RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
49:08 Audio: Pohjoismainen identiteetti elää murroksessa
Kultakuume

Pohjoismainen identiteetti elää murroksessa

Pohjoismaista identiteettiä on kuvattu käsitteillä kuten tasa-arvo, avoimuus, hyvinvointidemokratia ja huipputeknologia. Kansainvälistyvä maailma haastaa käsitteet ja parhaillaan käydään taistelua pohjoismaisuuden määritelmästä. Millaisia käsityksiä ja aatteellisia latauksia liittyy nykypäivän pohjoismaiseen identiteettiin. Kultakuumeessa aiheesta keskustelevat Pohjoismaiden neuvoston jäsen, kansanedustaja Maarit Feldt Ranta ja tutkija Miika Tervonen. Dysterbotten, pohjalainen dystopia. Helsinkiläisessä Myymälä 2 –galleriassa avautui viime perjantaina näyttely nimeltä Dysterbotten. Näyttelyn ovat rakentaneet pietarsaarelainen kuvataiteilija Oscar Hagen ja mustasaarelainen valokuvaaja Beni Köhler. Heidän valokuvissaan ja videoissaan näkyy pohjalainen päihdekulttuuri. Minkälaista on leimaantua rikolliseksi pikkukaupungissa?

38:06 Audio: Lauri Viita ja onnen runot
Kirjakerho

Lauri Viita ja onnen runot

Lauri Viidan syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna sata vuotta ja juhlan kunniaksi julkaistaan runoja, joita ei ole aikaisemmin nähty kokoelmissa. Kirjallisuudentutkija Sakari Katajamäki on etsinyt runoja lehdistä ja arkistoista kokoelmaan Ne runot, jotka jäivät (2016). Kirjakerhossa keskustellaan Lauri Viidasta ja kysytään kirjallisuudentutkija Sakari Katajamäeltä, mitä uutta nämä löydetyt runot tuovat Viidan kirjailijakuvaan. Kirjailijan poika Seppo Viita, kertoo millainen henkilö piirtyy Kerttu vaimon ja Lauri Viidan sota-ajan kirjeenvaihdosta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko. kuva:Anteri Tenhunen

47:21 Audio: Pöhinää 1700-luvun Slush-tapahtumassa
Tiedeykkönen

Pöhinää 1700-luvun Slush-tapahtumassa

Tukholman Ritarihuoneella järjestettiin vuonna 1728 tapahtuma, jossa riitti pöhinää. Ruotsalainen mekaanikko Mårten Triewald oli tuonut paikalle 101 laitetta, joilla havainnollistettiin erilaisia fysikaalisia ilmiöitä. Triewaldin esitelmäsarjasta tuli hyvin suosittu, ja tieteen saavutukset ja uusi tekniikka kiinnostivat kovasti. Triewald oli myös aikansa startup-yrittäjä: hän etsi tukea laitteiden kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Millaisia innovaatioita, ja miksi, tuolloin lähti lentoon? Haastateltavina Pohjoismaiden historian dosentti Mikko Huhtamies ja tekniikan tohtori Kari Leppälä. Toimittajana Harri Alanne.

54:41 Audio: Mistä töitä uusille maahanmuuttajille?
Sari Valto

Mistä töitä uusille maahanmuuttajille?

Kun nuori vaikkapa afganistanilainen maahanmuuttaja tulee työelämävalmentaja Katja Mannerströmin asiakkaaksi Helsingin kaupungin Ohjaamo-palveluun, hän saattaa reippaasti kertoa olleensa kotimaassaan 6-vuotiaasta lähtien rakennuksilla töissä ja osaavansa hitsata ammattimaisesti. "Laittakaa minut heti vaan töihin!" hän ilmoittaa Katjalle. Into laantuu, kun hänelle kerrotaan, miten asiat täällä menevät. Rakennukselle ei ole asiaa, ennen kuin suorittaa alan opinnot jossakin oppilaitoksessa. On oltava todistus ammattitaidosta suomalaisella paperilla. On suoritettava tulikortti ja työturvallisuuskortti. Opiskelu vie vuosia ja saattaa olla hyvin vaikeaa ihmiselle, joka ei ole tottunut tekemään kirjallisia opintoja. Katja Mannerström tietää myös sen, että vaikka kaiken tämän tekisikin, työtä ei välttämättä löydy, sillä työnantajat suhtautuvat ennakkoluuloisesti ulkomaisiin hakijoihin, ellei työntekijä satu tulemaan Virosta, Puolasta tai Venäjältä. Mannerström kertoo myös esimerkin somalimiehestä, joka halusi apulaiseksi päiväkotiin. Hän haki sitkeästi 50 paikkaan ja kävi päiväkodeissa paikan päällä. Ei onnistunut. Sen sijaan kun virolainen nainen soitti vastaavaan tehtävään, hän sai sen yhdellä puhelinsoitolla. Mamut vaan kortistosta töihin, huudetaan helposti. Mutta työllistymisen tiellä on paljon esteitä. Iranilainen Morad Azizi muistuttaa kuitenkin, että asenne ratkaisee aina. On mentävä eteenpäin, on yritettävä aina uudelleen. Azizin ensimmäinen palkallinen työ Suomessa oli mansikanpoiminta. Nyt hän on Omniassa järjestelmäasiantuntijana.

53:37 Audio: Minimalismia
Klassikkoparatiisi

Minimalismia

Mitä on minimalistinen musiikki? Esittelyssä on John Adamsin teos Shaker loops ja muuta musiikkia, josta ei varmasti tiedä, onko se minimalistista. Toimittajana Eva Tigerstedt. John Adams: Shaker Loops (1977/83) (St. Luke’s:in orkesteri, joht John Adams) Kaija Saariaho: Il Pleut (Sataa) (Anu Komsi, sopraano, ja Reija Bister, harppu) Jean Sibelius: Sinfonia no 6, osat II Allegretto moderato ja III Poco vivace (Birminghamin sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo)

42:23 Audio: Kaunein unelmain
Muistojen bulevardi

Kaunein unelmain

Arlen: It's only a paper moon (Ella Fitzgerald ja The Delta Rhythm Boys). Gerhard: Lilla stjärna (Alice Babs). Kansansävelmä: Näitkö sen (Laila Kinnunen). Harline: When you wish upon a star (Leon Redbone). Lara: Granada (Caterina Valente). Kansansävelmä: Johnny is the boy for me (Les Paul & Mary Ford). Becaud: Dimanche a Orly (Gilbert Becaud). Kern: Kaunein unelmain (Seija Simola). Debussy: Reverie (Erroll Garner) Tauber: Drinking again (Frank Sinatra). Simon: Mrs. Robinson (Boston Promenade, Zarkus Poussa ja Sami Pitkämö). DePaul: Teach me tonight (Nancy Wilson). Afanasjev: Ära kurvasta (Georg Ots). Kern: The folks who live on the hill (Peggy Lee).

19:21 Audio: Kana synnyttää maailman, mutta kukko suojelee paholaiselta
Salatut eläimet

Kana synnyttää maailman, mutta kukko suojelee paholaiselta

Kanoilla ja munilla on uudelleen syntymän symboleina ollut suojelevaa voimaa. Samoin kukoilla, joiden kiekaisu karkoittaa itse paholaisen. 10-osaisessa sarjassa Salatut eläimet toimittaja Kaisa Pulakka tutustuu tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen. Tällä kertaa pohditaan sitä ikiaikaista kysymystä, että kumpi olikaan ensin - muna vai kana? Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Chickens and Fowl or Birds and fowl in a landscape: George William Sartorius (yksityiskohta)/Wikimedia Commons

49:15 Audio: Kirjastoja syntyy protestina säästämiselle
Kultakuume

Kirjastoja syntyy protestina säästämiselle

Suomalaiset rakastavat kirjastojaan niin paljon että perustavat nyt jopa omia. Raumalla seinätön museo sijoittaa nykytaidehankkeisiin. Kun kuntien kirjastot sulkevat oviaan, perustavat ihmiset ja yhdistykset omia kirjastojaan säilyttääkseen mahdollisuuden sielun ravintoon lähellä kotia. Kirjojen lisäksi kirjastot tarjoavat nykyään lainaksi verenpainemittareita, urheiluvälineitä tai vaikka kuormapyöriä. Kultakuume kysyy Lainan päivän hengessä, mihin kaikkialle kirjasto voi ulottua. Kultakuumeen vieraana on Riikka Oksanen turkulaisesta Martin kulttuuriolohuoneesta. Seinätön museo tukee nykytaidetta. Raumalainen Lönnströmin taidesäätiö myi komean jugendlinnan ja sijoittaa rahat nykytaidehankkeisiin. Ensimmäiseksi taiteilijaduo IC-98 sai 100 000 euroa, joilla he ostavat talon puutarhoineen ja rauhoittavat sen ihmisiltä tuhanneksi vuodeksi. Lönnströmin museoiden johtaja Jenny Nybom kertoo, miksi säätiö nyt sijoittaa suuren summan talohankkeeseen. Maanantaiseen tapaan kulttuurilehtikatsaus Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anne-Mari Rajala.

52:02 Audio: Kielletyt leikit
Muistojen bulevardi

Kielletyt leikit

De Curtis: Torna a Surriento - Come back to Sorrento (Dean Martin). Gomez: Kielletyt leikit (Carola). Pilat: Love me tonight (Tom Jones). Jobim: Insensatez (Joao Gilberto). Ramel: Fat mammy Brown (Brita Borg). Gay: Lambeth walk / In Lamberts Nachtlokal (Pasadena Roof Orchestra). Salama: Kun tanssii lambethwalkia, ei suonissa ole kalkkia (Matti Jurva). Berlin: Supper time (Ella Fitzgerald). Grossman: La terza luna (Neil Sedaka). Gorney: Brother, can you spare a dime? (Bing Crosby). Berlin: Alexander's ragtime band (The Dorsey Brothers Orch. & The Boswell Sisters). Figueroa: Que bueno, que bueno (Alma Cogan). Hertha: Einsamer Boy (Wenche Myhre). Berlin: Blue skies (Rod Stewart). Waller: Honeysuckle rose (Acker Bilk).

Kuunnelluimmat 24h

51:06 Video: Ykkösaamu: "Paavo yllättää aina"

Ykkösaamu: "Paavo yllättää aina"

Presidentin puhe, Nato, puolueiden kannatusluvut - keskustelemassa Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimituksen esimies Piia Elonen, Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi ja Suomenmaan entinen päätoimittaja Pekka Perttula. Väyrysen uudesta puolueesta raati om samaa mieltä: Paavo yllättää aina. - Mihin menee metsäteollisuus? Tekstiili saattaa olla uusi lopputuote. Vieraina Inderesin analyytikko Antti Viljakainen ja tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:stä. - Unkarissa koulu-uudistus on synnyttänyt protestiliikkeen. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

54:14 Video: Roman Schatzin Maamme-kirja: Laiskat ja ahkerat suomalaiset

Roman Schatzin Maamme-kirja: Laiskat ja ahkerat suomalaiset

Suomalaisten työaika on Euroopan lyhyimpiä. Silti suomalaisilla on vahva uskomus, että he ovat muita ahkerampia ja tehokkaampia työntekijöitä. "Ahkeruus kovankin onnen voittaa". "Hiki laiskan syödessänsä." Monet vanhat sanalaskut ylistävät ahkeruutta ja pilkkaavat laiskoja. Onko suomalaisten ahkeruus myytti vai olemmeko me oikeasti kovia puurtajia? Suomalaisesta ahkeruudesta ja työmoraalista keskustelevat europarlamentaarikko ja entinen työministeri Liisa Jaakonsaari ja kiinteistönvälittäjä Kaisa Liski.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kielletyt leikit

Muistojen bulevardi: Kielletyt leikit

De Curtis: Torna a Surriento - Come back to Sorrento (Dean Martin). Gomez: Kielletyt leikit (Carola). Pilat: Love me tonight (Tom Jones). Jobim: Insensatez (Joao Gilberto). Ramel: Fat mammy Brown (Brita Borg). Gay: Lambeth walk / In Lamberts Nachtlokal (Pasadena Roof Orchestra). Salama: Kun tanssii lambethwalkia, ei suonissa ole kalkkia (Matti Jurva). Berlin: Supper time (Ella Fitzgerald). Grossman: La terza luna (Neil Sedaka). Gorney: Brother, can you spare a dime? (Bing Crosby). Berlin: Alexander's ragtime band (The Dorsey Brothers Orch. & The Boswell Sisters). Figueroa: Que bueno, que bueno (Alma Cogan). Hertha: Einsamer Boy (Wenche Myhre). Berlin: Blue skies (Rod Stewart). Waller: Honeysuckle rose (Acker Bilk).

39:35 Video: Radioteatteri esittää: Hirvimetsä

Radioteatteri esittää: Hirvimetsä

Isä, poika ja Hirvi. Jossakin Kainuun korvessa isä vie poikansa ensimmäistä kertaa hirvimetsälle. Metsän kätkössä miehet joutuvat kohtaamaan toisensa ja luonnon. Elli Salon kirjoittama Hirvimetsä on nykyajan erätarina, jossa kaikuvat menneiden ja tulevien eränkävijoiden äänet. Koomisen ja traagisen rajamaastoissa taivaltava kuunnelma tutkii luontosuhdettamme, miehisyyttä, läheisyyden vaikeutta ja kaipuuta. Käsikirjoitus: Elli Salo. Ohjaus: Linda Wallgren. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Musiikki: Petra Poutanen-Hurme. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuotanto: Erja Manto, Radioteatteri. Henkilöt: Simo: Verneri Lilja. Isä: Raimo Grönberg. Hirvi: Juha Hurme. Lapsi: Iivo Jaakkola.

Ajankohtaista

Toivo kuunnelmaa

Toivo kuunnelmaa!

Radioteatteri ja Yle Radio 1 keräävät kuuntelijoiden pitkien kuunnelmien toiveuusintoja ja niihin liittyviä tarinoita. Mikä kuunnelma on jäänyt erityisesti mieleesi ja millaisia muistoja siihen liittyy? Kerro.

Tapio Koivukari

Runeberg-palkinto Tapio Koivukarille romaanista Unissasaarnaaja

Raumalainen Tapio Koivukari on saanut tämän vuotisen Runebergin kirjallisuuspalkinnon.

Vuoden levy 2016 -äänestys

Vuoden levy 2015 - äänestä yleisön suosikki!

Mikä seitsemästä Yleisradion musiikkitoimittajien valitsemasta ehdokkaasta on Vuoden klassinen levy 2015? Äänestä omaa suosikkiasi.

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä