RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
38:38 Audio: Talvitiellä
Faunin iltapäivä

Talvitiellä

Kabalevski: Alkusoitto oopp. Kola Brjunjon (Minnesotan ork./Eiji Oue). Melartin: Talvitie (Tapani Valsta, piano). Tshaikovski: Lumihiutaleiden tanssi bal. Pähkinänsärkijä (New Yorkin FO/Kurt Masur). Pärt: Solfeggio sekakuorolle (Viron filharmonian kamarikuoro/Tönu Kaljuste) Mendelssohn: Canzonetta jousikvartetosta nro 1 Es-duuri (Emerson-kvartetti). Palmgren: Lumihiutaleet (Izumi Tateno, piano). Gade: Scherzo jousioktetosta F-duuri (L' Archibudelli ja Smithsonian Chamber Players). Barrios: Mazurka apasionata (David Russell, kitara). Piazzolla - Perello: Buenos Airesin talvi (InTime Quintet ja Tampereen KO/Jaana Haanterä).

48:49 Audio: Valo muuttaa kaiken - työteliäs keräilijä Tuomo Seppo lahjoitti taidekokoelmansa Ateneumille
Kultakuume

Valo muuttaa kaiken - työteliäs keräilijä Tuomo Seppo lahjoitti taidekokoelmansa Ateneumille

Oscar-gaalassa historiallinen moka; parhaan elokuvan palkinto annettiin ensin väärälle leffalle. Rakkautta&Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtajan Anna Möttölän mielestä Moonlight ansaitsi voittonsa sekä tarinasta että näyttelijäsuorituksista. Panu Aaltio voitti elokuvamusiikkikriitikkojen järjestön parhaan dokumenttielokuvamusiikin palkinnon Järven tarina -elokuvan musiikista. Aaltion mukaan musiikki auttaa pääsemään lähemmäs vedenalaista elämää. Kajaanilainen ranskan ja englannin lehtori Tuomo Seppo on omistanut elämänsä taiteen keräämiselle. Ensimmäisen teoksensa hän hankki 13 -vuotiaana kukkakaupan juoksupoikana. Taidetta hän on omien sanojensa mukaan hankkinut, koska on halunnut kauneutta ympärilleen. Ateneumille lahjoitettu kokoelma sisältää kaksituhatta suomalaista teosta. Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen Kalevalaan liittyvä ooppera saa kanta-esityksensä Turussa Kalevalan päivänä. 120 vuotta sitten sävelletyn oopperan Die Kalewainen in Pochjola - Kalevalaiset Pohjolassa .- sävelsi vuonna 1890 saksalainen Karl Müller-Berghaus(1829–1907), joka työskenteli Turun soitannollisen seuran kapellimestarina. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

56:06 Audio: Glitter and be gay
Klassista kahteen

Glitter and be gay

Elgar: Serenadi jousille e-molli (Englantilainen kamariork./Yehudi Menuhin). Telemann: Triosonaatti d-molli (Battalia). Bernstein: Glitter and be gay operetista Candide (Sumi Jo, sopraano, ja Orchestra of St. Luke's/Richard Bonynge). Granados: Espanjalainen tanssi n:o 4 G-duuri (Villanesca). (Michel Block, piano). Kapralova: Burleski (Stephanie Chase, viulu, ja Virginia Eskin, piano). Fauré: Allegro molto viulusonaatista nro 1 A-duuri (Yo-Yo Ma, sello, ja Kathryn Stott, piano). Lemare: Konserttitoccata (Christopher Herrick, urut).

56:19 Audio: Omasta päästä
Välilevyjä

Omasta päästä

Taidemusiikissa improvisaatio tarkoittaa yleisimmin sävellysmuotoa, joka huolella sävelletään kuulostamaan improvisoidulta. Improvisaatio sanan varsinaisessa merkityksessä on harvinaisempaa - esitykseen liittyvästä nyt-hetkestä on karkotettu luovuus. Vähitellen omasta päästä soittaminen on tekemässä paluuta taidemuusikoiden työkalupakkeihin, jossa sillä on monta käyttöä paitsi luovassa työssä myös virheiden sietämisessä. Improvisoidessa kun yksi väärä ääni on mahdollisuus, ja kaksi väärää ääntä on jo apuraha. Toimittajana Kare Eskola. 1. J.S. Bach: Vivace sonaatista viululle ja koskettimille nro 5 f-molli ja improvisoitu postludium (Paul Giger ja Marie-Louise Dähler) 2. Francis Poulenc: Improvisaatio nro 13 a-molli (Lucille Chung) 3. Xavier Diaz-Latorre ja Pedro Estevan: Paradetas, improvisaatio Gaspar Sanzin teemoista 4. Jan Lehtola: Hommage à Sibelius I 5. Gabriela Montero: In the style of Bach 6. Camille Saint-Saëns: Kadenssi fantasiasta Africa 7. Edward Elgar: Improvisaatio pianolle nro 4 8. Erik Bosgraaf ja Jorrit Tamminga: Dialogue I 9. Bela Szakcsi ja Lajos Kathy Horvath: Playing with piano and violins (For György Ligeti) 10. Evelyn Glennie: Crossing the Bridge 11. Ilkka Kuusisto: Fast, 3. osa konsertosta Concertino improvvisando (Pekka Kuusisto ja Sinfonia Lahti/Jaakko Kuusisto)

42:58 Audio: Ei aika mennyt koskaan palaa
Muistojen bulevardi

Ei aika mennyt koskaan palaa

Porter: Begin the beguine (Tom Jones). Tizol: Caravan (Perez Prado). Silver: How did he look (Julie London). Young: Kultaiset korvarenkaat (Eila Pellinen). Barry: Diamonds are forever (Shirley Bassey). Warren: Innamorata (Dean Martin). Legrand: Tu joues avec le feu (Eddie Constantine). Gaste: Mallorca (Petula Clark). Guccini: Incontro (Francesco Guccini). McTell: Streets of London (Cleo Laine). Andreshevski: Ei aika mennyt koskaan palaa (Eero ja Jussi and the Boys). Gorney: You're my thrill (Doris Day). Gietz: Das hab' ich gleich gewusst (Caterina Valente). McCartney: Mull of Kintyre (Wings).

00:01 Audio: Tasa-arvoiset kirkkohäät
Ykkösaamu

Tasa-arvoiset kirkkohäät

Miksi valtion pitää puuttua kuntapolitiikkaan Malmin lentokentän suhteen? Studiossa apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki, kansaneduststaja Antti Kaikkonen, Kesk. ja Wille Rydman, Kok. 1.3. tulee voimaan avioliittolaki, joka antaa homo- ja lesbopareille saman oikeuden kuin heteropareille siviilivihkimiseen. Keskustelemassa Suomen luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, kirkkoherra Marja Heltelä, vt. kirkkoherra Antti Yli-Opas, Kolumni Rysky Riiheläinen. Viikon luontoääni Töyhtötiainen. Toimittajana Olli Seuri

53:32 Audio: Silmien välliin ryssää
Ankarat vuodet

Silmien välliin ryssää

Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman kahdeksannessa osassa Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi muistelevat, miten saksalaisille myönnetään läpikulkuoikeus pohjoiseen, venäläiset kulkevat etelässä Hankoon. Ryti valitaan presidentiksi. Sotilastiedotus organisoidaan ja viihteelle löytyy myös sija. Vapaaehtoisten SS-miesten ”panttipataljoona” lähtee Saksaan sotimaan. Mielialoja tutkitaan ja heikoimmassa asemassa olevia aseveljiä perheineen tuetaan.

29:10 Audio: Belkisin tanssi aamunkoitteessa
Aamusoitto

Belkisin tanssi aamunkoitteessa

Debussy: Soittoniekkoja (Eero Heinonen, piano). Saint-Saëns: Romanssi Des-duuri (Sharon Bezaly, huilu, ja Tapiola Sinfonietta/Jean-Jacques Kantorow). Respighi: Belkisin tanssi aamunkoitteessa bal. Belkis, Saban kuningatar (Minnesotan ork./Eiji Oue). Peterson-Berger: Som stjärnorna på himmelen (Nicolai Gedda, tenori, ja Tukholman FO/Nils Grevillius). Gounod: Concertino (Sharon Bezaly, huilu, ja Tapiola Sinfonietta/Jean-Jacques Kantorow). Granados: Olkinukke (Angela Hewitt, piano).

Kuunnelluimmat 24h

52:24 Video: Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Suomen nykyisen hallituksen politiikan retoriikassa huomiota herättää syyllisten etsiminen, sanoo tutkijatohtori Jouni Tilli. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijatohtori Jouni Tilli on analysoinut hallituksen puheita uusimmassa kirjassaan ”Miten puhumme kun puhumme politiikkaa?” Pääministeri Juha Sipilän puheessa syntipukkeja ovat palkansaajat ja tulonsiirtojen varassa elävät ja heidän täytyy nyt kärsiä, että kansakunta pelastuu. Sen sijaan työnantajilta ja yrityksiltä vaaditaan vain vähän eli ripaus isänmaallisuutta. Hallituksen retoriikassa valtiosta tehdään jähmeä, kömpelö ja typerä toimija, joka ei osaa ketterästi reagoida ajan vaatimuksiin. Hallituksen puheessa valtio on se, joka estää kansakunnan nousun. -Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että Juha Sipilä on rakentanut toiminnastaan sellaista kuvaa, että hän suuressa armossaan laskeutuu Kempeleestä panemaan Suomen asiat kuntoon. Tillin mukaan Sipilä on rakentanut ajatusmallia, että yritysosaaminen pätevöittää kaikkeen. Hallituksen koulutuspoliittisessa puheessakin on Tillin mielestä ollut vahvasti syyllistävä kaiku. Esimerkiksi yliopistojen suhteen on käytetty voimakasta vastakkainasettelua. Luonnontieteitä ja muita soveltavia tieteitä kannattaa tukea mutta humanistiset ja yhteiskuntatieteet ovat kansakunnan elättejä.

35:41 Video: Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Aikamatkalla 1900-luvun halki kirjailija Markus Leikolan romaanissa Uuden maailman katu professori Woland lentelee Moskovan lisäksi myös Berliinin, Lontoon ja New Yorkin yllä - ja elokuvien hahmot heräävät henkiin vaikuttamaan maailmanhistoriaan. Kirjakerhon "Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä" on toimittanut Jukka Kuosmanen. KUVA: YLE

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Berlin: Lazy (Marilyn Monroe). Bricusse: Jos kieltä eläinten oppisin (Lasse Mårtenson). Laudan: Song of the golden trumpet (Eddie Calvert). Van Heusen: Love and marriage (Frank Sinatra). Gustavo: Brigitte Bardot (Marion Rung). Riviere: Les amis de la musique (Brigitte Bardot). Garcia: Madrecita (Trio Los Paraguayos). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). Lincke: Lysistrata (The Mills Brothers). Ulvaeus: Kakstoista markkaa (Finntrio). Young: Golden earrings (Peggy Lee). Savio: Maledetta primavera (Loretta Goggi). Theodorakis: O Kaimos (Mikis Theodorakis).

47:53 Video: Todellisia tarinoita: Holokaustin varjo - kolme osaa kadotuksen läheisyydestä: Osa 1. Isät ja pojat

Todellisia tarinoita: Holokaustin varjo - kolme osaa kadotuksen läheisyydestä: Osa 1. Isät ja pojat

Suomen kuuluisin matemaatikko Rolf Nevanlinna vieraili 30-luvulla taajaan Saksassa luennoitsijana ja tutkijana. Hän myös innostui Hitleristä. Perheessä Saksa oli aina ollut lähempänä sydäntä kuin Englanti. Hiljattain kuollut Arne-poika muistaa ohjelmassa miten saksalainen sotilas oli kodin vieraista kohteliain. Keskellä palavinta sotaa isä piti radiossa puheen, joka on ruskeakielisintä natsismin ylistystä mitä Yleisradiosta on kuultu. Puhe ylisti Hermann Göringiä uljaiden teutoonien johtajana. Ajoitus oli kohdallaan. Suomen ja Saksan-välinen aseveljeys oli kukkeimmillaan. Yhteisymmärrystä ja ase-apua ei sopinut häiritä. Toteutus: Tom Östling, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä