RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
59:59 Audio: Tsekkiläinen sarja ja Kolmikolkkahattu
Klassista kahteen

Tsekkiläinen sarja ja Kolmikolkkahattu

Offenbach: Alkusoitto oper. Tulipatanin saari (Cincinnati Pops/Erich Kunzel). Dvorák: Tshekkiläinen sarja (Detroitin SO/Antal Dorati). Schubert: Die Forelle (Raili Viljakainen, sopraano, ja Ilmo Ranta, piano). Granados: Escenas poeticas, kolme kappaletta pianolle (Michel Block). Falla: Kolmikolkkahattu, balettisarja n:o 2 (RSO/Sakari Oramo). Lortzing: Chateauneufin aaria oopp. Tsaari kirvesmiehenä (Fritz Wunderlich, tenori, sekä Berliinin kaupunginoopperan kuoro ja Berliinin SO/Berislav Klobucar).

12:47 Audio: Kotkan kirkoissa ei homoparien puolesta rukoilla
Horisontti

Kotkan kirkoissa ei homoparien puolesta rukoilla

Kotka-Kymin seurakunnan kirkoissa eivät samaa sukupuolta olevat parit juhli. Kirkkotiloihin ovat liittoaan juhlistamaan tervetulleita vain perinteisen, kirkollisen avioliiton solmineet. Samaa sukupuolta olevien parien puolesta - ja heidän kanssaan - rukoillaan Kotkassakin, mutta vain seurakunnan muissa tiloissa. Kirkkoherra olisi ollut rukoushetken kannalla, vaikka pareja ei kirkollisesti vihitäkään. Kirkkoneuvoston jäsenen Ville Mielosen esityksestä ovet kuitenkin pysyvät kiinni, eikä päiväjumalanpalveluksessakaan nyt rukoilla samaa sukupuolta olevien parien puolesta. Toimittaja Samuli Suonpää soitti Ville Mieloselle.

53:59 Audio: Armaani sä silloin oisit
Muistojen bulevardi

Armaani sä silloin oisit

Matos Rodriguez: La Cumparsita (Jose Basso). Sanders: I get ideas (Tony Martin). Alstone: C'est Ecrit Dans Le Ciel (Bob Azzam). Mann - Goffin: Bam-schi-bam (Pirkko Mannola). Monti: Tuliharja (Vieno Kekkonen). Lehtinen: Miller-tango (Tamara Lund). Sherwin: A Nightingale sang in Berkeley Square (Glenn Miller orkesteri). Horton: Småfoglarne (Povel Ramel). Shearing: Lullaby of birdland (Mel Torme). Hendricks: Armaani sä silloin oisit (Wiola Talvikki). Moore. Caldonia (Louis Jordan). Mandel: The shadow of your smile (Astrud Gilberto). Chydenius: Laulu kuolleesta rakastetusta (Seija Simola ja Radion viihdeorkesteri). Creatore: Can't help falling in love (Andy Williams).

43:03 Audio: Tuhattaituri ja taiteilija Marita Liulia haluaa aina oppia uutta
Kuusi kuvaa

Tuhattaituri ja taiteilija Marita Liulia haluaa aina oppia uutta

Kuvataiteilija, multimediaohjaaja, valokuvaaja, lyhytelokuvien ohjaaja, kirjailija ja yrittäjä. Siinä osa monipuolisen ja kansainvälisesti menestyneen taiteilijan Marita Liulian ammateista, joita hän yhdistää työssään. Marita Liulia on myös multimediateosten pioneeri. Marita Liulia tekee useimmiten suuria yksityisnäyttelyitä museoihin. Hän on edustanut Suomea jo 30 vuotta ulkomailla, missä häntä usein luullaan ranskalaiseksi. Kuusi kuvaa Marita Liulian elämästä on toimittanut Rita Trötschkes.

41:59 Audio: Unelma
Aamusoitto

Unelma

Balakirev: Unelma F-duuri (Alexander Paley, piano). Arenski: Intermezzo g-molli (Neuvostoliiton valtion SO/Jevgeni Svetlanov). Verdi: Germontin aaria oopp. La Traviata (Tommi Hakala, baritoni, ja Tampere Filharmonia/Eri Klas). Albéniz: Samppanja (Antonio Ruiz-Pipó, piano). Chabrier: Slaavilainen tanssi oopp. Kuningas vastoin tahtoaan (Detroitin SO/Paul Paray). Arenski: Scherzo pianotriosta n:o 1 d-molli (Yefim Bronfman, piano, Cho-Liang Lin, viulu, ja Gary Hoffman, sello). Zeller: Adamin Ruusulaulu oper. Lintukauppias (Placido Domingo, tenori, ja Englantilainen kamariork./Julius Rudel). Prokofjev: Troikka sarj. Luutnantti Kizhe (Chicagon SO/Claudio Abbado).

43:15 Audio: Koneiden kapina
Radioateljee

Koneiden kapina

- ja ulkopuolisuuden pelko Koneiden kapinassa on kysymys ihmisen, teknologian ja luonnon välisistä suhteista. Niihin liittyy usein pelkoja ja jännitteitä. Koneellistuminen avaa taiteen ja runouden kannalta mielenkiintoisia kuvia siitä, millaiseksi ihminen ylipäänsä tulevaisuudessa rakentuu tai rakennetaan. Mitä tämä tarkoittaa niille, jotka eivät koskaan ole oikein istuneet mihinkään normiin? Ulkopuolisuuden teema toistuu: sivullisesta lapsesta tulee aikuinen, joka ei osaa olla muiden seurassa, jota hoivataan alentuvasti tai patistellaan muuttumaan toiseksi. Tällaiseen lapsuuteen ja kasvamiseen yhdistyy kuitenkin mielikuvitus, josta saa voimaa aikuisenakin. Käsikirjoitus Sanni Purhonen. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Hanna Huhtamäki. Kertoja: Elsa Saisio. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

3:50:00 Audio: Suorana Suomen kansallisoopperasta - Dmitri Shostakovitshin Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth
Ooppera

Suorana Suomen kansallisoopperasta - Dmitri Shostakovitshin Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth

Suorana Suomen kansallisoopperasta - Dmitri Shostakovitshin Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth Suora lähetys Suomen kansallisoopperasta torstaina 24.2.2017 4-näytöksinen ooppera. Libretto: säveltäjä ja Aleksandr Preiss Nikolai Leskovin kertomuksen mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Oleg Caetani. Katerina Izmailova - Svetlana Sozdateleva, sopraano. Sergei - Alexei Kosarev, tenori. Zinovi Izmailov - Mika Pohjonen, tenori. Boris Izmailov - Alexander Teliga, basso. Aksinja - Pauliina Linnosaari, sopraano. Rähjäinen mies - Roland Liiv, tenori. Talonmies, vanginvartija, kersantti, poliisi - Jussi Merikanto, baritoni. Työnjohtaja - Samuli Taskinen, bassobaritoni. Päällysmiehet - Janne Erkkilä, Jussi Miilunpalo ja Juhana Suninen, tenori. Myllyn työntekijä - Ari Hosio, basso. Ajuri ja juopunut vieras - Mikko Sateila, tenori. Pappi - Koit Soasepp, basso. Poliisikomissaari - Heikki Aalto, bassobaritoni. Opettaja - Juha Riihimäki, tenori. Sonjetka - Niina Keitel, mezzosopraano. Vanha vanki - Esa Ruuttunen, baritoni. Naisvanki - Anna-Kristiina Kaappola, sopraano. Oopperan toimittaa Janne Koskinen. Väliajalla n. klo 21.15 ja illan päätteeksi oopperalaulaja Margareta Brandt, pianisti Kirill Kozlovski ja Outi Paananen keskustelevat teoksesta ja sen esityksestä.

48:49 Audio: Runoja pitää esittää ääneen - lavarunous elää uutta nousua
Kultakuume

Runoja pitää esittää ääneen - lavarunous elää uutta nousua

Lavarunouden juuret ovat Turun runoliikkeessä 1990-luvulla. Silloin naisia ei saatu lavalle. Tämän päivän lavarunoudesta Kultakuumeessa kertovat runoilijat Aura Nurmi ja Harri Hertell. Hertell on myös kirjoittanut oppaan lavarunoudesta. Yli kaksikymmentä vuotta sitten runokeikat aloittanut Tapani Kinnunen kertoo, miksi runous tuli lavoille 90-luvulla. Italialaisilla on opittavaa suomalaisista talkoista. Lokakuussa Suomen Rooman suurlähetystön kulttuurikoordinaattorina aloittanut Hilla Okkonen veisi Italiaan myös lastenkulttuuria ja kirjallisuutta. Malesialainen kuvataiteilija Sheiko Reto kokee kotimaassaan vainoa transsukupuolisuutensa vuoksi. Sukupuolen moninaisuutta teoksissaan esille tuova Reto on ensimmäinen Suomen Safe Haven -turvaresidenssistä vuoden paikan saanut taiteilija. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

55:07 Audio: Kullan murunen
Klassista kahteen

Kullan murunen

Heinichen: Konsertto G-duuri (Musica Antiqua Köln/Reinhard Goebel). Chopin: Masurkka nro 19 h-molli (Gergely Bogányi, piano). O. Merikanto: Kullan murunen (Karita Mattila, sopraano, ja Ilmo Ranta, piano). Saint-Saëns: Havanaise (Lisa Batiashvili, viulu, ja RSO/Sakari Oramo). Beethoven: Sonaatti käyrätorvelle ja pianolle F-duuri (Lowell Greer, luonnontorvi, ja Steven Lubin, fortepiano). Foote: Air ja Gavotti serenadista jousille (Seattlen SO/Gerard Schwarz).

Kuunnelluimmat 24h

52:24 Video: Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Kalle Haatanen: Suomalaisen politiikan retoriikka

Suomen nykyisen hallituksen politiikan retoriikassa huomiota herättää syyllisten etsiminen, sanoo tutkijatohtori Jouni Tilli. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijatohtori Jouni Tilli on analysoinut hallituksen puheita uusimmassa kirjassaan ”Miten puhumme kun puhumme politiikkaa?” Pääministeri Juha Sipilän puheessa syntipukkeja ovat palkansaajat ja tulonsiirtojen varassa elävät ja heidän täytyy nyt kärsiä, että kansakunta pelastuu. Sen sijaan työnantajilta ja yrityksiltä vaaditaan vain vähän eli ripaus isänmaallisuutta. Hallituksen retoriikassa valtiosta tehdään jähmeä, kömpelö ja typerä toimija, joka ei osaa ketterästi reagoida ajan vaatimuksiin. Hallituksen puheessa valtio on se, joka estää kansakunnan nousun. -Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että Juha Sipilä on rakentanut toiminnastaan sellaista kuvaa, että hän suuressa armossaan laskeutuu Kempeleestä panemaan Suomen asiat kuntoon. Tillin mukaan Sipilä on rakentanut ajatusmallia, että yritysosaaminen pätevöittää kaikkeen. Hallituksen koulutuspoliittisessa puheessakin on Tillin mielestä ollut vahvasti syyllistävä kaiku. Esimerkiksi yliopistojen suhteen on käytetty voimakasta vastakkainasettelua. Luonnontieteitä ja muita soveltavia tieteitä kannattaa tukea mutta humanistiset ja yhteiskuntatieteet ovat kansakunnan elättejä.

18:40 Video: Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Viha on paha vieras: Viha on paha vieras, osa 4/10

Suomen tunnetuin tamperelaispoliisi komisario Sakari Koskinen on nyt kuunnelmasarjan sankarina. Kuunnelmasarjan on Seppo Jokisen rikosromaaneista dramatisoinut Jussi Niilekselä. Ohjaus: Juha Rosma. Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen. Musiikki: Jukka Siikavire. Tuotantokoordinaattori: Saila Karvonen. Tuottaja: Varpu Eräpuu. Henkilöt: Sakari Koskinen, komisario - Tommi Korpela. Risto Pekki, ylikonstaapeli - Tommi Raitolehto. Ulla Lundelin, konstaapeli - Riikka Papunen. Häyrinen, Koskisen sihteeri - Marja Myllylä. Linnea Hillman - Eriikka Väliahde. Kreeta Horsmala - Mia Selin. Matti, eli Krasniqi Markafat, Kosovon pakolainen - Antti Autio. Tohtori - Juha Rosma.

37:49 Video: Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Kirjakerho: Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä

Aikamatkalla 1900-luvun halki kirjailija Markus Leikolan romaanissa Uuden maailman katu professori Woland lentelee Moskovan lisäksi myös Berliinin, Lontoon ja New Yorkin yllä - ja elokuvien hahmot heräävät henkiin vaikuttamaan maailmanhistoriaan. Kirjakerhon "Kirjailija Markus Leikola professori Wolandin kyydissä" on toimittanut Jukka Kuosmanen. Lukijana Anu Heikkinen. KUVA: YLE

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Muistojen bulevardi: Kakstoista markkaa

Berlin: Lazy (Marilyn Monroe). Bricusse: Jos kieltä eläinten oppisin (Lasse Mårtenson). Laudan: Song of the golden trumpet (Eddie Calvert). Van Heusen: Love and marriage (Frank Sinatra). Gustavo: Brigitte Bardot (Marion Rung). Riviere: Les amis de la musique (Brigitte Bardot). Garcia: Madrecita (Trio Los Paraguayos). Buschor: Acropolis adieu (Mireille Mathieu). Lincke: Lysistrata (The Mills Brothers). Ulvaeus: Kakstoista markkaa (Finntrio). Young: Golden earrings (Peggy Lee). Savio: Maledetta primavera (Loretta Goggi). Theodorakis: O Kaimos (Mikis Theodorakis).

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä