RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
36:49 Audio: Kirjailija Kristiina Bruun ja romaani Kaikki mikä on sinun
Viikon kirja

Kirjailija Kristiina Bruun ja romaani Kaikki mikä on sinun

Kun omissa häissä on 5000 vierasta, niin siinä on suomalaisella Annalla ihmettelemistä. Kuten romaanin Anna, on Kristiina Bruunkin asunut Bangladeshissa useita vuosia. Bruun hämmästyi, kuinka avoimesti musliminaiset puhuivat esimerkiksi abortista ja halusi kirjassaan kertoa omasta Bangladeshistaan. Kirjailija Kristiina Bruun ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Kaikki mikä on sinun. Kuva: Anu Maarit Saarelainen

49:24 Audio: Linnuntietä maailman ääriin
Kultakuume

Linnuntietä maailman ääriin

Syksy on lintuharrastajille haikeaa aikaa. Lasse Kylänpää katseli vuosikymmeniä kulkulintuja, kunnes päätti lähteä katsomaan, minne ne oikein menevät. Kotoiset lähilinnut, kiuru, peippo ja västäräkki johdattivat hänet Egyptiin, Etelä-Afrikkaan, Maltalle, Puolaan ja Viroon. Lasse Kylänpää kirjoitti kokemuksistaan kirjan Linnuntie. Se on kertomus siitä, kuinka jokainen keväällä Suomeen palaava muuttolintu on tarina selviytymisestä. Juontajana Inari Uusimäki.

19:08 Audio: Äänivaltainen Eurooppa 7/7: Äänet yhdistävät
Äänivaltainen Eurooppa

Äänivaltainen Eurooppa 7/7: Äänet yhdistävät

Akustinen maailma yhdistää ihmiset toisiinsa. Näin tapahtuu niin musiikin, uskonnon kuin vaikkapa urheilun piirissä. Äänet saattavat meidät yhteen myös oman itsemme kanssa. Seniorikodin apaattiset dementikot virkosivat nuoruutensa iskelmien voimasta takaisin maailmaan. Nyt he esiintyvät kuorossa, jonka laulajien keski-ikä on 85 vuotta. Äänen puuttuminen ja hiljaisuus voi olla jopa pelottavaa. Tuttu akustinen ympäristö, kahvilan kilinä, mopon pörinä tai koiran haukunta tuovat viestin siitä, että maailma on tallessa. Olen turvassa enkä ole yksin. Äänivaltainen Eurooppa -sarjan seitsemännen ja viimeisen jakson "Äänet yhdistävät" on toimittanut Jorma Mattila.

44:00 Audio: Suoria kysymyksiä islamista 1/5. Islamin alkuvaiheet
Historiasarjoja

Suoria kysymyksiä islamista 1/5. Islamin alkuvaiheet

Islamilaisista maista viime aikoina tulleet uutiset herättävät monia kysymyksiä islamin uskon luonteesta. Tässä sarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Virpi Väisänen kysyy, onko islam väkivaltainen uskonto. Vastaamassa on tutkijatohtori Ilkka Lindstedt Helsingin yliopiston maailmankuttuurien laitokselta. Tohtori Lindstedt kertoo islamin vanhimmista kirjallisista lähteistä ja siitä, miten ensimmäiset muslimit suhtautuivat sotaan ja väkivaltaan.

52:47 Audio: Onko Suomen ja Unkarin välillä sukurakkautta?
Roman Schatzin Maamme-kirja

Onko Suomen ja Unkarin välillä sukurakkautta?

Käsi on kés, veri on vér ja vesi on vész. Suomi ja Unkari ovat veljeskansoja. Mutta tänä päivänä Suomessa ja Unkarissa on hyvin erilaiset poliittiset olosuhteet ja EU:ssa mailla on paljon näkemyseroja. Yhdistääkö Suomea ja Unkaria enää mikään muu kuin muutama muinainen kantasana? Onko mytologisesta sukulaisuudesta enää mitään jäljellä? Roman Schatzin vieraina ovat unkarilaissyntyinen muusikko Lajos Garam ja Suomi-Unkari-seuran toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen.

50:59 Audio: Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta
Ykkösaamu

Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta

Puolueiden nuorisojärjestöt ja hallituspolitiikka: Vihreiden nuorten pj. Saara Ilvessalo, Demarinuoret, kansanedustaja Joona Räsänen, Keskustanuoret, Teppo Säkkinen ja Perussuomalaisten nuorten Sebastian Tynkkynen. Puhelu Turkkiin Tom Kankkonen. Valko-Venäjä, Euroopan kummajainen, Kerstin Kronvall, valkovenäläisen oppositiopoliitikon tytär Eva Nekljajeva ja sekä UPI:n vanhempi tutkija Kristi Raik. Toimittajana Sari Huovinen.

59:40 Audio: Mitä todella tapahtuu?
Avaruusromua

Mitä todella tapahtuu?

Elvis elää, prinsessa Diana murhattiin, Kuussa ei oikeasti käyty, maailmaa hallitsee salainen järjestö... ”Onko olemassa yhtään merkittävää tapahtumaa, jonka kulusta ja motiiveista ei olisi esitetty vaihtoehtoista, epäilyksenkatkuista teoriaa”, kysyy Jonas Sivelä kirjassaan Kaiken takana on salaliitto. Virallisen selityksen haastavia teorioita on esiintynyt antiikin ajoista lähtien, mutta Internet muutti kaiken. Mitä salaliittoteoriat oikeastaan kertovat? Mistä ne syntyvät? Avaruusromussa ollaan salaliittojen jäljillä. Musiikkina The Fireman, Liverpool Sound Collage, Gagarin, Gabriel Ledoux, Deathprod, Biosphere ja Andreas O. Hirsch. Toimittajana Jukka Mikkola. Ohjelman musiikki: THE FIREMAN: Universal Here, Everlasting Now (Electric Arguments) LIVERPOOL SOUND COLLAGE: Made Up (Liverpool Sound Collage) GAGARIN: Home Service v2 (Aoticp) GAGARIN: Echolalia (Aoticp) GABRIEL LEDOUX: Stay very very quiet (Le vide parfait) GABRIEL LEDOUX: Vibes_etc - osa - (Le vide parfait) DEATHPROD: Disc (Stator) BIOSPHERE: Muses-C (Stator) ANDREAS O. HIRSCH: Maxwell Mountains (Summe 1) ANDREAS O. HIRSCH: Summe 1 - osa - (Summe 1)

1:12:55 Audio: Coupe mondiale -harmonikkakilpailu 2015: Voittajien konsertti
Konsertteja

Coupe mondiale -harmonikkakilpailu 2015: Voittajien konsertti

Coupe Mondiale on yksi maailman tunnetuimmista harmonikkakilpailuista. Se on järjestetty keskeytyksettä kansainvälisen harmonikkaliiton jäsenmaissa vuodesta 1948 lähtien. Suomessa kilpailu on järjestetty vain kerran aikaisemmin, vuonna 1975 Finlandia-talossa. Kilpailun kuusi solistista ja kaksi yhtyesarjaa painottuvat klassiseen ja nykymusiikkiin, mutta niissä kuullaan myös varietee-ohjelmia, yhtyeiden esityksiä sekä moderni digitaaliharmonikkojen sarja. Coupe Mondialeen osallistuvat maailman parhaat nuoret harmonikkataiteilijat Euroopasta, Aasiasta, Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta sekä Tyynen meren alueelta. Osanottajia on yli sata ja he tulevat noin 25 eri maasta, pääosin musiikkiyliopistojen piiristä. Osanottajien keski-ikä on noin 22 vuotta. Turun Logomossa 10.10. äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

54:11 Audio: Radioteatteri esittää: Wenla Männistö 1/2
Radioteatteri esittää

Radioteatteri esittää: Wenla Männistö 1/2

Wenla Männistö 1/2 ALLI JUKOLA, vainaa, joka ylhäältä käsin tarkkailee isättömiä poikiaan, miettii, muistelee ja pohdiskelee. Jusa, Tommi, Aapo, Simppa ja Eppu Jukolan biologinen äiti, englantilaissyntyisten Laten ja Timin käytäntöäiti. WENLA MÄNNISTÖ, isätön tyttö kukkeimmassa iässään. Asuu äitinsä Marjan kanssa valkoisen kaksikerroksisen kerrostalon kulmahuoneessa Intiankadun ja Kymintien kulmassa. Siinä kaksi keskeisistä henkilöistä nyt kuultavassa kaksiosaisen kuunelman ensimmäisessä osassa, joka perustuu Riina Katajavuoren romaaniin ja hän on myös kuunnelman radiolle sovittanut. Musiikin on säveltänyt Kerkko Koskinen. Äänisuunnittelu Kasperi Laine ja ohjaus Alma Lehmuskallio. Kuunnelma on osa Wings to Fly-projektia. Henkilöt: Wenla: Milla-Mari Pylkkänen, Ansku Seunala: Anna-Riikka Rajanen, Alli Jukola: Eija Ahvo, Marja Männistö: Vuokko Hovatta, Kajsa Rajamäki: Sanna-Kaisa Palo. Jusa Jukola: Olli Rahkonen, Tommi Jukola: Jon-Jon Geitel, Aapo Jukola: Eppu Pastinen, Simppa Jukola: Aleksi Holkko, Timi: Miika Laakso, Late: Paavo Kinnunen, Eppu Jukola: Elias Keränen. Muusikot: Linda Fredriksson, Miikka Paatelainen, Eero Tikkanen, Eeti Nieminen, Antti Rissanen ja Kerkko Koskinen. Musiikin äänitys: Anders Wiksten, Kuunnelman äänitys: Mikko Lohenoja. Tuotantojärjestäjä: Arja Lihavainen. Tuotanto: Erja Manto, Radioteatteri.

44:12 Audio:
Horisontti

Horisontissa keskustellaan eutanasiasta, kuolemasta ja oikeudesta kulkea hyvää kuolemaa kohti. Mukana keskustelemassa psykoterapeutti ja pappi Johanna Ervast, eläkkeellä oleva entinen euroedustaja Esko Seppänen sekä tutkija Leila Jylhänkangas. Kuolema tarttui syövän muodossa entisen kansanedustaja Rauha-Maria Mertjärven käteen seitsemän vuotta sitten. Mertjärvi menehtyi viime keväänä. Lähetyksessä kuultava Metrjärven haastattelu on vuodelta 2014. Lähetys on uusinta tammikuulta 2014.

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta

Ykkösaamu: Puolueiden nuoriso hallituksen politiikasta

Puolueiden nuorisojärjestöt ja hallituspolitiikka: Vihreiden nuorten pj. Saara Ilvessalo, Demarinuoret, kansanedustaja Joona Räsänen, Keskustanuoret, Teppo Säkkinen ja Perussuomalaisten nuorten Sebastian Tynkkynen. Puhelu Turkkiin Tom Kankkonen. Valko-Venäjä, Euroopan kummajainen, Kerstin Kronvall, valkovenäläisen oppositiopoliitikon tytär Eva Nekljajeva ja sekä UPI:n vanhempi tutkija Kristi Raik. Toimittajana Sari Huovinen.

20:04 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 8/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 8/20

Tytöllä oli sata nimeä. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Sir Arthur Heller - Esa Saario. Mr. Twickery - Esko Mannermaa. Mrs. Shanders - Elsa Turakainen. Nuori neitonen - Heidi Krohn. Taksinkuljettaja - Severi Seppänen. Naamiomies - Ismo Saario. Mills, puutarhuri - Aimo Tepponen. Uusinta vuodelta 1966.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Vihellän vaan

Muistojen bulevardi: Vihellän vaan

Tanner: Vihellän vaan (Tapio Rautavaara). Gershwin: Do it again (Marilyn Monroe). Becaud-Vitalin: Que sea el (Vikki Carr). Lawrence: All or nothing at all (Frank Sinatra). Francker: Der Sommer ging vorueber (Lys Assia). Arlen: I've got the world on a string (Woody Herman and his Orchestra). Maja: Kaksi kolpakkoa, neiti (Dallape-trio). Burgess: Angelina (Harry Belafonte). Churchill: Vissla lite grann (Ulla Billquist). Carmichael: Georgia on my mind (Ray Charles). Linnavalli: Alle lujaa (Simo Salminen). Porter: Tout le jour, tout la nuit (Damia). Becaud: Let it be me(Petula Clark). Morricone: Gabriel's oboe (Ennio Morricone).

1:13:00 Video: Radioteatteri esittää: Nobel-voittajan pääteos kuunnelmana: Tshernobylistä nousee rukous

Radioteatteri esittää: Nobel-voittajan pääteos kuunnelmana: Tshernobylistä nousee rukous

Svetlana Aleksijevits: Tshernobylistä nousee rukous. Radioteatterin pikauusintana torstaina 9.10. julkistetun kirjallisuuden Nobel-voittajan pääteokseen perustuva kuunnelma vuodelta 2000. Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui huhtikuun lopulla 1986 ihmiskunnan historian ainakin siihen asti pahin teknologinen onnettomuus: sarja räjähdyksiä ydinvoimalassa tuhosi voimalan nelosreaktorin ja sen suojarakennuksen. Svetlana Aleksijevits kiersi kolme vuotta haastattelemassa yli 500 ihmistä, jotka olivat eri tavoin kokeneet järkyttävät tapahtumat. Teos ei suoranaisesti kerro onnettomuudesta, vaan sen jälkeisestä maailmasta, unohdetusta historiasta ja ihmisten tunteista. Tshernobylissä on Aleksijevitsin mukaan kyse uudesta inhimillisestä tiedosta, jolle ei vieläkään ole kieltä eikä käsitteitä. Kuunnelma kertoo kuolemasta ja kärsimyksestä, viranomaisten harjoittamasta peittelystä ja vähättelystä, tiedonkulun puutteista – ja joidenkin ihmisten lähes mystisestä sidoksesta voimalaan ja sitä ympäröivään alueeseen. Tshernobylistä nousee rukous ei ole kirja Tshernobylistä, vaan Tshernobylin maailmasta. Siitä mikä meille on lähes tuntematonta. Kirja unohdetusta historiasta. Ihmisten tunteista. Salaisuudesta. Kuunnelman on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Joel Lehtonen. Äänisuunnittelu ja toteutus: Mikko Ahonen. Rooleissa: Rauno Ahonen, Kristiina Halttu, Jukka Voutilainen, Risto Aaltonen, Vieno Saaristo, Carl-Kristian Rundman, Kirsi Ylijoki, Olli Tuominen, Lauri Maijala, Timo Tuominen ja Petteri Hynönen. Tuottaja Outi Valle/Radioteatteri.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä