RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
20:35 Audio: osa 6/16
Paul Temple ja Spencerin juttu

osa 6/16

Edellisessä jaksossa Temple selvisi rikollisten kaappauksesta ja pääsi vihdoin kuuntelemaan kadonnutta äänilevyä. Pian selviää ratkaiseeko äänilevyn sisältö Mary Dreislerin murhan. Kirjoittanut Francis Durbridge. Suomennos: Albin Ahonen. Ohjaus: Eero Leväluoma. Henkilöt: Paul Temple - Joel Rinne. Steve Temple - Rauha Rentola. Charlie - Sakari Halonen. Rupert Dreisler - Kaarlo Halttunen. Komisario Vosper - Pentti Irjala. Sir Graham Forbes - Eino Kaipainen. Peter Wallace - Jarno Hiilloskorpi. Adrian Winters - Martti Katajisto. Terry Gibson - Pia Hattara. Pete Roberts - Kauko Helovirta. Uusinta vuodelta 1962

43:08 Audio: February fiesta
Muistojen bulevardi

February fiesta

Fisher/Goodwin/Shay: When you're smiling (Billie Holiday). DeLugg/Stein: Orange colored sky (Nat King Cole). Kärki: Tule hiljaa (Henry Theel). Warren: Kissa vieköön (M. A. Numminen). Piazzolla: Preludio para el año 3001 (Milva). Kopisto: Mies joka ei osannut sanoa ei (Markku Kopiston studio-orkesteri). Kay: That's life (Frank Sinatra). Calloway/Mills/Gaskill: Minnie the moocher (Robbie Williams). Aznavour: La Bohème (Charles Aznavour). Lindström: Eric's tune (Erik Lindströmin orkesteri). Schaefer: February fiesta (Benny Carter). Kraft: Jag har bott vid en landsväg (Edvard Persson). Dahlquist: Kulkuri ja joutsen (Tapio Rautavaara). Pinder/Laine: Boulevard de la Madeleine (Moody Blues).

43:49 Audio: Viiskulman kulttuuripersoona nimeltään Emu
Kuusi kuvaa

Viiskulman kulttuuripersoona nimeltään Emu

Siinä missä Ilkka "Emu" Lehtinen tekee linturetkiä pitkin maailmaa, moni muu tekee levynmetsästysretkiä satojen kilometrien päästä Helsingin Viiskulmaan, Digeliukseen. - Digelius Musicin pitkän iän salaisuuksia ovat pohjaton rakkaus musiikkiin, perusteellinen tutustuminen musiikin historiaan, tinkimätön ja avoin suhtautuminen aina kiehtoviin musiikin reuna-alueisiin valtavirran ulkopuolella, oli kyse sitten jazzista, kansanmusiikista, vallattomista kokeiluista tai muuten vain hivelevistä musiikillisista kokemuksista. Ahkeruus ja parhaaseen pyrkivä asiakaspalvelu ovat myös oleellisia”, Emu arvelee. Linnunääniä kaipaavallekin on äänitteitä tarjolla, sillä Emu on itse innokas lintuharrastaja, joka tunnistaa parisentuhatta eri lintulajia Suomen lisäksi muun muassa Afrikassa ja Aasiassa. Rakkain kohde kotimaan ohella on Intia, jossa hän on käynyt 18 kertaa. - Intialaiseen uskontoon ja kulttuuriin kuuluu se, että linnut ja muut luontokappaleet saavat olla rauhassa; niitä ei heti tapeta ruoaksi. Tietysti kun ihminen jatkuvasti valtaa alaa omiin tarpeisiinsa, niin esimerkiksi tiikereillä on ongelmia, kun ne tarvitsevat suuren reviirin. Linnusto on kuitenkin runsasta muun muassa Goassa, jossa on hyvin vehreää luontoa, vesistöä ja vuoria. Emun lintuharrastus alkoi jo kouluvuosina ja kutsumanimi onkin perua jo sieltä. Aika harva kanta-asiakaskaan taitaa edes tietää Emun oikeaa nimeä. Emu tulee kuutena päivänä viikossa Viiskulman liikkeeseensä jo varhain aamulla ja pitääkin sitä varsinaisena kotinaan. Toisaalta hän on tuttu näky konserttisalien auloissa levynmyyntitiskeineen. Hän myös järjestää toisinaan pienimuotoisia tilaisuuksia myymälässään, kuten levynjulkaisukonsertteja. Digeliuksessa on totuttu siihen, että asiakkaat kysyvät sieltä harvinaisempiakin levyjä, joita eivät ole muualta löytäneet. Lieksalainen mies kyseli taannoin ranskalaisen Joe Dassinin levyä 10-vuotiaalle tyttärelleen. Sattumoisin joku oli muutama tunti aikaisemmin tuonut kassillisen poistolevyjään Emulle ja niiden joukossa kuin ihmeen kaupalla oli juuri tuon artistin levy. Levy lähti ilmaisena lahjana Lieksaan ja pian sieltä tuli kiitokseksi kolmipäiväisen karitsan kuva. Perhe kasvattaa lampaita ja tämä kevään ensimmäinen karitsa oli saanut nimekseen Digelius.

59:19 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Suomi juhlii World Music –radiolistalla - Kimmo Pohjonen, Värttinä ja Suistamon Sähkö
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Suomi juhlii World Music –radiolistalla - Kimmo Pohjonen, Värttinä ja Suistamon Sähkö

1. Suistamon Sähkö: Kotiin (Suomi) / Suistamon Sähkö (Kihtinäjärvi Records) 2. Koo Nimo: The Destiny of Man (Ghana) / Palm-Wine Music in the 21st Century (Zaria Music) 3. Kandia Kouyaté: Sandjougoulé (Mali) / Renascence (Sterns) 4. Divanhana: Oj Safete, Sajo, Sarajlilo (Bosnia-Hetsegovina) / Zukva – Sevdah from Bosnia’s Finest (ARC) 5. Estusha: Tihowayo (Meksiko) / Wotan – A Contemporary Ethnic Celebration (Estusha Grinberg/Hecho en Mexico) 6. Hüsnü Şenlendirici: Tuana (Turkki) / Hüsn-ü avare (Sony) 7. Buda Folk Band: Erdő (Unkari) / Saját Gyűjtés – Own Collection Work (Fonó) 8. Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre: Cantiga da Montaña (Espanja) / The

2:10:40 Audio: Jukka Harju taituroi Sinfonia Lahden solistina
Konsertteja

Jukka Harju taituroi Sinfonia Lahden solistina

Valovoimainen nuoren polven kapellimestari Eva Ollikainen johtaa Sinfonia Lahtea ensimmäistä kertaa. Konsertin avaa Richard Straussin uhkean egoistinen sävelruno Don Juan. Osmo Tapio Räihälän uuden käyrätorvikonserton solistina esiintyy Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittaja Jukka Harju. Ilta päättyy Pjotr Tshaikovskin joutsenlauluun, järisyttävän tunteikkaaseen Pateettiseen sinfoniaan. Sibeliustalossa 11.2. äänitetyn konsertin toimittaa Timo Asikainen. Haastateltavina ovat kaikki illan taiteilijat.

48:38 Audio: Opi iskurepliikkejä saameksi
Kultakuume

Opi iskurepliikkejä saameksi

Sano se saameksi -internetdokumentti sai alkunsa, kun ohjaaja Katri Koivula pyysi illanistujaisissa Niillas Holmbergiä opettamaan hänelle fraaseja - kuten minä rakastan sinua - saameksi. Parhaillaan sosiaalisen median kautta kerätään ehdotuksia suomi-pohjoissaame -fraasisanakirjaa varten. Runojakin kirjoittavan Holmbergin mukaan kielen myötä avautuu maailmankuva. Kuvataiteessa tärkeintä on väri ja valo. Sen jälkeen tulee sommittelu. Aiheella ei ole niinkään väliä. Näin opetettiin taiteilija Carolus Enckelliä, suomalaisen modernismin suurta mestaria Vapaassa taidekoulussa. Suuntaa abstraktiin vahvisti silloisen opettajan Unto Pusan tylytys: Piirrät kuin apina! Viime vuodet ovat korostaneet elämystä ja tunnetta värien äärellä.  Tuoreemmissa töissään hän tutkii itämaista tantraa ja sen värejä. Carolus Enckellin retrospektiivinen näyttely on esillä Sara Hildénin museossa Tampereella. Hautajaiset voivat olla yhtä hauskat kuin syntymäpäivät. Monet toivovat etukäteen, että omissa hautajaisissa ei saa itkeä eikä surra. ”Ei varmaan riemu ole päällimmäisenä, mutta hautajaisista pystyy tekemään synkän vastakohdan”, sanoo Pro-Seremoniat Oy:n toimitusjohtaja Anneli Aurejärvi-Karjalainen. Suomessa hautauskulttuuri muuttuu hiljalleen. Hauskojen hautajaisten rajaviivoja hahmotellaan Kultakuumeessa. Onneen voi kuolla. Hanna Vahvaselän Perintö-näyttelyssä harjoitellaan onneen kuolemista. Anopin poismenosta alkunsa saanut näyttely kertoo tarinan, jossa maailman voi nähdä myös positiivisessa valossa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

58:27 Audio: Kun maisema muuttuu
Radioateljee

Kun maisema muuttuu

Kun maisema muuttuu on matka Islantiin, ultima thuleen, mielen tuliperäiselle alueelle. Saarella kasvaneet tietävät, että meren yli on mentävä ja sillä sipuli, mitään uutta ei synny ellei muutokselle asetu alttiiksi. Islanti on värikäs ihmisen sisäisiin kerroksiin avautuva kraatteri, yhtä aikaa nuori ja vanha. Kun ihmeet ovat jokapäiväisiä - maan alta purskuaa tulta ja kallion laelta valuu solkenaan vettä - ei auta muu kuin heittäytyä ihmeille alttiiksi. Islantilainen sana, móðir, toistuu unessa sitkeästi niin monta kertaa, että sanan arvoitusta täytyy lähteä selvittämään. Nyt Reykjavík näyttäytyy joka suuntaan aukeavana havaintojen näyttämönä, jonka jokainen kadunkulma alkaa puhua runojen kertojalle. Runojen matkassa kuljetaan viikon verran ja tutustutaan niin reykjaviklaiseen hautausmaahan kuin kirjatanssiaisiin. Eikä Islanti olisi Islanti, ellei Björk pyörähtäisi tekemässä taikojaan ja musta huumori kukkisi sitkeästi kovimmassakin pohjoistuulessa. Sanan arvoitus ratkeaa ja rakkaus osoittaa suunnan kuin viikinkien käyttämä aurinkokivi, muinainen navigointiväline. Radioateljeen ohjelman käsikirjoitus on Vilja-Tuulia Huotarisen. Ohjaus on Hanna Huhtamäen, joka on myös tehnyt äänimaisemamusiikin yhdessä Tapani Rinteen kanssa. Kertojana on Elsa Saisio. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja tuottaja on Harri Huhtamäki.

13:47 Audio: Kuunnelman esittely: Kuin yhtä perhettä
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Kuin yhtä perhettä

Entinen majakanvartija Yrjö Jämsä saapuu tyttärensä kanssa saareen, jossa hän aikoinaan työskenteli majakkamestarin kanssa. Vanhat näkymät herättävät majakanvartijassa eloon 46 vuoden takaiset tapahtumat. Kuin yhtä perhettä on Radioteatterin kuuntelijan toiveuusinta. Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat kuunnelmatoiveen esittänyt Jari Pykäläinen sekä kirjailija Joni Skiftesvik. Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuin yhtä perhettä -kuunnelma tulee Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 14.2. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 15.2. klo 19.03.

54:19 Audio: Risto Nordellin vieraana kirjailija Juha Ruusuvuori
Kohtauspaikka

Risto Nordellin vieraana kirjailija Juha Ruusuvuori

Risto Nordell ja Juha Ruusuvuori ja kohtaavat kirjojen, Taalintehtaan, meren ja suomenruotsalaisuuden äärellä. Ohjelman musiikit: Ludwig van Beethoven: Finaali sinfoniasta nro 7 A-duuri (RSO/Jukka-Pekka Saraste) Franz Schubert: Serenadi (Jussi Björling, tenori, ja Frederick Schauwecker, piano) Thomas Tallis: Katkelma Jeremiaan valitusvirsistä (The Hilliard Ensemble) Antonín Dvorák: Largo sinfoniasta nro 9 e-molli "Uudesta maailmasta" (Lontoon FO/Zdenek Miller)

Kuunnelluimmat 24h

51:07 Video: Ykkösaamu: Seppänen puhuu siitä mistä vaietaan

Ykkösaamu: Seppänen puhuu siitä mistä vaietaan

Syyrian kärjistyvästä tilanteesta kertovat tutkija Toni Alaranta UPI:sta ja operaatiojohtaja Jyri Rantanen. Rantanen vetää Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton operaatiota Damaskoksessa. Esko Seppänen puhuu uudessa kirjassaan siitä mistä Suomi vaikenee. Kolumnisti Risto Makkonen tarkastelee EU:n yhtenäisyyttä. Olli Seuri juontaa.

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Tulivuori

Muistojen bulevardi: Tulivuori

Tuntematon 1800-luvulta, Venäjä: Dark eyes (Toots Thielemans Trio). Silver:Jazzbacillen (Östen Warnerbring). Hernandez: El Cumbanchero (Laila Kinnunen). Brehm: Tuff brud i lyxförpackning (Lill-Babs). Gaste: Battling Joe (Yves Montand). Belafonte: Wo meine Sonne scheint (Caterina Valente). Kärki: Tulivuori (Jorma Lyytinen). Niessen - Cassen: Tango Desiree (Olavi Virta). Navarro: Lo dudo (Trio Los Panchos). Kern: Smoke gets in your eyes (The Mantovani Orchestra). Pace: La pioggia (Gigliola Cinquetti). Aznavour: Kulta-aikaan (Tapio Heinonen) Rodgers: My funny Valentine (Gerry Mulligan)

49:00 Video: Tiedeykkönen: Rauta-ajan miekka - ensimmäinen piraattituote

Tiedeykkönen: Rauta-ajan miekka - ensimmäinen piraattituote

Uusien tutkimustulosten mukaan rautakauden miekat eivät välttämättä tuontitavaraa. Miekkojen säiläkirjoitukset ja materiaalit antavat olettaa, että nykyisen Suomen alueella asuvat sepät olivat uskottua taitavampia. Ja itse asiassa piraattikopioinnin edelläkävijöitä. Ohjelman toimittaa Jari Vaara.

54:12 Video: Leikola ja Lähde: Vieraana valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen

Leikola ja Lähde: Vieraana valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen

Millainen on valtakunnansyyttäjän toimenkuva ja mitä nykyinen valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ajattelee maan tavoista tämän päivän Suomessa? Suomessa sanavapausrikoksia koskevien syytteiden nostaminen kuuluu valtakunnansyyttäjän tehtäviin.Kuinka hyvin Suomen lainsäädäntö toimii nykyisessä maailmassa, jossa sekä laiton että laillinen viestintä leviää internetissä valtavalla voimalla? Monen mielestä turvattomuuden tunne on Suomessa lisääntynyt. Onko vaarana, että kaikenlainen omankädenoikeus Suomessa lisääntyy?

Ajankohtaista

Neljä muusikkoa.

Yleisradion Vuoden levy 2015 on Kamus-kvartetin Different Voices

"Huipulla ei tarvitse puristaa mailaa saati jousta yksin"

Toivo kuunnelmaa

Toivo kuunnelmaa!

Radioteatteri ja Yle Radio 1 keräävät kuuntelijoiden pitkien kuunnelmien toiveuusintoja ja niihin liittyviä tarinoita. Mikä kuunnelma on jäänyt erityisesti mieleesi ja millaisia muistoja siihen liittyy? Kerro.

Tapio Koivukari

Runeberg-palkinto Tapio Koivukarille romaanista Unissasaarnaaja

Raumalainen Tapio Koivukari on saanut tämän vuotisen Runebergin kirjallisuuspalkinnon.

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä