RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
44:11 Audio: Keinuva talo - Klezmerin tenho ei haalistu
Etnoilta

Keinuva talo - Klezmerin tenho ei haalistu

Lämpöä, intohimoa, huumoria, temperamenttia, iloa, surua ja rakkautta: siinä yksi määritelmä klezmerin tunneskaalasta. Itä-Euroopan juutalaisten musiikkiperinne viehättää ympäri maailman. Mika Kauhasen vieraana studiossa on muusikko ja säveltäjä Sampo Lassila, oman Narinkka-yhtyeensä veturi sekä Doina Klezmerin jäsen. Ohjelman loppupuolella soi lämpimäisinä vielä julkaisematon kappale Narinkkan tulevalta albumilta. Sampo Lassila Narinkka: Kirje; Contabile Joseph Cherniavsky Yiddish American Jazz Band: Yiddisher March Kroke: Rumenisher tants Hasidic New Wave: Transcendence The Cracow Klezmer Band: Tsive Ha-shamayyim

41:26 Audio: Sydänjuurilla: Uusien levyjen pyörityksessä
Etnoilta

Sydänjuurilla: Uusien levyjen pyörityksessä

Uusia levyjä ilmestyy nykykansanmusiikin kentällä vinhaa vauhtia. Uusien levyjen pyörityksessä kuullaan kansanmusiikin kentän laajaa kirjoa. Toimittajana Amanda Kauranne. Ohjelman musiikki: Erik Hokkanen & Lumisudet: I'm just looking for the cool things Erik Hokkanen & Lumisudet: Old Joe Clark Bill Hota & The Pulvers: Syrämmaa Petty Pilgrims: Viskiä kannussa Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik & Ramo Teder: Upa upa ubinakõnõ Valma & Varsinaiset: Äiti Sirkka Haavisto, Timo Alakotila & Riitta Kossi: Hanuristi Pajolaine: Raitilla Pajolaine: Kazvatti

49:00 Audio: Katsoja määrittää nykytaiteen laadun
Kultakuume

Katsoja määrittää nykytaiteen laadun

Katsojalla on tärkeä rooli teoksen merkitysten antajana, sillä ei ole olemassa oikeaa tapaa katsoa nykytaidetta. Sen sijaan tarinoiden merkitys vahvistuu sekä taiteen tuottamisessa että katsojan kokemuksessa. Kultakuumeessa tutkija, taiteilija Mika Karhu ja kuraattori Laura Köönikkä keskustelevat siitä, millaiset tarinat ja merkitykset muokkaavat nykytaidetta. Kainostelematonta seksuaalisuutta Espoon EMMASSA. Feministisen avantgarde-taiteen edelläkävijä italialainen Carol Rama tutki seksuaalisuutta, naisen kehoa ja sen esittämistapoja 1930-luvulta lähtien. Nyt hänen ensimmäinen laaja retrospektiivinen yksityiskiertonäyttelynsä avautuu Espoon modernintaiteen museossa EMMASSA. Muusikko Ville Leinonen soittaa sormensa puhki. Pirkanmaalla muusikko Ville Leinonen on viimeisen viiden kuukauden aikana keikkaillut Pirkanmaan Festivaalien vuoden 2015 lähiartistina. Keikkoja on ollut niin kirjastoissa kuin palvelukodeissa ja kouluissa – siellä missä ihmiset oikeasti ovat. Neljäkymmentä vuotta lokakuussa täyttävä Leinonen elää elämänsä parasta aikaa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

50:58 Audio: Lisää naisia teknologia-aloille
Tiedeykkönen

Lisää naisia teknologia-aloille

Kansainvälinen Ada Lovelace -päivä on nimetty maailman ensimmäisen tietokone-ohjelmoijan mukaan ja silloin juhlistetaan naisia teknologiassa. Tiedeykkönen kävi "Women in Tech" -tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa, jossa puhuttiin siitä, miksi naisia on yhä niin vähän teknologia-aloilla ja mitä asialle voitaisiin tehdä. Ig-Nobel-palkintoa on kutsuttu huumori-Nobeliksi. Se jaetaan joka vuosi sellaiselle tieteen saavutukselle, joka saa meidät ensin nauramaan ja sitten ajattelemaan. Viime perjantaina ensi-iltaan tullut Vierailu on dokumentaarinen elokuva, jossa aivan oikeat tutkijat pohtivat mitä tehtäisiin, jos maapallolle saapuisi älykkäitä olentoja maan ulkopuolisista kaukaisista sivilisaatioista. Juontaja ja toimittaja Milla Kontkanen. Toimittajat Maija Kaipainen ja Jussi Nygren. Haastateltavat: kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka, Koneen muotoilujohtaja ja tekniikan tohtori Anne Stenros ja astrobiologi Marianna Ridderstad.

