RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
2:36:59 Audio: RSO:n illassa Thomas Adèsin pianokonsertto In Seven Days ensi kertaa Suomessa
Konsertteja

RSO:n illassa Thomas Adèsin pianokonsertto In Seven Days ensi kertaa Suomessa

Kapellimestarina Nicolas Collon Solistina Laura Mikkola, piano. Thomas Adès: Tansseja oopperasta Powder her Face Thomas Adès: In Seven Days, pianokonsertto Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 5 B-duuri Väliajalla: Thomas Adès - Britannian uusi Orfeus? Vuonna 1971 syntynyt englantilainen Thomas Adès on kiinnostava ja menestynyt säveltäjä, mutta myös pianisti ja kapellimestari. Adèsin musiikista ja säveltäjäkultista puhuvat kapellimestari Nicolas Collon, säveltäjä Antti Auvinen ja Outi Paananen. Myöhäisillan kamarimusiikki Thomas Adès: Catch Christoffer Sundqvist, klarinetti, Paula Sundqvist, viulu, Jukka Rautasalo, sello, ja Jouko Laivuori, piano Thomas Adès: Court Studies oopp. Myrsky Christoffer Sundqvist, klarinetti, Paula Sundqvist, viulu, Jukka Rautasalo, sello, ja Jouko Laivuori, piano Suoran konsertin Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

38:32 Audio: Kuuntelijoiden toivemusiikkia
Faunin iltapäivä

Kuuntelijoiden toivemusiikkia

V. Hannikainen: Kevätaamu (Annaleena Puhto, huilu, ja Jalas Chamber/Juhani Numminen). Sallinen: 1. osa Ilmarin ja Kultanaisen hääkulkue Sarjasta TV-elokuvaan Rauta-aika (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste) Hakola: Sunnuntai (Jorma Hynninen, baritoni, ja Keski-Pohjanmaan Kamariork./Juha Kangas). Rautavaara: Hypyt pianosarjasta Pelimannit (Paavali Jumppanen, piano). Aulin: Husfrun och barnet, orkesterisarjasta Mäster Olof (Tukholman kuninkaallisen oopperan ork./Eri Klas).) Hummel: Tirolilaislaulu ja muunnelmia (Cecilia Bartoli, mezzosopraano, ja Orchestra La Scintilla/Adam Fischer). Salmenhaara: Poema, versio sellolle ja jousille (Marko Ylönen ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri/Juha Kangas). C. P. E. Bach: Presto triosonaatista h-molli huilulle, viululle ja continuolle (Lisa Batiashvili, viulu, Emmanuel Pahud, huilu, Sebastian Klinger, sello, ja Peter Kofler, cembalo). Verdi: "Va pensiero" heprealaisten orjien kuoro oopp. Nabucco (Atlantan sinfoniaork. ja -kuoro/Robert Shaw,).

48:52 Audio: Elokuvaroolitus on oikean tyypin löytämistä - suomalainen elokuva on miehinen
Kultakuume

Elokuvaroolitus on oikean tyypin löytämistä - suomalainen elokuva on miehinen

Siiri Angerkoski on Suomen kaikkien aikojen eniten rooleja tehnyt elokuvanäyttelijä. Yle Uutiset selvitti, ketkä suomalaisissa elokuvissa ovat esiintyneet. Kaksi kolmesta näyttelijästä suomalaisessa elokuvassa on miehiä. Elokuva ei ole demokraattinen laji, sanoo Pia Pesonen, yksi Suomen kokeneimmista roolittajista. Hän kertoo, kuinka iso on roolittajan rooli näyttelijöiden valinnassa. Elokuvaohjaaja Taru Mäkelä ei käytä roolitusapua, sillä näyttelijöiden valinta on ohjaajan työn herkkua.  Nuori katutaiteilija muutti New Yorkista Helsinkiin. David Popa on toisen polven graffitimaalari, jonka näyttely Plastic People kuvaa aikamme ihmisiä, jotka ovat luoneet ympärilleen muovisen kuplan. "Oh my Puppets" on nukketeatterin minifestivaali. Tuotantokoordinaattori Ilona Numminen kertoo festivaalista ja siitä, miksi aikuisten nukketeatteri on nousussa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

39:30 Audio: Sokeain kuunnelmapalkinnon 2016 voittaja: Hirvimetsä
Radioteatteri esittää

Sokeain kuunnelmapalkinnon 2016 voittaja: Hirvimetsä

Isä, poika ja Hirvi. Jossakin Kainuun korvessa isä vie poikansa ensimmäistä kertaa hirvimetsälle. Metsän kätkössä miehet joutuvat kohtaamaan toisensa ja luonnon. Elli Salon kirjoittama Hirvimetsä on nykyajan erätarina, jossa kaikuvat menneiden ja tulevien eränkävijoiden äänet. Koomisen ja traagisen rajamaastoissa taivaltava kuunnelma tutkii luontosuhdettamme, miehisyyttä, läheisyyden vaikeutta ja kaipuuta. Käsikirjoitus: Elli Salo. Ohjaus: Linda Wallgren. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Musiikki: Petra Poutanen-Hurme. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuotanto: Erja Manto, Radioteatteri. Henkilöt: Simo: Verneri Lilja. Isä: Raimo Grönberg. Hirvi: Juha Hurme. Lapsi: Iivo Jaakkola.

51:44 Audio: Olipa kerran..
Klassista kahteen

Olipa kerran..

Legrand: Olipa kerran elok. Aasinnahka (Kuoro ja ork./Michel Legrand). Reinecke: Ein Märchen (Satu) Triosta käyrätorvelle, klarinetille ja pianolle B-duuri (Jasper De Waal, Hans Colbers ja Frank van de Laar). Melartin: Sagan om vårt hjärta (Sydäntemme satu) Lilli Paasikivi, mezzosopraano, Jari Valo, viulu, ja Pentti Kotiranta, piano). Korngold: Satukuninkaan tanssiaiset kok. Satukuvia (Martin Jones, piano). Kálmán: Herra X:n laulu oper. Sirkusprinsessa (Fritz Wunderlich, tenori, ja Baijerin valtionork./Hans Moltkau). Crusell (sov. Karvonen): Alkusoitto oopp. Pikku orjatar (Solistiyhtye Imperial/Erkki Karjalainen). Körling: (sov. von Deringer): Eläinsatu (Lauluyhtye Lapset/Mikko von Deringer). Fain: Sikermä elok. Liisa Ihmemaassa (Cincinnati Pops -orkesteri/Erich Kunzel). Humperdinck: Juhlakaikuja sarj. Prinsessa Ruusunen (Bambergin sinfonikot/Karl Anton Rickenbacher). Kosta: Kontu herää Keski-Maan musiikista (Rita Bergman, sopraano, ja ork./Ensio Kosta). Messager: Finaali bal. Les Deux pigeons (Kaksi kyyhkystä) (Covent Garden -oopperan ork./Charles Mackerras). Chopin - Rossini: Muunnelmia Rossinin Tuhkimo-oopperan teemasta (Tapio Jalas, huilu, ja Ilkka Paananen, piano). Rahmaninov (sov. Respighi): La Chaperon et le loup (Punahilkka ja susi) (Minnesotan ork/Eiji Oue). Kantelinen: Sen pituinen se bal. Lumikuningatar (Suomen Kansallisoopperan ork./Tuomas Kantelinen). Konsertin on laatinut Jari Rantschukoff

47:22 Audio: Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa
Radioateljee

Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa

Muistisairauksista ja erityisesti Alzheimerin taudista on tulossa vakava kansansairaus, väittävät asiantuntijat, jotka ovat huolissaan suurista ikäluokista. Huoli on ennen kaikkea taloudellinen. Muita huolia ei juuri yhteiskunnallisessa keskustelussa tunneta. Tämä ohjelma tutkailee asioita hieman toisista kuulokulmista. Nykyistä vanhustenhoitoa voi pitää eräänlaisena laillisena laittomuuden tilana - leirinä. Leiri on periaate, jolle poliittinen tila ja järjestys nykyään muodostuu. Ajatus leiristä on italialaisen filosofin Giorgio Agamben. Kontekstina on suvereeni valtio, joka päättää elämästä ja kuolemasta. Suvereenin hallitsema laillisen laittomuuden tila merkitsee vanhusten hoidossa mielivaltaa - heitteillejättöä, laillisesti. Alzheimerin tauti vie vanhuksen aseman vieläkin turvattomammaksi kuin se jo muutoin olisi. Taudin kulku on arvaamatonta mutta vääjäämätöntä. Jokaisella ihmisellä se kuitenkin ilmenee omalla tavallaan. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojina ovat autenttisten äänien lisäksi Minna Haapkylä, Heidi Krohn ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikin ovat tehneet Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. Ohjelma edusti Yleä lokakuussa 2014 Prix Europa -kilpailussa Berliinissä ja äänestettiin viiden parhaan joukkoon. Ohjelma sai myös Kouran vuoden 2014 kunniamaininnan dokumenttisarjassa.

53:48 Audio: Helmikuun vallankumouksesta 100 vuotta
Leikola ja Lähde

Helmikuun vallankumouksesta 100 vuotta

Maaliskuussa 1917 Venäjän tsaari Nikolai II luopui vallasta ja väliaikainen hallitus otti itselleen sekä keisarin, hallituksen että parlamentin valtaoikeudet. Tsaarin eroa edelsivät suuret mielenosoitukset ja sotilaiden kapinointi.  Usko tsaarivaltaan romahti lopullisesti kun sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia vastaan 11. maaliskuuta. Maaliskuun vallankumous johti sekasortoon, joka mahdollisti boshevikkien vallankaappauksen ja myöhemmin myös Suomen itsenäistymisen. Miksi Venäjä ei kyennyt luomaan itsevaltiuden tilalle demokraattista järjestelmää? Kuinka kahden vallankumouksen vuosi 1917 vaikuttaa Nyky-Venäjän politiikkaan ja historiakäsitykseen? Vieraina ovat entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie ja toimittaja Leonid Laakso.

55:26 Audio: Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma
Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma

Toimittajana Ville Komppa. Ohjelmassa kuultavat musiikit: Serenadit saavat valonsa Johannes Brahms: Serenadit 1 ja 2. - Gävlen sinfoniaorkesteri, joht. Jaime Martín. (Ondine, ODE 1291-2) Vakuuttava lounaissaksalaisen lauluyhtyeen Suomi-levy “Finland”. - Jean Sibelius: Rakastava; Finlandia. Kaija Saariaho: Nuits adieux. Riikka Talvitie: Kuun Kirje. Jukka Linkola: Mieliteko. Einojuhani Rautavaara: Canticum Mariae virginis; Canción de nuestro tiempo; Orpheus singt. - SWR Vokalensemble, joht. Marcus Creed. (SWR Classic, SWR19031CD) Lyyristä suomalaista sielunmaisemaa “Elegia – Romantic Finnish Music”. - Jean Sibeliuksen, Selim Palmgrenin, Oskar Merikannon, Erkki Melartinin, Toivo Kuulan, Heino Kasken ja Ilmari Hannikaisen kappaleita harpulle sovitettuna. - Anni Kuusimäki, harppu. (Fuga, FUGA-9429) Erilaiset Goldberg-variaatiot“Goldberg” - Joachim F.W. Schneider: Goldberg, aaria erilaisine muunnelmineen kahdelle kitaralle. J.S. Bach: Kuusi koraalipreludia Orgel-Büchleinista. - Jürgen Ruck ja Petri Kumela, kitarat. (Contrastes Records, CR201603) Uhkeaa sinfonista hehkua à la Richard Strauss Richard Strauss: Elektra-sarja (sov. Manfred Honeck ja Tomáš Ille); Ruusuritari-sarja (sov. Artur Rodzinski). - Pittsburghin sinfoniaorkesteri, joht. Manfred Honeck

09:03 Audio: Saksalainen ex-piispa vie reformaation ilosanomaa maailman ääriin
Horisontti

Saksalainen ex-piispa vie reformaation ilosanomaa maailman ääriin

Margot Kässmann on yksi Saksan tunnetuimmista papeista. Hän on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, joka antaa kasvot mediassa Saksan evankeliselle kirkolle. Tämän lisäksi Kässmann on tuottelias kirjailija ja entinen Hannoverin maakirkon piispa. Hän jätti tehtävänsä välittömästi jäätyään kiinni rattijuoppoudesta vuonna 2010. Viime vuodet hän on toiminut reformaation merkkivuoden virallisena lähettiläänä. Toimittaja Iida Ylinen tapasi Kässmannin Suomen vierailun yhteydessä Helsingin yliopistolla.

43:39 Audio: Armastuse legend
Muistojen bulevardi

Armastuse legend

Morricone: Gabriel's oboe (Ennio Morricone). Cameron: Kukat kauniit aamuin sulle toisin (Sammy Babitzin). Farina-Farina: Sleep walk (Henri René and his orchestra). Williams: Harbor lights (Santo and Johnny). Borne- Ostrum - Martin: Roulette (Tony Martin). Smith: Nouse toiveeni junaan (Kai Lind). Tuomisaari: Tipi-tii (Laila Kinnunen). Barriere: Ma vie (Alain Barriere). Braddock: Did you ever? (Nancy Sinatra ja Lee Hazlewood). Jobim: E preciso dizer adeus (Edu Lobo). Rothenburg: Abschied vom Meer (Freddy Quinn). Skellern: You're a lady (Peter Skellern). Lindström: Armi (Erik Lindströmin orkesteri). Almaran. Armastuse legend ( Hilde Ostrat) Toimittajana Kalevi Pollari.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
39:30 Audio: Sokeain kuunnelmapalkinnon 2016 voittaja: Hirvimetsä
Radioteatteri esittää

Sokeain kuunnelmapalkinnon 2016 voittaja: Hirvimetsä

Isä, poika ja Hirvi. Jossakin Kainuun korvessa isä vie poikansa ensimmäistä kertaa hirvimetsälle. Metsän kätkössä miehet joutuvat kohtaamaan toisensa ja luonnon. Elli Salon kirjoittama Hirvimetsä on nykyajan erätarina, jossa kaikuvat menneiden ja tulevien eränkävijoiden äänet. Koomisen ja traagisen rajamaastoissa taivaltava kuunnelma tutkii luontosuhdettamme, miehisyyttä, läheisyyden vaikeutta ja kaipuuta. Käsikirjoitus: Elli Salo. Ohjaus: Linda Wallgren. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Musiikki: Petra Poutanen-Hurme. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuotanto: Erja Manto, Radioteatteri. Henkilöt: Simo: Verneri Lilja. Isä: Raimo Grönberg. Hirvi: Juha Hurme. Lapsi: Iivo Jaakkola.

47:22 Audio: Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa
Radioateljee

Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa

Muistisairauksista ja erityisesti Alzheimerin taudista on tulossa vakava kansansairaus, väittävät asiantuntijat, jotka ovat huolissaan suurista ikäluokista. Huoli on ennen kaikkea taloudellinen. Muita huolia ei juuri yhteiskunnallisessa keskustelussa tunneta. Tämä ohjelma tutkailee asioita hieman toisista kuulokulmista. Nykyistä vanhustenhoitoa voi pitää eräänlaisena laillisena laittomuuden tilana - leirinä. Leiri on periaate, jolle poliittinen tila ja järjestys nykyään muodostuu. Ajatus leiristä on italialaisen filosofin Giorgio Agamben. Kontekstina on suvereeni valtio, joka päättää elämästä ja kuolemasta. Suvereenin hallitsema laillisen laittomuuden tila merkitsee vanhusten hoidossa mielivaltaa - heitteillejättöä, laillisesti. Alzheimerin tauti vie vanhuksen aseman vieläkin turvattomammaksi kuin se jo muutoin olisi. Taudin kulku on arvaamatonta mutta vääjäämätöntä. Jokaisella ihmisellä se kuitenkin ilmenee omalla tavallaan. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojina ovat autenttisten äänien lisäksi Minna Haapkylä, Heidi Krohn ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikin ovat tehneet Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. Ohjelma edusti Yleä lokakuussa 2014 Prix Europa -kilpailussa Berliinissä ja äänestettiin viiden parhaan joukkoon. Ohjelma sai myös Kouran vuoden 2014 kunniamaininnan dokumenttisarjassa.

54:00 Audio: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Kuka menestyi eniten, kuka pani ketä ja oliko se muka väärin? Onko jokainen elämä lopulta vain taiteen materiaalia? Naisten juhla vie kuulijan kohti patetiaa - ja sen yli. Naisten juhla on sydämeenkäyvä satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on naurua hetkeä ennen itkua. Rooleissa: Ella Lahdenmäki, Anna Paavilainen, Iida-Maria Heinonen, Mona Kortelampi, Aksa Korttila, Tommi Korpela, Eero Ritala, Samuli Niittymäki, Lauri Savolainen, Pekka Savolainen, Jenni Stammeier, Juuso Pekkinen, Sini Sovijärvi, Ulla Heikkilä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Tuottaja: Pekka Savolainen.

13:51 Audio: Kuunnelman esittely: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Naisten juhla on satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on "naurua hetkeä ennen itkua". Miksi ystävien ja erityisesti naisten välisten suhteiden kuvaaminen kiinnosti tekijöitä? Kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina käsikirjoittaja-ohjaajat Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Äänisuunnittelijana on Joonatan Kotila. Emilia Cronvall tapasi tekijät kuunnelmanteon viimemetreillä. Naisten juhla -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 20.3. klo 19.03, ja se uusitaan maanantaina 10.4. klo 19.03.

Ajankohtaista

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä