RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
51:00 Audio: Tuo aika toukokuun
Lauantain toivotut levyt

Tuo aika toukokuun

Humperdinck: Hannun ja Kertun iltarukous oopp. Hannu ja Kerttu (Renée Fleming, sopraano, Susan Graham, mezzosopraano, ja Lontoon kuninkaallinen FO/Andreas Delfs). Lev. 2005 Skrjabin: Etydi cis-molli (Vladimir Horowitz, piano). Lev. 1962 Rimski-Korsakov: Ruusu ja satakieli (Anna Netrebko, sopraano, ja Prahan kamarifilharmonia/Emmanuel Villaume). Lev. 2008 Ingelius: Kung Erik (Walton Grönroos, baritoni, ja George de Godzinsky, piano). Ään. 1971 Kansansäv. (sov. Whittaker): Blow the wind southerly (Kathleen Ferrier, altto). Lev. 1949 Ranta: Korven kukka (A. Aimo, laulu, ja Sointu-ork./Viljo Vesterinen). Lev. 1940 Scotto: Tuo aika toukokuun (Tapio Rautavaara, laulu, ja yhtye). Lev. 1951 Lindwall: Kielon jäähyväiset (Metro-tytöt ja Rytmi-ork./Matti Viljanen). Lev. 1958 William: Malaika (Miriam Makeba ja Harry Belafonte, laulu, sekä yhtye). Lev. 1965 Bogolovski: Tuomen tarina (Georg Ots, laulu, ja yhtye/Nacke Johansson). Lev. 1972 Walker: Mr. Bojangles (Sammy Davis Jr., laulu, ja ork.). Lev. 1972 Pauls: Bez menja (Alla Pugatshova, laulu, ja ork.). Lev. 1970-luvulla Vainio: Vanhojapoikia viiksekkäitä (Juha Vainio, laulu, Hyvän Tuulen Laulajat ja yhtye/Jaakko Salo). Lev. 1982

52:59 Audio: Huviretki
Faunin iltapäivä

Huviretki

Händel: Zadok the priest (Lontoon Bach-kuoro ja The English Concert/David Hill) W. A. Mozart: Kreivittären aaria "Porgi, amor" oopp. Figaron häät (Kiri Te Kanawa, sopraano, ja Metropolitan-oopperan ork./James Levine). Rossini: La Passeggiata (RKK/Eric-Olof Söderström ja Kristian Attila, piano). Musin: Konserttimasurkka (David Frühwirth, viulu, ja Henri Sigfridsson, piano). Granados: Intermezzo oopp. Goyescas (Chicagon SO/Fritz Reiner). Gottschalk: Andalusian muistoja (Eugene List ja Joseph Werner, piano). Sibelius: Autrefois (Pia Pajala, sopraano, Sari Nordqvist, mezzosopraano, ja Turun FO/Leif Segerstam). J. S. Bach: Sarabande soolosellosarjasta nro 1 G-duuri (Gavriel Lipkind, sello). Taylor: Looking glass insects (Minnesotan ork./Eiji Oue). Fall: Achmedin laulu oper. Stambulin ruusu (Fritz Wunderlich, tenori, ja Baijerin valtionork./Hans Moltkau).

14:10 Audio: Kuunnelman esittely: Volpone
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Volpone

Shakespearen aikalainen Ben Jonson kirjoitti ns. kaupunkikomediaa ja satiiria. Entä kannattaako Jonsonia ja Shakespearea verrata keskenään ja millainen teos Jonsonin Volpone on? Kuunnelman esittelyssä on haasteltavana yliopistonlehtori Nely Keinänen. Hänet tapasi Emilia Cronvall. Radioteatterin valiouusinta Volpone vuodelta 1946 kuullaan kahdessa osassa: ensimmäinen osa tulee Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 29.5. klo 15.00 ja toinen osa maanantaina 30.5. klo 18.00.

2:02:00 Audio: Suora lähetys Maailma kylässä -festivaalilta Helsingistä
Etnoilta

Suora lähetys Maailma kylässä -festivaalilta Helsingistä

Yhdysvaltain presidentti Theodore Roosevelt sanoi, että yksi runoilija on kansalle arvokkaampi kuin tuotteliainkin tehdas. Miten käy, kun kulttuuria ja sivistystä aletaan mitata vain rahalla? Historiallisen suuret leikkaukset ovat totta suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Johtaako nykymeno eriarvoistumiseen? Katoaako sivistys? Ja mitäs sitten tapahtuukaan? Ensimmäisellä tunnilla keskustelemassa ovat presidentti Tarja Halonen, kirjailija Marjo Niemi ja muusikko Teho Majamäki. Paneelikeskustelua johtavat toimittajat Anna Tulusto ja Tuuli Saksala. Toisella tunnilla liikutaan festivaalialueella, tavataan ihmisiä ja kuunnellaan musiikkia.

16:48 Audio: Osa 5/20: Tietokone
Iiris ja viettelykset

Osa 5/20: Tietokone

Petterin äiti viettää yökaudet ratkoen tietokoneensa ohjelmistojen saloja. Hän on huomannut, että ohjelmistot liukuvat toisiinsa. Isoäiti on koodareitten huippua Iirikseen verrattuna. Radioteatterille kirjoittanut Pirjo Toikka. Ohjaus: Janne Tapper. Musiikki: Pietari Mikkonen. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuottaja: Pekka Ruohoranta. Henkilöt: Iiris Hölttä: Minttu Mustakallio. Petteri Alametsä: Mikko Reitala. Marjaana Alametsä: Leena Uotila. Kauno Alametsä: Heikki Nousiainen.

53:59 Audio: Sydämen muistot
Muistojen bulevardi

Sydämen muistot

Ellington-Tizol: Caravan (Wes Montgomery). Sedaka: Sydämen muistot (Lasse Liemola ja Four Cats). Celentano: Ich will dich immer wieder küssen (Ralf Bendix). Arnie: No, no Amigo (Anita Lindblom). Böttcher: Lyckans serenad (Carli Tornehave). Dvorák: Olkoon näin (Tapio Rautavaara ja Erkki Melakosken yhtye). Tynnilä-Jäppilä: Petsamo (Teijo Joutsela ja Humppa-veikot/ Kullervo Linna). Ellington: Battle royal (Duke Ellington & Count Basie). Hadzidakis: All alone am I (Brenda Lee). Rota: Rosen från Novgorod (Zarah Leander). Rigual: Cuando calienta el sol (Los Hermanos Rigual). Kosma: Les Feuilles mortes (Juliette Gréco). Piazzolla: Triunfal (Astor Piazzolla). Miller: Moonlight serenade (Radion viihdeorkesteri).

44:03 Audio: Kuusi kuvaa yliopistomies Kari Raivion elämästä
Kuusi kuvaa

Kuusi kuvaa yliopistomies Kari Raivion elämästä

Kuusi kuvaa -sarjassa kurkistetaan tunnettujen henkilöiden kotialbumeihin. Päähenkilö valitsee viisi merkityksellistä valokuvaa elämänsä eri vaiheista. Keskustelu käydään näiden kuvien kautta. Kuudes kuva on kuitenkin ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt toteutumatta? Valokuvat ja niihin liittyviä pieniä tarinoita löytyy osoitteesta yle.fi/kuusikuvaa.

53:26 Audio: Maatila - jossa kasvaa taivaanpuita
Radioateljee

Maatila - jossa kasvaa taivaanpuita

Näin kertoo ohjelman tekijä Kaye Mortley : Kuten monet tarinat, tämäkin on paikasta ja ihmisistä. Paikka on Australiassa, pieni kylä nimeltään Stuart Town, 400 likometriä länteen Sydneystä. Kylässä ei ole mitään erityistä. Maisema näyttää kauniilta, mutta maaperä on köyhää johtuen huonoista viljelymenetelmistä, eroosiosta, kaniineista ja varhaisista kultakaivoksista. Ihmiset ohjelmassa ovat isäni sukulaisia. Heillä oli pieni maatila, jossa oli muutamia lampaita ja talon läheisyyteen he istuttivat aina taivaanpuita. En tuntenut näitä ihmisiä kovinkaan hyvin, mutta minusta tuntui, että he ovat eläneet siellä aina. Arkkityyppisiä uudisasukkaita uudessa maailmassa. Ajan myötä tulin yhä uteliaammaksi, miksi, milloin ja miten he olivat menneet sinne ja pysyneet siellä. Miten sammutat janon maassa, jossa ei ole vettä? Ylpeydellä. Sanoo Michaux. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus ovat australialais-ranskalaisen Kaye Mortleyn ja suomenkielisen version on ohjannut Hanna Huhtamäki. Suomennos on Hilkka Pekkasen. Kertojina ovat Minna Haapkylä, Eero Saarinen, Elsa Saisio ja Heli Sutela. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja tuottaja on Harri Huhtamäki.

47:00 Audio: RSO:n kausi päättyy vahvojen naisten iltaan
Konsertteja

RSO:n kausi päättyy vahvojen naisten iltaan

Hannu Linnun johtama Radion sinfoniaorkesterin kevätkauden päätösilta on naisten. Beethovenin pelastusoopperan sankaritar sai osakseen monta uvertyyriä. Niistä kuullaan Leonore-alkusoitto nro 2. Hector Berlioz kuvasi lyyrisessä kohtauksessaan Egyptin Kleopatran viimeisen laulun ennen itsemurhaa. Cosima Wagner sai mieheltään syntymäpäivälahjaksi Siegfried-idyllin. Siegfried puolestaan sai Brünnhilden heräämään. Jumalten tuhon perikadossa Brünnhilde nousee roviolle ylistämään rakkauden voimaa. Brünnhildelle ja Kleopatralle antaa jumalaisen äänensä liettulaissopraano Violeta Urmana. RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu kertoo konsertin naisista: ”Leonore on tyypillinen ajankuva, urhea pistoolia heilutteleva valistuksen ajan housuihin pukeutuva sankaritar. Hän tekee mitä tahansa pelastaakseen miehensä, onhan Fidelio-oopperan alaotsikkokin ”aviollisen rakkauden riemuvoitto”. Kleopatra taas on laskelmoiva uranainen. Hän käyttää miehiä hyväkseen, pyörittää Julius Caesaria ja Marcus Antoniusta ja tekee näiden kanssa jälkeläisiä taatakseen oman valtansa ja laajentaakseen sitä. Lopulta Kleopatra tappaa itsensä, mutta sen hän tekee päästääkseen vangittuna olemisen häpeästä. Brünnhilde uhrautuu koko ihmiskunnan puolesta palauttamalla sormuksen Reinityttärille ja seuraamalla sitten kuollutta Siegfriediä roviolle." "Tavallaan tässä konsertissa on vielä neljäskin nainen, Cosima Wagner, jolle Siegfried-idylli on sävelletty. Wagnerin pakkomielle siitä, että naisen on jollakin tavoin aina lunastettava joku tai jotakin, on omalla tavallaan kiinnostava. Ilmeisesti Wagner löysi Cosimassa hahmon, joka oli kaikkein lähinnä hänen ideaaliaan.” Radion sinfoniaorkesterin konsertti Joht. Hannu Lintu, Violeta Urmana, sopraano. Ludwig van Beethoven: Leonore-alkusoitto nro 2 C-duuri. Hector Berlioz: Kleopatran kuolema, lyyrinen kohtaus sopraanolle ja orkesterille. Väliajalla ovat liettualaissopraano Violeta Urmanaa puhuttaa Outi Paananen. Kulunutta kautta vetää yhteen fagotisti Pekka Katajamäki, joka on paitsi pitkänlinjan muusikko myös nykyisin ahkera konserttivieras. Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

39:09 Audio: Kultakuumeen konvehtirasia 21/16. Syötävän hyvää kuunneltavaa viikon varrelta
Kultakuume

Kultakuumeen konvehtirasia 21/16. Syötävän hyvää kuunneltavaa viikon varrelta

Helsingin keskustakirjaston peruskivi muurattiin: juhlahumussa marimekkohameinen nainen ja baskeripäinen mies. Kirjailija Olavi Paavolaisen Neuvostoliiton matkan muistiinpanot kesältä 1939 löytyivät kesämökin ullakolta. Itämeren vitsaus: inhat hylkyrosvot. Tuore opinnäyte tarkastelee, miten suomalaiset lopettavat puhelunsa. Huippuviulistin ahdinko: lainaviulu lähtee kiertoon. Millä minä nyt soitan Lontoon Promsissa? Juontajana Kai Ristola.

Kuunnelluimmat 24h

49:17 Video: Todellisia tarinoita: Orjuus sisälläni

Todellisia tarinoita: Orjuus sisälläni

Dokumentti kertoo siitä, mitä lapsuuden varhainen kiintymyssuhde merkitsee ihmisen kehitykselle. Vaikka sen vaikutuksia omaan elämään ei voi hallita tahdonvoimalla, aikuisen tahdolla voidaan löytää kyky ymmärtää tätä suhdetta. Ohjelman päähenkilö pääsi työstämisen kautta irti vääränlaisen kehityskaaren aiheuttamista vakavista ongelmista. Trauma voi estää ihmistä elämästä täyttä elämää, jumiuttaa mielen menneisyyden traumatapahtumiin, jotka toistuvat mielessä halliten ajatuksia. Kaltoinkohtelun aiheuttama vakava lapsuuden trauma voi tuottaa tilan, jossa aikuisena elämää suoritetaan ilman, että ihminen pystyy noudattamaan omaa tahtoaan. Trauma voi viedä aikuisuudesta toimintakyvyn, jota tarvittaisiin juuri silloin, kun elämä tulisi ottaa omiin käsiin ja luotsata sitä haluttuun suuntaan. Tämä radiodokumentti valaisee lapsuuden traumaa kolmelta taholta. Se esittää vakavan trauman kokeneen oman tarinan sekä hänen runollisessa muodossa kertomansa tunnekokemuksen traumasta ja toipumisesta. Ohjelman kolmantena juonteena kulkee terapeutin selvitys siitä, miten trauma syntyy ja miten hoito etenee. Jos lapsuuden kiintymyssuhde on turvallinen, voi eriytyä, tulla itsenäiseksi ihmiseksi ja oppia tuntemaan omaa mieltään ja toisen mieltä. Silloin ei tarvitse muokkautua täysin jonkun muun mielen mukaisesti. Pahimmillaan sen joutuu tekemään turvattomassa kiintymyssuhteessa uhan alla oleva lapsi, jonka pitää vaistota ja hyvin herkästi ottaa toisen tarpeet ja toiveet huomioon, koska on vaarallista, jos ei keskity toiseen ihmiseen. Pelottavaksi koetussa kiintymyssuhteessa lapselle voi rakentua jakaantunut minuus, jossa persoonan traumaan kiinnittyneet osat ottavat vastuun selviytymisestä uhkaa ja vaaraa sisältävissä vuorovaikutustilanteissa. Lapsi sopeutuu esimerkiksi jäädyttämällä tunteensa, alistumalla tai oppimalla rauhoittamaan vanhemman raivoa. Arjessa traumasta erillään olevat persoonan osat pyrkivät ottamaan kaiken irti niistä vuorovaikutushetkistä, jolloin uhka ei ole akuutti ja "hyvä vanhempi" on läsnä. Monesti tällainen lapsuudessa traumatisoitunut aikuisena vihaa vahingoitetun lapsen kokemusosia itsessään ja syyttää itseään kaikesta tapahtuneesta tuntien syvää lojaalisuutta vanhempiaan kohtaan. Vakavistakin traumoista voi toipua. Terapiasessioissa mielen menneet päättymättömät tapahtumat muuttuvat vähitellen muistoiksi, jotka eivät enää häiritse nykyelämää. Ohjelmassa asiantuntijana on traumapsykoterapeutti Anne Suokas-Cunliffe. Ohjelman ovat toteuttaneet toimittaja Henna Salakari, äänisuunnittelija Kai Rantala ja tuottaja Hannu Karisto. Päähenkilöä näyttelee Liisa Lehto. Musiikki: Melodia Africana, Questa Notte, Diverine, Run, Rose, Fairytale, sävellys: Ludovico Einaudi Kuutamolento, sävellys, esitys: Noa Nakai, viulu, alttoviulu ja piano. (Runon "MInä olen vanki" taustalla) Kuva: Tiia Virta

54:07 Video: Muistojen bulevardi: Mambo Italiano

Muistojen bulevardi: Mambo Italiano

Newman: The Moon of Manakoora (Andre Kostelanetz). Merrill: Mambo italiano (Alma Cogan). Morales:Yiri-yiri-bon (Beny More). Adler: Hernando's hideaway (Billy May). Crane: Jos sä saisit sydämein (Annikki Tähti). Kansanlaulu: Tula tullalla (The Delta Rhythm Boys). Velho: Barco negro (Amalia Rodrigues). Simon: Deine Augen seh' ich vor mir bei Tag und Nacht (Gitta Lind). Thomas: Matilda, Matilda (Harry Belafonte). Porter: Night and day (Fred Astaire). Romberg: Softly as in a morning sunrise (The Modern Jazz Quartet).

54:03 Video: Leikola ja Lähde: Miten digitalisaatio etenee Suomessa?

Leikola ja Lähde: Miten digitalisaatio etenee Suomessa?

Digitalisaatio ei ole edennyt Suomessa niin ripeästi kuin naapurimaissa. Esimerkiksi Virossa sähköinen asiointi on yleisempää kuin Suomessa. Mikä Suomen kehitystä hidastaa? Kuinka suuri merkitys digitalisaatiolla on Suomen taloudelle ja hyvinvoinnille? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Vieraina liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja mediavaikuttaja Kim Weckström.

51:07 Video: Ykkösaamu: Digitalisaatio - uhka vai mahdollisuus?

Ykkösaamu: Digitalisaatio - uhka vai mahdollisuus?

Työpaikkojen vähenemisestä ja uusien syntymisestä keskustelmassa ohjelmajohtaja Mika Helenius Aalto-yliopistosta ja toimitusjohtaja Mikael Jungner Kreabista. - Mitä tapahtui keskiluokalle? Kurjistuvasta keskiluokasta keskustelemassa populismitutkija Laura Parkkinen ja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. - Kolumnistina Kirsi Crowley. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

Muualla Yle.fi:ssä