RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
50:57 Audio: Lisää naisia teknologia-aloille
Tiedeykkönen

Lisää naisia teknologia-aloille

Kansainvälinen Ada Lovelace -päivä on nimetty maailman ensimmäisen tietokone-ohjelmoijan mukaan ja silloin juhlistetaan naisia teknologiassa. Tiedeykkönen kävi "Women in Tech" -tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa, jossa puhuttiin siitä, miksi naisia on yhä niin vähän teknologia-aloilla ja mitä asialle voitaisiin tehdä. Ig-Nobel-palkintoa on kutsuttu huumori-Nobeliksi. Se jaetaan joka vuosi sellaiselle tieteen saavutukselle, joka saa meidät ensin nauramaan ja sitten ajattelemaan. Viime perjantaina ensi-iltaan tullut Vierailu on dokumentaarinen elokuva, jossa aivan oikeat tutkijat pohtivat mitä tehtäisiin, jos maapallolle saapuisi älykkäitä olentoja maan ulkopuolisista kaukaisista sivilisaatioista. Juontaja ja toimittaja Milla Kontkanen. Toimittajat Maija Kaipainen ja Jussi Nygren. Haastateltavat: kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka, Koneen muotoilujohtaja ja tekniikan tohtori Anne Stenros ja astrobiologi Marianna Ridderstad.

53:19 Audio: Tekeekö raha onnelliseksi?
Sari Valto

Tekeekö raha onnelliseksi?

Kannattaako työnteolle uhrata kaikkia voimiaan? Downshiftaajien mielestä ei. He vähentävät radikaalisti työn tekemistään ja korostavat elämän ainutlaatuisista päivistä nauttimista. Downshiftaaja Leila Saarivirta on ollut viimeiset yhdeksän vuotta kotona. Hän sanoo koko perheen voivan nyt paremmin kuin ennen hidastamispäätöstä. Talouselämä-lehden toimituspäällikkö Emilia Kullas puolestaan kehottaa erityisesti naisia harkitsemaan kahdesti ennen kuin jäävät työelämästä pois. Hänen mielestään ratkaisu on karhunpalvelus naisen omalle taloudelliselle itsenäisyydelle, mutta myös vastuutonta yhteiskunnan kestävyysvajeen kannalta.

56:02 Audio: Ajanviettoa hyvässä seurassa, tai itku pitkästä ilosta
Klassikkoparatiisi

Ajanviettoa hyvässä seurassa, tai itku pitkästä ilosta

Minkälainen säveltäjä oli Englannin kuningas Henrik VIII? Ja miltä kuulostavat John Dowlandin krokotiilin kyyneleet? Musiikkia Henrik VIII:n ja Elizabeth I:n ajan Englannista. Eva Tigerstedt kertoo. Ohjelman musiikit: Henrik VIII: Pastyme with good companye (Amarcord) William Cornysh: Blow thi horne hunter; A robyn, gentyl robyn (Ensemble Dreiklang Berlin) Claudin de Sermisy: Joyssance vous donneray (Emily Van Evera, sopraano, ja Circa 1500) Thomas Morley: I love, alas, I love thee (Amarcord); It was a lover and his lass (Barbara Bonney, sopraano, ja Jacob Heringman, luuttu) John Dowland: Come again, sweet love doth now (Amarcord); I saw my Lady weep (Ellen Hargis, sopraano, ja The King’s Noyse); Lachrimae Antiquae, Lachrimae Tristes (Gottfried Reiche Consort); Lachrimae Coactae, Lachrimae Verae (The King’s Noyse); Flow my tears (Ellen Hargis, soprano, ja The King’s Noyse)

36:44 Audio: Kirjailija Kristiina Bruun ja romaani Kaikki mikä on sinun
Viikon kirja

Kirjailija Kristiina Bruun ja romaani Kaikki mikä on sinun

Kun omissa häissä on 5000 vierasta, niin siinä on suomalaisella Annalla ihmettelemistä. Kuten romaanin Anna, on Kristiina Bruunkin asunut Bangladeshissa useita vuosia. Bruun hämmästyi, kuinka avoimesti musliminaiset puhuivat esimerkiksi abortista ja halusi kirjassaan kertoa omasta Bangladeshistaan. Kirjailija Kristiina Bruun ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Kaikki mikä on sinun. Kuva: Anu Maarit Saarelainen

49:24 Audio: Linnuntietä maailman ääriin
Kultakuume

Linnuntietä maailman ääriin

Syksy on lintuharrastajille haikeaa aikaa. Lasse Kylänpää katseli vuosikymmeniä kulkulintuja, kunnes päätti lähteä katsomaan, minne ne oikein menevät. Kotoiset lähilinnut, kiuru, peippo ja västäräkki johdattivat hänet Egyptiin, Etelä-Afrikkaan, Maltalle, Puolaan ja Viroon. Lasse Kylänpää kirjoitti kokemuksistaan kirjan Linnuntie. Se on kertomus siitä, kuinka jokainen keväällä Suomeen palaava muuttolintu on tarina selviytymisestä. Juontajana Inari Uusimäki.

19:08 Audio: Äänivaltainen Eurooppa 7/7: Äänet yhdistävät
Äänivaltainen Eurooppa

Äänivaltainen Eurooppa 7/7: Äänet yhdistävät

Akustinen maailma yhdistää ihmiset toisiinsa. Näin tapahtuu niin musiikin, uskonnon kuin vaikkapa urheilun piirissä. Äänet saattavat meidät yhteen myös oman itsemme kanssa. Seniorikodin apaattiset dementikot virkosivat nuoruutensa iskelmien voimasta takaisin maailmaan. Nyt he esiintyvät kuorossa, jonka laulajien keski-ikä on 85 vuotta. Äänen puuttuminen ja hiljaisuus voi olla jopa pelottavaa. Tuttu akustinen ympäristö, kahvilan kilinä, mopon pörinä tai koiran haukunta tuovat viestin siitä, että maailma on tallessa. Olen turvassa enkä ole yksin. Äänivaltainen Eurooppa -sarjan seitsemännen ja viimeisen jakson "Äänet yhdistävät" on toimittanut Jorma Mattila.

44:00 Audio: Suoria kysymyksiä islamista 1/5. Islamin alkuvaiheet
Historiasarjoja

Suoria kysymyksiä islamista 1/5. Islamin alkuvaiheet

Islamilaisista maista viime aikoina tulleet uutiset herättävät monia kysymyksiä islamin uskon luonteesta. Tässä sarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Virpi Väisänen kysyy, onko islam väkivaltainen uskonto. Vastaamassa on tutkijatohtori Ilkka Lindstedt Helsingin yliopiston maailmankuttuurien laitokselta. Tohtori Lindstedt kertoo islamin vanhimmista kirjallisista lähteistä ja siitä, miten ensimmäiset muslimit suhtautuivat sotaan ja väkivaltaan.

52:47 Audio: Onko Suomen ja Unkarin välillä sukurakkautta?
Roman Schatzin Maamme-kirja

Onko Suomen ja Unkarin välillä sukurakkautta?

Käsi on kés, veri on vér ja vesi on vész. Suomi ja Unkari ovat veljeskansoja. Mutta tänä päivänä Suomessa ja Unkarissa on hyvin erilaiset poliittiset olosuhteet ja EU:ssa mailla on paljon näkemyseroja. Yhdistääkö Suomea ja Unkaria enää mikään muu kuin muutama muinainen kantasana? Onko mytologisesta sukulaisuudesta enää mitään jäljellä? Roman Schatzin vieraina ovat unkarilaissyntyinen muusikko Lajos Garam ja Suomi-Unkari-seuran toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen.

51:00 Audio: Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta
Ykkösaamu

Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta

Puolueiden nuorisojärjestöt ja hallituspolitiikka: Vihreiden nuorten pj. Saara Ilvessalo, Demarinuoret, kansanedustaja Joona Räsänen, Keskustanuoret, Teppo Säkkinen ja Perussuomalaisten nuorten Sebastian Tynkkynen. Puhelu Turkkiin Tom Kankkonen. Valko-Venäjä, Euroopan kummajainen, Kerstin Kronvall, valkovenäläisen oppositiopoliitikon tytär Eva Nekljajeva ja sekä UPI:n vanhempi tutkija Kristi Raik. Toimittajana Sari Huovinen.

59:40 Audio: Mitä todella tapahtuu?
Avaruusromua

Mitä todella tapahtuu?

Elvis elää, prinsessa Diana murhattiin, Kuussa ei oikeasti käyty, maailmaa hallitsee salainen järjestö... ”Onko olemassa yhtään merkittävää tapahtumaa, jonka kulusta ja motiiveista ei olisi esitetty vaihtoehtoista, epäilyksenkatkuista teoriaa”, kysyy Jonas Sivelä kirjassaan Kaiken takana on salaliitto. Virallisen selityksen haastavia teorioita on esiintynyt antiikin ajoista lähtien, mutta Internet muutti kaiken. Mitä salaliittoteoriat oikeastaan kertovat? Mistä ne syntyvät? Avaruusromussa ollaan salaliittojen jäljillä. Musiikkina The Fireman, Liverpool Sound Collage, Gagarin, Gabriel Ledoux, Deathprod, Biosphere ja Andreas O. Hirsch. Toimittajana Jukka Mikkola. Ohjelman musiikki: THE FIREMAN: Universal Here, Everlasting Now (Electric Arguments) LIVERPOOL SOUND COLLAGE: Made Up (Liverpool Sound Collage) GAGARIN: Home Service v2 (Aoticp) GAGARIN: Echolalia (Aoticp) GABRIEL LEDOUX: Stay very very quiet (Le vide parfait) GABRIEL LEDOUX: Vibes_etc - osa - (Le vide parfait) DEATHPROD: Disc (Stator) BIOSPHERE: Muses-C (Stator) ANDREAS O. HIRSCH: Maxwell Mountains (Summe 1) ANDREAS O. HIRSCH: Summe 1 - osa - (Summe 1)

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta

Ykkösaamu: Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta

Puolueiden nuorisojärjestöt ja hallituspolitiikka: Vihreiden nuorten pj. Saara Ilvessalo, Demarinuoret, kansanedustaja Joona Räsänen, Keskustanuoret, Teppo Säkkinen ja Perussuomalaisten nuorten Sebastian Tynkkynen. Puhelu Turkkiin Tom Kankkonen. Valko-Venäjä, Euroopan kummajainen, Kerstin Kronvall, valkovenäläisen oppositiopoliitikon tytär Eva Nekljajeva ja sekä UPI:n vanhempi tutkija Kristi Raik. Toimittajana Sari Huovinen.

20:04 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 8/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 8/20

Tytöllä oli sata nimeä. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Sir Arthur Heller - Esa Saario. Mr. Twickery - Esko Mannermaa. Mrs. Shanders - Elsa Turakainen. Nuori neitonen - Heidi Krohn. Taksinkuljettaja - Severi Seppänen. Naamiomies - Ismo Saario. Mills, puutarhuri - Aimo Tepponen. Uusinta vuodelta 1966.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Vihellän vaan

Muistojen bulevardi: Vihellän vaan

Tanner: Vihellän vaan (Tapio Rautavaara). Gershwin: Do it again (Marilyn Monroe). Becaud-Vitalin: Que sea el (Vikki Carr). Lawrence: All or nothing at all (Frank Sinatra). Francker: Der Sommer ging vorueber (Lys Assia). Arlen: I've got the world on a string (Woody Herman and his Orchestra). Maja: Kaksi kolpakkoa, neiti (Dallape-trio). Burgess: Angelina (Harry Belafonte). Churchill: Vissla lite grann (Ulla Billquist). Carmichael: Georgia on my mind (Ray Charles). Linnavalli: Alle lujaa (Simo Salminen). Porter: Tout le jour, tout la nuit (Damia). Becaud: Let it be me(Petula Clark). Morricone: Gabriel's oboe (Ennio Morricone).

51:07 Video: Ykkösaamu: Professori ihmettelee talouspolitiikan perusteita

Ykkösaamu: Professori ihmettelee talouspolitiikan perusteita

Hallituksen talouspolitiikan perusteet, professsori Roope Uusitalo. Slush China, Mika Mäkeläinen. Akateemisten maastamuutto, Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri ja Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä. Kolumni, Alf Rehn. Juontajana Sakari Kilpelä.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä