RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
44:11 Audio: Keinuva talo - Välimeri kuohuu musiikista
Etnoilta

Keinuva talo - Välimeri kuohuu musiikista

Välimeren musiikkikulttuurien mosaiikki hakee vertaistaan. Illan levykattauksessa soi tutustumisen arvoista musiikkia Kreikasta, Italiasta, Egyptistä ja Espanjasta. Kuulemme myös otteet kahden tähtifadistan, Marizan ja Ana Mouran, uusilta albumeilta. Unavantaluna: Cifteteli - A la carrittera Mara Aranda: Eterns Maria Simoglou Ensemble: Apefasisa pouli mou Stelios Petrakis Quartet: Astro Calicanto: Grechesca El Tanbura: Ghose el habib Mariza: Sombra Ana Moura: Moura encantada Trio Globo: This is your land

59:25 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelm: Läskisen paksurasva-tiistain karnevaalimeininkiä
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelm: Läskisen paksurasva-tiistain karnevaalimeininkiä

1. The New Birth Brass Band: Mardi Gras in New Orleans (USA 1997) / Various: Beginner’s Guide to New Orleans (Nascente) 2. The Wild Tchoupitoulas: Brother John (USA 1976 / S/t (Island) 3. Cubanismo: Mardi Gras Mambo (Kuuba 2000) / Mardi Gras Mambo - Cubanismo in New Orleans (Hannibal) 4. Steve Riley & The Mamou Playboys: La Danse De Mardi Gras (USA 1995) / La Toussaint (Rounder) 5. Original Orfeo Negro Soundtrack: Générique (Brasilia 1959) / Black Orpheus (PolyGram) 6. Original Orfeo Negro Soundtrack: A Felicidade (Brasilia 1959) / Black Orpheus (PolyGram) 7. Original Orfeo Negro Soundtrack: Manha de Carnaval (Brasilia 1959) / Black Orpheus (PolyGram)

41:04 Audio: Sydänjuurilla - Sananen saamelaisesta musiikista
Etnoilta

Sydänjuurilla - Sananen saamelaisesta musiikista

Saamelaisten kansallispäivää juhlittiin 6.2. myös Helsingissä, kun City-Sámit ry järjesti lastenkutsut Kulttuurikeskus Caisassa sekä aikuisten klubin ForumTeaterissa. Paikan päällä menossa mukana oli toimittaja Amanda Kauranne. Luvassa haastatteluja sekä saamelaisen musiikin rikasta kirjoa. Ohjelmassa kuultava musiikki: Arvvas: Drench my soul Margareta Winka: En son Niillas Holmberg & Miro Mantere: Joikuimprovisaatio Orkesteri Aikamelkohyvä ja Máret Áile Gaup Beaska: Áhku bánnogáhkut Amoc: Omo sist Wimme Saari: Rieban Irdon: Máddariid lávlla Ylva: Weoo

49:08 Audio: Pohjoismainen identiteetti elää murroksessa
Kultakuume

Pohjoismainen identiteetti elää murroksessa

Pohjoismaista identiteettiä on kuvattu käsitteillä kuten tasa-arvo, avoimuus, hyvinvointidemokratia ja huipputeknologia. Kansainvälistyvä maailma haastaa käsitteet ja parhaillaan käydään taistelua pohjoismaisuuden määritelmästä. Millaisia käsityksiä ja aatteellisia latauksia liittyy nykypäivän pohjoismaiseen identiteettiin. Kultakuumeessa aiheesta keskustelevat Pohjoismaiden neuvoston jäsen, kansanedustaja Maarit Feldt Ranta ja tutkija Miika Tervonen. Dysterbotten, pohjalainen dystopia. Helsinkiläisessä Myymälä 2 –galleriassa avautui viime perjantaina näyttely nimeltä Dysterbotten. Näyttelyn ovat rakentaneet pietarsaarelainen kuvataiteilija Oscar Hagen ja mustasaarelainen valokuvaaja Beni Köhler. Heidän valokuvissaan ja videoissaan näkyy pohjalainen päihdekulttuuri. Minkälaista on leimaantua rikolliseksi pikkukaupungissa?

38:01 Audio: Lauri Viita ja onnen runot
Kirjakerho

Lauri Viita ja onnen runot

Lauri Viidan syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna sata vuotta ja juhlan kunniaksi julkaistaan runoja, joita ei ole aikaisemmin nähty kokoelmissa. Kirjallisuudentutkija Sakari Katajamäki on etsinyt runoja lehdistä ja arkistoista kokoelmaan Ne runot, jotka jäivät (2016). Kirjakerhossa keskustellaan Lauri Viidasta ja kysytään kirjallisuudentutkija Sakari Katajamäeltä, mitä uutta nämä löydetyt runot tuovat Viidan kirjailijakuvaan. Kirjailijan poika Seppo Viita, kertoo millainen henkilö piirtyy Kerttu vaimon ja Lauri Viidan sota-ajan kirjeenvaihdosta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko. kuva:Anteri Tenhunen

47:21 Audio: Pöhinää 1700-luvun Slush-tapahtumassa
Tiedeykkönen

Pöhinää 1700-luvun Slush-tapahtumassa

Tukholman Ritarihuoneella järjestettiin vuonna 1728 tapahtuma, jossa riitti pöhinää. Ruotsalainen mekaanikko Mårten Triewald oli tuonut paikalle 101 laitetta, joilla havainnollistettiin erilaisia fysikaalisia ilmiöitä. Triewaldin esitelmäsarjasta tuli hyvin suosittu, ja tieteen saavutukset ja uusi tekniikka kiinnostivat kovasti. Triewald oli myös aikansa startup-yrittäjä: hän etsi tukea laitteiden kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Millaisia innovaatioita, ja miksi, tuolloin lähti lentoon? Haastateltavina Pohjoismaiden historian dosentti Mikko Huhtamies ja tekniikan tohtori Kari Leppälä. Toimittajana Harri Alanne.

54:41 Audio: Mistä töitä uusille maahanmuuttajille?
Sari Valto

Mistä töitä uusille maahanmuuttajille?

Kun nuori vaikkapa afganistanilainen maahanmuuttaja tulee työelämävalmentaja Katja Mannerströmin asiakkaaksi Helsingin kaupungin Ohjaamo-palveluun, hän saattaa reippaasti kertoa olleensa kotimaassaan 6-vuotiaasta lähtien rakennuksilla töissä ja osaavansa hitsata ammattimaisesti. "Laittakaa minut heti vaan töihin!" hän ilmoittaa Katjalle. Into laantuu, kun hänelle kerrotaan, miten asiat täällä menevät. Rakennukselle ei ole asiaa, ennen kuin suorittaa alan opinnot jossakin oppilaitoksessa. On oltava todistus ammattitaidosta suomalaisella paperilla. On suoritettava tulikortti ja työturvallisuuskortti. Opiskelu vie vuosia ja saattaa olla hyvin vaikeaa ihmiselle, joka ei ole tottunut tekemään kirjallisia opintoja. Katja Mannerström tietää myös sen, että vaikka kaiken tämän tekisikin, työtä ei välttämättä löydy, sillä työnantajat suhtautuvat ennakkoluuloisesti ulkomaisiin hakijoihin, ellei työntekijä satu tulemaan Virosta, Puolasta tai Venäjältä. Mannerström kertoo myös esimerkin somalimiehestä, joka halusi apulaiseksi päiväkotiin. Hän haki sitkeästi 50 paikkaan ja kävi päiväkodeissa paikan päällä. Ei onnistunut. Sen sijaan kun virolainen nainen soitti vastaavaan tehtävään, hän sai sen yhdellä puhelinsoitolla. Mamut vaan kortistosta töihin, huudetaan helposti. Mutta työllistymisen tiellä on paljon esteitä. Iranilainen Morad Azizi muistuttaa kuitenkin, että asenne ratkaisee aina. On mentävä eteenpäin, on yritettävä aina uudelleen. Azizin ensimmäinen palkallinen työ Suomessa oli mansikanpoiminta. Nyt hän on Omniassa järjestelmäasiantuntijana.

53:37 Audio: Minimalismia
Klassikkoparatiisi

Minimalismia

Mitä on minimalistinen musiikki? Esittelyssä on John Adamsin teos Shaker loops ja muuta musiikkia, josta ei varmasti tiedä, onko se minimalistista. Toimittajana Eva Tigerstedt. John Adams: Shaker Loops (1977/83) (St. Luke’s:in orkesteri, joht John Adams) Kaija Saariaho: Il Pleut (Sataa) (Anu Komsi, sopraano, ja Reija Bister, harppu) Jean Sibelius: Sinfonia no 6, osat II Allegretto moderato ja III Poco vivace (Birminghamin sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo)

42:23 Audio: Kaunein unelmain
Muistojen bulevardi

Kaunein unelmain

Arlen: It's only a paper moon (Ella Fitzgerald ja The Delta Rhythm Boys). Gerhard: Lilla stjärna (Alice Babs). Kansansävelmä: Näitkö sen (Laila Kinnunen). Harline: When you wish upon a star (Leon Redbone). Lara: Granada (Caterina Valente). Kansansävelmä: Johnny is the boy for me (Les Paul & Mary Ford). Becaud: Dimanche a Orly (Gilbert Becaud). Kern: Kaunein unelmain (Seija Simola). Debussy: Reverie (Erroll Garner) Tauber: Drinking again (Frank Sinatra). Simon: Mrs. Robinson (Boston Promenade, Zarkus Poussa ja Sami Pitkämö). DePaul: Teach me tonight (Nancy Wilson). Afanasjev: Ära kurvasta (Georg Ots). Kern: The folks who live on the hill (Peggy Lee).

Kuunnelluimmat 24h

51:07 Video: Ykkösaamu: Viina vapaaksi?

Ykkösaamu: Viina vapaaksi?

Edellinen hallitus aikoi laimentaa olutta ja sulkea kapakat varhain, nyt puuhataan taas alkoholin saatavuuden helpottamista. Miten tutkimustieto vaikuttaa päätöksiin? Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ja THL:n johtava asiantuntija Esa Österberg keskustelevat. Kansanedustajat Juhana Vartiainen, Olli-Poika Parviainen ja Leena Meri pohtivat turvapaikanhakijoiden työllistymistä. Esko-Juhani Tennilä puolustaa maakuntien yliopistoja. Jakke Holvas juontaa.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kaunein unelmain

Muistojen bulevardi: Kaunein unelmain

Arlen: It's only a paper moon (Ella Fitzgerald ja The Delta Rhythm Boys). Gerhard: Lilla stjärna (Alice Babs). Kansansävelmä: Näitkö sen (Laila Kinnunen). Harline: When you wish upon a star (Leon Redbone). Lara: Granada (Caterina Valente). Kansansävelmä: Johnny is the boy for me (Les Paul & Mary Ford). Becaud: Dimanche a Orly (Gilbert Becaud). Kern: Kaunein unelmain (Seija Simola). Debussy: Reverie (Erroll Garner) Tauber: Drinking again (Frank Sinatra). Simon: Mrs. Robinson (Boston Promenade, Zarkus Poussa ja Sami Pitkämö). DePaul: Teach me tonight (Nancy Wilson). Afanasjev: Ära kurvasta (Georg Ots). Kern: The folks who live on the hill (Peggy Lee).

54:14 Video: Roman Schatzin Maamme-kirja: Laiskat ja ahkerat suomalaiset

Roman Schatzin Maamme-kirja: Laiskat ja ahkerat suomalaiset

Suomalaisten työaika on Euroopan lyhyimpiä. Silti suomalaisilla on vahva uskomus, että he ovat muita ahkerampia ja tehokkaampia työntekijöitä. "Ahkeruus kovankin onnen voittaa". "Hiki laiskan syödessänsä." Monet vanhat sanalaskut ylistävät ahkeruutta ja pilkkaavat laiskoja. Onko suomalaisten ahkeruus myytti vai olemmeko me oikeasti kovia puurtajia? Suomalaisesta ahkeruudesta ja työmoraalista keskustelevat europarlamentaarikko ja entinen työministeri Liisa Jaakonsaari ja kiinteistönvälittäjä Kaisa Liski.

Ajankohtaista

Toivo kuunnelmaa

Toivo kuunnelmaa!

Radioteatteri ja Yle Radio 1 keräävät kuuntelijoiden pitkien kuunnelmien toiveuusintoja ja niihin liittyviä tarinoita. Mikä kuunnelma on jäänyt erityisesti mieleesi ja millaisia muistoja siihen liittyy? Kerro.

Tapio Koivukari

Runeberg-palkinto Tapio Koivukarille romaanista Unissasaarnaaja

Raumalainen Tapio Koivukari on saanut tämän vuotisen Runebergin kirjallisuuspalkinnon.

Vuoden levy 2016 -äänestys

Vuoden levy 2015 - äänestä yleisön suosikki!

Mikä seitsemästä Yleisradion musiikkitoimittajien valitsemasta ehdokkaasta on Vuoden klassinen levy 2015? Äänestä omaa suosikkiasi.

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä