RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kaikki ohjelmat

Jukka Arvassalo

Arvassalo ry

Yhteiskunta voi huonosti - eikä hyvin mene maapallollakaan. Tästä ovat kaikki yhtä mieltä, vain hoitokeinoista vallitsee erimielisyys. Toimittaja Jukka Arvassalo haluaa parantaa maailmaa ja kiertää samaan jaloon päämäärään pyrkivien monenkirjavien ihmisyhteisöjen puheilla. Miten nykyistä parempaan elämään päästään ja miten hyvät tarkoitukset toteutetaan? Arvassalo ry keskittyy arvioimaan kunkin yhteisön päätavoitetta laajemmissa yhteiskunnallisissa yhteyksissään. Ja maailma paranee! Torstaisin klo 18.00 - 18.15 ja uusintana maanantaina klo 22.50.

Liikenteessä

Arvolataamo

Kaipaatko syvällisiä keskusteluja ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta, nuorten tulevaisuudesta, perhesuhteista, yksinäisyydestä, huumorista, solidaarisuudesta, siitä mitä pelkäämme ja siitä mitä tavoittelemme…? Arvolataamo pysäyttää pohtimaan arvostuksiamme ja uskomuksiamme sekä elämämme monimuotoisuutta. Keskustelijoina on oman erityisalansa osaajia, jotka yhdessä etsivät ymmärrystä kulloiseenkin teemaan. Kaksituntiset keskustelut lähetetään arkipyhinä: pitkäperjantai, vappu, äitienpäivä, juhannus, pyhäinpäivä, itsenäisyyspäivä, tapaninpäivä ja loppiainen. Vaihtelevina aikoina Yle Radio 1:ssä.

Brysselin kone

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään mitä asioita yritetään ajaa ja millä keinoin. Kuinka tehokkaasti ja miten Brysselin kone jyskyttää? Kenelle on tulossa säästöä kenelle taas rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Keskiviikkoisin klo 10.05 – 10.50, uusinta seuraavana tiistaina klo 21.15.

Eve Mantu

Eve Mantun kuriton kokous

Eve Mantun kurittoman kokuksen esityslistalle otetaan kummallisia ja kohtuuttomia asioita, jotka naurattavat ja itkettävät. Vapaaehtoistyö vie päivärahan? Sairaalat täyttyvät vääristä ihmisistä? Vanhemmille kirjoitetaan pöhköjä tietokirjoja? Tämä liukuestesukkien ja hygieniahaalareiden maa tarvitsee rakastavaa ravistelua. Tule mukaan edes näihin anti-talkoisiin! Kokous on aina taatusti laiton ja päätösvallaton. Kokouspöytäkirjat julkaistaan Eve Mantun blogissa.

Huumekuva

Kulttuurin huumehistoria

Kulttuurin huumehistoria esittelee kulttuurin eri alueilta ja aikakausilta 12 teosta, joiden syntyyn huumeet ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet. Huumaavilla aineilla on ollut suuri merkitys maailmankuvien synnyssä, todellisuuden hahmottamisessa ja siitä kertomisessa. Huumaavat aineet ovat olleet selkeä osa kulttuuria ja taiteita monella taholla ja kautta aikain. Söikö Mika Waltari kärpässieniä kirjoittaessaan Sinuhe, egyptiläistä? Keksikö Sherlock Holmes ideansa kokaiinin avulla? Miksi The Beatlesin tietyt laulut vievät ajatukset huumeisiin? Onko Fantastinen sinfonia oopiuminkäyttäjän säveltämä? Tekijät ovat Jukka Mikkola ja Kaisa Pulakka. Tuottaja Pertti Ylikojola ja dramaturgi Soila Valkama. Lukunäytteet Pietari Kylmälä. Sarja  uusitaan 21.7. alkaen maanantaisin klo 17.40.

Linnunradan käsikirja liftareille. Kertoja - Heikki Kinnunen.

Linnunradan käsikirja liftareille

Douglas Adamsin alunperin BBC:lle kirjoittama parodinen tieteiskuunnelmasarja Linnunradan käsikirja liftareille. Vuonna 1984 valmistuneessa kuunnelmasarjassa etsitään vastausta Perimmäiseen Kysymykseen Elämästä, Maailmankaikkeudesta ja Kaikesta Muusta Sellaisesta. Keskeiseksi kysymykseksi nousee elämän tarkoitus, ja vastaus on aivan selvä: 42. Linnunradan käsikirja liftareille -kuunnelmasarja niputtaa ryppyotsaisimmat science-fiction-kirjat tarpeettomiksi.

Rakenna minut - Minna Joenniemi

Rakenna minut

Arkkitehtuuri on taiteen lajeista suurin, kallein ja muokkaa pysyvästi meidän kaikkien elinympäristöä. Suomi tiivistyy kaupunkeihin ja rakentaa nyt paljon. Arkkitehdit ovat muutoksessa näköalapaikalla ja he jättävät jälkiä maisemaan myös kansainvälisesti. Rakenna minut on 10-osainen sarja arkkitehtuurista. Se on avoimien ovien hetki, jossa kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi kohtaa ajankohtaisia arkkitehteja, avaa heidän suunnittelemiensa rakennusten taustoja ja kysyy, mitä talot viestivät aikansa arvoista. Yle Radio 1 maanantaisin klo 17.40.

Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin Maamme-kirja

Maanantaiaamujen keskusteluohjelma, jossa suomalaisuutta, sen kehitystä ja tulevaisuutta pohditaan paitsi suomalaisesta myös eurooppalaisesta ja globaalista näkökulmasta. Veteraanimaahanmuuttaja ja tuore kaksoiskansalainen Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä. Maanantaisin klo 10.05 - 11.00, uusinta sunnuntaina klo 12.05.

Sari Helin. Kuva: Yle.

Sari Helin

Sari Helinin toimittama viikoittaisohjelma ottaa napakasti kiinni ajassa olevista ilmiöistä ja toivottaa ihmiset puhumaan kohteliaasti keskenään - vaikka olisivatkin eri mieltä! Sari Helin on ollut toimittajana ja juontajana Ylen television ajankohtaisohjelmissa, kirjoittanut kolme kirjaa sekä kolumneja eri lehtiin ja nyt hän on Yle Uutisten uusi bloggaaja. Monet tuntevat hänet myös Huono äiti -blogista. Tiistaisin 14.1.2014 alkaen klo 10.05 - 11.00, uusinta sunnuntaina klo 14.00.

Sukuvika

Sukuvika

Sukuvika-ohjelmasarjassa muusikko Jussi Chydenius tapaa perheenjäseniä, joita yhdistää taiteilijuus. 45-minuuttisen ohjelman aikana Jussi selvittää yhden perheen tarinan kahden sen jäsenen kertomana. Vertaako näyttelijäpoika itseään suureen isäänsä? Millaista on tosimaailman boheemielämä, vai onko se myytti? Miten perheessä annetaan palautetta, entä vastaanotetaan sitä? Miksi jälkipolvi valitsee saman ammatin kuin vanhempansa? Vertailevatko sisarukset taitojaan? Miltä tuntuu, kun perheen asioita riepotellaan julkisuudessa? Millaista on kasvaa lahjakkuuksien keskellä? Ohjelman Yleisradiolle tuottaa Femkanten Media Oy. Tuottaja Minna von Reiche. Toimittaja Jussi Chydenius. Taustatoimittaja Jenni Pääskysaari.

Yle Radio 1

Tienviittoja

Tienviittoja-henkilökuvasarjassa tavataan ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet suomalaisten elämään tieteen tai taiteen saralla tekijänä, tutkijana tai toimijana. Mikä elämässä on tärkeää, arvokasta, pyhää? Kunkin ohjelman päähenkilö kuljettaa meitä elämäntyönsä keskiöön, kertoo kasvuprosessistaan ja tärkeimmistä vaikutteistaan. Miten hän on löytänyt oman tiensä, mitä hän on halunnut saavuttaa, ketkä ovat häneen eniten vaikuttaneet ja mitä vastoinkäymisiä hän on kohdannut. Vaihtelevina aikoina Yle Radio 1:ssä.

Radioteatteri-luenta.

Äänikirja: Mirdja

L. Onervan 1908 ilmestynyt esikoisromaani Mirdja kertoo naisena olemisen problematiikasta. Onerva Lehtisen (1882-1972) oma elämä ja aika antoivat runsaasti aineksia hänen ensimmäisen romaaninsa päähenkilön, Mirdjan, elämään. Mirdja oli aikansa sensaatio: se sai paljon kiitosta, jopa valtion kirjallisuuspalkinnon, mutta myös paljon kuohahtelevaa moitetta. Mirdja toi kirjallisuuteemme uutta ja ennennäkemätöntä, mutta nimihenkilön halu pysyä vapaana ja hakeutuminen useisiin eroottisiin suhteisiin vailla sitoutumisen tavoitetta oli monelle aikalaiselle liikaa. Lukijana Erja Manto.

Muualla Yle.fi:ssä