RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
1:00:00 Audio: Laskiaissunnuntain konsertti
Klassista kahteen

Laskiaissunnuntain konsertti

Brixi: Laskiaissunnuntain graduale sopraanolle, jousille ja continuolle (Hana Blazikova, sopraano, ja Collegium Marianum). J. Kuhnau: Laskiaissunnuntain kantaatti "Gott, sei mir gnädig" (Collegium Vocale -kuoro ja -orkesteri/Philippe Herreweghe). Sibelius: Cantique (Marko Ylönen, sello, Laura Hynninen, harppu, ja Kalevi Kiviniemi, urut). Ravel: Sonaatti viululle ja pianolle G-duuri (Leila Josefowicz, ja John Novacek). Serov: Jerjomkan laskiaiskohtaus oopp. Pahan voima (Fjodor Shaljapin, tenori, Pariisin venäläisen oopperan kuoro ja Georgi Tchernoyaroffin balalaikkaork.). Tshaikovski: Helmikuu pianosarj. Vuodenajat (Yefim Bronfman, piano). Tormis: Vastlalaulud (Laskiaislauluja) sarja mieskuorolle a cappella (Musica Intima). P.J. Hannikainen: Kevätlaulu (Dominante/Seppo Murto). Malmstén (sov. Tikka): Jänöjussin mäenlasku (HKO/Leif Segerstam).

43:17 Audio: Avioliittolaki muuttuu - missä menee kirkko?
Horisontti

Avioliittolaki muuttuu - missä menee kirkko?

Helmikuun puolessa välissä selvisi lopullisesti, että avioliittolaki muuttuu maaliskuun alussa. Evankelis-luterilaisen kirkon johto on lausunut, että kirkon avioliittokäsitys ei lainmuutoksen myötä muutu. Nyt jo silti tiedetään, että osa papistoa vihkii samaa sukupuolta olevat parit ja vihkiminen on pätevä. Hajoaako kirkko avioliittokiistohin? Aiheesta keskustelevat kirkolliskokousedustajat Päivi Linnoinen, Jukka Hautala ja Jouko Jääskeläinen. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

09:10 Audio: Tutkija Annikki Kaikkonen: Pienten lasten äiti on Suomen petetyin
Horisontti

Tutkija Annikki Kaikkonen: Pienten lasten äiti on Suomen petetyin

Ruuhkavuosissaan tarpova pienten lasten äiti joutuu muita useammin petetyksi parisuhteessaan. Pettäjäksi ajautuu tyypillisimmillään puoliso, joka matkustaa työssään paljon. Näin selviää yhteiskuntatieteiden tohtori, psykoterapeutti Annikki Kaikkosen tutkimuksesta. Hän haastatteli kaikkiaan neljääkymmentä uskottomuuskriisin kokenutta ihmistä, sekä pettäjiä että petettyjä. Haastateltavat hän sai kirkon ja kuntien perheneuvonnan asiakkaista. Toimittajana on Anna Patronen.

30:25 Audio: Radioteatterin valiouusinta: Seitsemän veljestä, osa 9: Jää hyvästi, koto!
Seitsemän veljestä

Radioteatterin valiouusinta: Seitsemän veljestä, osa 9: Jää hyvästi, koto!

Kirjoittanut Aleksis Kivi. Ohjaus ja esilukija Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Simeoni - Ekke Hämäläinen. Timo - Oke Tuuri. Lauri - Martti Romppanen. Eero - Pentti Siimes. Uusinta vuodelta 1954. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä.

44:53 Audio: Kuusamon kotka
Lauantain toivotut levyt

Kuusamon kotka

Kansansäv.: Helmikuu on tullut (Candomino-kuoro/Tauno Satomaa). Lev. 1990 Massenet: Meditaatio oopp. Thaïs (Heimo Haitto, viulu, ja Cyril Szalkiewicz, piano). Ään. 1964 Sibelius: Demanten på marssnön (Matti Piipponen, tenori, ja Ute Starke, piano). Lev. 1969 Rahmaninov: 1. osa (Moderato - Allegro) pianokonsertosta nro 2 c-molli (Earl Wild, piano, ja Lontoon kuninkaallinen FO/Jascha Horenstein). Lev. 1965 Godzinsky: Muistojen valssi (Georg Malmstén, laulu, ja Odeon-solistiork.). Lev. 1939 Tiomkin: Wild is the wind (Nina Simone, laulu ja yhtye). Lev. 1959 Maxwell: Chapel in the pines (Robert Maxwell, harppu, ja ork). Lev. 1960 Kansansävelmä: Liisa (Four Cats, laulu, ja Jaakko Salon ork.). Lev. 1963 Haavisto: Kuusamon kotka (Ritva Mustonen, laulu, ja ork./Eino Virtanen). Lev. 1963 Wetter: La Playa (Pepe Leon, kitara, ja Alfred Hausen ork.). Lev. 1969 E. Taube: Fragancia (Sven-Bertil Taube, laulu, ja ork.). Lev. 1970 Alves: Tempo perdido (Pink Martini). Lev. 2006

53:00 Audio: Etelän ruusuja
Faunin iltapäivä

Etelän ruusuja

J. Strauss (nuor.): Etelän ruusuja (Chicagon SO/Fritz Reiner). O. Merikanto: Kevätlinnuille etelässä (Soile Isokoski, sopraano, ja Marita Viitasalo, piano). Kansansäv. (sov. Campbell): Blow the wind southerly (Blossom Street/Hilary Campbell). Elgar: In the South (Wienin filharmonikot/John Eliot Gardiner). Palmgren: Etelälle (YL/Matti Hyökki). Fischer: Merenrantaterassilla sarj. Alppien eteläpuolella (I Salonisti). Ponce: Finaali konsertosta kitaralle ja kamariorkesterille ''Etelän konsertto'' (Sharon Isbin, kitara, ja New Yorkin FO/José Serebrier).

56:05 Audio: Tsekkiläinen sarja ja Kolmikolkkahattu
Klassista kahteen

Tsekkiläinen sarja ja Kolmikolkkahattu

Offenbach: Alkusoitto oper. Tulipatanin saari (Cincinnati Pops/Erich Kunzel). Dvorák: Tshekkiläinen sarja (Detroitin SO/Antal Dorati). Schubert: Die Forelle (Raili Viljakainen, sopraano, ja Ilmo Ranta, piano). Granados: Escenas poeticas, kolme kappaletta pianolle (Michel Block). Falla: Kolmikolkkahattu, balettisarja n:o 2 (RSO/Sakari Oramo). Lortzing: Chateauneufin aaria oopp. Tsaari kirvesmiehenä (Fritz Wunderlich, tenori, sekä Berliinin kaupunginoopperan kuoro ja Berliinin SO/Berislav Klobucar).

12:47 Audio: Kotkan kirkoissa ei homoparien puolesta rukoilla
Horisontti

Kotkan kirkoissa ei homoparien puolesta rukoilla

Kotka-Kymin seurakunnan kirkoissa eivät samaa sukupuolta olevat parit juhli. Kirkkotiloihin ovat liittoaan juhlistamaan tervetulleita vain perinteisen, kirkollisen avioliiton solmineet. Samaa sukupuolta olevien parien puolesta - ja heidän kanssaan - rukoillaan Kotkassakin, mutta vain seurakunnan muissa tiloissa. Kirkkoherra olisi ollut rukoushetken kannalla, vaikka pareja ei kirkollisesti vihitäkään. Kirkkoneuvoston jäsenen Ville Mielosen esityksestä ovet kuitenkin pysyvät kiinni, eikä päiväjumalanpalveluksessakaan nyt rukoilla samaa sukupuolta olevien parien puolesta. Toimittaja Samuli Suonpää soitti Ville Mieloselle.

Kuunnelluimmat 24h

52:24 Video: Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Suomen nykyisen hallituksen politiikan retoriikassa huomiota herättää syyllisten etsiminen, sanoo tutkijatohtori Jouni Tilli. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijatohtori Jouni Tilli on analysoinut hallituksen puheita uusimmassa kirjassaan ”Miten puhumme kun puhumme politiikkaa?” Pääministeri Juha Sipilän puheessa syntipukkeja ovat palkansaajat ja tulonsiirtojen varassa elävät ja heidän täytyy nyt kärsiä, että kansakunta pelastuu. Sen sijaan työnantajilta ja yrityksiltä vaaditaan vain vähän eli ripaus isänmaallisuutta. Hallituksen retoriikassa valtiosta tehdään jähmeä, kömpelö ja typerä toimija, joka ei osaa ketterästi reagoida ajan vaatimuksiin. Hallituksen puheessa valtio on se, joka estää kansakunnan nousun. -Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että Juha Sipilä on rakentanut toiminnastaan sellaista kuvaa, että hän suuressa armossaan laskeutuu Kempeleestä panemaan Suomen asiat kuntoon. Tillin mukaan Sipilä on rakentanut ajatusmallia, että yritysosaaminen pätevöittää kaikkeen. Hallituksen koulutuspoliittisessa puheessakin on Tillin mielestä ollut vahvasti syyllistävä kaiku. Esimerkiksi yliopistojen suhteen on käytetty voimakasta vastakkainasettelua. Luonnontieteitä ja muita soveltavia tieteitä kannattaa tukea mutta humanistiset ja yhteiskuntatieteet ovat kansakunnan elättejä.

18:40 Video: Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Suomen tunnetuin tamperelaispoliisi komisario Sakari Koskinen on nyt kuunnelmasarjan sankarina. Kuunnelmasarjan on Seppo Jokisen rikosromaaneista dramatisoinut Jussi Niilekselä. Ohjaus: Juha Rosma. Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen. Musiikki: Jukka Siikavire. Tuotantokoordinaattori: Saila Karvonen. Tuottaja: Varpu Eräpuu. Henkilöt: Sakari Koskinen, komisario - Tommi Korpela. Risto Pekki, ylikonstaapeli - Tommi Raitolehto. Ulla Lundelin, konstaapeli - Riikka Papunen. Häyrinen, Koskisen sihteeri - Marja Myllylä. Linnea Hillman - Eriikka Väliahde. Kreeta Horsmala - Mia Selin. Matti, eli Krasniqi Markafat, Kosovon pakolainen - Antti Autio. Tohtori - Juha Rosma.

37:49 Video: Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Aikamatkalla 1900-luvun halki kirjailija Markus Leikolan romaanissa Uuden maailman katu professori Woland lentelee Moskovan lisäksi myös Berliinin, Lontoon ja New Yorkin yllä - ja elokuvien hahmot heräävät henkiin vaikuttamaan maailmanhistoriaan. Kirjakerhon "Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä" on toimittanut Jukka Kuosmanen. Lukijana Anu Heikkinen. KUVA: YLE

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Berlin: Lazy (Marilyn Monroe). Bricusse: Jos kieltä eläinten oppisin (Lasse Mårtenson). Laudan: Song of the golden trumpet (Eddie Calvert). Van Heusen: Love and marriage (Frank Sinatra). Gustavo: Brigitte Bardot (Marion Rung). Riviere: Les amis de la musique (Brigitte Bardot). Garcia: Madrecita (Trio Los Paraguayos). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). Lincke: Lysistrata (The Mills Brothers). Ulvaeus: Kakstoista markkaa (Finntrio). Young: Golden earrings (Peggy Lee). Savio: Maledetta primavera (Loretta Goggi). Theodorakis: O Kaimos (Mikis Theodorakis).

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä