RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
53:59 Audio: Lasse ja Leo 90!
Muistojen bulevardi

Lasse ja Leo 90!

Rainger: June in January (Dean Martin). Grainer: Mies ja piippu (Helena Siltala). Lee: Bangers and mash (Peter Sellers ja Sophia Loren). Malinen: Kalle-sedän kaupunkimatka (Leo Jokela). Godzinsky: Salakuljettajan laulu (Tapio Rautavaara). Bechet: Si tu vois ma mere (Sidney Bechet). Dewitt: Flowers on the wall (The Statler Brothers). Ben: Rosa, menina rosa (Jorge Ben). Mancini: Ruusujen ja viinin aika (Laila Kinnunen). Previn: Daydreaming (Doris Day ja André Previn). Bacalov: Lui (Rita Pavone, laulu, ja yhtye). Lindahl: Maria Louiza (Ernos). Wilsh: Oh Champs-Elysees (Joe Dassin). Parys: Laitakadulla (Rita Elmgren). Ashby: Lonely Melody (Dorothy Ashby)

48:58 Audio: Pilkut vetivät museoon. DocPointissa ei kaihdeta raskaita teemoja
Kultakuume

Pilkut vetivät museoon. DocPointissa ei kaihdeta raskaita teemoja

Tuntematon japanilaistaiteilija veti Helsingin taidemuseeon ennätysyleisön. Raskaat aiheet eivät vaivuta dokumentaristeja epätoivoon. Musiikkitalon akustiikka ei pärjää kansainvälisessä vertailussa. Suurin osa ihmisistä ei erota tekoälyn säveltämää Bachin koraalia alkuperäisestä. Yayoi Kusaman pilkut vetivät yleisön HAMiin vaikka taiteilijaa ei kukaan ennakkoon tuntenut. Helsingin taidemuseon kaikkien aikojen kävijäennätys syntyi japanilaisen 87-vuotiaan Yayoi Kusaman retrospektiivisella näyttelyssä, johon reilun kolmen kuukauden aikana tutustui 225 000 kävijää. Hurja some-näkyvyys tavoitti myös ne yleisöt, jotka museoiden on yleensä hankala tavoittaa. Rasismi ja ilmastonmuutos ovat teemoja Docpointin kotimaisessa sarjassa. John Websterin ja Elina Hirvosen yhteiskunnalliset dokumenttielokuvat tarttuvat rasismiin ja lmastonmuutokseen. Ohjaajat kertovat, mikä ajaa heitä toistuvasti raskaiden teemojen pariin ja voiko dokumentilla muuttaa maailmaa. Professori Tapio Lokki johtaa maailman parasta konserttisaliakustiikan tutkimusryhmää. Vaikka akustiikka on pitkälti makuasia, eivät suomalaiset konserttisalit pärjää kansainvälisessä vertailussa ulkomaisille huippusaleille. Taiteilijat lyökööt rukkaset naulaan- tekoäly hoitaa pian hommat. Viime vuosina laboratoriot ympäri maailmaa ovat kehittäneet tekoälyä, joka onnistuu luomaan maalauksia Rembrandtin, Van Goghin tai Picasson tyylillä. Nyt tekoäly myös säveltää musiikkia. Japanilainen Sony julkaisi hiljattain netissä maailman ensimmäiset tekoälyn säveltämät pop-kappaleet. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

57:20 Audio: Havträsk-trio
Klassista kahteen

Havträsk-trio

Kuhlau: Alkusoitto näytelmämus. Elverhöj (Keijukaiskumpu). (OdensenSO/Othmar Maga). Ljadov: Kahdeksan kansanlaulua. (Venäjän FO/Samuel Friedmann). Sibelius: Pianotrio a-molli (Havträsk) (Sibelius-pianotrio). Verdi: Talvi oopp. Sisilialainen vesper (Metropolitan-oopperan ork./James Levine). Nessler: Wernerin jäähyväiset oopp. Das Trompeter von Säckingen. (Hermann Prey, baritoni, Helga Hildebrand, sopraano, sekä Berliinin saksalaisen oopperan kuoro ja Berliinin sinfonikot/Wilhelm Schüchter).

55:55 Audio: Elokuvakierrätystä
Välilevyjä

Elokuvakierrätystä

Mitähän johtava musiikkineurootikko Dmitri Shostakovitsh tuumasi siitä, että hänen käytetyintä musiikkiaan on elokuvamusiikki, mitä hän sävelsi vain pakosta, ja joka ei kuulosta lainkaan hänen musiikiltaan? Sitä ei voi tietää, mutta se tiedetään että Erich Korngold pelkäsi loistavan musiikkinsa haaskautuvan elokuvakäytössä, ja pelasti sitä siksi konserttimusiikkikäyttöön mahdollisimman paljon. Niin ovat tehneet muutkin, ja syy on selvä. Säveltäminen on kovin työlästä, ja siksi musiikkia kannattaa kierrättää elokuvasta konserttiin - perinteisesti orkesterisarjaksi. Hämmästyttävän usein tuloksena syntyy hyvin suosittua konserttimusiikkia. Mutta jos kyse on vain laiskuudesta, tulos on päinvastainen. Toimittajana Kare Eskola. 1. Sergei Prokofjev: Kizhen häät ja Troikka sinfonisesta sarjasta Luutnantti Kizhe (Los Angelesin FO/Michael Tilson Thomas) 2. Erich Korngold: Sostenuto, 3. osa jousikvartetosta nro 3 D-duuri (Doric-kvartetti) 3. Jacques Ibert: Sarabande pour Dulcinée elok. Don Quixote (Ranskankielisen Sveitsin ork./Neeme Järvi) 4. Dmitri Shostakovitsh: Romanssi orkesterisarjasta Paarma (Nicola Benedetti ja Bournemouthin SO/Kirill Karabits) 5. John Corigliano: Pianissimo Scherzo, 2. osa viulukonsertosta "The Red Violin" (Elina Vähälä ja Sinfonia Lahti/Jaakko Kuusisto) 6. Philip Glass: 1. osa sellokonsertosta nro 2 "Naqoyqatsi" (Matt Haimovitz ja Cincinnatin SO/Dennis Russell Davies) 7. Armas Järnefelt: II näytöksen loppumusiikki sarjasta elok. Laulu tulipunaisesta kukasta (Tampere Filharmonia/John Storgårds) 8. Lotta Wennäkoski: Amor Omnia Suite (RSO/Dima Slobodeniouk) 9. Einar Englund: Alkusoitto sarjasta elok. Pojat (Tampere Filharmonia(John Storgårds) 10. Einar Englund: Poroajot orkesterisarjasta Valkoinen peura (RSO/Petri Sakari)

Kuunnelluimmat 24h

54:28 Video: Ankarat vuodet: Sama kaiku on askelten

Ankarat vuodet: Sama kaiku on askelten

Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman kolmannessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Suomi mobilisoi joukot: YH. Marraskuussa Sillanpää saa Nobel-palkinnon ja suomalaiset upean marssilaulun. Mainilan laukaukset: "Totuus on ensimmäinen sodan uhreista!" Messuhallissa kajahtaa "Suomalainen rukous".

51:07 Video: Ykkösaamu: Trumpin vertaiset?

Ykkösaamu: Trumpin vertaiset?

Timo Soini puoluejohtajana jo 20 vuotta, kaipaako Soini ja puolue jo vaihtelua? Yliopistonlehtori Emilia Palonen ja tietokirjailija Risto Uimonen arvioimassa. Valkoisessa talossa uusi isäntä, löytyykö Donald Trumpille vertaista historiasta, vieraana tutkija Markus Kantola. Kaikkien luovuus pitäisi hyödyntää ja työntekijöitä kuunnella enemmän, sanoo kolumnisti Heidi Hammarsten. Toimittajana Päivi Neitiniemi. 

54:06 Video: Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomi on koirien maa

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomi on koirien maa

Suomessa on noin 800 000 koiraa. Koirien määrä on kasvanut kovasti viime vuosina. Koiriin käytetään rahaa lähes miljardi euroa vuodessa. Mistä suomalaisten kova kiintymys koiriin johtuu? Mitä se kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta? Millainen asema koiralla on suomalaisessa perhe-elämässä? Roman Schatzin vieraina ovat koirakuiskaaja Tuire Kaimio ja valokuvaaja Maija Astikainen.

Muualla Yle.fi:ssä