RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Ohjelmat A-Ö
Tiedekesä.

Tiedekesän tiedekahvila Turun Apteekkimuseon pihalla

Mitä kasvipaleontologi saa kaivettua esiin vanhan talon lantakourusta Suomen Turussa?  Entä miten satoja vuosia vanhan siemenen voi tunnistaa?  Varsinkin, kun se löytyi 1700-luvun navetan lantakourusta, ja oli jo kertaalleen syötykin. Aurajoen rannalla, Läntisen Rantakadun varrella Qwenselin talon pihalla kissan, kukon ja kasvien seurassa kaivellaan menneitä. Entisten aikojen kasveista juttelevat dosentti Terttu Lempiäinen ja Leena Mattila.

Juho-Pekka Rantala ja kävelykeppi. Kuva: Jyrki Valkama/Yle.

Onnea ja vauratta etsimässä

Meistä useimmat – kai jokainen – tavoittelevat onnea ja hyvää elämää. Monesti tuo tavoittelu johtaa vuosikymmenien velkavankeuteen. Etsimme identiteettiämme liian usein kauppojen hyllyiltä, sanovat hyvästä elämästä ja vaurastumisesta kirjan julkaisseet Pasi Havia, Ville Lappalainen ja Antti Rinta-Loppi. Heidän mukaansa vaurautta voi kerryttää henkisen kasvuprosessin ja omien arvojen mukaisen elämän sivutuotteena. Miten temppu tehdään, siitä kertovat  Pasi Havia ja Antti Rinta-Loppi, jotka ovat tällä kertaa Juho-Pekka Rantalan vieraina. Mikä maksaa?

Lauluyhtye Straumr.

Naisen heinäkuu: Lauluyhtye Straumr Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalilla

Lauluyhtye Straumr on uudehko nimi Suomen lauluyhtyekentällä. Yhtye perustettiin vuonna 2012 Rauman Festivon yhteydessä, mistä juontuu nimikin: Straumr on Rauman kaupungin ensimmäinen tunnettu nimi. Straumrin konsertti on rakentunut näin naisen heinäkuussa Neitsyt Maria -aiheisten teosten ympärille. Erityisesti esillä ovat Ave maris stella -hymnitekstin erilaiset musiikilliset tulkinnat. Ohjelma vie kuulijan myöhäisrenessanssista nykyaikaan koukaten romantiikan ja 1900-luvun kautta. Maria-teemaa maustavat mm. Anton Webernin ja Kaija Saariahon maallisempaa rakkautta peilaavat teokset.

Presidentti Tarja Halonen Aamu-tv:n vieraana.

Naisen heinäkuu: Otteita suomalaisten elämästä

”Olisi kansallisesti hyvin tärkeää, että perheiden ja sukujen tuntema totuus vuoden 1918 tapahtumista vahvistettaisiin osaksi suomalaista historiankirjoitusta”, sanoo presidentti Tarja Halonen. Presidentti Halonen ja toimittaja Marko Gustafsson keskustelevat vuoden 1918 tapahtumista, joiden seurauksena Presidentin työläistaustainen äiti ajautui Helsinkiin. Halonen muistelee myös omaa kouluaikaansa 50-luvulla, jolloin luokissa oli yli 40 oppilasta ja koulua käytiin kahdessa vuorossa. Otteita suomalaisten elämästä.

Janne Koskinen

Kivilammin torppa

Herrasmiestoimittaja Janne Koskinen päättää kesän kartanokierroksen vierailemalla yhdessä Suomen parhaiten säilyneistä torpista. Kanta-Hämeessä sijaitsevan Saaren kartanon omistama Kivilammin torppa palvelee nykyisin vantaalaisten Jukka ja Ulla Salosen vapaa-ajan valtakuntana. Sen entisiin asukkaisiin lukeutuvat sekä Jukka Salosen isoäiti että isoäidin äiti. Torpan umpipihaa reunustavat jykevät hirsirakennukset ovat 1800-luvun asussa, eikä sähköstä tai juoksevasta vedestä haaveilla. Ikivanhan Hämeen Härkätien toisella puolella töröttää aitta, joka on toiminut tietä pitkin kuljetettujen vankien yösäilönä. Vaurautensa torppa keräsi myymällä matkalaisille viinaa.

Minna Lindgren. Kuva: Topias Tiheäsalo.

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Pyhä yksinkertaisuus

"Kun puhumme yksinkertaisuudesta, tarkoitamme yleensä kahta toisilleen vastakkaista asiaa: suunnatonta typeryyttä tai harvinaisen kirkkaaksi kiteytynyttä ajatusta. Jos ihminen on yksinkertainen, hän on tyhmä, ellei peräti vajaaälyinen tai pelkästään hidas, mutta yksinkertainen taideteos on usein onnistunut saavuttamaan jotain, minkä edessä olemme kovin nöyriä, koska lopputulos on kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta sanoin kuvaamattoman hieno." Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä