavasta. Perinteiseen kiertolaiselämäntyyliin on aina liittynyt syrjintää ja ennakkoluuloja valtaväestön suunnalta. Romaniväestöä on asunut Suomessa yli viisisataa vuotta. Oi maamme -projektissa meistä kaikista tulee videotaiteilijoita. Yle haastaa kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Ensimmäisten joukossa uutta luomaan pääsivät mm. opiskelija Jasmina Kauta ja elokuvantekijä Mika Taanila. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

1:00:00 Audio: Lemminki hiihtää Hiiden hirven
Klassista kahteen

Lemminki hiihtää Hiiden hirven

V. Haapalainen: Lemminkäinen (RSO/Atso Almila). Rautavaara: Laulaja (YL/Matti Hyökki). Marttinen: Ilmatar ilman impi (Gunilla von Bahr, pikkolohuilu). Kostiainen: Yksin meillä yöt tulevat (Musica-kuoro/Pekka Kostiainen). Sallinen: Lemminki hiihtää Hiiden hirven - Lemminki Tuonelassa sarj. Rauta-aika (Suomen Laulu ja RSO, joht. Jukka Pekka Saraste). Rosenberg: Pust (Henkäys) (Anna-Kari Frisk, sopraano, ja Voces Nordicae/Lone Larsen). Linsén: Väinämöisen laulu auringolle (Matti Lehtinen, baritoni, ja Tapani Valsta, piano). O. Merikanto: Sammon taonta oopp. Pohjan neiti (Folke Gräsbeck ja Peter Lönnqvist, piano) Sibelius: Tulen synty baritonille, mieskuorolle ja orkesterille (Jorma Hynninen, baritoni, YL, Viron akateeminen mieskuoro, HKO/Paavo Berglund). Tormis: Laulusild (Laulusilta) (Viron filharmonian kamarikuoro/Paul Hillier).

49:00 Audio: Miten geenit sotkevat tai säätävät normilääkkeen vaikutusta?
Tiedeykkönen

Miten geenit sotkevat tai säätävät normilääkkeen vaikutusta?

Kenelle kodeiini on hengenvaarallista ja miksi varfariinin teho vaihtelee ihmisestä toiseen? Miksi lääkkeet eivät tehoa samalla lailla kaikiin ihmisiin? Joskus vain toinen potilaista hyötyy lääkkeestä, vaikka kahdella ihmisellä on sama tauti ja sama lääkitys. Toisella vaiva ei parane, mutta hän kärsii silti haittavaikutukset. Saman lääkkeen vaikutuseroja voi osin selittää ihmisten erilainen perimä. Geenit voivat estää tai voimistaa lääkkeiden vaikutusta. Joissain tapauksissa ihmisten väliset erot ovat todella merkittäviä, yksi tarvitsee moninkertaisen annoksen ja toiselle vähäkin on liikaa. Leena Mattila ja professori Mikko Niemi ja farmakogenetiikkaa.

53:17 Audio: Tavara pois ja onni tilalle?
Sari Valto

Tavara pois ja onni tilalle?

Jos koti on sekainen, pitää tavarat laittaa paikoilleen ja koti on taas siisti. Tämän luulisi kuusivuotiaankin osaavan. Vaan eipä osaa ja eivät osaa aikuisetkaan. Japanilainen Marie Kondo teki havainnon: ihmiset luulevat osaavansa siivota, mutta miksi sitten niin monella koti on kohta taas sekaisin? Siksi, ettei ongelma ole itse siivoamistaidossa vaan siinä, että tavaraa on yksinkertaisesti liikaa ja se on väärin säilytettyä. Marie Kondo on nuori nainen, joka jo pienenä tyttönä ihasteli sisustuslehtien kauniita ja avaria koteja ja joka innostui sitten siivoamaan perinpohjin oman lapsuudenkotinsa jokaisen sopen. Nyt aikuisena Kondo johtaa supermenestyvää ammattijärjestämisen yritystä. Hänen kirjansa "KonMari – siivouksen elämänmullistava taika" on ollut hitti kaikkialla, Suomessa sitä on myyty 50 000 kappaletta ja maailmalla yli 6 miljoonaa. KonMari -nimi tulee Marie Kondon etu ja sukunimien yhdistelmästä. KonMari –kirjassa Kondo vakuuttaa, että mikään ei ole perusteellisen uudelleen järjestämisen jälkeen enää ennallaan. Ja nyt paino on sanalla perusteellinen uudelleen järjestäminen. Nyt ei puhuta mistään imuroimisesta ja uusien säilytyslaatikoiden ostamisesta vaan kodin jokaikisen tavaran läpikäymisestä. Jokainen tavara - olkoon se sitten mikä tahansa - on heitettävä pois, mikäli se ei tuota iloa omistajalleen. Toki on myös pakollisia ei-niin-iloa-tuottavia asioita, joita on pakko säilyttää. Esimerkiksi erilaiset tärkeät paperit. Niidenkin määrän voi kuitenkin Kondon mukaan karsia vain muutamaan muovitaskulliseen. Karkkilalainen Mira Ahjoniemi innostui KonMari-metodista ja teki kotonansa suursiivouksen. Nyt hänen vaatekaappinsa on väljä, kengät siellä luotisuorassa rivissä, keittiössä vain yhden astiasarjan välttämättömimmät astiat. Mitään turhaa roinaa ei näy missään. Ahjoniemi vetää Suomen KonMari-ryhmää Facebookissa. Hän kokee, että KonMari sai hänet miettimään, kuka hän on ja mitä hän elämältään haluaa. Elämänasenne muuttui iloisemmaksi. Turkulainen perhelähihistorian tutkija Ilana Aalto on myös ammattijärjestäjä. Hän uskoo, että KonMari-metodin suosio kertoo aikamme muuttuneesta ilmapiiristä. Kulutusyhteiskunnasta ollaan siirtymässä yhä tietoisemman kuluttamisen kullttuuriin. Enää ei olekaan hienoa omistaa mahdollisimman paljon vaan mahdollisimman vähän. Myös jakamiskulttuurin nousu kertoo samasta ilmiöstä. Aallon mukaan minimalistien blogit USA:ssa saavat miljoonia seuraajia. Ammattijärjestämisen buumi on sekin nousemassa.

52:30 Audio: Öinen ratsastus ja auringonnousu
Klassikkoparatiisi

Öinen ratsastus ja auringonnousu

Jean Sibeliuksen elämässä koitti uusi vaihe, kun kurkkukasvain repäistiin irti ja viinakset oli jätettävä. Sävelkieleen tuli uutta pelkistyneisyyttä ja sisäänpäinkääntyneisyyttä. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Jean Sibelius: Öinen ratsastus ja auringonnnousu Op.55 (Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam). William Lawes: Sarja consortyhtyeelle F-duuri, osa I "Auringonnousu" (Fretwork-yhtye). John Adams: The Chairman dances (Puhemies tanssii), foxtrot orkesterille (Birminghamin sinfoniaorkesteri, joht. Simon Rattle).

42:55 Audio: Väinämöinen
Muistojen bulevardi

Väinämöinen

Van Heusen: Ain't that a kick in the head (Dean Martin). Kansanlaulu: La Bamba (Laila Kinnunen). Siegmann: Mama's pearls (Margaret Whiting). Carmichael: Winter moon (Hoagy Carmichael). Porter: You'd be so nice to come home to (Dinah Shore). Livingston: Tuhat viulua (Olavi Virta). de Godzinsky: Tunteilua (George de Godzinsky). Falvo: Dicitencello vuie (Beniamino Gigli). Carosone: Maruzzella (Seija Lampila). Arlen: Bahia (Chico O'Farrill). Bock: Sunrise, sunset (Miriam Makeba). Anka: Pääsi rinnallein painuu (Kirka). Bergström: Fantasia (Ilmari Larri & Metro-tytöt). Leandros: Tango d'amor (Vicky Leandros). Kuoppamäki: Väinämöinen (Jukka Kuoppamäki).

28:26 Audio: Kevätaamu
Aamusoitto

Kevätaamu

Maasalo (sov.): Vanha kalevalasävelmä (Sauli Tiilikainen, baritoni, ja Pentti Kotiranta, piano). Palmgren: Mehiläinen. (YL/Matti Hyökki). Tshaikovski: Laskiainen pianosarj. Vuodenajat (Christoph Eschenbach). Sanz - Parkening: Espanjalainen sarja kitaralle, osia. (Christopher Parkening). Pacius: Kevätaamu (RKK/Heikki Liimola). J.S. Bach: Wachet auf, ruft uns die Stimme (Schübler-koraali n:o 1). (John Longhurst, urut). Josef Strauss: Elämäni on rakkautta ja riemua, valssi (Chicagon SO/Fritz Reiner).

38:38 Audio: Talvitiellä
Faunin iltapäivä

Talvitiellä

Kabalevski: Alkusoitto oopp. Kola Brjunjon (Minnesotan ork./Eiji Oue). Melartin: Talvitie (Tapani Valsta, piano). Tshaikovski: Lumihiutaleiden tanssi bal. Pähkinänsärkijä (New Yorkin FO/Kurt Masur). Pärt: Solfeggio sekakuorolle (Viron filharmonian kamarikuoro/Tönu Kaljuste) Mendelssohn: Canzonetta jousikvartetosta nro 1 Es-duuri (Emerson-kvartetti). Palmgren: Lumihiutaleet (Izumi Tateno, piano). Gade: Scherzo jousioktetosta F-duuri (L' Archibudelli ja Smithsonian Chamber Players). Barrios: Mazurka apasionata (David Russell, kitara). Piazzolla - Perello: Buenos Airesin talvi (InTime Quintet ja Tampereen KO/Jaana Haanterä).

Kuunnelluimmat 24h

52:24 Video: Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Suomen nykyisen hallituksen politiikan retoriikassa huomiota herättää syyllisten etsiminen, sanoo tutkijatohtori Jouni Tilli. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijatohtori Jouni Tilli on analysoinut hallituksen puheita uusimmassa kirjassaan ”Miten puhumme kun puhumme politiikkaa?” Pääministeri Juha Sipilän puheessa syntipukkeja ovat palkansaajat ja tulonsiirtojen varassa elävät ja heidän täytyy nyt kärsiä, että kansakunta pelastuu. Sen sijaan työnantajilta ja yrityksiltä vaaditaan vain vähän eli ripaus isänmaallisuutta. Hallituksen retoriikassa valtiosta tehdään jähmeä, kömpelö ja typerä toimija, joka ei osaa ketterästi reagoida ajan vaatimuksiin. Hallituksen puheessa valtio on se, joka estää kansakunnan nousun. -Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että Juha Sipilä on rakentanut toiminnastaan sellaista kuvaa, että hän suuressa armossaan laskeutuu Kempeleestä panemaan Suomen asiat kuntoon. Tillin mukaan Sipilä on rakentanut ajatusmallia, että yritysosaaminen pätevöittää kaikkeen. Hallituksen koulutuspoliittisessa puheessakin on Tillin mielestä ollut vahvasti syyllistävä kaiku. Esimerkiksi yliopistojen suhteen on käytetty voimakasta vastakkainasettelua. Luonnontieteitä ja muita soveltavia tieteitä kannattaa tukea mutta humanistiset ja yhteiskuntatieteet ovat kansakunnan elättejä.

35:41 Video: Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Aikamatkalla 1900-luvun halki kirjailija Markus Leikolan romaanissa Uuden maailman katu professori Woland lentelee Moskovan lisäksi myös Berliinin, Lontoon ja New Yorkin yllä - ja elokuvien hahmot heräävät henkiin vaikuttamaan maailmanhistoriaan. Kirjakerhon "Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä" on toimittanut Jukka Kuosmanen. KUVA: YLE

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Berlin: Lazy (Marilyn Monroe). Bricusse: Jos kieltä eläinten oppisin (Lasse Mårtenson). Laudan: Song of the golden trumpet (Eddie Calvert). Van Heusen: Love and marriage (Frank Sinatra). Gustavo: Brigitte Bardot (Marion Rung). Riviere: Les amis de la musique (Brigitte Bardot). Garcia: Madrecita (Trio Los Paraguayos). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). Lincke: Lysistrata (The Mills Brothers). Ulvaeus: Kakstoista markkaa (Finntrio). Young: Golden earrings (Peggy Lee). Savio: Maledetta primavera (Loretta Goggi). Theodorakis: O Kaimos (Mikis Theodorakis).

47:53 Video: Todellisia tarinoita: Holokaustin varjo - kolme osaa kadotuksen läheisyydestä: Osa 1. Isät ja pojat

Todellisia tarinoita: Holokaustin varjo - kolme osaa kadotuksen läheisyydestä: Osa 1. Isät ja pojat

Suomen kuuluisin matemaatikko Rolf Nevanlinna vieraili 30-luvulla taajaan Saksassa luennoitsijana ja tutkijana. Hän myös innostui Hitleristä. Perheessä Saksa oli aina ollut lähempänä sydäntä kuin Englanti. Hiljattain kuollut Arne-poika muistaa ohjelmassa miten saksalainen sotilas oli kodin vieraista kohteliain. Keskellä palavinta sotaa isä piti radiossa puheen, joka on ruskeakielisintä natsismin ylistystä mitä Yleisradiosta on kuultu. Puhe ylisti Hermann Göringiä uljaiden teutoonien johtajana. Ajoitus oli kohdallaan. Suomen ja Saksan-välinen aseveljeys oli kukkeimmillaan. Yhteisymmärrystä ja ase-apua ei sopinut häiritä. Toteutus: Tom Östling, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä