RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
59:59 Audio: Lumottu metsä
Radio 1:n erikoislähetykset

Lumottu metsä

Geminiani: Finaali balettipantom. La Foresta incantata (Lumottu metsä) (La Stagione Frankurt/Michael Schneider). R. Schumann: Waldesgespräch (Lilli Paasikivi, mezzosopraano, ja Tuija Hakkila, piano). Wagner: Metsän huminaa oopp. Siegfried (Metropolitan-oopperan ork./James Levine). Dvorák: Täällä metsässä, puron äärellä teoksesta Sypressejä (Emerson-kvartetti). Sibelius: Jägargossen (Metsästäjäpoika) (Petteri Salomaa, baritoni, ja Olli Mustonen, piano). Diepenbrock: Vaellus metsän läpi näytelmämus. Marsyas (Amsterdamin Concertgebouw-ork./Eduard van Beinum). F. Curzon: Sherwoodin metsässä orkesterisarj. Robin Hood (East of England Orchestra/Malcolm Nabarro). Melartin: Hiljainen metsä (Risto Kyrö, piano). Enghoff: Vandring i skoven (Vaellus metsässä) (Musica Ficta/Bo Holten). Kuula: Metsässä sataa (RSO/Jorma Panula). V. Raitio: Metsätähti (Tapiola Sinfonietta/Tuomas Hannikainen). V. Hannikainen: Metsäorvokki (Aale Lindgren, oboe, ja Jussi Siirala, piano). Konsertin on toimittanut Jari Rantschukoff

50:59 Audio: Leijonakuningas
Lauantain toivotut levyt

Leijonakuningas

Grieg: Solveigs Sang (Anna Netrebko, sopraano, ja Prahan kamarifilharmonia/Emmanuel Villaume). Lev. 2008 C. Ph. E. Bach: Der Frühling (Klaus Mertens, baritoni, ja Remy Ludger, fortepiano). Lev. 1999 Puccini: Kuorokohtaus "Gira la cote!" oopp. Turandot (Wienin valtionoopperan kuoro, Wiener Sängerknaben ja Wienin filharmonikot/Herbert von Karajan). Lev. 1981 Dvorák: Slaavilainen tanssi nro 10 e-molli (Tshekkiläinen filharmoninen ork./Jirí Belohlávek). Lev. 2015 Voitto: Mustalaisvalssi (Viljo Vesterinen, harmonikka, ja Sointu-ork.). Lev. 1940 Berry: Johnny B. Goode (Chuck Berry, laulu ja sähkökitara, sekä yhtye ). Lev. 1958 Otis - Benton - Hendricks: Looking back (Nat King Cole, laulu, ja ork./David Cavanaugh). Lev. 1965 Ramin: Kun tyttöjä katselen (Eddy, laulu, ja yhtye). Lev. 1967 Kansansäv. (sov. Heikkilä): Veli sisko (Reijo Frank, laulu, ja yhtye). Lev. 1969 Hustin: Fleur de liberte (Jacques Hustin, laulu, ja ork.). Lev. 1974 Rydman: Maaliskuuta (Kari Rydman, laulu, ja yhtye). Lev. 1976 Elton John: "Can you feel the love tonight" elok. Leijonakuningas (Elton John, laulu ja kosketinsoittimet, sekä ork.) Lev. 1994

52:59 Audio: Värejä ja maalailua
Faunin iltapäivä

Värejä ja maalailua

Tshaikovski: Mustan joutsenen pas de deux bal. Joutsenlampi (Philadelphian ork./Eugene Ormandy). Melartin: Venelaulu balet.Sininen helmi (Rita Bergman, sopraano, Kai Airinen, baritoni, ja Mart Lille, piano). Albeniz: Tulenpunainen torni (David Russell, kitara). Foster: Jeanie with the light brown hair (Jussi Björling, tenori, ja Tukholman kuninkaallisen oopperan ork./Nils Grevillius). Chausson: Syreenien aika (Gerard Souzay, baritoni, ja Jacqueline Bonneau, piano). Raitio: Neljä värirunoelmaa (Ilmo Ranta, piano). Vecchi: Valkoinen ja suloinen joutsen (Cantemus/Harald Andersen). Saint-Saëns: Alkusoitto oopp. Keltainen prinsessa (Lontoon FO/Geoffrey Simon). Mahler: Ich ging mit Lust durch einen grünen Wald (Christa Ludwig, mezzosopraano, ja Gerald Moore, piano). Preisner: Teema Kieslowskin elokuvasta Valkoinen (Orkesteri/Zbigniew Paleta).

59:59 Audio: Häälaulu Eduard Remenyin hääjuhlaan
Klassista kahteen

Häälaulu Eduard Remenyin hääjuhlaan

W.A. Mozart: Rondo pianolle ja orkesterille D-duuri (Alfred Brendel ja Wienin kansanoopperan ork./Paul Angerer). Klami: Kevään oras (HKO/John Storgårds). Nummi: Kevätteiltä (Kalevi Korpi, tenori, ja Seppo Nummi, piano). Liszt: Häälaulu Eduard Remenyin hääjuhlaan (Ulf Wallin, viulu, ja Roland Pöntinen, piano). Marais: Passacaille sarjasta g-molli (Musica Pacifica). Glazunov: Kevät, musiikillinen kuva (Neuvostoliiton valtion SO/Jevgeni Svetlanov). Agrell: Konsertto huilulle, cembalolle ja jousille G-duuri (Musica Petropolitana).

24:11 Audio: Unohtiko EU yhdentymisen häviäjät?
Maailmanpolitiikan arkipäivää

Unohtiko EU yhdentymisen häviäjät?

Euroopan unioni juhlii tänä viikonloppuna 60-vuotissyntymäpäiväänsä. Samaan aikaan yksi jäsenmaa on eroamassa ja EU-vastaiset puolueet nostavat kannatustaan. Mitä miettivät eurooppalaisen yhdentymisen voittajat ja häviäjät Britanniassa ja Ranskassa? Haastattelussa myös belgialainen ekonomisti ja EU-vaikuttaja Paul de Grauwe, jonka mukaan unioni on jättänyt häviäjät oman onnensa nojaan. Johanna Numminen toimittaa. Kuva: Olivier Hoslet/ EPA

53:59 Audio: Kukkais-swingiä
Muistojen bulevardi

Kukkais-swingiä

Locklin: Send me the pillow you dream on (Dean Martin). Louigui: Cerezo rosa (Perez Prado). Pahlman: Kukkas-swingiä (A. Aimo). Bindi: You're my world (Cilla Black). Iglesias: Gwendolyne (Julio Iglesias). Duke: I can't get started (Anita O'Day). Monnot: Enfin le printemps (Edith Piaf). Barry: We have all the time in the world (Louis Armstrong). Brel: Jos nyt menet pois (Anki). Putman: Elusive dreams (Nancy Sinatra & Lee Hazlewood). Silver: Jazzbasilli (Laila Kinnunen). Berlin: Top hat, white tie, and tails (Fred Astaire). Berger: Si, maman, si (France Gall). Trapani: Cara mia (Jay and The Americans).

22:25 Audio: Osa 2/8: "Minnehaha" saapuu satamaan
Jäätynyt mies

Osa 2/8: "Minnehaha" saapuu satamaan

Amerikkalainen rahtialus Minnehaha on matkalla Kotkasta New Yorkiin. Newfoundlandin matalikolla miehistö löytää jäävuoresta kauttaaltaan jään ympäröimän miehen. Tapaus herättää lääkäreissä suurta ihmetystä ja erimielisyyttä. Jää kuitenkin sulatetaan miehen ympäriltä ja hänet saadaan herätettyä eloon. Jäätynyt mies –kuunnelmasarja perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran vuonna 1948 ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Tätä versiota ei taltioitu, mutta vuonna 1965 kahdeksanosainen sarja tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan. Seikkailusarja, kirjoittanut Yrjö Rauanheimo. Ohjaus Eero Leväluoma. Henkilöt: Selostaja - Joel Rinne. Kapteeni Grant - Kauko Helovirta. Radiosähköttäjä - Oke Tuuri. Perämies Jackson - Esa Saario. Päätoimittaja - Helge Herala. Hopkins - Leo Jokela. Miss Beebe - Maikki Länsiö. Toimitussihteeri - Pentti Irjala. 2 poikaa ja valokuvaaja - Lauri Kuosmanen. Uusinta vuodelta 1965.

53:37 Audio: Pelot ja pelottelu uskonnollisissa yhteisöissä
Kalle Haatanen

Pelot ja pelottelu uskonnollisissa yhteisöissä

Suomessa on useita uskonnollisia yhteisöjä, joissa jäseniä hallitaan pelolla, sanoo teologi Aila Ruoho. Pelkoa pidetään yllä muun muassa uskomuksilla demoneista, helvetistä tai maailmanlopusta. Pelolla hallitseville yhteisöillä yhteistä on se, että ne pyrkivät hallitsemaan ja kontrolloimaan jäsentensä ajatuksia tunteita ja käytöstä. Omasta ryhmästä ei saa ajatella mitään negatiivista, pukeutumisessa ja ulkonäössä pitää noudattaa yhteisön omia sääntöjä ja usein ryhmän tilaisuuksiin on osallistumispakko. Yhteisö voi määrätä myös siitä, mitä saa opiskella tai harrastaa tai missä on sopivaa olla töissä.Joissakin yhteisöissä hyväksytään myös se, että lapset kasvatetaan jo pienestä pitäen pelkäämään.Pelottelua esiintyy jopa lapsille tehdyissä kirjoissa tai videoissa. Myös ankarat sukupuolinormit ylläpitävät pelkoja. Nuorille tiukka sukupuolikurin valvonta voi aiheuttaa ahdistusta ja jopa mielenterveysongelmia.

57:00 Audio: RSO:n illassa Thomas Adèsin pianokonsertto In Seven Days ensi kertaa Suomessa
Konsertteja

RSO:n illassa Thomas Adèsin pianokonsertto In Seven Days ensi kertaa Suomessa

Kapellimestarina Nicolas Collon Solistina Laura Mikkola, piano. Thomas Adès: Tansseja oopperasta Powder her Face Thomas Adès: In Seven Days, pianokonsertto Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 5 B-duuri Väliajalla: Thomas Adès - Britannian uusi Orfeus? Vuonna 1971 syntynyt englantilainen Thomas Adès on kiinnostava ja menestynyt säveltäjä, mutta myös pianisti ja kapellimestari. Adèsin musiikista ja säveltäjäkultista puhuvat kapellimestari Nicolas Collon, säveltäjä Antti Auvinen ja Outi Paananen. Myöhäisillan kamarimusiikki Thomas Adès: Catch Christoffer Sundqvist, klarinetti, Paula Sundqvist, viulu, Jukka Rautasalo, sello, ja Jouko Laivuori, piano Thomas Adès: Court Studies oopp. Myrsky Christoffer Sundqvist, klarinetti, Paula Sundqvist, viulu, Jukka Rautasalo, sello, ja Jouko Laivuori, piano Suoran konsertin Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

38:32 Audio: Kuuntelijoiden toivemusiikkia
Faunin iltapäivä

Kuuntelijoiden toivemusiikkia

V. Hannikainen: Kevätaamu (Annaleena Puhto, huilu, ja Jalas Chamber/Juhani Numminen). Sallinen: 1. osa Ilmarin ja Kultanaisen hääkulkue Sarjasta TV-elokuvaan Rauta-aika (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste) Hakola: Sunnuntai (Jorma Hynninen, baritoni, ja Keski-Pohjanmaan Kamariork./Juha Kangas). Rautavaara: Hypyt pianosarjasta Pelimannit (Paavali Jumppanen, piano). Aulin: Husfrun och barnet, orkesterisarjasta Mäster Olof (Tukholman kuninkaallisen oopperan ork./Eri Klas).) Hummel: Tirolilaislaulu ja muunnelmia (Cecilia Bartoli, mezzosopraano, ja Orchestra La Scintilla/Adam Fischer). Salmenhaara: Poema, versio sellolle ja jousille (Marko Ylönen ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri/Juha Kangas). C. P. E. Bach: Presto triosonaatista h-molli huilulle, viululle ja continuolle (Lisa Batiashvili, viulu, Emmanuel Pahud, huilu, Sebastian Klinger, sello, ja Peter Kofler, cembalo). Verdi: "Va pensiero" heprealaisten orjien kuoro oopp. Nabucco (Atlantan sinfoniaork. ja -kuoro/Robert Shaw,).

48:52 Audio: Elokuvaroolitus on oikean tyypin löytämistä - suomalainen elokuva on miehinen
Kultakuume

Elokuvaroolitus on oikean tyypin löytämistä - suomalainen elokuva on miehinen

Siiri Angerkoski on Suomen kaikkien aikojen eniten rooleja tehnyt elokuvanäyttelijä. Yle Uutiset selvitti, ketkä suomalaisissa elokuvissa ovat esiintyneet. Kaksi kolmesta näyttelijästä suomalaisessa elokuvassa on miehiä. Elokuva ei ole demokraattinen laji, sanoo Pia Pesonen, yksi Suomen kokeneimmista roolittajista. Hän kertoo, kuinka iso on roolittajan rooli näyttelijöiden valinnassa. Elokuvaohjaaja Taru Mäkelä ei käytä roolitusapua, sillä näyttelijöiden valinta on ohjaajan työn herkkua.  Nuori katutaiteilija muutti New Yorkista Helsinkiin. David Popa on toisen polven graffitimaalari, jonka näyttely Plastic People kuvaa aikamme ihmisiä, jotka ovat luoneet ympärilleen muovisen kuplan. "Oh my Puppets" on nukketeatterin minifestivaali. Tuotantokoordinaattori Ilona Numminen kertoo festivaalista ja siitä, miksi aikuisten nukketeatteri on nousussa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
22:25 Audio: Osa 2/8: "Minnehaha" saapuu satamaan
Jäätynyt mies

Osa 2/8: "Minnehaha" saapuu satamaan

Amerikkalainen rahtialus Minnehaha on matkalla Kotkasta New Yorkiin. Newfoundlandin matalikolla miehistö löytää jäävuoresta kauttaaltaan jään ympäröimän miehen. Tapaus herättää lääkäreissä suurta ihmetystä ja erimielisyyttä. Jää kuitenkin sulatetaan miehen ympäriltä ja hänet saadaan herätettyä eloon. Jäätynyt mies –kuunnelmasarja perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran vuonna 1948 ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Tätä versiota ei taltioitu, mutta vuonna 1965 kahdeksanosainen sarja tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan. Seikkailusarja, kirjoittanut Yrjö Rauanheimo. Ohjaus Eero Leväluoma. Henkilöt: Selostaja - Joel Rinne. Kapteeni Grant - Kauko Helovirta. Radiosähköttäjä - Oke Tuuri. Perämies Jackson - Esa Saario. Päätoimittaja - Helge Herala. Hopkins - Leo Jokela. Miss Beebe - Maikki Länsiö. Toimitussihteeri - Pentti Irjala. 2 poikaa ja valokuvaaja - Lauri Kuosmanen. Uusinta vuodelta 1965.

39:30 Audio: Sokeain kuunnelmapalkinnon 2016 voittaja: Hirvimetsä
Radioteatteri esittää

Sokeain kuunnelmapalkinnon 2016 voittaja: Hirvimetsä

Isä, poika ja Hirvi. Jossakin Kainuun korvessa isä vie poikansa ensimmäistä kertaa hirvimetsälle. Metsän kätkössä miehet joutuvat kohtaamaan toisensa ja luonnon. Elli Salon kirjoittama Hirvimetsä on nykyajan erätarina, jossa kaikuvat menneiden ja tulevien eränkävijoiden äänet. Koomisen ja traagisen rajamaastoissa taivaltava kuunnelma tutkii luontosuhdettamme, miehisyyttä, läheisyyden vaikeutta ja kaipuuta. Käsikirjoitus: Elli Salo. Ohjaus: Linda Wallgren. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Musiikki: Petra Poutanen-Hurme. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuotanto: Erja Manto, Radioteatteri. Henkilöt: Simo: Verneri Lilja. Isä: Raimo Grönberg. Hirvi: Juha Hurme. Lapsi: Iivo Jaakkola.

47:22 Audio: Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa
Radioateljee

Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa

Muistisairauksista ja erityisesti Alzheimerin taudista on tulossa vakava kansansairaus, väittävät asiantuntijat, jotka ovat huolissaan suurista ikäluokista. Huoli on ennen kaikkea taloudellinen. Muita huolia ei juuri yhteiskunnallisessa keskustelussa tunneta. Tämä ohjelma tutkailee asioita hieman toisista kuulokulmista. Nykyistä vanhustenhoitoa voi pitää eräänlaisena laillisena laittomuuden tilana - leirinä. Leiri on periaate, jolle poliittinen tila ja järjestys nykyään muodostuu. Ajatus leiristä on italialaisen filosofin Giorgio Agamben. Kontekstina on suvereeni valtio, joka päättää elämästä ja kuolemasta. Suvereenin hallitsema laillisen laittomuuden tila merkitsee vanhusten hoidossa mielivaltaa - heitteillejättöä, laillisesti. Alzheimerin tauti vie vanhuksen aseman vieläkin turvattomammaksi kuin se jo muutoin olisi. Taudin kulku on arvaamatonta mutta vääjäämätöntä. Jokaisella ihmisellä se kuitenkin ilmenee omalla tavallaan. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojina ovat autenttisten äänien lisäksi Minna Haapkylä, Heidi Krohn ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikin ovat tehneet Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. Ohjelma edusti Yleä lokakuussa 2014 Prix Europa -kilpailussa Berliinissä ja äänestettiin viiden parhaan joukkoon. Ohjelma sai myös Kouran vuoden 2014 kunniamaininnan dokumenttisarjassa.

54:00 Audio: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Kuka menestyi eniten, kuka pani ketä ja oliko se muka väärin? Onko jokainen elämä lopulta vain taiteen materiaalia? Naisten juhla vie kuulijan kohti patetiaa - ja sen yli. Naisten juhla on sydämeenkäyvä satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on naurua hetkeä ennen itkua. Rooleissa: Ella Lahdenmäki, Anna Paavilainen, Iida-Maria Heinonen, Mona Kortelampi, Aksa Korttila, Tommi Korpela, Eero Ritala, Samuli Niittymäki, Lauri Savolainen, Pekka Savolainen, Jenni Stammeier, Juuso Pekkinen, Sini Sovijärvi, Ulla Heikkilä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Tuottaja: Pekka Savolainen.

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä