RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
59:20 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Maistiaisia Värttinän ja Ismo Alangon tulevilta levyiltä + Lokakuun World Music –radioli
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Maistiaisia Värttinän ja Ismo Alangon tulevilta levyiltä + Lokakuun World Music –radioli

1. Värttinä: Ukonlammas (Suomi) / Viena (Suomen Musiikki) 2. Blick Bassy: Kiki (Kamerun) / Akö (No Format!/Sony) 3. Kardeş Türküler: Sah-i Merdan (Turkki 2002) / Kerwane (Best of) 4. Sekou Kouyate: Dificil (Guinea) / Sabaru (One World) 5. Owino Sigoma Band: (Nairobi) Too Hot (Kenia/Britannia) / Nyanza (Brownswood Recordings) 6. Mamma Sirena: Mare d’Otrantu mia (Italia) / Officiana Zoè (AnimaMundi/Puglia Sounds) 7. Bixiga 70:Lembe (Brasilia) / III (Glitterbeat) 8. Totó La Momposina: Chi Chi Mani (Kolumbia) / Tambolero (Real World) 9. Lila Downs: Balas y Chocolate (Meksiko/USA) / Balas y Chocolate (Sony) 10. Sam Lee & Friends: Jonny O’ The Brine (UK) / The Fade In Time (The Nest Collective Records)) 11. Cheikh Lô feat. Flavia Coelho & Fixi: Degg Gui (Senegal) / Balbalou (Chapter Two) 12. Ismo Alanko: Aivokääpiö (Suomi) / Ismo Kullervo Alanko (Fullsteam) 13. Ismo Alanko: Haudankaivaja (Suomi) / Ismo Kullervo Alanko (Fullsteam)

41:41 Audio: Sydänjuurilla: Folklaulu, osa 2
Etnoilta

Sydänjuurilla: Folklaulu, osa 2

Sydänjuurilla perehdytään folklaulujen parhaimmistoon, joita kuullaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla järjestetyn Konsta Jylhä-kisan finaalissa, tällä kertaa sen vapaassa sarjassa. Luvassa on musiikkia kilpailijoilta ja haastatteluja tuomareilta ja voittajalta. Toimittajana Amanda Kauranne. Lähetyksessä kuullaan seuraavia kappaleita: Kari Kuosmanen: Tule vain -tango Katri Somerjoki ja Stefanos Hirvonen: Anna mun olla Tiina Louneva ja J-P Piirainen: Oi armaani Tero Pajunen: Enkelisiipi Tero Pajunen: Mitä rakkaus on? Katri Somerjoki ja Stefanos Hirvonen: Kaunis ihminen

09:14 Audio: Huilulla on orkesterissa paljon sanottavaa
Sinfonian soittimet

Huilulla on orkesterissa paljon sanottavaa

“Vaimo sanoo, että mä olen naarmukammoinen. Se on lievä sana. Jos mun huiluun tulee naarmu, niin mun elämä on vuoden pilalla.” Kymmenosainen Sinfonian soittimet -sarja esittelee sinfoniaorkesterin soittimia ja niiden soittajia. Sarjan kolmannessa jaksossa oman soittimensa sielua raottaa Jyväskylä Sinfonian huilisti Esa-Veli Riuttamäki. Hän innostui huilusta 70-luvun alussa nähtyään Jethro Tullin esiintyvän televisiossa. Täydellisen huilusoundin metsästys on jatkunut jo yli 40 vuotta — ja yhä edelleen huilun ääni on enemmän tai vähemmän mysteeri. Toimittajana on Marika Paaso.

49:05 Audio: Vallattomat vallan naiset pitävät päänsä
Kultakuume

Vallattomat vallan naiset pitävät päänsä

Vallan labyrinteissa ovat kulkeneet niin Ruotsin kuningatar Kristiina, Suomen kommunistipuolueen vahva toimija Hertta Kuusinen kuin mediamaailman miehisen lasikaton murtanut päätoimittaja Reetta Meriläinenkin. Miten valta vaikuttaa naisten elämässä ja miten he käyttävät valtaa? Keskustelemassa ovat kirjailija, ohjaaja Heidi Köngäs ja päätoimittaja Reetta Meriläinen. Ruotsin kuningatar Kristiina muistetaan tieteiden ja taiteiden ystävänä ja suojelijana. Hän myös esiintyi mielellään miehenä ja teki mitä tahtoi. Turun linnassa kuningatar Kristiinan maailmaan johdattelee Turun museokeskuksen tutkija Niina Lepokorpi. Mika Kaurismäki kertoo, miksi hän teki elokuvan Kristiinasta. Huulipuna ja kyyneleet ovat naisen aseet. Naiseuden moninaisuutta käsitellään uudessa Sara Hildénin säätiön kokoelmanäyttelyssä. Nykytaiteen ohella esillä on modernin taiteen klassikoita. Kristian Smedsin Kansallisteatteriin tekemä sovitus Timo K. Mukan Tabusta sai monet kyyneliin, puhumaan rukouksesta ja käänteestä teatterintekemisen historiassa. Penkkitaiteilija-blogissaan teatterista kirjoittava Tuula Viitaniemi tuli Tabusta pahantuuliseksi. Lähetyksen juontajana Lisa Enckell.

55:24 Audio: Merillä ja satamissa
Klassista kahteen

Merillä ja satamissa

Albeniz: Satama sarjasta Iberia (Timo Korhonen ja Tampereen KO/Tuomas Ollila). Ibert: Satamia, kolme sinfonista kappaletta orkesterille (Minnesotan ork./Eiji Oue). Rahmaninov: Meri ja lokit (Minnesotan ork./Eiji Oue). Chopin: Etydi nro 24 c-molli Valtameri (Maurizio Pollini, piano). Bridge: Merimaisema (RSO/Sakari Oramo). Haydn: Sailor's song (Thomas Allen, baritoni, ja Roger Vignoles, piano). Mendelssohn: Merentyven ja onnellinen matka, alkusoitto (Lontoon SO/Claudio Abbado). Martinu: Pieni purjevene palaa illalla satamaan (Giorgio Koukl, piano).

48:39 Audio: Liikennesuunnittelua tehdään yhä autoilun ehdoilla
Tiedeykkönen

Liikennesuunnittelua tehdään yhä autoilun ehdoilla

Liikennesuunnittelun tärkein tavoite on edelleen tehostaa ja nopeuttaa autoliikennettä. Näin väittää tuoreessa väitöskirjassaan liikennesuunnittelua tutkinut Seppo Lampinen. Hänen mukaansa nykyinen liikennesuunnittelu on kykenemätön käsittelemään liikennettä ja liikkumista laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä. Lisäksi lähetyksessä puhutaan raideliikenteen tulevaisuudenvisioista ja kurkataan myös sen historiaan. Haastateltavina ovat projektipäällikkö Seppo Lampinen, tekninen johtaja Markku Nummelin ja rautatieharrastaja Janne Ridanpää. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajana on Seppo Heikkinen.

54:40 Audio: Kenen ravinto-ohjeisiin kansalainen voi luottaa?
Sari Valto

Kenen ravinto-ohjeisiin kansalainen voi luottaa?

Tietoa ”oikeanlaisesta” terveellisestä ruoasta tulvii nykyään joka puolelta: tieteellisistä tutkimuksista, hyvinvointiblogeista, nettikeskusteluryhmistä ja myös henkilökohtaisilta kuntovalmentajilta. Ravinto-ohjeet saattavat olla ristiriidassa keskenään: jotkut kehottavat välttämään maitotuotteita ja viljoja, toisten mielestä ne ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Mihin kansalainen voi enää uskoa? Moni päätyy tutkimaan ruoka-asioita netistä ja löytää kokeilujen kautta itselleen sopivan tavan syödä. Ruokavaliosta tulee tapa ilmaista omaa identiteettiä. Mutta miksi syömisestä on tehty nykyään niin iso numero? Sari Valton vieraina ovat personal trainer Tomi Kokko sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen professori Suvi Virtanen.

55:00 Audio: Unkarilaiset
Klassikkoparatiisi

Unkarilaiset

Kodály, Bartók ja Ligeti. Kolmen säveltäjän elämät ja teokset kietoutuvat 1900-luvun Unkarin ja Euroopan historiaan ja musiikin muutokseen. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikit: Béla Bartók: Kaksi osaa pianokokoelmasta Mikrokosmos (Béla Bartók, piano). Béla Bartók: Unkarilaisia kansansävelmiä pianokokoelmasta Lapsille, tässä viululle ja pianolle (József Szigeti, viulu, ja Béla Bartók, piano). György Ligeti: Ote teoksesta Atmosphères (Berliinin filharmonikot/Jonathan Nott). György Ligeti: Kaksi pianoetydiä (Pierre-Laurent Aimard, piano). Zoltán Kodály: Sonaatti sellolle ja pianolle op.4 (Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Heini Kär

48:40 Audio: Dokumentti on ihmisen ja yhteiskunnan muisti
Kultakuume

Dokumentti on ihmisen ja yhteiskunnan muisti

Millainen on suomalaisen dokumenttielokuvan tarina? Millainen on sen tulevaisuus? Onko dokumentti aina, tavalla tai toisella yhteiskunnallista? Kultakuumeessa erikoistutkija Jari Sedergren ja professori ja dokumentaristi Susanna Helke etsivät dokumentin syvintä olemusta. Lähi-idän historiaa lapsen silmin. Ranskalais-syyrialaisen Riad Sattoufin omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Tulevaisuuden arabi ensimmäinen osa kertoo Sattoufin kuudesta ensimmäisestä ikävuodesta. Toimittaja Airikka Nurmelalla on myös omat kokemuksensa lapsuudesta Libyassa. Sarajevolaisessa galleriassa käsitellään kipeitä muistoja. Tänä vuonna tuli kuluneeksi kaksikymmentä vuotta Srebrenican verilöylystä. Srebrenican tapahtumia muistellaan Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungissa Sarajevossa sijaitsevassa taidegalleriassa. Toimittaja Petri Burtsov meni galleriaan ja näki, miten taide ja kulttuuri tarjoavat haavoittuneille kansakunnille keinon käsitellä lähihistoriaansa. Juontajana Anna Tulusto.

Kuunnelluimmat 24h

54:47 Video: Sari Valto: Kenen ravinto-ohjeisiin kansalainen voi luottaa?

Sari Valto: Kenen ravinto-ohjeisiin kansalainen voi luottaa?

Tietoa ”oikeanlaisesta” terveellisestä ruoasta tulvii nykyään joka puolelta: tieteellisistä tutkimuksista, hyvinvointiblogeista, nettikeskusteluryhmistä ja myös henkilökohtaisilta kuntovalmentajilta. Ravinto-ohjeet saattavat olla ristiriidassa keskenään: jotkut kehottavat välttämään maitotuotteita ja viljoja, toisten mielestä ne ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Mihin kansalainen voi enää uskoa? Moni päätyy tutkimaan ruoka-asioita netistä ja löytää kokeilujen kautta itselleen sopivan tavan syödä. Ruokavaliosta tulee tapa ilmaista omaa identiteettiä. Mutta miksi syömisestä on tehty nykyään niin iso numero? Sari Valton vieraina ovat personal trainer Tomi Kokko sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen professori Suvi Virtanen.

51:07 Video: Ykkösaamu: Töitä pakolaisille!

Ykkösaamu: Töitä pakolaisille!

Mistä pakolaisille töitä, keskustelemassa perussuomalaisten Simon Elo ja SPR:n koordinaattori Mika Keskinen. Suomi tiedustelun kärkeen, mutta millä konstein? tutkija Juha Pohjonen vieraana. Kolumnistimme Hannu Reime pohtii Venäjän politiikkaa Syyriassa. Kalmunevan kansalaisaktivistit peittosivat Vapon. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Laiskotellen

Muistojen bulevardi: Laiskotellen

Brown: Good morning (Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds). Mårtenson: Laiskotellen (Lasse Mårtenson). Mancini: Pink Panther (Henry Mancini ork). Ballard: Mister Sandman (The Puppini Sisters). Gullmar: Swing it, magistern (Alice Babs). Gershwin: Nice work if you can get it (Mel Torme). Pourcel: Chariot (Petula Clark). Fain: Sua etsin (Laila Kinnunen). Lai: Where do I begin? (Andy Williams). Ceratto: Vivo cantando (Salome). Kern: The Way you look tonight (Benny Goodman Sextet). Kärki: Tuopin jäljet (Tapio Rautavaara). Brel: La Biere (Jacques Brel). Duke: Autumn in New York (Ella Fitzgerald & Louis Armstrong)

22:44 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 7/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 7/20

Tytöllä oli sata nimeä, osa 7/20. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Kersantti Collins - Kaarlo Halttunen. Christopher Malone - Heikki Savolainen. Curley, liikennepoliisin virkailija - Lauri Kuosmanen. Stone, aseasiantuntija - Kalevi Kahra. Sihteeri - Eila Peitsalo. Uusinta vuodelta 1966.

Muualla Yle.fi:ssä