Koripallo |

BLOGI: Hienot kisat – oikea mestari

Koripallon EM-kilpailut päättyivät Espanjan voittoon. Kovin suurta asiantuntemusta joukkueen veikkaaminen mestariksi ei vaatinut, sen verran hyvä nippu Espanjalla on nyt kasassa. Kisojen suurin yllättäjä oli Makedonia, joka meni kapealla kokoonpanolla aina pronssiotteluun asti.

Kuva: EPA

Espanja hallitsi finaalia aivan alkua lukuun ottamatta. Itse toivoin ottelusta tiukempaa, sitä siitä ei tullut. Aina kun Ranska tuli mukaan peliin, Espanja iski takaisin. Joukkueen peli on nyt niin kuosissa, ettei se takkuillut oikeastaan missään vaiheessa ottelua. Loistavin esimerkki tästä oli toisen jakson alku. Ranska tuli kolmen pisteen päähän mutta puolessatoista minuutissa Espanja repäisi eron 12 pisteeseen. Kertoo Espanjan rutiinista ja siitäkin, että koripallo on sumapeli.

Joukkue jossa yksilöt saavat loistaa

Espanja pelaa joukkueena, jossa huippuyksilöt saavat loistaa mutta joukkuepelin ehdoilla.  Kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Juan Carlos Navarro syttyi huikeaan loistoon pudotuspeleissä. Espanjan pommittaja upotti finaalissa 27 pistettä, välierässä 35, puolivälierässä 26 pojoa.

Monet Navarron ratkaisut olivat uskomattomia. Niitä katsoessa jäi miettimään oliko joissakin myös tuuria mukana. Suurimmaksi osaksi ei, niin laaja valikoima ratkaisuvaihtoehtoja tältä pelaajalta löytyy. Mutta ennen kaikkea Espanjan mestaruus oli joukkueen mestaruus pallopelin perinteisimmässä merkityksessä. Mielenkiintoista on nähdä miten Espanja pelaa ensi kesän olympiaturnauksessa.

Parker on Ranskan voima ja heikkous

Ranska jäi siis finaalissa jalkoihin mutta joukkue pelasi myös erinomaisen turnauksen. Joukkue pelasi turnauksen parhaan pelinsä välierässä Venäjää vastaan, jota itse veikkasin jatkosarjan jälkeen toiseksi finaalijoukkueeksi. Ranskan voima ja heikkous on sen loistava takamies Tony Parker. Finaalissa Espanja pystyi eliminoimaan Parkerin riittävästi, nimenomaan niin, että Ranskan hyökkääminen meni seisoskeluksi.

Venäjä otti pronssin ja joutui tekemään sen eteen täyden iltapuhteen. Kisojen suurin yllättäjä Makedonia kiusasi itänaapuriamme loppuun asti. Makedonia oli kisojen suurin yllättäjä. Se pelasi pienellä rotaatiolla ja hyvin roolitetusti. Lisäksi joukkueen takamies Bo MaCalebb pelasi loistavan turnauksen.

Lontoon paikkoja jaossa

EM-kisoissa pelattiin myös paikoista Lontoon olympialaisiin. Sinne selvisivät suoraan finalistit Espanja ja Ranska. Venäjä, Makedonia, viidenneksi sijoittunut Liettua ja turnauksen kuudes Kreikka pääsevät 12 joukkueen lisäkarsintaan, joiden kolme parasta selviää vielä Lontooseen. Liettualle kisat olivat suuri pettymys. Joukkuehan hävisi neljännesvälierän Makedonialle mutta olympiakarsintapaikan saaminen lievittää varmasti paljon tuskaa.

Olympialaisiin ei pääse esimerkiksi huippukoripallomaa Serbia. Joukkue sijoittui kisoissa kahdeksanneksi, joka kertoo paljon kisojen tasosta. Serbian valmentaja Dusan Ivkovicin kommenttiin kaikkien aikojen EM-kisoista on helppo yhtyä. Ja kuten jo aikaisemmin kirjoitin, kisojen laajennus 24 joukkueen mittelöksi oli oikea ratkaisu.

Joukkueurheilussa on voimaa

Suomi otti tänä vuonna koripallossa jättiaskeleen. Kori- ja lentopallomaajoukkueiden pääsy EM-kisoihin antaa pientä pilkahdusta siitä, että Suomi voi vielä joskus myös menestyä ns. suuressa palloilulajissa. Matka on vielä pitkä mutta hyvällä tiellä ollaan. Jääkiekon menestys osoittaa sen miten yksilöurheilusta elänyt kansa syttyy joukkueurheilun menestyksestä. Sitä nähdään säännöllisesti maissa, joissa menestystä tulee. Veikkaan, että huomenna Espanjassa tai vaikkapa Makedoniassa on isot kansanjoukot liikkeellä. Joukkueurheilussa on voimaa.

Selviämällä jatkosarjaan koripallossa Suomi sai eurooppalaisessa urheilumediassa hyvin julkisuutta. En olisi myöskään olisi ikinä uskonut, että suomalaispelaajan kuva komeilee paljon luetun kansainvälisen koripalloliiton netin etusivulla. Suomi esiintyi myös ammattilaisliiga NBA:n nettisivujen koripallon EM-kisoja käsitelleissä jutuissa. Näin kävi kisojen aikana. Ja kaikki tämä ilman Suomi-brändityöryhmän vetoapua tai mietintää.

Yksilöurheilun tekemiseen joukkueurheilun piirteitä

 Enkä kirjoita tätä mollatakseni yksilöurheilua. Se on tuottanut ja toivottavasti tuottaa suomalaisille edelleen hienoja hetkiä. Tosin välillä herää kysymys siitä, miten yksilöurheilijoiden tekemiseen saataisiin mukaan joukkueurheilun parhaita piirteitä. Yhdessä harjoittelua, toisen tukemista, ilojen ja surujen jakamista. Se kylläkin vaatisi yksilöurheilijoilta epäitsekkyyttä ja varmasti omassa ajattelussa ristiriitatilannetta. Miksi minä tuota toista tukisin, onhan se lähtöviivalla minun kilpailija? Mutta ehkäpä tukeminen voisi tuoda joskus jotain takaisin.  Joukkueena tekemistä olen nähnyt esimerkiksi norjalaisten maastohiihtäjien harjoittelussa ja kisoihin valmistautumisessa.  

Kiitoksia kaikille tämän EM-kisablogin lukijoille. Tältä osin on aika laittaa kirjan kannet kiinni. Blogeihin tulleen ja henkilökohtaisen palautteen perusteella joku niitä on jopa lukenutkin. Kommentit ovat olleet asiallisia ja perusteltuja. Kiitos myös niistä. 

Kisojen seuraaminen niistä ja niiden liepeiltä kirjoittaen on ollut mielenkiintoista puuhaa. Joutuuhan kirjoittaessa kiteyttämään ja selkeyttämään omia ajatuksiaan. Eikä palloilun ystävän kulta-ajat tähän lopu. On kotimaisten palloilusarjojen lisäksi eurooppalaisia huippusarjoja, kuten futiksen Mestareiden liigaa. Ja miten olisi meneillään olevat rugbyn MM-kisat? Vuorokaudessa saisi olla 30 tuntia.

Timo Huovinen

Kommentoi aihetta (10 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Rajan Susi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos todella hienoista analyyseistä ja taustoituksista. Työpaikan kahvipöytäkeskusteluissakin koris nousi kerrankin esiin. Ainut puute ja harmitus oli etteivät kisat näkyneet YLEn kanavilla. Moni kiinnostunut jäi nyt hieoja hetkiä vaille. Kiinnostusta olisi ollut. Olisiko siellä YLEssäkin sisäisen arvioinnin aika !?

 • Penkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitokset syvällisistä ja lajituntemusta laajentavista kirjoituksista!

 • katsoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä maksullisuuskuviolla otteluiden tv -katsojamäärät ovat todella

  pienet. Toivoisi tosiaan, että yleltä tulisi edes mitalipelit ja

  Suomen otteluita.

 • Bomba

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Timo! Asiantuntijan analyysia, jota on mukava lukea.Suomi pelasi loistavat kisat jättäen taakseen mm. MM2. Turkin ja Italian. Suomen joukkue ansaitsee todella suuren hatunnoston. Samoin Makedonia,joka taisteli saappaat jalassa isompiaan vastaan. Ilman Stojanovskin jäätymistä viime hetkellä korin alla, Makedonia olisi pakottanut Venäjän ainakin jatkoajalle. Kirilenkon Venäjä oli toki myös kisoissa einomainen joukkue. Espanja oli aivan loistava, Navarro kenttien kingi!

 • error finn

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Timo

  Jos Dusan Ivcovic totesi kisojen olleen kaikkien aikojen tasokkaimmat; osa tason noususta on Suomen ansiota. Moni Suomen joukkueen jäsen pelaa kotoisessa liigassa eli sekin näytti tason nousunsa. Larrya sitaaraten: joukolla katsomaan paikan päälle otteluita (itse aion mennä Karhun ja Pyrinnön otteluihin + 1 div. Kobrien matsit)

 • Maalaismummo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos kolumneista!

  Yhteenveto:

  Suomi oli

  lentopallon EM-kisoissa 8.,

  koripallon EM-kisoissa 9. (jaettu Saksan kanssa),

  yleisurheilun MM-kisoissa 9. (jaettu kahden miehen kesken).

  Joukkueurheilussa on se hyvä puoli, että se kerää yleisötuloja kautta vuoden. Tähän kannustustuottoon pitäisi satsata nykyistä enemmän mös koripallossa.

 • Lukija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä blogi Timo, kiitos! Oli miellyttävä lukea näitä juttuja koko kisojen ajan. Toivottavasti Suomen menestys nostaa koripallon asemaa edes pykälällä täällä pohjolassa.

 • Japi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos hienosta blogeitsta Timo, toivottavasti jatkat näitä mahdollisimman pian, esim. korisliigan tiimoilta.

 • Teemu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos blogeista! Tuli lisätietoja ja lisävaloa kisojen seuraamisen ohelle! Vielä kun olisi nähnytkin useamman pelin, mutta sentään muutama kokonaan ja koosteita joistakin.

 • Larry

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo kiitos näiden kisojen arvioinneista Timolle. Nyt ei muuta kuin kaikki katsomaan Suomi korista paikan päälle, ja tukemaan omalta osalta tämän hienon lajin kehittymistä tässä maassa tulevaisuudessakin.

Tuoreimmat aiheesta: Koripallo

Urheilun pääuutiset

Leijonat

Sami Vatanen ei tule Leijonien avuksi

sami vatanen

Jääkiekko

EHT, MOSKOVA

Venäjä - Suomi 1-3 (1-1, 0-2, 0-0)

1-0 Voinov (Plotnikov,Kalinin)
1-1 Komarov (Granlund,Rantanen)
1-2 Aho (Ahonen)
1-3 Pulkkinen (Ahonen)

Jäähyt: RUS 4x2 min, FIN 5x2 min

Maalivahdit:
Semjon Varlamov RUS 10+ 9 + 6=25
Mikko Koskinen     FIN   9+11 + 8=28

Joukkueet kohtaavat uudelleen lauantaina. TV2 näyttää ottelun alkaen klo 16.40

Tampere

Lähes 30 000 katsoi Tapparan kultajuhlaa netissä – koosteessa lähetyksen tähtihetket

Video: Tapparan kultamitalimiehet lavalla
56:13

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä