RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Ohjelmat A-Ö
Varjolentoa Nepalissa. Kuva: Leo Dickinson/EPA.

Vapaa pudotus - Chute Libre

Riikka Lemmingin ensimmäinen riippuvarjolento johti onnettomuuteen Ranskan Alpeilla ja muutti hänen elämänsä vapaaksi pudotukseksi. Riikka hyppäsi rohkeasti uuteen ja tuntemattomaan pelkällä sisulla ja optimismilla. Neljä vuotta onnettomuuden jälkeen Riikka asuu Vääksyssä ranskalaisen miehensä ja pienen poikansa kanssa ja rakentaa tulevaisuutta kauppiaana ja kahvilanpitäjänä. Vapaa pudotus on tarina elämänmuutoksesta vääksyläiseen tapaan. Otteita suomalaisten elämästä.

Pekka Kuusisto mikrofoni suussaan. Kuva: Maarit Kytöharju/Meidän festivaali.

Musikaalisuuden lahja löytyy Pekka Kuusiston geeneistä

Musikaalisuus kulkee suvussa, toteaa tuore suomalaistutkimus. Mitä ajattelee omista muusikon geeneistään viulisti ja Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto? Kultakuumeen vieraana on musikaalisuuden biologiaa tutkinut professori Irma Järvelä. Nyt tarvitaan Cygnaeus-herätys! Professori Matti Klinge kertoo Fredrik Cygnaeuksen kesähuvilan rapistuneella kuistilla suurmiehen tarinan. Kultakuume myös oopperan parissa Savonlinnassa ja Kokkolassa.

Minna Lindgren. Kuva: Topias Tiheäsalo.

Oopperan lyhyt historia

"Ei ollut iso askel rakentaa teatteria, runoutta, tanssia ja musiikkia hyödyntävien illanviettojen varaan yhtenäinen tarina ja kutsua sitä jonain päivänä oopperaksi. Mutta tehtävä ei ollut helppo. Oopperan lyhyt historia onkin juuri sen tähden niin lyhyt, että neljänsadan vuoden aikana oopperan parissa on ylivoimaisesti enemmän epäonnistuttu kuin onnistuttu. Katsokaas, vaikeinta, mitä mies voi yrittää tehdä, on säveltää onnistunut ooppera. Niin moni on yrittänyt ja epäonnistunut, että melkein sääliksi käy." Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä.

Kirjailija Meri Kuusisto. Kuva: Mirva Kakko /Otava.

Naisen heinäkuun Viikon kirja: Meri Kuusisto: Amerikkalainen

Meri Kuusisto miettii esikoisromaanissaan voiko nainen olla nainen, vakka ei olisikaan äiti. Lapsettomana elävä kolmikymppinen Susette ryhtyy hoivaamaan amerikkalaista jalkapalloa kuin vauvaa. Hetken mielijohteesta syntynyt leikki muuttuu vakavammaksi, ja Susette pääsee sen kautta testaamaan ihmisten ajatuksia äitiydestä. Esikoiskirjailija Meri Kuusisto keskustelee kirjastaan Amerikkalainen toimittaja Seppo Puttosen kanssa. Näytteitä lukee Erja Manto.

Eva Tigerstedt

Äänten maailmassa

Uteliaan äänimatkailijan vaellus Yle Radio 1:n kesäohjelmistossa päättyy tänään ja ympyrä sulkeutuu. Matka alkaa tuhannen vuoden takaa, ja päättyy meidän päiväämme. Miten ympäröivän maailman äänet ovat muuttuneet, miten akustiset tilat ovat muuttuneet, ja miten musiikki on muuttunut? Miten muutokset ovat vaikuttaneet ihmisen tapaan kuunnella? Fantasianomaisen matkan aikana äänimaisemat, musiikit ja uteliaan äänimatkailijan Eva Tigerstedtin pohdinnat palmikoituvat yhteen äänelliseksi kokonaisuudeksi.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä