RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
52:10 Audio: Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa?
Mikä maksaa?

Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa?

Nettopositiivisuus on yritystalouden uusi termi. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritys pyrkii koko toiminnallaan aiheuttamaan enemmän hyvää kuin huonoa. Moni kansainvälinen suuryritys on jo alkanut laskea toimintansa kokonaisvaikutusten yhteissummaa. Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa? Miten yrityksen nettopositiivisuutta käytännössä arvioidaan? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat nettopositiivisuudesta kirjan kirjoittaneet Kati Berninger ja Oras Tynkkynen. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

47:53 Audio: Rahalaukku
Todellisia tarinoita

Rahalaukku

Nuori lotta ja sotilas tapasivat hetken verran kesäkuun suurhyökkäyksessä vuonna 1944. Kanttiinin rahalaukku piti kantaa turvaan pois hyökkäyksen alta, ja kantoapuna lotan apuna oli vähän matkaa paikalle ilmestynyt sotilas. Laukku jäi kuitenkin ison kiven juurelle, ja lotan ja sotilaan tiet erosivat. 60 vuotta myöhemmin kaksi aiemmin toisistaan tietämätöntä pariskuntaa kuulevat linja-autossa toisiltaan tutun tarinan rahalaukusta. Sattuma toisensa jälkeen johtaa takaisin rintamalle ja tähän päivään. Toteutus. Marjut Räisänen, Hanna-Helena Kinnunen ja Hannu Karisto.

38:57 Audio: Figarosta suurkaupunkiin
Faunin iltapäivä

Figarosta suurkaupunkiin

W. A. Mozart: Alkusoitto oopp. Figaron häät (Lausannen kamariork./Julian Rachlin). Brentner: Allegro-osa Konsertosta B-duuri op.4/3 jousille ja continuolle (Collegium Marianum). Monteverdi: Ninfa, che scalza il piede (Taverner Consort, ja Taverner Players/Andrew Parrott). Szymanowski: Masurkka g-molli op.50/4 (Artur Rubinstein). Sieczynski: Wien, unelmieni kaupunki (Margareta Haverinen, sopraano, ja RSO/Seppo Hovi). Leclair: Sonaatti kahdelle viululle A-duuri (Jelizaveta Gilels ja Leonid Kogan). Dvorák: Legenda orkesterille n:o 6 cis-molli. (San Franciscon SO/Michael Tilson Thomas). Melartin: Leivo (Sauli Tiilikainen, baritoni, ja Markus Lehtinen, piano). Pingoud: Valvovat talot, orkesterisarjasta Suurkaupungin kasvot (RSO/Leif Segerstam).

48:29 Audio: Suomen mahtimiehistä syntyy uusia oopperoita - päähenkilöiden elämän intohimo ja sisäinen ristiriita kiehtovat säveltäjiä
Kultakuume

Suomen mahtimiehistä syntyy uusia oopperoita - päähenkilöiden elämän intohimo ja sisäinen ristiriita kiehtovat säveltäjiä

Tämän ajan nuoruutta etsittiin kirjoituskilpailussa. WSOY:n "Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta" – kilpailun voittajaksi nimimerkin takaa paljastui keski-ikäinen mies. Suomen mahtimiehistä syntyy uusia oopperoita. Kolmesta Suomen historian myyttisestä miehestä, Nobel-kirjailija F.E Sillanpäästä, marsalkka Karl Gustaf Mannerheimista ja herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisesta luodaan kustakin oma oopperansa. Kultakuumeen haastateltavina säveltäjät Seppo Pohjola, Tuomas Kantelinen ja Maija Ruuskanen. Jokainen aika on ajatellut olevansa historian ahdistunein, kirjoittaa kolumnissaan Marjo Niemi. Joukko suomalaisgallerioita on mukana Tukholmassa tällä viikolla pidettävillä isoilla taidemessuilla. Tapahtumaa koordinoivan Timo Soppelan mukaan messut ovat tärkeitä verkostoitumispaikkoja. Palkittu dokumenttielokuva "Hyvä postimies" kuvaa pakolaiskriisiä. Se on kertomus Turkin rajalla sijaitsevasta pienestä bulgarialaisesta kylästä. Suomalaisbulgarialaisen Tonislav Hristovin ohjaama elokuva yhdistää absurdin humoristisia piirteitä traagisiin sävyihin. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

55:16 Audio: Portugalilaista ja englantilaista kaihoa
Riston Valinta

Portugalilaista ja englantilaista kaihoa

Trad: Kaksi pavanaa (Camerata Hungarica) Henry Purcell: Musiikkia puolioopperasta Keijukaiskuningatar (Freiburgin kamariorkesteri, joht. Thomas Hengelbrock) Trad:Quiem viese aquel dia (Huelgas Ensemble) Manuel Tavares: Parce mihi Domine (Huelgas Ensemble) Antio Marquez Lesbio: Dexen que Llore mi ninjo (Huelgas Ensemble) Georg Friedrich Händel: Eternal source of Divine Light (Iestyn Davies, altto, Alison Balson, trumpetti ja The King's Consort) Jan Dismas Zelenka: Allegro -osa sonaatista nro 5 oboelle, fagotille ja basso continuolle. ( (Ensemble Zefiro

1:00:00 Audio: Kantapöydässä julkistetaan uusi sävellyskilpailu
Kantapöytä

Kantapöydässä julkistetaan uusi sävellyskilpailu

Kuplivaa keskustelua Musiikkitalon kahvilassa suorassa radio- ja videolähetyksessä. Vieraina Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari Susanna Mälkki, pianotaiteilija Laura Mikkola, urheilutoimittaja Jere Nurminen ja Taideyliopisto Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén. Yrjö Kilpinen -seuran puheenjohtaja baritoni Jaakko Kortekangas ja pianotaiteilija Ilmo Ranta julkistavat seuran 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävän valtakunnallisen lied-sävellyskilpailun http://www.yrjokilpinen.com/kilpailu/. Opiskelijatreffeillä tavataan nokkahuilisti Sofia Fernholm, jota säestää cembalolla Anssi Mattila. Kahvia kaatavat toimittajat Riikka Holopainen ja Janne Koskinen.

08:46 Audio: Radio Puheen toimittaja Raimo Tyykiluoto
Kuuluttajan vieras

Radio Puheen toimittaja Raimo Tyykiluoto

Yle Puheen toimittaja Raimo Tyykiluoto pyöräilee työpaikalleen joka ikinen päivä. Siinä samassa ovat pitkän radiouran aikana hoituneet niin politiikat, fokukset, 140 merkkiä, erehdysekspertit kuin diktaattoritkin. Merisää on ylitse muiden. Nykyisen Ylen Mediatalon 2. kerroksen käytävät ovat tulleet kovin tutuiksi yli kolmen viosikymmenen ajalta. Raimo Tyykiluodon otti keskiviikkona vastaan Yle Radio 1:n kuuluttamossa Jari Aula.

55:19 Audio: Weberin fagottikonsertto
Klassista kahteen

Weberin fagottikonsertto

Vieuxtemps: Rondo konsertosta viululle ja orkesterille nro 3 A-duuri (Nikita Boriso-Glebsky, viulu, ja Liègen filharmoninen ork./Patrick Davin). Dagnelies: Fantaisie variée ofikleidille ja pianolle (Nick Byrne ja David Miller). Weber: Fagottikonsertto F-duuri (Juhani Tapaninen ja RSO/Jukka-Pekka Saraste). Guilmant: Adoration (Petur Sakari, urut, ja Turun FO/Petri Sakari). Litolff: Scherzo pianolle ja orkesterille. (Shura Cherkassky ja BBC:n SO/Malcolm Sargent). Konsertin on toimittanut Teemu Sipilä.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
54:00 Audio: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Kuka menestyi eniten, kuka pani ketä ja oliko se muka väärin? Onko jokainen elämä lopulta vain taiteen materiaalia? Naisten juhla vie kuulijan kohti patetiaa - ja sen yli. Naisten juhla on sydämeenkäyvä satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on naurua hetkeä ennen itkua. Rooleissa: Ella Lahdenmäki, Anna Paavilainen, Iida-Maria Heinonen, Mona Kortelampi, Aksa Korttila, Tommi Korpela, Eero Ritala, Samuli Niittymäki, Lauri Savolainen, Pekka Savolainen, Jenni Stammeier, Juuso Pekkinen, Sini Sovijärvi, Ulla Heikkilä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Tuottaja: Pekka Savolainen.

13:51 Audio: Kuunnelman esittely: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Naisten juhla on satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on "naurua hetkeä ennen itkua". Miksi ystävien ja erityisesti naisten välisten suhteiden kuvaaminen kiinnosti tekijöitä? Kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina käsikirjoittaja-ohjaajat Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Äänisuunnittelijana on Joonatan Kotila. Emilia Cronvall tapasi tekijät kuunnelmanteon viimemetreillä. Naisten juhla -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 20.3. klo 19.03, ja se uusitaan maanantaina 10.4. klo 19.03.

28:54 Audio: Osa 1/8: Atlantilla
Jäätynyt mies

Osa 1/8: Atlantilla

Amerikkalainen rahtialus Minnehaha on matkalla Kotkasta New Yorkiin. Newfoundlandin matalikolla miehistö löytää jäävuoresta kauttaaltaan jään ympäröimän miehen. Tapaus herättää lääkäreissä suurta ihmetystä ja erimielisyyttä. Jää kuitenkin sulatetaan miehen ympäriltä ja hänet saadaan herätettyä eloon. Jäätynyt mies -kuunnelmasarja perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran vuonna 1948 ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Tätä versiota ei taltioitu, mutta vuonna 1965 kahdeksanosainen sarja tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan. Seikkailusarja, kirjoittanut Yrjö Rauanheimo. Ohjaus Eero Leväluoma. Henkilöt: Selostaja - Joel Rinne. Kapteeni Grant - Kauko Helovirta. Perämies Jackson - Esa Saario. Toinen perämies - Lauri Kuosmanen. Matruusi Rasmussen - Matti Vienovirta. Matruusi I - Severi Seppänen. Matruusi II - Heimo Lepistö. Matruusi III - Hannes Veivo. Kokki - Valde Pitkänen. Uusinta vuodelta 1965

41:43 Audio: Vesi vedestä veteen
Radioateljee

Vesi vedestä veteen

”Vesi – elämän neste, elvyttävä virta, solisevat purot, pulppuavat lähteet, kuin vettä vaan, wesi wanhin woitehista, kuin vesi hanhen selästä, pimeys vetten päällä, vilvoittavien vetten äärellä, jään ja lumen maa, korkeat hangen nietokset, aaltojen tuoma – vetten viemä, meren kyntäjä”. Radioateljeen akustisen tutkielman osina ovat myös muutamien runoilijoiden veteen liittyviä runoja, mutta pääosassa ovat veden äänimaisemat ja sen luomat musiikilliset assosiaatiot. Suunnittelu ja ohjaus: Tapani Rinne. Tekstidramaturgia: Harri Huhtamäki. Kertoja: Antti Reini. Äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne. Äänisuunnittelu: Pauli Saastamoinen. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

Muualla Yle.fi:ssä