RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
1:13:17 Audio: Nobel-voittajan pääteos kuunnelmana: Tshernobylistä nousee rukous
Radioteatteri esittää

Nobel-voittajan pääteos kuunnelmana: Tshernobylistä nousee rukous

Svetlana Aleksijevits: Tshernobylistä nousee rukous. Radioteatterin pikauusintana torstaina julkistetun Nobel-voittajan pääteokseen perustuva kuunnelma vuodelta 2000. Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui huhtikuun lopulla 1986 ihmiskunnan historian ainakin siihen asti pahin teknologinen onnettomuus: sarja räjähdyksiä ydinvoimalassa tuhosi voimalan nelosreaktorin ja sen suojarakennuksen. Svetlana Aleksijevits kiersi kolme vuotta haastattelemassa yli 500 ihmistä, jotka olivat eri tavoin kokeneet järkyttävät tapahtumat. Teos ei suoranaisesti kerro onnettomuudesta, vaan sen jälkeisestä maailmasta, unohdetusta historiasta ja ihmisten tunteista. Tshernobylissä on Aleksijevitsin mukaan kyse uudesta inhimillisestä tiedosta, jolle ei vieläkään ole kieltä eikä käsitteitä. Kuunnelma kertoo kuolemasta ja kärsimyksestä, viranomaisten harjoittamasta peittelystä ja vähättelystä, tiedonkulun puutteista – ja joidenkin ihmisten lähes mystisestä sidoksesta voimalaan ja sitä ympäröivään alueeseen. Kuunnelman on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Joel Lehtonen. Näyttelijöinä mm. Vieno Saaristo, Risto Aaltonen, Jukka Voutilainen, Kristiina Halttu, Rauno Ahonen.

59:59 Audio: A Requiem in our Time
Klassista kahteen

A Requiem in our Time

Saint-Saëns: Sellokonsertto n:o 1 a-molli. (Misha Maisky ja Orpheus-kamariork.). Kuula (sov.): Eteläpohjalaisia kansanlauluja (Jaakko Ryhänen, basso, ja Pentti Kotiranta, piano). Gottschalk: Bamboula. (Eugene List, piano). Rautavaara: A Requiem in our time (Oman aikamme requiem). (RSO/Osmo Vänskä). Kansansäv. (sov.Berio): Kehrääjä (Dawn Upshaw, sopraano, ja The Andalucian Dogs). Beck: Sinfonia n:o 5 G-duuri. (Uuden-Seelannin kamariork./Donald Armstrong).

48:42 Audio: Lääketieteen ja fysiikan nobelistit palkitaan huipputöistä
Tiedeykkönen

Lääketieteen ja fysiikan nobelistit palkitaan huipputöistä

Lääketieteen nobelistit ovat vapauttaneet miljoonat ihmiset loistaudeista. Sukkulamadot ja malaria sairastuttavat satoja miljoonia ihmisiä vuosittain, ja nyt palkittavat nobelistit ovat kehittäneet halvat ja tehokkaat lääkkeet, jotka ovat huomattavasti vähentäneet kuolleisuutta lämpimillä alueilla. Fysiikan nobelistit taas havaitsivat, että neutriinohiukkaset pystyvät muuttamaan muotoaan. Nämä neutriinot ovat merkillisiä hiukkasia, joita kulkee lävitsemme jopa miljardeittain jo pelkästään yhden sekunnin aikana. Nyt palkittavat nobelistit ovat johtaneet isoja neutriinotutkimushankkeita Japanissa ja Kanadassa. Heidän löytönsä ovat paljastaneet myös, että fysiikan toimiva niin sanottu standardimalli on puutteellinen. Ohjelman lopuksi kuullaan, millaisia kohteita kannattaa bongata lokakuun tähtitaivaalta. Lääketieteen palkinnosta on haastateltavana immunologian professori Seppo Meri ja fysiikan palkinnosta professori Kari Rummukainen Helsingin yliopistosta. Kuukauden tähtitaivaan paljastaa professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta. Toimittajina ovat Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