53:12 Audio: Tekeekö raha onnelliseksi?
Sari Valto

Tekeekö raha onnelliseksi?

Kannattaako työnteolle uhrata kaikkia voimiaan? Downshiftaajien mielestä ei. He vähentävät radikaalisti työn tekemistään ja korostavat elämän ainutlaatuisista päivistä nauttimista. Downshiftaaja Leila Saarivirta on ollut viimeiset yhdeksän vuotta kotona. Hän sanoo koko perheen voivan nyt paremmin kuin ennen hidastamispäätöstä. Talouselämä-lehden toimituspäällikkö Emilia Kullas puolestaan kehottaa erityisesti naisia harkitsemaan kahdesti ennen kuin jäävät työelämästä pois. Hänen mielestään ratkaisu on karhunpalvelus naisen omalle taloudelliselle itsenäisyydelle, mutta myös vastuutonta yhteiskunnan kestävyysvajeen kannalta.

56:02 Audio: Ajanviettoa hyvässä seurassa, tai itku pitkästä ilosta
Klassikkoparatiisi

Ajanviettoa hyvässä seurassa, tai itku pitkästä ilosta

Minkälainen säveltäjä oli Englannin kuningas Henrik VIII? Ja miltä kuulostavat John Dowlandin krokotiilin kyyneleet? Musiikkia Henrik VIII:n ja Elizabeth I:n ajan Englannista. Eva Tigerstedt kertoo. Ohjelman musiikit: Henrik VIII: Pastyme with good companye (Amarcord) William Cornysh: Blow thi horne hunter; A robyn, gentyl robyn (Ensemble Dreiklang Berlin) Claudin de Sermisy: Joyssance vous donneray (Emily Van Evera, sopraano, ja Circa 1500) Thomas Morley: I love, alas, I love thee (Amarcord); It was a lover and his lass (Barbara Bonney, sopraano, ja Jacob Heringman, luuttu) John Dowland: Come again, sweet love doth now (Amarcord); I saw my Lady weep (Ellen Hargis, sopraano, ja The King’s Noyse); Lachrimae Antiquae, Lachrimae Tristes (Gottfried Reiche Consort); Lachrimae Coactae, Lachrimae Verae (The King’s Noyse); Flow my tears (Ellen Hargis, soprano, ja The King’s Noyse)

36:44 Audio: Kirjailija Kristiina Bruun ja romaani Kaikki mikä on sinun
Viikon kirja

Kirjailija Kristiina Bruun ja romaani Kaikki mikä on sinun

Kun omissa häissä on 5000 vierasta, niin siinä on suomalaisella Annalla ihmettelemistä. Kuten romaanin Anna, on Kristiina Bruunkin asunut Bangladeshissa useita vuosia. Bruun hämmästyi, kuinka avoimesti musliminaiset puhuivat esimerkiksi abortista ja halusi kirjassaan kertoa omasta Bangladeshistaan. Kirjailija Kristiina Bruun ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Kaikki mikä on sinun. Kuva: Anu Maarit Saarelainen

49:24 Audio: Linnuntietä maailman ääriin
Kultakuume

Linnuntietä maailman ääriin

Syksy on lintuharrastajille haikeaa aikaa. Lasse Kylänpää katseli vuosikymmeniä kulkulintuja, kunnes päätti lähteä katsomaan, minne ne oikein menevät. Kotoiset lähilinnut, kiuru, peippo ja västäräkki johdattivat hänet Egyptiin, Etelä-Afrikkaan, Maltalle, Puolaan ja Viroon. Lasse Kylänpää kirjoitti kokemuksistaan kirjan Linnuntie. Se on kertomus siitä, kuinka jokainen keväällä Suomeen palaava muuttolintu on tarina selviytymisestä. Juontajana Inari Uusimäki.

19:08 Audio: Äänivaltainen Eurooppa 7/7: Äänet yhdistävät
Äänivaltainen Eurooppa

Äänivaltainen Eurooppa 7/7: Äänet yhdistävät

Akustinen maailma yhdistää ihmiset toisiinsa. Näin tapahtuu niin musiikin, uskonnon kuin vaikkapa urheilun piirissä. Äänet saattavat meidät yhteen myös oman itsemme kanssa. Seniorikodin apaattiset dementikot virkosivat nuoruutensa iskelmien voimasta takaisin maailmaan. Nyt he esiintyvät kuorossa, jonka laulajien keski-ikä on 85 vuotta. Äänen puuttuminen ja hiljaisuus voi olla jopa pelottavaa. Tuttu akustinen ympäristö, kahvilan kilinä, mopon pörinä tai koiran haukunta tuovat viestin siitä, että maailma on tallessa. Olen turvassa enkä ole yksin. Äänivaltainen Eurooppa -sarjan seitsemännen ja viimeisen jakson "Äänet yhdistävät" on toimittanut Jorma Mattila.

44:00 Audio: Suoria kysymyksiä islamista 1/5. Islamin alkuvaiheet
Historiasarjoja

Suoria kysymyksiä islamista 1/5. Islamin alkuvaiheet

Islamilaisista maista viime aikoina tulleet uutiset herättävät monia kysymyksiä islamin uskon luonteesta. Tässä sarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Virpi Väisänen kysyy, onko islam väkivaltainen uskonto. Vastaamassa on tutkijatohtori Ilkka Lindstedt Helsingin yliopiston maailmankuttuurien laitokselta. Tohtori Lindstedt kertoo islamin vanhimmista kirjallisista lähteistä ja siitä, miten ensimmäiset muslimit suhtautuivat sotaan ja väkivaltaan.

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta

Ykkösaamu: Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta

Puolueiden nuorisojärjestöt ja hallituspolitiikka: Vihreiden nuorten pj. Saara Ilvessalo, Demarinuoret, kansanedustaja Joona Räsänen, Keskustanuoret, Teppo Säkkinen ja Perussuomalaisten nuorten Sebastian Tynkkynen. Puhelu Turkkiin Tom Kankkonen. Valko-Venäjä, Euroopan kummajainen, Kerstin Kronvall, valkovenäläisen oppositiopoliitikon tytär Eva Nekljajeva ja sekä UPI:n vanhempi tutkija Kristi Raik. Toimittajana Sari Huovinen.

51:07 Video: Ykkösaamu: Professori ihmettelee talouspolitiikan perusteita

Ykkösaamu: Professori ihmettelee talouspolitiikan perusteita

Hallituksen talouspolitiikan perusteet, professsori Roope Uusitalo. Slush China, Mika Mäkeläinen. Akateemisten maastamuutto, Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri ja Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä. Kolumni, Alf Rehn. Juontajana Sakari Kilpelä.

20:04 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 8/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 8/20

Tytöllä oli sata nimeä. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Sir Arthur Heller - Esa Saario. Mr. Twickery - Esko Mannermaa. Mrs. Shanders - Elsa Turakainen. Nuori neitonen - Heidi Krohn. Taksinkuljettaja - Severi Seppänen. Naamiomies - Ismo Saario. Mills, puutarhuri - Aimo Tepponen. Uusinta vuodelta 1966.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Vihellän vaan

Muistojen bulevardi: Vihellän vaan

Tanner: Vihellän vaan (Tapio Rautavaara). Gershwin: Do it again (Marilyn Monroe). Becaud-Vitalin: Que sea el (Vikki Carr). Lawrence: All or nothing at all (Frank Sinatra). Francker: Der Sommer ging vorueber (Lys Assia). Arlen: I've got the world on a string (Woody Herman and his Orchestra). Maja: Kaksi kolpakkoa, neiti (Dallape-trio). Burgess: Angelina (Harry Belafonte). Churchill: Vissla lite grann (Ulla Billquist). Carmichael: Georgia on my mind (Ray Charles). Linnavalli: Alle lujaa (Simo Salminen). Porter: Tout le jour, tout la nuit (Damia). Becaud: Let it be me(Petula Clark). Morricone: Gabriel's oboe (Ennio Morricone).

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä