Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Hapattaminen on rahoistaan tarkalle sopiva tapa säilöä kasvimaan antimia. Ensimmäisenä mieleen saattaa tulla kaali, mutta hapattaminen sopii useille eri kasviksille sekä oikealla tavalla toteutettuna osalla sienistä.

Hapatuksessa säilöminen perustuu maitohappobakteerien tuottamaan käymiseen. Bakteerit tuottavat maitohappoa, joka laskee tuotteen pH:ta. Alhainen pH estää muita, haitallisia, bakteereja toimimasta.

Hapattaminen vaatii huolellisuutta

Hapansäilykkeisiin käytettävien raaka-aineiden tulee olla hyviä ja ennen kaikkea puhtaita.Vioittuneet osat poistetaan. Muuten kasvisten hapattaminen ei vaadi kalliita materiaaleja.

Toimiakseen maitohappobakteerit vaativat sokeria. Sitä vapautuu, kun säilöttäviä kasviksia pilkotaan tai raastetaan ja samalla niiden soluseiniä hajoaa. Käymiskykyistä sokeria on oltava riittävästi.

Hapatukseen vaikuttavat myös lämpötila ja hapettomuus. Suolaa käytetään hapatettaessa estämään tuotteiden pilaantuminen kunnes on saatu säilymiseen sopiva pH. Sopiva määrä suolaa on n. 10-15 g jokaista kiloa kohden.

Herkullista hapankaalia (Martat)

(10 litran astiaan)
8 kg juuri korjattua, kiinteää keräkaalia
120 g merisuolaa
(1-2 dl heraa)
1/2 kg porkkanaa tai omenaa
1/2 dl kuminaa tai katajanmarjoja

Hetan hapanherkku (Martat)
2 1/4 kg kaalia
1 kg tomaatteja
800 g porkkanaa
50 g valkosipulinkynsiä
60 g suolaa

Yle Teksti-TV
Lähde ja reseptit: Martat

Julkaistu: 16.07.2012

Kaikki ruoka/ruokatieto - alueen artikkelit

Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Mansikat oikein pakkaseen

Älä pakasta liikaa kerralla.

Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

1

Muualla Yle.fi:ssä