RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
48:42 Audio: Suru on tabu
Kultakuume

Suru on tabu

Kuolemansuru on tabu. Muovipussitaiteelle muovilauttoja vastaan. Muotoilijalta vaaditaan omaleimaisuutta. Suru on salattua ja sanatonta. Suomalainen kuolemansuru on kuolemaa suurempi tabu. Se on häiriötekijä, joka pitää työstää pois ja palata takaisin normaaliin elämään. Mari Pulkkinen tutki väitöstyössään, miten 2000-luvun Suomessa surraan läheisen kuolemaa. Muovipussit uuden elämän rakennusaineena. Korealaistaiteilija Choi Jeong Hwan rakentaa muovipusseista kansalaisten kanssa värikästä meri-installaatiota, joka kommentoi myös globaalia kulutuskulttuuria. Tinkimätöntä luomista. Kultakuume esittelee Vuoden nuoren muotoilijan Laura Väinölän. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa nuoria tekijöitä omaleimaiseen ja tinkimättömään työskentelyyn. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Airikka Nurmela.

2:14:20 Audio: Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertti
Konsertteja

Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertti

Turun filharmoninen orkesteri, joht. Ville Matvejeff, sol. Perttu Kivilaakso, sello. - Esa-Pekka Salonen: LA Variations. Olli Virtaperko: Romers's Gap - konsertto vahvistetulle sellolle ja orkesterille (kantaesitys). - Väliajalla vieraina Ville Matvejeff, Perttu Kivilaakso ja Olli Virtaperko. - George Gershwin: Amerikkalainen Pariisissa. Leonard Bernstein: Sinfonisia tansseja musik. West Side Story. - Suoran lähetyksen Turun konserttitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

43:00 Audio: Ukulele-Mary
Muistojen bulevardi

Ukulele-Mary

Van Heusen: Ain't that a kick in the head (Dean Martin). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). DeAngelis:With all my heart (Petula Clark). Hodgkinson: Tiikerihai (Juha Eirto). Bart:From Russia with love (Matt Monro) Fergo: Luna lunera (Eydie Gorme ja Trio Los Panchos). McCartney: Eleanor Rigby (The King's Singers). Calderon: Eres tu (Mocedades). Gibson: I can't stop loving you (Ray Charles). Feliciano: Nel giardino dell' amore (Patty Pravo). Kärki: Ukulele-Mary (Olavii Virta). Ory: Muskrat ramble (Sidney Bechet). Becaud: Et maintenant (Gilbert Becaud). Van Heusen: All the way (Billie Holiday).

1:04:16 Audio: BRQ Vantaa -festivaali: Mahan Esfahani Prahassa
Konsertteja

BRQ Vantaa -festivaali: Mahan Esfahani Prahassa

Teheranissa vuonna 1984 syntynyt cembalisti Mahan Esfahani innostui cembalon soittamisesta teini-ikäisenä, opiskeltuaan sitä ennen pianonsoittoa isänsä opissa. Debyyttinsä Esfahani teki vuonna 2009 Lontoossa ja on siitä lähtien luonut uraa solistina konsertoiden niin resitaaleissa kuin arvostetuissa konserttisaleissa ja -sarjoissa. Historiaa Esfahani teki olemalla ensimmäinen cembalisti joka pitää resitaalin Lontoon Proms -festivaalilla ja samaisilla juhlilla hän myös esitti oman sovituksensa Johann Sebastian Bachin Die Kunst der Fugesta. Mahan Esfahani on opiskellut myös musiikkitiedettä, ja toiminut kommentaattorina tv- sekä radio-ohjelmissa. BRQ Vantaa -festivaalilla Esfahani esiintyi 9.8. Pyhän Laurin Kappelissa ja ohjelmassa kuultiin seuraavat teokset: J.S. Bach: Preludi ja fuuga Es-duuri BWV 876; Preludi ja fuuga D-duuri BWV 874 C.P.E. Bach: Sonaatti g-molli Wq. 65/17 J.C. Bach: Sonaatti c-molli op. V/6 Frantisek Xaver Dusek: Sonaatti B-duuri György Ligeti: Passacaglia ungherese Vantaan Pyhän Laurin kirkossa 9.8.16 äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

48:16 Audio: Komisario Palmu rynnistää lavalle
Kultakuume

Komisario Palmu rynnistää lavalle

Palmu jahtaa teatterissa murhaajaa. Näyttämöllä selvitetään oikeaa tapaa kuolla. Valokuvaaja tallentaa amerikkalaista sielua. Murhaajako radiossa? Suomalaisen jännityskomedian klassikko, Mika Waltarin Komisario Palmun erehdys tehdään ensi kertaa teatterinlavalle. Näyttelijät Leena Uotila ja Antti Peltola kertovat, millaista on näytellä vuosikymmenten klassikkoa. Näytelmän ohjaaja ja Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelä taas paljastaa, miten kirja- ja elokuvaklassikko päätyi teatterin lavalle. Kunniallinen ja avustettu teatterikuolema. Kahdessa uudessa teatteriesityksessä pohditaan kuolemaa. Teatterikuolemat ovat perinteisesti olleet dramaattisia, verisiä murhia shakespearelaisittain, mutta nyt teatterikuolema on avustettu itsemurha. Sielunmaisema amerikkalaisittain. Valokuvataiteen museo esittelee yhden 2010-luvun kiinnostavimmista amerikkalaisista valokuvaajista. Alec Soth tutkii amerikkalaisten pikkukaupunkien, lähiöiden ja erämaiden mielenmaisemia. Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka kertoo, miksi Soth on nykyajan klassikko. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

56:02 Audio: Lemmen onni
Klassista kahteen

Lemmen onni

Ginastera: Impresiones de la puna (Tunnelmakuvia ylänköarolta). (Sharon Bezaly, huilu, ja Australian kamariork./Richard Tognetti). Martini: Lemmen onni (Cristina Deutekom, sopraanom, ja Berliner Amusementsorkest/Juergen Hermann). Sarasate: Faust-fantasia viululle ja pianolle Gounod'n oopperan Faust teemoista (Rachel Barton ja Patrick Sinozich). Berlioz: Kuningas Lear, alkusoitto (San Diegon SO/Yoav Talmi). Elokas: Fauni (Kimmo Hakasalo, piano). Bizet: Nadirin ja Zurgan duetto oopp. Helmenkalastajat (Roberto Alagna, tenori, ja Bryn Terfel, bassobaritoni, sekä Metropolitan-oopperan ork./James Levine).

Kuunnelluimmat 24h

50:30 Video: Radioteatteri esittää: Radioteatterin valiouusinta: Elmo, urheilija

Radioteatteri esittää: Radioteatterin valiouusinta: Elmo, urheilija

Sankariurheilija Elmo vie Andien talviolympialaisissa ja Derwangan kesäkisoissa voitot lajissa kuin lajissa, ottelussa kuin ottelussa. Kansa ja kiihkomieliset urheiluselostajat ovat hurmioissaan. Juhani Peltosen hävytön urheiluparodia on kuuntelijoiden ikisuosikki. Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut Juhani Peltonen. Ohjaus: Lars Svedberg. Henkilöt: Immo, ylipääselostaja - Kauko Helovirta. Lyly, pääselostaja - Jarno Hiilloskorpi. Elmo, omalaatuinen urheilun ihmemies - Ossi Ahlapuro. Reijo "Rymy" Petkelström, hänen valmentajansa - Heikki Heino. Elmon äiti - Eine Helke. Aliina, Elmon vihitty - Saara Pakkasvirta. Kuulutukset - Seppo Laine. Valiouusinta vuodelta 1977.

51:06 Video: Ykkösaamu: Sähköauto vielä utopiaa?

Ykkösaamu: Sähköauto vielä utopiaa?

Ranskan ja eritoten Pariisin turismi on kärsinyt mm. terrori-iskuista ja lakoista.Vieraana Suomen Pariisin suurlähettiläs Risto Piipponen. Polttomoottorista eroon pääsemisen tie voi olla todella pitkä ja kallis. autotekniikan emeritusprofessori Matti Juhala Aalto-yliopistosta sekä johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä. Ukrainan 25:s itsenäisyyspäivä,Kiovassa Yle Uutisten Antti Kuronen. Ulkomaanlehtikatsaus niinikään Pariisista Annastiina Heikkilä. Juontajana Sakari Kilpelä

48:26 Video: Tiedeykkönen: Neutronitähdet ovat valtavan tiheitä ja aine avaruudessa kosmisena verkostona

Tiedeykkönen: Neutronitähdet ovat valtavan tiheitä ja aine avaruudessa kosmisena verkostona

Neutronitähdet ovat valtavan tiivistä ainetta. Suomalainen tutkijakaksikko, Aleksi Vuorinen ja Aleksi Kurkela, ovat kehittäneet neutronitähden tilanyhtälöä. Jos kaksi neutronitähteä törmää toisiinsa, tutkijakaksikon tuloksista on hyötyä ja heillä on nyt tarjota ennuste, miltä tähtien yhteensulautumisen pitäisi näyttää. Törmäys tuottaa gravitaatioaallon, jonka kenties gravitaatioaalto-observatorio LIGO Yhdysvalloissa pystyisi havaitsemaan. Aine on jakautuneena avaruuden valtavaan tyhjyyteen verkostomaisina rakenteina. Verkostossa painovoima vetää ainetta keskittymiksi. Linnunrata kulkee vääjäämättä merkillistä, Suureksi attraktoriksi kutsuttua painovoimakeskittymää kohti. Haastateltavina ovat akatemiatutkija Aleksi Vuorinen ja astrofysiikan apulaisprofessori Peter Johansson Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

54:56 Video: Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Maisteri kritiikin suossa

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Maisteri kritiikin suossa

Kriitikon työstä ja tehtävästä on kirjoitettu loputtomiin. Tutkimukset ja esseet pyrkivät usein ihanteellisesti käärimään taidekritiikin pilvimäiseen pumpuliin, jossa kuka tahansa alansa asiantuntija tukehtuu ladeltuihin vaatimuksiin. Tiedättehän, hyvän kritiikin tulisi olla asiantuntevaa, taitavasti kirjoitettua, puolueetonta, sivistävää, yleistajuista, erittelevää, perusteltua ja varmaan myös vaaleanpunaista. Tällaisilla ylevillä pohdinnoilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä joudumme lukemaan sanomalehtien sivuilta. Onneksi on aina ollut niitäkin, jotka sanovat asiat toisin. - Minna Lindgren esitelmöi. Ohjelman musiikit (katkelmia): Druschetzky: Kolme divertimentoa kolmelle basettitorvelle (Gabor Varga, Roland Csallo, sekä Gyorgy Salamon, basettitorvi) Druschetzky: Konsertto kuudelle patarummulle C-duuri (Zoltan Racz, patarummut, ja Erdödy-kamariorkesteri/György Vashegyi) Graupner: Air C-duuri kolmelle chalumeux’lle (Andrassy Trio) Tuntematon: Rondo divertimentosta klarinetille ja kolmelle basettitorvelle (Swiss Clarinet Players) Stadler: Marssi (Kansai-basettitorvitrio) Mozart: Cherubinon aaria 'Voi che sapete' oopp. Figaron häät (Kansai-basettitorvitrio)

Muualla Yle.fi:ssä