RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
36:45 Audio: Kirjailija Karo Hämäläinen ja Yksin - romaani Paavo Nurmesta
Viikon kirja

Kirjailija Karo Hämäläinen ja Yksin - romaani Paavo Nurmesta

Juoksijalegenda Paavo Nurmi (1897-1973) on tietenkin kansallissankari ja Lentävä suomalainen. Mutta Nurmi oli myös taitava liikemies, hän soitti viulua ja luki venäläisiä klassikoita. Tätä monipuolisesti lahjakasta ihmistä on luonnehdittu juroksi, saidaksi ja töykeäksi. Kirjailija Karo Hämäläinen on kirjoittanut teoksen Yksin - romaani Paavo Nurmesta. Hämäläinen ja Nadja Nowak keskustelevat kirjasta. Kuva: Harri Hinkka

47:51 Audio: Museot joutavat museoon
Kultakuume

Museot joutavat museoon

Museot joutavat romukoppaan tietosanakirjojen seuraksi. Dickensin Saiturin joulun voi kuunnella Helsingin Torikortteleissa kävellen ja meditoiden. Kuntien säästötalkoissa monen museon tulevaisuus on vaakalaudalla. Museoille on käymässä kuin tietosanakirjoille; ne joutavat tarpeettomina romukoppaan. Kultakuumeen studiossa museoiden tehtävästä, tarpeellisuudesta ja tulevaisuudesta ovat keskustelemassa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet ja museonjohtaja Kari-Paavo Kokki. Saiturin joulu tarjotaan kävelykuunnelmana Helsingin Torikortteleissa. Ohjaaja Johanna Hammarberg kyllästyi passiiviseen teatterin katsojan rooliin ja ohjasi Charles Dickensin klassikkotarinasta mobiililaitteilla kuunneltavan jatkokuunnelman. Joulukalenterin tapaan Saiturin joulun ensimmäinen luukku avautuu 1. joulukuuta. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

48:43 Audio: Antiikin musiikkia, tragediaa ja tutkimusta Athos-vuorella
Tiedeykkönen

Antiikin musiikkia, tragediaa ja tutkimusta Athos-vuorella

Viimeaikainen tutkimus on tuonut uutta tietoa antiikin musiikista ja tragedioista. Keskustelijoina ovat antiikintutkijat Saara Kauppinen, Kimmo Kovanen ja Vesa Vahtikari. Ohjelman loppupuolella professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta kertoo uskontotieteellisestä tutkimuksestaan Kreikan pyhällä Athos-vuorella, jossa hän on tutkinut munkkien luostarielämää ja aatemaailmaa. Gothoni on vieraillut Athos-vuorella kymmeniä kertoja vuosikymmenten aikana. Tiedeykkösen toimittavat Seija Aunila ja Sisko Loikkanen.

54:19 Audio: Miten hoidamme vanhuksemme tulevaisuudessa?
Sari Valto

Miten hoidamme vanhuksemme tulevaisuudessa?

Vuoteen 2030 mennessä yli 85-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu, heitä on silloin 226 000. Vuoteen 2017 mennessä tavoitteena on asuttaa kotona 91% yli 75-vuotiaista, mutta kotihoitoon ei ole toistaiseksi lisätty resursseja. Lisäksi on laskettu, että 10 vuoden päästä meillä on pula 100 000:sta hoitotyöntekijästä. Luvut kuulostavat siltä, että niihin pitäisi alkaa varautua jo nyt. Tarvitsemmekin nyt uusia ideoita siitä, miten ikääntyneiden hoito tulevaisuudessa järjestetään. Asiasta keskustelevat hoitolaitoksissa työyhteisövalmennuksia tekevä visionääri Anna Pylkkänen sekä Ikäteknologiakeskuksen erityissuunnittelija Lea Stenberg.

56:55 Audio: Herkules tienhaarassa, tai Bach säveltää melkein-oopperan
Klassikkoparatiisi

Herkules tienhaarassa, tai Bach säveltää melkein-oopperan

”Bachin Collegium Musicum tulee huomenna, syyskuun viidentenä päivänä, mitä nöyrimmin juhlistamaan Hänen Korkea-arvoisuutensa, Saksin prinssin riemukasta syntymäpäivää juhlallisella musiikilla iltapäivällä kello neljästä kuuteen Zimmermannin puutarhassa Grimmin portin kohdalla.” Näin luki Leipzigin sanomalehdissä syyskuussa 1733. Ohjelmassa oli Johann Sebastian Bachin Kantaatti no 213, joka onkin melkein kuin ooppera. Se muistuttaa myös erehdyttävästi erästä toista Bachin teosta. Tapausta selvittää Eva Tigerstedt. Ohjelman musiikki: Johann Sebastian Bach: Kantaatti BWV 213 ”Lasst uns sorgen, lasst uns wachen” tai Musiikillinen draama ”Herkules tienhaarassa” Anne Grimm, sopraano (Nautinto) Elisabeth von Magnus, altto (Herkules) Christoph Prégardien, tenori (Hyve) Klaus Mertens, basso (Merkurius) Amsterdamin barokkiorkesteri ja kuoro, joht. Ton Koopman

53:00 Audio: Öisen katulyhdyn alla
Muistojen bulevardi

Öisen katulyhdyn alla

Carsten: Iwan Iwanowitsch (Angelina Monti). Ferrante: Ogni volta (Paul Anka). Stolz: Älä suukkoa pelkää (Tutta Jew). Millet: Valentino (Ritva Mustonen). Jurva: Sulamith (Helena Siltala). Ruester: Öisen katulyhdyn alla (Kalevi Korpi). Rosso: Hiljaisuus (Heikki Rosendahl). Bindi: Il Nostro concerto (Umberto Bindi). DeAngelis: Le Gondolier (Dalida). Gainsbourg, Serge: La Chanson de Prevert (Serge Gainsbourg). Sondheim: Send in the clowns (Barbra Streisand). Suessdorf: Moonlight in Vermont (Sam Cooke). Powell- Moraes: Canto de Ossanha (Baden Powell). Velazquez: Besame mucho (Andrea Bocelli).

19:20 Audio: Musiikkia lentokentille ja kylpyhuoneisiin
Atomien laulu

Musiikkia lentokentille ja kylpyhuoneisiin

Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille? Tätä kysyi itseltään englantilainen Brian Eno 1970-luvulla. Tuloksena oli rauhallista instrumentaalimusiikkia, jota tekijä itse kutsui nimellä "ambient". Ambient oli musiikkia, jonka oli tarkoitus soida hiljaa taustalla. Se oli tarkoitus kuulla, mutta sitä ei ollut tarkoitus kuunnella. Ambientin historia johtaa Erik Satien ja John Cagen musiikkiin, mutta mitä ovat muzak ja new age? Atomien laulu -sarjan viidennen osan on toimittanut Jukka Mikkola.

48:56 Audio: Omien askelten kulkija
Kultakuume

Omien askelten kulkija

Tanssija, koreografi Tommi Kitti kuvaile rakkauttaan tanssiin ja koiriin. Joutsenlampi-baletti sytyttää yhä uusia sukupolvia. Elokuva tutkijapioneeri Claude Loriuksesta, joka varoitti ilmastomuutoksesta jo1970-luvulla. Tommi Kitin elämään mahtuu 60 elinvuotta, joista reilut 45 vuotta tanssijana ja koreografina Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmässä, Tanssiteatteri Raatikossa, Kansallisbaletissa, Cullberg-baletissa ja omaa nimeään kantavasassa tanssiryhmässä. Kultakuumeen syntymäpäivähaastattelussa Kitti kertoo muun muassa tanssijan elämästä, ensimmäisen askeleen vaikeudesta ja koirista. Joutsenlampi-baletti sytyttää yhä uusia sukupolvia. Koreografipari Marius Petipa - Lev Ivanov loivat vuonna 1895 Tshaikovskin musiikkiin teoksen, jonka keskeiset roolisuoritukset ovat nostaneet lukemattomia ballerinoja maailmanmaineeseen. Suomessa Joutsenlampi nähtiin kokonaisuudessaan jo vuonna 1922. Muualla länsimaissa teosta saatiin odottaa aina 50-luvulle asti. Toimittaja Liisa Vihmanen tapasi tanssintutkijat Tim Schollin ja Riikka Korppi-Tommolan, sekä balettomaani Raimo Kaipaisen. Tutkijapioneeri Claude Lorius varoitti ilmastomuutoksesta jo1970-luvulla. Ranskalaisen ohjaajan Luc Jacquet’n uusin elokuva Ice and the Sky kertoo tiedemies Claude Loriuksen tarinan. Jäätiköiden tutkijapioneeri mullisti ilmastotutkimusta ja varoitti ilmastomuutoksesta jo1970-luvulla. Jacquet’n esikoiselokuva ”Pingviinien matka” palkittiin parhaan dokumenttielokuvan Oscarilla vuonna 2006. Toimittaja Marc Helfer tapasi palkitun ohjaajan. Kai Ristola lukee kulttuurilehtiä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

40:52 Audio: Eläinten historiaa 3/4: Metsän kuningas
Historiasarjoja

Eläinten historiaa 3/4: Metsän kuningas

Hirvi on suomalaisen luonnon vaikuttavimpia eläimiä, ja se on vuosituhansien ajan ollut tavoiteltu ja arvostettu saaliseläin. Nykyisin hirvestä on monenlaisia käsityksiä. Toisille se on yhä metsän myyttinen kuningas, toisille taimikkotuholainen ja liikennevaara. Vuosituhansia sitten hirven ja suomalaisten kohtalo on nivoutunut tiiviisti yhteen. Miten hirven merkitys ja arvostus ovat muuttuneet? Haastateltavina Mauno Seppäkoski, Heikki Willamo, Tuire Nygrén ja Jere Nieminen. Toimittajana Harri Alanne.

53:29 Audio: Tuhannen teatterin maa
Roman Schatzin Maamme-kirja

Tuhannen teatterin maa

Suomessa on yli 150 ammattiteatteria ja useita satoja harrastajateattereita ja –teatteriryhmiä. Teatterin kautta suomalaiset ovat omaksuneet uusia trendejä, ajattelutapoja ja aatteita. Miksi viiden miljoonan asukkaan maassa on niin paljon näyttelijöitä, näytelmäkirjailijoita, dramaturgeja, ohjaajia ja ennen kaikkea niin paljon teatteriyleisöä? Miksi juroina pidetyt suomalaiset ovat aina halunneet ilmaista itseään teatterin keinoin? Mistä suomalaisten kollektiivinen rakkaus teatteriin johtuu, mitä se kertoo suomalaista ja mitä seurauksia sillä on ollut? Roman Schatzin vieraina ovat teatteritoimittaja Kirsikka Moring ja Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

42:56 Audio: Syyshaaveet
Muistojen bulevardi

Syyshaaveet

Bricusse: Sweet November (Sammy Davis Jr.). Monnot: La goualante du pauvre Jean (Édith Piaf). Fanciulli: Ikkunaprinssi (Seija Lampila). Loewe: If ever I would leave you (Tom Jones). Mancini: Amo solo te (Caterina Valente ja Silvio Francesco). Carmichael: Moon country (Dinah Shore). Christine: Valentine (Maurice Chevalier). Loewe: The Rain in Spain (Marni Nixon, Rex Harrison ja Wilfrid Hyde-White). trad: Juokse sinä humma (Tapio Rautavaara). McHugh: Where are you? ( Ivie Anderson & The Gotham Stompers). Wiener: Wenn es Nacht wird in Paris (Caterina Valente). Kern: The way you look tonight (Fred Astaire). Cortez: Renato (Mina). Godzinsky: Syyshaaveet (Olavi Virta). Modugno: Volare (Oscar Peterson).

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Hallitus, faktat ja muunneltu totuus

Ykkösaamu: Hallitus, faktat ja muunneltu totuus

Postilakkolaisetko koekaniineja, yliopistolehtori Mika Helander Åbo Akademi. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Naton ulkoministerikokous, Reijo Lindroos. Hallitus, faktat ja muunneltu totuus, viestinnän dosentti, viestinnän eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Elisa Juholin ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa. Kolumni, Hannu Reime. Juontajana Päivi Neitiniemi.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Öisen katulyhdyn alla

Muistojen bulevardi: Öisen katulyhdyn alla

Carsten: Iwan Iwanowitsch (Angelina Monti). Ferrante: Ogni volta (Paul Anka). Stolz: Älä suukkoa pelkää (Tutta Jew). Millet: Valentino (Ritva Mustonen). Jurva: Sulamith (Helena Siltala). Ruester: Öisen katulyhdyn alla (Kalevi Korpi). Rosso: Hiljaisuus (Heikki Rosendahl). Bindi: Il Nostro concerto (Umberto Bindi). DeAngelis: Le Gondolier (Dalida). Gainsbourg, Serge: La Chanson de Prevert (Serge Gainsbourg). Sondheim: Send in the clowns (Barbra Streisand). Suessdorf: Moonlight in Vermont (Sam Cooke). Powell- Moraes: Canto de Ossanha (Baden Powell). Velazquez: Besame mucho (Andrea Bocelli).

22:55 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 15/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 15/20

Tytöllä oli sata nimeä. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Coxina Joel Rinne. Muut henkilöt: Thomas Richardson - Jussi Jurkka. Tarkastaja Carter - Leo Riuttu. Kersantti Collins - Kaarlo Halttunen. Charles Twickery - Esko Mannermaa. Irena Rutherford - Rauha Rentola. Christopher Malone Heikki Savolainen. Nuori neitonen - Heidi Krohn. Mrs. Shanders - Elsa Turakainen. Sihteeri - Eila Peitsalo. Uusinta vuodelta 1966.

Muualla Yle.fi:ssä