Suora

 • NCAA Koripalloa
 • Talvistudio, MM-Lahti
 • MM Lahti: Yhdistetyn mäki
 • Urheilua Yle Puheessa: MM Lahti: Yhdistetyn mäki
 • Talvistudio, MM-Lahti
 • Urheilua Yle Puheessa: MM Lahti: Yhdistetyn hiihto
 • MM Lahti: Yhdistetyn hiihto
 • MM Lahti: Mäkihyppy
 • Talvistudio, MM-Lahti
 • Urheilua Yle Puheessa: MM Lahti: Naisten mäkihyppy ja Jääkiekkokierros
 • MM Lahti: Naisten mäkihyppy

Opiskelijat ministerille: "Suomalainen urheilumaailma syrjivä ja seksistinen"

OLL:n puheenjohtaja Hanna Huumosen mielestä sukupuolten välisiä eroja pitäisi purkaa jo peruskoulussa.

urheilu
Hanna Huumonen uskoo, että seksityöläisten asema paranisi, jos prostituutio laillistettaisiin.
OLL:n puheenjohtaja Hanna Huumonen. (Arkistokuva)Yle

Suomalainen liikunta- ja urheilumaailma on syrjivä ja seksistinen. Monien lajien harrastaminen ei ole pienituloisille mahdollista, eikä naisia tai vähemmistöjä päätöksentekijöinä juuri nähdä. Näin väittää Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL).

- Suomalainen liikunta- ja urheilumaailma on monien haasteiden edessä jatkuvasti, ja kaikista näistä haasteista ei olla vielä valmiita edes oikeasti puhumaan, sanoo OLL:n puheenjohtaja Hanna Huumonen.

Liitto tarjoaa näihin liikuntamaailman ongelmiin ratkaisuehdotuksia liikunnan manifestissa, joka on jaettu kolmeen osaan: urheilu vastaan liikunta, naiset vastaan miehet ja motiivit vastaan mahdollisuudet.

- Onko kaikilla oikeasti varaa ja mahdollisuuksia liikkua ja millä tavoin myös alempaan tuloluokkaan kuuluvat ihmiset voisivat harrastaa myös kalliimpia lajeja perheidensä kanssa? Mielestämme yhtenä ratkaisuna on se, että vaikkapa jääkiekon voi aloittaa myös vasta 15-vuotiaana seuratasolla, ja kynnys aloittamiseen pitäisi olla matala. Näin vältytään drop out -ilmiöltä (liikunnasta luopuminen). Liikkumattomuus onkin iso kansanterveydellinen riski, Huumonen huomauttaa.

Hän myös toteaa, että naisia on vielä vähän urheilun johtotehtävissä. OLL tarjoaa tähänkin ratkaisun.

- Esimerkiksi avoimemmalla rekrytointikäytännöllä voitaisiin päästä siihen, että yhä enemmän saataisiin sukupuolten tasa-arvoa urheilun johtopaikoille.

Huumonen haluaa myös hälventää ennakkoluuloja naisista, että he voivat seuroissakin valmentaa miehiä nykyistä enemmän. Hän puhuukin naisten urheilun arvostuksen ja rahoituksen lisäämisestä, että se tulisi tasa-arvoiseen asemaan miesten kanssa.

- Historiallisesti naisten urheilu on nuorempi ilmiö, mutta se ei tarkoita sitä, että se ei olisi yhtä arvokasta. Sille pitäisikin antaa yhtä paljon lähetys- ja media-aikaa. Brittiläisen tutkimuksen mukaan nyt yksi naisten urheilujuttu tulee miesten 53 urheilujuttua vastaan.

Huumosen mielestä sukupuolten välisiä eroja pitäisi purkaa jo peruskoulussa. Hän kannattaakin ajatusta poikien ja tyttöjen liikuntatuntien yhdistämisestä.

- Se olisi varteenotettava toimenpide, jolla voitaisiin edistää tasa-arvoa, Huumonen sanoo.

Hänen mielestään tänä vuonna on jo tapahtunut paljon positiivista.

- Vihdoin tänä vuonna on noussut otsikoihin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt urheilussa. Ne ovat pitkään olleet tabu urheilussa.

Manifestissaan OLL myös toteaa, että jokainen lähiliikuntapaikka ja edullinen mahdollisuus harrastaa liikuntaa tukevat huippu-urheilu-uraa.

- Haluamme, että muutkin tahot ottavat kantaa näihin asioihin ja virittävät keskustelua, että oikeasti päästäisiin eteenpäin liikunnan edistämisessä ja liikkumattomuutta vastaan taistelussa. Nyt on aika puuttua epäkohtiin.

- Etenkin kohdentamalla julkisia varoja kaikkien hyvinvointia tukevaan liikuntaan, tunnustamalla liikunnan merkitys ennaltaehkäisevänä osana terveydenhuoltoa ja muuttamalla rakenteita yhdenvertaisuuden ihanteen suuntaan, voidaan näihin epäkohtiin puuttua.

Manifestin vastaanottaa tänään ministeri Pia Viitanen.

Suosittelemme