RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
1:02:00 Audio: Suomalaiset suurmiehet HKO:n konsertissa
Konsertteja

Suomalaiset suurmiehet HKO:n konsertissa

Helsingin kaupunginorkesterin ilta on omistettu suomalaisille säveltäjille. Ilta alkaa Paavo Heinisen sinfonian nro 6 kantaesityksellä. Teoksen suhteesta vuonna 2003 kantaesitettyyn viidenteen sinfoniaan säveltäjä toteaa: "Kun ennen, 5. sinfonian aikoihin, sanoin 'kiihkeä, tiheä' sanon nyt: 'selkeä, ilmava'. Jos saisin, tekisin tämän kuvin", ja viittaa espanjalaisiin taidemaalareihin ja arkkitehteihin kuten Joan Miró, Pablo Palazuelo, Ricardo Bofill ja Santiago Calatrava. Heininen kysyy: "Mitä? Siis onko maalailevaa, kuvailevaa musiikkia? Minusta ei, kuulijan kokemus on toinen juttu". Einojuhani Rautavaaran kantaatti Balada (Balladi) kuuluu säveltäjän uusimpiin teoksiin ja kuullaan nyt ensi kertaa Suomessa. Tenorille, sekakuorolle ja orkesterille sävelletty teos sai kantaesityksensä viime keväänä Madridissa. Kantaatti perustuu Federico Garcia Lorcan runoihin. Teoksen tunnelma välittyy ehkä parhaiten sävellyksen alkutekstin avulla: "Kauan ennen aamunkoittoa olen lähdössä pitkälle matkalle. Köyhänä ja rauhallisena haluan vierailla hurmoksen maailmassa, jossa elävät kaikki mahdollisuuteni ja kaikki kadonneet maisemani". John Storgårds johtaa tänä vuonna HKO:n konserteissa kaikki Sibeliuksen sinfoniat ja nyt on edetty sinfoniaan nro 6. Se sai kantaesityksensä Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa helmikuussa vuonna 1923 säveltäjän toimiessa kapellimestarina. Sibelius itse sanoi teoksestaan, että siitä tulee aina mieleeni ensilumen tuoksu. Sinfoniaa on luonnehdittu runolliseksi, lakoniseksi ja salaperäiseksi teokseksi, joka on suomalaisin Sibeliuksen sinfonioista. "Puhtainta ja raikkainta vettä, mikä tähän mennessä on pulpunnut Sibeliuksen lähteestä", totesi skotlantilainen musiikkikriitikko Cecil Gray. Konsertin ja siihen liittyviä haastatteluja voi katsoa verkossa alkaen klo 18.15 yle.fi/klassinen. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti John Storgårds, kapellimestari Mika Pohjonen, tenori, sekä Musiikkitalon Kuoro (valmennus Tapani Länsiö) Paavo Heininen: Sinfonia nro 6 (kantaesitys) Einojuhani Rautavaara: Balada tenorille, sekakuorolle ja orkesterille Konsertin väliajalla haastateltavina tenori Mika Pohjonen, säveltäjät Paavo Heininen ja Einojuhani Rautavaara, kuoronjohtaja Tapani Länsiö ja kapellimestari John Storgårds. Toimittajina Jaani Länsiö ja Helena Hannikainen. Jean Sibelius: Sinfonia nro 6 d-molli Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

49:20 Audio: Taide on yhteiskunnan peili
Kultakuume

Taide on yhteiskunnan peili

Nobelin kirjallisuuspalkinnon sai ukrainalais-valkovenäläinen Svetlana Aleksijevits. Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen kertoo kirjailijan käsittelevän rankkoja aiheita. Kustannusala on saanut uuden toimijan. Moomin Charactersin perustaman Förlagetin matkaan on lähtenyt suomenruotsalaisen kirjallisuuden kerma kuten Monika Fagerholm, Jorn Donner ja Märta Tikkanen. Taiteilijaduo Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttely 101 kaikkien puolesta tekee tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä. Taiteilijaduo Tärähtäneiden ämmien Dystopia/Utopia tuo näkyviin syrjäytymisriskin alla olevien nuorten unelmia ja pelkoja. Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Katriina Haikala kertovat, miten yhteiskunnalliset havainnot muuttuvat taiteeksi. Israelilainen, eutanasiaa käsittelevä Jäähyväiset-elokuvan naispääosan esittäjä Levana Finkelstein muutti kantansa armokuolemasta kuvausten jälkeen. Kuolemasta ja eutanasiasta väitöskirjaa tekevä sairaanhoitaja Anja Terkamo-Moisio sanoo, että henkistä ja fyysistä kärsimystä ei saisi luokitella eriarvoisiksi. Kriitikko Otso Kantokorpi puhuu Isiksestä. Juontajana Airikka Nurmela

48:03 Audio: Koko ohjelma: Kilpailua rautateille
Ajankohtainen Ykkönen

Koko ohjelma: Kilpailua rautateille

Melkein 30 asemaa hiljenee, kun junareittejä lopetetaan. Liikenne ei kannata, kun valtion tuki vähenee. Hallitus lupaa kuitenkin avata reitit kilpailulle. Näin päättyy VR:n monopoli, ja lisää kilpailua on tulossa. Junaliikenteen tulevaisuudesta keskustelevat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta (sd.) ja Arto Pirttilahti (kesk). Maapallon kantokyvyn rajat tulevat kovaa vauhtia vastaan. Miten tämä vaikuttaa ruokailutottumuksiimme? Syömmekö pian possun sijaan sirkkaa ja naudan tilalla koppakuoriaisia? Haastateltavina projektipäällikkö Jaakko Korpela Turun yliopistosta ja ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta. Juontajana Heikki Peltonen.

10:32 Audio: Possusta sirkkaan, naudasta koppakuoriaiseen
Ajankohtainen Ykkönen

Possusta sirkkaan, naudasta koppakuoriaiseen

Lihansyönti on kasvanut teollistuneissa maissa valtavasti viime vuosikymmeninä. Nyt lihansyönti kasvaa myös kehittyvissä maissa. Maapallon kantokyvyn rajat tulevat kovaa vauhtia vastaan väkiluvun noustessa. Uusia ratkaisuja ja ruokailutottumuksia tarvitaan. Miltä näyttää huomisen ruokalautanen? Syömmekö me possun ja naudan sijaan sirkkoja ja koppakuoriaisia? Haastateltavina projektipäällikkö Jaakko Korpela Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta ja ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

53:37 Audio: Millainen kapakka kannattaa?
Mikä maksaa?

Millainen kapakka kannattaa?

90-luvun laman aikoihin Suomeen syntyi suuri määrä kaljakuppiloita – osa jopa pankkien vanhoihin tiloihin. Miten suomalaisella ravintolabisneksellä menee nyt? Mistä saadaan parhaat tuotot – millainen kapakka kannattaa? Mikä maksaa? –ohjelman vieraina toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRasta, pitkän linjan ravintoloitsija Heimo Keskinen sekä yliopettaja ja tutkija V.A. Heikkinen Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta.

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Kärkihankkeita, vaurautta ja väkeä

Ykkösaamu: Kärkihankkeita, vaurautta ja väkeä

Hallituksen kärkihankkeet yms., kansanedustajat Juhana Vartiainen, kok., Outi Alanko-Kahiluoto, vihr. ja Timo Harakka, sd. EU:n ministerikokous pakolaisista, kirjeenvaihtaja Maria Stenroos. Helsinki ja Tampere ovat Suomen tulevaisuus, Osmo Soininvaara ja Torsti Hyyryläinen, Ruralia-instituutti. Kolumni, Terttu Utriainen. Juontajana Sakari Kilpelä.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Sydämesi tyhjä huone

Muistojen bulevardi: Sydämesi tyhjä huone

Morgan: You're nobody till somebody loves you (Dean Martin). Gade: Jalousie tango (Boston Pops Orchestra). Sylvain: Tangokavaljeren (Lars 'Lasse' Lönndahl). Fisher: Just an old fashioned girl (Eartha Kitt). Arlen: Sateenkaaren tuolla puolen (Olavi Virta). Styne: People (Barbra Streisand). Grouya: Flamingo (Earl Bostic). Arlen: Stormy weather (Lena Horne). Bixio: Torna piccina (Henry Theel). Guatelli - Parosandi: Sydämesi tyhjä huone (Marjatta Leppänen). Atkins: Heebie jeebies (Louis Armstrong). Newman: Ödets flod (Gunnar Wiklund). Nelson : At the chocolate bon bon ball tango (Leon Redbone). DeAngelis:Guitare et tambourin (Dalida). Winkler: Answer me (Frankie Laine).

49:14 Video: Kultakuume: KulttuuriCocktail: Seksuaalisuus on maahanmuuttokeskustelun kuumin peruna

Kultakuume: KulttuuriCocktail: Seksuaalisuus on maahanmuuttokeskustelun kuumin peruna

Maahanmuuttokeskustelussa seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset herättävät pelkoja ja hämmennystä. Asiasta on kuitenkin vaikea puhua rakentavasti. Seksuaalikysymyksistä joko vaietaan tai ne nostetaan tarkoituksenhakuisesti ja provosoivasti esiin. Kotouttamiskoulutuksessa seksuaalikasvatus on jäänyt vähälle huomiolle. Miten ihmisten huolet ja pelot tulevat aidosti kuulluksi? Miten asiasta voi puhua rakentavasti? Asiasta ovat keskustelemassa naapuruussovittelija Miriam Attias Suomen pakolaisavusta, yhteisöpedagogi Abdirahim ”Husu” Hussein, asiantuntija Anita Novitsky Väestöliitosta sekä toimittaja Marjut Tervola. Nykytaiteen museo Kiasmassa avautuu perjantaina Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita –näyttely. Kulttuuricocktailin haastateltavana on nykytaiteen museo Kiasman intendentti Marja Sakari. Hannes Heikuran Helsinki-trilogian päätösosa We walk alone on esillä parhaillaan helsinkiläisessä Virka-galleriassa. KulttuuriCocktailin haastateltavana on kuraattori Asko Mäkelä. KulttuuriCocktail on Yleisradion uusi kulttuuriohjelma internetissä, radiossa ja televisiossa. Juontajana Anu Heikkinen.

Muualla Yle.fi:ssä