RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
13:55 Audio: Kuunnelman esittely: Siemenet
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Siemenet

Radioteatteri liikkeellä -sarjan kuudes kuunnelma on Jyväskylän kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyö. Kuunnelmassa biologinen isä ilmestyy yllättäen aikuisen lapsensa työpaikalle eräänä tavallisena talvisena päivänä. Poika ei tunne miestä, eikä halua tutustua häneen. Mistä kuunnelman tarina sai alkunsa ja miksi kirjoittaa vanhemmuudesta? Entä miten äänitykset Jyväskylässä etenivät? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja, kirjailija Pirjo Hassinen sekä Jyväskylän kaupunginteatterin johtaja, ohjaaja Hilkka Hyttinen. Heitä jututti Emilia Cronvall. Siemenet -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 23.10. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 24.10. klo 19.03. Kuunnelman ovat ohjanneet Hilkka Hyttinen ja Tuukka Toijanniemi.

53:57 Audio: Nationalismin kuolemantanssi
Kalle Haatanen

Nationalismin kuolemantanssi

On lyhytnäköistä ymmärtää nationalismi itsestään selvästi hyväksi tai huonoksi asiaksi. Kyse on aina myös siitä, kuka sitä käyttää ja mihin päämäärään, sanoo toimittaja Heikki Aittokoski. Nationalismin juuret ovat syvällä Euroopan historiassa, mutta ei ehkä niin syvällä kuin voisi kuvitella. Erityisesti 1800-luku on eurooppalaisen nationalismin kannalta tärkeä. Juuri nyt Euroopassa on monia nationalismin muotoja, joista osa vaikuttaa uhkaavalta. Heikki Aittokoski suhteuttaa näitä liikkeitä Euroopan historiaan, jossa nationalismi on usein esiintynyt tuhoavana voimana.

41:59 Audio: Isoäiti
Aamusoitto

Isoäiti

Langer: Grossmütterchen (Isoäiti). (Radiosekstetti/Erik Cronvall). Liszt: Osia kok. Taiturietydejä (Daniel Wayenberg, piano). De Fesch: Konsertto kahdelle huilulle, jousille ja continuolle G-duuri (Jed Wentz ja Marion Moonen, traverso, sekä Musica ad Rhenum). Villa-Lobos: Etydi nro 11 (Timo Korhonen, kitara). Schubert: Das Dörfchen (Robert Shaw Chamber Singers/Robert Shaw, sekä Karl Dent, tenori, Norman Mackenzie, piano, ja Mary Akerman, kitara). Arnold: Neljä irlantilaista tanssia (Philharmonia-ork./Bryden Thomson).

47:47 Audio: Raamattu jyllää rockissa ja fantasiakirjallisuudessa
Kultakuume

Raamattu jyllää rockissa ja fantasiakirjallisuudessa

Länsimainen kirjallisuus olisi aivan toisenlaista ilman Raamattua. Koko maailmankuvamme ja elämäntapamme kieltä myöten on Raamatun kyllästämä. Kirjallisuudessa Raamatun vaikutus näkyy nykypäivänä ennen kaikkea rock- ja heavy-lyriikoissa sekä fantasiakirjallisuudessa. Alussa oli sana - Raamattu ja kirjallisuus -teoksen julkaissut tutkija Jyrki Korpua kertoo, mistä se johtuu. Diskoteekit mullistivat ajanvieton puoli vuosisataa sitten. Suomen ensimmäinen diskoteekki avautui Helsingissä Kulosaaren Kasinolla syksyllä 1966. Levymusiikkia soittavat diskoteekit levisivät nopeasti ympäri Suomen. Diskon 50-vuotisjuhlia vietetään lauantaina Tampereella. Fakta ja fiktio sekoittuvat Kajaanin Valkoisessa peurassa. Ohjaaja Hanna Kirjavaisen Kajaanin kaupunginteatterille tekemä tulkinta klassikkoelokuvasta kertoo turhautuneesta kyläyhteisöstä, joka yrittää ritualistisin keinoin eheyttää luontosuhdettaan ja ympäristöään. Roolihahmot perustuvat todellisiin pohjois-komilaisiin poronhoitajiin, jotka ovat esityksessä mukana dokumenttihaastatteluissa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

38:32 Audio: Kuuntelijoiden toivemusiikkia
Faunin iltapäivä

Kuuntelijoiden toivemusiikkia

Vivaldi: Allegro huilukonsertosta D-duuri ''Tikli'' (Emmanuel Pahud ja Australian kamariork./Richard Tognetti). Duparc: L'invitation au voyage (Gerard Souzay, baritoni, ja Dalton Baldwin, piano). Monti: Csárdás (Kalevi Kiviniemi, Wurlitzer-teatteriurut). Wagner: Lohengrinin kertomus oopp. Lohengrin (Jonas Kaufmann, tenori, ja Mahler-kamariork./Claudio Abbado). Debussy: Puutarhoja sateessa kok. Vaskipiirroksia (Walter Gieseking, piano). Schubert: Auf dem Strom (Soile Isokoski, sopraano, Esa Tapani, käyrätorvi, ja Marita Viitasalo, piano). Elgar: Pomp and Circumstance nro 1 D-duuri (Cincinnati Pops -orkesteri, joht. Erich Kunzel).

58:25 Audio: Tuntemattomalle isälle
Radioateljee

Tuntemattomalle isälle

Mitä me lopulta toisistamme tiedämme, ja miten paljon siitäkin tiedosta on muistin luovasti uudeksi muokkaamaa? Taiteilija Laurie Anderson sanoi isänsä kuolemasta, että kun isä kuoli, tuntui kuin suuri kirjasto olisi palanut. Samaa voisi sanoa jokaisesta ihmisestä. Kuka olisi koskaan lukenut läpi jonkun toisen kirjastoa? Vaikka kyse olisi läheisestäkin ihmisestä - kenties juuri silloin - vaikeinta on nähdä lähelle. Radioateljeen ohjelma Tuntemattomalle isälle - pojan kertomus mietiskelee sitä ehkä näennäistä paradoksia, että joskus tunnemme huonoimmin ihmiset, joiden luulisi olevan meille tutuimpia. Ohjelma puhuu sotien jälkeisen jälleenrakennuksen miespolvelle yleisestä piirteestä, umpimielisyydestä. Hiljaiset miehet eivät kotona turhia puhelleet, jäivät vieraiksi lapsilleen. Kertomuksen isältä viimein Alzheimer vei loputkin sanat. Vaikenemisen ylisukupolvisen muurin ylitse kertomuksen poika yrittää hahmottaa isäänsä ja menneisyyden maailmaa. "Emme osanneet puhua toisillemme", siksi jäljelle jäävät vain kysymykset. Käsikirjoitus ja ohjaus: Matti Ripatti. Kertoja: Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

48:48 Audio: Vainojen kulttuuriperintö: Kun vihollisen tappamisesta tuli nautinto
Tiedeykkönen

Vainojen kulttuuriperintö: Kun vihollisen tappamisesta tuli nautinto

Miksi vainoamme lajitovereita ja suollamme raivoisaa tekstiä verkossa? Entä miksi vihollisen tappaminen ei ole vain suotavaa vaan myös nautinto? Kulttuurihistorian tutkijat pohtivat tämän päivän vihapuhetta ja vainoja historiallisten tekstien kautta. Ohjelmassa selviää, että miten saamelaiset, homot ja väärin uskovat ovat saaneet tuta enemmistön pelot. Ja onko tästä mitään viisastuttu. Toimittajana Jari Vaara.

53:40 Audio: 60 vuotta suomalaista rauhanturvatyötä
Leikola ja Lähde

60 vuotta suomalaista rauhanturvatyötä

Suomalainen rauhanturvatyö täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät YK:n operaatioon Suezille joulukuussa 1956. Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Millainen rooli Suomella on nykyisissä rauhanturvaoperaatioissa? Mitä hyötyä Suomelle on rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta? Miltä näyttää toiminnan tulevaisuus? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kouluttaja Nina Pelkonen ja Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

Kuunnelluimmat 24h

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kuljen yksin autiolla tiellä

Muistojen bulevardi: Kuljen yksin autiolla tiellä

Nemo:: 'Tis Autumn (Nat King Cole Trio). Lynes: Luokseni jääthän (Eila Pellinen). Dominguez: Di que no es verdad (Eydie Gorme). Weil/Mann: Schuld war nur der Bossa Nova (Manuela). Thörnqvist: Bossa Catarina (Owe Thörnqvist). Malmsten: Katariinan kamarissa (Georg Malmsten). Malmsten: Nikkelimarkka (The Vostok All Stars). Andreshevski: Unhoita menneet (Eino Grön). Shashina: Vyhozhu odin ja na dorogu (Kuljen yksin autiolla tiellä) (Viktor Klimenko). Garner: Misty (Toots Thielemans) Whittaker: Finnish whistler (Roger Whittaker, vihellys, ja yhtye) Lobo, Haroldo: Trizteza (Goodbye Sadness) (Jarkko Toivonen ja Sari Ann). Lobo, Edu: Upa neguinho (Edu Lobo). Kosma: Autumn leaves (Zoot Sims, tenorisaksofoni). Toimittajana Kalevi Pollari.

08:58 Video: Hartaudet: Aamuhartaus 21.10. pastori Ville Tikkanen, Jyväskylä

Hartaudet: Aamuhartaus 21.10. pastori Ville Tikkanen, Jyväskylä

"Jumalan käsinä maailmassa" Pastori Ville Tikkanen, Jyväskylä Hartauden musiikki: "Käy Herra meitä siunaamaan", säv. Jaakko Löytty, sov. Pekka Nyman, san. Anna-Mari Kaskinen, es: Markus Bäckman ja Ilona Nyman (laulu), Laura Airola (viulu), Mikko Iivanainen (kitara), Hannu Rantanen (basso), Pekka Nyman (vibrafoni, lyömäsoittimet, Sami Koskela (congat).

53:47 Video: Leikola ja Lähde: 60 vuotta suomalaista rauhanturvatyötä

Leikola ja Lähde: 60 vuotta suomalaista rauhanturvatyötä

Suomalainen rauhanturvatyö täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät YK:n operaatioon Suezille joulukuussa 1956. Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Millainen rooli Suomella on nykyisissä rauhanturvaoperaatioissa? Mitä hyötyä Suomelle on rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta? Miltä näyttää toiminnan tulevaisuus? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kouluttaja Nina Pelkonen ja Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä