RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
50:59 Audio: Vappupotpuri
Lauantain toivotut levyt

Vappupotpuri

J. Strauss (nuor.): Frühlingsstimmen (Rita Streich, sopraano, ja Berliinin radion SO/Kurt Gaebel). Lev. 1958 Melartin (sov. Fougstedt): Vappulaulu (Radiokuoro ja Radion viihdeork./George de Godzinsky). Ään. 1962 Rangström: Bön til natten (Aulikki Rautawaara, sopraano, ja Tukholman konserttiyhdistyksen ork./Ture Rangström). Lev. 1942 Nykänen: Vappupotpuri (Jukka Nykänen, piano). Lev. 2012 Agapkin: Vapaa Venäjä (Jukka Ahti, tenori, ja ork./Alfredo Cibelli). Lev. 1930 Ager: Happy days are here again (Jack Hylton, laulu, ja ork.). Lev. 1930 Jäppilä: Kaukomaita kohti (Viljo Vesterinen, ja Onni Laihanen, harmonikka). Lev. 1945 Casadei: Sole sole (Siw Malmkvist ja Umberto Marcato, laulu, sekä ork.). Lev. 1964 Chydenius: Kalliolle kukkulalle (Kom-teatterin kuoro sekä ork./Kaj Chydenius). Ään. 1971 English: Vain kaksi nauhaa (Tapio Heinonen, laulu, sekä lauluyhtye ja yhtye/Taisto Wesslin). Lev. 1981 Orlowski - Suihkutsalo (sov.): Kuapitaan (Retuperän WBK). Lev. 1991 Kärki (sov. Savolainen): Vanhan veräjän luona (Panu Savolainen Toivo). Lev. 2014

55:00 Audio: Spring Is Here
Muistojen bulevardi

Spring Is Here

Aaltonen: Get on (Nat Newborn). Malmsten: Nuoruuden sävel (Tauno Palo ja Ansa Ikonen). Porter: Let's do it (let's fall in in love) (Eartha Kitt). Waldimir: Det började med ett glas champagne (Zarah Leander). Trad: Champagne Charlie (Leon Redbone). Reed: Miltä meno maistuu (Lasse Mårtenson, Olli Heikkilä). Rodgers: Spring is here (Anita O'Day). Fontenoy: Printemps de Corse (Tino Rossi). Di Paola: Come prima (Mario Lanza). Ellington: It don't mean a thing (Fyrkka -lauluyhtye ja RVO/Esko Linnavalli). Carmichael: One morning in May (Mel Torme). Karki: Me tulemme taas (Matti Louhivuori ja Tukkipojat) Lennon-McCartney: Michelle (The Beatles). Hazlewood: Summer wine (Nancy Sinatra). Bellman: Lähteen luo tähän jäämme (Polyteknikkojen Kuoro).

13:05 Audio: Kuunnelman esittely: Raaka Q
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Raaka Q

"Armottoman huvittavaa, liikuttavaa ja mahdollisesti jopa ajatuksia herättävää kuunneltavaa" tarjoaa kolmiosainen kuunnelmasarja Raaka Q jonka ovat ohjanneet Antti Hietala ja Jani Volanen. Käsikirjoittajana on Q-teatteri Ensemble. Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat työryhmästä Antti Hietala, Elena Leeve ja Tommi Korpela. Heitä jututti Emilia Cronvall. Raaka Q:n ensimmäinen osa kuullaan Radio 1:ssä sunnuntaina vapunpäivänä klo 13.00. Uusinta maanantaina 2.5. klo 19.03

43:59 Audio: Kirjailija-käsikirjoittaja Taina West on myös eksymisen mestari
Kuusi kuvaa

Kirjailija-käsikirjoittaja Taina West on myös eksymisen mestari

Pyörällä päästään! Taina West on rakastanut pyöräilyä koko elämänsä. Pyörän selässä hän on viilettää kesät ja talvet - ajatuskin pyörättömyydestä on tuskainen. Taina Westin koti on Helsingissä ja toinen Berliinissä, jossa hän viettää paraikaa 60-vuotispäiviään. Berliinissä Taina Westiä kiehtoo kaupungin historialliset kerrostumat, elämän yleinen rentous, kielimuurin tarjoama suoja jonninjoutavilta julkkisjuoruilta ja mahdollisuus joutua pyöräillessä eksyksiin. Vapaana kirjoittajana West on vetäytynyt useaan otteeseen Berliiniin kirjoittamaan mutta hän rakastaa myös syvästi kotinurkkiaan Itä-Helsingissä. Teininä Taina West harrasti intohimoisesti valokuvaamista. Rippikouluiässä hän hurahti muutaman kuukauden välein ensin uskoon ja sitten taistolaisuuteen. Aikuisvuodet ovat tehneet hänestä toimittajan, käsikirjoittajan ja kirjailijan, joka tunnetaan eritoten 90-luvun televisiohitin Iltalypsyn yhtenä käsikirjoittajana, Suomalainen sankaruus –kirjan kirjoittajana ja yhteistyöstä näyttelijä Jukka Puotilan kanssa. Nyt työn alla on monta rautaa eli muuan elokuvakäsikirjoitus, monologinäytelmä köyhyydestä ja kirja Valamon luostarin arjesta. Taina West kertoo harrastavansa möllöttämistä. Ihmisten tuijottelu ja heidän elämänkohtaloidensa arvuuttelu on hänestä varsin mielenkiintoista. Välillä Taina West ärsyyntyy itsessään tapaan, jolla hän hyppää asioista toisiin ja juuttuu yksityiskohtiin. Toisaalta hän pitää siitä, että hän ainakin yrittää ymmärtää ihmisiä. Ymmärtämisen yrittämiselläkin jo nimittäin oppii myös paljon itsestään. Ja sitä tarvitaan kaikessa siinä työssä, mitä Taina West tekee. Toimittajana Riikka Rahi.

58:48 Audio: Herra Schmidtin seikkailut
Radioateljee

Herra Schmidtin seikkailut

Herra Schmidtin seikkailut on kertomus idän ja lännen, menneen ja nykyisen, toden ja kuvitellun rajalta. Se on kuvaus loistonsa päivien ”Kannas Cityn” huvilayhdyskunnan elämänkuhinasta, 1900-luvun alkuvuosikymmenten poliittisista ristiriidoista ja toisaalta nykymaailman peilitalojen heijastamista irvokkaista naamanilmeistä. Tarina on samalla matka vanhasta maailmasta globalisaation sekasortoon ja Euroopan kukoistuksen päivistä materialisoituneen maailman auringonlaskuun. Käsikirjoitus on Juha Seppälän ja ohjaus ja musiikki Harri Huhtamäen. Kertojina ovat Minna Haapkylä ja Eero Saarinen. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja tuottaja on Harri Huhtamäki.

47:00 Audio: Italialaisvelho Fabio Biondi vie RSO:n lumottuun metsään ja pohjatuulen riepoteltavaksi
Konsertteja

Italialaisvelho Fabio Biondi vie RSO:n lumottuun metsään ja pohjatuulen riepoteltavaksi

Joht. Fabio Biondi, viulu. - Francesco Geminiani: La foresta incantata, balettipantomiimi orkesterille ja continuolle. Jean-Philippe Rameau: Sarja oopperasta Les Boréades. - Väliajalla tarkastellaan äskettäin edesmenneen kapellimestari Nikolaus Harnoncourtin jättämää musiikillista perintöä. Haastateltavana on sellisti Jukka Rautasalo. Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

39:01 Audio: Kultakuumeen konvehtirasia 17/16. Syötävän hyvää kuunneltavaa viikon varrelta
Kultakuume

Kultakuumeen konvehtirasia 17/16. Syötävän hyvää kuunneltavaa viikon varrelta

Sävelkaikuja amerikansuomalaisten haaleilta 30-luvulta. Amerikansuomalaisten taiteilijoiden kova kohtalo Stalinin vainoissa. Haastattelussa virolainen runoilija, filosofi ja toisinajattelija Jaan Kaplinski. Helsinkiläisen Ryhmäteatterin johtaja Esa Leskinen kertoo William Shakespearen näytelmien vaikutuksesta. Keskeneräisyyden kauneus-taideprojekti hakee pehmeämpää maailmanhavainnointifilosofiaa. Ei vappua ilman juhlapuhetta Suomen kansalle. Juontajana Kai Ristola.

49:26 Audio: Työläiset ovat kadonneet
Kultakuume

Työläiset ovat kadonneet

Työtä tehdään entistä enemmän vapaa-ajalla, mutta samalla entistä harvempi kokee olevansa duunari. Perhetausta on noussut jälleen menestystä määrittäväksi tekijäksi. Champagnen kolmanneksi vanhimman samppanjatalon Taittingerin suvun vesa Clovis Taittinger vieraili Suomessa. Työläiset ovat kadonneet. Vappu on kansainvälinen työväen juhla ja suomalaisen työn päivä. Työtä tehdään entistä enemmän vapaa-ajalla, mutta samalla entistä harvempi kokee olevansa duunari. Kultakuumeessa nykytyötä ja sen iloa etsivät Aalto-yliopiston kestävän talouden tutkija Maria Joutsenvirta ja Haaga-Helian yliopettaja Heikki Pasanen. Varakas suku tietää menestystä työmarkkinoilla. Rikkaiden ja avuliaiden vanhempien vaikutus tuntuu vielä keski-ikäisenkin työuralla. Perhetausta on noussut uudestaan menestystä määrittäväksi tekijäksi. Clovis Taittingerilla on samppanja verissä. Champagnen kolmanneksi vanhimman samppanjatalon Taittingerin suvun vesa Clovis Taittinger vieraili Suomessa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

48:56 Audio: Fossiilit kertovat ihmisestä, ilveksestä ja ilmastonmuutoksista
Tiedeykkönen

Fossiilit kertovat ihmisestä, ilveksestä ja ilmastonmuutoksista

Hammasfossiilit paljastavat muinaiset ilmastonmuutokset Itä-Afrikassa. Hampaiden muodosta näkyy, millaista kasvillisuutta oli tarjolla kasvinsyöjille, ja kasvillisuudesta voi päätellä silloiset lämpö- ja kosteusolot. Luurangot puolestaan kertovat lajin evoluutiosta ja kehityksestä eläinten nykyiseen kokoon ja näköön. Kun sapelihammastiikeri kuoli sukupuuttoon, isojen kissapetojen ekologinen lokero jäi tyhjäksi Euroopassa. Vahvistusta kissapetojen rintamalle tarjoaa kotoinen ilves, joka on alkanut kehittyä rotevammaksi. Entinen jäniksen metsästäjä on siirtymässä kauriinmetsästäjäksi. Tiedeykkösessä tavataan evoluutiopaleontologian professori MIkael Fortelius ja paleobiologian dosentti Suvi Viranta-Kovanen Helsingin yliopistosta. Toimittaja on Leena Mattila

53:34 Audio: Voidaanko koko Suomi pitää asuttuna?
Leikola ja Lähde

Voidaanko koko Suomi pitää asuttuna?

Pääministeri Juha Sipilä sanoi keskustan puoluevaltuuston kokouksessa, että koko Suomi voidaan pitää asuttuna. Sipilä sanoi kannattavansa yritystoiminnan hajauttamista koska siitä voidaan saada kilpailuetua. Millainen on Suomen tulevaisuus? Voidaanko koko Suomi pitää asuttuna? Onko työpaikkojen ja palvelujen keskittämisestä etua vai haittaa? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat aluetieteen professori Markku Sotarauta Tampereen yliopistosta ja Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Kuunnelluimmat 24h

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Adagio

Muistojen bulevardi: Adagio

Godzinsky: Sininen valssi (Radion viihdeorkesteri). Lai: La bicyclette (Yves Montand, laulu). Becaud: Yöllinen uinti (Tapio Heinonen). Ferri: Vola vola l'aritornello (Gabriella Ferri ja Luisa de Santisi) Albinoni: Adagio ( Monica Zetterlund). Bock: Rikas mies jos oisin (Lasse Mårtenson). Fox: Killing me softly with his song (Roberta Flack). Jobim: Wave (Oscar Peterson).

51:06 Video: Lauantain toivotut levyt: Vappupotpuri

Lauantain toivotut levyt: Vappupotpuri

J. Strauss (nuor.): Frühlingsstimmen (Rita Streich, sopraano, ja Berliinin radion SO/Kurt Gaebel). Lev. 1958 Melartin (sov. Fougstedt): Vappulaulu (Radiokuoro ja Radion viihdeork./George de Godzinsky). Ään. 1962 Rangström: Bön til natten (Aulikki Rautawaara, sopraano, ja Tukholman konserttiyhdistyksen ork./Ture Rangström). Lev. 1942 Nykänen: Vappupotpuri (Jukka Nykänen, piano). Lev. 2012 Agapkin: Vapaa Venäjä (Jukka Ahti, tenori, ja ork./Alfredo Cibelli). Lev. 1930 Ager: Happy days are here again (Jack Hylton, laulu, ja ork.). Lev. 1930 Jäppilä: Kaukomaita kohti (Viljo Vesterinen, ja Onni Laihanen, harmonikka). Lev. 1945 Casadei: Sole sole (Siw Malmkvist ja Umberto Marcato, laulu, sekä ork.). Lev. 1964 Chydenius: Kalliolle kukkulalle (Kom-teatterin kuoro sekä ork./Kaj Chydenius). Ään. 1971 English: Vain kaksi nauhaa (Tapio Heinonen, laulu, sekä lauluyhtye ja yhtye/Taisto Wesslin). Lev. 1981 Orlowski - Suihkutsalo (sov.): Kuapitaan (Retuperän WBK). Lev. 1991 Kärki (sov. Savolainen): Vanhan veräjän luona (Panu Savolainen Toivo). Lev. 2014

16:59 Video: Iiris ja viettelykset: Osa 1/20: Vauhdin huuma

Iiris ja viettelykset: Osa 1/20: Vauhdin huuma

Tytti hypettää uusia sähköautoja, ne ovat trendikkäitä ja saasteettomia. Iiris lähtee Tytin mukaan koeajolle. Tytti opettaa Iirikselle miten urheiluautolla flirttaillaan muille kuskeille ja miten sähköauto kiihtyy. Sähköautot ovat täysin saasteettomia, koska ne toimivat vaihtovirralla. Tekijät Käsikirjoitus: Pirjo Toikka. Ohjaus: Janne Tapper. Musiikki: Pietari Mikkonen Äänisuunnittelu: Ari Mursula ja Joonatan Kotila. Tuottaja: Pekka Ruohoranta, Yle Draama Päärooleissa: Iiris Hölttä - Minttu Mustakallio Tytti Backlund - Ria Kataja Petteri Alametsä - Mikko Reitala.

Muualla Yle.fi:ssä