Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Kuvat: Fatajii Gormet Oy

Chilit koukuttavat myös fyysisesti, sillä tulinen polte saa aikaan ihmisessä endorfiiniryöpyn. Suomalaiset ovatkin ottaneet chilit avosylin vastaan.

Pääsatokausi on parhaillaan käynnissä. Kotimaisia kasvattajia on tullut markkinoille, mikä on taannut tuoreen chilin saannin kaupoista. Runsas lajivalikoima takaa sen, että useimmat löytävät mieleisen chilin lautaselleen.

Chilin tulisuus kapsaisiinista

Kasvitieteellisesti chilin hedelmä on marja. Useimmiten hedelmiä kutsutaan paloiksi. Niiden tulisuus johtuu kapsaisinoideista, erityisesti yhdisteestä nimeltään kapsaisiini. Eniten näitä polttavia yhdisteitä on vaaleissa siemenkiinnikkeissä.

Kapsaisiinilla on todettu olevan joitakin terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Sen sanotaan suojaavan mahahaavalta ja kiihdyttävän aineenvaihduntaa. Chileissä on myös runsaasti vitamiineja, erityisesti C- ja E-vitamiinia.

Chilin poltetta voi lievittää parhaiten rasvaisilla maitotaloustuotteilla tai leivällä.

Chileissä tuhansia lajikkeita

Kaupallisesti hyödynnettyjä chililajeja on viisi, joiden alle lukeutuu tuhansia lajikkeita. Capsicum annuum lajiin kuuluvat mm. Cayennet ja Jalopenot ja esimerkiksi kaupan paprikat. Capsicum frutescens lajiin kuuluva Tabasco-lajike lienee monelle tuttu.

Capsicum chinense lajiin kuuluvat maailman tulisimmat chilit, kuten Habanerot. Capsicum baccatumeista löytyy monia herkullisia lajikkeita, mutta ne ovat vielä aika tuntemattomia Euroopassa ja Aasiassa.

Capsicum pubescensit, eli "rocotot", poikkeavat muista chileistä. Inkat viljelivät tuhansia vuosia omenachilejä, jotka kuuluvat kyseiseen lajiin.

Maailman tulisinta chiliä Suomesta

Maailman tulisimmaksi mainittu chili on Moruga Scorpion, jota on jalostettu Suomessa eteenpäin. Näin syntyi supertulinen lajike Fatalii Gourmet Jigsaw.

Kyseisen lajin tulisuus on erittäin intensiivinen. Lajikkeen kehittäjä ja chilikasvattaja Jukka Kilpinen kertoo ensimaistamisen jälkeen kielen puutuneen kapsaisiinin vaikutuksesta kuin hammaslääkärin vastaanotolla.

Chileistä löytyy lukuisia mietoja lajikkeita. Kilpinen suosittelee aloittelevalle chilinmaistajalle Aji Fantasy ja Aji Cristal -lajikkeita, joissa on runsaasti makua ja sopivasti lämpöä.

Chili sopii moneen ruokaan

Chili sopii mihin tahansa ruoanlaittoon. Chilejä löytyy niin tuoreena, kuivattuna chilijauheena tai cayennepippurina.

Chilikasvattaja Kilpinen vinkkaa kokeilemaan chilisuklaanappeja kaakaossa tai tekemään maustevoin savustetusta Aji Cristal-chilistä.

Lähteet:

Chilisiä ruokia karibialaisittain

Karibialaisen keittiön aineksiin kuuluvat eksoottiset hedelmät, kuten mango ja kookos, mutta myös voimakkaat mausteet, kuten chilit.

Kalacurry neljälle (Barbados)

3 rkl voita
1 iso sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 rkl curryjauhe
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl kookosmaitoa
1/2 tuore vihreä chili, siemenet poistettu ja pilkottuna
600 g valkoisen kalan fileetä esim. turskaa, kuha, kampela
0,5 limen mehu
suolaa, pippuria, korianteria

Broileripilahvi, Chicken Pilau kuudelle (Trinidad)

1 kokonainen kana paloina
3 rkl (maapähkinä)öljyä
1 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 punainen paprika, kuutioina
1 punainen chili, pilkottuna
3,6 dl pitkäjyväistä riisiä
2 tomaattia, paloiteltuna
1 l kanalientä
muutama säie sahramia, timjamin oksa

Maustamiseen:
suola,mustapippuri,yrttisekoitus, maustepippuri, valkosipuli.

Koristeluun:
paahdettuja pähkinöitä, pilkottua tuoretta punaista chiliä.

Banaanicurry neljälle, Bermuda

4 rkl voita
2 pientä sipulia silputtuna
1,2 dl rusinoita
1 omena kuorittuna ja paloiteltuna
0,5 tl suolaa
4 rkl vehnäjauhoja
2 tl curryjauhetta
3 dl kookosmaitoa
3 dl vettä keittobanaaneja, viipaloitu renkaiksi
4 keitettyä kananmunaa, paloiteltuna neljäsosiin

Reseptien alkuperäiset ja tarkat ohjeet löytyvät kirjasta:

The Essential Caribian Cookbook, Edited by Heather Thomas, Reed Consumer Books Limited, 1998.

Yle Teksti-TV
Päivi Klami

Julkaistu: 18.07.2013

Kaikki ruoka/ruokatieto - alueen artikkelit

Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Mansikat oikein pakkaseen

Älä pakasta liikaa kerralla.

Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

1

Muualla Yle.fi:ssä