RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
48:40 Audio: Dokumentti on ihmisen ja yhteiskunnan muisti
Kultakuume

Dokumentti on ihmisen ja yhteiskunnan muisti

Millainen on suomalaisen dokumenttielokuvan tarina? Millainen on sen tulevaisuus? Onko dokumentti aina, tavalla tai toisella yhteiskunnallista? Kultakuumeessa erikoistutkija Jari Sedergren ja professori ja dokumentaristi Susanna Helke etsivät dokumentin syvintä olemusta. Lähi-idän historiaa lapsen silmin. Ranskalais-syyrialaisen Riad Sattoufin omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Tulevaisuuden arabi ensimmäinen osa kertoo Sattoufin kuudesta ensimmäisestä ikävuodesta. Toimittaja Airikka Nurmelalla on myös omat kokemuksensa lapsuudesta Libyassa. Sarajevolaisessa galleriassa käsitellään kipeitä muistoja. Tänä vuonna tuli kuluneeksi kaksikymmentä vuotta Srebrenican verilöylystä. Srebrenican tapahtumia muistellaan Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungissa Sarajevossa sijaitsevassa taidegalleriassa. Toimittaja Petri Burtsov meni galleriaan ja näki, miten taide ja kulttuuri tarjoavat haavoittuneille kansakunnille keinon käsitellä lähihistoriaansa. Juontajana Anna Tulusto.

57:41 Audio: Keijujen kuningas
Klassista kahteen

Keijujen kuningas

Elgar: Romanssi fagotille ja orkesterille op. 62 (Preman Tilson, fagotti, ja Uuden-Seelannin SO/James Judd). Röntgen: Sellokonsertto nro 2 (Quirine Viersen ja Alankomaiden radion kamariork./Eri Klas). Schubert: Erlkönig (Antti Siirala, piano). Delius - Beecham: Intermezzo oopp. A Village Romeo and Juliet (Lontoon kuninkaallinen FO/Thomas Beecham). Mendelssohn: Allegro vivace sinf. nro 4 (Leipzigin Gewandhaus-ork./Kurt Masur). Ponchielli: Tuntien tanssi oopp. La Gioconda (Dresdenin valtionork./Silvio Varviso).

40:30 Audio: Sota-aikaa Kuusamossa 2/2. Lapin sodasta jälleenrakennukseen
Historiasarjoja

Sota-aikaa Kuusamossa 2/2. Lapin sodasta jälleenrakennukseen

Sota-aikaa Kuusamossa 2/2. Tässä ohjelmasarjan toisessa osassa kuusamolaiset muistelevat jatkosodan loppuvaiheita. Saksalaisten kanssa on opittu elämään rinnakkain niin sodassa kuin arjessakin. Sitten syttyy Lapin sota ja kaikki muuttuu. Entisistä aseveljistä tulee vihollisia. Toinen evakkoreissu on edessä ja vaarana on, että koko Pohjois-Suomi menetetään. Lopulta keväällä 1945 kuusamolaiset pääsevät takaisin kotiin. Lähes koko kotipitäjä on tuhottu ja viidennes kunnan pinta-alasta on menetetty lopullisesti. Vanha, sotaa edeltävä Kuusamo on kadonnut ja alkaa uusi aika. Jälleenrakentaminen pääsee vauhtiin ja kestää kymmenisen vuotta. Muistelijoina kuullaan kuusamolaisia Seppo Ervastia, Anna Marttista ja Meimi Mäntyniemeä. Toimittaja on Hilkka Nevala.

19:22 Audio: Äänivaltainen Eurooppa 6/7: Vallan ääniä
Äänivaltainen Eurooppa

Äänivaltainen Eurooppa 6/7: Vallan ääniä

Kansalaiset – Medbörgare; julkinen puhe on aina vallankäyttöä. Kenellä on ääni, hänellä on valtaa. Mahtipuhujan päämäärä on saada alamaiset resonoimaan vallan tahdissa. Maailman vaikutusvaltaisin nainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel käänsi Saksan ja koko Euroopan pakolaispolitiikan suuntaa dramaattisella ja tunteikkaalla puheellaan. Toisinaan vallan ääni menee kuitenkin kuuroille korville: Kreikassa ei Brysselin ääntä kuulla juuri lankaan. Mutta miksi Suomen pääministeri kuulostaa - niin tylsältä? Tätä kysyy Jorma Mattila sarjassaan Äänivaltainen Eurooppa. Sarjan kuudennessa jaksossa kuunnellaan Vallan ääniä.

54:28 Audio: Miksi suomalaiset rakastavat haitarimusiikkia?
Roman Schatzin Maamme-kirja

Miksi suomalaiset rakastavat haitarimusiikkia?

Hanurin sävelet luovat se oikean kesäisen tanssilavatunnelman. Haitari korvaa syntymäpäiväjuhlissa kokonaisen orkesterin. Jatkosodan aikaan haitarimusiikki pelasti Viipurissa monta rakennusta radiopommeilta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: kenttäurku, kaislapiano ja pirunkeuhko. Halveksitusta rahvaan soittimesta on nyttemmin tullut myös arvostettu konsertti-instrumentti. Miksi Suomessa rakastetaan ja harrastetaan harmoniikkamusiikkia niin paljon? Miksi hanurin ääni koskettaa suomalaista sielua? Vieraina ovat harmonikkataitelijat Kimmo Pohjonen ja Raimo Vertainen.

55:00 Audio: Unkarilaiset
Klassikkoparatiisi

Unkarilaiset

Kodály, Bartók ja Ligeti. Kolmen säveltäjän elämät ja teokset kietoutuvat 1900-luvun Unkarin ja Euroopan historiaan ja musiikin muutokseen. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikit: Béla Bartók: Kaksi osaa pianokokoelmasta Mikrokosmos (Béla Bartók, piano) Unkarilaisia kansansävelmiä kokoelmasta pianokokoelmasta Lapsille, tässä viululle ja pianolle (József Szigeti, viulu, ja Béla Bartók, piano) György Ligeti: Ote teoksesta Atmosphères (Berliinin filharmonikot/Jonathan Nott) Kaksi pianoetydiä (Pierre-Laurent Aimard, piano) Zoltán Kodály: Sonaatti sellolle ja pianolle op. 4 (Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Heini Kärkkäinen, piano).

42:58 Audio: Laiskotellen
Muistojen bulevardi

Laiskotellen

Brown: Good morning (Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds). Mårtenson: Laiskotellen (Lasse Mårtenson). Mancini: Pink Panther (Henry Mancini ork). Ballard: Mister Sandman (The Puppini Sisters). Gullmar: Swing it, magistern (Alice Babs). Gershwin: Nice work if you can get it (Mel Torme). Pourcel: Chariot (Petula Clark). Fain: Sua etsin (Laila Kinnunen). Lai: Where do I begin? (Andy Williams). Ceratto: Vivo cantando (Salome). Kern: The Way you look tonight (Benny Goodman Sextet). Kärki: Tuopin jäljet (Tapio Rautavaara). Brel: La Biere (Jacques Brel). Duke: Autumn in New York (Ella Fitzgerald & Louis Armstrong)

55:06 Audio: Radioteatteri esittää: Venetsia
Radioteatteri esittää

Radioteatteri esittää: Venetsia

Mitä jos iso-isäsi olisikin juutalainen? Tai muslimi? Muuttuuko jokin, jos yhtäkkiä saat tietää kuuluvasi perimäsi perusteella etniseen vähemmistöön? Mihin ihminen tarvitsee tietoa siitä, keitä hänen esi-isänsä ovat olleet? Mihin ihminen tarvitsee isää ylipäätään? Mitä tapahtuu, kun pitkään varjellut geneettiset salaisuudet voi saada tietoonsa lähettämällä muutaman suun solun ulkomaiseen laboratorioon? Tuleeko aika, jolloin voimme geeniteknologian avulla vaihtaa sukupuolta? Outi Rossin ja Hanna-Helena Kinnusen kuunnelma on matka identiteetin jäljille - missä kulkee raja johon saakka voimme päättää, keitä olemme? Mihin tarvitsemme menneisyyttä? käsikirjoitus: Outi Rossi ohjaus: Outi Rossi, Hanna-Helena Kinnunen äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen lukijat: Tarja Heinula, Jari Hietanen, Joose Mikkonen, Elina Keinonen, Heikki Nousiainen asiantuntijat: FM, kirjailija Anne Latikka; FM, tutkija Annastiina Mäkilä

55:22 Audio: Eläinten karnevaali
Klassista kahteen

Eläinten karnevaali

D. Scarlatti: Sonaatti g-molli "Kissafuuga" (Elina Mustonen, cembalo). Telemann: Viulukonsertto A-duuri "Sammakot" (Pavlo Beznosiuk, viulu, ja New London Consort/Philip Pickett). Saint-Saëns: Eläinten karnevaali (Pittsburghin SO/André Previn). Katski: Leijona herää (Lars Roos, piano). Friml: Aasiserenadi opr. Tulikäpänen (Jerry Hadley, tenori, ja Amerikkalainen teatteriork./Paul Gemignani). Huang Hai Hwai - Chen Rao Xing - Shen Li Qun (sov. Lang Lang - Lang Guo-ren): Laukkaavat hevoset. (Lang Guo-ren,erhu ja Lang Lang, piano). Prokofjev: Pekka ja susi teema (Anne Perchat, piano, ja Les 12 Violons de France/ Victor Krasnoff). Rimski-Korsakov: Kimalaisen lento (James Galway, huilu, ja Lontoon kansallinen FO/Charles Gerhardt). Fauré: Perhonen (Susanna Mälkki, sello, ja Eero Heinonen, piano).

Kuunnelluimmat 24h

22:44 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 7/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 7/20

Tytöllä oli sata nimeä, osa 7/20. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Kersantti Collins - Kaarlo Halttunen. Christopher Malone - Heikki Savolainen. Curley, liikennepoliisin virkailija - Lauri Kuosmanen. Stone, aseasiantuntija - Kalevi Kahra. Sihteeri - Eila Peitsalo. Uusinta vuodelta 1966.

51:06 Video: Ykkösaamu: Pakolaisuus puhuttaa

Ykkösaamu: Pakolaisuus puhuttaa

Syyriassa taistelu kiihtyy, miten reagoivat Turkki ja EU. Päätoimittajaraati arvioimassa mm Suomen pakolaistilannetta, VR:n kilpailua, Kevan johtamisongelmia. Suomen turvallisuustilannetta arvioimassa Jaakko Iloniemi. Toimittajana Sakari Kilpelä.

51:07 Video: Lauantain toivotut levyt: Muuttolintujen lähtö

Lauantain toivotut levyt: Muuttolintujen lähtö

Shostakovitsh: Lyyrinen valssi (Lisa Batiashvili, viulu, ja Baijerin RSO/Esa-Pekka Salonen). Lev. 2010 Donizetti: Sekstetto "Chi mi frena in tal momento" oopp. Lucia di Lammermoor (Maria Callas, sopraano, Anna Maria Canali, mezzosopraano, Giuseppe Di Stefano, tenori, Valiano Natali, tenori, Tito Gobbi, baritoni, ja Raffaele Arie, basso, sekä Firenzen musiikkijuhlien kuoro ja ork./Tullio Serafin). Lev. 1953 Schumann: 2. osa pianokvintetosta Es-duuri (Artur Rubinstein, piano, ja Guarneri-kvartetti). Lev. 1966 Lara: Granada (Fritz Wunderlich, tenori, ja Kurt Graunke -sinfoniaork./Hans Carste). Lev. 1965 Laihanen: Muuttolintujen lähtö (A. Aimo, laulu, ja Dallapé). Lev. 1940 Loesser: Woman in love elok. Enkeleitä Broadwaylla (Marlon Brando ja Jean Simmons, laulu, sekä ork./Jay Blackton). Lev. 1955 Bart: Idän ja lännen tiet (Laila Kinnunen, laulu, ja ork./Jaakko Salo). Lev. 1964 Lennon - McCartney: For no one (The Beatles ja Alan Civil, käyrätorvi). Lev. 1966 Giraud: Sous le ciel de Paris (Juliette Greco, laulu, ja ork.) Lev. 1967 Vlavianos: Velvet mornings (Demis Roussos, laulu, ja yhtye). Lev. 1973 Halonen: Häät (Vesa-Matti Loiri, laulu, ja yhtye). Lev. 1989 Sartori - Quarantotto: Con te partirò (Andrea Bocelli, tenori, ja ork.). Lev. 1995

54:01 Video: Radioteatteri esittää: Radioteatteri esittää: Venetsia

Radioteatteri esittää: Radioteatteri esittää: Venetsia

Mitä jos iso-isäsi olisikin juutalainen? Tai muslimi? Muuttuuko jokin, jos yhtäkkiä saat tietää kuuluvasi perimäsi perusteella etniseen vähemmistöön? Mihin ihminen tarvitsee tietoa siitä, keitä hänen esi-isänsä ovat olleet? Mihin ihminen tarvitsee isää ylipäätään? Mitä tapahtuu, kun pitkään varjellut geneettiset salaisuudet voi saada tietoonsa lähettämällä muutaman suun solun ulkomaiseen laboratorioon? Tuleeko aika, jolloin voimme geeniteknologian avulla vaihtaa sukupuolta? Outi Rossin ja Hanna-Helena Kinnusen kuunnelma on matka identiteetin jäljille - missä kulkee raja johon saakka voimme päättää, keitä olemme? Mihin tarvitsemme menneisyyttä? käsikirjoitus: Outi Rossi ohjaus: Outi Rossi, Hanna-Helena Kinnunen äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen lukijat: Tarja Heinula, Jari Hietanen, Joose Mikkonen, Elina Keinonen, Heikki Nousiainen asiantuntijat: FM, kirjailija Anne Latikka; FM, tutkija Annastiina Mäkilä

Muualla Yle.fi:ssä