RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
53:00 Audio: Maailma se on kuin silkkiä vaan
Muistojen bulevardi

Maailma se on kuin silkkiä vaan

Palmer & Williams: Everybody loves my baby (but my baby don't love nobody but me). Salvador: Sävel rakkauden (Brita Koivunen). Gainsbourg: Les poinconneur des lilas (Serge Gainsbourg). de Lugg: Laulu Jamaikan rommista (Tuula-Anneli Rantanen). Raymond: Me kahvilassa istuttihin (Hannes Kettunen). Rose, Fetter & Lehac: The sun will shine tonight (Lionel Hampton). Rand: Let there be love (Gerry Mulligan Quartet). Kansansävelmä, Venezuela, Yupanqui: Duerme negrito (Mercedes Sosa). Bacharach: I just don't know what to do with myself (Dusty Springfield). Sundgren: En enää vaieta mä voi (Eino Grön). Giangrano & Ciacci: Odota en ( Ann Christine). Helasvuo: Kevät tulee (Ritva Oksanen). DePaul: I'll remember April (Shirley Bassey). Makarov: Maailma se on kuin silkkiä vaan (Markus Rautio).

1:53:16 Audio: Cuarteto Casals Lontoon Wigmore Hallissa
Konsertteja

Cuarteto Casals Lontoon Wigmore Hallissa

W.A. Mozart kuvasi Joseph Haydnille omistamiaan jousikvartettoja "pitkän ja vaivalloisen työn hedelmiksi". Lontoon Wigmore Hallissa taltioidussa konsertissaan Cuarteto Casals esittää Mozartin Jousikvartetot nro 17 B-duuri KV 458 "Metsästys", nro 18 A-duuri KV 464 ja nro 19 C-duuri KV 465 "Dissonanssi". Haastateltavana Cuarteto Casalsin alttoviulisti Jonathan Brown sekä Lontoon King's Collegessa vaikuttava Mozart-tutkija Cliff Eisen. Tammikuun 8. päivänä Wigmore Hallissa taltioidun konsertin toimittaa Ville Komppa.

52:34 Audio: Michel Foucault ja elämän politiikat
Kalle Haatanen

Michel Foucault ja elämän politiikat

Michel Foucault'n kirjoituksilla on ollut suuri vaikutus meidän aikamme yhteiskuntatieteelliseen ajatteluun, historiantutkimukseen ja tieteenfilosofiaan. Foucault tutki kriittisesti sitä, miten yhteiskuntamme arkipäiväiset toiminnat ja rakenteet heijastavat vallan käyttöä ja yhteiskunnan hierarkioita.  Uusimmassa kirjassaan "Elämän politiikat" Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Ilpo Helén pohtii sitä , miten foucaultlainen ajattelu toimii globalisaation, hyvinvointivaltion, uusliberalismin tai biotalouden analysoinnissa. Foucault´n käsitykset vallasta ja sen rakenteista ovat vaikuttaneet paljon esimerkiksi tutkimukseen digitalisaation vaikutuksesta  yksilönvapauteen. 

42:00 Audio: Gustav Djupsjöbackan jäähyväiskonsertti
Konsertteja

Gustav Djupsjöbackan jäähyväiskonsertti

Kuva: Susanna Kekkonen Gustav Djupsjöbacka, piano, Monica Groop, mezzosopraano, sekä Kristian Lindroos ja Henri Tikkanen, baritoni Pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka jättää tämän kevätlukukauden jälkeen pitkäaikaisen virkansa Sibelius-Akatemian liedmusiikin lehtorina. Virkauran päätöstä hän juhlistaa läksiäiskonsertin muodossa. Djupsjöbackan ensimmäisestä julkisesta esiintymisestä on tullut kuluneeksi 42 vuotta. ”Kerrankin jätin rakentamatta temaattista tai kokeellista kokonaisuutta enkä yrittänyt uudistaa liedperinnettä”, Djupsjöbacka kirjoittaa konsertin käsiohjelmassa. ”Halusin yksinkertaisesti lahjakkaiden partnerien kanssa tehdä kolme laulusarjaa, jotka ovat minulle olleet tärkeitä urani aikana ja joita pidän liedkirjallisuuden eräinä kaikkein hienoimpina edustajina.” Ohjelmaan valikoitui laulusarjoja siksi, että niistä muodostuu pitempiä kaaria kuin yksittäisten laulujen kokonaisuuksista. Pianistin partnereina ovat puolestaan baritonit Kristian Lindroos ja Henri Tikkanen sekä mezzosopraano Monica Groop. Konsertissa kuullaan Robert Schumannin laulusarja Dichterliebe, Francis Poulencin laulusarja Telle jour telle nuit sekä Edvard Griegin laulusarja Haugtussa. Väliajalla Gustav Djupsjöbacka kertoo haastattelussa illan teoksista sekä liedmusiikin asemasta ja sen opettamisesta. Robert Schumann: Dichterliebe (Heinrich Heine) Francis Poulenc: Telle jour, telle nuit (Paul Éluard) Edvard Grieg: Haugtussa (Arne Garborg) Suoran lähetyksen Musiikkitalon Camerata-salista toimittaa Lotta Emanuelsson.

39:23 Audio: Kuuntelijoiden toivemusiikkia
Faunin iltapäivä

Kuuntelijoiden toivemusiikkia

Madetoja: Keinutan kaikua (RKK/Hannu Norjanen). Aulin: I Storkyrkan orkesterisarjasta Mäster Olof (Tukholman kuninkaallisen oopperan ork./Eri Klas). Canteloube (sov.): Paimenten laulu (Anna Moffo, sopraano, ja Amerikkalainen SO/Leopold Stokowski). J.S. Bach: Kromaattinen fantasia ja fuuga d-molli: Fantasia (Rudolf Serkin, piano). Schumann: Frühlingslied (Peter Schreier, tenori, ja Dietrich Fischer-Dieskau, baritoni, sekä Christoph Eschenbach, piano). Vivaldi: Largo Konsertosta A-duuri (Rachel Podger, viulu, ja Holland Baroque Society -barokkiork.). Marvia: Huhtikuu (Jaakko Kortekangas, baritoni, ja Ilkka Paananen, piano). Sibelius: Impromptu h-molli nro 5. (Cyril Szalkiewicz, piano). Albinoni: Adagio oboekonsertosta d-molli (Paolo Grazzi ja Il Giardino Armonico). Shostakovitsh: Valssi elok. Kultaiset vuoret (Moskovan kamariork./Constantine Orbelian).

48:59 Audio: Joka toinen pari -erodokumentin Ykä: Miehet ovat erotilanteessa usein yksin
Kultakuume

Joka toinen pari -erodokumentin Ykä: Miehet ovat erotilanteessa usein yksin

Ero ei ole pelkästään henkilökohtainen tapahtuma. Mia Halmeen dokumentti Joka toinen pari seuraa kolmea perhettä erossa. Halme ja kansanedustaja ja tutkija Anna Kontula keskustelevat Kultakuumeessa erosta yksityisenä, mutta myös yhteiskunnallisena asiana. Oman kokemuksensa elokuvan tekemisestä kertoo yksi sen henkilöistä, eronnut Ykä Nieminen, jolla oli onneksi tukenaan äijäporukka eron tapahtuessa. Rakkaus ei vähene jakamalla. Mediataiteilija Pinja Valjan Rakkaus jaettuna äksällä on ääretön -näyttely käsittelee polyamoristisen rakkauden teemaa ja perinteisen romanttisen rakkauden myyttiä kahden elokuvallisen teoksen kautta. Ylen Teema ja Femin uusi televisio-ohjelma Egen land tarjoilee kulttuuria kaksikielisesti ympäri Suomen. Uuden kulttuuriohjelman juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Alden kertovat elokuvan mittasuhteisiin kasvavasta tarinanmetsästyksestä ja kommentoivat uutta kulttuuriministeri Sampo Terhoa, joka on profiloitunut pakollisen ruotsin kielen opetuksen vastustajana.

54:51 Audio: Amorin yllätykset
Klassista kahteen

Amorin yllätykset

Rameau: Alkusoitto komediabal. Amorin yllätykset (Les Talens Lyriques/ Christophe Rousset). Milan: Quien amores ten (Gérard Souzay, baritoni, ja Dalton Baldwin, piano). L. Allegri: Primo ballo della notte d'amore (Tragicomedia). Alessandro Scarlatti: Puote si poco Amor (Onko rakkaudesta niin vähään), serenata kahdelle sopraanolle, soittimille ja continuolle (Dominique Labelle ja Christine Brandes, sopraano, ja The Arcadian Academy/Nicholas McGegan). Weiss: Amoroso konsertosta luutulle ja huilulle F-duuri (Richard Stone ja Gwyn Roberts). Martinez: Il Nido degli amori, kantaatti mezzosopraanolle puhaltimille, jousille ja continuolle (Anna Bonitatibus, ja La Floridiana/Nicoleta Paraschivescu, cembalo). Crecquillon: Onques amor chanson (The King's Noyse). Konsertin on toimittanut Miika Lauriala.

40:19 Audio: Torakka - radiomusikaali vallasta lapsen korvin
Radioateljee

Torakka - radiomusikaali vallasta lapsen korvin

Radioateljeen menestynein ohjelma Torakka puhuu ja musisoi vallasta – sen luomasta mediamielikuvasta ja vallan uskottavuudesta eli pelosta. Torakka perustuu Kornei Tsukovskin samannimiseen runoon, joka on jo klassikko. Runon on suomentanut Kirsi Kunnas. Torakan musiikin on säveltänyt Seppo Paroni Paakkunainen ja sen esittää Radioateljee-orkesteri ja kuoro solisteinaan Riikka Paakkunainen ja Harri Saksala. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertoja: Tom Wentzel. Lapset: Touko Tahkokallio, Hanna ja Hetta Huhtamäki. Tekninen toteutus: Heikki Hölttä ja Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
40:19 Audio: Torakka - radiomusikaali vallasta lapsen korvin
Radioateljee

Torakka - radiomusikaali vallasta lapsen korvin

Radioateljeen menestynein ohjelma Torakka puhuu ja musisoi vallasta – sen luomasta mediamielikuvasta ja vallan uskottavuudesta eli pelosta. Torakka perustuu Kornei Tsukovskin samannimiseen runoon, joka on jo klassikko. Runon on suomentanut Kirsi Kunnas. Torakan musiikin on säveltänyt Seppo Paroni Paakkunainen ja sen esittää Radioateljee-orkesteri ja kuoro solisteinaan Riikka Paakkunainen ja Harri Saksala. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertoja: Tom Wentzel. Lapset: Touko Tahkokallio, Hanna ja Hetta Huhtamäki. Tekninen toteutus: Heikki Hölttä ja Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

54:15 Audio: Kuuntelijan toiveuusinta: Kaasuvalo, osa 2/2
Radioteatteri esittää

Kuuntelijan toiveuusinta: Kaasuvalo, osa 2/2

Kirjoittanut Patrick Hamilton. Suomentanut Albert Saloranta. Radiolle sovittanut Leo Apo. Ohjaus: Markus Rautio. Kaksiosaisen kokonaisuuden henkilöt: Mrs. Manningham - Tuire Orri. Mr. Manningham - Kauko Kokkonen. Rough, etsivä - Kauko Käyhkö. Elisabeth, keittäjä - Senja Lehti. Nancy, sisäkkö - Eija Hiltunen. Kertoja - Kauko Käyhkö. Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1949. Jännäriklassikko kertoo lontoolaisesta avioparista, jonka miehen menneisyyteen kätkeytyy eräs synkkä salaisuus. Mies alistaa vaimoaan ja uskottelee tämän olevan menettämässä järkensä. Iltaisin, vaimon ollessa yksin, kaasuvalojen liekit himmenevät ja hän kuulee kuinka joku liikkuu talon suljetussa yläkerrassa.

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Muualla Yle.fi:ssä