RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
38:55 Audio: Anitran tanssi
Faunin iltapäivä

Anitran tanssi

Hahn: Si mes vers avaient des ailes (Susan Graham, mezzosopraano, ja Roger Vignoles, piano). Sibelius: Presto, jousiorkesterille D-duuri (Keski-Pohjanmaan Kamariork./Juha Kangas). Brahms: Andantino grazioso Triosta a-molli (Franklin Cohen, klarinetti, Stephen Geber, sello, Vladimir Ashkenazy, piano). Tárrega: Capricho Arabe (Arabialainen kapriisi). (Mattias Jacobsson, kitara). Tshaikovski: Canzonetta viulukonsertosta D-duuri (Viktorija Mullova ja Bostonin SO/Seiji Ozawa). Albéniz: Cadiz (Santiago Rodriguez, piano). Dvorák: Klid (Hiljaisuus) (Jacqueline Du Pré, sello, ja Chicagon SO/Daniel Barenboim). Grieg: Anitran tanssi (RSO/Jukka-Pekka Saraste).

48:50 Audio: "Alkoholismi on kallis harrastus" - arvostettu renessanssitutkija kirjoitti puolielämäkerrallisen kirjan Helsingistä
Kultakuume

"Alkoholismi on kallis harrastus" - arvostettu renessanssitutkija kirjoitti puolielämäkerrallisen kirjan Helsingistä

Nollapisteessä ei kiinnosta mikään, sanoo renessanssitutkija ja Yliopistolehden entinen päätoimittaja Pekka Matilainen. Hänen puolielämäkerrallinen kirja "Takaisin nollapisteeseen" kertoo 1960- ja 1970-lukujen vaihteen Helsingin viinatrokareiden, narkomaanien ja pikkurikollisten maailmasta. Sata esinettä ja sata tarinaa Suomesta. Design-museon uudessa näyttelyssä kerrotaan itsenäisen Suomen tarina sadan ympäri maata kerätyn esineen avulla. Tove Janssonin alkuperäiskuvitus koristaa ensimmäista Muumi-taidemukia. Helsingissä tänään julkistettuun mukiin on painettu Janssonin kansikuvapiirros kirjaan "Taikurin hattu". Rovaniemi kunnostautuu Ranska-aiheisilla huipputapahtumilla Frankofonian henkeen. Korundissa on nähtävänä Francois Auguste Biard'in maalauksia Ranskan viimeisen kuninkaan eli Ludvig Filipin Lapin matkalta vuodelta 1839 ja musiikkivierailulla Rovaniemellä on käynyt kapellimestari ja huilisti Patrick Gallois. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

12:24 Audio: Tohtori Mari Käyhkö: "Luokka on kysymys, jota ei haluta nähdä"
Laajakulma

Tohtori Mari Käyhkö: "Luokka on kysymys, jota ei haluta nähdä"

Tohtori Mari Käyhkö Itä-Suomen yliopistosta on tutkinut koko yliopistouransa ajan yhteiskuntaluokkia ja niiden vaikutuksia ihmisten arkeen ja valintoihin. Kiinnostus luokkatutkimuksen laajentamiseen johtuu Käyhkön omasta kokemuksesta ja havainnoista. Käyhkön vanhemmat olivat talonmiehiä. Työläistaustan takia opiskelu yliopistolla tuntui ulkopuoliselta ja riittämättömältä. Tutkimusten kautta on käynyt ilmi, että kyse on luokkakokemuksesta, jonka tunnistavat kaikki samoista taustoista tulleet. Toimittaja Satu Kivelä.

55:50 Audio: Maisema
Klassista kahteen

Maisema

Sarasate: Mustalaislauluja (Olivier Pons, viulu ja Risto Lauriala, piano). Beethoven: Adagio un poco mosso pianokonsertosta nro 5 "Keisarikonsertto" Es-duuri (Clevelandin ork./Vladimir Ashkenazy, piano). Wolf: Italialainen serenadi (Nomos-kvartetti). Linsén: Juhlamarssi (Folke Gräsbeck, piano). Balfe: Kaksi Isolinen aariaa oopp. The Maid of Artois (Deborah Riedel, sopraano, ja Australian Opera and Ballet Orchestra/Richard Bonynge). Mendelssohn (sov. Schottstädt): Konserttikappale nro 1, versio klarinetille, basettitorvelle ja orkesterille (The Clarinotts ja Wiener Virtuosen). Beach: Romanssi viululle ja pianolle (Elena Urioste ja Michael Brown). Kuula: Maisema Eteläpohjalaisesta sarjasta n:o 1. (RSO/Jorma Panula). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

46:20 Audio: Yhteiskuntaluokka vaikuttaa ihmisten elämään
Laajakulma

Yhteiskuntaluokka vaikuttaa ihmisten elämään

- Luokka on kysymys, jota ei haluta nähdä. Se on torjuttu ja hankala. Ihmisten kiusallinen eriarvoisuus tulee näkyville, sanoo tohtori Mari Käyhkö Itä-Suomen yliopistosta. - Status näkyi 1800-luvulle saakka taloissa, joissa asuttiin. Myös pukeutuminen paljasti statuksen. 1900-luvulla statuksen merkit ovat menettäneet merkitystään, sanoo professori Riitta Jallinoja Helsingin yliopistosta. Millä tavalla luokka näkyy ihmisten arjessa ja valinnoissa? Millaisilla asioilla ihmiset nykyään kertovat statuksestaan? Laajakulmassa ovat vieraina journalistit Seppo Simola ja Heikki Hakala. Ohjelman toimittaa Satu Kivelä.

42:58 Audio: Anema e core
Muistojen bulevardi

Anema e core

Lloyd Webber: Memory (Elaine Paige). D'Esposito: Anema e core (Robertino Loreti). Hatch: Call me (Petula Clark). Iradier: Vårar kommer och går (Anita Lindblom). Martin: Puppet on a string (Sandie Shaw). Debussy: Kuutamo (Seija Simola) Van Heusen: The wind, the wind (Dean Martin). Rascel: Romantica (Vico Torriani). Livingston: Calcutta (Bing Crosby). Legrand: Les Parapluies de Cherbourg (Danielle Licari & José Bartel). Anka: Diana (Paul Anka). Cano: Hijo de la luna (Mecano). Wolf: I'm a fool to want you (Dinah Washington).

52:10 Audio: Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa?
Mikä maksaa?

Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa?

Nettopositiivisuus on yritystalouden uusi termi. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritys pyrkii koko toiminnallaan aiheuttamaan enemmän hyvää kuin huonoa. Moni kansainvälinen suuryritys on jo alkanut laskea toimintansa kokonaisvaikutusten yhteissummaa. Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa? Miten yrityksen nettopositiivisuutta käytännössä arvioidaan? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat nettopositiivisuudesta kirjan kirjoittaneet Kati Berninger ja Oras Tynkkynen. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

47:53 Audio: Rahalaukku
Todellisia tarinoita

Rahalaukku

Nuori lotta ja sotilas tapasivat hetken verran kesäkuun suurhyökkäyksessä vuonna 1944. Kanttiinin rahalaukku piti kantaa turvaan pois hyökkäyksen alta, ja kantoapuna lotan apuna oli vähän matkaa paikalle ilmestynyt sotilas. Laukku jäi kuitenkin ison kiven juurelle, ja lotan ja sotilaan tiet erosivat. 60 vuotta myöhemmin kaksi aiemmin toisistaan tietämätöntä pariskuntaa kuulevat linja-autossa toisiltaan tutun tarinan rahalaukusta. Sattuma toisensa jälkeen johtaa takaisin rintamalle ja tähän päivään. Toteutus. Marjut Räisänen, Hanna-Helena Kinnunen ja Hannu Karisto.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
54:00 Audio: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Kuka menestyi eniten, kuka pani ketä ja oliko se muka väärin? Onko jokainen elämä lopulta vain taiteen materiaalia? Naisten juhla vie kuulijan kohti patetiaa - ja sen yli. Naisten juhla on sydämeenkäyvä satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on naurua hetkeä ennen itkua. Rooleissa: Ella Lahdenmäki, Anna Paavilainen, Iida-Maria Heinonen, Mona Kortelampi, Aksa Korttila, Tommi Korpela, Eero Ritala, Samuli Niittymäki, Lauri Savolainen, Pekka Savolainen, Jenni Stammeier, Juuso Pekkinen, Sini Sovijärvi, Ulla Heikkilä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Tuottaja: Pekka Savolainen.

13:51 Audio: Kuunnelman esittely: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Naisten juhla on satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on "naurua hetkeä ennen itkua". Miksi ystävien ja erityisesti naisten välisten suhteiden kuvaaminen kiinnosti tekijöitä? Kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina käsikirjoittaja-ohjaajat Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Äänisuunnittelijana on Joonatan Kotila. Emilia Cronvall tapasi tekijät kuunnelmanteon viimemetreillä. Naisten juhla -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 20.3. klo 19.03, ja se uusitaan maanantaina 10.4. klo 19.03.

28:54 Audio: Osa 1/8: Atlantilla
Jäätynyt mies

Osa 1/8: Atlantilla

Amerikkalainen rahtialus Minnehaha on matkalla Kotkasta New Yorkiin. Newfoundlandin matalikolla miehistö löytää jäävuoresta kauttaaltaan jään ympäröimän miehen. Tapaus herättää lääkäreissä suurta ihmetystä ja erimielisyyttä. Jää kuitenkin sulatetaan miehen ympäriltä ja hänet saadaan herätettyä eloon. Jäätynyt mies -kuunnelmasarja perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran vuonna 1948 ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Tätä versiota ei taltioitu, mutta vuonna 1965 kahdeksanosainen sarja tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan. Seikkailusarja, kirjoittanut Yrjö Rauanheimo. Ohjaus Eero Leväluoma. Henkilöt: Selostaja - Joel Rinne. Kapteeni Grant - Kauko Helovirta. Perämies Jackson - Esa Saario. Toinen perämies - Lauri Kuosmanen. Matruusi Rasmussen - Matti Vienovirta. Matruusi I - Severi Seppänen. Matruusi II - Heimo Lepistö. Matruusi III - Hannes Veivo. Kokki - Valde Pitkänen. Uusinta vuodelta 1965

41:43 Audio: Vesi vedestä veteen
Radioateljee

Vesi vedestä veteen

”Vesi – elämän neste, elvyttävä virta, solisevat purot, pulppuavat lähteet, kuin vettä vaan, wesi wanhin woitehista, kuin vesi hanhen selästä, pimeys vetten päällä, vilvoittavien vetten äärellä, jään ja lumen maa, korkeat hangen nietokset, aaltojen tuoma – vetten viemä, meren kyntäjä”. Radioateljeen akustisen tutkielman osina ovat myös muutamien runoilijoiden veteen liittyviä runoja, mutta pääosassa ovat veden äänimaisemat ja sen luomat musiikilliset assosiaatiot. Suunnittelu ja ohjaus: Tapani Rinne. Tekstidramaturgia: Harri Huhtamäki. Kertoja: Antti Reini. Äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne. Äänisuunnittelu: Pauli Saastamoinen. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

Muualla Yle.fi:ssä