RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
1:00:00 Audio: (K)ein Sommernachtstraum
Klassista kahteen

(K)ein Sommernachtstraum

Humperdinck: Unipantomiimi oopp. Hannu ja Kerttu (Lontoon Philharmonia-ork./Otto Klemperer). Massenet: Des Grieux'n uni oopp. Manon (Léopold Simoneau, tenori, ja Berliinin RSO/Paul Strauss). Ysaÿe: Lapsen uni (Midori, viulu, ja Robert McDonald, piano). Wagner: Elsan uni oopp. Lohengrin (Alessandra Marc, sopraano, ja Seattlen SO/Gerard Schwarz). Bottesini (sov. Flechsig): Fantasia Bellinin Unissäkävijä-oopperan teemoista (Jorma Katrama, kontrabasso, ja Margit Rahkonen, piano). Järnefelt: Uneksijan laulu elämälle (Sauli Tiilikainen, baritoni, ja Pentti Kotiranta, piano). Whitacre: Sleep my child (The Eric Whitacre Singers/Eric Whitacre). Schnittke: (K)ein Sommernachtstraum (Clevelandin ork./Christoph von Dohnanyi).

44:15 Audio: Maailmankehityksen suuri käänne Ele Aleniuksen näkemänä
Julkinen sana

Maailmankehityksen suuri käänne Ele Aleniuksen näkemänä

Valtiotieteen tohtori Ele Alenius on tehnyt mittavan poliittisen uran kansanedustajana ja ministerinä sekä SKDL:n pääsihteerinä ja puheenjohtajana. Työuransa lopuksi hän toimi viitisentoista vuotta Suomen pankin johtokunnan jäsenenä. Eläkkeellä ollessa Alenius on kirjoittanut useita kirjoja, joista viimeisin `Maailman kehityksen suuri käänne´, ilmestyi vuonna 2015 hänen täyttäessään 90 vuotta. Juha Kulmanen on toiminut Ylessä nyt 40 vuotta ja politiikan toimituksessa hän teki ensimmäisen pitkän haastattelunsa silloin juuri uudelleen SKDL:n johtoon valitun Ele Aleniuksen kanssa loppukeväästä 1976. Nyt Kulmanen kävi tapaamassa kohta 91-vuotiasta Aleniusta tämän kotona Helsingissä.

43:25 Audio: Dream on little dreamer
Muistojen bulevardi

Dream on little dreamer

Coates: By the sleepy lagoon (Eric Coates). Carmichael: Kaksi unista ihmistä (Vieno Kekkonen & Pärre Förars). Kansansävelmä, Ranska:: Ding-dong-ding (= Frere Jacques). (Laila Kinnunen etc.) Francker: Der Sommer ging vorueber (Lys Assia). Lincke: Kiiltomatoidylli (Brita Koivunen) Kansansävelmä: I yi yi amigo (The Mills Brothers). Lundberg: Flickorna i Småland (The Delta Rhythm Boys). Alfven: Suvinen tanssi (Kipparikvartetti). Alfieri: A Sonnambula (Aurelio Fierro). Ferreira: Recado (=Yön äänet) (Djalma Ferreira) Halletz: Onkel Satchmo's lullaby (Louis Armstrong, Gabriele). Crutchfield: Dream on little dreamer (Perry Como) Putman: On ihmeen hyvä tulla kotiin (Lasse Mårtenson). Skinner: It happened in Kaloha (Onni Gideon, Annikki Tähti). Tanska: Sleepy little girl (Radion tanssiorkesteri) Toimittajana Kalevi Pollari.

24:22 Audio: Ovatko nuotit musiikin kieli?
Aristoteleen kantapää

Ovatko nuotit musiikin kieli?

Duuri on iloinen ja molli on surullinen, sanotaan. Pieni tutkinta sävellajien ominaisuuksista nostaa esiin tunteen, että sanotaan lähinnä Suomessa. Sanat duuri ja molli tulevat meille Ruotsin ja Saksan kautta latinasta, jossa durus ja mollis tarkoittavat kovaa ja pehmeää. Monissa muissa kielissä sävellajit määritellään asteikon terssin koon mukaan. Duurin terssi on suuri, joten se on major ja mollin terssi taas on pieni, joten se on minor. Sanat duuri ja molli ovat latinaa, mutta eivät muinaiset roomalaiset näitä sävellajeja käyttäneet. Länsimaisessa musiikkiteoriassa luotettiin pitkälle keskiajalle kreikkalaisen matemaatikon Pythagoraan oppeihin. Niinpä keskiajan yksinlauluissa ja alkeellisessa moniäänisessä musiikissa nojauduttiin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua eläneen Pythagoraan periaatteiden mukaan kvintti- ja kvarttiharmonioihin. Yhdysvaltalainen pianisti-kirjailija Stuart Isacoff nostaa kirjassaan Pianon taika esille 1400-luvulla eläneen englantilaisen säveltäjän John Dunstaplen, joka oli aikansa tunnetuimpia ja vaikutusvaltaisimpia säveltäjiä. Dunstaplen elämästä ei tiedetä juuri mitään ja hänen sävellyksensäkin ovat enimmäkseen kadonneet tulipaloissa, mutta koska hän oli niin tunnettu, sävellyksiä on löytynyt eri puolilta Eurooppaa. Ja näissä sävellyksissä on kiehtovia uutuuksia, kuten aivan uutta moniäänisyyttä ja uusia sävelten suhteita kuten terssejä ja sekstejä. Yhdessä maanmiestensä kanssa Dunstaple oli luomassa tyylisuuntaa nimeltään Contenance anglaise, joka hurmasi eurooppalaisia uusilla sävyillä. Siis suomeksi sanottuna duuri- ja mollisävyillä. Meillä ikuisena universaalina totuutena pidetty sääntö ”duuri – iloinen, molli – surullinen” onkin siis ollut edes mahdollinen vasta keskiajan lopulta saakka. Mutta milloin nuottikirjoitus tuli mukaan kuvaan? Onko musiikki universaali kieli ja nuotit sen kirjoitusjärjestelmä? Säveltäjä ja Sibelius-Akatemian lehtori Tapani Länsiö saa kertoa. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Kumpula.

56:07 Audio: Kuolleesta talosta
Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Kuolleesta talosta

Kuolleesta talosta on itse asiassa ketju ihmiskohtaloita. Samalla tavalla kuin Dostojevskin romaanissa, Janacékin oopperassa vangit kertovat vuorollaan, miten heistä tuli rikollisia. Samalla he muuttuvat inhimillisiksi ja me tunnemme oudosti empatiaa heitä kohtaan, vaikka tiedämme heidät murhamiehiksi. - Maisteri Lindgren esitelmöi. Ohjelman musiikit (katkelmia): Mozart: Ryöstö seraljista, Osminin aaria "Solche hergelaufne Laffen" (Matti Salminen, basso, Zürichin oopperatalon Mozart-orkesteri/Nikolaus Harnoncourt) Janaček: Jousikvartetto nro 1 (Melos-kvartetti) Janaček: Sinfonietta (Wienin filharmonikot/Charles Mackerras) Janaček: Kuolleesta talosta (Wienin filharmonikot/Charles Mackerras) Janaček: Umpeenkasvaneella polulla (Jan Jirasky, piano)

50:00 Audio: Piiritetyn Aleppon ahdinko syvenee
Ykkösaamu

Piiritetyn Aleppon ahdinko syvenee

Miten EU suhtautuu Turkin vallankaappausyrityksen jälkeisiin tapahtumiin, haastateltavana europarlamentaarikko Nils Torvalds. Syyrian suurin kaupunki Aleppo on joutunut taistelujen keskiöön. Kaupunkilaisten hädästä kertovat terveystieteen tohtori Mikko Häkkinen ja avustusmatkoja Syyriaan tehnyt Rami Adham. Norjassa tutkitaan merenpohjaa mittavassa projektissa, vieraana projektipäällikkö Jani Pötrönen. Ulkomaanlehtikatsaus Moskovasta, toimittajana Erkka Mikkonen. Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko. Kuva: Zouhir Al Shimale / EPA

48:58 Audio: Täydenkuun tanssit juhlii tähtien kanssa
Kultakuume

Täydenkuun tanssit juhlii tähtien kanssa

Nykytanssin keskipiste kesäisin on Pyhäjärven maalaisidylli Pohjois-Pohjanmaalla. Täydenkuun tanssit juhlii 25-vuotista taivaltaan heinähelteessä. Tiistain Kultakuume tapaa festivaalin perustajia ja  nykytanssin tekijöitä Tero Saarisesta Alpo Aaltokoskeen. Tanssija Tuovi Rantanen kertoo, miten hän valmistautuu esityksiin ennen h-hetkeä. Lähetyksessä selviää, miksi Pyhäjärvellä tehtiin taidetanssia jo 1970-luvulla ja miksi hiihtäjälegenda Helena Takalon patsas kaupungin keskustassa jaksaa puhuttaa paikkakuntalaisia. Suomalaisten kesätapahtumien lähtöajatuksena on usein törmäyttää taide ympäristönsä kanssa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

49:01 Audio: The Grand Tour - Virtuoosit kiertueella
Konsertteja

The Grand Tour - Virtuoosit kiertueella

Italialaispainotteista kamarimusiikkia Radion sinfoniaorkesterin seitsemän konsertin Grand Tourilta toukokuulta. Bottesini: Passione Amorosa (Aapo Juutilainen, Teemu Kauppinen, kontrabasso, Jouko Laivuori, piano). Tansman: Septetto (Yuki Koyama, huilu, Francisco Almazán, oboe, Giuseppe Gentile, klarinetti, Otto Virtanen, fagotti, Atsuko Sakuragi, trumpetti, Camilla Vilkman, alttoviulu, Timo Alanen, sello). Ravel: Johdanto ja Allegro (Emmi Tikkala, huilu, Christoffer Sundqvist, klarinetti, Lily-Marlene Puusepp, harppu, Paula Sundqvist, Mirka Malmi, viulu, Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu, Tuija Rantamäki, sello). J.S. Bach: Brandenburgilainen konsertto nro 3 G-duuri (Hannu Vasara, Kaisa Kallinen, Pasi Eerikäinen, viulu, Riitta-Liisa Ristiluoma, Ritva Kaukola, Jakob Dingstad, alttoviulu, Jukka Rautasalo, Miika Uuksulainen, Timo Alanen, sello, Teemu Kauppinen, kontrabasso, Jouko Laivuori, cembalo). Toimittajana Ville Komppa.

56:06 Audio: Bella mia fiamma
Klassista kahteen

Bella mia fiamma

C.H. Graun: Artabanon aaria oopp. Artaserse ja Arsacen aaria oopp. Cesare e Cleopatra. (Jochen Kowalski, kontratenori, ja Berliinin kamariork./Max Pommer). Jommelli: Alkusoitto oopp. Armida abbandonata (Bayerische Kammerphilharmonie/David Syrus). Mozart: Bella mia fiamma, konserttiaaria (Soile Isokoski, sopraano, ja Tapiola Sinfonietta/Peter Schreier). Ernst: Fantaisie brillante. (Sherban Lupu, viulu, ja Ian Hobson, piano). Chopin: Andante Spianato et Grande Polonaise Brillante Es-duuri. (Artur Rubinstein, piano).

Kuunnelluimmat 24h

43:53 Video: Keskiajan perintö: Keskiajan perintö 4/4: Sodankäynti ja ristiretket

Keskiajan perintö: Keskiajan perintö 4/4: Sodankäynti ja ristiretket

Keskiajan perintö -sarjassa tarkastellaan millä tavalla keskiaika on vaikuttanut aikaamme ja mitä meille on jäänyt keskiajasta perinnöksi? Sarjan viimeisessä osassa puhutaan keskiaikaisista sodista ja ristiretkistä. Ohjelman lopuksi vedetään yhteen mitä haastatellut tutkijat pitävät tärkeimpinä piirteinä mitä meille on keskiajasta periytynyt. Haastateltavina ovat historiantutkijat Sini Kangas, Jaakko Tahkokallio ja Samu Niskanen. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

1:59:00 Video: Iiron musiikkiluokka: Kitara

Iiron musiikkiluokka: Kitara

Tervetuloa Iiro Rantalan musiikkiluokalle: Pääsykoe on kolmivaiheinen. Avaa radio, nauti ja vastaanota. Mikäli läpäiset kokeen ensiyrittämällä on sinut vapautettu muovisen nokkahuilun ja melodikan laajoista aineopinnoista. Tämä kesäisen pedantti ohjelma avaa musiikin salat kaikille musiikista kiinnostuneille. Apuopettajina toimivat käsin prässätyt musiikin huippuammattilaiset. Tasokoe on luokaton. Pistareita järjestetään pitkin lähetystä. Iiron Musiikkiluokka on musiikin opetusohjelma ja kontaktiohjelma. Vastaamme kuulijoiden kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

51:07 Video: Ykkösaamu: Eteläisen Afrikan nälänhätä pahenee

Ykkösaamu: Eteläisen Afrikan nälänhätä pahenee

Eteläiseen Afrikkaan on julistettu hätätila nälänhän takia. Keskustelemassa ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen Helsingin yliopistosta sekä suurlähettiläs Timo Olkkonen. Kansainvälinen olympiakomitea päätti olla sulkematta Venäjää kokonaan ulos Rion olympialaisista. Miksi päätösten teko siirrettiin lajiliitoille? Vieraina urheilutoimittaja Pekka Holopainen ja Suomen urheilun eettisen keskus SUEK ry:n pääsihteeri Harri Syväsalmi. Ykkösaamun toimittaa Jari Niemelä. Kuva: Lapsia YK:n ruokaohjelman ruoanjakopisteellä Malawissa lokakuussa 2005. Jon Hrusa / EPA

Ajankohtaista

Keskiajan heinäkuu

Tänä kesänä Radio 1:ssä on Keskiajan heinäkuu

Tiesitkö että Rooman valtakunnan tuho vaikutti lamaannuttavasti Eurooppaan oikeastaan koko varhaiskeskiajan? Tiesitkö, että keskiajalla ympäri Eurooppaa levisi tanssihulluus?

Turun keskiaikamarkkinoilla vuonna 2015. Kuvaa on käsitelty.

Selviäisitkö hengissä keskiajalla? Testaa tietosi!

Tänä kesänä Yle Radio 1:ssä on Keskiajan heinäkuu

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä