RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
53:59 Audio: I love Paris
Muistojen bulevardi

I love Paris

Manning: A bunch of bananas (The Heming way) (Rosemary Clooney ja Jose Ferrer). Aznavour: La Boheme (Charles Aznavour). Legrand: Place in Paris (Matt Monro). Granata: Tango d'amore (Kyösti Mäkimattila). Kern: A fine romance: (Billie Holiday). Henkel: Liebes kleines Fräulein (Harmony Sisters). Hazlewood: This town (Frank Sinatra). Ostrovski: Gabrielle (Hootenanny Singers). Porter: I love Paris (Ella Fitzgerald). Lindahl: Vanha holvikirkko (Eero Raittinen). Davis: In the ghetto (Elvis Presley). Riviere: Rose d'eau (Brigitte Bardot). Cohen: Take this waltz (Leonard Cohen).

51:00 Audio: Vastaanottokeskusten ongelmat
Ykkösaamu

Vastaanottokeskusten ongelmat

Aarnio vapaalle odottamaan tuomiota, rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio. Vastaanottokeskukset ja häiriöt ja rikokset, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikkö Minna Säävälä. Hollande Moskovassa, kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall. Terrori-iskut ja Isis, Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila. Kolumni, Aleksis Salusjärvi. Juontajana Päivi Neitiniemi.

49:26 Audio: KulttuuriCocktail. Finlandia Junior -ehdokaskirja jakaa mielipiteitä: Mitä lihantuotannosta voi lapsille kertoa?
Kultakuume

KulttuuriCocktail. Finlandia Junior -ehdokaskirja jakaa mielipiteitä: Mitä lihantuotannosta voi lapsille kertoa?

Elina Lappalaisen Nakki lautasella –kirja kertoo lapsille suomalaisista karjatiloista ja lihantuotannosta. Kirjailija Antti Nylén kritisoi kirjaa siitä, ettei se ole tarpeeksi kriittinen: "Nakki lautasella on lojaali eläinteollisuudelle. Se ei inhimillistä." Kuinka Lappalainen vastaa Nylénin kritiikkiin? Nylén ja Lappalainen saapuvat studioon keskustelemaan. Toimintaterapeutti Nadja Sumasen ehdokkaana olevassa esikoiskirjassa päähenkilö Rambo kuvataan keskittymiskyvyttömäksi ADHD-tapaukseksi. Loppujen lopuksi murrosikäinen poika vaikuttaa varsin tavalliselta pojalta. Kuka diagnooseja tarvitsee, samaistumispintaa hakevat lukijat vai myyntiä hakeva kustannusmaailma? Nadja Sumanen on KulttuuriCocktailin vieraana. Lähetyksessä perataan myös kaikki muut Finlandia Junior -ehdokaskirjat 12-vuotiaiden Elena Zieglerin ja Maria Kekkosen kanssa. Lisäksi Finlandia-palkinnon voittajan valitseva muusikko, toimittaja Heikki ”Hector” Harma kertoo miksi hänen yöpöydälleen tuppaa kasaantumaan puoliksi luettuja kirjoja. Juontajina Anu Heikkinen ja Tuomas Karemo.

44:16 Audio: Rauli Virtanen vierailukeikalla yliopistolla
Julkinen sana

Rauli Virtanen vierailukeikalla yliopistolla

Kun journalismin opiskelija Rauli Virtanen hyppäsi rahtilaivaan Porissa ja suuntasi Etelä-Amerikkaan, alkoi pitkä ulkomaantoimittajan ura. Rauli Virtanen on raportoinut Vietnamista Syyriaan, mutta neljän vuosikymmen matkoille mahtuu myös arjen kuvausta, josta ollaan yhä vähemmän kiinnostuneita. Virtanen on nyt vanhassa opinahjossaan Tampereen yliopistossa journalismin vierailijaprofessorina. Julkisessa sanassa puhutaan Virtasen kanssa ulkomaantoimittajan työstä ja kysytään millaisia oppeja palkittu toimittaja jakaa nuorille opiskelijoille. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

24:26 Audio: Sano se emojein
Aristoteleen kantapää

Sano se emojein

Viime aikoina juttuja emojeista on alkanut näkyä yhä enemmän. Tiedättehän, ne hassut pikku kuvat, joita lapset ja yhä enemmän myös aikuiset käyttävät etenkin tekstiviesteissä, sosiaalisessa mediassa ja sähköposteissa. Tammikuussa uutisoitiin, miten Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman puhe kansakunnan tilasta oli käännetty yhteisöpalvelu Twitterissä emojeille. Kesäkuussa kerrottiin, että kun muissa Pohjoismaissa käytetään innokkaasti sydän- emojia, Suomessa suosituin on vedet silmissä naurava naama. Elokuussa lehdet kirjoittivat, miten Moby Dick oli käännetty internetissä yhteisövoimin emoji-merkeille. Sitten ulkoministeriö laaditutti Suomelle omat emojit ja muutamat kaupungit kuten Lahti ja Tampere seurasivat kärkkäänä perässä. Ja vihdoin viime viikolla kerrottiin, miten englantilainen Oxford-sanakirja valitsi vuoden sanaksi emojin, jossa naama nauraa vedet silmissä. Juuri sen, mikä meillä Suomessakin on käytetyin emoji. Ihmiset ovat ottaneet emojit innolla vastaan, tuntuu kuin ne sopisivat itsestään selvästi moderniin digitaaliseen viestintään. Ei siis ihme, että ne keksittiin kahdessa paikassa lähes yhtä aikaa. Vuonna 1997 ranskalainen Nicolas Loufrani alkoi kokeilla hymiöiden kuvallisten versioiden eri ilmeitä ja pian hänellä olikin valmiina näiden kuvakkeiden lajiteltu kirjasto. Nicolasin harrastus ei kummunnut tyhjästä, hänen isänsä Franklin Loufrani patentoi hymynaaman jo vuonna 1971. Samaan aikaan toisaalla, japanilaisen matkapuhelinoperaattorin langattoman internetin parissa työskennellyt Shigekata Kurita laati vuonna 1998 ensimmäiset emojit mallinaan sääkarttojen symbolit ja manga-sarjakuvien tunteita ilmaisevat kuvakkeet. Millainen kirjoitusjärjestelmä emojit ovat muihin maailman kirjoitusjärjestelmiin verrattuna? Syrjäyttääkö emoji muut kirjainjärjestelmät? Oliko luku- ja kirjoitustaito vain ohimenevä vaihe kun palaamme kuvien katseluun? Professori Klaus Karttunen vastatkoon. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

09:12 Audio: Hyvä kapellimestari tekee itsensä tarpeettomaksi
Sinfonian soittimet

Hyvä kapellimestari tekee itsensä tarpeettomaksi

“Jos on riittävän hyvä orkesteri, kyllä ne osaa soittaa ilman kapellimestariakin. Niin kuin joku on sanonut: ilman on kivempaa mutta sen kanssa on turvallisempaa.” Sinfoniaorkesteria voi johtaa vaikka hammastikulla. Tahtipuikkoa kapellimestari ei välttämättä tarvitse, mutta monia muita avuja kylläkin. Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari Ville Matvejeff vertaa kapellimestaria lentokapteeniin: hyvä kapu on valmistautunut ongelmatilanteisiin etukäteen ja jos tulee turbulenssia, hän pystyy korjaamaan kurssia. Johtaminen vaatii ennen kaikkea henkistä kanttia, mutta usein konsertissa hikikin virtaa: parhaimmillaan Matvejeffilla kuluu 3 litraa vissyä illassa. Sinfonian soittimet -sarjan viimeisessä jaksossa tarkastellaan orkesteria kapellimestarin perspektiivistä. Vaan mikä onkaan kapellimestarin soitin? Toimittajana on Marika Paaso.

59:21 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Mitä radio soitti 10 vuotta sitten? World Music Charts Europe 2005
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Mitä radio soitti 10 vuotta sitten? World Music Charts Europe 2005

1. Shantel feat. Boban Markovic Orkestar & Jonny Ilev: Intro/Ya Rayah (Balkan Mix) (Serbia/Saksa) / Various: Bucovina Club Vol.2 (Essay Recordings) 2. Angá Díaz: A Love Supreme (Kuuba) / Echu Mingua (World Circuit) 3. DJ Dolores: De Dar Dó (Brasilia) / Aparelhagem (Ziriguiboom/Crammed Discs) 4. Taj Mahal meets The Culture Music Club of Zanzibar: Catfish Blues (USA/Zanzibar) /Mkutano (Tradition & Moderne) 5. Thione Seck: Assalo (feat. Bombay Jayashri) (Senegal) / Orientation (Sterns) 6. Fanfare Ciocărlia: 007 (James Bond Theme) (Romania) / Gili Garabdi (Asphalt Tango) 7. Super Eagles: Aliou Gori-Mami (Gambia 1969) / Various: Golden Afrique Vol. 1 (Network Medien) 8. Emmanuel Jal & Abdel Gadir Salim: Hadiya (Sudan) / Ceasefire (Riverboat) 9. Ali Farka Touré & Toumani Diabaté: Debe (Mali) / In The Heart Of The Moon (World Circuit) 10. Amadou & Mariam: Sénégal Fast Food (Mali) / Dimanche À Bamako (Because) 11. Ulvens döttrar: (Suomi) / Värm ditt blod (Ulvens döttrar)

1:25:59 Audio: Konsertissa Khaïra Arby ja Gustavo Nasuti Grupo
Etnoilta

Konsertissa Khaïra Arby ja Gustavo Nasuti Grupo

Marraskuun alussa Helsingissä Etnosoi! -festivaalilla konsertoi palkittu malilainen laulaja Khaïra Arby, ensimmäistä kertaa Suomessa. Väkevä-ääninen laulajatar on ollut yksi tienraivaaja naismuusikoille jo 70-luvulta lähtien. Illan toinen tähti on Argentiinan ja Uruguayn rikkaasta musiikkiperinteestä ammentava kitaristi Gustavo Nasuti. Illan toimittaa Topias Tiheäsalo. Ohjelman musiikit: Khaïra Arby: Goumou; Ehe Youma; Tarab; Alouha Homolli; Tandina. Gustavo Nasuti Grupo: Entrada; Florcitas Salvajes; Pan de Agua; Esperanza; Viento de Arena; Tambores.

37:46 Audio: Laura Lindstedt ja romaani Oneiron
Viikon kirja

Laura Lindstedt ja romaani Oneiron

Laura Lindstedt on kirjoittanut haastavan rohkean romaanin Oneiron. Se on mielikuvitusmatka kuoleman jälkeiseen aikaan ja olotilaan. Seitsemän naista kommunikoivat keskenään eri kielillä ja ajatuksia vaihtaen muun muassa siitä, miten he kuolivat. Lindstedt houkuttelee lukijan oudolle ja kiehtovalle matkalle eri kulttuureihin ja ihmiskohtaloihin. Brasialaisen Rosa Imaculadan rinnassa sykkii vielä ennen kuolemaa nuoren miehen siirretty sydän. Amerikkalainen performanssitaiteilija Shlomith laihduttaa itsensä yleisön edessä hengiltä. Senegalilainen Maimuna kuolee ennen kuin pääsee toteuttamaan unelmaansa mallintöistä Pariisissa. Natsien Kotkanpesän turistiravintolassa tarjoileva itävaltalainen Ulrike kohtaa loppunsa rekkamiehen autonkopissa. Hollantilainen Wlbgis menehtyy kurkkusyöpään. Venäläinen Polina ryyppää itsensä hengiltä. Ranskalainen hienostorouva Nina ei ehdi synnyttää kaksoslapsiaan. Oneironin kaltaista kunnianhimoista romaania ei ole Suomessa vähään aikaan julkaistu.

49:33 Audio: Tunnetaitoja taiteen työkaluilla
Kultakuume

Tunnetaitoja taiteen työkaluilla

Kultakuume kertoo, miten taiteen keinoin parannetaan työyhteisöä, miltä narsismi kuulostaa näyttämöllä ja miten diskopallot ja elokuvat kuuluvat yhteen. Taidemenetelmien avulla luodaan emotionaalisempia työntekijöitä. Taiteilijoiden työsarka on laajentunut tällä vuosikymmenellä kasvavalla vauhdilla yrityksiin ja laitoksiin kuten vanhainkoteihin. Esimerkiksi draaman ja teatterin keinoin voidaan paljastaa työyhteisössä vallitsevia asenteita ja työtapoja. Kultakuumeen vieraina ovat tutkija Kai Lehikoinen ja työyhteisövalmentaja Satu Mari Jansson. Olipa kerran minä. Nykyisessä yksilökeskeisessä ajassa narsismi on tutkimusten mukaan yleisempää kuin ennen. Heini Junkkaalan näytelmä Narsistin kootut totuudet saa kantaesityksensä Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä keskiviikkona. Rakkautta, mummoja, tanssia – elokuvaa! Yle Teeman elokuvafestivaali järjestetään neljättä kertaa. Luvassa on viisi päivää elokuvan juhlaa. Teema näyttää 25.-29. marraskuuta viisitoista pitkää elokuvaa, joista kahdeksan on tv-ensi-iltoja. Festivaalin symboli on tänä vuonna diskopallo, Teeman elokuvafestivaalin tuottaja kertoo, miksi. Festivaalin kunniaksi syntyi myös Teeman oma joukkoistettu tanssivideo. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

Kuunnelluimmat 24h

54:07 Video: Muistojen bulevardi: The Preacher

Muistojen bulevardi: The Preacher

Gade: Jalousie (Vantaa Pops Orchestra). Morales: Oye negra (Xavier Cugat). Kansanlaulu: Portillasi (Kai Lind). Lahtinen: Geisha - teehuoneen tyttö (Metro-tytöt). Ziehrer: Gramofoonivalssi. (Radion viihdeork./George de Godzinsky). Silver: The preacher (Horace Silver). Porter: Night and day (Fred Astaire). Ager: Trust in me (Dinah Washington). Kern:Yesterdays (Clifford Brown & Helen Merrill).

51:07 Video: Ykkösaamu: Suomalaisyritykset ja tulevaisuuden megatrendit

Ykkösaamu: Suomalaisyritykset ja tulevaisuuden megatrendit

Cleantech ja suomalaisyritykset, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Sitran johtava asiantuntija Tiina Kähö. Turvapaikanhakijat ja rikokset, professori emerita Terttu Utriainen. Turkki ampui alas venäläiskoneen, mitä seuraa? MPKK:n strategian pääopettaja Torsti Astren ja tutkija Charly Salonius-Pastenark, UPI. Juontajana Sari Huovinen.

24:29 Video: Aristoteleen kantapää: Sano se emojein

Aristoteleen kantapää: Sano se emojein

Viime aikoina juttuja emojeista on alkanut näkyä yhä enemmän. Tiedättehän, ne hassut pikku kuvat, joita lapset ja yhä enemmän myös aikuiset käyttävät etenkin tekstiviesteissä, sosiaalisessa mediassa ja sähköposteissa. Tammikuussa uutisoitiin, miten Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman puhe kansakunnan tilasta oli käännetty yhteisöpalvelu Twitterissä emojeille. Kesäkuussa kerrottiin, että kun muissa Pohjoismaissa käytetään innokkaasti sydän- emojia, Suomessa suosituin on vedet silmissä naurava naama. Elokuussa lehdet kirjoittivat, miten Moby Dick oli käännetty internetissä yhteisövoimin emoji-merkeille. Sitten ulkoministeriö laaditutti Suomelle omat emojit ja muutamat kaupungit kuten Lahti ja Tampere seurasivat kärkkäänä perässä. Ja vihdoin viime viikolla kerrottiin, miten englantilainen Oxford-sanakirja valitsi vuoden sanaksi emojin, jossa naama nauraa vedet silmissä. Juuri sen, mikä meillä Suomessakin on käytetyin emoji. Ihmiset ovat ottaneet emojit innolla vastaan, tuntuu kuin ne sopisivat itsestään selvästi moderniin digitaaliseen viestintään. Ei siis ihme, että ne keksittiin kahdessa paikassa lähes yhtä aikaa. Vuonna 1997 ranskalainen Nicolas Loufrani alkoi kokeilla hymiöiden kuvallisten versioiden eri ilmeitä ja pian hänellä olikin valmiina näiden kuvakkeiden lajiteltu kirjasto. Nicolasin harrastus ei kummunnut tyhjästä, hänen isänsä Franklin Loufrani patentoi hymynaaman jo vuonna 1971. Samaan aikaan toisaalla, japanilaisen matkapuhelinoperaattorin langattoman internetin parissa työskennellyt Shigekata Kurita laati vuonna 1998 ensimmäiset emojit mallinaan sääkarttojen symbolit ja manga-sarjakuvien tunteita ilmaisevat kuvakkeet. Millainen kirjoitusjärjestelmä emojit ovat muihin maailman kirjoitusjärjestelmiin verrattuna? Syrjäyttääkö emoji muut kirjainjärjestelmät? Oliko luku- ja kirjoitustaito vain ohimenevä vaihe kun palaamme kuvien katseluun? Professori Klaus Karttunen vastatkoon. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

Muualla Yle.fi:ssä