54:13 Audio: Populismia pohjoismaiseen tapaan
Leikola ja Lähde

Populismia pohjoismaiseen tapaan

Sekä Norjassa että Suomessa populistinen maahanmuuttokriittinen puolue on raivannut tiensä hallitusvaltaan. Myös Tanskan porvarillinen vähemmistöhallitus joutuu ottamaan huomioon populistisen Kansanpuolueen poliittiset tavoitteet. Muuttavatko populistiset puolueet koko pohjoismaisen politiikan suunnan? Miten Tanska ja Norja ovat suhtautuneet nationalistisiin ajatuksiin ja onko ne suvaittu osaksi poliittista toimintakenttää sujuvammin kuin Ruotsissa? Miten Tanskan ja Norjan uudet puolueet eroavat ruotsidemokraateista ja perussuomalaisista? Markus Leikola ja Jussi Lähde tutkivat tänään pohjoismaisen jytkyn juuria ja seurauksia. Vieraina ovat tutkija Laura Parkkinen ja Norden-yhdistysten liiton liittosihteeri Henrik Wilén.

1:02:00 Audio: Suomalaiset suurmiehet HKO:n konsertissa
Konsertteja

Suomalaiset suurmiehet HKO:n konsertissa

Helsingin kaupunginorkesterin ilta on omistettu suomalaisille säveltäjille. Ilta alkaa Paavo Heinisen sinfonian nro 6 kantaesityksellä. Teoksen suhteesta vuonna 2003 kantaesitettyyn viidenteen sinfoniaan säveltäjä toteaa: "Kun ennen, 5. sinfonian aikoihin, sanoin 'kiihkeä, tiheä' sanon nyt: 'selkeä, ilmava'. Jos saisin, tekisin tämän kuvin", ja viittaa espanjalaisiin taidemaalareihin ja arkkitehteihin kuten Joan Miró, Pablo Palazuelo, Ricardo Bofill ja Santiago Calatrava. Heininen kysyy: "Mitä? Siis onko maalailevaa, kuvailevaa musiikkia? Minusta ei, kuulijan kokemus on toinen juttu". Einojuhani Rautavaaran kantaatti Balada (Balladi) kuuluu säveltäjän uusimpiin teoksiin ja kuullaan nyt ensi kertaa Suomessa. Tenorille, sekakuorolle ja orkesterille sävelletty teos sai kantaesityksensä viime keväänä Madridissa. Kantaatti perustuu Federico Garcia Lorcan runoihin. Teoksen tunnelma välittyy ehkä parhaiten sävellyksen alkutekstin avulla: "Kauan ennen aamunkoittoa olen lähdössä pitkälle matkalle. Köyhänä ja rauhallisena haluan vierailla hurmoksen maailmassa, jossa elävät kaikki mahdollisuuteni ja kaikki kadonneet maisemani". John Storgårds johtaa tänä vuonna HKO:n konserteissa kaikki Sibeliuksen sinfoniat ja nyt on edetty sinfoniaan nro 6. Se sai kantaesityksensä Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa helmikuussa vuonna 1923 säveltäjän toimiessa kapellimestarina. Sibelius itse sanoi teoksestaan, että siitä tulee aina mieleeni ensilumen tuoksu. Sinfoniaa on luonnehdittu runolliseksi, lakoniseksi ja salaperäiseksi teokseksi, joka on suomalaisin Sibeliuksen sinfonioista. "Puhtainta ja raikkainta vettä, mikä tähän mennessä on pulpunnut Sibeliuksen lähteestä", totesi skotlantilainen musiikkikriitikko Cecil Gray. Konsertin ja siihen liittyviä haastatteluja voi katsoa verkossa alkaen klo 18.15 yle.fi/klassinen. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti John Storgårds, kapellimestari Mika Pohjonen, tenori, sekä Musiikkitalon Kuoro (valmennus Tapani Länsiö) Paavo Heininen: Sinfonia nro 6 (kantaesitys) Einojuhani Rautavaara: Balada tenorille, sekakuorolle ja orkesterille Konsertin väliajalla haastateltavina tenori Mika Pohjonen, säveltäjät Paavo Heininen ja Einojuhani Rautavaara, kuoronjohtaja Tapani Länsiö ja kapellimestari John Storgårds. Toimittajina Jaani Länsiö ja Helena Hannikainen. Jean Sibelius: Sinfonia nro 6 d-molli Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

49:20 Audio: Taide on yhteiskunnan peili
Kultakuume

Taide on yhteiskunnan peili

Nobelin kirjallisuuspalkinnon sai ukrainalais-valkovenäläinen Svetlana Aleksijevits. Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen kertoo kirjailijan käsittelevän rankkoja aiheita. Kustannusala on saanut uuden toimijan. Moomin Charactersin perustaman Förlagetin matkaan on lähtenyt suomenruotsalaisen kirjallisuuden kerma kuten Monika Fagerholm, Jorn Donner ja Märta Tikkanen. Taiteilijaduo Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttely 101 kaikkien puolesta tekee tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä. Taiteilijaduo Tärähtäneiden ämmien Dystopia/Utopia tuo näkyviin syrjäytymisriskin alla olevien nuorten unelmia ja pelkoja. Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Katriina Haikala kertovat, miten yhteiskunnalliset havainnot muuttuvat taiteeksi. Israelilainen, eutanasiaa käsittelevä Jäähyväiset-elokuvan naispääosan esittäjä Levana Finkelstein muutti kantansa armokuolemasta kuvausten jälkeen. Kuolemasta ja eutanasiasta väitöskirjaa tekevä sairaanhoitaja Anja Terkamo-Moisio sanoo, että henkistä ja fyysistä kärsimystä ei saisi luokitella eriarvoisiksi. Kriitikko Otso Kantokorpi puhuu Isiksestä. Juontajana Airikka Nurmela

48:03 Audio: Koko ohjelma: Kilpailua rautateille
Ajankohtainen Ykkönen

Koko ohjelma: Kilpailua rautateille

Melkein 30 asemaa hiljenee, kun junareittejä lopetetaan. Liikenne ei kannata, kun valtion tuki vähenee. Hallitus lupaa kuitenkin avata reitit kilpailulle. Näin päättyy VR:n monopoli, ja lisää kilpailua on tulossa. Junaliikenteen tulevaisuudesta keskustelevat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta (sd.) ja Arto Pirttilahti (kesk). Maapallon kantokyvyn rajat tulevat kovaa vauhtia vastaan. Miten tämä vaikuttaa ruokailutottumuksiimme? Syömmekö pian possun sijaan sirkkaa ja naudan tilalla koppakuoriaisia? Haastateltavina projektipäällikkö Jaakko Korpela Turun yliopistosta ja ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta. Juontajana Heikki Peltonen.

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Kärkihankkeita, vaurautta ja väkeä

Ykkösaamu: Kärkihankkeita, vaurautta ja väkeä

Hallituksen kärkihankkeet yms., kansanedustajat Juhana Vartiainen, kok., Outi Alanko-Kahiluoto, vihr. ja Timo Harakka, sd. EU:n ministerikokous pakolaisista, kirjeenvaihtaja Maria Stenroos. Helsinki ja Tampere ovat Suomen tulevaisuus, Osmo Soininvaara ja Torsti Hyyryläinen, Ruralia-instituutti. Kolumni, Terttu Utriainen. Juontajana Sakari Kilpelä.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Sydämesi tyhjä huone

Muistojen bulevardi: Sydämesi tyhjä huone

Morgan: You're nobody till somebody loves you (Dean Martin). Gade: Jalousie tango (Boston Pops Orchestra). Sylvain: Tangokavaljeren (Lars 'Lasse' Lönndahl). Fisher: Just an old fashioned girl (Eartha Kitt). Arlen: Sateenkaaren tuolla puolen (Olavi Virta). Styne: People (Barbra Streisand). Grouya: Flamingo (Earl Bostic). Arlen: Stormy weather (Lena Horne). Bixio: Torna piccina (Henry Theel). Guatelli - Parosandi: Sydämesi tyhjä huone (Marjatta Leppänen). Atkins: Heebie jeebies (Louis Armstrong). Newman: Ödets flod (Gunnar Wiklund). Nelson : At the chocolate bon bon ball tango (Leon Redbone). DeAngelis:Guitare et tambourin (Dalida). Winkler: Answer me (Frankie Laine).

51:06 Video: Ykkösaamu: Gallup ja kuntapolitiikkaa

Ykkösaamu: Gallup ja kuntapolitiikkaa

Gallup ja kuntapolitiikkaa Krista Kiuru,sd., Tapani Tölli, kesk. ja Outi Mäkelä, kok. Pohjois-Korean hallitseva puolue juhlii, Mika Mäkeläinen. Työmarkkinoiden jäykkyys, talouskasvun este? Tutkimuspäällikkö Jorma Antila, Metalliliitto ja ekonomisti Petteri Rautaporras, Teknologiateollisuus. Kolumni, Risto Makkonen. Juontajana Jari Niemelä.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä