RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
44:16 Audio: Rauli Virtanen vierailukeikalla yliopistolla
Julkinen sana

Rauli Virtanen vierailukeikalla yliopistolla

Kun journalismin opiskelija Rauli Virtanen hyppäsi rahtilaivaan Porissa ja suuntasi Etelä-Amerikkaan, alkoi pitkä ulkomaantoimittajan ura. Rauli Virtanen on raportoinut Vietnamista Syyriaan, mutta neljän vuosikymmen matkoille mahtuu myös arjen kuvausta, josta ollaan yhä vähemmän kiinnostuneita. Virtanen on nyt vanhassa opinahjossaan Tampereen yliopistossa journalismin vierailijaprofessorina. Julkisessa sanassa puhutaan Virtasen kanssa ulkomaantoimittajan työstä ja kysytään millaisia oppeja palkittu toimittaja jakaa nuorille opiskelijoille. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

24:26 Audio: Sano se emojein
Aristoteleen kantapää

Sano se emojein

Viime aikoina juttuja emojeista on alkanut näkyä yhä enemmän. Tiedättehän, ne hassut pikku kuvat, joita lapset ja yhä enemmän myös aikuiset käyttävät etenkin tekstiviesteissä, sosiaalisessa mediassa ja sähköposteissa. Tammikuussa uutisoitiin, miten Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman puhe kansakunnan tilasta oli käännetty yhteisöpalvelu Twitterissä emojeille. Kesäkuussa kerrottiin, että kun muissa Pohjoismaissa käytetään innokkaasti sydän- emojia, Suomessa suosituin on vedet silmissä naurava naama. Elokuussa lehdet kirjoittivat, miten Moby Dick oli käännetty internetissä yhteisövoimin emoji-merkeille. Sitten ulkoministeriö laaditutti Suomelle omat emojit ja muutamat kaupungit kuten Lahti ja Tampere seurasivat kärkkäänä perässä. Ja vihdoin viime viikolla kerrottiin, miten englantilainen Oxford-sanakirja valitsi vuoden sanaksi emojin, jossa naama nauraa vedet silmissä. Juuri sen, mikä meillä Suomessakin on käytetyin emoji. Ihmiset ovat ottaneet emojit innolla vastaan, tuntuu kuin ne sopisivat itsestään selvästi moderniin digitaaliseen viestintään. Ei siis ihme, että ne keksittiin kahdessa paikassa lähes yhtä aikaa. Vuonna 1997 ranskalainen Nicolas Loufrani alkoi kokeilla hymiöiden kuvallisten versioiden eri ilmeitä ja pian hänellä olikin valmiina näiden kuvakkeiden lajiteltu kirjasto. Nicolasin harrastus ei kummunnut tyhjästä, hänen isänsä Franklin Loufrani patentoi hymynaaman jo vuonna 1971. Samaan aikaan toisaalla, japanilaisen matkapuhelinoperaattorin langattoman internetin parissa työskennellyt Shigekata Kurita laati vuonna 1998 ensimmäiset emojit mallinaan sääkarttojen symbolit ja manga-sarjakuvien tunteita ilmaisevat kuvakkeet. Millainen kirjoitusjärjestelmä emojit ovat muihin maailman kirjoitusjärjestelmiin verrattuna? Syrjäyttääkö emoji muut kirjainjärjestelmät? Oliko luku- ja kirjoitustaito vain ohimenevä vaihe kun palaamme kuvien katseluun? Professori Klaus Karttunen vastatkoon. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

09:12 Audio: Hyvä kapellimestari tekee itsensä tarpeettomaksi
Sinfonian soittimet

Hyvä kapellimestari tekee itsensä tarpeettomaksi

“Jos on riittävän hyvä orkesteri, kyllä ne osaa soittaa ilman kapellimestariakin. Niin kuin joku on sanonut: ilman on kivempaa mutta sen kanssa on turvallisempaa.” Sinfoniaorkesteria voi johtaa vaikka hammastikulla. Tahtipuikkoa kapellimestari ei välttämättä tarvitse, mutta monia muita avuja kylläkin. Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari Ville Matvejeff vertaa kapellimestaria lentokapteeniin: hyvä kapu on valmistautunut ongelmatilanteisiin etukäteen ja jos tulee turbulenssia, hän pystyy korjaamaan kurssia. Johtaminen vaatii ennen kaikkea henkistä kanttia, mutta usein konsertissa hikikin virtaa: parhaimmillaan Matvejeffilla kuluu 3 litraa vissyä illassa. Sinfonian soittimet -sarjan viimeisessä jaksossa tarkastellaan orkesteria kapellimestarin perspektiivistä. Vaan mikä onkaan kapellimestarin soitin? Toimittajana on Marika Paaso.

59:21 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Mitä radio soitti 10 vuotta sitten? World Music Charts Europe 2005
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Mitä radio soitti 10 vuotta sitten? World Music Charts Europe 2005

1. Shantel feat. Boban Markovic Orkestar & Jonny Ilev: Intro/Ya Rayah (Balkan Mix) (Serbia/Saksa) / Various: Bucovina Club Vol.2 (Essay Recordings) 2. Angá Díaz: A Love Supreme (Kuuba) / Echu Mingua (World Circuit) 3. DJ Dolores: De Dar Dó (Brasilia) / Aparelhagem (Ziriguiboom/Crammed Discs) 4. Taj Mahal meets The Culture Music Club of Zanzibar: Catfish Blues (USA/Zanzibar) /Mkutano (Tradition & Moderne) 5. Thione Seck: Assalo (feat. Bombay Jayashri) (Senegal) / Orientation (Sterns) 6. Fanfare Ciocărlia: 007 (James Bond Theme) (Romania) / Gili Garabdi (Asphalt Tango) 7. Super Eagles: Aliou Gori-Mami (Gambia 1969) / Various: Golden Afrique Vol. 1 (Network Medien) 8. Emmanuel Jal & Abdel Gadir Salim: Hadiya (Sudan) / Ceasefire (Riverboat) 9. Ali Farka Touré & Toumani Diabaté: Debe (Mali) / In The Heart Of The Moon (World Circuit) 10. Amadou & Mariam: Sénégal Fast Food (Mali) / Dimanche À Bamako (Because) 11. Ulvens döttrar: (Suomi) / Värm ditt blod (Ulvens döttrar)

1:25:59 Audio: Konsertissa Khaïra Arby ja Gustavo Nasuti Grupo
Etnoilta

Konsertissa Khaïra Arby ja Gustavo Nasuti Grupo

Marraskuun alussa Helsingissä Etnosoi! -festivaalilla konsertoi palkittu malilainen laulaja Khaïra Arby, ensimmäistä kertaa Suomessa. Väkevä-ääninen laulajatar on ollut yksi tienraivaaja naismuusikoille jo 70-luvulta lähtien. Illan toinen tähti on Argentiinan ja Uruguayn rikkaasta musiikkiperinteestä ammentava kitaristi Gustavo Nasuti. Illan toimittaa Topias Tiheäsalo. Ohjelman musiikit: Khaïra Arby: Goumou; Ehe Youma; Tarab; Alouha Homolli; Tandina. Gustavo Nasuti Grupo: Entrada; Florcitas Salvajes; Pan de Agua; Esperanza; Viento de Arena; Tambores.

37:46 Audio: Laura Lindstedt ja romaani Oneiron
Viikon kirja

Laura Lindstedt ja romaani Oneiron

Laura Lindstedt on kirjoittanut haastavan rohkean romaanin Oneiron. Se on mielikuvitusmatka kuoleman jälkeiseen aikaan ja olotilaan. Seitsemän naista kommunikoivat keskenään eri kielillä ja ajatuksia vaihtaen muun muassa siitä, miten he kuolivat. Lindstedt houkuttelee lukijan oudolle ja kiehtovalle matkalle eri kulttuureihin ja ihmiskohtaloihin. Brasialaisen Rosa Imaculadan rinnassa sykkii vielä ennen kuolemaa nuoren miehen siirretty sydän. Amerikkalainen performanssitaiteilija Shlomith laihduttaa itsensä yleisön edessä hengiltä. Senegalilainen Maimuna kuolee ennen kuin pääsee toteuttamaan unelmaansa mallintöistä Pariisissa. Natsien Kotkanpesän turistiravintolassa tarjoileva itävaltalainen Ulrike kohtaa loppunsa rekkamiehen autonkopissa. Hollantilainen Wlbgis menehtyy kurkkusyöpään. Venäläinen Polina ryyppää itsensä hengiltä. Ranskalainen hienostorouva Nina ei ehdi synnyttää kaksoslapsiaan. Oneironin kaltaista kunnianhimoista romaania ei ole Suomessa vähään aikaan julkaistu.

49:33 Audio: Tunnetaitoja taiteen työkaluilla
Kultakuume

Tunnetaitoja taiteen työkaluilla

Kultakuume kertoo, miten taiteen keinoin parannetaan työyhteisöä, miltä narsismi kuulostaa näyttämöllä ja miten diskopallot ja elokuvat kuuluvat yhteen. Taidemenetelmien avulla luodaan emotionaalisempia työntekijöitä. Taiteilijoiden työsarka on laajentunut tällä vuosikymmenellä kasvavalla vauhdilla yrityksiin ja laitoksiin kuten vanhainkoteihin. Esimerkiksi draaman ja teatterin keinoin voidaan paljastaa työyhteisössä vallitsevia asenteita ja työtapoja. Kultakuumeen vieraina ovat tutkija Kai Lehikoinen ja työyhteisövalmentaja Satu Mari Jansson. Olipa kerran minä. Nykyisessä yksilökeskeisessä ajassa narsismi on tutkimusten mukaan yleisempää kuin ennen. Heini Junkkaalan näytelmä Narsistin kootut totuudet saa kantaesityksensä Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä keskiviikkona. Rakkautta, mummoja, tanssia – elokuvaa! Yle Teeman elokuvafestivaali järjestetään neljättä kertaa. Luvassa on viisi päivää elokuvan juhlaa. Teema näyttää 25.-29. marraskuuta viisitoista pitkää elokuvaa, joista kahdeksan on tv-ensi-iltoja. Festivaalin symboli on tänä vuonna diskopallo, Teeman elokuvafestivaalin tuottaja kertoo, miksi. Festivaalin kunniaksi syntyi myös Teeman oma joukkoistettu tanssivideo. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

45:18 Audio: Antiikintutkimusta ja hautakirjoituksia
Tiedeykkönen

Antiikintutkimusta ja hautakirjoituksia

Kreikan kriisi on voinut peitota alleen sen tosiasian, että antiikin Kreikan tutkimus on tänäkin päivänä hyvin vireätä. Tiedeykkössä keskustellaan tänään siitä, mistä me oikeastaan puhumme, kun puhumme antiikintutkimuksesta ja mitä antiikinajan hautakirjoitukset kertovat nykyihmisille. Seija Aunila on kutsunut studioon kolme nuoren polven antiikintutkijaa, Saara Kauppisen, Vesa Vahtikarin ja Kimmo Kovasen. Toimittaja Seija Aunila.

53:36 Audio: Onko eettistä kuluttamista olemassa?
Sari Valto

Onko eettistä kuluttamista olemassa?

Pitäisikö "suosi suomalaista" -kehotus vaihtaa "etsi eettistä" -ohjeeksi nyt, kun lähestulkoon kaikki kotimaiset brändit ovat siirtäneet tuotantonsa ulkomaille? Jos täysin suomalaista tuotetta on enää vaikea kaupasta löytää - ruokaa lukuunottamatta - niin ehkä olisi viisasta keskittyä kysymään, millaisissa olosuhteissa tuote on valmistettu. Tässä kuluttajalla on kuitenkin vähäiset mahdollisuudet, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala. Sen sijaan hänen mielestä on kansalaisvaikuttamisen kautta mahdollista nostaa keskusteluun kysymys yritysten yhteiskuntavastuullisuudesta. Fiskarsin tuotantojohtaja Risto Gaggl korostaa, että vaikka Arabian astiat tehdään jatkossa Thaimaassa, kyse on silti suomalaisuutta edustavista tuotteista, koska niiden suunnittelu on yhä suomalaista. Gaggl myös vakuuttaa, että Fiskarsin omistamien Arabian ja Iittalan tuotteiden laatu pysyy korkealla ja että aasialaisten tehtaiden oloja valvotaan tarkasti.

56:20 Audio: Tulilintu
Klassikkoparatiisi

Tulilintu

Igor Stravinskyn Tulilintu-baletti sinkaisi säveltäjän hetkessä tähdeksi Pariisissa vuonna 1910. Siitä alkaisi Stravinskyn taival musiikin historiaan. Mutta kuka olikaan tämä hintelä mies, josta kukaan ei ollut kuullutkaan? Miten Tulilintu syntyi, ja kuka oli Igor ennen kuin hänestä tuli tähtisäveltäjä Stravinsky? Eva Tigerstedt kertoo Stravinskyn elämän alkuvaiheista ja Tulilintu-teoksesta. Ohjelman musiikit: Otteita baletista Tulilintu (WDR Sinfoniaorkesteri Köln/Jukka-Pekka Saraste) Ote sinfoniasta no 1 (Pietarin Filharmonikot/Vladimir Ashkenazy) Ote teoksesta Scherzo Fantastique (Pietarin Filharmonikot/Vladimir Ashkenazy) Orkesterisarja baletista Tulilintu (Lontoon Sinfoniaorkesteri/Claudio Abbado)

Kuunnelluimmat 24h

54:07 Video: Muistojen bulevardi: November Twilight

Muistojen bulevardi: November Twilight

Heatherton: Kuinka saisin rikki kookospähkinän (Kipparikvartetti). Alvarez: Angelitos negros (Eartha Kitt). Joyce: Höstdrommar (Carl Holmberg). King & Webster: November Twilight (Julie London). Olivieri: J'attendrai (Tino Rossi). Monnot: Milord (Carola). Bergström: Vaimoke (Arvi Tikkala). Hupfeld: As time goes by (Dooley Wilson). Ramirez: Alfonsina ja meri (Anneli Saaristo). Bécaud: Nathalie (Gilbert Bécaud). Simons & Marks: All of me (Django Reinhardt). Mancini: Moon river (Audrey Hepburn). Andersson: Veli Joachim (Hector).

51:06 Video: Ykkösaamu: Työmarkkinat, perustuslaki ja Euroopan pelko

Ykkösaamu: Työmarkkinat, perustuslaki ja Euroopan pelko

Työmarkkinatilanne, Antti Palola, STTK ja johtaja Ilkka Oksala, EK. Perustuslaki ja sen tulkinta, varatuomari Kimmo Sasi. Eurooppa pelkää, lehdistövirkamies Leena Brandt ja Suomen mielenterveysseuran kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme. Kolumni, Esko-Juhani Tennilä. Juontajana Sakari Kilpelä.

19:22 Video: Atomien laulu: Autobahn ei ollut Hitlerin keksintö!

Atomien laulu: Autobahn ei ollut Hitlerin keksintö!

1920-luvulla Hampurin ja Baselin välille suunniteltiin uudenaikaista, nopeaa autotietä. Tuo hanke ei koskaan toteutunut, mutta modernia tietä kuvaava nimi jäi elämään. Koska rautatie oli saksankielellä Eisenbahn, uusi autotie sai nimen Autobahn. 1960-luvun lopulla kaksi saksalaista nykymusiikin opiskelijaa, Ralf Hütter ja Florian Schneider tapaavat toisensa Düsseldorfin konservatoriossa, improvisaatiokurssilla. He perustavat yhtyeen nimeltä Kraftwerk ja levyttävät Autobahnin. Atomien laulu -sarjan neljännessä osassa myös mellotroneja, moogeja ja kosmista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Muualla Yle.fi:ssä