RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Ohjelmat A-Ö
Janne Koskinen

Kivilammin torppa

Herrasmiestoimittaja Janne Koskinen päättää kesän kartanokierroksen vierailemalla yhdessä Suomen parhaiten säilyneistä torpista. Kanta-Hämeessä sijaitsevan Saaren kartanon omistama Kivilammin torppa palvelee nykyisin vantaalaisten Jukka ja Ulla Salosen vapaa-ajan valtakuntana. Sen entisiin asukkaisiin lukeutuvat sekä Jukka Salosen isoäiti että isoäidin äiti. Torpan umpipihaa reunustavat jykevät hirsirakennukset ovat 1800-luvun asussa, eikä sähköstä tai juoksevasta vedestä haaveilla. Ikivanhan Hämeen Härkätien toisella puolella töröttää aitta, joka on toiminut tietä pitkin kuljetettujen vankien yösäilönä. Vaurautensa torppa keräsi myymällä matkalaisille viinaa.

Minna Lindgren. Kuva: Topias Tiheäsalo.

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Pyhä yksinkertaisuus

"Kun puhumme yksinkertaisuudesta, tarkoitamme yleensä kahta toisilleen vastakkaista asiaa: suunnatonta typeryyttä tai harvinaisen kirkkaaksi kiteytynyttä ajatusta. Jos ihminen on yksinkertainen, hän on tyhmä, ellei peräti vajaaälyinen tai pelkästään hidas, mutta yksinkertainen taideteos on usein onnistunut saavuttamaan jotain, minkä edessä olemme kovin nöyriä, koska lopputulos on kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta sanoin kuvaamattoman hieno." Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä.

Tiedekesä.

Tiedekesä. Kiusaukset, houkutukset ja addiktiot ihmisen vitsauksena

Houkutuksia ja kiusauksia on ollut iät ajat. Turhaakin turhempi Las Vegas huumeineen ja pelikasinoineen on monelle viihteen ja seikkailun täyttymys. Huumeet ja pelihimo koituvat kuitenkin lopulta monen kohtaloksi. Onneksi ihminen voi oppia hallitsemaan himojaan ja kiusauksiaan. Keskustelemassa ovat uskontotieteen professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta, tieteen ja teknologian tutkimuksen professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja tiedekirjojen kääntäjä ja kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta.

Roman Schatz

Suomalainen filosofia

Tänään Roman Schatz lähtee uhkarohkealle retkelle viisauden maailmaan. Suomessa on opettu filosofiaa jo Turun akatemian perustamisesta lähtien. Mutta onko olemassa suomalaisten omaa filosofiaa? Poikkeaako suomalainen ajattelu jotenkin muiden kansojen ajattelusta? Ja millaisiin saavutuksiin  suomalaiset filosofit ovat aikojen saatossa yltäneet. Suomalaisen ajattelun alkulähteitä ja johtotähtiä etsitään nyt Roman Schatzin Maamme-kirjassa yhdessä kirjailija Torsti Lehtisen ja professori Timo Airaksisen kanssa.

Ansa Ikonen (Aili Vahtonen). Kuva: Håkan Sandblom/YLE.

Vahtonen ei vedä vesiperää

Lämmin, aurinkoinen kesäpäivä kotoisella uimarannalla. Sisarukset Kirsti ja Matti Pekkanen pilailevat keskenään, pärskyttävät vettä toistensa päälle ja kuuntelevat välillä tanssimusiikkia radiosta. Äkkiä kesäpäivän rauhan rikkoo naisen kauhunhuuto. Eila, sisarusparven kolmas jäsen on huomannut kauempana rantakaislikossa miehen ruumiin... Näin alkaa 6-osainen Olavi Linnuksen kirjoittama jännityskuunnelma, Sen on ohjannut Eero Leväluoma. Pääosaa, poliisipäällikkö Tauno Vahtosta esittää Pehr-Olof Sirén, hänen vaimoaan Aili Vahtosta näyttelee Ansa Ikonen ja murhatun miehen morsianta, Aune Vuorista Hillevi Lagerstam.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä