RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
49:16 Audio: Nuorisosirkuksessa opitaan kavereilta
Kultakuume

Nuorisosirkuksessa opitaan kavereilta

Kansainvälisellä YLÖSALAS-festivaalilla nuoret sirkusartistit esiintyvät yhdessä ja oppivat toisiltaan työpajoissa. Maailmankuulujen rock-kuvaajien ottamia valokuvia David Bowiesta ja Hanoi Rocksista on esillä Turun Logomossa. Katutaiteilija Jussi TwoSeven valmistaa valtavien seinämaalaustensa sabluunoita viikkojen ajan ennen teosten maalaamista. Nuorisosirkuksessa opitaan kavereilta. Kansainvälinen YLÖSALAS-sirkusfestivaali on koonnut Helsinkiin nuoria sirkusartisteja oppimaan toisiltaan työpajoissa ja esiintymään yhteisissä näytöksissä. David Bowie ja Hanoi Rocks valokuvina Turussa. Logomon näyttelyssä on esillä Gavin Evansin Bowiesta yhden kuvaussession aikana vuonna 1995 ottamia kuvia, joista tuli Bowien omia suosikkeja. Maailmankuulu kuvaaja Justin Thomas kiersi Hanoi Rocksin mukana yhtyeen kulta-aikoina 1982-84. Jussi TwoSeven valmistelee suuria maalauksiaan viikkoja. Taiteen tekeminen on taiteilijalle juhlahetki. Jussi TwoSeven nyppii sabluunoidensa muovikalvoja viikkotolkulla, jotta pääsee päiväksi maalaamaan. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jonni Roos.

1:00:00 Audio: Väinämöisen laulu auringolle
Klassista kahteen

Väinämöisen laulu auringolle

Linsén: Väinämöisen laulu auringolle (Matti Lehtinen, baritoni, ja Tapani Valsta, piano). Glinka: Divertimento brillante Bellinin teemoista (Leonid Ogrintshuk, piano, ja Venäjän kansall. ork. solistit). Debussy: Kolme laulua Orleansin herttuan Kaarlen runoihin (RKK/Jani Sivén, alttosoolo: Wivan Nygård-Fagerudd). C. Hampton: Amazing grace, muunnelmia kansansävelmästä (Thomas Stacy, englannintorvi, ja Harry Huff, urut). Rahmaninov: Vokaliisi (Anna Moffo, sopraano, ja Amerikkalainen SO/Leopold Stokowski). Elgar: Surumarssi näytelmämus. Grania and Diarmid. (Uuden-Seelannin SO/James Judd).

43:47 Audio: Keskiajan perintö 4/4: Sodankäynti ja ristiretket
Keskiajan perintö

Keskiajan perintö 4/4: Sodankäynti ja ristiretket

Keskiajan perintö -sarjassa tarkastellaan millä tavalla keskiaika on vaikuttanut aikaamme ja mitä meille on jäänyt keskiajasta perinnöksi? Sarjan viimeisessä osassa puhutaan keskiaikaisista sodista ja ristiretkistä. Ohjelman lopuksi vedetään yhteen mitä haastatellut tutkijat pitävät tärkeimpinä piirteinä mitä meille on keskiajasta periytynyt. Haastateltavina ovat historiantutkijat Sini Kangas, Jaakko Tahkokallio ja Samu Niskanen. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

53:32 Audio: Häpeääkö suomalainen älymystö itseään?
Roman Schatzin Maamme-kirja

Häpeääkö suomalainen älymystö itseään?

Roman Schatz kysyy tänään että millainen on Suomen älymystö tänä päivänä. Rohkeneeko kukaan enää tunnustaa kuuluvansa älymystöön? Uskaltavatko älykkäät ja sivistyneet ihmiset tuoda ajatuksensa rohkeasti julkiseen keskusteluun tänä trollauksen, julkisen ivan ja uhkailun aikana? Ja keitä älymystöön oikein kuuluu? Roman Schatzin vieraina ovat elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen ja teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist.

53:00 Audio: Rosvo-Roope
Muistojen bulevardi

Rosvo-Roope

Mårtenson: Myrskyluodon Maija (Lasse Mårtensonin studio-orkesteri). Williams: Red sails in the sunset (Vera Lynn). Williams: Sataman valot (Harmony Sisters ja Dallapé). Trenet: Das Meer (Caterina Valente). Loesser: On a slow boat to China (Jackie Paris). Kansansävelmä: Rosvo-Roope (Tauno Palo). Berlin: How deep is the ocean (Ella Fitzgerald). Taube: Havsörnsvalsen (Sven-Bertil Taube). Kirsi: Kalastaja-Eemelin valssi (Justeeri). Horner: My heart will go on (Celine Dion). Alguero: La Pinta, La Niña, La Santa Maria (Olavi Virta). Trindade: Cancao do mar (Amália Rodrigues). Sutherland: Sailing (Rod Stewart).

27:50 Audio: Kehtolaulu Gabriel Faurén nimestä
Aamusoitto

Kehtolaulu Gabriel Faurén nimestä

Silvestrov: Aamu laulusarj. Alleluia (Latvian radion kuoro/Sigvards Klava). W.A. Mozart: Konsertto käyrätorvelle ja orkesterille n:o 1 D-duuri. (RSO/Kalervo Kulmala, käyrätorvi ja joht.). Villa-Lobos: Etydi nro 11 (Timo Korhonen, kitara) Ravel: Kehtolaulu Gabriel Faurén nimestä (Chantal Juillet, viulu, ja Pascal Rogé, piano). Fauré: L'Horizon chimerique (Epätodellinen taivaanranta). (Sanford Sylvan, baritoni, ja David Breitman, piano).

44:31 Audio: Jovanka Trbojevic - säveltämisen vapaus
Musiikin voima

Jovanka Trbojevic - säveltämisen vapaus

Säveltäjä Jovanka Trbojevic eli turvallisen lapsuuden ja teini-iän Belgradissa, musiikkiharrastusten ympäröimänä. Hän tiesi jo varhain, että "musiikki on se voima, joka ottaa minut". 30 vuotta sitten Jovanka Trobojevic valitsi asuinpaikakseen Suomen, jonka uudet, vapaammat tuulet tuntuivat virkistäviltä. Musiikin voima -ohjelmassa Jovanka mm. improvisoi toimittaja Timo Asikaisen kanssa. Lisäksi kuullaan Trbojevicin teosta Orgone Accumulator, jonka esittää John Storgårdsin johtama Radion sinfoniaorkesteri, ja pianosonaattia, jonka esittää Tuija Hakkila. (Uusinta)

Kuunnelluimmat 24h

24:16 Video: Maailmanpolitiikan arkipäivää: Trump hämmentää Yhdysvaltain mahtipuoluetta

Maailmanpolitiikan arkipäivää: Trump hämmentää Yhdysvaltain mahtipuoluetta

Yhdysvalloissa liikemies Donald Trumpin nousu presidenttiehdokkaaksi on järkyttänyt republikaanipuolueen eliittiä. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma tarkastelee, miten Abraham Lincolnin puolueesta on tullut Trumpin puolue. Ohjelmassa kuullaan tunnelmia Clevelandin puoluekokouksesta ja kysytään, myllertääkö perinteikästä puoluetta yhtä presidenttikilpaa laajempi kriisi. Ohjelman juontaa Heikki Heiskanen. Kuva: Andrew Gombert / EPA

52:27 Video: Kalle Haatanen: Keskiajan heinäkuun Kalle Haatanen: Lapsuus antiikissa ja keskiajalla

Kalle Haatanen: Keskiajan heinäkuun Kalle Haatanen: Lapsuus antiikissa ja keskiajalla

Sari Katajala-Peltomaa sanoo, että menneiden aikojen lapset olivat paremmassa asemassa kuin mitä usein on väitetty. Jo antiikissa ja keskiajalla lapsia rakastettiin ja heistä pyrittiin useimmiten pitämään huolta. Lapsia ei nähty vain sieluttomina olentoina, joiden tehtävä olisi taata vanhempien vanhuudenturva. On paljon kirjallisia todisteita siitä miten lapsia hoivattiin tai kuolleita lapsia surtiin. Keskiajalla lapsuus oli toki nykyistä lyhempi. Antiikista periytyi keskiajalle näkemys, että tytöt olivat naimaikäisiä jo 12-vuotiaina ja pojat 14-vuotiaina. Todellisuudessa harva lapsi joutui naimisiin aivan näin nuorena. Varhaiset avioliitot olivat yleisempiä yhteiskunnan yläluokissa. Välimerenmaissa avioiduttiin nuorempina kuin Keski- ja Pohjois-Euroopassa, missä yleinen naimaikä oli 20 ikävuoden paikkeilla. Lapsuus oli lyhyt vaikka ei olisi joutunut naimisiinkaan. Keskiajan kisällislaitos oli antiikin perintöä. Vaikka mestari saattoi kohdella oppipoikaansa joskus julmastikin, säätelivät monet säännöt myös mestarin velvollisuuksia. Kalle Haatasen vieraana on keskiajan tutkija Sari Katajala-Peltomaa. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013.

51:06 Video: Ykkösaamu: Urkinta lisääntyy julkishallinnossa

Ykkösaamu: Urkinta lisääntyy julkishallinnossa

Yhdysvalloissa alkaa demokraattien puoluekokous. Urkinta yleistyy myös julkisessa hallinnossa, sanoo julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen. Rakkaus on muutakin kuin neurokemiaa. Ekumeniikan professori Risto Saarinen pohtii asiaa aatehistorian ja uskontotieteen osana. Auto tai puoliso on vaarallisempi kuin kyy, sanoo Pertti Koskimies. Marja Ala-Kokko juontaa.

Ajankohtaista

Keskiajan heinäkuu

Tänä kesänä Radio 1:ssä on Keskiajan heinäkuu

Tiesitkö että Rooman valtakunnan tuho vaikutti lamaannuttavasti Eurooppaan oikeastaan koko varhaiskeskiajan? Tiesitkö, että keskiajalla ympäri Eurooppaa levisi tanssihulluus?

Turun keskiaikamarkkinoilla vuonna 2015. Kuvaa on käsitelty.

Selviäisitkö hengissä keskiajalla? Testaa tietosi!

Tänä kesänä Yle Radio 1:ssä on Keskiajan heinäkuu

Yle Radio 1 tulossa

Poimintoja

 

Muualla Yle.fi:ssä