Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Tapaksia, espanjalaisia suolaisia naposteltavia, voi tarjota alkupaloina, mutta asettamalla tarjolle runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, saa niistä koostettua illanviettoon moneen erilaiseen ruokavalioon sopivan aterian.

Nykyään allergioiden lisäksi monet elämäntapavalinnat rajoittavat syömistämme. Erilaisista tapaksista saa illanistujaisiin helposti rakennettua niin kasvisyöjälle, kala-allergikolle kuin lihan ystävälle maistuvan menun.

Tapaksista monipuolinen ateria

Jos tapaksista tekee aterian, kannattaa tarjota useampaa sorttia, eikä kaikkea tarvitse valmistaa itse. Kaupoissa on nykyään jo laajat valikoimat Välimeren herkkuja, kuten oliiveja, Manchego-juustoa, serranonkinkkua ja chorizo-makkaroita. Raikkautta saa tarjoamalla myös hedelmiä, esim. melonia.

Pöytään voi aina lisätä myös kotimaisia naposteltavia. Voit hyödyntää kauden tuoreita kasviksia tai vaikka tarjota ruisnappien päälle rakennettuja suupaloja. Muista myös tuore leipä.

Vieraiden viihtyvyyttä voi lisätä lait- tamalla tarjottavien viereen maininnan ruokalajista ja sen soveltuvuudesta esim. allergikoille tai kasvissyöjille.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

PIMIENTOS FRITOS, paistetut paprikat

4 suurta punaista paprikaa
1/5 dl oliiviöljyä
suolaa

ALIOLI, valkosipulimajoneesi

4 valkosipulinkynttä
2 munankeltuaista
3 dl oliiviöljyä
sitruunan mehua ja suolaa maustamiseen

GAMBAS A PIL PIL, katkarapuja valkosipuliöljyssä

1,5 dl oliiviöljyä
300 g kuorittuja katkarapuja
4 valkosipulinkynttä
2 chilipaprikaa suolaa

TORTILLA DE PATATAS, perunamunakas

6 isoa perunaa
1 dl kasvisöljyä
5 munaa
1/4 dl persiljaa suolaa

JAMONCITOS, kinkkupasteijat

300 g kinkkua

Taikina
25 g hiivaa
2,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
75 g voita sulatettuna
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
korppujauhoja ja öljyä paistamiseen

BERENJENAS MARINADAS, marinoidut munakoisoviipaleet

500 g munakoisoa
1 tl rosmariinia
1 rkl tuoretta minttua (kuivattua 1 tl)
3 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kasviöljy
1/2 tl suolaa
pala maustepaprikaa tai 1/8 tl cayennepippuria
1 dl punaviiniä
1 rkl viinietikkaa

Reseptit: Eva Simola, Espanjalainen keittiö, Tammi 1995. Aili Peltola, Hyvää ruokahalua Espanjan tapaan, WSOY 1988.

Yle Teksti-TV

Julkaistu: 06.07.2012

Kaikki ruoka/ruokatieto - alueen artikkelit

Luomumarkkinat kasvoivat 18 % vuodessa

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti on hidastunut ennätysvuosista.

Marjalajike vaikuttaa kasvupaikkaa enemmän marjan laatuun

Sijainti, auringonpaiste ja sademäärä eivät tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuta marjojen laatuun niinkuin on luultu.

Potkua elämään chileistä

Vuoden vihannekseksi valittu chili herättää intohimoja niin syöjissä kuin viljelijöissä. Runsas lajivalikoima ja haasteellinen kasvatus on innostanut monia.

Marjoista ja sienistä hyvä syyssato

Puolukasta ja mustatorvisienestä on saatu ennätyksellistä satoa. Mustikkaa on saatu erityisen hyvin Itä-Suomessa.

Luomuruoka on tutkitusti puhtaampaa

Stanfordin yliopiston tekemä kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa, että luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa kuin tavallinen ruoka.

Sato talteen hapattamalla

Hapansäilöntä on perinteinen tapa säästää satoa talven varalle. Sen suosio on jälleen kasvussa.

Tapaksia kesän illanistujaisiin

Lämpimissä kesäilloissa tapakset tuovat välimerellisen tuulahduksen, josta voi nauttia yksin tai ystävien seurassa.

Mansikat oikein pakkaseen

Älä pakasta liikaa kerralla.

Resepti hukassa? Näin löydät Teksti-TV:ssä aiemmin nähdyt ruokaohjeet

"Näin mielenkiintoisen lammascurryohjeen vähän aikaa sitten Teksti-TV:ssä... mutta missähän se nyt on?"

1

Muualla Yle.fi:ssä