Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Luomuruoka on kasvattanut edelleen suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Pro Luomu ry:n tietojen mukaan luomumarkkinat kasvoivat viime vuoden heinäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun ulottuvalla ajanjaksolla 18 prosenttia vuoden takaisesta ajanjaksosta.

Kaupan lukujen perusteella Suomen luomumarkkinoiden suuruus on arviolta nyt noin 215 miljoonaa euroa.

Kalenterivuonna 2012 luomumarkkinoiden kokonaiskasvu oli peräti 24 prosenttia. Tämän vuoden puolella markkinoiden kasvu on kuitenkin ollut selvästi viime vuotta hitaampaa ja jää Pro Luomun arvion mukaan alle kymmeneen prosenttiin.

Maito on edelleen luomusuosikki

Suomalaisten suosikkiluomutuote on yhä luomumaito. Maitotuotteiden osuus maan luomumarkkinoista on noin kolmannes. Suosiotaan kasvattavat nyt luomumehut ja mallasjuomat, hedelmät, kahvi, jäätelö, jauho, välipalatuotteet sekä lastenruoat.

Luomuruoan suosion kasvun arvellaan jatkuvan, vaikka prosentuaalinen kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Lihan ja leipomusten saanti haaste

Haasteellisia luomutuoteryhmiä ovat tuore liha ja tuoreet leipomotuotteet.

Luomulihan tarjonta on parantunut hieman, mutta sen menekkiä hidastaa yhä raaka-aineen saatavuusongelmat sekä tietyissä tuotteissa myös iso hintaero suhteessa tavanomaisiin tuotteisiin.

Yle Teksti-TV
Lähteet: Pro Luomu ry, Yle Uutiset

Julkaistu: 01.10.2013

Kaikki ruoka/ruokatieto - alueen artikkelit

Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Mansikat oikein pakkaseen

Älä pakasta liikaa kerralla.

Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

1

Muualla Yle.fi:ssä