RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
43:26 Audio: Tunnelmassa
Muistojen bulevardi

Tunnelmassa

Vejvoda: Rosamunde (Will Glahen Musette-ork.). Garland: Tunnelmassa (M. A. Numminen). Kansansävelmä: Yes, my darling daughter (Glenn Miller). Secunda: Sä kaunehin oot (Laila Kinnunen, Ritva Kinnunen). Rydman: Kaunein uni (Anki). Palmgren: Spegling (Barbara Helsingius). Gomez: Förbjuden lek (Carola). Green: Body and soul (Django Reinhardt & Le Quintette du Hot Club de France). Aznavour - Vasiljev: Deux guitares, Les (Charles Aznavour) Frenkel: Zhuravli (Mark Bernes). Vilppula: Kurjet saapuvat (Kauko Käyhkö). Rodgers: Some enchanted evening, (iPerry Como). Mancini: Days of wine and roses (Ben Webster). Toimittanut Kalevi Pollari.

24:20 Audio: Mies, joka toi piilosanaristikon Suomeen
Aristoteleen kantapää

Mies, joka toi piilosanaristikon Suomeen

Piilosana on sanaristikko, jossa vihjeet annetaan varsinaisesta ristikosta erillisinä, ja jossa jokainen vihje sisältää sekä suoran vihjeen että piilosanamaisen kätketyn vihjeen ratkaisusanasta. Piilosana on peräisin Englannista. Suomeen tehtävätyypin toi Risto Pitkänen. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén -------------- Tappio vaatii maavoimien kärjen; loput pirstoina syteen (seitsemän kirjainta). Näin kuului piilosanaristikon ensimmäinen vihje vaakasuoraan vuonna 1975 Suomen Kuvalehden numerossa yhdeksän. Kyseessä oli ensimmäinen suomenkielinen piilosanaristikko koskaan, ja sen oli laatinut Risto Pitkänen. Piilosana vakiintui nopeasti kiinteäksi osaksi Suomen Kuvalehden tehtäväosastoa ja levisi sieltä myös joihinkin sanomalehtiin ja ristikkolehtiin. Tämä arvoituksellisiin ja jopa runollisiin vihjeisiin perustuva harrastus ei ole yltänyt aivan kuvaristikoiden laajuiseen suosioon, mutta sen harrastajat ovat sitäkin fanaattisempia. Kun pyysimme kuulijoilta viime syksynä toiveaiheita Aristoteleen kantapää -ohjelmaan, saimme Pentti Oskalalta seuraavan kirjeen: ”Ajelin tänään kotiin Tuusulasta piilosanan ratkonnan suomenmestaruuskilpailuista ja kuuntelin radiosta mieliohjelmaani Aristoteleen kantapäätä. Piilosanaristikko näyttää aivan klassiselta sanaristikolta, mutta vihjeet eivät. Kukin vihjelause on ensilukemalta aivan mieletön, mutta lähemmässä tarkastelussa se sisältää viitteen sekä ratkaisusanan sisältöön, että sen rakenteeseen jonkin sanaleikin muodossa. Koskaan ei tiedä, minkä tyyppinen sanaleikki on kysymyksessä. Ratkojan aivo raksuttaa. Piilosanan ratkaiseminen on aivan muuta kuin synonyymivaraston pengastamista. Se vaatii oivaltamista, kielitietoisuutta ja ajattelun notkeutta. Se tuottaa uskomattoman suurta tyydytystä sanaharrastajalle. Piilosana on aivan ehdottomasti korkeampi pyrintö kuin tavallinen ristisana. Aristoteleen kantapää tekisi todellisen kulttuuriteon tuomalla tätä lajia yleisempään tietoisuuteen.” Piilosanamies Pentti on aivan oikeassa. Seuraavaksi selvitämmekin, miten ihmeessä piilosanaristikko toimii. Oppaana piilosanaharrastaja, filosofi ja omien sanojensa mukaan ”kaiken maailman dosentti” Risto Pitkänen, joka toi piilosanat Suomeen. Ai niin: vastaus alun vihjeeseen on: menetys. Pasi Heikura aristoteles@yle.fi Kuva: C C Susanne Nilsson

44:15 Audio: Oi kallis urheilu
Julkinen sana

Oi kallis urheilu

Urheilun televisiointioikeuksista kilpaillaan ja sopimuskilpailun hinnan maksaa lopulta katsoja. Suosituimmat lajit keräävät miljoonayleisöjä ja lajiliitot puolestaan kokoavat miljoonia euroja esitysoikeuksista. Penkkiurheilu ei ole halpa harrastus, jos haluaa katsoa jalkapalloa ja jääkiekkoa kaikilla tasoilla. Julkisessa sanassa puhutaan penkkiurheilun hinnasta. Mukana ovat lähetyksessä Yle urheilun päällikkö Panu Pokkinen, MTV:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Johannes Leppänen sekä kykyjen etsijä Veli-Pekka Kautonen. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

59:23 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Mikä soi radiossa 10 vuotta sitten? World Music Charts Europe 2007
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Mikä soi radiossa 10 vuotta sitten? World Music Charts Europe 2007

1. Ibrahim Ferrer: Copla Guajira (Kuuba) / Mi Sueño (World Circuit) 2. Shantel: Šota (Saksa/Balkan) / Disko Partizani (Essay Recordings) 3. Orchestra Baobab: Nijaay (Senegal) / Made in Dakar (World Circuit) 4. Kristi Stassinopoulou: Jaffa (Kreikka) / Taxidoscopio (Heaven & Earth) 5. Fanfare Ciorcărlia feat. Esma Redzepova: Nakelavishe (Romania/Makedonia) / Queens And Kings (Asphalt Tango Records) 6. Habib Koite & Bamada: Africa (Mali) / Afriki (Cumbancha) 7. Angélique Kidjo: Lonlon (Ravel’s Bolero) (Benin) / Djin Djin (Razor & Tie/EMI) 8. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba: The River Tune (Mali) / Segu Blue (Outhere) 9. Tinariwen: Matadjem Yinmixan (Mali) / Aman Iman: Water Is Life (Independiende) 10. Andy Palacio & The Garifuna Collective: Wátina (Belize) / Wátina (Cumbancha) 11. Alamaailman vasarat: Käärme toi ruton kaupunkiin (Suomi) / Maahan (Silenze/Wolfgang)

38:25 Audio: Kevät ja rytmi vie
Faunin iltapäivä

Kevät ja rytmi vie

Adam: Alkusoitto oopp. Jos olisin kuningas (Detroitin SO/ Paul Paray). Tshaikovski: Oli varhainen kevät (Dmitri Hvorostovski, baritoni, ja Mihail Arkadijev, piano). Rahmaninov: Kevättulvat (Dmitri Hvorostovski, baritoni, ja Mihail Arkadijev, piano). Chopin: Masurkka n:o 49 f-molli (Michel Block, piano). Beethoven: Kvartetto "Mir ist so wunderbar" oopp. Fidelio (Christa Ludwig, Gottlob Frick, Ingeborg Hallstein, Gerhard Unger, Philharmonia-ork./Otto Klemperer). Falla: Naapurien tanssi bal. Kolmikolkkahattu (Ranskankielisen Sveitsin ork./Ernest Ansermet). Dowland: Loth to departe (Paul O'Dette, luuttu). Gershwin: I got rhythm, muunnelmia pianolle ja orkesterille (Jean-Yves Thibaudet ja Baltimoren SO/Marin Alsop).

