RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
52:11 Audio: Glenda
Radioteatteri esittää

Glenda

Glenda on riemukas musikaalimonologi, jossa ei jäädä tuleen makaamaan. Glenda on ikänsä Helsingissä asunut duunarinainen, joka kertoo tarinaansa paikasta ja tilanteesta toiseen eri puolilla kotikaupunkia. Kokemukset ovat olleet koviakin, mutta ne eivät ole jättäneet häneen pienintäkään katkeruutta. Ja kun sanat eivät riitä, laittaa hän lauluksi. Tämän naisen tieto ei ole harmaata eikä hiljaista: hän jakaa sitä auliisti puistonpenkillä tai metrossa, eivätkä Kauppatorin ahneet lokitkaan keskeytä tarinaa. Käsikirjoitus, musiikki ja äänisuunnittelu: Juha Takanen. Ohjaus: Susa Saukko. Näyttelijä ja laulaja: Susa Saukko. Tuotanto: Kehityspiikki koulutus Oy. Yle-tuottaja: Pekka Savolainen.

37:53 Audio: Willaim Faulkner harjoittelee New Orleansissa
Kirjakerho

Willaim Faulkner harjoittelee New Orleansissa

Kevättalven 1925 William Faulkner odotteli laivaa New Orleansissa ja samalla hän testaili taitojaan, muunteli ja muokkasi kertomuksiaan, julkaisi niitä ja tienasi matkarahoja Eurooppaan. Näissä nuoren kynäilijän pikaisissa jutuissa näkyy jo paljon nobelkirjailijan vimmaa, tulevia mestariteoksia. Käsittelyssä on William Faulknerin teos New Orleansin tarinoita. Sen on suomentanut Kristiina Drews. Eeva Luotosen vieraana ohjaaja ja käsikirjoittaja Jan Forsström.Lukijana Ville Tiihonen. KUVA: Carl van Vechten

49:20 Audio: "Radioviihde ei ole vain vitsailua, vaan älykästä verbaalihuumoria", sanovat viihteen gurut
Kultakuume

"Radioviihde ei ole vain vitsailua, vaan älykästä verbaalihuumoria", sanovat viihteen gurut

Radiossa oli viihdettä kauan ennen televisiota. Yleisradion ajanvieteohjelmien pomo on ollut yksi uranuurtajista. Radioviihteen historiaa valottaa Alpolasta kirjan tehnyt Tauno Vainio ja nykypäivästä puhuu näyttelijä ja Radioteatterin tuottaja Erja Manto. Taksikuski, elokuvaohjaaja ja kulttuuriministeri - tätä kaikkea on Raoul Peck. Haitilainen Peck on maansa tunnetuin ohjaaja. Uusin dokumenttielokuva I am Not Your Negro kilpailee tänä viikonloppuna Oscar-palkinnosta. Taide kulkee ilmajousituksilla. Kultakuume on perehtynyt Suomea kiertävän Helene Schjerfbeckin Toipilaan matkaa. Kansallisgallerian johtava konservaattori Kirsi Hiltunen kertoo, millainen riski teokselle tällainen matka on. Matkan päämäärä ei ole enää tärkeintä. Palvelumuotoilu ja elämyksellinen suunnittelu houkuttelee jättämään maissa käynnin väliin. Kultakuumeen juontaa Niina Mäkeläinen.

56:24 Audio: Paimentanssi
Klassista kahteen

Paimentanssi

Chaminade: Valse brillante nro 3 As-duuri( Peter Jacobs). Widor: Sarja huilulle ja pianolle. (Jeffrey Khaner ja Hugh Sung). Humperdinck: Paimentanssi näyt. Talvinen tarina (Bambergin sinfonikot/Karl Anton Rickenbacher). Roussel: Päiväkorennon kuoriutuminen ja tanssi bal. Hämähäkin pidot (Ranskan kansallisork./Georges Prêtre). Pierné: Konserttisoolo (Marc Trenel, fagotti, ja Pascal Godart, piano). Chausson: Runoelma Es-duuri (Elisabeth Batiashvili, viulu ja RSO/Sakari Oramo). Saint-Saëns: Romanssi F-duuri (Misha Maisky, sello, Orpheus-kamariorkesteri).

56:12 Audio: Opin saunassa
Välilevyjä

Opin saunassa

Pitkä kokemus ei tarkoita, että musiikkitoimittaja osaisi valita tunnelmaan sopivaa musiikkia tuosta vaan. Valtava osa musiikista pölyttyy passiivisessa muistissa, josta sen löytää vain sattumalta. Kun tieto unohtuu, se muuttuu sivistykseksi, mutta olisi kätevämpi muistaa! Elämänikäistä oppimattomuutta murehtivissa Välilevyissä kerrotaan, miksi käyttämätön differentiaalilaskenta unohtuu kahdessa vuodessa tykkänään, mutta käyttämätön musiikinteoria ei. Lisäksi selviää, mitä polkupyöränrassaus opettaa oppimisesta ja miten pimeänpelosta oppii pois. Mutta se ei selviä, miten viulua voisi oppia soittamaan. Toimittajana Kare Eskola. 1. Armenialainen kansansäv.: Alagyeaz - Khnki tsar (Hesperion XXI) 2. Georg Friedrich Händel: "Disserratevi, o porte d'Averno", Enkelin aaria orat. Ylösnousemus (Julia Lezhneva ja Il Giardino Armonico/Giovanni Antonini) 3. Jean-Philippe Rameau: Preludi sarjasta nro 1 a-molli (Tzimon Barto) 4. Martin Peerson: Fantasia G-duuri "Beauty" (Fretwork) 5. Jan Gilbert: Grace to you (Chanticleer/Joseph Jennings) 6. Domenico Scarlatti: Sonaatti E-duuri, K.381 (Elina Mustonen) 7. Johann Sebastian Bach: Sarabande sooloviulupartitasta h-molli (Christine Busch) 8. W.A. Mozart: Rondo käyätorvikonsertosta nro 4 Es-duuri (Roger Montgomery ja Valistuksen ajan ork.) 9. Francesco da Milano: Fantasia "Ness nro 3" (Jakob Lindberg)

53:19 Audio: Ovatko kaksoiskansalaiset turvallisuusuhka?
Roman Schatzin Maamme-kirja

Ovatko kaksoiskansalaiset turvallisuusuhka?

Suomessa noin sata tuhatta kaksoiskansalaista. Jotkut heistä ovat maahanmuuttajia, jotkut ovat saaneet toisen passin syntymänsä kautta. Joillekin Suomen kansalaisuuden saaminen on taivaan lahja, toisille taas puhdas sattuma. Suomen hallitus pohtii, voiko kaksoiskansalaisia  päästää kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeisiin tehtäviin. Miksi kaksoiskansalaisuudesta tuli ongelma? Onko ihmisen lojaalisuus kotimaataan kohtaan kiinni passista tai syntymämaasta? Roman schatzin vieraina ovat toimittaa ja kirjailija Polina Kopylova ja Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio.

53:33 Audio: Francois Couperin, musiikin runoilija
Klassikkoparatiisi

Francois Couperin, musiikin runoilija

"Auliisti myönnän, että minua miellyttää enemmän sellainen, joka minua koskettaa, kuin sellainen, joka minua yllättää". Näin sanoi ranskalaisen barokin mestari Francois Couperin. Kuka olikaan tämä mies, jonka teosten nimet ovat kuin pieniä arvoituksia? Eva Tigerstedt valottaa asiaa. Ohjelma on uusinta helmikuulta 2016. Ohjelman musiikit: Francois Couperin Les Baricades Mistérieuses - Salaperäiset esteet Le Tic-Toc-Choc ou les Maillotins - Tik-tak-isku tai pikku vasarat (Christophe Rousset, cembalo). Les Goûts-réunis: "Ritratto dell'amore", osat Le Charme ja La Douceur (Petra Aminoff, traverso, Annamari Pölhö, cembalo, ja Lauri Pulakka, viola da gamba). Triosonaatti Parnassos, eli Corellin apoteoosi (Gli incogniti -yhtye). Kolmas Lecon de Ténèbres (Montserrat Figueras ja Maria Cristina Kiehr, sopraano, Rolf Lislevand, teorbi, Pierre Hantaï, urut ja Jordi Savall, gamba).

42:58 Audio: Sonny boy
Muistojen bulevardi

Sonny boy

Porter: I've got you under my skin (Ella Fitzgerald). Gietz: Bonjour, Kathrin (Caterina Valente). Tepper: The naughty lady of shady lane (Dean Martin). Durand: Habanera (Seija Lampila). Barry: Born free (Matt Monro). Mancini: Vaaleanpunainen pantteri (Katri Helena). Jordan: Is you is or is you ain't my baby (Peter Skellern). Paul: Johnny, tu n'es pas un ange (Vaya Con Dios). Trad: Champagne Charlie (Leon Redbone). DeSylva: Sonny boy (Tauno Palo). Modugno: Nel blu dipinto di blu - Volare (Alma Cogan). Rodgers: This can't be love (Rosemary Clooney). Barroso: Para machuchar meu coracao (Joao Gilberto & Stan Getz). Aznavour: Yesterday when I was young (Dusty Springfield).

50:00 Audio: Sanomisen ja vaikenemisen vapaus
Ykkösaamu

Sanomisen ja vaikenemisen vapaus

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi ja Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho vertailevat näkemyksiään sananvapaudesta. Kannabiksen käyttö yleistyy, mitä tekee A-klinikkasäätiö? Vastaamassa johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell selvittää kyberturvallisuuden tilaa, tavoitteita ja keinoja. Jari Ehrnrooth pohtii kolumnissaan yhteisten arvojen mahdollisuutta. Sakari Kilpelä juontaa.

Kuunnelluimmat 24h

52:24 Video: Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Suomen nykyisen hallituksen politiikan retoriikassa huomiota herättää syyllisten etsiminen, sanoo tutkijatohtori Jouni Tilli. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijatohtori Jouni Tilli on analysoinut hallituksen puheita uusimmassa kirjassaan ”Miten puhumme kun puhumme politiikkaa?” Pääministeri Juha Sipilän puheessa syntipukkeja ovat palkansaajat ja tulonsiirtojen varassa elävät ja heidän täytyy nyt kärsiä, että kansakunta pelastuu. Sen sijaan työnantajilta ja yrityksiltä vaaditaan vain vähän eli ripaus isänmaallisuutta. Hallituksen retoriikassa valtiosta tehdään jähmeä, kömpelö ja typerä toimija, joka ei osaa ketterästi reagoida ajan vaatimuksiin. Hallituksen puheessa valtio on se, joka estää kansakunnan nousun. -Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että Juha Sipilä on rakentanut toiminnastaan sellaista kuvaa, että hän suuressa armossaan laskeutuu Kempeleestä panemaan Suomen asiat kuntoon. Tillin mukaan Sipilä on rakentanut ajatusmallia, että yritysosaaminen pätevöittää kaikkeen. Hallituksen koulutuspoliittisessa puheessakin on Tillin mielestä ollut vahvasti syyllistävä kaiku. Esimerkiksi yliopistojen suhteen on käytetty voimakasta vastakkainasettelua. Luonnontieteitä ja muita soveltavia tieteitä kannattaa tukea mutta humanistiset ja yhteiskuntatieteet ovat kansakunnan elättejä.

18:40 Video: Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Suomen tunnetuin tamperelaispoliisi komisario Sakari Koskinen on nyt kuunnelmasarjan sankarina. Kuunnelmasarjan on Seppo Jokisen rikosromaaneista dramatisoinut Jussi Niilekselä. Ohjaus: Juha Rosma. Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen. Musiikki: Jukka Siikavire. Tuotantokoordinaattori: Saila Karvonen. Tuottaja: Varpu Eräpuu. Henkilöt: Sakari Koskinen, komisario - Tommi Korpela. Risto Pekki, ylikonstaapeli - Tommi Raitolehto. Ulla Lundelin, konstaapeli - Riikka Papunen. Häyrinen, Koskisen sihteeri - Marja Myllylä. Linnea Hillman - Eriikka Väliahde. Kreeta Horsmala - Mia Selin. Matti, eli Krasniqi Markafat, Kosovon pakolainen - Antti Autio. Tohtori - Juha Rosma.

37:49 Video: Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Aikamatkalla 1900-luvun halki kirjailija Markus Leikolan romaanissa Uuden maailman katu professori Woland lentelee Moskovan lisäksi myös Berliinin, Lontoon ja New Yorkin yllä - ja elokuvien hahmot heräävät henkiin vaikuttamaan maailmanhistoriaan. Kirjakerhon "Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä" on toimittanut Jukka Kuosmanen. Lukijana Anu Heikkinen. KUVA: YLE

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Berlin: Lazy (Marilyn Monroe). Bricusse: Jos kieltä eläinten oppisin (Lasse Mårtenson). Laudan: Song of the golden trumpet (Eddie Calvert). Van Heusen: Love and marriage (Frank Sinatra). Gustavo: Brigitte Bardot (Marion Rung). Riviere: Les amis de la musique (Brigitte Bardot). Garcia: Madrecita (Trio Los Paraguayos). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). Lincke: Lysistrata (The Mills Brothers). Ulvaeus: Kakstoista markkaa (Finntrio). Young: Golden earrings (Peggy Lee). Savio: Maledetta primavera (Loretta Goggi). Theodorakis: O Kaimos (Mikis Theodorakis).

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä