RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
45:59 Audio: Musiikkia kaukokaipuuseen
Faunin iltapäivä

Musiikkia kaukokaipuuseen

Berlioz: Rooman karnevaali (RSO/Jukka-Pekka Saraste). Leoncavallo: Venetsialainen venelaulu (Lang Lang, piano). Rossini: Espanjalainen canzonetta (Cecilia Bartoli, mezzosopraano, ja Charles Spencer, piano). Schmidt: Intermezzo oopp. Notre Dame (Berliinin filharmonikot/Herbert von Karajan). Ponce (sov. Segovia): Tres canciones populares mexicanas (Kolme meksikolaista kansanlaulua) (John Williams, kitara). Shostakovitsh: Kiertoajelu Moskovan ympäri (Berliinin RSO/Steven Sloane). Puccini: Calafin aaria oopp. Turandot (Luciano Pavarotti, tenori, John Alldis -kuoro, ja Lontoon FO/Zubin Mehta). Narita & Yamamoto: Merenrannan laulu (Ensemble Pegasus). Bernstein: America, musikaalista West side story (Max Goberman, Larry Kert, Mickey Calin, Carol Lawrence, Chita Rivera, Marilyn Cooper).

47:34 Audio: Poliitikon puhe on kuin luterilaisen papin saarna
Kultakuume

Poliitikon puhe on kuin luterilaisen papin saarna

Poliitikot puhuvat meidät helvetistä kiirastulen kautta kohti pelastusta. Yhteisen matkan päässä odottavat uusi toivo ja parempi tulevaisuus. Yhteiskuntatieteiden tohtori Jouni Tilli tutki nykyhallituksen poliitikkojen puhetta ja huomasi, että niiden rakenne muistuttaa uskonnollista julistusta. Uudet juhlat ovat helppoja lapsille, mutta vaikeita aikuisille. Koulumaailman haasteista uusien juhlaperinteiden kotouttamisessa kertoo tutkija Pia-Maria Niemi. Helsingin Annantalossa on esillä Suomen monikulttuurisuudesta ammentava Juhlien vuosi -näyttely. Lady Macbeth vallanhimon verisessä pyörteessä. Nukketeatteriesityksessä lady on nostettu Shakespearen draaman päähenkilöksi. Näyttelijä Reetta Honkakoski pohtii, ymmärsikö lady unelmansa hinnan etukäteen. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

10:14 Audio: Piirtämällä näkyväksi - pakolaiset kertovat elämästään sarjakuvin
Kultakuume

Piirtämällä näkyväksi - pakolaiset kertovat elämästään sarjakuvin

Miten kertoa neljässä ruudussa oma elämä tai tilanne? Turvapaikanhakijat eri puolilta Suomea kuvaavat tekemissään pienissä sarjakuvissa kotimaataan, pakomatkaansa Eurooppaan, nykyistä arkeaan Suomessa ja tulevaisuuden haaveitaan. Sarjakuvat ovat syntyneet työpajoissa, joita Maailma sarjakuvat -niminen järjestö on pitänyt vastaanottokeskuksissa. Lopputuloksena syntyi 70 sarjakuvaa, jotka ovat parhaillaan esillä näyttelyssä Porvoon kirjastossa. Toimittaja Niina Mäkeläinen tapasi sarjakuvien tekijöitä sekä työpajojen ohjaajan Heidi Leinon. Turvapaikanhakijoiden sarjakuvanäyttely löytyy myös internetistä osoitteesta illustratingme.com

42:48 Audio: Päivä kaunein on tullut
Muistojen bulevardi

Päivä kaunein on tullut

Barer-Brooks: I'm just a country boy (Harry Belafonte). Salerno: Non ho l'eta (Gigliola Cinquetti). Francisco: Jean and Dinah (Robert Mitchum). Howard: Fly me to the moon (Xavier Cugat). Loesser: Luck be a lady (Frank Sinatra). Grever: Päivä kaunein on tullut (Vieno Kekkonen). Akst: Dinah (Danny Kaye). Lang: Mariandl (Conny Froboess). Carmichael: Moon country (Dinah Shore). Bolling: Invitango (Brigitte Bardot). Samson: Rue de l'amour (Olavi Virta). Carmichael: Charlie Two-step (The Boswell Sisters). Olivieri: Komm' zurueck! (Horst Winter). Lang: It's oh so quiet (Björk).

50:00 Audio: Turvallisuuspolitiikka kabineteista kahvipöytiin
Ykkösaamu

Turvallisuuspolitiikka kabineteista kahvipöytiin

Pitäisikö oikeusministerin olla kokotoiminen? Onko Finavian johdannaiskaupoista vielä huomautettavaa? Kansanedustajat Anna-Maja Henriksson (rkp), Antti Häkkänen (kok) ja Ville Skinnari (sdp) keskustelevat ajankohtaisista aiheista. Tähtitieteilijä Aimo Sillanpää selvittää, mikä merkitys Nasan löydöllä on. Turvallisuuspolitiikasta on tullut koko kansan asia, sanoo Janne Riiheläinen. Erkka Mikkonen lukee venäläisiä lehtiä. Juontajana Sakari Kilpelä.

10:59 Audio: Tietokirjailija Margit Sjöroos: “Jokainen voi kehittyä myötätunnossa läpi elämän”
Laajakulma

Tietokirjailija Margit Sjöroos: “Jokainen voi kehittyä myötätunnossa läpi elämän”

Myötätunnon vaikutuksia tutkitaan meillä ja maailmalla. Helsingin yliopistossa tutkitaan parhaillaan myötätunnon taitojen vaikutusta liike-elämään. Tarkoitus on selvittää, ovatko myötätuntoiset työpaikat samalla myös hyvinvoivia ja kilpailukykyisiä työpaikkoja. Tietokirjailija Margit Sjöroos on mukana tutkimushankkeessa ja hän on kirjoittanut kirjan Myötätunto, ole läsnä, elä mukana -kirjan. Ihmisaivot ovat muokkautuneet nykyiseen muotoonsa miljoonien vuosien evoluution seurauksena. Tämän kehityksen myötä meille on muodostunut erilaisia mielen valmiuksia, joita on tarvittu hengissä pysymiseen. Yksi mielen valmiuksista on myötätuntovalmius, mutta se ei yksistään riitä. Tietokirjailija Margit Sjöroosin mukaan myötätunto syntyy kasvatuksella. Toimittaja Satu Kivelä.

Kuunnelluimmat 24h

52:24 Video: Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Suomen nykyisen hallituksen politiikan retoriikassa huomiota herättää syyllisten etsiminen, sanoo tutkijatohtori Jouni Tilli. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijatohtori Jouni Tilli on analysoinut hallituksen puheita uusimmassa kirjassaan ”Miten puhumme kun puhumme politiikkaa?” Pääministeri Juha Sipilän puheessa syntipukkeja ovat palkansaajat ja tulonsiirtojen varassa elävät ja heidän täytyy nyt kärsiä, että kansakunta pelastuu. Sen sijaan työnantajilta ja yrityksiltä vaaditaan vain vähän eli ripaus isänmaallisuutta. Hallituksen retoriikassa valtiosta tehdään jähmeä, kömpelö ja typerä toimija, joka ei osaa ketterästi reagoida ajan vaatimuksiin. Hallituksen puheessa valtio on se, joka estää kansakunnan nousun. -Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että Juha Sipilä on rakentanut toiminnastaan sellaista kuvaa, että hän suuressa armossaan laskeutuu Kempeleestä panemaan Suomen asiat kuntoon. Tillin mukaan Sipilä on rakentanut ajatusmallia, että yritysosaaminen pätevöittää kaikkeen. Hallituksen koulutuspoliittisessa puheessakin on Tillin mielestä ollut vahvasti syyllistävä kaiku. Esimerkiksi yliopistojen suhteen on käytetty voimakasta vastakkainasettelua. Luonnontieteitä ja muita soveltavia tieteitä kannattaa tukea mutta humanistiset ja yhteiskuntatieteet ovat kansakunnan elättejä.

18:40 Video: Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Suomen tunnetuin tamperelaispoliisi komisario Sakari Koskinen on nyt kuunnelmasarjan sankarina. Kuunnelmasarjan on Seppo Jokisen rikosromaaneista dramatisoinut Jussi Niilekselä. Ohjaus: Juha Rosma. Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen. Musiikki: Jukka Siikavire. Tuotantokoordinaattori: Saila Karvonen. Tuottaja: Varpu Eräpuu. Henkilöt: Sakari Koskinen, komisario - Tommi Korpela. Risto Pekki, ylikonstaapeli - Tommi Raitolehto. Ulla Lundelin, konstaapeli - Riikka Papunen. Häyrinen, Koskisen sihteeri - Marja Myllylä. Linnea Hillman - Eriikka Väliahde. Kreeta Horsmala - Mia Selin. Matti, eli Krasniqi Markafat, Kosovon pakolainen - Antti Autio. Tohtori - Juha Rosma.

37:49 Video: Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Aikamatkalla 1900-luvun halki kirjailija Markus Leikolan romaanissa Uuden maailman katu professori Woland lentelee Moskovan lisäksi myös Berliinin, Lontoon ja New Yorkin yllä - ja elokuvien hahmot heräävät henkiin vaikuttamaan maailmanhistoriaan. Kirjakerhon "Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä" on toimittanut Jukka Kuosmanen. Lukijana Anu Heikkinen. KUVA: YLE

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Berlin: Lazy (Marilyn Monroe). Bricusse: Jos kieltä eläinten oppisin (Lasse Mårtenson). Laudan: Song of the golden trumpet (Eddie Calvert). Van Heusen: Love and marriage (Frank Sinatra). Gustavo: Brigitte Bardot (Marion Rung). Riviere: Les amis de la musique (Brigitte Bardot). Garcia: Madrecita (Trio Los Paraguayos). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). Lincke: Lysistrata (The Mills Brothers). Ulvaeus: Kakstoista markkaa (Finntrio). Young: Golden earrings (Peggy Lee). Savio: Maledetta primavera (Loretta Goggi). Theodorakis: O Kaimos (Mikis Theodorakis).

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä