RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
36:56 Audio: Leikitellen
Faunin iltapäivä

Leikitellen

Salzedo: Jeux d'eau (Lavinia Meijer, harppu). Haydn: Mermaid's song (Anne Sofie von Otter, mezzosopraano, ja Melvyn Tan, fortepiano). Kansansäv. (sov. Jorma Panula): Lampaanpolska (Tapiolan kuoro/Erkki Pohjola sekä Tapiola Sinfonietta/Jorma Panula). Händel: Das zitternde Glänzen der spielenden Wellen (Julianne Baird, sopraano, ja Tempesta di Mare). Suk: Joutsenten ja riikinkukkojen leikkiä (Buffalon FO/JoAnn Falletta). Debussy: Aaltojen leikkiä (RSO/Jukka-Pekka Saraste). Kansansäv. (sov. Nykänen): Minun kultani kaunis on (Jukka Nykänen, piano). Holst: Karnevaali balettisarjasta Es-duuri (Northern Sinfonia/Richard Hickox).

48:14 Audio: Valkoinen mies kulttuureja kohtaamassa
Kultakuume

Valkoinen mies kulttuureja kohtaamassa

Eri kulttuureista puhutaan yleistyksillä. ”Meillä läntisessä maailmassa, toisin kuin…”, kuuluu yhä sanottavan. Kultakuumeessa keskustellaan kulttuurien vertailusta. Helsingin yliopiston filosofian tohtori Risto Marjomaa kertoo, ovatko kilpailevatko eri kulttuurit keskenään ja mitä uskontojen törmääminen on. Sisäinen Intia -kirja etsii epäpoliittista ja filosofisempaa Intiaa. Mika Määttänen muutti Intiaan ja halusi ymmärtää maata tarkastelematta sen kurjuutta. Katsojat vaeltavat Hamletin jäljillä. Gus Gus Teatteri pätki Hamletin pienempiin tarinoihin ja sijoitteli ne ympäri Turun linnaa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

56:48 Audio: Wagneria ja keskiaikaisia kirkkonäytelmiä
Riston Valinta

Wagneria ja keskiaikaisia kirkkonäytelmiä

Georg Friedrich Händel: Concerto grosso F-duuri (Euroopan unionin barokkiorkesteri, joht. Lars-Ulrik Mortensen) Richard Wagner: Kaksi krenatööriä (Jenni Lättilä sopraano ja Kiril Koslowski, piano) Richard Wagner: Alkusoitto oopp. Tristan ja Isolde (Wienin filharmonikot. joht. Karl Böhm) Trad: Ludus Danielis (The Harp Consort. joht. Andrew Lawrence-King) Johann Rosenmüller: Sonaatti e- molli kahdelle viululle ja basso continuolle (La Petite Band )

44:16 Audio: Nokialand ja media
Julkinen sana

Nokialand ja media

FT Carl-Gustav Lindèn on seurannut vuosia Nokian vaiheita toimittajana ja journalismin tutkijana. Parhaimmillaan maailman viiden suurimman yrityksen joukkoon kuuluneesta Nokiasta on kirjoitettu paljon ja yhtiön nopea nousu ja kriisiytyminen on kiinnostanut tutkijoita eri puolilla maailmaa. Lindèn kirjoitti kolme vuotta Nokian valtakunta - Raportti hulluilta vuosilta -kirjaansa ja kokosi aineistoa yhtiöstä. Julkisessa sanassa kuullaan millainen oli Nokialandian suhde mediaan. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

43:47 Audio: Rakastan sinua, elämä
Muistojen bulevardi

Rakastan sinua, elämä

Fanciulli: Guaglione (Perez Prado). Tynnilä: Pieni sydän (Eija Merilä). Korepta: Kasztany (Natasza Zylska). Manzanero: Dois amantes (Onko mahdoton?) (Tania Alves). North: Les Enchaines (Line Renaud) Carrillo: Sabor a mi (Caterina Valente). Young:Golden earrings (Lea Laven). Kärki: Mustalaistrumpetti laulaa (Eila Pellinen). Kansansäv: Kaksi kitaraa (Roby Lakatos). Florian: Otshi tshornyje (Georgi Vinogradov). Rota: Die Rose von Nowgorod (Zarah Leander). Flodin-Granden: Sydämen sävel (Seija Karpiomaa). Kolmanovski: Rakastan sinua, elämä (Kauko Käyhkö).

14:49 Audio: Arkistojen helmiä
Vino sukellus Ylen radioaaltoihin

Arkistojen helmiä

Ohjelma tai äänite voi olla merkittävä monesta eri syystä. Toiset ovat oman aikansa ilmiöitä, absurdeja dokumentteja tietyltä aikakaudelta. Materiaalinauha Sibeliuksen ainoasta radiohaastattelusta on taas eri tavalla merkityksellinen. Rajan vetäminen on jokseenkin keinotekoista. Ylen radioarkisto mahdollistaa sukelluksen eri aikakausiin, helmien etsimisen ja löytymisen. Vuonna 2016 Yleisradio on 90-vuotias. Mitä kaikkea vuosikymmenten varrella olemmekaan radiosta kuulleet? Vino sukellus Ylen radioaaltoihin on nimensä enteilemä, vinksahtanut valikoima poimintoja vuosien varrelta. Kymmenen teemaa ja kymmenen jaksoa Yleisradion tarjontaa, ajankuvaa ja kuriositeetteja. Ei mikään kattava historiikki, vaan jotakin erityistä, ehkä juuri sinulle. Toimittajana Pauliina Motturi.

24:17 Audio: Rakkaalla brändillä yksi nimi
Aristoteleen kantapää

Rakkaalla brändillä yksi nimi

Yhdistääkö menestyvien yritysten nimiä jokin? Miten yritysnimiä on keksitty? Brändinimitutkija ja markkinoinnin asiantuntija Timo Leppänen kertoo. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Jani Tanskanen. *** Suomalaisilla tuotteilla on paljon hienoja nimiä, mutta ehkä kaksi maineikkainta ovat Sisu-pastillit ja Sampo-tulitikut. ”Suomalaista Sisua jo vuodesta 1928” kuuluu Sisu-pastillin mainoslause ja se vie meidät vuosisadan alun Turkuun. Vuonna 1916 kemisti Johan Rudolf Borg (myöhemmin Ponkamo) ja myyntimies Felix Kaukopaasi perustivat teknokemiallisen yrityksen, joka sai nimekseen Seres antiikin viljan ja kasvun jumalan Cereksen mukaan. Seres tuotti etikkaa, mausteita, saapasrasvaa, lattiavahaa ja pesuaineita. Vuonna 1927 Ponkamo kehitti kotinsa kellarissa pastillin ruotsalaisen Läkerolin mallin mukaan. Pastilli sai nimen Sisu, joka oli 20-luvulla jonkinlainen muotitermi suomalaisten urheilijoiden menestyttyä maailmalla olympialaisissa. Ja sisukkaasti on sisupastilli pysynyt suomalaisten huulilla. Sampo-tulitikkujen nimi kertoo hiukan toisenlaista tarinaa tuotteiden nimeämisestä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen ruotsalaiset olivat haalineet lähes koko maailman tulitikkuteollisuuden haltuunsa ja Suomessakin naapurimaan aggressiiviset tulitikkuliikemiehet jopa rikkoivat tehtaiden koneita, jos alkoi vaikuttaa siltä, että maailmanmahtia oli uskallettu haastaa. 1920-luvun lopulla suomalaiset päättivät kuitenkin aloittaa vastatoimet ruotsalaisten tulitikkutrustia vastaan. Yritykselle hankittiin tilat Jokelasta ja se nimettiin Jokela Oy:ksi. Tehdas ei kuitenkaan saanut tuotantoa alkamaan, joten vuonna 1933 siitä muodostettiin tulitikkuyhtiö nimeltään Tulitikku Oy. Ensimmäiset ”Trustivapaat Sampo-tulitikut” tulivat markkinoille samana vuonna. Tällaisia tarinoita löytyy bränditutkija Timo Leppäsen kirjasta Merkilliset nimet. Hän onkin varmasti oikea ihminen kertomaan, miten firmojen ja brändien nimet syntyvät. Mikä yhdistää menestyvien brändien nimiä? Millaisia muoteja firmojen nimeämisessä on koettu? *** Kuva: Venla Lindström / Yle

50:00 Audio: Yritystukia joka lähtöön
Ykkösaamu

Yritystukia joka lähtöön

Hallitus kitkee äärijärjestöjä nykylaeilla, miten se käytännössä tapahtuu, arvioimassa RKP:n Anna-Maja Henriksson, kokoomuksen Kari Tolvanen ja perussuomalaisten Tom Packalen. keskustelemassa. Yritystuet ovat viidakko, vanhempi tutkija Eljas Einiö VATT:ista tekee selkoa. Brittilehdissä puhuttaa mm työväenpuolueen tila. Isojen kaupunkien kevät on sinivalkoinen, kaupunginpuutarhuri Timo Koski kertoo lisää. Toimittaja Sakari Kilpelä.  

27:33 Audio: Ikiliikkuja
Aamusoitto

Ikiliikkuja

Paganini: Moto perpetuo (Ikiliikkuja) (Michael Rabin, viulu, ja Hollywood Bowl -SO/Felix Slatkin). Griffes: Poem (Runo) (Alexa Still, huilu, ja Uuden-Seelannin kamariork./Nicholas Braithwaite). Madetoja: Aamu (Margit Rahkonen, piano). Palestrina: Tu es Petrus (Sinä olet Pietari) (New York Polyphony). Grandval: Kaksi kappaletta oboelle, sellolle ja pianolle. (Ambache-kamariyhtye). Abraham: O Lia Sanin ja kreivi Ferryn duetto oper. Viktorian husaaari. (Liselotte Schmidt, sopraano, ja Harry Friedauer, Harry, tenori, sekä Berliinin FFB-ork./Werner Schmidt-Boelcke).

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: Clinton ja Trump silmätysten

Ykkösaamu: Clinton ja Trump silmätysten

Kenestä Obaman seuraaja? Kumpi voittaa Clinton vai Trump ensimmäisen vaaliväittelyn, sitä arvioivat Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen. Olkiluodon ydinvoimala on pahasti myöhässä, valmistuuko voimala ja kuinka kannattava siitä tulee, yli-insinööri Jorma Aurela TEM:istä ja professori Peter Lund Aallosta. Toimittajana Olli Seuri.

48:54 Video: Tiedeykkönen: Kulttuurituho ei auttanut Hitleriä - ja yhtä turhaa on ISIS:n riehuminen

Tiedeykkönen: Kulttuurituho ei auttanut Hitleriä - ja yhtä turhaa on ISIS:n riehuminen

Museot ja muistomerkit ovat kautta aikain olleet valloittajan tähtäimessä heti voiton jälkeen. Rahaa oleellisempi tavoite on pyyhkiä menneisyys ja oikeuttaa rikoksensa. Tutkijan mukaan tuhoaminen ei ole toiminut valloittajan hyväksi, kun tarkastellaan vaikkapa Eurooppaa keskiajan jälkeen. Entä miten tänä päivänä museot varmistavat, että hankittavat esineet tai taide ei ole rikollisesti hankittua? Toimittajana Jari Vaara.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Moskovan valot

Muistojen bulevardi: Moskovan valot

Kärki: Märkää asfalttia (Tamara Lund) Viherluoto: Punaiset lehdet (A. Aimo) Casucci: C'est mon gigolo (Lucienne Delyle) Gardel: Volver (Carlos Gardel) Rozsa & Steiner & Kansansävelmä: The Time machine waltz (Miklos Rozsa) Aznavour: La boheme (Charles Aznavour) Hammerstein & Wilkinson: Because of you (Gloria De Haven) Alford & Arnold: Kwai-joen silta (Olavi Virta) Secunda: V Kejptaunskom portu (Igor Lunkov & Anatoli Kolmykov) Petkere: Metsän kehtolaulu (Ritva Mustonen) Hrennikov: Moskovan valot (Georg Ots) Alexandra: Mein Freund, der Baum (Alexandra) Niehaus & Eastwood: Doe eyes (Michael Lang)

43:59 Video: Maailmankartan historiaa: Osa 1/3: Kristilliset mappa mundit ja merenkulkijoiden portolaanikartat

Maailmankartan historiaa: Osa 1/3: Kristilliset mappa mundit ja merenkulkijoiden portolaanikartat

Miten eurooppalaiset ovat hahmottaneet maailmaa karttojen kautta? Mitä ja miten tietoa maailmasta siirtyi kartoille 1300-luvulta 1700-luvulle? Millaisia propagandan välineitä kartat olivat? Tietokirjailija Marjo Nurminen on valinnut kolmiosaisen sarjan jokaiseen jaksoon kolme karttaa, jotka kertovat eurooppalaisten maailmankuvasta ja sen muuttumisesta. Kartat löytyvät myös Marjo Nurmisen kirjasta Maailma piirtyy kartalle. Ensimmäisessä jaksossa tarkastellaan 1300-luvun kristillisiä mappa mundeja ja merenkulkijoiden portolaanikarttoja. Haastateltavina tietokirjailija Marjo Nurminen sekä Kansalliskirjaston vanhojen karttojen asiantuntija ja keskiajan tutkija Jaakko Tahkokallio. Toimittajana Harri Alanne.

Muualla Yle.fi:ssä