RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
47:22 Audio: Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa
Radioateljee

Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa

Muistisairauksista ja erityisesti Alzheimerin taudista on tulossa vakava kansansairaus, väittävät asiantuntijat, jotka ovat huolissaan suurista ikäluokista. Huoli on ennen kaikkea taloudellinen. Muita huolia ei juuri yhteiskunnallisessa keskustelussa tunneta. Tämä ohjelma tutkailee asioita hieman toisista kuulokulmista. Nykyistä vanhustenhoitoa voi pitää eräänlaisena laillisena laittomuuden tilana - leirinä. Leiri on periaate, jolle poliittinen tila ja järjestys nykyään muodostuu. Ajatus leiristä on italialaisen filosofin Giorgio Agamben. Kontekstina on suvereeni valtio, joka päättää elämästä ja kuolemasta. Suvereenin hallitsema laillisen laittomuuden tila merkitsee vanhusten hoidossa mielivaltaa - heitteillejättöä, laillisesti. Alzheimerin tauti vie vanhuksen aseman vieläkin turvattomammaksi kuin se jo muutoin olisi. Taudin kulku on arvaamatonta mutta vääjäämätöntä. Jokaisella ihmisellä se kuitenkin ilmenee omalla tavallaan. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojina ovat autenttisten äänien lisäksi Minna Haapkylä, Heidi Krohn ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikin ovat tehneet Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. Ohjelma edusti Yleä lokakuussa 2014 Prix Europa -kilpailussa Berliinissä ja äänestettiin viiden parhaan joukkoon. Ohjelma sai myös Kouran vuoden 2014 kunniamaininnan dokumenttisarjassa.

53:48 Audio: Helmikuun vallankumouksesta 100 vuotta
Leikola ja Lähde

Helmikuun vallankumouksesta 100 vuotta

Maaliskuussa 1917 Venäjän tsaari Nikolai II luopui vallasta ja väliaikainen hallitus otti itselleen sekä keisarin, hallituksen että parlamentin valtaoikeudet. Tsaarin eroa edelsivät suuret mielenosoitukset ja sotilaiden kapinointi.  Usko tsaarivaltaan romahti lopullisesti kun sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia vastaan 11. maaliskuuta. Maaliskuun vallankumous johti sekasortoon, joka mahdollisti boshevikkien vallankaappauksen ja myöhemmin myös Suomen itsenäistymisen. Miksi Venäjä ei kyennyt luomaan itsevaltiuden tilalle demokraattista järjestelmää? Kuinka kahden vallankumouksen vuosi 1917 vaikuttaa Nyky-Venäjän politiikkaan ja historiakäsitykseen? Vieraina ovat entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie ja toimittaja Leonid Laakso.

55:26 Audio: Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma
Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma

Toimittajana Ville Komppa. Ohjelmassa kuultavat musiikit: Serenadit saavat valonsa Johannes Brahms: Serenadit 1 ja 2. - Gävlen sinfoniaorkesteri, joht. Jaime Martín. (Ondine, ODE 1291-2) Vakuuttava lounaissaksalaisen lauluyhtyeen Suomi-levy “Finland”. - Jean Sibelius: Rakastava; Finlandia. Kaija Saariaho: Nuits adieux. Riikka Talvitie: Kuun Kirje. Jukka Linkola: Mieliteko. Einojuhani Rautavaara: Canticum Mariae virginis; Canción de nuestro tiempo; Orpheus singt. - SWR Vokalensemble, joht. Marcus Creed. (SWR Classic, SWR19031CD) Lyyristä suomalaista sielunmaisemaa “Elegia – Romantic Finnish Music”. - Jean Sibeliuksen, Selim Palmgrenin, Oskar Merikannon, Erkki Melartinin, Toivo Kuulan, Heino Kasken ja Ilmari Hannikaisen kappaleita harpulle sovitettuna. - Anni Kuusimäki, harppu. (Fuga, FUGA-9429) Erilaiset Goldberg-variaatiot“Goldberg” - Joachim F.W. Schneider: Goldberg, aaria erilaisine muunnelmineen kahdelle kitaralle. J.S. Bach: Kuusi koraalipreludia Orgel-Büchleinista. - Jürgen Ruck ja Petri Kumela, kitarat. (Contrastes Records, CR201603) Uhkeaa sinfonista hehkua à la Richard Strauss Richard Strauss: Elektra-sarja (sov. Manfred Honeck ja Tomáš Ille); Ruusuritari-sarja (sov. Artur Rodzinski). - Pittsburghin sinfoniaorkesteri, joht. Manfred Honeck

09:03 Audio: Saksalainen ex-piispa vie reformaation ilosanomaa maailman ääriin
Horisontti

Saksalainen ex-piispa vie reformaation ilosanomaa maailman ääriin

Margot Kässmann on yksi Saksan tunnetuimmista papeista. Hän on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, joka antaa kasvot mediassa Saksan evankeliselle kirkolle. Tämän lisäksi Kässmann on tuottelias kirjailija ja entinen Hannoverin maakirkon piispa. Hän jätti tehtävänsä välittömästi jäätyään kiinni rattijuoppoudesta vuonna 2010. Viime vuodet hän on toiminut reformaation merkkivuoden virallisena lähettiläänä. Toimittaja Iida Ylinen tapasi Kässmannin Suomen vierailun yhteydessä Helsingin yliopistolla.

43:39 Audio: Armastuse legend
Muistojen bulevardi

Armastuse legend

Morricone: Gabriel's oboe (Ennio Morricone). Cameron: Kukat kauniit aamuin sulle toisin (Sammy Babitzin). Farina-Farina: Sleep walk (Henri René and his orchestra). Williams: Harbor lights (Santo and Johnny). Borne- Ostrum - Martin: Roulette (Tony Martin). Smith: Nouse toiveeni junaan (Kai Lind). Tuomisaari: Tipi-tii (Laila Kinnunen). Barriere: Ma vie (Alain Barriere). Braddock: Did you ever? (Nancy Sinatra ja Lee Hazlewood). Jobim: E preciso dizer adeus (Edu Lobo). Rothenburg: Abschied vom Meer (Freddy Quinn). Skellern: You're a lady (Peter Skellern). Lindström: Armi (Erik Lindströmin orkesteri). Almaran. Armastuse legend ( Hilde Ostrat) Toimittajana Kalevi Pollari.

48:59 Audio: Haitalliset vieraslajit uhka luonnon monimuotoisuudelle - mansikan punamätä, mäntyankeroinen
Tiedeykkönen

Haitalliset vieraslajit uhka luonnon monimuotoisuudelle - mansikan punamätä, mäntyankeroinen

Espanjansiruetana, hukkakaura, mansikan punamätä ja mäntyankeroinen. Listaa riittää Suomen luontoa uhkaavista haitallisista vieraslajeista. Niistä mäntyankeroinen kuuluu vaarallisiin kasvintuhoojiin eli karanteenilajeihin. Sen leviämiseksi Suomeen on pistetty pystyyn iso valvontajärjestelmä. Tästä tietää tutkimusprofessori Kari Tiilikkala Luonnonvarakeskuksesta. Hän tuo esiin vapaan kasvituotannon riskejä kasvin terveydelle ja –tuotannolle. Esimerkkinä vuonna 2012 Suomen mansikkaviljelmillä ulkomaalaisten taimien mukana saapunut mansikan punamätä. Mitä meistä jokainen voi tehdä haitallisten vieraslajien estämiseksi? Haitalliset vieraslajit ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle. Alkuperäinen lajisto joutuu väistymään uuden lajin myötä, ja geenivarat niukkenevat. Helsingin yliopiston soveltavan genetiikan professori Helena Korpelainen puhuu kasvien geenivarojen puolesta. Sama perinnöllisen monimuotoisuuden turvaaminen pätee myös eläimiin. Onko meillä riittävästi geenivaroja tulevaisuuden ruoantuotannon turvaamiseksi? Me tarvitsemme lapin puikulaa, huvitusta, härkäpapua ja lapinlehmiä. Toimittaja on Teija Peltoniemi. Kuvassa espanjansiruetana. Kuvaaja Sakari Raiskio Luke.

38:55 Audio: Anitran tanssi
Faunin iltapäivä

Anitran tanssi

Hahn: Si mes vers avaient des ailes (Susan Graham, mezzosopraano, ja Roger Vignoles, piano). Sibelius: Presto, jousiorkesterille D-duuri (Keski-Pohjanmaan Kamariork./Juha Kangas). Brahms: Andantino grazioso Triosta a-molli (Franklin Cohen, klarinetti, Stephen Geber, sello, Vladimir Ashkenazy, piano). Tárrega: Capricho Arabe (Arabialainen kapriisi). (Mattias Jacobsson, kitara). Tshaikovski: Canzonetta viulukonsertosta D-duuri (Viktorija Mullova ja Bostonin SO/Seiji Ozawa). Albéniz: Cadiz (Santiago Rodriguez, piano). Dvorák: Klid (Hiljaisuus) (Jacqueline Du Pré, sello, ja Chicagon SO/Daniel Barenboim). Grieg: Anitran tanssi (RSO/Jukka-Pekka Saraste).

48:50 Audio: "Alkoholismi on kallis harrastus" - arvostettu renessanssitutkija kirjoitti puolielämäkerrallisen kirjan Helsingistä
Kultakuume

"Alkoholismi on kallis harrastus" - arvostettu renessanssitutkija kirjoitti puolielämäkerrallisen kirjan Helsingistä

Nollapisteessä ei kiinnosta mikään, sanoo renessanssitutkija ja Yliopistolehden entinen päätoimittaja Pekka Matilainen. Hänen puolielämäkerrallinen kirja "Takaisin nollapisteeseen" kertoo 1960- ja 1970-lukujen vaihteen Helsingin viinatrokareiden, narkomaanien ja pikkurikollisten maailmasta. Sata esinettä ja sata tarinaa Suomesta. Design-museon uudessa näyttelyssä kerrotaan itsenäisen Suomen tarina sadan ympäri maata kerätyn esineen avulla. Tove Janssonin alkuperäiskuvitus koristaa ensimmäista Muumi-taidemukia. Helsingissä tänään julkistettuun mukiin on painettu Janssonin kansikuvapiirros kirjaan "Taikurin hattu". Rovaniemi kunnostautuu Ranska-aiheisilla huipputapahtumilla Frankofonian henkeen. Korundissa on nähtävänä Francois Auguste Biard'in maalauksia Ranskan viimeisen kuninkaan eli Ludvig Filipin Lapin matkalta vuodelta 1839 ja musiikkivierailulla Rovaniemellä on käynyt kapellimestari ja huilisti Patrick Gallois. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

12:24 Audio: Tohtori Mari Käyhkö: "Luokka on kysymys, jota ei haluta nähdä"
Laajakulma

Tohtori Mari Käyhkö: "Luokka on kysymys, jota ei haluta nähdä"

Tohtori Mari Käyhkö Itä-Suomen yliopistosta on tutkinut koko yliopistouransa ajan yhteiskuntaluokkia ja niiden vaikutuksia ihmisten arkeen ja valintoihin. Kiinnostus luokkatutkimuksen laajentamiseen johtuu Käyhkön omasta kokemuksesta ja havainnoista. Käyhkön vanhemmat olivat talonmiehiä. Työläistaustan takia opiskelu yliopistolla tuntui ulkopuoliselta ja riittämättömältä. Tutkimusten kautta on käynyt ilmi, että kyse on luokkakokemuksesta, jonka tunnistavat kaikki samoista taustoista tulleet. Toimittaja Satu Kivelä.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
47:22 Audio: Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa
Radioateljee

Äiti, Alzheimer ja Americana - elämä laillisessa laittomuudessa

Muistisairauksista ja erityisesti Alzheimerin taudista on tulossa vakava kansansairaus, väittävät asiantuntijat, jotka ovat huolissaan suurista ikäluokista. Huoli on ennen kaikkea taloudellinen. Muita huolia ei juuri yhteiskunnallisessa keskustelussa tunneta. Tämä ohjelma tutkailee asioita hieman toisista kuulokulmista. Nykyistä vanhustenhoitoa voi pitää eräänlaisena laillisena laittomuuden tilana - leirinä. Leiri on periaate, jolle poliittinen tila ja järjestys nykyään muodostuu. Ajatus leiristä on italialaisen filosofin Giorgio Agamben. Kontekstina on suvereeni valtio, joka päättää elämästä ja kuolemasta. Suvereenin hallitsema laillisen laittomuuden tila merkitsee vanhusten hoidossa mielivaltaa - heitteillejättöä, laillisesti. Alzheimerin tauti vie vanhuksen aseman vieläkin turvattomammaksi kuin se jo muutoin olisi. Taudin kulku on arvaamatonta mutta vääjäämätöntä. Jokaisella ihmisellä se kuitenkin ilmenee omalla tavallaan. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojina ovat autenttisten äänien lisäksi Minna Haapkylä, Heidi Krohn ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikin ovat tehneet Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. Ohjelma edusti Yleä lokakuussa 2014 Prix Europa -kilpailussa Berliinissä ja äänestettiin viiden parhaan joukkoon. Ohjelma sai myös Kouran vuoden 2014 kunniamaininnan dokumenttisarjassa.

54:00 Audio: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Kuka menestyi eniten, kuka pani ketä ja oliko se muka väärin? Onko jokainen elämä lopulta vain taiteen materiaalia? Naisten juhla vie kuulijan kohti patetiaa - ja sen yli. Naisten juhla on sydämeenkäyvä satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on naurua hetkeä ennen itkua. Rooleissa: Ella Lahdenmäki, Anna Paavilainen, Iida-Maria Heinonen, Mona Kortelampi, Aksa Korttila, Tommi Korpela, Eero Ritala, Samuli Niittymäki, Lauri Savolainen, Pekka Savolainen, Jenni Stammeier, Juuso Pekkinen, Sini Sovijärvi, Ulla Heikkilä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Tuottaja: Pekka Savolainen.

13:51 Audio: Kuunnelman esittely: Naisten juhla
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Naisten juhla

Viisi naista kerääntyy saareen viettämään polttareita, mutta ikiaikaiset ihmissuhdekiemurat sysäävät taiteilijaystävykset itsekeskeisyyteen ja keskinäiseen julmuuteen. Naisten juhla on satiiri ja melodraaman partaalla keikkuva komedia. Se on "naurua hetkeä ennen itkua". Miksi ystävien ja erityisesti naisten välisten suhteiden kuvaaminen kiinnosti tekijöitä? Kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina käsikirjoittaja-ohjaajat Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä. Äänisuunnittelijana on Joonatan Kotila. Emilia Cronvall tapasi tekijät kuunnelmanteon viimemetreillä. Naisten juhla -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 20.3. klo 19.03, ja se uusitaan maanantaina 10.4. klo 19.03.

28:54 Audio: Osa 1/8: Atlantilla
Jäätynyt mies

Osa 1/8: Atlantilla

Amerikkalainen rahtialus Minnehaha on matkalla Kotkasta New Yorkiin. Newfoundlandin matalikolla miehistö löytää jäävuoresta kauttaaltaan jään ympäröimän miehen. Tapaus herättää lääkäreissä suurta ihmetystä ja erimielisyyttä. Jää kuitenkin sulatetaan miehen ympäriltä ja hänet saadaan herätettyä eloon. Jäätynyt mies -kuunnelmasarja perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran vuonna 1948 ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Tätä versiota ei taltioitu, mutta vuonna 1965 kahdeksanosainen sarja tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan. Seikkailusarja, kirjoittanut Yrjö Rauanheimo. Ohjaus Eero Leväluoma. Henkilöt: Selostaja - Joel Rinne. Kapteeni Grant - Kauko Helovirta. Perämies Jackson - Esa Saario. Toinen perämies - Lauri Kuosmanen. Matruusi Rasmussen - Matti Vienovirta. Matruusi I - Severi Seppänen. Matruusi II - Heimo Lepistö. Matruusi III - Hannes Veivo. Kokki - Valde Pitkänen. Uusinta vuodelta 1965

Muualla Yle.fi:ssä