49:23 Audio: Sirkus saa kaikki mukaan - Sirkus Magenta vie sirkusta lastensuojeluun ja jopa pakolaisleirille
Kultakuume

Sirkus saa kaikki mukaan - Sirkus Magenta vie sirkusta lastensuojeluun ja jopa pakolaisleirille

Kultakuume juhlistaa teatterialan uunituoreita Thalia-juhlien palkinnonsaajia. Sauna ja avanto auttaa sirkusarjessa. Sirkuksen lumo -palkinnon saanut Sirkus Magentan käyttää sirkusta erityisryhmilletyövälineenä ilman oppimispaineita. Kultakuumeen studiossa ovat Silja Kyytinen ja Hanne Kauppinen. Kollegoiden myöntämä tunnustus on ylitse muiden. Vuoden teatterinäyttelijöiksi valittiin "Ikinuori ajatusten herättelijä" Seela Sella ja "Jumalattoman omaperäinen ja voimakas ja vangitseva" Niina Hosiasluoma. Teatterikentän piskuinen taistelija - Riihimäen Teatteri - on Vuoden teatteri. Taloushuolien pakottamana teatteri on löytänyt uusia toimintatapoja ja yhteistyökuvioita, jotka ovat saaneet jäykän laitosteatterikoneen uusiutumaan. Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö juhlii Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä historiansa suurimmalla näyttelyllä, jossa yhdystyvät kultakauden taiteilijoiden teokset sekä taiteenkeräilijä ja pankkiiri Ane Gyllenbergin kiinnostus antroposofiaan. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

45:56 Audio: Syöpä huijaa ja käyttää sikiön kehitysgeenejä
Tiedeykkönen

Syöpä huijaa ja käyttää sikiön kehitysgeenejä

Sikiön kasvua ja kudosten erilaistumista ohjaavat kehitysgeenit. Normaalisti ne lukitaan pois pelistä, kun niitä ei enää tarvita. Kehitysgeenit ohjaavat solunjakautumista sekä raajojen, aivojen, hermoston ja koko kehon muodostumista. Kehitys etenee hyvässä järjestyksessä askel kerrallaan. Jos kehitysgeenit aktivoituvat myöhemmällä iällä, ne voivat monistaa syöpäsoluja. Normaalit solut voivat taantua erilaistumattomiksi häiriköiksi, jotka alkavat lisääntyä tolkuttomasti. Yleensä puolustussysteemit eliminoivat vialliset solut, mutta jotkut syövänalut selviävät puolustuksen ohi. Tiedeykkösessä kehitysbiologian prof Hannu Sariola ja Leena Mattila .

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
22:25 Audio: Osa 2/8: "Minnehaha" saapuu satamaan
Jäätynyt mies

Osa 2/8: "Minnehaha" saapuu satamaan

Amerikkalainen rahtialus Minnehaha on matkalla Kotkasta New Yorkiin. Newfoundlandin matalikolla miehistö löytää jäävuoresta kauttaaltaan jään ympäröimän miehen. Tapaus herättää lääkäreissä suurta ihmetystä ja erimielisyyttä. Jää kuitenkin sulatetaan miehen ympäriltä ja hänet saadaan herätettyä eloon. Jäätynyt mies –kuunnelmasarja perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran vuonna 1948 ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Tätä versiota ei taltioitu, mutta vuonna 1965 kahdeksanosainen sarja tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan. Seikkailusarja, kirjoittanut Yrjö Rauanheimo. Ohjaus Eero Leväluoma. Henkilöt: Selostaja - Joel Rinne. Kapteeni Grant - Kauko Helovirta. Radiosähköttäjä - Oke Tuuri. Perämies Jackson - Esa Saario. Päätoimittaja - Helge Herala. Hopkins - Leo Jokela. Miss Beebe - Maikki Länsiö. Toimitussihteeri - Pentti Irjala. 2 poikaa ja valokuvaaja - Lauri Kuosmanen. Uusinta vuodelta 1965.

39:30 Audio: Sokeain kuunnelmapalkinnon 2016 voittaja: Hirvimetsä
Radioteatteri esittää

Sokeain kuunnelmapalkinnon 2016 voittaja: Hirvimetsä

Isä, poika ja Hirvi. Jossakin Kainuun korvessa isä vie poikansa ensimmäistä kertaa hirvimetsälle. Metsän kätkössä miehet joutuvat kohtaamaan toisensa ja luonnon. Elli Salon kirjoittama Hirvimetsä on nykyajan erätarina, jossa kaikuvat menneiden ja tulevien eränkävijoiden äänet. Koomisen ja traagisen rajamaastoissa taivaltava kuunnelma tutkii luontosuhdettamme, miehisyyttä, läheisyyden vaikeutta ja kaipuuta. Käsikirjoitus: Elli Salo. Ohjaus: Linda Wallgren. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Musiikki: Petra Poutanen-Hurme. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuotanto: Erja Manto, Radioteatteri. Henkilöt: Simo: Verneri Lilja. Isä: Raimo Grönberg. Hirvi: Juha Hurme. Lapsi: Iivo Jaakkola. Sokeain kuunnelmaraati jakaa vuosittain palkinnon parhaalle, kotimaiselle kuunnelmalle. Raati kertoo tiedotteessaan, että palkinto on "intohimoisten ja tarkkaavaisten kuulijoiden kunnianosoitus kotimaiselle kuunnelmalle" Tänä vuonna palkinto jaettiin 50.kerran.

47:22 Audio: Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa
Radioateljee

Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa

Muistisairauksista ja erityisesti Alzheimerin taudista on tulossa vakava kansansairaus, väittävät asiantuntijat, jotka ovat huolissaan suurista ikäluokista. Huoli on ennen kaikkea taloudellinen. Muita huolia ei juuri yhteiskunnallisessa keskustelussa tunneta. Tämä ohjelma tutkailee asioita hieman toisista kuulokulmista. Nykyistä vanhustenhoitoa voi pitää eräänlaisena laillisena laittomuuden tilana - leirinä. Leiri on periaate, jolle poliittinen tila ja järjestys nykyään muodostuu. Ajatus leiristä on italialaisen filosofin Giorgio Agamben. Kontekstina on suvereeni valtio, joka päättää elämästä ja kuolemasta. Suvereenin hallitsema laillisen laittomuuden tila merkitsee vanhusten hoidossa mielivaltaa - heitteillejättöä, laillisesti. Alzheimerin tauti vie vanhuksen aseman vieläkin turvattomammaksi kuin se jo muutoin olisi. Taudin kulku on arvaamatonta mutta vääjäämätöntä. Jokaisella ihmisellä se kuitenkin ilmenee omalla tavallaan. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojina ovat autenttisten äänien lisäksi Minna Haapkylä, Heidi Krohn ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikin ovat tehneet Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. Ohjelma edusti Yleä lokakuussa 2014 Prix Europa -kilpailussa Berliinissä ja äänestettiin viiden parhaan joukkoon. Ohjelma sai myös Kouran vuoden 2014 kunniamaininnan dokumenttisarjassa.

54:00 Audio: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Kuka menestyi eniten, kuka pani ketä ja oliko se muka väärin? Onko jokainen elämä lopulta vain taiteen materiaalia? Naisten juhla vie kuulijan kohti patetiaa - ja sen yli. Naisten juhla on sydämeenkäyvä satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on naurua hetkeä ennen itkua. Rooleissa: Ella Lahdenmäki, Anna Paavilainen, Iida-Maria Heinonen, Mona Kortelampi, Aksa Korttila, Tommi Korpela, Eero Ritala, Samuli Niittymäki, Lauri Savolainen, Pekka Savolainen, Jenni Stammeier, Juuso Pekkinen, Sini Sovijärvi, Ulla Heikkilä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Tuottaja: Pekka Savolainen.

Muualla Yle.fi:ssä