RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
44:25 Audio: EU ja roomalaisen oikeuden perinne

EU ja roomalaisen oikeuden perinne

Jos EU-maille haetaan yhtenäistä perusajatusta, niin se voi löytyä jollain tavoin esimerkiksi vanhasta roomalaisesta oikeudesta, jonka idea on edelleen pohjana eri EU-maidenkin oikeudessa. Kulttuurisesti se on ollut tosin hyvin menestyksekäs vientituote ja sen perusteisiin pohjataan myös esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa. Mutta jos oman oikeudenkäytön idea on tärkeä eri maiden kansalaisille, niin mitä se tarkoittaa EU:lle, joka on monin tavoin säädellyt EU-kansalaisten elämään vaikuttavia lakeja. Haastateltavan on akatemiatutkija Kaius Tuori Eurooppa-tutkimuksen verkostosta Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

54:0 Audio: Elämäni on lauluni

Elämäni on lauluni

Tikanmäki: Kesäranta etelä-Saimaalla (Anssi Tikanmäki). Roche: J'aime Paris au mois de mai (Charles Aznavour). Pollack: A Yidishe mame (Marion). Adolphson: Vaikeuksia (Marjatta Leppänen). Edwards: Elämäni on lauluni (Mauno Kuusisto). Jobim: Corcovado (Sergio Mendes). Ruiz: Amor ( Eydie Gormé & Los Panchos). Revaux: My way - A mi manera (Julio Iglesias ja Paul Anka). Celentano: Il ragazzo della via gluck (Adriano Celentano). Savina: A Nino (Severino Gazzelloni).

55:48 Audio: Richard Straussin, Friedrich Nietzschen ja muiden hankalien nimien maastossa

Richard Straussin, Friedrich Nietzschen ja muiden hankalien nimien maastossa

"Richard Straussin teos Also sprach Zarathustra ei ole sellainen kuin alun kahdesta ensimmäisestä minuutista voisi luulla. Siirrämme sen kuullessamme katseemme kaukaisuuteen, näemme Marsilla elämää ja tunnemme oman pienuutemme niin konkreettisesti, että uskomme olevamme tekemisissä jonkin käsityskyvyn ulkopuolella olevan kanssa. Siitä ei ole kysymys. Eikä missään nimessä sankaruudesta." - Minna Lindgren esitelmöi. Ohjelmassa kuullaan otteita Berliinin filharmonikkojen ja kapellimestari Herbert von Karajanin Also sprach Zarathustra -levytyksestä vuodelta 1984.

51:0 Audio: Pelastaako digitalisaatio talouden?

Pelastaako digitalisaatio talouden?

Ministeri Anu Vehviläinen: kunnat, digitalisaatio, kärkihankkeet. Turvapaikanhakijat ja Itävalta, suurlähettiläs Anu Laamanen, Wien. Ukrainan tilanne nyt, Antti Kuronen. Juontajana Sari Huovinen.

14:29 Audio: Jouluruokaa kesäkuumalla ja muita tarinoita

Jouluruokaa kesäkuumalla ja muita tarinoita

Kirjailija Katja Kettu kirjoittaa aistimuksellisesti. Äänet, tuoksut ja tunteet, värit, säätilat ja tuntemukset, teot ja tuumaukset, faktat ja uskomukset kiertyvät yhdeksi ja samaksi: kieleksi, joka on identiteetin perusta. Kettu kerää aistimuksia, joista kehrää tarinoitaan. Kiertää vaikkapa tapaamassa sukulaiskansoja. Ja Suomesta muinoin muuttaneita. Kohtaa mainareita Ameriikassa, jossa tutustuu myös findiaaneihin eli suomalaisten ja intiaanien jälkeläisiin. Matkaa Volgan mutkaan kokeakseen suomensukuisten marien taianomaisen, joskin venäläistämisen puristeessa pyristelevän elintavan. Suree marin kielen hidasta kuolemaa. Kettu näkee ikiaikaisia veriuhreja.Ja saa syödäkseen kystä kyllä, kesäkuumalla, keskellä Michiganin Little Finlandia. Kun ei muuta suomalaista ruokaa ollut kunnon väellä enää muistissa kuin ne jouluruuat. Toimittajana Jaana Semeri. Kuva: WSOY Kirjallisuutta: Sirpa Kähkönen: Graniittimies, Svetlana Aleksejevitsh: Tiden second hand Elokuva: Martti Helde: Risttuules

59:18 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Syyskuun World Music –radiolista ja Kimmo Pohjosen uutuuslevy

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Syyskuun World Music –radiolista ja Kimmo Pohjosen uutuuslevy

1. Kimmo Pohjonen: Atomi (Suomi) / Sensitive Skin (Octopus/Ondine) 2. Monoswezi: Mbira Yanga (Mosambik/Norja/Ruotsi/Zimbabwe) / Monoswezi Yanga (Riverboat) 3. Mara Aranda: Eterns (Espanja) / Mare Vostrum (Picap) 4. Mbongwana Star: 1 Million Cést Quoi? (Kongon demokraattinen tasavalta) / From Kinshasa (World Circuit) 5. Amadou Balaké: Yéllé (Burkina Faso) / In Conclusion (Sterns) 6. Amara Touré: N’Nijo (Guinea/Senegal/Kamerun) / Amara Touré 1973-1980 (Analog Africa) 7. Blick Bassy: Aké (Kamerun) / Akö (No Format!/Sony) 8. Sam Lee & Friends: Bonny Bunch Of Roses (UK 2015) / The Fade In Time (The Nest Collective Records) 9. Cheikh Lô feat. Flavia Coelho & Fixi: Degg Gui (Senegal 2015) / Balbalou (Chapter Two) 10. Lila Downs: Humito de Copal (Meksiko/USA) / Balas y chocolate (Sony México) 11. Totó La Momposina y sus Tambores: El Pescador (Kolumbia) / Tambolero (Real World) 12. Kimmo Pohjonen: Anemone (Suomi) / Sensitive Skin (Octopus/Ondine)

44:6 Audio: Keinuva talo - Maailmanmusiikin mesenaatti Peter Gabriel

Keinuva talo - Maailmanmusiikin mesenaatti Peter Gabriel

Womad-festivaalin ja Real World -levymerkin englantilainen perustaja Peter Gabriel on maailmanmusiikin merkittävimpiä vaikuttajia. Hän on esitellyt yleisölle Nusrat Fateh Ali Khanin ja laulanut Youssou N’Dourin levyllä. Monikasvoinen Gabriel tunnetaan myös miljonäärinä, joka työskentelee ihmisoikeuksien puolesta. Toimittajana Mika Kauhanen. Nusrat Fateh Ali Khan: Mustt mustt Peter Gabriel: Biko Youssou N'Dour: Shakin' the tree Sevara Nazarkhan: Yol bolsin Värttinä: Maaria The Imagined Village: Cold hailey rainy night Angelique Kidjo feat. Peter Gabriel: Salala

41:42 Audio: Etnoilta: Sydänjuurilla Sommelossa

Etnoilta: Sydänjuurilla Sommelossa

Kansanmusiikkijuhla Sommelo järjestettiin kymmenettä kertaa Kainuussa ja Vienan Karjalassa. Musiikkia ja haastatteluja molemmin puolin rajaa äänitti toimittaja Amanda Kauranne.

37:41 Audio: Timo Sandberg ja rikosromaani Häränsilmä

Timo Sandberg ja rikosromaani Häränsilmä

Päähenkilö etsiväkonstaapeli Otso Kekki selvittää kahden poliisin surmaa Lahdessa 1920-luvun lopulla. Jännitteitä rikostutkintaan tuovat paikallisten punaisten ja valkoisten kaunat. Poliisin oli vaikea pysyä tutkinnassa puolueettomana. Kansalaiset pitivät pirtukauppaa kieltolain aikana melko harmittomana ja viha ratsioita tekeviä poliiseja kohtaan oli suurta. Sandbergin rikosromaanissa Häränsilmä olennainen tapahtuma on myös radiomastojen rakentaminen. Sen myötä on alkamassa uusi aika ja rikosten tutkintaankin oli tulossa uusia menetelmiä. Viime vuonna dekkariseura myönsi Timo Sandbergille vuoden johtolanka-palkinnon Mustamäki romaanista. Nyt uusin teos Häränsilmä jatkaa sen kertomusta. Kirjailija Sandberg on syntynyt Lahdessa. Hän lopetti koulun 14-vuotiaana, meni metsätöihin, toimi maalarina ja levyseppänä, kunnes palasi uudestaan kouluun. Aikuisena Sandberg oli pitkään Metalliliitossa järjestötoimitsijana ennen kirjailijaksi ryhtymistään.

49:9 Audio: Scifipiireissä käydään poliittista sotaa

Scifipiireissä käydään poliittista sotaa

Tieteis- ja fantasiaharrastajat ovat jakautuneet kahtia: konservatiivisten harrastajien mielestä suvaitsevaisuus ja avoimuus ovat menneet liian pitkälle. Rauhoittuuko ilmapiiri vuoteen 2017 mennessä, kun maailman tärkein tieteis- ja fantasiaharrastajien tapahtuma World Science Fiction Convention järjestetään Helsingissä? Kultakuumeessa vieraana on scifi-harrastaja ja tapahtuman järjestäjä Saija Aro. Belgialainen Brecht Vandenbroucke saa ideat surrealistisiin sarjakuviinsa ja maalauksiinsa katsomalla maailmaa lapsen vinkkelistä. Hänen sarjakuvansa puhuttelevat ilman tekstiäkin. Suomalainen tiedemies paljasti maailman kuuluisimman rikollisen. Molekyylibiologi ja dna-tutkija Jari Louhelaisen elämässä käynnistyi keväällä 2011 tapahtumasarja, jonka tuloksena hän ratkaisi, kuka Viiltäjä-Jack oli. Nyt prosessisista on ilmestynyt kirja. Juontajana on Iida Rauhalammi

2:15:12 Audio: Lahden Sibelius-festivaali: Helsingin kaupunginorkesterin konsertti

Lahden Sibelius-festivaali: Helsingin kaupunginorkesterin konsertti

Joht. Leif Segerstam, sol. Anu Komsi, sopraano. - Jean Sibelius: Tapiola; Luonnotar; Lemminkäinen, neljä legendaa. - Suoran lähetyksen Lahden Sibeliustalosta toimittaa Helena Hannikainen. - Väliajalla haastateltavana kapellimestari Leif Segerstam, klarinetisti Anna-Maija Korsimaa sekä intendentti Teemu Kirjonen. Toimittajina Heikki Valsta ja Helena Hannikainen

59:59 Audio: Syksyinen runoelma

Syksyinen runoelma

Grieg: I höst (Lontoon kuninkaallinen FO/Thomas Beecham). Hensel (sov. Blankenburg): O Herbst (RKK/Heikki Liimola). Popper: Im Walde, sarja sellolle ja pianolle (Wendy Warner ja Eileen Buck). Respighi: Poema autunnale (Julia Fischer, viulu, ja Monte Carlon FO/Yakov Kreizberg). Weill: September song (George London, bassobaritoni ja ork./Roland Shaw).

Kuunnelluimmat 24h

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Syyskuun laulu

Muistojen bulevardi: Syyskuun laulu

Brodsky & Cahn: How d'ya like your eggs in the morning? (Dean Martin & Helen O'Connell). Weill: Syyskuun laulu (Olavi Virta). Rota: Kun aika on (Seija Simola). Constantin & Dimey: Mon truc en plumes (Zizi Jeanmaire). Gershwin: Let's call the whole thing off (The Ink Spots). Freedman & DeKnight: Tunnista toiseen (Harmony Sisters). Chydenius: Sinua sinua rakastan (Kaj Chydenius). Seeger: Sag mir wo die Blumen sind (Marlene Dietrich). Tuntematon: Soldat par chagrin (Mouloudji). Arlen: Stormy Weather (Kay Starr). Taccani: Illalla, illalla (Laila Kinnunen). Kärki: Reppu ja reissumies (Matti Louhivuori). Lobo & Guerra: Aleluia (Elis Regina). Tuntematon: Metsäkukkia (Georg Ots).

51:07 Video: Ykkösaamu: Sote-uudistus ja verotuksen muutos

Ykkösaamu: Sote-uudistus ja verotuksen muutos

Sote-uudistus ja verojärjestelmä, keskustelemassa johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta, professori Jarmo Vakkuri Tampereen yliopistosta ja kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan pj Timo Kalli. - Arktinen ilmastokonferenssi, vieraana Merentutkimuslaitoksen yksikön päällikkö Jari Haapala. - Libanonin jätekriisistä hallituskriisiin, kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian. - Kolumni Esko-Juhani Tennilä. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

18:57 Video: Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 2/20

Hyvää iltaa, nimeni on Cox!: Osa 2/20

Tytöllä oli sata nimeä. Paul Cox houkutellaan mukaan salaperäiseen peitepoliisitehtävään. Pian Coxille kuitenkin selviää, että tehtävä on etukäteen viritetty ansa: hänet lavastetaan murhaajaksi. Asetelmasta kehkeytyy tulisin liemi, mihin Cox on koskaan nenäänsä pistänyt. Kirjoittaneet Rolf ja Alexsandra Becker. Suomennos: Olavi Linnus. Ohjaus: Eero Leväluoma. Henkilöt: Paul Cox - Joel Rinne. Rocca, Mosquito Barin johtaja - Ekke Hämäläinen. Jim, tarjoilija Mosquito Barissa - Ismo Saario. Lizzi - Hillevi Lagerstam. Laura Corell - Elina Pohjanpää. Irena Rutherford - Rauha Rentola. Mr. Kilburn - Oiva Sala. Komisario Small - Ismo Kallio. Uusinta vuodelta 1966.

48:06 Video: Tiedeykkönen: Jaakko Hämeen-Anttila uskoo, että leikkauksista kärsivät nuoret tieteilijät

Tiedeykkönen: Jaakko Hämeen-Anttila uskoo, että leikkauksista kärsivät nuoret tieteilijät

Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila pelkää, että yliopistojen tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset iskevät erityisesti nuoriin tutkijoihin. Heidän työmahdollisuutensa tulevat vähenemään. Hämeen-Anttila ilmoitti äskettäin jättävänsä Suomen ja siirtyvänsä Skotlantiin yhtenä syynä se, että leikkaukset kurittavat liikaa suomalaista yliopistomaailmaa. Millainen siis on suomalaisen tieteen nykytila? Lisäksi pohditaan kielen suhdetta valtaan ja jatketaan seikkailua keskiajan Suomessa. Haastateltavina ovat professori Jaakko Hämeen-Anttila, tutkija Johanna Vuorelma ja lehtori Anni Kangas sekä arkeologi Ilari Aalto. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Emilia Cronvall ja Seppo Heikkinen. Ajankohtainen makasiiniohjelma tutkii maailman ilmiöitä tieteen näkökulmasta.

Muualla Yle.fi:ssä